TCMB'nin Son Kararları Ne Anlama Geliyor?


TCMB Para Politikası Kurulu 22 Ocak 2013 tarihli toplantısında bir dizi karar aldı. Bunları para politikasının alt politika araçları çerçevesinde ele alalım: Faizler, zorunlu karşılıklar ve APİ. 

Politika faizi değişmedi
TCMB, politika faizini (bir hafta vadeli, repo ihale faizini bu şekilde adlandırıyor) % 5,5 düzeyinde sabit bıraktı. Bu faiz, bankaları fonlamakta kullanılan faiz. TCMB haftalık repo ihalesi açıyor ve bu ihalede bankaların kendisine getirdiği tahvil, bono gibi kağıtları alıp karşılığında % 5,5 faizle bankalara borç veriyor. TCMB’nin her hafta repo ihalesi açması bir zorunluluk değil, TCMB her hafta ihale açmayabilir ya da düşük miktarla ihale açabilir. Bankaların % 5,5 faiz ile fon bulması fonlama maliyetlerini etkiliyor ve düşük faiz düşük maliyete yol açtığı için bankaların mevduat ve dolayısıyla kredi faizleri üzerinde az da olsa etkisi bulunuyor.

Politika faizi, birçok kişinin optik kırılma sonucu odaklandığı oran. Zaman zaman politikacıyı, zaman zaman piyasayı idare etmekte kullanılıyor. O yüzden ben politika faizi yerine politikacı faizi deyimini kullanıyorum. Asıl politika faizi bence gecelik borçlanma faizi. 

Gecelik fonlama faizleri düşürüldü
TCMB, gecelik borç verme faizini % 9’dan % 8,75’e indirdi. Bankalar kısa vadeli fon ihtiyaçlarını yüzde 8,75’lik faizle TCMB’den borçlanarak karşılayabilecekler. Eskiden % 9 ile borçlanırken bundan böyle % 8,75 ile yani daha ucuza borç alabilecekler. Bu düşüş bankaların fonlama maliyetlerinde düşüşe yol açacağı için bankaların mevduat faizlerini ve ardından da kredi faizlerini düşürmeleri bekleniyor. Bankalar, bu ayarlama öncesinde mevduata % 7 – 8 aralığında faiz veriyorlardı. Bu oran TCMB’den % 8,75’e borçlanmaya göre daha düşük olmakla birlikte TCMB’nin yaptığı faiz indirimi bankaların mevduat faizlerini biraz daha düşürmeleri konusunda onlara bir manivela yaratmış oluyor.

Dolayısıyla TCMB, politika faizine göre mevduat ve kredi faizleri üzerinde daha etkili olan gecelik borç verme faizini düşürerek piyasadaki mevduat ve kredi faizlerinin biraz daha aşağı düşürülmesi için bir baskı yaratmış oldu.      

TCMB, gecelik borç alma faiz oranını da % 5’den % 4,75’e düşürdü. Bu durumda dışarıdan getirilen yabancı paranın karşılığı TL’nin kısa vadeli olarak TCMB’ye yatırılması karşılığında elde edilecek faiz oranı da düşmüş oldu. TCMB, bu hamleyle sıcak para girişini denetim altına almayı hedefliyor. Sıcak parayı Türkiye açısından kısa sürede Türkiye’de yüksek faizden yararlanmayı hedefleyen yabancı para olarak tanımlayabiliriz. Bu tanım çerçevesinde sıcak para iki şey arar: (1) Geldiği ülkeden daha yüksek faiz, (2) Mümkün mertebe düşük risk. Sıcak para açısından en önemli risk gittiği ülkede yerli paranın değer kaybetmesidir. Konuya getiri açısından bakarsak şunu söyleyebiliriz: TCMB, gecelik borç alma faizini % 4,75’e çekerek faizi düşürmekle getiri ile risk arasındaki farkı azalttı. Bu durumda Türkiye’ye gelecek sıcak para ister istemez azalacak. Konuya risk açısından bakarsak şunu söyleyebiliriz: Moodys’in muhtemel bir not artırımı Türkiye riskinde bir miktar düşüş sağlayacaktır. Bu durum % 5 oranındaki eski gecelik borç alma faizinin riske göre yüksek kalmasına yol açacağı için sıcak para girişi artacaktır. TCMB, gecelik borç alma faizini % 5’den % 4,75’e düşürerek bu farkı eski halinde korumayı ve sıcak paraya ek bir teşvik sağlamamayı seçmiş oldu.    

Zorunlu karşılıklar artırıldı
TCMB, bankaların yatıracakları zorunlu karşılıkları artırdı. TL mevduat ve yabancı para mevduat için farklı mevduat vadeleri için farklı oranlar söz konusu olmakla birlikte mevduatın yoğunlaştığı vadelerde TL mevduat için 0,25, yabancı para mevduat için 0,50 puan artış yapıldı. Bunun sonucu olarak bankalar aldıkları mevduat için daha yüksek karşılık ayırıp TCMB’ye faizsiz olarak yatırmak zorunda kalacaklar ve dolayısıyla daha az kredi açabilecekler. Bankaların % 20 – 25 kredi genişlemesi öngördüğü 2013 yılında hükümet cari açığı artırmayacağını düşündüğü % 4’lük bir büyümeyi sağlayacak % 15 dolayında bir kredi genişlemesi hedeflediği için TCMB, hükümet programı doğrultusunda bankaların kredi genişletme arzusunu frenlemiş oluyor.

Söylem ve eylem farkı
2013 yılına ilişkin resmi büyüme beklentisi % 4. Daha yüksek bir büyüme hedeflenmemesinin temel nedeni cari açığın denetim altında tutulabilmesi. TCMB, fiyat istikrarı amacının yanına finansal istikrar amacını da katarak bu hedefe yardımcı olmaya çabalıyor. Söylem böyle olmasa da eylem bunu açıkça gösteriyor.

Kredi faizleri düşer mi?
Eğer TCMB, borç verme faizini % 9’dan 8,75’e indirerek mevduat faizlerini ve dolayısıyla kredi faizlerini düşürmeyi hedefliyorsa o zaman zorunlu karşılıkları artırması bu adımla çelişiyor. Bu durumda iki etki birbirini ortadan kaldırır. Bankaların TCMB’den yapacakları gecelik borçlanmanın faizi düştüğü için fonlama maliyetleri düşecek buna ek olarak bu adıma dayanarak mevduat faizlerini de düşürerek daha ucuza kaynak edinebilecekler. Buna karşılık bankalar artan zorunlu karşılıklar nedeniyle daha az kredi açabilecekleri için kredi faizlerini düşürmeyecekler. Yani sadece mevduat faizleri düşecek. Bir başka ifadeyle bu iki adım birbirini götürecek ve muhtemelen kredi faizleri olduğu yerde kalacak.   

Yorumlar

  1. Alt bandın indirilmesi dolara teşvik anlamına da gelir ama inme sebebi değerli TL değil de AB'deki Finansal İşlem Vergisi olabilir mi ?
    Aynı zamandan döviz cinsi zorunlu karşılıkların artırılması ile de piyasaya nasıl olsa Euro Bölgesinden ( Yine Finansan İşlem Vergisi - kaçışı gereği ) gerekli dövizi sağlarım ve şu an ki döviz kur dengesini korurum politikasından olabilir mi Hocam ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gecelik borç alma faizini indirmesi dolara teşvik değil tam tersine fren oluşturuyor.

      Sil
    2. Borç verme faizini düşürmesi de eş zamanlı bankaların TL talebini kuvvetlendirip , bankaların daha fazla TL çekmesine yol açmaz mı ? Bunun sonucunda da fazla TL oluşumu ile Dolar güçlenmez mi Hocam ? Alt bandın aşağı çekilmesi dövizin önünü açar diye biliyordum ben Hocam !

      Sil
    3. Piyasadan dolar alıp tl verse dediğin doğru; ama bence sırf parasal tabanın artmasıyla döviz kuru arasında böle net bir ilişki kurmak yanlış olur.

      Sil
  2. elinize sağlık hocam. hocam 4.75 olan gecelik borç alma faizini bir yerde 4.50 olarak yazmışsınız. bir de hocam sonuc kisminda yapılan iki değişikliğin birbirini etkisiz kılacağını ve sadece mevduat faizlerinin düşeceğini soylemissinz, hocam bu durum az olan tasarrufları olumsuz etkilemez mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düzelttim, tşkler.
      Evet tasarrufları olumsuz etkiler.

      Sil
  3. bu "tasarruf etmeyin, harcayın, hatta mevcut birikimlerinizi de harcayın ki büyüyelim" demek mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle katılıyorum ve hatta sadece kendi paranı değil başkalarının paralarını da harca demekteler ...

      Sil
    2. Evet mevcut sistem harcama üzerine kurulu.

      Sil
  4. Hocam iyi günler.
    Çevremde gördüğüm kadarıyla ülke genelinde genelleme yaparsak gerek kamu gerek özel sektör olsun çalışanların %80i aldığı ücreti kredi taksidi kredi kartı borcu ödemesi ve kalanı ilede zorunlu ihtiyaçlarını karşılıyarak gecimini sürdürmekteler. Tüketim toplumu halinede geldiğimiz içinde harcamalarımız sürekli değişmekde ve bu değişim sürekli artış şeklinde. İnsanlar bu ekstra harcamaları mevcut kredilerini kapatarak yerine ihtiyacları olan tutarı ekleyip yeni kredi cekerek karşılamaktaydı. faizler yüksek ve piyasa iyice daraldı. iş var alacak var borç ama para yok kimsede...
    Merkez Bankasının faiz indirimini karşılık oranını artırarak piyasanın ve özellikle hükümetinin beklediği asıl hamleyi yapmamasını hükümet sizce nasıl karşılıyacaktır?
    Saygılar...(hhosgonullu)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence TCMB hükümetin istediği hamleyi yaptı.

      Sil
    2. Sayın Hocam
      Ben Hükemetin, Merkez Bankasının Faizleri düşürmesini 1,5 yıl öncesinde olduğu gibi piyasalarda pembe tablolar cizmesi gerektiğini düşünüyordum. hatta yeni yılla birlikte kamu bankalarının Hükümetin politikası doğrultusunda kredi konusunda piyasadaki bankalara öncülük edeceğini düşünüyordum.
      Neresi yanlış?
      Peki asıl amaç ne?
      Vereceğiniz değerli bilgiler için şimdiden teşekkür ederim Hocam(hhosgonullu)

      Sil
  5. Hocam yazı için teşekkürler..
    Bu politikalar birbirleriyle çalişiyor ve birbirini etkilediğini için ekonomiye herhangi bir katkı yapması zor görünüyor..
    O zaman TCMB'nin bu oranlarla oynamasının sebebi ne olabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında TCMB'nin istediği oluyor. Yani bazı çevrelere kredi faizlerini düşürmek için adım attığı mesajını veriyor ama zorunlu karşılıkları artırarak kredileri kısıtlıyor ve hükümetin düşük cari açık hadafini de yakalamaya yardım ediyor.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  6. Çok açıklayıcı ve güzel bir yazı olmuş ,ellerinize sağlık Hocam.

    YanıtlaSil
  7. Mahfi Hocam Faizler bu kadar baskı altında tutulurken Tasarruf oranında artış sağlamak ne kadar mümkündür??..Cari açığın azalması ve büyüme oranın artması için tasarruf edilmesi ve tasarrufların da yatırıma dönüşmesi gerekmiyor mu?...Yoksa MB'nın aldığı önlemler daha çok kısa vade düzenlemesimidir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tasarruf oranlarında artış beklemek bence söz konusu değil. BES'in biraz katkısı olsa bile düşük olur.

      Sil
  8. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "sıcak para yerli paranın değerini düşürür" denilmiyor, "yerli paranın değerinin düşmesi sıcak para getirenler açısından en önemli risk" deniliyor.

      Sil
    2. İlk yorum yazarı tarafından silindiği için sadece yanıta bakarak yanıtın doğru olduğunu söyleyebiliyorum.

      Sil
  9. Üstad, 2007 sonunda ABD'de gösterge faiz %4.25 Türkiye'de ise TCMB borç alma faizi %15.75 imiş. arada 11.5 puan fark varmış. şimdi ABD'de faiz %0-0,25 aralığında, TCMB borç alma faizi ise %4.75, yani fark epey daralmış. bu tabloya bakan ve Türkiye'yi bilmeyen biri Türkiye'nin fundamental verilerinde düzelme olduğunu zanneder. ama detaya indiğimizde öyle olmadığını görüyoruz:
    2007'de %4.7 büyümüşüz. 2012'de %3 civarı
    cari açık/GDP oranı 2007'de %5.9 iken 2012'de %6.5 olmuş
    özel tasarruflar/GDP oranı 2007'de %12.2, 2012'de %11.7
    finans dışı firma ve hane halkı borcunun GDP'ye oranı 2007'de %43, 2012'de %67 (borçluluk %50'nin üzerinde artmış)
    kamu borç stoku/GDP oranı 2007'de %40.1, 2012'de %38.6 (kamu borç stokunda çok sınırlı bir iyileşme olmuş)
    3 ay vadeli TL mevduatın stopaj sonrası reel getirisi 2007'de %6.3, 2012'de %-1,4 (reel faizler göçmüş)
    ortalama TÜFE artışı 2007'de %8.8, 2012'de %8.9 (hiç değişmemiş gibi)
    2007'de brüt döviz rezervleri kısa vadeli dış borç stokunun %165'i kadar iken 2012'de rezervlerle kısa vadeli dış borç stoku eşitlenmiş
    kapasite kullanımı 2007'de %79.2, 2012'de %73.6
    Geçen 5 yıllık zaman zarfında ABD'nin görünümünde bozulmalar var tamam ama biz de iyiye gitmemişiz. aradaki faiz farkının bu derece kapanması sağlam temellere mi dayanıyor yoksa illüzyon mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben faizi çok zorladığımız kanısındayım. Bunun sıkıntısını ileride çekebiliriz.

      Sil
  10. Dış,iç borç,özel kesim borcuyla ilgili bir yazı kaleme alırsanız bu sıralar hocam faydalı olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu daha önce bir kaç kez yaptım. Şu yazımda var: http://www.mahfiegilmez.com/2012/09/borclarmz-nasl-odeyecegiz.html

      Sil
  11. Çok değerli Mahfi hocam...
    Bu güzel yazı için çok çok teşekkürler. Kaleminize sağlık...
    2013 yılı sizce birikimlerini banka mevduat faizlerinde değerlendirenler için kötü bir yıl olacak mı?mevduat faizleri %6-%8 aralığında)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler.
      2013 mevduat sahibi için parlak görünmüyor. Eksi reel faize hazır olmakta yarar var.

      Sil
  12. Türkiye'de mevduat sahipleri en son gülerler ama iyi gülerler :)

    YanıtlaSil
  13. Hocam Merhabalar

    Oncelikle yaziniz cok aciklayici ve yerinde olmus bu yuzden tebrik ederim. Benim sorum, onceki bir yoruma verdiginiz cevabinizla ilgili, faizlere cok yuklendigimizi belirtmissiniz, ki size katiliyorum, bugun syn Ekonomi bakanimiz Zafer Caglayan TCMB'nin faiz kararlarina sitemde bulunarak! biraz daha dusurulmesini istedigini belirtti. Sizce syn Bakan bizim bakmadigimiz hangi pencereden bakiyor olaya?
    Tskler simdiden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Biz faiz olayına ekonomi bilimi açısından bakıyoruz. Başkalarının hangi açıdan baktığını bilemiyorum. Kesin olan tek şey onlar farklı bir açıdan bakıyor.

      Sil
  14. Hocam gecelik borçlanma faizinin düşmesi bankanın maliyetlerini etkileyerek kredi ve mevduat faizinin düşmesini sağlıyor demişsiniz peki politika faizinin düşmeside kredi faizi ve mevduat faizini düşürmez mi? Sonuçta her iki durumda bankanın maliyetleri düşme eğilimi gösteriyor neden birinde sadece kredi faizleri etkilenirken diğerinde her ikisi de etkilemektedir ? Açıklarsanız sevinirim

    YanıtlaSil
  15. Sayın hocam gecelik borç verme faizini düşmesinin bankaların maliyetini etkilediğinden kredi faizlerini düşürmesini anladım da mevduat faizinin neden düşeceğini anlayamadım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bankalar TCMB'den eskiye göre daha ucuza borçlanabildiği için mevduata verdiği faizi düşürmek için ellerinde bir güç oluşuyor.

      Sil
  16. Hocam merhaba,
    Meclis tarafından çıkarılan yasalar halk tarafından pek anlaşılmaz.Daha sonra ,genelge,yönetmelik ve tebliğler çıkarılarak yasanın anlaşılması sağlanır.MB'nın aldığı kararları sizin gibi akademisyenler olmasa çok zor anlayacağız hocam.Elinize ,kaleminize sağlık.Bu yazı sizin daha önceki 'Ekonomideki İlişkiler ve Çelişkiler 'yazınızı akla getirdi.
    -Faizleri düşürüp,kredi mekanizması yoluyla büyümeyi destekliyorsunuz,cari açık artıyor.Bu sefer mevduat sahipleri cezalandırılıyor.Bizim zaten tasarruflarımız düşük.
    -Tasarrufları arttırmak için mevduat faizlerini yükseltiyorsunuz bu seferde kredi mekanizması yoluyla yatırımlar azalıyor ve istenen büyüme gerçekleşmiyor.

    Bu kararlarla sıcak para girişi kontrol altına alınır,ihracat desteklenir.Zorunlu karşılık mekanizması ile kredi büyümesi %15 seviyesinde olur.
    Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam olarak istenen de bu zaten. Ne var ki sosyal yaşamda her şey bu kadar mekanik olarak hareket etmeyebiliyor. İşin içinde beklentiler de var. Şu sıralar beklentiler de olumlu olduğu için mekanik ile beklentiler sanki aynı doğrultuda hareket ediyormuş gibi görünüyor.

      Sil
  17. Hocam elleriniz dert görmesin..

    Siz olmasanız inanın ekonomik kavramlar bağlamında çok güçlükler yaşardık..
    İyi ki siz varsınız. Allah size sağlık huzur mutluluk versin ve kandiliniz mübarek olsun..

    Hocam benim merak ettiğim bir husus var. TCMB kredi oranlarını baya bir düşürdü. Farz edelim ki Ahmet adında vatandaşımız 800 TL ye çalışan bir işçi. Kredilerin düşük olduğu haberini alarak gittiği bankadan 10,000 TL kredi çekti..ve bunu 24 aya vadeye böldü. İlk 6 ay kredi borcunu düzgün ödedi..7.ay işten çıkartıldı. Bundan sonraki gelişmeler sizce ne olur??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Konuların anlaşılmasına katkım oluyorsa ne mutlu bana.
      Eğer yeniş bir iş bulamazsa işsizlik sigortasından alacağı parayla bir iki ay daha minimum ödemeleri yapar ve sonra büyük sıkıntıyla karşılaşır.
      Benzer birçok olay yaşanıyor bugün. İşten çıkarılmayanlar için de aynı durum söz konusu olabiliyor. Ne yazık ki tüketim toplumlarının böyle bir sıkıntısı var. İnsanlar ellerine geçen paraya göre daha üst bir yaşamı arzuluyor. Çünkü çevresinde böyle bir yaşam görüyor. İmkanlarının üzerinde yaşamak için borçlanıyor ve sonunda ödeyemiyor. Sadece tüketici kredisinde değil kredi kartı uygulamasında da benzer durum var.

      Sil
  18. Sayın Hocam,
    bu gün dinlediğim bir çok haberde cari açığın hesaplama yönteminin değişeceğini duydum.sizin konu ileilgili görüşlerinizi alabilirmiyiz.
    saygılar,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de duydum. Hatta TÜİK Başkanı cari açığın hesaplamasını değiştireceğiz o zaman cari açığın bugünkünden düşük olacağını göreceksiniz dedi. Bundan öteye bir bilgim yok. Ne yapıyorlar, hangi hesaplamayı değiştiriyorlar bilmiyorum. Ödemeler Dengesini TCMB hesaplıyor. Niçin TÜİK böyle bir açıklama yaptı anlayamadım. Kaldı ki hesaplama IMF'nin uluslararası standart istatistik verileri hesaplanmasını gösteren el kitabındaki kurallara göre yapılıyor.
      Bunlar çok kafa karıştırıcı sözler. Ayrıca böyle bir hesaplama yapılacaksa adım adım insanlara nerede ne değişiklik yapıldığı gösterilerek, açıklanarak yapılmalı. Kapalı kapılar ardında yapılacak değişiklikler kuşku çeker.

      Sil
    2. sayın hocam,
      görüşlerinize aynen katılarak bizleri aydınlattığınız için size teşekkür ediyorum,

      Sil
  19. Cari açığı düşük göstererek ancak yarı profesyonel yabancı yatırımcıyı ve ekonomi basınını etkileyebilirler. gerçek anlamda profesyoneller zaten çeşitli finansal verilerle cari açığın matematiksel sağlamasını yaparlar. arada büyük bir fark varsa "resmi cari açık" rakamlarını dikkate almazlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle demeyin Yunanistan yıllarca herkesi kandırdı.

      Sil
  20. Hocam gecelik borç alma faizinin düşmesi bankaların merkez bankasından daha az para kazanmasına yol açacağından mevduat faizinin düşürülmesi yönünde baskı oluşacağından mı sıcak paranın girişi azalacak? Hocam gelen sıcak para merkez bankasına %4.75 karşılığında faiz vermiyor değil mi ? Sıcak paranın girişinin azalmasıyla borç alma faizinin düşmesi arasındaki bağıntı tam olarak böylemidir? Eksiğim varsa düzeltirmisiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. borç alma faizi mevduat faizleri için bir taban oluşturur. eskiden mevduat faizleriyle borç alma faizi birbirine çok yakın giderdi, son 2-3 yıldır aralarındaki fark azaldı. ama yine de 25 baz puanlık indirim mevduat faizlerini biraz aşağı çeker.

      Sil
    2. düzeltme: aralarındaki fark "azaldı" değil "arttı" olacak

      Sil
    3. Faiz yükselse ve kur riski azsa daha çok sıcak para gelir. TCMB faizi indirerek sıcak para girişini azaltmaya çalışıyor.

      Sil
  21. Hocam geçen sorduğum soru tam olarak beni tamin etmedi; hocam Türkiye'nin eğer tasarrufları şimdiki durumuna göre fazla olsa ve ara malları, girdiler , petrol için yüksek meblağda ithalat yapmak istese ve Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı sermaye ve porföy yatırımı az geldiğini düşünsek Türkiye bu ithalatını yapmak için içeri fazla döviz gelmediğinden dışarıdan borçlanarak yapmayacak mı? Sonuçta tasarruflarımız yüksek olsada dışarıdan ithalat için yine tasarruf ithal ediyoruz tasarruflarımızın yüksek olmasıyla cari açığımız yine azalmamış oluyor. Hocam iç ve dış denge denkleminden anlıyorum bunu sezgisel olarak anlatırsanız sevinirim.sonuçta ithal ettiğimiz malları dövizle ithal ediyoruz tasarruflarımızı ise tl ile yapıyoruz tasarruflarımız fazla olsada gerektiği kadar döviz girmesse yaptığımız tl cinsinden tasarruflarımız ithal malları alabilir mi? Sorum kısacası bu hocam cevaplarsanız sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tasarrufların artması tüketimin azalası demek. O nedenle daha az tüketim ağarsak daha az döviz ihtiyacımız olur.

      Sil
  22. Hocam tamam tasarruf artarsa tüketim azalacağından dövize ihtiyacımız da azalır ama yapacağımız ithalat Türkiye'nin büyümesinde gerekli olan girdiler hammaddeler ise tasarrufların artması bizi ithalattan alıkoymayacak.kısacası ben şunu soruyorum; deniyor ki iç tasarruflar yeterli olmadığından yatırım yapmak için dış tasarruflara ihtiyaç duyuluyor. Bende diyorum ki biz tasarruflarımızı artırsakta ülkeye yeterince döviz gelmesse biz artan tl cinsinden tasarruflarımızla nasıl ithalat yapacağız. Bu noktada tasarrufların artırılması yetmiyor aynı zamanda dışarıdan döviz gelmesi de lazım değil mi? Sonuçta biz yatırımlara kaynaklık eden tasarruflarımız artırsakda Türkiye'de yatırım yapabiliyoruz ama başka ülkelerden mal ithal ederken bu tasarruflarla mal ithal edemeyizki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben okuyucu olarak Hocam da yazar olarak hep aynı soruya cevap veriyoruz. siz sormaya biz de yazmaya üşenmiyoruz. biraz zihin jimnastiği yapmak lazım. diyelim ki Türkiye'deki tüketiciler yerli üreticilerden 100 TL'lik mal alıyor ve tüketim yapıyorlar. tüketiciler eğer tasarruflarını artırır ve tüketimlerini 90 TL'ye indirirlerse aradaki 10 TL'lik malı yerli üretici ihraç etmeye çalışır. ihraç ederse ihracatımız, dövizimiz ve tasarruflarımız artar. ihraç edemezse yerli üreticinin ve istihdam ettiği kişilerin gelirleri ve tasarrufları azalır, toplamda ise tasarruflarımız değişmez. eğer ülke olarak tasarruflar artıyorsa, tüketicilerin daha az tüketmeleri neticesinde üreticinin elinde kalan mal fazlası ihraç ediliyor demektir. rekabet koşulları nedeniyle ihraç edemezse tasarruflarımız ve dövizimiz artmaz. ayrıca her iki durumda da ithalatımız, dolayısıyla döviz giderlerimiz azalır.

      Sil
    2. Kardeşim ben herseferinde bu soruyu soruyorum ama sen de benim sorularımı her seferinde yanlış anlıyorsun.yanlış anlamayıpta benim soruma cevap verseydin bu soruyu sorma. İhtiyacı duymazdım

      Sil
  23. dışarıdan getirilen yabancı paranın karşılığı TL’nin kısa vadeli olarak TCMB’ye yatırılması karşılığında elde edilecek faiz oranı da düşmüş oldu. Hocam tam olarak bu cümleyi anlayamadım açarmısınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dışarıdan gelen para bankaya oradan da TCMB ye yatar ve karşılığında % 5 faiz alır. TCMB bu faizi 4,75e indirirse faiz düşer. Faiz düşünce de gelen yabancı para azalır.

      Sil
  24. Açıklamalar için teşekkür

    YanıtlaSil
  25. Hocam rok oraninin arttirilmasi yine kura yonelik bir mudahale degil mi

    YanıtlaSil
  26. hocam hanehalkının gelir- kredi-borç riskinin ölçüldüğü bir veri var mı? ortalama bir vatandaşın senelik geliriyle,yüklendiği borcun oranını biliyormuyuz?gidişatımız sanki biraz mortgage yada tüketici kredilerindeki balonlardan krize gibi geliyor.yap-satçılardan da batmaya başlayanlar oldu. siz nasıl görüyosunuz 2013 ü

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ortalama gelir olarak ister istemez kişibaşına GSYH'yı almamız gerekiyor. O veriyi TÜİK'den derleyebiliriz. Hanehelkının kredi borçlarını BDDK veri setinden derlemek mümkün. Buna karşılık hanehalkının banka borçları dışındaki borçlarını bulabileceğimiz bir kaynak bilmiyorum.

      Sil
  27. Çok değerli Mahfi hocam. Bu nefis yazınız için çok teşekkür ederiz..Benim merak ettiğim bir husus var..Bireysel birikimlerimizi bankada mevduatta değerlendirirken seçilecek en mantıklı yol sizce hangisidir??(aylık - 3 aylık - 6 aylık-yıllık- yıllık vadeli aylık ödemeli)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.
      Şu sıralarda 6 aylık en mantıklı mevduat vadesi gibi görünüyor.

      Sil
  28. hocam Yunanistan sizce şuanda teknik olarak default mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer Yunanistan bir devlet değil de şirket olsaydı iflas masasında oturuyor olurdu. Çünkü zamana zaman şirketler kurtarılsa da Yunanistan büyüklüğünde (küresel sistem içindeki büyüklüğünü kastediyorum) bir şirketi kurtarmakla kimse uğraşmazdı. Yunanistan iki nedenle kurtarılıyor: (1) Devlet olması, (2)Euro bölgesi üyesi olması. İlkine IMF, ikincisine de AB (Teoika) el atıyor ve kurtarıyorlar. Yoksa Yunanistan teknik olarak çoktan default'a girdi.

      Sil
  29. Hocam, Sıcak para açısından en önemli risk gittiği ülkede yerli paranın değer kaybetmesidir demişsiniz.Dışarıdan gelen döviz mecburen TL ye çevrilmek zorunda mı kalıyor ki böyle bir cümle kurdunuz. Eğer böyle ise dışarıdan gelen 1.000 USD şuanda 1.770 TL olur. İlerleyen zamanda kur 2 TL ye çıktığını varsayalım sıcak para çıkarken 885 USD eyle gider. Ben burdan bunu anladım.
    Eğer zaten döviz olarak gelirse böyle bir sorun olmayacağını düşünğyorum. Özetle gelen döviz TL ye mi çevriliyor yoksa aynı para cinsiyle kalıyor mu? Yanıtınız için şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gelen para genellikle TL'ye çevriliyor ve TL mevduat TL tahvil ve bono alımında ya da TL ile hisse senedi alımında kullanılıyor. Dolar olarak gelirse dolara verilen faiz o kadar yüksek değil.

      Sil
  30. Hocam MB faizi düşürerek mevduat faizini düşürüp, karşılık oranını artırarakda bu düşüşün kredi faizlerine yansımasını önlemiş oluyor. Bu durumda insanlar tüketime yönlendiriliyor ama bu tüketim borçlarla değil elde olanlarla yapılsın asıl amaç bumudur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam böyle değil. Çünkü hedef çok fazla. Bir yandan bunları yapmaya çalışırken bir yandan da dışarıdan çok fazla sıcak para gelmesini önlemeye çalışıyor. Çünkü o zaman TL değerleniyor. Faizi düşürüyor ve sıcak paranın getirisini azaltarak gelişini frenliyor ama öte yandan karşılıkları artırarak ve içindeki döviz miktarını yükselterek TL'nin değer kaybetmesini önlüyor ve kuru stabilize etmeye çalışıyor ki risk azalsın ve yeterli yabancı gelsin istiyor.

      Sil
  31. Merkez Bankası baskanımız dıyor ki, Kredi dereceklendirme kuruluşlarını pek dikkate almayın diyor. Tamam güzel , o zaman yeni spk yasası tam olarak ne diyor bilmniyorum ama, bu adamlar cıkıyor, telekonferans yoluyla acıklamada bulunuyor, bızım uyanıklar veya bu derecelendırme kurumu bırılerıne hızmet ıcın spekulasyaon yapıyor, ancak tık yok, ya bırılerı algılarla oynamak ıcın boyle bır gunu beklıyor, tesaduf ya ıs bankasıda , bılmem ne kadar ıs-c hıssesı satacagını duyuruyor, aman Allah'ım ortalık toz duman.
    Demem odur ki, madem bu adaların soyledıklerı artık onemlı degıl bu ve bu tıp insanların bızım ulkemız ıle ılgılı acıklamalar yapmalarını engelleyın, madam artık GSMH degerlemeleri daha onemli, lutfen bunun dısında, bu tip kurumların acıklama yapmalarını engelleyın veya eskıden oldugu gıbı seansı dondurum, diyeceksinzi ki fitch'in acıklamaları da olum lu yansıdı. ben kucuk yatırımcıyım. oyunu ben kurmuyorum, bunu da buyukler dusunsun.
    Sn.Mahfi bey hergun izlyorum sizi ve yorumlarınız begenerek ızlıyorum hatta yanlızca sızın ıcın ızlıyorum, lutfen yarın kı programımız da kucuk yatırımcı olarak bu talebımıze tercuman olun.. saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız ama asıl olarak adamların açıklamalarından çok bizimkilerin bunları kullanarak piyasayı yönlendirmeleri kötü. Hükümet yetkilileri bile lehte ya da aleyhte açıklamalar yapıoyor bunların üzerine.

      Sil
  32. Ayrıca GSMH (Gayri Safi Milli Hasıla) demek ıstedım, bıraz da hızlı yazdıgımdan ımla hatalarım ıcın ozur dilerim. (yukarıdakı metni yazan yatırımcı)

    YanıtlaSil
  33. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  34. musedenızı alarak bu web sayfasının linkini , takip ettigim forumlar da paylasmak ısterım, 19.04 ve 19.10 daki soruları yonelten kucuk yatırım cı

    YanıtlaSil
  35. umarım ımkanınız olur, durum da mesade ederse , yarın hislerimize tercuman olursanız sevınırım.saygılar dılerım iyi akşamlar

    YanıtlaSil
  36. sevgili hocam iyi geceler diliyorum.Bir ülke çok uzun bir sürec cari açıkla devam edebilirmi sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cari açığın ve diğer dengelerin durumuna bağlı. Eğer çok yüksek cari açık veriyorsa bunu sürdüremez.

      Sil
  37. Hocam Merhaba,
    Öncelikle yazılarınızdaki emeğiniz için size çok teşşekür ederim.
    Hocam kafamda oturtamadığım bir durum var ve direkt ilişkiyi kuramıyorum. yardımcı olabilir misiniz?
    sermaye girişi ile kredinin genişlemesi veya daralması ilişkisi nedir?

    teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Yabancı sermaye girişi içeride paranın bollaşması demek. Çünkü bankalar sermaye ya da diğer şekillerde gelen yabancı parayı TCMB'ye verip karşılığında TL alıyorlar ve bu TL ile kredi açıyorlar. Yani yabancı para girişi kredi açılabilecek miktarı artırıyor.

      Sil
    2. Sayın Hocam,
      Merkez Bankasının faiz indirimi ile karşılık oranlarını artırması politikasını çelişkili bulmuşsunuz ama ben öyle düşünmüyorum.
      Çünkü Merkez Bankasının tek bir temel amacı var. O da enflasyonu kontrol etmek. Toplam talebi bu amaçla kısıtlamak için en büyük kaynağı olan sıcak para girişini faiz düşüşleriyle sınırlandırmak istiyor. Öte yandan bu faiz düşüşlerinin kredi artışı ile toplam talebi artırmaması için kanuni karşılık oranlarını yükselterek bankaların borç verme maliyetlerini artırıyor.
      Bu bağlamda asıl ilginç ve tartışılması gereken husus, Enflasyon Hedeflemeli İstikrar Programı çerçevesinde faizler talebi baskılayan bir unsur olarak artırılması gerekirken, yine talebi baskılamak için Türkiyede düşürülüyor olması.

      Sil
  38. hocam tcmb kredi artısı referans seviyesi üzerine cıkarsa hangi enstrümanı kullanır ? bir kaç sorum daha olcak hocam anlık görüşebileceğimiz bir yol var mı msn veya facebook gibi? birikimlerinizden faydalanmak istiyorum

    YanıtlaSil
  39. Yeni bir iş başlatmak için bir acil kredi ihtiyacınız var mı? veya temizlemek için bir kredi ihtiyacı
    Eğer borç evet eğer, Lütfen bir e-posta oluşturmak ve üzerinden bize gönderdi:
    jeffersoncarsonloanfirm@hotmail.com birlikte
    başvuru ile aşağıda bilgilendirmek ..
    Ad ............
    Yer ........
    Tutar Gerekli .......
    Kredi Süresi .....
    Telefon .......

    Asap daha fazla devam etmek hızlı hareket ..
    Mrs.VERO jefferson

    YanıtlaSil
  40. Merhaba


    Bu 3% düşük faiz oranıyla kredi dışarı veriyoruz genel kamu bilgilendirmektir. Eğer bir kredi için başvuru bize şimdi e-posta yoluyla iletişim daha fazla bilgi için ilgi: minimum kredi teklifimizin olduğunu 1,000.00 kredi miktarı herhangi bir seçim credithome@blumail.org.Sertifikalı, kayıtlı ve yasal borç veren benim.Bana bugün ulaşın bu kredi almak, kredi işleme hakkında daha fazla bilgi için bana ulaşın


    E-posta: credithome@blumail.org



    BAY MHAY

    YanıtlaSil
  41. Hocam merhabalar.

    Benim anlamadığım gecelik faiz neden yıllık olarak açıklanıyor.Yani bir banka günlük topladığı mevduatın bir kısmını merkez bankasına yatırıp,sabah da parayı çekiyorsa neden yıllık faiz oranı açıklanıyor.Adı üstünde gecelik değil mi bu faizler?1 haftalık repo faizi de yıllık faiz oranıyla mı açıklanıyor?Saatlerdir bunun cevabını arıyorum ama bulamadım.Cevap verirseniz çok mutlu olurum.

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  42. Merhaba, ben Bayan Laura Rodriguez, kredi veren özel bir kredi borç veren., Dünyanın her yerine 20years geri ödeme süresi dönemine 1 yıl içinde% 2 gibi düşük bir çok asgari yıllık faiz oranları ile ticari ve kişisel. Ve biz $ 2,000 $ 100.000.000,00 aralığında kredi vermek kredi USD.Our düzgün sigortalı ve maksimum güvenlik biz güvenilir destek sağlamak ve kredi sunmak için istekli olacağını sizi bilgilendirmek için bu orta kullanıyorum, bizim önceliğimizdir. Lauraloancompany@gmail.com: Yani e-posta ile bize bugün başvurun

    YanıtlaSil
  43. Ben hayat süresi mali aşağı, e-posta yoluyla bizimle irtibata geçiniz bireyler, şirketler ya da kişilere gruplarına fırsat kredisi veren Bay Mason Clark özel kredi borç veren, ben: masonclarkloanfirm@outlook.com bizim faiz oranı 2% PA don lütfen 't bu büyük fırsatı kaçırmayın. Tutar $1,000.00 arasında değişmektedir Kredi $100,000,000.00 veya sizin tercihinizdir. Eğer herhangi bir mali zorluk ya da yatırım için kredi ihtiyacı var ya da faturalarınızı ödemek için bir kredi ihtiyacı olan kredi hızlı geçmişte tüm mali sorunlar yapmak için başka buradayız olarak arama ve dünya sınıfı ile sansürlü standart tesisleri fonlar kolayca size ulaştığından emin olmak için. Daha fazla bilgi için e-posta yoluyla bize ulaşın: (masonclarkloanfirm@outlook.com)

    YanıtlaSil
  44. Merhaba
    Ben Veronica Clinton yönetimi Direktörü (MD) özel kredi ev Limited, acil mali yardım ve olanlar yüzünden düşük kredi puanları, işletme kredileri, eğitim kredisi, taşıt kredisi, ev kredileri, şirket kredileri ve daha fazla, bankalardan kredi verilmedi ihtiyacı olanlar için borç, kayıtlı bir şirket olduğunu veya bir borç veya ücret ödemek istiyorum, ya da eğer daha önce sahte tefeciler tarafından scammed mı? Tebrikler sen şimdi doğru yerde, özel kredi ev Limited, % 2 çok düşük faiz oranı ile kredi sağlayan güvenilir kredi şirketi, tüm sorunların sonuna geldik. Biz gizli yardım sağlamak ve kredileri teklif istekli olacağını bildiren bu orta kullanıyorsunuz. Bize bugün e-posta ile ulaşın: specialloanhouse@gmail.com veya specialloanhouse@cash4u.com
    Çok seviyorum
    Bayan Veronica Clinton

    YanıtlaSil
  45. Merhaba ben USA..I gelen Guizar Perez duyuyorum ben sonra ben Morgan Laura güzel ve Tanrı korkusu kadının geldi şimdiye kadar kalbim arzu sonra pek çok borç verenlerden kandırdı almak hiç düşünmemiştim sizinle paylaşmak için bir tanıklık var O ne olursa olsun biz gerçekten birine güvenmek gerekir gibi ben doğrudan kredi almıştır kadar o oluyor asla inanmadım, ben $ 50,000.00 benim kredi ne var asla pes etmek bana cesaret ve aynı zamanda bir sebep verdi ilk güven kredisi teklif Benim banka hesabı ve gerçek ve okunaklı olduğunu doğruladı ve şimdi tek bir anneyim benim üç çocuk mutluyum ve ben şimdi tüm şirketlerin ilk güven için aynı olduğunu biliyorum ben hep Morgan Laura minnettar söz kredi teklifi güvenilir olmak gerçek, bu da nazik, orada yok internet dolandırıcılığı ile zaman ve para israf bir kredi ihtiyacı varsa bugün ilk güven kredisi teklifi başvurun ve gerçek senin kredi görmek ve yok hepiniz için Onları bir ticaret başlatmak için ya da gerçekten burada için olduğu gibi faturalarınızı ödemek için hala yatırım için neden bana iyi ve güvenilir bir şirket tanıklık firsttrustloanoffer1@outlook.com Morgan at Laura doğrudan e-posta ve bir kredi almak için katılmak için ihtiyacı olanlara

    Bana o kadar yapmak için Morgan Laura ve tüm şirket hepinizi en başta ederiz ve ben onlara sonsuza dek minnettar olacağım ...

    Size Rabbi ederiz ...

    YanıtlaSil
  46. Merhaba ben USA..I gelen Guizar Perez duyuyorum ben sonra ben Morgan Laura güzel ve Tanrı korkusu kadının geldi şimdiye kadar kalbim arzu sonra pek çok borç verenlerden kandırdı almak hiç düşünmemiştim sizinle paylaşmak için bir tanıklık var O ne olursa olsun biz gerçekten birine güvenmek gerekir gibi ben doğrudan kredi almıştır kadar o oluyor asla inanmadım, ben $ 50,000.00 benim kredi ne var asla pes etmek bana cesaret ve aynı zamanda bir sebep verdi ilk güven kredisi teklif Benim banka hesabı ve gerçek ve okunaklı olduğunu doğruladı ve şimdi tek bir anneyim benim üç çocuk mutluyum ve ben şimdi tüm şirketlerin ilk güven için aynı olduğunu biliyorum ben hep Morgan Laura minnettar söz kredi teklifi güvenilir olmak gerçek, bu da nazik, orada yok internet dolandırıcılığı ile zaman ve para israf bir kredi ihtiyacı varsa bugün ilk güven kredisi teklifi başvurun ve gerçek senin kredi görmek ve yok hepiniz için Onları bir ticaret başlatmak için ya da gerçekten burada için olduğu gibi faturalarınızı ödemek için hala yatırım için neden bana iyi ve güvenilir bir şirket tanıklık firsttrustloanoffer1@outlook.com Morgan at Laura doğrudan e-posta ve bir kredi almak için katılmak için ihtiyacı olanlara

    Bana o kadar yapmak için Morgan Laura ve tüm şirket hepinizi en başta ederiz ve ben onlara sonsuza dek minnettar olacağım ...

    Size Rabbi ederiz ...

    YanıtlaSil
  47. Merhaba,

    Bir borç konsolidasyonu kredi, teminatsız kredi, işletme kredisi için baktığımızda,
    ev kredisi, araba kredisi, öğrenci kredisi, bireysel kredi, girişim sermayesi,,,
    vb ..! Ben şirketlere kredi özel borç veren hibe ediyorum ve
    Bireyler% 2 düşük ve uygun faiz oranı oranı. E-posta: begavegaa@gmail.com

    YanıtlaSil
  48. Bu herhangi bir amaç için finansman ihtiyacı olanlar için, biz burada Devletleri'nde lisanslı şirket ve özel finans şirketi ve kötü kredi puanı olanlar için rakipsiz faiz oranı ve ücretsiz hizmetler ile ülke çapında ve uluslar arası yardım edebilirsin. 267-884-0582 hakkında daha fazla bilgi, çağrı veya SMS Bay James Carl için
    ya da sadece e-posta: jamescarl@nm.ru

    YanıtlaSil
  49. Herkesin bankalardan bir kredi almaya uygun olmadığını bildiğiniz için borçlarınızı kurtarmanıza yardımcı olmak için buradayız ve şimdi bir kredi almak için aradığınız nihai çözüme sahipsiniz. Wellsfargo bankasıyla çalışıyorum ve finansal kurumum en iyi ve dünya sıralamasında. Dolayısıyla, iyi teminatlı% 3 faiz oranlı krediyi nereden alacağınızı düşünüyorsanız, lütfen şu anda hızlı bir kredi başvurusunda bulunmamızı rica ederim. bizim kredi 5000 - 50 milyon dolardan. ve biz istediğiniz herhangi bir para birimi cinsinden öderiz. bugün bize e-posta gönder: arikanmoneyorg@gmail.com veya (arikanmoneyorg@gmail.com
    )
    Allah, Türkiye federasyonunu korusun
    Tanrı seni korusun
    Tanrı beni korusun
    Mehmet Arıkan

    YanıtlaSil
  50. Bu, böbrek satmak isteyen herkese açık bir ilan, böbrek nakli ihtiyacı olan hastalarımız var, bu nedenle böbrek satmakla ilgileniyorsanız, lütfen iowalutheranhospital@gmail.com adresindeki e-posta adresimizden bizimle iletişime geçin.
    Ayrıca +1 515 882 1607 numaralı telefondan whatsapp'ı arayabilir veya bize yazabilirsiniz.

    NOT: Güvenliğiniz garanti altındadır ve hastamız, onları kurtarmak için böbrek bağışı yapmayı kabul eden herkese büyük miktarda para ödemeyi kabul etmiştir. Sizden haber almayı umuyoruz, böylece bir hayat kurtarabilirsiniz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi