Merkez Bankası Rezervleri ve Swap Etkisi

12.04.2019 (geçen Cuma) itibariyle Merkez Bankası’nın açıkladığı uluslararası net rezervler toplamı yaklaşık 162,5 milyar TL idi (Merkez Bankası net uluslararası rezervleri 18.01.2002 tarihli Niyet Mektubu ile belirlenmiş Merkez Bankası Bilançosunda (Stand by) yer alıyor (https://evds2.tcmb.gov.tr/index.php?/evds/serieMarket) Bunun o tarihteki TCMB USD alış kuruyla Dolara çevrilmiş tutarı da yaklaşık 28 milyar Dolar ediyor.

Financial Times gazetesi (FT), Çarşamba günü yayınladığı bir haber – yorumda Türkiye’nin net rezervlerinin Merkez Bankası’nın bu değindiğimiz şekilde açıkladığının aksine 28 milyar dolar olmadığını, net rezervlerin, kur swapı işlemleriyle elde edilen borçlar dahil edilerek, yaklaşık 12 milyar Dolar yüksek gösterilmiş olduğunu, bunun düşülmesi halinde net rezervin gerçekte 16 milyar dolar olduğunu ileri sürdü.

Kur swapı; iki tarafın iki farklı para birimini, üzerinde önceden anlaştıkları kur ve vadeyle takas ettikleri, işlemin vadesinin geldiği tarihte bu kez geri takas ettikleri işlemdir. Buna göre Merkez Bankası vade gelinceye kadar net rezervin artacağını düşündüğü için elindeki TL ile Doları swap ederek net rezervi yüksek tutmuş oluyor. 
Aşağıdaki grafikte FT’nin öne sürdüğü gelişme görülüyor.


Grafiğe göre Merkez Bankası’nın net rezerv olarak açıkladığı tutar lacivert çizgiye göre gelişirken FT’ye göre bundan kur swapı işlemleriyle sağlanan borçlar düşüldüğünde kırmızı çizgiye göre gelişiyor.

Merkez Bankası da FT’nin bu haber – yorumuna karşı yaptığı açıklamada kur swaplarının kullanılmasının net rezervleri etkilediğini ve bu yöntemin uluslararası standartlara uygun olmayan bir yanının olmadığını belirtti. Ne var ki bu açıklamaya da piyasa analistlerinden tepkiler geldi ve bazı analistler bu işlemlerin şeffaflıktan uzak olduğu ve Merkez Bankalarının bu tür riskleri alamayacakları öne sürüldü.

Merkez Bankası bünyesindeki döviz karşılığı TL swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satış limiti 4 Nisan'da yüzde 30'dan yüzde 40'a çıkarılmıştı. Özellikle o tarihten sonra swap tutarlarında artış olduğu biliniyor.

Merkez Bankası uzun zamandır bilinen yöntemlerin dışında farklı araçlara dayalı farklı yaklaşımlar sergiliyor. Uluslararası net rezervler konusundaki bu yaklaşımı da giderek yaygınlaşan bilinen ve genel kabul görmüş yöntemlerin (Ortodoks yöntemler) dışındaki eğilimlerin bir örneği olarak karşımıza çıkmış bulunuyor. Bu tür yaklaşımlar kurallara aykırı olmasa bile durumu geçici olarak olduğundan iyi göstermeye yarayan ama aslında soruna kesin çözüm getirmeyen hatta sorunun çözümünü zorlaştıran bir çeşit zaman kazanmaya dönük yaklaşımlar olarak adlandırılabilir. Benzer yaklaşımları Merkez Bankası rezerv opsiyon mekanizması uygulamasında da geç likidite penceresi faizini politika faizi olarak kullanmak sırasında da sergilemişti. Bu tür yaklaşımlar bağımsızlığın tam olarak kullanılamamasından kaynaklanan yaklaşımlar gibi görünüyor. Oysa Merkez Bankası sıradan bir kurum ya da şirket değil. Uluslararası camia tarafından izlendiği için tam anlamıyla şeffaf olması gereken, genel kabullere uygun davranması gereken, kararları ve yaklaşımları konusunda hiçbir tartışma olmaması gereken bir kurum.  

Bu konuda bir sorun da konuyla ilgili olarak yapılan açıklama dolayısıyla karşımıza çıktı. Bizim de veri alıp kullandığımız Merkez Bankası açıklaması diye bir açıklama çıktı ortaya. Ne var ki bu açıklamanın kim tarafından ve nereye yapıldığı anlaşılamadı. Merkez Bankası bir açıklama yapacaksa bunu kendi web sitesinden yapmalı.



Yorumlar

  1. Emeğinize sağlık hocam,

    Saygılar

    YanıtlaSil
  2. Hocam konuyla alakasın bir sorum var. Uzun zamandır Yaşar Erdinç hocadan yorum göremiyoruz. Beyin operasyonundan sonraki durumu nedir acaba? Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  3. Kaleminize sağlık. Kısaca tünelin sonu karanlık demek istiyorsunuz. Allah bu milletin yardımcısı olsun.

    YanıtlaSil
  4. Güzel bir gün dilegiyle uyandigimiz Cuma günü yine Mahfi Hocanin aydinlatici bir yazisiyla güne basliyoruz.

    Tesekkürler Hocam, herseyi acik, net ve herkesin anlayabilecegi sekilde yazmissiniz. Elinize saglik. Her ne kanlasak bile adar gercekler yüzümüze tokat gibi carptiginda silkeleniyor ve durumun vehametini anliyorsak da yapilacak ne olabilir ki?

    Belli ki degirmenin suyu bitmek üzere. Gercekler halktan gizleniyor ve korkunc bir Propaganda ile hergün verilen sahte müjdeler ile milyonlarin tek Adam pesinden gittigini görüyoruz.

    Utanmazca 4 kisilik bir ailenin hergün 5 simit, 5 cay icerek asgari ücret ile ay sonunda cepte 1200 TL nin biriktirilebilecegi anlatiliyor, bu ülkenin kahraman milleti buna inanmaya devam ediyor.

    Sayin Hocam, yolun sonuna yaklasiyoruz gibi…. ne dersiniz?



    YanıtlaSil
  5. Hocam; bugün bazı köşe yazarları, MB'nin net döviz rezervinin önemli olmadığını, eksiye düşmesinin büyük bir sorun yaratmayacağını, önemli olanın brüt döviz rezervi olduğunu yazmışlar. Bu konu hakkındaki görüşlerinizi paylaşır mısınız ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bu konudaki görüşümü şu tweet ile paylaştım.

      Net rezervler değil brüt rezervler önemlidir dediğiniz anda teorinizi gerçeğe değil, gerçeği teorinize uydurmaya çalışmış olursunuz. Ki bu Sherlock Holmes'in dediği gibi hataların en büyüğü olurdu.

      Sil
  6. Bu da demek oluyor ki ülkemizi ilerleyen süreçlerde zor günler bekliyor.

    YanıtlaSil
  7. Hocam, MB'nın bu yaptıkları güvenilirliğini ve saygınlığını gittikçe daha da zedeliyor. Son iki yazınızın altına yorum olarak belirtmeye çalıştığım üzere seçim öncesi dolar kurunu düşük tutmak için VIOP'da açtığı short pozisyonları da halen açık ve dolar kuru yükseldikçe zarar yazmaya devam ediyor. Bunlardan Nisan vadeli olanlar 1.300.000, Haziran vadeli olanlar ise 1.000.000 kontrattan fazla. Daha ileri vadeli olanlar da var ama hadi şimdilik onları görmeyelim, Nisan vadeli kontratların maliyeti 5,5960, Haziran vadelilerin maliyeti 5,6910. Şu an itibarı ile dolar serbest piyasada 5,8150. Elbette Nisan ve Haziran sonu uzlaşma fiyatı kaç olacak şimdilik bilmiyoruz, işlemlerde kullandığı kaldıraç oranları gibi detayları da bilemiyoruz ama MB'nın bu işlemlerden ciddi zarar yazacağı açık. Bir iki ay önce "seçimden sonra MB VIOP'da terste kalacak" dediğimizde bize gülüyorlar, dalga geçiyorlardı.

    Lütfen gerçekleri inkâr huyumuzu bırakıp kediye kedi demeyi öğrenelim artık. Şimdi de sağda solda "Financial Times Türkiye'ye saldırı başlattı" haberleri dolaşıyor. Bizim 100 milyar dolar net rezervimiz olup da 16 milyar yazsalar manipülasyon yapıyorlar diyeceğiz ama adamlar gerçeği yazıyorlar, biz görmemek ve göstermemek için kendimizi paralayıp sonra da adına "algı yönetimi" diyor, bunu en iyi başaranları yani halkı en iyi kandırma yeteneğine sahip olanları el üstünde tutuyoruz. Bu işler doğru teşhis olmadan düzelmez, şunu anlayalım artık lütfen.

    YanıtlaSil
  8. siyasetteki kabile devleti yaklasimi artik ne yazik ki tum kurumlarda kendini gosteriyor. umarim dibe vurusumuz hizli olur ki toparlanip tekrar yukselise gecebiliriz.

    YanıtlaSil
  9. Sayın hocam; son dönemde (en az 1 senedir ve fazlası) gerek siz, gerek diğer bir çok değerli ekonomi hocası/yazarı tarafından eleştirilen bir konu mevcut... "verilerde şeffaflık"
    Bu gerek MB verileri olsun, gerek tuik verileri olsun gerekse devlet resmi kurumlarının açıkladığı (yada açıklamaktan kaçındığı - gizlediği-) diğer veriler olsun bu şekilde... Açıklanan veriler genellikle toplumu tatmin etmiyor ve inandırmıyor, toplumda bir acaba sorusu uzun zamandır var, şimdik aynı reaksiyonu yabancılar tarafındada görmekteyiz.. Sizin bu konudaki düşünceniz nedir (biliyorum, elde başka veri yok o halde açıklanan veriye itibar etmek durumundayız deyip geçiyorsunuz, fakat açıklanan şüpheli veriyi sorgulamayacakmıyız) ve bu iş nereye varır.? Emeğinize sağlık, kıymetli cevabınız için peşinen teşekkürlerimi iletiyorum... Saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açıklanan verilerin toplumu tatmin etmemesinin nedeni baştan açıklanmaması, leştirilerden sonta açıklanmasından kaynaklanıyor.

      Sil
  10. hocam yine tertemiz açıklamışsınız olayı. elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  11. yeni bir döviz krizi yaşanırsa döviz rezervleri iyice tükenecek demektir. Bir yandan Fed'in faiz arttırmayacağı bir döneme giriyoruz bu olumlu yurtdışı açısından ama Türkiye'nin kendi problemleri Fede rağmen dolarda yükselişe neden olabilir. Malesef normalleşip dünyadaki fiyatlamalara ayak uyduramıyoruz.

    YanıtlaSil
  12. Aciklanmasi gereken onemli bir konuyu izah eden aydinlatici bu yazi icin emegi gecenlere tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
  13. Rezzan Fenkci19 Nisan 2019 11:49

    Emeğinize sağlık sayenizde ekonomik verileri çok daha iyi yorumlayabiliyoruz.

    YanıtlaSil
  14. Fatih Kömürcüoğlu19 Nisan 2019 12:10

    Sakar Şakir (Ekonomi Yönetimimiz) yoğurt bakracını (dış borçlarımız) yan koltuktaki adamın (BATI) tam tepesine asar. Araba virajlarda yalpa yaptıkça yoğurt adamın suratına damlamaya başlar. Adam sinirle bakracı indir ulan der. Şakir alttan alır. Dur sıkışmış şimdi indireceğim der.Sıkıştığı yerden kurtarmaya çalışırken (son swap maceramız) tüm bakraç adamın suratına dökülür. Adam şimdi yedim seni der sumsuğu yapıştırır. Şakir bakraçla kendini savunur. Yumruk bakracı deler. Adam kolunu kurtarmaya çalışır Şakir atarlanır "versene ulan bakracımı" en sonunda bakraç uçar kaptanın kafasına. Otobüs (Türk Halkı) yolda sert kavisler çizmeye başlar. En sonunda ağaca çarpmaya ramak kala durur. Şakir tüyer. Herkes ohh kurtulduk diye sevinmektedir ancak o yolculuğuna otobüsün tepesinde devam etmektedir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dur gerisini de ben anlatayim, Sakir'in 4 cocugu vardir (2 kiz, 2 erkek). Sakir yolculuga otobusun uzerinde devam eder, ta ki ilk kopruye denk gelinceye kadar (uzun boyludur Sakir). Hikayenin gerisi Guantanamo hapisanesinde devam eder (Lahey de olabilir tabi bu).

      Sil
  15. Bir banka yöneticisi olarak şeffaflığın finans sektörünün en temel prensibi olduğunu söyleyebilirim. Örnek olayda yapılan kurallara aykırı olmasa da iyi niyet taşımamaktadir. TCMB'nin ozerk yapisina ve bilimsel yonetim anlayisina ters düsen işlemin banka yöneticileri tarafindan alınmadığı kanaati kuruma ve tabiki finans piyasalarına büyük zarar verir.Derecelendirme kuruluşlarının Türkiye değerlendirmelerindeki TCMB'nin bağımsız yönetilmedigi vurgusu bir kez daha hatirlanmistir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tabi elinizde 6.5 lira olmadan niye 6.5 liraya dolar alırım diyorsunuz. o zaman, mb size likit vermek zorunda mı? mbnin parasıyla spekülasyona (hadi manipülasyon demeyelim) niye müsade etsin. olaydagayet şeffaf, mb ataklara karşı faizi yükseltti. atak swapten gelince; swap faizini yükseltti bunda bozulacak ne var yine 5-6 milyar dolar alıp çıkacaktınız seçim öncesi... ama asıl bozulmanız gereken şey bundan sonra küçük ülke merkez bankalarıda aynı şeyi yapacaklar, yani bu devir bitti... Başkasına veririz .. e verin onlarda artık söğüşlenmeye karşı yolu öğrendi, ilk denemenizde bizim mb nin yaptığının aynısını yapacaklar... Bide bak bak iyi niyetmiş. sanki o kadar kontratı elinde tl olmadan almak iyi niyet...

      Sil
    2. Adsız19 Nisan 2019 23:35

      Bunu daha önceden yapan merkez bankaları da oldu. Onlara sonra ne olduğunu anlatmayayım moralin bozulmasın. Uluslararası finans piyasalarının kuralları bellidir, yatırımcı tl'yi longlarken iyiydi de shortlayınca mı kötü oldu? O zamanlar nasıl da sıkı fıkıydı AKP uluslararası finans çevreleriyle. Ne çabuk unuttunuz?

      Sil
  16. SİNEM BAYRAKTAR19 Nisan 2019 12:14

    Emeğinize saglik.

    Iyiki doğmuşsunuz mutlu yıllar.

    YanıtlaSil
  17. Hocam bir noktaya açıklık getirmek gerekiyor bence, şöyle ki yazınızda tl türü varlığı yp olarak çevirip 28 milyar dolar bulunmuş ve deniyor ki swaptan gelen para düşünce 16milyar dolar para var. Hocam anlamadığım şu neden düşüyoruz ki? Yani bu swap işleminde dolar aldık tl verdik vade bitince tl geri gelmeyecek mi?(faiziyle) sanirim telaffuz edilen rakam 12 milyar dolar yani faizi ivir ziviri gecelim 5.50 den 66 milyar tl yapıyor bu parayı kasadaymış gibi gostermenin ne gibi bir sikintisi var anlayamadim yani suan kasada 98.5 milyar tl falan var heralde. Bu duruma bir açıklık getirir misiniz?

    YanıtlaSil
  18. Hocam elinize sağlık.
    Swap konusunda son zamanlarda aldığımız bilgilerde kafa karıştırıcı bir iki nokta var, bilgi verebilirseniz çok memnun edersiniz:
    1.
    TCMB, Türk bankaları ile döviz swapı yapıyor. Bankalarımızda DTHdan gelen fazla miktarda döviz var, bunu TCMB ile takas edip TL sağlıyorlar. Bu anlaşılır gözüküyor, TL'nin kaynağı TCMB ne de olsa, ver fazla dövizi takas al TL'yi.

    2.
    Türk bankaları Londra piyasalarında da swap yapıyor, döviz veriyorlar karşılığında TL alıyorlar. Türk bankaları bu şekilde TL likiditesi sağlıyor deniyor. Ama Londra piyasası TL'ye Türk bankaları üzerinden ulaşabiliyor ki, 22 Mart sonrasında olduğu gibi Türk bankaları bu likiditeyi kesince Londra'da TL faizleri gecelik 1000lere fırlıyor. Demek ki Londra, TL likiditesini Türkiye'den sağlıyor. Zaten mantıklısı da bu değil mi? TL'nin kaynağı Türkiye, Londra'nın TL rezervleri nasıl olsun? Ama o zaman bu durumda "Türk bankaları swap yoluyla Londra'dan TL likiditesi sağlıyordu" açıklaması nasıl doğru olabilir?

    Ve gene anlayamadığım konu, 1. madde normal/ortodoks yöntem sayılmazken, 2. madde normal sayılıyor.

    Konuya açıklama getirebilir misiniz? Umarım anlatabilmişimdir. Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba

      2. maddede sorduğunuz konu aslında TR bankaları Londra'da TL likiditesi bulma amaçlı swap yapmıyorlardı, 1. maddede belirtiğiniz gibi kur hedge amaçlı yapıyolardı. Bunu normalde TCMB ile de yapabiliyorlardı ROM ile ama son dönemlerde Londra'da TL swap faizleri çok düştüğü için orayı tercih etmeye başlamışlardı kur hedge için. Sonra orada faiz zıplayınca TCMB onları rahatlatmak için haftalık swap açmaya başladı.

      Saygılar

      Sil
  19. Ben mi yanlış okuyorum yoksa merkez swapten 3 milyar dolar civarında kar mı etti (grafik öyle diyor), dolar 6.58'den pozisyon alanlar patladı onun çığlıkları diye anlıyorum. Merkez bankası isteyene istediği kadar likit vermek zorunda değil hele hele piyasa bozucu işlem yapanlara hiç değil. Politikalar doğru olmayabilir, kullanılan araçlar fed-ecb araçlarıda olmayabilir ki bizimde paramız rezerv para değil; onlar gibi davranmamız neden bekleniyor? ayrı konu, ancak tefecilere fırsatçılarada sahip çıkmanız iyi değil. Borca ihtiyaç var kesin, ancak tefeciden alacağına bat daha iyi. Oynanan oyun doğu akdeniz ve suriye oyunudur, Türkiye doğudan batıdan, günevden kuzeyden her yerden dar alana sıkışmak üzeredir (rusyayla konuşma, yunanistan-mısır-israil güneyden gelsin, ermenistandan özür dile, iranla konuşma saldır, suriyede bırak pkk devlet kursun, geri kal kala ırak kaldı ki oradada suriyede kurulacak devlet etkin olacak, çünkü tuzağa düşüp referandum yaptılar...). Hükümet eleştirisiyle devam edersek geriye rahat rahat acısız ölmek kalacak, verecekler hapı uyuyarak can verecez. Yani bu Türkiye batsın bunlar gitsin, yabancılar daha iyi mantığı iyi bir şey değil, Atatürk baktı yabancıların niyeti iyi değil, almanyayı bırakıp gittikleri gibi az alıp bırakıp gitmeyecekler, aksiyon aldı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beyin yıkama işlemi başarıyla tamamlanmıştır. 7 düvele karşı savaşıyoruz, dört bir yanımız düşmanlarla çevrili. He canım he...

      Sil
    2. abd şirketleri petrol aramıyor mu, donanmasını gönderse ne yapacaksın? israil-mısır-güney kıbrıs doğu akdeniz anlaşmasını imzlamadı mı? en uzun kıyısı olan Türkiye neden yok? abd güney kıbrısa silah satıp üs kurma derdinde değil mi? israil f-35leri suriye s400lerine yakın uçmuyor mu? avurpa parlemontoları patır patır ermeni yasaları-önergeleri vs. çıkarmıyor mu? suriyenin kuzeyinde çocuklar abdullah öcalan temalı "inklap tarihi" dersi almıyor mu?, kuzey ırakda referandum yapılıp geri basılmadı mı? bu işten en karlı kim çıktı, kim "işe yarar" olarak sahada kaldı (sincar)? bunun cevabı pkk olabilir mi? kuzey ırak'ı neden durmadan bombalıyoruz? ABD Rusya ile ilişkimizi seviyor mu? yunanistanın eşek adasında ne işi var? daha bir kaç hafta önce pkk araçları bombalanınca kim ne dedi, bundan sonra kimlere hangi korumalar-araçlar verildi bir bak istersen? bu soruların cevabını ver önce? ondan sonra algıcılık oyna. Siyasiler makul insanlar olmayabilirler, günahın kadarda sevme istersen, ancak bu köşeye şıkışmak üzere olduğumuz gerçeğini değiştirmiyor. "Çok endişelilerin" kimler olduklarını biliyoruz? aklını kiraya verme... Vermeyenleride komploculukla itham etme. Bu soruların cevabını kendince ver, en azından kendine yalan söyleme. MB "doğru" olanı "tartışmalı" yöntemle yapmıştır.

      Sil
    3. La gardaş, bizi sıcak paraya bağımlı hale kim getirdi? Sürekli yurtdışına para istemeye biz mi gidioz? Dolar da tefeci faiziyle kim borçlanıyo? Yavaş yavş uza şimdi

      Sil
    4. Adsız19 Nisan 2019 18:13

      ABD senin düşmanınsa neden NATO'dasın? Çık!
      İsrail-Mısır-Kıbrıs-Yunanistan'ı tarihte ilk kez dost olmasını sağlayan kimin politikalarıydı?
      Suriye'nin kuzeyindeki fiili durumu oluşturan kimin politikalarıydı?
      Şimdi terör örgütü dediğimiz YPG'nin liderini kırmızı halıyla karşılayan kimdi?
      Peşmergeyi kendi topraklarımızdan geçirerek Suriye'de YPG'ye yardım ettiren kimdi?
      Suriye'de iç savaşı körükleyen hangi partiydi hangi hükümetti bir söylesene?
      Terör örgütleriyle devlet pazarlık etmez dediğimizde analar ölmesin ajitasyonu yapan, PKK'yı görmezden gelen, başını öbür yana çeviren, davulla zurnayla karşılayan kimdi?
      PKK ile bizzat masaya oturan kimdi?
      Öcalan'ı çözüm sürecinin aktörü yapan kimdi?
      Kozmik odaya giren kimdi?
      Balyoz ve Ergenekon kumpasını kuran kimdi?
      Yargılandıkları takdirde milyon kere müebbet yatacak olup da kendi bekalarını devletin bekası diye yutturmaya çalışanlar kimdi?

      Cevap ver ulan!

      Sil
    5. adsız 18:13, merkez bankası doğru olanı yaptıysa sözüm ona en ufak bir doğruluk yoktur sizin kafadaki insanlara göre bu doğrudur; türkiye dolara artık %7,5 değil %9 faiz verme taahhüdüyle borçlanarak bunun bedelini öder ve size göre yapmış olduğu doğrudan elde ettiği karın birkaç katı faiz zararı vererek bedel öderiz. yahu hala kafanız basmıyor değil mi adamlar kapitalizmin kurucuları efendileri bedelini fazlasıyla ödetirler adama!. işte beratınız gider böyle yurt dışına para ekelerine eli kuru dönmek zorunda kalır. siz devam ediniz böyle düşünmeye.

      Sil
    6. ben mb doğru yaptı uluslar arası sorunda akp değil Türkler dedim. bilmem anlaşılıyor mu? akp politikaları doğru gibi bir cümle yok ortada... sizin o hor/kıt zekalı gördüğünüz topluluktan gelişmişlik/insanlık olarak bir farkınız yok. En azından bu açıdan öyle görünüyor.

      Sil
  20. Hocam elinize saglik konu ile baglantili degil ama bir sorum olacak 500 tl ve 1000 tl banknotlatlar ne zaman basilir

    YanıtlaSil
  21. Hocam elinize sağlık. Bİr sorum olacaktı. MB'nın yaptığı swap işlemine ilişkin olarak, 1- MB'nin öngördüğü şekilden daha kötü gerçekleşmemesi, 2-MB'nin öngördüğünden daha iyi şekilde gerçekleşmesi. iki durumu da yorumlamanız ve bunun TL-faiz üzerindeki etkisini aktarmanız mümkün mü?

    YanıtlaSil
  22. Sevgili üstat,
    oldukça aydınlatıcı ve bilgilendirici yazınız için teşekkür ederim.
    Cafer demir

    YanıtlaSil
  23. Hocam konunun 2 boyutu var:

    1) Rezervin swapla sisirilmis olmasi (sonunda halkin parasiyla faizi odenecek olan, dolayisiyla zararsiz degil basbayagi bedel odenen bir show)

    2) Bir de swapla elde edilen rezervin da 9 milyar dolarinin rezerve girmemis olmasi ve nereye gittiginin de TCMB tarafindan aciklanmamis olmasi (soyle bir link newsnow.co.uk de cikti karsima:
    https://m.investing.com/news/economy-news/why-is-everyone-worried-about-turkeys-foreign-reserves-1840322 )

    Bu acikla ilgili ne dusunuyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şeffaflığın olmadığı yerde dedikodu büyür.

      Sil
  24. TCMB sitesinden swap verilerini teyit edebileceğimiz bir ekran bulunuyor mu?

    YanıtlaSil
  25. Hocam doviz rezervlerini an be an takip edebiliyor fikir yurutebiliyoruz. Bu konuda her sey neredeyse dijital sistemlerin de etkisiyle cok daha ulasilabilir.
    Ancak sonucta hepimiz insaniz dolar euro tl ile beslenmiyoruz. Ekmek makarna et sut bonfile sogan sarmisak bulgur vs yiyoruz. Bunlarin fiyatlari da malum
    Benim merak ettigim ulkemizdeki hayvan varligi koyun keci dana kac milyon mesela? Ya da ulkemizde yillik hatta aylik veriler var mi an be an takip edebilecegimiz sebze meyve uretimi uzerine mesela tahil bakliyat uzerine
    Bence bunlar uzerine konuslsa daha iyi olur. Mesela ben ulkemizdeki essek sayisini koyun sayisini cok merak ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepsi TÜİK sitesinde var.

      Sil
    2. Iki ayakli esek ve koyun sayisinin cok oldugunu soyleyebilirim. Avrupaya yetecek kadar bile var bunlardan.

      Sil
  26. Hocam yazınızdan anladığım şu Şeffaflık yoksa hertürlü şaibe spekülasyon ortamına zemin hazırlanmış oluyor. Şeffaflık yoksa yaptığın işler doğruda olsa algı farklı olabiliyor. Şeffaflık yoksa ekonomide yönetilemiyor hakimin aldığı kararda şüpheyle karşılanıyor. İstersen dünyanın en dürüst insanı ol aldığın kararları kapalı kapılar ardında alıyorsan şüphe uyandırıyorsun. Şeffaflık varsa körtopalda olsa işler birşekilde yürüyor. Şeffaflık yoksa istersen en doğru kararı al bir işe yaramıyor. Akparti şeffaflık ilkesinden vazgeçtikten sonra işler tersine dönmeye başladı. Umarım hem kendilerine hem muhalefete bir ders olur. Ülkeyi hangi partinin yönettiğinin önemi yokmuş. Şeffaflıktan uzaklaştığın an sonun başlangıcı oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hala şeffaflıktan dem vuruyorsunuz ya!. sayıştayın pasivize edildiği bir ülkede ne şeffaflığından dem vuruyorsunuz. merkezin rezervlerine gelince swap işlemlerine london city sahibi izin verdi hükümetin yıllardır arkasında olduğu malum. ancak bu seçim öncesi london city için cüzi bir yardımdı. ama bunun bedelini bir şekilde elbette çıkaracaktır. şu anki dolar faizinin üzerine 200 baz puan daha ekleyip borç verecektir en iyi olasılıkla. her halükarda borç veren borçluya kolaylıkla bedel ödettirir.

      Sil
  27. Hocam merhaba Türk bankalarıyla TCMB arasında yapılan 11-12 mia $ civarındaki haftalık swap işlemleri tam swap krizinden sonra başlıyor. Bunun nedeni Londra'da swap oranları yükseldiği için Türk bankalarının kur risklerini hedge etmek için Londra yerine artık TCMB'yi tercih etmesinden kaynaklanmıyor mu?

    Türk bankalarının özellikle dolarizasyon sonucunda artan döviz yükümlülüklerine karşın sadece TL kredi satabiliyor olmaları nedeniyle kur risklerini hedge etmek amacıyla yapılan bir işlem değil midir aslında? Yani asıl amaç TCMB'nin döviz rezervlerini yüksek göstermek değil. TCMB bu amaçla kullanmış olabilir ama bilemeyiz.

    Diğer bir konu da swap işlemi sonucunda Türk bankalarından aldığı döviz karşılığından TCMB onlara TL veriyor. Bu sadece brüt rezervleri yükselmez mi? Net rezervleri etkilememesi lazım, lakin net rezerv tanım olarak brüt rezervler eksi bir yıllık TCMB yükümlülükleri değil mi? Bu durumda swap işleminin diğer bacağında TCMB'nin döviz yükümlülüğü doğuyor. Yeni net rezervler etkilenmemiş olmuyor mu swap işlemi sonucunda?

    Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam ayrıca FT'nin ilgili yazısında swap işlemlerinin off-balance sheet yani nazım hesaplarda tutulduğunu söylüyor. Bu mümkün müdür? Eğer böyleyse;
      1- Bu yanlış bir uygulama değil mi?
      2- Ne brüt ne de net rezervlerde gözükmemesi gerekmez mi bu işlemlerin o zaman? Ki, nitekim son dört haftalık açıklanan İMF stand-by uyumlu bilançolara baktığınızda hiç bir kalemde 12-13 mia $'lık bir değişim pek gözükmüyor Nisan başında başlayan haftalık swap uygulaması doğrultusunda.

      Saygılarımla

      Sil
  28. Merkez Bankasi bagimsizligi ne demektir? Detayli tartismasini merak edenler asagidaki metni okuyabilir:

    https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/40586e6c-06ff-47b6-9b2e-11d77611dfd6/01.pdf?MOD=AJPERES&CACHEID=ROOTWORKSPACE-40586e6c-06ff-47b6-9b2e-11d77611dfd6-m5lkoKU

    TCMB bagimsizligi deyince sadece 'siyasilerin TCMB isine karismamasi' anlasilmamali. Ayni zamanda ki siyasilerin karismasindan daha da oncelikli olarak kanunda da acikca belirtilen Arac Bagimsizligi algilanmali.

    Bir tarafta 'siyasiler TCMB'ye karismasiz bu basimsizligini bozuyor' deyip, diger tarafta TCMB oyle her araci kullanamaz, eski koye yeni adet getiremez, bizim iktisadi sistemimizi kuranlar bize ne gosterdiyse onu yapmak zorunda demek tutarli ve bilgili bir yorum olmuyor.

    Seffaflik konusunda, TCMB'nin yaptigi kontratlar da, VOIP islemlerine baslayip, tamamladigini belirtmesi de duyuruldu daha nasil bir seffaflik bekleniyor gercekten anlamak pek mumkun degil.

    FT zaten yapilanda bir yanlislik gormuyor. Sadece ortada olan mevcut bir riski paylasiyor ki, aslinda aba altindan sopa gosteriyor, ikinci bir kur sokunun TCMB'nin bilancosunu bozacagini anlatiyor. Alim olan burada mesajin TCMB'ye degil, S-400 konusunda hukumete oldugunu da anlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mesele bu değil. Mesela swap krizinde de MB lirayı shortlamak isteyenleri batırmıştı ama bunu piyasa kurallarıyla değil hileyle yaptı. Siz her yenildiğinizde misketlerinizi toplayıp ben oynamıyorum derseniz bir müddet sonra artık oyuna bile çağırmazlar. Asıl tehlike budur. Attığımız taş ürküttüğümüz kuşa değmiyor ve bütün bunları hepimiz bal gibi biliyoruz ki siyasi iradeden aldıkları talimat üzere yapıyorlar.

      Sil
    2. FT, önce Bank of England'ın parasını saysın, sonra gelip bize çatsın.

      Sil
    3. "Seffaflik konusunda, TCMB'nin yaptigi kontratlar da, VOIP islemlerine baslayip, tamamladigini belirtmesi de duyuruldu daha nasil bir seffaflik bekleniyor gercekten anlamak pek mumkun degil."

      Sayın Adsız 19 Nisan 15:46

      Yukarıdaki cümle size ait. Ben sadece şunu öğrenmek istiyorum: MB'nın şu anda VIOP'da toplam 3 milyondan fazla çeşitli vadelerde (Nisan, Haziran, Ağustos, Ekim, Aralık) henüz kapatılmamış short kontratı var. Bunların toplam maliyeti de 1 milyar 350 milyon TL civarında. MB şeffaflığı çerçevesinde bunların hangi kaldıraç oranları ile açıldığını, şu anda ne kadar kâr ya da zararda olduğunu, ne zaman ve ne şekilde kapatılacağını bize yazabilir misiniz?

      İkinci olarak da MB'nın araç bağımsızlığı sözünüze istinaden şunu sormak istiyorum, elbette tamamen varsayımsal bir soru: Bu kontratların uzlaşma fiyatından kapatılması yaklaştığında MB mesela 100-150 baz puan faiz artırıp doları geçici olarak düşürerek zarar yazmaktan kendisini kurtarabilir mi? Bunu engelleyebilecek herhangi bir mekanizma var mı? Malumunuz, başka hiçbir VIOP oyuncusunda olmayan bu yetki Merkezde var.

      Şimdiden teşekkürler.

      Sil
  29. Hocam öncelikle yazınız için teşekkür ederim. Benim sorum konudan biraz farklı olacak. Dolaylı vergilerin sabit ve dar gelirli kişiler üzerindeki olumsuz etkisi bir gerçek. Sizce , nasıl bir yapısal reform yapılarak dolaylı vergilerin farklı gelir grupları üzerindeki etkisi daha adil hale getirilebilir? Örneğin bir işçi ile bir işvereni düşündüğümüzde ikisi de aynı mala aynı vergiyi ödüyor . Bu eşitsizliğin önüne nasıl bir uygulama başlatılarak geçilebilir? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gelir vergisini daha farklı bir müterakki tarife yapısına sokarak.

      Sil
  30. hocam geçmiş doğum gününüz kutlu olsun, nice huzurlu mutlu yaşlara hayırlı kandiller

    YanıtlaSil
  31. Yani borçlandığımız parayı net rezerv diye gösterdik. Peki merkez bankası neyi hedefledi? Rezervlerimiz halen güçlü spekülasyona kalkışmayın hamlesi mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok onu karşı tarafın bildiğini biliyordur. Asıl olarak içeriyi farklı düşündürmeyi hedeflediği kanısındayım.

      Sil
  32. Ak partili ve dindar biri olarak ulkemiz uzerinde Algi yapildigini dusunuyorum.Birlik beraberlik ve kardeslik ekseninde otekilestirmeden berikilestirmeden yasayabiliriz. Ekonomimizi refahimizi ancak boyle arttirabilecegimizi dusunuyorum. Faiz konusunda da hassas birisiyim. Faizin haram oldugunu dusunuyorum. Yuksek faizin issizligin ve enflasyonun bas muessibi oldugu konusundayim. Ama bu faiz illetinden de cok calisarak bu milletin arasini duzeltrek ekonomide guven saglayarak faizlerin dusecegini bu illetten kurtulabilecegimizi dusunuyorum.Demokrasi ve adaletin oldugu yerde faiz barinmaz Nedersiniz hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Iyi de bunun SWAP ile ilgisi ne? Senin mantigina gore Turkiye'de faizler yukseldigine gore demokrasi ve adalet giderek azaliyor demektir. AKP'li birisi olarak gurur duydugun sey bu mu? Bu kavramlar imam hatipte ogretilmiyor degil mi?

      Sil
    2. 17 yildir böyle mi düsünüyorsun..

      Ergenekon, kumpas ve casusluk gibi davalarin savcisini desteklerken de böyle mi düsündün. Ülkenin en iyi egitilmis kurmay subaylarini, Akademisyenlerini, Hukukcularini, gazetecilerini ve daha nice insanlari zindanlarda cürütürken de ayni duygular icindemiydin.

      Yasadigin ülkenin nesi var nesi yok herseyini satanlari destekledin, cayina koyacgin sekeri bile ithal ediyorsun, sogani ve patatesi Suriyeden aliyorsun, Tarim ülkesi sigir ithal ediyor, 465 milyar dolar borc kaziginin üstünde oturuyorsun. ülkedeki genc issizlik orabi %26 Enflasyin %24

      17 yildir sectigin partinin yetkileri su anda ABD de finans kuruluslari ve Dünya bankasi ile borc para pazarliginda. iste o 465 milyar olan borc icin seninkilerin yilda ödedigi Faiz ne kadar biliyormusun.

      Simdi mi aklina geldi birlik beraberlik. Ülke her alanda dip yaptiktan sonra.. Reisiniz ve ekibi AKP ye oy vermeyenleri terörist ve fetöcü ilan ederken neredeydin.

      15 yil Fetö ile ülkeyi talan ederken Muhterem Hoca efendinize methiyeler düzerken alkisliyordun.

      Osloda ve Dolmabahcede pkk ile pazarlik yaparken mutabakat imzalarken, Diyarbakir meydanda bebek katilinin mesajini megri megri cekerek okurken de alkisliyordun.

      Hersey gözlerinin önünde oldu. Simdi kalkmis herseyin sebebi Faiz diyorsun.

      Bir insanin ar damari ancak bu kadar catlamis olabilir. Aklini ve vicdanini ancak bu kadar kaybetmis bir kul olabilir.

      Sil
    3. Ak partili bir dindar olarak bu yazdıklarınızı gidin Cumhurbaşkanına anlatın, tabi sizi dinlerse.

      Ortada algı falan yok, senin Reisinin meydanlarda ne söylediği her yerde kayıt altında.

      Demokrasiye tren diyen de kendisi...

      Sil
    4. Ak Parti taraftarı olabilir ve ekonomi politikalarını desyekleyebilirsiniz ama "dindar biri" olmanızı burada vurgulamsnız anlamsız! Bu, Allah/Tanrı ile sizin aranızdaki bir konu. Suudi Riyali, ABD Dolarona endexlidir diyeyim, siz ekonominin ne derece dindar olduğunu idrak edin!

      Sil
    5. Ülkenin yarısını terörist ilan et ondan sonra gel birlik beraberlik masalları anlat! Hadi ordan. Devran dönünce göreceğiz topunuzu!

      Sil
    6. Hangi partili ve hangi inançlı olursanız olun faizin değil faize sebep olan enflasyonun illet olduğunu anladığınız anda olay çözülecektir.

      Sil
    7. akepeli ahmaklar sadece faize haram deyi duruyorsunuz. peki faizsiz bir iktisat modeli kurabiliyor musunuz. koskoca bir hayır. dindarım diyorsunuz ya camiye gidiyorsunuz cebinizdeki cep telefonu Yahudi bindiğiniz araçların Hristiyan yada Yahudi üretimi. hadi bir kere olsun sizin o çok dar pencerenizden bakalım dünyaya. madem faiz haramdır neden faizle ev araba alıyorsunuz ya da faizle tüketici kredileri alıyorsunuz. sözde Müslümanların anlamadığı hala şudur: İslamiyet olsun diğer semavi dinler olsun kapitalizmle bir arada olamaz. kapitalizm ben dedirtir. ben dediğiniz anda da sizin semavi dine mensup olmanızın hiçbir anlamı kalmamaktadır. faize samimi biçimde karşı olanlar faizsiz ekonomi modeli üzerine kafa yorarlar diyeceğim ama bunun olabilmesi için araştıran eleştiren analiz eden kafa yapısı gerekir ki bu da yukarıda kendini dindar-mış gibi gösteren kişilerde olmayan kaliteli özelliklerdir. ben faizin haram olduğuna inanmıyorum. bir kere faizin haram olması için tasarrufa ihtiyacı olanın tasarrufu olana faiz taahhüdünde bulunmaması gerekir. mesela benim bir konutum var yıllarca emek verip almışım. ben konutumu konut ihtiyacı olan bir bireye anlaşmalı olarak kiraya veriyorum. örneğin aylık 1000 tl karşılığında evimi kullanabilirsiniz diyorum karşı tarafta evet ben bu bedeli aylık ikametim karşılığında size sözleşmeyle taahhüt ediyorum. yani karşılıklı rıza varsa ortada haram maram olamaz. çağdışı kafalar, en basitinden faiz bir varlığın ve/veya paranın kirasıdır. ben bankaya paramı veririm bankada bana bir kira bedeli yani faiz oranını taahhüt eder karşılıklı rızaya dayalı bir iktisadi ilişki kurulmuş olunur. bunun nesi haram?. bırakınız artık bu vahhabiliği bu orta çağ kafasını. akepe taraftarıyım diyorsunuz aslında sizin faizci olmanız bile gerekir. çünkü bu ülkede yıllarca aşırı değerli tutulan tl üzerinden yüksek reel faizi veren takım tutar gibi tuttuğunuz akepe zihniyetidir. hem faize karşıyım deyip hem de akepe taraftarıyım (akepe spor kulübü) paradoksunu ancak cahil olup da bunun farkında bile olmayacak kadar kendini bilmezler tarafından dillendirilir.

      Sil
    8. bence arkadaş net "troll"müş. hedefine de ulaşmış. yoksa Mahfi hocayı okuyup bunları söylemesi ihtimal dışı...

      Sil
    9. Bu tarz saçma sapan yorumlara cevap vermek lazım arkadaşlar. En azından mahfi hocamızın gerçek yorumcularının buna cevap vermemesi lazım. Belki sadece şunu söylemek gerekiyor algı diyor ya arkadaş, kendi ve kendi gibilerine iktidar tarafından yapılmış bir algı olduğunu anlayacağı zaman yaklaşmış olabilir )))

      Sil
  33. Hocam elinize saglik. Financial Times haberinde rezervin swap hareketi nedeniyle 12 milyar $ fazla gorundugu yaziyor. Merkez bankasinin aciklamasinda Net rezerv 28 milyar $ gorunuyorsa geriye 16 milyar $ kalir. Ancak grafigi inceledigimizde swap disi miktar 10 milyar $’in biraz uzerinde. Bunun nedeni nedir? Durum yoksa daha mi kotu? Saygilarimla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanirim aradaki fark ic varliklar.

      Sil
    2. Selam 1747,
      Ağzı olan konuşuyor, FT ne anlar bizim Merkezin para işlerinden,
      onların kuyruk acısı farklı, bizim Merkez tüm altınları İngiltereden
      Türkiye ye taşıdığı için canları sıkıldı.

      Şimdi kara kara düşünüyorlar, tüm ülkeler Türkiye gibi altını çekerse diye,
      belki de o kadar altınları yoktur, FT onların altınlarını da sayıyor mu?

      Sil
    3. tabi canım financial times ne anlar mb nin işinden değil mi ya!.ama maşallah bizden kapitalizmin beyni durumunda olan london city den bile daha iyi anlarız ekonomiden. adsız 19:26 bir kere o altınları biz london city den borçlandığımız için teminat olarak orada tuttuk. london city nin bizim altınlarımıza bir gram ihtiyacı yok ki. borçlanmaya ihtiyacı olan biziz bir kere. kaldı ki o altınları london city nin de izniyle buraya çekebildik. çünkü abd nin ambargolarına karşı hazırlıklar yapılması ihtimal dahilindedir. bazıları da s-400 yüzünden ft böyle yayın yapıyor demiş ya çok güldüm. bir kere İngiltere zaten s-400 leri almamızı istiyor. çünkü abd ile ingilterenin hem ortadoğunun dizaynı hem de türkiyedeki yeni rejim konusunda büyük çatışmaları var. rusya ve çinin üzerinde de Britanya hanedanlığının ciddi destekleri bulunuyor. s-400 alımı demek abd nin bu bölgedeki haça gücüne büyük tehdit demektir. türkiyeye destek için altınlar salıverildi merak etmeyin. ft sadece bir gerçeği dile getirmiştir.

      Sil
  34. Hocam kusra bakmayın ama dolar 7'lerden 5.8'lere inmiş siz en az 2 iki aydır yine "batıyoruz" tarzında yazılar yazıyorsunuz. Tamam soğan biber arttı bir kaç lira ama sokakta "kriz" anlamında kriz var mı? Onbinler bir gecede işsiz kaldı mı? Uçak biletleri kalmamış Bodrum, Antalya'da oteller tamamen dolu, AVM'ler kalabalık, kafele, restoranlarda rezervasyonsuz yer bulamıyoruz, peki hani nerde kriz ne zaman gelecek? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dolar 7'lerden 5,8'lere inmedi. 2018 yılında 3,76'lardan 7'lere çıkınca Ağustos sonunda çıkartılan bir kararname ile MB'na aslında pek de etik olmayan, bir MB'nın normalde yapmaması gereken bir takım işlemleri yapabilmesi için yetki verildi. Böylece seçim öncesi MB'nın türlü çeşitli atraksiyonları ile 5,14'lere kadar düşürüldü ama buralarda daha fazla tutmaya güç yetmeyince tekrar 5,80'lere çıktı. Bu arada MB'nın seçim öncesi atraksiyonlarının bedelini ödemeye epeyce devam edeceğiz. MB'nın ne kadar şeffaf ve bağımsız olduğunu buradan da anlayabiliyoruz aslında.

      Onbinler henüz bir gecede işsiz kalmadı, bir ayda kaldı. Yakında bir gecede de kalacak. Kriz geldiğini herhalde siz ve sizin gibiler ancak onların arasına dahil olduğunuzda anlayabileceksiniz. Merak etmeyin fazla kalmadı, yakında o hasreti gidereceksiniz kaçınılmaz olarak.

      Sil
    2. Selam 17.50 kardeş,
      Ben de senin gibi düşünüyorum,
      Benzin pahalı diyorlar, trafikten eve gidemiyorum,

      AVM'ler batacak, millet almıyor diyorlar,
      AVM de adım atacak yer bulamıyorum,

      Turizm bitti battık diyorlar,
      Otellerde yer yok, uçaklar full çekiyor,

      Araba satışları düşmüş diyorlar,
      Bakıyorum sokaklarda, otoparklarda yer kalmamış,
      millet koyacak yer bulamıyor ki alabilsin,

      Döviz arttı, hastane filan pahalandı diyorlar,
      Özel hastanelerde sıra beklemeye başladık,

      Mahfi hoca döviz bitti diyor,
      Garsonlar ceplerinde dolar ile geziyor,

      Sanayi bitti diyorlar,
      İhracat rekor üstüne rekor kırıyor,

      Demokrasi gitti diyorlar,
      İstanbul ve Ankara'yı CHP alıyor...

      Liste uzaar gideer, milletimiz doyumsuz doyumsuz.

      Sil
    3. Seni troll olarak yemlemek icin belediye butcesinden illegal olarak odedikleri parayi kestiklerinde (ki kesecekler) o zaman anlarsin krizin ne demek oldugunu ve herkesden once feryat etmeye baslarsin o zaman kriz var diye. Hadi simdi git bedava makarnani ye, yakinda onu da bulamayacaksin.

      Sil
    4. Mutlu bir yurdum insani. Alice harikalar diyarinda,

      Sil
    5. Kardeş doların tanzim fiyatı bu ;)

      Sil
    6. Adsız 19:25
      Peki 6 milyon işsiz şu anda hangi ülkede yaşıyor?
      Bunlara da mı kriz yok?

      Sil
    7. Selam Omer bey, millet is begenmiyor, sanayide her yerde isci araniyor.

      Sil
    8. adsız 19:25 ben de avm leri dolaşıyorum ama hep kuru kalabalık. arabalar dolu diyorsunuz arabaların bir kısmı sitelerin garajlarında yatıyor ben sitede yaşıyorum. hep görüntü hep görüntüye bakıyorsunuz ve hala akıllanmıyorsunuz. siz bu ülkede ekonomideki fuhuş,uyuşturucu,organ mafyası vb gibi kara paranın, tarihinin türkiyedeki en güzel dönemini yaşadığını biliyor musunuz. o gördüklerinizin çoğunluğu kara para piyasasıdır. ülkede ekonomi filan yoktur bitmiştir. avm lerdeki vatandaşın büyük çoğunluğu doğalgaz parası ödememek için işsizdir vakit geçirmek için alamayacağı giysilere eşyalara bakıp vakit geçirmek için gitmektedir. ben buna her hafta sonu şahidim.

      Sil
    9. arabaları sokaklarda park edecek yer kalmamış mış. eh sen 130 milyar dolar borcu 700 milyar dolara çıkarırsan özel sektör hane halkları borçlarını patlatırsan bu kadar olsun yani ne olmuş. sen o arabalara binenlerin sözde avm ye gidenlerin bir de borçlarını sorsanvtek tek bakalım bu kadar da övünçlü olabilecek misin . bir sor bakalım bu kadasr araba sahibi olan hu toplum ne üretmiş ne katma değer yaratmış dünya ekonomisine kaç marka kazandırmış da böyle yaşıyor. el alemin gönderdiği paraları arabaya eve harcarsan tüketime harcarsan böyle işte çok güzel rezil iktisadi durumunu kalınca makyajlamış olursun. ama o makyaj artık akmaya başladı çünkü makyaj malzemeleri artık eskisi kadar gelmiyor. yakında bütün o araçların ipotekte olduğunu evlerin ipotekte olduğunu ki zaten şu anda bankalardaki rehin kalan ev sayısı 20.000 ini aşmıştır. borçları öteleyerek bankacılık sistemini de giderek sıkıntılı hale getirerek makyajı tutmaya çalışıyorlar ama sizin gibiler hala göremiyor çünkü algılama kapasiteleriniz çok sınırlı.

      Sil
    10. Kardesim ben 1994den beri cay ocagi isletiyorum bir kamu kurulusunda...aldigim belli sattigim belli cay kahve vs...
      gelirim ise yillar boyunca asgari ucretin genel olarak kimi zaman %20 kimi zaman %30 kimi zaman ise%15 uzerinde gidiyor ama %35ini bulmuyor...Ancak eskiden arabalarin ikinci elin bile yanina yaklasamzdim birak ev almayi....
      Simdi 2007de kredi ile ev aldim tokiden o donemin rakamiyla 79binliraya altimda da 2009da vergi oranlari ve kredi faizleri dusunce kredi ile aldigim okm olarak ve coktaaan bitirdigim doblo arabam var.
      eskiden bunlari yapamiyorduk 2004ler oncesi..suan cok mutluyum emekliligime de az kaldi evim var arabam var uc bes de bankaya mevduata yatirdigim 15bin liram var yine 15bin liralik kulcem var...toplamda 30bin liralik servetim var kotu gun hakki icin...
      Ben bunlari calisarak biriktirerek ucuz dusuk faiz kredi imkanlariyla elde ettim. Demekki ekonomi iyi..

      Sil
    11. 13:06 çok doğru. Tonla borç para alındı, bununla halka refah sağlandı. Halk da bunu Erdoğan’ın yaptığı ekonomik gelişme sonucu sanıyor. Oysa bu sadece alınan krediler sonucu yapılan harcamalardı. Kervan yürüdü şimdiye kadar, balon şiştiği kadar şişti. Bakalım ne kadar daha şişecek ya da şişemeyecek. Fakat patlarsa bu sefer gürültüsü çok olacak. Keşke Erdoğan’ın ülkenin bilançosunu alıp, analiz edip ona göre konuştuğuna dair biraz inancım olsaydı. O köprüler, metrolar, havalimanları, Kanal İstanbul vs’yi Türkiye’nin kendi gücüyle yapamayacağı belliydi. Yapabilseydi zaten birçok ülke yapardı. Zengin gelişmiş ülkeler bile kısa zamanda bu kadar çok projeye girmiyor. Erdoğan umarım uçağı yumuşakça indirir. Yumuşakça inmeyen uçak sert iner. Hukuk’un nereye geldiğini gördük, Eğitim’in nereye geldiğini gördük, Askeriyenin nereye geldiğini gördük, İslami siyasetin nereye geldiğini gördük, İşsizliğin nereye geldiğini gördük, emekli maaşlarının bin TL’ye kadar düştüğünü gördük, ülkenin motoru olan firmaların nasıl tökezlediğini gördük, TCMB’yi gördük, faiz düşürelim derken ne kadar artırıldığını gördük, döviz’i gördük, ekonomiyi de göreceğiz yakında. Her halukarda 3 vakte kadar bay bay Erdoğan.

      Sil
    12. adsız 19:21 işte mesele de bu ya. siz hala bunun kendi imkanlarınızla yaptığınızı sanıyorsunuz. hayır yanılıyorsunuz. hala diyorsunuz ki 2004 öncesinde bu imkan yoktu. ne oldu akepe sihirli değnek değdirdi de oldu değil mi. bu ülkeye 652 milyar dolar sermaye aktı ve tamamen yabancı sermayedir. siz evi arabayı alırken o düşük faizli kredileri nasıl alabildiğinizi sanıyorsunuz beyefendi. borç stokunu 129 milyar dolardan 700 milyar dolara dayandırarak sağlandı. yani siz katma değer bizler yüksek katma değerli üretim yaptığımızdan yüksek üretim artışları sağladığımızdan değil. tamamen geleceğimizi önümüzdeki uzun yılları ipotekleyerek yaptık bunları. kusura bakmayınız ama sizin ki tipik türk algısıdır. yani sadece sonuca bakmak!. ama sonucun nelere dayandığına kaynaklarına asla bakmadınız ve hala da bakmıyorsunuz. bence bu saatten sonra dikkat ediniz de evinizi ve arabanızı kaybetmeyiniz. çünkü size o sözde güzel şeyleri veren yabancı sermaye eskisi kadar rağbet etmiyor ülkemize. ayrıca bizde temel sorunlardan birisi de maalesef herkesin sadece kendi durumuna göre ekonomiyi yorumlamasıdır. üstelik teknik olarak iktisadın i sini bile bilmezken bunu yapması. çok ironiktir. yakında enflasyon hiper enflasyona dönüştüğünde sizin o çok övündüğünüz servetiniz kuş olup uçacak size bunları veren dış sermaye gücü bunların hepsini elinizden alacak çünkü biz asla bu kadar tüketimi yapacak değerde iktisadi değer üretmedik. birileri bop eş başkanı olduğu için 652 milyar dolardan fazla sermaye 16 yılda ülkeye aktı. daha önce bu ülkeye bunun onda biri kadar dahi sermaye akmamıştı. abd nin 1929 da yaşadığının bir benzerini yaşayacağız sistemik çöküşe doğru gidiyoruz maalesef. eh el paralarıyla şatafatın mutlak bedelleri olacaktır er yada geç.

      Sil
  35. Sizce bu yerel secimlerde Ak partililer magdur mu? magdur oldular mi?
    Sonucta yerel secimleri muhalefet kazandi bu durumda Ak partililer magdur olmus olmaz mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayir AKP'liler magdur olmaz, sadece yenilmis olur. Senin mantigina gore o zaman 17 yildir gecmis butun secimlerde yenilen CHP'liler, HDP'liler veya IYI partililer hep magdur olmuslar. Neden bu kadar cok magdur yaratiyor senin AKP? Kafani calistir biraz soru sormadan once. Bedava makarnaya dayaninca boyle oluyor tabi, beyne protein gitmiyor.

      Sil
  36. Yazınız için teşekkürler hocam. Merkez bankası da tuik verileri gibi güvenilirliğini kaybediyor. Geçmişte altın meselesi oldu sonuç olarak bu işten kar ediyoruz denildi ve basitçe geçiştirildi. Hangi strateji ve eylem planına bağlı olduğumuz meçhul. Son olarak kıdem tazminatı fonu üzerine de konuşuldu ve kimsenin zararına olmayacak şekilde çözüleceğine dair açıklama gereği duydular. Güveni tahsis edemedikleri ortamda sözlü savunmayla yetiniyorlar gibime geliyor. Reform konusunda yazdıklarınızı tekrar tekrar okudum ve sonuç olarak bu yaşananlarla beraber gerçek yapısal anlamda katkı sağlayabilecek reformlardan uzaklaştırılıyoruz kanaatindeyim.

    YanıtlaSil
  37. Bu günde konuya değindiğiniz için teşekkürler hocam. Ayrıca doğum gününüz kutlu olsun <3

    YanıtlaSil
  38. "Döviz kurunun ve enflasyonun yükselmesiyle birlikte gelişmekte olan ekonomilerden gelişmiş ekonomilere doğru refah aktarımı olur." desem nerede yanlış yapmış olurum?

    Refah aktarımı= uzun vadede borç ödemesi dahil gelir aktarımı.

    YanıtlaSil
  39. Hocam, biri Reise
    "Merkez bankası swap işlemi yapsın mı" diye sormuştur,

    Reis te o yoğunlukta,
    "Merkez Bankası sevap işlesin mi" diye anlamıştır.

    "Evet, tabi hemen başlasın" diye emir vermiştir.

    Tüm olay bundan ibarettir, merak etmeyin.

    Bunun üzerine siz, kurumsallıktan mı girer yazarsınız,
    Merkez bankası bağımsızlığını mı yazarsınız,
    riskli işlem mi yazarsınız, rezerv azalınca ne olur diye mi yazarsınız,
    orası sizin bileceğiniz iş.

    Kalın sağlıcakla!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir ülkede başbakan-cumhurbaşkanı gibi konumda bulunan herhangi bir yüksek dereceli devlet memuruna ''reis'' şeklinde hitap ediyorsa o ülkede hiçbir değer kalmamış her türden değer yerle yeksan olmuş demektir. yani reis balık dağıtır balık tutmayı öğretmez çünkü. her talep kendi arzını yaratır. halk bize balık tutmayı öğret talebinde değil sürekli balık dağıt balık ver talebinde bulundu tayyip Erdoğan da bu talebi dış borcu patlatarak yerine getirdi. ben akepe den daha çok halka kızıyorum bu ülkenin en büyük sorunu halkıdır. the end.. gerisi laf-ı güzaf tır.

      Sil
  40. Sayın beyefendi/hanımefendi,

    Faizi paranın yatırım için kullanımı mukabili talep edilen ücret olarak görmek gerektiği kanaatindeyim. Herşeyin olduğu gibi faizin de aşırısının sağlıksız ve zararlı olduğunu düşünüyorum. Kutsal kitaplarda yasak konulan “riba (usury)” ile tarihi İtalyan şehir devletlerinden alırsak azami 500, mevduat bankacılığını esas alırsak 150-200 yılı bulan modern bankacılık sisteminin kullandığı “faiz (interest)” kavramlarının birbiriyle karıştırılmasının bankacılık sistemine yapılan bir haksızlık olduğu görüşü taşımaktayım. Bir insanın elinde birikmiş parası varsa, bu paranın değerini en iyi şekilde koruyacak ve imkan ölçüsünde nemalandıracak yatırım araçlarına dair banka ve diğer finans kuruluşlarının uzmanlıklarından istifade etmek hakkına sahip olduğuna inanıyorum. Bu hakkı ve mudilerin birikimlerini kötüye kullanabilecek unsurların (buna devlet bankalarının girdiği görev zararları da hasseten dahildir) önüne geçilmesi amacıyla gerek serbest piyasa mekanizmalarının karşılıklı etkileşim ve dengeleme dinamiklerinin, gerekse de yetkin bir denetleme sisteminin (2001 krizinden sonra teşkil edilen BDDK gibi) birbirlerini tamamlayıcı kanatları oluşturduğunu değerlendiriyorum. Dini hassasiyetlerinize de hitap edebilecek finansal enstrümanların varlığının piyasanın derinleşmesinde belli bir rol oynayabileceğini takdir etmekle birlikte, piyasanın bu enstrümanlardan ibaret kalmasının, risk iştahı doğrudan veya kar payı ortaklığı yoluyla yatırımda doğrudan pay sahibi olmayı göze alma düzeyine ulaşmayan yatırımcıların birikimlerini boyutuna göre yastık altında veya bankacılık enstrümanlarının bulunduğu komşu/yabancı piyasalara kaydıracağını öngörüyorum.

    Selamlar, saygılar.

    YanıtlaSil
  41. Aslinda bu grafik Istanbul belediye secimlerinin neden yenilenemeyeceginin de bir gostergesi. SWAP'dan gelen miktar haric tutuldugunda, sadece Mart ayi boyunca net rezervler dolar artisini baskilayabilmek icin $28M dan $12M'a dusmus (tekrar ediyorum SWAP'dan gelen kisim haric). Eger secimler Haziranda tekrarlananack olsa bu pattern'i tekrar edebilecek veya 1.5 ay daha surdurebilecek net rezerv yok elde. SWAP ile daha uzun sure devam edilemez. Aksi halde bu, MB'nin bankalardaki dovize el koymasindan baska birseye donusmez sonunda. Her zamanki gibi acaba kandirabilir miyiz mantigi var yonetimde ama iste ancak buraya kadar gidebiliyor, ozellikle guvenilirlik konusunda mimlendikten sonra.

    YanıtlaSil
  42. Hocam daha öncede yazmıştım, Devlet tüm kurumları ile veri üzerinde manüpilasyon yapıyor ve özellikle TUİK verileri çok sıkıntılı yani şuan açıklanan verilerden daha vahim gerçek tablo. Bu sadece işsizlik verisi yada enflasyon verilerinde değil diğer tüm verilerde piyasa koşullarını yansıtmayan rakamlar veri olarak sunuluyor.

    Devlet tüm gücüyle veriler üzerinde baskı kuruyor gerçeği açıklasalar patlak ortaya çıkacak. TUİK başknalığına yine vekaleten müdür atandı malesef TUİK gibi bir kuruma başkan atayamıyorlar her seferinde vekaleten yönetiliyor ve istenmeyen müdür görevden alınıyor.

    Türkiyenin sorunları çok fazla birikti sadece adalet mekanizması çalışmıyor değil diğer kurumlarda çok sıkıntılı görevlerini yapmıyor, MASAK var sözde ama devlet talimatlı çalışıyor, SGK heryerde kaçak işçi çalıştırılddığını biliyor baskın bile yapmıyor hatta görülen kaçak işçiler SGK memurları gidene kadar kaçak işçiler diğer oda da bekliyor sonra birşey yokmuş gibi devam ediliyor. Emniyet sokakta binlerce kaçak insan görüyor kimlik bile sormuyor hatta özbekistanlılar ve türkmenistanlılar polis bizim kaçak olduğumuzu biliyor birşey demiyor diyor kendileri. Bun insanların oturum izinleri dahi yok hatta birçoğu yollarca kaçak kalıp sonra deport cezasını ödeyip kaldırtıyor.

    Hangi birini anlatayım size kendi ülkeleri bu insanları kaçak olduğu için göndermiyor ama bize gelenler rahatça geziyor çalışıyor. İhracatı yüksek göstermek için bir ürün Türkiye limanına geliyor o Limandan direkt diğer ülkeye satış gösteriliyor. sözde biz ürettik ve sattık gibi ihracat görünüyor fakat başka ülkenin ürettiği ürün bizim üzerimizden hiçbir işlem yapılmadan diğer ülkeye gidiyor.

    Ülke zaten manüpilasyon olmuş herşey göstermelik tüm veriler manipüle edilmiş insanlarımız bile manüpile edilmiş siyasetçilerde iyi spekülasyon yapıyor işler dönüyormuş gibi gidiyor şimdilik.

    YanıtlaSil
  43. Şeffaflık, Yapısal Reform, Hukuk vb kavramlar ile boşuna zaman kaybetmeyin.

    2. dünya savaşından sonra kurulan düzende Türkiye'ye kim gelip yatırım yaptı Allah aşkına?

    Söyler misiniz?

    Türkiye'de hiç bir zaman şeffaflık, yapısal reform ve hukuk olmadı.

    Tüm dünyanın 60 yıldır bildiği bir şey bu. Türk'e Türk propagandası yaparak zaman kaybetmenin de bir anlamı yok. Türkiye bunları yapar ise kendi vatandaşlarının ve iş ortamının iyiliği için yapmalı, 60 yıldır yapmadığı bir şeyi şimdi de yapmaz.

    Türkiye çekebilir ise sıcak para ve rant parasını çeker. Başka bir şey de gelmez Türkiye'ye.
    2001-2008 arasında gelen yatırımların hepsi, hazır pazarı olan ucuz fabrika ve bankaları toplamak için geldi. Yüksek reel faiz ortamında kim banka sahibi olursa olsun, yüksek kazanç sağlıyor, parasını bir kaç yılda alıp gidebiliyordu. Türkiye 0 toplamlı bir kumar oyunuydu, ilk gelen karlılığı yapıp, sonradan gelenin dolarını alıp çıkıyordu. Bu kadar basit bir yatırım geldi.

    Ticaret Bakanlığının websitesini açıp, Almanya ile ticarete bakın. Son 7 yılda neredeyse 45 milyar dolar Almanya'ya karşı açık vermişiz. Buna karşın onlar sadece 4 milyar dolar doğrudan yatırım yapmışlar. Niçin yapmışlar, fabrika techizat yenilemesi, lojistik kamyon yenilemesi, yeni depo alınması gibi kendi esas faaliyetlerini destekleyecek alanlara yapmışlar. Doğrudan yatırım denilen şey bu Türkiye'de. Adam ucuza fabrikayı almış, kendi pazarına ucuz işçi ile mal üretip satmış, eskiyen makinelerini yenilemek için para göndermiş, sonra o gönderdiği paraya yine kendi ürünlerini satın almış.

    Sıcak para ne şeffaflığa, ne yapısal reforma ne de hukuka bakar. Türk Ekonomi bakanı (kim olursa olsun önemli değil, ister damat, ister şimşek, ister babacan olsun), Londra ve New York ta yatırımcılara der ki, biz faizi indireceğiz, döviz zıplayacak, bize para verin. Sonra faizi yükseltelim, döviz ihtiyacımızı karşılayalım siz de çekin gidin.

    Bu kadar basittir Türk ekonomisi.

    Şimdi gelmiyorlar, sebebi yine çok basit. Yatırımcı insan diyor ki, sana geleceğim, ancak bana kasanda çıkışım için gereken döviz var mı yok mu göster. Bizimkiler bunu gösteremiyor. Yatırımcı o zaman, IMF ile anlaş, kasayı doldur, geleyim, sonra o da Türkiye'den çıkmak için başka yatırımcıların gelmesini bekleyecek. Yani başka yabancı kekleri bekleyecek, beklerken yüksek faizi alacak, düşen döviz ile karlılığını artıracak, büyük ihtimal ile buradan yaptığı yüksek kar ile gelişmiş ülkedeki bir operasyonunu destekleyecek.

    Yani kardeşlerim, canlar, toplaşın etrafıma iyi dinleyin şimdi.

    Babalarınız da, sizler de, Mahfi Hocam da ve sizlerin çocukları da, dünya dediğimiz bu gezegende, üretimini, gelişmesini ve finans sistemini oturtmuş ülkelerin kölelerisiniz. Gazınızı almak için kurulmuş bir sandık var, kimi seçtiğiniz kimse için önemli değil.

    Entel, kültürlü, okumuş, olmanız kadar Çomar olmanız da önemli değil.

    Önemli olan, her sene çalıştığınız miktardan, ne kadar faiz ödediğiniz ve ne kadar ucuza çalıştığınız. İster parlemento ile yönetilin, ister tek adam ile kimse umursamaz, bu sizin kendi derdiniz. Size para verenler, hükümetinizin onların parasını koruyup koruyamayacağına bakar.

    Bu düzene uymayıp, isyan ederseniz, size para veren ülkelerin sizden daha güçlü silahları vardır, haddinizi silah ile bildirir, aranızda kalanlardan o silahların parasını da tahsil ederler.

    Bu ister Amerika olsun, ister Çin olsun, ister Rusya olsun, ister Avrupa olsun farketmez. Her 4 güç te sizden daha donanımlı askere sahiptir.

    Reisin şimdi yaptığı gibi, Rusya'ya yanaşırım, Çine giderim gibi laflar boştur. Bu sözlerim ışığında düşünün, nereye giderseniz gidin, öbürü sizi tokatlayacak, işte Türkiye bu kadar aciz bir ülkedir.

    Şimdi, tıpış tıpış IMF kapısına...
    İnat mı ediyorsunuz? Hükümetiniz istemiyor mu?
    Bunlar Allah aşkına kimin umurundaki?
    Her tercihin sonunda fakirleşecek olan sizlersiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dünyada iyi örnek ve kötü örnek ülkeler var. Her ülke ektiğini biçer.

      Sil
    2. AB ile tam üyelik müzakeresi başladıktan sonra Türkiye'ye 4 yıl boyunca rekopr düzeyde doğrudan yabancı sermaye yatırımı geldi.

      Sil
    3. Selam hocam o yorumu yazarken AB sureci donemini Turkiye icin disa dusen bir zaman olarak aldim. Cunku tekrari ve geri gelmesi olasi degil artik.

      Nazik cevabiniz icin tesekkur ederim.

      Sevgiler

      Sil
  44. Birçok ekonomistin dudağını uçuklatan konu, çok güzel ve çok net açıklanmış. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  45. Yani FT özetle diyor ki;

    MB döviz alacaklarını da hesapladığında, kasasında 28 Milyar dolar var.
    MB bu parayı kamu bankalarından alacak, bu paralar kamu bankalarının MB'na borcu.

    Peki diyor, kamu banklarında bu kadar para var mı da MB'na vadesi geldiğinde bunu ödeyecekler?
    ---
    Olayın özü şu; bir ara Reis demişti ya, ülkeyi şirket gibi yöneceteğiz diye.

    Şimdi ülkeyi şirket gibi yönetiyorlar.
    Yani, ha MB rezervi, ha Ziraat bankası rezervi ha da Varlık fonu olmuş onlar için farketmez. Para bir oradan bir buraya gider, gelir, yüzdürülür, muhasebe işlemleri ile ondaki buna, bundaki ötekine aktarılır, hesap öyle gösterilir. Para biterse varlık fonu, teminat gösterilir, Katar'dan Çin'den para gelir, sonra o para bir şekilde kamu bankalarına geçer, ordan MB rezervine girer, ödeme zamanı ise tam tersi bir işlem olur, MB karşılıklı olarak parayı ( arka kapı dedikleri ) kamu bankasına aktarır, kamu bankası varlık fonuna, o da Katar'a. Sonra bir bakmışsınız, başka bir işlem ile tekrar MB rezervi dolmuş.

    Yeni olayımız budur.



    YanıtlaSil
  46. Enflasyon=karşılıksız para basmak. Ülkemizde % 20 enFİLasyon var. 12 milyar dolarcık para karşılığı para(TL) basarsın-Katar(veyâ başka bir ülke) ile dolar takası yaparsın..biz de pazarda herşey 10 TL'ye sâbitlenmiş gibi yeriz..1 TL'lik havuç 7 TL..kıriz yok diyen arkadaş'a ithaf olunur..
    Bir cebinde 3 ceviz var-bir cebinde 2 bâdem var..2 bâdemi verirsin sana 2 ceviz daha verirler..oldu 5 ceviz..tarlada 5 taş bulursun onları da verirsin 5 ceviz alırsın..oldu 10 ceviz..10 ceviz'in 8'ini yer bitirir sin-hani kıriz mi var 2 cevizim daha var dersin!.tak bir gün senin 5 taşını sana verip 5 cevizi geri isterler?!..cepte 2 ceviz var 3'ünü babalar gibi sattık şeypardon babalar gibi yedik dersin..alsana kırizin daniskası buhran..
    tedbir tevekkülden iyi değil midir?!..
    kıriz geliyor diyenler..daha kötü duruma düşmeyelim diyenlerdir..kanaatimce..yeter ki 5 taş oynamayalım..cevizimizin bol olması DİLEKLERİMLE..halil topuz Tekirdağ küçük esnaf..

    YanıtlaSil
  47. Hocam, eğer rezervler gerçekten 16 milyar a düşmüş ise,
    bu durumda, "Şakkadanak Teorisi" ni uygulamak için gereken 30 milyar bile yok kasada demektir.

    Necmettin bey ile hiç görüştünüz mü?
    Kendisi ne düşünüyor bu konuda, bir bilginiz var mı?

    Hocam, ekonomide yerli ve milli bir teorimiz var MB rezervleri üzerine, onu bile uygulayamıyoruz.

    YanıtlaSil
  48. Hocam iyi akşamlar
    Turkiye'nin ekonomik kalkınma icin izlemesi gereken yol sizce klasik yaklaşım mi olmali.Disaridan gelicek yatirimlar sadece tüketim mallarina yönelik olacagi icin ekonomik bir buyume saglamak mümkün mü?
    Eğer Türkiye Temel mal üretimini kendi sermayesiyle yapabilirse buyume ne boyutta olur bu sartlar altinda bu sorduklarım mümkün mu?
    Yazdığınız yazilari büyük bir ilgi ve keyifle okuyorum sizin gibi kıymetli bir hocamızın elinden bu bilgileri birinci elden almak büyük bir elzem emeginize sağlık iyi gunler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye'nin ekonomik kalkınması için izlemesi gereken yolun ilk adımı hukukun üstünlüğünün, yerel yönetimlerin bağımsızlığının, yasama, yürütme ve yargı erklerinin ayrılmasıyla başlaması gerekir.
      Sonrası gelir.

      Sil
    2. Aynen böyle, Hukuk’un üstünlüğünü yürütecek olan hakim ve avukatların da çok acil yurtdışı iş görgü ve bilgisini artırması gerekiyor. Mevcut kafalarla, hukukun üstünlüğünü getiriyoruz zanneder, getiremezler. Vatandaş hakları konusunda çok vasatlar.

      Sil
  49. Kerem İNANIR19 Nisan 2019 23:16

    Şeffaf olmak, tarafsız olmak, güvenilir olmak. Galiba Merkez Bankası bu işleri bırakalı çok oldu :((
    Ayrıntılı yazınız için teşekkürler hocam, emeğinize sağlık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef bütün Türkiye bıraktı bu işleri.

      Sil
  50. Bizde cefa da bitmez vefa da. Bu kötü gidişat beni kederlendirmiyor, bilakis daha umutlu olmamı sağlıyor. Bütün kurnazlıklarına rağmen sonuç değişmeyecek, yok olacaklar. Okumuş aydın ahlaklı ilkeli dürüst nesil yaralarımızı saracaktır. Sans onlara verildiginde fedakarlikla yine duze cikmamizi sağlayacaklardir. Ben inaniyorum. Ben umutluyum. Sıra sizde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 23.18
      Dedikleriniz de temennilerinizde hakli olabilirsiniz ve hatta haklisinizda
      Ancak bu isler maalesef sadece secim kazanmakla liyakatla bilimle aydinlanma ile sadece olmuyor. Demokratik kurumlari da saglam temele oturtmakla mumkun. Sonucta bu demokratik kurumlar birbirlerini denetleyen hatta ve hatta meclis vs yoluyla yasa cikartan anayasa olusturabilecek kurumlar.
      Bunun icin de bahsettiginiz hayalleri saglam temele oturtabilmek yasatabilmek ve korumak icin " Okumuş aydın ahlaklı ilkeli dürüst ve BAGIMSIZLARDAN" OLusan SENATO lu yani cift meclisli sisteme ihtiyac muhakkaktir. Senatolu Cift meclisli sistem tum cagdas ileri demokratik ulkelerde bilhassa tum avrupa ulkelerinde mevcuttur ve bakidir. Boyelelikle ucuz yollu cahillige bulanmis populizm soslu siyasetten ve tehlikelerinden uzaklasilir.
      Okumuş aydın ahlaklı ilkeli dürüst Bagimsiz kisilerden secimle olusan SENATOnun varligi bu gibi sapmalara karsi demokrasiyi kulturu ve bilimi korur.Bunlarin hakim olmasini siyasi arenada saglar.

      Sil
  51. Bizde cefa da bitmez vefa da. Bu kötü gidişat beni kederlendirmiyor, bilakis daha umutlu olmamı sağlıyor. Bütün kurnazlıklarına rağmen sonuç değişmeyecek, yok olacaklar. Okumuş aydın ahlaklı ilkeli dürüst nesil yaralarımızı saracaktır. Sans onlara verildiginde fedakarlikla yine duze cikmamizi sağlayacaklardir. Ben inaniyorum. Ben umutluyum. Sıra sizde.

    YanıtlaSil
  52. MB gayet şeffaf o rakamlar gizli değil. Çok zarar ettirdi mb onlara, intikam peşindeler, sizde eleştirecez diye aynı yolu izlemeyin. benzer manipülatif hareketler asya krizinde vs. yapıldı az güçten düşeni yeme operasyonu, ama oyunu kuralına göre oynadı MB siz öyle yapıyorsanız bende böyle dedi, en güzeli bundan sonra bu yöntemi herkes öğrendi artık söğüşe son. Gerçi Hong Kong bunları kendi borsasına likidite verip bertaraf etmişti ama o riske girmek iyi olmayabilirdi çünkü Türkiyede hareket edenler kağıtlarıda elinde tutanlar, ellerinde olmayan tek şey TL... işlerini iyi öğrenmişler Hong Kongdan ders almışlar belli... TCMB bugün dünyanın en yetenekli MBlerinden biridir, çaresizlikten ağzı açılmadık her yolu denemiş başarılı olan olmayan her şeyi keşfetmiştir, diğer MBlere yolu açmıştır. Güven kalmadı? eh zaten spekülatörlerle-tefecilerle iş yapıyoruz, doğrudan yatırımcıyla değil ya, ne güveni...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. adsız 23:48 bizim merkez bankası kadar enflasyon hedefi açıklayıp da %100 tutturamayan bir başka merkez bankası yok dünyada!. bu merkez bankası mı dünyanın en yetenekli merkez bankalarından birisi. evet başarısızlık konusunda çok yeteneklidir doğru. kur tahminleri enflasyon tahminleri gibi konularda çok başarısız olup dalavereli swap viop gibi işlemlerde çok başarılıdır. tipik türk kafasına sahibiz işte ve sadece dalavereli işlerde başarılıysak çok yetenekli olmuş oluyoruz. o kadar yetenekliyiz ki; 652 milyar dolar gibi devasa yabancı sermaye geldi bununla bir tane dünya markası yaratamadık.. çok yetenekliyiz çokkk..

      Sil
  53. Olayın özeti şudur. Kurnazlık, cin fikirlilik konusunda millet olarak iyiyiz, hatta şu anki yöneticilerimiz bu konuda tüm zamanların en iyisi. Ama kurnazlık bir yere kadar idare ediyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şark kurnazlığı kısa sürede durumu iyi gösterir ama uzun sürede işlerin daha da bozulmasına yol açar.

      Sil
  54. Haddimi aşmıyorsam:
    Bankadan risk alarak/çok yüksek faiz ödeyerek kredi alıp hesabımda "param var! “ diyorum, işi bilenler de "iddia ettiğin gibi bir paran yok!" diyor. Bunun açıklamasını yapması gereken de Merkez Bankası, resmi bir açıklama yapmıyor.
    Burada, kim dindar, kim vatan haini; tartışıyoruz. Hepimize kolay gelsin..

    YanıtlaSil
  55. Hocam Merkez Bankası gibi bağımsız bir kurum bu tür uygulamalara başvurabiliyorsa, iktidarın daha rahat etki ettiği kurumların veri ve analizlerine nasıl güveneceğiz? Her şeyin aslında göründüğünden daha kötü olduğunun tescili değil midir bu? Mesela TUIK verilerinin hakkaten şeffaf olduğunu ve gerçekleri yansıttığını söyleyebilir miyiz? Bunu bir statement olarak söylemiyorum, samimi olarak merak ettiğim için soruyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MB ne iktidarın etki etmediği yalnızca bir varsayım. Varsayımlar her zaman gerçeği yansıtmaz.

      Sil
  56. Hocam hem doğum gününüzü kutluyor, sağlıklı ve mutlu bir ömür sürmenizi diliyor; hem de yazılarınız için çok teşekkür ediyorum. Ben bu kadarcık kalan rezervimiz ile " Benzin vardı da biz mi içtik " denilecek günlerin ne kadar yakınında olduğumuzu sormak istiyorum.

    YanıtlaSil
  57. Hocam yazınız için teşekkürler.Emeğinize sağlık. İzniniz olursa birkaç sorum olacaktı.

    1)"Merkez Bankası bünyesindeki döviz karşılığı TL swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satış limiti 4 Nisan'da yüzde 30'dan yüzde 40'a çıkarılmıştı" ifadesi ne anlama geliyor? Her bir bankanın TCMB ile yapabileceği döviz karşılığı TL swap miktarının (yaşayan swap tutarının) en fazla TCMB swap piyasasında TCMB'nin diğer tüm bankalarla yaptığı ve henüz vadesi gelmemiş swap işlemleri toplamının yüzde 40'ı kadar olabileceği anlamında mı?

    2)TCMB bünyesinde döviz depo karşılığı TL depo ve TL depo karşılığı döviz depo olmak üzere iki farklı swap piyasası mı vardır? Şayet öyleyse swap satış limitiyle ilgili yapılan düzenleme sadece ilkini mi kapsamaktadır?

    3)TCMB sadece kendi bünyesindeki piyasada mı swap işlemi yapmaktadır yoksa swap işlemleri gerçekleştirdiği başka piyasalar da var mıdır?

    Saygı ve sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1) Ben bu dediğiniz gibi olduğunu anlıyorum.
      2) Aynen öyledir ve ilkini kapsar.
      3) Ağırlıklı olarak kendi bünyesindeki piyasada yapıyor.

      Sil
    2. Teşekkür ederim Hocam.

      Sil
  58. Öncelikle emeğinizle elde ettiğiniz bilgileri bizlerle paylaştığınız için size saygı duyduğumu belirtmek isterim.
    Acaba neden ülke dışından en kısa sürede bilançolar daha fazla kötüleşmeden borç para almıyoruz ya da yurt içi bankalarla swap ve benzeri işlemlerle işlerin yoluna gireceğini mi düşünüyoruz.
    Piyasaların emperyalizmin kurduğu kâr ve zararın olduğu bir oyun olarak düşündüğümüzde bu oyunda oynamaya karar verdiğimiz ve bu oyunda yıllarca oynadığımız halde diğer oyunculara kıyasla jeostratejik avantajlarımızı da göz önüne aldığımızda neden daha az kârlıyız? Sanırım bu oyunda kendimizi daha çok geliştirmemiz gerektiği ortadadır.
    Aslında çokça kez yapısal reform yapmamız gerektiğini ifade ediyoruz. Fakat bence biz yapısal reformları,reformların olması gereken ana unsurlarını çağın gereklerine göre eksik yapıyoruz. Ve bundan dolayı hep başarıyoruz derken tökezliyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Yurt dışı bize borç vermekte eskisi kadar istekli değil.
      Riskleri artırdığımız sürece bu düzenden kazançlı çıkma şansımız düşer.
      Çok doğru. Eksik yapmanın ötesinde bazen yaptıklarımız yapısal deform oluyor. Mesela son anayasa değişikliğiyle yaptığımız tek adama yetki veren sistem bunun tipik örneğiydi.

      Sil
    2. Mahfi Bey,
      Yönetim sistemi konusunun çok önemli olduğunu düşünüyorum.
      Bu konuda aydınlarımızın ne düşündüğünü ve
      Türkiye için en uygun yönetim biçimi ile ilgili fikirlerini gerçekten merak ediyorum...
      Sizin Türkiye için önerdiğiniz en ideal yönetim sistemi modeli,tam olarak nedir?
      Ve NEDEN Türkiye için idealdir?
      Anlayabilmek adına biraz açayım.
      Önerdiğiniz model;
      Referandumdan önceki haliyle yönetildiğimiz parlamenter sistem mi?
      Yoksa o sistemin,yeni bir anayasa veya yeni çıkarılacak yasalarla restore edilmiş bir hali midir?

      Bugün uyguladığımız başkanlık sisteminin;yapılacak yeni düzenlemelerle oturması,toplumun ihtiyaçlarına cevap verir hale getirilmesi ve zaman içinde Türkiye için ideal bir yönetim şekline dönüşmesi sağlanabilir mi?

      Saygılarımla,

      Sil
    3. Başkanlık sistemiyle çok kötü yalpalıyoruz, yalpalayacağız. Seçim sonrasındaki yürütme ve yargı organlarının durumu bunu çok açık biçimde gösteriyor. Erdoğan son günlerdeki demecinden birinde yasama organının başındaki kişi de bizim partimizden diyerekten konuşmasına devam ediyordu. 4.Kuvvet Medya’nın durumu da açıktan çok öte açık. Sonumuz hayırlı olsun. Kimse Atatürk devrimleri bize yoktan bahşedilmiş gibi zannetmesin. Kaybedersek bir daha çok zor buluruz. Sonunda da bugün ortadoğudaki diğer İslam ülkelerinin düştüğü duruma düşeriz.

      Sil
    4. Sayın Adsız 01:21,
      Çözüm olarak önerdiğiniz yönetim modeli nedir?
      Ve neden?

      Sil
    5. Hukuk devleti normlarının sağlandığı, halkın asıl egemen olarak yönetenlerden hesap sorma imkanının olduğu, net ve belirgin kuvvetler ayrılığına sahip her sistem olabilir.

      Sil
    6. Sayın novumpelvis,
      Sistemin adından ziyade,nasıl uygulandığıdır önemli olan.
      Tam da bu noktada;vatanseverlerin,aydınların,stk’ların ve medyanın,elini taşın altına koyması lazım.
      Madem ki iktidar,bu aklı üretmek için üstüne düşeni yapmakta ayak diriyor veya istemiyor.
      O zaman tüm unsurlar,halkı bilinçlendirmek için olanca güçleriyle ve nefesleri tükenene kadar anlatmaya devam edecekler.
      Halk da seçimini yapacak.
      2019 yılında yaşıyoruz.Burası ne tunus,ne mısır,ne libya,ne de suriyedir.
      Aklımızı başımıza alalım.Şu işleri halledip,bir an önce yolumuza bakalım.

      Sil
  59. Teşekkürler Mahfi hocam. Bu tehlikeli oyunlar daha ne kadar sürecek sizce? Borsanın yükselmesini nasıl açıklıyorsunuz?

    YanıtlaSil
  60. Hocam değerli ekonomi yorumlarınız için teşekkür ederiz. Her daim takipteyiz. Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  61. Biz ne yapalım hocam, peki?

    Anladık, yöneticiler işi batırdı, Merkez de onlara uydu sıvadı,
    yabancılar da üzerine tüy dikiyor.

    Ben buraya kadar çok iyi anladım.

    Benim sorum, bu bilgiler ışığında ben ne yapayım?
    Kabak gibi oturup bekleyim mi?
    Şimdiye kadar yaptığım gibi vergi verip bu elemanları beslemeye devam mı edeyim?
    Yoksa atlayıp bu diyardan gideyim mi?

    YanıtlaSil
  62. Grafikte mavi cizgi +5bn$ artmis, kirmizi cizgi -10bn$ azalmis gibi gorunuyor. Sizce bu “mismatch “in sebebi me olabilir? Saygilarimla, Selcuk

    YanıtlaSil
  63. Ülkemiz hiç bir dönemde bu kadar kötü yönetilmedi.Meclis görüntüde var.

    YanıtlaSil
  64. Mahfi bey ve diğer katılımcılar herbirinize teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  65. Hocam sizi Atilla yeşilada ve Erkin şahinözü birkaç ekonomisti daha takip ediyorum.
    Merkez Bankasının swap le net dövizi artırdığı bunun uygun olmadığını hiçbiri F.T.öncesi yazmadı.
    F.T açıklama yapınca herkes bilgiç bilgiç konuşuyor.
    Bizim ekonomistler bazı verilere mi ulaşamıyor ,yangına körükle gitmeyelim mi diyor?
    Bizde işler böyle yürür kabullenmişliği mi var?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi