TL'deki Hızlı Değer Kaybının Nedeni


Türk Lirasının değer kaybının siyasal istikrarsızlıktan, jeopolitik nedenlere, ekonomi politikasını oluşturan alt politika çelişkilerinden dış dünyada oluşan gelişmelere kadar birçok nedeni var. Zaman içinde bu nedenlerden bazısı öne çıkıyor bazısı geride kalıyor. Bugünlerde yaşanan hızlı değer kaybının temel nedeni dış politika tutarsızlığı.

Türkiye, son dönemde Suriye’de izlediği dış politika yaklaşımında önceki durumuyla ciddi çelişkiler içine düşmüş bulunuyor ve o nedenle bocalayıp duruyor. Suriye meselesinde iki cephe oluşmuş durumda. Bir tarafta ABD, İngiltere, Fransa, İsrail ve Suudi Arabistan ve onlara destek veren Avrupa Birliği var. Diğer tarafta Rusya, İran ve Suriye var. Çin, bu konuda taraf değil. Türkiye, Nato üyesi olmasına karşılık Rusya ve İran ile bir arada görünüyor, üçlü toplantılar düzenliyor. Buna karşılık tıpkı ABD gibi Esad’ın karşısında yer alıyor. Oysa Rusya ve İran Esad’ı destekliyor. Rus Dışişleri Bakanı Türkiye’nin Afrin’i Esad güçlerine devretmesi gerektiğini söylüyor. Türkiye, tam anlamıyla iki arada bir derede bulunuyor.

Böyle olunca Rusya ve İran ile birlikte parası en çok değer kaybeden ülkeler arasında yer alıyor.

Türkiye’nin uyguladığı ekonomi politikası zaten çelişkiler, tutarsızlıklar içinde görünüyor. Mevcut söyleme göre Türkiye ‘sıkı para politikası ve genişletici maliye politikası’ izliyor. Sıkı para politikası söylemini nereden anlıyoruz? Bir kere Merkez Bankası ve hükümetin ortak enflasyon hedefi yüzde 5. Sonra Merkez Bankası bu hedefe varmak için enflasyon hedeflemesi uyguluyor. Bunlar bize sıkı para politikası söyleminin geçerliliğini gösteriyor. Genişletici maliye politikası söylemini nereden anlıyoruz? Böyle bir söylem yok aslında ama alınan önlemler bize yüksek oranlı bir büyümenin sağlanabilmesi için vergilerin hafifletildiği, harcamaların artırıldığı, istihdamın teşvik edildiği yani kısacası maliye politikasının gevşetildiği bir görünüm sunuyor. Bu durumda söylemler bize sıkı para politikasına karşılık genişletici maliye politikası uygulandığını gösteriyor. Eğer böyleyse o zaman politikalar arasında bir tutarsızlık, hatta bir çelişki var demektir. Çünkü ekonomi politikasının bu iki farklı alt politikası birbiriyle farklı yollarda ilerliyor, para politikası enflasyonu önlemek için sıkı tutulurken, maliye politikası enflasyonu bir kenara bırakmış büyüme oranını yükseltmeye çalışıyor.  

Bu söylemlere karşılık gerçek durum daha farklı bir görünüm sergiliyor. Merkez Bankası’nın aksine söylemlerine karşılık para politikası sıkı değil. Bunu nereden anlıyoruz? İlk olarak yüzde 5’lik hedefe karşılık yıllardır hedefin çok üzerinde yüksek enflasyon oranları gerçekleşmesi söz konusu oluyor. Öte yandan piyasada gösterge faizin yüzde 15’e gelip dayandığı yerde Merkez Bankası geç likidite penceresi imkânının arkasına saklanarak zor bela yüzde 12,75 oranında faiz uygulayabiliyor. Bir de bunların yanında hükümetin faiz artırımı yapılmasını önleyen yaklaşımları, hatta talimatları var. Bunların sonucunda Merkez Bankası aslında söylemlerinin tersine ister istemez genişletici maliye politikasıyla uyumlu (İngilizcesi accomodative) bir para politikası uyguluyor.

Bu çelişkiler içinde bocalayan ekonomi politikasına bir de dış politika çelişkisi eklenince Türk Lirasının değer kaybetmemesi mucize olurdu. Böyle bir durumda faiz artırmanın ya da başka bir politika önlemi almanın da yararı olmaz. Esasen önlemi piyasa alıyor: Gösterge faiz yüzde 14,55’e tırmanmış bulunuyor. 

Yorumlar

  1. Hocam çok güzel tespitler yapmışsınız her zamanki gibi. Peki siz olsanız hangi tarafta olmak isterdiniz veya nasıl bir yol izlerdiniz Suriye için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben, AKP hangi taraftaysa onun karsisinda yer alirdim. Cunku AKP kendiden olmayalari eziyor ezdi.hatta yok ediyor. Dolayisiyla AKP dusman AKP hangi taraftaysa AKP ye karsi olmak adina AKPnin karsisidaki blok her zaman daha hayirlidir. AKPye karsi olan kim varsa onu yaninda yer almaliyiz.

      Hakan Gungor

      Haka Gugor

      Sil
    2. Hakan Güngör"e kesinlikle katiliyorum. 16 yilin sonunda asla baska türlü düsünemiyorum. Bu Kadar kisa bir sürede ülkenin altini üstüne getiren, talan eden, egitimden sagliga, tarimdan Turizme, dis politikadan Ekonomiye ülkeyi bir kabusa cevirdi.

      Bunun anlami ve kurtulusun recetesi kesinlikle AKP karsiti olmaktir. Bu ülke ve insanlari aklini basina toplayip geregini ilk secimde yapmak zorundadir. Aksi halde asla geriye dönülmeyecek bir yolun sonuna yaklasmaktayiz.

      Kendi yandaslarindan baskasini dislayarak korkunc bir kutuplasma yaratarak yaninda olmayanlari vatan haini ve gayri milli ilan edecek Kadar pervazsizlasmistir.
      Baska da secenegi de yoktur. Bu durumu daha da derinlestirerek iktidarini pekistirmek isteyecek, fakat bu ülkeyi mahfedecektir.

      Mahfi Hocam yukarida ne kadar acik izah etmis. üzerine yazilacak bir tek kelime yoktur.

      Anlasiliyor ki Bu Cennet ülkemiz bir ucurumun esigindedir.

      16 yildir korkunc biat ve itaat icinde olan ve asil sorumlu olan secmen aklini basina toplamak zorundadir. Bu derin akil tutulmasindan kurtulup son sans olan önümüzdeki 2 secimde geregini yapmak zorundadir.

      Sil
    3. Hocam mahsuru yoksa ben de bu konuda sizden açıklayıcı bir cevap almak isterim, ve bunun gibi konularda çözümleri nasıl ve neye göre düşündüğünüzü bilmek isterim, saygılarımla.

      Sil
    4. Cumhuriyetin kurulduğu günden yakın zamana kadar Türkiye'nin ortadoğu politikası bu işlere karışmamak üzerine kuruluydu. Buna 'altın kural' deniyordu. Osmanlı'nın ortadoğuda yaşadıklarından sonra geliştirilmiş bir politikaydı bu. Türkiye, çok yakın geçmişe kadar bu dış politikaya sadık kaldı. Son bir kaç yılda bunun dışına çıktı ve işler karıştı.
      Türkiye'nin burada taraf olmaması ve uzlaştırıcı hakem rolünü oynaması gerekirdi.

      Sil
    5. Oturur tarafsız tarafsız büyük kürdistan'ın kuruluşunu izlerdiniz hocam ondan sonra. Bu noktada "karışmamak" gibi bir lüksümüz olamazdı, bilakis "karıştırtmadıkları" için durum bugün bu noktaya geldi orta doğu'da. mezopotamya ve arap yarımadası'na bile ingiliz köpeğinin kendine uzaklığıyla ölçtüğü ve isimlendirdiği gibi orta doğu diyoruz dikkat ederseniz.

      Sil
    6. Mahfi hocam cok yakin geçmiş derken neyi kastediyorsunuz? 1. Körfez savaşında 1 koyup 3 alinan donem mi? Yoksa israil devletinin ışık hızıyla tanındığı dönem mi? Bunlar gibi nicesi var taraf olduğumuz.

      Sil
    7. Mahfi Egilmez, sorunlarin cozumu icin faizlerin de yukseltilmesi gerektigini belirtmeyi unutmussunuz.

      Sil
    8. Adsız10 Nisan 2018 22:55

      AKP kendinden olmayan kendisine biat etmeyen kendine oy vermeyen her kimse "insan" yerine koymuyor. Devlet katinda "vatandas/yurttas/bu ulkenin evladi asli unsuru" yerine koymuyor! Onun icin AKPye hangi devlet dusmansa ben o devletin yaninda yer alirim onu desteklerim o devletlerle birlikte hareket ederim hatta futbolda voleybolda bile.... Suan Turkiye Cumhuriyeti diye bir devlet yok! Eger bir devlet olsaydi birak hukuku anayasasi olurdu 1982? /2019? Turkiyede Anayasa yoktur. Varsa da hangisidir 2019? 1982? Turkiyede AKParti devleti vardir. Bu devlette benim devletim degil Akpartililerin devletidir. Bu sebeble AKP cunku akpli olmayanlara yani bizlere gore dusman AKP bizim varligimiza vucut butunlugumuze akil sagligimiza dusman ve tehlike arz etmektedir. Son paramiliter silah mermi sayisinda tesvik ile ilgili torba yasa ve KHKlarda bunu gostermektedir

      Hakan Güngör

      Sil
    9. Hocam, kontrol edilemez sayı ve nitelikteki değişkenler karşısında angaje/taraf olmama biçimindeki ve artık 'altın kural' olduğu tam olarak teyit olunmuş olan Ortadoğu politikasının başlangıcını "Osmanlı'nın son döneminden...." diyerek almak hem daha doğru, hem de Cumhuriyet dönemini köksüz görmek kaynaklı kafa karışıklıklarını giderme açısından faydalı olmaz mı

      Sil
    10. sadece faizlerin artırılması çözüm degil ama ,çözümler arasında oda var.artı yapısal refomlar her alanda yapılmalı,dış politikada herkesin işine burnumuzu sokmamalı,ülke içinde ve dışarda diyalog yöntemi uygulanmalı,ayrıştırıcı degil uzlaştırıcı olunmalı,muhalif kesime vatan haini ve terörist gözüyle bakılmamalı.çözümlerden birkaçı saydıklarımdır.alaysı yazınızdan bunları anlayacagınızı sanmıyorum.at gözlügüzü takmışsınız bir kere.ne desek nafile.saygılar iyi günler adsız 11nisan2018 10.26.ayrıca kapitalist sistemde faizlerde kullanabileceginiz argümanlardandır.ekonomiye dini kuralları katarsanız hiç bir zaman dogru yapamazsınız.faize karşıyız diyorlar onca faizi yabancılara ve para sahiplerine faizi benmi verdim.biraz objektif olaylara bakarsanız dogruyu emin olun göreceksiniz

      Sil
  2. Hocam faizleri artırmassan iş İrandaki gibi kuru sabitlemeye ve kara borsayı engellemeye gider. Ne zaman faizler konusu gündeme gelse iş işinden çıkılmaz hale geliyor. Oysa 2001 den 2013 e kadar döviz hep yerinde saydı. Türkiyeye döviz getiren veya döviz ile borçlanan katmerli katmerli faiz kazandı....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İranda sabit kur diye birsey yok.nereden cikardiniz?

      Sil
    2. https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-04-10/vow-to-end-iran-s-black-market-spurs-rush-for-dollars-in-tehran

      Biraz Dümya yıntakip edin. Dolarizasyon bügün Afrika ülkeleri, Orta Asya Ülkeleri, İran ve yakında belki de Rusya da sabşt kur ve kara borsaları englelemelere gidiyor. Yani üretmeyen ve tüketen ülkeler zora giriyor..ç

      Sil
    3. Adsiz 21:08, ne guzel bir laf degil mi "uretmeden tuketen". Muhtemelen ilk duydugunuzda heyecanlandiniz, lafin buyusune kapidiniz. Ne tip birisinden duyduysaniz artik.

      Dolarizasyon da benzer bir etki yapmis belli. Buyusune kapilmis olmalisiniz ki olduk olmadik yere kullaniyorsunuz. Iran, Rusya, Orta Asya ulkeleri, Afrika ulkeleri cari acik mi veriyor, cari fazla mi hic merak etmemissiniz.

      Sil
  3. 2018 yılı sonu dolar beklentisi 4.11 olarak tahmin ediliyordu. Ama Nisan ayı başında bu tahmin yılsonu beklenilen rakamı geçti. Hocam sizin yılsonu tahmininiz ne olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bu konuda tahmin yapmıyorum daha doğrusu yapsam da açıklamıyorum çünkü anlamı yok. Bu kadar değişken bir ortamda kur tahmini yapmak mümkün değil. Trump'ın yarın ne yapacağını söyleyebilecek olan varsa kur tahmini yapılabilir.

      Sil
    2. Benim tahminim 4,35-4,50 bandı. Yazın bir kenara. Savaşa filan girmezsek tabi.

      Sil
  4. Hocam öncelikle kaleminize sağlık, yine çok açıklayıcı bir yazı yazmışsınız.

    Sorum ise şu; Madem politik gerilimler bir ülke parasının değeri üzerinde olumsuz bir etki yaratıyor, o halde neden daha henüz yaşanan Rusya-ABD gerilimi dolar üzerinde düşme yönünde bir baskı kurmadı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dolar endeksi düşüyor. Ama bizim para daha hızlı düştüğü için Dolar düşmemiş görünüyor.

      Sil
  5. Sayın Hocam eğer mahsuru yoksa sizden tavsiye alabilir miyim?
    Şu kiritk durumda 100bin civarında nakit nasıl değerlendirilir? Doalr mı alalım yoksa faizde mi tutalım? (Şu anda faizler 14 civarında veriyor.) Saygılar sayın hocam,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoca bu tip sorulara prensip olarak cevap vermez.

      Sil
    2. Cumhurbaskani güne eyyyy amerika, israil veya falanca ülke diye basliyorsa dolar al, faiz sonuc degil nedendir diyorsa gene dolar al... Ben öyle yapiyorum simdiye kadar zarar etmedim.

      Sil
    3. Evet bu konularda herkesin durumu farklıdır. Ben bir şey diyemem. Ben sadece durum tespiti yaparım ve gidişatın yönünü görüp göstermeye çalışırım. Sonrası size kalıyor.

      Sil
    4. Euro al dolar yerine, daha garantili. Altin da olur. Ama hep al, TL den kac mumkun oldukca.

      Sil
  6. Hocam peki MB sizce ne yapmalı ? Politika yapıcı olmadığından Dış Politikayı etkileyemez. Elinde olan silahları nasıl kullanmalı ?
    TCMB
    - Piyasaları sözlü yönlendirebilir,
    - Rezerv opsiyon katsayisi ile oynayabilir,
    - GLP'de bandı genişletebilir, henüz aksiyon almadı. Bana göre 25 Nisanda önemli bir karar verme sınavında MB. Sizce bunlar yeterli olur mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MB'nin faizi artırmaktan başka bir çaresi yok. Ama o da geçici çözümdür. Hatta bu ortamda çözüm müdür o da tartışmalı. Sonuç olarak MB, hatalı dış politikayı düzeltemez, başka bir yöne giden maliye politikasını doğru yöne çekemez. Tek yapabileceği şey faizi artırtmak onu da bizim anladığımız anlamda bağımsızlığı olmadığı için yapamıyor.

      Sil
    2. Hocam MB'nın faiz arttırması Nisan 94'teki gibi bir etki yapmaz mı ? Belki de ondan çekiniyorlardır.

      Sil
  7. Ülkemizde hergün acaba yarın ne olacak endişesiyle yaşıyoruz. ABD ve Rusya etkeni altındayız

    YanıtlaSil
  8. Hocam
    Iç piyasa ağırlıklı çalışan ve hammaddesini ithal etmekte durumunda olan işletmeler veya doviz cinsi borclanma ile yatırıma girmiş ancak ticaret savaşları nedeni ile gelir bekledigi ihracat pazarları kısıtlanma riski altına giren işletmeler için bu aşamadan sonra ne tedbir alınabilir; yoksa zaten ruhları şad olsun diye dua zamanı mıdır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konu işletmelerin kendi başına tedbir alması aşamasını geçti galiba. Yapılabilecek tek şey maliyetleri bir daha gözden geçirip elden geldiğince düşürmek sanırım.

      Sil
    2. Faizleri düşürmek isteyen yönetim, uretici ve ihracatci firmaların yatırım borclanmasi faiz giderlerini düşürücü bir karar almak istese nasil uygulayabilirdi acaba?

      Sil
  9. Hocam merhaba

    Rusya-iran-türkiye para birimi en çok değer kaybeden ülke durumunda ve iran dolar kurunu sabitleyerek yastık altı dolarları da belli bir miktara sabitledi. Türkiye için aynı durum olabilir mi? Kuru sabitlemek ya da mevduattaki dövizlere kısıtlama getirmek(el koymak) ne derece doğru olabilir? Cari açığın bu kadar yüksek olduğu bir ülkede çözüm ne olmalıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İran'ın petrolü ve doğal gazı var, bizim yok. Bizim sabit kurumuzla onları almak mümkün olmaz.

      Sil
    2. Hocam Dolar Yıl sonu ne olur

      Sil
    3. Hocam sabit kurda para politikasi her koşulda etkisiz, degil mi? Maliye politikasinin etkin olmasi icin de odemeler dengesi egrisinin mumkun oldugunca faize duyarlı olmasi lâzim. Turkiyede bu egri cok esnek degildir sanirim. En küçük bir faiz dusmesinde sermaye daha guvenli ülkelere gidiyor cunku. Bu durumda para politikasi gibi maliye politikasi da pek etkin sayilmaz sabit kur rejimli Turkiyede. Bunu da bir sebep olarak soyleyebilir miyiz Hocam?

      Sil
    4. Evet tabii. Sonuçta İran bizim kadar dışa açık değil. Hatta sermaye hareketleri açısından kapalı bir ekonomi.

      Sil
  10. Peki şu an ne olucak hocam bu arada ağzınıza sağlık çok güzel olmuş daha 3.90 larda sayın ertem dolar alanın elinde.kalir diyodu yazık bu millete

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında çok da yanlış değildi: Dolar alanın elinde kaldı ve alanlar açısından fena da olmadı.

      Sil
    2. ince, çok inceee :)

      Sil
    3. Pastırma ayazi ya da yazı başlikli bir makale yayimlamistiniz burada. Parasal genişleme durdu, FED parayi geri çağırıyor, kolay USD bulmak zorlaşacak mealinde bir yazıydı. Ekonomiden anlamam ama içerik kafama yatmıştı. TL mevduat faizi de vergileri düşünce enflasyona yenik düşüyordu zaten o gün bugündür birikimlerim USD + %3 faizde. Tüyo için teşekkürler Mahfi Eğilmez. Sizi takip etmek hem keyifli hem de kârlı 🙊

      Sil
    4. Kâr edince daha keyifli tabi 😄
      Ben de mevduattan vazgeçip USD, Avro ve altından sepet yapmıştım. Kâr sayılmaz belki ama en azindan paramız erimiyor. Esasında faizler artsa biz de bu yollara basvurmasak daha iyi olurdu.
      Not: Aman yanlış anlaşılmasın, faiz lobisiyle irtibat veya irtisaklı değilim. Sadece elindekini korumaya çalışan sıradan bir vatandaşım.

      Sil
  11. Tespit yerinde ve güzel olmuş . Hükümet dış politikada bataklığa saplanmış durumda ve bu bataklıktan bir şeyler kaybetmeden çıkması mümkün görünmüyor.

    YanıtlaSil
  12. Hocam o diil de bu 1. Dünya sawaşına mı benziyo ne. İtilaf ittifak devletleri bir tarafda devrin ağa babaları diğer tarafda eski ağa ve genç ama ergen olmamış dayılar

    YanıtlaSil
  13. Nasrettin hoca hesabı anahtarı samanlığın dışında arayan davranış yani doğrusunu bilmesine karşılık yanlış çözüm arayışları . Gereksiz projeler ile toplumu oyalama.

    YanıtlaSil
  14. Hocam fed faiz arttırmasına rağmen dolar endeksi neden düşük

    YanıtlaSil
  15. "Bir tarafta ABD, İngiltere, Fransa, İsrail ve Suudi Arabistan ve onlara destek veren Avrupa Birliği var."

    Hocam bu cümlenize Almanya'yı da eklemeniz gerektiğini düşünüyorum. Zira Suriyede çok aktif bir şekilde bulunuyor; silah yardımı yapıyor"sonra kendi kamuoyuna verdiğimiz silahları geri alamıyoruz kayboldu diye açıklama yapıyor", eğitim kampları var, askeri üsleri var, pkk'nın bir kolu olan pyd ile kol kola Suriye resmi rejimini ve Esad'ı devirmeye, en kötü ihtimalle de Suriye kürdistanının kurulmasına çabalıyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Almanya son dönemde bu ittifakın içinde yer aldığını ifade etmediği için eklemedim. Onu da AB desteği olarak göstermeyi tercih ettim.

      Sil
  16. Dolar yıl sonu tahmininiz hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok. Yarın için bile tahmin yapamıyorum. Siz bana Trump'ın yılsonuna kadar neler yapacağını söylerseniz ben de size bir tahmin verebilirim.

      Sil
  17. "Herkes bu yazıyı mı bekliyormuş ne anında TL gibi uçtu gittti..." diye yamışsınız hocam. Biz bazı nedenlerden yazamıyoruz bunları ama beğenmeden de edemiyoruz...

    YanıtlaSil
  18. Hocam TL değer kazanması için GLP 300 puan arttırılmalı diye düşünüyorum, eğer faiz arttımı olmassa hedefim 4.70 lerdir bu yıl içinde. Sİzin yorumlarıız var mı bu konularda?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tek başına faiz artırımı ancak geçici çözüm sağlar. Sonuçta faiz artırımı hatalı dış politikayı düzeltemez.

      Sil
  19. ben de kendi sayfamda analizde bulundum hocam https://gursoyarda.blogspot.com.tr/2018/04/dolar-nereye-kosuyor-tum-bunlarn-sebebi.html
    bu arada elinize sağlık

    YanıtlaSil
  20. Hocam birsey sormak istiyorm yakın zamanda ziraat bankası 1.5 milyar dolar 40 bankadan kredi kullandı kurun seviyesi belli ve bu piyasada bu riske girmesinin sebebi uzun vadede TL suanki seviyesinin altında olmasını düşündüğü için mi böyle bir hamle yaptı kısaca şuan ki durumda türk bankasının 4.tl den yurtdışında dolar kredisi sagladiklarinda doların 2 yıl sonra 3 seviyesine indiğinde kullandığı krediden olumlu yönde yararlanma durumu olabilir mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bankalar genellikle eski aldıkları sendikasyon kredisinin vadesi geldiğinde onu yenilerler. Aksi takdirde kaynak kaybı olur. Muhtemelen Ziraat de bunu yaptı.

      Sil
  21. Hocam merhaba, TCMB faizi arttırırsa bile geçici çözüm olacak diyordunuz. Ekonomik anlamda bu çelişkileri ortadan kaldırmak için neler yapılmalıdır?

    Bu tarz yazılarınızı bugüne kadar bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim. Sisli bir havada önümüzü görebiliyoruz sayenizde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Ekonomideki çelişkileri ortadan kaldırmak için önce siyasetteki ve dış politikadaki çelişkileri ortadan kaldırmak gerekir. Ki bu öyle söylendiği kadar kolay bir iş değil.

      Sil
  22. Hocam liradaki değer kaybını dış politikaya bağlamışsınız da bence neden başka: varlık fonunun parası bitti, artık dövizi baskılayamıyorlar, yaydan boşalmış gibi oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dünyada 1,5 trilyon Dolar nakit para dolaşıyor. Sizin elinizde ne kadar Dolar olacak da onu bastıracaksınız?

      Sil
  23. Peki faizi artırmak yeni sorunlar getirmez mi hocam. 90'li uillarda olduğu gibi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. An itibariyle bütün sorunlar masanın üzerinde değil mi zaten?

      Sil
  24. bir gün doların değerlenmeye başlaması kaçınılmazdı. aptallık her ay 5 milyar dolar borçlanmakla başladı bu rakam gün geçtikçe arttı. türkiyede demokrasi olsada savaşmasakda şu olsa bu olsada bu ekonomik anayışa dolar yine değer kazanacaktı. bu bir anlayışın sonucu. ama hukuksuzluk demokrasi yokluğu savaşa girme tehlikesi yanlış yatırımlar süreci hızlandırdı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yuzde yuz dogru. Tam kemige vurdun Tanerus.

      Sil
  25. Hocam Peki faizi yükseltmek yeni sorunlar getirmez mi ekonimiye. 90'li yillara dönüş olmaz mi? Faizin olmadığı alternatif bir çözüm mummüm mu?

    YanıtlaSil
  26. BORÇLAR HANİ ÖZEL SEKTÖRÜNDÜ.her ay devasa cari açık verince akp liler borçlar özel sektöre ait devleti ilgilendirmez diyorlardı.ama döviz yükselmeye firmalar borçları çeviremez hale gelmeye başlayınca hemen borç yapılandırılmaları başladı. döviz borçları şimdi halkın kesesinden bir şekilde ödenmiş olacak. özel sektör kendi borcundan sorumlu halka bir şey olmaz diyenler hiç bir şey olmamış gibi yanlış teorilerini gizlemeye devam edecekler

    YanıtlaSil
  27. Yil sonu dolar 4.6 TL olur bence

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yil sonunu bulmaz, Haziranda olur bu

      Sil
    2. 4.75 denge noktasi

      Sil
  28. Türkiye Ekonomisi Gizli Kutu oldu 15 yılda. Emlak Sektöründekiler satışların suni olduğunu söylüyor kiminle konuşsak gayrimenkul üretenlerin önce satış sonra yapı yaptığından fakat satışların suni olduğunu genelde malzeme aldıkları firmalara daire karşılığı yani BARTER ile bu satışları yaptıkları dolayısı ile bina bittikten sonra barter işleminden sonra malzemeci binayı inşaat yapan firmaya sen sat dediği bu satışların çift satış oluşturduğu herkes tarafından biliniyor artık. ayrıca birçok esnafta bankadan kredi çekemdiği için işyerini yada binasını yakın tanıdıklarına satış gösterip konut kredisi kullandığı bu yolla sürekli bina satışlarının şiştiği biliniyor artık. türkiyede en büyük sorun sahte veriler gerçeği yansıtmayan rakamları oluşturan devletin kendisi olması oldu. artık hayırlısı diyemiyoruz çünkü siz layık olduğunuz gibi yönetilirsiniz. yarın 11 nisan 2018 zarrab davası sonuçlanacaktı muhtemelen yine ABD bize oyun oynuyor romanı yazılmaya başlanacak. yazar belli okurlarıda belli.
    türkiye cumhuriyetini krize sokanları söyleyen akp bu sefer kriz değil iflas ettirecek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adsiz 22:46, oncelikle sunu unutmayin, bir sistemin bir paydasi eger sistemi iflas ettiriyorsa o sistemde bir sorun var demektir. Ornegin telefonunuzdaki hicbir program telefonunuzu cokertemez. Isletim sistemi programin sistemi cokertmesini engelleyecek tedbirler alir, sayet bir program cokertebiliyorsa, cozum programi duzeltmek degil, isletim sistemini duzeltmektir. Duzgun yazilmis programlarla her isletim sistemi sorunsuz calisir, isletim sistemini kaliteli kilan farkli programlari calistirabilmesi ama olasi sorunlar icin gerekli sigortalara sahip olmasidir.

      Siyasal sistemler de boyle, Turkiye'nin rejimi surekli ulkeyi iflas ettirecek siyasi partilerin cikmasina ve ulkenin disa bagimli hale gelmesine sebep olacak iktidarlari uretiyor, gerekli tedbirleri alamiyor. AKP gokten gelmedi. Siz AKP'yi elestirirken aslinda sistemi elestiriyorsunuz, ama farkinda degilsiniz. Demek istiyorsunuz ki rejimde bir sorun var, bu bir tarafta kalsin.

      Bir de boyle dedikodu ile ekonomik analiz yapanlar var. Konut satislarinda cifte satis oluyormus, sanalmis. Ekonomik analizi, gazeteden gordugunuz haber ile yaparsaniz, 'konut satisi' diye onemli bir rakam oldugunu dusunursunuz. Hicbir ekonomist 'konut satisi' diye bir rakama bakmaz '_yeni_ konut satisi' diye bir rakama bakar. Bu rakamda da cifte satis diye bir sey olmaz. Ulkede yatirim gostergelerinden bir tanesi yeni konut satisidir. "Ikinci el" konut satisi, "catal bicak satisi"ndan daha farkli bir gosterge olusturmuyor.

      Sil
  29. Sıcağı sıcağına çok güzel bir yazı olmuş sayın hocam, kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  30. Hocam enerji bagimliligimiz yuzunden uretimi ceviremez hale gelecegimizi dusunuyor musunuz? Yani tl'deki asiri degersizlesme uretmek icin tuketimimize(ithalat) yetecek mi? Yetecek ise ne zamana kadar? Ayrica tek bagimliligimiz enerji degil, yavas yavas gida da oldu. Tl'deki bu degersizlesme ile gida krizi ongoruyor musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enerji bağımlılığımızdan önce takıntılarımızdan kurtulmamız gerektiği kanısındayım.

      Sil
    2. Faiz yukselirse her sorun cozulur.

      Sil
  31. hocam merhaba,
    faizler gerçeği yansıtıyor mu?benim bildiğim dolara öďenen faiz %20

    YanıtlaSil
  32. Cari açık almış başını gitmiş.
    Fed her dönem çeyrek puan arttırıyor faizi,
    Faizleri arttırmayın diye baskı yapan bir yönetim var...
    3. dünya savaşı çığırtkanları ve oyuncuları sahnede...
    sonra dolar yükseliyor...
    ya hakikaten savaş çıkacak...
    ya uzun bacaklılar ucuzdan mallanacak ....

    YanıtlaSil
  33. İyi geceler hocam sizden son günlerde bazı büyük şirketlerin borç yapılandırmaları ile ilgili bir değerlendirme bekliyoruz tşk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben o kadar özel konulara girmiyorum biliyorsunuz ama bunun sistemle ilişkisi konusunda bir şeyler yazarım.

      Sil
    2. Mahfi Egilmez, hukumete verdiginiz akli biraz da patronunuza verseydiniz de dogru duzgun borclansaydi.

      Sil
  34. Ne yani şimdi imf ye borç vermiyor muyuz? Trajedi bir yana içine ettiler ülkenin. Eski Türkiye’yi mumla aramakta varmış!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Unknown 00:33, bunlar gokten gelmedi. Halk secti.

      Demek ki sistemde bir sorun var bunu mu soylemek istiyorsunuz? Baksaniz surekli "ulkenin icine edenler" iktidara geliyor. Cunku Eski Turkiye'nin degismesinin sebebi, o zamanki iktidarin da ulkenin icine ettigi dusunulup degistirilmesiydi. Sizin sorununuz iktidarla degil belli ki o iktadarin gelme bicimiyle.

      Sil
    2. Çıkarımınız zorlama ve yanlış. Benim sorunum şu ülke kötü yönetiliyor. Bunu kabullenecek bilgi birikimi ve olgunluk gösterilmiyor.Propaganda hamaset ve kurnazlıkla gün kurtarılmaya çalışılıyor.

      Sil
    3. Unknown 16:01, haklisiniz ama bunlari rejimin geregi olarak halk seciyor. Halk cahil, komure, makarnaya kaniyor ancak sonucta kendisi seciyor.

      Sil
    4. Halkımız mış gibi yapmanın ustası olmuştur. Çünkü ta en başından beri siyasi sistem çoğulcu demokrasiyi oluşturamamıştır. İktidara gelen işleri batırıncaya kadar iktidarda kalacak imkanı bulur çünkü sistem çoğunlukçudur. Ortada çoğulcu bir demokratik sistem olmayıncada tutunmanın tek yolu çoğunluğa katılıp onlardan mış( mesela hayırlı cumalar mesajına yüklenen anlam) gibi yapmaktır. En azından muktedir işleri batırıncaya kadar.Yani bence meslekli ve donanımlı bireyler yetiştiremediğimiz ve çoğulcu demokratik sistemi tesis edemediğimiz sürece aynı kısırdöngü farklı oyuncularla döner gider. 70 yıldır gelişmekte olan ülke mi olur Allah aşkına ya. Gelişmekteymiş gibi yapmanında ustasıyız.

      Sil
  35. I.Dunya Savasi'nin uzerinden 100 yil gecti ancak taraflar degismedi, daha dogrusu Türkiye'nin karsisinda olan blog ayni. Bir de yenileri eklendi, dis politikamiz sebebiyle. Turkiye cok once, daha resmi olarak kurulmadan kendini Avrupa devleti olarak tanimlamisti halbuki. Buna ragmen bir sekilde bu adimlar surekli kesintiye ugradi. Cok olmadi daha Turkiyedeki en yetkili kisilerden biri 1911-12 Trablusgarp oncesi sinirlara donmekten bahsediyor, reel hayattan kopuk hayaller ileri suruyordu. Saç boyasini, tras kopugunu, sampuani bile ithal ettigimizi onemsemiyordu. Sonucun boyle olmasi o kadar normaldi ki aksi olsaydi dis guclerin mudahalesi var diyebilirdik Hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. I. Dunya Savasi'nda "Turkiye" yoktu. Osmanli Devleti vardi. Bunlar farkli rejimlerle yonetilen, farkli milletleri olan, tekinin son iktidarinin goruslerinin digerine bulastigi ancak sistem ve siyaset olarak cok farkli olan ulkeler. Haliyle iki farkli seyi ayni seymis gibi degerlendirmeye calisiyorsunuz.

      Sil
  36. Hocam yazinizi okurken kendimi en temel denklemi hatirlamaya calisirken buldum. Şu saat oldu halen hatirladiklarimi birlestiremedim. Soyle bir formülümüz vardi kapali ekonomide:

    Y=C+I+G..(I=S) Tasarruflarla yatirimlari gerceklestiriyorum burada. Eger faizler artarsa I azalacak, toplam talep, toplam uretim, toplam gelir de azalacak.

    Ben bu formulu I=S oldugu icin Y=C+S+G diye de yazabilirim. Ama burada faizler artarsa formule gore S'nin artmasini, toplam uretim yani Y'nin artmasini beklerim.

    Bu durumda iki ayri sonuc cikmis oluyor. Nerede yanlis düşünüyorum, lutfen soyler misiniz Hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. (X - M) i de eklemeniz gerekir. Ekonomi dışa açılınca dışarıdan kaynak girişli de olur.

      Sil
    2. Hocam disa kapali oldugunu varsayarsak?

      Sil
    3. Haddimi bilerek, soruya cevap vermeyi Mehfi Hoca'ya birakiyorum tabi. Ama dis ticareti ihmal etseniz bile tasarruf ve yatirim'i diger parametrelerden bagimsiz dusunmek pek mantikli gorunmuyor. yatirim yaparsan sadece tasarruftan degil harcamadan da kisabilirsin mesela, hatta kamu harcamalarinin dahi faizle iliskisi olacaktir. Bu durumda denklemdeki parametrelerin tamamina bakmakta ve bunlarin faizden ve kurdan etkilenimlerini ayri ayri dusunmekte fayda var derim ben.

      Sil
    4. Hiçbir yerde yanlış düşünmüyorsunuz. Çünkü bunlar statik kısa vadeli analizler. Uzun vadede artan faizlerin yarattığı gelir artışıyla yeniden C artacak onun sonucunda da I artacak.

      Sil
  37. Öyle bile olsa eğer bir yılla ilgili özel bir oynama yoksa eğilim doğruyu gösterir.

    YanıtlaSil
  38. "yüksek oranlı bir büyümenin sağlanabilmesi için vergilerin hafifletildiği" ifadesi gerçeği yansıtmıyor, çünkü hükümet habire vergileri artırıyor, elleri miletin cebinde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. KDV de ve ÖTV de indirimler yapılmıştı hatırlarsanız.

      Sil
  39. Değerli Hocam güzel yazılarınız için öncelikle teşekkür ederiz. ayrıca eski uygarlıklara ait yazılarınıza da çok beğenerek okuduğumuz söylemeden geçemeyeceğim.

    hocam herkes aynı şeyi söylüyor, türkiye ekonomik kriz değil, kanser hastalığı yaşıyor deniyor. yani şu anda ülke olarak bağımsız hiçbir devlet organı yok. sayıştay görevini yapamıyor, 2017 yılında vergilerden toplanan toplam rakam 600 milyar lira yani güncel kur 4,13 olarak baz alınırsa 145 milyar dolar. hocam bu paralar nereye gidiyor? tüm yatırımlar yap işlet devret modeli ile yapıldığı için bu paralar kasadan harcanmıyor.

    hocam ciddi ciddi un, bulgur vb. erzakları depolamak gerekir mi? şu an venezuella'da 1 kg pirinç almak için asgari ücretin yarısını vermek gerekiyormuş. türkiye bu kadar kötü bir duruma düşmez değil mi? saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.
      Bu tür depolamayla bir yere varamayız. En çok 15 günü kurtarabiliriz.

      Sil
    2. Benim 5 dönüm bostan var Hocam... Ekeyim orayı diyorum.
      Saygılar,
      Osman Yangelyat :)

      Sil
    3. Bu tarz depolama işleri yarın benzine zam gelecekmiş gideyim de depoyu fulleyelim demekle aynı. 1 hafta derdini çözse de sonrasına derman olamıyor ne yazıkki.

      Sil
  40. "Reuters" in bildirdigine göre, TCMB Baskani aciklamalarda bulunmus.

    Haber basligi "Dövizde atak var nereden geldiğini araştırıyoruz"

    Anliyoruz ki arastiriliyor, nerede saklaniyorsa bulacaklar ve haber verecekler.

    Baskan devam etmis,

    *Yakın dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin gücünü koruduğuna işaret etmekte.

    *Enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturmakta.

    *Son dönemdeki gelişmeler enflasyon görünümüne etkileri açısından yakından takip edilmekte.

    *Para politikası kararları fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda şekillenmeye devam edecek.

    *Bu çerçevede, enflasyonun tahmin patikası ile uyumlu olması ve enflasyondaki düşüşün sürekliliğinin sağlanması hedeflenecek.

    *Yapısal alanlarda atılacak adımların kalıcı fiyat istikrarını desteklemesi beklenmekte.

    Sayin Hocam, muhakkak ki her satir öbemli fakat en son satir aciklama dikkat ceki degilmi?
    Bu hükümetten bir istek ve beklenti mi, yoksa bu konuda bir calisma mi var.?

    Bu konudaki yorumlarinizi rica edebilirmiyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dövizde atağın nereden geldiğini araştırma meselesini anlayamadım. Bunu kime sorsalar söylerdi. MB şu an önemli bir açmaz içinde. Elindeki araçlar maalesef mesela dış politika hatalarını düzeltmeye uygun değil. O nedenle fazlaca yapabilecekleri bir şey yok. Yapısal reformdan ne anladıklarını da açıkçası ben bilmiyorum.

      Sil
    2. Calisma filan yok, sadece dostlar alisveriste gorsun hesabi. O kadar tesvik paketi acikladilar, birinden elle tutulur bir sonuc cikti mi?

      Sil
    3. Köye dönene 300 koyun paketi vardı birde geçenlerde. Yüksek mühendisim ama bende düşündüm açıkcası, araştırdım meğer paket yırtıkmış. Birşey çıkmadı içinden.

      Sil
    4. Hükümet mb başkanına, mb başkanıda, tüik verilerine topu atıyor sanki.

      Sil
  41. acik ve net piyasa develuasyonu icindeyiz! dolar 4.15
    euor 5.15

    dalgali kurda develuasyom olmaz degil olur!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ona devalüasyon denmiyor değer kaybı deniyor. Ama sonuç değişmiyor.

      Sil
  42. Dolar ve Euro"nun kur rekorundan sonra Yandas medya.

    Yine magdur.. Yine digerleri suclu..

    " Türkiye, Rusya ve İran'a ortak saldırı!"

    Recep Tayyip Erdoğan, Vladimir Putin ve Hasan Ruhani'nin 4 Nisan'da Ankara'da bir araya gelmesinin ardından Türk Lirası, Ruble ve Riyal'de benzer kayıplar yaşandı. Dolar dün Türk Lirası karşısında 4.1383 ile rekor kırarken, Euro da 5.1166 ile yeni zirvesine tırmandı. Kasım 2017’de yapılan Soçi Zirvesi sırasında da Türkiye, Rusya ve İran'ın kurunda benzer hareketler yaşanmıştı.

    YanıtlaSil
  43. Yukselmenin bir nedeni de global trader'larin TL'de maden bulmus olmalari. Herkes secime kadar faizlerin artmayacaginin farkinda, risk minimum bir sekilde TL'ye yuklenebilir. 2001'deki kuru 1 alirsak, benim yaptigim hesaba gore kurun su an 4.35 olmasi gerekiyor, ama piyasalar hep ileriye baktigi icin kurun nereye gidecegi enflasyonla ilgili bir durum. %5'lik enflasyon hedefi tam bir masal, %15-20 araligina gelirse kur da 4.50-5 arasina gelir. Ama cift haneli enflasyon rakamini yonetmek cok zordur, tamamen kontrol disina cikabilir. Her halukarda secimlere kadar 5'i gorecegimizi dusunuyorum zira FX trader'larinin bu kadar kolay para kazanabildikleri baska para birimi yok su an.

    YanıtlaSil
  44. Basit bir enflasyon farkı hesabıyla doların yılbaşında olması gereken seviyeye geldiğini görüyoruz ,çift haneli enflasyonunun devamı yılsonu doları 4.80- 5 seviyesine çıkarması beklenir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. katiliyorum.
      Benim yaptigim hesaba gore
      oncelikle 2004 mayis ayini yani dolarin 100 endeks oldugu donemden itibaren dolarin enflasyonu ile tlnin enflasyn farkini cikarttim elde ettigim sonucu mayis 2004deki dolar kurunun uzerine koydum
      cikan sonuc 5,87 lira yapiyor tabii bu dolarin 100 endeks degerinde oldugu varsayimina bakarak
      Dolar suanda 89-90 band endeksinde dolaniyor buna cevridigimiz zaman ise hemen hemen 5,28 liraya denk geliyor dolar kuru burdan euro kurunu da 6.50 cikartabiliriz

      Kisaca yeni Turkiyede olmasi gereken guncel kur asagidaki gibidir

      1 Dollar : 5,28 Turk Lirasi
      1 Euro : 6,50 Turk Lirasi

      Sil
    2. iyi ihtimalle 4.77 lira olur dolar
      euroda 5.85 olur

      Sil
  45. Önce "Kardeşim Esad".. Çünkü o dönemki bazı ülkelerle birlikte yapılan planlara göre, BOP projesi kapsamında, Esad'ı güzellikle "Yola getirme" planları vardı. Yoksa Esad'ı BOP'a ikna etme maksadı olmasaydı, koyu Sünni radikal İslamcıların, dünyadaki Sünni olmayan herhangi bir canlı türüne "Kardeşim" demesi mümkün değildi.

    Sonra Esad ikna olmayınca kartlar açık oynanmaya başlandı ve böylece "Kardeşim Esad" bir gecede "Katil Eset" oldu. Yani radikal Sünni İslam'ın fabrika ayarlarına geri dönüldü. Sonra MOSSAD'ın emri ve CIA'nin kavliyle bütün mezhepçilere görevleri dağıtılarak, "Bizim de büyük yardımlarımızla" Suriye'de ortalık kasıtlı olarak karıştırıldı. Bütün muhalifler terörize edildi ve bütün terör örgütlerine her türlü destek verildi.

    Şu anda ise bir yandan "Suriye'nin toprak bütünlüğü kırmızı çizgimizdir" denirken.. Diğer yandan "PYD/YPG terör koridoruna müsade etmeyiz" denirken.. Diğer yandan da hem Suriye'nin toprak bütünlüğünün hem de PYD/YPG terör koridorunun tek ilacı olan Esad hükümetine hala düşmanlık yapılması, bin yıllık mezhep düşmanlığından başka sebepli değildir.

    Evet taraf olunmamalıydı. Türkiye'nin fabrika ayarları zaten Ortadoğu bataklığında taraf olmama şeklideydi. Eğer Türkiye Suriye'nin karıştırılması konusunda taraf olmasaydı, Suriye bundan 10 sene önceki durumunda olurdu. Ne terör koridoru gündemde olurdu, ne Afrin ne YPG ne de İŞİD. Suriyeli mülteci diye bir şey de olmazdı çünkü bütün bunların meydana gelmesinde en büyük emekleri veren ülkelerin başında biz geliyoruz. CIA ve MOSSAD'ın derdi başka ama bizim bu yıkımda "Taraf" olmamızın tek sebebi bin yıllık mezhep düşmanlığı kaynaklıydı.

    Mahfi hoca da "Türkiye'nin burada taraf olmaması ve uzlaştırıcı hakem rolünü oynaması gerekirdi." demiş. Sanırım "taraf olmaması gerekirdi" derken, en sonki ABD-Rusya-İran-Suriye gerilimi sırasında değil, "En başından beri" taraf olmamalıydı demek istemiştir. En azından ben öyle anladım.

    YanıtlaSil
  46. Hocam, MB döviz rezervi ne durumda? Bunu atlamamak lazım. Brüt değil net.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kullanılabilir döviz rezervi en son 29 milyar Dolardı. Yenisi yarın açıklanacak.

      Sil
    2. Döviz stokunu da bitirmisler. vah vah vah.

      Sil
    3. Kullanilabilir derken neyden bahsediyorsunuz, rezervin geri kalani kullanilamiyor mu? Lanetli mi hayirdir?

      Sil
  47. Komsumuz Bulgaristan’da Asgari Ücret hesabindan gidersek sayet euro 6.13 lira olmasi lazim.dolarrda 4.98 olmasi lazim

    yani bulgaristanla rekabet edebilmemiz icin komsumuzla iyi gecinmemiz icin
    dolar 4.98
    euro 6.13
    olmasi lazim gerek

    yukaridaki sadece bir ornek....sonucta komsumuz bize rakip tekstil yabanci sermey dis yatirim sanayi konusunda...

    kisaca ne kadar hesap yaptiysam ordam carptim burdan boldum ortalamalar aldim endeksleri hesapladim enflasyon farklarini cikartim ne ettiysem tum ibreler dolarda 5e yakin seviyeyi gosteriyor.tum hesaplamalarimda ortalama dolar 5 orta noktasina geliyor.

    YanıtlaSil
  48. Mahfi hocam öncelikle kaleminize sağlık güzel bir yazı olmuş. Ancak bu üzerinde durduğunuz tespitler ve siyasi gerilimler 6 ay önce de vardı. Ve kur 3.75-85 bandındaydı. Sizce TL'nin değer kaybı Türkiye'nin takındığı siyasi tavırdan mı yoksa ABD'nin ülkeye dolar çekme gayreti ve ticaret savasindan mı daha çok etkiliyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Bu durum 6 ay önce yoktu. Türkiye ilk kez net biçimde Rusya ve İran'la birlikte aynı fotoğraf karesinde göründü. Ki sonra o resimden de çıktı ama o resim hep hafızalarda şimdi.

      Sil
  49. Mahfi hocam öncelikle kaleminize sağlık güzel bir yazı olmuş. Ancak bu üzerinde durduğunuz tespitler ve siyasi gerilimler 6 ay önce de vardı. Ve kur 3.75-85 bandındaydı. Sizce TL'nin değer kaybı Türkiye'nin takındığı siyasi tavırdan mı yoksa ABD'nin ülkeye dolar çekme gayreti ve ticaret savasindan mı daha çok etkiliyor?

    YanıtlaSil
  50. Hocam mrb,yazınız için tşk .
    Daha önce uluslararası kredi kuruluşları açıkladıkları tespitlerde not indirimi ve cds primlerinin dışarıda yükselmesininin gerekçelerinde ;
    1-Türkiye için ekonomik göstergelerin uzun vadede iyileşmeyeceğini,
    2-Ençokda ileriye yönelik belirsizlikten etkilendiğini söylediler.
    şimdi sizin yazınızda da ekonominin siyasi belirsizliklerden dolayı olumsuz etkilendiği belli,yani adamlar bizi bizden iyimi biliyorlar anlayamadım ? bu kadar kırılgan durum iç açıcı değil ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok aslında biz de biliyoruz da not vermediğimiz için dediklerimiz onlarınki kadar dikkat çekmiyor.

      Sil
    2. daha fazla dikkat çekiyor hocam ,tşk,
      kaleminize sağlık ,iyi ki varsınız.

      Sil
  51. Borç yapılandırma talepleri geliyor yavaş yavaş, Türk Telekom, Ülker, Doğuş, Unit grubu ardından 5-6 çok büyük grup daha sırada, bankalar olarak bu firmları batıramayız, siz mevduat sahipleri finanse edeceksiniz ne yazık ki :) Bu arada siz 1 taksit geciktirirseniz 8 kere arar rahatsız ederiz, ödemezseniz de hacze geliriz :):):)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esnafta sırada kobilerin borcuda yapılandırılacak.

      Sil
  52. Bizim torBaci Bile zam yapmis...
    Abi dolara zam geldi diyor. Herbiseyimizi dolarla maliyetimiz yukseldi

    YanıtlaSil
  53. Para bolluğu / emisyon / emisyon hacmi parayı değersiz kılar. Yapılması gereken Paranın kolay bulunabilir olmasını, değerleninceye kadar önlemek.

    Değil mi?

    YanıtlaSil
  54. istikrar zedelenir mi
    dolar 4.15
    Euro 5.15
    korkuyoruz....urkuyoruz uyuyamiyoruz

    Sirada bekleyen Siradisi olmayan Sirra kadem basmayan vergisini ve oyunu veren Siradan Vatandas

    YanıtlaSil
  55. Hocam, Gida fiyatlarındaki artışı kontrol etmemiz lazım demiş Nihat Zeybekçi. Tarımla uğraşan biri olarak girdi (gübre,ilaç, vs) fiyatları son 2 yılda muazzam bir artış gösterdi. Kurdaki yükseliş gerçekten iyice işi zora sokmaya başladı üretici açısından bakarsak. Madem gıdadaki artış kontrol edilmek isteniyor; sizce en doğru yaklaşım ne olmalıdır? MB Amerika'da işgücü maksimizasyonuna 2% lik enflasyon hedefiyle ulaşmaya çalışırken; biz bunu başaramıyoruz orada bir de Trump gibi bir başkanı varken....
    Erdoğan Üner

    YanıtlaSil
  56. Hocam merhaba,
    şu andaki devalüasyonun sebebini dış politikada ve Para ve Maliye politikaları arasındaki tutarsızlık ile ilgili olduğunu belirtmişsiniz ki nacizane katılıyorum bu fikre. Peki bu ülkedeki yabancı sıcak para yatırımcılarının paralarını alıp gitmeleri ile mi yoksa yerleşiklerin güvenli liman olarak dövize kaymalarından mı kaynaklanmaktadır? Yanıt "Sıcak paracılar" ise bu ileri vadede daha büyük çarpan etkisi yaratmaz mı döviz kuru üzerinde cari açığın bu kadar yüksek olduğu bir ekonomide?
    teşekkürler.
    Onur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Reel sektörün döviz pozisyon açığı 221 milyar Dolar. En küçük bir sallanmada bunlar hemen dövize talep yaratıyorlar.

      Sil
  57. Hocam, Sn Zeybekçi enflasyona en büyük baskının gıda fiyatları tarafından geldiğini söylemiş. Tarımla uğraşan biri olarak son iki yılda girdi fiyatlarında (gubre, ilaç, mazot, vs) muazzam bir artış var. Kurdaki artışların bunun üzerine etkisi son derece açıktır. Sizce nasıl bir tarım ekonomisi uygulanmalıdır?

    YanıtlaSil
  58. sabit ve dalgalı kurun olumlu ve olumsuz yönleri hakkında da yazınızı bekliyorum.tşkler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok anlattık bunları.
      http://www.mahfiegilmez.com/2012/10/kur-rejimleri-ve-turkiye-uygulamas.html

      Sil
    2. Cok karisik konular bence bunlar. Teorisiz, grafiksiz, modelsiz anlasilmasi mumkun degil. Şu kur rejiminde bu gecerli ama o geçersiz, baska bir kur rejiminde tam tersi. Bu shift eder ama digeri de eder, bir baskasinda ters yönde eder. Mumkun degil tahtasız, kalemsiz yaziyla anlamak. Ama Hocam siz yine de cok iyi anlatiyorsunuz.

      Sil
  59. Ekonomi bakanı "dolar olması gereken yerde değil" dedi, dolar üzerine 5 kuruş daha koydu. Adam doğru söylemiş.

    YanıtlaSil
  60. Peki Hocam, kağıt üzerinde hükumetlerin Merkez Bankalarına müdahil olamadığını, dolayısıyla Para Politikasına karışamadıklarını ama Maliye Politikalarını belirlediklerini söyleyebilecekken, Türkiye'de Cumhurbaşkanlığının defacto her yere ve herkese karıştığı bilgisi altında, Para Politikası ile Maliye Politikası arasındaki bu strateji çelişkisini çaresizliğe mi bağlarsınız_artık ne yapsak olmuyor gibi bir çaresizlik_ yoksa Merkez Bankasının Cumhurbaşkanlığına rağmen doğru bildiğini yapmaya çalıştığına mı?

    YanıtlaSil
  61. Sevgili üstat, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin kurlara müdahale etmemek gerekir söylemini nasıl değerlendiriyorsunuz?
    Çok selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Durumu kurtarmak icin Cafer bey, elde mudahale edebilecek doviz kaldi mi ki mudahale etsinler.

      Sil
    2. holding patronlarının yurt dışındaki paraları ülkeye gelse herhalde böyle bir durum olmaz dı isviçrede kaç türkün ne kadar hesabı var bir açıklansın çok daha iyi ortaya çıkar sanırım herşey.

      Sil
    3. Katar dakiler de aciklansin mi Sedat? Son zamanlarda kim gitti Katar'a en cok bil bakalim?

      Sil
    4. Man Adasindakiler de aciklansin mi Sedat.?

      Sil
    5. sedat trol cokta seyetmeyin

      Sil
  62. Hocam kaleminize sağlık. Yine tarafsız olarak, yapıcı yorum ve önerilerle durumu çok güzel özetlemişsiniz. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  63. Karadağ'a(Montenegro) yatırım yapmayı düşünmez misiniz hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ilginc bir teklif. Ne var orada?

      Sil
  64. Hocam, cari acigin cozumunu kur artisi olarak savunanlar-dogru ya da yanlis- Marshall-Lerner teorisine gore Turkiye'de ihracatin ve ithalatin doviz kuruna gore esneklikleri toplamının 1'den buyuk oldugunu da dusunuyorlar ya da olcuyorlar. Boyle diyebilir miyiz?

    YanıtlaSil
  65. Kutlarim.
    Sadece değerlendirmeleriniz değil, aldığınız okuyucu tepkisi de çok anlamlı.
    Ozince

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Evet yorumlar ve tepkiler bu bloğun çok önemli bir parçası.

      Sil
  66. Cari işlemler açığı, şubatta 4 milyar 152 milyon dolar düzeyinde gerçekleşirken, 12 aylık açık ise 53 milyar 346 milyon dolar oldu.

    2019 secimlerinden sonra olasi bir AKP iktidari devaminda önümüzdeki 5 yillik cari acik toplami 265 milyar Dolar. Simdiden hayirli olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. rakam olarak söyleyince güzelde bu rasyoların hepsinin bir seviyesi vardır senin cari açığının milli gelire oranı ne cari açığının sebebleri ne açığa neden olan sebeb yada ithal edilen ürünler ne ülke büyüyor ve yüksek büyüme hedefleniyor bu tabiki hammadeye ara mamullere ihtiacı artırıyor haliyle sonuçta üretim için kullanılıyor ve katma değer sağlanıyorsa cari açığın makul seviyelerde olması kabul edilebilir burda önemli olan ülkenin borç yapısı uzun vadeli borçlanabiliyorsan ve bunu düşük faizle yapabiliyorsan sıkıntı olmaz borç çevirebilme kapasiten ne kadar uzun ise sıkıntı yok kardeşim bu kadar da karamsar olmayın

      Sil
    2. Sedat Bey, iyi diyorsun da bu isi borcsuz ve cari aciksiz halletsek olmaz mi.?
      Düsük faizle borc cevirebilmek marifet mi oluyor simdi.

      üzerinde yasadigimiz topraklar, alti ile üstü ile o Kadar zengin ki.. Birde üzerine böyle genc nüfus.

      15 yilda birileri bu ülkeyi cehenneme cevirdi Sedat Bey. Et ve saman ithal ediyoruz.. pamuk, Seker ithal ediyoruz Sedat Bey..

      Siranin Seker fabrikalarinda oldugu gibi, ülkenin en stratejik kuruluslari arazileri ve madenleri satildi sedat Bey. Bunlarin satisindan elde edilen geliri birakin 490 milyar Dolar da borclandik Sedat Bey.

      Egitimden Sagliga, Tarimdan Turizme dip yaptik Sedat Bey.

      Ülke yabancilara ve Yandaslara peskes cekildi Sedat Bey

      Bu ülke Bu bu borc ve cari acikla yasamayacak kadar zengin bir ülke.

      Bizle bunlari sorgulamayacagiz, sorumlularini tespit etmeyecegiz..Girtlaga kadar borcu ve cari acigi garip iktisadi formüllerle cevirebilmeyi basari mi sayacagiz.

      Hadi oradan..


      Sil
  67. Hocam merhaba, bence devaluasyona gidilmeli. böyle her gün az az öleceğimize bir anda dolar attırılmalı. dev cari açığımızın açıklandığı zamandan beri dolar artıyor. bu açığımızı kapamanın yolu ya ihracat artacak ya ithalat azalacak (ya da ikisi de) doların artması ihracatı özendireceği gibi ithalatı da azaltır. siz ne dersiniz hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. piyasa zaten %20 develuasyonu bekliyor. Bu kadar cari acik sermaye kacisi yuksek enflasyona karsi tek ilac develuasyon.

      Sil
  68. Hocam öncelikle kaleminize sağlık, keşke medyada sizin gibi tarafsız ve kendi alanının doğrularını söyleyebilen uzmanlar olsa.

    İki sorum var hocam bilgilendirirseniz sevinirim.

    1. Ben emeklilik için, ev almak için ya da zor günler için tasarruf yapmaya çalışan bir vatandaşım. Fakat bizim ülkemizde birikimlerinden reel getiri elde etmeyi geçtim, mevduat, yatırım fonları ve hisse olarak biriktirdiklerimizin alım gücü dahi azalıyor zamanla. Varsayalım ben global ya da ülke içinde bir ekonomik kriz hatta ekonomik buhran bekliyorum hocam; döviz ve altın dışında paramın değerini koruyabileceğim güvenli limanlar nelerdir kriz ortamından önce?

    2. Hocam sabit kura geçiş çok uygulanabilir görünmese de, döviz mevduatlarının dondurulması ya da el konulması gibi dedikodular var malumunuz. Sonuçlarının düşünülmesi bile korkutucu ama sizce ülkemizde böyle bir karar alınabilir mi?

    Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1- Bunlar disinda baska secenek yok. Borsa var ama cok riskli, bireysel olarak girilmez.

      2- Alinabilir, eli kulaginda zaten.

      Sil
    2. 2.seçeneği neye dayanarak söylüyorsunuz. Dedikodular üzerinden mi konuşacağız. Ben de duydum bir dedikodu mevduatların dondurulması ya da el konulması yokmuş. İçiniz rahatladı mı?

      Dedikoduları bir kenara bırakalım, bir düşünelim;

      400 milyar usdden fazla olan borç el konulacak döviz mevduatıyla ödenebilir mi? Ödenebiliyorsa durumumuz çok iyiymiş, o zaman da neden böyle bir şeye gerek var d2ğil mi?

      Net UYP eksi 450 milyar usd olan bir ekonomide döviz varlığundan da bahsedilemez.

      Yani keşke mevduatla borçları sıfırlayabilseydik. Yabancıya ödediğimiz faizi kendi vatandaşına öderdik.

      Sil
  69. Maliye bakanı enflasyon tek haneli olacak demiş. Bugün bu saatte bu söylenecek söz mü?

    http://www.bloomberght.com/haberler/haber/2111043-agbal-enflasyonda-tek-hane-hedefimizi-surduruyoruz

    Dövizin enlfasyona etkisi bu kadar net bilinirken. Diyecek çok şey var ama söyleyemiyoruz.

    YanıtlaSil
  70. yuzde 15lerde yili kapatsak yeter
    tek kur etkili degil...

    -Petrol yukseliyor ve kalici
    -Dunyada buyume iyi durumda hemde gelisen ulkeler yekpare buyuyor. bu durum emtia tarim vs kisaca baltiki artirracak
    -KFGler bir nevi piyasaya para verme piyasada para varligi enflasyonist etki yaratacak


    YanıtlaSil
  71. VALLA HOCAM 1999 YILINDA KRİZİN PATLAK VERDİĞİ AKŞAM DA NTV DE AYNI YORUMLARI YAPIYORDUNUZ DEVELÜASYON OLMAZ MERKEZ BANKASI YAPAMAZ DEDİĞİNİZ GECENİN SABAHINDA DOLAR %50 YE YAKIN DEĞER KAZANMIŞTI VELHASIL KELAM YAKLAŞIMLARINIZ BENİM KANIMCA GERÇEKCİ DEĞİL DOLARIN ATEŞİNİN ARTMASINDA EN BÜYÜK ETKİ DÜNYA KONJENKTÜRÜ DEĞİL Mİ DİBİNDE NEREDEYSE 3.DÜNYA SAVAŞI KOPACAK ÇİN İLE ABD TİCARETTE BİRBİRİ İLE SAVAŞA GİRERKEN ÜSTÜNE ÜSTELİK DARBE ATLATMIŞ BİR ÜLKEDE VE FİİLEN BİR SAVAŞIN İÇİNDE OLAN BİR EKONOMİDE SADECE SALT İÇ SEBEBLERLE Mİ ARTIYOR DOLAR YANLIŞ POLİTİKALAR DİYORSUNUZ DA BURDA MERKEZİN FAİZ ARTIRMASI DOLARIN ATEŞİNİ DÜŞÜRDÜ DİYELİM PEKİ ÖTEKİ TARAFTAN ÜRETİM TARFINI NASIL ETKİLEYECEK BU SAYIN HOCAM FAİZ ARTIRMAK BU ÜLKENİN PARASINI ÜRETMEDEN KAZANANLARA PEŞKEŞ ÇEKMEK DEĞİL Mİ YATIRIMCI FAİZİN YÜKSEK OLDUĞU BİR ÜLKEDE ÜRETEME GİDER Mİ PEKİ BU FAİZ SARMALININ SONU NE OLUR YILLAR CA BU FAİZ YÜZÜNDEN MİLYARLARCA KAYNAĞINI ÜRETMEYENLERE PARADAN PARA KAZANANLARA HEBA ETMEDİ Mİ BU ÜLKE BURDA YAPILACAK FAİZ ARTIRIMI BANA GÖRE BU ÜLKEYE EN BÜYÜK İHANETTİR. MİLETİN AŞ A İHTİYACI İŞE İHTİYACI VAR BU DA ÜRETİMİ DESTEKLEMEKTEN GEÇMEZ Mİ FAİZİ ARTIRMAK SENİ KISA VADEDE KURTARIR SONRASI NE OLACAK ÖNEMLİ OLAN AYAĞINI YORGANINA GÖRE UZATMAK HARCAMALARINI KISMAK BORÇLANMANI MİNİMUMA DÜŞÜRMEK VE MÜKÜN OLDUĞUNCA LİKİT TE KALMAK

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru demişiz develüasyon olmadı.Esasen öyle bir şey de yok.

      Sil
    2. Devalüasyon sabit kur rejimi uygulamalarında görülür.1983 lerde esnetilen bu kur rejiminden 1988-1989da da tamamen vazgeçilmiş ve kuru piyasanın belirlediği kur rejimiyle birlikte yerleşiklere de işlem serbestisi sağlanmıştır yani bir nevi dalgalı kur dediğimiz sisteme geçilmiştir.haliyle bahsettiğimiz dönemde zaten devalüasyon tanımına uygun bir olay yaşanmamıştır. Değer kaybı adını verdiğimiz olay ise zaten neredeyse 90ların başından beri şu anda olmak üzere her dönem yaşadığımız olaydır.bunun da en büyük sebebi ho amızın değerli yazısının başında bahsettiği sebeplerdir.yani kısacası 90lardan bu yana değişen pek de bir şey olmadığı gibi daha da kötüye gidişat söz konusudur zira dalgalı kur rejiminin en önemli unsurlarından olan döviz rezervimiz günden güne erimektedir.

      Sil
    3. Sedat bey, hocaya inanmıyorsanız buraya yorum yazmanıza, hatta okumanıza bile gerek yok. Daha değişik yorumları olan ekonomistler var. Onların yazılarını takip edebilirsiniz.

      Sil
  72. Değerli yazılarınız ve yorumlara verdiğiniz öğretici, açıklayıcı cevaplar için ayrıca teşekkürler.

    YanıtlaSil
  73. Hocam..cok kabaca kur dedigimiz sey, mesela usd kuru= piyasadaki TL tutari/ usd tutari'dir diyebiliriz sanirim. Turkiyede likidite problemi var diye biliyoruz, daha dogrusu oyle duyuyoruz piyasadan. Yani dolasimdaki TL yeterli gelmiyor. Bu TL acigina ragmen Kur nasil bu kadar yükselebiliyor? Bir de talep dogrultusunda biraz daha TL piyasaya surulse ne olur demek ki? Yaniliyor muyum hocam?

    YanıtlaSil
  74. Oncelikle emeginize saglik hocam.Dolardaki artis artarak devam ederse kirilma noktasi nasil olur ve asil onemli olan birey olarak biz gelmesi muhtemel bu durumdan en az etkilenmek icin ne yapmaliyiz

    YanıtlaSil
  75. ben hep 5000 dolar maaş aldığım için iyi oluyor valla durduğun yerde maaşa zam. tek kötü yanı şirket zam yapmıyor

    YanıtlaSil
  76. Hocam, uzun, hatta çok uzun bir süredir sizi takip ediyor ve bazı yorumlarınızı whatsapp gruplarınfa paylaşıyorum.
    Yazılarınızın altında yorumlar olabileceği, nedense aklıma gelmemişti.
    Çok değerli birikiminizi, özellikle siyasi hedef gözetmeden verilere ve cari duruma dayandırarak, bizlerle paylaştığınız için sonsuz teşekür.
    Fikret Doğanlar

    YanıtlaSil
  77. Hocam konudan bağımsız olarak: Gezi yazılarınız 2016 da kaldı. Artık gezmiyor musunuz yoksa gezilerinizi paylaşmaktan vaz mı geçtiniz?
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  78. Hocam yazınız çok güzel olmuş.. Özellikle dış politika tutarsızlığı konusunda mükemmel tespitleriniz olmuş, peki kurdaki artışa borsada ki yüksek miktarlarda yabancı satışlarının etkisi olmamışmıdır? Ayrıca bunun sebebinin sadece bölgede ki kaotik ortamdan mı yoksa yabancı ve buyuk yatırımcının kaos ortamı yaratıp borsayı üç günde % 8 lerde düşürüp aşağıdan kağıt toplamak isteminde mi kaynaklandığı hakkında ki görüşünüzü merak ediyorum.. Zira Avrupa ve Asya borsaları Suriye olayında hiç tepki vermedi.

    YanıtlaSil
  79. Olu evinde def calinmaz diye biliyrm sadece sizin karli ciktiginiz bir ortamda iyi oldugu pek soylenemz

    YanıtlaSil
  80. Bir taraftan siz, bir taraftan Turan Dursun, bir taraftan Dante, bir taraftan modern klasikler, bir taraftan klasikler, bir taraftan yunan tarihi, bir taraftan ilk çağ felsefesi okuyorum. Sanırım aydınlanmaya başladım hocam :d

    YanıtlaSil
  81. İki iddiam var.

    25 Nisan'da TCMB-APİ toplantısı kararları açıklanacak.

    Bu kararlara göre, erken seçimin ne zaman olacağını öğreneceğiz.

    Olasılık 1: Eğer TCMB faiz arttırırsa, "Kasım 2018"de seçim var.

    Olasılık 2: Dolar/TL kurunun 4.30 - 4.40 - 4.50'lere kadar yükselmesini göze alıp faizi arttırmazsa TCMB, "Eylül 2008"de seçim var.

    25 Nisan 2018 Çarşamba saat: 14.00'ı dikkatle takip ediniz, o saatte TCMB açıklama yapacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. katiliyorum. iyi ipuclari...fakat 2018de secim var

      Sil
    2. Toplumda bir gerilim huzursuzluk siyasette ise buna mutekapi bunalim var. Eski Cumhurbaskanimiz Demirel"in argumaniyla: eger bunalim(ekonomik sosyal) varsa bu bunalimin caresi sandiktir secimdir.Millete gideceksiniz care millettir care secimdir sandiktir. der....

      Boylesi bir atmosferde AKP toplumu sandiga cekecektir Muhalefetinde zaten istegi bu yondedir. Bu konuda herkes hemfikirdir. 2018 o hikmetle secim yilidir.Cunku bu bunalimi baska atmosferlerde kontrol etmektenden daha iyidir bu huzursuzlugu sandikta kontrol etmek. sonucta sandik gaz alan meydanlarda senliklerin oldugu eglencelerin tertiplendigi dahasi ekonomide de paranin dondugu liderlerin birbirlerine yuklendigi futbol musabakasi gibidir. Kisaca secim harekettir berekettir kangren olmus yapiyi gevsetir turkiyde...... dahasi demokrasi ihtimalini de guvenini de kalplere ve beyinlere demokrasiye hic inanmayan kuskun kusmus pesimist secmene bile tasir.Onu demokrasiye katilima sandiga gitmeye ummaya kanalize eder..... Kisaca siniri alir gazini cikartir. bu vesile ile sandik bu yil gorulmustur kim ne derse desin....

      saygilarimla

      Sil
  82. Hocam yazınız için teşekkürler. Ziraat Bankasının altın hesabı hakkında ne düşünüyorsunuz? Dolar mı altın hesabına para yatırmak mı daha avantajlı? Ve altın hesapları enflasyona alternatif olmaz mı birikimleri olan harcaması yerine ya da dolar alması yerine altın hesabına yatırılsa, dolar kuru da düşmez mi?

    YanıtlaSil
  83. Sayın Hocam,

    malumunuz hububat,bakliyat,yem hammaddeleri,saman,yağ bitkileri,pamuk vb.tarım ürünlerini ithal ederek ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz.Döviz kurlarındaki artışlar ithal ürün maliyetlerini daha da artıracak.Bu da nihai ürünlerle birlikte ara malı konumunda değerlendirilebilecek yem fiyatlarının artması,zaten yeterli olmayan hayvan yetiştiriciliğini daha fazla olumsuz etkileyeceği kaçınılmaz.

    Ekonomi Bakanımız enflasyonun büyük ölçüde gıda kaynaklı olduğu tesbitini yapıyor.

    Köylü tarlasını ekemiyor.Ekse de ihtiyacı kadar ekiyor.Fazla ekse maliyetler(Mazot,elektrik ki sulama da özel şirketlerin insafına terkedilecek) yüksek,ürününü pazara götürse fırsatçılar nedeniyle değerinde satamıyor.

    Bundan da öte savaş dibimizde,paramızla buğday bulamamacağımız günleri görme ihtimali az değil.Yanılmıyorsam geçtiğimiz yıllarda Rusya kendi ihtiyacı olduğu için bize buğday satmamıştı.

    Oysa bu gece tarımda köylünün en önemli girdisi mazota yeni bir güncelleme yapılıyor.


    O kadar traktör,zirai araç ve toprağımız yüksek mazot fiyatı yüzünden atıl vaziyette bekliyor.

    İzninizle sorum olacak:
    1-Eskiden tahıl ürünleri için harp stoğu bulundurulurdu.Bu devam ediyor mu?
    2-Sırf tarımda,hayvancılıkta tekrar kendimize yeterli hale gelebilmek için en önemli gider kalemi mazotu devletimiz maliyetine satsa,ekilebilir arazilerimizin tamamı ekilse,TMO ,birlikler,kurumlar aracılığıyla destekleme alımı yapsa;
    "Devletimiz ne kaybeder,ülkemiz ne kazanır?"

    Saygılarımla...






    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adsiz 00:27 kardesim.

      Cok güzel diyorsun. Respitlerin Dogru. Fakat bir sorun var.

      O Ciftci, 0 emekli, o isci, o issiz gidecek ilk secimde yine aynisini yapacak.

      Iste bütün mesele burada. "alni secdeye variyor onlarin" düsüncesi var ya. Bunun önüne kimse gecemez. Kurbaga kayniyor artik. Layik oldugumuz sekilde yönetilecegiz.

      Sil
  84. Bir ruya gordum uyandim simdi yaziyorum
    Telasa gerek yok

    Dolar 50 lira olmus
    Hukumetten bildik aciklamalar: "dis gucler" "atak var atak" dolara atak yakin dolarin zapti yakin turunde...
    Mahfi hoca aynen devam.... "yapisal reformlari yapmaliyiz" turunde bilmem kacinci defa yazi kaleme almis bu blogda

    Ruyamda euroyu goremedim sanirim 60 lira falan olur.

    Hadi hayirlisi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de ruya gordum mazotta gorulmemmesmis ataklar vardi. dizel lobisi

      Sil
  85. Yandas gazetenin birtanesinde Cemil Ertem isimli ekonomist yazar bugün aynen bunlari yazmis.

    Yukaridaki konu ve yorumcularin da degindigi Kur"un sabitlenmesi ile ilgili..

    ""İran’ın tarihi hatası...
    İran ise bence tarihi bir hata yaptı. İran yönetimi, geçen gün, riyalin dolar karşısında değer kaybetmesini önlemek amacıyla, dolar kurunu 42 bin riyale sabitledi. Bu tam da ABD’nin istediği bir şey. İran’da bundan sonra olacaklar belli. İran yönetimi istediği kadar karaborsa fiyatlamayı ve bu karaborsa fiyatları üzerinden dolar talebini önleyeceğini ilan etsin; riyal anında, dolar karşısında, belirlenen fiyatın en az iki kat düşüğüne geçecek. Enflasyon hızlanacak ve bu da ikili fiyatlamada karaborsa fiyatlarını öne çıkartacak. İran’da en geç bir yıl içinde yeni ayaklanmalar başlayabilir ve rejim bu sistemle en çok iki yıl yürüyebilir. Yani İran, bu kur atağının tuzağına düşmüş oldu. Tıpkı Brezilya’da olduğu gibi, İran’da da ekonomik bozulmayla birlikte yürüyecek bir rejim değişikliğinin düğmesine ABD böylece basmış oldu.

    Türkiye ne yapmalı?
    Tam burada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duruşunu ve Türkiye’nin yerini artık anlatmaya gerek yok. Ancak burada şunu söyleyebiliriz; Türkiye, Brezilya gibi kolay lokma olmadığı gibi, İran’ın yaptığı hataları yapacak bir ülke de değildir artık. Türkiye ekonomisinin son yıllardaki kazanımları, Rusya ve İran ile de kıyaslanamaz ve Türkiye, 2001 krizinden çok önemli dersler çıkarmıştır.
    Piyasa giriş ve çıkışlarının tam serbest olduğu, bağımsız düzenleyici ve denetleyici kurumlarının piyasayı düzenlediği, Merkez Bankası'nın araç bağımsızlığının ve gücünün tartışmasız olduğu, dalgalı kur rejimi uygulayan bir ülkenin, konjonktürel kur ataklarıyla finansal krize girmesi zaten mümkün değildir ancak burada tartışmamız gereken, bu tür ataklar karşısında para ve maliye politikası ayaklarının nasıl çalışacağıdır.


    YanıtlaSil
  86. CARİ AÇIK NASIL KAPATILAMAZ. 1. dışardan gelen doğrudan yatırımlar cari açığı kapatmaz. elin parası ile başka birine olan borcunuzu ve faizini ödersiniz. borcunuz yine borç olarak kalır. 2.sıcak para portföy yatırımları da cari açığınızı kapatmaz. yine başakasının parası ile borç döndürmüş olursunuz. borcunuzu erteler kredi verenlere borçlanırsınız.

    YanıtlaSil
  87. CARİ AÇIK NASIL KAPATILIR: tek bir yolu vardır. üretim yaparak dünyaya satacaksınız. dışardan aldıklarınızdan vaz geçeceksiniz. sattıklarımızın fazlalığı ile de dış borçlarımızı ödeyeceğiz. başak bir yolu yöntemi yoktur. ekonomistlerin varmış gibi yazmaları akıl ve mantık dışıdır.demkeki üretim yapmak turizmi ve hizmet sektörünü geliştirmekten başka çare yoktur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. buyuk resmi gormussun tekbrikler

      Sil
    2. kur dusuk olmali! disarisi ucuz kredi verip yatirim ve yapisal reform yapmaliyiz. Ihracat yapmaliyiz ardi sira

      Sil
  88. CARİ AÇIĞI FİNANSE ETME NE DEMEK.kısaca borcu erteleyebiliyorsak demektir. başkaca bir anlamı yoktur. cari açık finanse edilebiliyorsa sorun değildir demenin sonucu bugünkü halimizdir. cari açığı finanse eden ekonomistler siyasetçiler halk düşünürler aptal bir olayı teknik terimlerle süslemekten başka bir şey yapmadılar

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi