Twitlerimden Seçmeler

Oyun bitince şah da piyon da aynı kutuya konur. (İktidar erkine seçmen oyuyla gelmiş ve belirli bir iktidar süresi olduğunu unutanlara hatırlatma amacıyla, İtalyan Atasözü)

Banka, ihtiyacınız olmadığını kanıtladığınızda kredi alabileceğiniz yerdir. (Bankaların ekonomide işler iyiye giderken niçin kredileri artırdığını soran izleyicilere yanıt olarak, Bob Hope)

Saflık ve romantiklik rantçılıktan iyidir. Uzun dönemde hepimiz ölmüş olacağız. Önemli olan yaşarken ölmemektir. (Saf ve romantik olduğumu yazan bir izleyiciye yanıt olarak, ME)

Ağustos böceği öyküsü doğru değildir biliyorsunuz çünkü Ağustos Böceğinin ömrü bir yaz kadardır. (Türkleri ağustos böceğine benzeten bir izleyici yorumu üzerine, ME)

Uzun dönemde hepimiz ölmüş olacağız. John M. Keynes, Kısa dönemde gereğini yapmazsak uzun dönemde acı çekerek öleceğiz. ME (Yapısal reformları yazdığımda uzun dönemde hepimiz ölmüş olacağız diye yazan bir izleyiciye yanıt olarak.)

Rasyonel davranışın yerini irrasyonelliğin aldığı bir ortamda varsayımlar tutmaz. Varsayımların tutmadığı ortamda tahminlerin anlamı kalmaz. (Tahminlerimin tutmadığı yönünde eleştiri yapan bir izleyiciye yanıt olarak, ME)

Kendi bastığın paranın hedefini tutturamıyorsan başkasının bastığı paraya hedef koyma. (Merkez Bankası Başkanı’nın yılsonunda Dolar kuru 1,92 olur demesi üzerine, ME)

Faizi artırılamaz hale getirip para politikasını açmaza sokarsanız kurun mevcut durumundan memnunmuş gibi görünmekten başka çareniz kalmaz. (Merkez Bankası Başkanı’nın kurdan memnunuz demesinin ardından, ME)

Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak. (Kentin her tarafındaki ağaçları kesip rant merkezleri kurulmasıyla ilgili olarak, Kızılderili atasözü)

Kabahati başkasında ararsak çözüme asla ulaşamayız. (Suçun kimde olduğunu soran bir izleyiciye yanıt olarak, ME)

Gelirinizi artırma olanağınız yoksa harcamanızı kısın. Borçlanma geçici olmalıdır. Borç baştan gelir gibi görünse de aslında giderdir. (Gelirimizi artıramıyoruz ne yapalım diye yakınan bir izleyiciye yanıt olarak, ME)

Güçlük, yeni düşünceler geliştirmekte değil eski düşüncelerden kurtulmakta ortaya çıkar. (John Maynard Keynes)

2000'lere kadar model bütçe açığı ve büyüme idi, 2000'lerde model cari açık ve büyüme oldu. Açıksız büyüme ancak yapısal reformla mümkün. (Yapısal ref0rmların önemini sorgulayan bir izleyiciye yanıt olarak, ME)

Şimdilerde kimi Mustafa, kimi Mustafa Kemal, kimi Kemal, kimi Atatürk diyor. Oysa o Mustafa Kemal Atatürk'tür. (Atatürk yazım üzerine yorum yapanlara yanıt olarak, ME)

Sırça köşkte oturuyorsan komşuna taş atma. (Birbirini suçlayan siyasetçilere, Rus Atasözü)

Twitter'ı kapatmak ayrı bir şey ama Türk insanının anahtarın paspasın altında olduğunu düşünemeyeceğini sanmak onu tanımamış olmak demektir. (Twitter’ın yasaklanmasından hemen sonra insanlar çeşitli yollarla twitter’a girmeye başladıktan sonra yazıldı. ME)

İnsanlar Batı'da bilim - kurgu öyküleri okuyor, biz burada o öyküleri gerçek hayatta yaşıyoruz. (Twitter’ın yasaklanmasının ardından, ME)

Bir yanlışlık olmasın diye ilgililere bir kez daha hatırlatmak istedim: 21. yüzyıldayız. (Twitter’ın yasaklanması üzerine, ME)


Not: Twitlerin sonunda ne amaçla yazıldığını ve o sözün kime ait olduğunu veya hangi ulusun atasözü olduğunu gösterdim. ME kısaltması, sözün bana ait olduğunu gösteriyor.

Yorumlar

  1. Hocam tarihe geçecek laflar ermişsiniz tek kelime ile mükemmel .hocam birde rantçılığı burada hangi manada kullandığınız? Çok çeşitli tanımları olmakla beraber hangi manada anlamalıyız? (Kira anlamımda mı, çalışmadan elde edilen gelir anlamında mı? )aydınlatırsanız sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.
      Aslında rantçılık (rantiye) bilimsel anlamda kira geliri elde edenlerdir. Buradaki anlamı ise yükselen değerlerin peşinden gidip onun rantından yararlanmak isteyenleri anlatmak isteyen bir ifade taşıyor. İzleyicim "sen burada saf ve romantik takılırken millet orada ne rantlar götürüyor" anlamında bir twit atmıştı, ona yanıt olduğu için anlamı da böyle.

      Sil
  2. hocam ME kim diye google da arattırma yapacaktım nasıl bilmem diye. o kadar etkiliyici sözler yazmış ki.

    YanıtlaSil
  3. sayın hocam fedin tahvil alımını kısması türkiyede kurun yükselmesi,enflasyon baskısının artması ve son olarak büyümenin düşmesi şeklinde sonuçlanabileceğini öngörebilirmiyiz.saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aşağı yukarı böyle sonuçlar verecek. Çünkü yeterince dış kaynak bulamazsak büyümemiz düşük kalıyor.

      Sil
  4. Mahfi Bey geçen günlerde şöyle bir haber okumuştum, sizin düşüncenizi de merak ettim;

    Marc Faber, "ABD Merkez Bankası'nın para politikasında kapsamlı bir değişik beklemiyorum. Aslında parasal genişleme sanılanın aksine devam ediyor. ABD Merkez Bankası sadece geçen ay 100 milyar dolarlık tahvil alımı yaptı. Parasal genişlemenin azalması sadece kağıt üzerinde. Gerçekte parasal genişlemeye aslında son verilmiyor" dedi.

    Aslında şu soru da aklıma gelmedi değil, Amerikan ekonomisinin toparlanması bu parasal genişleme ile sağlanıyorsa, neden son versinler? Parasal genişlemeden önce ekonomi kötüyse, parasal genişlemeyle durum kotarılıyorsa, parasal genişlemeden vazgeçilip bir de paraları geri çekmekle ekonomi tekrar bozulmaz mı? Peki bozulmayacaksa parasal genişleme yapmadan da Amerikan ekonomisi büyümeye devam edecekse, bu parasal genişleme neden yapıldı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Parasal genişleme raydan çıkan ekonomiyi yeniden rayına oturtmak amacıyla yapıldı. Bir kez tren rayına girdikten sonra artı desteğin geri çekilmesiyle yeniden raydan çıkmayacağı düşünülüyor.

      Sil
    2. Merhaba hocam son cümlenizi okuduktan sonra (''Bir kez tren rayına girdikten sonra artı desteğin geri çekilmesiyle yeniden raydan çıkmayacağı düşünülüyor.'' ) Amerika'da da Yapısal Reforma ihtiyaç varmış algısı oluştu :) Yapısal Reformlar sayenizde algılarımıza bile işledi teşekkürler.

      Sil
  5. Hocam bir kaç noktada aklıma takılan husular var yardımcı olursanız sevinirim ; 1)Türkiye muhasebe standartları ve Türkiye finansal raporlama standartları ve ayrıca uluslararası finansal raporlama standartları bunlar ne ile ilgili hüküm içermektedir ?ayrı ayrı açıklarsanız çok sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuları işin uzmanı bir ymm'ye sormanızda yarar var.

      Sil
  6. sayın hocam linkte maliye bakanı cari açığı bahsetmekten bahsediyor http://www.memurlar.net/haber/461461/ yine aynı maliye bakanı bese devlet katkısı azalıcak diyor http://www.memurlar.net/haber/461471/ anlamadım hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açıkçası ben de anlamadım. Kafalar karıştı galiba.

      Sil
  7. Hocam yıllar önce Graham Fuller'in "İslamsız Dünya" adlı kitabını okumuştum. Fuller, Batının Doğuyla çatışmasını anlatırken meselenin İslam falan olmadığını sadece sömürü için İslamın aşırı yorumunun kullanıldığından bahseder. İslamiyet olmasaydı da sömürü herhangi bir sebeple meşrulaştırılacaktı der. Geçmişten bu yana milletin hürriyeti değişik bahanelerle kısıtlanmıştır. İrtica,komünizm,terör vs sebeplerle korku imparatorluğu oluşturulmuş iktidarlar hukuksuz icraatlarını bu korkuları kaşıyarak meşrulaştırmıştır. Bugün de Paralel örgüt, çete vs denilerek hukuk ve hürriyetler askıya alınmaktadır. Bizde bahaneler bitmez yani, gerçek olan şey yine mağduriyetler o veya bu sebeple devam etmektedir. Mesele bizim bu kısır döngüyü ne zaman kavrayıp yokedeceğimizdir. Çok selamlar!!!

    YanıtlaSil
  8. sayın hocam sizce türkiye 30 yıllık süreçte nereye yatırım yaparsa ithalata dayalı büyümeyi düşürebiliriz. http://www.pwc.com.tr/tr/publications/arastirmalar/pages/2041-turkey.jhtml bu raporda 5 sektör belirtilmiş. otomobil,alternatif enerji,turizm,gıda sektörü ve tarımsal arge. siz ne düşünüyorsunuz hocam.saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu beş sektör bizim görece üstünlüğümüz olan sektörler ve bence de doğru seçilmiş sektörler.

      Sil
  9. hocam 99-00 arası kur politikası döviz çapası yani bir nevi sabit kur politikası diyebilirmiyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O yönteme, sabit kur rejimi içinde değerlendirilen "bant içinde dalgalanma" adı veriliyor.

      Sil
  10. Ustad Güneşli Pazartesiler adli filmdeki bir sahneyi hatirlattiniz bana,Agustos böcegi ve karinca sözunuzle.Sevgiler

    YanıtlaSil
  11. burdan yetkililere sesleniyorum twitter'ı açın hakaret edeni söveni engellemenin başka yolu vardır illaki böyle olur mu hiç pireye kızıp yorgan yakılmaz

    YanıtlaSil
  12. Merhaba hocam twitter perşembe gecesinden bugüne değin yok. Herkes kucağındaki taşı döktü, izleyerek bekledim, anlamaya çalıştım. Gene aynı tablo ortada, kapatmada da herkes aynı tavrını muhafaza etti. Ak Parti'de bunu ilk söyleyen daha kapanmadan Başbakan. O duyurdu hepimize, hemen yandaşları bağırdı ''helal olsun twitter sana kurban olsun'' ama o kadar değil sözü! Bursa mitinginde söylediği aynen şöyle '' Twitter'lar falan var ya şimdi mahkeme kararı çıktı, twitter mivitır hepsinin kökünü kazıyacağız'' ucu açık dediğinin dahası varmış gibi algıladık. Karşı cephe, muhalefet cephesi şokta!!! Gündemde yok çünkü böyle bir şey ''hadi canım bu adam ne dedi la ben mi yanlış anladım veya çivisi çıktı bu memleketin. Twitter, Facebook, Youtube kapatacak diktatörleşti iyice seçim öncesi'' vb. bir algılama. Devamında iyice cepheleşti taraflar. Gündem değişti. Sisi, Esad, Mübarek gibi muhalefeti susturmak için yaptı, demokrasi vb. yaklaşımlar. Aslında bu tepkiler cepheleşen insanlardan geldi. Peki ya Kararsızlar!!! Tahmini %20 civarıdır onlar, Ak Partinin kaybettiği seçmen oyları kararsızlarda daha fazla olsa gerek, Kararsızlar ne der! Seçimde önemli olanda onlar değil mi zaten!!! Onlar ilk gün muhalefeti tutar, kızar, küfür eder. İkinci gün ya bu mahkeme kararı neymiş der ama incelemez. Üçüncü gün öğrendiğinde mahkeme kararını ve Twitter'ın Türkiye'de temsilci açma çabalarını, Samsun'lu mağdur vatandaşın durumunu ne olur? Acaba Başbakan karşısındakine istediği hamleyi mi yaptırdı? Yok canım Türkiye'de gelmiş geçmiş en çok oyu alan, girdiği üç seçimde oyunu artıran adam o kadar zeki olamaz!!! Hem uzun boylulara Anadolu'da biraz ahmak olur derlerdi ya DİKKAT!!!DİKKAT!!! ÇOBAN MATI... Şimdiden yorumuma kızacak arkadaşlara cevabımı peşin vereyim SÜRÇ-İ LİSAN EYLEDİYSEM AFFOLA.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmiyorum. Ben sadece şunu öğrenmek istiyorum twitter'ı tümüyle yasaklayan bir mahkeme kararı var mı yok mu? Eğer yoksa bu yasaklama nasıl yapıldı?

      Sil
    2. Hocam yasaklamaya kesinlikle karşıyım.Fakat burada twitter haketti dedirten bazı durumlar var.Onca reklam geliri v.b rağmen Türkiye ofisi bulunmayan twitter tek kuruş vergi ödemiyor. Ayrıca kanunlara uymadığı durumlarda mevcut. Özgürlük naraları atan Avrupa ve ABD vergi ödemeyen ve kanunlarını sallamayan sosyal medya kuruluşlarına nasıl uygulamalar yapıyor merak ediyorum. Eminim biçtikleri yayın süresi dakika değildir.

      Sil
    3. Eğer Türkiye, vergi ödemeyen her yeri kapatsaydı bu dediğinize katılırdım. Konu vergi değil. Bunu zaten dün akşam tv yayınına katılan bakan da söyledi.

      Sil
  13. Keynes ile ME nin ortak yapım sözünü tuttum. Şu uzun dönem kísa dönem olanı. Hocam buradan şu analizi de herhalde yapmak pek yanlis olmaz. İyi bir iktisatci; iktisat kuramlarini bilen onu salt bir şekilde yorumlayan ve cikarsamalar yapan değil, iktisattaki yetkinligini diğer sosyal bilimleride özümseyerek evrensel bir iktisat cikarimi yapabilen insan olmali. bu durum bence tüm sosyal bilimciler için geçerli. Biz iktisatci olduğumuz için ideal iktisatci nasil olmali konusuna mutlaka egilmemiz lazim. Günümüz dunyasinin bu sorunu amerikan tipi yüksek ogrenim spesifik uzmanlıkları esas alan bir sistem olmasi. Bu durum özgün sosyal bilimcilerin cikmamasina neden oluyor ve tekdüze bilim adamlarinin çok sayıda olmasi gibi duruma neden oluyor. Hocam sizlerinde bu konuda muhakkak değerli görüşleriniz olduğunu düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorumunuza genel olarak katılıyorum. Ne var ki bu yazdıklarınız geniş bir genel kültürü ve analiz yeteneğini gerektiriyor. Sadece analiz yeteneği de yetmiyor. ayrıca birçok farklı alanlardaki analizlerden bir senteze ulaşabilme yeteneği de gerekiyor. Önceki yüzyıllarda bilim adamlığı böyle bir şeydi. Ama şimdi her bilim o kadar karmaşıklaştı ve dal budak saldı ki farklı alanlara yönelmek eskisi kadar kolay olmuyor.

      Sil
  14. Hocam iyi günler. Size başlığın dışında bir sorum olacaktı. Philip Cagan yöntemi ile geleneksel yöntemin ne gibi farkları var. Saygılarımla.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi