Son Okuduklarımdan Seçtiğim Üç Kitap

Gavin Menzies, 1421: Çin’in Dünyayı Keşfettiği Yıl, Türkçesi: Kardelen Kala, Kalkedon Yayınları
İngiliz Kraliyet Donanmasında uzun yıllar denizaltı subaylığı ve komutanlığı yapmış olan Gavin Menzies, denizcilik bilgisi, kartografi bilgisi ve tarih merakını bir araya getirerek eline geçen bir haritadaki tuhaflığı incelemeye başlıyor. Bu inceleme adeta bir yün yumağındaki yünün ucunu çekmek gibi ilerliyor. Yumak açıldıkça sürprizler çıkıyor. Menzies’in araştırmaları başka haritalar, dikili taşlar, bir takım bitki ve hayvanlar gibi birçok alana yayılıyor. Ve sonuçta Menzies, Vasco de Gama, Bartolomeu Dias ve Kristof Kolomb’dan yıllar önce Çinlilerin Ümit Burnundan geçtiğini, Güney kutbunu ve Amerika’yı keşfettiğini kanıtlıyor. Menzies ayrıca Piri Reis haritasının Çinli amirallerin çizdiği haritadan yararlanılarak çizildiğini ortaya koyuyor. 15’inci yüzyılın ilk çeyreğindeki bu keşifleri Ming Hanedanının 3’üncü İmparatoru Zhu Di’nin (Yongle) düzenlettirdiğini ve filoya Amiral Zeng He’nin komuta ettiğini yazıyor. Zeng He, Zhu Di’nin, kendisine karşı Mandarinleri kullanarak savaşan yeğenini yenerek tahtı ele geçirmesine yardım eden Hadımağalarının önde gelenlerinden birisi. Müslüman olan Zeng He bu keşiflere yollanan Hazine Yelkenlilerinin de komutanı. 
Coğrafi keşiflerle ilgili bilgilerimizi alt üst eden bu önemli kitabı okumanızı öneriyorum. 
Kritovulos, Kritovulos Tarihi (1451 – 1467), Çeviren: Ari Çokona, T. İş Bankası Kültür Yayınları, Hasan Âli Yücel Klasikler Dizisi, 208.
Kritovulos, Bizans’ın yıkılmasını ve Osmanlı İmparatorluğu’nun onun yerini almasını yaşamış bir tarihçi. İstanbul’un fethi konusundaki kaynak kitaplardan birisi olan bu kitabında Kritovulos, Fatih Sultan Mehmed’in yaşamının en önemli bölümünü ele alıyor ve Sultanın İstanbul’un fethi ve Avrupa’daki diğer fetihlerini ayrıntılarıyla anlatıyor. Kitapta yer alan Fatih Sultan Mehmed’in kamu maliyesi alanında yaptıklarını anlatan bir pasajı buraya aktarayım: “…hazinedarları çok sıkı bir sorgulamadan geçirerek babasının hazinesini denetledi. Yıllık vergilerin toplanmasını ve görevli memurları ciddiyetle denetleyerek çalışmalarının hesabını vermeye zorunlu kıldı. Enderun ve kamu (Mirî) hazinelerinin büyük bir kısmının israf edildiğini, yararlı işlerde kullanılmadığını saptadı. İsraf, yıllık vergi gelirlerinin üçte biri kadardı. Böyle bir olayın tekrarlanmaması için gerekli önlemleri alarak bu miktarın tekrar Enderun Hazinesine yatırılmasını sağladı. Vergilerle yıllık gelirleri önemli oranda artırdı. Vergilerin toplanması ve harcanmasıyla ilgili memurları korkutarak dürüst çalışmaya yöneltti ya da yerlerine güvenilir ve aklı başında memurlar getirdi; çünkü babası bu konularda aşırı hoşgörü göstermiş, denetimi gevşetmişti.”

Kritovulos Tarihi, çok önemli bir tarih kitabı. Tarihle, Osmanlıyla ve İstanbul’un fethiyle ilgilenen herkese öneririm.  
Hasan Dinçer, Serhat Yüksel (editörler), Finansal İktisat, Orion Kitabevi, 2018
Ekonomi, işletme ve maliye okuyan öğrencilere tavsiye ettiğim ek çalışmaların içinde finans dersi de yer alıyor. Hatta çoğu kez bu dallarda okuyan öğrencilerden yüksek lisansta ne yapalım diye soranlara finans dalını öneriyorum. Çünkü günümüz dünyasında finans çok fazla öne çıktı ve konuyla ilgili olan olmayan herkesin yaşamının bir parçası haline geldi. Dinçer ve Yüksel’in editörlüğünde yazılmış olan çok yazarlı bu kitap makroekonomik göstergeler ve ilişkiler ile finansal kurumların kararları ve finansal piyasaların işleyişi arasındaki ilişkiyi kurmak isteyenler için çok iyi bir başvuru kitabı olmuş.

Son derece kapsamlı olan bu kitabı finans konularını öğrenmek isteyen öğrenciler, finans alanında çalışıp da teorik altyapısını güçlendirmeyi amaçlayanlar ve finansal piyasalarda olup bitenleri anlamak isteyenler okumalı derim.

Yorumlar

  1. İyi günler hocam. Finansal İktisat kitabının dili ağır mı yoksa sade,basit düzeyde mi acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap sonuçta bir ders kitabı o nedenle öyle basit bir kitap değil.

      Sil
    2. Mahfi bey, daha fazla kitap onerisi istiyoruz

      Sil
    3. son okuduklarım demiş birde, sanki bana albert einstein. yalaka

      Sil
    4. Hocam böyle arkadaşların yorumlarını silmiyor olmanız tam bir demokrasi göstergesi :) Haddime değil ama bu yönünüz çok hoşuma gidiyor. Darısı nicelerine ...

      Sil
  2. bir kitabı ortalama kaç günde bitiriyorsunuz?
    ya da bir kitabı ne kadar sürede bitirmek gerekir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kişiye göre ve okuduğunuz kitabı beğenmenize göre değişir tabii. Ben kitapları çok hızlı okumam ama birden fazla kitabı bir arada okurum. Yani birisini bırakır ötekini alır okurum böyle bir alışkanlığım var. Bazen bu yolla bir hafta 4 kitap bitirdiğim olur.

      Sil
    2. Hocam peki kitabın tamamını okur musunuz ? Sonuçta bu kitaplar roman değil bildiğiniz kısımları geçiyor musunuz ?

      Sil
    3. konular karışmasın yada son okuduğunuz kısımlarla kopukluk olasın?

      Sil
    4. Ben alışığım karışmıyor. Çoğu kitabın tamamını okurum, bazı kitaplara hızlıca göz atar seçtiğim bölümleri okurum. Bu seçme yerli okuma yaptığım kitaplar daha çok ders kitabı türündeki kitaplardır.

      Sil
    5. Fatih Kömürcüoğlu8 Ekim 2018 22:12

      Mina Urgan "Bir Dinozor'un Anıları" kitabındaki karpuz kestiğinizde kelek çıktıysa yer misiniz? sorusu hayatın pek çok evresinde kullanılabilir. Evlendiğiniz kişi kelek çıktıysa, kazandığınız okul kelek çıktıysa, başladığınız iş kelek çıktıysa vb. Ya başladığınız kitap kelek çıktıysa? Ben başladığım kitap kelek çıksa bile sonuna kadar okuyorum. Bu konuda Nasreddin Hoca'yı örnek alıyorum. Hocaya keçiboynuzu vermişler yemesi için. Bitirdikten sonra sormuşlar nasıl bulduğunu. Bir gram bal için bir kile odun çiğnedim demiş. Ben çoğu zaman bir gram için bir top kağıt çiğniyorum.

      Sil
    6. Fatih, guzel yazmissin da, sen baskasi icin kelek cikmissian durumu duzeltmek icin ne yapiyorsun yada yaparsin onu yazsan daha butunlesik olurdu.

      Sil
    7. Fatih Kömürcüoğlu9 Ekim 2018 16:59

      Anladığım kadarıyla beni tanıyan birisin. Karşıma doğrudan çıkma cesaretin olmadığı için Adsız rumuzunun arkasına saklanıp kitap mevzusunu başka bir tarafa çekmişsin. Pek kitap okumadığın belli. Ha unutmadan ben bazıları için özellikle bilinçli olarak metamorfoz geçirip kelek oluyorum. Maksat midelerine oturmak.

      Sil
  3. selam sayin Egilmez,
    gelir dagilimi iyi olan toplumlarda merkez bankalari para politikalari daha etkin midir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir kural ya da kanıtlanmış ilişki yok bildiğim kadarıyla.

      Sil
    2. Hocam merhaba. İlk iki kitap siparisinihemen verdim .tavsiye için testeşekkür

      Sil
  4. Tuikin verilerine guvenebilir miyiz enflasyon konusunda
    AKP, bir tek Tuikle ugrasmadi sanirim tek bagimsiz haber veri kaynak alma kanali Tuik.
    Bundan sonra Tuik verilerinden sonra enflasyonda dusus olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nazarınız mı değdi ne?

      Sil
    2. diger yaziniz altina yazmistim buna benzer yakin tumceyi enflasyon rakamlari hemen aciklanir aciklanmaz
      ertesi gun adami akarde ettiler
      muhtemelen bu AKPliler buralari da okuyor kim durustce dogruca veri paylasiyor isini dogru yapiyorsa kamuda onu enseliyor.
      Ben ve bir cok kisi TUIK konusunda guvene sahipti.Sanirim sizde guvendiginizden Tuike ait istatistik veriler uzerinden yorumlar analizler yapiyorsunuz
      Artik bundan sonra bu guven artik olacagini hic sanmiyorum.

      Sil
  5. Hocam kitap okuma tekniğinizden biraz bahseder misiniz??

    YanıtlaSil
  6. Hocam niye bur ulusak gazetede yazı yazmıyorsunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendi sitemde rahat rahat yazıyorum. Gazete yazıları benim bu blogdan az okunuyor.

      Sil
    2. Ayrıca önemli bir hizmet... Ekonomik bilginin yaygınlaşması, demokrasinin gerçekleşmesine bir katkı...

      Sil
    3. Yok siz gazetede de yazsanız biz okuruz yine fark olmaz ama buraya yorum yazabilmek daha önemlisi cevap alabilmek cezbediyor beni :) Büyük haber sitelerinin altındaki yorumları bakın burdaki yazıların onda biri değil. Gazete yazmanızıda isterim tabi sonuçta bu kadar emek harcıyorsunuz siteye reklamda almadığınız düşünülürse burada yazmak pek ekonomik değil.

      Sil
  7. Hocam iyi günler. Daha önceden bir kesit paylaşmış olduğunuz Amin Maalouf Semerkant kitabı ile ilgili görüşleriniz nedir ? Ben okuyunca çok beğenmiştim. :)

    YanıtlaSil
  8. Hocam mikroekonomi kitabınızın yanında finansal iktisat kitabını da sipariş veriyorum teşekkürler

    YanıtlaSil
  9. Hocam kitaplar güzelmiş listeye ekledik,teşekkürler

    YanıtlaSil
  10. Hocam maaşlar gerçekleşen enflasyona göre değil de beklenen enflasyona göre verilse ne olur?

    YanıtlaSil
  11. bu olayla ilgili düşünceleriniz neler hocam?

    https://www.memurlar.net/haber/780655/tuik-baskan-yardimcisi-gorevden-alindi.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum yapmaya gerek var mi? Durum belli degilmi? Manipulasyona devam, bundan sonra enflasyon dusuk cikacak, hedefler tutacak, yersen. Yabancilar da buna guvenip dovizlerini getirecekler, yerlerse.

      Sil
    2. MIG29
      TUIK Cumhurbaskanligina baglanmali
      Sarayda enflasyon hesaplanmali
      Ak partililer sevinmeli

      Sil
    3. adamin kellesini aldilar hemencik.

      Sil
    4. Başkanı neden görevden almıyorlar da yardımcısını alıyorlar? Makyöz o muydu, son ayda mı işini yapmamış.

      Sil
    5. Valla bundan onceki yazida mi daha oncesinde mi yazmistim. Bi Tuik kaldi dogru datalarin geldigi haber bilginin geldigi insanlarin yararlandigi kamu kurumu diye iyi AKP buna bisey yapmadi diye.... yazmistim Enflasyon rakamlarinin aciklandigi gun.

      Valla vicdan azabi yasiyorum suan. Adamin kellesini aldilar hemen.

      Neredeyse bana gore ulkelerdeki istatistik burolari bilimden bilimsel arastirmadan ekonomiye haber kaynaklarindan ekolojiye sirket programlarindan ailelere kadar herkesin yararlandigi en onemli kamu kuruluslaridir. Istatistik ofisleri o ulkenin can damaridir

      Sil
    6. yerler beyim yerler kelle paca yapip yerler.
      Baskanlik rejimi budur

      Sil
    7. Murat Muratoglu cok guzel yazmis bugun, enflasyonu artiranlar yerinde oturuyor enflasyonu aciklayanlar koltugunu kaybediyor. Ondan sonra sen gel de bu ulkeye guvenip yatirim yap. Son 8 aydir net yabanci sermaye cikisi olmus Turkiyeden. Eylul cikisi yanilmiyorsam 380 Milyon $ duzeyinde. Herkesi kor ve aptal zannediyorlar ama kimse yemiyor tabi. Ugur Civelek gecen Cuma gunu Nebiler ile yaptigi programda acikca soyledi, kambiyo rejimi de degisecek. Gidisat o yonde gercekten de. Ugur Civelek'in konusmasi youtube'da var.

      Sil
    8. Mig.29 Kambiyo rejimi degisecek derken…? Ugur civelekin konusmasini bulamadim.

      Sil
    9. Timur Çimen TUİK başkanı yok çünkü kimse kabul etmiyor vekaleten yönetiliyor başkanlığa vekalet eden de Mehmet Aktaş.

      Başkanı olmayan kurumun başkanını nasıl görevden alacaksın Vekaleten yöneten adam ne yapsın 16.02.2016 tarihinden itibaren vekalet usulü ile yönetiliyor.

      Sil
    10. Ugur Civelek'in konusmasi icin YouTube linki:

      https://www.youtube.com/watch?v=hbYjCyDBJgg

      Ugur hoca cok ilginc seyler soyluyor, sonuna kadar seyretmenizi tavsiye ederim. Mesela S300 fuzelerinin Suriye'ye Israile karsi degil Turkiye'ye karsi gonderildigini soyluyor. Kambiyo konusu da bu videoda sadece bahis olarak geciyor ama ben de Ugur hoca'nin ongorusune katiliyorum. Problemleriniz Rahip'in serbest birakilmasi ile bitmeyecek.

      Sil
    11. Bir dedikodu üzerine TÜİK gibi bir kurumumuz yıpratılıyordu, esasında tepki olarak yani dedikoduculara yönelik, varsa bunun sorumlusu yardımcısı mı alınır, alınırsa başkanı alınır manasında yazılmış bir cümleydi. Dedikodu temelsiz bir anlayışa dayanıyor çünkü. Yoksa o alınsın bu alınsın gibi bir derdim yok.

      Sil
    12. TUIK'den memnun degildik, manipulasyon yaptiklarini dusunuyorduk, ki hala bu fikirdeyim, simdi bugunleri bile arar hale gelecegiz. Yaptiklari hersey hep bu yonde degil mi? Gelecekte bugunleri bile arar hale gelecegiz her konuda.

      Sil
  12. Hocam piyasa faizi ve tahvil faizi farkli seyler midir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Piyasa faizi kavramı net bir kavram değil. Biz gösterge tahvil faizini piyasa faizi olarak alıyoruz. Ama herkes aynı şeyi anlamıyor muhtemelen.

      Sil
  13. Konuyla alakali olmayacak ama yunanistans debt to gdp orani 140 uzerinde uluslararasi kredi kuruluslarin verdi nota bir de siz bakin ,o kadar ozelistirme sonucu bir sey duzeldigi yok gibi hala debt to gdp oranlari cok yuksek hemde dusuk faizde cevirmelerine zemin verilmis olmalarina ragmen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yunanistan daha kötüye gitmiyor, en kötüden yavaş yavaş çıkıyor, biz ise kötüye gidiyoruz.

      Sil
    2. Yunanistanda gidisat iyi yonde
      buyume var enflasyon diger euro bolgesi ulkelere gore dusuk bu avantaj sagliyor. Dis yatirim cazibesi son yillarda artti daha da artacak gibi...
      Yunanistan isi savsaklamazsa 2020 sonbaharinda eski gunlerine benzer bir gorunume sahip olacak.
      Bana kalirsa sermaye kontrollerini kaldirmamaliydi. Belki biraz gevsetebilirdi ama en az 2020ye kadar sermaye kontrollerini devam ettirmeliydi. Meselainternetten alis-veris kisitlamalarini kaldirmayi 10bin euro y.disina havale olayi ya da bir yunanlinin y.disindayken 10bin euroya kadar para cekebilme olayi getirmemeliydi.
      Simdi de asgari ucrete zam yapacaklarmis ben olsam yapmam en az 2020ye kadar issizlik %10a gelene kadar asgari ucreti arttirmam.Onun yerine temel gida maddelerinde(et yumurta sut sut urunleri sebze meyve gibi) kdv indirimi yaparak hem piyasayi ozellikle gida uretim- tuketim piyasasini canlandiririm hem de asgari ucret ve diger ucretlerilerdeki sikintiyi hafifletirim.
      ev alarak altin vize olayini 2020ye kadar 150bin euro yaparim vize basvuru ucretini de 3000euro yaparak hem ev satislarini arttirarak ihracat geliri elde ederim hemde fahis altin vize basvuru ucretiyle de butcemi kalici olarak guclendirir kaynak yaratirim. Kisaca bir tasla birden fazla kus.

      Sil
  14. hocam önerileriniz için teşekkür ederim sizi severek takip ediyorum.
    Pena daki video da kullandığınız siyah çerçeveli okuma gözlüğünüz markası nedir hep öyle bir gözlük arıyordum.

    YanıtlaSil
  15. Mahfi bey daha fazla kitap onerisi bekliyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her okuduğumu değil beğendiklerimi yazdığım ancak bu kadar oluyor.

      Sil
  16. Sevgili hocam, kitap onerileriniz agirlikli olarak tarih, ders ya da egitici kitaplar. Ancak ben sizin gibi deger verdigim kisilerin okudugu roman, hikaye gibi edebiyat dallarindaki okudugunuz/onereceginiz kitaplari cok merak ediyorum. Daha once yazdim diyebilirsiniz ama belirttigim gibi, bu kapsamdaki oneriniz azdi. Kirmayip yazabilirsenoz cok sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ever bir ara uzun bir liste vermiştim. İleride tekrar vereyim bir liste.

      Sil
  17. Sayin hocam, siteniz gunluk ortalama kac tekil ziyaret aliyor merak ettim :) cevremdeki insanlarin bircogu sıkı takipcinoz. Ben de her gun sabah ve aksam yeni yazi var mi diye kontrol ediyorum. Ayrıca son yazilariniza takipcileriniz de cok degerli yorumlar yaziyor, nezdinizde onlara da tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
  18. Hocam iyi günler.Resmi kaynaklar enflasyonu %20 olarak;bazı Ekonomistler ve iktisatçılar %20'den yukarıda diyorlar. Hangisine inanacağız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oranınızda güncelleme yapın TÜİK'de yüzde 20'den yukarıda diyor. www.tüik.gov.tr adresine gidin, site açıldıktan sonra sağ üst köşede yıllık tüfe rakamı var, orada yüzde 24,52 yazıyor.

      Lütfen hemen yazınızda güncelleme yapıp resmi kaynakların enflasyonu yüzde 30'un altında, ekonomist ve iktisatçılar(hepsi mi hepsi mi😊) yüzde 30'dan yukarıda diyorlar deyiniz.

      Sil
    2. Resmi kaynaklar (TÜİK) yüzde 24,52. Biz bunu alıyoruz.

      Sil
    3. Belli ki yorumcu arkadas 3 ay önceki enflasyon rakaminda kalmis.

      Sil
  19. Mahfi bey, şimdi okuyacaklarınızı, lütfen, şevk kırmak amaçlı yazMAdığımı biliniz.

    Yaptığım öngörü denemesi hakkında siz ne diyorsunuz:

    Önümüzdeki aylarda yeni kitabınızın piyasaya çıkacağını söylemiştiniz.

    Kurlardaki yükseliş, maliyetleri, nihayetinde enflasyonu yükseltiyor.

    Temel malzemesi "kağıt" olan pek çok sektörün de maliyetleri yükseliyor.

    Sizin yeni kitabınızı almak isteyen kişi sayısı her ne kadar çok olsa da, sırf, fiyatların yüksek olması sebebiyle, bu kitabınızın satış grafiğinin nispeten düşük kalacağı öngörüm var. Ne dersiniz? Umarım, kötü niyetle sorMAdığımı anlamışsınızdır.

    Not: Fiyat, yayınevi tarafından risk alınarak nispeten düşük tutulursa, yeni kitabınızın, yine, çok satacağına, çok rağbet göreceğine eminim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız ama ben yayınevinin fiyat politikasına karışmıyorum, onlar da benim ne yazacağıma karışmıyorlar. Böyle bir anlaşmamız var.

      Sil
    2. Farklı bir bakış açısı olmuş, sonuçta hocamızın kitabı sadece bugün değil 5 yıl sonrada okunacak.

      Sil
    3. Adsız (7 Ekim 2018 20:36)

      Doğru söylüyorsunuz. Mahfi bey, kısa erimli ihtiyaçları karşılayan kitaplar yazan biri değil.

      Fakat, bir kitap, ilk kez piyasaya çıktığında gösterdiği satış performansı önemlidir. Yayınevinin, yeni baskılar için plan yapmasında bu veri elzemdir.

      Bugün - yarın - öbür gün kurlar yükseliyorken, "kağıt" maliyetleri de artıyor. Yayınevi böyle curcunalı bir dönemde, ilk baskının fiyatını öyle dikkatle ayarlamalı ki, yeni baskıların önü de açılabilsin.

      Göreceğiz, neler olacak...

      Sil
  20. Mahfi bey, Atilla Yeşilada makalesinde, McKinsey'le ilgili bir hikaye yazmış. Hikayeyi analiz ettiğinizde nasıl bir sonuca ulaştınız?

    Çoban su kenarında sakin sakin koyunları otlatıp saksafon çalarken (hikaye ABD'de geçiyor), süper-lüks Hummer'dan inen Ray-Ben gözlüklü ve Versace kravatlı bir genç, 'hey, adamım' der, 'hiç saymadan şu koyunların sayısını tahmin etsem, bana bir tanesini verir misin?'

    Çoban, züppeye göz ucuyla bakıp, 'evet' der.

    Gözlüklü genç derhâl bilgisayarından NASA uydusuna bağlanıp, havadan koyunları sayar. '973' der.

    'Doğru' der çoban, 'koyunu hak ettin doğrusu', 'seç bir tane'.

    Genç adam besili koyunu apar topar jipin bagajına kapatırken, çoban, 'hey adamım, bana bir rövanş hakkı ver' der. 'Senin ne iş yaptığını bilirsem, koyunu iade eder misin?'

    Gözlüklü genç, 'adil olan adildir (fair is fair)', 'söyle bakalım' diye cevaplar.

    Çoban, 'sen, McKinsey'de danışmansın' der.

    Afallayan gözlüklü genç sorar, 'nerden bildin?!'

    Çoban cevap verir:

    'Bir, çağrılmadan geldin.

    İki, bismillah demeden koyunumu kapmak istedin.

    Üç, bir b*ktan anlamıyorsun, çünkü şu anda jipinin bagajında köpeğim pahalı steryo sistemine işiyor'.


    Yazının tamamını okumak isteyenler, buraya:

    http://www.paraanaliz.com/2018/guncel/mckinseyin-opus-dei-illuminati-ile-kirli-iliskileri-26664/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu eski bir fıkradır Atilla bey buraya uyarlamış. Aslında bu fıkra Dünya Bankası uzmanları için anlatılır.

      Sil
    2. "Dur Bakalım Ne Olacak" hikayesi bence daha uygun olurdu.

      Sil
  21. Lozan 2023'de bitiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2023'de bitecek olan Lozan'ın 2023'de biteceğine ilişkin masaldır.

      Sil
    2. Harika cevap.

      Sil
    3. Buna cevap demezler. Buna kapak derler.

      Sil
  22. hocam bayrampasada esenlerde niye kiralar dusuk
    etilerde modalarda yuksek
    bunun ekonomik sebebi nedir
    esenlerdeki de insan modalardaki de insan

    kira fiyat farki neyden kaynaklaniyor sizce

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek ki Etiler'de talep arzdan çok yüksek. Ekonomide Üçüncü Ders: Talep arzdan yüksekse fiyatlar artar.

      Sil
    2. Hocam, haddimi asarak, cevabinizin biraz eksik kaldigini dusundugumu belirtmek istiyorum. Arkadasimiz etilerdeki de esenlerdeki de ayni insan demis, ancak fiyat farkinin sebebi iki muhiti talep/tercih edenlerin ayni tipte insan olmamasi, etileri yuksek gelirlilerin tercih etmesi. Etileri yuksek gelirlilerin tercih etmesi ise an itibariyle etilerin kulturel, sosyoekonomik vb. cok cesitli acilardan esenlerden onemli olcude farklilasmis (product differentiation) olmasindandir.

      Sil
  23. Hocam merhabalar, özellikle ithalat yönünde hammadde(aramalı), sermaye malı, tüketim malı sınıflandırmalarının alt başlıkları nelerdir? Hangi kaynaktan kalem kalem ulaşabilirim?

    YanıtlaSil
  24. Hocam öncelikle merhabalar,Değişim Sürecinde Türkiye kitabınızla alakalı bir soru sormak istiyorum. Türkiye'deki Değişimin Sosyo-Ekonomik Analizi başlığı altında kırsal kesimin kentlere göç etmesi sonucunda gelişen durumlar anlatılıyor.170. Sayfadaki "Öyle olunca kent kültürünü benimsemeye,oraya ait olmaya çaba göstermek yerine ait olabileceklerini düşündükleri tek yer olan camide buluşarak geleceklerini orada belirlemeye yöneliyorlar." Cümlesinden tam olarak anlatmak istediğinizi merak ettim. Benim düşünceme göre insanlar iş imkanları doğrultusunda kentlere göç etmeye mecbur kalıyorlar ve bir çevre oluşturmak amacıyla camilere gidiyorlar.Bunun sebebi de köyden kente göç eden kişilerin kent yaşamına ayak uyduramaması oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin düşünceniz tam olarak benim anlatmak istediğimle uyumlu.

      Sil
    2. Kitabı okurken bu cümle benim de dikkatimi çekmişti. Hatta Mahfi Hoca'ya düşüncemi iletsem demiştim. Şaban Bey'in de çektiyse ve buraya yazdıysa belli ki doğru bir nokta, vesile oldu.

      Bu düşünce doğru, ama sanki kısmen doğru. Çünkü, özellikle yaşlanan nüfus için, (açık görüşlü bir insan olan eniştemden iyi bilirim) inanç temelli olan davranışı da reddetmemek gerekli. Yani, bu insanlar uzun süre şehirde yaşasalar, geçim sıkıntıları ve dayanışma ihtiyaçları olmasa, kahve içemeye bir mekana, sinemaya, tiyatroya veya gezmeye keşfedilmemiş yerlere gitseler de, bu davranış çok değişmeye bilirdi.

      Bu arada kitabınızı iki gün gibi kısa bir sürede bitirdim. Bakış açıma çok şey kattığını düşünüyorum. Bir sürü tarih kitabı var ama konuya ekonomi bilimi açısından bakan kaynak yok. Halbuki 1900'lü yıllardan bu yana tarih tamamen ekonomi temelli nedenlerle şekilleniyor. Bazı ilginç konuları çevremle de paylaştım.

      Emeğinize sağlık. Teşekkür ederim.

      Sil
    3. Şaban bey görüşünüze kısmi olarak katılıyorum fakat neden köylüler hakkında cahil ve bağnaz bir kesim olarak bahsettiğinizi anlamış değilim camiye gidenler cahil ve bağnaz mı oluyor? Köyden kente göçenler sadece camidemi kendilerine yer edinebiliyorlar lütfen cevaplayın teşekkürler.

      Sil
    4. Enteresan bir yaklaşım olmuş sizinki ben köyden göç eden kişilere cahil veya bağnaz yakıştırması yapmadım. Biraz daha dikkatli okumanızı tavsiye ediyorum.

      Sil
  25. Hocam güzel bir yazı ve bir istisna hariç güzelde bir sohbet dizisi gördüm.tebrikler..

    YanıtlaSil
  26. Onumuzdeki belediye yerel secimlerde bu ekonomik sartlarda muhalefet ciddi oy patlamasi yapar mi?

    YanıtlaSil
  27. Kitaplarımın Okunma Sırası İçin Öneri

    Ekonomi Eğitimi Almış Olanlar
    Ekonomi Politikası
    Makroekonomi
    Mikroekonomi
    Küresel Finans Krizi
    Kamu Maliyesi
    Ekonomide Analiz
    Ekonomi Eğitimi Almakla Birlikte Ekonomi Bilgisini Yenilemek İsteyenler veya Amatör Olarak İlgilenenler
    Örneklerle Kolay Ekonomi
    Ekonomi Politikası
    Küresel Finans Krizi
    Değişim Sürecinde Türkiye
    Ekonomi Tarihine Meraklı Olanlar
    Hitit Ekonomisi
    Değişim Sürecinde Türkiye
    Ekonomiyle İlgilenmeyenler
    Light Günlük
    Kendime Yazılar
    Anitta’nın Laneti
    Hattuşa’dan Kaçış
    Değişim Sürecinde Türkiye

    YanıtlaSil
  28. hocam yeni kitabınız ne zaman çıkıyor, kaç sayfa içerik olarak biraz bahsedermisiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 200 - 225 sayfa arası olacağını tahmin ediyorum. Tam sayı veremiyorum çünkü bilgisayar çıktısıyla kitap sayfası farklı oluyor. İçeriği ilkçağlardan bugüne kadar dünya ekonomisinde yaşanan temel değişimler. Bir çeşit ekonomik olaylar, devrimler ve teoriler tarihi.

      Sil
  29. Unlu mamullerin fiyatlarini dusurmek icin un ithalati sizce fiyatlari kirar mi?
    Unlu mamullerde fiyatlar cok ciddi yukseliyor


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fiyatlari kirar o kesin de, bugday ureticileri ithal fiyatlarla rekabet edemezse ekim den vaz gecerler. Zaten alt gubresi vs. nin fiyati cok yukseldi, rekolte onumuzdeki sene yariya dusecek. Eger ekim'den de vaz gecerlerse ve seneye bir doviz darbogazina girersek un bile ithal edemez duruma duseriz bu da acliga bile sebep olabilir. Un ithal edilecekse yerli bugday ureticisine parallel olarak tesvik vs verilmeli ki ekime devam etsinler.

      Sil
    2. Böyle bir soruya cevap bile verilmez. Bu sorunun sahibi 16 yilda kivama gelmis tipik akp nin yarattigi bir vatandas profili.

      Bir ürünün fiyati yükselir ise o ürünü ithal edersin fiyatini kirarsin. Oh ne güzel. Ne Kadar kolay degil mi.? Tipki AB nin yaptigi gibi.. kendi üreticisini korumak ve üretimi arttirmak icin her türlü destegi vermek.. ciftcisine sübvansiyon uygulamak ve artan üretimi ihrac etmek de neymis. Aptal AB.. Ürün mü yok.. veya fiyati artti. ithal edeceksin milleti un a bogacaksin bak nasil fiyatlari düsüyor.

      Bu kafa ile bu ülkenin kalkinmasini beklemek ahmakliktir. Acilen Buhday ekim alanlarini arttirip, üretim girdilerini azaltarak fiyatini düsürebilirmiyiz diyecegine.. Dümdük ithal edersek olur mu.. iste 16 yilda verilen alginin sonucu..

      Seker pancari üretimini yasakla, sonra seker fabrikalarini sat.. tütütn üretimini yasakla sonra Tekeli sat.. Sekayi sat sonra kagit ithal et.. 16 yildir bunun gibi onlarca olay gözlerinin önünde oldu. herseyi ithal ediyor..

      Sonra, Hocam ekmek fiyatlarini düsürmek icin un ithal etsek olur mu? Beter olun.

      Sil
    3. biz artik helikopter uretiyoruz ucak tren tranvay luks konutlar uretiyoruz.Saglikta turizmde en iyi durumdayiz. yUZ NAKLI yapabiliyoruz sac ekiminde lideriz turizm bu sene uctu. Un az gelismis ulkelerin isi biz ilerledik buyuduk dunyada soz sahibi lider bir ulkeyiz artik.
      Un ithal ederek enflasyonda spekulasyona meydan vermemek ne zamandir ahmaklik ve beter olmak oldu.
      UN ITHAL EDEREK ENFLASYONun dusmesi ile fakir fukaranin rizkini dusunmek ahmaklik degildir bey adsiz 12.39

      Sil
    4. Adsiz 15:43, artik yuz nakli yapabiliyoruz dogru, sana da bir beyin nakli gerekiyor belli.

      Sil
    5. 16.37 Beyin naklini de yapacaz nasip olursa yeterki azim edelim dik duralim
      Allaha cok sukur beyine ihtiyacim yok okuyor yaziyor dusunebiliyorum.
      Un ithalati unlu mamullerin ithalatini yapmak piyasada arzi arttirmaktir spekulasyoncunun fakirin rizki sofrasi bogazi ile oynamasina engel olmaktir. Arz artti mi fiyatlar duser bu en basit ekonomi kuralidir. Bunu bilmek soylemek ahmaklik beyinsizlik olamaz.
      Fakir ne yiyecek ne icecek sofrasinda ekmek bulamayinca? spekulasyoncularin kurtlar sofrasinda mi yem olacak fakirler. Devlet hukumet bu duruma el koymasi dogal devlet vatandasini koruyor gerekirse Ekmek ithal ederiz yine sofralarin tadini tuzunu eksik etmeyiz.

      Bakiniz Yuz Naklini Yapan sac ekiminde meshur olan ulkemiz inovasyonda tipta askeri sanayide uzay sektorunde aldi basini gidiyor. Yollar kaymak gibi Tuneller yatak gibi Binalar upuzun selvi gibi ortadogu ve avrupada yildimiz parliyor imrenilen ulke olma yolunda gidiyoruz
      Selametle

      Sil
    6. 16.37 sorarim sana hangi ulke bizim gibi dogru durust yuz nakli yapabiliyor sac ekimi yapabiliyor?
      estetik cerrahide ne noktada oldugumuzu dunya biliyor.
      un unlu mamuller basit isler ne olacak un ekmek uretimini arttiririz enflasyonu yok ederiz yeterki milli irade istesin.

      Sil
    7. Sözün bittigi yerdeyiz sanirim. 80 li yillarda Ticaret lisesinde ilk ögrendigimiz, Arz artti mi fiyatlar duser prensibini 2018 de hala satanlar mi var?

      Bu basit kural kücük beyinlerde arzi artirmanin yolu ithalattan gecer seviyesine düser.

      Sac ekiminde, 2 tane yüz naklinde, "meshur" olmayi gelismislikte bir gösterge kabul etmesine sasirmamak gerekir.



      Sil
    8. kardesim, arz nasil arttirilir?
      iki yolla
      1)uretimi artirirsin
      2)uretimi arttiramiyorsan Ithalat kanalini acarsin

      Bahsettigimiz sey UN Un kabul edelim etmeyelim bir tarim urunudur tarima dayali sanayinin urunudur. Bu tarz urunlerde arz esnekligi katidir yani ha dedigin zaman arttiramazsin uretimi yani arzi. Dahasi bu turden urunlerde Talep olabildigine katidir. Niye temel ihtiyac maddesidir fiyati artsa da azalsa da insanlar belli bir miktar bu urunu alir yer.Kisaca mecburdur almaya...Ekemek 10lira olsun insanlar alir

      Dahasi un ve unlu mamullerin temel ihtiyac maddesi olmasinin yaninda sosyal yanida vardir. Gelir duzeyi dusuk insanlar daha cok tuketirler bu urunleri kisaca ikamesi dusuktur hatta ikame orani yoktur.

      arzi arttiramadin zaman fiyat artislarinin onune gecmek icin un ekmek ithalati acil cozum olarak mantiklidir

      Ekmekte israf coktur gramaji dusurmek de bir caredir
      bakiniz bu videoda 1.28de kucuk ekmek buyuk ekmek arasindaki farki guzel anlatmislar
      https://www.youtube.com/watch?v=LrQBxIToTSA 1.28

      Bu durumda ithalat akla mantiga fenne iktisada tarima toplumsal barisa uygundur.

      Sil
    9. Dünya gazetesinden Volkan Akın'ın köşe yazısından bir paragraf;

      Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu ve Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Eren Günhan Ulusoy ile sohbetimizde ana konuyu bu oluşturdu… Ulusoy, “Türkiye’nin buğday ithal etme suçlusu biziz. Doğru suçumuzu üstleniyoruz, uncular olarak. Çünkü öyle bir ihracat artışı yakaladık ki bu Türkiye’nin tarımsal üretim artış hızının bizi yakalama şansı yok” diyor.

      Sil
  30. Kerem İnanır7 Ekim 2018 22:53

    Hocam ellerinize sağlık, çok teşekkürler 😊

    YanıtlaSil
  31. Değerli Hocam dolardan canı yanmış memur olamadığı için esnaf olmuş bir iletişim fakültesi mezunuyum.Öncelikle yazılarınız için teşekkür ederim. Hocam
    enflasyon rakamlarının açıklanmasından sonra TÜİK'de yaşanan yönetim değişikliğini piyasalara etkisi nasıl olur.Yabancı yatırımcı buna nasıl bir tepki verir. Dünyada bu durumla alakalı bir örnek var mıdır. Saygılarımla

    YanıtlaSil
  32. hocam, finans kapitalizmi giderek sanayi yerine yeni finansal yatırımları ve türevlerini finanse ettikçe sanayi kapitalizmi zayıfladı. istihdam düştü işçi memur gelirleri artışı giderek zayıfladı ve özellikle orta sınıf ve alt sınıf giderek finansal sisteme mahkum edildi. üretim ekonomisi yerini son 30-35 yılda borçlanma ekonomisine bıraktı. finans kapital genleşmesi üretici güçlerin yerine rantçı kesimlerin ekonomik gücü ellerine almalarını getirmiştir. kısa vadeli beklentilere dayalı ekonomik yaklaşımlarla iktisadi sorunları gideririz anlayışı küresel çapta büyüdü. krizler arttı. para giderek daha çok mal-hizmet çıktısı haline gelmesi yerine daha çok para ve menkul kıymet çıktısı haline getirildi. aşırı risk iştahı oluşturuldu. zira sanayi kapitalizminde nispeten risk alma iştahı daha düşüktür ve finansal kaldıraca yüklenme daha azdı. finans kapitalizmi genleşmesi bunu da bitirdi ve aşırı riskle aşırı kazanç korelasyonu kurulmaya çalışılmaya başlandı. kısacası sanayi kapitalizmi refah artışı sağlarken finans kapitalizmi refahı azaltıp bu azalan kısmı dar elitin eline vermiştir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Finans kapitalizmi deyince aklıma hep
      Osman Altuğ gelir.

      10 dk ama güzel konuya temas ediyor.

      https://www.youtube.com/watch?v=M4R7UTq23vY

      Sil
  33. hocam türkiyede bankaların yapısı sağlam deniyor uzun süredir. ancak bankaların dış borcu yüksek son 5-6 yıldır. bu ciddi bir kırılganlık kaynağı değil mi bankalar açısından?

    YanıtlaSil
  34. Sayın Hocam; Yunanistanda bir süre önce verilerini hep oldugundan farklı olumlu şekilde gösterip makyajlayarak açıkladı ama bu bir yerde patladı ve gerçek verilerin ortaya çıkıp güven kaybolunca yunanistandaki krizin alevlenmesine sebep oldu (ben öyle biliyorum)

    Şu anda bizde bu süreci (tuik ile birlikte) yaşıyormuyuz ne dersiniz..? Halkın ve yabancıların Berat Albayrak'a bağlı TUİK in açıkladığı verilere güveni her geçen gün azalmakta... Sizin Görüşünüz nedir...? Tşkr.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle olmadığını umuyorum.

      Sil
    2. Dün Tüikçiyi kovdular,
      Güven azalsa dövizler zıplardı,
      Yerli yerinde duruyor.

      Sil
    3. Adami harcadilar ya

      Sil
    4. Tüikci kovulunca 80 milyonluk bir ülkeye güven azalarak dövizin ziplayacagi bilgisini size kim verdi. Bunu hangi iktisadi teori veya bilgisine dayandirdiniz?

      Olay bu kadar basir mi?

      Sil
    5. Sayın Adsız 8 Ekim 20q8 20:40 bu arkadaşlarımızdan iktisadi teori, birinci elden haber beklemek mümkün değil, olamazda.

      Dün bir tartışma programında bir akademisyenin bir cümlesini çok tuttum."Bir şey inandığın için gerçek olmaz, gerçek olduğu için inanırsın"

      Bu arkadaşların söylediklerini temellendirdikleri tek şey dedikodular, bazılarının ise temennileri, bazılarının ise görevleri.

      Umarım bu yorumları okuyan arkadaşlarımız bunun farkındadır.

      Sil
  35. Hocam çok merak ediyorum:

    "Simit & Çay & Beyaz peynir" üçlüsünü sever misiniz?

    Evetse, en son ne zaman tükettiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sık yaptığım bir şey bu. En son hafta sonu tükettim. Bazen beyaz peynirin yerine kaşar peyniri veya üçgen peynir de koyarım.

      Sil
    2. Hocam, Simit,cay ve beyaz peynir "yedim" mi?

      Yoksa,

      Simit, cay ve Beyaz peynir "tükettim" mi? dogru söylemdir.

      Yüz yildir güzel türkcemizdeki yemek olayi tüketmek oluverdi. Bu durumda, Örnegin..

      Cay ile simit yedim, cok begendim, lezzetliydi.. yerine

      Cay ile simit tükettim, cok begendim, lezzetliydi.. mi diyecegiz artik.

      Sil
    3. Aslında haklısınız bu doğru bir Türkçe değil. Doğrusu yedim olmalıydı.

      Sil
    4. Konuya sadece kelime ve fiil açılarından baktığımızda, "Simit & Çay & Beyaz peynir" üçlüsünde, iki adet "katı" ve bir adet "sıvı" olduğuna göre, "yediniz ve içtiniz mi?" şeklinde sorulması gerekirdi. İki fiili (yemek ve içmek) peşpeşe yazmak her ne kadar anlam bakımından doğru gözükse de, absürt bir durum ortaya çıkıyor.

      Bu absürtlüğü ötelemek için, "tüketmek" fiili, tek başına, anlamı karşılıyor gibi gözüküyor.

      "Tüketmek" fiili, iktisat literatüründe (ve kapitalizmde) pozitif ve negatif açılımlara sahip; kayış gibi uzatılabilen anlamları var. "Tüketmek" fiili yerine yazılabilecek daha uygun bir fiil var mı bilmiyorum.

      Hem "Türkçe dilbilgisi" açısından hem iktisadi anlam açısından, absürtlük oluşturmayacak fiil seçimi için Mahfi bey yanıtlarsa iyi olur.

      İngilizcede "having a breakfast", "kayvaltı yapmak" demek; yemek ve içmek fiillerini tek tek, ayrı ayrı belirtmeye gerek olmuyor. Türkçede, "Simit & Çay & Beyaz peynir" üçlüsünü bir arada "tüketmek" dışında en uygun fiil seçimi hangisi olabilir?

      Sil
    5. Adsiz 20:55 Olaya sadece yemek ve icmek fiillerinin son yillarda tüketmek fiili ile neredeyse her kesimde kullanildigi acisindan baktim.

      Türkcemiz Dünya dilleri aarsinda cok sade ve temiz bir dildir. Dolaysisiyla baska Diller ile mukayese edilmemelidir.

      "having a breakfast" örnegi ve karsilastirmasi Dogru degildir. Türkcede de "kahvalti yapmak" fiili vardir. ve icinde yemek ve ismek fiillerinin oldugu bir eylemi fiili aciklar.

      Benim belirttigim sadece "yemek" fiilinin "tüketmek" fiili ile özdes kullanilma hatasidir."having a breakfast" yani kahvalti yapmak fiilinden hareket edersek "Ben kahvaltida "peynir tükettim" Dogru bir ifade midir? yoksa "Peynir yedim" bi dogrudur?

      Süphesiz ki "peynir yedim" dir. Kahvalti yapmak ayni zamanda yemek ve icmek fiilinin gerceklestigi bir eylemdir.. Demek istedigim eylemini yani fiilini gerceklestirdirdigimiz "yemek" neden "tüketmek" oluyor.. Burada herhangi birsey yenmektedir. ifade edilmek istenen eylem budur.

      Bir örnekle ifade etmek gerekirse, kacimiz bir yakinimiza" Aksam yemeginde ne tükettin?" seklinde sorariz. Dogrusu "Aksam yemeginde ne yedin?" dir.

      Ya da, "Su mu, ayran mi tüketirsiniz" "Su mu, ayran mi icersiniz" gibi

      Sil
    6. Adsız (9 Ekim 2018 10:27)

      (1)

      Dilleri birbirleri ile karşılaştırmak, kıyaslamak; bahsi geçen dilleri “sadece yüceltmek” ve “sadece yermek” sonucunu doğurmaz. Dillerin birbirleri ile ilişkileri, akrabalıkları hep vardı, bugün de var, yarın da olacak. Bahsettiğim; “Öz-Türkçecilik” gibi uç noktalara savrulmak değil, aynı anda, yabancı kelime ve tamlamalara tümden düşman olmak da değil.

      Diller arasındaki benzerlik ve farklılıkları araştırmak, ister şahsın anadili olsun ister yabancı dil olsun; diller hakkında bilgiyi pekiştirdiği gibi, yanlış ve doğruların da daha net anlaşılmasına yardımcı olur.

      “Having a breakfast” ile “kahvaltı yapmak” karşılaştırması, “İngilizcenin Türkçeye göre üstünlüğü”nü veya “Türkçenin İngilizceye göre üstünlüğü”nü ispat amaçlı bir örnek değildi. Cümle inşasında, “fiil” kullanırken, bugün canlı olan iki dilin (İngilizce ve Türkçenin) benzer yönüne vurgu yapmak amaçlı yazıldı, o kadar.

      (2)

      Burada, sadece “tüketmek” fiilinin kullanımına odaklanmış şekilde yazıyorsunuz. Bu sebeple, mühim soruyu ıskalıyorsunuz.

      “Tüketmek” fiilinin savunucusu da, yericisi de değilim.

      Dikkat ederseniz, diller üzerinden siyasi-hegemonyâl bir soru yok bu sayfadaki yazışmamızda. Eğer bu alana da girersek, arapsaçına döner, uzar da uzar.

      (3)

      Soru şu:
      “Simit & Çay & Beyaz peynir” üçlüsünde, iki adet “katı” ve bir adet “sıvı” olduğuna göre, “yediniz ve içtiniz mi?” şeklinde sorulması gerekirdi. İki fiili (yemek ve içmek) peşpeşe yazmak her ne kadar anlam bakımından doğru gözükse de, absürt bir durum ortaya çıkıyor. Türkçede, “Simit & Çay & Beyaz peynir” üçlüsünü bir arada “tüketmek” dışında en uygun fiil seçimi hangisi olabilir?

      Siz ise, örneklerinizde, genellikle “sadece katı türleri” veya “sadece sıvı türleri” belirterek; hepsinin birarada olduğu “Simit & Çay & Beyaz peynir” örneğini ıskalıyorsunuz.

      “Peynir tükettim.” - “Peynir yedim.” Katı bir yiyecek, tek fiil yeterli, “yemek”.

      “Su mu, ayran mı tüketirsiniz?” - “Su mu, ayran mı içersiniz?”. İki adet sıvı, tek fiil yeterli, “içmek”.

      “Sıvı” ve “katı” türlerin birarada olduğu “Simit & Çay & Beyaz peynir” gibi örnekler için kullanılabilecek fiiller neler olabilir? Soru bu.

      “Simit yedim.” - Doğru.

      “Çay içtim.” - Doğru.

      “Simit ve çay...?” - Soru bu. Tek başına “yedim” de yazamazsınız, tek başına “içtim” de yazamazsınız, “yedim ve içtim” yazsanız absürt gözüküyor. Soruyu, umarım, şimdi anlamışsınızdır.

      Sil
    7. Takti “Simit & Çay & Beyaz peynir” üçlüsüne.. olayi nereye getirdi. yok 2 kati 1 sivi varmis vs..

      Yahu olay o kadar basit ki.. Hoca diyor ki " En son hafta sonu tükettim"

      Ben de sordum.. bu dogru bir söylem mi.. ister icmek, ister yemek olsun.. bunlarin yerine son zamanlarada "tüketmek" kelimesi kullaniniliyor bu yanlistir… Hepsi bu..

      Simit yenir… Cay icilir.. Simit ve cay tüketilmez.

      Sil
  36. Hazine ve Maliye Bakanimiz yeni bir program müjdesi vermis. Yandas ve yalaka medyanin alayi yine ayni sekilde heb birlikte müjdeler esliginde yüce halkimiza duyurdular.

    ""Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yarın Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı'nı açıklayacaklarını duyurdu.""

    Hocam, 16 yildir bu ve buna Benzer ekonomik zorluklara karsi ülke ekonomisini uzaylilar mi, yoksa siz mi yönetiyordunuz. son 2 aydir iktisat literatüründe ilk defa duydugumuz bir yigin program aciklamak ile gercekten hersey eskisi gibi mi olacak.?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı nasil birseydir.?

      Sil
    2. Hiçbir bilgim yok. Yarın hep birlikte göreceğiz.

      Sil
    3. Bakın burası önemli;

      Maaşlar az verilecek,
      Herkes az maaş alınca,
      Az mal alacak,
      Az mal alınca talep düşecek,
      Enflasyon düşçeeek.

      Herkesin maaşını ve gelirini düşürecekleri için
      adı Topyekün Mücadele olacak.

      Sil
    4. Adsiz 16:08 yazdigin dogru, isin teorisi bu yonde ama Turkiyede artik bu sekilde islemiyor. Hemen her seyi ithal ettigimiz icin veya uretimimiz ithalata dayali oldugu icin fiyatlar da sonucta doviz kuruna bagli oluyor. Hukuksuzluk ve yabancilarin hukumete (aslinda 1 kisiye) guvenmemesi yuzunden yabanci sermaye girisi aksadigi ve hatta durdugu icin kurlar artinca TL ile fiyatlar ve enflasyon da artacak malesef. Bildigin gibi bu bizi Stagflasyona goturur. Turkiye Aralik ayinda Staglasyona girecek.

      Atilla yesilada bu konuyu cok guzel acikliyor. YouTube linki asagida:
      https://www.youtube.com/watch?v=CqX1olgsJl4

      Sil
  37. Hocam, "Türkiye Bankalar Birliği bankalara yönelik yeni bir tavsiye kararı aldı. Buna göre bankaların 30 Nisan 2019'da vadesi dolacak kredilerinin 6 aya kadar ana para ödemesiz 24 aya kadar vadelendirilebileceği ifade edildi."

    Haberi Bankalarimizin 2019 dan itibaren kredi geri ödemelerinde büyük bir darbogaza gireceginin isaretimidir.?

    Bu riskin var oldugu uzunca bir süredir dillendiriliyordu. Bu durumun insaat ve konut sektöründeki etkisini tahmin edebilirmiyiz..

    Bu konudaki fikrinizi ögrenebilirmiyiz.?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ortada ciddi sıkıntılar olduğu açık.

      Sil
    2. Olumlu bir gelişme,
      Bankaları sıkıntıya sokmamak için vade rahatlaması yapıyorlar.

      Sil
  38. Ülkemizde bugün yaşananlara bakınca,

    Üzülüyor musunuz?

    Yoksa, 'Bana ne ya! Bu topluma müstahak! Daha beter olsunlar!' mı diyorsunuz?

    Hangisi Mahfi bey?

    Sizi tanıyabildiğim kadarıyla, eleştirel yönünüzü asla bırakmazsınız. Fakat, kindar, nefret dolu, intikamcı biri de değilsiniz.

    Nedir cevabınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sorunuzun yanıtı yazdıklarımda var aslında.

      Sil
  39. Oytun Alıcı8 Ekim 2018 12:54

    Merhaba hocam
    Bu son çıkarılan ve konkordatoyu kolaylaştıran ve hatta özendiren uygulamalar ve söylemlere ne diyorsunuz? Bu durum alacaklıları ( ve tabii en büyük alacalı olan bankaları) zora sokacak bir durum oluşturmaz mı? Şirketlere ve kişilere ho görünelim derken bu yükü bankalara ve eninde sonunda vatandaşın sırtına yıkmış olmuyor muyuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu benden çok hukukçuların yanıtlaması gereken bir soru

      Sil
  40. Mahfi bey,

    Sizi, Nobel ekonomi ödülleri seçici kuruluna davet etmişler, iş yoğunluğunuz sebebiyle kabul etmemişsiniz. Doğru mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ödülü bana vermedikleri için jüride olmayı da kabul etmedim :-)

      Sil
    2. Nobel Ödülü alamayanların bazıları Ig Nobel Yarışmasında jüri olarak yer alabiliyor. Ödül olarak 10 Trilyon Dolar (Zimbabve Doları) veriyorlar. Enflasyon mu faizi yükseltiyor, faiz mi enflasyonu yükseltiyor önermelerinden biri Nobel, diğeri de Ig Nobel ödülü alsa da rahat etsek.
      https://www.youtube.com/watch?v=GQqZVthHyuA

      Sil
    3. gonlumuzdeki nobeldesiniz

      Sil
    4. İşiniz gücünüz geyik,
      Sizden adam olmaz,
      Bilgi veren yorumlar yazın.

      Bilginiz yok ise girin youtube a
      Ekonomi nedir yazın.
      Gelen güzel bir videoyu benim gibi paylaşın,
      Belki okuyan birisine fayda dokunur.

      6dk ile Ekonomi Nasıl Çalışır.

      https://www.youtube.com/watch?v=OJFhBfE6gy4

      Sil
    5. Bilgili Bir yorum isteyen;
      İsmet İnön'ün mezarı Anıtkabir'de dir. Anıtkabir Sn.Recep Tayip Erdoğan tarafından milli bayram ve diğer vesileler ile yılda 4,5 defa ziyaret edilir. Sn.Recep Tayip Erdoğan din bilgisi kuvvetli bir politikacıdır ve 'kabir ziyaretlerinde hangi duaların okunmasını' bir mümin olarak bilir. Anıtkabir ziyaretlerinde eleştirdiği ve mezarını sıklıkla ziyaret ettiği ülkeyi kuranların kabirlerine ziyaret edip, muhtemelen de dua da edip, eleştirmesini nasıl yorumlarsın?

      Sil
    6. Ee Dogru tabii.. RTE nin din bilgisi Amerikanin müslümanlar tarafindan kesfedildigini söyleyecek kadar kuvvetlidir.

      Sil
  41. TL yerinde duruyor,
    TUIK yöneticisi kovuldu,
    McKinsey kovuldu,
    Piyasalar tepki veremedi.

    Reiz işi toparlamaya başladı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kandirilmaktan bikmadiniz mi? Bunu da mi yediniz?

      Sil
    2. Enflasyon rakamlarını hazırlayan TÜİK yöneticisi görevden alındı
      Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkan Yardımcısı Enver Taştı görevden alındı

      TÜİK, 3 Ekim’de enflasyon rakamlarını açıklamıştı. Buna göre eylül ayı enflasyonu yüzde 6,3, yıllık enflasyon ise yüzde 24,52 seviyesinde kayıtlara geçmişti. Hükümetin açıkladığı Yeni Ekonomi Programı’ndaki (YEP) enflasyon beklentisi ise yüzde 20,8’di. Mevcut rakamlarla birlikte, enflasyon hükümet beklentisinin üstünde çıkmıştı.

      Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre görevden alınan Taştı’nın yerine Yinal Yağan getirildi.
      Yağan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Enerji Bakanlığı döneminde birlikte çalıştığı isimlerden.

      Haberde, “Kulislerde TÜİK’teki bu ani görev değişikliğinin yüksek çıkan enflasyon rakamından kaynaklandığı konuşuluyor” ifadeleri kullanıldı.Taştı, enflasyon rakamlarını açıklayan birimin başında bulunuyordu. 

      Sil
    3. TUİK Başkanı yoktur vekaleten yönetiliyor Mehmet Aktaş 16.02.2016 tarihinden itibaren Başkanlığa vekalet etmektedir.

      Peki neden başkan atanmıyor vekaleten yönetiliyor.

      Sil
    4. Hoca kitap diyor,
      Bu kitapsız Reyiz diyor,
      Reyiz mükemmel bir dünya lideri,
      Söyler misiniz kendisine, bir kitap yazsın da okuyalım,
      Biz de onun hayat tecrübelerinden faydalanalım.

      Sil
    5. Yosuzlugun kitabini yazdim. Hatiratim. Guantanomo 2020.

      Sil
  42. 2020 yılında dünya ekonomisinde resesyon olursa bu Türkiye ekonomisine bulaşır mı? Bulaşırsa hangi yollarla çözülür? hocam cevap verirseniz çok mutlu olurum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dogru soru.. 2019 yilinda Türkiye ekonomisinde reseyon olursa Dünyaya bulasir mi? olacakti galiba. Sanirim yanlislikla yazdiniz.

      Sil
    2. iktisat öğrencisiyim hocamız sordu daha konuyu işlemedi ve ödev olarak verdi bende onun için öyle yazdım

      Sil
    3. erken kapitalistleşme ile geç kapitalistleşme arasındaki farklar nelerdir ?

      Sil
    4. doğru yazdım yani soru bu şekilde

      Sil
    5. İkisi de olabilir. Dünya resesyona girmez. Dünyada 200 ülke var hepsinin birden resesyona girmesi pek söz konusu olmaz. Zaten o olursa dünya batar. Ama ABD ve AB resesyona girerse mesela bize etkisi çok olumsuz olur. Çünkü bizim ihracatımız çöker. Zaten ekonomide canlılık gideceği için iç talep düşecek bir de dış talep daralırsa bize çok ağır etkisi olur.
      Tersi olursa yani Türkiye ekonomisi krize girerse bunun dünyaya etkisi olur mutlaka ama çok fazla olmaz.

      Sil
  43. peki ABD ve AB resesyona girerse bize çok etkisi olur demişsiniz bu etkilere örnek verebilir misiniz hocam ve biz bu oluşacak sorunları hangi yollarla çözeriz?

    YanıtlaSil
  44. Slumpflasyon
    Bir ekonomide enflasyon olgusu yaşanırken ekonomi küçülüyorsa o ekonomide slumpflasyon (enflasyon içinde küçülme) hali var demektir.

    Stagflasyon
    Bir ekonomide enflasyon olgusu yaşanırken ekonomi büyümüyorsa o ekonomide stagflasyon (enflasyon içinde durgunluk) hali var demektir.

    Hocam şuan Türkiye ekonomisi daralma yaşarken Enflasyon yükseliyor bu durumda hangisi olmuş oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekonomide daralma henuz yasanmiyor. Bunu 2019'dan itibaren gormeye balayacagiz. O yuzden bugun itibari ile hicbirisi yok. Kasim-Aralik civari Stagflasyon baslayacak. 2019 ilk ceyregi de stumpflasyona giris gelir eger mucize olup da doviz yagmazsa.

      Sil
  45. Genç arkadaslarima naçizane bir kitap önerisinde bulunmak isterim.Edward Said ( Entellektüel)...Bir bilim insanı , bir entellektüel olmak isteyen herkesin öncelikle okumasi gereken basucu yapiti. Entellektuelin sürgün, yalniz ve huzursuz eden karakterini ortaya koyerken,bilime yuzunu donebilmek icin milletlerden, milliyetlerden ve gleneklerden arinmanin onemine vurgu yapar.Toplumdan degil ama toplumsal olandan kopamayanlar, bütünü goremezler..

    YanıtlaSil
  46. dört sene önce bir çeyrek altını 120 tl den aldığımı hatırlıyorum..bugün 300 civarı yanılmıyorsam..bu şekilde yıllık enflasyon kaç acaba..? aslında enflasyon dan daha önemli olan bireylerin işgücü olarak ekonomiye katılımını sağlamak ve enflasyonla doğru orantılı ücretler vermek..ikisi de yok hemen hemen...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enflasyonu altin fiyati ile olcemezsin, altinin dolar bazinda fiyati dunya borsasinda belirleniyor Turkiye'de dolar ile bunu ithal ediyor.

      Sil
  47. Hocam borsa neredeyse yabancı hissedar kalmadı deniyor. Kaynağı belirsiz alıcılarla 90 binin üstünde tutmaya çalısıyorlarmış. Gerçeklik payı var mı hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendi aklını kullanmayıp her denilene inanan biri misin? Lütfen biraz aklını kullanıp kendin cevap ver.

      Sil
  48. hocam çok merak ediyorum, tl uzlaşmalı vadel8 döviz satim ihalesinde 1 ay vadeliye teklif gelmemesinin anlamı nedir? piyasa onunu mu göremiyor, 3 ay için ortalama fiyat 6.45 3 ay sonra minumum bu kuru mu göreceğiz, bu ihaleler mi dövizi baskiliyor? yada hiçbiri bu kadar önemli bir konu mu degil

    YanıtlaSil
  49. Hocam sgk kurum olarak borçlanabiliyor mu ? Bütçeden pay almasına rağmen açık veriyor nasıl finanse ediyor bunu?

    YanıtlaSil
  50. Merhaba hocam, yurtdisinda oldugumdan dolayi kitaplarinizi temin etmem zor oluyor. Değişim sürecinde Türkiye adli kitabiniza ücretli ekitap olarak ulasabilecegim bir mecra var midir? Tesekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erdalcigim, yurtdisinda yasiyorsun. Ihti,aldir ki bir Avrupa ülkesindesin. Yil 2018 ve Dijital cagin doruklarindayiz. Bilmiyorum duydun mu.. Internet denen bir teknoloji var. Buradan elde edemeyecegin hicbir sey yok. Hele Amazon dedikleri bir sekil var ki hic sorma.?

      Saka bir yana, bilmen ve görmen gerkirdi neredeyse her ülkede vardir. Büyük kitap saticilari vardir. buraya gitmen, kitabin ve yazarin Ismini vermen yeterli. Tabii kitap ve ellerinde yok ise daha sonra sana ulastirmak üzere posta ücretini ödüyorsun. En gec 2 hafta icinde kitap elinde.

      Kalkmissin burada isgüzarlik mi desek..Hocam kitaplariniza ulasacagim mecrayi soruyorsun. Kime?
      Mahfi Egilmeze.. Bu is midir Allah askina.

      Sil
    2. Kitapyurdundan hardcopy alacaksin. Yurt disina en ucuz kargo fiyati kitapyurdunda. Ama tek kitap icin 54 TL kargo fiyati pahali o yuzden 3-4 kitap daha alirsan ayni kargoyu odersin. Mahfi hocanin diger kitaplarini set olarak al mesela.

      Sil
    3. Guzel bilgi ilk alacagim kitap insanlik tarihi evrim uzerine olacak

      Sil
    4. MIG.29
      Y.disinda dine merak saldim. dini kitaplarda getirtebilir miyiz?
      Dini cok iyi ogrenerek guzel ahlakli durust namuslu insan olmak istiyorum

      Sil
  51. Hocam merhaba iyimser bakmak istersek ekonomi şu durumda döviz kurslarının yüksek olması ihracatı artırarak dış ticaret dengesini rahatlatmamız mümkünmü

    YanıtlaSil
  52. Türkiye şuan stagflasyona girdi diyebilirmiyiz ve kambiyo rejimi değişir mi hocam.

    Cavabınızı bekliyorum saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Degisecek bu kambiyo rejimi ile kalkunma olamaz

      Sil
    2. Atilla Yesilada Stagflasyon Kasim sonu gelir diyor:
      https://www.youtube.com/watch?v=CqX1olgsJl4

      Ugur Civelek kambiyo rejimi degisecek diyor:
      https://www.youtube.com/watch?v=hbYjCyDBJgg

      Hepsi yeni videolar.

      Sil
  53. Hocam, Bestepe sarayimizin yeni ekonomi politikalri kurulu üyeleri arasinda, Yigit Bilut, Servet Bayindir ile hangi okuldan mezun oldugu ve askerligini nerede yaptigi belli ilmadigi söylenen Korkmaz Karaca gibi Dünya Ekonomi literatürünün önde gelen isimleri de koyulmus.

    Ülke Ekonomisi tekrar sahlanir mi dersiniz.?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ulke ekonomisi at mi ki sahlansin? Biliyorsun atlari da vururlar.

      Sil
    2. Şartları kontrol edemezse,
      Atları da vururlar,
      Şahları da vururlar.

      Sil
  54. Babanızla hiç yumruk yumruğa birbirinize girmeye ramak kalana kadar hararetli tartışmalarınız oldu mu?

    Sakıncası yoksa, bir tanesini anlatır mısınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl bir ailesiniz arkadaşım siz?

      Sil
    2. Babam dedi ki, oglum Mahfi Egilmez'in blogundaki her sacma sapan soruya cevap vermek icin zaman harcama, ben de dedim ki cevap verecegim bu bir amme hizmeti. Babam kizdi ayaga kalkip yumrugunu kaldirdi ve butun gun sabahtan aksama ivir zivirla ugrasip vakit olduruyorsun git de mutfakta anana yardim et, hayta herif dedi. Butun bunlarin sebeplisi bizzat sensin adsiz 11:42.

      Sil
  55. Sitenizin yorumlar bölümünde yazan trollerin sayısında hissedilir derecede azalma var.

    Ekonomideki daralma, onları da etkilemiş olabilir mi Mahfi bey?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vatandaşlarımızı özlem ile beklediği hal yasası çıktı.

      Komisyoncuların sonunu getirecek olan yasa ile sebze-meyve
      fiyatları ucuzlayacak.

      Çalışan güçlü bir hükümet var, Başkanlık sistemi ile
      hal gibi halkın kanını emen lobilerin gidecekleri bir kapı kalmadı.

      Herşeyi Sn Başkanımız bizzat ayarlıyor.

      Sıkıysa şimdi hal tüccarları, parlamenter sistemde alıştıkları
      gibi milletvekillerini, bakanları etkilemeye çalışsınlar,
      hiç bir işe yaramaz.

      Bu da mı Troll?

      Sil
    2. Simdi de hal lobisi mi ckardiniz.? 15 yildir yokmuydu bu lobi. Son 3 Ayda mi peydahlandi.?

      Bugün bir lobi de erzurumda ortaya cikmis.. Issizlik lobisi..

      1600 kisilik 9 ay sürecek gecici is icin 8 Bin 600 kisi basvurmus. Bu kadar cok kisinin basvuru yapmasini issizlik lobisinin yaptigi söyleniyor.. Ne dersiniz Adsiz 18:48

      Sil
  56. Merhaba, Menzies kitabındaki iddiaları saygın akademik dergilerde yayımlanmış makalelere mi dayandırıyor?

    YanıtlaSil
  57. Enflasyonla topyekun mücadele olarak market zincirleri 3 ay sürsince bazı ürünlere yüzde 10 indirim yapacaklar. Bunun ne gibi katkısı olacak enflasyona ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maaşları düşük tutmak ic8n ve gelecekte oluşacak maaş ve tüketim kaynaklı enflasyonu önlemek için dışını sık özel sektör projesi. Tabi buna devletle özel sektör seve seve sonuna kadar destek sağlar fakat görünürde size iyilik yapıyormuş gibi hissettiriyor.

      Sil
    2. Cooooookkk.. Dünyalar kadar. Ekonomi ucacak yine.

      Sil
  58. hocam, sayın albayrakın ' enflasyonla mücadele programı' maliyetlerin yönetilebilmesi ve bu yolla enflasyonun kontrol altında tutulması konusunda neredeyse hiçbir tedbir içermiyor. daha çok bankacılık sektörünün aktifleştirdiği kredilerden yüksek faizli olanlarında biraz faiz indirimi ila yüksek girdi maliyetlerinin mal-hizmetlere daha az yansıtılmasına yönelik baskı kurulması söz konusudur. zabıtalara büyük iş düşecek anlaşılan. hocam enflasyonla bu şekilde mücadele soruna kaynağında müdahale içermiyor tamamen kaynağın yarattığı soruna piyasa sistemiyle örtüşmeyecek şekilde müdahale edilerek mal-hizmet arz edenlerin karlarını kırpma çabası olacağını gösteriyor. hocam zaten tüik ten görevden alma olayı da yaşandı. suni bir enflasyon düzeyi oluşturmaya çalışacaklar. hocam bu sözde program sizce başarılı olur mu?. saygılar..

    YanıtlaSil
  59. Enflasyonla Mücadele Planı rezalet çıktı yılsonu Enflasyon farkını maaşlara yansıtmamak için özel sektörle anlaşılmış özel sektörde daha az zam yapmak için 3 ay için kabul etmiş resmen halkı soymak ile mücadele planı bu açıklanan şeyyyy diyecem artık.

    2019 Ocakta enflasyon patlayacak yılsonuna kadar sıkalım yeni yılda farkları yansıtırız danışıklı dövüşü bu yapılan çok ayıp günahtır yazık insanlığınıza enflasyonu düşük göstermek için elinizden gelenizi yapsanızda isterseniz kağıt üzerinde düşük gösterin bu insanlara yansıyacak gerçekten insaf vicdan haya edep kalmamış Özel sektörde devlet el ele verip birlikte halka yapılan kumpas bunun adı yemin ederim allah hesabını sorar sizler sadece kağıt üzerinde partonlarsınız yazıklar olsun diyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enflasyonu dusuk tutup maaslara verilecek olan enflasyon farkini azaltmak icin kurgulanmis plana destek olmak halkına ihanet etmektir.

      Yeni yılda enflasyon yükselince maaş zamanı geçmiş olacak halk çok kötü alım sıkıntısı çekecek ama düşük maaş yeni yıldan sonraki enflasyonda hem maaşlar sayesinde hemde alim gücü olmadığı için düşük tutma çabası.

      Gerçekten halkın aklı ile alay etmek buna denir.

      Fakat troller buna mujde mujde diye bagiracak halkini dusunen devlet boyle olur iste baskan iste buyuk turkiye naralari atilir. Gercek ise enflasyon farkini size odedik hikayesidir

      Tabi onların yazdığı enflasyon. Enflasyon her ay açıklandığına göre maaşlarda aynı oranda düzenli ödeme yapsınlar ozaman halkı düşünüyorlarsa.

      Adam yilboyu çalışacak yılsonunda geçmiş enflasyon farkini alacak tabi işini kaybetmişse ozaman hiçbirşey alamayacak ezildiği ile kalacak yazık bu çarpık düzene gerçekten geriden gelen adalet kimseye faide sağlamaz.

      Sil
    2. Enflasyonu dusuk tutup maaslara verilecek olan enflasyon farkini azaltmak icin kurgulanmis plana destek olmak halkına ihanet etmektir.

      Yeni yılda enflasyon yükselince maaş zamanı geçmiş olacak halk çok kötü alım sıkıntısı çekecek ama düşük maaş yeni yıldan sonraki enflasyonda hem maaşlar sayesinde hemde alim gücü olmadığı için düşük tutma çabası.

      Gerçekten halkın aklı ile alay etmek buna denir.

      Fakat troller buna mujde mujde diye bagiracak halkini dusunen devlet boyle olur iste baskan iste buyuk turkiye naralari atilir. Gercek ise enflasyon farkini size odedik hikayesidir

      Tabi onların yazdığı enflasyon. Enflasyon her ay açıklandığına göre maaşlarda aynı oranda düzenli ödeme yapsınlar ozaman halkı düşünüyorlarsa.

      Adam yilboyu çalışacak yılsonunda geçmiş enflasyon farkini alacak tabi işini kaybetmişse ozaman hiçbirşey alamayacak ezildiği ile kalacak yazık bu çarpık düzene gerçekten geriden gelen adalet kimseye faide sağlamaz.

      Sil
  60. Siz plütokrasiyi mi savunuyorsunuz Mahfi bey?

    Aryan, zengin ve eğitimli insanlar yönetici olmalı.

    Çoğunluğu esmer, melez, fakir ve eğitimsiz insanlar, yöneticilerin direktiflerini yerine getirmeli.

    Bu düzeni mi savunuyorsunuz?

    YanıtlaSil
  61. "Saygı duymama hakkı" ile "saygısızlık" arasında, sizce, fark var mıdır?

    Musfata Kemal'e söyledikleri nedeniyle hapse atılan kadının davranışı, "saygı duymama hakkı" mıdır, "saygısızlık" mıdır?

    Diyelim ki, ben size saygı duymuyorum:

    a) Bunu ifade etme hakkım var mı?

    b) Eğer varsa, "saygı duymama hakkı"mın şeklini, şemalini, üslubunu "siz" mi belirliyorsunuz, "devlet" mi belirliyor?

    YanıtlaSil
  62. Twitterda bir takipçinize, 'Çok teşekkür ederim ama ben tv ye çıkmıyorum.' yazmışsınız.

    Eğer TV'ye çıkmazsanız, sizi döveceğiz, haberiniz olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siddet uzerinden sevgi belirtmek

      Sil
  63. Selamlar Hocam, 1- Menzies ufuk açıcı hayalperestlik için okunabilir ancak, Hint Okyanusu kıyıları ile Pasifik Okyanusu'nun Asya Kıtası'na komşu bölgeleri dışına taşan, "Avrupalılar önceli" Çin keşif seferleri hipotezi hemen hiçbir veriye dayanmıyor. Konu oldukça ayrıntılı biçimde NG de bir belgeselde de incelendi. Menzies diğer kitaplarında da Rönesansı İtalya'ta 1434'te varan bir Çin filosunun başlattığını, Antik Giritli Minoan Atlantislilerin Amerika ve Çin'e uzanan küresel bir deniz imparatorluğu kurduklarını da iddia edecektir bahsettiğiniz kitabın arkasından. Bilimde kurguya uçukluğa deliliğe hiçbir itirazım yok başlangıç noktası olarak ancak devamında somut veriler gerekli yoksa fantezi olarak kalıyor ve bence Menzies bu aşamada budur. Çinlilerin Hint ve Pasifik seferleri, bu seferlerin neden ve sonuçları, seferlerin neden sonlandırıldığı ve bunun Dünya tarihine etkileri zaten yeterince ilginç konular bence.

    YanıtlaSil
  64. 2- 2016'da dış borç konulu bir yazınızın ekindeki 3. Tabloda "dış borç ödemeleri projeksiyonu" olarak 2019 yılı için kamu+özel (anapara +faiz) toplam 47,8 milyar dolar öngörü belirtmişsiniz. Oysa siz de dahil tüm takip ettiğim kişiler "önümüzdeki 12 ay içinde anapara ve faiz geri ödemeleri için 180 milyar dolarlık kaynak bulmalıyız" demekte. 2016 da kullanılan veriler mi yanlıştı? 2 yılda çok şey mi değişti? Ben mi sayıları yanlış yorumluyorum? Son olarak 180 milyar dolarlık geri ödemenin aylık takvimini nereden bulabilirim? Sağolun.

    YanıtlaSil
  65. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi