Hazine Niçin Dışarıdan Borçlanıyor?

Hazinenin 2018 yılında uluslararası sermaye piyasalarına yaptığı ilk tahvil ihracı
Hazine, 2018 yılı finansman programı çerçevesinde uluslararası sermaye piyasalarından tahvil ihracı yoluyla 6,5 milyar dolar tutarına kadar borçlanma yapmayı planlamış bulunuyor. Bu programın ilk ayağında Dolar cinsinden 10 yıl vadeli (2028 vadeli) bir tahvil ihracı için Citigroup, Deutsche Bank ve HSBC’ye yetki verildi.

Söz konusu ihraç 09.01.2018 tarihinde sonuçlandı ve ihraç miktarı 2 milyar Dolar olarak gerçekleşti. Bu tahvillerin kupon oranı yüzde 5,125, yatırımcıya getiriş yüzde 5,2 oldu. Tahvile toplamda 200’den fazla yatırımcı, ihraç tutarının yaklaşık üç katı talep gösterdi. Tahvilin yüzde 35’i İngiltere, yüzde 25’i ABD, yüzde 15’i Türkiye, yüzde 15’i diğer Avrupa ülkeleri ve yüzde 10’u diğer ülkelerdeki yatırımcılara satıldı.

Özetle Hazine 2018 yılının ilk dış tahvil ihracında yüzde 5,2 maliyetle 2 milyar Dolar borç almış oldu.

Hazinenin borçlanma maliyeti olan yüzde 5,2 Dolar faizi düşük bir faiz mi?
Bu soruyu yanıtlamak için iki karşılaştırma ölçüsüne başvuracağız. İlk olarak Hazinenin bir yıl önce yaptığı aynı miktar ve vadeli tahvil ihracının kupan oranına bakacağız. 18.01.2017 tarihinde 10,2 yıl vadeli tahvil ihracının kupan oranı yüzde 6 olmuştu. Bu yılki borçlanmanın kupon faizi yüzde 5,125 olduğuna göre geçen yıla göre daha düşük faizle borçlanılmış görünüyor. İkinci olarak karşılaştırmayı ABD 10 yıllık tahvil faizleriyle yapacağız. ABD Hazinesi 10 yıllık tahvillerinin faizi 09.01.2017’de yüzde 2,81, 09.01.2018’de ise 2,79 imiş. Yani ABD 10 yıllık tahvil faizleri bir yılda pek değişmemiş. Türkiye Hazinesinin dış tahvil maliyetleri ABD Hazinesinin tahvil faiziyle karşılaştırıldığında yaklaşık iki kat daha yüksek maliyetli olduğu görülüyor. Bunda da ters bir durum yok. Çünkü ABD’nin risk primi (CDS primi) bizimkinden çok daha düşük.

Bu durumda Hazinenin bu son borçlanmasının geçen yılki borçlanmasına göre düşük, ABD Hazinesinin borçlanmasına göre yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Hazine TL ile borçlandığında maliyeti ne oluyor?
Hazine’nin TL cinsi sabit faizli son tahvil ihracı 10.01.2018 günü yapıldı. Bu tahvilin vadesi 672 gün, bileşik faizi yüzde 13,44 oldu. Bir yıl kadar önce (04.01.2017) ihraç edilen benzer bir tahvilin (vadesi 553 gündü) faizi yüzde 10,93 olmuştu.

Demek ki TL ile borçlanmanın faizi (yani Hazine’ye maliyeti) bir yılda yüzde 23 oranında artmış bulunuyor.

Hazinenin Dolar ve TL ile borçlanmasını karşılaştırırsak nasıl bir görünüm çıkar?
Şimdi yukarıdaki verileri bir tabloda toplayarak karşılaştıralım.

Borçlanılan Para
Vade
Miktar
Faiz (%)
USD
10 yıl
2 milyar USD
5,20
TL
672 gün
1,9 milyar TL
13,44

10 yıl içinde TL, Dolar karşı muhtemelen önemli oranda değer kaybına uğrayacak. Bu durumda dövizle borçlanma, sabit faizle kalsa bile TL ile yükselen bir maliyet çizecek. Buna karşılık iki yıl içinde enflasyon artmaya devam edecek ve TL ile borçlanmanın maliyeti muhtemelen ilk duruma göre çok daha düşük olacak. Bu durumda TL ile borçlanmak çok daha akıllıca görünüyor.

TL ile borçlanmak daha düşük maliyetli olduğuna göre Hazine niçin Dolarla Borçlanıyor?
Denebilir ki Hazine, dışarıdan borçlanacağına TL ile daha düşük maliyetle borçlansın ve bu TL’yi vererek ihtiyacı olan dövizi Merkez Bankası’ndan satın alsın. Bu durumda Merkez Bankası’nın döviz rezervleri azalacak demektir. Merkez Bankası döviz rezervlerinin sürekli azalması borç verenlerin güvenini sarsacak bir durumdur. Çünkü borç verenler ileride ihtiyaç olması hâklinde son güvence olarak Merkez Bankası’nın döviz rezervlerini görürler. Eğer rezervler azalırsa bu, borç verenlerin vereceği borcun miktarının azalmasına yol açabileceği gibi maliyetlerin (faizlerin) de artmasına neden olabilir. O nedenle Hazine, daha pahalı olsa bile en azından yıl içinde yapacağı dış borç ödemeleri kadar bir miktarı dışarıdan borçlanmayı tercih eder.


Yorumlar

  1. MB'nın iç piyasada borçlanması durumunda TL emisyon hacminin daralmasına neden olabilir. Bunun sonucunda da faizler yükselir, üretim ve tüketim azalır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MB mi, Hazine mi demek istediniz?

      Sil
    2. Hazine demek istemiştir herhalde çünkü MB ne iç ne de dış piayasada borçlanmaz.

      Sil
    3. aşırı heyecan altında MB yazmışım hocam

      Sil
    4. Hocam Merkez bankası niçin borçlanamıyor piyasaya gelişigüzel para salacağına bir denge ve yaptırım talimatı ile para salsa piyasada spekülasyonları önleme konusunda caydırıcı bir mekanizma kurmuş olamaz mı.

      Sil
  2. merhaba hocam,
    bu bilgilerin ışığında önümüzdeki dönem faiz beklentileri ile ilgili ne söyleyebiliriz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mahfi hocam buğün 5 aralık 2022 hazine yüzde dokuzla dolar (18 tl : 1 dolar)borçlandığında tl cinsinden maliyeti yada tl cinsinden faizi nasıl hesaplanır yazarsanız memnun olurum....

      Sil
  3. kısaca yine borçlandık: bir devlet ya borçlanarak ya da vergileri artırarak finanman sağlar. bu kadar vergiler artırdı ve daha da borçlandığına göre,,,çift kulvarda koşuyoruz, , şimdi vergilendirme mevcut halk cezalandırıldı tabi bu adalete uygun değil, gelencek nesiller de borçlanmadan dolayı cezalandırılması lazım..adalet yerini bulsun, k.evren adaleti,,

    YanıtlaSil
  4. Hocam yazılarınız için teşekkür ederim. Hocam paranın birbirine karşı değeri neye göre belirleniyor ülkeler bu oranları nasıl belirleniyor. Herkes bu oranı dolarda göre ayarlamak zorununda mı Bunlarla ilgili önerebileceğimiz kitap varmı. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Döviz kurları tıpkı diğer malların fiyatı gibi arz ve talep kurallarına göre piyasada kendiliğinden oluşuyor.

      Sil
    2. Döviz kurları tıpkı diğer malların fiyatı gibi arz ve talep kurallarına göre piyasada kendiliğinden oluşuyor.

      Yalan atıyorsunuz.

      Rotsçayıld, Rakıfellır ve masonlar, paranın birbirine karşı değerini belirliyor.

      Niçin yalan atıyorsunuz Mahfi bey?

      Sil
    3. Evet cok haklisiniz 17:57 bende ayni gorusteyim… ne tarz huni kullaniyorsunuz kafanizda? Ben teneke kullaniyordum ama plastige gececegim galiba… sizin degerli fikirlerinize COK ihtiyacim var yeni huni secimimde.
      Tenk yu
      F. Rotscayild cunyir

      Sil
  5. 10 yılda 5,20% fixed borçlanmayı TL ye swapladığımda 14,85% seviyelerinde bir oran buluyorum. Aslında 5,20% yle borçlanan hazine TL cinsinden 14,85% le borçlandı diyemez miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu hesabı nasıl yaptınız; öğrenmek için soruyorum.

      Sil
    2. Evet hesabın ayrıntısını görsek belki yorum yapabiliriz.

      Sil
    3. Bllomberg' den FIXED-FIXED XCCY Swap fiyatlamasina bakildiginda (Both legs semi-annual, Act/360) benzer bir sonuca ulasiliyor.

      Sil
  6. Merhaba Mahfi hocam,

    Öncelikle kaleminize sağlık yine güzel bir yazı :)

    Son paragrafı biraz daha açabilir miyiz? Borç veren ne gibi durumlarda likitide ihtiyacı duyuyor? Yani Hazine'nin geri ödemesinde mi sorun yaşanıyor da söz konusu MB oluyor?
    Bir de hocam hazine borcunu ödeyemezse nasıl bir yol izleniyor, bununla ilgili okuyabileceğim bir kaynak önerir misiniz? Sonuçta yanlış düşünmüyorsam; MB hazinenin bankası değil, hazinenin borçlarıyla MB'nin rezervleri arasındaki ilişkiyi tam kavrayamadım.

    Şimdiden cevapladığınız için teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MB, Hazinenin bankasıdır aslında bir bakıma. Çünkü Hazinenin MB sermayesindeki payı % 55. Ama konu o değil. Hazine MB'ye TL yi verip Doları alır. Bunu herkes yapabilir sonuçta TL konvertibl. Ama Hazine MB'nin rezervi azalmasın diye Dolar da borçlanıyor.

      Sil
  7. Yani osmanlı Devletinin son dönemine hızla ilerliyoruz anladığım kadarıyla. Bankalarında %72 si yabancılara geçti. Modern duyunu umumiyelerde hazır. Borsada da yabancılar ağırlıkta. Biz de halen borç peşindeyiz. İcra dosya sayısı 24 milyona ulaşmış. Hocam Rahmi Koç un 2 dakikalık bir videosuna denk geldim youtube da. Diyorki nufüsumuz 20 milyon daha az olsa çok refah bir ülke olurduk. Bende böyle düşünüyorum artık. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ülkede problem var. Ülke dışı da iç açıcı değil. Sıra İran a geldi sanıyorum. Balıklar sırayla oltaya takılıyor.

      Sil
    2. Bu hesap nasıl yapılır ki? Nüfus hariç diğer herşey sabit tutulmasıyla bu sonuca ulaşılıyorsa hatalı bir hesaplama olmaz mı?

      İnanılması gereken bir husus yok bu hesaplamada.

      Sil
    3. Timur Çimen ;Rahmi Koç'un yaptığı hesaplamada iş gücüne katılım oranı işsizlik oranı gibi değişkenler sabit alınmamış çünkü nüfusu 20 milyon eksik düşünürsek hangi kategori azalacak bu kritik bir soru . Sanırım çoğunlukla iş gücü dışında olan ( emeklilik ve engellik durumları hariç diye ümit ediyorum ) kesimden bir azalmayla bu sonuca varmış Rahmi Koç .Yoksa kendisi de farkındadır nüfusun emeğin kaynağı olduğunun ve nüfus azalırsa üretimin düşeceğinin kişi başına düşen gelirin vb.

      Sil
    4. 2016’dan sonra iç borç çevirme oranının birden hızla yükselerek 100 sınırını aştığını ve 2008 ekonomik krizi ve sonrasında olduğunun tersine hız kesmeden yükselmeye devam ettiğini görüyoruz. Kasım sonu verilerine göre 12 aylık toplamlara göre iç borç çevirim oranı yüzde 125’i aşmış bulunuyor. Yani son 12 ayda ödenen iç borç anapara ve faiz toplamının dörtte biri kadar fazla yeni iç borçlanma yapılmış.

      Borçlanmadaki bu artış hızı, kriz dönemlerinde rastlanabilecek bir hız. Durumun vahametini, 2008 global ekonomik krizi sırasında en fazla yüzde 105’e kadar çıkan iç borç çevrim oranının, şimdi yüzde 125’e kadar çıkmış olması net bir şekilde gösteriyor.

      Sil
    5. Ufaktan banka hesaplarını kapatmanın zamanı geliyor.

      Sil
    6. Ben banka personeli olduğum halde dijital olarak rakamdan ibaret para tutmuyorum. Elimin altında tutuyorum. YASTIKALTI. daha önce de hocamıza yazdığım yorumlarda da belirttiğim gibi Altın alıyorum heray düzenli. Ancak 34 yaşındayım, 42 yaşıma kadar eşimle hedef koyduk. Yani uzun süreli yatırım hedefledik. Çok şükür bir ihtiyaçda yok. Ev araba gibi bir hedef yok. Son kalan ortadireklerdeniz. Saygılar

      Sil
    7. Düyunu Umumiye, Osmanlı borçlarını ödeyemeyince, alacaklıların bir konsorsiyum kurması, devletin bazı gelirlerini bu konsorsiyuma devretmesi ve onların bu gelirleri devlet adına tahsil edip alacaklarını almaları. Bankacılık sektörünün ağırlıkla yabancılara geçmesi bence çok kötü, ama bunun Düyunu Umumiye ile ne ilgisi var?

      Sil
  8. aslında biz kısaca hazine TL ile borçlanacak kimseyi bulamıyor da diyebiliriz.

    YanıtlaSil
  9. bu 5.20 yıllık oran mı yoksa 10 yıllık faiz oranı mı ?
    çok iyi değil mi biz niye bu oranlardan borçlanamıyoruz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. USD cinsinden yıllık oran. Biz derken? Hanehalkı ise; döviz geliri olmadığı için.

      Sil
  10. Hocam USD faiz oranının kurla çarpılıp TL faiz oranına ulaşılmasını anlamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maliyet hesabını ben de anlamadım, oran 5,20%, kurun artışına göre bir maliyet ortaya çıkmaz mı?

      Sil
    2. Orada bir hata vardı, hocamda düzeltmiş çıkartmış zaten o kısımı tablodan. Tabloya enflasyon oranlarını eklemeniz mümkündür hocam. ABD`de 2017 enflasyonu 2.1%, yabancı için 5,2% güzel para. Öte taraftan TR`deki enflasyon ve faiz oranı kurtarmıyor, dolayısıyla TL ile borç bulmak kolay olmayacağı gibi, faiz oranını arttırmak gerekebilir para bulmak için bu da istenilen birşey değil, TL`nin piyasadan çekilmesi likiditenin azalması gibi vs sorunlar da çıkartır. Dolayısıyla dolarla borçlanmaktan başka çare yoktu.

      Sil
    3. Hazine kağıdının üzerinde 'face value' olarak 1000 dolar yazdığını düşünün, termin olarak 10 yıl ve yıllık kupon ödemesi olarak da yıllık %5.125 yazdığını düşünün. Şimdi bu kağıdı 1000 dolar vererek alırsanız, size getirisi yılda 51.25 dolar olur, buraya kadar hesap basit. Şimdi bir de şunu düşünün, kağıtları ihraç ederken (satarken) alıcı diyor ki ben bu getiriye 1000 dolar bağlamak istemiyorum, riski yüksek, yılda 51.25 dolar kazanmak için riske edeceğim miktar ancak 985.58 dolardır. Bu kağıdı bana 985.58 dolara satıyorsan anlaşalım. Hazinenin de buna tamam, senin çekinceni anlıyorum, 985.58 dolar bence de uygun bir fiyat bu kağıt için dediğini düşünün. yeni durumda kağıdın üzerinde 1000 dolar 10 yıllık %5.125 faizle yıllık kuponlu yazarken, yatırımcıya getirizi 51.25/985.58 dolardan yıllık yaklaşık %5.2 oluyor.

      Sil
  11. Özeti;devlet borcuna teminat göstermek için yeni borç almış...Tavuk yumurta hikayesi yada...Yada hurmalar,tırmalar ...Yada çölde kutup ayısı...Tercih okuyucunun..

    YanıtlaSil
  12. Kafasi karisik12 Ocak 2018 17:41

    Bizim Cds primimiz yüksek olduğu için sıcak para az geliyor. Bu da kurun yüksek ve enflasyonun yüksek olmasıyla yüksek faiz veriyoruz diyebilir miyiz? Bu yüzden mi maliyetli oluyor? Doğru mu düşünüyorum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle CDS primi hesaplayan kuruluşun kriterlerine bakmak lazım.Bunlar içerisinde bahsettiğiniz nicelikler hakkında olumsuz şeylerle karşılaşma ihtimali yüksek.Kurun,enflasyonun, faizlerinin yüksek olmasının sebebi gerek içerde gerek dışarda birçok farklı olaylarının veya niceliklerin bu sonucu çıkarmasından.Bu nicelikler geleceğe dair birtakım öngürüler de sunuyor.Risk primi de değerlendirme yapan kuruluşa göre değişmekle birlikte bunların hepsinin sonucunda oluşturulan bir nicelik.Faizin yüksek olmasında ise Türkiye için belirttiğiniz gibi kurun ve enflasyonun etkisi yüksek olması;Dünyada da eskisine nazaran finansman bulma konusunda gittikçe daha maliyetli hale getirecek gelişmeler olması gibi bir durum var.

      Sil
    2. CDS primi bir neden değil bir sonuç olarak düşünürsen, yukarıdaki tespitini daha iyi yapabilirsin.

      Sil
  13. Hocam isminizi Mahmut olarak degistirmek isteseniz, ve degistirseniz. Ancak buna ragmen insanlar sizin bu isteginizi umursamasa ve sizden Mahfi diye bahsetmeye devam etse bunu kendinize saygisizlik olarak gorur musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsmimi niye Mahmut diye değiştireyim ki? Ben ismimden memnunum.

      Sil
    2. Farz edelim degistirdiniz. Yeni isminizi insanlar umursamasa rahatsiz olur muydunuz?

      Sil
    3. gerçekten son derece ilginç bir soru. benimde hep aklıma takılırdı. neden mahfi . neden mahumut yada hüseyin değil diye. evet mahfi bey açıklayın neden neden neden !!!!! (lütfen açıklamayın :))

      Sil
    4. yazılarınız trolleri "mahfittiği" için raahat sızlar... rahat sızlasınlar inşaallah:) Adınızla yazılarınızla ilkeli duruşunuzla var olun. Sevgili Selamlar.

      Sil
  14. Hazine nicin disaridan borc bulabiliyor?
    Cevabi cok basit
    Cunku yabancilar bize bizim sozumuze itimatlari yuksek de ondan.
    Ak parti ile ulke ciddi bir mali disipline girdi. O yollar kopruler hangi paralarla yapildi saniyorsunuz? faize giden para cukkeye yani devletin kasasina girdi yolsuzluk onlendi saglam butce disiplini ortaya konuldu. Mali itibar disaridan da bakislari degistirdi. Bu nedenle yabancilar borc verirken teredutte bulunmuyorlar ceplerinde akrep tasimiyorlar hemen tiko para nakit imkanini sagliyorlar.
    Peki bu paralar nereye gidiyor cevabi cok basit
    Yollara koprulere imar insaa bayindirlik faaliyetlerine
    Boyle olunca da millet sefasini suruyor arabasiyla rahat huzurlu surus keyfi yasiyor yasamasina bakiyor. Refahin tadini cikartiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Akşam akşam beni güldürdün....Allah ta sana güldürsün herkesi...

      Sil
    2. Benide guldurdun, hangi sefa. Sen ya fanusta yasiyorsun yada yolda insanlarin yuzune bakmiyorusun ki ne kadar mutsuz olduklarini goremiyorsun.

      Sil
    3. Adsız 18:38, evet yabancılar bize güveniyor, lakin ne kadar güvendiklerini de düşün, aynı borç miktarı için US 10 yıllık bonolardan %2.55, Belçika bonolarından %0.77 getiri istiyor (kaynak internette herhangi bir güvenilir yayın sitesi). Bununla birlikte Arjantin'den % 5.96 (sanırım da Arjantin Peso'suna nominedir) istiyor. Bizim Türk lirası bonolarımızdan da benim baktığım kaynakta %11.45 isteniyor. Bunların hepsi 10 yıllık bonolar bu arada. Dikkatinizi çekmek istediğim bir diğer konu da aynı sitelerden bakarsanız, Türkiye'nin 10 yıldan fazla vadeli kağıdı bulunmadığı konusudur. Saydığım ülkelerde 20 ve hatta 30 yıllık kağıtlar mevcut, bu da borcu verenin (hazine kağıdını yatırım amaçlı alan kişiler kurumlar) o ülkelerde parasını 30 yıl boyunca riske etmeyi makul bulduğu (güven) manasına geliyor.

      Sil
    4. ilahi kardeş.hahahahaaaaaahaaaaaaa.cem yılmazın rakibisin.millet sefasını sürüyor,rahatına bakıyor diyor ya hahahahahahahaaaaaaaaaa.marstaki millettenmi bahsediyorsun .şuraya akp nin ülkeye yaptıgı kötülükleri yazsam kitap olur.bi gündemi akıl yolunuzla takip etseniz ya.tayyip bey kendi diyor bütün şehirleri bilhassa istanbulu betonlaştırarak ihanet ettik diyor.ayrıca hiç bir ülke inşaatla ihya olmaz ölü yatırımdır,parayı topraga gömersin.biter evimi yiyeceksin, yolu ,betonumu yiyeceksin.ayrıca inşaat ve imar durumları akpnin kendilerine rant kapısıdır.bu yüzden baskıyla tehditle faizleri düşürüp bunlar sattırmaya çalışıyor.faiz elbetteki düşşün, düşşün ama türkiyenin ekonomik gerçekleriyle örtüşerek düşşün.zaten sen böyle bir durumda tehdit etmedende düşürürler faizleri bankalar.yüksek faiz onlarında işine gelmez.

      Sil
    5. Allah daim etsin inşaallah.

      Sil
    6. Madem bu kadar refah içinde yaşıyorsun o halde sağdan soldan niye borç dileniyorsun diye sormazlar mı adama? Dediğin gibi refah içinde olsaydık borç alan değil veren olurduk değil mi güzel kardeşim!

      Sil
    7. Engin Sevim

      Borc yiyen kesesinden yer, Borc yigidin kamcisidir.

      Sil
  15. Hocam peki bu dışarıdan alınacak 2 milyar usd türkiye ekonomisi için yeterince büyük bir rakammıdır ? bu paranın yurt içinde hazine tarafından harcanması enflasyonda kayda değer bir düşüşe sebep olur mu ? aynı şekilde geri ödeme sırasında da zararı bulunur mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır bu borç eski borçları ödemek için alınıyor, bir nevi yenileme yani.

      Sil
  16. Üşüyen Vatandaş12 Ocak 2018 23:18

    Bizi yönetenlerin çok daha önemli işleri var. İnanın tvyi açmak istemiyorum artık. Geleceğimize dair güzel bir adım yok. Güzel şeyler istemek bizim hakkımız değil mi? Borç da olur ama olumlu bir sey olsun artık.Kişisel hırslar toplum çıkarının önündeyse orada çürümüşlük vardir.

    YanıtlaSil
  17. Hocam, dogru mu anladim?

    Yillik 5.20% faizle 2 milyar dolar borclanirsam, yil sonunda 100 milyon dolar faiz odeyecegim. Yil sonunda dolar kurunu 4.15 olarak dusunelim. Bu durumda yaklasik 430 milyon TL'yi dolara cevirmem lazim.

    TL ile borçlanirsam yillik 13.44% faiz oraniyla yil sonunda 270 milyon TL faiz odemesi yapmam gerekiyor.

    430 ve 270 milyon TL'yi karsilastirirsak 270 daha az olduguna gore TL ile borçlanmayi tercih etmem gerekirken USD ile borçlaniyorum.

    Ustelik dolar kuru daha da yükselirse TL ile borclanmak cok daha az maliyetli hale geliyor.

    TL yerine USD tercih etme sebebimiz ise dis yatirimcilarin MB rezervlerini kendilerine teminat olarak gormesi, dolayisiyla kupon veya anapara vadeleri geldiginde MB rezervlerinden TL karsiligi USD alinacagi icin rezervlerin dusmesinin ileriye donuk para girisleri acisindan risk olusturmasi. (Bu durumda ileriye dönük olarak rezervlerde ciddi bir artis da beklemiyoruz.)

    Hocam, yukaridakiler dogruysa USD uzerinden kupon veya anapara odemesi yapacagim USD'in kaynagi nedir? Sonuçta butçe gelirlerim TL, cari acik veriyorsam ihracat gelirlerimi ithalati kapatmak icin kullaniyorum. Bu durumda TL'den cevirmedigim dogrudan hesabima gelen USD'in kaynagi ne?

    YanıtlaSil
  18. Teşekkürler hocam. Aklıma bir şey takıldı. Şu an euro'da sıkılaştırma başlamadı ve faizler halen daha düşük. Euro ile daha düşük faizle borçlanılamaz mıydı? Neden dolar tercih edildi?

    YanıtlaSil
  19. Hocam bir sorum var.

    Turkiye bircunu odemek icin bulmasi gereken 200 milyar dolar para icin. Enflasyon yukseltip kur yukselince iceride odeme yapacagi para dolar bazinda dusuyor cunku verilen paralar dusuk seyirde tl cinsinden. Bu sistemle devlet insanlarin tuketimini enflasyonla frenleyip kur farki ile ihracati yukselttiginde odemelerini yaptigini dusunursek. Halk zenginlerin yaptigi veya devletin yanlislarinin cezasini tek basina odemis olmuyor mu.

    Anlatmak istedigimi ifade edebildiysem cevaplandirirsaniz sevirim.
    Saygilar yaziniz icin tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam anlayamadığımı itiraf etmem gerekiyor.

      Sil
    2. Kur ve enflasyonun yukselmesi halkin alim gucunu dusurecek. Turkiye borcunu odemek icin dusuk ucretle calisan ve ozel sektorun ve devletin bircunu odemek icin cok calisip hic kazanamayacak cunku aldigi sadece giderine bile yetmiyor. Sonuc olarak yuksek kur ve enflasyonun cezasi yine tek basina halka ceza olarak odetilecek. Bu yanlislarin cezasini tek basina halk odemis olmuyormu. Cok calis az iste. Cok vergi ver sus. Yanlismi hocam.

      Sil
  20. FED geçen yıldan bu zamana kadar faiz arttırdı ve bilanço küçültmesine gitti. Biz bunun bize bir maliyetinin olacağını düşünürken (borçlanma faizlerinin artması gibi) aksine azalmış. Bu nasıl oldu Mahfi Bey?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2017 yilinda darbe girisiminin ve OHAL'in etkisi var. Insan aslinda o yil nasil borc bulundugunu bile sorguluyor. Gucu eline alanin 'ben her seyi yapabilirim' dedigi bir ulkeye ancak gucu eline alanin cikar ortaklari borc verir. Para piyasalari o kadar da cengaver degil.

      Sil
    2. Fed dolarları çektikçe elde kalan paraları dışarıda yüksek faizle veren ülkelere yatırıp para kazanma isteği artıyor.

      Sil
    3. Mahfi Egilmez, bu soyleminiz oncekilerle celisiyor.

      Sil
    4. Farkındayım ama olan bu. Yani Fed piyasadan dolarları çektikçe kalan dolarlar bu çekilişin yarattığı kazanç kayıplarını karşılamak için daha yüksek faiz veren yerlere akmaya başladı. Bu eğilim geçici olabilir ama şu anda bunu görüyoruz.
      Sherlock Holmes'in dediği gibi gerçekler teorimden farklı olduğunda gerçekleri eğip bükmek yerine teorimi değiştiririm.

      Sil
  21. Bu gerçekten "dışarıdan borçlanma" mı, yoksa önemli bir kısmı Türklerin bankalarda tuttuğu dolarlar mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıdaki yazıdan: 'Tahvilin yüzde 35’i İngiltere, yüzde 25’i ABD, yüzde 15’i Türkiye, yüzde 15’i diğer Avrupa ülkeleri ve yüzde 10’u diğer ülkelerdeki yatırımcılara satıldı.'

      Sil
    2. Düzeltme; 'Tahvilin yüzde 35’i İngiltere, yüzde 25’i ABD, yüzde 15’i Türkiye, yüzde 15’i diğer Avrupa ülkeleri ve yüzde 10’u diğer ülkelerdeki yatırımcılara satıldı.'

      Tamamen komplo teorisi olarak:

      Eğer, misal, bu İngiltere'deki %35'lik yatırımcının yüzde kaçı Türkiye'deki yatırımcıların yurt dışındaki sermayesi diye soruyorsanız, cidden bir bilgim yok. Sonuçta Citi Group halka açık bir şirket, bu paranın bir kısmı yine Türkiye'den yurt dışına çıkıp geri geliyor olabilir (Bkz, Island of Man, off-shore corporations, SWIFT, Panama Papers), cidden bilmiyorum.

      Sil
    3. Sayın ST herşeyi de komplo teorisi olarak adlandırmamak lazım. Bunun neresi komplo😊
      Merkez bankasının bloğunda bu konuyla ilişkin bir yazısı mevcut;

      TÜRKIYE’YE YAPILAN DOĞRUDAN YATIRIMLAR: İLK VE NIHAI YATIRIMCIYA GÖRE BIR DEĞERLENDIRME

      Sil
    4. Bu güzel yazıyı paylaştığınız için teşekkür ederim. okudum, ama tam olarak anlamak için bir kaç kez üzerinden geçmem gerekecek. Anladığım kadarıyla konu maliye ve defter tutma mantığıyla incelenmiş, ve sonuçta aslında hangi ülkeden hangi ülkeye doğrudan ve dolaylı olarak para girmiş sorusunu inceleyen bir çalışma. Bu çalışmanın incelediği hesapların ne kadar şeffaf ve tespit edilebilir olduğu ise başka bir soru. Benim hipotezim şunun üzerine kurulu: (yine komplo olarak) eğer küresel para akışında bir sis perdesi (tamamında değil, ülkeleri ya da saygın kurumsalları suçlamıyorum) mevcut olmasaydı, şu an dünyada kara para aklama diye bir suç var olamazdı. Tabi ki yanılıyor olabilirim, güvensizliğim biraz da bu konudaki cahilliğimden kaynaklanıyor. Dürüst olarak söyleyebileceğim şey, şüphe duyduğum ve güvenmediğim, ama bilgi ve eğitimle bu şüphelerimin ortadan kalkacağına ve yerini tespit edilmiş bilgilerin geleceğine de inanıyorum. Bu yüzden de okuyorum :)

      Tekrar paylaşınız için teşekkür eder ve iyi bir hafta dilerim.

      Sil
  22. Hocam, bunca objektif bakış açınıza rağmen, hala kuru inat peşinde olanları anlamak mümkün değil.Harikasınız.
    Ancak, makyaj malzemeleri kalmayınca gözlerine sürme mi çekecekler.Yoksa !
    Mutlu hafta sonları.

    YanıtlaSil
  23. -konu dışı-
    hocam size bir sorum olacak:Mesela ülke dış açığı kapatmaya çalışıyor,kurların artmasına izin verdi ve dış mallar pahalılaştı,haliyle ithalat düştü.Anlamadığım yer ise kurlar artınca tl değer kaybediyor,TL'nin değerinin düşmesi enflasyon değil midir?ki bu da bizim mallarımızı pahalılaştırıp ihracatın düşmesine sebep olmaz mı ?
    bir yerlerde bi hata yapıyorum ama bulamadım :)
    yardım ederseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enflasyon malın TL fiyatındaki artıştır.Döviz kurundaki artış oranı enflasyon oranından fazlaysa malın yabancı para cinsinden fiyatı ucuzlamış oluyor.

      Sil
    2. hayır malımız pahalanmaz.örneğin elmayı 1 dolara 1kg satıyorsan ve karşılığında 4 tl alıyorsan. dolar 5 tl olunca 1kg elma için 5tl alacaksın ama dış alımcı için fiyatında bir değişme yok. hala 1 dolar.doların artması üreticiye yarar.tüketiciye yaramaz.

      Sil
  24. hocam öncelikle yazınız için teşekkürler .

    Konu dışı bir soru olacak ;
    2017 10-15 ocak arası dolar ortalama 3,80
    2018 10-15 ocak arası dolar ortalama 3,75

    Sizce merkez bankası hiç müdahele yapmadı faiz artırımı olarak ,bu sene kuvvetli faiz artışıyla durum dahada düzelmez mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sn hocam millet doları düşüyor yada yukselmiyor görüyor ...
      Ancak şu var ! Dolar yukselmesin diye faizler yükseldi..
      Enflasyon arttı ( anlamı paramız eriyor yada alım gücü düşüyor !)
      Dolar yukselmesin in faturası bizden fazlasıyla zaten çıkıyor ...

      Doğru mu Mahfi hocam ?

      Sil
  25. Peki yuan cinsinden borclanma yapsa nasil olur ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başımıza bela olur. Çünkü bizim borçlar Dolar ve Euro ile. Yuanları onlarla değiştirmek için akla karayı seçeriz.

      Sil
  26. Amerikadan iki misli borçlaniyor olmamiz rezerv parayi basan ulkeden daha güvenilir oldugumuzu gosterir Türk lirasi ile borclanmada ise maliyet dahada düşüyor muhim olan disaridan borclanmak ic piyasada kit kaynaklara abanarak maliyeti yukseltmemek turkiyede siyasal istikrar bu memnuniyet verici taployu ortaya cikariyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne mutlu onlara. Bu memnuniuet verici tablo insanlarin kendini yakacak noktaya gelmesini engelleyemiyor malesef. Eliniz sobaya degse canhiras selilde feryat edersiniz. Allah borc icinde olanlara yardim etsin.

      Sil
    2. Osman Cem Uzun15 Ocak 2018 17:07

      Bu durum daha güvenilir değil daha fazlaya ihtiyaç olduğunu gösterir. Güvenilirlik alınan parayla değil ödenen faiz(kira) ile ölçülür.

      Sil
  27. Bizim Hikayemiz

    Afrikalı siyahi adamın hikayesini bilirsiniz...
    Beyaz Adam'ın bize daha özenli davrandığı ve daha sofistike yöntemler ile 'dua' etmeyi öğrettiği kesindir(!) Siyahi adam, bütün yer altı ve yer üstü ekonomik değerlerini bir 'incil' mukabilinde elinden çıkarmış idi. Öysaki bizler şanslıyız, zira, Beyaz Adam elimize 'yoksulluk sarmalı', 'mutlak/mukayeseli üstünlükler', 'miktar teoremi' vs,vs. gibi hikmetli kavramlar tutuşturdu. Tabir caizse bir 'incil'e tav olmadık yani.
    'Yoksulluk sarmalı' diyerek az gelişmişliğimizi (kibarcası gelişmekte olan), 'mukayeseli üstünlükler' diyerek üretimin ne denli gereksiz bir faaliyet olduğunu, '(M.V=P.Q)' kutsal özdeşliği ile kendi paranı basmanın bir illet ama borç almanın ise ne mübarek bir meziyet olduğunu öğrendik! Az şey mi?
    Sınai üretim kapasitesi %70'ler civarında dolaşan, işsizlik oranı kabul edilebilir seviyelerin çok üzerinde, topraklarını ekip-biçmeyen, samanı Gürcistan'dan-nohut'u Meksika'dan ithal eden vs. eksik istihdam seviyesindeki bir ekonomi ne adına ve kimin için kendi MB'sının matbaasını değil de ABD Merkez Bankası matbaasını çalıştırmanın derdine düşer? Ve, kendi ekonomilerini fonlamaktan öte bütün dünyayı fonlamaktan imtina etmeyen üstelik tam istihdam seviyesinde icra-i faaliyet gösterenler niçin üstadımız, pirimiz, azizler - azizi Fisher efendimizi dikkate almazlar ki?
    Demem o ki: 'kur-faiz-enflasyon, tahvil-DİBS-hisse senedi, forward-Swap' vs. vs.... Benim oğlum bina okur, döner döner yine okur!

    YanıtlaSil
  28. içerde, bankaları faizleri düşürün diye tehdit eden erdoganı, dışarda pek kedi gördüm.onlarada posta koysa ya.

    YanıtlaSil
  29. Saygideger Hocam

    Konumuz belki degil ama, biraz önce Malum medyada Flash olarak duyuruldu.

    Sür manset su sekilde

    "" TÜM DÜNYAYA AYAR VERECEGIZ""

    söyleyen, tabii ki Sayin Cumhurbaskanimiz.

    Hocam, anlamakta zorluk cekiyorum. Bir ülkenin Cumhurbaskani cikip da nasil Tüm Dünyaya Ayar verecegini söyleyebilir. Sanirsiniz Dünyadaki tüm ülkeler düsmanimiz.

    Can alici sözlerini en son söylemis..

    ""Biz Amerika ile yarışmıyoruz kendimizle yarışıyoruz. Hukuk, adalet, toplumsal barışlar noktasında bir çok ülkeye örneklik yapıyoruz.""

    lütfen son cümleye dikkat... 160 gazeteci hapiste..yanlislikla hapsedilen binlerce kisi tahliye ediliyor.. Dünyaya Ayar veren ülke OHAL ve KHK ile yönetiliyor.. Iktidar yandasi olmayan herkez vatan haini ve gayrimilli.. Ekonomik verileri söylemeye gerek varmi.. bu sayfalarda mevcut

    Hocam bu nasil birseydir.. Ne oldu bize böyle .. bu söyleri duyanlar cilginlar gibi alkisliyor..

    Aklimizi mi yitirdik yoksa.? 
     

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Halkın kör olduğu ülkelerde tekgözü olan kral olur.

      Sil
  30. Hocam, 3 yildir Ispanyanin Barcelona takiminda sadece 18 macta oynayan Arda Turan Bir Belediye kulübü olan ve Halkin vergileri ile finanse edilen Basaksehir kulübüne inanilmaz paralar ile Transfer edildi. Sporu siyasete alet ve Biat edenler grubuna katilmis.. sadece Magazin sayfalarinda Boy gösteren ve milli takimdan bile kovulan bir oyuncu bindirilmis seyirciler ile Havalimaninda gösterisli karsilama törenleri yapilarak yine bir kara Propaganda ve algi yönetimi yapiliyor..

    Herzamanki gibi Kahraman Türk Milleti bunu da yedi..

    Bunun baska nasil bir izahi olabilir.?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başakşehir futbol kulübünün belediye ile resmi bir bağı kalmadı.8 şahsın ortak olduğu bir anonim şirket.

      Sil
    2. Hadi bakalim Ali Fikri, bu bagin nasil koptugunu ve kimlere ne sekilde devredildigini de anlat da yillarca istanbullularin vergileriyle kurlmus ve yasatilmis bir Futbol Kulübünün nelerin karsiliginda sahip degistirdigini istanbullular bilsin. Öyle ya Bu kadar basarili bir futbol kulübünün devir sartlarini bilmek hakkimiz degil mi. bu konuda zerre bilgi okuyan duyan ve bilen 1 kisi var mi? Bildigimiz 3 sey var.. Futbol takimi kadrosu.. Teknik direktör ve Göksel Gümüsdag haberleri.
      Ben nacizane, 3 yildir arastiriyorum. acik kaynaklardan hicbir bilgiye ulasamadim. Yanlis biryerde de arastirmis olabilirim. Bana bir kaynak verirsen arastirayim.

      Nurettin Sözen döneminde kurulan ve belli bir yila kadar her türlü bilgilere ulasiliyorken, özellikle Göksel Gümüsdagin devreye girmesiyle adeta bir bilgi kirliligi mevcut.

      Baskan Gümüsdag baslibasina bir muamma. kendisiyle ilgili acik kaynaklarda o kadar az bilgi varki. 15 milyonluk Istanbulun lig lideri Futbol takiminin ve Kulübünün yöneticileri hakkindaki bilgiler findik kabugunu doldurmayacak kadar.

      Bir Elektronik sirketinin yönetim kurulu baskani oldugu. 2 üniversite bitirdigi. Cumhurbaskaninin esinin agabeyinin kizi ile evliligi ve birkac K.cekmece ve IBB deki AKP icindeki yaptiklarindan baska bilgi yok.

      Sirketinin Ismini internetten arastirdiginizda adeta bir tabela sirketi gibi duruyor karsinizda yillardir.

      Futbol Federasyonu icinde inanilmaz bir sekilde bir yerlere gelisi adeta bir masal.

      Facebook, Twitter gibi sosyal medya hesaplarina ben ulasamadim.
      2 tane üniversite bitirmis fakat hangi tarihlerde ve nezaman mezun olmus hicbir bilgi yok. Mezun oldugu bir üniversitenin mütevelli heyeti üyesi ayni zamanda. Mezun oldugu üniversitenin sayfasina girdiginizde, mezunlar bölümüne tikladiginizda tam 3 yildir yapim asamasindadir uyarisini görürsünüz.
      ilk,orta ve lise Hayati ile ilgili hicbiryerde bilgi mevcut degil.

      28 yasina kadar 2 üniversite bitirmis, bu arada Yönetim kurulu baskani oldugu bir sirket kurmus, 2002 den itibaren gökten zembille IBB yönetimine indirilmis ve hala oralarda sanirim. Ilginc olan, hangi kaynaktan bakarsaniz bakiniz kendisiyle ilgili tüm bilgiler adeta fotokpopi gibi noktasi virgülüne kadar ayni..3-5 cümle ve 2 paragraf. hepsi bu

      Ülkemizi Sampiyonlar liginde temsil etmeye yaklasan bir Kulüp ve yöneticileri hakkinda da detayli bilgileri bulmak mümkün degil. Resmi Internet sayfalarina giriniz, teknik kadro oyuncu kadrosu yönetim kurulu isimleri ve bol bol resimler ve Göksel Gümüsdag haberleri. Hepsi de yüzeysel sisirme bilgiler.

      Evet Fikri kardes. Bir zahmet bizleri aydinlat. bilmedigimiz bilgileri ver ki ben yanildim deyip özür dileyeyim.

      Sil
    3. Adsız kardeş, aradığın cevapları bulmak için bi zahmet kendine özel dedektif tut.Belediye takımı ve halkın vergileriyle finanse edilen takım demişsin, bende verdiğin yanlış bilgiyi düzelttim.

      Sil
    4. Ali Fikri kardes, bunun seninle alakasi yok. Bu sekilde yazinca senin üzerinden Kücük bir aciklama yaptik. Zira gercekten birileri bizlerin paralari ile oynuyorlar. Hem daha 2015 yilina kadar bu kulüp IBB ye aitti. Kal saglicakla..

      Sil
  31. MİSLİYLE CEVAP:abd türkiyede can güvenliği yok dedimi. hemen bizimkilerde abd de can güvenliği yok oraya gitmeyin diyorlar.böylece dünyadaki her devletle eşit olduğumuzu göstermiş oluyoruz .çok akıllıca. rusya yeni bir bildiri yayınladı turizm yapılamayacak ülkeler arasında türkiyeyi de saydı. ama nedense bizimkiler rusyaya cevap vermediler.dünynın her yerinde eleştirilen bir devlet olduk ama olsun bizimkilerde onları eleştiriyor :)

    YanıtlaSil
  32. DÜŞMANIMIZ PEK ÇOK MU?iddiaya göre almanlar türkiyeyi karıştırmış. çünkü bizim havalanımızı kıskanmışlar.abd ise yıllardır kürdistan sevr büyük Ermenistan büyük İsrail kurmak istiyor.ruslar sıcak denizlere inmek istiyor... bu terane sürüp gidiyor. ama nedese bu devletler 100 yıllık türkiye cumhuriyetine bir kez olsun saldırmadılar.gidip düşmanlarımızdan silah alıyoruz onlara borçlanıyoruz.nato da beraberiz üs veriyoruz. ama düşman olduklarında söylüyoruz. tam bir saçmalık değil mi.

    YanıtlaSil
  33. Hocam 2018 döneminde dolara mı yoksa altına mı yatırım yapmalıyız?

    YanıtlaSil
  34. Hocam milli gelir tl cinsinden 3 trilyon 130 milyar tl 2017 yılında. Ortalama aylık kişi başı milli gelir 3260 tl çıkıyor(3 trilyon 130 milyar: 80 milyon burdan da çıkan sonuç 12ye bölünüyor) sorum şu bu 3260 brüt ücret mi yoksa net mi oluyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel soru bende hep böyle şeyleri merak ederim

      Harcamalar yöntemine göre milli gelir hesaplandığına göre net olabilir ama brütte olabilir yada çok alakasız birşey çünkü tuik benim bildiğim kişibaşı geliri böyle hesaplamıyor

      Sil
    2. Çıkan 3260 TL brüt ücret demek doğru olmaz. Çünkü milli gelir sadece brüt ücretten oluşmuyor. Ama ifade etmek istediğiniz bu rakama vergiler dahil mi ise; vergiler dahil. Ama verilen subvansiyonlar milli gelir hesaplarından çıkarılıyor.

      Sil
    3. Bu milli gelir bizde cok seviliyor ancak yabancilar bu kavrami pek kullanmaz. Kisi basina geliri hemen hemen hic kullanmaz. Onun yerine gayri safi milli hasila, yani brut (gayri safi) urun (hasila) miktari, ya da kisi basina dusen urun miktari kullanirlar, daha dogrusu da budur. Belki o zaman insanlar sacma sapan 'benim gelirim kisi basina gelirden' daha dusuk diye hak iddia etmezler, ama 'ben bu sene bu kadar degerde urun uretmedim, ortalamayi dusurdum' der belki gaza gelir, daha cok calisir.

      Sil
  35. NOHUTCU VE MERCİMEKCİLERE SÖYLÜYORUM.nohut yada mercimek yada saman ithal etmenin bir sakıncası yok. toprağınızı yeterince ekip biçiyor ve sanayi tip üretim yapıyorsanız nohut mercimek gibi ürünlerin ithali sorun teşkil etmez. gazetelerde okuduğunuz yada facebookta gördüğünüz her paylaşım hoşunuza gitti diye paylaşılmaz.örnekleyeyim. mercimek ekilen yere şeftali dikilip bir yerine on kazanılıyorsa akıllıca bir iş yapılmış demektir.saman ithalide normaldir. çünkü değersiz bitki olan buğday alanları azaltılıp yerine daha değerli bitkiler ekilip dikilmekte.

    YanıtlaSil
  36. Hocam hisse senedi kredilerinde hisse senetleri banka tarafından teminat olarak alınıyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bildiğim bir konu değil. Bilen varsa yanıtlasın lütfen.

      Sil
  37. Bu sene Türkiye nin önemli sorunlarından biri olan cari açık konusunda Türkiye nin dış borç stratejisi sizce nasıl olmalıdır hocam? Borçlanmayı artırmak zorunda kalabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım bu yıl hem dış hem iç borçlanma artacak.

      Sil
  38. Hocam merhabalar. Yaklasik 2 yildir yazilarinizi takip etmekteyim ve yazilariniz uzerinden arastirmalar yapiyorum. Ekonomi alanina cok ilgiliyim. Onumuzdeki surecte universite ortaminda sistematik egitim almak istiyorum. Bu alanda kaliteli egitim sunan universiteleri bilmiyorum. Aklimda sabanci uni var ama kararsizim. Sizin tavsiyeniz nedir? Konuyla alakali deigil ama yanitlarsaniz cok memmnun kalirim. Sevgiler saygilar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Boğaziçi, Sabancı ve Koç iyi üniversiteler. Başka iyi olanlar da var. Ama asıl yükün sizin omzunuzda olacağını bilin. İyi bir üniversitesinden sıradan bir iktisatçı olarak da çıkmak mümkün, ortalama bir üniversiteden iyi bir iktisatçı olarak çıkmak da.

      Sil
  39. Süper bir iş fikrim var bende 2 milyar dolar borçlanmak istiyorum % 10 da faiz veririm

    Devleti Kıskanan Adam

    YanıtlaSil
  40. Hocam iyi iktisatçı neyi ifade eder?

    YanıtlaSil
  41. Hocam, TL borçlanma faizinin artması ülkedeki makro ekonomik göstergelerin görece bozulması ile artan borçlanma ihtiyacından kaynaklandığına göre, bu durum yabancı yatırımcının risk iştahını negatif etkileyip YP borçlanma spreadinin de artmasına sebep olur mu ?

    Yoksa YP borçlanma spreadi daha çok global piyasadaki likidite durumundan mı etkilenir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sebep olur. Ama eğer bugün olduğu gibi her yerden para fışkırıyorsa daha az sebep oluyor.
      Her ikisinden de etkilenir.

      Sil
  42. Maliye Bakanligi tarafindan yapilan aciklamaya gore, merkezi yonetim butce acigi aralik ayinda 20.9 milyar TL oldu. Aralik ayinda faiz disi acik ise 19.5 milyar TL oldu

    YanıtlaSil
  43. Hocam merhabalar.
    Diyelim ki bir tl değer kaybetti ve yabancı yatırımcı bundan zararlı çıkar. Bu durumda yabancı yatırımcı daha önce CDS primi ödediyse kurdaki değer kaybına karşılık olarak CDS şirketinden para alabilir mi? Yani CDS şirketleri default durumunun yanında değer kaybına karşı da garanti veriyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. CDS yapan kuruluşlar sadece default durumunu garanti ederler.

      Sil
  44. Hocam TMSF ve abdde FDIC gibi kurumlar mecduatın batması durumunda bunu tüketiciye hangi kaynaklardan öder bu parayı nereden bulurlar?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bankalar bu kurumlara belirli bir bedel öderler bunlar fon oluşturur. Yetmediğinde Hazineye başvururlar.

      Sil
  45. Euro neden ilerliyor Mahfi hocam
    Euro nerede ise 5 liraya dayandı !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belli başlı 2 rezerv para var: Dolar ve Euro. Asılş rezerv para Dolar. ABD nin durumu özellikle Trump dolayısıyla sürekli karıştığı için Dolar artamıyor o zaman Euro artıyor. Çünkü Avrupa son dönemde ABD kadar saçmalamıyor.

      Sil
  46. Hocam Çin ve Rusya yüklü şekilde altın alımı yapıyor.Sizce küresel finansal sistem bu borç yükü ile çökmenin eşiğinde değil mi?

    YanıtlaSil
  47. Hocam 2018 küresel kriz yılı mı?

    YanıtlaSil
  48. Hocam merhaba. CDS şirketleri sadece default durumuna karşı mı garanti veriyor mesela default yok ama tl değer kaybetti bu durumda cds şirketi yabancı yatırımcıya paranın kaybeden kısmı kadar garanti veriyor mu? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  49. Hocam daha onceki bir yazinizdan:

    "2016 yılının ilk 8 ayındaki sonuçlara göre bunları sayılara dökelim:

    Bütçe Dengesi = 368,4 – 363,5 = 4,9
    Bütçe Nakit Dengesi = 4,9 – 3,8 + 3,7
    = 4,8
    Hazine Nakit Dengesi = 370,1 – 374,6 =-4,5"

    Hocam hazine nakit dengesinin bu kadar farkli olmasinin sebepleri asagidakilerden biri veya hepsi olabilir dersek dogru olur mu? Hazine dengesi icindeki kurumlarin gelirlerinin cok dusuk, giderlerinin cok yuksek, verilen avanslarin cok yuksek olmasi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asıl etki emanetlerden geliyor.

      Sil
    2. Hocam, "emanetler" para çıkışı olup olmadigina bakılmaksızın gider olarak yaziliyorlarsa, nakit dengesini degistirmiyor olmasi gerekmez mi? Cunku zaten etkisini normal bütçede eksi olarak yazdik.

      Sil
    3. Evet doğru ama emanete alınları ödemeye başladığınızda bu kez bütçeye değil nakit açığına olumsuz etki yapar

      Sil
  50. Hocam TL ile borçlanma başlığı altında yer alan 04.01.2018 tarihini 2017 olarak düzeltmeniz gerekebilir. Yine çok faydalı bir yazı olmuş saygılarımla.

    YanıtlaSil
  51. Hocam bu borçlanmalarda vadenin hiçbir anlamı yok mu? Usd cinsinden 10 yıl sabit faizle borçlanırken TL cinsinden 2 yıldan az vadeli sabit faizli borçlanılıyor. Usd türünden borçlanmada 10 yıl faiziniz sabit. Tl cinsinden 10 yıl vadeli bir borçlanma yapılsa faiz oranı %13,44 mü olur yoksa %20lere dayanır mı? Saygılar sunar, iyi günler dilerim.

    YanıtlaSil
  52. Var tabii. Ayrıca tersi de olabilir. Yani % 20'lere varmak yerine yüzde 5'lere de gelebilir.

    YanıtlaSil
  53. Hocam, Türkiye'nin ihracatının ithalatına eşit olması, hatta ihracatının ithalatını geçmesi durumunu, Türk Lirasının yabancı para karşısındaki görünümünü nasıl etkiler? Yani bugünkü gibi dolar kuru 3.80'den çok aşağılara mı iner? Veya fazla etkilenmez mi?

    YanıtlaSil
  54. Hocam,
    Hazine TL ile borclanip MB yerine yurtici/yurtdisi bankalardan Dolar alamaz mi? Hazine exchange'i neden MB ile yapmak zorunda?

    YanıtlaSil
  55. Kapitalist sistemlerle bir yere varamayız, bu ülke milli parasını basamıyor, siz ekonomistler daha para neyin karşılığıdır sorusuna bile cevap veremiyorsunuz. Sayın Prof.Dr.Haydar Baş Milli Ekonomi Modeli'nde para emeğin karşığıdır, yani üretimimizin yani GSYH, yani ekonomimizin büyüklüğünün karşılığıdır ve bu mantıkla basılmalıdır. Ama biz milli paramızı basmıyoruz enflasyon olur safsatası ile. Kendi paramızı basıp hem üretimi hem de tüketimi desteklemeli devlet. Ama biz Milli paramızı dolarla borçlanarak basıyoruz, şu saçmalığa bakın. Ondan sonra bağımsız bir ekonomi sisteminden bahsederiz. Tek çare Haydar Baş tek çare Milli Ekonomi Modeli, bırakın artık inadı. Ülke batıyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi