İİBF'de Bölüm Seçimi Yaparken

Giriş sınavını kazanmış öğrenciler bugünlerde üniversite ve bölüm seçimiyle uğraşıyorlar. Geçmişte bu konuda yazdığım yazımı güncelleyerek tekrar yazmamı isteyen çok kişi oldu. Ekonomi (iktisat), maliye, işletme, finans veya uluslararası finans, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri, siyaset bilimi ve kamu yönetimi ve ekonometri bölümleriyle sınırlı kalmak üzere deneyimlerime dayanarak durumu özetleyeyim.

Her şeyden önce üniversiteyi bitirince ne yapmak istediğinizi düşünmeniz ve bu yolda bir karar vermeniz gerekiyor.

Araştırmacı ya da ekonomi bilen bir yönetici olmayı planlıyorsanız ekonomi (iktisat) bölümü ideal bölüm olabilir. Eğer diğer dallardaki eksikleri kendi başınıza çalışarak tamamlayabilirseniz ekonomi bölümünü seçin.  

Eğer matematiğe meraklıysanız ve araştırmacılık alanında ya da teknik alanlarda görev almak istiyorsanız ekonometri sizin için ideal olabilir. Ekonometri okuyacaksanız muhasebe bilginizi de geliştirirseniz ideal bir araştırmacı veya risk yönetim uzmanı olabilirsiniz.

Maliye bölümü her konuya yer verilen bir daldır. Öğrenciyi daha çok kamu görevleri için hazırlar. Bu bölümün mezunları muhasebe ve ekonomideki eksiklikleri tamamlamak kaydıyla mezuniyet sonrası özel kesim sınavlarına girebilecek düzeye gelirler.

İşletme bölümü öğrenciyi daha çok özel kesimde çalışmak için hazırlar. Ekonomi ve maliyedeki eksikleri tamamlayanlar kamu kesimi sınavlarına da hazır hale gelirler.

Finans veya uluslararası finans bölümü günümüzde çok kullanılan piyasa bilgilerini veren bir bölümdür. Öğrencilerini hem kamu kesimi hem de özel kesim için hazırlar.

Kaymakamlık gibi kamu görevlerini düşünen öğrenciler için ideal bölüm siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümüdür. Bu bölüm öğrencilerini daha çok kamu kesimi için hazırlar. Bu bölümde okuyacak olanların bilgilerini geliştirmek ve ileride özel kesim şansını da yakalayabilmek için kendi başına ekonomi ve muhasebe çalışması gerekir.  

Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri bölümü öğrencileri birçok alanda genel bilgiyle donatır. Özellikle mezun olduktan sonra insan kaynakları bölümlerinde çalışmayı düşünen öğrenciler için idealdir. Kamu kesimi ve özel kesim sınavlarında başarı için muhasebe başta olmak üzere eksikleri tamamlamak şarttır.   

Hangi bölüm seçilirse seçilsin üniversiteden üniversiteye ve bölümden bölüme değişen seçimlik derslere çok dikkat etmek gerekir. Örneğin ekonomi bölümünde okuyan bir öğrenci seçimlik dersleri seçerek muhasebe ve hukuk derslerindeki eksikliğini giderebilir.

Bu eksikleri gidermek için en çok çaba harcaması gereken öğrenciler ekonometri bölümünde okuyanlar olacaktır. Ekonometri, oldukça ağır bir bölümdür. Matematiği iyi olmayanlara önerilmez. Bu bölümü seçecek olanların piyasadaki işlere talip olabilmesi için muhasebe ve hukuk gibi derslere özel olarak çalışması gerekir.

Hangi bölümü seçerseniz seçin ilk yıl, 4 yıllık sürede hangi zorunlu derslerin okutulacağının ve hangi seçimlik derslerin bulunduğunun listesini inceleyin. Ve bütün seçimlerinizi bu anlattıklarıma göre daha ilk yıldan kafanızda yapın. Hangi bölümü seçerseniz seçin hukuk ve muhasebe öğrenmeye çalışın. Seçimlik olmayan hukuk dallarını kendiniz çalışın. Yine aynı şekilde mutlaka muhasebe çalışın. Örneğin genel muhasebe dersi seçimlik ise seçin ve eğer sizin bölümünüzde mali analiz yoksa onun kitabını alıp kendiniz çalışın. Mutlaka ve mutlaka üniversiteyi bitirirken yabancı dil düzeyinizi iyi düzeye getirmeye çalışın. İmkânınız varsa yaz aylarında kurslara gidin.

4 yıl az bir süre değil. Eğer daha ilk yıldan iyi bir planlama yaparsanız mezun olduğunuzda ekonomi, işletme, muhasebe ve hukuk bilen, yabancı dil bilgisini iyi düzeye çıkarmış olarak hayata atılır ve başarılı olabilirsiniz.  

Bugün Türkiye’de çok sayıda İİBF mezunu işsiz var. 4 yıl sonra bu sayı muhtemelen çok daha fazla olacak. O nedenle üniversiteye girişten itibaren disiplinli ve planlı bir çalışma içine girmek ve programdaki eksikleri kendi başına çalışıp tamamlamak şart. Yaşam sınavında “Biz bunları okumamıştık” diye bir şey yok. Birlikte sınava gireceğiniz kişilerden çok daha iyi olmanız gerekiyor.

Bölüm seçimi kararı verirken şu yazılarıma da göz atmanızı öneririm:
Ekonomi mi, İşletme mi, Maliye mi?
Meslek seçimi: 



Yorumlar

  1. İktisat mezunu biri olarak tekrar iibf tercih edecek olsam iktisattan başka tercihim olmazdı. Fakat mimarlık okumak isterdim.
    Ustad 18 yaşınıza dönseniz ne okumak isterdiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam ben maliyeciyim ve bölümünü sonuna kadar savunuyorum.İlk yılım bitti ve iktisat derslerim hep AA düştü derside Zeynel Hocamın eski asistanlarından aldım.Şu varki iktisat okuyanlarla soru çözerken onlardan daha iyiyim.Çünkü iktisat derslerim yetersiz olduğu halde bu açığı fazla çalışarak kapatıyorum.Sizce Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetiminden ÇAP yapmalımıyım.Yani yönetici olmak istiyorum sizce mantıklı mı?

      Sil
  2. Hocam 8 yıllık kurum sınavları tecrübemle en iyi bölümün iktisat olduğunu düşünmekteyim. Kamu yönetimi ve maliye yi her kurum sınavına çağırmıyor. İşletme ise sürpriz bi şekilde bazı sınavlara çağrılan tek bölüm.. iktisat ise hemen hemen her kurum sınavına girebiliyor ve kurum snavlarındaki kapsamı geniş değil. Çalışılan kısım ve soru gelen kısımlar hemen hemen belli. Yormuyor bu yüzden. Kamu Yönetimi ve maliye ise ne kadar çalışılırsa çalışılsın soru soran kuruma göre çalışman gereken şeyler değişiyor ve çalışma alanına dahil olmayan sorular bile gelebiliyor. Bu yüzden en iyi bölümün kurum sınavları hedefse iktisat olduğunu düşünüyorum değerli hocam.. kamu yönetimi,iktisat,ve istanbul üni hukuk mezunuyum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı kanıdayım. Çünkü öteki alanlarda kendi başına çalışıp öğrenmek daha kolay.

      Sil
    2. Kurum sınavlarında herhangi bir İİBF bölümlerin birinden mezun aday diye çağrılır. İİBF arasında hiçbir far yok. Kamu yönetimi bitirdim iktisatta 30 soruda 25 net yaptım...

      Sil
  3. Hocam daha önce de belirtmiştiniz aslında üniversitelerde İİBF açmak için bir sınıfa sıra ve öğretmen koymak yeterli,laboratuvar ve malzemeleri gibi masrafları yok.Her üniversitede İİBF nin bölümlerini bulabiliyoruz.Aslında hukuk bölümü için de bu durum oluşmaya başladı artık.Durum bu şekilde iken bence Boğaziçi'ne gitmedikten sonra değeri azalan bu fakülteyi düşünmek doğru değil...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklı olduğunuz noktalara çok fazla ama ben bu açığı kendi başına çalışarak gidermenin mümkün olduğunu düşünüyorum. Hatta birinci sınıflara kendi başına çalışma teknikleri ve rehberi gibi bir ders koymak gerektiği kanısındayım.

      Sil
  4. Bende izninizle genç arkadaşlara bir uyarıda bulunayım. Sakın iibf seçmeyin mümkünse iyi hazırlanın bir daha sınava girin sizi meslek sahibi yapacak bölümler kazanın. Büyüklerimin ne okuyorsun sorusuna işletme cevabını verirdim onlarda bana neyi işleteceksin derlerdi, hep komik gelirdi ama şimdi neyi işlettiğimi bende bilmiyorum. Tıp bilgisayar bilimleri mühendislikler ve myo ların spesifik bölümleri bile iibf den daha iyidir. Bugün bir cnc ustası piyasada 3 4 bin tl ile işe başlarken 10 yıllık iş tecrübesi olan satış temsilcisine önerilen ücret 1300 tl dir. Bu işin yabancı dil bilen yurt dışında eğitim görmüş iyi üniversiteden mezun kısmı ise 3 bin tl ile işe başlamaktadır (bu işleri yapan insana en az 300 400 bin tl harcama yapıldığını unutmayalım) bence iibf yan dal olarak okunması ve oktulması gereken bir alandır. O da uzmanlaşılmak istenen alana göre seçilmelidir. Örneğin bir gıda firmasında çalışmak isterseniz gıda yada ziraat mühendisliği bitirmeli ve yan dal olarak işletme muhasebe veya pazarlama yapmalısınız. Yada Tıp okuyup sağlık bilimleri alanında yan dal veya yüksek lisans yapabilirsiniz. Hedef kamuya girmekse o zaman hukuk okuyun fark derslerini almak için de iktisat veya maliye alanında yapacağınız yan dal size yeterli gelecektir. Birde tüm dünyanın dijitalleştiğini lütfen unutmayalım şu anda geçerliliği kalmamış olan okul ve bölümler 5 6 yıl sonra tamamen silinecekler. Karamsar bir tablo çizmiyorum sadece ilerde daha iyi olması için 15 yıldır (5yılı kendi işim) reel piyasalarda ter döken biri olarak öneri veriyorum.
    Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Benim deneyimlerim daha farklı. Seçimleri ve alışmaları bilinçli yapmak kaydıyla bu dallardan başarılı olmanın mümkün olduğu kanısındayım.

      Sil
    2. Affınıza sığınarak şunu belirtmeden geçemeyeceğim (Unuttuğumu fark ettim) illa ki iibf okunacaksa mümkün olduğu kadar iyi bir okulda(Odtü, Boğaziçi, Bilkent vb.) çok iyi yabancı dil ile desteklenmeli ve mutlaka muhasebe ve hukuk derslerine ağırlık verilmelidir. Muhasebe ve hukuk temel dersler olup önemi iş hayatının ileri ki dönemlerinde çok daha fazla meydana çıkmaktadır. Son yıllarda iş hayatında (Tüm departmanlarda) önemi git gide artan ve artmaya devam edecek bilim ise istatistik!!! Önemini önümüzdeki yıllarda daha da çok göreceğiz. İyi bir üniversitenin ekonometri bölümü hukuk ve muhasebe dersleri eklenerek okunursa şuan için diğerlerinden bir adım önde diyebilirim.
      Saygılarımla,

      Sil
  5. Hocam okul ve ders dışında kendimizi nasıl geliştirebiliriz ??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://www.mahfiegilmez.com/2014/10/universite-suresini-nasl-degerlendirmeli.html

      Sil
    2. Merhaba Hocam, Ben Marmara Üniversitesinde Maliye bölümü 3 sınıf öğrencisiyim ve bir senedir bir denetim şirketinde asistanlık yapıyorum,muhasebe alanında baya yol katettiğimi düşünüyorum ama ben kamu alanında çalışmak istediğimi anladım ve ingilizce seviyemde çok kötü iş ve okul yoğunluğundan ingilizceye de zaman ayıramıyorum şimdi iş hayatına ara mı vermeliyim sizce tecrübelerinizle fikir vererek yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
      Saygılarımla

      Sil
  6. 8 yıl öncesine tekrar dönsem yine İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde okurdum. Hocam üniversite seçiminde şehir de çok önemlidir ayrıca çeşitli sivil toplum kuruluşlarında görev alıp farklı tecrübeler yaşamak da fikrimce önemlidir. Bana göre İstanbul gibi bir şehirde üniversite okumak Anadolu şehirlerinde iki üniversite okumaktan daha büyük tecrübe ve birikim kazandırır.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba hocam. Bende Maliye 4. Sınıftayim bölümü çok severek okuyorum ve tavsiye de ederim. Okuduğum üniversite öğrenci açısından kaliteli değil fakat ben kendi çabalarım ile fark atmaya çalışıyorum. Sizin de belirttiğiniz gibi üniversiteyi herkes okur önemli olan kişinin kendisini ne kadar gelistirebilecegi. Hocaların peşinde koşarak kendimi onlara kabul ettirmek için çok ugrastim ve başardım. Bende küçük bir şey söylemek istiyorum tercih yapacak arkadaşlarımiza okuduğunuz bölümü sadece siz guzellestirebilirsiniz her şey kişinin elinde. Bu arada yeni makaleninizi sabırla bekliyorum teşeker ederim.

    YanıtlaSil
  8. Sevgili hocam merhaba,
    Değerli tavsiyeleriniz için çok teşekkürler. Iktisat seçecek öğrenciler için sizin fikirlerinize göre en iyi eğitim veren üniversiteleri sıralayabilir misiniz acaba? Ayrıca işletme mühendisliğini tavsiye eder misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Boğaziçi ve ODTÜ. Eskiden Mülkiye ve İstanbul İktisat Fakültesi en öndeydi ama şimdi değil.
      İşletme Mühendisliğinin adı mühendislik. Aslında normal işletme bölümü.

      Sil
    2. Hocam İtü işletme mühendisliğinin ders programına bakmanızı tavsiye ederim. İşletmeden ziyade fazlasıyla temel mühendislik ve analitik düşünmeyi güçlendirecek dersler içerdiğini göreceksiniz. Ayrıca işletme mühendisliğini soran arkadaşa itü nün %100 İngilizce bölümünü tavsiye ederim. Hocam ayrıca sizin yazılarınızı uzun süredir takip ettiğimden fikirlerinizi biliyorum, özellikle analitik düşünme ve yorum yapabilme adına itü işletme mühendisliğinin ne kadar yerinde bir bölüm olduğunu biraz araştırma fırsatısınız olursa eğer fark edebilirsiniz. Saygılarımla

      Sil
  9. "Her şeyi okuldan bekleyip kendini yetiştirmeye çalışmayan bir İİBF mezununun iş bulma şansı çok düşük. Okul ve ders bir yere kadar." demiştiniz. Okul dışında, kendimizi geliştirmek adına neler yapabiliriz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu blogda bu konularda yazılar var orada birçok önerim var.

      Sil
  10. Hocam iktisat bölümünün matematiği zor mudur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İktisat bölümü sayısaldan ziyade daha çok sözel bir bölümdür.Matematiğin kullanıldığı derslerde de ciddi matematik bilgisi gerekmez.Matematiğin ağırlıkta olduğu bölüm; ekonometridir...

      Sil
    2. Okuluna göre değişiyor. Ama iyi bir iktisatçı olacaksanız matematik kullanmanız şarttır. Ekonomiye uygulanmış matematik yüksek matematiktir.

      Sil
  11. Hocam ODTÜ Siyaset ve Kamu yönetimi düşünüyorum. ODTÜ etkiketi ve İngilizce eğitimden dolayı böyle bir tercih yapacağım. Sizin düşünceniz nelerdir?

    YanıtlaSil
  12. Bence bu bölümler arasında ki fark kişide bitiyor iktisat bölümünde Maliye kadar muhasebe görulmez ama seçmeli derslerle maliyeciden de fazla muhasebe bilgisine erişebilir.maliyeci kendi bölüm dersine bakmadan bi iktisatcidan daha donanimsiz olur.Demem o ki her şey kişide bitiyor donanıma sahip olmakta olmamak da kişide ben mezun olarak bunları söylüyorum hocam saygilar.

    YanıtlaSil
  13. evet kamu yöneti okuyan bir adamın mutlaka iktisat ve muhasebe alanında ayrıca mesai harcaması gerekir...

    hukuk fakültesi okuyanların da iktisat bilgisi çok berbat ve bu adamların hepsi de avukat-hakim-savcı olma derdinde de değil...kpssye ve kurum sınavlarına giren çok fazla hukuk mezunu var ancak iktisat-muhasebe konularında patır patır dökülüyorlar...

    fakülteden aşinalıkları da olmadığı için ne dersanede ne de kendi başlarına o konuları öğrenmeleri mümkün olmuyor.. o yüzden yeteri kadar hukuk derslerine yer ayıran iibf ve sbf mezunları hukuk mezunlarına nazaran kpss'de her zaman 3-5 adım önde başlamış oluyor...

    YanıtlaSil
  14. Hem Atatürkçüyüm, hem darbelere karşıyım, diyorsunuz.

    Bu çelişkiyi nasıl çözeceksiniz Mahfi bey?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burada hiçbir çelişki görmüyorum.

      Sil
    2. Hatta tam tersine gerçek Atatürkçüler darbelere (askeri ve sivil darbeye) karşıdır

      Sil
    3. Atatürk hiçbir zaman darbe yapmamıştır... darbeyi enver paşa yapmıştır... mustafa kemal de enver paşayı hiç sevmez...

      mustafa kemal hiçbir zaman silaha dayalı zorba yöntemlere başvurmadı... dolayısıyla 19 Mayıs 1919 ve 23 Nisan 1920'den itibaren olan şeylerin darbe ve darbecilikle alakası yok...

      ihtilal yapmakla darbe yapmak aynı şey değildir...1789'da fransada olan şey bir ihtilaldir, 1913'te, 1982'de bu topraklarda olan şey ise darbedir...mustafa kemalin yaptığı şey meşru bir halk ihtilalidir...ihtilalcidir ama darbeci değildir..

      Sil
  15. İktisat, işletme, maliye, ekonomi gibi bölümleri sakın lisans düzeyinde okumayın hayatınızı mahvedersiniz. Vasıfsız eleman düzeyinde verilen ücretler sadece sinirinizi bozar en sonunda gider muhasebeci olursunuz. Bu bölümleri mümkünse yüksek lisansta alın hem yüksek yapmış olursunuz hem de bu bölümleri ilgilendiren alanlarda da iş olanağı elde edersiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben katılmıyorum. Tam tersine pek çok örnek var.

      Sil
    2. İstisnalar kaideyi bozmaz, genel olarak bu bölüm mezunlarının hali böyle. Siz çevrenizde hep Boğaziçi, ODTÜ, mezunlarını görüyorsunuz sanırım. Gidin birde bunu Pamukkale, ya da Yalova üniversitesinde ingilizce işletme okumuş birine sorun. Bakalım sandığınız gibi mi.

      Sil
    3. matematik vs okuyup iktisatta yüksek lisans yapman mümkün değil... yaparsın ama o yaptığına yüksek lisans denmez...

      arkadaş öyle bir konuşmuş ki bu bölümler sadece türkiyede var, işsizlik rakamlarını düşürmek için sanki bu bölümleri birileri uydurmuş...halbuki bu bölümler dünyanın her yerinde var...

      fakülte dışından iibf veya sbf'de yl yapıp yeni kariyer olanakları elde etme olayı heryerde de yok...fakülte şartı bizzatihi kamuda zaten aranıyor, özel sektörde de benim gördüğüm iş bankası vs o imkanı tanıyor...

      yani bu teorinin altı bomboş

      Sil
    4. Yazdığın yorumdan hiçbir şey bilmediğin belli. Asıl sen bomboşsun. Bilgisayar mühendisliğini bitirmiş biri bile yüksek lisansını işletme veya ekonomi üzerine yapabilir. Küflenmiş bilgilerinizle insanları yanlış yönlendirmeyin. Araştırın bir zahmet.

      Sil
    5. sen daha benim ne demek istediğimi anlamamışsın olayla alakanın olmadığı burdan belli...

      bilgisayar mühendisliği okumuş adamın yaptığı ekonomi yüksek lisansı sadece kağıt üstünde kalır..o adama teorik temelde dişe dokunur faydası olmadığı gibi belli başlı özel sektör dalları haricinde bu ülkede o eğitimin kariyerine bir faydasını göremezsin... kamu da iş imkanı zaten hemen hemen sıfıra yakın..

      söylemeye gerek yok farklı farklı dallarda eğitim alıp sonra isteğin işe kapak atma olayı amerikada var burda yok o teraneler...

      Sil
    6. Sana bilgisayar mühendisi ya da matematik bitirmiş olup işletme iktisat alanında yüksek yaparak iibf'de ki zorunlu derslere giren yüzlerce akademisyen bulurum. Kendi okulumdan biliyorum. Teorik olarak evet bir halt bildikleri yok slayt hocaları hepsi ama üniversitelerde bile akademisyen olarak ders verebiliyorlar ne yazık ki.

      Sil
  16. Hocam her dersi çalışmak iktisat bir yandan işletme hukuk maliye ekonometri zor olsa gerek. Aynı zamanda tarih psikoloji felsefe.
    Siz bunların hepsini nasıl çalışırdınız aynı anda mı birini bitirdikten sonra diğerine mi geçerdiniz? Verebileceğiniz bir strateji var mı?

    YanıtlaSil
  17. Hocam yazılarınızda komplk teorilerine, herşeyi uluslararası gizli lobilere bağlamaya karşıtlığınız biliyonur. Ben de sizin gibi düşünüyorum.
    Peki hocam tüm komploları mı inkar etmemiz gerekiyor acaba, insan düşünüyor hiç gizli entrikalar çeviren uluslararası arenada etkili olabilen gizli örgütler yok mudur dünyada? Mesela masonlar, evanjelistler gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka vardır ama abartıldığı kadar güçleri olduğunu sanmıyorum.

      Sil
  18. Down under şarkısını severmisiniz?

    YanıtlaSil
  19. Hocam şu söz ekonomi biliminde bugün de geçerli mi, yarın da geçerli olacak mı? Açıklamalı cevabınızı yazar mısınız?

    It was not by gold or by silver, but by labour, that all the wealth of the world was originally purchased.

    The Wealth of Nations, 1776,
    Book I,
    Chapter V,
    p. 38,
    Adam Smith

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu söz klasik değer teorisinin olduğu kadar sonraları Marksist değer teorisinin de belkemiğini oluşturan olan "değeri yaratan şey emektir" yaklaşımının temelini oluşturur. Üzerinde pek çok ekonomik ve felsefi tartışma yapılmış bir sözdür. Bugün üretimi 4 üretim faktörü kullanarak yaptığımız yaklaşımı vardır: Emek, sermaye, toprak ve girişim gücü. Klasik ve Marksist yaklaşımda toprak dışındaki bütün öteki faktörlerin kökeninde de emek olduğu ve dolayısıyla farklı görünümlerde de olsa değeri yaratan şeyin emek olduğu kabul edilir.
      Dolayısıyla yukarıya aldığınız Smith'in cümlesindeki servet de üretim sonrası harcanmayıp biriktirilen şeylerden oluştuğu için, bu yaklaşımda, o da emekten türemiş kabul edilir.
      Günümüzde, emeğin katkısı kabul edilmekle birlikte, değeri ve dolaysıyla üretimi ve serveti yaratan tek unsurun emek olduğu yaklaşımı kabul görmemektedir.

      Sil
  20. Hocam 1) Türkiyedeki dolar mevduatına genelde yabancılar mı yatırım yapıyor? Faizi tl faizinden düsük olsa da kur riski yok ve gelismis ülke faizinden yüksek.
    2)Yabancı yatırımcı dolar mı tl mevduatına mı daha çok yatırım yapıyor?
    3)Türkiyeye ''doğrudan yatırım'' yapmaya gelen bir yabancı yatırımcı mevduat yerine kredi talep eder ve dolar kredisi çeker değil mi ucuz olduğu için?
    4) Son olarak doğrudan yabancı yatırımcı dışarıda daha düşük faizden kredi çekip Türkiyede doğrudan yatırım yapabilir mi? Daha çok ne şekilde yapıyorlar?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. (1) Dolar mevduatının büyük çoğunluğu Türklere aittir. Yabancılar daha çok devlet tahviline yatırım yapıyor.
      (2) En çok devlet tahviline ve borsaya yatırım yapıyor. TL ve Dolar mevduatına yatırımları düşük.
      (3) Doğrudan yabancı sermaye yatırımı için gelenler kredili geldiği gibi özkaynak destekli de gelebiliyor.
      (4) Bunun ne şekilde bir dağılım gösterdiğine dair elimde veri yok. Normal olarak dışarıdan daha düşük faizle borçlanıp burada doğrudan yatırım yapması çok daha mantıklı olduğu için hemen hepsi öyle yapıyordur.

      Sil
  21. Hocam benim çözemediğim bir konu var ama tahmin ediyorum cevabı çok uzun: Ülkemizde cari açığın çok büyük kısmını özel sektör gerçekleştiriyor. Finans, sermaye ve net hata noksan sonucu ortaya çıkan rakam ise MB rezervleri tarafından kapatılıyor. Yani bir nevi özel sektörün borcunu devlet kapatıyor. Bu durumu açıklayabilirmisiniz hatta bu konuyla ilgili bir yazı yazabilirseniz çok makbule geçer. Benim gibi tam doğru analiz yapamayan birçok ögrencinin bu konuda kafasının karışacağını düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ödemeler dengesini bütçe gibi düşünmeyin. Burada kimse kimsenin borcunu kapatmayın. Özel sektör bir malı ithal ettiğinde parasını kendi bankasına TL ile ödüyor ve bu parayı mesela Dolara çevirip yurtdışındaki ihracatçıya yollamasını istiyor. Özel sektör borçlu kalmıyor. Banka eğer bu kadar döviz kendisinde yoksa MB'ye gidip döviz satın alıyor. Yani ortada ödenmemiş bir borç yok. Sadece farklı para birimleri var. MB, ülkenin ihtiyacı olan dövizi karşılamakla yükümlü olduğu için sanki o düyor gibi görünüyor. Oysa onun karşılığı TL'yi alıyor.

      Sil
  22. Sizin herhagi bir resmi veya özel kurumla bağınız yok. Emekli olduğunuz için, yönetmekle yükümlü olduğunuz bir personel veya rapor vermekle yükümlü olduğunuz bir amiriniz yok.

    Sürekli kitap okuyorsunuz, peki, IMF'nin, The World Bank'in, OECD'nin, FED'in, BOE'nin, Bundesbank'ın, TCMB'nin, TÜİK'in, Maliye Bakanlığı'nın, TİM'in, TBB'nin, DEİK'in, yurtiçi/yurtdışı üniversitelerin ekonomi, finans çevrelerinde yayınlanan raporları, istatistikleri, makaleleri, tezleri de halâ okuyor musunuz? Okumak zorunda mısınız?

    Kitap okumanız yanında, bahsettiğim okumaları da yapıyorsanız zamanınızı epey alıyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette ki hepsini hatta çoğunu okuyamıyorum. Ama elimden geldiğince hızla bir göz atıp ilgimi, dikkatimi çekenleri ayırıp okumaya çalışıyorum. Bu tür kuruluşların raporlarının çoğunda Yönetici Özeti diye 1 - 2 sayfalık bir bölüm oluyor. Onları okuyorum ve eğer ilgi çekici bulursam ayırıp tümünü okuyorum. Okumak zorunda değilim tabii ki ama okuyorum. Çünkü özellikle ekonomi teorisi her olaya her ülkeye göre farklılıklar gösterebiliyor.
      İlk paragrafta yazdığınız gibi zamanım nisbeten bol olduğu ve yönetilebilir olduğu için o konuda rahat sayılırım. Gençliğimde bu kadar zamanım yoktu tabii. Bir yandan çalışıp bir yandan okuyordum. Ama yine de geceleri kendime zaman ayırıp elden geldiğince okuyordum. İnsan bir kere bu döngüye kaptırdı mı alışkanlık ediniyor.

      Sil
  23. Secim uzerinde kurulu cok partili sistemi Ataturk getirmistir ama maalesef darbeler bu anlayisi zedelemistir !!!

    YanıtlaSil
  24. Hocam Merhaba,
    Hafta içi yayınlanan Servet Yıldırım ile yaptığınız 10'da ekonomi programınızı yıllardır takip ediyorum. Gerek son baskı olarak yaptığınız programları da o zaman saat 18:00 da yayınlanıyordu o zamandan beri takip ediyorum. 10'da ekonomi programınızı da ntvpara.com dan mesai sonrası geldiğimde tekrarını izliyordum. ntvpara.comda kapandı ve ntv.com içerisinde de artık programınızın tekrarı yayınlanmıyor. Sizden ricam programınızın ntv.com da tekrarını izleyebilme imkanı için tv yönetimi ile bu talebimi iletebilirseniz sevinirim. Saygı ve seviglerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir kaç kez söyledim ama bir daha söyleyeceğim yetkililere.

      Sil
  25. Hocam siyasi bir soru olacak ama işid niye sadece fransaya, belcikaya saldırıyor diger avrupa ülkelerini pas geciyor?

    YanıtlaSil
  26. Arasbeks musik dinler misiniz

    YanıtlaSil
  27. Hocam Bogazici siyaset bilimi ve uluslararasi iliskiler bolumunu kazanacak bir puan aldim.Cevrenin aksine mezun olduktan sonra is kaygisi tasiyorum.Bunu nasil asariz? Ne yapacagimi bilmiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu blogda üniversite süresini değerlendirmekle ilgili yazımı okuyun. Diğer bölümlerde (özellikle ekonomide) okutulan dersleri de mutlaka kendi başınıza çalışın. O zaman iş kaygınızı aşarsınız.

      Sil
  28. Hocam,Ercan Kumcu ile yazdığınız Ekonomi Politikasını okudum.Kitabı okurken her bölümün sonunda kısa güzel yazılar vardı.Ancak bazıları genele değilde o gün olmuş bir ekonomik olay üzerine yoğunlaşıyordu ve çok akıcı olan bu kitabın bu bölümleri o 3-4 yazısı çok can sıkıcıydı.

    Sizce her gün dünyada yüzlerce köşe yazısı okuyabilecek iken geçmiş tarihli köşe yazılarını okumak mantıklı mıdır? (Tarihi akışı değiştiren geçmişteki önemli olaylar üzerine yazılmış yazılar müstesna)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet biz bu kitabı 2 - 3 yılda bir güncelleyip yeniliyoruz. O yazıları da yenileriyle değiştiriyoruz. Ama bazı yazılar önem verdiğimiz olaylarla ilgiliyse onları olduğu gibi bırakıyoruz. Tarihi akışı değiştirmemiş olsa da bazı anlayışlar üzerinde etkili olmuş olan olayları anlatan yazılar da o nedenle kalıyor.

      Sil
  29. 1) Yüksek faiz kredi talebini düsürduğu icin mi enlasyonu düşürür? Yuksek faizin enflasyonu düşürücü baska bir kanalı var mıdır?
    2) Günümüzde enflasyon talep ve maliyet enflasyonunun karisimimidir? Hangisi daha baskındır?
    3) Yüksek faiz Türkiyede şu sıralar enflasyon yaratmazken geçmiste faizin %100 lere vardığı dönemde enflasyon yaratırmıydı? Yani o dönemlerde faiz neden enflasyon sonuçmuydu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. (1) Yüksek faiz iki nedenle enflasyonu düşürür: (a) Tüketim harcamasını kısar tasarrufu teşvik eder, (b) Kredi talebini düşürür o da yatırım harcamasını düşürür ve tasarrufu teşvik eder.
      (2) Bu ülkeden ülkeye değişiyor. Türkiye'de kurlar hızla yükseldiğinde maliyet enflasyonunun etkisi artar. Diğer zamanlarda talep enflasyonu ağırlıklıdır.
      (3) Faiz her zaman sonuçtur. Önce enflasyon artar sonra onu durdurabilmek için faiz artırılır. Buna karşılık faiz, şirketlerin maliyetleri arasında yer aldığı için o tablolara bakan insanlar faizin enflasyon yarattığını düşünürler.
      Genellikle neden -sonuç ilişkileri bir süre sonra neden - sonuç ve sonuç - neden biçiminde görünmeye başladığı için karıştırılır.
      Yeni çıkacak olan ve henüz adını tam koyamadığım Ekonomik Analiz kitabımda bu tür karışan ilişkileri ele alıyorum.

      Sil
    2. Hocam o zaman faizlerin %100 e yaklastığı dönemde şirketler kredi çekmiyordu çünkü çekselerdi %

      Sil
    3. Çünkü çekselerdi %100 faiz az değil enflasyon yaratırdı diye düşünüyorum.

      Sil
  30. En parlak iibf bolumu hangisi hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekonomi (iktisat) gibi görünmekle birlikte tamamen öğrencinin kendisine kalmış bir durumdur. Siyaset bilimi okuduğu halde ekonomi, hukuk ve muhasebe eksikliğini kendi başına gidermiş bir öğrenci, ekonomi okuyup diğer konularla ilgilenmemiş bir öğrenciden daha iyi durumda olabilir.
      Teknik bir bölüm olan Ekonometri bölümünü bir yana bırakırsak genel olarak İİBF'deki en ağır bölüm Ekonomi bölümüdür. Diğer bölümlerin derslerini kendi başına çalışıp öğrenmek ekonomiyi kendi başına çalışıp öğrenmekten daha kolaydır.

      Sil
  31. Hocam, ben Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Iktisat ingilizce okumaktayim. Hedefimse kpss den iyi bir plan alıp bürokraside bulunmak. Ama okul çevresi bu fikre pek sicak bakıyor. İngilizce bölüm okuyorum diye illaki özel de mi calismamiz gerekiyor. Siz ne düşünüyorsunuz acaba bu konu hakkında?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz ne yapmayı istiyorsanız onu yapın. Hedefinizde ne varsa ona göre yol alın. Bürokraside yabancı dil bilmek çok önemlidir.

      Sil
  32. Hocam borsada işlem gören tüm hisseler lira cinsinden mi?
    Bir de eğer bist izin verse ben istediğim her şeyi mesela evimi arabamı borsada satabilirmiyim. Tahvilde olduģu gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lira cinsinden. Satamazsınız. Borsa kurumsal faaliyetlere açık bir yerdir.

      Sil
  33. Merhabalar , bende bu yıl iktisat okumaya başlayacağım büyük ihtimalle , tercihlerim bu yönde olacak. Size sormak istediğim birkaç soru var cevaplarsanız gerçekten çok sevinirim.

    Öncelikle , İngilizcem yeterli olmadığı için Türkçe okuyacağım ve 4 yıl boyuncada İngilizce kursuna giderek İngilizcemi ilerletmeyi düşünüyorum.

    Tercih danışmanı olmadığınızı biliyorum ancak sizin görüşleriniz benim için değerli o yüzden sormak istedim . Hacettepe , Yıldız Teknik , Marmara , İstanbul , Gazi , Ege Üniversitelerinden hangisinde okumamı önerirsiniz ? Hacettepe ve Yıldız Teknik kesin değil ancak diğerleri kesin gelecek , bir türlü karar veremiyorum . Size göre bu üniversitelerin sıralaması nasıl olmalı? Aralarında bir seçim yapacak olsanız hangisini seçerdiniz ? En azından İstanbul mu Marmara mı konusunda düşüncenizi söylerseniz çok sevinirim .

    Her ne kadar gideceğim üniversitede neler yapacağım önemli olsada , en azından gidebileceklerim arasında en iyisini seçmek istiyorum .

    Son olarak , üniversiteye başlamadan okumamı önerdiğiniz başlangıç kitapları var mı ? Başka bir yazınızda okul açılmadan ders kitaplarını alıp okuyun demiştiniz eğer öğrenebilirsem onları alıp okuyarak gideceğim . Bunlar dışında önerebileceğiniz kitaplar var mı ?

    Şimdiden teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu saydığınız üniversitelerin hepsi de iyi üniversiteler ve iktisat bölümleri de iyi. Seçim yaparken hangi kentte bulunmanın sizin için doğru olacağını düşünün. Staj yapacağınız kurumlar mesela ileride çalışmayı düşündüğünüz sektörler olmalı. Mesela ileride İstanbul'da bir şirkette çalışmayı düşünüyorsanız öğrenciliğinizde İstanbul'un havasını solumanız, stajlarınızı da orada yapmanız doğru olabilir. Ya da bürokrasi düşünüyor ve stajlarınızı bürokraside yapmak istiyorsanız Ankara doğru seçim olabilir. Bence bunu da düşünün.
      Benim çok satan bir kitabım var: Örneklerle Kolay Ekonomi. Onu okuyun. Bölüm için iyi bir hazırlık olur.

      Sil
  34. cocugumu, Imam hatip fen lisesine yazdirayim mi
    Ileride hem imam hem biyolog olmak istiyor. Ikisini de icra edebilir mi bu teknik olarak mumkun mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mümkündür: Ama biyolojide konu evrim kuramına geldiğinde kafası karışır da size sorarsa ne yanıt vereceğinize şimdiden kendinizi hazırlayın.

      Sil
    2. Hocam müsait olursanız vereceğim isimlere mümkünse bi bakın çünkü bu isimler evrimi tartışan islam alimleri

      Sil
  35. Hocam yazınızda uluslararası ilişkiler bölümünü dahil etmemişsiniz fakat bu bölümde iibf de bölüm olarak görülmekte yazınızda yer vermemenizin nedenini öğrenebilirmiyim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız ama bu bölüm benim uzmanlık alanımın dışında olduğu için ona değinmedim.

      Sil
  36. Hocam itü ekonomi hakkında ne düşünüyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İTÜ eski ve köklü bir okuldur. Bununla birlikte ekonomi bölümü yeni olduğu (2013 de kuruldu) için fazla bir bilgim yok.

      Sil
    2. Teşekkürler hocam.

      Sil
  37. Hocam istanbul 29 mayis universitesi ekonomi tercih yapmayi dusunutorum sizin oneriniz ne olur universite hakkinda????

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 29 Mayıs Üniversitesi ekonomi bölümü hakkında bilgim yok.

      Sil
  38. Hocam merhaba. Kuzenim lys de tm de 24 bininci oldu. Odtü, Boğaziçi istiyotdu ama pek oralar tutmayacak gibi. Ankara siyasal düşüniyoruz orada hangi bölüm tercih etse daha iyi olur ? Başka hangi üniversite ve bölüm tavsiye edersiniz? teşekkürlee

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi (iktisat ve maliye bölümü) mezunuyum. Bir zamanlar tercihlerde en üstteki okullardandı. Hala iyi olduğunu düşünüyorum. İşletme veya ekonomi olabilir.

      Sil
  39. Hocam darbe sonrası kapatılan yerler kamuya devredilince bütçe açığına olumlu etki yapar mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bütçe, ilk 6 ayda 1,1 milyar TL fazla verdi.

      Sil
    2. O zaman daha da fazla verir.

      Sil
  40. Mahfi Bey,
    Ekonomi bilimi yazılarınız kadar, gündelik hayata ilişkin olanlar da çok verimli. Çevremdeki tercih aşamasındaki gençlere mutlaka bu yazınızı tavsiye edeceğim.
    İİBF İşletme mezunu bir kişi olarak ben de katkı sağlamak istiyorum.

    İşletme bölümünün İİBF içerisinde tercih edilmesi gereken en makul bölüm olduğunu düşünüyorum.
    İşletme anabilim dallarına bakatığımızda: Yönetim Organizasyon, Muhasebe-Finansman, Pazarlama, Üretim Yönetimi, Ticaret Hukuku, Sayısal Yöntemler olarak görebiliriz.
    4 yıllık süreç içerisinde bu bilim dallarına ilişkin çok çeşitli dersler alabiliyorsunuz.

    Ayrıca sosyoloji, makro mikro iktisat, kamu maliyesi gibi de zorunlu ve yararlı dersleriniz oluyor.
    Son senelere gelindiğinde seçmeli derslerin sayısı, mezun olunca yöneleceğiniz alana göre çeşitleniyor.Örneğin ben muhasebe-finans alanında çalışmayı istediğim için, zorunlu olmayıp seçmeli olana derslerden; muhasebe organizasyonu, denetim, finansal piyasalar gibi dersler almıştım.
    İşletme, öğrencilerini özel sektöre hazırlar. Bu doğrudur.
    Fakat kamuda kariyer mesleklerini tercih edecekler bu bölümü tercih etmemek gibi bir hataya düşmemelidir. Çünkü kamu sınavlarına yönelik İİBF nin temel derslerini bu bölümde alabilirsiniz. Eksikleri de gidermek öğrencinin kendi çabalarına kalmıştır. Keza kamuda kariyer meslekleri mezun olunan bölümün ötesinde ayrı bir çaba gerektirir.
    Ortalama bir devlet üniversitesinden işletme mezunu olan biri olarak gençlere tavsiyelerim:

    1. İmkanları yettiğinde çok çalışıp İngilizce İşletme bölümlerine yönelmeliler.Boğaziçi, Odtü, İstanbul, Marmara, Hacettepe, Dokuz Eylül, Anadolu gibi üniversitelerde İngilizce İşletme mevcut. Bu sırayı takip ederek tercih yapabilirler. Ben Türkçe eğitim veren bir okuldan mezunum. Bunun eksikliğini hala hissediyorum. Bu saydığım okullardan İngilizce eğitim alıp mezun olan arkadaşlarımın hepsi çok güzel yerlerdeler şimdi. Türkçe bölüm okuyup kurslar ile İngilizce öğrenmek ne kadar mümkün o da tartışılır bence.

    2. Bilhassa Türkçe İşletme okuyanlar için söylüyorum. Madem İngilizce olmadı, 3. veya 4. sınıfta Erasmus programı ile yurtdışına gitsinler. İş görüşmelerinde Erasmus öğrenimi almış mezunlar her zaman avantajlı konumda.

    3. Mezun olduktan sonra yurtdışı yüksek lisans koşullarını araştırsınlar. Bir fırsat bulup bunu gerçekleştirmeye çalışsınlar.

    4. Öğrenim süresince staj imkanı veren birçok yabancı firma oluyor. Örneğin; muhasebe finans alanında çalışacaklara Deloitte, Ernst Young, PwC gibi uluslararası firmaların staj programlarını tavsiye ederim.

    5. Bilimden, güncel gelişmelerden uzak kalmasınlar. Bilimsel makale, dergi okumayı ihmal etmesinler.

    6. Kamuya yönelecekler ise ilk seneden itibaren bu hedefleri ile çalışmaya başlasınlar ki mezun olunca bu işler gerçekten zor oluyor. Yıllara yaygın olarak çalışmak çok daha akılcı ve verimli.

    ÖZETLE; İşletme tercih edilesi bir bölümdür. Öncelikle İngilizce İşletme için gayret gösterilmeli, yabancı dilden uzak kalınmamalıdır. Uluslararası firmalarda staj olanakları mutlaka değerlendirilmelidir.

    Bol okumalı günler dilerim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim katkılarınız için. Seçim aşamasındaki öğrenci arkadaşlar bu tavsiyelerinizden mutlaka yararlanacaktır.

      Sil
  41. Merhaba hocam ben bilkent iktisatmi yoksa polonya italyada iktisat okumakmi arasinda kaldim siz ne dersiniz yurtdisinda okumak bir seyler katarmi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka katar ama bence Bilkent'te iktisat okuyup yurtdışında yüksek lisans yapmak çok daha doğu bir seçim olur.

      Sil
  42. Hocam merhaba. Ben yeni mezunum ve bu hafta tercihler var kamu yönetimi önerir misiniz bnm istediğim mesleklerden biri müfettiş olmak ama cok zor diyorlar kimse tavsiye etmiyor sizce bir yıl daha bekleyip tekrardan hazırlanmalımıyım yoksa kamu yönetimi secip çok çalişarak kendimi cok geliştirip hayalimdeki mesleğe doğru ilerlemelimiyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kafanızı iyice karıştırmak istemem. Sanki kamu yönetimine girip eksikleri tamamlayarak devam etmek daha iyi bir fikir gibi geliyor. Ama bu çok ciddi bir karar ve yalnızca sizin karar verebileceğiniz bir durum.

      Sil
  43. Üniversite tercih aşamasındayım ama hala iktisat mı işletme mi sorusuna tatmin edici bir cevap bulamadım.
    İlk önceliğim kamu sektörü olacak olmazsa özel sektör bunu göz önünde bulundurduğumuzda hangi bölümü seçmem daha iyi olur.

    Şimdiden teşekürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İktisat seçin. Kamu sektörü için daha iyidir. Ayrıca mutlaka muhasebe öğrenerek açığı kapatmaya çalışın.

      Sil
  44. FED'in faiz artırıp artırmayacağıyla ilgili net bilgi vermiyorsunuz. İstihbarat zafiyetiniz mi var ;-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eniste tatilde de o yuzden, donunce bir soracak hoca bakalim...

      Sil
    2. Benim zaten istihbaratım hiç yok. Esasen iktisatçılar pek istihbaratla çalışmazlar. Ben istihbarat üzerinden değil varsayımlar üzerinden çalışırım. Onlar tutmayınca da tahminlerim tutmaz zaten.

      Sil
    3. Varsayımlarınız tutmayabilir gayet doğal. Benim eleştirilerim varsayımlarınza dayandırdığınız tahminlerinizi abartılı yapmanız. Keşke varsayımlarınız tutsaydı da tahminlerinizin tutmamış olacağını görseydiniz...

      Sil
    4. Varsayımım Fed'in 3 - 4 kez faiz artıracağı idi. Eğer bu varsayım tutsaydı Dolar - TL 3,30'un altında olur muydu? Bunu mu diyorsunuz? BU varsayımla o tahmin tutarsız mı? Böyle mi anlamalıyım? Size göre Fed 3 -4 kez faiz artırsaydı Dolar _ TL kuru ne olurdu?

      Sil
    5. 30 Nisan itibariyle 2,80 olan dolar kurunun, darbe teşebbüsü, Ahmet Davutoğlu'nun görevi bırakması, Brexit sonucu vb ekstrem durumları saymazsak; Fed 3 kez faiz arttırsaydı bile dolar maksimum 3,10 olurdu Mahfi Bey bunu sizde biliyorsunuz. Merkez Bankası'nın eli armut toplamıyor, Fed'in kararlarına göre aksiyon alıyor. Kaldı ki FED'in faizi milim milim arttıracağı da belliydi. Varsa yanlışım düzeltirseniz memnun olurum.

      http://www.tcmb.gov.tr/kurlar/201604/29042016.xml

      Sil
    6. Buraya Türkiye'nin bir yıl içinde, borç ödeme, yenileme vb gibi nedenlerle, ne kadar dövize ihtiyacı olduğunu yazabilir misiniz?

      Sil
    7. Hocam sözlü mü yapıyorsunuz şimdi de :) Cari açığa göre değişir, cari açığımız geçen yıl 32,5 milyar dolar düzeyindeydi. Cari açığı saymazsak muhtemelen 170 milyar dolar civarı. Ayrıca sanıyorum dün Binali Bey'in açıklamalarını dinlemediniz. Bakın ne diyor;

      Binali Yıldırım, 2010 yılından beri cari açıkta en düşük seviyede olunduğuna değinerek, "Türkiye'de kriz olacak, döviz sıkıntısına girilecek, her şeyin fiyatı artacak" gibi söylentilerin kara mizah ve kara propaganda olduğunu ifade etti.

      Kurdaki yükselmeye ilişkin değerlendirmesi sorulan Yıldırım, şunları söyledi:

      "Kurdaki yükselme, bunlar da spekülatif dedikodulardan kaynaklanan kabul edilebilir sınırlardaki yükselmedir. Bizim bu darbe girişimi olmadan önceki Merkez Bankası döviz rezervimiz aynen duruyor, hatta biraz daha arttı. Yani Merkez Bankası piyasaya para verme ihtiyacı bile duymadı. 'Bankalarda kuyruk oluşacak, ATM'lerde para olmayacak', hepsini bankalar bol bol koydular, hiçbir sorun yaşamadık. İnşallah bundan sonra da yaşama ihtimalimiz yok. Çünkü bakın, bizim sermaye yeterlilik oranımız bankaların yüzde 15,5, yüzde 8'e kadar hakları var. Avrupa'da birçoğunun bu sınırların altında. Takipteki alacak miktarı yüzde 3,3. Bütün göstergelerimiz bu haliyle bile dünyanın birçok ülkesinden bile daha iyi durumda. 2002 yılında Türkiye'nin bütçe açığı yüzde 10,8'di. O milli gelire oran. 2015'te sıfırladık, yani hiç bütçe açığı vermedik."

      Avrupa'nın dilinden düşürmediği "Maastricht kriterleri"ni tek sağlayan ülkenin Türkiye olduğunu kaydeden Yıldırım, Türkiye üzerinde yapılan kara propagandaların dostça olmadığını cümle alemin, vatandaşın, dünyada herkesin bildiğini aktardı.

      Binali Bey'in söyledikleri hem konumuzla alakalı olduğu için hem de kendinize pay çıkarın diye yazdım. Kötümserlik iyi bir şey değildir.

      Ayrıca bakınız Merkez Bankasının döviz rezervleri 2015 Aralık verilerine göre 116,7 milyar dolar. Bütün söylediklerim Merkez Bankası verilerine dayalıdır.

      http://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/d40b6ab8-0f75-4967-92ae-20b1fea17bd9/2016ParaveKur.pdf?MOD=AJPERES

      http://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/62707b9e-8cc8-4517-8938-9620bd180a1b/bolumI-22.pdf?MOD=AJPERES&CACHEID=ROOTWORKSPACE62707b9e-8cc8-4517-8938-9620bd180a1b

      Ayrıca son olarak, en son ki makroekonomik göstergelere göre cari işlemler dengesi iyileşme yönünde ilerliyor.

      Tekrar ediyorum, sizi varsayımlarınız tutmadığı için değil, varsayımlarınıza dayalı tahmininizi kasıtlı olarak olması gerekenden fazla tuttuğunuz için eleştiriyorum. Sürçülisan ettiysek şimdiden affola. Cevabınızı beklemekteyim...

      Sil
  45. Mahfi Hocam ben Maliye okuyorum ama Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetiminden ÇAP yapmak istiyorum sizce yapmalı mıyım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence yapabiliyorsanız yapın. Siyaset bilimi okumak iyidir.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  46. Bu sene mezun olarak birde ben anlatayım. Hocamın bahsettiği bölümler arasında dağlar kadar fark var ama girdiğiniz işte fark olmuyor. Öncelikle okuldaki bilgiler pek işinize yaramıyor. FED başkanını tanımayan arkadaşım bankada müfettiş olup ben dışarda kalınca anladım. Tüm firmalar iş sürecinde size ilk olarak genel yetenek testi yollayacak sonra ingilizce testi yollayacak eğer bunları geçerseniz video mülakat yollayacak. Şahsi fikrim video mülakatlarda ne söylediğinize bakmıyorlar 3 bin kişinin en az 5 dakika konuştuğu videolar düşünün. Size tavsiyem arkanızda güzel bir manzara olsun beyaz gömlek giyin erkeklerde dahil makyaj yapın. Bir şekilde burayı geçtiyseniz bravo size grup mülakatına hoş geldiniz. Burda gene bilginize Bakmazlar elinize insan kaynağı vari şeyler verirler mesela bir örnek siz bir firmanın yöneticisisiniz ve satış danışmanlarınızdan bir tanesi ağzından yanlışlıkla piyasaya yeni süreceğiniz ve piyasada devrim yaratacak bir ürünün varlığını bir müşteriye kaçırıyor. Piyasaya etki etmesi için bunun ilk sizin tarafından sunulması ve kimsenin haberi olmaması önemli ne yaparsınız. Hemen yanımdaki çocuk şaka yaptık deriz dedi. Bense satışta indirim ve malı almada öncelik önerilerek gizlilik sözleşmesi imzalamayı önerdim. Arkadaş seçildi ben seçilemedim burada amacım çocuğu yermek değil insanlar orda doğru cevap yada mantıklı cevap aramıyorlar sizin kurumda uyumlu çalışıp çalışmayacağınıza bakıyorlar birde banamı dnk gelmedi nedir anlamadım esmer erkek çalışan hiç görmedim, özellikle bankalarda. Yani işin kısacası okulu boş verin bir güzel ingilizce öğrenin piyasa bilmesenizde olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farklı bir deneyim. Teşekkürler paylaşım için.
      Ama bence siz yine de benim dediklerimi öğrenmeye bakın. Çünkü yaşam işe girmekle de bitmiyor. Doğru öğrendiğiniz bilgiler size bütün yaşam boyu lazım olacak.

      Sil
  47. Hocam ekonometrimi iktisatmi ikisi arasinda cok kaldim lutfen yardim edin hangisini tercih edeyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İleride ne yapmak istediğinize bağlı. Eğer ileride ne yapacağınız konusunda net bir kararınız yoksa iktisat seçin.

      Sil
  48. hocam merhaba dokuz eylül ingilizce işletme veya ingilizce iktisat bölümlerinden birini düşünüyorum. sizce ingilizce iktisat mı ingilizce işletme mi okumalıyım? bir de dokuz eylül, marmara istanbul ve hacettepe gibi üniversitelerden nitelik olarak çok mu aşağıda?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence artık okulların kalitesi kadar hatta ondan daha fazlası öğrencinin çalışmasına, kendi başına uğraşmasına kalıyor. Sonuçta ekonomi, işletme, finans gibi dallarda kitaplardan çalışılarak gidiliyor. Laboratuvar yok.
      İşletme daha çok özel kesime, iktisat ise hem kamu kesimi hem de özel kesime yöneliktir. Ama iktisatın özel kesime yönelik olabilmesi için sizin muhasebe öğrenmeniz gerekiyor. İktisat bölümlerinin Ders programına bir bakın zorunlu veya seçimlik dersler arasında muhasebe var mı?
      Dokuz Eylül Üniversitesi iyi bir üniversitedir. Ama ben sıralama yapamam. Puanlara bakın hangisi yukarıdaysa o talep alıyor demektir. Talep fazlalığı genellikle doğruyu gösterir.

      Sil
  49. hocam sizce ingilizce okumak daha mı mantıklı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence iyi bir fırsat hem okuduğunuz alanda hem ingilizcede gelişme fırsatı var. Ama mutlaka kendi başınıza da çalışmalısınız. Aksi takdirde ikisini de öğrenemeden çıkmanız söz konusu olabilir.

      Sil
  50. Hocam gazi isletme ikinci ogretime puanim tutuyo sizce gitmelimiyim i.o min dez avantajları var midir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer benim yukarıda yazdığım çalışmaları yapacak ve kendinizi yetiştirecekseniz dezavantajları avantaja çevirebilirsiniz.

      Sil
  51. Hocam günümüz iş hayatında geçerli olduğunu düşündüğünüz ve tavsiye edebileceğiniz bir mali tablo analizi kitabı var mıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kitap çok iyidir: http://www.kitapyurdu.com/kitap/mali-tablolar-analizi/34972.html

      Sil
  52. Hocam merhabalar.. Aktüerya bölümü hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Sizce tercih edilebilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teknik bir alan. Biraz dar imkanları olan bir bölüm.

      Sil
  53. hocam benim sıralamam gazi üniversitesi siyasal bilimler ve kamu yönetimine tutuyor açıkcası bölüm ilgilendiğim meslekleri(kaymakamlık,müfettişlik vs) içinde barındırıyor lakin çevrem bunun kolay olmadığını bir sene daha bekleyip hukuk okumamın daha mantıklı olduğunu en kötü ihtimalle avukatlığı denememi tavsiye ediyorlar. sizce nasıl bir yol izlemeliyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çevrenizi değil kendi iç sesinizi dinleyin. Sevdiğiniz, istediğiniz bölümü okuyun. Hukuk bitirseniz de işler o kadar kolay olmayabilir. Siyaset bilim ve kamu yönetimi bölümünü iyi okur, diğer alanlardaki eksikleri çalışıp tamamlarsanız istediğinize ulaşabilirsiniz.

      Sil
    2. Ekonomi ve finans bölümünü mü yoksa muhasebe ve finans yönetimi bölümu yazmayı düşünüyorum sıralamada hangisini öncelik vermeliyim fikir verirseniz sevinirim

      Sil
    3. Ekonıomi Finans okuyun ama muhasebeyi de mutlaka öğrenin.

      Sil
  54. Hocam Ben ekonomi yada işletme okuyup sonrada finans üzerine yüksek lisans yapıp finans analisti olmayı düşünüyorum ama sizin görüşlerinizi almak istiyorum bir sorum daha olacak iibf okuyup sağlam bir para almak mümkün mu (OZELDE) almak için nelr yapmalıyım

    YanıtlaSil
  55. Hocam finans analistligi düşünüyorum daha doğrusu şöyle ekonomi yada işletme okuyup sonra finans üzerine yüksek lisans yapmayı düşünüyorum sizin fikrinizi merak ediyorum bide finans analistligi hakkında bilgi almak istiyorum çok saglun şimdiden

    YanıtlaSil
  56. Konunun özeti buyrun bakın

    http://2.bp.blogspot.com/-C-23x6COf38/VprRhKvd3HI/AAAAAAAACdU/kGFnf1ePzME/s1600/iibbf.jpg

    YanıtlaSil
  57. Hocam merhabalar yardımcı olursanız çok sevinirim.Uluslararası ilişkiler ve iktisat arasında çok kararsızım.İş olanakları bakımından çoğu uluslararası ilişkiler mezunu pişman.Acaba siz uluslararası ilişkiler bölümü hakkında ne düşünüyorsunuz?

    YanıtlaSil
  58. Merhabalar Hocam,

    LYS sonucuma göre Bilkent %100 Burslu İktisat ve ODTÜ İktisat tutuyor (2600'lerdeyim). Ben yurt dışında TOP 10 bir üniversitede MBA yapmak veya doktora almak istiyorum. İngilizcem yeterli, şu anda 112/120 TOEFL'ım var. Lisans diplomamı da bana yurt dışı hayallerimde yardımcı olacak bir okuldan almak istiyorum. Sizi yaklaşık 1,5 senedir takip ediyorum ve iktisat bilimine ilgi duymamda etkiniz çok büyük, bu yüzden sizin de fikrinizi öğrenmek isterim. Sizce hangi okul bu hayalimi gerçekleştirmemde bana daha çok yardımcı olur?

    Saygılar...

    YanıtlaSil
  59. Hocam ben şu an için özel sektörde çalışmayı istiyorum ve alan olarakta finans üzerine yoğunlaşmayı düşünüyorum.Bunu ekonomi okuyarak mı yoksa işletme okuyarak mı yapmam benim için daha avantajlı olur? Puanım odtü işletme itü odtü iktisat için yeterli sizce hangisini seçmeliyim ?

    YanıtlaSil
  60. hocam Uluslararası ilişkiler dalına değinmemişsiniz sizce burdan mezun olan birinde nasıl tecrübe olmalıki iş olanakları karşısına çıksın ?

    YanıtlaSil
  61. Hocam bankacılık ve finans okuyorum yatay gecisle ekonomi ve finans a gecmelimiyim sizce saha mi iyi yoksa kendi bolumum mu iyi cok kararsizim.

    YanıtlaSil
  62. hocam merhaba Ankara Marmara İstanbul Hacettepe Yıldız Teknik tutuyor bunlardan hangisini seçmeliyim sizce İktisat bölümünde ayrıca hepsi İngilizceli bölümler İstanbudan dısarı çıkmak istemiyorum ama sizce çıkmalı mıyım ne önerirsiniz?

    YanıtlaSil
  63. Hocam merhaba iktisat bölümünde okuduğumuz üniversite çok fark eder mi yoksa nerde olursak olalım kendimizi geliştirdikten sonra önümüz açık mi?

    YanıtlaSil
  64. Hocam uluslararası ilişkiler okuyorum hangi bölümde çift anadal yapmamı önerirsiniz

    YanıtlaSil
  65. Hocam merhaba ben Büşra. Ben çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri bölümünü kazandım bu sene sizce kendimi nasıl gelistirmeliyim neler yapmaliyim? İyi bir yerlere gelmek kendini ayaklarımın üstünde durmak istiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  66. İktisat bölümü için iyi okulların Boğaziçi ve ODTÜ olduğunu yazmışsınız. Maliye bölümünü ele alırsak en yüksek Ankara Üniversitesinde var. Bu durumda kişi maliye eğitimi almak isterse ODTÜ veya Boğaziçi gibi yabancı dilde eğitim yapan üniversitelerden alamayacak. Sizce maliye eğitimi Ankara Üniversitesinde alınmalı mı yoksa kişi sınava bir daha girerek İktisat yada İşletme gibi bölümleri ODTÜ gibi okullarda mı okumalı ?

    YanıtlaSil
  67. İktisat 3. Sınıfım seçmeli ders seçeceğim uluslararası pazarlama mı seçmeliyim doğal kaynaklar ekonomis mi

    YanıtlaSil
  68. Hocam finans alanında yoğunlaşmayı düşünüyorum. İktisat mi işletme mi tercih etmeliyim?

    YanıtlaSil
  69. Hocam merhaba, İTÜ ekonomi bölümü hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

    YanıtlaSil
  70. Hocam merhaba. Son zamanlarda sorulan sorulara cevap vermemişsiniz fakat ben şansımı deneyeyim çünkü sizin görüşünüze itimat eden birisiyim. İktisat mezunu olup maliye yüksek lisansı yapmak kişiye nasıl avantajlar sağlar? Ve bu kişi devlet kadrolarında daha avantajlı sayılabilir mi? Kişinin ingilizcesi de var tabi. Yoksa özel sektör mü düşünmeli? Teşekkür ediyorum şimdiden.

    YanıtlaSil
  71. Ege Üniversitesi/İktisat 1.sınıf öğrencisiyim. Amacım yurt dışına çıkmak. Sizce mümkün mü ?
    Önereceginiz fikirleri duymak isterim, saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette ki mümkün ama mezun olmadan elinizde bir uluslararası geçerliliği olan dil sınav skorunuzun olması nerdeyse zorunlu. (IELTS 6,5 üzeri, TOEFL 80 ve üzeri). Son olarak Erasmus size yurtdışı kapılarını ardına kadar açacaktır. Mezun olsanız bile... Bol şans

      Sil
  72. Merhaba hocam, sakarya üniversitesi iktisat 4. Sınıf öğrencisiyim. 2. Bir üniversite olarak destekleyici ve tamamlayıcı olarak hangi bölümleri seçebilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ikinci bir üniversite yerine kanımca FinTech üzerine bir yüksek yapmanız hatta Blockchaini de master programı içerisinde yer alırsa sizin için çok daha faydalı olacaktır. Bu söylediklerimi yurt dışında yapmalısınız zira üniversitelerimiz artık bilim üretemiyorlar. Bol şans.

      Sil
  73. hocam hukuk öğrencisiyim ilere özel sektörde çalışmak istiyorum bu dolayı İBB hangi bölümle çift andal yapmam daha avantajlı olur

    YanıtlaSil
  74. Merhabalar hocam, yazınızı yıllar sonra görmüş birisi olarak bir soru yöneltmek istiyorum. Kamu yönetimi okuyan birisiyim. Önümüzdeki yıl 3.sinif olacağım. İstanbul İktisatla çap yapmak için geç midir sizce, teşekkürler..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi