Erken Seçime Giderken Türkiye Ekonomisinin Görünümü


23 Ocak 2018 tarihli Erken Seçime Doğru başlıklı yazımı: “Bütün bu gelişmeler bize bir erken seçimin altyapısının hazırlandığını gösteriyor. Bu durumda öteden beri konuşulan 15 Temmuz dolayındaki bir tarihte erken seçim olması olasılığı, seçimin normal zamanında olmasından çok daha yüksek görünüyor” diye bitirmiştim (https://www.mahfiegilmez.com/2018/01/erken-secime-dogru.html.) O tarih itibariyle bu tahmine dayanak oluşturan veriler olarak şunları sıralamışım: “(1) 2017 yılında enflasyonla mücadele neredeyse tümüyle terk edildi ve genişletici maliye politikası devreye sokuldu (kredi garanti fonu çerçevesinde kredilerin artırılması, vergi indirimleri, sosyal güvenlik primi ertelemeleri.) (2) Bütçe açığının iki katına yakın borçlanmaya gidildi ve elde edilen paranın bir bölümüyle emanetlerde bekleyen ödemeler yapıldı. Böylece piyasa canlandırıldı. Kalan para da muhtemelen 2018 yılının ilk aylarında aynı amaçla kullanılacak. (3) Taşeron kuruluş kadrolarında yer alan yüzbinlerce insan devletin asli kadrolarına alındı. (4) Muhtemelen baz etkisiyle yılın ilk yarısında enflasyonda bir gerileme görülecek. (5) Oy oranları üzerinde en fazla etkisi olan büyüme oranında 2017 yılında yüzde 7’nin üzerinde bir artış sağlanması bekleniyor. (6) Afrin harekâtı, iktidara önemli bir duygusal destek sağlıyor.

Bugün itibariyle nerede olduğumuza bakalım. 2017 başlıklı sütunda başlıca makroekonomik göstergelerin 2017 sonu itibariyle gerçekleşmiş değerleri yer alıyor. 18.04.2018 başlıklı sütunda bu tarih itibariyle elde mevcut verilerin durumunu sergiliyor. Sonraki sütunlar Orta Vadeli Programda (OVP) yer alan 2018 ve 2019 tahminleriyle IMF’nin Nisan ayında yayınladığı Dünya Ekonomik Görünümünde yer verdiği 2018 ve 2019 tahminlerini gösteriyor.  

OVP
IMF
OVP
IMF
2017
18.04.2018
2018
2018
2019
2019
GSYH (Milyar TL)
3.105
3.446
3.611
3.872
4.170
GSYH (Milyar USD)
851
923
910
988
962
Kişi Başına Gelir (USD)
10.627
11.409
10.900
12.100
10.000
Büyüme
7,4
5,5
4,4
5,5
4,0
Enflasyon
11,1
10,3
7,0
10,9
6,0
10,0
Bütçe Açığı
1,5
1,9
2,9
1,9
3,2
Cari Açık
5,5
5,8
4,3
5,4
4,1
4,8
İşsizlik
10,4
10,8
10,5
10,7
9,9
10,7
USD/TL (Ortalama)
3,66
3,83
3,73
3,97
3,92
4,33
Brent Petrol USD/Varil
66,9
72,1
54,5
57,5

2018 yılı tahminlerine baktığımızda OVP tahminlerinin birçok alanda artık imkânsız hale geldiğini görebiliyoruz. Mesela enflasyonun 2018 sonunda yüzde 7 çıkması artık mucizeyle bile mümkün görünmüyor. Benzer durum cari açık, USD kuru için de geçerli. Cari açık bugün itibariyle yüzde 5,8 görünüyor. Bunun yılsonunda yüzde 4,3’e düşmesi için büyümenin yüzde 3 dolayında bir yere gerilemesi lazım. USD kuru 18 Nisan itibariyle ortalama olarak 3,83, günlük olarak da 4,10 düzeyinde bulunuyor. Kurun ortalama olarak 3,73 gerçekleşmesi, hele erken seçime gidilecek bu ortamda hiçbir şekilde anlamlı görünmüyor. 18 Nisan günü itibariyle 72,1 USD/Varil fiyatıyla işlem gören Brent petrol için öngörülen 54,5 USD/Varil yıllık ortalama fiyatı da olasılık içinde görünmüyor. Bütün bu göstergeler için IMF’nin 2018 yılı tahminleri çok daha gerçekçi bir görünüm içinde bulunuyor.

Erken seçim kararı alındığı ve seçim 2018 yılına alındığı için 2019 yılı tahminlerini ele almıyoruz. Ama orada da OVP tahminlerinin hiçbir şekilde tutma olanağı olmadığını görmek mümkün.

Şimdi gelelim ekonominin gidişine. Daha gerçekçi görünen IMF tahminlerini ele alıp değerlendirdiğimizde ekonomideki gidişin pek olumlu olmadığını söyleyebiliriz. Büyümenin 2018’de 2017’ye göre gerilemesinin beklenmesi bir yana 2019’da da gerilemeye devam edeceği tahmin ediliyor. Bu gerilemeyi tersine çevirebilmenin tek yolu 2017’de uygulanan genişletici maliye politikasını tekrar devreye sokmak. Ne var ki bu tür bir uygulamanın bir türlü düşürülemeyen enflasyonu daha da artırması, kurun daha da yükselmesine yol açması gibi sıkıntıları söz konusu. Bunlara ek olarak petrol fiyatının da yükselmesinin etkisiyle cari açık da denetim dışına çıkma yolunda ilerliyor.

Yazılarımı okuyanlar büyüme oranıyla iktidar partisinin oy oranları arasında doğru yönlü bir ilişki kurduğumu hatırlayacaklardır. Son 8 seçimdeki büyüme ve oy oranları arasındaki korelasyon katsayısı 0,82 olarak çıkıyor. Büyüme oranını temel gösterge olarak almaktaki hareket noktam şuydu: Bir ekonomide büyüme genel olarak o ekonominin bütününün bir özeti gibidir. Ekonomi yüksek bir büyüme oranı yakalamışsa öteki göstergelerin çoğu da olumlu seyreder. Mesela işsizlik oranı düşer, kamu gelirleri artar, bütçe açığı geriler, kişisel gelirler yükselir. Eldeki son büyüme verisi yüzde 7,4 gibi yüksek bir büyümeyi gösteriyor. 2018 yılının ilk çeyreğine ilişkin veriler 2018 yılının ilk çeyrek büyümesinin de yüksek olacağı izlenimini veriyor. Ne var ki bu kez durum büyümenin öteki göstergeleri örtebileceği bir görünüm sergilemiyor. Çünkü bu kez bu yüksek büyüme oranına karşın işsizlik oranı da de enflasyon oranı da gerilemiyor. TL, dış değer kaybı yaşadıkça bu olumsuzluk içeride de fiyatların artmasını tetikliyor. Bunların yanı sıra cari açık yükselmeye devam ediyor, faizler yüksek kalıyor, eski dönemlerde olduğu gibi konut kredisi faizleri düşmüyor, tam tersine artıyor. Dolayısıyla ekonomi, yüksek çıkan büyüme oranına karşın iyiye gitmiyor, hatta giderek sıkıntılı bir geleceğe doğru ilerliyor. Bu durumda iktidar erken seçim kararı alacak diye öngörüyordum, öngörüm doğru çıktı.


Yorumlar

  1. suratlisiniz cook takdir ederim

    YanıtlaSil
  2. Hocam,

    Iddiali erken secim tahmininiz cikmadi diye satirik elestiriler yapmaya hazirlaniyordum ki bir gunde sapkadan bir tavsan cikiverdi ve hakli ciktiniz. Daha once U donusu yapilamaz nokta gecildigi icin yaniliyorsunuz demistim ama demokrasilerde care tukenmiyormus demek ki (bknz. kolaylastirilmis U-donusu; bknz. danisikli dovus). Ve dahi gercekten de ekonomi siyaseti kontrol ediyormus. Eh, aksi durumda elestireceksek bu durumda da ovecegiz. Buyuksunuz!

    Sizi erken secim iddianizda elestirdigim nokta dillendirmediginiz bir varsayiminizdi. O da en tepedeki siyasetcilerin prensipsiz oldugu varsayimiydi. Bu varsayim da tastamam dogrulanmistir. Defalarca seytanin avukatligini yapmis ve hakli gordugum noktalarda siyasetcilerin tercihlerini savunmustum, bu kadar ilkesizlik karsisinda ise avukatlik yapmak bile mumkun degildir.

    Siz gene de sirf muhalefet olsun diye yorum yapmaktan kacinin, kirli siyasete uymayin, biz de objektif degerlendirmelerinizi okuyalim ogrenelim.

    Selamlar, sevgiler, saygilar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah büyüklük filan söz konusu değil, olsa olsa yaşça büyüklük var. Ki o da fazla deneyim demek. Hepsi o. Bir de ekonominin gidişinin iyi olmadığını sizin benim kadar tabii ki iktidar da görüyor.
      Sevgiler

      Sil
    2. ortadoguda 24 saatte her sey degisir
      Safak Yilmaz
      herkes tahmin ediyordu erken secimi sadece firtina oncesi sesizlik vardi belirsizlik hakimdi.hatta ve hatta bu blogda yapilan yorumlarda secim tarihinden ve erken secimden yapilacak mi yapilmayack mi su tarihte yapilacak bu tarihte olacak tahminlerinden ziyade kararin ne zaman aciklanacagi ile ilgili yorumlar ve yorumlarim vardi ben ve bir kac yorumcu nisan ayinin ortasindan itibaren karar alinacagini iddia ve tahmin ediyordu. hatta bir yorumda 25 nisan tarihinde aciklacak diyen bile oldu bir takim varsayilmlara dayanarak bakarak.

      kisaca supriz olmadi supriz olan zannediyorum herkes icin supriz olan iki ay kala ve 24 haziranda olmasidydi herkes 15 temmuz pazar dahil olmak uzre o tarihtem sonraki tarihlerde agustos kasim gibi iddialarda bulunuyordu

      Sil
    3. Safak Yilmaz cok güzel analiz etmis. Katilmamak elde degil. Yanildigi bir nokta var o da Kücük bir ayrinti sanirim.

      O da, Sapkadan cin degil, Siseden Cin cikti...

      Cikaran da tabii ki bekledigimiz sahsiyet. Kendi Bekaa lari icin herseyi yapabilecek bir ortakliktan böyle bir sey cikmasi asla sasirtici olmamali.

      Bir tas ile birkac kus vurmak amacindalar..

      Iyi Partiyi secime katilmasini tartismaya acacak bir tarih ile Bay Devleti rahatlatmak

      Secimlerin Ramazabdan sonra yapilmasi, bu kutsal ayda Dinin nasil siyasete alet edilerek Devletin ve tek medyanin etkisi ile korkunc bir Din bezirganligi ile halkin inanc duygulari sömürürlecek ve zaten cikardikleri inanilmaz secim kanunu ile göreceksiniz tekrar secilecekler.

      Secilmek icin de her türlü rezilligi ve hileyi yapacak bu Din bezirganlari.

      Gün muhalefet olma günüdür Sevgili Safak.

      25 milyon kisinin takip ettigi Sayin Hocamin da yerini belirleyip bu son mücadelede yerini almasini bekliyorum.

      Aksi halde daha yillarca bu blogda yüzlerce grafik ve rakamlarla avanda su dövmekten ileriye gitmeyecek.


      Sil
  3. Hocam Tebrikler , 12 den vurmak diye buna derler

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Hocam aynı tarihte üniversite sınavı var. ikisinin aynı gün olması mümkün mu? Bir se iyi parti'nin seçime girmesi bu tarih için pek mümkün değil. Teknik olarak bu 2 problem nasıl aşılabilir?

    YanıtlaSil
  6. Hocam bu kadar alelacele bir karar verecek ne oldu? Baska bir seyler olmus veya bir anda olacagi öngörülmus olmali. Üniversite sinavi tarihi bile unutulmus cunku. YÖK bur hafta sonrasina tarihi erteledi ama secimler 2 asamali da olabilir, YOK de cok acele karar vermis olmali ki bunu atladi. Garip, olagan disi bir seyler var.

    YanıtlaSil
  7. Konuyla alakasız ama hocam..

    Cari açığın finansmanı yıl sonunda mı oluyor hocam?

    Mesela ihracat-ithalat farkı ve hizmetler kalemi sonucu 30 Milyar Dolar eksideyiz diyelim.


    Basit bir soru belki ama yıl sonu devlet 30 Milyar dolar borç mu alıyor? Yoksa yıl içinde mi finanse ediliyor? Yıl içinde ediliyorsa yıl sonundaki açık nasıl biliniyor tahmin mi ediliyor?

    Bu borçlanma nasıl oluyor ve o açık kapanıyor affınıza sığınarak soruyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. selamlar, hoca dunku yazisindaki benzer bir soruya cari acigin onden finanse edildigini belirtmisti. Zaten mantiken dusununce de soyle oluyor; olmayan para ile islemler yapip yilin son gunu 30 milyar dolari finanse etmeye kalksaniz dolar 10 TL de olur 15 TL de.

      Sil
  8. Hocam çok hızlısınız, hemen bir değerlendirmede bulunmuşsunuz. Gerçi zaten tahmin ettiğiniz yönde olduğundan zorlanmadınız sanırım. Piyasanın erken seçim tarihi açıklanır açıklanmaz verdiği tepkiyle ilgili bir yorumunuz olabilir mi? Kurlar düştü ve bist yükseldi. Baş danışmanlardan Cemil Ertem belirsizlik gitti demiş ama erken seçim aksine ülkenin bulunduğu durum içinde daha da belirsizliğe sebep olmadı mı?

    YanıtlaSil
  9. hocam merhaba secimin sonucundan bagimsiz baskanlik sistemi, sermaye ve sicak paranin ulkeden kacisini hizlandirmaz mi? Turkiye'nin ne Rusya ne de Azerbaycan gibi dogalgaz/petrol kaynaklari var. Yeni sistemin, zaten acmazda olan Turkiye'yi ekonomik olarak daha da cokuse suruklemesi beklenebilir mi?

    Cevabiniz icin simdiden tesekkurler hocam.

    YanıtlaSil
  10. Erkan Seçime gidiyoruz demek ÜLKE'yi yönetemiyoruz demektir.
    Söz ve Beste kime ait herkes tahmin ediyordur hatta biliyor.

    Ekonominin en net analizi

    YanıtlaSil
  11. Mahfi Bey bu sefer de tahmininiz doğru çıktı. Sabah programlarınız da dahil olmak üzere sizi yazılı ve görsel mecralarda kaçırmadan takip ediyorum. Geçen ayki programlarınızdan birinde dünyadaki para bolluğunun yarattığı bahar havasının eylül ekime kadar süreceğini, dolayısıyla bizim gibi piyasaların eylül ekime kadar finansman sağlamakta sorun yaşamayacağınızı öngördüğünüz söylemiştiniz.
    Erken seçimi piyasa olumlu yorumladı gibi (daha çok erken olmakla birlikte). Sizce 24 hazirana kadar olan dönemde kur mu kontrol edilir yoksa kredi muslukları açılmaya devam mı edilir yani büyüme mi gözetilir? Malum genlermizde krizin doların fiyatına endeksli bir durumu var...
    Benim tahminim doviz fiyatlarını baskılamak için ciddi bir çaba gösterileceği ve her zamanki vergi affının tekrarlanacağı yönünde...

    YanıtlaSil
  12. mahfi bey merhaba,

    öncelikle elinize sağlık.

    2008'de de 2002'ye göre 3 kat büyümüştük, başbakan meydanlarda çıkıp söylüyordu. Yıl oldu 2018, hala daha 2002'ye kıyasla 3 kat büyüdük diye caka satıyoruz.

    bir de asıl sorun, dünyanın likiditeye boğulduğu dönemlerden bahsediyoruz, helikopterle para saçalım mı diye konuşulan dönemlerden geçtik. Merak ettim, acaba 2002 yılındaki ve 2017'deki gsyh'yı ons altının ortalama fiyatıyla düzelttiğimizde nasıl sonuç çıkıyor? Yoksa aslında 2002’yle 2017 arasında biz yerimizde mi saymışız da sadece FED ve ECB para basıyor diye büyüyoruz mu sanmışız?

    Amerika’nın, avrupa’nın bastığı paralarla ekonomiyi 3 kat büyüttük demek kolay tabi. Şimdi o paraları basanlar paraları toplarken yine suçlu dış mihraklar mı olacak?

    YanıtlaSil
  13. Hocam hepsi yalan, siz büyünsünüz. O kadar emindinizki yazınız bile sanki hazırmış.

    YanıtlaSil
  14. Hocam peki seçimden sonra ekonomi daha kötü bir hal almaya başlar ise ki bu politikalar devam ederse gidişat onu gösteriyor, sizce tekrardan bir erken seçim daha olma ihtimali var mı?

    YanıtlaSil
  15. Öngörüleriniz için tebrikler hocam. Ekonomiyi yok sayarak ülke yönetilmez. Ekonominin gerekliliklerini siyasi nedenlerle ertelemenin bedelini seçime giderek ödüyorlar.

    YanıtlaSil
  16. Elinize sağlık öncelikle.

    Şimdi seçim sonrası gelecek hükümetin ekonomiyi düzeltmesi için ilk işi dış politika ve siyasetteki çelişkileri mi kaldırması gerek? Yoksa yapısal reformlar yapmak mı özellikle ekonomi ve eğitim sistemi tarafında?

    YanıtlaSil
  17. Hocam şu an seçime gidiliyor. Bu kamu harcamalarının daha çok artacağının bir göstergesidir. Bütçe açığının zaten bu kadar fazla olduğu bir dönmede üstüne seçim harcamaları nedeniyle de bütçe açığı daha da hızlı bir şekilde aratacaktir. Bütçe açığının finansmanı siyasi nedenlerden dolayı vergiyle alınamayacağından yine borçlanma yolu tercih edilecektir. Döviz kuru bu nispette yükselecektir. Uzun vade de bu konu hakkındaki görüşünüz nedir? Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  18. Hocam o erken seçime dair plan yazınızı okumustum ve mahfi hocam piyasadaki günlük dedikoduları bile takip ediyor. Boşa zaman kaybı demiştim. Olacağına hiç anlam veremedim tabii ki sızım kadar hiçbir şey bilmedigimizden. Tekrar teşekkür ederiz. Hocam merakım var her zamanki gibi Bahçeli nin erken seçim çağrısına mi uyulmus oldu yoksa zaten bu önceden planlanan bir şey miydi? Çünkü Aralık ve mart arası Hükümet temsilcilerine uzatılan mikrofondan hep erken seçim yok sesleri duyuldu. Demek ki piyasaları kiskirtmamak içinmiş dedim

    YanıtlaSil
  19. Muhalefet seçimde hileyi engelleyebilirse bu sefer RTE de Bahçeli de kaybedecek

    YanıtlaSil
  20. Ahlâk bekçilerinin en ahlaksız, vatan severler geçinenlerin en büyük vatana ihanet edenler olduğu, çoktan at izinin it izine karıştığı bir ülke burası, allah sonumuzu hayiretsin.

    YanıtlaSil
  21. erken secim neyi cozecek?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatih haklisin, eger yine simdiki ekip kazanirsa hicbirseyi cozmeyecek, tam tersi hersey daha kotuye gidecek. Eger bir yenilenme olursa en azindan hukukun ustunlugu ve yolsuzluklarin ustune gidilmesi konusunda olumlu bir beklenti olacak. Yurt disindaki itibarimizin da yukselmesi soz konusu olabilir.

      Sil
    2. Neyi mi çözecek, o kadar şeyi çözecek ki! Önce şu konuya değinmek istiyorum; Refarandum öncesi bütün kanallarda çöreklenmiş sözde yorumcular siyasi partiler ve seçim kanunu değişiklikleri olmadan CB seçimi olmayacağını söylüyordu. Bahçeli seçimlerde söylediklerine tam ters pozisyona geçerken ona oy verenlerin büyük çoğunluğuna ihanet etmeyi büyük bir pişkinlikle vatanseverlik olarak kamufle ediyor, acaba bu sözde yorumcular neyi amaçlıyordu. Toplumun çok önemli bir bölümü bu yolun nereye çıkacağını o gün de biliyordu, bugün de.
      Bu seçim neyi çözer birkaç başlık;
      Sözde meclis, gerçekte herşeye karar verme yetkisi olan CB, herşey derken doğru anlayalım. Kişisel mülklerin, borçların, tasarrufların, suçun, fiyatın, sorumlunun, vs nın kim, ne ve kimin olacağına doğrudan veya dolaylı karar veren demek bu.
      15 yıldır süregelen talep şişirme esaslı tüketim ekonomisinin sonuna eninde sonunda sonuna gelinecekti, biz görmesekte çanlar çoktan çalınıyor olabilir. Birikmiş problemler TC vatandaşları için gerçek anlamlamda ekomomik , ardindan diğer alanlarda da ortaya çikacak varoluş dönemi olmaya gebe önümüzdeki süreçte, bu seçim kimlerin hangi yetkiler ile yöneteceğini belirleyecek.

      Sil
  22. ülke ve bizler için ne kadar önemli olduğunuz yine somut bir şekilde ortada..

    YanıtlaSil
  23. Hocam bende size katilanlardim erken seçim konsunda . Yalnız tahminkerimizden biraz önce oldu . Yazınız için de teşekkürler ellerinizle sağlık.

    YanıtlaSil
  24. Piyasalarda erken seçim bereketliliği: Dolar inanılmaz geriledi, borsa rekor yükseldi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "İnanılmaz" ve "rekor" kelimelerinin anlamına sözlükten bakmanız gerekiyor galiba. Dolar %2 geriledi, halen 4'ün üzerinde, borsa ise buna paralel %3 yükseldi. Bu hareketlerin tamamen manipülatif olduğu da tüm piyasa tarafından biliniyor.

      Sil
    2. Erken secim bereketi degil o, faiz artisi garantilenmis oldu erken secim ile. Erdogan'in su an TCMB ile ugrasacak vakti olmayacak. TL'ye gecmis olsun. Gorunuste uc gun kur dusecek diye yapilan icraatlar ile iyice pul olacak. 1925'te 1 dolar 1.3 TL iken bugun 1 dolar 4,000,000 TL. Bu boyle kac nesil daha gidebilir?

      Sil
  25. 2018 istikrar senesi olsun ekoomide atilim olsu yeni anayasa baskanlik rejimibaki olsun
    gorunmezucagimiz yapilcak havaalaimiz aciliyor
    tesvik programi yapildi
    dolar dusuyor
    borsa cikiyor
    ortadoguda bizden habersiz kus ucamiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani diyorsun ki. Yürrü be Türkiyem kim tutar seni..

      Sil
    2. Ortadogu da Rusya'dan habersiz kus ucamiyor. Biz bile ucamiyoruz Ruslar izin vermezse. Gorunmez ucagimiz yapildi bile ama gorunmuyor ve kimse gormedi simdiye kadar zaten. TL cakiliyor Dolar yukseliyor. Tesvik programi yapildi ama tesvik icin verecek para yok. Kendini kandirma, at gozlugunu cikar gercekleri gor.

      Sil
  26. Siyasetçilerin topluma söz ve davranışlarıyla rol model olması 'sözüm senettir!' ilkesinden şaşmaması gerekirdi. Çocuklarımız bizi affetsin.

    YanıtlaSil
  27. Benim anladığım seçimi gerçek tarihinde yapsak küçük bir kriz kesin çıkacaktı enflasyon işsizlik felan derken iktidar partisi oy kaybedecekti. Dediler ki rekor büyüme var Yol yakınken seçimi yapalım. Merak ettiğim bu ekonominin sonu ne olacak biraz kendilerini değil de bizi düşünseler keşke.

    YanıtlaSil
  28. Hocam,

    Ohal 7.kez uzatıldı, başlangıcından şimdiye kadar geçen surede ekonomimize etkileri neler olmuştur?

    YanıtlaSil
  29. Uzun süredir, işsizlik oranlarında yaptıkları gizlemeyi açıklamanızı bekliyordum. Bu sabah dolaylı olsada açıkladığınız için memnum oldum.
    Deniz bitti galiba...

    YanıtlaSil
  30. Hocam burdan sonra ekonomide bir düzelme olur mu bugun ki hareket sadece bir göstergemiydi

    YanıtlaSil
  31. Hocam,Işık hızına yaklaştınız galiba biz burda donduk kaldık sayenizde olacakları erken görüyoruz.Sevgi saygılarımla.

    YanıtlaSil
  32. Hocam butce acigina,diger ekonomik gostergelere ve iktidar partisinin oy kaygisini dusundugumuzde bedelli askerlik cikma olasiligi nedir?

    YanıtlaSil
  33. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  34. Hocam,objektif analiz arıyodum,nokta atışı yazı olmuş.İyiki varsınız:)

    YanıtlaSil
  35. Dolar bazında ülkemiz 2017 yılında ne kadar büyümüştür? GSMH dolar bazında ne kadar artmıştır?

    YanıtlaSil
  36. hocam türkiyedeki kurumsal yapılandırmalarla ilgili bir yazı gelir mi?

    YanıtlaSil
  37. Sayin hocam, yazılarınızı ve forum üyelerinin yorumlarını sürekli takip ediyorum.
    Acaba yorumlara beğen diye bir buton koysanız ve biz yorumları tarihe göre, en beğenilen yoruma göre sıralayabilsek forumun daha kullanışlı olacağını düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  38. Seçimin galibi şimdiden belli, Bahçeli.Alınabilecek enaz oyla olabilecek en yüksek makama geçecek,usta siyasetçiliğin canlı kanıtı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siyaset ülke menfaati için yapılır, kişisel ikbal için değil. Bu nedenle birincilere "Devlet Adamı" ikincilere "Siyasetçi" deniliyor.

      ice

      Sil
    2. Adsiz 07:20, devlet adami demek resmi ideolojinin svaunucusu demek. Pek oyle goklere cikartilacak bir durum yok. Devlet adami statukoyu devam ettirmek, siyaset ise degisim icin vardir. Mevcut iktidarin ideolojisi resmi ideoloji ile cakistiginda, muhalefet de ne oldugunu unutup resmi ideoloji savunuculugu yaptiginda icin iktidar hep destek buldu.

      Simdi resmi ideolojiyi kendi ideolojisilerine yaklastirdilar, kendi ideolojilerini de resmi ideolojiye yaklastirdilar. Asil muhalefet bundan sonra baslayacak. Gecmis secimlerde pek varlik gosteremeyen Saadet Partisi'nin bu secimdeki yukselisi ile bunu goreceksiniz. CHP'de kendi ideolojisini resmi ideoloji yapmak icin siyaseti kullanmayi ogrenecek. Eger ideolojisi halkda karsilik bulursa ne ala...

      Sil
  39. hocam sizi takip etmek ne güzel bir şeydir. bilgiyle gözlem yeteneğinin en güzel birleşimini temsil ediyorsunuz. sizden ricam, seçimden sonra durumumuz ne olacağa dair bir yazıyı bizimle paylaşsanız güzel olmaz mı?hükümetlerden bağımsız olarak kaçınılmaz bir sona yaklaştığımızı düşünüyor musunuz? kemer sıkma dönemlerine geri dönmek zorunda kalacak mıyız? imfli günler bizi bekliyor olabilir mi? biz bizeyiz sonuçta:)

    YanıtlaSil
  40. Dolar niye düştü hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hep yükselecek diye bir kural mi var. Biraz da düssün.

      12 kurus düsünce neden oldugunu merak edersin. son 3 ayda 3,5 tan cikmis 4.20 ye, hic mi dikkatini cekmedi.

      Sil
    2. Dolar bile soke oldu, bunu beklemiyordu; bir anlik dusus oldu performansinda, ama yakinda toparlayacagini dusunuyorum.

      Sil
    3. Ice mountain dolar cikacak cikacak dedik dinletemedik. Olan bize oldu.

      Sil
  41. TÜİK verilerine inanmıyor ki kimse hocam. büyüme, işsizlik, enflasyon bunların inandırıcı olmadığı ortada herşey belli istenilen rakamlar sunuluyor bizde yorum yapıyoruz ama gerçek değil. devlet firmalrı kurtarma programının adını teşvik paketi koydu belirli firmalara imtiyaz sağlandı. piyasaya para çıkarmak için ellerinden gelen yapıldı fon oluşturuldu hepsi boş çıktı. seçim sonrası ekonomi balonu kimin elinde kalacak şimdi konu bu.
    kurtarma paketi isim değiştirdi ve teşvik paketi denildi.
    zam isim değiştirdi ve düzenleme yapıldı denildi.
    erken seçim demek ben yönetemiyorum demek denildi şimdi erken seçim gerekli denildi.
    bizlerde gerçek olmadığını bildiğimiz TÜİK verileri üzerine tartışıyoruz okadar büyüdük şukadar işsizlik azaldı yok enflasyon erimeye başladı bunlar zaten doğru rakamlar mı ki.
    tek gerçek var ki kimsenin güveni kalmamış burada yorumlarda herkes güvenmediğini belli ediyor yazısında bence güven olmadığı yerde istikrar olmaz. istikrar için güvenilecek bir yönetim gerekli yöneticiler güvenlerini kaybetti tamamen hepsinin zenginliği gözle görülür değil göze batar oldu. artık lideri bile lüksten kaçın kibirden kaçın diyorsa söyleyecekte söz kalmadı.

    YanıtlaSil
  42. Seçim sonrası iktidara kim gelirse gelsin işi zor ekonomi yönetiminde..

    YanıtlaSil
  43. Sayin Mahfi hocam,
    Erken secimi tahmin ettiniz bir de secim sonucunu tahmin etseniz? iktidar degişimini öngörüyor musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size bir fıkra anlatayım;

      bektaşiye iki şarap getirmişler. baba erenler, sen şaraptan anlarsın deyip sormuşlar;

      "bunlardan hangisi iyi?"

      baba birinden bir yudum almış, yüzünü buruşturup "öteki" demiş.

      adaylar ortada, birinin tadına baktınız, şimdi diğer şarabı içmenin vakti.

      Diğer taraftan Türk halkı şarap içmez, haram diye.

      ice

      Sil
    2. 16 yildir yapilan secim sonuclarina bak bir tahmin yap.

      Sence Bu toplumdan farkli bir reaksiyon gelir mi.? Hele Ramazandan cikmis bir Toplum. Din üzerinden yapilacak algi yönetiminin ve manipülasyonlari düsünmek bile istemiyorum. agzimiz acik seyredecegiz fakat nafile. Hep birlikte görecegiz.

      Sil
  44. Hocam sizi seviyor ve sayıyoruz. Bilime olan inanç ve bağlılığınız sayesinde; objektif yaklaşıp, doğru tahminlerde bulunuyorsunuz. Saygınlığınız her zaman vardı ama sanırım, artık troller de size güvenmeye başlayacak😉

    YanıtlaSil
  45. Hocam seçimlerde olası bir istikrar çıkarsa dövizde büyük bir gerileme görebilirmiyiz ?

    YanıtlaSil
  46. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  47. Artik Zarrab davasini ertelemeye gerek kalmadi. Davadan sonuc alinmasi ve Turkiye'ye ceza kesilmesi ve yaptirim uygulanmasi an meselesi demektir bu. Adamlar secom kararini bekliyorlardi. Ona gore pozisyon alacaklardir simdi.

    YanıtlaSil
  48. Hocam, 2 ay önceki yazınızı okumuştum. Erken seçim tahmininiz tuttu. Hatta ev arkadaşımla iddiaya girdik seçim tarihine. Ben iddiayı kaybettim. Arkadaş haziran, ben mayıs demiştim. Zaten ne fark eder ki. Bizim gibi toplumsal yönden gelişmemiş, kültürel yönü zayıf ve sürekli gelişmeye kapalı toplumlarda iktidarlar durumdan menfaat sağlama çabası içindedir. Çünkü bu tarzda toplumlara hükmetmek daha kolay olur. Ekonomi hakkındaki yazılarınız için ve sabah erken kalkıp yorumlara cevap attığınız için teşekkürler saygıdeğer insan. (Yazı politik anlaşılmasın, sadece özeleştiri)

    YanıtlaSil
  49. hocam sizce erken seçimden sonra ekonomi soğutulacak mıdır. şayet soğuma kontrolsüz olursa bunun eknomimize etkisi ne olur. saygılar hocam

    YanıtlaSil
  50. Degerli hocam, peki goz gore gore ucuruma giderken ve orta gelir batagina saplanmisken, dunyanin neresinde basarli olmus yahut hangi ekonomi temeline dayali bu politikayi uyguluyorlar? Kaleminize, emeginize saglik.

    YanıtlaSil
  51. Hocam Merhaba;
    Gündeme ilişkin anlık değerlendirmeleriniz için teşekkür ederiz.
    Genişletici maliye politikasının enflasyonu artırması ilişkisini açıklayabilir misiniz rica etsem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ozan kardes. Kusuruma bakma ama, Ülke Erken secim karari almis Hoca da bu durumu en son ekonomik veriler ile yorumlamis. durum vahim.

      Sen kalkmis, Genişletici maliye politikasının enflasyonu artırması ilişkisini soruyorsun.

      Bir kitap aciklama gerektiren bu konuyu sormanin sirasi mi simdi. Konu farkli Hocam.

      Sil
    2. Bildiğim kadarıyla genişleyici maliye politikası, hükümetin harcamalarını arttırmasıyla gerçekleşir. Bu harcamalar vergilerin düşürülmesiyle gerçekleşirse hane halkının daha fazla harcayacak ve tasarruf edecek geliri olur. Bu da tüketimi ve tasarrufu arttırır. Tasarruflar yatırıma dönüşebilir. Sonuç olarak elimizde iç talep artması vardır. Kısa dönemde üretim düzeyi bu yüksek talebi karşılamakta zorlanır. Bu da arz talep uyumsuzluğundan az mala karşı satın almak isteyen fazla sayıda ekonomik birey ortaya koyar. Nihayetinde fiyatlar genel düzeyi artar. Yanlışım varsa düzeltirseniz sevinirim.

      Sil
  52. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süleyman Bey, Hoca yukarda yazmis da..

      Daha ne tür bir iliski ariyorsunuz. Siz hic sokaga cikmazmisiniz Süleyman Bey.

      Sil
    2. Ramazan fitre ve zekat ayidir. (Zaten bayramin asil adi Eid al Fitr'dir, Cumhuriyet sonrasi nasil olduysa ismi 'Ramazan Bayrami' ve hatta 'Seker Bayrami' diye yayginlasmistir, aslinda 'Fitre Bayrami'dir.)

      Fitre, zekat alan ihtiyac sahipleri ihtiyaclarini karsilayabildikleri icin hayata daha olumlu bakarlar. Degisim isteklerini oteleyebilirler. Boyle bir ekonomik iliskisi de olabilir.

      Sil
  53. Mahfi Bey, seçime düşük kur ile girip "doları düşürdük" psikolojik etkisi yaratmak amacıyla önümüzdeki günlerde bir faiz indirimi bekleyebilir miyiz sizce? İlkeler, söylenenler, sözler, uzun vadeli planlar, olması gereken, ülkenin geleceği vs bunların hiçbiri göz önünde tutulmuyor, bunu dün gayet net gördük. Sürekli "Faiz inmeli faiz inmeli" diye bağırıp ertesi gün faizin yükseltilmesine de şaşırmayız herhalde artık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. faizi indirirse kur aşağı inmez tersine yukarı çıkacaktır. Tersini bekleyin

      Sil
  54. Hocam merhaba baz etkisiyle enflasyonun düşmesini biraz daha acıklarmısınız

    YanıtlaSil
  55. Erken secime gitse de gitmese de Türkiye Ekonomisinin görünümü.

    Dolar/TL kuru 4.19, Avro/TL kuru 5.15 ile rekor kırmis. Türkiye’nin fiyat düzeyinin ticaret yaptığı ülkelerin fiyat düzeylerine göre değişimini gösteren tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) bazlı reel efektif döviz kuru endeksi (REK) martta 83.42 ile tarihinin en düşük düzeyine gerilemis

    Türkiye’nin toplam dış borcu, 2017 itibarıyla 453 milyar doları aşmis. Bunun 136 milyarı doları (yüzde 29) kamuya ait. 316 milyar doları (yüzde 70) özel sektörün borcu. Toplam dış borcun milli gelire oranı ise yüzde 53.3 ile 2001 krizindeki seviyelere yaklaşmis. iç ve dış toplam borçlar ise 3 trilyon 604 milyar liraya ulaşarak milli geliri aşmış durumda.

    Finansal kesim dışındaki firmaların (reel sektör) net döviz açığı ocakta 221 milyar 536 milyon dolara yükselmis. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in özel sektöre “aman borçlanmayın, fırtına geliyor” demesinin nedeni de söz konusu döviz açığiymis.

    Ekonomisinin en büyük sorunlarının başında gelen ve TL’deki değer kaybında etkili olan cari işlemler dengesi. Yillik bazda cari işlemler açığı 53.5 milyar dolar olarak gerçekleşmis

    2017’yi yüzde 11.92 ile kapatan enflasyon (TÜFE), martta yüzde 10.23 ile çift haneye demirlemis. Temel ihtiyaç maddelerinde bu oran yüzde 20’ye yaklaşmis. Benzin 6 lira olmus. 7.4’lük büyümeye ragmen yüzde 10.9 olan işsizlik rekor kirmis. Ocak 2018’de işsizlik yüzde 10.8 oldu. Genç tanımlı işsizlik 6.2 milyon kişiye ulaşmis

    TL cinsinden faizler de yükselişte. Merkez Bankası’nın tüm fonlamayı yaptığı Geç Likidite Penceresi faizleri yüzde 12.75 iken gösterge 2 yıllık gösterge tahvil faizi geçen hafta yüzde 14.70’i, 10 yıllık tahvil faizi yüzde 13.56’yı görmüs. Konut kredisi faizleri 9 yılın en yüksek seviyelerinde seyretmeye devam ediyor. Bankaların uyguladığı konut kredilerinin ortalama faizi 6 Nisan haftası itibariyle yüzde 14.97 seviyesine yükselmis

    E durum böyle olunca neden 28 Agustos degil de, 24 Haciran diye sorulur mu?

    Anlasiliyor ki bicak kemige dayanmis. Ülke nefes alamiyor.

    Durum böyle de.. Bakalim Kahraman Türk milleti 2 ay sonra ne yapacak. Ben eski tas eski hamam olarak görüyorum.

    Hele bu iki ay icerisinde öyle Ali Cengiz oyunlari görecegiz ki.





    YanıtlaSil
  56. Adi: Prof. Dr. Yekta Sarac

    YÖK Baskani.. 1 Milyon 700 Bin ögrencinin Üniversite sinavini organize edecek ve üniversitelerde okuyan milyonlarca ögrencinin kurumsal Baskani.

    Erken secimlerden dolayi ertelenen Üniversite sinavlari üzerin sorulan soruya verdigi cevap.

    """YKS ertelendigi icin ögrenciler Sansli """

    ""Seçim tarihi öne alındığında bizim de kamu yararını gözeterek YÖK olarak buna göre bir düzenleme yapmamız icap ediyordu. O nedenle bu düzenleme gerçekleşti. Burada en şanslı olan husus öğrencilerimizin bundan istifade etmeleri. Bu hususa da işaret etmek lazım. Öğrencilerimiz bir hafta daha kazandı diye düşünüyorum" ifadesini kullandı. ""


    ""Ey yükselen genc nesil! Gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk; onu yükseltecek ve devam ettirecek sizsiniz. "" (Dumlupinar 1924)


    YanıtlaSil
  57. Hocam şuanda genişleyici politika uygulamaları var buna tezat olarak fiyatlarda da bi yükselme var bu bir seçim öncesi göz boyama mı yoksa ekonomik durumumuz buna elverişli mi seçimlerden sonra daraltıcı politika uygulamalarına geçiş olur mu bu konuda ne düşünüyorsunuz ?

    YanıtlaSil
  58. İçinde bulunduğumuz kriz, küresel kredi bolluğu sebebiyle ötelenebiliyordu bir kaç senedir. Rüzgar tersten esmeye başlayınca popülist politikalarla içerden ve dışardan borçlanarak büyüdük. Başta eğitim sistemi olmak üzere içi boşaltılmış tüm kurumlarla yapısal reformların uygulanabilirliği ise çok zor. Esas problem kim gelirse gelsin mevcut enkazı kaldırabileceği mi yoksa altında mı kalacağı. Olası seçim sonuçlarına karşın Türkiye'nin restorasyon sürecine ilişkin bir yazı düşünüyor musunuz hocam ?

    YanıtlaSil
  59. hükümette korku dagları sarmış.sırf iyi partiyi seçime sokmamak için yapılan siyasi ahlaksızlık olarak görüyorum.muhaliflerde buna alternatif bir çözüm bulmalı.kanımca benim görüşüm,meral akşener hanım 100.000 imza ile seçime girmeli,bunuda kolayca toplar sanıyorum,akabinde tüm muhalefet meral hanıma destek vermeli diyorum. bunun bize ekmelettine oy verdiren chp nin borcu oldugunu düşünüyorum.chp ancak böyle yaparsa bize kendini affettirebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Iyi parti secime girer. iyi partinin secime girmesi akp icin de avantajdir.

      Sil
  60. 1.demokrasi = sandik
    2.mesru muhalefet alani = muhalefet partileri
    3.bu alan disinda hukumet karsiti soylem/eylem = rejim karsitligi/darbe girisimi
    4.bu alan disinda hukumet lehine soylem/eylem = guvenoyu
    5.sandik + guvenoyu > anayasal haklar

    Bunlara şunuda eklememiz gerekir, gerçek bir seçim olacak mı? OHAL devam ediyor. İktidar yürütmeye ohalli devlet yönetme statüsü kazandırdı. Bu şüphesiz sorumluluk azaltıcı bir durum. Biz gençler sorumluluk duygusuna sahip büyükler görme arayışındayken koltuk değneklerine bağımlı sorumsuz yaşlılar güruhu görüyoruz. Umudumuz azalıyor.
    Arkadan gelen bizden mi korkuyorlar?
    Kendilerinden korksunlar.








    YanıtlaSil
  61. En buyuk sorunumuz muhalefet. Iktidari zaten biliyoruz, her seyiyle ortada ama ana muhalefet? Ne bir umut vadediyor ne de bir guven. Bugunku iktidarin yetistigi partinin, Saadet'in genel başkanı bile daha baskin, daha populer. Bu nasil olabiliyor? Daha genel baskan adaylari yok. Bu nedir simdi? Mhp'den farkli bir taraflari yok. Herkes ayni kaynaktan besleniyor Türkiye'de. Kaynak kim ya da kimler bilemiyoruz ama.

    YanıtlaSil
  62. CDS neden dustu hocam? siradan bir düşüş mü yoksa erken secim açıklamasiyla bir ilgisi var mi sizce?

    YanıtlaSil
  63. Merhaba mahfi bey." Türkiye nin dünya ekonomisindeki yeri" yazınınızda 2000 yılını başlangıç yılı olarak baz almışsınız.Türkiye ekonomisinin 2002-2008 yılları arasında reformlarla yakaladığı ivme de bunun içinde 2008 küresel kriz sonrası girilmiş yavaşlamada.2008 yılını baz alarak bir çalışma yapsanız nasıl bir tablo çıkar ortaya acaba.

    YanıtlaSil
  64. Merhaba,

    Benim projeme yönelik kısa bir anketi sizinle paylaşıyorum. Fikirlerinizle katkıda bulunur musunuz?

    https://goo.gl/forms/EjWqkbX3eMNQtIK92

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  65. Hocam bu göstergeler doğrultusunda doların gidişatı seçimden sonra sizce ne hal alır?

    YanıtlaSil
  66. Baskın seçim doğru olan keline , Erken seçim kelimesini kullanmka bence bariz şekilde hata olur çünkü bu yapılana baskın seçim denir. dediğiniz gibi hükümet bu seçimi yapmayı planlıyordu ve hazırlıklarınıda yaptı ve rakiplerine karşıda seçim zamanında yapılacak denildi baskın tarih belli edilmeyecekti ve tam zamanında 24.06.2018 tarihi seçildi çok net plan dimi bugün seçim yapıyoruz diyorsunuz ama 66 gün sonra yani herkes zaten hazırmış gibi 2 ay sonra seçim halnuki 2 ay önceden yüksek seçim kuruluna bilgi verilmesi gereken zaman zaten. 1 haftada siz öe alın tamam bu işler neden bukadar acelesi var acaba diye soran olursa cevap yok hükümet buna ne cevap verecek halk erken seçimmi istiyordu diyecek hayır istemiyor diyen kendileri idi ve toplantı yürüyüş yada seçim çığlığı atan kimsede yoktu seçimi yapanda isteyende hükümet yan taraftaki eleman sen iste ben yan cebime koyayım istemiyordum ama neyapalım demokrasi deriz.
    24.06.2018 BASKIN SEÇİMİ.
    Tarih bunu erken değil baskın seçim olarak hatırlayacak fakat ekonomi kime kalacak diye merak edenlere emin olun bu seçim diğer seçimlere benzemeyecek. muhalefet liderleri net ve tek bir adayda anlaşırsa bence ilk tur muhalefet seçimi net kazanır bunu hükümette biliyor ve itilmek istenen taraf olmadığı sürece korkuları sebebi ile baskın seçim yapılıyor ama muhalefetinde adayı hazır bence ve tek adayda birleşmeleri gerek her partide biz anlaştık değil demokrasi ve adalet çatısı altına girmeyi taahhüt ettik demeli.
    şuan kimse öngörüde bulunamaz muhalefetin doğru aday çıkarması ve tek adayda anlaşması akp yi yıkar.

    YanıtlaSil
  67. Hocam seçimden sonra Dolar/TL ve Altın yükselişe geçer mi sizce peki?

    YanıtlaSil
  68. Hocam cari açık sorunu için ithalata bakarak mi yoksa ihracat bakarak mi önlem politikası uygulamalıyız..Yani ithalat ikame politikası mi yoksa ihracat teşvik politikasa mi on planda olmalidir?

    YanıtlaSil
  69. sayın hocam erken seçim durumunu ekonomiye bağlıyorlar daha basit bir biçimde anlatsanız da biz de anlasak ne oluyor da erken seçim yapmak zorunda kalıyorlar öğrenmek istiyoruz.
    şimdiden ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  70. mehfi bey ekonomik kriz gelecek diyorlar. grafiklerle daha detaylı anlatabilir misiniz?

    YanıtlaSil
  71. basit bir dille sunu diyebilir miyiz, cebimizde 100 lira vardi biz bu parayi bir sekilde arttirmak istedik. yaz ayindayiz , kislik ceketimizi sattik , sonra borc aldik biraz da odeyecegiz dedik, oldu cebimizdeki para 107 lira 40kurus.7.4 buyuduk mu buyuduk , cuzdan para gordu mu gordu. kis gelince ayni ceketi almak icin , cebimizdeki tum parayi vermek zorunda kalirsak ne yapacagiz ? anneannem soyle derdi ; lazima paha olmaz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi