Piyasa Enflasyonu Merkez Bankası’ndan Daha İyi Biliyor

Merkez Bankası yıllardır enflasyon hedefi koyuyor, bununla yetinmiyor yılda birkaç kez yılsonu enflasyon tahmini yapıyor. Sonuçta ne hedef tutuyor ne de tahmin.

Aşağıdaki tabloda 2013 yılından bu yana hedefler, tahminler ve yılsonu gerçekleşmeleri yer alıyor. Tablonun 7 numaralı sırası o yılsonunda gerçekleşen enflasyon oranını (TÜFE) gösteriyor.


2013
2014
2015
2016
2017
2018
1
TCMB Hedefi
5,00
5,00
5,00
5,00
5,00
5,00
2
Sapma (%)
-32,43
-38,80
-43,25
-41,38
-58,05
3
TCMB Tahmini
5,30
6,60
5,50
7,50
8,00
7,90
4
Sapma (%)
-28,38
-19,22
-37,57
-12,08
-32,89
5
Beklenti Anketi
6,32
7,44
6,82
8,19
8,48
9,55
6
Sapma (%)
-14,59
-8,94
-22,59
-3,99
-28,86

7
Yılsonu Gerçekleşme
7,4
8,17
8,81
8,53
11,92


Tablonun 1 numaralı sırası Merkez Bankası’nın yıllık enflasyon hedeflerini gösteriyor. 2 numaralı sıra Merkez Bankası’nın yıllık enflasyon hedefinin yılsonunda gerçekleşen enflasyondan yüzde kaç oranında saptığını gösteriyor. Görülen o ki Merkez Bankası’nın hedefleri yılsonu gerçekleşmelerinden çok ciddi oranda uzak kalan hedefler. Buna karşın Merkez Bankası bu hedefi hiç değiştirmiyor ve her yıl ısrarla yüzde 5 olarak açıklıyor.  Tablonun 3 numaralı sırasında Merkez Bankası’nın o yılın Ocak ayında yayınladığı enflasyon raporunda o yılsonuna ilişkin olarak açıkladığı enflasyon tahminleri bulunuyor. 4 numaralı sırada ise bu tahminlerin yılsonunda gerçekleşen enflasyon oranlarından yüzde kaç oranında saptığı görülüyor. Merkez Bankası’nın ilgili yılın Ocak ayında açıkladığı yılsonu tahminlerinin de gerçekleşen yılsonu enflasyonundan ciddi oranda sapma gösterdiği izlenebiliyor. 5 numaralı sıra Merkez Bankası’nın ilgili yılların Ocak aylarında gerçekleştirdiği Beklenti Anketinde ortaya çıkan ortalama yılsonu enflasyon beklentilerini gösteriyor. (Beklenti Anketi, Merkez Bankası’nca her ay yapılan ve finansal ve reel sektörde karar alıcı ve uzman kişilerin çeşitli makroekonomik değişkenlere ilişkin beklentilerinin izlenmesi amacını güden bir ankettir. Mesela Ocak 2018’deki anketi reel sektör kuruluşlarından 9, finans sektörü kuruluşlarından 55 ve öğretim üyeleri, gazeteciler gibi profesyonellerden 5 olmak üzere toplam 69 kişi yanıtlamıştır.) 6 numaralı sırada da beklenti anketinde ortaya çıkan tahminlerin yılsonu enflasyon gerçekleşmesinden olan yüzde sapma oranları yer alıyor. 

Tablonun ortaya koyduğu ilginç durumu açıklamadan önce tablodaki verileri bir grafik üzerine taşıyalım.

Aşağıdaki grafikte yeşil yılsonu enflasyon gerçekleşmesini, siyah Merkez Bankası’nın yıllık enflasyon hedefini, kırmızı Merkez Bankası’nın Ocak ayında o yılsonuna ilişkin yaptığı enflasyon tahminini, mavi Merkez Bankası’nın beklenti anketine katılan kişilerin Ocak ayında o yılsonuna ilişkin yaptığı tahmini gösteriyor. 



Grafik, son beş yıldır, Beklenti Anketine katılanların Ocak ayında yaptıkları ortalama enflasyon tahmininin, yılsonu enflasyon gerçekleşmesine, Merkez Bankası’nın hedefinden de Ocak ayında yaptığı tahminden de çok daha yakın olduğunu ortaya koyuyor.  

Burada iki konuya dikkat etmek gerekiyor: (1) Merkez Bankası'nın tahmin yapması ile Beklenti Anketine katılanların tahmin yapması arasında çok ciddi bir fark var. Merkez Bankası tahminini tutturmak için politika araçlarını uygulama yetkisine sahip, oysa Beklenti Anketine katılanların böyle bir gücü yok, onlar sadece tahmin yapıyorlar. Buna ek olarak Merkez Bankası, piyasanın erişemediği verilere erişmek gibi bir üstünlüğe sahip. (2) Bu üstünlüğüne karşılık Merkez Bankası’nın Beklenti Anketine katılanlara göre önemli bir dezavantajı var. Hedef koyarken hükümete danışmak, onunla birlikte hareket etmek zorunda, tahmin yaparken de ister istemez o hedefle bağlantı kurmak zorunda kalıyor. Oysa Beklenti Anketine katılanların tahminlerini bağlayan hiçbir şey yok.   

Bu analizden iki de soru çıkıyor: (1) Merkez Bankası’nın aldığı hedef mi uyguladığı para politikası mı yoksa her ikisi de mi yanlış? (2) Bu kadar hedef şaşması ve tahmin sapması yapan Merkez Bankası acaba tahmin yapmak yerine Beklenti Anketine katılanların tahminini esas alıp para politikasını buna göre şekillendirse enflasyonla mücadelede daha iyi sonuç alabilir mi? 

Yorumlar

  1. piyasa yaşayan bir organizma inanca degil bilmeye ihtiyaç duydugu için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu da ağzınızda tekerleme olmuş,,,MB uyguladığı hangi politikası inanca göredir. Temel politika aracı faizdir ancak bu inanca aykırıdır. inançta faizin düşük/yüksek diye birşey yoktur, faiz faizdir.uygulanan politika tamamen kapitalist bir politikadır, ancak büyümeyi de hedef alan bir politika olduğu için kanatimce başarıyı tam olarak sağlayamıyor.

      Sil
  2. Hocam beklenti anketide hicbir zaman tutmamiski. Sanki ne sis yansin ne kebap mealinde bildirim yapilmis. Acaba gizli anket yapilsa daha ger ekci sonuclar cikmazmi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru ama beklenti anketine katılanların elinde tahminlerini tutturmak için araç yok. MB'in elinde araç var.

      Sil
  3. Hocam peki merkez bankası bu sapmaları görmüyor mu neden hala ısrarla aynı hedefi seviyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. para politikası ve ülke yönetmek çok kolay şeyler değildir. belirsizliklerin hakim olduğu bir alandır, yarın kimin ne diyeceği ne olacağı belli değil hele ateşin içindeyseniz. ayrı gelişmiş ekonomilerde de kısmi böyledir, yani PP bir yapısal ve sabit denklem değildir. bence bu PP türkiye için en iyi şekildedi.bu kadar soruna tağmen.

      Sil
    2. Beklenti oluşturma adına aynı hedefi savunuyor...

      Sil
    3. Muhtemelen siyasal nedenlerle.

      Sil
    4. Politika "aracı" olduğundan olsa gerek.

      Sil
  4. Geçenlerde MB ekonomist alımı için ilana çıkmış ve aradığı kriterlere sahip kişilerin en azından beklenti anketini yapanlar kadar bir beklenti tahmini yapabileceklerini düşünüyorum. İlan MB'nı biraz tanıtmakla başlıyor ve daha başında şöyle yazıyor." Bankanın temel amacı fiyat istikrarını sağlamaktır.Banka, fiyat istikrarını sağlama amacı ile çelişmemek kaydıyla Hükümetin büyüme ve istihdam politikalarını destekler."
    Hocam bu cümle tam olarak neyi ifade ediyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel bir tespit.

      Sil
    2. Güzel soru, Hocamın cevabını merakla bekliyorum..

      Sil
    3. Fed in kanununda olduğu gibi bizim merkez bankamızın da dual mandate dedikleri iki amacı var . Bunlar arasında zaman zaman ödünleşme ( birinden feragat ederek diğerini iyileştirme tercihi ) görüldüğü için öncelikli amaç fiyat istikrarını tesis etmek olmuştur .MB fiyat istikrarı görevini ihmal etmeden büyümeyi gözetebilir demektir.

      Sil
    4. TCMB'nin Fed gibi çoklu amacı yok. Yasasında " Bankanın temel amacı fiyat istikrarını sağlamaktır.Banka, fiyat istikrarını sağlama amacı ile çelişmemek kaydıyla Hükümetin büyüme ve istihdam politikalarını destekler." ifadesi var. Yani bütün diğer işleri ancak fiyat istikrarı amacıyla çelişmemek kaydıyla yapacak.

      Sil
    5. Hocam biraz alakasiz olabilir sorum ama Fed in kararlari bizim merkez bankamizi nasil etkiler ya da bzim Tcmb yi etkiler mi?

      Sil
  5. Yazinizin analiz kismina gecmeden tabloya baktigimda benim aklima daha farkli bir sey takildi hocam. Beklenti anketiyle MB tahminleri git gide daha yaklasmis. Nasil oluyor da bu ankete katılan sofistike insanlar ornegin 2018 yili icin 8.48% tahmininde bulunuyorlar, gerceklesen 12% iken 9% bile demeye dilleri varmamis. Onlarin tahminleri MB tahminiyle paralel. Bunun bir ölçüm hatasi oldugunu sanmiyorum. Sadece marketten alisveris yapan siradan bir vatandas bile eline hesap makinesi alip daha reel tahminlerde bulunabilirdi. Beklentiler bir sure sonra gercek olur mantığıyla belli bir sag duyu gösterip ornegin 13% dememis olabilirler ama sınırları cok da zorlamamak lazim. MB anketi degil, anket MB'sini referans almiş. Burada asıl fiyaskonun bu anket oldugunu düşünüyorum. Tabi ki sizin görüşünüz daha dogrudur, ama ben bunu gördüm tablodan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız bende ilk bakışta grafikten aynı sonuca ulaştım sanki anket yapılanlar mb söylemek istediğinin bir tık üzerini belirtmiş yada böyle olması istenmiş gibi duruyor. mb tahmini ile anket arasında ciddi korelasyon var, ayrıca bu ankete katılanlar nasıl ve hangi kriterlere göre belirleniyor bu da çok açık değil.

      Sil
    2. Bu anket her ay yapılıyor. Benim buraya aldıklarım her yılın Ocak ayında yapılan anketler. Bu anketler MB'nin enflasyon hedefini açıklamasından önce yapılıp sonuçlandırılıyor. Yani önce anket yapılıyor sonra TCMB tahmini geliyor.

      Sil
  6. Hocam beklenti anketi bi de halkımıza yapılsa acaba sonuçlar ne çıkar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Halkımız açıklanan enflasyon verilerine inanmadığı için ilginç sonuçlar çıkabilir.

      Sil
    2. Süleyman Üstüngel15 Şubat 2018 22:04

      Benim basit bir "yöntemim" var.
      Bankalar kimseye beleş para vermez.
      Piyasadaki en yüksek faiz oranı ne ise enflasyon odur.
      Yukarıdaki grafiklere veriyi işleyecek olursanız tüm tahminlerden daha "gerçek" bir sonuç verdğini göreceksiniz.
      Şu anda %14,5 veren banka var. Gerçek enflasyon budur.

      Sil
  7. Hocam merkez bankası çok statükocu tutum sergiliyor olması gerekeni temenni etmek guzelde olanı yansıtmıyorsa pek de bir anlam ifade etmiyor açıkçasi. Görünen o ki Merkez bankasinin piyasa için popülist yaklsinlariyla siyasi mecraya atilma zamanı gelmis demekki

    YanıtlaSil
  8. Herkes gibi açıkçası merkez bankası da aldirissiz piyasaya. tutarsa da tutamazsa da bizimdir modu yayıldı gidiyor

    YanıtlaSil
  9. Türkiye'nin üst düzey iktisatçılarının istihdam edildiği kurumun enflasyon tahminlerinde başarılı olmamasının nedeni nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peki sana bir şey sorabilir miyim üst düzey iktisatçıların yer aldığını nerden biliyorsun ?

      Sil
    2. hükumet politikaları?

      Sil
  10. Serbest piyasa kalkinmamiza engel. Hukumetin yerinde olsam bir an once issizlik fonundaki parayi enflasyonla mucadele de kullanirim. Soyleki issizlik fonunda muthis bir para var bu parayla temel maddeleri ve benzin ve turevlerini suspanse edebilirler boylelikle enflasyon dusurulebilir. Mesela benzin 4 liraya sabitlenmeli ekmek 0.25 kurus olmali domates 1 lira olmali tavuk kanat dana eti uzerinde devlet hakimiyeti belirmeli. Emir komuta ekonomisi uygulanabilir. Carsi pazarda devletin gucu kudreti saglanarak millete dusman enflasyonu yenebilirler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayırlı işler!,parayı yedikten sonra needeceğiz?

      Sil
    2. Yorum komple faul de ironi yapmıyorsa, en bomba kısmı 'Emir komuta ekonomisi'.

      Sil
    3. İşsizlik fonunun tamaı ile şu anda hazine bonosu alınmış durumda. Yani para komple zaten devlete borç verilmiş. İşsizlik fonundan harcama yapmak için hazine tahvili satmak gerekli, bu da tahvil faizlerini zıplatabilir. Yani zaten devlete borç verilmiş olan parayı ya başka birisi devralacak işsizlik fonuna ödeyecek ya da devlet geri verecek. Sonuç: İşsizlik fonunda düşündüğünüz gibi harcanılabilir bir para yok.

      Sil
    4. maalesef ulke bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanlarla dolu.

      Sil
    5. İşsizlik fonunu devlete borç vermemiş olduğumuzu bile varsaysak ve kullanmaya kalkarsak; o zaman tüm vatandaşlar için fırsat eşitliği sağladığı düşünülen bu fonun kalkışıyla işsizler için tekrar bir serbest piyasa oluşmuş olmaz mı? İşsizlik fonuyla desteklenmeyen iş gücü onu destekleyen bir takviyesi olmadığı için emeğini daha da düşük ücret düzeylerinden arz etmek zorunda kalmaz mı? Savunduğunuz komuta ekonomisine biraz da ters kalıyor sanırım.

      Sil
    6. Sn. Bulent Yalazkan,

      Serbets piyasa oldu da kalkindik mi? zengin olduk mu? gelir dagilimi duzeldi mi? Ingilterede MBA yapan biri olarak serbest piyasaya karsiyim. Mallarin serbest dolasimina karsiyim. Fiyatlarin serbestce degil devlet tarafindan belirlenmesinden yanayim.Devletin fabrika kurmasindan yanayim. Demokrasiye de inanmiyorum. Hatta bu nedenle secimlerde de oy moy kullanmiyorum. Bu konuda da yalniz degilim 20-35 yas arasinda yapilan arastirmalarda dunya genelinde boyle bir egilim var. Bu acidan bu dediklerimi Ingilteredeki universitemde de soyluyorum. Ben fakir bir aileden geldim. Fakir aileden geldigim icin bize bu fakirligi yasatanlara karsi argumanlarim elbette olacak en basta fakir aileme yasadigim fakirlere karsi bu sosyal sorumlulugum.

      Eger bu serbest piyasacilar gelir adaletini firsta esitligini adil bir sekilde saglasalardi hic kuskunuz olmasin bugun cok baska seyler konusuyor olurduk. eee Atalarimiz ne demis ne kadar ekmek o kadar kofte! Birilerini kayit disina itenler sunu cok cok iyi bilsin ki o kayit disina itilenler elbet bir gun bir yerde daha siddetlisini kendilerini kayit disina itenlere yapacaklardir. Bunu ben demiyorum fizik ve doga bilimi diyor etki tepki prensibi diyor refleks kavrami diyor maddenin tabiati diyalektik celiski prensibi diyor.

      Sil
    7. Sorun üretim,devletin girişimciliği vatandaşların girişimciliğinin toplamından küçük olduğundan ve kaynakların da kıt olması herkesçe bilinen bir gerçek .küresel talebi karşılayacak mal vehizmet üreten şirketler var büyük bir mutlulukla tüketiyoruz ürettiklerini muhtemelen sende tüketiyorsun bunu bize sağlayan piyasa

      Sil
    8. Rahmetli Turgut Özal, ülkeyi serbest piyasaya açtı ülkede kalkınma hareketliliği gözlemlendi fakat serbest piyasada ki dez avantajımız bizim ihracat kalemlerimizin olmayışıydı. O yüzden ben de serbest piyasanın ters teptiğine inanıyorum.

      Sil
  11. Sayın Eğilmez, yazdığınız kitapları bitirmek üzereyim. Ufukta yeni bir kitap var mı?
    Türkiye'den yola çıkarak bir ütopya ya da distopya yazsanız çok güzel olur diye düşünüyorum.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Var. Dünyadaki değişimin ışığında Türkiye'deki Değişim üzerine bir kitap yazdım. Son düzeltmelerini yapıyorum.

      Sil
  12. Hocam yazınız için teşekkür ederim. Türkiye'de Basel 3 uygulamasına geçildi mi veya Basel de durumumuz nedir? Şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilginize..

      """Basel III nedir?

      Basel III, global finansal krizin ardından bankacılık sektöründeki risk yönetiminin ve denetimin ve finansal düzenlemelerin sağlamlaştırılması amacıyla Basel Bankacılık Denetim Komitesi tarafından geliştirilmiş kapsamlı reform tedbirleridir. Asgari sermayenin nicelik olarak artırılması, niteliğinde değişiklikler yapılması ve mevcut uygulamaya ilaveten risk bazlı olmayan, diğer bir ifadeyle muhasebesel bazlı bir asgari sermaye gerekliliği standardının getirilmesi, tutulması gereken sermaye ihtiyacının ekonominin çevrim dönemlerine göre artırılabilmesi ya da azaltılabilmesi, asgari likidite oranlarına yönelik düzenlemeler yapılması gibi bir dizi yeni uygulama getirmektedir. Söz konusu uygulamalara 2013 yılından başlayarak 2019’a kadar kademeli olarak geçiş yapılması planlanmaktadır. """

      Sil
  13. Hocam yazınızı merkez bankasına göndermeyi ve özellikle son paragrafın cevabını onlardan istemeyi düşünür müsünüz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merkez bankası çalışanları okuyor merak etmeyin

      Sil
    2. Ben yazılarımı kendime yazıyorum kimseye göndermiyorum. Ama bloğumu ziyaretçilere açık tutuyorum. Meraklısı gelip okuyabilir. Giriş de çıkış da ücrete tabi değil.

      Sil
    3. "If you are not paying for it, you are the product."

      Sil
  14. Hoca Merkez bankası politik araçlarını Enflasyonu düşürmek için kullanmalı Kulmasa akla şu soru gelir merkez bankası ne kadar bağımsız?sıkı para politikası uygulamayor bence herkesi memnun eder bir havası var.Yan faizleri çok yükseltsin yavaş yavaş indirsin ya da çok indirsin belki uzun vade de yatırımcı çeker normalleşir.

    YanıtlaSil
  15. Sn. Egilmez, bu yazısında sağlam ironi yapmış.

    YanıtlaSil
  16. Mahfi Hocam, sizin 2018 enflasyon beklentiniz nedir? Saygılarımla..

    YanıtlaSil
  17. Hocam öncelikle yazı için teşekkür ederim. Birinci sorduğunuz soruya ek olarak "MB'nin enflasyon hedeflemesi olduğunu gercekten düşünüyor musunuz?" ibaresi eklense siritmaz diye düşünüyorum. Sizin görüşünüz nedir?

    YanıtlaSil
  18. Selam Hocam,
    Türkiye örnek alınacak güzel bir ülke, enflasyon gibi bir konuyu makale olarak yazabiliyorsunuz.
    Herkes Türkiye kadar şanslı değil.

    Biliyor musunuz?
    Patagonya diye bir ülke var, devletin başındaki kişi ülkesinin askerine satılan silahlardan komisyon alıyor, yerli ve yabancı üreticileri haraca bağlamış, üretilip satılan her malzemeden kendi çıkarları için pay alıyor.

    YanıtlaSil
  19. Hocam yine çok mühim bir konuya değinmişsiniz. Bizleri aydınlattığınız için teşekkür ederiz. Yalnız benim dikkatimi çeken husus şu oldu. Enflasyon tahmini doğrusu ve enflasyon hedef doğrusu ile gerçekleşen enflasyon doğrusuna baktığımız zaman 2014 yılından sonra beklenti ve hedef azalırken gerçekleşen artmış, beklenti ve hedef artarken gerçekleşen azalmış. Yani hükümete destek olsun diye beklentileri kasıtlı olarak yanlış gösteriyorlar diyemiyorum çünkü en azından gerçekleşen enflasyon düşerken beklentiyi de düşürürler ama hep tam tersi olmuş. Yukarıdaki bir arkadaşımızın dediği gibi ülkenin en iyi iktisatçıları enflasyonu tahmin edemiyorlar. Çok ilginç ve bir o kadar da korkutucu! bir durum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Petrol fiyatlarındaki beklenmedik ve aşırı değişim nedeni ile enflasyon tahminlerden düşük çıktı. Türkiye'de normal olan ise; tahminin, gerçekleşen enflasyondan düşük olması.

      Sil
  20. Otobüs yoldan çıkmış son surat arazide dambul dumbul ilerlerken otobüsü rehin alanlar az ileride ki uçurumdan otobüsü karşıya hoplatması ve daha da hızlanması için şoförü kırbaçlamaya devam ediyorlar şoför ise saniyelerin güvenli birşekilde otobüsü durdurması için hayati öneme sahip olduğunu ecel terleri dökerek haykırmaya çalışıyor yolculardan bu haykırışı duyup işe yaramadığını anlayanlar dışarı atlayıp kurtuluyorlar geriye kalanlarda emniyet kemerlerini bağlamış sıkı bir şekilde tutunup bekliyorlar .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne yapalım bu otobüsten inersek, hangisine binecez peki. bizim başka otobüsümüz yok,

      Sil
    2. Adsiz 08:48

      Hay eline saglik.. Bu kadar güzel anlatilamazdi..

      Sil
    3. Saçma sapan yorumlar tipik holivud filmi mübarek.

      Sil
  21. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  22. Bu yıl yıllık enflasyon artışı %13'ün altında olmaz.Ben hem merkez bankasının hem de piyasa profesyonellerinin enflasyon tahminini realitelerden uzak sadece enflasyon beklentilerini aşağıya çekmek çabası olarak değerlendiriyorum ama bu hem yurt içinde hem de yurt dışında büyük kredibilite kaybına yol açıyor.

    YanıtlaSil
  23. Hocam merhabalar. Ekonomik kriz durumunda insanlar bankaya hücum ediyor paralarını kurtarmak için. Bu durumda bankalar vadesiz mevduata mı vadeliye mi öncelik veriyor. 2001 krizinde tvlerde gördüğümüz bankadan parasını alamayan insanlar çoğunluk vadeli mevduat sahibi miydi yani bankaya hücum durumunda banka vadesize mi öncelik veriyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye'de böyle bir ödeme krizi olmadı. 2001'de bile herkese parası ödendi.

      Sil
  24. Hocam, grafikte mavi yok....

    YanıtlaSil
  25. TUIK ile Gümrük ve Ticaret Bakanligi 2017 yilina iliskin gecici dis ticaret verilerini aciklamis.

    2017 yili ihracati 157 milyar 55 milyon dolar (2016 ya göre %10 artis)
    2017 yili ithalati 233 milyar 790 milyon dolar (2016 ya göre %18 artis)

    Dis ticaret acigi % 36,8 artis ile 76 milyar 736 milyon Dolar olmus.

    Aralik 2017 de bu acik, bir önceki yila göre %63,5 artarak 9 milyar 2016 milyon dolar ile rekor kirmis.

    Ihracatin ithalati karsilama orani 2016 da %71,8 iken, 2017 de %67,2 ye gerilemis.

    Carsi pazar ve yukaridaki rakamlara bakinca ülkemizin gercekten de bir Beka sorunu var sanirim. Yaniliyormuyum.?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu normal durum. Yıllardır böyle ve sorun yaratmadı.

      Sil
  26. Merkez bankası parasal sıkılaştırma yapsa hükümet tam tersini yapıyor merkez bankasının suçu yok ki bu ulkede enflasyon kimsenin umurunda değil nasıl olsa halk enflasyona alışmış

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman hedefi % 5 koymayacak, tahmini de % 7 yapmayacak, gerçekçi hedef koyup, gerçekçi tahmin yapacaksın. Aksi takdirde itibar kaybeden sen olursun.

      Sil
  27. Hocam yeni açıklanan torbadan sonra büyümede çift haneleri görebilirmyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer büyümede çift haneyi görürsek cari açıkta da aynı yolda gideceğiz demektir.

      Sil
  28. Merhaba Mahfi Bey,

    Değerli yazılarınızın çok öğretici olduğunu düşünüyorum, bunun için öncelikle size teşekkür ederim. Size 2 tane soru sormak istiyorum, eğer vakit yaratıp cevaplayabilirseniz çok memnun olurum:

    1. İdeal bir politik ortamda Merkez Bankaları genişletici ya da sıkılaştırıcı para politikalarını uygularken hangisinde daha kısa sürede başarılı olurlar ve bunun sebepleri nelerdir? Aynı soruya bir de her iki politika kapsamında Türkiye perspektifinden cevap verebilir misiniz?
    2. TCMB'nin temel hedefi olan "fiyat istikrarını sağlama ve sürdürmek" maddesine FED'de olduğu gibi "maksimum istihdamı sağlama ve sürdürmek" maddesi eklenebilse nasıl bir para politikası oluşmasını beklersiniz ve Türkiye ekonomisi için nasıl sonuçlar doğar?

    Çok teşekkürler,

    Yiğit

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      1. Bu birçok şeye bağlı. Mesela eğer enflasyon inatçı enflasyonsa ve MB'nin itibarı düşükse sıkılaştırıcı para politikası kolay sonuç vermez. Ama normal koşullarda genişletici politika daha kolay sonuç verir diyebilirim. Çünkü normal koşullarda insanlar para biriktirmektense para harcamayı severler. Türkiye açısından da böyledir.
      2. Bence böyle bir ekleme yapılırsa durum enflasyon açısından bugünkünden de kötüye gider. Enfalsyon tamamen kontrol dışına çıkabilir.

      Sil
    2. Değerli görüşleriniz için çok teşekkür ederim.

      Sil
  29. TCMB, enflasyon hedefini yakalayabilmesi için TEK ADIM ATABİLİYOR o da ALGI YÖNETİMİ ADIMI bırakın adımları 2. adımda kaldığı için hedefe yetişemeden bakakalıyor.

    YanıtlaSil
  30. Hocam yazı için teşekkürler. Ben Merkez Bankasının beklenen enflasyonu aşağıda tutmasını iki sebebe bağlıyorum.
    Birincisi, aşağıda tutuyor ki Rasyonel Beklenti oluşsun.
    İkincisi, Beklenen enflasyonu düşük tutarak aylık ve ücretlere baskı yapmak...sözleşme şartları vb.
    Beklenen enflasyon ile beklenen ve gerçekleşen reel faiz arasında oluşan farkı Lorenzo eğrisi ve Gini değişikliği ile bir arada anlatarak işçiden işverene gerçekleşen gelir transferini somut bir şekilde gözler önüne serecek bir yazı bekliyorum sizden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      İkinci tespitinize katılıyorum. Ama ilki için MB'nin yeterli itibarı yok. Önce hedefi tutturacak ki o beklentileri oluşturabilsin.

      Sil
  31. Sayın Eğilmez, sizin de defalarca belirttiğiniz üzere tahmin yapabilmek için belirli kabullerde bulunmanız gerek. Bu kabuller tutarsa, tahmininizin de tutması icap eder. Tahminlerde bulunanların ve merkez bankasının neleri kabullendiklerini açıklamaları gerekir. Sene sonunda tahminlerinin sapmasının, hangi kabullerinin tutmadığına bakmak gerekir. Bence kabullerden en önemlisinin politik baskı veya politikacıların sorumsuzca yaptıkları beyanlarıdır diye düşünüyorum. Sene sonunda yapılması gereken neden tahminin tutmadığı çalışmasında, düşüncem doğru çıkarsa , politikacıların verdikleri zarar ortaya çıkacak ve Merkez bankasının tahmininin büyük ölçüde sapması (%25 ve fazlası) Merkez Bankasının saygınlığına zarar verdiği anlaşılabilir. Bir Merkez bankasının saygınlığının 2 veya 3 sene düşmesi, yöneticilerinin saygınlığına sebep olacağından istifa etmeleri gerekir. Ancak bizim gibi Ülkelerde, saygınlık, güvenilirlik, dürüstlük önem taşımadığından, böyle gelen ortam, böyle gitmeğe, hatta daha kötüleşmeye mahkumdur. Bu durum sadece Merkez bankası için değil, diğer bütün bağımsız kurumlar için geçerlidir. Onun için Ülkemizde istifa edecek yüreklilikte, saygınlıkta, güvenilirlikte, dürüstlükte üst düzey yönetici bulunamıyor. Salla başını, al çifte maaşını.

    YanıtlaSil
  32. Mahfi bey

    Yeni bir kitap çevrildi Türkçe'ye.

    Diğerlerinden, hakikaten ve samimiyetle farklı. Komplo teorilerine değil, bilimsel verilere dayanıyor.

    'Beyin Yalanları ve Gerçek Bilim & Great Myths of the Brain', Christian Jarrett, The Kitap yayınevi, 2018

    Beyninizi ne kadar iyi tanıyorsunuz?

    Beyin hakkında doğru bildiğiniz 'ölümsüz efsaneler' beynin çalışma biçimlerini ortaya çıkarmada yararlı olabilir mi?

    Elinizdeki kitap, beynimizi daha iyi tanımak için çok iyi bir başlangıç sunuyor ve insan beyni hakkındaki popüler efsaneleri inceleyerek okuyucuları nörobilim alanıyla tanıştırıyor:

    'Beynimizin sadece %10'unu mu kullanıyoruz?',

    'Hamile kadınlar akıllarını kaybeder',

    'Sağ beynini kullanan insanlar daha yaratıcıdır' gibi pek çok kalıcı efsaneyi inceliyor.

    Epilepsi, otizm, Alzheimer ve diğerleri gibi spesifik beyin rahatsızlıklarıyla ilgili efsaneleri derinlemesine araştırıyor.

    Okuyuculara medyada çıkan nörolojik olarak yutturmaca ve anlamsız iddiaları nasıl fark edebileceklerini öğretiyor.

    (Yazar hakkında:
    Dr Christian Jarrett is founding editor of the British Psychological Society's award-winning Research Digest blog, a columnist on personality at BBC Future, and a contributing writer on creativity and productivity at Behance's 99U. He's author of The Rough Guide To Psychology and Great Myths of the Brain. He was editor and lead author of 30-Second Psychology; co-author of This Book Has Issues, Adventures in Popular Psychology; and he contributed to 30-Second Brain, 30-Second Theories and Mind Hacks. Christian has written for numerous international publications including New York Magazine, Psychology Today, WIRED, Womankind Magazine, The Times, The Guardian, New Scientist, BBC Focus, Psychologies, Wired UK, Outdoor Fitness, and many others.)

    Okuyacak mısınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginç görünüyor ama elimde okumam gereken çok kitap var, belki ileride.

      Sil
  33. Hocam talep enflasyonunun yaşanması "enf. heryerde parasal bir olgudur" düşüncesinin aksine midir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence Friedman'ın o sözü tam olarak doğru değil. Doğrusu şöyle olmalıydı: "Talep enflasyonu parasal bir olgudur."

      Sil
  34. Hocam saygılar sunarım. Enflasyon, işsizlik, döviz kurları, dışborç, cari açık, terör, ülkenin savaşa girmek ve uçurumun kenarında durması. Bu felaketler iktidarın umrunda bile değil. Onlar lozan ın gerçeklerini bizlere anlatmak için, arkadaşlara talimat vermişler belgeler hazırlatıyorlar. Zaten bizim tüm derdimizde bu syn hocam. Siz yazmışsınız enflasyon şeffaflık. Siz bize lozan gerçeklerini yazın mahfi hocam. Çok yakında kurtuluş savaşı da yok, yalan hikaye deyip eror verdirtecek kalkınma partisi :) . Onlar çok daha önemli işler ile uğraşıyorlar. Aman rahatsız etmeyelim. Saygılar syn hocam.

    YanıtlaSil
  35. Bige Küçükefe31 Ocak 2018 17:10

    Hocam yazınız için çok teşekkürler. Bu konuda ben de bir çalışma yaptım. 3 aylık dönemde, daha kısa vadede Merkez Bankası, anket verilerine göre daha başarılı tahminde bulunuyor. Bir de Merkez Bankası'nın bu beklenti anketlerini ayrıntılı olarak yayınlamasını biz araştırmacılar açısından çok yararlı buluyorum.

    YanıtlaSil
  36. Hocam kredi derecelendirme kuruluşları 2008den önce niye Türkiye’ye yatırım yapılabilir not vermedi? Türkiye’nin o dönemdeki makroekonomik performansı k.d.d.lerin yatırım yapılabilir seviyeye yükselttikleri 2010 sonrası dönemden daha iyi gibi duruyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısınız. Kredi derecelendirme kuruluşlarının kararları çok gecikmeli geliyor.
      Bana sorarsanız Türkiye'nin 2004 - 2008 arasında not hakkı BBB + veya hatta A - idi.

      Sil
    2. Bu konuda kredi derecelendirme kuruluşlarına bende kırgınım :)

      Sil
  37. 1) Anketler de tam tutturamamış, hatta MB tahminlerine çok yakınlar. Bunun sebebi iktidar korkusu mu?

    2) Hocam bankalar çok fütursuz krediler veriyor bizim tarım sektöründe. Öyle ki, borç ödeyemeyen komşular, bir yolunu bulup takla attırıp borcu ödemeden yeni borçla yoluna devam ediyor. Bankaların, kredi ödeyemeyenlere yeni kredi açıp eski borcu ödetmesi sizce batışı sadece ötelemek değil mi? yeni kredinin vadesi gelince ne olacak? Sizce bankalara insanların ödeyemeyeceği kredileri verdirme konusunda iktidarın bankalara bir özendirmesi mi var?

    3) Bizim köyde sulama sistem müteahhitleri dahil devletin DSİ gibi kurumlarına iş yapan müteahhitler, 2017 yazı başından beri hakedişlerinü alamıyorlar. Buna bizzat şahit oldum. Siz duydunuz mu bilmem. Sizce devletin işini yapan müteahhite hakedişini 3 mevsimdir ödememesi normal midir ve neyin işaretidir?

    YanıtlaSil
  38. Merkez Bankası 2018 yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 7,9 deniliyor ama cümlenin tamamı;

    2018 sonunda enflasyonun %70 OLASILIKLA yüzde 6,5-9,3 aralığında -orta noktası yüzde 7,9.

    Yani şu şekilde de okumak mümkün değil mi; yüzde 9,3 olarak da gerçekleşebilir.

    Yüzde 7,9 hedefim demiyor, orta noktası 7,9 diyor. Ama yüzde 70 ihtimal bu 7,9 için geçerli mi😊 6,5 - 9,3 aralığı için yüzde 70 diyor.

    Dikkat çektiğim nokta önemsiz de olabilir, ama açıklanan cümle bu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında önemsiz değil ama insanlar bunları hatırlamaz yüzde 7,9'u bilirler.

      Sil
    2. Hocam bu hedef ve tahminlerin gülünç olmanın ötesinde bir işlevi var mı?

      Sil
  39. Hocam bankaların ellerinde çok fazla hazine tahvili bono var. Bankalar bu tahvilleri aldığında vade sonunu bekliyor mu yoksa normal yatırımcı gibi satıyorlar mı? Elbette her ikisini de yapıyordur ancak ağırlık hangisinde? Eğer ikincisi ağırlıktaysa faizler arttığında bankalar bu durumdan epey zararlı çıkar diyebilir miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkisini de yapıyorlar. Daha çok ellerinde tutuyorlar. Tam tersine faizler düştükçe kazançlı çıkıyorlar. Bu blogda bu konuda yazılarım var.

      Sil
    2. Bankalarin faizler arttiginda (hadi hatriniz kalmasin) "daha" karli ciktiklarina dair de bu blog da yorumlar var.

      Adsiz 18:06, yani evet bankalar faizler arttiginda karli cikarlar. Cok merak eden dolanbacli yollara basvurmak yerine, faiz artis oranlari ve bankalarin kar artis oranlarini yillar bazinda ust uste bir grafige koyar ikna olur. Ya da iddiasi varsa bu grafikteki ters orantiyi gosterir.

      Sil
  40. Avrasya Tüneli geçiş ücretlerine zam geldi! Bir Ak partili olarak sevindim. Sonucta zarari hazineye girecegine altinda son model otomobillerle gecenlerden alinsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zarar Hazineye girmiyor, size bana hepimize geliyor. Hazine dediğiniz de zaten bizden alınan vergilerle ödüyor bu farkları.

      Sil
    2. Benim demek istedigim su: Tunelin zarari toptan hazineye yuklenince dediginiz dogru. Ama boyle zamlar yaptikca altinda son model arabasi olanlardan gecis ucreti alarak hazineye olan agirligi azaliyor. Fakir zaten dolmus kullaniyor otomobile binmiyor. Bu tuneli kullananlar genellikle altinda arabsi olanlar. arabasi olmayan zaten tunelden gecemiyor dolayisiyla da gecis ucreti odemiyor.

      Sil
    3. bedavaya geçilsin diye yapmadılar. Desteklediğim zam,parası olmayan geçmesin.Zaten geçenler, şirket ve holding insanları

      Sil
    4. Akli basinda bir Türk vatandasi olarak diyorum ki.. Bu millet akil tutulmasi yasamiyor. Resmen aklini yitirdi. bir baskasi ve baskalarina rehin verdi. ne derseniz deyin ama kesinlikle kullanmiyor artik.

      Adsiz 18:08 bunlardan sadece bir tanesi. Hocam veya bir baskasi. sabahlara Kadar aciklama yapsaniz. en ince ayrintisina Kadar o zamlarin kendisine nasil yansidigini aciklasaniz iflah olmaz(lar)

      Bir defa daha diyorum ki.. Kahraman Türk milleti ektigini bicecek. Layik oldugu sekilde yönetilecek ve yasayacaktir.

      Sil
    5. Adsiz 18:08

      Aslinda cevap verilmeyecek Kadar zavalli ve zor durumdasin. son sansin olarak söyle cevapliyayim.

      Tünel ücreti 30 TL oldu ya.. öyle olunca son model otomobiller daha az o tüneli kullanacak. Az kullaninca zaten hazineye girmeyen para artik hic girmeyecek. neden mi.?

      Devletimizin yöneticileri o tüneli malum firmalara yaptirdi ve dedi ki.. Bu tüneli yap, 20 yil sen islet sonra bana devret. gecis ücretlerini de sen cebine koy. Ben biliyorum hergün o tünelden 40 bin arac gececek 40 bin aracin ücreti senin fazlasi benim olacak dedi..

      Fakat gel gör ki yapildigindan beri o rakam tutturulamadi. ve hep eksik gecisler oldu.
      aradaki farki da senin o meshur hazinen Garantie ettigi icin o firmaya ödemeye devam ediyor. yani o tünelden lux otomobiller gecmedigi halde sen onlari ödemeye devam ediyorsun.

      Ne olur lütfen bir defa olsun kafatasinin icindeki seni diger canlilardan ayiran o "sey"i kullan ve ne dedigimi amlamaya calis.

      Sil
    6. Adsiz 19:35, Turk vatandasi diye bir sey olmaz, Turkiye Vatandasi, ya da Turkiye Cumhuriyet vatandasi olur.

      Sil
    7. Muhalifler zamma karsiysa bunda bir is vardir kesin. o nedenle bu zamdan zarar gorsemde zammi savunuyorum. cunku muhalifler zamma karsi

      Sil
    8. Adsiz 11:27, cok guzel aciklamissin, zamdan zarar gorsem de zammi savunuyorum cok akillica. Keske biraz dusunebilsen. Muhalifler cok yasa dese, bunda bir is var diyip kendini oldurursun..

      Sil
    9. "Türk Yurdunun vatandasina, Türk vatandasi denir."

      Istedigin Kadar demagoji yap.. asla degismeyecek.

      Sil
    10. Adsiz 10:27, Sizi soyle onden Maveraunnehir'e alalim. Komik adamlar ya.

      Sil
  41. Ekonomimizin durumu çok iyi, AVM'ler müşteri dolu, elleri poşet dolu çıkıyorlar AVM'lerden insanlar, refah yüksek, konut satışları artıyor, Afrin'i kazanıyoruz, ülkemiz 3 Kasım 2002'deki ihtişamlı günlerine dönüyor...

    Siz bunları bilmiyorsunuz Mahfi bey, felaket tellallığı yapıyorsunuz habire...

    YanıtlaSil
  42. Mahfi bey Avrasya Tüneli'nden geçiş için zam yapılmadı, fiyat güncellemesi yapıldı. Birbirine karıştırmayın tamam mı?

    Zam başka şey, fiyat güncellemesi başka şey, anladınız mı?

    Avrasya Tüneli'nden geçiş ücretine zam geldi. Tek yön geçiş ücreti otomobiller için 16.60 TL'den 21 TL'ye, minibüsler için ise 24.90 TL'den 31.50 TL'ye yükseltildi. Zamlı fiyatlar bu gece saat 00.00’dan itibaren geçerli olacak.

    http://www.hurriyet.com.tr/amp/son-dakika-avrasya-tuneli-gecis-ucretlerine-zam-40727464

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Madem zam başka fiyat güncellemesi başka o zaman son cümleniz yanlış olmamış mı?

      Sil
    2. Bir TV kanalı var, "A" harfi ile başlıyor, tam adını yazmayayım, anlamışsınızdır!

      Bu kanalın akşam ana haber bültenlerinde, ekonomi ile ilgili haberler aktarılırken, "zam" kelimesini kullanmamaya, "fiyat güncellemesi" demeye büyük özen gösteriyorlar!

      Yukarıdaki arkadaş size bunu işaret etmeye çalışmış hocam...

      Sil
    3. Hocam normalde güzel ironi yapmış diyerek gülümseyeceğimiz hatta kahkaha atacağımız kadar absürt yorumları gerçekten inanıp yazan vatandaşlarımız da olduğundan bu tip algı karmaşaları yaşıyoruz. Bu yorumcu sanırım ironi yapmış bu sefer (mi acaba ben de %100 emin olamadım, her şey olur artık bu memlekette) :)

      Sil
  43. Enflasyon nasıl hesaplanıyor?Nasıl ölçülüyor hocam

    YanıtlaSil
  44. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  45. Biz çoğu gıda maddesini ve et ürünlerini vb. dışardan ithal etmekle enflasyon konusunda teslim bayrağını çekmişiz. Boşuna yazıyoruz enflasyon düşsün diye. Yapılanlardan enflasyonla mücadele diye bir yalan tutturmus birileri elin eşşegini arıyor. Amaçları ekonomiyi iyi göstermek ve rayinda gittiğini söylemekten öteye geçmiyor. Ekonomide iyi olan parametreler mi çok yoksa kötü olan mı? Iyi bile olsa çoğu gösterge ben genel olarak vasatin altında olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Iyi geceler hocam ve arkadaşlar.

    YanıtlaSil
  46. FED tahvil satışı yapacağıni aciklamis. Bir de yine ABD tahvillerinde faizler yukselmis. Bu konuyla ilgili 3 sorum var. Bakabilirseniz cok sevinirim hocam.

    1. Amerika'nin güçsüz dolar istedigine dair haberler okumuştuk Davos sirasinda. Tahvil satisi yapilinca dolarin degerinde artış bekleriz degil mi?

    2. Abd tahvil faizleri artinca dolarin degerinde dusme mi artma mi gormeyi beklerim? Normalde faizler artinca o tahvili alacak para biriminin de degeri artar diye düşünürsek bugun neden dolar endeksi düşmüş? Bu bir celiskiyse bize ne anlatir?

    3. Tahvil ve hisse senedinde balon ne demek hocam? Eski bir FED baskani boyle bir aciklama yapmis ABD varliklari icin.

    YanıtlaSil
  47. Hocanın yeni yazısı rekor kıran dış ticaret açığı ile ilgili olacak, benden söylemesi.

    YanıtlaSil
  48. Hocam ilgi ile takip edıyorum sizi..size kısa bir sorum olacak bu olumlu piyasa hareketleri yurt dısı kaynaklıda olsa onumuzde risk varmı döviz acısından,birde eski piyasacılar bilir derler ulkemizde doviz görduğu sokla en yukarı kaca cıktıysa mutlaka bir daha piyasa sartlarında yeni zırveye kesin oturacaktır..yani 3.99 olan dolar kuru yine görebilirmi bu olumlu havada havada sizce
    bizi yanıltan bir sessizlik yokmu..Saygılarımla..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adsız 0036 kardeşim, dolar gördüğü yeri bir daha unutmaz, aklı orada kalır, birgün o gördüğü yere mutlaka gelir.

      Sil
  49. Hocam burdan gözüken bence MB açıkća enflasyonla mücadele etmeyeceğini,parametrelerin göstermelik olduğunu ve bunun sonucunda yüksek büyüme hedeflendiği anlasılıyor.

    YanıtlaSil
  50. 1)BU YIL KABAN ALACAKSANIZ GEÇE SENEYE ORANLA %35 GİBİ BİR FARK ÖDEMENİZ LAZIM.TÜİK DİYOR.

    2)Uzun zamandır yoktu. Birileri demiş öldü. 2017 itibariyle eski zam şampiyonu geri döndü. Sivri biber de %25 oranında artan başka bir sebzemiz.

    3)BOT VE ÇİZME FİYATLARI DA GEÇTİĞİMİZ AYLARA GÖRE %25 DAHA PAHALI.Artik Kara Cariga tahammul

    4)Ay pazara gittim de X liraya Y poşet dolmadı.” sözlerini duyuyorsanız zamları daha iyi hissediyorsunuz demektir. Salatalık da geçtiğimiz aylara göre yüzde 23 daha pahalı.

    5)Hafif, sağlıklı, lezzetli ama geçtiğimiz aylara oranla bir tık pahalı. Yine TÜİK verilerine göre kabağa da %30 civarında zam gelmiş. Artik Kabak Tadi verdi bu enflasyon

    6)Ruslar aldı, Ruslar geri gönderdi. Aslında Ruslar almak istiyordu da Putin menemenlik domates istiyormuş vs derken alttan alttan domates de arttı. Şu an kilosu 5 liradan başlıyor. 2002 Subatinda 1 liraydi pazarda!

    7)Zeytinyağı da birkaç yıl içinde fiyatını ikiye katlayarak rekor üstüne rekor kırdı. Zamanında kenara birkaç teneke atsaydınız zeytinyağının Bitcoin gibi değerlendiğini görürdünüz

    8)Yakin vakitte kilosu 25 lira bandinda olan tereyagi 40 lira bandinda seyrediyor. Bu yil Tereyagi yiliydi Avrupada bi ara Karaborsaya dustu 2. dunya harbinden beri ilk defa. Neyseki bizden alimlar basladi da bizde de yukseldi!

    9) Geçen yıl bu zamanlar 4.70 olan benzin şu an 5.50 bandında ve daha da artacak. “Ben zaten hep 50 liralık alıyorum.” tayfa icin artik hep artik 50 Dolarlik aliyorum lafi daha isabetli olur sanirim

    10)LPGye bir yilda 70 kurus zam! ben artik 70 centlik lpg dolduruyorum

    11)2016da 1 dollar 2,85di su an dolar 3.90 bandlarinda dolar olarak %25 fakirlestik
    2008de dolar 1.15di 2013de 1.75di

    issizlik 1996da %6.5 2000 yilinda %5.9di. hatirlatmak gerek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkes ayni seyleri söylüyor. Bu gercekler kabak gibi ortada.. Bu gercekleri yasayanlar da bu ülkenin insanlari olduguna göre. Neden bu Hükümetin oy orani hala %47

      Olayi nereden incelerseniz inceleyin.istediginiz kadar rakamlar dökün ortaya..bir sonuc alamazsiniz. Sadece bir yere cikar. Bunun asla baska izahi yok.

      Inanc ve Din..

      CHP li oldugum icin söylemiyorum. Bakiniz son 70 yildir CHP ülkeyi sadece toplam 6 yil yönetmis. Kisa Ecevit dönemi haric gerisi koalisyonlar ile. Yani belli zihniyet 70 yildir hükümeti ve Devlet yönetimini birbirinden devralmis ve geldigimiz nokta malum.

      Bakiniz.. kim suclu?.. CHP zihniyeti

      Neden bu düsünce hakim? Cünkü malum iktidarlarlar Din konusunu cok iyi islediler. son 15 yil ise doruk yapti..

      Nedir islenen algi.. Kisa ve öz

      Atatürk, Inönü ve CHP Din düsmani. Ezani yasakladilar, Camiler ahir yapildi Basörtülü Bacima yapilanlar... Kisaca, Bunlar iktidara gelirse Din elden gidecek. Dinsiz bir toplum olacagiz..

      Bu algi insanlarin genlerine kadar isledi, herseyin önüne gecti. Adeta Genetik olarak babadan ogula gecti.. Dün beyaz diyen Bugün siyah dediginde bile bu siyahi söyleten CHP zihniyetidir diyecek kadar düzeysizlesti. Biat itaat ve kücük beles rantlar, Bedava makarnalar tavan yapti.

      Bunu FETÖ olayinda da yasadik.? 12 yil birlikte ülkeyi talan ettikleri halde. gözlerinin önünde ülke tarumar edilirken ses cikarildi mi?..neydi gerekce.. Onlarin baslari secdeye variyor.. Olanlara itiraz edenler de belliydi...geldigimiz nokta, gayrimilli teröre destek veren CHP ve FETÖ ayni cizgide..Allah bizi affetsin.. ve buna inanan milyonlarca insan.
      Din ve inanc motiflerini sayacagimiz yüzlerce olayda görebiliriz. Bu motifleri bir de Fetva denen sihirli emirleri dayadiginiz zaman..

      25 liralik teryagini 40 liraya yiyorsun denildiginde..Ama 1929 ve 1940 da karne ile ekmek aliyorduk cevabina sasirmamak gerekir.. 21. yüzyil Türkiyesi insaninin bu düsüncesini degistirebilecek bir mekanizma ve bilim düsünemiyorum ben bu saatten sonra. Bilen var ise söylesin.

      Fakat, lütfen kimse bana Egitim demesin..Profesörü, Generali, Mühendisi Avukati, Yazari, Gazatecisi ne üdügü belirsiz bir Tip in atletini koklamak icin siraya giriyorsa burada baska birseyler var demektir. Galiba bu da toplumumuzla ilgili sanirim.. Maalesef geri dönüs hic kolay olmayacak gibi gözüküyor..

      Sil
    2. Kurt Andersen,

      22 ağustos 1954 de Omaha Nebraska'da doğmuş, romancı, radyo yayıncısı, deneme yazarı.

      Trump hakkında "short fingered vulgarian" deyiminin müellifi.

      Bloomberg'te Charlie Rose'un programında ( bilgiye ulaşmakta sözlü geleneği takip eden ve olayları açıklamakta "destancı"lara düşkünlüğümüzle bize de uygulanabilinir olduğunu düşündüğüm ) Amerikan halkının illüzyonlara yatkınlığını açıklamağa çalıştığı fantasyland: how america went haywire: a 500-year history, isimli kitabının tanıtımı vardı.

      Popülizm ve herkesin kendi gerçekliğini yaratmakta internet ve sosyal medyanın rolü üzerine ilginç şeyler söyledi.

      Kitabının okunması gerekli kişi.

      https://www.nytimes.com/2017/09/05/books/review/kurt-andersen-fantasyland-how-america-went-haywire.html

      alıntı

      about fantasyland new york tımes bestseller • “the single most important explanation, and the fullest explanation, of how donald trump became president of the united states . . . nothing less than the most important book that ı have read this year.”—lawrence o’donnell

      biter

      https://www.youtube.com/watch?v=sRqDzEOJImw

      Kendi gerçekliğini yaratanların gerçeklikten nasıl uzaklaştığını ve illüzyonistleri nasıl takip etmeye yatkın olduğu görüldükçe şu adamcağızın vasiyeti sanırım vurgulanmalı.

      vidyo : https://www.youtube.com/watch?v=jtjmndc0ymo

      " the intellectual thing i should want to say to them is this: when you are studying a matter , or considering any philosophy, ask yourself only what are the facts and what is the truth that facts bear out. never let yourself be diverted either by what you wish to believe, or by what you think would have beneficent social effects if it were believed. but look only, and solely, at what are the facts"

      https://eksisozluk.com/entry/72083354 şurayı bir okuyunuz. Destancı ihtiyacımızı oldukça iyi açıklıyor.

      Vatandaşlarımız bilgiye sırt çevirmiş,bilgi ile alakaları yok, doğrudur. Müslüman mahallesinde salyangoz satmaya kalkıyoruz, alıcısı yok.

      Bilgi, vatandaşları mutsuz ediyor. Bilgi sahibi oldukça pardon , bilgi önlerine kondukça eksik ve ölümlü olduklarını, daha gidecekleri çok yol olduğunu, o yolda sorumluluklarını sırtlamaları gerektiğini, en önemlisi değişmeleri gerektiğini söylüyoruz.

      Ee, tabi mutsuz olurlar, tek kelime ile varlıklarını olumlamıyoruz. Bütün varlıkları ile karşı çıkıyorlar ki insani bir durumdur.

      İgnorance is bliss.

      ice

      Sil
    3. çalışmayan link için yeni link : https://www.youtube.com/watch?v=yw8n2asHj7Q

      ice

      Sil
  51. -- DELİ DUMRUL TÜNELİ --

    Geçen sene Avrasya tüneli için devletin, tünel yapan firmaya garanti ödemesi 314 milyon TL imiş.
    Geçen araçlardan bunun 191 milyon TL si tünel geçiş ücreti olarak alınmış.
    Geri kalan 123 milyon TL ise vergi olarak tünelden geçmeyen vatandaşlardan tahsil edilmiş.

    Hayırlı uğurlu olsun.

    YanıtlaSil
  52. Bir onceki yazimdada ekonomistlerin gercekci durust olmadigini soylemistim ayni sey bunlarda. Istenileni raorlamak hepsi bukadar. MB bu tahminlerle guvenini kaybediyor kendini zayiflatti ve bu ankete katilanlarda zaten hukumete yakin soylemler yapan kisilerin olusturdugu sozde bagimsiz firmalar. Hersey hikaye olmus yazabilen icin. Anketle issizlik orani hesaplaniyor %12 cikiyor demekki gercek olalini yazsalar ayip olur dimi. Enflasyonda zaten gercek rakamlar degil hocam bunu artik herkes biliyor sakliyorlar ama kafasini kuma gommus poposu gorunen rakamlar bunlar. 13 tl nohut 24 tl olmus, 1 tl makarna 2 tl olmus, 30 kurus aldigimiz maden suyu 65 kurus vb. Kur faiz bunlari zaten biliyoruz aradaki hesapta basit. Gidada % 100 zamlanmamis urun yok 2 sene onceki fiyatlarla karslastir tam 2 kati yapilan zammin en ufagi. Yillik % 50 enflasyon olmus demekki. Buyrun size anket aciyorum herkes beklentisini degil gercekleri yazsin saygilarimla.

    Bagimsiz tarafsiz sansursuz bilgilendirme icin cok tesekkur ederim hocam ellerinizden operim.

    YanıtlaSil
  53. Hocam enflasyon hesaplamalarının gerçeği yansıtmadığını, daha fazla çıkması gerektiğini düşünenlerdenim. TUİK enflasyonla ilgili verileri hangi kaynaklardan topladığını açıklıyor mu? Açıklamıyorsa neden açıklamıyor olabilir? Hayır hangi marketten alıyorlarsa fiyatları, alışverişimizi oradan yapalım :)

    YanıtlaSil
  54. Hocam emeğinize sağlık.Konu dışı bitirme teziyle alakalı bir sorum var.IMKB'den BIST'e dönüşüm ile ilgili önereceğiniz kaynaklar var mı?İyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
  55. Merkez bankası siyasallaştı zaten bu su götürmez bir gerçek

    YanıtlaSil
  56. Mahfi hocam, Fatih Portakal az önde fox anahaber de sordu: "ülkede iyi giden ne?". Sizin bu soruya cevabınız ne olur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok tuhaf olacak ama yanıt ekonomi. Çünkü öteki şeyler ekonomiden daha kötü.

      Sil
  57. Hocam bir yabancı kaynakta devalüasyon kamu ulusal borcunu (sovereign debt) azaltır diyor. Tam tersi olması gerekmez mi?

    YanıtlaSil
  58. http://www.muhasebetr.com/yazarlarimiz/yavuzselimdurmus/002/

    YanıtlaSil



  59. Hocam asagidaki haberi okuyunca

    Türkiyenin klasik ülke ve sekiller ile borclanmasinda sorunlar var. Yani borc para bulmakta zorlaniyor, Daha da acikcasi, Bize artik borc vermiyorlar baska ülkelerden Borc para bulmamiz gerekiyorun Iktisadi dilde anlatimi midir?


    Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada “Panda Bond’lar geliyor” dedi. Mehmet Şimşek, “Yurtdışı borçlanmada piyasa koşullarının uygunluğu çerçevesinde hem coğrafi hem enstrüman çeşitliliğine gitmeye devam etmeyi planlıyoruz. Son yaptığımız Çin ziyareti çok başarılıydı. Şimdi Çin’in Panda bond piyasasından borçlanmayı yakından değerlendiriyoruz. Ayrıca Rusya piyasasında Ruble cinsinden borçlanma konusunda da temaslarımız var” bilgisini verdi. Şimşek, ilk ihraçların finansman

    Hazine’nin yurt dışı borçlanmada klasik eurobond ihraçlarının dışına çıkarak sukuk ve Samurai Bond ihraçlarının ardından şimdi yeniden enstrüman çeşitliliğine gitmesi gündemde

    Yurtdışı borçlanmada piyasa koşullarının uygunluğu çerçevesinde hem coğrafi hem enstrüman çeşitliliğine gitmeye devam edeceğiz. Bu yıl da 6.5 milyar dolarlık yurtdışı borçlanma planımızda şartlara bakacağız. Enstrüman çeşitliliğine gideceğiz diyoruz… Geleneksel eurobond ihraçlarına ilaveten içeride altına dayalı sukuk ve kira sertifikası ihraçları da devam edecek

    YanıtlaSil
  60. Herzaman oldugu gibi Ülkemis ile ilgili Hayati önemdeki, siyasi, ekonomi, uluslararasi iliskiler veb Hayati konulardaki haberleri her nedense yabanci haber ajanslarindan aliyoruz. Tabii bizim Harika Medyamizin cok daha önemli konulari var. Haber icin ugrasacagina, ugrasip elde edilen haberi aynen yayinlamak daha kolay degil mi.?

    """Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında dün Başbakan Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Şimşek, TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, kamu bankaları yöneticileri ve bazı bürokratlarla ekonomide istişare toplantısı yapıldı.
    *Toplantıda kredi genişlemesi, kapsayıcı büyüme, ihracat artışı, reformlar ile büyüme ve yatırımların artışı için atılacak adımlar değerlendirildi.
    *Toplantıda yatırımların önünü açmak için faizleri yatırım yapılabilir seviyeye çekme konusunda alınabilecek önlemler de değerlendirildi..

    Hocam, ne dersiniz.?

    Reutersin haberine göre,

    YanıtlaSil
  61. Askerlikte bir söz vardır "Yığınakta yapılan bir hata, harbin sonuna kadar etki eder." denir.

    Bilgim, aklıma takılan soruya kapsamlı cevap verecek kadar değil. Bu nedenle değerlendirmenizi rica edeceğim.

    Bizim sorunumuz, bilmem kaçıncı plan döneminde ekonominin iki lokomotifini " İnşaat ve Otomobil" olarak öncelemiş olmamız mıdır?

    Sevgi ve saygılarımla.

    ice

    ice

    YanıtlaSil
  62. Değerli hocam piyasa beklentilerini yüksek tuttuğu icinde enflasyonu biraz ateşlemiyormu. Piyasa enflasyon beklentilerini yüksek tutup ve ekonomik kararlarini buna göre revize etmeleri enflasyonun artmasina neden olmazmi. Mesela beklentiler düsük olsa ve ekonomik karatlarini buna göre verseler bu enflasyonu azda olsa düşürmezmi? Örneğin enflasyonn beklentisi yüksek olan piyasada ekonomik birimler fiyatlari yükseltirse buda gerçekten enflasyonun yükselmesine neden olmazmi?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi