Yılın İkinci Yarısı Sıkıntılı Görünüyor

2016 yılının ilk yarısı Türkiye ekonomisi açısından fazla sıkıntı yaratmadı. Yaşanan terör olaylarına, jeopolitik sorunlara, ihracattaki gerilemeye karşın Türkiye ekonomisi en azından durumu idare etmeyi başarmış görünüyor. Buradaki kritik soru şu: Bu böyle devam eder mi? Ne yazık ki bu soruya olumlu yanıt vermek mümkün değil. Yılın ikinci yarısında karşımızda daha ciddi sorunlar olacak.  

(1) Petrol fiyatlarındaki düşüş ilk yarıda bize cari açığı düşürmek açısından çok yardımcı oldu. Bu olumlu gidiş ikinci yarıda devam etmeyecek gibi görünüyor. Aşağıdaki tabloda Brent petrolün Ocak 2015’den başlayarak aylık ortalama varil fiyatları yer alıyor (her ayın 15. Gün fiyatını ortalama olarak aldım.)


Tablo bize petrol fiyatlarının 2016 yılının ilk 5 ayında geçen yılın fiyatlarına göre çok düşük olduğunu, dolayısıyla petrol ithalatına ciddi kaynak harcayan bir ülke olarak bu düşük fiyattan oldukça fazla yararlandığımızı gösteriyor. Bunun da etkisiyle cari açığımız Mart 2016 itibariyle 30 milyar doların altına geriledi. Ne var ki petrol fiyatları artık yükselmeye başlamış bulunuyor. Aşağıdaki grafikte bu durumu izlemek mümkün (mavi çizgi 2015 yılının, kırmızı çizgi 2016 yılının ilk 5 ayının gerçekleşmiş petrol fiyatlarını, kesikli kırmızı çizgi de 2016’nın kalan aylarına ilişkin tahmini gösteriyor.) 

Eğer bu tahminler gerçekleşirse Ağustos ayına kadar geçen yılki fiyatların altında kalan ve bu nedenle cari açığın düşüşüne katkı yapan petrol fiyatları bu etkiyi kaybedecek hatta büyük olasılıkla olumlu etki tersine dönmeye başlayacak. Bu durum cari açığın yeniden yükselişe geçmesine yol açabilir.

(2) Enflasyondaki düşüşe neden olan etkenler arasında gıda fiyatlarındaki düşüş ve kurdaki gerileme en ön sırada yer aldı. Buna karşın çekirdek enflasyon bu düşüşe pek katılmadı. Bunu aşağıdaki grafikten gözlemleyebiliriz (mavi çizgi manşet enflasyonu yani TÜFE’yi, kırmızı çizgi de çekirdek enflasyon olarak aldığımız I endeksini gösteriyor.)



Enflasyonun kalıcı olarak düştüğünü görebilmemiz için I endeksinin de manşet enflasyona ayak uydurması gerekir. Yılın ilk 4 ayında bu gerçekleşmedi. Öte yandan geçen yılın yüksek enflasyon oranlarının bu yıla olumlu yansımasından kaynaklanan baz etkisinin sona erdiği aylara girmiş bulunuyoruz. Dolayısıyla önümüzdeki dönem artık manşet enflasyonun düşüşünün son ereceği dönem olacak. Buna asgari ücret artışının yansımalarının da yavaş yavaş ortaya çıkarak enflasyonu artırıcı bir katkı yaratacağını eklersek durumun pek parlak olmadığı anlaşılmış olur.  

(3) Fed, sürekli ertelediği faiz artırımını yılın ikinci yarısında gündeme getirebilir. Bu, mutlaka bir faiz artırımı şeklinde olmayabilir. Fed, eğer faizi artıracağını ifade etse bile bunun etkisi büyük olur. Türkiye gibi dış kaynağa bağımlı ekonomilerden önemli ölçüde kaynak çıkışı olursa kurlar yükselir ve TL hızla değer kaybedebilir. Bu da bize bir yandan enflasyon bir yandan da GSYH ve kişi başına gelir düşüşü olarak yansır.

Kıssadan hisse
Henüz bu sıkıntıları çözebilme imkânı varken risklerin gereksiz biçimde artmasına yol açan meseleler yaratmaktan vazgeçip ekonomideki gerçek sıkıntıların üzerine eğilmek için belki de son fırsatlar bunlar. Hepsine değilse bile yapısal reformların bu ortamda yapılabilecek olanlarına girişmek için hala bir imkân var. Onu da kaçırmayalım. Son pişmanlık fayda etmez. 

“Yitirdiğin parayı belki bulursun ama yitirdiğin zamanı bir daha bulamazsın” Çin Atasözü.

Yorumlar


  1. Dünya ekonomisi büyüklüğü durgun karakter yüklenmesine etkinlikli iken petrol fiyatlarının seyrini efendiler neye göre belirliyor. Petrol fiyatlarında ki efendi etkisi usd ve usd faizleri açısından ne ifade ediyor.
    ABd nin faiz arttırımı borçlanma kabiliyetini ne kadar etkiliyor ve bunun maliyeti hangi algoritmik oyunları içeriyor.
    Hiç bir şey anlamıyorum.
    Fakat benim kişisel inancım. Dünyadaki değersiz tasarrufların pompalanması gerekiyor ve Türkiye nin borçları daha çok çok şişirilecek diye düşünüyorum.Bence cari açık bir ülke sorunu fakat bir atıl sorun...... Türkiyenin ne olacağından çok... Sistemin efendilerinin ufukları önemli.....

    YanıtlaSil
  2. Hocam, biz sözünüzü ettiğiniz yapısal reformları neden yapmıyor veya yapamıyoruz?...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mesela eğitim reformu yapmamız gerekiyor. Güney Kore ne yaptı? Ağırlığı tümüyle bilimsel ve sorgulayıcı eğitime verdi. Sizce biz bunu mu yapmak isteriz yoksa soru sormayan önüne konulanı ezberleyip büyüklerinin dediğinin doğru olduğunu kabul eden çocuklar yetiştirmeyi mi isteriz? Bu soruya vereceğiniz yanıt bizim niçin yapısal reform yapamadığımızın da yanıtı olacak.

      Sil
    2. Güney Kore'deki okullarda din kültürü ve ahlâk bilgisi eğitimi de veriliyor. Bunu hasır altı edemezsiniz.

      Din kültürü ve ahlâk bilgisi eğitimi ve bilimsel eğitimin yan yana yürüyebildiğinin timsallerinden biridir Güney Kore.

      Samsung'da (Güney Kore'deki, dünya geneli ayrı) her sabah iş başı yapan milyonlarca personelin, dini ritüellerle başarı ve bolluk dilediklerini sonra çalışmaya başladıklarını bilmiyor musunuz?

      Sil
    3. Korede din ve inancın nüfusa göre dağılımı şöyle:
      Ateizm %46.5
      Budizm %22.8
      Protestanlık %18.3
      Roma Katolik Kilisesi %10.9
      Diğer Dinler %0.7
      Won Budizm %0.3
      Konfüçyüsçülük %0.2
      Cheondoizm %0.1
      İslamiyet %0.1

      Bir anlatın da biz de öğrenelim nasıl bir dersmiş o Korelilere verilen din ve ahlak bilgisi dersi. Çoğunluk ateist olduğuna göre ateizm mi öğretiyorlar bunlara.
      Korelilere 5 yaşından başlayarak bu dünyanın yalan olduğu, asıl olanın ahiret olduğu ve asıl olarak oraya gitmek için çalışılması gerektiği de öğretiliyor mu?

      Sil
    4. konu dinden açılmış iken bir anı mı anlatayım.
      .... muhabbet derinleşir.
      konuştuğum şahısa bazı asya bölgelerinde Tek Tanrı kavramı olmadığı dolayısıyla BÖYLE BİR DÜŞÜNCE KAVRAMLARI OLMADIĞINI SÖYLEDİĞİMDE...
      Sanki komünizim yıkılmış gibi ..boşlukta kaldı... biraz Ömer Hayyam okusun Adsız kardeşimiz.

      Sil
    5. Şunlarla başlayabilirsiniz:

      Güney Kore'de fabrikada güne başlarken, iş başı ritüeli:
      https://www.youtube.com/watch?v=qNhCsm2bbq4

      Güney Kore'de Budizm ile Hristiyan sekterliği arasında yaşanan sürtüşme:
      https://www.youtube.com/watch?v=DaU71lM3BXs

      Güney Kore'de akademide yüksek başarı elde etmek için kamçılanan üniversite öğrencilerinin intihar etmesi:
      https://www.youtube.com/watch?v=TXswlCa7dug

      Güney Kore'de dinleri hayattan büsbütün kaldırmak için çırpınan akademisyenler ve özellikle iktisatçılar yok, ama ne yazık ki Türkiye'de var.

      Laiklik dinleri hayattan kaldırmak demek değildir. Topluma örnek olmaları gerektiği söylenen bazı akademisyenler bunu iyi öğrenmeli.

      Sil
    6. Güney Korey bizzat Amerika tarafında desteklendi ve teknoloji transferi yapıldı . Aynı Amerika bize teknoloji transferi yerine süt tozu , çocuk bezi ve üretmeyelim diye tank ve uçak verdi. Bizim de suçumuz da var kabul ediyorum bu arada.

      Sil
    7. Adsız 19:45 ve Adsız 22:35 Çin, G.Kore gibi ülkelerdeki tek bir rituel ya da geleneksel davranış yapısına bakarak, genellemeler yapmak doğru değildir. Sizin yaklaşımınız ile nasıl hatalı bir sonuç üretilebileceğini şu şekilde ifade edeyim: Japonya'nın feodal bir devlet halinden çıkıp, dünyanın sayılı endüstriyel güçleri arasına girdiği döneme "Meiji Reformu" denir. 1868-1912 arasındaki bu dönem, bir ülkenin bu kadar kısa zamanda nasıl değiştiğine, geliştiğine yönelik az sayıda örnekten biridir. Feodal yapıda ve askeri bir liderin yönettiği Japonya ortadan kalkmış, İmparatorluk makamı sembolik bir makam olmaktan çıkmış,başında imparator ve merkezi hükümetin olduğu bir yapı kurulmuştur. İmparatorluk makamı, aynı zamanda tanrısal ve kutsal bir makama oturtulmuştur. Japonya'nın en hızlı geliştiği ve insanlık tarihinde az görülebilecek bu hızlı gelişmeyi, ölümlü bir insan olan Japon İmparatoru'nun anayasa ve kanunlarda tanrısal bir kimlik ile tanımlanmış olmasına bağlamış olsaydım, önemli bir hata yapmış olacaktım. Devletlerin ve toplumların analizini tek bir değişkene göre yapar isek, çok yanılırız. Bu değişkenlere hakim olmak için ise başta tarih olmak üzere çeşitli sosyal bilimlere hakim olmak gerekir. Lütfen Avrupa'da saygın bir üniversitede yer alan din üzerine yer alan bir doktora programının içeriğini ve süresini inceleyiniz, hangi sosyal bilimlerden bu programın faydalandığını gördüğünüz zaman farklı bir bakış açısı elde edeceksiniz.

      Sil
    8. Mahfi Hocam, İslam yarın ölecekmiş gibi ahirete, hiç ölmeyecekmiş gibi dünyaya çalışın der?
      İslamı dedikodulardan değil Kuran ve Sünnetten öğrenirseniz böyle yanlış cümleleri etmez ve burada sizi takip eden binlerce insanı dininden uzaklaştırmaya vesile olmazsınız.

      Sil
    9. Ben kimsenin dinine, imanına, inancına veya inançsızlığına karışmam. Kimsenin inancını etkilemek gibi bir niyetim yok, hiç bir zaman da olmadı. Herkes özgürce inanır ya da inanmaz. Ben size gözlemlerimi yazıyorum.

      Sil
  3. 96 yılında hükümete ssunduğunuz istikrar programı raporunu dönemin hükümeti dikkate aldı mı? aldıysa eğer, o dönem ülkenin içine düştüğü durumu klavuzu karga olanın şeklinde yorumlayabilir miyiz? Yoksa, olsun reklamın iyisi kötüsü olmaz mı diyelim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Almadı ve biz hep birlikte 2001 krizine kadar gittik.

      Sil
  4. Bu böyle devam eder mi? Ne yazık ki bu soruya olumlu yanıt vermek mümkün değil. Yılın ikinci yarısında karşımızda daha ciddi sorunlar olacak.

    ...olabilir.

    Diye yazmanız daha doğru olmaz mıydı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır derler.

      Sil
    2. Müneccim misiniz?

      Sil
    3. Hayır bilimsel düşünce sürecini izliyor.Gözlem yapıyor determinist şablonlarla karşılaştırıp anoloji yapıyor. Ayrıca neden sonuç açıklaması yaptığı için öngörülerinin hangi şartlarda yanlış çıkacağınıda ortaya koymuş oluyor.

      Sil
    4. Müneccim diye birisi yoktur. Tahmin yapanlar ikiye ayrılır: (1) Bilimsel olarak verileri kullanıp varsayımlar yaparak tahmin yapanlar. Ki bunlar tahminleri tutmadığında bunu kabul eder ve nedenlerini araştırırlar. (2) Müneccim ve falcılar. Bunlar gaipten haber aldığını söyleyen ve garibanları buna inandıran insanlardır. Genellikle insanların arkasından nasıl kandırdıklarını anlatıp alay ederler. Aslında müneccim ve falcı diye bir şey yoktur, yalana inananlar ve inanmak isteyenler vardır.

      Sil
    5. Iste Islamiyetin algilanmasi ulkemizde... Buyu, muneccim, mucize... Ondan sonra dusunup duralim hocam bu memleket niye bir yere gitmiyor diye... Nasil gitsin? Isimiz gucumuz avanta. Muneccim olalimki calismadan kazanc saglayalim...

      Sil
  5. Amerika'nın desteği devam ettiği sürece bize bir şey olmaz hocam. Yeter ki adamları kızdıracak şeyler yapmayalım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arkadaşa katılıyorum. Türkiye Amerikanın uç karakoludur. Dolayısıyla müttefikini ayakta tutacaktır.

      Sil
    2. Doğru olabilir yalnız bazen ayakta tutmak destekle değil tersini yaparak olur.

      Sil
    3. Sabriniza hayran kaldım mahfi bey.adam din den girdi u.s. yalakaligindan çıktı. Siz yine sebat gösterip bir insan bir insandir deyip ısrarla anlattiniz.hocalik bu olsa gerek.

      Sil
  6. Hocam merhaba. Mesela biz dışarıdan bir mal ithal ediyoruz ve bu mal damplingli çıkıyor ve yerli sanayimize zarar veriyor. Bu durumda koyulan antidamping vergisini kim ödüyor. Dampingi yapan ithalat yaptığımız ülke mi yoksa malı ithal eden taraf mı?

    YanıtlaSil
  7. Dogru tespitler.Elinize saglik hocam.

    YanıtlaSil
  8. Tabii ki hukumetten ve AKP'den kimse bu gerceklerle ilgilenmeyecek. Tek hedefleri baskanlik sacmaligi. Goreceksiniz MHP'nin kongre yapmasini da polis zoruyla engellemeye calisacaklar. Tam bir rezalet ortaya cikacak o zaman. Ekonomi kimin umurunda. Onemli olan tek kisinin cikarlari.

    YanıtlaSil
  9. Hocam Euro ve Dolar'da yön ne?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha çok iniş çıkış olur. Ama ikinci yarıdan başlayarak yön genel olarak (yine arada iniş çıkışlar olsa da) yukarı doğru olacak diye tahmin ediyorum.

      Sil
    2. Haziran'a kadar dalgali. Haziranda FED artis yapacak, ondan sonra dolar yukari. Euro dolar'a karsi deger kaybeder.

      Sil
    3. ben bir rüya görüyorum usd:89 kuruş euro :4,26 tl

      Sil
  10. hocam öncelikle yazılarınız için teşekkürler; dolar tahmininizde değişiklik varmı, en sonki revize tahmininiz hala geçerlimi.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Evet tahminimi değiştirmiyorum.

      Sil
    2. Hocam, teyit etmek için soruyorum. Bu bağlantıdaki yazıdan sonra bir paylaşımınız oldu mu? http://www.mahfiegilmez.com/2016/01/ekodiyalog-2016-tahminleri.html Hedefiniz USD/TL 3,40TL geçerli midir?
      Burada da 3,30 var çünkü: http://www.mahfiegilmez.com/2015/12/2016-tahminlerim.html

      Sil
    3. 3,30 geçerli olan tahminim. 3,40 yok.

      Sil
  11. Hocam asgari ücret artışının enflasyona yansıması için ne kadar süre geçmesi gerekir,gecikmeli bir etki söz konusu mudur?
    Hocam birde "önemli ölçüde kaynak çıkışı olur,kur yükselir TL değer kaybeder ve enflasyon düşer" hocam aklıma yatıyor fakat şu aklıma takıldı,kurun artması enflasyon düşüşünü yavaşlatır diye düşünüyorum ve bu etki tam tersi enflasyonu arttıracak kadar etki yaratabilir mi?
    Hocam şimdiden teşekkür ediyorum.Yazilarinizla kitaplarinizla aydinlattiginiz için ayrıca teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu etki benim tahminime göre 3 - 6 ay arası bir süre alacak.

      Sil
  12. Kısaca ya Kemer'leri bağlayın yada paraşütleri takın volatilite arşa çıkacak diyebiliriz������

    YanıtlaSil
  13. hem ekonomist hem de tarikatciyim. tarikatimizda faiz meselesi uzerine sohbet veriryorum. katilmak ister misiniz.

    muhabetle

    YanıtlaSil
  14. 2014 Dünya ticaret hacmi: ihracat 19,13 trilyon dolar; ithalat 19,08 trilyon dolar. Mahfi Hocam, ihracat ile ithalat rakamları neden birbirine denk değil, bu fark nereden kaynaklanıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen istatistik hatalar olabiliyor bazen de yıl kaymaları. Hatta bazen hayali ihracat varsa o da bozuyor hesapları. Bir ülkeden ihraç edilmiş gibi görünen malları ithal ettiği söylenen ülke doğrulamıyor.

      Sil
  15. Mahfi hocam soz petrolden açılmışken mustafa kemal ve silah arkadaşlarının musul ve kerkuku alamaması bence allahin bir lütfü. Herhalde onlar da alınsaydı suan ülke olarak hapı yutmustuk bir suriye olabilirdik. Bence allahin bir iyiliği değerini bilmek lazım diye düşünüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Musul ve Kerkük Türkiye dışında kalmış olsa da Irak petrollerinden alınması gereken petrol hakkı vardır. Alamadığımız ve Özal zamanında vazgeçilen. Yazılarım var.
      http://www.radikal.com.tr/yazarlar/mahfi-egilmez/1-milyar-dolarlik-petrol-payi-661700/
      http://www.radikal.com.tr/yazarlar/mahfi-egilmez/petrol-alacagi-gercegi-657559/
      http://www.radikal.com.tr/yazarlar/mahfi-egilmez/yanlis-hesap-ve-bagdat-661891/

      Sil
  16. Turizm gelirlrini hic hesaba katmamissiniz. Halbuki turizm turkiyede hem ic piyasa hem dis piyasa icin gereki dovizi saglayan yegane sektorlerin bainda geliyor. Bana kalirsa bu kadar kotu bir sezona turkiye hic girmemisti etkisi temmuzun ortalarindan sonra artarak kendini belli edecektir.

    Tabii bu arada fed faiz arttirimi haziranda olmasa eylulde adeta emir gibi konuslmaktadir.

    Petrolun fiyati yonu de yukari yonlu bu seneyi 50/55 dolar petrol varil fiyati ile kapatirsak dugun yapalim. Benim korkum 60 dolar bandina cikmasi. Zaten petrolculerin toplantilarindan herhangi birinde neredeyse kesin gozuyle bakilan arz kisitlamasi durumu cikacaktir. Elleri kulaginda en basit mantikla abdli petrol ureticileri akarte etmek bir de uzun vadede petrol fiyati istikrari icin avrupanin ekonomilerinin toparlanmasini beklmekti. Neredyse bu iki kosulda gerceklesti yaz aylarinda bu iki kosulda daha belirgin bi sekilde kendisini gosterecektir. Iranda zaten amborgonun acligi ile gozunu doyurma noktasina gelecektir. o da arz kisitlamasi yonunde bildirim dusunce sunacaktir.

    ayrica sunu soylemeden edecemeyecegim tarim urunleri ihracati malumunuz uzere en cok yaz aylarinda rusyaya yapiliyordu rusya ambargosu asil etisini bu yaz gosterecektir. kisin zaten cok etkisini hissetmedik asil etki yaz ayinda gorulecek.

    ////Bu gelismeler isiginda/////

    .dolar ve euro yukari yonlu ivmelenir. dolarda 3.25 bandi olursa sukur eyvallah demekte fayda goruyorum.

    .issizlik, turizmdeki kayiplar ve sayilari gun gectikce artan ve calisma izinleri verilern multecilerle birlikte %12/13 bandina cikar.

    .cari acik yukselir turizmin bittigi ihracatimizin dustugu ortamda rusya diger pazar kayiplarinin reel etkisi ile cari acik gsmh seviyesi dramatik olarak yukselecektir.

    .enflasyonun kaderi merkezden cikti komisyoncu uretici ve havalar denkleminde tarim urunleri cercevesine girdi. kaderimiz bu denkleme kaldi bagli %10lar bandini gorecegimize hic kuskum yok.Bu vesile ile Eylulden itibaren enflasyonda yukselme yonunde dramatik bir kirilma yasanir olacagini dusunuyorum.


    ozellikle temmuzun 2. haftasindan itibaren bu yukaridaki etkilerin artarak etkisini gosterecegini dusunuyorum. Sonbaharda gercekten carsi pazardan gundelik hayattan siyasal hayata ekonomik dalganin yansimalarini gorecegiz. Temmuz basina kadar allah kerim.tek umudumuz yeni bir siyasal bolgesel terorsel sozsel cebirsel bombanin patlmamasi bu nedenle suanki mevcut durum haziran sonu temmuz basina kadar surdurulebilir idare edilebilir, bi sikinti yaratmaz. ondan sonrasi yukaridaki gibi.

    YanıtlaSil
  17. Hocam iyi akşamlar.6 aydır sizi takip ediyorum.Bir sağlıkçı olarak sizden çok şey öğrendim.yazılarınız çok sade anlaşılır.size teşekkürü borç biliyorum.Beni ekonomiyle tanıştırdınız

    YanıtlaSil
  18. hocam ebedi dil kullanmadan yazmaya calisacagim. lutfen kusuruma bakmayin.

    ortalama bir vatandasimizdan ulkenin cok iyiye gittigi, refahin arttigi, avrupanin battigi ile ilgili argumanlari son 10 yilda hepimiz duymusuzdur. mesela yunanistan bitmistir. avrupa yikilmak uzeredir. amerika super guc olmaktan cikmistir. rusya zaten ayvayi yemistir vs. vs.

    peki:

    -peki batmis olan yunanistanin kisi basi milli gelirinin hala bizim 2 katimizdan fazla oldugunu.
    -15 yil once esamesi okunmayan kominizmden cikmis hantal sanayiye sahip polonya, macaristan, slovakya, cek cumhuriyetinin bizden cok daha fazla kisi basi milli gelire sahip olmasini.
    -kisi basi milli gelire oldukca orantisiz olan buyuk ve orta sehirlerimizde konut artisi oranlarinin dunya rekoru kirmasini.
    -uzun vadede bir ulkeyi kalkindaracak tek unsur olan egitim kalitesinin yerlerde surundugunu. kaldi ki yapilan cesitli olcumlerde cok alt siralarda yer aldigimiz bir cok calisma mevcut.

    nasil yapalim hocam?




    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dünyanın her yerinde ortalama vatandaş kandırılmaya en uygun vatandaştır. Genellikle tuttuğu tarafın her dediğine inanmaya eğilimlidir.
      Siz kendi bilginizle hareket edin.

      Sil
  19. Bu son şansımız diyorsunuz hocam da her seferinde bir şey mutlaka oluyor. Bir bakıyorsunuz petrol düşüyor , bir bakıyorsunuz Rusya ambargosuyla enflasyon düşmüş.Hiç bir şey olmadı daha dün 2.8 milyar dolar kaynağı belirsiz para giriyor. Yapısal reformsuz gayet de götürüyorlar bu işi.Sanırım Türkiye'nin içinde bulunduğu ülkeler de bu yapısal reformları yapamıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son şansımız derken yapısal reformlar için diyorum. Bu dediklerinizin olması bizim mevcut durumu biraz daha sürdürmemize belki yetiyor ama geleceğe sağlam bir yapı oluşturmamızı sağlamıyor.

      Sil
  20. Big short ve inside job izledim hocam da cdo nedir tam anlayamadım. Siz de bir cümle ile tanımlar mısınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sitede var.
      http://www.bireyselyatirimci.com/collateralized-debt-obligations-cdo-nedir/

      Sil
  21. TL zone hakkında 2012 deki yazınızı okudum. O zamandan bu zamana yeni fikirleriniz var mı ? Türki devletler ile TL zone mümkün mü?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır. Hepsinin malı (değerli (petrol ve doğalgaz) ve rezerv paraya (geçerli dövize) ihtiyaçları var. O nedenle TL ile işlemi kabul etmeleri kolay değil.

      Sil
  22. Hocam geçen dolar ve tarihi ile ilgili söyleşiler izledim. Bu sistemi çok güzel kurmuşlar. Yani biz komşu ülkelerle bile dolar üzerinden alışveriş yapabiliyoruz. Biz zaten süper güç olamayız ki. Oyunun kuran zaten sınırları çizmiş. Hani reformları yapsak Güney Kore , imkansız gibi ama Almanya gibi olsak bile yine bir gücümüz olmaz. Açıkçası bu duruma çok üzüldüm.Denizlerinde uçak gemisi olan küresel ve ekonomik bir süper güç olacağımız 100 yıl sonra bile mümkün değil gözüküyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çin, Osmanlı ve Türkiye başlıklı yazımı okursanız 1500 yılında dünyadaki iki büyük gücün Çin ve Osmanlı olduğunu göreceksiniz. O zaman Avrupa bu kadar güçlü değilmiş. 500 yılda olay tersine dönmüş. Demek ki Avrupa doğru yola geçerken biz doğru yoldan çıkmışız. Çin, şimdilerde yeniden doğru yola girdi. Biz de girebiliriz. Yeter ki bilimsel eğitim düzenine geri dönelim.

      Sil
  23. Hocam bist endeksini en çok dolar mı etkiliyor, brent petrol mü?

    YanıtlaSil
  24. Petro-dolar döngüsünü neden çin ve rusya bertaraf edemiyor hocam ? Bir de rusya yeni swift sistemine geçerse ne olur ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dünyadaki ticaret hacmi ve büyüklükle ilgili.İleride belki ederler.

      Sil
  25. Hocam biz ekonomik olarak ilk 3 ayda rüzgar ekip fırtına biçtik. Artçıları 6 ayın sonunda göreceğiz. Geç olmadan ne yapılmalı maddeler halinde

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İki madde: (1) Gereksiz başkanlık tartışmalarını bırakmalı, böylece siyasetin ekonomiyi esir almasından kurtulabiliriz (2) Yapısal reformlara hemen başlanmalı.

      Sil
  26. eş'âr-ı mahfi
    http://idrismahfi.blogspot.com.tr/

    Bu blogda yazan akrabanız mı?

    YanıtlaSil
  27. Araplar ABD petrol endüstrisini hedefledikleri gibi batırdılar ama kendileri de ağır yaralı.Bu durumdayken Türkiye'nin cari açığını artık fonlayamayacaklar.Benim anlamadığım şu hocam Türkiye'de milyoner sayısı son 5 yılda nasıl ikiye katlanmış?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunun yanıtı ekonomide yok. Yanıtı siyaset gibi başka alanlarda aramak gerek.

      Sil
    2. Hızlı yapılaşma sayesinde sahip oldukları nispeten değersiz gayrimenkullerin değerlenmesi ve banka mevduatına dönüşerek görünür hale gelmesinden kaynaklanmış olabilir mi acaba ?

      Sil
    3. Yalın bir tespit.Teşekkürler.

      Sil
  28. Hocam öncelikle güzel yazınız için teşekkürler. Petrol fiyatlarının neden bu kadar gerilediğini özetleyebilir misiniz?

    YanıtlaSil
  29. Su an gözüken tek olumlu sey besiktasin sampiyon olması galiba:) siz bir fenerli olarak ne diyorsunuz hocam:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beşiktaş'ı ve Beşiktaşlı bütün dostları kutluyorum. Şampiyonluk netleşince twitterdan da kutlayacağım.

      Sil
    2. Yalnız Hocam, ÇARŞI'yı ihmal etmeyin lütfen.

      Biz ÇARŞI'lılar olarak stadyuma her gittiğimizde, "Mahfi Eğilmez, Türkiye yenilmez" diye inletiyoruz ortalığı...

      Bir de, Beşiktaş'a niçin arabacı takım dediklerini bilir misiniz Hocam?

      Sil
  30. Hocam diyelimki bizim gecen sene milli gelirimiz 200 milyar dolardı bu sene 300 milyar dolar oldu. Biz bu sene 100 milyar dolar mı 300 milyar dolar mı katma değer üretmiş oluruz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katma değer böyle hesaplanmıyor. Bu sizin dediğiniz fark (eğer fiyat artışı yoksa) üretim artışıdır. Katma değer her bir üretim faktörünün (emek, toprak, sermaye ve girişimci) üretime kattığı değerdir.

      Sil
    2. Peki hocam teşekkürler. Yani bizim şimdiye kadar üretimimiz 200 m dolardı bu sene 100 milyar dolar daha arttı doğru mu hocam verdiğim örneğe göre?

      Sil
    3. Eğer fiyat artışı hiç olmadıysa doğru.

      Sil
  31. yılın ikinci yarısı;
    - Rusya ile ilişkiler halen düzelmedi. Tarım ihracatında yükselme beklemiyorum dolayısıyla Domates, patates, soğan vd. fiyatları çok düştü çiftçi büyük sıkıntı yaşayacak..
    -mhp akp ve başkanlık siyasi sıkıntılar var ve bunun yansıması döviz kuruna yansıyacak.
    - manşet enflasyonda düşüş bekliyorum ama yaz dönemi enerji fiyatları artacak, petrolde yükseliş döviz kuruyla birleşince çekirdek enflasyon yükselecek.
    - tüm bu olumsuzluklar karşısında merkez bankası (siyasi olarak) geri adım atıp faizleri yükseltemeyeceğinden döviz kuru yükselişine devam edecek sene sonu dolar 3,30 u aşabilir

    - unutmadan ikinci yarıda turizmde payına düşeni alacak.Bir çok otel çalışanını iştem çıkaracak. Dönemin adı "az turist çok mülteci" olacak.
    Çok mu karamsar oldum diye kendime çok soruyorum ama nedense hiçte iyi bir gelecek göremiyorum yakın vadede..!

    Beklentilerimle çok mu karamsarım hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rusya ile ilişkiler ilk zamanlara göre düzelme yolunda ilerliyor. Öteki yazdıklarınız doğru. Durum bu.

      Sil
  32. Hocam merhaba Maliye 3.sınıfı bitirip, 4 olma yolunda ilerken hangi kitaplarınızı sırayla okumam gerekir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kolay Ekonomi, Makroekonomi, Kamu Maliyesi, Ekonomi Politikası ve Mikroekonomi.

      Sil
  33. Hocam;Vergi müfettişliği ya da yardımcılığı
    Sayıştay Denetçiliği
    Gelir uzman yardımcılığı ya da gelir uzmanı meslekleri hakkında bilgiler verir misiniz?Gelir uzman yardımcığını hocalar genelde neden tavsiye etmezler?
    Maliye öğrencisi olarak İdari Hakim olma şansımı nasıl buluyorsunuz,İdari hakimlik için bu sene son kez iibf'lerden alım olcakmış diye bir şeyler dolaşıyor etrafta doğru mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meslekler hakkında bilgileri google dan bulmanız mümkün. Hepsi iyi meslekler. Mesele sizn ne yapacağınızda. Eğer birlikte başladığını kişilerden daha fazla ve ek bilgiler edinemezseniz dünyanın en iyi mesleğinde sonda yer alırsınız ki bu bir işe yaramaz.
      İdari hakimlik konusunda ne karar var bilmiyorum.

      Sil
  34. Hocam bir gününüz nasıl geçer anlatır mısınız ?Keşke sizin öğrenciniz olsaydım derslerinize girme şansım olsaydı,hiç peşinizden ayrılmazdım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin yaşınızdayken günümü nasıl geçirdiğim sizin için daha önemli olmalı. Günde ortalama 2 saat çalışırdım. Gerisinde arkadaşlarımla zaman geçirir, müzik dinler, sinema veya tiyatroya gider, roman okurdum. Burada önemli olan günde 2 saat çalışmak. Size de bunu yapmanızı tavsiye ederim. Tabii bu sınav zamanları günde 10 saate kadar çıkar ama ben ortalama bir günden söz ediyorum.

      Sil
    2. Hocam ben size göre daha fazla çalışıyormuşuz umarım emeklerimin karşılığını da fazlasıyla alırım o zaman :)

      Sil
  35. Hocam İktisadın,Maliye'nin babası sizsiniz bence :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama estağfurullah olur mu hiç öyle bir şey. Ben olsam olsam bu işlerin çırağı olurum.

      Sil
    2. Hocam siz çırak iseniz bizler neyiz peki babası kim o zaman 😊

      Sil
    3. Kim olacak maliyenin babası Keynes.

      Sil
  36. Hocam yazdıklarınız kitaplar arasında en çok beğendiğiniz kitap hangisi,en çok yararlı dediğiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir ayırım yapmam kolay değil ama ekonomiyle ilgili olanlar içinde Makroekonomi , diğerlerinde de Light Günlük diyebilirim.

      Sil
    2. Light Günlük Mahfi Üstadın okuduğum, imzalattığım ve tanışma vesilesi olan kitabıydı. Hala başucumda durmaktadır. Herkese çok tavsiye ederim.

      Sil
  37. eksi reel faizlerin imalat sanayisine etkisi pozitif midir ?

    YanıtlaSil
  38. Biz hep ülke olarak tribünde seyirci kaldık. Hiç oyun kuran olmadık. Yapısal reformlar yapıldığında bunlar olacak mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer benim anladığım gibi yapısal reformlar yapılırsa olabilir. Ama eğer eğitim reformu deyip yine çocuklara "bu dünya yalandır asıl olan öbür dünyadır" teorisini anlatacaksak bu olmaz.

      Sil
    2. Sanırım biz 80 kuşağı öyle idik. Bizden önce okuyanlar kısıtlı imkanlar ve okumanın değerli olmadığı dönemlerde ter döktüler. Biz ise oku adam ol desturu ile bir yarış atı gibi arenaya sürüldük. Deniz kenarında ders çalışan nesil bizdik. Herşey üniversiteye kadardı. Torpilsiz staj yeri bile bulamadık. Gittiğimiz yerlerde bize söylenen idealist olma sisteme ayak uydur idi... Bence son ümit vaadeden neslide böyle böyle harcadılar. Şimdi liseden çok üniversite var neredeyse. Kalite zaten belli. Kısacası eğitim konusunda benim umudum yok...

      Sil
  39. Mahfi bey her yazınızı elimden geldiğince okumaya çalışıyorum ve hepsi de birbirinden güzel ve sade dille yazılmış saklanası yapıtlar. Her kesimden gelen yorumlara da zaman ayırıp (kırıcı olanlara bile) yine sade ve saldırgan olmayan cevaplar vermeniz de benim açımdan çok önemli bir kalite. Benim merak ettiğim G.Kore örneği. Özellikle Ha J. Chang'ın bu konuda bir çok örnek vererek yazdığı kitaplar var. Devlet destekli büyüme modeli diyebileceğimiz bir modele inanıyor. Şu an KKTC'de tamamen kamu sektörü ile ayakta duran bir ekonomi var (Bilmiyorum KKTC ekonomisi hakkında bilginiz ne kadar) Bir yerlerden başlamak istesek hangi sektör sizce fırsat sunar bu ada ekonomisi için? Hizmet sektörü bence (H.J. Chang'a göre de) devamlılığı müşterinin gelmesine bağlı, siz ona gitmiyorsunuz diye sorunlu. Belli bir üretim sektörü aklınıza geliyor mu? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genellikle adalar offshore işlemlerin yapıldığı yerler oluyor. Yani yine hizmet bazlı finans sektörü. Ama buralarda da devlet desteği gerekiyor. Aslında KKTC uluslararası platformda tanınmış olsa turizm ve finans sektöründen büyük getiri elde edebilir. Bunun dışında adanın alternatif kaynaklarını ve karşılaştırmalı üstünlüğünü bilmiyorum açıkçası.

      Sil
  40. Hocam, enflasyon bence bizim gibi rekabet koşullarının bozuk olduğu pazarlarda üretici tarafının dayatmasi ile oluşturulur. Fakat normal pazar koşullarında her türlü arz da kapasite artirim imkanı sonsuz fakat gelir dengesizligi sebebiyle tüketicinin sınırlı olduğu bir çağa girmedik mi. Bence girdik. Iktisat teoremleri bu yüzden işe yaramıyor.

    YanıtlaSil
  41. Iyi günler mahfi hocam,

    Gerçekten Türkiye'nin ihtiyacı olan konularda kamuoyu oluşturmaya çalıştığınız için teşekkür ediyorum.

    Ben Türkiye'de öğrencilere öğretilen ders ve konuların onları daha sonra sınav yapabilmek ve aldıkları puanlara göre siniflandirabilmek yerine; onları çocukluktan itibaren kendilerini, yakın çevrelerini, toplumu, dillerini, temel fen bilimlerini algilayislarini geliştirmeye yönelik olmasını isterdim.

    YanıtlaSil
  42. Eğitim sistemine vatandaşları yetiştirmesi için belli bir miktar kaynak ayrılıyor, fakat bu kaynak etkin ve verimli kullanılıyor mu? Kullanılmadigi Türkiye'nin yapılan yarışmalarda 40. Sıralarda oldugundan, veya universite sınavlarında matematikten sıfır puan alan gençlerden anlaşılabilir.

    Eğitim ve öğretim sisteminde vurgu asla her şeyi öğretmek olamaz. Bizim öğrencilerimiz adeta "jack of all trades, master of none" durumunda çok geniş bir yelpazesi olduğu için derslerin , vurgu durum ve olayları algılayış ve onları sahip olunan bilgilerle degerlendirmekte olmalıdır. Öğrencilere üniversiteye gelene kadar aşırı bilgi yüklenmesi yapılıp, okuldan ve ogrenmekten sogutulmamalidir. Ve öğrenmenin insanın bilişsel gelişimine katkisi on planda tutularak, yeni şeyler öğrenmenin ve bu konularda düşünmenin insanın zihni zinde tutacağı anlatilmalidir öğrencilere ve insanlar hayat boyu öğrenmeye teşvik edilmelidir.

    Tekrar teşekkür ediyorum önemli konularda yazdığınız için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız ama emin olun bizim öğrenciler eskiden 'jack of all trades, master of none' olarak yetişirdi şimdi o bile değil. Şimdi sadece 'master of none' olarak yetişiyorlar.

      Sil
  43. Hocam merhaba,
    Kore'nin bilimsel ve sorgulayıcı eğitime geçtiğini anlatmışsınız.Bizde neden bilimsel ve sorgulayıcı eğitime geçiş yapılamıyor.Halkın ve eğitimcilerin bundan şikayeti yok mu?Hocam birde bu kadar donanımlı bir insan olmanıza rağmen siyasete neden girmiyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Halk da eğitimcilerin çoğu da bu konudan haberdar değil. Büyüklerine saygılı insanlar yetişsin, isyan etmesin. İstenen bu.
      Sorunuzun yanıtı kendi içinde saklı. Siyasetin, Türkiye'de donanımlı insanlara göre olmadığını düşünüyorum.

      Sil
  44. hocam daha önce Bitcoin konusunda yazdıklarını okumuştum.
    Bende sizinle Çin'de yer alan Bitcoin madeninin 360 derecelik videosunu paylaşmak istedim.
    Sanırım daha önce görmemişsinizdir.

    https://www.youtube.com/watch?v=d5PJnDi_uGA

    YanıtlaSil
  45. Hocam size burdan yazdığımda acaba Mahfi Hoca bana neler yazıcak diye heyecan duyuyorum, yazacaklarınızı merak ediyorum.Acaba sizde de böyle şeyler oluyor mu takipçilerim neler yazdı gibisinden merak ediyor musunuz :)

    YanıtlaSil
  46. Hocam öncelikle yazılarınızı için teşekkürler karşılaştırmalı dünya ekonomisi dersinde sizin bir makalenizden sorumlu olup sınava tabi tutulmustuk.Size hayranligimdan olsa gerek makalenizi 4/3 lük öğrenmiştim. Bizim bir hocamız Bu yılın ekim ayı başı gibi Dolar 4 lirayı görebilir diyor.Sizin bu konuda gorusunuzu alabilirmiyim hocam?İyi günler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana çok yüksek bir tahmin gibi geldi. Ben de Doların yükseleceğini düşünüyorum ama 4 değil tahminim.

      Sil
  47. Merhaba Hocam,
    Konu ile biraz alakasız bir sorum olacak;
    Ülkemizde mevduat sahiplerinin her banka için ayrı ayrı 100.000TL'ye kadar her türlü mevduatı TMSF güvencesi altında deniyor. Bu güvencenin yasal olarak makro düzeyde bir sınırı var mıdır? Örneğin TMSF bunu kendi kaynaklarından mı karşılıyor, mazallah bir bankacılık krizi olursa ve TMSF kaynakları yetmezse hazine v.b. devlet kurumu yüz milyarlarca dolar/TL tutarındaki mevduatları ödemesi için TMSF'ye sınırsız kaynak aktarır mı?
    Teşekkür ederim, Saygılar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunun için bankalar TMSF'ye belirli primler ödüyor. Ayrıca bankaların TCMB'de zorunlu karşılıkları var. Hiçbiri yetmezse Hazine karşılıyor.

      Sil
  48. Mahfi hocanın batıyor dediği ülkede milyoner sayısı ikiye katlandı...

    Hocam dolar hakkında tahmininiz neyse tam tersine göre hareket edeceğim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. (1) Ben ülke batıyor demedim.
      (2) Genellikle milyoner sayısının ikiye katlanması bir ülkede gelir adaletinin daha da bozulduğunun ve dolayısıyla ülke ekonomisinin kötüye gittiğinin işaretidir.
      (3)Bunları görüp anlayabilmek için iki koşul var: (a) Eğitim (b) Ön yargılardan kurtularak bakabilmek.

      Sil
  49. Hocam yanlıs anlamazsanız sizi takip eden bir kisi olarak, nefes hocası ile ve bir burun mutehassısı ile konusmanızı oneririm saglıgınız acısından, burnunuz kapalı ve burundan konusuyorsunuz ve dinleyiciyi de rahatsız ediyor, ama asıl onemlisi sizin saglıgınız .Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biliyorum. Kaza geçirdiğimde burun kemiğim çatlamıştı, muhtemelen deviasyon var. Acı patlıcanı kırağı çalmaz derler. İlginize çok teşekkür ederim.

      Sil
    2. Hocam Allah sifa versin size , Turkiye de ekonomik olarak belirsizlik ve bankaların durumu zorda gozukuyor.Gecenlerde maliye bakanı bankalarda para kalmadı dedi bu ne kadar dogru, ? Birde Dıs borcun onemli bir kısmı bankaların , benim tahminim temmuz ayı gibi resesyon gozukuyor.Cunku piyasalar durgun ve iflas ertelemelerde muthis bir artıs var ve su anda sizin dikkatinizi demir celik piyasasına cekmek isterim Cunku ekonominin ozellikle Nisan ve Agustos aylarında insaat demir vb olmak uzere dinamosu olan bu sektor cokmek uzere.

      Sil
    3. Sağolun.
      Bankalarda para kalmadı sözü bence doğru değil. Daha doğrusu Ekonomi Bakanı tam olarak bunu söylememiş, yanlış anlaşılmıştır diye düşünüyorum.
      Buna karşılık piyasalardaki durgunluk ve sıkıntı gerçek.

      Sil
  50. Hocam 6 aylık surecte dolar tahmininiz nedir , gecenlerde NTV de Gokce bey şle beraber 5 uzmanın sizde dahil tahminlerinizin gerceklesme oranına bakmıstım.
    2016 sonu 3.5 olur mu ?
    saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim 206 sonu tahminim (yılbaşında açıklamıştım) 3,30. Ama bu tahminin dayandığı varsayımlar sürekli bozuluyor. Mesela varsayımların birisi Fed'in 4 kez faiz artıracağı idi. Anlaşılan o ki Fed 4 kez faiz artırmayacak. Bu, tahmini aşağı çere. Buna karşılık başkanlık meselesi varsayımlar arasında yoktu. Bu da tahmini yukarı iter. Yani yine aynı noktalara geliriz. O nedenle şimdilik tahminimi değiştirmiyorum.

      Sil
  51. Hocam merhaba, bu güzel yazı için teşekkürler öncelikle. Yukarıda hazır lafı geçmişken katma değer ya da verimlilikle alakalı bir yazı yazmayı düşünüyor musunuz? Teşekkürler şimdiden.

    YanıtlaSil
  52. 96 yılında hükümete sunduğunuz istikrar programı raporunuzu nereden ulaşabiriz hocam..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu raporu kamu oyuna açmadım.

      Sil
    2. Yanlış anlamazsanız, nedenini çok merak ettim hocam.

      Sil
    3. Devlet sırrı kardeşim

      Sil
    4. Eskidi diye yayınlamamıştım. Ama şimdi siz yazınca tarihe düşülmüş bir not olması bakımından yayınlamaya karar verdim.
      Blogda Yazılar/Kitaplar başlığını tıklayın. O bölümün son yazısı olarak bu raporu ekledim.

      Sil
  53. şuanki hükümetin derdi ekonomi degil.onların takvimi ve yapacakları belli.ayrıca yaptıklarının sonuçlarıda ortada.allah sonumuzu hayretsin diyecegim ama sanmıyorum.

    YanıtlaSil
  54. Sanki hükümetin içinde biri çok biliyormuş gibi konuşuyor sır cahil işte

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gündemi ve akp yi takip etsen amaçlarının ne oldugunu anlarsın.amaçlarının ne oldugunu bilmek için içlerinde olmak gerekmiyor adsız bey. keşke adınızı yazmaktan çekinmeseydiniz,size adınızla hitap etmek isterdim kardeş.selamlar saygılar sayın hocam.ayrıca sizede selamlar ve saygılar adsız bey

      Sil
  55. Sn. Eğilmez, kısa vadede, 1 yıl içinde, hali hazırdaki ekonomik durumun kötüleşeceğini çok açık yazmışsınız. Yukarıda belirtmiş olduğunu olumsuz gelişmelere ek olarak,
    1. Yurtiçi ve yurtdışındaki talep yetersizliğinin, reel sektörde kapasite kullanımını belli bir düzeyde tutabilmek için, fiyat endeksini düşürmeye (karlılıktan vaz geçme)ve vade uzatmaya (likiditeye olumsuz etkisi) zorunlu kalacak.
    2. Artacak döviz sepetinin reel sektör borçluluğu üzerindeki olumsuz etkisi daha da net görünecek.
    3. Özellikle üretimden satışlarda, ürünlerimizin (istisnalar hariç) tasarım ve yenilikçiliğe dayalı bir yapısı olmadığı için, temel mallar ürettiğimiz için, dış pazarlarda rekabette daha da zorlanacağız.
    4. Asgari ücretin artması nedeni ile bazı sanayi sektörlerinde işçiliği azaltmak üzere, otomasyona yönelik yatırımlar 2016 yılında yapılmaya başlandı. Ancak kur sepetinin artış eğilimi, bu yatırımların fizibilitesini tamamen değiştirecek.
    5. USD/EUR paritesi de ABD Merkez Bankası faiz artırımına gideceği zaman, EUR aleyhine dönebilir. Bunun da ihracatçı üzerine olumsuz etkisi olabilir.
    6. Sanayi sektörü üzerindeki ekonomik basınç çok yüksek noktaya ulaşacak: İşçilik maliyetleri, talep yetersizliği, borç yükü ve bunun finansman giderleri. Diğer yandan işini daha iyi yapabilecek üretim optimizasyonu, daha nitelikli teknik çalışan ve yönetici çalıştırma gereksinimi, daha iyi MIS/muhasebe sistemleri, Ar-Ge çalışmaları gibi kaynak ayrılması gereken çok unsur var. Bu projeler yapılmaz ise orta, uzun vade iyice kaybedilecek.
    Türkiye’de uzun bir dönem kredi büyümesi, milli gelir büyümesinin üzerinde, enflasyondan arındırılmış kredi büyümesi görüldü. Benim fikrim, aradaki farkı oluşturan bu kaynakları savurduk ve/veya zarar finansmanında kullandık.
    Şimdi ise, bir dönemi kapatıp, çok daha zor bir döneme girerken bir gösterge de şudur: BDDK verileri Brüt takipteki alacaklar 2. Mayıs.2016 52,710 Mio TL, 31.12.2015 47,496 Mio TL, yıllık bazdaki değişim %33. İçinde bu dönemde bilançodan çıkartılan ve varlık şirketlerine devir edilen krediler bulunmuyor.
    Reel sektördeki bu bozulma arttıkça, diğer makro ekonomik göstergelerin hep birlikte daha da bozulabileceğini ön görüyorum. Bir önerim ise, yazınıza 2014 yılı petrol fiyatları ile, 2015 yılı ay bazında yıllık cari açık rakamlarını koyabilirseniz, okuyucularınız, örneğin 2016 Mart ayı yıllık cari açık rakamı ile, diğer ayların yıllık cari açık rakamlarını kıyasalar ve bir basit grafik çizerek, düşme eğiliminin sonuna geldiğini, daha net görebilirler. Okuyucularınız, yazılarınız ile, üç günde bir online bir ekonomi lisans ve/veya lisans üstü eğitimi görme olanağı görüyor. Teşekkür ederiz. Saygılar ile,




    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.,
      Reel sektördeki bozulma gerçekten de gözle görünür duruma geldi.

      Sil
  56. Merhaba Hocam, size bir soru sormam gerekiyor. Mail adresinizi öğrenebilir miyim?

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  57. Hocam Gunaydın
    asagida bu sekılde bir program degerlendirmeniz var.
    Simdi Bugune uyarladıgımızda hala gecerlimidir ve Su anda ulkede olusan ekonomik veriler bu tabloya gore , bir krize girdigimizin gostergesi midir? Kısaca bir cıkma z ve kriz esiginde miyiz ?AMAÇ:OLASI SONUÇLAR
    Yüksek GSMH büyümesi:Enflasyonda yükselme, istihdam artışı
    Enflasyonun düşürülmesi:GSMH gerilemesi, yüksek oranlı işsizlik
    İşsizliğin azaltılması: GSMH büyümesi, enflasyonda yükselme
    Dışticaret açığının düşürülmesi :İçtüketim ve yatırımda ve dolayısıyla GSMHda düşme
    Saygılarımla,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O tablo amaçlar ve sonuçlar arasındaki çelişkileri göstermek için yapılmış bir tablo. Bugün de geçerli.

      Sil
  58. Hocam Göstergeler kısmında Bütçe açığı 22 milyar iken borç stoku 65 milyar artmış. Bu nasıl oluyor. Bütçe dışına çıkan 43 milyar gibi bir rakam mı var? Eğer öyleyse bu çok büyük bir rakam değil mi?
    Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunun çoğu dış borçların kur farkı. Yani 2015'de TL Dolara karşı % 25 değer kaybettiği için Dolar olarak dış borç azalsa da TL olarak artmış görünüyor.

      Sil
  59. Hocam kartlı işlemlerin gsmh, kayıtdışı ekonomi vergi gelirleri üzerindeki büyütücü etkisi üzerine bir yazı yazabilirmisiniz mümkünse

    YanıtlaSil
  60. Hocam bilime önem verin demişsiniz de her dağa taşa köye üniversite yapıp ki bence bölge kalkınsın diye yapılan bir işletme gibi geliyor bana bilim yuvasından çok birde bunun üstüne üniversitelerde öğrenmek ihtiyacı diye bir şey yok daha çok nasıl tarz olabilirim nasıl daha popüler olabilirim kaygısı var. Ayrıca bir 5 yıldızlı hotel çalışan biri olarak söylüyorum KYK'dan örnek vericem çünkü şuan yaşadığım devlet kurumu burası.15'e yakı görevli 20'ye yakın temizlikçi yine 10'a yakın da güvenlik görevlisi var ki şuan araştırmadım bile ki emin olun daha fazla.Burası özel bir yurt olsaydı o sayılar o kadar minumumlara inerdi ki cidden de öyle gün boyu sohbet-çay-sigara ki kendi işlerini bile size yemin ederim adam akıllı yapmıyorlar hata hiç yapmadıkları görevlerde var.Bunun gibi vergi daireleri belediyeler dolu kurum var neden önlenemiyor bunca gizli işsizlik ?

    YanıtlaSil
  61. Sanayi (bkz. baskılanan kur politikası) ve tarım tökezlemiş (bkz. şeker ve tütün kanunları), ülke sıcak para ile döner hale gelmiş. Yılın ikinci yarısı zor geçse ne olur geçmese ne olur?

    YanıtlaSil
  62. Hocam merhaba asbava blog sayfasına bakıyormusunuz çok faydalı bilgier var gibi geldi tavsiye edermisiniz?

    YanıtlaSil
  63. teşekkürler hocam yazı için ama yeise düşmemek lazım.

    YanıtlaSil
  64. Hocam 4.sınıfa geçmek üzereyim kpss'ye mezun olmadan mı hazırlanmalıyım yoksa mezun olduktan sonra mı daha iyi olur benim için?Bu yazdan itibaren çalışmaya başlasam sorun olmaz ama okul zamanı sıkıntı olabilir mi?vizeler finaller birde kpss maratonu nasıl olur neler söylersiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son sınıfa geldiğine göre önceliği okulu bitirmeye ver derim.

      Sil
    2. Okulu bir şekilde seneye bitiririz hocam,mezun olduktan sonra çalışmaya başlamak zaman kaybı olmaz mı,bu yaz tatilinden itibaren çalışmaya başlasam daha iyi olur gibi sanki...

      Sil
    3. bitir kardas okulu bitirmeye bak ben biotiremedim afyonda 2005 den beri okulu bitirecem. Bu sene allah izin verirse bitirmeyi planliyorum. Gerci bitirince de ne olcak o da gayri ayri bir sorun.Isletme okuyorum bu arada bir suru mezun var. ipini koparan isletmeci.

      Sil
  65. Hocam aşağıdaki gazete haberinde yurt dışında eğitim gören :
    http://www.dunya.com/politika/cumhurbaskanligi/doviz-rezervi-165-milyar-dolara-ulasmali-299836h.htm
    Cumhurbaşkanı Erdoğan, YÖK kanalı ile 6 bin 165 akademisyeni, Milli Eğitim Bakanlığı kanalıyla da 2 bin 646 öğrenciyi yurt dışına gönderdiklerini açıklamış.
    Bana sayı gülünç denecek kadar komik geldi.

    YanıtlaSil
  66. Hocam iyi hafta sonları,
    Israrla soruyorum kriz esiginde miyiz diye , sanırım esigindeyiz ki moral bozmak istemeyip tam cevap alamıyorum sizden.Hic olmaz ise normallesmemiz icin ne lazım onu yazınız.Saygılar .

    ***Bu arada herkese tek tek cevap yazıyorsunuz , gercekten iyi bir ogretmen ve bilgi aktarıcısınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yılda 200 milyar dolar borç + Mevduat vadesi dolan ve cari açık kapatması gereken bir ekonomi her zaman kriz sıkıntısı yaşar. O nedenle eşiğinde olup olmadığımız konusuna girmiyorum. Ama bu sıkıntı hep var. Fed eğer yılbaşında dediğini yapsa ve faizleri 4 kez artıracak olsaydı sıkıntı bizi krize götürebilirdi. Normalleşmemiz için dışa bağımlı bu yapıdan çıkmamız gerekiyor. Bunun da yolu yapısal reformlardan geçiyor.

      Sil
    2. Pazardaki temel gıda kırmızı et enflasyonu ortada vergi yolu ilemilletin sırtına binilmiş durumda diğer yandan hükümet yabancılara ev alın oturma izni verelim diyor.ben cahil aklımla şunu düşünüyorum bunlarda sıcak para yok yatırımları finanse edemiyorlar ve sırtımızı dayadığımız inşaat ekonomisinin arzına iç talep azaldı.asamble sanayisinde üretim yenilik ve arge sanayisine geçmeden çok burnumuz sürtülür.

      Sil
  67. hocam, siz gibi, obradovic gibi insanların yaşadığına şahit olmak, böyle katastrofik bir ülkede tuhaf bir umut veriyor insana. yaptığınız işi, komlekssizsce, gayet yardımsever,ilhamverir ve mütevazı bir biçimde yapmanız gerçekten güzel. hocam, bu obradovic nasıl insan yaa? adamın kariyeri, ince detay, çok çalışmak, umudunu hiçbir zaman yitirmemek, her zaman bir çözümün olabileceğini unutmamak vs. resmen amerikan kişisel gelişim filmleri gibi. umarım fenerbahçe'de uzun yıllar kalır. ülkede güzel giden nadir istikrarlardan! birisi Fenerbahçe basketbol takımı. bu rüyaya da bir karabasan çökmez umarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah.
      Obradoviç çok farklı, müthiş bir adam 8 kez Euroleague almış sanki ilk kez oraya gelmiş gibi hırslı. Adamı küstürmeyiz umarım.

      Sil
  68. Hocam selamlar. Altın için 2000 dolar seviyesi 2 yıllık bir vadede mümkün mü sizce? Aynı vadede Dow Jones için ne söyleyebilirsiniz? Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2 yıllık süre çok şeylere gebe. Bir şey söylemek mümkün değil.

      Sil
  69. Hocam kitaptan fırsat bulup dinlenirken dinlersiniz.

    Boubacar Traore - Kavana

    https://m.youtube.com/watch?v=UBPFa-tDwVw

    YanıtlaSil
  70. hocam merhaba kağıt para yerine elektronik para zorunlu olsa sıfır vergi kaçaği mümkün olur mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorun ödemede değil ödeyip ödememe niyetinde.

      Sil
  71. Hocam sizi çok seviyoruz, İzmir'de remzi kitabevinin bir şubesinde imza günü yapmayı düşünür müsünüz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Şimdilik planda yok ama bir düşünelim.

      Sil
  72. ufuk varol 21.33
    Sıfır vergi kaçağı hiçbir zaman mümkün olmaz.
    Nasıl şuanda kimi şirketlerin ikinci bir defteri olduğu söylenebiliyorsa o zamanda , senin söyleminle elektronik parada, gizli bir ikinci kart sistemi ve kaçağa izin verecek kart yazılımı mümkün kılınabilir.

    YanıtlaSil
  73. Mahfi hocam
    1)Şu an ABD'ye ihracat yaptığımızda ABD bunu dolar ile mi lira ile mi ödüyor?
    2)Dolar ile ödüyorsa liranın değer kaybının ihracatımızı artırmaması lazım. Doğru mu hocam? İhracatımzıı artırırsa nasıl artırır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. (1) Evet ABD bunu Dolar ile ödüyor.
      (2) 100 Dolara ihraç ettiğiniz bir mal düşünün. Bu malı tümüyle yerli ürün kullanarak 200 TL'ye mal ediyorsunuz. 1 Dolar = 2,5 TL olsun. Bu durumda ihraç ettiğiniz mal karşılığında elinize 250 TL geçer. Kazancınız 50 TL olur.
      Diyelim ki kur değişti 1 Dolar = 3 TL oldu. Bu durumda 100 Dolarlık malı ihraç ettiğinizde bu kez elinize 300 TL geçer. Maliyetlerde değişiklik olmamışsa kazancınız 100 TL olur ve eskisine göre 50 TL fazla kazanmış olursunuz. Dolayısıyla bu durum sizi daha fazla ihraç etmeye yönlendirir.
      Ne var ki her şey burada anlattığımız kadar basit değil. Çünkü o 200 TL'lik üretimin içinde de Dolara bağlı kısımlar var. Mesela elektrik fiyatı gibi, mesela ithal ham madde, aramalı ve sermaye malı gibi. Bunların da fiyatı Dolar kuruyla birlikte artacağı için ek kazancınız 50 TL olmaz daha düşük olur. Kullanılan girdiler içindeki ithal payı ne kadar düşükse kazanç o kadar fazla olur.

      Sil
    2. 1)Yani hocam yerel paranın değer kaybetmesi dışarının bizim ihracatımızı talep etmesiyle değil bizim daha fazla ihracat yapmak istememizle ihracatımızı artırır galiba hocam. Doğru mu?
      2)Heralde diğer dünya ülkeleri de dolar veya avroyla ödüyorlar ihracatımızı.Tl ile ödeyen nadirdir galiba?

      Sil
    3. (1) Bizim ihracatımız 3 şekilde artar: (a) İthalatçı bizim malı daha fazla almak isterse, (2) Bizim paramız değer kaybeder ve dolayısıyla sattığımız mal karşılığında daha fazla TL elimize geçerse.
      Biz ihracatı artırmak istesek de karşı taraf almak istemezse artıramayız.
      (2) Kimsenin elinde TL yoktur ki (tesadüfi haller hariç.)

      Sil
  74. Hocam merhaba,
    Size Donanımlı bir insan olarak neden siyasete girmediğinizi sormuştum.Siz de bana siyasetin Türkiye'de donanımlı insanlara göre olmadığını söylemiştiniz.Ben Türkiye'de siyaset yapan insanlara baktığımda hep gelirleri yüksek olan insanlar görüyorum.Hocam donanımlı insanlar ne zaman siyasette etkin olacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz daha dikkatli bakarsanız Türkiye'de siyaset yapan insanların çoğunun o yüksek gelirlere siyasete girdikten sonra ulaştıklarını göreceksiniz. Son sorunuzun yanıtını ise bilmiyorum.

      Sil
  75. petrol fiyatlarinin dusmesi; petrol ureten cikartan isleyen dagitan satan ihracat eden ulkelerde issizligi arttirir mi?
    bu issizlik petrol fiyatlarinin istenilen seviyeye geldiginde tekrara azalmasina neden olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet artırır. Sadece daha az çalışan petrol şirketleri ve kuyularından dolayı değil geliri düşen ekonominin tümü için geçerli bu tespit. Muhtemelen işler eski haline dönünce işsizlik de azalır.

      Sil
  76. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  77. Turkiyede ve dunyada dolar icin uzun vadede inisler cikislar olsada ivme yukari yonlu dediniz. Zaten piyasalarda uzmanlarda bu yonlu gorus bildiriyor.

    Petrol fiyatlari icin uzun vadede maksimum 3 ila 5 yil icerisinde yukari yonlu bir ivme goruyor musunuz. ?

    petrol fiyatlari yeniden 80dolarli(bu rakam hem alicinin hem saticinin hem ureticinin ekonomisi icin piyasalarda kisa ve uzun vadede faideli saglikli bir rakam oldugu belirtiliyor ondan refrasn olarak bu rakami aldim) dolarli fiyatlari goruru mu ?
    gormesi icin neler gereklidir sizce

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Petrol fiyatlarının uzun vadede düzelebilmesi ancak Ortadoğu'da doğal yapılanmanın tamamlanması ile olabilir. Bu da pek olası görülmüyor.

      Sil
  78. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  79. Hocam merhaba, ben insaat (konut) sektoru ile ilgili soru sormak istiyorum.
    Sektordeki sirketler agirlikla doviz ile borclaniyor. Kur artti ve daha da artacak diye bekleniyor. Diger yandan tcmb uzerinde faiz baskisi var. Obur taraftan konut stogundaki artis hiz kesmiyor. Kurun artmasi ayni zamanda yabanci alimlarini da tesvik ediyor ama yoplam icindeki payi yuksek degil. Bu faktorleri bir araya getirdigimizde, ben bir tahmin yurutemiyorum. Ozellikle istanbulda sektorun gelecegini ve konut fiyatlarini nasil ongoruyorsunuz. Simdiden tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konut:
      İstanbul da konut sektöründe satışa dayalı bir daralma beklemek yanlış olur. Yakında emsal bir kaç ülkede olduğu gibi Türkiye'de de belli bir fiyatın üzerinde ev alana vatandaşlık verilecek diye bekliyorum. Hal böyle olunca sektörün satış bazlı geleceğinde daralma görülmez.

      Faiz:
      TCMB üzerinde bir faiz baskısı yok. Baskı direniş gösterirseniz olur. Yeni merkez bankası yönetiminin bu konularda hükümetten farklı bir tavır beklemiyorum o yüzden önceki dönem gibi bir baskı söz konusu değil diye düşünüyorum.

      Kur:
      Siyasi boşluğun oluştuğu dönemde doğal olarak CDS (primi) de artar buna bağlı olarak konjonktürel gelişmelerde hesaba eklendimi kurun yükselmesinin aksine bir hareket beklenemez.
      Bu şirketlerin borucunu dolayısıyla maliyetlerini arttırıp onları zarara uğratır mı?
      Evet. Ama akıllı olan şirketler buna göre pozisyonunu alır. Bundan en az zararla kurtulmasını bilir.

      Sil
  80. Sayın hocam, petrol fiyatlarının yükselmesi, FED faiz ihtimali kadar önemli girdilerden biri olan Türk turizminin Putin ambargosu ve patlayan bombalar sebebiyle geçen yıllardaki gibi yabancı turist gelmemesi sonucu girdiği krizin de önemli bir faktör olacağını düşünüyorum.Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek cari açıkla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Cari açık bu sene yüzde 4'ün altına çekmeyi hedefliyorduk ama maalesef turizmdeki gelişmeler bunu sınırlayabilir” (kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/turizmle-ilgili-en-ciddi-uyari-maalesef-40100038) Turizm krizinin boyutlarını veya ekonomiye etkilerini önemsiz mi görüyorsunuz? Saygılar.

    YanıtlaSil
  81. Hocam konuyla alakasiz olucak ama bir iktisatçı olarak sormak istiyorum.uluslararasi kalkinmaya ve finansmana yönelik kuruluşlar tarafinca desteklenen projeler Türkiye için hangi sektörde yapilmalidir sizce ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye'nin en büyük eksiği hangi konularda? Cevap basit: Eğitim ve teknoloji (sanayi ve tarım). O yüzden betonarme tarzı büyümeden kurtulup adam akıllı büyüme ve gelişme bekleniyorsa;

      1- sanayi teknolojisi geliştirilmeli bunu da yerli otomobil yaparak değil elektrikli otomobillere rakipsiz pil üreterek yapmalı. İşin özü; yapılmış bir şeyi geriden takip etmenin manası yok. Bir adım öne geçerek var olanın üzerine ne eklenebilir onu düşünmek ve üretmek gerek.
      2- Sanayiyi ön plana alıp tarım geride bırakılmamalı. Teknoloji konusunda en büyük sermaye akıl ve akıl kıt bir kaynak değildir. Fakat toprak ihanete gelmeyen bir kaynaktır. Toprağa ihanet edip onu boşladığınız zaman işler kötü. Şuan da 1 birim sanayi ürününe 1000 birim tarım ürünü alabiliyorsanız, yarın toprağa ihanet sonrası 10.000 birim sanayi ürününe 1 birim tarımsal ürün alamayabilirsiniz.

      3- Eğitim konusuna gelince bir şey demeye gerek yok zaten Mahfi hocamız sağolsun sürekli eğitimde bilimin önemini vurguluyor.

      Bu konularda finansman ve projelere büyük ihtiyaç var yoksa betona dayalı büyümenin sonuna geldik mi ne yaparız bilmiyorum.

      Haksız mıyım hocam ?

      Sil
  82. Hocam Avrupa Birliği bugün hem ekonomik hem sosyal, kültürel alanda ideallerini gerçekleştirmede belli bir başarı sağlamış mıdır? Yılların tecrübesi olarak sizin genel düşünceniz nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Adsız 22:18,
      Avrupa Birliğini bir zincire benzetirsek bu zinciri oluşturan halkalar (ülkeler) için özel bir söz vardır:
      "Bir zincir en zayıf halkası kadar güçlüdür ! "
      O yüzden sıraladığınız kriterlere göre sorgulayacaksınız en zayıf halkaya bakın (YUNANİSTAN).

      Sil
  83. Hocam merhaba iki soru soracam.
    1)Dünyada dolar Abd'de mi fazla yoksa Abd dışında mı?
    2)Abd içinde doların miktarının artması azalması dolar fiyatını etkilerken Abd dışında doların miktarındaki değişmeler doların fiyatını etkiler mi?

    YanıtlaSil
  84. Siyasi olarak pek görüşlerinize katılmasamda yazılarınızda diğer yazarlara nazaran objektif olarak yazmaya gayret ediyorsunuz . Ben son 1 senedir hergün sayfanızı takip ediyorum . O kadar üni eğitimine rağmen iktisat alanında bende uyandırdığınız merak sonucu daha çok şey katmıştır burası . Sizden istirhamm kendime yazıların baştan bugüne kadar pdf e-kitap formatında Dosya var mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Bu değerlendirmeniz benim önem verdiğim bir konuda durumu özetliyor. Siyasal görüşlerimiz, tuttuğumuz takımlar, zevklerimiz farklı olabilir. Olmalıdır da zaten. Hepimiz aynı siyasal görüşte olsaydık dünya çok sıkıcı bir yer olurdu. Ama olaylara objektif bakabilmemiz gerek.
      Bir katkım olmuşsa ne mutlu.
      Yazılarımın tamamı blogumda yer alıyor. Bazılarını Kendime Yazılar kitabımda başka yazılarımla bir araya toplamıştım. Bu yazıların önemli bir bölümü güncel konuları ve gelişmeleri ele alıp değerlendirdiği için zamanı geçince güncelliğini kaybediyor. O nedenle bir kitapta toplamayı düşünmüyorum. Ama halen üzerinde çalışmakta olduğum Ekonomik Analiz kitabımda bazı yazılarımı analiz örneği olarak ele alıp ameliyat masasına yatırıp parçalayarak analiz yapmayı açıklamaya çalışıyorum.

      Sil
  85. Hocam bu konuda yorumunuz nedir?

    Merkez Bankası hissedarlarının kar payı isyanı!
    http://uzmanpara.milliyet.com.tr/haber-detay/gundem//47794/

    YanıtlaSil
  86. Hocam,

    Obradovic Başbakan olsa, ülke olarak gelişmez miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Obradoviç'in oyuncularıyla olan ilişkisine bakınca mevcut duruma benzer bir durum görüyorum. Çok esaslı bir koç belki ama ürkütücü. Yani o tavır sporda geçerli olabilir ama yönetimde pek değil.

      Sil
  87. Hocam teşekkürler elinize sağlık... Görebildiğim tüm yorumları okudum. Ancak ilk 3 aydaki 30 milyar civarında değişen cari açığı 2016-2015 ilk üç aydaki petrol varil fiyatı arasındaki farkın etkilemesine ilişkin bir şey göremeyince size sormak durumunda kaldım. Ben tabloya bakınca sırasıyla ilk üç aydaki varil fiyat farkı olan 18 28 16 dolara karşılık aynı aylarda cari açıkta önemli bir değişim olmadığı sonucuna varıyorum. Acaba hangi noktayı kaçırıyorum anlayamadım..!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2015 sonu ile Mart 2016 sonu arasında cari açıkta 2,6 milyar dolarlık bir düşüş var. Tabii petrol, doğal gaz fiyatı düşüşü olumlu etkiliyor ama kur artışı bir bölümünü alıp götürüyor.

      Sil
  88. Padisah kostumu giyiyorum. Iktisad okuyorum. Analitik dusunuyorum. Sizin tabirinizle bilimsel dusunuyorum.
    Size gore padisah kostumu giyince bilimsel dusunulemiyor.

    YanıtlaSil
  89. Hocam Türkiye'de şu anda %14'ler civarında seyreden tasarruf oranı sadece özel kesimin mi yoksa kamu-özel kesimin tasarruf oranı mı?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!