IMF'nin 2019 Beklentileri ve Türkiye Ekonomisi

2019 yılının zor bir yıl olacağı konusunda görüş birliği var. Her ne kadar Fed’in faiz artırımlarına devam etmeyeceği yönünde beklentiler oluşmuş olsa da aslında bu gelişme zorluğun Fed tarafından onaylanması anlamına geliyor. Çünkü Fed, dünya çapında işlerin iyi gitmeyeceğini gördüğü için parasal sıkılaştırmayı erteliyor.

Benzer bir yaklaşım Avrupa Merkez Bankası’nda da egemen. Draghi, toparlanmanın zaman alacağını, ekonomilerin o kadar güçlü olmadığını açıkladı. Bu açıklamalardan sonra Avrupa Merkez Bankası’nın parasal sıkılaştırmaya 2019 yılında başlama olasılığı gündemden düştü.   

Geçtiğimiz günlerde yayınladığı Dünya Ekonomik Görünümü Güncellenmiş Raporunda IMF, 2019 yılında dünyanın ekonomik büyümesine ilişkin tahminini yüzde 3,7’den 3,5’e düşürmüş bulunuyor. Bunun nedenleri arasında ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının devam edeceği, ABD’de hükümetin kapanması, İngiltere’nin Brexit sorunu, Almanya’nın otomobillere yeni bir benzin emisyonu standardı uygulaması, İtalya’nın ülke riski ve finansal risklerindeki artışlar ve Türkiye’nin beklenene göre daha derin bir daralma yaşayacağına ilişkin tahminler yer alıyor.  IMF’nin tespitlerine göre ticaret savaşları, İtalya’nın maliye politikasına ilişkin tereddütler, bazı yükselen ekonomilerin karşı karşıya olduğu sıkıntıların büyümesi, ABD’de hükümetin kapanması hisse fiyatlarının düşmesine de yol açıyor.

IMF’nin yenilediği tahminlere göre 2019 yılında gelişmiş ülkeler yüzde 3,5 (eskisi yüzde 3,7), gelişme yolundaki ekonomiler yüzde 4,5 (eskisi 4,7) büyüyecek. Yenilenen tahminlere göre ABD yüzde 2,5, Euro Bölgesi yüzde 1,6, Çin yüzde 6,2, Hindistan yüzde 7,5, Rusya yüzde 1,6, oranında büyüme gerçekleştirecek.

IMF’nin 2019 tahminleri bir resesyonu işaret etmese de dünyada resesyon bekleyenlerin sayısı ihmal edilecek oranda değil. World Economic Forum’un 800 CEO üzerinde yaptığı ve 18 Ocak tarihinde açıkladığı bir anketin sonuçlarına göre CEO’ların 2019 yılında en önemli risk olarak resesyonu gördükleri anlaşılıyor. Japon, Çin ve Latin Amerikalı CEO’lar resesyonu birinci, Euro Bölgesi CEO’ları ikinci, ABD’li CEO’lar üçüncü büyük tehlike olarak görüyorlar. 

IMF’nin Ocak 2019’da yayınlanan güncellenmiş tahminlerinde Türkiye ile ilgili yeni bir sayısal ya da oransal tahmin yer almıyor. Bu durumda IMF’nin Dünya Ekonomik Görünümü Ekim 2018 veri setinde yer alan Türkiye ile ilgili 2019 beklentileri halen geçerli oluyor (bu tahminler aşağıda ekte yer alıyor.) Buna karşılık Ocak 2019 güncellemesinde Türkiye ile ilgili şu çarpıcı cümle var: “Türkiye’nin, beklenenden daha derin bir daralma yaşayacağı tahmin ediliyor.” Burada geçen “beklenenden daha derin bir daralma” ifadesi oldukça kafa karıştırıcı bir ifade. Çünkü IMF’nin 2019 beklentisi yüzde 0,4’lük bir büyüme. Bu durumda “beklenenden daha derin bir daralma” ifadesi yüzde 0,4'den daha da düşük bir oran beklenmesi anlamına mı geliyor.

IMF, Ocak ayında güncellediği bu veri setinde Türkiye ile ilgili tahminlerinde bu karmaşık cümleden başka bir değişiklik, yenilenmiş bir veri seti açıklamadı. Nisan ayında yeni tahminlerini açıkladığında bakalım neler değişecek.  


Ek: IMF Türkiye 2019 Tahminleri
(IMF, bilindiği gibi bu tür tahminlerde Dolar kuru tahmini vermiyor. Bu tabloda yer alan 2019 yıl ortalaması USD/TL kurunu, tablodaki GSYH (TL)’yi GSYH (USD)’ye bölerek (4.230 / 631 =) 6,7 olarak biz hesapladık.)

IMF/Türkiye Tahminleri
2018
2019
GSYH (Milyar TL)
3.656
4.230
GSYH (Milyar USD)
714
631
Nüfus (Milyon)
81,9
82,9
Büyüme (%)
3,5
0,4
Kişi Başına Gelir (TL)
44663
51038
Kişi Başına Gelir (USD)
8.715
7.615
Toplam Yatırımlar/GSYH (%)
30,7
26,4
Toplam Tasarruflar/GSYH (%)
25,1
24,7
İşsizlik (%)
11,0
12,3
Enflasyon (Yılsonu)
20
15,5
Bütçe Dengesi / GSYH (%)
-2,1
-2,2
Kamu Brüt Borç Stoku / GSYH (%)
32,2
33,6
Kamu Net Borç Stoku / GSYH (%)
29,4
30,5
Cari Denge / GSYH (%)
-5,7
-1,4
Ortalama USD/TL Kuru
5,1
6,7

Bu tahminler arasında en çarpıcı olanlarının başında USD ile hesaplanmış GSYH geliyor. 2019’da GSYH eğer 631 milyar dolara düşerse bu 2017’deki 851 milyar dolarlık GSYH’den 220 milyar dolar daha düşük bir GSYH demektir. Ki böyle bir gelişme Türkiye’yi dünya GSYH büyüklüğü sıralamasında 17 – 18’inci sıradan 20’nci sıraya geriletir.

Bir başka çarpıcı tahmin cari açığın GSYH’nin yüzde 1,4’üne gerileyeceğine ilişkin tahmindir. Bu, cari açığın miktar olarak 10 milyar doların altına düşeceği anlamına gelir. Bu çarpıcı tahmin aslında GSYH büyümesi ve GSYH’nin kendisinde tahmin edilen ivme kaybıyla tutarlı görünüyor.  

Yatırımların GSYH’ye oranının yüzde 30,7’den yüzde 26,4’e gerileyecek olarak tahmin edilmesi yine oldukça çarpıcı bir tahmin olmakla birlikte büyümedeki ve GSYH’deki düşüşle tutarlı görünüyor.

Bir zamanlar kişi başına gelirini 11 bin doların üzerine çıkararak orta gelir tuzağından çıkma işaretleri vermiş olan Türkiye’nin, kişi başına gelirde müthiş bir ivme kaybı yaşadığı da yine tablodaki tahminlerden görülebiliyor.

Yorumlar

  1. Hocam; sizin yapmadığınız kur tahminine ilişkin olarak,Mahfi Eğilmez'den dolar tahmini diye iddialarda bulunan ve yazan bazı haber ajansları IMF tahmini hakkında ne diyecek merak ediyorum. Eğer haber çıkmazsa, sizin onların gözünde IMF den daha çok itibar gördüğünüze inanmaya başlayacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam dolar tahmini yapmadığınızı biliyorum. Affınıza sığınarak birşey soracağım. Hocam ben 5.60'dan dolar almıştım, hiç acelemde yok, 5 yıl 7 yıl bekletebilirim. 7 yıl boyunca %20 TL faizden kazanılan faiz getirisi kadar bir getiri elde edebilir miyim tahminen (7 yıl doları dolar faizinde bekleteceğim). Tahmininizi çok merak ediyorum. Teşekkürler

      Sil
    2. HOCA.,BU İKTİSATÇILAR İLE JEOLOGLARA BAYILIYORUM,EĞER HİÇ BİR İŞİN YOKSA DİNLEYECEKSİN,TABLOLARA DA ASLA BAKMAYACAKSIN.YAPMAYIN YAHU..KURTLAR SOFRASINDA BİLİM OLUR MU ? YEDİ KOCALI HÜRMÜZÜN (DÖVİZ) BİLMİ OLURMU ?.

      Sil
    3. SN HOCAM GSYİH yı oluşturan materyaller ile GSMH yı oluşturan materyalleri tablo olarak bulamıyom rica etsem mail me gönderebilirmisiniz ekonominin iyimi kötü mü nasıl anlarız

      Sil
  2. IMF 3 ay içerisinde 2 kez yeni senaryo açıklıyor, İlk açıklaması daha iyimser sonra küçülüyor ve yavaşlamadan bahsediyor. Türkiye içinde yaptığı tahminler ve daha önceki uçuk tahminleri de TUİK gibi pek tutmadı 2018 yıl sonu dolar kuru enflasyon beklentisi ve büyüme oranlarını açıkladığı 2017 yılında şaka yapıyor sandım ama yine yanıldı yada bilerek böyle konuşuyorlar artık güven vermiyor.

    Dünya Ekonomisi çok büyük tehdit altında ve bu sadece ticaret savaşları falan değil dünyada çok ciddi ekonomik daralma olması muhtemel, fakat şimdilik buna yavaşlama diyerek yine iyimser konuşmalar yapılıyor. Herşeyin farkındalar ama söylemek işlerine gelmiyor muhtemelen Dünya 2008 krizinden çok daha büyük bir kriz yaşayabilir ve bu 1929 buhranı gibi olur. Gelişmekte olan ülkeler en çok hasarlı ülkeler olur bu durumda.

    ABD de oluşan balonlar tekrar konuşulmaya başladı bu Finansal yapı ile Ekonomi çok büyük tehdit altında, dünya da egemenlerin para muslukları açması yada kapatması ile oluşan ekonomik büyümeler yada küçülmeler bize yıllardır hep aynı senaryoyu yaşatıyor. Elinde doları silah olarak kullanan değil sömürmek için kullanan ve insanları istediği zaman aç fakir işsiz bırakan lanet Finansal sistem yüzünden sürekli aynı senaryoyu yaşıyoruz.

    Dünya Finansal özgürlüğe kavuşmadan, Ekonomik özgürlüğe kavuşamayacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üstadım çok doğru tespitler keşke bu finansal sistem kökten değiştirilebilse, mahfi hocam çok teşekkürler gerçekten bu forum çok yararlı oluyor

      Sil
    2. Size katılıyorum. Bugün davos toplantısında IMF başkan yardımcısı şöyle dedi; Dünya son 10 yılda yaşadığımızdan daha ağır ve büyük bir daralma ve yavaşlama yaşayacak. Biz bunu daha geç bekliyorduk fakat bu daralma 2019 başlarında başlayacak demiş.

      Sizinde dediğiniz gibi IMF polyanacılık oynuyor. Bugün BIST 100 endeksi 100 bin seviyesini aştırıldı ve dolar düşürüldü bilerek yapılan bu işlemler de ne hikmetse banka hisseleri yükseliyor. Bizim bankalarımızın kredi notunu artırmak için galiba kredi derecelendirme yine bol para verildi muhtemelen.

      1 hafta içinde borsa tavan yapması çok saçma bir durum ve anlaşılır gibi değildir. Sanki 1 hafta da üretim arttı yada yatırımlar tavan yaptı, şirketler ihracat rekorları kırıp PMI endeksi dünyada 50 seviyesinde iken bizdeki seviyeler artık 46 lı seviyelere gelmiş fakat sanki sürekli üretiyoruz ve büyüyoruz gibi borsa şahlandı, bu çok garip olaylar hayra alamet değil.

      Doların düşmesi için hiç bir sebep yokken sanki birden ülkeye milyarca dolar girmiş gibi dolar düşüyor. fakat tam tersi dolar çıkışları artarken giriş yok. Banka hisseleri çoşturanlar muhtemelen kredi için bunu yapıyor. Bu olay 1993 senesinde de yaşanmıştı ve sonrasında 1994 te 5 Nisan kararları ile 14 TL dolar 30 TL ye çıkmış hatırlarsınız Ekonomik krize Merhaba demiştik.

      Kredi derecelendirme kuruluşlarının bende zaten hiç birzaman güven oluşturmadı aynı şekilde IMF her zaman iyimser tablo çizmesi sonrası geçen yıl yaşadığımız rakamlar ve sonrası ortada ekonomi birden bataklığa girdi ama IMf tahminleri öyle değildi.

      IMF bazende olduğundan çok daha kötü senaryolar çizerek, piyasada manipülasyon yapmasına alışık olduğumuz bir kuruluş. Kendilerini hiç sevmem ve güvenmem. Beklentiler Ekonomistler tarafından 2019 ve sonrası için dünya ekonomisinde kötümser olduğu halde IMF sanki Dünyadaki üretimin fabrikaların sahibi gibi sürekli cici söylemlerle saçmaladı ve bugün ağzındaki baklayı çıkardı.

      Borsa da insanlar kandırılıyor hisseler yükseliyor havası yaratıp insanların ufak birikimlerini yok edecekler akıllı olun bu hükümetin söylediklerina asla güvenmeyin ve piyasayı takip edin. Doların kısa vadeli düşmesi ise en büyük manipülasyon yakın zamanda doları bu şekilde devam ederlerse patlatacaklar. Seçime kadar manipülasyona devam edecekler güçleri yettiği kadar zorluyorlar.

      Sil
    3. Adsız 19: Okurken yureem daraldı resmen

      Sil
  3. Butce disiplini saglanmasi lazim.
    Gereksiz luks tuketimde ve online alis verislerde otv artmali
    Yurt disina cikis harcina zam yapilmali
    Pasaporta en az yuzde 20 degerli kagitlara ekstardan yuzde 10 zam yapilmalidir
    Gidada sebze meyve et ve sut urunlerinde KDV komple inmelidir
    Emekli maaslarina gelir vergisi getirilmelidir. Emekli maasi 2500 liranin altindakiler haric 2500 lira ve ustundekilere yuzde 5den baslamak uzere yuzde 10 yuzde 20ye kadar gelir vergisi getirilmelidir.
    Asgari ucrette damga vergisi kaldirilmaldir
    Asgari ucretli en fazla yuzde10luk gelir vergisi odemilidir
    Turkiyede uygulanan tum sinavlardan 10 lira Mali denge vergisi alinmalidir
    Kamyon Tirlara otoban kopru gecis ucretlerinde otomobillere uygulanan gecis ucreti tarifesi uygulanmalidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ooo işin kolayını bulmuşsun vur garibana
      Çanakkale köprüsü geçen günlük 10 bin değil 45 bin xdolar garanti ver şehir hastanesine dolarla garanti ver yandaşa servet aktar emeklinin maaşına göz dik.

      Sil
    2. Reis bu süreçte çok yıpranmış, onun maaşına da %50 zam yapalım.

      Sil
    3. Vuracan kırbacı vuracam kırbacı,
      daha çok vur kırbaçı kardeş henüz acımadı,
      3 ten az çocuk yapana da vergi koy.

      Poşet vergisi yetmedi,
      markete girme bedeli 50 kuruş olsun,
      alan da alamayan da giriyor,
      parası olmayan giremesin ne işi var.

      devlet dairesinde memura danışma ücreti 2TL olsun,
      adam bi soru ile saatler kazanıyor, kazanıyorsa bedelini vermeli.

      Vergi ödeyene ek %5 daha vergi konsun,
      Parası var ki vergi veriyor,
      Parası varsa vergisi de olmalı.

      Vergi ödemeyene ek %10 vergi koy,
      Parası yoksa artık borcu olsun,
      Boş oturacağına çalışsın, üretsin.

      Cennet gibi ülke, havası temiz,
      Kolay mı bu havayı temiz tutmak,
      Bu temiz havası solumanın bir bedeli olmalı,
      Yok öyle beleşe temiz hava,
      koy koy koy günlük 1TL temiz hava vergisi.

      Millet yiyor içiyor,
      Gözümüz yok daha çok yesin içsinler ama bunlar
      bir yerde dışarı çıkıyor,
      yapıştır yıllık 180TL insani atık vergisi,
      kolay mı bunları arıtmak, taşımak, altyapı kurmak?

      Valla kardeşim millet bulmuş beleş memleketi oh ne ala
      yaşıyor, yok öyle yağma.

      Sil
    4. Vedat bey,
      Gidada sebze meyve et ve sut urunlerinde KDV komple inmelidir
      "2500 lira ve ustundekilere" yuzde 5den baslamak uzere yuzde 10 yuzde 20ye kadar gelir vergisi getirilmelidir.(Turkiyedeki emeklilerin cogunun Asgari ucret seviyesinde maas aldigini belirtmek gerek, Bu arada bu fikir 2001de IMFnin fikridir)
      Asgari ucrette damga vergisi kaldirilmaldir
      Asgari ucretli en fazla yuzde10luk gelir vergisi odemilidir

      mi garibana vurmak? Mevcut durumda zaten garibana vuruyorlar hem de fazlasiyla.

      Sil
    5. Kardeşim, Emekliye gelir vergisi kapısını aralayacana, Itıbardan tasarruf olmaz diyenler için de 1-2 kelime yazsaydın iyiydi. Demek ki haklıymışlar, Tasarruf itibardan olamıyormuş, parasız ve itibarsızlardan tasarruf beklenmeye devam ediliyor bu memleketde.

      Sil
    6. Ahmet bey,
      Talebinizde, kaygilarinizda ve itirazinizda sonuna kadar haklisiniz

      "Itibardan tasarruf olmaz diyenlerin" kesesine laf edersek eger cezaevini boylariz dahasi en onemlisi ve bana kalirsa en acisi da sizin tasvir ettiginiz "Parasiz ve itibarsizlar" da buna bu duruma seyirci kalir ve hatta ve hatta sevinir destekler.

      Bunu hem siz biliyorsunuz hem de ben... tesbihte olur mu bilmem emme matematikde hata olmaz yani 2*2 eder 4 misali

      Dahasi IMF gelse yukaridakileri aratir. IMF damga vergisini arttirir KDVyi ilk firsatta(ilk goz dikecegi yerdir) arttirir. 2001 sonunda dile getirdigi emekliye vergiyi(dusuk gelirli emekliyi de dahil eder malum IMFde gelir adaleti ruhu yok kendileri de kabul etti bunu zaten) getirir.

      Sil
    7. Adsız 17:31

      TEM'de yanımdan vızır vızır çakarlı otomobil geçiyor. 3-5 yıl önce yoktu bu işler. Demek ki çok insana bu tip araçlar tahsis ettiler. Çalışana vergi getirmeden önce bu müsrifliği kessinler.

      Sonra bir sürü yatırım yapıldı, yap-işlet-devret tarzı. Geçmediğim yollar, köprüler ve kullanmadığım hava alanları ve hastaneler için vergi ödüyorum (sadece ben değil, sen ve siz olarak çoğalt-hoş yazdıklarından senin ne olduğun belli oluyor). Bu parayı yapanlara yüklesinler ve parasını vermesinler. Ne kadar köfte o kadar ekmek... Kriz var, köprüden geçen kadarı ile idare etsin o şirketler...

      Başakcity diye bir takım var. Benim senin tuttuğun takımlara karşı benim-senin verginle mücadele ediyor. Böyle müsrifliğe gerek yok, tez elden kapatılsın. Taraftarı, seveni de yok hiçbir sosyal sıkıntı da olmaz.

      Senin benim vergimle senelerdir bu ve benzeri işler olurken şimdi kalkmış oraya buraya ilave vergiden bahsediyorsun! O kadar akıllısın ki ucuz diye tercih edilen online alışverişe bile ekstra vergi getirmişsin. Millet zar zor alışveriş yapıyor, ucuz diye interneti tercih ediyor bilmiyorum haberin var mı? Bu ülkede bir sürü iş adamı ve iş seyahati yapan beyaz yakalı var. Önüne gelene yeşil pasaport dağıtılırken sen kalkmış normal pasaportlu insanların pasaportuna takmışsın.(bu arada pasaport ücretlerine %24 zam geldi, Allah gözünü doyursun) Ülkenin ihracata ihtiyacı varken kalkmış yurt dışına çıkacaklara çıkışı harcını artırıyorsun. Merak etme bu kurlarla kolay kolay kimse gezi amaçlı seyahate çıkmaz!

      Kısaca işin kolayını bulmuşsun, emekliye-beyaz yakalıya yükleniyorsun. Valla benim de sana cevabım abv! şeklinde olacak. Düşün kardeşim yakamızdan artık!

      Sil
    8. Mesela Kütahya Havalimanı var. 5 yılda 4,1 milyon yolcu hesaplanmış 170 k yolcu gelmiş. Farkını ben ödüyorum. Neden? Hayatımda karayolu ile bile Kütahya'ya gitmedim. Onu bırak Kütahya'nın nüfusu 250bin, her kişi senede bir uçağa binse 5 yılda o rakama ulaşamıyorsun.

      Hem çalış çabala her Allah'ın günü satın alma gücün düşsün, hem mevcut vergi yükünü çek, hem her gün aşağılan sonra da ilave vergi gelsin! İyi valla.

      Sil
    9. Sayın Arkadaş önerilerinizi dar gelirli halkın alım gücünü daha da aşağıya çeker nitelikte buluyorum.Yıllarca vergi verip sonunda emekli olan kişilerin gelirlerine göz koymuşsunuz ama bu arada yıllarca devlete vergi vermeyip yapılandırma vasıtası ile dolaylı olarak vatandaşa ilave yük getirenleri göz ardı etmişsiniz.Diğer taraftan emekli maaşı belirlenirken zaten mümkün oldukça düşük belirlemek için her türlü önlem alınmış durumda .
      Bence işsizlik fonunda biriken paralarla yap işlet devret şeklinde finanse edilen projeler satın alınsın bir kısım insan para kazanacağına devletin ödeyeceği fonlar vatandaşa aktarılmış olur değil mi ?Bu daha doğru bir yöntem olmaz mı ?

      Sil
    10. Adsız23 Ocak 2019 13:11
      valla ben yapmiyorum zamlari yonetmiyorum ulkeyi :)

      Sil
    11. İç anadolu'da bir abimiz vardı, rahmetli oldu,
      bir beldenin belediye başkanı olmuştu,
      daha önce elektrik projeleri çizerdi,
      hiç kimsenin görmediği gitmediği köylere elektrik projeleri çizilmiş onun zamanında,
      projeleri de kendi ofisi çizmiş,
      bazı yerler vardı araba ile giderken ana yoldan bir kaç km içeri girerdiniz,
      sonra 2metre de bir elektrik direği dikili görürdünüz,
      bazı boş tarlalar vardı her metre karesi elektrik direği olmuş,
      köylü şimdiki gibi görse ses etmez,
      ses etse kimse dinlemez,
      bilmem o paralar ne oldu şimdi,
      Türk siyaseti hiç değişmedi,
      şimdi kullanılmayan havaalanları yapıyor.

      Sil
    12. Unknown23 Ocak 2019 19:34

      Ustad Issizlik fonu bu ulkenin fonudur her sosyal kesimden insanlarin verdigi amaci niteligi olan bir fondur. Bu fonun kullanimi yine bu sosyal kesimlerin yorumuyla kullanilabilir.
      Ben emekli derken cuzi de olsa gelir vergisi odenmesi taraftariyim ki tabani dikkat ederseniz 2500den baslattim. Yani ortalama ve dusuk gelirli emekli ile isim gucum yok. Tam tersi onlarin alacagi gida da ise hem enflasyonla mucadele hem gida sektorundeki devasa kayit disikliga care diye temel Gida maddelerinde KDVnin cuzi rakamlara getirilmesi taraftariyim.

      Sil
    13. Adsız23 Ocak 2019 13:11

      Millet zar zor alışveriş yapıyor, ucuz diye interneti tercih ediyor bilmiyorum haberin var mı?

      Millet dedigin kim? Fakir insanlari mi kastediyorsun internetten benim bildigim hem turkiyede hem dunyada daha cok temel tuketime dayali olmayan elektronik urunler kozmetik urunler vitamin destekleri vss aliniyor. Kisaca boyut olarak ve veya agirlik olarak az. yukde hafif pahada agir.

      Yesil pasaporttan da harc alinmasi taraftariyim prensib olarak. Sonucta bir degerli hatta ve hatta sahip olana da avantaj katan bir degerli kagit neden pahalli olmasin

      Spor klublerinden bahsetmissin cok haklisin hemde yerden goge kadar. Ama bu blogu takip edenler bilir. Bu blogun yazari bir yorumunda asagi yukari soyle demisti " Asgari ucretli vatandasa sorsan kendi verdigi vergiden maastan kendi tuttugu spor kluplerine kaynak aktarilsin der"(yanlisim varsa Mahfi bey duzeltsin) ilk okudugumda anlamamis inanmamis ve hatta abarti bulmustum. Fakat gel gor ki mevcut anlayis su aralar spor kluplerini kurtarma onlara kaynak akatarma pesinde. Gel zaman git zaman bu soz gercek olmus. Dahasi israftan bahsetmis insanlar dogru ulke burokrasisinda var boyle bir durum. Ama halkin inan bunlara bakisi futbol kuluplerinin kurtarilmasina bakisi ile ayni. Bunu bu aci gercegi maalesef sende biliyorsun

      Son olarak asgari ucretlinin uzerindeki vergi oranlarinin dusurulmesi taraftariyim gidada kdvnin komple dusmesi taraftariyim.
      Asil soru su IMF gelse KDVyi arttirir mi artirmaz mi? IMF gelse 2001de talep ettigi emekliden gelir vergisi kesintisini uygulamaya koymaz mi koyar mi? Bu sorulara yanit benim acimdan belli.

      Ben sadece daha olasilik dahilinde olan seyler yazdim. Fakirle fukara ile isim yok! Turkiyede ortalama emekli maasi 1800-2000 arasinda. ben 2500 uzerindekilerden cuzi de olsa gelir vergisi alinmasi taratfatiriyim.

      Sil
  4. Enflasyonu yüzde %15 yapıp doları %30 artırması biraz fazla değil mi, hem beklenenden daha fazla daralma demesi çok spekülatif değil mi niye böyle açıklama yapmış tahmin vermeden?

    YanıtlaSil
  5. Artik ohal yok koyumde ozgurce yasayabiliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 10'uncu Köy mü orası?

      Sil
    2. hayırlı olsun, darısı başımıza.

      Sil
    3. Deliye her gün bayram hocam,
      Hangi köyde yaşadığı fark etmez.

      Sil
    4. ¨Ben de

      Sil
  6. Mahfi bey,

    Sizce,

    IMF'nin Türkiye raporlarını hazırlayan departmanına "dış güçler" sızmış olabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. IMF esasen dış güç olduğuna göre hangi dış güç oraya sızabilir ki?

      Sil
    2. Kripto Fetoculer IMF'ye sızmış kardeş,
      Bakanımızı uyaralım, IMF'ye bilgi versin.

      Sil
  7. Hocam, Servet Yıldırım Milliyetten ayrıldıktan sonra herhangi bir yerde yazıyor mu?..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sevgili hocam türkiyenin bu günkü ekonomik durumunu gsmh ve gsyih ile bu günkü iç ve dış borç durumumuzu verilerle açıklayan bir yazı kaleme alacakmısınız

      Sil
  8. Hocam saygılar.

    Cari açığın daralmasının üretimi ne kadar etkileyeceğini düşünüyorsunuz? Cari açık daralmasına ne kadar daha izin verilebilir? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu bir izinle olmuyor, talep yok. Talep olmayınca sanayi üretimi düşüyor, sanayi üretimi düşünce ithalat düşüyor o düşünce de cari açık azalıyor.

      Sil
    2. İzne gerek yok kardeş,
      Parayı veren düdüğü çalar misali,
      Para yok ise, talep düşüyor,
      Vatandaş para olmayınca,
      yerli-ithal ayrımı yapmadan alamıyor.

      Sil
  9. Altınbaş Üniversitesi'nden ayrıldınız mı?

    Her hafta, iki meslektaşınızla birlikte herkesin katılımına açık sunumlar ve 'soru-cevap' yapıyordunuz. Bitti mi artık?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır devam ediyorum. O toplantılar her hafta değil her ayın son Çarşambasında oluyor.

      Sil
    2. Türkiye'nin krizden çıkışı da çıkmaz ayın son Çarşambasında olacak, dikkat edin sizin toplantıyla çakışmasın hocam :)

      Sil
  10. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 600 milyar/80 milyon yani 7.5 bin dolar olacak.

      Sil
  11. IMF gelir 600 milyar dolar olacak demiş,
    Kavgada bile söylenmez,
    Reisi biraz tanıyorsam IMF ye çok sert dalar

    YanıtlaSil
  12. kamu net brüt borç stoku / gsmh yanlış hesaplanmamış mı hocam? bu oran şuan yüzde 8 -10 bandında nasıl 2018 29,4 verir imf?

    YanıtlaSil
  13. Arkadaşlar, buradan rica ediyorum size, imkanı olanlar Reyisimizi uyarsınlar.

    Birileri Reyisi kandırıyor yine,
    Reyiz ne dedi? 2023 te 10 ekonomi arasında olacağız dedi,
    Gidişat sondan 10'a doğru,
    İş işten geçmeden durumdan haberdar edelim kendisini,
    Önlem alsın.

    Selam ve dua ile.

    YanıtlaSil
  14. IMF ye göre Araplar bizi geçmiş,
    Bu sene İsviçre bizi geçecek,
    Seneye Tayvan ile kafa kafaya gireceğiz.

    YanıtlaSil
  15. IMF önce adam olsun hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. IMF'nin adam olup olmaması bizim krizde olup olmadığımızı etkilemez.

      Sil
  16. TUIK bu rakamları bir şekilde düzenler, sonra biz büyürüz merak etmeyin.

    YanıtlaSil
  17. Mahfi bey şöyle kuşkularım var.

    Diyelim ki, dünya geneli ekonomi yavaşlaması nedeniyle belli başlı merkez bankaları yeniden "piyasalara likidite pompalamaya" başladı.

    Bu durumda, Türkiye gibi ülkelere yine "sıcak ve hazır para" akacak demektir. Haliyle, kurlar düşecek, yine, eski tas eski hamam devam edecektir: Bol bol ithalat yap, tüketimi körükle, inşaatçıları daha da fazla ihya et...

    "Yapısal reformlar ne olacak peki?" diye sora sora, sizle beraber bizler okuyucularınız, sitenizde, twitter'da, kendi aramızda konuşur dururuz...

    Kuşkularım bunlar Mahfi bey, bilin istedim!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu saatten sonra eski finansal koşullara dönülse bile, yatırım amaçlı konut satışı eski seviyeleri görmez. barınma amaçlı konut alacaklar yine hücum eder ama yatırım amaçlı konut alacak kişiler, büyük oranda uyandı. önceden türkiye'nin modernleşeceği, istanbul'un londra, paris, shanghai benzeri dünya çapında bir merkez olacağı beklentileri vardı. bu sebepten insanlar sürekli kredi ile gayri menkul alıyordu. şimdi bu balon söndü. eski psikoloji yok.

      yani konut faizleri inse bile yatırımcı parayı konuta, ofise gömmez.

      Sil
  18. Merhabalar, IMF'yle yapılacak bir antlaşmayla bizden kemer sıkmamız istenecek. Ama şu anda büyük miktarda özel sektörün borcu var. Bu durumda IMF özel sektörden mi böyle bir şey isteyecek? Yoksa bu borç kamuya aktarılıp kamu üzerinden mi ödetilecek? Ve bu durum çalışan(asgari ücretliler, memur, emekli...) ücretilerini nasıl etkileyecek?

    YanıtlaSil
  19. IMF gelecekmiş gibi açıklama yapmış, Bu size para lazım Ekonominiz küçülecek işsizlik artacak size para lazım demek anlamına geliyor.

    Türk IMF Tahmini:

    Büyüme - 2
    Enflasyon % 20
    Faiz % 20
    İşsizlik % 20
    Dolar 7 - 7,5 TL arası
    Dengelendik hedefi tutturduk bunlara inanmayın

    Türkiye ye Canlı para 60 Milyar dolar para koyacak biri lazım Türk IMF de kalmadı ama Dış güçlerin IMF si bize borç verir zamanında biz de kendileri sıkışık olduğunda 5 milyar dolar vermiştik.

    IMF Nisan tahmini bunlardan çok farklı çıkacak dünyada ve Türkiye de küçülme senaryoları daha baskın olacak kur baskısı para sıkışıklığı krediye ulaşmada zorluklar bunların neticesinde yatırımlarda ki düşüş çok daha derin olacak yeni tahminlerin de bu tablo değişir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kardeş, ekonomiyi öğenmişsin iyi güzel de,
      az da Türkçe çalışırsan herkes için iyi olacak.

      Sil
    2. IMF çarpıtma bilgilerle herkesi kekliyor dünya ekonomisi büyük durgunluğa doğru ilerliyor hatta koşuyor. IMF verilerini hiç bir zaman dikkate almayın.

      Sil
  20. Menderes Fırat22 Ocak 2019 21:12

    Cari açığın 10 milyar doların altına gelmesi ile dolar kurunun 6,7'ye çıkması tezat. Yıl içindeki çevrilmesi gereken borcun, kuru o noktalara zıplatması zor görünüyor. Ben zaten bu tahminlerin tuttuğunu hiç görmedim. Yıl sonuna kadar sittin tane revize yapılır. IMF seçimden sonra mutlaka görüşelim demek istiyor galiba.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de o tahminlerin tuttugunu hic gormedim. Turkiye sozde batiyordu ne oldu? Dunyanin en buyuk buyume oranlarindan biri geldi. IMF hikaye, Arjantini batirdilar onlarin paralarini yiyorlar.

      Sil
    2. Adsız 23::24

      Yav, he he. O büyüme hangisi? Sadece damat ve sen görüyorsunuz anlaşılan. Bu mesajınla birlikte sen de hedefi tutturup maaşı hak ettin bu ay.

      Sil
  21. 2018 i gsyh sı cari hesapla , % 17 artış öngörülmüş, bu en az, % 25 olacak.(hesaplara göre)
    2019 a geçiş, % 15 artış, GSYH en az, % 22 olacak. 6,7 dolar hesabıyla, 3104*1,25=3880 2018 için olacak.
    2019 için 4733
    Bu durumda, 2018 dolar kuru ile, 9200 dolar
    2019 için 8220 dolar olacak. Dolar 6,7 için. Ancak,yıl sonu kuru 6,15 i geçmez.
    Bbu durumda 2019 sonu 9028 dolar.

    Her durumda, çok kötü.

    YanıtlaSil
  22. Ercan Kumcu artık yazmiyor mu hocam?

    YanıtlaSil
  23. Hocam sizce ulkemizde doviz darbogazini asmak icintibbi kenevir uretimine gecsek katma degerli ihracatimiz artar mi?eger kontrollu ve yeni nesil surdulebilir tarim yontemiyle ekilip cok ciddi regulasyonlarla kanunlarla bu is yapilacaksa ilac sirketleri bunun ciddi alicisi olacaktir hala global ilac devleri el altindan bu naneyi almak icin kirk takla atiyorlar cunku cogu devlet bu konuda medikal olanda bile kararsiz ekilen tarlalarin cogu kacak ve uyusturucu hammaddesi olarqk kullaniliyor.
    100 200 500 milyari bilmemde cok ciddi bir alici bulacagindan eminin devletin kasasina iyi bir para girecektir heleki su anki dis borc ve kurlari dusununce alternatif gelirler bulmak sart

    2017'de 4 milyar doları bulan endüstriyel kenevir pazarının, 2025 yılında 11 milyar dolara çıkması bekleniyor. Kenevir üretim yöntemleri üzerine çalışan ve projesi TÜBİTAK'tan destek alan Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Aytaç, "Bugün dünyada 3 bin farklı üründe kenevir kullanılıyor. Uyuşturucu olamayacak şekilde kenevir üretirsek, Türkiye'nin önü açılır" dedi.

    https://www.yenisafak.com/ekonomi/dunya-kenevir-pazari-4-milyar-dolar-buyuklugunde-3430220

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hep bir mucize beklentisi.

      Sil
    2. Öğretim üyemizin açıklamasını okudum,
      çok güzel konulara değinmiş, ancak medya yine yorumu epey çarpıtmış.

      Sil
  24. Hocam ekonomi doviz cinsinden bu kadar kuculurse, dis borc orani da o kadar artmaz mi?
    Dis borcu dis borcla 3 sene yuzdursek arada gecen zamanda odenen faizler ekonomiyi yine kucultmez mi?

    Hocam 600 milyar olur mu tum ekonomi? O ne oyle kus kadar para.

    YanıtlaSil
  25. Hocam bu memleket adam olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. güzel kardesim ben tam 30 yildir bu soruyu soruyorum. Cevap veren cikmadi. Durum zaten malum.

      Sil
    2. 30 yıldır olamadıysa zor.

      Sil
    3. Kardeş memleket insan değil ki adam olsun,
      Zaten adam olur mu deyimi adam olamayacağını gösteriyor,

      Adam gibi adam vardır ama
      Kadın gibi kadın denmez,

      Adam ol denir ama
      Kadın ol denmez,

      Cinsiyetçi söylemler bunlar,
      İnsan ol insan demek lazım.

      Sil
  26. Tablodaki %0,4 büyüme nasıl hesaplanıyor? Ne TL GSYH'den ne de USD GSYH'den o oranı çıkaramadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3.656 yı önce enflasyonla sonra büyümeyle çarpın.

      Sil
  27. Hocam Trump dünyaya dağılmış sanayi üretimini ABD'ye getirip, ABD dolarının artık karşılığı yoktur ABD'nin yeni parası wqat (₩) tır. Dolar cinsinden bütün borçlarımız yok hükmündedir dese ABD devletine bir şey olur mu? Ya da dünyada ne değişir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ABD bunu yapamaz. Gec kaldi. Hem dagilmakta olan bir süper gücün günümüz dünya konjonktüründe bunu yapmaya asla cesaret edemez.

      Sil
    2. ABD'de devlet bütçesi kilitlenmesi bir kaç hafta daha sürerse yüzbinlerce kamu çalışanı maaşını alamayacak.
      Yıllarca müdahale edeceği yerleri "failed state"(başarısız devlet) diye kavramlaştıran ABD şimdi kendi kazdığı kavramın içinde debeleniyor.


      Sil
    3. ABD artık çöküşte bir güç; fırıldak çeviremeyeceği ülke yoktur ama çevirdiği fırıldağın farkedilmeyeceği ve etkisiz kılınmayacağı ülke sayısı hızla azalıyor.

      Sil
    4. Saçma sapan şeylerle insanları meşgul etmeseniz olmaz mı? Trollük yapacak mecra sıkıntısı mı çekiyorsunuz?

      Sil
    5. 1970 yılına kadar dolar altın karşılığı basılırdı. O yıl doları altın karşılığı basmaktan vazgeçelim desek saçma sapan şey olurdu.1971 de Nixon Altın karşılığı basmaktan vazgeçti. 2008 krizi öncesi ABD 200 yıllık tarihi boyunca 870 milyar dolar basmıştı. Kriz sonrası 4 trilyon dolar bastı. Yani 200 yıl boyunca bastığının 4 katından fazla. 2007 yılında ABD 4 trilyon dolar bassa ne olur diye sorsaydık. Saçma sapan senaryolar yazma denirdi. Şimdi 4 trilyon doları ABD ye götürüp karşılığını bize öde desek. Sizce ABD karşılığını nasıl öder? Sadece ÇİN sahip olduğu doların karşılığını ABD den mal veya altın olarak istese ne olur? ABD bu duruma karşı ne yapmalı? Saçma sapan sorular bunlar.

      Sil
    6. ABD nin borcunu ödeyememe sorunu yok. Çin parasını verdiği ve arz olduğu sürece mal veya altın alabilir. Bu sorular da cevapları da sizi geliştirmez. Daha iyi daha kaliteli sorular sormaya çalışın. Mesela ‘4 trilyon doları ABD ye götürüp karşılığını bize öde desek? Sizce ABD karşılığını nasıl öder?’ demişsiniz. Cebinize para koyup gidin, arz talep durumuna göre bir karşılık bulursunuz ama sorunuz anlamlı değil, kendinize dürüst olun. Vasat olabilirsiniz, vasatlığınızın farkında olmayabilirsiniz. Kişisel algılamayın biraz daha gayret gösterin...

      Sil
  28. Dolar Kuru tahmini 51038/7615=6.70023 mü

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıl ortası 6,70. Yılsonu yaklaşık 7 oluyor.

      Sil
  29. Hocam, Et fiyatlarinda eskisi gibi zam yok enazindan diger gida urunlerine kiyasla
    Mesela kis mevsiminde olmamiza ragmen Balik fiyatlari hamsi fiyatlari yuksek seyrediyor.

    Bu durumda millet Ete doydu baliga yoneldi diyebilir miyiz arz talep ekseninde?
    Piyasada et bol balik az oldugunu dusunursek sayet

    Saygilarimla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ette ithalat yoğun olduğu için fiyat dengede ilerliyor olabilir. balık mevsimsel, hatta haftalık değişkenlerle fiyatlanıyor.

      Sil
    2. Zannediyorum medyadan ogrendigime gore; Halk et yemege doydu baliga yoneldi

      Sil
    3. Türkiye'nin et ve balık ürünleri tüketim ve üretimi ile ilgili ciddi bir planlaması yoktur.
      Bu sebeple her iki besin, varlıklı kesim dışında tüketilmez, endüstriyel alana da üretimleri yayılmamıştır.

      Türkiye etrafındaki Karadenize kıyısı olan ülkeler arasında en düşük balık tüketimlerinden birine sahiptir, alım gücü Türkiye den düşük olan ülkelerde bile balık tüketimi daha yüksektir.

      Şahsen benim babam eve imkanı olduğunda mevsimi olursa haftada bir balık alırdı çocuklar yesin diye, pazarda dolaşırdık, en ucuzu genellikle hamsi olduğu için bir kaç kilo alırdı.

      Sil
  30. Sayın Hocam. Ben ekonomiyle ilgilenen bir gencim. Bölümüm ekonomi değil, alakalı da değil. Sizin kitaplarınızdan bazılarını okudum, okumaya devam ediyorum. Başka maliye kitapları da okumaktayım. Bloglarınızı takip etmekteyim. Arkadaşlar arasında konuşurken ekonomiyle alakalı bir şeyler söyleyince ekonomi uzmanı olmadığımı, ekonomi okumadığımı söyleyip "bilgisi yok, fikri var" damgası yiyorum. Sizce ekonomiyle ilgilenen birinin onun hakkında konuşması, ne bileyim, mesela Türkiye ekonomisi hakkında konuşması doğru mudur? Yeterli midir, kitaplar, bloglar? Yoksa illaki okulunu okumam mı gerekir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bilgisi, fikri, görgüsü ve tecrübesi olmayıp devlet yöneten adamlar tanıyorum.
      Biraz da öyle birilerine damga vursalar daha güzel yaparlar.

      Sil
  31. 800 CEO'nun beklentileri IMF tahminini etkisiz bırakabilir mi? Beklentiler resesyona sürükleyebilir mi? Sonuçta ekonomideki beklentiler tahminlerin yönünü değiştirebiliyor.

    YanıtlaSil
  32. Sayın Eğilmez, Türkiye'nin bu yönetim ile doğru düzgün, bilimsel yöntemler ile düzelmesi, ekonomisinin iyileşmesi mümkün değil. Yönetim (Hükümet) 2 veya 3 tane REZA ZARRAF bulursa, en çok 2 sene sonra köşeyi döneriz, ekonomimiz, gelirimiz katlanır, zenginleşiriz. Başka türlü çıkış yolumuz olmadığını düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  33. Hocam biliyorsunuz unlu dusunurlerin kitaplari, dini kitaplar vs. meraklilarina ve koleksiyonerlere yonelik olarak ozel olarak ciltlenerek munasip bir sekilde yeniden basiliyor. Bu tip satislarin ekonomiye olan katkisi nedir? Biliyorum siz yatirim tavsiyesi vermiyorsunuz ancak belki baskalari cevaplandirir, yatirim amacli olarak bu kitaplardan bizler de edinmeli miyiz? Zira talep cok gibi gorunuyor.

    YanıtlaSil
  34. Ekonomistlerin yaptıgı bir hata var.türkiye gerçek anlamda 11 bin dolar gelir dilimine gelmedi.doların suni olarak düşük tutulması ve aldıgımız 500 milyar dolar borçla sanal bir 11 bin dolar yarattık.cari açık sıfırken gelirimiz mahfi vey hesaplamamış ama 6 bin dolar kadar olacak..zamanında bunu kimse yazmaya cesaret edemedi.biz fakirleşmedik zaten fakirdik.

    YanıtlaSil
  35. Hocam iktisat bilgim yok ama doların 6.70 olduğu ortamda enflasyon nasıl 15 e düşebiliyor onu anlamadım.

    YanıtlaSil
  36. Hocam her yeni yazınızda çocuk gibi heycanlanıyorum 😁😁

    YanıtlaSil
  37. İmf kemer sıktırmaz.imf ye sövenler aslında gerçek suçluları göremeyenlerdir.kazandıgından fazlasını harcayıp gelişecegini sanmak aptallıktır.cari açık döndürülebiliyorsa sorun degildir ahmakliginin sonucu imf ye gidilir. Bize çeki düzen ver denilir

    YanıtlaSil
  38. İmf kemer sıktırmaz.imf ye sövenler aslında gerçek suçluları göremeyenlerdir.kazandıgından fazlasını harcayıp gelişecegini sanmak aptallıktır.cari açık döndürülebiliyorsa sorun degildir ahmakliginin sonucu imf ye gidilir. Bize çeki düzen ver denilir

    YanıtlaSil
  39. Benim piyasada para yoksa bildiğim dolar da yükselmez tam tersine düşer..Türkiye'de kimde para var ki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte onu bilemeyiz. Çünkü bildiğiniz gibi para ile imanın kimde olduğu bilinmez.

      Sil
    2. Para neyse de Hocam,
      Bu iman meselesi biraz çetrefilli,
      İman işi ekonomiden beter,
      Kimse bir tanımını yapamıyor.

      Sil
    3. Piyasada para, TL, yok ise;
      küçük bir talep ile döviz yukarı zıplar.

      Sil
  40. Hocam İMF'nin Türkiye ile ilgili tahminleri reelde tutuyor mu? Yoksa standart sapma yok; medyan ölçü farkı -1 +1 standart sapmayla mı kaçırıyor. Çünkü İMF'nin tahminleri tutuyorsa ve doğruysa aç kaldık demektir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazıları tutuyor bazıları tutmuyor.

      Sil
    2. IMF de ne dediğini bilmiyor,
      Yazı tura at kardeş,
      En azından tutturma oranını bilirsin.

      Sil
  41. Yani özetle hocam diyor ki; 2023 yılında biz en iyi 10 ekonomi içinde olacağız diyenler, o büyük 2023 planları yapanlar değil ilk 10’da girmeyi ilk 20’de kalırlarsa şükretsinler. (ki zaten ben ilk 20 de olacağımızı düşünmüyorum. Bu eğitim sistemi ile bu üretkenlik ile bu kafa ile olacak şey bence “winter is coming.”)

    YanıtlaSil
  42. Hocam, gelen son haberlere göre Anadolu Birlik Holding de borc yapilandirmasi icin Bankalar ile görüsme halindeymis.

    Aslinda burada bir sorun yok. Haberi dikkatli okudugumuzda karsimiza Garip bir durum cikiyor.

    Haberin devaminda söyle bir bilgi var.

    ""Anadolu Birlik'in kuruluşlarından Konya Şeker ve Siyah Kalem Mühendislik 12 yıllık proje finansmanı için 2013 yılında 786 milyon dolarlık kredi kullanmıştı. Kredi Kangal termik santralinin 985 milyon dolara satın alınması için kullanıldı. Krediyi veren bankalar arasında Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Türkiye İş Bankası, Halkbank, Vakıfbank ve Yapıkredi bulunuyordu.""

    Sanirim gariplik hemen göze carpiyor.

    12 yıllık proje finansmanı için 2013 yılında 786 milyon dolarlık kredi kullaniliyor ve bu para hicbir proje ve yeni yatirimlarda kullanilmiyor. Gidiyorlar bir termik santral satin aliyorlar.

    Hocam, var mi böyle bir dünya.. Gidiyorsunuz bankaya, benim param yok bana 786 milyon dolar verin. ben yatirim yapicam proje gelistiricem yani istihdam yaraticam diyorsunuz ve bu aparayla kendinize yeni bir fabrika iliyorsunuz.

    Sonra iflas ediyorsunuz.. batiyorsunuz. Tekrar bankalara gidiyorsunuz.. Kurtarin bizi sevgili bankalar diyorsunuz. Onlar da tekrar kredi aciyor ve kurtariyorlar.

    Bu ne güzel bir istir.. Ben de bankaya gitsem sadece 1 milyon dolar istesem bana da ayni seyleri yaparlar mi Hocam?


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz bunu yapmayın, kimse kredi vermez ortada kalırsınız.

      Sil
    2. Bankalar hayir kuruluslari degil. Kredi verirken de amaclari reklamlarda izlediginiz gibi size yardimci olmak felan degil kar elde etmek. Siz krediyi anapara ve faizi ile geri odeyebiliyorsaniz proje finansmani icin mi kullaniyorsunuz, genel mudurun ozel baski kitap koleksiyonu icin mi bankalar icin bir onem arzetmiyor.

      Sil
    3. Siyaseti finanse eden kurumlardan olduğu için kredi bulmakta zorlanmaz.
      Siz de siyaseti finanse edin siz de kredi bulun.

      Sil
    4. Adsis 18:41 Bankalar icin bir önem arz etmiyor da.. Senin icin de mi birsey arz etmiyor. Yukaridaki bankalara bir bak. 4 tanesi Devlet bankasi.. Yani senin ve benim bankalarimiz. 800 milyon dolari birisine hortumlamislar ve bu parayi batirmis.

      Iste benim icin önem arzeden kismi burasi. Sen olayi anlayamadin sanirim. Benim parami amaci disinda birilerine peskes cekmisler ve batirmis. Simdi de kurtarmak icin ayni seyi yapacaklar.

      Bu seni hic rahatsiz etmiyor mu? Bunun gibi ne milyar dolarlar hortumlandi ve batti. Ülkenin hali de ortada.

      Sil
    5. Adsiz 20:53, bu bankalarin hicbirinin hissesine sahip degilim.

      Bu bankalarin kamuya ait olan varliklarinin tum kamu malina orani, ve benim kamu mallarinda sahip oldugum hakki mukayese edersek de bu verdikleri kredi miktari, hic geri odenmese bile bunun bana olan maliyeti, posete verdigim 25 kurustan daha az bir degeri ifade eder. Anlayacaginiz poset meselesi beni cok daha fazla rahatsiz ediyor.

      Bunun beni rahatsiz etmesi icin, ya hic derdimin olmamasi, ya da 'millet caliyor ben calamiyorum' diye aglasmam gerekir.

      Ekonomik sistem bir nevi ekolojik sistemdir. Bu kredinin sizin maasiniz ya da gelirinizi dolayli ya da direk olarak etkileyip etkilemedigini bilemezsiniz. Belki de bu kredi sayesinde mevcut isinize sahipsiniz.

      Ozetle, ulkedeki adalet ve demokrasi problemlerinin yaninda bu meselenin beni rahatsiz etmesi mumkun degil. Keske bankalarin proje finansmani amaciyla verdigi kredinin, baska bir yatirimda degerlendirilmesi gibi bir meselenin rahatsiz edebilecegi kadar duzgun bir ulke olsaydik.

      (Not olarak anlatildigi kadariyla ortada hortumlama yok olayi yanlis degerlendiriyorsunuz, hortumlama baska bir sey, buradaki baska bir sey. Belki sirket bankalari haberdar bile etmis olabilir krediyi kullanim amaciyla ilgili, zira bu tip krediler hem tek kalemde verilmiyor, hem de cogunun teminati hali hazirda var oluyor.)

      Sil
    6. Ne güzel istanbul ya! Adam bide kalkmış savunuyor be! Aksaray bankayı zorlasın yandaş kredi alsın sonra hovardaca krediyi yiyip içip har vurup harman savursun. Sonra aynı yerden ikinci talimat; yandaşım zorda yeni kredi açtır veya borcu yapılandırt. Banka görev zararı yazıp borcu hazineye oradan tüy bitmemiş yetimin fakirin halkın sırtına yüklesin. Sonrada kalk üzerime düşen yük poşet parasından daha önemli değil de... Siz yandaş ve halkın sırtına yapışmış parazit guruh mensubusunuz sanırım.

      Sil
    7. Adsiz 16:19, benim ne oldugunun soylediklerimin dogruluguyla bir alakasi yok.

      Gorev zarari kavrami 2001 oncesi bir kavram. O zamanlar bu bankalarin sermayeleri cok zayif oldugu icin hazine sermaye arttiriyordu. Simdi, zaten yukselen faizlerle zarar etmiyorlar ama etseler bile hazine yardimi olmadan ayakta kalabiliyorlar. En zon ne zaman zarar etmis bu bankalar bir bakin sonra gorev zarari felan dersiniz. Ezberden konustugunuz icin boyle komik duruma dusuyorsunuz.

      Sil
  43. IMF nin bu iyimser tahminleri tutarsa damadın keyfine diyecek olmaz artık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. IMF'nin tahminleri iyimser mi?

      Sil
    2. Valla hocam sokağın durumuna göre oldukça iyimser.

      Sil
  44. IMF in kabul ettiği 2019 yılı ortalama kurunun 6,70 in üzerinde olması, şu anda 5,35 lerde seyreden kurdan hareketle en yüksek kurun 8,05 i geçebileceğini anlıyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok anlamlı görünmüyor şimdilik.

      Sil
    2. enflasyon %16 olur. dolar 5.30. 5.30*1.16= 6.14 eder hesabı neye göre yapıyorlar anlamak biraz güç (abdede enflasyon %2 olsa büyüme %3, bizde büyüme 0.5, enfasyon 16.5 olsa genede o rakam reel olarak uymuyor)... Bu hesapla dolar 5.30 ederinin çok altında demek olur... oysa 2001 krizindeki dolar kurunu büyüme farkı-borç oranı artışı-enflasyon düzenlemesi yapınca bile ancak 5-5.5 lira çıkıyor, geçen sene başı bu 4.2 gibiydi, şimdi en fazla 5-5.2 gibi eder, ki bu Cumhuriyet tarihindeki en derin krizdeki dip, mbde ve bankalarda büyük oranlı dengesizlik var vs... O durumdaki Türkiye ile bugünkü arasında objektif reel ekenomik fark pozitif yönde, bankalar daha düzenli, bankaların dengesizliği daha az vs... Tabi her şey çok daha kötüye gidecek beklentisi yapılıyorsa o başka, ama o durumdada enflasyon %16 olmaz... IMFye çok takılmamak lazım, ancak hakkımızdaki algının bozuk olduğunuda görmek lazım, bence bozulmanın %70'den fazlası algı yönetiminden kaynaklanıyor; bizim buradan atıp tutuğumuz gibi "kötü" yönetimden değil, diğer ülkelere bakarsak çok daha kötü yönetimi olanların nasıl bizden daha az riskli olabildiğini açıklamak lazım, el altından aynı şeyleri yapıp duyulmak istenen-kulağa hoş gelen şeyler söylense bile çok daha iyi olurduk diye düşünüyorum...

      Sil
  45. Üstadım okuyorum okuyorum anlamıyorum. Dolara talep var okey. Mala talep yok okey. Bu kadar dolara bağlı üretimde enflasyon %15 . Oturmuyor kafama. Sizi büyük keyifle takip eden okurunuz.cenk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında tahminlerde oturmayan başka şeylerde var. Mesela cari açık. Türkiye ekonomisi küçülse de büyük bir enerji ithalatı olmaya devam edecek. O zaman yüzde 1,4 lük bir cari açık da çok tutarlı olmayabilir.

      Sil
  46. Hocam bana bu tahmin şu açıdan problemli geldi: IMF tahmini ekim ayı başında açıklanmış yani muhtemelen eylülde son şekli verildi. 2018 Eylül ayında iken bu tahminin yapılması normal de 4 ay sonra hala ciddiye almak pek mantıklı değil diye düşünüyorum (Rahip bile hala tutuklu idi). Ne dersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru. Ama IMF'nin bir hafta önce yayınladığı raporda Türkiye için beklenenden daha derin daralma ifadesi yeni.

      Sil
    2. Hocam bizim memlekete gelince IMF bile ne dediğini bilmiyor,
      Nasıl bir yerde yaşıyoruz?
      Siz biliyorsunuzdur, taa Hititlere kadar incelediğinize göre.

      Sil
    3. Maalesef, Türkiye falcıların ekonomistlerden daha şanslı olduğu ülkelerden biri. Devlet kurma, yönetme geleneğimiz var ama bunu diğer toplumsal alanlarda sistem kurmaya gelince yapamıyoruz. Sonra mehter marşı gibi bir kriz, bir aşırı büyüme dengesizliklerinde salınıp duruyoruz. Harcadığımız emek, beyin, sermaye gücüyle 100 gidecekken, sürtünme nedeniyle 60-70 gidiyoruz. Bakınız kişi başı milli gelirin gelişimi ve orta gelir tuzağı. Neyse bir falcıya gideyim de dolar kaç lira olur sorayım:) Sonuçta CDS’ler bu kadar yükselen kimse ne olacağını bilmiyor. Portföy yapın.

      Sil
  47. Hocam IMF tahmini Ekim ayının başında yaptı yani eylül ayındaki yüksek kura göre...Dolayısıyla o tahminlerinde artık pek bir anlamı kalmadı.

    Şuanda çok çok aksi bir durum olmazsa görünen 2018 için 9500 dolar...2019 içinde kur yine 9000 doların üstünde kalması.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. IMF'nin bir hafta önce yayınladığı raporda Türkiye için "beklenenden daha derin daralma" ifadesi kullanması yeni.

      Sil
    2. Reis oldukça IMF Türkiye'ye turistik ziyarete gelir,
      IMF bunu bizden daha iyi bildiği için Türkiye'de ortam kötü diye
      boş spekülasyon yapıyor,
      En nihayetinde dış güç, bizim iyi olmamızı istemez,
      Bize sözde para verecek, sonra o parayı fazlası ile alacak,
      Artık öyle günler kalmadı, yok öyle kolay para Türkiye'de,
      Daralsa daralsa IMF yöneticilerinin içi daralıyordur Türkiye büyüdükçe.

      Sil
    3. Adsiz 16:25 yazdiklarini not ettim. Sen de unutma. 1 nisandan sonra seni vicdanin ve kullanmadigin aklin ile basbasa birakiyorum. Aynanin karsisina gec ve 10 dakika kendini seyret.

      Sil
    4. Adsız24 Ocak 2019 16:25,

      Allah aşkına - bak Allah'ın adını verdim -
      Ne çekiyorsun yazar mısın buraya?
      Herkes faydalansın, herkes mutlu olsun.

      Sil
    5. Adsız 24 Ocak 2019 16:25,

      Dağıtılan makarnaların içine bizim bilmediğimiz bir şey mi koyuyorlar?

      Sil
    6. reisiniz sayesinde brunson bile kahraman oldu. mili savunma sanayimiz İngilizlerin eline geçti. bir türbemizi bile koruyamaz kendi adalarımıza turistik seyahat dahi yapamaz olduj. sen reişinden koli koli makarna kömür almaya devam et. yakında onları kullanacağın bir ülken bile kalmayacak.

      Sil
  48. Yazıdan çıkarttığım sonuç
    :"Felaket tellallığına gerek yok. Kapitalist globalizm ,her zaman kendi içinde çözümünü bulur."

    Şimdi Fed ve AMB , faiz lobisine şunu diyor.
    " Hiç bir risk almadan, personel çalıştırmadan yan gelip yatacaksın,resesyon var diye faizini yükseltip reel sektörü kendine daha da köle yapacaksın. Yok öyle yağma!!

    2009'da da olduğu gibi reel sektörü sana yedirtmem. Gerekirse piyasaya trilyonlarca dolarlık para sürerim ama faizin yükselmesine ,reel sektörün batmasına ve finans sektörü tarafından sömürülmesine izin vermem!!!"

    Ne diyelim kardaş böyle FED'e helal olsun.

    Her meslek örgütü için ,risk yükseltmek kazançtır. Doktor hastalığı abartır,hasta daha çok vizite gelsin diye.Ekonomist ekonomik krizi dilinden düşürmez daha çok okunsun daha çok youtube raytingi alsın diye. İmam sürekli ölümden öteki dünyadan bahseder insanlar sürekli camiye gelsin diye ..

    Yani abartmak profesyonellerin işidir. Her söyleneni-yazılanı kabul etmememiz ve mantık süzgecinden geçirmemiz lazım.

    2019'da kriz falan olmayacak Fed,Amb ve Imf buna izin vermeyecek.Eğer Türkiye'de faizler kontrolden çıkarsa, Imf kozu kullanılacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katiliyorum.
      ECB rakamlar biraz daha kotu seyrederse PM verilerinde buyume ve bolge ici sorunlarda dunya ekonomisinde boyle devam ederse bana kalirsa Parasal genisleme bile yapar. Zaten enflasyon durumlari ortada %2yi bulamiyorlar orada tutamiyorlar enflasyonu...Ama su bir gercek ki bunu bir kac ekonomistten de okudum ECB, Fed gibi dagittigi paralari toplayamayacak toplamak istese de ne zamani ne de bolgesel kuresel sartlardan dolayi imkani olmayacak...Yani bastigi paralar bedava helikopter para olarak kalacak.Daha once yazdim belki formalite icabi dostlar alis-veriste gorsun hesabi 50-100 milyar toplar o da belki....
      Fed desen hem para cekiyor hem faiz arttiriyor. Faizi durdurdugunu soyledi. Ama para cekimine tum hizla devam. Bana oyle geliyor ki para cekimine de erken veda edecek en azindan bu para cekimi basladigindan bu ana kadar ki kadar surmez gelecekte...Fed, enflasyona bakip ona gore faizle devam edecek. Cunku dolar yeterince degerli petrol dusuk Baltik endeksi stabil gelismekte olan ulkeler guclu dolar nedeniyle buyume sikintisi yasiyor. Fed bu yil bir faiz arttirimi yapar para cekimine devam eder. Onumuzdeki yillarda para cekimini durdurup faizde de enflasyon buyume denklemine gore tavir alir.

      Sil
    2. Ben de işveren gibi düşünüyorum.
      Millet abarttıkça abartıyor,
      Sözde geçen sene ciddi bir kriz olacaktı ne oldu?
      Dolar köpük yaptı diyenler haklı çıktı,
      Gümbür gümbür iniyor aşağıya,
      Dolar bir ara 1.65lira olmuştu,
      Millet korkmuştu,
      Sonra 6-7 yıl o seviyeleri görmedi,
      Dolar en az 4 -5 yıl bekler 7 leri tekrar görmek için,
      Dolar alanların eline patlar.

      Sil
    3. Adsiz 16:22 Sen ve senin gibi düsünenler herseye müstehaksiniz. Layik oldugunuz sekilde yönetiliyor ve yasiyorsunuz. Beter olun.

      Daha bugün belli oldu. Sadece Avrasya tünelinden 2018 de yillik gecis garantisi verilen 25,5 milyon arac yerine 17,5 milyon arac gecmis. Aradaki 7,5 milyon arac ücretini tünelden gecmedikleri halde Konya, Rize, Trabzon, Sakarya ve Kayseride yasayan itaatkar ve biatkar vatandaslar ödeyecek.

      Sen ödeme Gardas..

      Sil
    4. Ben de Adsız 16.22 'ye katılıyorum. Büyük devalüasyonlardan sonra dolar 4-5 yıl duruluyor..

      Adsız 18.25;

      Devlet parayı nasıl kullanacağını bilmiyor ve israf ediyor. Ama özel sektör kazandığı parayı en verimli şekilde kullanıyor. Mesela üretimini mümkün olan en az kişiye en düşük ücretle yaptırıyor ve yüksek verimlilikle işliyor (istisnalar kaideyi bozmaz).

      Bu sebeple hedef geçişin üstündeki köprü paralarının özel sektöre verilmesi çok sorun değil. Bu para, politikacıların eline geçince çarçur oluyor. Mesela oy uğruna kadrolar şişiriliyor v.b. Ama o köprü firmaları o parayla yatırım yapacak veya yatırım yapmasalar bile parayı tutup tasarruf miktarının artmasını ve faizlerin düşmesini sağlayacaklar ..

      Sil
    5. işveren sen ne içiyorsun acaba aktrollük haplarından mı içiyorsun. kaç para kazanıyorsun burada algı yönetimi için merak ediyorum. kapitalizm bitiyor küreselizme geçiş yapılacak. bitiyor para tabanlı ekonomi.. siz dar görüşlü reisinizin gözlüğüyle bakmaya devam edin dünya ekonomisine. sanayi 4.0 kısacası dijital devrim tüm iktisadı baştan aşağı değiştirecek sen çıkmışsın burada sanayi 2.0 ağırlıklı çalışan türkiyede dolar ve döviz kurları yükselmeyecek diyorsun. bütün reel ve finansal veriler ciddi bir krizin işaretlerini veriyor artık. bakan kör olmuşsun. devalüasyon demişsin bir kere devalüasyon sabit kur rejiminde olur dalgalı kur rejiminde değer kaybı olur. kademeli değer kaybı yaşanıyor ve bu dalgalı değer kayıpları önümüzdeki birkaç yıl daha devam edecek. eğer dolar kuru 7.21 tl civarlarında devam etseydi evet çok yüksek değer kaybı nedeniyle orta ve uzun vadede değer kaybetme dalgası alçalırdı. ama oralardan kayıplarının bir kısmını geri alarak 5,50 ve altlarında tutundu aylardır kur. dolar bir ara 2002 de 1,65 e kadar çıktı sonra 5-6 yıl orayı görememiş eh fed ve büyük merkezler neredeyse helikopterle para dağıttı da ondan arkadaş!. artık öyle bir devir bir daha gelmeyecektir. bitti. siz hala orada kalmışsınız. abd ekonomisi dünya ekonomisinden olumlu yönde ayrışmaktadır. dünya yavaşlamaya başladı ama abd giderek hızlanıyor. fed en az 2 faiz artıracaktır belki de 3 defa!. para da çekecektir. sen hala polyannacılık yapmaya devam et. gerçeklere gözlerini kapamaya devam et reisin gibi.

      Sil
  49. hocam 2019 için türkiye den imf ile anlaşma yapnasını bekliyor musunuz? sizce böyle bir anlaşma yapılırsa şayet kısa ve uzun vadede olumlu / olumsuz nasıl sonuçlar doğurur?

    saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kısaca:
      IMF gelirse Kısa/Orta/Uzun vade: kötü/vasat/çok kötü
      IMF gelmez ise Kısa/Orta/Uzun vade: kötü/kötü/iflas.


      Sil
    2. Reis oldukça IMF Türkiye'ye ancak turistik geziye gelir.

      Sil
  50. Hocam yabancı sermayenin kaçışını önlemek için bir ülke neden devalüasyon yapar? Sonuçta bu durum yabancı sermayenin aleyhine?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ülke, yabancı sermaye kaçsın diye değil,
      Ülkede üretilen malları daha hızlı satmak için devalüasyon yapar.
      Artık ülkeler devalüasyon yapmıyor kolay kolay serbest piyasa içinde herkes konumuna göre posizyon alıyor.

      Devalüasyon ile ülke ucuzladığı için yabancı sermaye ucuz şirketleri toplamaya gelir.

      Türkiye'yi piyasada sağlam vurdular, ama daha kan çıkmadı, kan çıksın beleşe toplamaya gelecekler, şimdilik Reisin fedaisi Katar geliyor, diğerleri de gelecek hiç merak etmeyin.

      Sil
    2. Enflasyonun yükselmesi, faizleri yükseltir. Eğer Merkez Bankası faizi yükseltmekte gecikirse, piyasa faizi otomatikman yükselir, sonra kolay kolay tutamazsınız.

      Yabancı sermayenin kaçmasının sebebi, devalüasyon değil. Sebebi, Türkiye'de risklerin artması.

      Eğer riskeleri bu kadar arttırmamış olsaydık, yabancı sermaye, kısa vadede para kaybedeceğini bilse bile ülkede kalmaya devam eder, uzun vadeli kârını düşünürdü.

      Şimdi tam tersi geçerli.

      Yerli yabancı fark etmez, hiç kimse, 31 Mart seçimlerden sonra Türkiye'nin hangi istikamete gideceğini kestiremiyor. Risk artışını daha fazla taşıyamayan, Türkiye'yi terk ediyor.

      Mahfi bey ne cevap verir, bilemem...

      Sil
  51. Merhaba Hocam. İmf in tahminleri, ülkemizin durumu ve birde buna uzun zamandır dillendirilen imf le olası anlaşma dedikodularını ekleyince izninizle şunu sormak istiyorum size. İmf in üye ülkelerle (altını çiziyorum üye ülkelerle) anlaşıp kredi sağlarken; bazı ebeveynlerin yaramazlık yapan çocuklarına söylediği; "yaramazlık yapmaya devam edersen .... Amca/teyze gelir, sana kızar" cümlesindeki antipatik ".... Amca/teyze" yerine konuluyor oluşu sizce ne kadar adil? İmf çalışanlarının mesai saatleri içinde kendi aralarında "bugün şu ülkeyle anlaşma yapıp en zor daki kesimi daha da perişan edip gelelim" şeklinde konuşma yapmadıkları varsayımıyla İMF nin bu kadar kötü gösteriliyor oluşunun sebebi nedir sizce? Tamam yapılan anlaşmalar gereği dayatılan maddelerin ülkelerin "bağımsızlık" duygularını rencide edebileceğini anlıyorum (ki bu "güçlüce hissedilen bağımsızlık duygularındaki yüksek hassasiyetin; "acaba başarısız yönetiliyor olabilirmiyiz" sorusunu bile unutturup gölgede bırakabileceğini de) ve evet "yabancı" olmanın dezavantajlarıyla pratikte bazı uygulamalarında başarısız olabileceğini ama Türkiye nin en büyük sermaye gruplarının kışı görüp kredilerini yeniden yapılandırıp önlem aldığı şu günlerde İmf nin adının bile geçirilmemesi ve bundan korkulması (hatta bunun yerine bir ara o meşhur Amerikalı danışmanlık firması gündeme gelip vazgeçilmişti) sizce de aşırı tuhaf değil mi? Karşılığı; potansiyel oylarda yüksek bir hareketlilik sağlayacakmış olan sosyolojik bir simge haline gelmesi? Gerçekten ekonomi yönetimimiz TÜM kadrolarıyla verileri okuyup analiz edemiyor olabilir mi sizce? Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  52. Hocam hayırlı cumalar, hocam venezüella da yaşanan hiper enflasyonun nedeni nedir bu kadar zengin petrol yataklarına sahip bir ülke nasıl hiper enflasyon ile boğuşuyor diyenler var ben şöyle düşünüyorum siz nasıl görürsünüz düşüncemi ama sadece petrol satarak alınan dövizlerle halkın günlük ihtiyaç duyduğu malları ikame ediyor venezüella ve elinde döviz kalmadığı için ithalat ihracatı açtığı için cari açık meydana geliyor bu da hiper enflasyona neden okuyor siz ne dersiniz hocam ülkenin dışarıya satacağı ürün çeşidi sınırlı bence .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dünyada buna benzer ülkelerde olanlarin tek sebebi var.. ABD

      Ayrintida bogulma kardesim. Büyük resime bak. Nerede karisiklik. aclik, sefalet ve savas var ise orada ABD var.

      100 yildir Taktik hep ayni. Ambargo uygula zayiflat, sonra insanlari ayaklandir. Basaramiyorsan askeri ve alcaksa siyasi oyunlar ile karistir. Kendine o ülkede bir kukla bul, yönet ve sömür.

      Sil
  53. ımf nin tahminleri başta türkiye olmak üzere küresel çapta biraz fazla olumludur. aslında birçok veri hem reel veri hem finansal veri küresel çapta büyümenin ortalama bazda %3,5 in daha da altında olabileceğini işaret etmektedir. çin gibi dünyanın üretim motoru %6 ve altına doğru büyüme oranına gidiyor. sadece gelişmiş ekonomilerde abd şimdilik daha iyi büyüyor. ab euro bölgesi ve birçok gelişmekte olan ekonomide büyüme ivmesi belirgin biçimde yavaşlıyor. borsalarda sermaye ve para piyasalarında volatilite artışı dikkat çekicidir. vıx endeksi zaman zaman 25 puanları zorluyor ki bu kırmızı alarm sınırıdır. zaten 18-21 sarı ışık yanıyor demektir. ımf nin türkiye tahmini iyimserdir. enflasyonun dolar kuru 6,70 olduğu bir yerde üretiminin neredeyse %70-75 i dış girdilere bağlı ekonomide enflasyonun sadece üfe bazında sert yükselişler olması kuvvetle muhtemel olduğundan talep dip dahi yapsa enflasyonun %15 e gerilemesi bence mucize olur ki bunların kalemle ne mucizeler oluşturduklarını da iyi biliyoruz. kalemle %15 e çekerler ama reel enflasyon en az %25 lerde seyreder. bazılarımız hemen basitçe enflasyonu ekleyerek dolar kuru hesaplıyor oysa finansal piyasalarda hele ki yabancılar iyi biliyorlar ki gerçek enflasyon açıklananın fazlasıyla üzerindedir ve buna göre dövize yönelirler ve kur beklentilerin de üzerinde yükselir. işsizlik, bütçe açığı ki cari açıkla ters orantılıdır doğal olarak cari açık bu kadar gerileyecekse ve sert ekonomik gerileme yaşanacaksa vergi gelirleri de ciddi derecede gerileyeceğinden dolayı bütçe açığı 2,2 değil muhtemelen 3,2 ve üzerinde olması daha rasyoneldir. makro bazda daha da negatif rakamların olmasını daha yüksek olasılık görüyorum.

    YanıtlaSil
  54. Hamdullah Piyasacı27 Ocak 2019 14:19

    Hindistan'ın %7,5 büyüme geceklestirecegi tahmin ediliyorsa bu durumu ithalat ihracat acisindan nasil degerlendirebiliriz? Yani avantaji nasil yakalayabiliriz? Kapitalden yana sıkıntı yok. Arkadaşlardan yorum bekliyorum. (Hindoloji mezunuyum bu arada)

    YanıtlaSil
  55. Özetle ülkemiz ve dünya için zor bir yıl olacak deniliyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi