Yeni Kitabım

Bir süredir üzerinde çalıştığım analitik düşünmenin yollarını ve ekonomide analiz yapmanın tekniklerini öğretmeyi hedefleyen yeni bir kitap var: Ekonomik Analiz. Gerek üniversitede verdiğim derslerden, gerekse yaşamda edindiğim deneyimlerden çıkardığım bir sonuç var: Pek çok kişi ekonomik konuları bildiği, anladığı halde bir türlü ilişkileri tam olarak kuramıyor, neden – sonuç ilişkilerini karıştırıyor ve analiz yapamıyor. Bunun en başta gelen nedeninin öğrenmekten çok sınav odaklı çalışmaya yönelmek olduğunu düşünüyorum. Çoğumuz sınav kazanmaya odaklandığımız için ezbere ağırlık veriyoruz ve işin özünü anlamadan geçiyoruz. Bu sorun, yalnızca ekonomi öğrenimi görenlerin sorunu değil. Bütün dallarda, hatta ortaokul ve lisede aynı sorun söz konusu. Çoğu öğrenci türev almayı bildiği halde türevi niçin aldığını, onun ne işe yarayacağını bilmiyor. Enflasyonun ve faizin ne olduğunu biliyor ama hangisinin neden hangisinin sonuç olduğunu çıkaramıyor. Büyüme oranını görüyor ama onun hangi itici güçlerle oraya geldiğini çıkaramıyor. Ekonomik olayın bütününü parçalarına ayırıp analiz edemiyor. İşte bu kitap, bu eksikleri gidermeyi ve analiz tekniklerini öğreterek analiz yapmanızı sağlamayı hedefliyor. Bu kitapta, şimdiye kadar amaç olarak gördüğünüz çoğu şeyin aslında sadece bir araç olduğu ve asıl amaca ulaşmak için onun nasıl kullanılması gerektiği anlatılıyor.

Kitap, önce analiz yapmanın esaslarını ve yöntemlerini veriyor, sonra tıpkı polisiye romanlarda olduğu gibi olayları olay yeri incelemesinden başlayıp analiz yöntemlerini kullanarak sonuca ulaşmanızın yollarını gösteriyor.  

Kitabı okuduğunuzda çok şaşıracaksınız ve çoğu meselenin çözümünden sonra kendinize “ben bunu niçin düşünemedim” diye soracaksınız. Sir Arthur Conan Doyle’un ünlü dedektifi Sherlock Holmes, onunla aynı şekilde meseleye baktığı halde onun gibi meseleyi çözemediğinden yakınan Dr. Watson’a şöyle der: “Bakıyorsun ama gözlemlemiyorsun. İkisi arasında çok net bir fark var.”   

Karmaşık ekonomik konuların analiziyle uğraşanları bir de matematikle uğraştırarak konudan soğutmamayı amaçladığım için analizleri matematik yöntemler yerine mantık kullanarak sunmayı tercih ettim.

Bu bloğa gelen okur yorumlarından ve benim yanıtlarımdan seçtiklerimi her bir bölümün sonuna ekledim. Böylece okurun konulardan ne anladığını, nerelerde takıldığını ve benim ne düşündüğümü karşılıklı olarak görme olanağı ortaya çıkmış oldu.  

Bir şeyi en baştan söyleyeyim: Bu kitap sınavlara hazırlık kitabı değildir. Sınavlarda işinize yarayacak olsa da bu kitabı o amaçla okumayın. Bu kitap, ekonomiyi gerçekten öğrenmek, kullanmak ve yaşama uygulamak isteyenlere yardım edecek bir kitaptır.

Bu kitap, bu alanda dünyada bir ilk olacak sanırım. Araştırdığım kadarıyla bir benzerini görmedim. Ne var ki bu kitabı almak için sonbahara kadar beklemeniz gerekecek çünkü genel olarak bitirmiş olsam da ince işleriyle uğraşmam biraz daha zamanımı alacak. 

Yorumlar

  1. Hocam KPSS vb. Sınavlara tepkili misiniz?
    Bugün, benim gibi birçok mezunun hayalindeki Devlet kadroları için en önemli basamak bu sınavlar. Ben yorumlarınızà dikkat ediyorum da KPSS ve diğer sınavlara yönelik sanki biraz tepkilisiniz öneri yapmiyorsunuz yapmam diyorsunuz. Özel bir sebebi var mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sınavlara değil, insanların sınav kazanmaya göre yetiştirilmesine tepkiliyim. Çünkü o zaman sorgulama, analiz vb olmuyor sadece ezber oluyor. O da bir süre sonra unutulup gidiyor geriye bir şey kalmıyor.

      Sil
    2. Üniversite mezunlarına ders anlatan biri olarak belirtmem gerekeni ki o dediğiniz bile olmuyor hocam malesef! İkiyüze yakın üniversitelerin hepsinde iibf, her iibf de ise 5 bölüm var. Yüzbinlerce iibf mezunu katılıyor her yıl işsizlik kervanına. Hemen hemen her ilden mezun öğrencilerim oldu. Hepsinden aldığım bilgi ise can acıtıcı! Hocalar sınav öncesi 20 test sorusu dağıtıp 10 tanesini soracağım diyorlarmış. ( tabiki istisnalar vardır) ve öğrenciler Şık ezberleyerek çan agrisi sistemi ile ders geçip mezun oluyorlar! Dört işlem yapamayan iktisat mezunu yüzbinler var...

      Sil
    3. hocam iibf kimsenin unrunda degil acildikca aciliyor aofsi ikinci ogretimi

      Sil
  2. Emeğinize sağlık hocam. Bu tür bir çalışmada sizden beklenirdi zaten. Sabırsızlıkla bekliyoruz. Ali Göksu

    YanıtlaSil
  3. Hocam sabırsızlıkla bekliyoruz.
    Bu ara Sherlock Holmes in bütün hikayelerini baştan okumaya başlamıştım .
    Şimdi sayenizde ekonominin analizini de doğru açılardan "gözlemleyebiliyor" olacağız

    Şimdiden ellerinize sağlık.İmza günleriniz olursa İzmir'de ilk sıraya gidenlerden olacağım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben Dörtlerin İmzası ve Baskervillerin Köpeğini beğenirim. Study on Scarlet de iyidir.

      Sil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Tesekkurler hocam.

    Bankerlik meslegi hakkinda biraz bilgi verir misiniz? Banker bilo Banker maho neden turerler ekonomide ne tur bir durum bankerlerin ortaya cikmasina neden olur? Arnavutlukta 1994 Turkiyede 1981lerde bankerler ortaligi kapliyordu ertesi yillarda hepsi battilar. Banekerlik bir meslek midir? Galata bankerleri Osmanliya borc veriyordu. Gunumuzde banker bilo ve maho var midir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorun bankerlerde değildi. Sorun o alanlara düzenleme yapmayan devletin bunların banker adı altında ortaya çıkmasını görmezden gelmesiydi.

      Sil
  6. Aklınıza elinize yüreğinize sağlık hocam. Bekliyoruz.

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar. Kitaplarınızı kendimi geliştirmek için okumak istiyorum. Fakat daha öncede sorduğum halde cevaplamadınız. Hangi sıra ile kitaplarınızı okumalıyım. Cevap verirseniz sevinirim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Atlamışım bunu kusura bakmayın. Kitaplarımın okunma sırası kişinin durumuna göre değişiyor. Blogdaki Yazılar/Kitaplar başlığını tıklarsanız orada kişinin durumuna göre okunma sırasını gösteren bir tablo var.

      Sil
    2. İlginiz için çok teşekkür ediyorum...

      Sil
  8. Hayırlı olsun hocam nice yeni kitaplara yazmaya

    YanıtlaSil
  9. Elinize sağlık hocam, en beğendiğiniz Sherlock Holmes öyküsü hangisidir? Baskeville'lerin Köpeği en güzel romanı ama "Üç Garrideb Macerası" benim en sevdiğim öyküsüdür.Son olarak hocam bence bir iktisatçıdan daha öte nitelikleriniz var,ülkemizden sizin gibi bir düşün adamının çıkması hem hayret hem de kıvanç verici.Size hem çok saygı hem de çok sevgi duyuyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baskervillerin Köpeği iyidir. Ben hemen hepsini severim.
      Çok teşekkürler.

      Sil
  10. Butce acigi faiz artirir ama yukselen faiz de butce acigini artirir yani faiz ve inflasyon ayni sey demek they re the best approximation of each other sadece nominal anlamda farkli gorunumleri var esasen ayni sey dirler bu da kafa kargasiliklara yol aciyor hocam uzaydaki kara deliller gibi hocam bu arada sirlari cozuldu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bütçe açıkları faizi artırır daha sonra faizler arttıkça bütçe açıkları artar. Buna biz nedenselliğin kısır döngüsü diyoruz. Yani bütçe açığı - faiz artışı - bütçe açığı artışı - faiz artışı şeklinde neden - sonuç - neden sonuç diye giderken hangisi neden hangisi sonuç karışır.

      Sil
  11. Gazi de okurken rahmetli hocamın aşağıdaki kitabı ile ilgili bir anım var. Onu anlatayım.
    Halit Çöloğlu, İktisadi Sistemler, Ankara, 1987. Biz Çeko' da okuduğumuz için iktisadı kıyısından ve istihdam bölümünü okurduk O zaman Sadun Eren'in İstihdam Para ve İktisadi Politikası bizim ana kitabımızdı. Ben Çöloğlu Hoca'dan sınıfta çaktım. Ve ertesi yıl Mehmet Ali Kılıçbay hoca derslerimize girdi. Böylece biraz olsun onu ve düşüncesini kıyısından tanıdım. Annales Okulu yaklaşımı bir türev içeriyordu bildileri. Bizim hocalar batıdan daha iyi. O zamanlar Kadir cengizbay bir ayrı derya. Dinlenmede olan rahmetli Mahir Kaynak hoca , Yalçın Küçük hoca her daim ve Yıldızı yakın geçmişte parlayan Vedat Bilgin Hocam ve tabii başka hocalarda ...Gazi'nin hocalarıdı. Kısaca her üniversitenin yıldızlı hocaları ve eserleri vardır. Fakat bir hocayı yükselen yıldız yapan nedir? Bilgi mi? Çalışma mı? Bilgiyi sunuç mu? vb vb. Şİmdi hocam sizde iddialı bir kitap yazmışsınız. Ben rahmetli Çöloğlu hocama şunu sormuştum. Farklı bir şey var mı gerçen hocam.? Şimdi sorduğum sorunun yanlış olduğunu biliyorum. Fakat doğru soruyu hiç bir zaman bulamayacağımı biliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstihdam Para ve İktisadi Politika kitabı sanırım, "Sadun Eren"in değil Prof.Sadun Aren'indir.

      Sil
    2. Sadun Aren'in İstihdam, Para ve İktisadi Politikası benim de çok beğendiğim bir kitaptı.
      Benim kitabım gerçekten farklı bir kitap. Kitap, ekonomi öğretöeyi değil ekonomik konuları analize tabi tutmayı öğretiyor.

      Sil
    3. Çeko ne ola ki bu arada?

      Sil
    4. Çeko = Çimleri ekerken kurtlanmaların ortalaması

      veya

      Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri

      Sil
  12. Cidden hayırlı olsun, sizin gibi biri olmak gerçekten çok zor, helal olsun. Kitabı almak için dört gözle bekliyorum. Tebrik ederim.

    YanıtlaSil
  13. Hocam ne yapayim size soruyorum Akpli babam var yillardan beri bizim evde boya badana insaat tadilat bitmez her yaz 1994den beri tadilat boya badana yapilir ustalar gelir ustelik bu tadilatlar mayis sonundan eylul ortasina kadar surer ustelik kredilerle olur yani ortada para yok! her neyse ben evden ayrildim bir baska ulkede yasiyorum malum evde binbir guclukle biriktirdigim ortaokuldan yuksek lisansa kadar okudugum okumaya calistigim yarim biraktigim hatta okumadigim bir suru her cesit akademik roman ekonomi sosyal teori vs...kitap var bir kismi kolilerde ve bir cogu evin eskiden kalma kitapliginda bos kullanilmayan kullanilmayacak olan odada ailem neredeyse her sene tadilat baslarken kitaplarimi yakmakla cope atmakla beni tehtid ediyor. Simdi ben surekli kaygiliyim yillardir. malum kitaplar can nimet bizimgibiler icin. cocuk gibi siz bir agabey baba olarak bana ne dersiniz ailemle nasil konusayim. AKPli olduklari icin kitap dusmanilar biliyorsunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben olsam, o kitapları ya yanıma alır, ya da değerini bilecek birine emanet eder veya verirdim. Kitaplar evde kaldığına göre, Bu durumda babama, kitaplarımı çöpe atacak olanı, benim de çöpe atacağımı bildirirdim.

      Sil
    2. Bu durumun yanıtı ne yazık ki bende yok.

      Sil
    3. Bende var cunku aynisi basima geldi ama bizimkiler AKP'li degil tam tersi CHP'li ama kitap nedense bir fazlalik olarak gozukuyor bazi ailelere. Kendi evine cikana kadar rahat yok. Evlenip kendi evine cikinca (ki o zaman muhtemelen bir gelirin de olacak ve kutuphane zamanla buyume egilimi gosterecek) bu sefer de sevgili esin ayni seyden yakinacak ve kitaplardan kurtulman icin baski yapacak. Garaji olan bir ev bul ve garaji kitapliga donustur (metal raflar al tahta degil). Kitaplari okumaya basla, okuyup bitirdigini baskasina ver veya sat. Baska caresi yok. Sen yengec burcu musun bu arada?

      Sil
  14. HOCAM SAYGILAR,
    İKTİSAT 1. SINIF ÖĞRENCİSİYİM. FİNANSAL İKTİSAT ALANINDA İLERLEMEK VE FİNANS KURUMLARINDA(MERKEZ BANKASI-HAZİNE MÜŞTEŞARLIĞI VB.) KURUMLARDA ÇALIŞMAK İSTİYORUM;BUNUN İÇİN SİZİN VEYA SİZİN OLMAYAN HANGİ KİTAPLARINI ÖNERİRSİNİZ.AYRICA FİNANSAL İKTİSADIN YANINA NE KOYABİLİRİM,FİNANSAL İKTİSAT ALIRKEN HANGİ DALLADA KENDİMİ GELİŞTİRMELİYİM.
    SAYGILARIMLA.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle Frederic Mishkin'in Para, Bankacılık ve Finansal Piyasalar kitabını okuyun.

      Sil
    2. Talha kardeşim seni yürekten kutlarım. Erken yaşta bilinçli bir araştırma içerisindesin. Biz bu blogları takip etmek ve araştırmak için çok geç hareket ettiğimiz için iktisat mezunuyuz derken bilgi eksikliğimizden dolayı çok tereddüt ettik. Umarım çok başarılı olursun ve ben gibi o tereddütleri yaşamazsın.

      Sil
  15. "Pek çok kişi, ekonomik konuları bildiği, anladığı halde bir türlü ilişkileri tam olarak kuramıyor." Aslında bu, yalnız ekonomi alanında değil, her alanda geçerli. Umarım, Ekonomik Analiz kitabı, ekonomi alanında bu "engelliliği" gidermeye yardımcı olur. Elinize sağlık.

    Benim, bu genel “engelliliğe” karşı, naçizane bir önerim var.

    Şunu hiç unutmayalım: Beyin adını verdiğimiz organımız, bedenimizin bütün anatomik etkinliklerini düzenleyip yönetmesinin yanı sıra, düşünmeye de yarar. Düşünce dünyamızı, bir gün önce TV’den duyduğumuz cümleleri tekrarlamakla sınırlamayalım. Yalnızca ekonomi konusunda değil, her konuda, kendimiz de düşünelim. Düşünmekten korkmayalım. Korkmayalım, düşünürsek beynimiz aşınmaz. Bunu başarabilirsek, şaşırtıcı biçimde, her şeyin daha iyi olduğunu, ekonominin de daha iyi olduğunu göreceğiz.

    YanıtlaSil
  16. Teknolojinin hızla ilerlediği bir çağda enflasyon rahatlıkla, hissettirmeden de yükseltilebilir.

    Ülkelerin ekonomilerini enflasyon silahıyla dar boğaza sokmak artık daha kolay. Brezilya'ya yaptıklarına bakın, aynısını Türkiye'ye yapmaya çalıştıklarını da anlayacaksınız.

    Analiz kitabınızda bunu da analiz etmeyi unutmayın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Brezilya Abd için Komünizmden 10 kat tehlikeli bir ekonomiydi.

      Sil
    2. yahu birak allahin askina su komplo teorilerini.!!!!! Uretim varsa iyi yonetim varsa akilli yoneticiler akilli yaratici egitimden gecmis halk kitleleri varsa ne enflasyon olur ne issizlik olur ne yuksek faiz olur ne de akilmaz dogaya cevreye insana dusman tuketim olur ne de ahh bizi kandiriyorlar turunde komplo teorileri turer. Isiniz gucunuz sacma sapan komplo teorileri uretmek yok biiz kandiiyorlar yok su ulkeye yaptiklarini bize de yapacaklar uygulayacaklar butun bunlara inana zaten analitik dusunceden bahsetmesin.

      Sil
    3. Ekonomimizi bu kadar dışarıya bağımlı duruma getirmişken, umudumuzu dışarıdan gelecek dolarlara bağlamışken, olan yarım yamalak sanayimiz bile dışarıdan gelecek ham madde ve ara maddelere bağımlıyken, birileri bize bilmem ne yapmaya çalışıyorlar, hikayelerine boş verin.

      Bu işte, tam da TV'den, ülke ekonomisini bu hale düşüren politikacılardan duyduğun bahaneleri papağan gibi tekrarlamaktır.

      Batı isterse, ekonomimize gereken, dış kaynakları, “sıcak, soğuk” paraları durdurarak ülkemizi "taş devrine" döndürebilir. Şimdilik öyle bir niyetleri var gibi görünmüyor ama, iç politika hesaplarıyla hamasi efelenmelere devam edersek belki o günler de gelir.

      Sil
    4. sen ABD nin küçük ülkeler olan Panama ve Nigaragua seferlerine bak olmadı Yetmez İngiltere nin Falkland Savaş ına bak. Minimal örnekler...

      Sil
    5. Analiz kitabında komplo teorilerinin yeri yok. İlk kural: Sorumluluğunu kabullen, sonra kabahati başkasında ara.

      Sil
    6. Brezilya'da Petrobas firmasi CB dahil herkese rusvet vermis sonucta CB azledildi. Bizde de CB rusvet aldi (almadi diyebilen var mi) ama azletmenin lafi bile edilmiyor veya edilemiyor. Keske aynisni Turkiye ye de yapabilseler diyecegim ama nerede o gunler. Acik acik yazdim iste. Aksam gazetesinden Deniz hocayi oku, zaman zaman Brezilyadaki Petrobas'in maceralarini yaziyor.

      Sil
  17. Selam hocam kitabın bir yerine ekonomi mi insandan çıkar, insan mi ekonomiden çıkar ? Sorusuna cevap eklermisiniz.aradaki neden sonuç ilişkisini kuramayan iktisat mezunlari gördü bu gözler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne ekonomi insandan cikar ne de insan ekonomiden cikar. Ekonomi tabiatin ta kendisinde vardir. Insan bunu anlayip dile getirebilmis ve formulize edebilmistir o kadar.

      Sil
  18. Çıkar çıkmaz alacağım. Emeğinize ve yüreğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  19. Hocam dolandırmadan soruyorum umarım net cevap verirsiniz,

    Fed Temmuz'da da faizi arttırmasa bile (Eylül ve sonrası arttıracağı kesin gibi), Ramazan bayramının bitişiyle birlikte ülkemizde HERKESİN GERÇEKTEN (ATEŞİN ETE DEĞMESİ GİBİ) HİSSEDECEĞİ VE GERÇEKTEN HOMURDANMAYA BAŞLAYACAĞI ekonomik yavaşlama bekliyor musunuz?

    Cevabınız evetse, gerekçelerinizi kısaca yazar mısınız?

    YanıtlaSil
  20. Kitabınız hayırlı olsun hocam, çıkar çıkmaz alacağım.

    Hocam sizden istirhamım elinizde son yıllarda bankaların sunduğu kredi arzı ile insanların veya şirketlerin kredilere olan taleplerini gösteren bir bilgi, grafik var mı?

    Teşekkür ederim, saygılarımla..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.
      Bu dediğinizi aradım ama bulamadım.

      Sil
  21. 8 Kasım'da Donald Trump başkan olacak!

    Niye?

    Orlando, Florida'da 50 (artabilir) kişinin ölümüne yol açan Omar Mir Seddique Mateen'in siyasal islam ve terör örgütü bağlantısı geçmişi iddiasının bile ABD'de yaygınlık kazanması, Trump gibi birini 8 Kasım'da başkanlığa taşır!

    http://www.huffingtonpost.com/entry/terror-shooting-at-gay-club_us_575d5938e4b0e39a28add1b4?icdjbjtgevmwjyvi

    Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim'de de benzer saldırılar olmayacağının garantisi yok!

    YanıtlaSil
  22. Orta öğretimde felsefe& mantık dersleri olmadığı sürece + okulöncesi eğitimden önce çocuklarımıza sorgulamayı müsaade etmedikçe bunlar maalesef nafile.ME...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Felsefe insani sorgulamaya yoneltmez bence, tam tersi biktirici bir ezber dersidir. Mantik belki eger ogrenci merakliysa. Bu is ogrenciye daha ilk okul sirasinda merak edip arastirma yapmaya tesvik etmekle olur. O kadar bilgisayar oyunu varken kimse de merak edip ansiklopedi karistirmaz, zaten artik ansiklopedi de yok. Bir de bunun ustune bilim disi agirlastirilmis din dersi gelince Turk okullarinda okuyan ogrencilerden bir matah olmaz. On binde biri belki merak edip arastirma yoluna gidebilir ama o da yeterli imkanlari varsa. Zaten o da universiteyi bitirince ABD'ye gidecektir sonunda.

      Sil
  23. hocam hayırlı olsun. ogrendiklerimizi gercek hayata aktarıp, gerçek hayatla ilişkilendirip karşılıklarını bulmamiz için şüphesiz sizin yazdiginiz kitaplar gibi kitaplara ihtiyaç var.
    ben aslinda öğrenciliğim zamaninda ogrencilerin birinci siniftan itibaren sanal bir devlet yonettikleri platforma uye yapilmasini düsunuyordum. ogrenciyi bu oyunda krizlerle, durgunluklarla, resesyonla, kritik kararlarla muhatap edersek hatta gercek hayatta yasanan ekonomik durumlarida oyuna yansitarak ogrencilerin oyunda nasil davranirlarsa nasil tepki alacaklarini ogrenmelerini saglayabilecegimizi dusunmustum.

    bu oyunu 4 yil oynayan bir ogrenci ogrendigi ekonomiye dair ne varsa bizzat bir bakan gibi karar verecek ve kararini uygulayacak. sizce nasil olur hocam. 4 yil bir oyunda maliye bakanligi yapmis bir ogrenci her acidan bu oyunu oynamamis bir ogrenciden daha deneyimli olmaz mi.

    YanıtlaSil
  24. Çok haklisiniz hocam ezbere dayalı sistem en büyük sorunlarımızdan bence bizi bi yere götürmüyor
    Emeğinize sağlık bende sabırsızlıkla bekliyorum kitabınızı

    YanıtlaSil
  25. Hocam sigara içtiğiniz bir dönem oldu mu ve şimdi içiyormusunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 22 yaşımdan 52 yaşıma kadar demek ki 30 yıl sigara içmişim. Günde yarım paket sigara içerdim.
      2002'de bıraktım ve bir daha da içmedim. Bu konuda bir yazım da var:
      http://www.radikal.com.tr/yazarlar/mahfi-egilmez/diyet-spor-ve-sigara-745359/

      Sil
  26. Hocam Merhaba;
    Kitabınızı sabırsızlıkla bekliyorum. Bir sorum olacak. Tüm ekonomi kitaplarınızı aldım, henüz yalnızca Kolay Ekonomi'yi okudum.
    Mikro Ekonomi, Makro Ekonomi, Ekonomi Politikası, Kamu Maliyesi, Hazine ve diğer kitaplarınızı okurken bir sıralama yapmalı mıyım sizce? Önde Mikro Ekonomi sonrasında diğerleri, gibi bir sıralama tavsiye eder misiniz? Ekonomik Analiz kitabı çıkana kadar hepsini bitirmeyi planlıyorum çünkü.
    Teşekkür ederim.
    Ensar GENÇ

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda yazılar/kitaplar bölümünde bir sıralama var. İsterseniz oraya bakın ve kendinize uygun sırlamayı seçin. Teşekkürler.

      Sil
  27. Hocam siz Ağrı Dağı'nı taşıyan çay evi veya büfeyi gördünüz mü?

    Sürreal mi bu fotoğraf?

    https://pbs.twimg.com/media/Ckvx9yjW0AE4d3b.jpg:large

    YanıtlaSil
  28. Hocam iyi akşamlar, kitabınızı merakla bekliyorum. Bir şey sormak istemiştim, TEPAV Direktörü Ekonomist Güven Sak Beyefendi ile tanışır mısınız? Yazılarını takip ederim de sizinle aynı çizgide çok güzel tezler ortaya koyuyor, düşüncelerinizi merak ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güven Sak ile tanışırım, yazılarını ve görüşlerini beğenirim.

      Sil
  29. Hocam yazinizin basligini gorunce bi an umutlandim yeni kitabiniz cikti diye. Cunku bundan onceki bi yazinizda kitabinizin sonbahar donemi gibi cikacagini soylemistiniz. Neyse safak saymaya devam o zaman.

    Ellerinize saglik simdiden. Saygilar.

    YanıtlaSil
  30. Hocam merhaba
    1)Mb gecelik borç alma verme ve politika faizi ile piyasadaki faizi etkileyebiliyor.
    Peki piyasada oluşan faiz Mb'nin faizlerini etkileyebiliyor mu? Mesela tahvil faizlerindeki artış politika ve gecelik faizleri artırabiliyormu?
    2)Eğer artırabiliyorsa bir önceki yazınıza istinaden bir soru soracam. Bütçenin borçlanma yoluyla finansmanı tahvil faiz ödemelerini artırarak enflasyona neden oluyor. Tahvil faizindeki artış Mb'nin faizlerini de artırırsa artan enflasyon düşüşe geçer mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. (1) Evet etkiliyor. Bunu da MB nin ağırlıklı ortalama maliyetindeki iniş çıkışlardan görebiliyoruz.
      (2) Buradaki artıştan çok verilen faizin reel faiz olarak ne kadar anlamlı olduğu önemli. Eğer nominal faizler artmış ama insanların kafasında oluşan reel faiz artmamışsa enflasyon üzerinde fazla bir etkisi olmaz.

      Sil
  31. Hocam S.ISON ve S.WALL'ın İktisat Giriş kitabını okudunuz mu, kitap güzel mi?

    YanıtlaSil
  32. İlişkilendirme problemini aşmak için üniversite 2. Sınıftan beri hayatımdaki tüm olayların iktisadi ve hukuki boyutu olabileceğini düşünerek sürekli gözlem yapıyorum. Bazen arkadaşlarım ve çevremdekiler kafayı yediğimi düşünüyorlar.
    Doğru yolda ilerlediğimden şüphem yoktu. Ama hala eksikliklerim var. Kitabınızdan memnun olacağım kesin. Tek sıkıntı sonbahara kadar beklemek olacak gibi duruyor ve ben o dönemde askerliğimi yapıyor olacağım :) umarım çıkar çıkmaz temin edebilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence en doğrusunu yapıyorsunuz. İnsan etrafında gözlemlediği olayları, bildiği, öğrendiği çerçeveye oturtmaya çalışmalı, eğer o çerçeveye uymuyorsa çerçeveyi genişletmeye çabalamalı.

      Sil
  33. Valla hocam tam ihtiyacım olan ve eksik kaldığımı düşündüğüm konuya ait kitap yazmışsınız. Çıkar çıkmaz alacağım. Çok teşekkürler şimdiden. Güzel yorum ve faydalı paylaşımlarınızın devamını diliyorum. Emeklerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  34. Hocam ülkemiz Akp iktidarı sonrasında büyük bir özelleştirme furyası başlattı. Bu özelleştirilen şirketler yabancılara mı yerlilere mi çoğunluk satıldı?
    Yabancıların aldıkları özelleştirilen şirketlerden elde edilen karlar olduğu gibi yabancıların mı oluyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yabancılar da oldukça satın alma yaptı. Tam olarak bölünümü bilmiyorum.
      Şirket kiminse kâr da onun oluyor tabii. Yabancılar bu kârları yurt dışına transfer edebiliyor.

      Sil
  35. Hocam bankaların Mb'ye gecelik borç vermesi, bankaların Mb'nin APİ satışı yapması sonucu verdiği paralar serbest karşılık olarak sayılıyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bankaların MB'ye yatırmak zorunda olduğu zorunlu karşılıklar dışında MB'deki tüm paraları serbest karşılık.

      Sil
  36. Resim cok guzel ama korkarim bu gidisle o bufenin uzerinde bir sure sonra Ermenice yazi yaziyor olacak. Umarim olmaz ama Turk devletinin bu aymazligi ile gidisat o yonde.

    http://100years100facts.com/facts/mount-ararat-national-symbol-armenian-people/

    YanıtlaSil
  37. Hocam sosyalistlerin sosyalistliği zengin oluncaya kadardır diyorlar doğru mu? Çevrenizde hiç büyük ölçekli şirket sahibi olup sosyalizmi benimseyen tanıdığınız oldu mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sosyalistlikle zenginlik arasında bu tür bir ilişki kurmak doğru değil.

      Sil
  38. Önemli bir ihtiyacı giderecek olan kitabınızı sabırsızlıkla bekliyoruz.

    YanıtlaSil
  39. Hocam merhaba , ben uluslararasi ticaret ve isletmecilik bolumu 2.sınıfım. Ben merkez bankasinda calismak istiyorum herkes biraz zor diyor ama bu beni engellemiyor tabi. Ekonomi alanda kendimi cok iyi gelistirmek istiyorum. İlk sizin kitabinİzla basladim. Orneklerle kolay ekonomi kitabiyla, bana baya bi katkisi oldu. Devaminda hangi kitabi okumaliyim .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekonomi Politikası. Sonrasını tekrar konuşuruz.

      Sil
    2. Hocam önerdiginiz kitabi ogrendim. Tekrardan bana baya bi katkisi oldu. Böyle bir kitabi bana önerdiginiz icin tesekkur ederim. Devaminda sizin onerinizlerle devam etmek istiyorum. Peki, simdi hangi kitabi okumalıyım ?

      Sil
  40. Hocam merhaba , ben uluslararasi ticaret ve isletmecilik bolumu 2.sınıfım. Ben merkez bankasinda calismak istiyorum herkes biraz zor diyor ama bu beni engellemiyor tabi. Ekonomi alanda kendimi cok iyi gelistirmek istiyorum. İlk sizin kitabinİzla basladim. Orneklerle kolay ekonomi kitabiyla, bana baya bi katkisi oldu. Devaminda hangi kitabi okumaliyim .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gamze hanım lütfen beni yanlış anlamayın, sizi sadece uyarmak istedim.

      Cumhurbaşkanımız, kadınların, anneliği ertelerlerse tam kadın olamayacağını söylemişti geçtiğimiz günlerde, hatırlıyorsunuzdur.

      Siz, yine TCBM'de çalışmak için mücadelenize devam edin.

      Ama anne olmayı da ihmal etmeyin, Cumhurbaşkanımız kızabilir!

      Umarım beni yanlış anlamamışsınızdır...

      Saygılarımı sunarım

      Sil
  41. sabırsızlıkla bekliyorum :)

    YanıtlaSil
  42. Hocam kitaplarınızı ekonomiye dair hiçbirşey bilmeyenler de alıp okusa anlayabilir mi?

    YanıtlaSil
  43. Hocam ağzınıza sağlık sabırsızlıkla beklemekteyim

    YanıtlaSil
  44. Hicam merhaba.
    1)ECB'nin yaptığı gibi Avrupadaki bankalar da mevduata negatif faiz veriyor mu? Vermeleri enflasyon acisından iyi olmaz mı?

    2)ECB marjinal fonlama faizi cok düşük ama pozitif. Bu da negatif yapılsa bankalar daha ucuza borçlanıp enflasyon artmaz mi, bu niye yapılmıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. (1) Bankalar negatif faiz vermiyor. Enflasyonun çeyrek ile yarım puan üzerinde faiz veriyorlar.
      (2) O zaman insanların ekonomiye güveni daha da sarsılıyor, işlerin daha da kötüye gideceğini düşünüp hiç harcamıyorlar.

      Sil
  45. Hocam dünyada niye rezerv para diye birşey var. Olmasa olmaz mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rezerv para sipariş üzerine olmuyor kendiliğinden oluyor. Mesela malınızı Çinlilere sattığınızda adamlar size Yuan veriyor siz diyorsunuz ki ben bu parayı bilmem bana dolar ver. O zaman dolar rezerv para oluyor.

      Sil
    2. Hocam sektörel para olabilir mi ? Bu dünya parası sistemi bozuyor.

      Sil
    3. Para, faiz, ekonomi bunlar fani şeyler...

      Bunların hepsi illüzyon...

      Sil
  46. Hocam APİ islemleri çok sık yapılan bir işlem değil galiba. Şimdiye kadar hiçbir haberde APİ alım satımı yapıldı gibisinden birşey duymadım. En son ne zaman yapıldı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında TCMB'nin haftalık ihaleyle borç verme işlemi kağıda dayalı repo karşılığı yapıldığı için bir çeşit APİ.

      Sil
  47. Hocam, bir fizikçi ve finansçı olarak kitabınızı dört gözle bekliyorum :)

    Analizin, analitik düşünmenin ne kadar önemli olduğunu kendimce şöyle anlatayım. Üniversitelerde, mühendislik fakülteleri dahil en ağır matematik derslerini fizik ve matematik öğrencileri alırlar. Çoğu matematik bölümü arkadaşım bile kabul ederdi, onların yapamadığı soruları fizik bölümü öğrencileri olarak biz yapardık.

    Çünkü, fizik bölümü, işin içinde felsefeyi de barındıran bir bilimdir, nitekim eski adı da doğa felsefesidir. Bu yüzden olaylara eleştirel gözle bakmayı gerektirir.

    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekonomi de birçok kavramı (denge, istikrar, eğim vb) Fizikten almıştır.

      Sil
    2. Fizikçi ve matematikçi arkadaşlar alınmasın,

      Hocam, matematikten zerre anlamayan bir sosyal bilimci adayıyım.

      Düşük akıllı, analiz yapamayan, mühendislerin icatları gibi verimli olamayan (katma değer yaratamayan) bir insan olma yolunda mı ilerliyorum?

      Görebildiğim kadarıyla, 1950'lerin başından beri hızlanarak, "felsefe"yle uğraşanlar da, "metamatikçiler, mühendisler gibi birşeyler icat etmelisin" şablonuna kaydırıldı. Yani, "felsefeye yoğunlaşmışsan, mühendisler gibi katma değerli ürünler üretmeli, bunları piyasaya sunmalı ve kâr elde etmeyi hedeflemelisin. Eğer bu yolda ilerlemezsen, felsefe okumanın hiç anlamı yok." anlayışı hakim.

      Felsefe'nin de matematikleştiğini, rakamlara sıkıştırıldığını, "piyasacı zihniyette kârı hedeflemeye mecbursun"a hapsedildiğini görüyorum.

      Siz bir iktisatçı olarak, hem matematiği, hem "sosyal bilimler"i bilen biri olarak, ne diyeceksiniz bu çelişkiye?

      Sil
  48. Hocam 1)Bankalar isteseler Merkez Bankasinda zorunlu karşılık oranından daha fazla karşılık bulundurabilirler mi?
    2)Zorunlu karşılığın faizi tutar bankalara geri ödenirken mi ödeniyor yoksa tutar MBde dururken mi ödeniyor?
    3)Bankalar zorunlu karşılığı ihtiyaç haricinde isteseler MB geri verir mi? Mesela MB kredilerin artmasını istiyor, bunun üzerine Z.K.yi geri öder mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. (1) Bulunduruyorlar zaten. Ona serbest karşılık deniyor ve istedikleri zaman çekebiliyorlar.
      (2) Belirli dönemleri var o dönem sonlarında ödeniyor.
      (3) Ösdemez. ZK ancak bankanın zor duruma girmesi halinde verilir.

      Sil
    2. Hocam kusura bakmayın. İlk soruda Z.K. oranından daha fazla Z.K. bulundurabilirler mi demek istemiştim yanlış yazdım.

      Sil
  49. Hocam 3 sene önce iş kurumuna basvurmustum. Bu surede hIc ise giremedim sskli. Issizlik sayisina ben de dahil miyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dahil değilsiniz. Siz, işgücüne dahilsiniz ama kendi isteğiyle çalışmayanlar grubunda kabul ediliyorsunuz. İşsiz sayılmanız için son 1 ayda iş başvurusu yapmış olmanız gerekirdi.

      Sil
    2. Hukumeti dusurmenin yeni bir yontemi: isi gucu birakin her ay is kurumuna issiz olarak basvurun. Bunu herkes yapsin. Resmi issizlik %30 oranina dayaninca bakalim ne olacak. Gerci onu bile manipule ederler bunlar ama...

      Sil
  50. Kitabınızı çok merak ediyorum, ele aldığı konu ile ekonomi konusundaki çok ciddi bir bilgi açığını kapatacağını tahmin ediyorum. Hemen satın alıp okumayı istiyorum.

    Soru olarak ise;

    Sizce devlet özellikle teknoloji alanında kendi markalarını/şirketlerini kurup bu alanda Tayvan, Güney Kore gibi ciddi ekonomik gelişmeler kaydedebilir miyiz? Örneğin askeri alanda bir vakıf (TSK Vakfı)tarafından kurulmuş Aselsan, Havelsan, Tai gibi başarılı girişimler diğer alanlarda da yapılabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle yapabilir ama önce bunları yapacak, ileri teknolojiyi anlayıp uyarlayacak ve yeni şeyler geliştirebilecek insanları yetiştirmemiz lazım.

      Sil
  51. Hocam merhabalar,
    Teknik bir sorum vardı. Kamu harcamalarının çarpan katsayısı = 1 / 1-mpc
    Formülü nasıl elde ediyor hocam anlamadım ? Elimizdeki bilgiler mps+mpc=1
    Ve bildigim kadarıyla mgs'de var. Fakat bunlardan kamu harcamaları çarpan katsayısı formülü nasıl bulunuyor?
    Saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sitede anlatımı var: https://www.khanacademy.org/economics-finance-domain/macroeconomics/income-and-expenditure-topic/mpc-tutorial/v/mathy-version-of-mpc-and-multiplier-optional

      Sil
  52. adsız 19:26 bu dediğini çok düşünüpte mi yazdın?
    Üretimi bırakıp kendinizi işsiz bırakın işsizlik rakamları yükselsin demek hiç bir gezegende mantığa sığmaz
    Pire için yorgan yakmak bu olsa gerek :=))
    Böyle muhalefet yapıldıkça iktidar daha çoookkkk başta kalır.

    YanıtlaSil
  53. TCMB Tlde faiz arttirma surecine girerse gelismekte olan ulkeler bundan etkilenir mi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Az da olsa etkilenir. Çünkü TCMB faiz artırırsa yabancı yatırımcıların bir bölümü öteki gelişmekte olan ülkelerdeki paralarını çekip buraya yatırmayı tercih ederler. Bu durumda o ülkelerde bir miktar kur yükselişi ortaya çıkar.

      Sil
  54. Hocam birşey ilgimi çekti. Sskli çalışanların yüzde kaçı asgari ücret üzerinden sigortalı olduğunu merak ettim. Ülkede 14 milyon sskli var. Kaç milyonun asgari ücretli olduğunu nasıl araştırıyoruz hocam bilginiz var mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buna dair net bir veri bir yerde var mı bilmiyorum. SGK sitesinde böyle bir veri bulamadım. Arada bir basında haber olarak çıkıyor.

      Sil
  55. Hocam "parasal olmayan" bir iktisat kuramı mevcut mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Parasal olmayan bir iktisat kuramı yok ama binlerce yıllık bir trampa (takas) ekonomisi uygulaması olmuş. Aslında orada bile para işlevi gören bir şeyler var. Mesela Hititlerde (MÖ 1800 - 1200 arası) adına şekel denilen (1 Şekel 12,5 gram) gümüş çubuk ve halkalar para yerine kullanılmış.

      Sil
  56. hocam merhaba,

    Haziran ayıyla yazılarınız mailime düşmez oldu. Blogda mı hata var yoksa yeniden mi üye olayım?

    Tşk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogda hata yok ama bu bazen böyle oluyor. İsterseniz baştan bir daha üye olmayı deneyin.

      Sil
  57. Hocam İstanbul Üniversite sinde işletme okuyorum aynı okulda iktisata geçiş yapmayı düşünüyorum daha önceki yazılarınızı okudum ancak tekrar size de danışmak istiyorum.İktisatta eskisi gibi kaliteli eğitim verildiğini düşünmüyorum ancak yine de geçiş istiyorum ama işletmede de muhasebenin daha iyi verildiğini düşünüyorum kafam biraz karışık sizin ve yardımcı olabilecek diğer arkadaşların görüşleri benim için önemli.Kitabınızı sabırsızlıkla bekliyorum.Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  58. Mahfi Bey, Atatürkü sizce abartıyor muyuz... ( biraz utandım böyle bir soru sorduğum için)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana sorarsanız abartmak bir yana gerektiği kadar takdir etmiyoruz. Biz dünyanın bu bölgesinde hep duygularla yaşamayı bilime üstün tuttuğumuz için Atatürk'ü ya göklere çıkarıyoruz ya da insafsızca eleştiriyoruz.
      Osmanlının çöküş döneminde o çöküş moraliyle ve bugünün olanakları yanında sınırlı sayılabilecek bir eğitim görmüş bir kişinin dünya çapında bir devlet adamı olması inanılmaz bir olay. Türkiye'nin yaptığı ne kadar yapısal reform varsa neredeyse hepsini Atatürk yapmış. Bugünkü liderlere, devlet adamlarına bakıyorum da Atatürk'den öğrenmemiz gereken pek çok ders olduğunu görüyorum.

      Sil
    2. Ah hocam sizi neden çok seviyorum biliyor musunuz? Bana eski emektar, öğrencilerine geometri anlatabilmek için evinden karısının örme yaptığı şişi getirip onları birleştirip ders anlatan hocalarım gibisiniz. İnanın bu blogtaki yazılarınız o kadar faydalı ki artık ekonomiyle ilgili ikilemde kaldığım her noktada ilk baktığım kaynak sizin blogunuz oluyor. Tekrar teşekkürler hocam.

      Sil
    3. sizi gerçekten seviyorum sayıyorum mahfi bey, saygılar efendimmm.

      Sil
  59. İnternette gezinirken lisans eğitimi veren okullara ilişkin bir veri gördüm bunu sizinle paylaşmak istiyorum.

    İsteyen daha fazla istatistiğe burdan ulaşabilir: https://istatistik.yok.gov.tr/

    Biz Ekonomi (Economics) alanındaki akademisyen sayısına bakalım:

    2015-2016 öğretim yılı için:

    Profesör: 451 (366 Erkek - 85 Kadın)
    Doçent: 357 (259 E - 98 K)
    Yrd. Doç: 764 (475 E- 289 K)
    Öğr. Görevl: 107 (58 E - 49 K)
    Okutman: 3 (2 E - 1 K)
    Uzman: 13 (8 E - 5 K)
    Arş. Görevlisi: 771 (476 E -295 K)

    TOPLAM: 2466 Akademisyen bunun 1644'ü Erkek, 822'si Kadın.

    Toplamda görüldüğü üzere erkek akademisyen sayısı kadın akademisyen sayısının tam iki katı.

    Hocam siz öğrencilerinizi akademisyen olmaları konusunda bilgilendirip cesaretlendiriyor musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepsini değil olmak isteyenleri.

      Sil
    2. 2466 akademisyen içinde toplasan 100 tanesi adam akıllı bilimsel çalışma yapıp ülkeye ve öğrencilere katkı veriyor. Geri kalanı yatış. Sonra ülke niye şöyle böyle. Eğitimi düzeltmeden bu ülkeyi değiştiremezsiniz. Eğitimimiz içler acısı durumda. Her taraf butik üniversite doldu. Doğru düzgün eğitim verilmiyor. Eskiden üniversite denildi mi bir ağırlığı vardı artık o bile kalmadı. Ülkede nitelikli üniversite sayısı 20' yi anca bulur.

      Sil
  60. Hocam İlgiltere'nin AB'den cıkışının Türkiye Ekonomisi üzerinde ki etkisi üzerine bi yazı yazmayı düşünüyo musunuz ?

    YanıtlaSil
  61. Hocam nafta'ya üye olmak türkiye'ye bir katkı sağlar mı yoksa abd'nin meksika'ya yaptığı gibi sömürülür müyüz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz önce AB'ye üye olmaya çalışmanın gereğini yapmalıyız.

      Sil
    2. 3000'li yıllarda oluruz hocam

      Sil
  62. Türk parası güçlü olduğumuz bir konjoktürde başka ülkeler tarafından para birimi olarak kullanılabilir mi kullanılırsa nasıl kullanılır ve faydası ne olabilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kullanılmaz. Çünkü kendi ülkemizde bile pra ikamesi oranı yüzde 45.

      Sil
    2. hocam peki bu sorunlar düzeltildiği takdirde

      Sil
  63. Hocam merkez bankası nasıl daha aktif ve etkili olabilir günü kurtarmaya yönelik maslahatgüzar politikalar faiz indir-kaldırlar boş bir şey gibi geliyor. mesela rus merkez bankası yatırım yapıyor şirketlere sberbank'ın %80'lik hissesi onda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rusya örneği iyi bir örnek değil. Bir MB hiç bir şirkete ortak olmamalı. Ruslarınki komünizmden kalma bir olay.
      Bir MB'nin daha etkin olabilmesi için bağımsızlığının hakkının verilmesi gerekir.

      Sil
    2. peki sizce neler yapılmalı

      Sil
    3. Sberbank'ın danışmanlarından biri de Mahfi Eğilmez'dir. Bunu da unutmayınız.

      http://data.sberbank.ru/en/press_center/all/index.php?id114=11027814
      Ahmet Mahfi Egilmez, public economist, professor.

      Muhtemelen iyi para ödüyorlar Mahfi Eğilmez'e de...

      Sil
    4. Ben size gerçek durumu anlatayım.
      2013 yılında Denizbank'ın aday göstermesi ve ricasıyla Sberbank'ın Supervisory Board'una üye olarak seçildim. Toplantılarına bir kez gittim. Gerek yönetimin yapısını gerekse denetim sistemi ve işleyiş tarzını yanlış bulduğum için itiraz ettim. İtirazım kabul edilmediği için istifa mektubu yolladım. Ama sistemleri gereği seçim yapılana kadar üye olarak kalmaya devam etmemi istediler. Ben de hiç bir toplantıya katılmayacağımı ve hiç bir ücret istemediğimi söyledim. Bir kez katılmam dışında hiçbir toplantıya gitmedim ve dolayısıyla o toplantının yol parası ve otel parası dışında aylık, ücret, prim ya da toplantı katılım ücreti vb gibi adlarla herhangi bir para almadım. Hiç bir kararda imzam yoktur. Bir sonraki yılın genel kurulunda da zaten aday gösterilmediğim için üyelikten çıkmış oldum.
      Sizin yukarıya aldığınız link 2013 yılının supervisory board'unu gösteriyor. 2014 veya sonraki yılları alırsanız benim adımın çıkarılmış olacağını göreceksiniz.
      Hiç sesimi çıkarmadan toplantılara gidip gelsem en azından bir yıllık ücret alabilirdim ama ben bunu etik bulmadığım için toplantıya da gitmedim, ücret de almadım.
      Durum bundan ibarettir.

      Sil
    5. Hmmm...

      İnanalım mı?

      Sadece siz cevap verdiniz, nasıl teyit edeceğiz?

      Sil
    6. Onu bilemem. İnanıp inanmamak ya da teyit edip etmemek sizin bileceğiniz bir iş.

      Sil
  64. Gida fiatlarinin yukselmesi bir ulkede sonuc olarak emek maliyetlerini de yukseltir mi 2kere2 4 eder mi bu ifadede

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İster istemez yükseltir. Çünkü ücretleri artırmak gerekir.

      Sil
  65. Hocam merhaba,

    https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/538081 Bonoların borsada işlem görmesi biraz tuhaf değil mi sizce de? Bono mantığı riskten uzak olması değil midir? Yoksa bankalar topladıkları mevduatları istedikleri yerde kullanma konusunda özgürler mi?

    Ek olarak burada "Nitelikli Yatırımcı"dan kasıt nedir? Ortalama 1.000tl ve yukarıda parası olan herkes bono alımlarına katılımda özgür değil mi? 3-4 gün talep toplama işlemi sürer sonrasında faizi ile birlikte yatırımcı parasını geri alır değil mi hocam? Kısacası garanti olan bir işte borsaya yatırımcıların parasını yöneltmek ne kadar doğru sizce? Yada bu paraları yöneten yurtdışında da değerlendirebiliyorlar mı bu bonoları?

    Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim, iyi akşamlar hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sorulara Borsa Uzmanı bir arkadaş yanıt verebilirse daha yararlı olur.

      Sil
  66. bu brexit kim cikardi hangi aklievvel bu referandum olayinicikard

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demokrasi böyle bir şey. Referandum sadece bir kişiyi seçmek ya da başkan yapmak için yapılmaz. Bazen bu tür kritik kararları halka sormak da gerekebilir.

      Sil
  67. Hocam yeni anayasada Atatürk'ün çıkarılacağı ve atıf yapılmayacağını söylüyor cb'nin danışmanları. Aynı zamanda yeni anayasada Güney Afrika modeli ilham alınacakmış. Hocam ülke nereye gidiyor? Biz bilim, akıl, mantık derken bunlar iyice sapıtmaya başladı. Güney Afrika'dan neyi ilham alacaklar acaba gerçekten merak ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında Güney Afrika da diğer gelişmekte olan ülkeler gibi modeli Atatürk modelinden almaya çalışıyordu.

      Sil
  68. Hocam 1)Ikinci el bir konutu almak için kredi cekiyorum. Aldıgım konut milli gelire dahil edilmez peki çektigim kredi milli gelire nasıl yansır.
    2)Sifirdan bir konut alsam kredi çeksem konut fiyatıyla,kredi ayrı ayrı mı dahil edilir milli gelire?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. (1) Siz krediyi çekip de harcama yaptığınızda o para tüketim harcaması olarak harcamalar yönünden hesaplanan GSYH'ya girer.
      (2) Konutun sıfır olması ya da eski olması durumu değiştirmez. Konut inşa edildiğinde GSYH hesaplarına girer. Sonrası tüketim harcaması olarak.

      Sil
  69. hocam merhabalar. sigara talep esnekliği düşük bir malmıdır sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşüktür çünkü fiyatına bakarak bırakılamıyor.

      Sil
  70. Hocam hobileriniz arasında satranç var mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam, CERN'deki kuantum mekaniği üzerine kafa yoran biliminsaları size çözmekte zorlandıkları matematik sorularını gönderiyorlarmış, siz de çözüyormuşsunuz, doğru mu?

      Bir de, CERN'de çalışan bilimkadınları, anneliği erteleyip kendilerini bilime adarlarsa, yarım insan mı, tam insan mı olurlar?

      Sil
    2. Satranç sevdiğim bir oyun, ama uzun zamandır vakit bulup birisiyle yüz yüze oynamadım. Bazen bilgisayarda oynuyorum.
      Annelik ve yarım kadın tartışması yapmayı espri olarak yapılsa dahi doğru bulmuyorum. Kadınların ve ailelerin tercihlerine karışmak son derecede yanlış bir yaklaşım.

      Sil
  71. hocam istanbul erkek lisesinde başlayıp yayılan okul yönetimine karşı bildiri akışı hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizinde mezun olduğunuz lisedeki öğrencilerden de böyle bir bildiri çıktı mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul Erkek Lisesindeki yaklaşımı demokrasinin gereği olarak görüyorum. Gençlerin bilim dışılığa hızla kayan bir toplumda bilime sahip çıkması önemlidir. Ama ne yazık ki toplumun yöneticileri gençler kadar öngörülü ve hoşgörülü değiller. Sistemi gözden geçirecek yerde gençleri suçlayıp dış mihrak ilişkileri kuruyorlar. Bütün yaşamımız böyle geçti. Kabahati hep başkasında arayarak geri kaldık. Şu çocukları birileri dinlese belki hatadan dönerdik.
      Benim okuduğum Ankara Atatürk Lisesinden de benzer bir yaklaşım deldi mi görmedim.

      Sil
  72. Hocam,bir ülke enflasyonu düşurmek için tl faizini artırırsa bu da döviz cinsinden kredi talebini artırıp enflasyonun dusmesine mani olmaz mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faizi artırsanız ülkeye yabancı kaynak girişi artar (yüksek faizden yararlanmak için) bu da kuru düşürür o da enflasyonu düşürür. Faizi artırınca aynı zamanda tüketim talebi de düşer tasarruf artar.

      Sil
  73. Hocam ben Mulkiye'de ogrenciyim.Okulumdan sizin gibi entelektuel ve analitik dusunebilen insanlari gordukce mutlu oluyorum.Rol model olarak kafamda kodladigim bir abim bir ustadimsiniz.Umarim bu durusunuz hep baki kalir.Berk ibikli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Berk. Başarılar dilerim.

      Sil
  74. bir Sherlock Holmes hayranı analist olarak derim ki, Sherlock Holmes ün Dr. Watson' ın göremediklerini görüyor olmasının tek sebebi hayatını okumaya ve araştırmaya adamış olmasıdır. Bu manada, tek bir kitap kimseye analitik bir bakış açısı kazandırmaz.

    Analitik bakış açısı, insanın zekası ve yaşadıklarının bir bileşkesidir. Kişinin konu hakkındaki bilgi dağarcığı, kişinin olayı analiz edebilmesinin tek kaynağıdır. Bilgi dağarcığını geliştirmek ise ancak zeka seviyeniz ile mümkündür. Küçük bilgi parçalarından büyük fikirler inşaa etmek her zihnin harcı değildir.

    Zeka seviyenizin bir kısmı doğuştan kaynaklanıyor ise de, hayatının boyunca yaptığınız şeyler de zekanızı geliştirmenizin bir yoludur.

    Yani demeye çalıştığım, matematik bilmiyorsan istatistik çalışmamışsan felsefe okuması yamadıysan tarih okuması yapmadıysan müzik dinyeyip şiir okumadıysan ekonomi okumaları yapmadıysan yunan mısır sümer hitit medeniyetlerini hiç merak etmediysen...

    arkadaşım kusura bakma ama olmaz!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsunuz. Analiz yeteneği için ben bu kitapla yol gösteriyorum, örnekler veriyorum ama bu işler tek bir kitap okuyarak olmuyor.

      Sil
  75. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, TCMB'nin tüm dünyada olduğu gibi ortodoks politikaları sorgulayacağı ve yeni bir yola gireceğini söyledi.

    Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem, NTV'de Ahmet Ergen'in sorularını yanıtladı.

    Ertem, TCMB'nin para politikasında kısa vadede bir değişiklik beklemediğini ancak tüm dünyada olduğu gibi ortodoks politikaları sorgulayacağı ve yeni bir yola gireceğini söyledi.

    Ertem, piyasalardaki sıkışıklı ve küçük işletmelerdeki düşük olan nakit akışının yaz sonu itibariyle ortadan kalkmasını beklediklerini belirtti.
    Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, Rusya ile ilişkilere de değindi.

    Ertem, "Rusya ile ilişkilerin düzelmesinde güçlü beklentiler var, bunun turizm başta olmak üzere ekonomiye olumlu etkileri olacaktır" şeklinde konuştu.

    http://www.ntvpara.com/haber/cemil-ertem-merkez-bankasi-yeni-bir-yola-girecektir_44561

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam siz son çeyrekte ülkemiz ekonomisinde yavaşlama beklediğinizi tahmin ettiğinizi söylemiştiniz.

      Ertem ve onun gibiler de 'yaz sonunda sıkışıklık kalkar' diyor.

      http://www.haberturk.com/ekonomi/is-yasam/haber/1254240-ertem-sikisiklik-yaz-sonu-kalkar

      Sanki Ertem, Fed'in 2016'da faizi hiç arttırmayacağını önceden biliyormuş gibi konuşuyor.

      180 derece zıt taraflara düşmenizin nedeni ne?

      Ertem de iktisat eğitimi aldı,
      Siz de müsteşarlık bile yapmış bir iktisatçısınız?

      Sil
    2. Eğer Brexit olmaz, Fed faiz artırmaz (ya da 1 kez artırmayla kalırsa) ve Rusya ile ilişkiler düzelirse son çeyreğe doğru ekonomide toparlanma başlayabilir.

      Sil
  76. mahfi bey sizce AB ye girmeli miyiz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. asla girmemeliyiz, avrupa 1001 dertle bogusuyor.

      Sil
    2. Bence bu soru yersiz bir soru çünkü biz istesek de giremeyeceğiz.
      Ama önemli olan şu ki AB'ye adaylık süreci ülkemiz için faydalı oldu. Bir çok kişi ve kurum stratejik planlamayı ve proje yönetim mantığını AB projeleri sayesinde öğrendi. Ulaştırmadan tarıma birçok alanda ve demokrasi kültürünün kazanılmasında AB sürecinin çok faydası oldu. Ama tüm bu kazanımlar iktidar tarafından son bir kaç yılda heba edildi.
      Yine de giremeyeceğimiz belli olsa da süreci devam ettirmemiz gerekiyor.

      Sil
    3. Önce bir karar vermeliyiz: Biz Avrupalı olacağız yoksa ortadoğulu mu kalacağız. Bu karara göre çalışmalıyız.

      Sil
  77. Hocam, öncelikle kitaplarınızın ve yazılarınızın sıkı takipçisi olduğumu belirtmek isterim. Sayenizde çok şey öğrendik ve öğrenmeye devam ediyoruz.
    Benim konuyla ilgisi olmayan bir sorum olacak, cevaplarsanız sevinirim.
    Son zamanlarda bu konuyla ilgili bir yazı bulamadığım için buraya yazıyorum.
    Merkezi yönetim bütçesini 1,2,3 no'lu cetveldeki kuruluşlar + bütçe dışı fonlar + döner sermayeli işletmeler olarak alıyoruz.
    Buna yerel yönetim ve sosyal güvenlik kuruluşlarını eklersek Genel Yönetim Bütçesi'ne ulaşıyoruz.
    Genel Yönetim Bütçesi'ne KİT'leri ekleyince de kamu kesimi toplam mali dengesine ulaşıyoruz.
    Peki devlet kurumu/kuruluşu olan ancak KİT'ler dışındaki ''5018 sayılı kanun dışında kalan özel bütçeli kuruluşları'' kamu mali dengesinde nereye koyuyoruz? Ya da hesaba katıyor muyuz? KİT'ler harici 5018 dışında kalan özel bütçeli kuruluşlara örnek olarak şeker kurumu, spor toto teşkilatı, kalkınma ajansları gibi çok farklı tipteki kurumları verebilirim. Bunların bütçeleri ilgili veya bağlı oldukları bakanlık bütçeleri içinde mi değerlendirilmektedir?

    YanıtlaSil
  78. Hocam zorunlu bireysel emeklilik ve kıdem tazminatı fonu için de bir yazı bekliyoruz sizden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunlar benim uzmanlık alanım dışında konular.

      Sil
  79. Hocam, kitabınızı merakla bekliyorum. Analiz konusunda önemli bir açığı kapatacak olması çok sevindirici. Emeğinize sağlık.
    Ayrıca, size bir konuyu sormak istiyorum. Yukarıda, sınavlara karşı olmadığınızı ancak insanların sınav kazanma odaklı yetiştirilmesine karşı olduğunuzu belirtmişsiniz. Size hak veriyorum. Ancak, okul kazanmanın, ders geçmenin ve okulu bitirmenin tek ölçüsü, işe girmenin de en önemli ölçüsü sınavlar olunca, insanların sınav odaklı yetiştirilmesinin önüne nasıl geçilebilir ki? Bence buna açıklık getirilmesi gerekiyor. Yaratıcılığı ve kafa çalıştırmayı özendiren, farklı ölçme ve değerlendirme yöntemleri bulunması gerekmez mi?
    Saygılarımla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle ama kimse bu konuda bir uğraş vermiyor.

      Sil
  80. Şu konudaki tahlilinizi merak ediyorum:

    Bernie Sanders aday olamayacak.

    Fakat, bir ateşi büyüttüğünü ve bunun kolay kolay sönmeyeceğini sanıyorum.

    2020'de başkan adayları her iki partiden kim olursa olsun, Sanders'ın çıtasını Amerikan toplumuna hissettirmeden düşürmeyi becerebileceklerini sanmıyorum.

    2008 kriz başlangıcının üzerinden yıllar geçti, bugün Amerika'nın istihdam raporuna mikroskopla baktığınıda, yarı-zamanlı ve dönemlik iş imkânlarının arttığını, buna mukabil, uzun erimli istihdam sisteminin neredeyse çöktüğünü göreceksiniz! Gizli kanser gibi bir şey bu!

    Başkanlık seçimlerinde Amerikan halkının elbette başka faktörlere de baktığı var, fakat cebine giren parada, ücrette, maaşta duraklama, azalma, ve alım gücünde zayıflama varsa, uzun dönemli iş bulmakta annelerinin-babalarının nesillerine göre daha çok zorluk çekiyorlarsa, 2020'de Bernie'ye benzer birinin başkanlık seçimini kazanması olası.

    Ve hatta, 'başkan adayları, bize ilk önce ABD'de iş-aş yaratsınlar, IŞİD'le savaşmak için asker göndermeyi sonra düşünsünler' diye isyanların başlayabileceğini düşünüyorum!

    Siz ne düşünüyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ABD ekonomisi biraz daha toparlansın bunlar unutulur. Genel nüfus olarak Amerikalılar, Avrupalılar kadar entelektüel değildir.

      Sil
  81. hocam bu nasıl iştir? Neye ve kime inanacaz şaştık kaldık. "1984" romanındaki gibi bizde bazı kelimeleri sözlükten mi silsek ne yapsak? Çünkü artık "doğru" ne "gerçek" ne; "hak" ne "hukuk" ne bende bu kelimelerin karşılığı boşaldı :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki öyle. En tehlikeli durum da bu zaten.

      Sil
  82. http://m.gercekgundem.com/siyaset/212899/diploma-tartismasina-cemaat-de-katildi

    Buyrun birde burdan yakın. Neye ve kime inanacağız?

    YanıtlaSil
  83. Kitabınızı dört gözle bekliyorum hocam.
    İlgileniyormusunuz bilmiyorum ama ekonomideki belli başlı aktörlerin etkileşim modeli (system dynamics model of economy) elimizde olsaydı biz de o modele bakarak bir parametre değişince (örneğin faiz) diğerlerini nasıl etkileyeceğini az çok öngörebilirdik. Yeni kitabınızda bu yaklaşımı kullanırsanız faydalı olabilir diye düşünüyorum. Örnek: http://www.econ.tcu.edu/RePEc/tcu/wpaper/wp003.pdf
    Saygılarımla,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu gzel bir yaklaşım ama ben bu tür bir yaklaşım yapmıyorum. Benzer olsa da aynı değil.

      Sil
  84. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  85. İşte ben de bunu bekliyordum. Yani olayların gerçek hayatla ilişkilendirilerek anlatılması. Hafızamızda canlandırabileceğimiz olaylar. Tanımların unutulduğunu gördük, ısrar etmeyelim artık. Olayları tam öğrenirsek, anlattığımız onun tanımıdır zaten.

    YanıtlaSil
  86. Sayın Eğilmez,

    Yazılarınızı ilgiyle okuyorum. Yorumlarda adı geçen "Kolay Ekonomi" kitabınızı almak istedim ama e-kitap biçiminde satılmadığı için alamadım. Umarım yeni çıkacak kitabınızda yayıncıdan bu konuda talepte bulunursunuz.

    Saygılarımla

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi