Ne Olacak Bu Altının Hali?

22 Mayıs’ta Fed’in tahvil alımlarını azaltacağına ve bu adımın da Eylül ayında atılabileceğine ilişkin açıklamasının ardından küresel piyasalarda dalgalanmalar, iniş ve çıkışlar yaşandı.

22 Mayıs’ta 1.409 Dolar / Ons olan altının fiyatı bugün 1.273 Dolar / Ons’a kadar gerilemiş durumda. Demek ki Fed’in tahvil alımını azaltacağına ilişkin açıklamasının üzerinden geçen 6 aylık süre içinde altın, Dolar cinsinden yüzde 9,7 oranında değer kaybetmiş.

22 Mayıs’ta 1,86 olan Türk Lirası’nın Dolar kuru, bu sabah 2,05’e yükselmiş bulunuyordu. Demek ki TL, 22 Mayıs’tan bu yana Dolara karşı yüzde 10,2 oranında değer kaybetmiş (ya da Dolar o tarihten bu yana TL’ye karşı yüzde 10,2 oranında değer kazanmış.)

Altının fiyatı Dolar cinsinden belirleniyor. Altın 22 Mayıs’tan bu yana yüzde 9,7 değer kaybederken TL de Dolara karşı yüzde 10,2 değer kaybettiğine göre ilk bakışta o tarihte altın alan bir kişinin kaybı da olmaması gerekir. 

22 Mayıs’ta tam Cumhuriyet Altınının (Ata altını) satış fiyatı 580 TL idi. Bu sabah itibariyle tam altının fiyatı 600 TL. Demek ki Fed’in tahvil alımını azaltacağına ilişkin açıklamasının üzerinden geçen 6 aylık süre içinde tam altın TL cinsinden yüzde 3,5 oranında değer kazanmış. Ne var ki finansta hesap böyle yapılmıyor. Hesap yapılırken alternatif yatırım araçlarının getirilerine bakılıyor ve onlarla karşılaştırma yapılıyor. Altın, asıl fiyatı olan Dolar cinsinden değer kaybettiğine ve buna karşılık TL cinsinden değer kazandığına göre ortada altınla değil kurla ilgili bir konu var demektir.

22 Mayıs günü 1,86 olan Dolar kuru üzerinden 580 TL verip tam altın almak yerine Dolar alınsaydı bu paranın karşılığında 312 Dolar alınmış olacaktı. 312 Doları o tarihte bankaya mevduat olarak yatıran bir kişinin eline bugün (yaklaşık 3 Dolarlık faiz geliri de eklenirse) 315 Dolar geçmiş olacaktı. Bu paranın bugünkü 2,05’lik Dolar kuruyla karşılığı 646 TL ediyor. Yani o tarihte tam altın almak yerine Dolar alan bir kişi bugün bir tam altın alabileceği gibi elinde de 46 TL de parası kalmış olacaktı.

Yaşadığımız bu örnek, dünyada altın fiyatlarının düştüğü ve aynı zamanda TL’nin Dolara karşı değer kaybettiği durumda, altın alan Türklerin görünüşe göre zarar etmediğini ama bu yatırımlarını alternatif yatırım araçlarıyla kıyasladığımızda zarar ettiğini gösteriyor.

Türk altın yatırımcısı açısından altın ve Dolar kurundaki değişimler şu sonuçları verir:


Altın Fiyatı
Dolar Kuru
Altın yatırımcısı açısından durum
1
Yükselir
Yükselir
++
2
Değişmez
Yükselir
+
3
Yükselir
Değişmez
+
4
Yükselir
Düşer
+ / -
5
Düşer
Yükselir
+ / -
6
Düşer
Değişmez
-
7
Değişmez
Düşer
-
8
Düşer
Düşer
--

22 Mayıs’tan bu yana altın konusunda yaşananlar tablonun 5. sırasındaki durumdur. Yani dünyada altın fiyatları düşerken TL, Dolar karşısında değer kaybettiği için altın yatırımcısı görünürde kazançlı olsa da finansal yatırım açısından zararlı çıkmıştır.

Son altı ayda birçok yorumcu “altın fiyatları artacak tam alım zamanıdır” derken bana sorulan “altın yatırımı için ne önerirsiniz” sorularına ısrarla “altından uzak durun” demiştim.   

Yorumlar

  1. Hocam,gerçekten çok açıklayıcı olmuş.Teşekkür ederim.Farklı bir sorum olacak ama,Altın ihrac eden bir ülke imajı sergiliyor olarak gözükmek istememizin sebebi nedir?(İthal etmemize rağmen).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Altın ihracı dolar ya da euro ile işlem yapamayan bazı ülkelerin (örneğin geçen yıl İran bu konumdaydı) bize sattığı doğal gazın bedelinin altın ile ödenmesinden kaynaklanan bir gelişimdir. Altını biz ödeme aracı olarak kullandık ama mal kategorisinde olduğu için ihracat gibi göründü. Yanıltıcıdır.

      Sil
  2. Hocam bazı altın uzmanları gramı 40 Tl den 60 Tl ye çıktığı zamanlarda altından uzak durun sakın almayın dediler. Çoğu insan bunlara inandı ve almadı. Daha sonra gr 110 Tl ye çıktı. Şimdilerde ise şöyle olursa yükselir, böyle olursa düşer diyorlar. 5 yıldır takip eden biri olarak ne yapacağımızı şaşırdık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç bir yatırım aracı sürekli yatırım yapılacak ya da uzak durulacak bir konumda değil. Altın da böyle. Ben de zaten uzak durun derken sonsuza kadar uzak durun demiyorum. Altının da mutlaka çıkışa geçeceği bir dönem gelecek.

      Sil
  3. hocam bu durum bana iktisattaki slutsky hick in ikame ve gelir etkisi analizini çağrıştırdı. dolar kurunun dururumunu "gelir etkisine" benzetirsek onun mutlak değerinin büyüklüğü ya da küçüklüğü altın fyatındaki değişmeyi etkileyebiliyor; küçültüyor büyültüyor sıfırlayabiliyor yada kuvvetlendirebiliyor.
    yanlış bir yerden mi bakıyorum acaba?

    YanıtlaSil
  4. Hocam iyi günler 2013 yili tcmb nin para politkasi nedir açıklayabılırmırmisiniz teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enflasyon hedeflemesi. Ayrıntıları için tcmb veb sitesine bakın.

      Sil
  5. Hocam peki bazen altın ons olarak artarken yurtiçinde çeyrek yada tam altın düşebiliyor bunun sebebi nedir? Teşekkür ederim , saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Talep etkisinin yanında dolar TL kurumndaki değişimler

      Sil
  6. Hocam , altının ons fiyatı düşerken, Cumhuriyet Altınının fiyatı nasıl yükseliyor ?
    Altın yatırımcısı görünürde nasıl kazançlı oluyor ?
    Şu cümlenizi yorumlayamadım:
    '' Altının fiyatı Dolar cinsinden belirleniyor. Altın 22 Mayıs’tan bu yana yüzde 9,7 değer kaybederken TL de Dolara karşı yüzde 10,2 değer kaybettiğine göre ilk bakışta o tarihte altın alan bir kişinin kaybı da olmaması gerekir. ''

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Altının dolar cinsinden fiyatı düşüyor ama doların TL cinsinden kuru yükseliyor.

      Sil
  7. Merhaba hocam ben dolar euro tl altın arasındaki döngüyü anlayamadım örneğin kur arttığında neden altının değeri düşer neye göre belirleniyor. Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir döngü yok. Altın fiyatı var ve bir de USD kuru var.

      Sil
  8. İyi günler hocam.
    Altından uzak durun diyorsunuz.
    Faiz enflasyonun altında.
    Borsa çok riskli.
    Şirketler kar da dağıtmıyorlar.
    Gayrimenkul fiyatları ise çok şişti.
    likidite tuzağı gibi bir durum var.
    Dolar da şuan çok yüksek.
    30.000 TL nakitim var ne tavsiye edersiniz.(aylık gelirim 2500-3000 arası değişiyor)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kişisel yatırım tavsiyesi yapmıyorum. Kusura bakmayın. Herkesin kendine özgü durumu ve koşulları var. O nedenle ben genel olarak yazıyorum.

      Sil
  9. mahfi bey tasarruf sahiplerinin fiziki altın almasına alternatif olarak bankaların altın hesabı açmaları ileride bir sorun yaratabılır mı?tl döviz mevduatı altın hesabına göre tasarruf tanımına daha fazla mı uyuyor?sukuk'u köprü gelirine endeksli senet gibi mi dusunmelıyiz?tesekkur ederım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanmam çünkü fiziki olmayan altın hesabı normal mevduay hesabı gibi.
      Şu anda yatırım için benim önerebileceğim bir kalem yok.

      Sil
  10. hocam merhaba,
    altın son dönemde işlem sayısı gittikçe artan bir finansal ürün haline geldi. iki konuda görüşünüzü almak isterim.
    bankalar topladıkları altın mevduatları bilançosunda mevduat gibi pasiftemi tutuyor,bunun karşılığında altın bazlı kredi olmadığına göre krediyi nasıl verebiliyorlar ? sonuç olarak bankalarda toplanan altın mevduatlarının sektöre ve genel olarak ekonomiye olumlu katkıları nelerdir? çok teşekkür ederim.saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet pasifte yükümlülük olarak tutuyorlar. Topalnan altınları mesela TCMB'ye karşılık yatırmada kullanabiliyorlar. Bu durumda ellerinde fazladan kredi verilşebilecek TL mevduatlar kalmış oluyor.
      Altının yastık altından çıkıp ekonomiye sokulması ek bir canlılık yaratıuyor kuşkusuz.

      Sil
  11. Hocam uluslararası ödemelerde altın yerine usd euro gibi rezerv para kullanılması, altın rezervinin azlığından mı kaynaklanıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Altın yeterli değil. O nedemnle 1971'den bu yana hiçbir paranın karşılıüğı değil artık. Kağıt paranın birçok kolaylığı var.

      Sil
  12. Dinçer Yılmaz13 Kasım 2013 13:01

    Lehman'ın battığı ve küresel krizin başlangıcı kabul edilen 15 Eylül 2008 tarihini "milat" olarak alırsak çeşitli varlıkların USD bazındaki getirisi aşağıdaki gibi oluyor (12 Kasım 2013 itibarıyla):
    Altın +%62,3
    SP 500 endeksi +%48,2
    BIST 100 +%25,6 (dolar bazında)
    Bakır +%4,4
    Petrol -%2,6
    (bilgi: bu dönemde 3 ay vadeli dolar mevduatının stopaj sonrası reel getirisi ise +%11,5 olmuş)
    Galiba altın, en ölü haliyle bile diğer varlıklara fark atmış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz daha gerilere giderseniz manzara oldukça değişiyor.

      Sil
    2. Dinçer Yılmaz13 Kasım 2013 19:09

      Daha gerilere gidince sadece 2003 ve öncesinde diğer varlıklar altından daha iyi getiri sağlamış. Kasım 2003-Kasım 2013 (son 10 yıl) döneminde USD bazında getiriler şöyle olmuş:
      Bakır +%238,5
      BIST 100 +%229,6 (dolar bazında)
      Altın +%226,7
      Petrol (WTI) +%196,5
      SP 500 endeksi +%67
      (2003-2013 arası 3 ay vadeli dolar mevduatın stopaj sonrası reel getirisi ise -%19,9 olarak gerçekleşmiş)

      Sil
  13. Hocam,
    Iki yil once altin 1800$ civarlardayken elime bir miktar para gecmişti, altın almamı onerenler olmustu. O zaman da altin cok yuksek uzak durun diye yazmistiniz. Aradan iki yıldan fazla zaman gecmis, altın 1270$ dolara inmis. Sizi dinlemekle ne kadar doğru yapmışım. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  14. Onumuzdeki donem icin de altindan uzak durmaya devam sonucunu cikardim ben yazinizdan. Sizin acinizdan ne zaman -yatirim araci olarak itibarini geri kazanir. Saygilar. Omer Demir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben bu durumun bir süre daha böyle gideceğini düşünüyorum. Biraz daha zamanı var.

      Sil
  15. Dinçer Yılmaz13 Kasım 2013 13:29

    DÜZELTME: %11,5 VADESİZ dolar mevduatının reel getirisi (TÜFE'ye göre). 3 ay vadeli dolar mevduatının stopaj sonrası reel getirisi ise %24.
    özür diliyorum.

    YanıtlaSil
  16. hocam enflasyon hedeflemesınde olaya keynesdekı gibi talep yonunden mı yoksa friedman ve klasıklerdekı gıbı arz yonunden mı bakılıyor. romer ad eğrisi ile ıa(ınflatıon adjusment) egrılerını karsılastırmıs bu nemektır.

    YanıtlaSil
  17. Hocam bi miktar altın bi miktar döviz birazda TL en iyisi bence

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daima sepet yapmak iyidir. Getirisi dusuktur ama riski de dusuktur.

      Sil
  18. hocam enflasyon hedeflemesı para politıkası mıdır malıye polııkası mı yoksa karısık mıdır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Para politikasinin uygulanma bicimlerinden biridir.

      Sil
  19. Hocam degerli yaziniz icin tesekkur ederim 1550 usd onstan alinmis altinlarim var suan zarardayiz zaten olan oldu deyip bekleyelim mi, yoksa cok daha kotu gunler olabilir mi?fed tahvil alimlarini azaltmadigina gore en kotusu geride kaldi diyebilir miyiz.saygi ve sevgiler tesekkurler

    YanıtlaSil
  20. Hocam, Bretton Woods sisteminde, dünyadaki tüm dolarlara karşılık, ABD bünyesindeki altın stoğu nasıl yeterli oluyordu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman sermaye hareketleri bu kadar serbest degildi ve dolayisiyla bu ksdar dolar yoktu.

      Sil
  21. Hocam, Türkiyenin satışını yaptığı Eurobondlar hakkında düşünceniz nedir? Uzun vadede çok iyi bir yatırım aracı olduğunu düşünüyorum. Görüşünüz nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye'nin çıkardığı Eurobondlar getirisi diğer bonolara göre yüksek bir yatırım aracı. Bugünlerde çok iyi bir yatırım aracı yok ama bunlar yine de yatırım araçları arasında ön planda geliyor.

      Sil
  22. Hocam 1) öncelikle bankaların Pasifinde yer alan özsermaye belirli bir oranı var mı yani kaynaklarının yüzde şu kadarı olacak diye bir kaide var mı ?hocam birde bankalar topladıkları kaynaklarla belirli işlemler ( özelliklede kredi vermek gibi )yapıyor benim merak ettiğim banka özsermayesinin tamamını güvence olarak atıl bir şekilde tutuyor mu yada bütÜn sermayesini tutmak zorunda mı ? Yoksa sermayelerinin bir kısmını sermaye boşta kalmasın bende faiz getirisinden olmayayım diye sermayelerinide kredi vermekte , yada duran varlıklara yatırım yapmakta kullanıyor mu ?
    2) kaldıraç oranının pasifler / özkaynak oranı olduğunu biliyorum ama bu tam olarak ne anlama geliyor ? Bu oranı nasıl yorumlamalıyız ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özsermaye değil ama bankaların açabilecekleri kredi miktarını sermayesiyle ilişkilendiren bir sermaye yeterliliği rasyosu var. Onun 8'in altında olmaması gerekiyor.
      Kaldıraç oranı dediğiniz anlama geliyor. Yani bir bankanın özkaynaklarıyla ne kadarlık bir yük altına girdiğini gösteriyor.

      Sil
  23. Hocam bu sabah Cnbc-e Geri sayım'da Üzeyir Doğan şirketlere kur artışı konusunda kendilerini korumak üzere Hedge enstrümanlarına yöneltmelerini tavsiye etti. Acaba kur artışı karşısında bu şekilde nasıl korunulabileceğini açıklayabilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hedge işlemi ileri vadeli bir satınalma ve satma opsiyonu ile kur değişiminden kurtulma yoludur. Oldukça ayrıntılı olduğu için burayı aşar. İleride bunu belki yazarım.

      Sil
  24. Hocam bireyler şu şekilde de ithalat yapabilir değil mı elinde bankaya yatıracak yeterli doları yada tl si yoksa bankadan tl kredisi çekerek eline geçen bu tl yi de bankaya yatırarak bankada onun karşılığı doları muhabir bankaya gönderiyor değil mı ? Bir yanlış varsa düzeltin lütfen
    Hocam birde biz dışardan ithalat yapacaksak dolar kredisi mı alarak borçlanırız yoksa tl kredisi alarak mı borçlanırız ? Yoksa kur riskini göze alamayacağımızdan tl kredisi ile borçlanarak mı ithalatımızı gerçekleştiririz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç bir yanlış yok. Doların bir fiyatı vardır ve o fiyatı ödeyen herkes doları alabilir.
      Dışarıdan ithalat yaparken hangi parayı alıp borçlandığınızı önemi yoktur. Önemli olan bankaya hangi faizi ödeyeceğinizdir.

      Sil
  25. Hocam her zamanki gibi çok güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık. Merak ettiğim bir konu var bu altının değer kaybetmesi bilerek yapılan bir şey mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler.
      Sanmıyorum. Bundan kimsenin yararı olmaz.

      Sil
  26. Üstad Merhabalar,

    Altındaki dalgalanmalar önceki yıllarda daha az esnek iken, son yıllarda fazlaca esnek bir hal aldı. Borsaya benzetmekte yanlış olmaz herhalde. Bunun temelinde yatan neden için, kaydi alım satım faaliyetlerinin çoğalması diyebilir miyiz?

    Teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunun temelinde yatan nedenlerin başında sermaye hareketlerinin serbest kalması ve doların dünya parası olarak kabulü geliyor.

      Sil
  27. Hocam merhaba affiniza siginarak Soruyorum fedin tahvil azaltmasi ekonomiyi yani dolari dolayli olarak altin fiyatani nasil etkliyor halk dilinde benim anlicam dilde anlatabilirmisiniz ekonomiyi anlama konusunda kolay ekonomi kitabiniz yardimci olrmu bana tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kolay Ekonomi kitabı ekonomiyi anlamaya yardımcı oluyor. En azından bana gelen tepkiler bu yönde.
      Fed'in tahvil alımını azaltma sinyali vermesi dolara olan ilgiyi artırıyor. Altın ise bu aşamada ona rakip olamıyor.

      Sil
    2. Cok tesekkurler hocam

      Sil
  28. Hocam ben soracağım soru hakkında ki yazdığınız yazıları okudum ama aklıma bir şey takıldı hocam ekonomide şöyle bir durumda olsa ekonomi krize girmiş olsa ve her türlü sermaye girişi Durmuş olsa o zaman kur yükselir diyoruz ve hatta kur yükseleceğinden ithalat yapacaklar ithalatının bir kısmını maliyet yükseldiğinden yapamaz hale geliyorlar ben şunu sorucam ithalatçılar bu maliyete katlanmak istese ve yinede ithalat yapmak istese bankada da yeterince döviz olmasa yinede ithalat yapabilir ler mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bankada yeterince döviz olmaması diye bir şey olamaz. Mesele fiyat meselesidir. Diyelim ki Dolar kuru 5 TL'ye yükseldi. Hiç kimse ithalat yapmak istemiyor. Ama siz satacağınızdan yüzde 100 emin olduğunuz bir malı ithal etmek istiyorsunuz. Bu kuru öderseniz banka size dövizi bulur.

      Sil
  29. Hocam bir ekonomi sabit kur rejimimde iken develüasyona şu sebepten mi giriyor ; belirli bir noktadan sonra yani bireylerin dolara karşı yüksek miktarlarda talep oluşturduklarında merkez bankas bir noktadan sonra bu Sabit kuru sürdüremeyeceğini görünce para develüe edilmiş mi oluyor ?
    Birde hocam IMF, bir ülkee borçlarını ödeyemez durumda olunca yardım ediyor acaba bir ülkenin develüasyona düşüncede yardıma ihtiyacı oluyor mu ? Yani bir ülkenin parası develüe olduğunda aynı zamanda döviz stokları eriyormu dövizleri tükeniyor mu ? İtahalatı yapacak parası kalıyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet.
      Tam tersine devalüasyon öncesinde dövizleri azalıyor devalüasyon yapınca kur yükseldiği için talep azalıyor, ihracat artıyor döviz dengesi yeniden düzeliyor.

      Sil
  30. Hocam bir ülkenin ithalatını yapacak kadar dövizi olmadığında yani her türlü sermaye girişi durmuşsa doğrudan yatırım , portföy yatırımı gelmiyorsa ve kolay kolayda borçlanamıyorsa yinde ithalat yapabilir mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bütün mesele fiyat meselesidir. Kur öyle yükselir ki o bedeli ödeyecek durumunuz varsa dövizi bulursunuz.

      Sil
  31. Hocam bir yazdığım sorunun cevabında şöyle demiştiniz bankada döviz olmama diye bir durum söz konusu olmaz dediniz bu yüzden dövizi talep eden taraf kur fiyatını göze alıyorsa bankanın o dövizi bulacağını söylediniz. Ama hocam ekonomi krizde olsa da banka o dövizi yinede bulabilir mi ? Örneğin 70 cente muhtaç olduğumuz bir dönem ki olsak doğrudan yatırım portföy yatırımla döviz gelmese ve borçlanmaz duruma düşsek yinede o banka dövizi bulabilir mi ? Burasını açıklarsanız çok sevinirim .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 70 cente muhtaç olduğumuz dönemde dolar kuru 1 USD = 35 TL idi. Yani sabit kur rejimi vardı. Oysa karaborsada dolar 1 USD = 60 TL'den alıcı buluyordu. Dolar kuru 70 TL'ye devalüe edilince dolar bulunur hale geldi. Bütün mesele fiyatın doğru belirlenip belirlenmediğidir. Eğer fiyat doğru ise her türlü mal bulunur. Dolar da bu mallara dahildir. Eğer bir ülkenin döviz kuru doğru ise ve verdiği faiz de uygunsa dolar da gelir euro da gelir.

      Sil
  32. hocam enflasyon hedeflemesı ekonomının talep yonune mı hıtap edıyor daha cok yoksa arz yonune mı. hocam bır de para arzı faiz ilişkisinde faiz şuan dışsal degısken olarak mı ele alınıyor içsel degısken mı.hoşçakalın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enflasyon hedeflemesi basit olarak enflasyonun belirli bir oranda olmasını hedefliyor. Ondan ötesini değil. Ondan ötesi uygulanacak para politikası araçlarına kalıyor.
      Para arzı faizin bir fonksiyonu değildir. Para arzı gelirin bir fonksiyonudur.

      Sil
  33. ''Para arzındaki büyümenin daraltılması yüksek reel faizler yoluyla paranın dolaşım hızının düşürülmeye (para talebinin artırılmaya) çalışılması enflasyonun kontrolü açısından bu nedenle önemli olmaktadır''
    hocam bu cümle ne demek istiyor. paranın dolaşım hızı faizle doğru orantılı dersek para talebi de faizle ters orantılı dersek. yüksek faizde para talebi düşmez midir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer enflasyon kontrolünü para arzını daraltarak yapmayı planlıyorsak o zaman paranın el değiştirme yani kullanılma hızını düşürmemiz gerekir. Bunu yapmanın yolu da harcamaları kısmak, tasarrufları artrmaktır. Bu da reel faizin yükseltilmesiyle sağlanır. Yani insanlar reel faizi yüksek görünce daha az harcayıp daha çok tasarruf ederler ve bu da paranın dolanım hızını düşürür.

      Sil
  34. Hocam cari açık verileri beklenin üstünde gerçekleşti. Buradan yola çıkarsak büyüme rakamının da yıl sonunda beklenenin üstünde çıkacağı varsayımında bulunabilir miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyüme tahminleri 3'e yakın bir yerden 4'e yakın bir yere doğru revize ediliyor.

      Sil
  35. Hocam bir ülke ekonomik krize yabancı yatırımcıların paralarını alıp kaçmaları ve bu yüzden de kurun yükselmesi sebebinde mi girer ?aşırı kur yükselişindede maliyetler yükseldiğimden ithalat gereksinimimiz azalır ve büyüme düşer. Enflasyon artar bu sebepten dolayı mı girer ?
    Hocam birde ekonomik kriz ortamında IMF yi yardıma çağırmamızın sebebi çıkan ekonomik krizden dolayı kurların yükselmesi ve bu kur yükselişinde döviz yükümlülükleri fazla olan kişiler borçlarını ödeyemez duruma düşer ülkede bundan dolayı mı IMF nin kapısını çalar ?
    Hocam güçlü rezervleri olan bir ülke ekonominin krize girmesini önleyebilir mi? Ben ekonomik kriz diyince dövize olan talepten dolayı kurların aşırı yükselmesini anlıyorum acaba doğru mu?
    Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç bir ülke krize yabancılar nedeniyle girmez. Bütün krizler o ülkede yaşayanların, ülkeyi yönetenlerin gerekenleri yapmaması nedeniyle çıkar. Yabancılar krize gidişi görünce kaçarlar ve krize gidişi hızlandırırlar. Ama krizi ülkenin kendisi çıkarır.
      Rezervlerin yüksekliği tek başına krize görmeyi önleyemez. belki geciktirebilir ama o kadar. Dünyada döviz rezervi en yüksek ekonomi ABD'dir. Çünkü her bastığı dolar dünyada rezerv paradır. Bunma karşın ABD krize girmiştir.

      Sil
  36. Merhabalar Hocam;
    Tobin vergisinin gerçek manasını bir türlü anlayamadım konuyla ilgili olduğunudüşünüyorum çok kısa bir örnek verebilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tobin Vergisi ülkeye yatırım amacıyla gelen yabancı kaynakların uzun süre kalmasını sağlamak için uygulanan bir vergidir. Ülkeye faiz geliri elde etmek üzere gelen yabancı paralar için örneğin 6 aydan kısa sürede geri gidenlere, ülkede kaldığı sürece elde ettiği faiz ya da benzeri gelir üzerinden yüzde 2 - 3 ek vergi alınması halinde bu ek vergi Tobin Vergisi olarak adlandırılıyor. 6 aydan fazla kalanlara bu vergi uygulanmıyor. 6 ayı bir örnek olarak verdim bu 3 ay da olabilir 1 yıl da olabilir. Ülkeye kalmış bir şey.

      Sil
    2. çok teşekkürler hocam

      Sil
  37. hocam cari açıktan sızlanıyoruz. ama cari açık içeride enflasyonu baskılıyor ve büyümeyi artırıyor değil midir.yararları da var değil mi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim durumumuzdaki ülkelerde yüzde 2 - 3 dolayında cari açığın zararından çok yararı olabiliyor. Ama oran arttıkça borçlanma zorunluluğu da arttıkça başka sorunlar çıkıyor. Ekonomide mümkün mertebe düşük açıklar (bütçe ve cari açık) vererek büyümek en doğrusudur.

      Sil
  38. hocam bi konuda benim sorum olacak.altının gramı yaklaşık 85 TL dolaylarında iken çeyrek altının fiyatı 143 TL den işlem görürken, gramı 84-83 TL ye gerilediğinde altının hala 143 hatta 144 TL den işlem gördüğünü zaman zaman görüyoruz. hocam peki gram altın ile çeyrek altın fiyatlarının orantılı artmadığını neye bağlayabiliriz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Piyasada Darphane'den kaynaklanan bir çeyrek altın darlığı yaşandı ve dolayısıyla çeyrek altının fiyatı normal olarak altının gram fiyatına göre etmesi gereken değerin üzerinde fiyatlandı. Bu etki sürüyor.

      Sil
  39. hocam altın ve kur arasında nasıl bir kolerasyon var anlayamadım. ülkeye sıcak para girince altın fiyatı nasıl değişir? altın ve dolar ikame malmıdır? teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  40. hocam altın ve kur arasında nasıl bir kolerasyon var anlayamadım. ülkeye sıcak para girince altın fiyatı nasıl değişir? altın ve dolar ikame malmıdır? teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  41. sayın hocam bir sorum var:yurt içindeki uluslar arası kuruluşların (örn:Toyota/sakarya) elde ettiği gelir milli gelir hesaplamasında ne kadar dahil ediliyor (mu)?teşekküler.

    YanıtlaSil
  42. Hocam, bilgilendirici yazılarınız ve fedakarca tüm yorumlara cevap verme çabalarınızdan dolayı genç bir takipçiniz olarak minettarım. Yazınızla ilgli olmayacak ve biraz da siyasi içerikli olacak sorum. Bu yüzden, yanıt vermemeyi tercih ederseniz saygıyla karşılarım. 17 Aralıkta İstanbul'da başlatılan yolsuzluk operasyonu ile gündeme gelen iddialar arasında İran ile ülkemiz arasında çok yüksek miktarlı (on milyarlarca dolar) bir kara para trafiği olduğu ve bu amaçla altın kullandığı da var. Bu iddiaları duyunca hemen aklıma ülkemizin son birkaç yılda olağanüstü boyutlara ulaşan altın ihracaat rakamları geldi. Örneğin TCMB Ödemeler Dengesi verilerine göre 2012 yılındaki altın ihracaatımız 2011 yılına göre %905 artış göstermiştir. Hemen ertesi yıl olan 2013'e baktığımızda ise daha da ilginç bir durum söz konusu: 2013 yılı Ekim ayına kadarki verilere baktığımızda altın ihracatımızın bir önceki yılın aynı dönemine göre %73 azaldığını, ithalatımızın ise %185 arttığını görüyoruz. Acaba arz ve talebinde yıllar itibarıyla çok büyük değişimler gözlenmemesi beklenen altın gibi bir emtianın dış ticaret rakamlarında böyle ciddi dalgalanmalar görülmesi normal midir? Yoksa bu gerek ulusal gerekse uluslararası hukuk açısından akla ciddi soru işaretleri getirmesi gereken anormal bir durumdu da biz olan biteni gördüğümüz halde "ülkemizin faydasına" mantığı ile sesimizi çıkarmamayı mı tercih ettik. Eğer öyleyse bu gibi büyük hukuk dışı hareketler içinde çok büyük yolsuzluklar da yapılabileceği neden aklımıza gelmedi? Bu konudaki görüşlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

    YanıtlaSil
  43. 22 Mayıs’ta tam Cumhuriyet Altınının (Ata altını) satış fiyatı 580 TL idi. Bu sabah itibariyle tam altının fiyatı 600 TL. Demek ki Fed’in tahvil alımını azaltacağına ilişkin açıklamasının üzerinden geçen 6 aylık süre içinde tam altın TL cinsinden yüzde 3,5 oranında değer kazanmış

    NEDEN?neden 560 tl ye düşmüyor?altına talep olması bir yatırım aracı olarak görülmese veya böyle birgüven duyulmasa altına talep olmaması gerekirdi amerikada ons başına dolar cinsinden değer kaybeden altın tr de %3,5 değer kazanmasının kur ile ilgisini anlatırken alternatif yatırım araçları üzerinden yani dolar alınsaydı üzerinden örnekliyorsunuz ve aslında tr de altına yatırım yapanlar zarar etti diyorsunuz bu doğru sorun bunun doğru olmasında değil neden altına eğilim gösterilmiş ve %3,5 değer kazanmış tl cinsinden de olsa neden 560 tl ye düşmemiş türklerin altına talebi abd de dolar cinsinden %9,7 kaybettiği halde tr de %tl cinsinden de olsa arttığı için midir?sizin anlatımınızdan alternatif yatırımlarla karşılaştırıldığında durum dediğiniz gibi ve siz doları alternatif yatırım aracı olarak alıyorsunuz ve kur üzerinden analiz ,hesap yapıyorsunuz burada durum anlaşılıyor dediğiniz gibi yapsa 646 tl si olacaktı ama abd de %9,7 dolar cinsinden değer kaybeden altının tr de %3,5 değer kazanmasının nedenini çözmüş değilim sizin dediğiniz kur meselesi alternatif olarak alınıyor ben tr de altının %3,5 getirisinin gerekçesini sormak istiyorum insanlar altının abd de ons'unun düştüğünü bilmelerine rağmen altını tr de böyle değerli hale getirmişlerdir,,çözemedim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Altın uluslararası bir meta ve dolar ile fiyatlanıyor. Türkiye'de altın aldığınızda TL ödemiş olsanız bile aslında dolarla almış oluyorsunuz. Dolar, TL'ye karşı değer kazandıkça altın da değerlenmiş oluyor.

      Sil
  44. altının değeri ile dolar arasındaki ilişkinin ters olduğu yazıyor okuduğum kadarıyla abd de doların değerinin yükselmesi gerekiyor ki altının ons değeri düşsün fed doları piyasaya 10 milyar dolar daha az süreceğini söylediğinde doların piyasada azalması ve bu yüzden değerlenmesi gerekiyor bu durumda abd de dolar az olacağından değerlenmesi gerekiyor dolar değerlendiğinde faizlerin artması gerekiyor ama ayrıca altının değeri azalması gerekiyor doların değerlenmesi ile altının değerlenmesi arasında ters bir ilişki olması gerekiyor bura da olduğu gibi:2 Mayıs’ta Fed’in tahvil alımlarını azaltacağına ve bu adımın da Eylül ayında atılabileceğine ilişkin açıklamasının ardından küresel piyasalarda dalgalanmalar, iniş ve çıkışlar yaşandı.

    22 Mayıs’ta 1.409 Dolar / Ons olan altının fiyatı bugün 1.273 Dolar / Ons’a kadar gerilemiş durumda. Demek ki Fed’in tahvil alımını azaltacağına ilişkin açıklamasının üzerinden geçen 6 aylık süre içinde altın, Dolar cinsinden yüzde 9,7 oranında değer kaybetmiş.

    fed dolarla piyasaları fonlamayı kısacağını söylüyor eylülde yapacak bunu doların dünya piyasalarında likiditesi azalacak diyor buna piyasalar tepki veriyor doların değerinin dünya ölçüsünde değerlenmesinden dolayı mı altının dolar cinsinden değeri düşüyor eğer böyleyse türkiye de tl cinsinden altın alınıyor olması altının dünya piyasalarında %9,7 değer kaybına uğramasına rağmen türkiye de ki %3,5 lik getiri sağlaması ilginç geldi türkiye de neden altın fiyatları dünyada ki düşüş tepkisini vermiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çünkü yukarıdaki yanıtta da değindiğim gibi biz altın üreticisi değiliz ve dolarla satın alıp içeride TL ile satıyoruz. Dolar TL ye karşı değer kazanınca altın da değerlenmiş oluyor. Eğer altını biz de burada dolarla satsak herkes zararda olacak.

      Sil
  45. aslında temel soru şu sanırım DOLAR ALTIN İLİŞKİSİ TERS olması doğru mudur?bunu açıklar mısınız?sizin aşağıdaki tabloda verdiğniz eşlemeler veya gerçekleşme örneklerine bakarsak işler öyle görünmüyor:

    Türk altın yatırımcısı açısından altın ve Dolar kurundaki değişimler şu sonuçları verir:
    tablonuzdan altın ile dolar arasındaki ilişkinin terslik arzetmeyeği durumların olduğunu gösteriyor peki ama altının değerinin dolar cinsinden belirlenmesini ele alırsak doların değer kazanması altın fiyatlarının düşmesi anlamına geliyor öyle değil mi sadece bu yapıyı açıklarsanız sevinirim ALTININ DOLAR CİNSİNDEN FİYATLANMASI doların değer kaybı ve kazanması durumunda altının ons fiyatının arasındaki ilişki nasıl oluyor




    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle net bir ilişkiden söz etmek mümkün değil. Bazı hallerde hem altın hem de dolar yükselebilir. Bazı hallerde tam tersine hem altın hem de dolar düşebilir.
      Altının fiyatı dolar cinsinden belirlenir. Türkiye'de TL ile satılması sizi aldatmasın. Diyelim ki bir ons altın aldınız ve 1200 USD verdiniz. Diyelim ki aldığınızda kur 2 TL idi. Bu durumda sizin ödemenizin TL karşılığı 2400 TLdir. Altının fiyatının 1100 Dolara düştüğünü ama kurun da 2,20 TL olduğunu varsayalım. Bu durumda sizin 1 ons altının uluslararası değeri 1000 USD ye düşmüş ama Türkiye'deki değeri 2640 TL'ye yükselmiş olur. Bu tamamen kurla ilgili bir olaydır. Altın değer kaybetmiş ama kur değerlendiği için siz para kazanmış görünürsünüz.

      Sil
  46. inanın çözemedim;ekonomiden anlamıyorum ama sanırım bu ilişkiyi hiç çözemedim şundan dolayı 1200 usd ye 1 ons altın aldım ve diyelimki bunu türkiye de 2400 tl verip dolar aldıktan sonra yaptım ve kur 2 tl idi altının ons fiyatı uluslararası sistemde bir nedenden dolayı 1100 usd ye düştü ve türkiyede ku 2,20 tl ye çıktı ben şuan 1 ons altınımı uluslararası sistemde satsam 1100 usd elimde param olacak ve türkiye de kur 2,20 tl geldim dolarımı bozdurdum diyelim 1100*2,20=2420 tl eder bu durumda altının uluslarası alanda değeri düşmekle birlikte benim tl cinsinden karım 2420-2400 = 20 tl olur peki ama ne ara ve nasıl bir mekanizmayla benim elimde bulunan 1 ons altının değeri 1000 usd oldu ve türkiyedeki değeri ise 2640 tl oldu sanırım anlama düzeyim yeterli değil bu konuları çünkü 1000 usd olursa elimdeki 1 ons altının değeri ve kurda 2,20 tl olursa ben elimdeki 1000 usd lik altını uluslarası piyasada 1000 usd ye satıp gelip tr de bunu 2,20 tl den türkiyede bozdurduğumda elimde 2200 tl oluyor 2640 tl değil belkide bütün hesapları yanlış anlıyorum;ama yine de ilginiz için teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi