Kurlar Niçin Yükseliyor?

Son dönemde TL’nin özellikle Dolar ve Euro karşısında değer kaybında yaşanan hızlanmanın birçok nedeni var. Bunlardan bazısı bizim dışımızdaki nedenlerden kaynaklanıyor. Mesela Dolar Endeksi yükseliyor. Ayrıca Euro/Dolar paritesi de Dolar lehine değişiyor. Bu demektir ki Dolar, diğer paralara karşı değer kazanıyor. Bu değişimin etkisi diğer paralarda olduğu gibi TL’de de değer kaybı yaratıyor.
Buna ek olarak Türkiye’nin 2018 yılında (Şubat Aralık dönemi) yapması gereken dış borç geri ödemesi tutarı toplamda 93,5 milyar Dolar. Bu projeksiyona ilişkin tabloyu aşağıda sunuyorum (Kaynak: Hazine Müsteşarlığı, Türkiye Dış Borç Ödeme Projeksiyonları.)


2018 (Şubat-Aralık)
GENEL TOPLAM
93.501
KAMU SEKTÖRÜ
19.804
ANAPARA
15.181
FAİZ
4.623
ÖZEL SEKTÖR
73.697
ANAPARA
68.759
FAİZ
4.939

Bu tablodaki ödemelerin önemli bir bölümü Nisan ve Mayıs aylarında toplanıyor. Dolayısıyla bu dönemde yapılan döviz talebi bu dönemde kurları yükseltiyor.  

Bir başka neden, kurların bu iki etki ile yükselmesinin yol açtığı ek talep artışları. Şubat ayı itibariyle reel kesimin (finans kuruluşları dışında kalan özel kesim kuruluşları) döviz açık pozisyonu toplamı 222,7 milyar Dolar. Kurların yükseldiğini gören reel kesim kuruluşları, kurlar daha fazla yükselmeden döviz alıp açık pozisyonlarını kapatmak istiyorlar. Böylece ortaya çıkan ek döviz talebi kurların daha da yükselmesine yol açıyor.

Benzer biçimde hane halkları da kurlardaki yükselmeyi görerek dövize talep yaratıyor ve kurların daha da yükselmesine neden oluyor. Eskiden hane halkları kurlar yükseldiğinde Merkez Bankası’nın faiz artıracağını ve dolayısıyla kurların daha fazla yükselmeyeceğini düşünürler, o aşamada ellerindeki dövizi satar ve bu kez kur düşüşüne yol açarlardı. Bu kez Merkez Bankası’nın faiz artırımı yoluyla müdahale etmemesi bu tür bir otomatik dengelemenin işlemesini de tıkıyor.     

Bütün bu nedenlerle TL, dış değer kaybına uğruyor. Yılbaşından bugüne kadar değer kaybı yüzde 22’nin üzerine çıkmış bulunuyor. Bu, son yıllarda bu kadar kısa sürede yaşanmış en büyük değer kaybına işaret ediyor.

Merkez Bankası, bankaları, geç likidite penceresinden gecelik yüzde 13,5 faizle fonluyor. Piyasada 2 yıllık gösterge tahvilin faizi yüzde 17,05. Merkez Bankası faizi artırıp kuru düşürse yabancı fonların bir kısmı düşük kurdan dövizi alıp gidecekler, faizi artırmazsa, piyasada yüzde 17’yi aşmış faize karşılık bankaları yüzde 13,5 ile ucuza fonlamaya devam edecek.    

Karar almakta geç kalmak çoğu kez böyle ‘iki arada bir derede kalmakla’ sonuçlanır.

Yorumlar

  1. O zaman hocam bu durum geçici bir daha ki aydan itibaren ve yazın her şey normale dönecek mi? Tabii dolar da 4,60'ları normal kabul edersek. Her seferinde döviz çıkıyor ve çıktığı yerden pek inmiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bora, gercekten bunu mu anladin.?

      Sil
    2. gecici dolar inecek

      Sil
    3. Faizi artir 5 puan bak bakalim yabanci aliormu dolari? Bilerek yapiolar biirlerinin dolari var faiz arttirmyarak yol veriolar dolara

      Sil
  2. Hocam peki şu andaki verilerle sizce Merkez Bankası Döviz kurundaki bu baskıyı önlemek için faizleri arttırma yoluna gitmeli midir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ""Karar almakta geç kalmak çoğu kez böyle ‘iki arada bir derede kalmakla’ sonuçlanır. ""

      diyor Hoca en sonda..

      Sil
    2. Çok geç kaldı piyasanın gerisinde artık bundan sonra çok yüksek faiz artırımı yapması gerekir

      Sil
    3. Bu saatten sonra bence çok önemi kalmadı. Boşuna arttırmasada olur. Bırakalım dolar gerçek değerini bulsun.

      Sil
  3. merhaba hocam,
    Cumhurbaşkanı başdanışmanı Yiğit Bulut kamunun dolar geliri dolar borcundan daha fazla dedi.Özel sektörün borcu bizi bağlamaz dedi.Bu anlayış bir sermaye değişikliği getirmez mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu saatten sonra hicbirsey getirmez. Yigitim öyle diyor da, özel sektör cöktügünde kendisinin de altinda kalacaginin bal gibi farkinda.

      Amac eldeki milyonlarca akilsiz insani bir 5 yil daha uyutmak.

      Sil
    2. Selam Adsız 1944 bence 5 yıl değil ama 5 hafta daha uyutmak istiyorlar o milyonlarca akılsızı. Sonra uyansalar da bir şey değişmeyecek.

      Sil
    3. Aynı soruyu biraz farklı şekilde ben sormuştum bi kaç hafta önce ve okuyuculardan bir arkadaş bana devletin özel sektörün borcuna garanti verdiğini söyledi yani giren çıkan yine bize oluyor ve yanlış bilmiyorsam özel sektör yeterli döviz bulamazsa merkez bankasından döviz alıyor buda rezervden yiyor. Ekonomide yeniyim yanlışım varsa affola

      Sil
  4. 1.Gayri resmi bi devalüasyon söz konusu mu

    2.Kur yükselmesi ile alakali Hukumetin yapmasi gereken bi sey var mi .kur yukselisi ile ilgili görev ve yetki TCMB nin mi

    3.Kur Yukselisinin kamu ve özel kesime ne gibi bir faturasi olabilir.

    Saygilarimla.Tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocanin son 10-15 yazisini oku sorduklarinin cevabini bulacaksin. Hocayi tekrar basa döndürme. Inaniyorum bir solukta okuyacaksin.

      Sil
    2. 1)Kabul edelim etmeyelim sabit kurda olalim olmayalimve yada dalgali kursa olalim olmayalim TLde sonu ne zaman bitecegi belli olmayan "piyasa develuasyonu" olmustur. Bu piyasa develuasyonu arz talep ekseni etrafinda serbest piyasa kosullarinda gerceklesmistir. Resmi kamu kesimi eliyle olmadigi icin sizin tabirinizle Gayri resmi bir develuasyon oldugu gercegi degisitirmez.

      2)Hukumetin suan atacagi bir adim yok varsa ise "soz sukutsa susmak altindir" atasozunu rehber edinmek olabilir. Her kafadan bir ses cikiyor cikan bu sesler ise dovizi daha cok arttiriyor. Mrkez bankasi ise eldeki araclarini kullanmiyor

      3)Kurun yukselisi kamu kesimi icin konusursak devlet merkez butce acigini arttiracagini soyleyebilirzi. Ozel kesime gelince de ozel kesimde yatirimlari durdurabilir hatta iflaslara neden bile olabilir yuklu doviz borcu olan mali yapisi bozuilan firmalara etkisi sert olur.

      Saygilarimla

      Sil
    3. Sorduğunuz soruların yanıtları son 10 yazıda var. Okumak 10 dakikanızı almaz. Bir solukta okursunuz çünkü hoca çok sade ve akıcı açıklamış.

      Sil
  5. Dış mihraklar bize kur yapıyor bence

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dış mihraklar bize oyun yapıyor olmasın hep kıskanarak değiller ya.

      Sil
  6. Secim vs gibi etmenler ile $ 8tl olur mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 6-7 tl uzak degil

      Sil
    2. Bunu cok istiyorsun degil mi?

      Sil
    3. Hükümetin istediğide kurun yüksek olması ihracatçı para kazansın malı ucuz üretsin ucuz satsın rekabet avantajı olsun. Çünkü yüksek teknoloji ürün üretemiyor katmadeğerli ürün üretemeyince rekabette avantaj sağlamak için büyüme modelli ucuz işçilik yüksek kur ihracatta avantajlı olmayı düşünüyor. yürü be yiğidim

      Sil
    4. Neler yapılacağına bağlı.

      Sil
    5. Seçim haricinde ortam o kadar iğrençleşti ki yöneticilerimiz ve insanımız anlayış değiştirmediği sürece toparlanamayız. Sadece seçim sürecini analiz edin dediğimi anlarsınız. Hükümet 2019 kasımda seçim olursa kazanamayacağının farkına varıp yaklaşık 2 sene önceden erken seçim ilan etti. Sırf muhalefeti gafil avlamak için. Sizce bu etik bir davranış mı? Bunu yapan adamlar Müslümanlık ile övünüyor sizce Müslümana yakışır bir hareket mi? Değil. Ayrıca bu adamlar seçimleri zamanında yapmakla övünüyordu.
      Hile, arsızlık, düzenbazlık, liyakatsızlık almış başını gitmiş düzeleceği de yok. Tekrar seçilirsem daha güçlü geleceğim herşeyi ben kontrol edeceğim diyor. Sizce bu gidişat değişir mi? Dolar düşer mi? Dünyayı bu kafa ile yakalayabilir miyiz?

      Sil
    6. 19:48 Ben çok istiyorum. Borcu ben yapmadım, yapanları uyardım, bu yönetime oy vermedim. Krizden başka birşeyle gerçekleri göremiyorsak bu bize lazım. İnşAllah 10 TL olur dolar.

      Sil
    7. Muhalefet de daha oncesinden erken seçim istiyordu Neden gafil avlandılar? Kimse adil bir mücadele istemez Muhalefetin erken seçime hazırlıklı olması gerekirdi

      Sil
    8. Halil, erken secim istiyordu muhalefet. Iki ay sonra secim istemiyordu. Erken secim ile baskin secim arasindaki farki bilmiyorsunuz anladigim kadariyla. Kaldi ki MV listesini en son teslim eden gene iktidar partisiydi.

      Sil
  7. Kemer sıkma politikalarının uygulanması durumunda sosyal ve ekonomik yaşamda ne gibi değişiklikler olur ve ne ölçüde olur bilgilendirirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pantolon kemerinizi su andaki deliginden iki delik daha kisaltin ve ilikleyin. ne hissediyorsaniz ekonomik yasamda da ayni ölcüde degisiklikler olacak.

      Bu kesin.

      Sil
    2. Nasıl önlemler alınacağına bağlı.

      Sil
  8. Bu işin ucu mevduatlara el koymaya gider mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani demek istediğim benim 10 TL param var bankada. Buna el koyup mudilere 1 TL taksitle 12 ay geri ödeme şeklinde bir sistem yapılır mı kaynak yaratılması için?

      Hocam bazen saçma sorularım olabiliyor mesleğimden dolayı mühendisliği çözdüm de ekonomi mühendisliğini anlamaya çalışıyorum şimdiden anlayışınıza ve emeklerinize teşekkür ederim

      Sil
    2. Yok daha neler.. Burasi Kuzey Kore mi? Abartmayalim.

      Sil
    3. Hayır hiç sanmıyorum. Bence bu tür konuların gündeme getirilmesi bile yanlış.

      Sil
    4. Yuzde yirmi faiz iyi bir getiri bugunku kosullarda.

      Sil
    5. iş o noktaya gelmez bence, çünkü o noktaya gelirse neden sadece bankadaki parana el koysun? evindeki altının, gümüşün, araban, değerli eşyan vs onlara da el koyar.

      Sil
    6. Guney Kibris yapti ama? 100 bin Euro'nun uzerine el koydular. Bizde de 10 bin dolar'in uzerine el konulabilir.

      Sil
  9. Selam Hocam,
    Yazınızda yabancı fonların ucuz TL ile çıkma ihtimalinden bahsetmişsiniz. Toplam yabancı fon miktarı belli midir ?

    Birde yeterince yüksek faiz görünce bu fonlar daha fazla giriş yapmaz mı?


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeterince yüksek faiz seviyesi sizce kaçtır?

      Sil
    2. Yani tabii belli ama ne kadarı çıkar ne kadarı kalır o bilinemez. Çünkü biraz da faizle birlikte neler yapılacağına, açıklanacağına bağlı. Ciddi bir program açıklanırsa çoğu çıkmayabilir.

      Sil
    3. Su an icin yuzde 17.5

      Sil
    4. Sayın Adsız 21:01

      Enflasyonu %25'lerde dolaşan Arjantin, Mayıs başında dövizdeki artışı durdurabilmek için bir haftada üç kez faiz artırdı ve %40'a çıkardı ama durduramayınca IMF'nin "kapısına" gitti. Şu anda piyasada zaten %17'lerde dolaşan faizin resmen %17,5 yapılması sizce sorunu çözer mi? Üstelik ülkemizde bu işin nasıl yapıldığını biliyoruz. Gösterge faiz 8'de bırakılıp GLP üst sınırı 17,5 yapılırsa yabancı yatırımcı buna güvenip ülkeye para getirir mi?

      Bizim sorunumuz faiz falan değil aslında. Başkalarını aldattığımızı zannederken sadece kendimizi kandırmakta olduğumuzu bir türlü kabul edemememiz.

      Sil
    5. sayin adsiz 21.31

      17.50 su an icin makul bir seviyede merkez faizi, bu firtinayi biraz olsun dindirir. bir cok uzman bu yonde bir faiz arttiriminin oraninin uygun olacagi yonunde fikir verdiler.(300baz puan arttirim) zaten piyasa faizi 17de acik konusalim %17 seviyesinde bir enflasyonda sonbahar sonu gibi kapida.
      Benim sahsi gorusum bu belirsiz hava devam ederse tirubulans surerse mart 2019da da secim var bu yili ya da onumuzdeki ilk ceyrekde bu hava ile %20 enflasyonu bile gorebiliriz dusuncesindeyim. Bu durumda faiz arttirmaktan baska care yok

      tabii sizin de deiginiz gibi yabanci para getirir mi

      yabancinin para getirmesi guvene ve forma reforma baglidir o ne yazikki yok. faizle biraz budurum idare edilebilir. Bu da bizim sorunumuz guven reform ve form eksikligimiz. reform yapamiyoruz guven vermiyoruz formumuz bozuluyor

      Sil
    6. Ben olsam çıkarım Londra`daki açıklamadan sonra yabancı için daha güvenli yerler var....

      Sil
  10. 20bin TLmı nasıl değerlendirmeliyim? Şu an elde tutuyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Döviz büfesinin önünden mi yazıyorsun? Uzat gişeye, korkma....

      Sil
    2. diğer elinde tut

      Sil
    3. Amac belli, 20 Bin"i 200 Bin yapmak istiyor.

      Sil
    4. 19:52 siz mışıl mışıl uyurken ben bu senaryoyu düşünüyordum dün. Amacım paramın değerini korumak.

      Sil
    5. Öyle söylesene.. rakam cok büyük degil. Amac degerini korumak ise, Hemen kuyumcuya git 15 adet cumhuriyet altini al, yastik altina itele.

      Ben bu isi 1 yil önce yaptim. elimdeki mevcut ile 120 tane aldim. Ortalama 850-950 araligina aldim. Su anda 1,265 TL. Kafam raahat.. Dolarmis Euroymus tahvilmis.

      Sil
    6. Kopugun gecmesini bekle sonra bir daha dusun.

      Sil
    7. Şimdiye kadar elinizde tuttuysanız paranızı, zaten tutmuşsunuz (paranızı). Şimdi biraz geç bırakmak için, bekleyin biraz geri gelecektir. O zaman affetmeyin alın.

      Sil
    8. Sayın Adsız 20:51;
      Altın fiyatı = Altın/USD x Usd/TRY dir. isterseniz hesap makinasıyla kontrol edin. Dolar yükselmeseydi altın fiyatları şu an düşmüş olacaktı.

      Saygılar

      Sil
  11. Hocam MB'nin faizi arttirmasi bankalari fonladigi faizi arttirmasi demek oluyor, degil mi? Son paragraftan oyle anladim. Gosterge faiz ile GLP arasinda fark olmasi neden kotu? Boyle kalmasinin sakincasi ne? Bu kismi oturtamiyorum zihnimde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet o anlama geliyor.
      Bankalar MB'den ucuza aldıkları fonla gidip Devlet tahvili alıyor ve aradaki farkla kar ediyor. Yani MB'den ucuza al Hazineye pahalı ver aradan kar et oluyor.

      Sil
    2. Yukarıdaki soruya paralel bir sey sormak isterim hocam: Aradaki faizi Merkez Bankasi degil normal bankalar alip veriyorsa yani Merkez burada sadece araci olduguna gore burada MB'nin bu alışverişte kar/zarar etmesi de mumkun degil. Yanlis mi yorumluyorum?

      Sil
    3. Bankalarin bu aradaki faiz farkindan kâr etmesinin ne sakincasi var ki Hocam?

      Sil
    4. Sayın Adsız 00:22;
      Hazineden alınan kârı hazinenin gelirlerinden bankalara aktarılan bir değer olarak düşünün. Peki hazinenin ana gelir kaynağı vergilerse, para dolaylı yoldan kimin cebinden kimin cebine giriyor?

      Saygılar

      Sil
  12. Merkez Bankası faizi artırıp kuru düşürse yabancı fonların bir kısmı düşük kurdan dövizi alıp gidecekler,

    Burasını anlayamadım hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elindeki varlıklar ve işlemleri TL bu yüzden ya çıkmak için kuru bekliyor ya da daha elindeki varlıktan daha karlı bir kur gördüğünde çıkacak (hemen hemen tüm dolaylı yatırımcılar (yapmazsa absürd olur)).

      Sil
    2. Adam zamanında dışarıdan gelmiş dövizi bozup liraya çevirmiş sonra da borsaya faize yatırmış, şimdi kurlar yüksek burada mahsur kalmış tekrar dövize çevirse zarar edecek. Bekliyor ki kurlar düşsün de daha iyi kurdan dövizimi alıp kaçayım.

      Sil
  13. Merkez bankası görevini yaptı, piyasalarda istikrarı sağladı. Dolar her gün istikrarlı bir şekilde %2 artıyor.

    YanıtlaSil
  14. Sığ fikirli insanlar buna ne cevap verecek merak ediyorum. Borçlar özel sektörün borcu beni niye ilgilendirsin diyor. Eline almış telefonu sosyal medyada geziniyor, sanırsın Zürih'te yaşıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayin yorumcu. Sen ne diyorsun. Aksam CNN Türkte Ahmet Hakanin programinda en yalaka yandas bir Hukukcu " Dolar kuru reel piyasada 4.58 degil bunu dis mihraklar kurguluyor ve suni bir sekilde piyasaya sürüyorlar " derken..

      Karsit görüs olarak karsisinda oturan ve isimlerinin önünde Prof. yazan tipler dut yemis Bülbül gibiydiler. Sen ne diyorsun arkadas bizim aklimizlami dalga geciyorsun. diyemediler. Garip birkac sey gevelediler o kadar.

      Ahmet Hakan da.. Aman efendim ben ekonomist degilim bu baska bir konu. uzmani konussun gibi gevelemekten baska bir sey söyleymedi.

      Demem odur ki. Gelinen noktada buna, bir sekilde inandirilmis milyonlarca insan var bu ülkede.

      Akil tutulmasini gectik. Aklini yitirdi bir millet. inanilir gibi degil. Düsünme yetisini tamamen kaybetti.

      Bilimsel hicbir aciklama ve veriyi Kabul etmiyor. Bir kisinin agzina bakiyor, ne söylerse Kabul ediyor ve iraat ediyor.

      Allahin da umudunu yitirdiginden eminim ya.. yine de sonumuz hayir olur insallah.

      Sil
    2. Gazi Mustafa Kemal Atatürk şöyle demiş: Efendiler, yetişecek çocuklarımıza, gençlerimize, görecekleri tahsilin hududu ne olursa olsun evvela Türkiye'nin benliğine düşman olan bütün unsurlarla mücadele etme lüzumu öğretilmelidir. Genel dünya durumuna göre, böyle bir mücadelenin gerektirdiği ruh gücüne sahip olmayan kişilerden kurulu toplumlar için hayat ve istiklal yoktur.

      Madem ki dış mihraklar yapıyor. O zaman efendi, zamanında dış mihraklarla gerçek manada niye dövüşmediniz diye sorarlar insana. İnşaat ile büyümenin verdiği mutluluk bitti. Bari bizim koltuk mutluluğumuz bitmesin diye insanları ortak bir hayali düşmana karşı birleştirip yine kaymağı biz yiyelim derdindeler. Olan yine ülkeye oluyor, onların ülke umrunda değil, nasıl olsa kendileri refah içinde yaşıyorlar.

      Sil
    3. hala cnn-türk izlerseniz, zekanızın bu gibi hakaretlere uğramasına maruz kalırsınız. yakında CNN INT. isim hakkını aldığında kanal yandaş-türk olsun bakalım o zaman kaç kişi izleyecek.

      Sil
  15. Konudan biraz bagimsiz gec likidite penceresiyle ilgili bir sey sormak istiyorum hocam..Bankalar birbirlerinden merkez bankasi araciligi ile aldigi parayi ertesi gun odemek mi zorundalar..Bugun ellerinde olmayan parayi ertesi gun nasil bulacaklar..

    YanıtlaSil
  16. Likittemi kalsak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz bilirsiniz. Ben sizin tercihlerinizi bilemem.

      Sil
  17. Teşekkür ederiz değerli paylaşımınız için hocam. Benim bir sorum var, hatta sizden bir isteğim. Bütçe açığının olmadığı ya da düşük olduğu bir ekonomide temel eşitliğimiz (S-I) + (T-G) = X-M formülünden yola çıkarsak hep diyoruz ki tasarruflarımız, yatırımlarımızdan düşük olduğu için aynı miktarlarda Cari Açık veriyoruz diyoruz. Eğer ki tasarruflarımız, yatırımlarımızdan yüksek olsaydı daha mı az ithalat yapıp, daha çok ihracat yapacaktık? Bu durumda enerji vs dışarıya bağımlı ülke olmaktan çıkacak mıydık? Bu konu hakkında eminim birçok kişi sorun yaşıyor. Bu yoğun gündemde bu konu hakkında detaylı bir yazı yazarsanız çok sevinirim. Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır şart değil. O zaman yüksek faiz veren ülkelere borç verecektik.
      Yazarım.

      Sil
  18. MB faizi daha once yukseltseydi ne degisirdi? Yabanci yatirimci USD dusecegi icin yine USD'e donup cikmaz miydi? Ayni sey degil mi, erken artis yapsaydi ne farkederdi Hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman MB'nin bu kadar aciz olduğu kanısına kapılmalar buraya güvenmeye devam edebilirlerdi.

      Sil
    2. Çıkacak adam durmaz Hocam. Bizler inanmıyorken yabancının geleceğin güzel olacağına inanmasını beklemek mantıklı gelmedi.

      Sil
  19. Yabancı fonlar dolar düşerse gider söylemi ne kadar doğrudur hocam, riskini yöneten buradan da alıp çıkıp gider?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Giden gidiyor zaten ama bazısı o kadar zararı göze alamıyor. Düşerse zarar azalacağı için oradan gider.

      Sil
    2. 3 kredi derecelendirme kuruluşundan ikisi bizi yatırım yapılamaz düzeye çektiğinde aklı başında fonlar zaten yavaş yavaş, çaktırmadan çıktılar. Geriye kalanlar bizdeki varlık yönetim şirketlerine benzeyen, iflas etmiş ya da etmek üzere olan ülkelerde iş yapma tecrübesine sahip yamyam fonlar. Zaten yıllardır soyacakları kadar soydular da son bir vurgun yapmaya çalışıyorlar.

      Sil
    3. Sevdim bu tanimi, "yamyam fonlar".

      Sil
  20. S&P TR nin elinde yeterli tampon var tespitindeki tampon sadece faizdiye düşünüyorum. Faizin artması nedeniyle olası düşecek dövize gelecek olan yabancı fon vb talebi karşılayacak rezerv ne durumda? Diğer para girişleri bu talebi ne kadar karşılar?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kanayan yaraya basacak tampon var diyor. Kan kaybından ölmez demiyor, ikisi arasında biraz fark var yalnız.

      Sil
    2. Bence makam arabalarindaki tamponlardan bahsediyor. Malum devletin elinde 120 bin makam arabasi var, her arabada 2 tampondan, 240 bin eder. Faizle ne ilgisi var anlamadim ama, sanayide bir kaportaciya sormak lazim.

      Sil
  21. Sadece fonlar degil ki hocam kur düşse vatandaş da şirketler de herkes döviz almak isteyecek. Sorun itibar kaybinda

    YanıtlaSil
  22. Hocam doları düşürmek çok kolay. Merkez Bankası neden bunu yapmıyor? Nedir o diye sorarsanız söyleyeyim. Ben Merkez Bankası olsam 10 milyar dolar şakkadak satarım. Şaşırır millet! Hiç beklemedikleri bir hareket. Niye satıyor nasıl satıyor? 'Hani rezervi düşüktü' filan derler? Demek ki rezervleri varmış diyecekler normal şartlarda. Dolar mutlaka düşecek. Ama biraz yavaş düşürecekler. Ardından bir 10 milyar daha satarım! 20. Yetmedi bir 10 daha satarım biter olay çil yavrusu gibi dağılırlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte bu! Olsa, yapacaklar da yok maalesef. Bir de şunu belirtmek lâzım, bugüne kadar rezervlerini satarak kuru durdurmayı Japonya, Rusya dahil hiçbir ülke başaramadı. Rusya son yükselişte 150 milyar $ satmıştı yanlış hatırlamıyorsam. Şak diye bir 10, şak şak, bir 10 daha derken baktılar rezerv bitiyor, faiz artırdılar.

      Sil
    2. 15 gün sonra aynı durum olursa ne satacak MB?

      Sil
    3. Taktik maktik yok! BAM! BAM! BAAM!

      Sil
    4. Onu o zaman düşünürüz hocam. Ben hala 3 gün arayla her gün 10 milyar dolar şakkadak satalım diyorum. Başka çare yok.

      Sil
    5. Maalesef ki rezervlerimize bir tikla TCMB sitesinden ulasilabiliniyor:)

      Sil
    6. Zaten satabileceği para belli Cihan Bey. Cephane ortada yani. Şaşırır mı piyasa? şaşırır muhtemelen ve hemen tüm sattılan doları satın alırlar ucuza. 3 gün sonra dolar 15 tl olur, sizde şaşırırkalırsınız.

      Sil
    7. Sen ölmeyi bayılmak mı sandın paşam?

      Sil
    8. arkadas suna referans veriyor ya :))
      https://www.youtube.com/watch?v=KRTAPBbLSCo

      Sil
  23. Hocam artık merkez bankasının faiz arttırımı doları düşürse bile hane halkı bu düşüşü fırsat olarak görüp yine dolara saldıracak. Yani bir nevi hane halkı döviz almaya hep devam edecek kısır döngü

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O öyle olmuyor genelde. İnsanlar dolar düşüşe geçtiğinde daha fazla düşmeden satıp kar edeyim diyor.

      Sil
    2. Hocam, artık öyle olmuyor. Herkes biraz düşse de alsam diye bakıyor. Satan olmadığı için de zaten anlamlı bir şekilde düşemiyor. MB yarın 300 baz puan faiz artırsa ve dolar %3-5 düşse herkes dolara yüklenecek. Maalesef piyasada durum bu. Tersinin olabilmesi için çok ciddi bir arttırım lâzım, bunu da MB'nın yapamıyacağını artık herkes biliyor.

      Sil
  24. Hocam;
    Bbc sizden bahsetmişhttps://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-44209054

    YanıtlaSil
  25. Merkez bankasını baskı altında tutuyorlar ne zamandır düşür faizleri diye hala amaç büyüme ve yatırım olduğuna inanmıyorum. Bile bile kurun yükselmesini istiyorlar. Başka bir açıklamasını var mı? Taktılar büyümeye ne kadar büyüyecez bakalım hadi büyüdük de biz ne kadar büyüyecez asıl önemli olan o. Neden hala faizler çok düşük nereye gitmeye çalışıyoruz anlamış değilim. Sebebini biliyor musunuz? Kurun yükselmesi şu an lehimize de ben mi bilmiyorum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yabancı yatırımcı kaçamasın diye bilinçli birşey bence.

      Sil
  26. Dışarıdan dolar ile alınan ürünlerin pahalanması gayet olağan bişe . Fakat işte cari açık detaylı bir konu...

    YanıtlaSil
  27. Kayış kopmuştur dolar seçimlere kadar her kurdan alınır ytd 5-6-7 tl gıder artık

    YanıtlaSil
  28. Yapısal reformlar şart. kısa vadeli değil uzun vadeli düşünmeliyiz.İki ay sonra diyelim düştü bir yıl sonra yine hop oturup hop kalkmayacak mıyız? Yapılacak herkesin bildiği gibi belli Üretim üretim üretim. Yerli malını aşırı teşviklerle cazip hale getirmeli, ithalatı denetlemeli sadece ara mal olarak kullanmalıyız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Insanimizda yabanci mal ozentisi var. Halbuki biraz arastirsak igneden iplige oyuncaktan temizlik malzemesine hemde ithal olaninin cok altinda fiyatla ve kaliteli urun var. Degisim farkindalik ufaktanda olsa biryerden baslamali.

      Sil
  29. Hocam anapara ve faiz tutarlarını karşılaştırdığımızda kamu kesiminin özel kesimden yaklaşık 5 kat daha maliyetli borçlandığını görebiliyoruz. Bunun nedeni nedir acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faiz miktarlarının benzerliğine bakarak ona karar vermeyin. Faizlerin ödenme dönemlerinin farkından dolayı böyle bir görünüm ortaya çıkmış olabilir.

      Sil
  30. Merhaba hocam. Yazınız her zamanki gibi aydınlattı bizleri. Benim sorum şu olacak. Sn. Bulut özel sektörün borçları bizi ilgilendirmez dedi. Peki özel sektörün dışarıdan sağladığı borçlara hazine kefil değil midir? Ya da ne kadarına kefildir? Özel sektör borçlarını ödemekte zorlanırsa bunun hazineye olan etkisi nasıl olur? Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değildir. Hazinenin garantisi yalnızca özel kesimin Yap İşlet Devret Projeleri için yaptığı dış borçlanmalarda geçerli. Ötekilerde garantisi yok. Özel sektörün dış borçları bu aşamada kamuyu ilgilendirmez ama ödeyememe durumu ortaya çıkarsa bütün ülkeyi etkileyeceği için kamuyu da ilgilendirir hale gelir.

      Sil
  31. Mahfi Bey,

    TCMB'nin bağımsızlığı (veya öyle olduğu algısı), Türkiye gibi bir çevre ekonomisinde ne kadar önemli? Eğer denildiği gibi 15 yıldır dünyadaki para bolluğu ve niceliksel gevşeme kampanyaları Türkiye'deki para kaynağının çoğunu oluşturuyorsa, TCMB'nin bilançosu bunların yanında ne kadar etkili olabilir?

    Mesela TCMB negatif reel faiz uygularsa bankalar mevduat toplamakla uğraşmaz deniyor. Doğru da, bankaların Türkiye içinden toplayacağı mevduatın yurtdışından sendikasyon kredisi yoluyla gelen QE parasına oranı ne? Atıyorum Amerika'daki bir sendikasyon kredisi kaynağı, ABD'den alabileceği USD faizinden fazlasını Türkiye'den toplayabildiği sürece TCMB'nin veya bankaların uyguladığı TL faizlerinin ne önemi var? Aynı şekilde, diyelim ki TCMB birden 5 puan faiz artırdı. Söylediğiniz gibi, kısa vadede ödenmesi gereken bu kadar milyar dolar USD borç varken TCMB artırılmış orandan kaç milyar TL'lik fon yaratabilecek? Anlamlı bir oran olabilecek mi?

    Son olarak da, TCMB bağımsızlığının yatırımcının çok da umurunda olduğuna dair sıklıkla tekrarlanan önermenin bir doğrulaması var mı? Yani hiç değildir demiyorum da, TCMB %100 bağımsız hareket edebilseydi bugün, gidişata ne kadar etki edebilirdi?

    Teşekkürler,
    Onur Çobanoğlu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok önemlidir. Yabancı yatırımcı para politikasının bağımsız yönetilip yönetilmediğine bakarak istikrar konusunda fikir sahibi olur. Bu tür eksikler risk artışı yaratır. Onun sonucunda da faizler yükselir, yabancı daha pahalıya borç verir.

      Sil
  32. Merhaba mahfi hocam. Anaparaya kıyasla kamu kesimi faizi, neden özel sektör faizinden fazla. Kamu daha yüksek faizle mi borçlanıyor?

    YanıtlaSil
  33. 3.80'den dövizini alıp gitmeyen yabancı 4.60'ta niye çıksın ki ? Dövizin yükselişi dışardan içeri sıcak para akışını hızlandırmaz mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kurun bu kadar oynak olduğu yere yabancı gelmez. Adam 100 USD getirip 3,80'den bozdursa ve 380 TL'lik tahvil alsa. Bugün çıkmak istese 380 TL'lik tahvili satıp Dolar alsa eline 82,5 Dolar geçer.Bu durumda niye gelsin?

      Sil
    2. Bildiğim ülkelerin borcunu ödeyip ödeyemiyeceğine gayrisafi milli hasıla ile borcun miktarının oranı ile bakıyorlar. 2017 sonunda ülkemizin oranı %57 idi. Yılbaşından bu yana dolar %23 arttı. Yani oran %80 oldu bu borçlu borcunu zor öder demek. Adamlar ondan gidiyor, döviz kurunun böyle bir önemi var boşuna faizi arttır demiyorlar. Oran %100 oluncada iflas oluyormuş doğruca oraya gidiyoruz.

      Sil
  34. Seçimlerin hemen arkasından hükümetin çıkardığı KHK ile kaynağını sorgulamadığı çok yüksek miktarlarda para girişinin olacağı,doların 3 bandına kadar düşebileceği borsada 160.000 seviyelerinin telaffuz edildiğini duyuyoruz. Buna ne dersiniz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunları yapabileceklerse neden seçim sonrasını bekliyorlar? Seçim öncesi yapsalar, 3 TL'lik dolar, 160.000'lik borsa ile seçime girseler kendileri için çok daha iyi olmaz mı? Seçimlerin tehlikede olduğunu görüp böyle söylentilerle oy devşirmeye çalışıyor olmasınlar sakın?

      Sil
    2. Neden secim sonrasini bekliyorlar?

      Sil
    3. Sizce 4.6 liradan 3 liraya düşmesi mümkün mü doların?
      Devasa bir petrol rezervi bulursak veya AB hadi sizi üye yaptık diye açıklama yaparsa belki, başka bir yol gelmiyor aklıma.

      Sil
  35. tURK LIRASI onumuzdeki surecte kiymet kazanir mi sayin hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kıymetten ne kasdettiğinize bağlı.

      Sil
    2. turk lirasinin dolar karsisinda yukselmesi nasil dolar tl karsinda yukseliyor

      Sil
  36. Hocam dövizde ki harekette spekülasyon etkisinin yüksek olduğunu düşünüyor musunuz ? Erken seçim tarihi açıklandıktan sonra dolar düzenli şekilde aşırı artmaya başladı bi de bir ekonomik tetikçinin itirafları diye bi kitap okumuştum siz ne düşünürsünüz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. John Perkins o kitapta ülkelerin nasıl ödeyemeyecekleri boyutlarda borçlandırıldıklarını, o borçların nasıl gereksiz yatırımlara yönlendirildiğini ve hiçbir zaman verilen borçların o ülkenin hazinesine girmemesinin sağlandığını, kısacası ülkelerin nasıl borçla rehin alındığını ve tüm kaynaklarına el konulduğunu detayları ile anlatır.

      Hazine garantili dolar bazlı YİD'ler, özelleştirilen madenler, limanlar, kamu kuruluşları, elden çıkarılan stratejik sektörler, bankalara ipotekli tarım arazileri v.s. size bir şey hatırlatıyor mu yoksa kitabın sadece son bölümünü mü okudunuz?

      Sil
    2. Kitabın son bölümü meselesi değil olay onu yapan spekülasyonun âlâsını yapar demek istiyorum artık bu olaylar komplo teorisi olarak bile anılamaz gerçekler siz dolardaki artışın doğal seyrinde gittiğini mi düşünüyorsunuz

      Sil
    3. Dolar 4.80 in üzerine çıktı tesadüf mü diyorsunuz şimdi siz buna erken seçim kararı alındıktan sonra suni bi yükselme olduğunu düşünmüyo musunuz

      Sil
    4. Elbette tesadüf değil canım kardeşim. 16 yıldır dış güçlerden aldığın yüzmilyarlarca dolar borcu üretime değil betona gömüp ödeme zamanı gelince de yediğin hurmaların yan etkilerinden şikayet etme durumları.....

      Sil
  37. Mahfi Hocam, son günlerde akaryakıta gelen zamlar tabelaya yansıtılmayıp, ÖTV üzerinden devletin bütçesine yansıtılıyor ve sonra da devlet yine bizim üzerimizden başka vergilerle bunu telafi edip yeniden topluyor. Bu duruma mali anestezi diyemiyorsak ne demeliyiz? Ayrıca bu durumun başka ülkelerde örneği var mı? Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  38. Sayın hocam, yazınız için teşekkür ederim. Sizden rica etsem, ekonomiyi takip etmek ve ekonomiyle ilgili olayları anlamak için bize köşe yazarı/makale yazarı önerir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uğur Gürses Hürriyet Gazetesi ve Ege Cansen Sözcü Gazetesi

      Sil
    2. Murat Muratoglu - Sozcu, Erdal Saglam - Hurriyet, Deniz Gokce - Aksam (uluslar arasi Finans ve Ekonomi genelde), Abdurrahman Yildirim - Haberturk, Gungor Uras - Milliyet, Yaman Toruner - Milliyet

      Sil
  39. Hocam farklı birşey soracam. Yeni sistemde hükümet mecliste çoğunluğu sağlayamazsa ve Cumhurbaşkanıda Recep Tayyip Erdoğan seçilirse bu durumda erken seçim 2019 yılından önce olur mu? Yoksa 2019 da yine 2 seçim mi olur hem Cumhurbaşkanlığı hemde yerel seçimler. En önemlisi Ekonomi bu seçimleri kaldırabilir mi ozaman kadar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Reiz, rakip partiden 3-5 vekili attırır, yerine yeniden seçim ya da kayyum suretiyle birini atar, her türlü çoğunluğu sağlar. O da olmadı rakip oyuncuları ikna edip, kendi takımına alır.

      Sil
  40. Çok iyi açıklamışsınız Hocam, konuyu uzatmadan kurun niye yükseldiğini anlatmışsınız.

    YanıtlaSil
  41. Yandaş gazeteler ve haber siteleride doların son 3 günlük yükselişini Fitch'in MB yi uyarmasına bağlıyorlar Fitch Türkiyeyi tehtit etti dolar yükseldi diye manşet atıyorlar inanılır gibi değil..

    YanıtlaSil
  42. BU KADAR BORCU NASIL ÖDEYECEĞİZ?

    Kullandığımız Elektrik Enerjisinin;
    %50'den fazlasını ithal ediyorsuz (yani %50'sinden fazlası dövizle ödüyoruz)
    Kullandığımız fosil yakıtların
    %100 yakınını ithal ediyoruz (yani %100'e yakınına döviz ödüyoruz)

    Sabah 08:00-18:00 çalışan biri bütün gün döviz getiren bir işle meşgül değilse ithal ediyor oluyoruz. Akşam eve gelipde keyifle tv'de maç izlese kullandığı elektriğin %50'den fazlasını gene döviz ile eğleniyor olacak.

    ÖNERİ: DEVLET EN AZINDA DÖVİZLE BORÇLANACAK ÖZEL ŞİRKETLERE ÖNLEM GETİRMELİ. ÜRÜN VEYA HİZMETİNİN %80'DEN FAZLASINI İHRAÇ EDEMEYEN ŞİRKETLERİN DÖVİZLE BORÇLANMASINI ÖNLEMELİ.

    YanıtlaSil
  43. Hocam sitenizde Merkez Bankası ve Tuik için güvenirliğine puanlama yapsak İtibar testi 10 Üzerinden puanlama yapalım sonuç kaç çıkacak merak ettim.

    YanıtlaSil
  44. Hocam şu aşamada döviz almak mantıklı mı biraz daha bekleyelim mi

    YanıtlaSil
  45. Değerli Hocam anlaşılır ve net açıklamış.
    Bunun yanında bu dengesizliklerin ana sebebinin Katma Değerli ürün ihraçatı gerçekleştirmemiz ve ülkemize yeterince döviz karı getirememiz olduğunu düşünüyorum.
    Aşırı ithal lüks tüketimimiz olduğu kanaatindeyim.

    YanıtlaSil
  46. Hocam, SUKUK denilen kira sertifikalarında battık vermiyoruz paranızı deme gibi bir durum var mı

    YanıtlaSil
  47. Hocam benim merak ettigim özel kesim dış borç istatistiğini kim tutuyor,ve bu özel kesim dışarıda kimden borclaniyor,tahvil vs.mi yoksa dış bankalardan mı,teşekkürler

    YanıtlaSil
  48. AKP rejimi neden faiz artırmıyor biri bana bunu beş yaşındaymışım gibi anlatabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mübarek Ramazanda adamı günaha sokacaksın kardeş,
      Faiz haram haram, oruç mu bozduracan millete?

      Sil
    2. islam dinine gore gaiz haram oldugu icin. En azindan AKP'lilerin yorumu bu. Madem faizi sifirlayamiyoruz bari reel faizi negatifte tutalim diye ugrasiyorlar. Ikinci sebep de dusuk faizle birlikte konut kredi faizlerinin dusuk olmasini da saglamaya calisiyorlar ki vatandas borclanip konut alsin konut stoklari erisin ve konut firmalarina kupon arazileri verenler bu satislardan komsyonunu alabilsin. Bu arazileri kimin verdigini tahmin edersin zaten, komisyon da ona gidiyor muhtemelen.

      Sil
  49. Hocam ülkemiz de kaçak çalışan mültecilerin de artışda payı yok mu resmi 3.5 milyon insan var bunlar işyerlerinden aldıkları tlleri dolar yapıp memleketlerine gönderiyorlar hepsi çalışıyor kabul edersek aylık 1 milyar dolarlık bir rakamdan bahsediyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. resmi 4.7 milyon yabancı var 800 bin eğitim gören yabancı var sadece türkiyede bunların dışında çok ciddi miktarda kaçak var sayıları belirsiz. 3.5 milyondan fazla suriyeli var sadece

      Sil
  50. tahmin ediyorum soyle olacak

    secimlere kadar asla faizler yukseltilmez. Demekki secimlere kadar her gun dolarin yavas yavas arttigini gozlemleyecegiz

    Buda dolarin 6 TL falan olmasi demek

    Buyuk ihtimal bankalardaki dovize el koymayacaklar ama sunu diyecekler. Doviz sizin ama bozmak isterseniz kur 3TL

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ilginc bir tespit.. Mahfi Hocanin bu konudaki degerlendirmesini merak ediyorum.

      Sil
    2. Aynen, doviz sizin ama bir defada 100 dolar dan fazla cekemezsiniz, hepsini ancak TL olarak cekebilirsiniz ve bu durumda kur 3 TL den islem gorur.

      Sil
  51. Hocam 150.000 Tl var %14 banka veriyor ama sizce değer kaybetmemek adına ne yapayım? Siz olsanız ne yaparsınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Altin al veya her turlu Doviz, mesela Euro al.

      Sil
  52. Herkese merhaba arkadaşlar benim bir sorum var.


    Şimdi bu grafik Japonya'da işsizlik ve enflasyonu gösteriyor: http://www.imgim.com/2101incii8731644.png

    Bu grafik ise Japonya'nın haritası: http://www.imgim.com/1666inciy8022358.png

    Şimdi biri bana açıklasın lütfen bu ikisi neden bu kadar bir birine benziyor? Herkese iyi forumlar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam Mahfi Hocam, bu ramazan siz Nihat hocayı piyasadan sileceksiniz,
      içimde öyle bir his var.

      Sil
    2. Selam 2255,

      Phillips Japonlar tarafından 2. dünya savaşında Java adasında esir alınmıştır.

      Japonlara o kadar kızmıştır ki; enflasyon ve işsizlik Japonlara ... anlamındaki bu eğriyi icat etmiştir.

      Şimdi açıklayıcı oldu mu?

      Not : Ekonomist Phillips, Çinde çalışırken Çin Japonya tarafından işgal edilince kaçmak zorunda kalmıştır. Sonra Java adasında iken, Japonlar tarafından esir alınmış, 3 yıl esir hayatı yaşamıştır.

      Sil
    3. Acaba bu Italya icin nasil yorumlanir onu merak ettim. Cizme seklinde issizlik?

      Sil
  53. Mali durum bozuk, son yıllarda sürekli ülke gündeminde seçim ekonomisi var ve bütçe açığı ortada, polislerin ve öğretmenlerin ek ders vs. ücretleri ile ilgili söylentiler var, basit bir sistem bozukluğuydu deyip geçiştirildi, gösterge faiz ortada hazine ne kadar daha bu yükü kaldırabilir, TCMB'nin döviz depo ihalelerine talep yok, bankalar ellerinde tutuyor dövizi, sermaye akışında azalmalar var çünkü ülkede hukuk sistemi imaj kaybı içinde, TCMB' nin eli kolu bağlı hamle dahi yapamıyor ancak sözlü müdahale ve akabinde somut bir adım gelmeyince sıçramalar daha da sertleşiyor, Elindeki net rezerv miktarı daha da düşük, banka karşılıkları TCMB' nin değil, dolayısıyla kısa vadeli özel sektör yükünden çok daha düşük, bu kur seviyelerinde yaklaşık %45' ini ancak karşılıyor. FED daralmaya gidiyor, halen yıl içinde 2 ya da 3 faiz artışı öngörülüyor ve ABD 10 yıllıkları %3 seviyelerinde bu durumda ABD güvenli liman, haliyle sıcak para gelişmekte olan ülkelerde çok oynak bir durumda. 2019' da ülkemizi çok zor bir dönem bekliyor son 16 yıllık dönemde olmadığı kadar vatandaşın satın alma gücünde düşüş olacak. Dün LPG doldurttum 3,01 TL den, çalışan arkadaşla konuştuk son bir kaç aydaki baskılama olmasaydı LPG 4 TL, benzin 7 TL ve dizel 6,5 TL olacaktı dedi, bildiğimiz üzere son zamlar ÖTV' den düşülüyor. BDDK başkanı döviz hesapları ile ilgili açıklama yapıyor, su daha da bulanıyor, cari açık ortada sırf bu yüzden cep telefonu ve kozmetikten taksit kaldırıldı. TL' deki negatif ayrışma ortada son bir yıldaki dolar karşısındaki değer kaybı %27,88 ve en yakın takipçi RUSYA %8,53 kaynak: https://tradingeconomics.com/currencies. Çılgın bir tüketim ülkesi oluverdik, yatırımlar inşaat sektörüne yöneliyor, ekonominin ne yazık ki lokomotifi görünümünde, sırf bu yüzden konut kredisi faizleri 0,98' e düşürüldü, yıllık yaklaşık %12' ler civarında bir getiri yapar, piyasadaki mevduat ortalaması ise %13'lere yaklaşık durumda. İlk yapan da Ziraat Bankası idi, bir de ciddi popülizm sorunu var. Ziraat Bankası daha yeni medya satışı ile ilgili şu ekonomik konjonktürde bildiğimiz üzere çok yüklü bir döviz kredisi verdi, kaynak ise yurt dışı olduğu söyleniyor, finans sisteminin stabil olması ve özellikle KİT şeklindeki Ziraat Bankası gibi bankaların görev zararlarını engellemek ülkemizin 2001' den kurtuluş reçetesi idi, buna benzer popülist hamleler ile bankaların bilançoları da bozulur ve bu durum bir de finans sektörü içindeki kurumlara yansırsa panik daha da körüklenir. Seçim sonrası bu hükümetle zaten var olan ağır hava daha da derinleşecek, değişse bile yeni gelen kucağında bir bomba bulacak.

    YanıtlaSil
  54. Hocam parite için ne dersiniz.

    YanıtlaSil
  55. hocam daha fed in bilanço küçültmesini, bu sene 3 mü 4 mü arttırır muhabbetine girmeden ne oluyoruz...fed bilanço küçültti mu, fed faiz arttı mı, tarım dışı istihdam demeden, dolar uçar sallanır.

    YanıtlaSil
  56. Hocam MB nın 1000 baz puan arttırması doları 4 seviyesine çekmeye yeterli olur mu?

    YanıtlaSil
  57. "Benzer biçimde hane halkları da kurlardaki yükselmeyi görerek dövize talep yaratıyor ve kurların daha da yükselmesine neden oluyor."

    Hocam öncelikle kaleminize sağlık. Hane halkının kurda ki artış payı % kaç civarındadır? Hatırı sayılır bir pay varsa paralarının değerini korumak için dolara yatırım yapan hane halkı altına yönlendirilemez mi?

    YanıtlaSil
  58. Sn. Mahfi Bey,

    Uzun süredir yazılarınızı ve yorumları takip ediyorum. Öğretici ve yol gösterici emekleriniz için çok çok teşekkürler. Bahse konu Faizlerle ilgili bir açıklama getirebilirseniz çok memnun olurum.
    1) Geç Likidite Penceresi (GLP): %13.50 (MB’nin bankaları fonladığı faiz)
    2) Piyasa Faizi: %17.00 (Bankaların reel kesime verdiği faiz mi?)
    3) 10 Yıllık Devlet Tahvili - TL (10Y Soverign Bond): %14.40 - Hazinenin borçlanması
    4) 10 yıllık Devlet Tahvili - USD (Türker 2028 - 2B$): %6.25 (280 puan CDS’le) - Hazinenin Borçlanması

    Merkez faiz yükseltti, ya da, Merkez faiz yükseltmeli, dendiğinde hangi faiz kastediliyor? GLP’mi?
    Merkez bankası kendisi nasıl para buluyor? Nasıl Borçlanıyor?

    Birde, Türkiye’de, para piyasalarında dolaşımda olan “135B-TL” olduğu söyleniyor. Doğru rakam nedir?
    Türkiye altın karşılığı olmadan TL basıyor mu? Tedavülde olan tüm TL miktarının altın karşılığı MB’de var mı?
    Türkiye’de Dolaşımda ne kadar USD var?
    Merkez bankası rezervlerinde “110B-USD - Altın - BankaKarşılıkları = 30B-USD” olduğu söyleniyor.
    Yani bu 2018 Şubat-Aralık döneminde ödenmesi gereken Döviz ihtiyacına karşın (93.5B-USD) piyasada ne kadar döviz mevcut. Credit Default (Temerrüt) ya da insolvency riski mi var..? Piyasanın kurumasından mı korkuluyor? Hatırladığım kadarıyla 2001 de bile ülkemiz borç ödeyemez duruma gelmemişti?

    Bu konularda biraz daha açıklama yapabilirseniz, ya da konuya hakim diğer yorumcular açıklama getirebilirse, çok memnun olurum.

    Saygılarımla,

    YanıtlaSil
  59. Sn. Mahfi Bey,

    Uzun süredir yazılarınızı ve yorumları takip ediyorum. Öğretici ve yol gösterici emekleriniz için çok çok teşekkürler. Bahse konu Faizlerle ilgili bir açıklama getirebilirseniz çok memnun olurum.
    1) Geç Likidite Penceresi (GLP): %13.50 (MB’nin bankaları fonladığı faiz)
    2) Piyasa Faizi: %17.00 (Bankaların reel kesime verdiği faiz mi?)
    3) 10 Yıllık Devlet Tahvili - TL (10Y Soverign Bond): %14.40 - Hazinenin borçlanması
    4) 10 yıllık Devlet Tahvili - USD (Türker 2028 - 2B$): %6.25 (280 puan CDS’le) - Hazinenin Borçlanması

    Merkez faiz yükseltti, ya da, Merkez faiz yükseltmeli, dendiğinde hangi faiz kastediliyor? GLP’mi?
    Merkez bankası kendisi nasıl para buluyor? Nasıl Borçlanıyor?

    Birde, Türkiye’de, para piyasalarında dolaşımda olan “135B-TL” olduğu söyleniyor. Doğru rakam nedir?
    Türkiye altın karşılığı olmadan TL basıyor mu? Tedavülde olan tüm TL miktarının altın karşılığı MB’de var mı?
    Türkiye’de Dolaşımda ne kadar USD var?
    Merkez bankası rezervlerinde “110B-USD - Altın - BankaKarşılıkları = 30B-USD” olduğu söyleniyor.
    Yani bu 2018 Şubat-Aralık döneminde ödenmesi gereken Döviz ihtiyacına karşın (93.5B-USD) piyasada ne kadar döviz mevcut. Credit Default (Temerrüt) ya da insolvency riski mi var..? Piyasanın kurumasından mı korkuluyor? Hatırladığım kadarıyla 2001 de bile ülkemiz borç ödeyemez duruma gelmemişti?

    Bu konularda biraz daha açıklama yapabilirseniz, ya da konuya hakim diğer yorumcular açıklama getirebilirse, çok memnun olurum.

    Saygılarımla,

    YanıtlaSil
  60. Merkez bankası faiz artışı 300-350 baz puan aralığında artırmali ki kur geri gelsin. Hükümet faiz artışına karşı ancak şu an bu durumda ne merkezden açıklama var nede hükümetten.

    YanıtlaSil
  61. aslında hükümet bu durumu çok güzel yönetiyor bakın dolar sene basindan bu yana sü kadar artış göstermiş ama bunun sosyal yaşamda bunun karşılığı yok krizle dalga geçiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kardeş, ironi yapıyorsan komik değil, gerçekten böyle düşünüyorsan çok komik.

      Sil
  62. Hocam Jöleli Yiğit "Başta Bloomberg, NTV ve Mahfi Eğilmez olmak üzere sistematik bir şekilde “krize girdik-gireceğiz” havası yaymaya çalışıyorlar… BUNLARA KESİNLİKLE KULAK VERMEYİN!" demiş. Keşke kendileri biraz kulak verseydi de; yaşamakta olduğumuz krize altyapı hazırlamasalardı...Emeğiniz için sonsuz teşekkürler

    YanıtlaSil
  63. 23 mart sabahı Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem TRT'de 4TL'yi geçen dolar için şöyle buyurmuşlardı:

    “Dolar 4’e çıktı algısı yanlış. Dövizdeki yükseliş aldatıcı, oynaklığın kısa zamanda siyasi konjonktürün biraz daha netleşmesi ile ortadan kalkacaktır. Kurdaki hareket, Türkiye ekonomisinin makro temellerine uygunsuz. Dolarda 3.85 üzerindeki çıkışlar spekülatif. Dalgalı kur rejiminde günün sonunda ekonominin temellerine ve genel gidişatına uyumlu optimum bir denge haline geliriz, çok yakında oraya doğru geleceğimizi göreceğiz”

    Şu an 23 mayıs (tam iki ay sonra) saat 01:20. Dolar/TL 4.81:))

    Cahiliyemizde yeni ufuklara doyduk. Bazı şeylerin Türkiye'de değiştiğini artık görmek istiyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bağımsız düşünür ekonomistler ile ünvanı ne olursa olsun silahşorları ayrı tutmak lazım.

      Sil
  64. Hocam Euro'daki artışın dolarla paralel gitmesinin nedeni nedir? Dolar dünya genelinde değer kazanıyor aynı zamanda Euro'ya karşı da değerleniyor. Avrupa Merkez bankalarında faiz artırım kararları da yok. Euro'nun sabitlenmesi ya da düşmesi gerekmez mi tl'ye karşı?

    YanıtlaSil
  65. Hocam bu gece dolar 4.80 euro 5.60 oldu daha önce dolar4.50 olur mu diye sormuştuk 1 hafta geçmeden 5 TL olması bile normal olur artık euro ve sterlin de ciddi değerlendi. Bunun enflasyon üzerinde etkisi ne olur 4 haziranda açıklanacak veri sizce enflasyonda % 15 normal mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. belli bir eşikten sonra bire bir enflasyona geçiş başlayacak bence.

      Sil
  66. 4.82yi gordu bu gece....sabah ola hayrola....
    acik ve net bu bir parcali sagnak develuasyondur

    YanıtlaSil
  67. fonun biri daha kol kesti.dolar 3.804.

    YanıtlaSil
  68. Hükümet yanlısı hareket eden medya grupları neden kur artışını bir tuş ile yapıldığı yönünde bilimsel yazılar paylaşıyor ve faiz artırımı amacıyla bunun yapıldığını söylüyor ? Neden tek dert faiz ? Bu ülkeyi yönetenler arasında ekonomistler yok mu gidişat hiç hoş görünmüyor açıkçası

    YanıtlaSil
  69. Hocam böyle bir durumda enflasyon ne olur.
    En çok hangi mallar etkilenir?

    YanıtlaSil
  70. Hocam çok haklısınız, çok geç kalındı ve halen de müdahale edilmiyor :(( Bu şekilde görmezden gelinirse ve MB (veya yetkililer) hiçbir önlem almazsa ülke ekonomik krize girer mi? Yakın gelecekte bunu görür müyüz? (Seçim öncesi?) Bu politikaları uygulayanlar seçilir ve dedikleri gibi ekonomiyi tek elden yönetmeye kalkarlarsa daha kötü günleri görür müyüz? Herşeye rağmen tüm birikimi TL olan insanlar ne yapmalı? :((

    YanıtlaSil
  71. Işın gerçeğine dönelim global olarak. Gecmistede yaşananlar şunu yansıtıyor. $ aşırı değerlenmesi ihracatı artırır iken ithalatı düşürür. Abd $ yükselterek daha düşük fiyata daha fazla mal talep ediyor. Ve cari açığını daha az bir sekle getiriyor. Ileri zamanlarda $ değer kaybedecek tüketim teknolojisi satarak elindeki $ satmış olacak bu döngü kripto paranın oluşması ile bi nebze durmuş gibi idi ama şu anda $ değer kazanması ülkelerin cari açığını artırır iken abd 'nin cari açığını düşürüyor. Yurt içine dönersek savurganlıkta sınır yok. Eğer en ufak bir güvensizlik hükümetin turizm gelirini alt edecek bizim 20 yıllık planımız yok bir gecelik planımız var. Çünkü bir gecede serbest kura geçildi ve bunun bedelini ödedik. Kötü seneryo çizmek istemem ama yakında ülkede bol bol bina yeriz çünkü artık ürettiğimiz birşey yok.

    YanıtlaSil
  72. Hocam merhaba. Üretim yapan firmalar eğer hammaddeleri dolar ile alıyorsa, kurun hızlı arttığı bu günlerde nasıl bir strateji izlemeli? Kurun yeni seviyesini kabul edip yüksek maliyetle hammadde almaya devam mı etmeli yoksa bekleyip elindeki stokları azaltıp üretimi yavaşlatmalı mı? Hızlı artış ve değişen ekonomik denğeyi kendi lehine nasıl çevirebilir? Saygılar...

    YanıtlaSil
  73. Peki hocam şu "dış güçler" bu işin neresinde?

    YanıtlaSil
  74. Hocam kur 4.76!. Neler oluyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. an itibariyle sn sn dolar 4.92 tl euro 5.76
      takipteyiz

      Sil

  75. Yandas medya bunu sürmansetten veriyor.

    Borsa İstanbul, kısa vadeli ihtiyaçları dışında kalan döviz varlıklarının tamamını TL'ye çevirmis

    Döviz varliklarinin TL ye cevrilmesi ne demek?

    YanıtlaSil
  76. Hocam altının durumu nedir yükselişe devam eder mi?
    Döviz kurunun yükselmesiyle paralel mi seyreder?

    YanıtlaSil
  77. Yandas Medyadan al haberi.
    Durum gercekten vahim. Bunu Yandas medyanin haberlerinden cok kolay anlayabiliyorsunuz. Kullanabilecekleri herseyi kullaniyorlar.

    En son..

    Müjde...Toplu olarak verilecek.

    Ayrintiyi okuyunca acinacak halde olduklarini derhal anliyorsunuz.

    ""Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarını mercek altına alan SGK, sehven eksik maaş bağlanan emekli esnafın aylıklarını düzeltip toplu ödeme yapmaya hazırlanıyor.""

    Meger 2009 yilinda emekli olan bir vatandasin itirazi üzerine 1.300 TL eksik ödeme yapildigi tespit edilmis. Bu haberi de tüm emeklilere ödeme müjdesi gibi duyurulmus. inanilir gibi degil.

    YanıtlaSil
  78. Hocam, kurun yükselişinin önüne MB sadece faiz yükselterek geçebilir mi? bu kadar değişken kurlar faiz oranı yüksek olsa bile yabancı yatırımcıda güvensizlik algısı oluşturduğundan çekmeye yeterli olmaz diye düşünüyorum doğru mu düşünüyorum? Sene sonunda dolar kurunun 7 tl dolaylarında olacağı yönünde beklentiler var gerçekçi diyebilir miyiz?

    YanıtlaSil
  79. Döviz kurları ve faizlerde son birkaç ayda gerçekleşen ani ve ciddi yükselişlerin önümüzdeki aylarda hem Türk şirketlerinin borç ödeme kabiliyetlerini önemli ölçüde azatması hem de genel ekonomide daralmaya yol açması sizce ne kadar olası?

    Eğer olasılığın az olmadığını düşünüyorsanız bu gelişmeler bankaların aktif kalitesinin ciddi düşmesi sonucu devletin kamu olsun olmasın bankalara sermaye koymasını ya da bankaların yükümlülüklerini azaltacak önlemler almasını gerektirebilir mi? Tşkr.

    YanıtlaSil
  80. Hocam bu yaşanan bir ekonomik darbe değil midir?

    YanıtlaSil
  81. Sayın Hocam,

    Kurdaki bu hızlı yükseliş bankaları verdikleri krediler açısından nasıl etkileyecektir.
    Mesela devlet bankaları çok büyük alt yapı projelerine ve enerji yatırımlarına finansman sağlıyor. Sonuçta bu finansman bir şekilde yurtdışı kredilerler sağlanmıyor mu? Sizce kurun hızla artması devlet bankaları için bir risk oluşturmuyor mu?

    YanıtlaSil
  82. Türkiye liberal politikaları uygulamakta erken davrandı bence. Eğitim sistemimizin bozuk olması, Osmanlı'dan kalan yükler,tam olarak hukuk ve demokrasi devleti olamayışımız önümüzdeki engeller olunca sonuç böyle dışa bağımlı bir ülke olarak karşımıza çıkıyor.

    YanıtlaSil
  83. Artık tüm millet şunu anlamalı: Dolar yükseldiği için ekonomi kötüye gitmiyor. Ekonomi kötüye gittiği için dolar yükseliyor...

    YanıtlaSil
  84. Dolarla borçlanan özel sektör kurumları hangileri?

    teşekkürler.

    YanıtlaSil
  85. Hocam merhaba,

    İdeolojik olarak çok farklı bir yerde dursam da Korkut Boratav'ın görüşlerine önem veririm. Kendisi son yazısında finansal krizin ayak seslerinin, ön göstergelerinin ortaya çıktığını yazdı.

    Sizin bu konudaki yorumunuzu gerçekten çok merak ediyorum. Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  86. herbert von karajan23 Mayıs 2018 14:33

    hocam son 5 yıllık usd/tl grafiğini açtım vivaldinin 4 mevsim ile müthiş korelasyon var. şuan winter allegro yu yaşıyoruz. umarım Carl Orff un Carmina Burana sına geçmez buradan.

    saygılarımla.

    YanıtlaSil
  87. Hocam hayırlı olsun, jöleli hedef göstermiş sizi, kriz goygoyculuğu mu ne yapıyormuşsunuz.
    Kendinize dikkat edin lütfen..

    YanıtlaSil
  88. hocam büyük ekonomist;)) yiğit bulut sizi kriz tellalcılığı yapmakla suçlamış ... bunla ilgili görüşünüz nedir

    YanıtlaSil
  89. hocam büyük bi krizin içindeyiz denebilir artık yoksa size göre bu önlenemea kur artışı gelip geçici ekonomimiz sağlam temeller üstünde mi

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi