Geniş İşsizlik Oranı

Açıklanan her istatistiksel veri toplumda farklı reaksiyonlara yol açıyor. Bunların toplum nezdinde en tartışmalı olanları enflasyon ve işsizlik verileri. TÜİK’in açıkladığı bazı verileri kullanarak yorum yaptığınızda sizi ‘vatan haini’ ilan eden bir toplum kesimi var. Kullandığınız verilerin devletin resmi verileri olduğunu açıklasanız bile tavırları değişmiyor. Aynı kurumun farklı verilerini kullanarak yorum yaptığınızda ise birden öteki kesim tarafından ‘yalaka’ ilan ediliyorsunuz. Aynı kurumun iki ayrı dönemdeki verilerini kullandığınızda bile aynı suçlamalarla karşılaşıyorsunuz. Buraya kadar anlattıklarım işin bir tarafı. İşin bir başka tarafı ise kullandığınız verilerin kendisinden kaynaklanan tuhaflıklar. Buna bir örnek olarak TÜİK tarafından hafta içinde açıklanan mart ayı istihdam/işsizlik verilerini ele alıp inceleyelim:  

Bin Kişi
2019 Mart
2020 Mart
Değişim 
1
15 Yaş ve üstü nüfus
61.177
62.216
1.039
2
İşgücü
32.339
30.104
-2.235
3
İstihdam
27.795
26.133
-1.662
4
Çalışmaya hazır + mevsimlik çalışanlar
2.386
3.862
1.476
5 (2 + 4)
Geniş İşgücü
34.725
33.966
-759
6
Resmi İşsiz Sayısı
4544
3.971
-573
7 (4 + 6)
Geniş İşsiz Sayısı
6.930
7.833
903
8 (6 / 2)
Resmi İşsizlik Oranı (%)
14,1
13,2
9 (7 / 5)
Geniş İşsizlik Oranı (%)
20,0
23,1

Tabloyu açıklamaya başlayalım: (1) 2019 Mart ayından itibaren 1 yıllık süre içinde nüfus 1.039 bin kişi artmış. (2) İşgücü (İstihdam edilenler ile işsizlerin toplamı) 2.235 bin kişi azalmış. (3) İstihdam edilenlerin sayısı 1.662 bin kişi azalmış, yani bu sayı kadar işten çıkarmalar veya ayrılmalar olmuş. (4) İstihdamda bu kadar düşüş olurken (resmi) işsiz sayısı 573 bin kişi azalmış.

Buraya kadar yaptığımız açıklamanın özeti şudur: Normal olarak istihdamda azalma varsa işsiz sayısında artış olması gerekir. Çünkü bu ikisinin toplamı işgücünü verir. Ama işgücüne baktığımızda orada da ciddi bir azalma görüyoruz. Bu aşamada sorulacak soru şudur: İşgücünden çıkan 2.235 bin kişi ne oldu? Bunların bir bölümü çalışmak istediği halde iş aramayanlara katılmış olabilir. Çünkü o kalemde 1.476 bin kişi artış var.

Türkiye için gerçek işsiz sayısı geniş işsizlik olarak tanımlanan başlık altında toplananların sayısıdır. Tabloya göre bunu hesaplamak için resmi işsiz sayısına çalışmaya hazır olduğu halde iş aramayanlar ile mevsimlik çalışanların eklenmesi gerekir (Çalışmaya hazır olup da iş aramayanlar aslında işsiz olduğu halde son 4 hafta içinde iş aramak için başvuruda bulunmamış olanlardır. Bunları işsiz olarak saymamak doğru değildir.) Bu şekilde bulunan işsizler toplamına geniş işsizler diyoruz. Aynı miktarı işgücüne de ekleyerek geniş işgücünü bulabiliriz. Geniş işsiz sayısını geniş işgücüne böler 100 ile çarparsak geniş işsizlik oranının yüzde 23,1 olduğunu görüyoruz. Bu oran açıklanan resmi işsizlik oranından (yüzde 13,2) 10 puan daha yukarıdadır.

Eğer hesabı böyle yapmazsak o zaman istihdamın azaldığı yerde işsizlik de azalıyor gibi yapay sonuçlara ulaşırız ki bu kendi kendimizi kandırmaktan başka bir şey değildir.  


Hesaplamanın Dayanağı Olan Verilerin Kaynağı Hakkında Not: Tablodaki 1,2,3,6 ve 8. sıralardaki veriler TÜİK, İşgücü İstatistikleri Haber Bülteni, Mart 2020'nin (http://www.tuik.gov.tr/HbGetirHTML.do?id=33787) ana sayfasında yer alan tablodan, 4. sıradaki veri aynı haber bültenine ekli tablo 6'dan alınmıştır. 7 ve 9. sıradaki veriler bu değinilen veriler kullanılarak tarafımdan hesaplanmıştır. 

Yorumlar

  1. Mahfi hocam elimize sağlık. Çok güzel bir yazı olmuş yine. Tablodaki nüfus rakamlarını anlayamadım hocam. ~61 milyon nüfus rakamı çalışma yaşındaki nüfusu mu temsil ediyor hocam. Cahilliğime verin lütfen. Selamlar -Hüseyin Karakuş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 15 yaş üstü ibaresini eklemeyi unutmuşum, düzelttim, teşekkürler.

      Sil
  2. Cok baktim inceledim. Uc asagi bes yukari Normal Issizlik rakaminin genel itibariyle iki katidir "Genc Issizligi"
    Bu neredeyse gecmis yillar itibariyle ve hemen hemen neredeyse cogu ulkede bu durum boyle bir aritmetik carpan ve egilim gosterir. Kolay kolay da olumlu yonde genclerin avantajina degismez. Yani normal issizlik %6 ise genc issizligi %6 %5 %3 olmaz. Genel olarak %12dir. Yani genc issizligi iki katidir normalin. Istisnalar var midir istisnalar vardir. Ozellikle agir kriz donemlerinde bu iki kat bazen uc kata hatta bazi ulkelerde dort kata bile cikabilir.
    Ama genel olarak normal issizlik oranin iki katini ifade eder genc issizlik orani. Yani kabaca bir ulkede issizlik %6 ise genc issizlik %12 olma ihtimali cok yuksektir.

    Bunun genclerin az oldugu genc nufusn lehine olan demografik surecini de izledim maalesef demografik surec bile buna cok etki etmiyor en azindan suanlik. Belki ileride etki edebilir. Mesela Italyada normal issizligin kat be kati genc issizligi keza Yunanistanda da oyle. Halbuki bu ulkeler genc nufusun oran olarak az oldugu hatta ve hatta demografik dogum olarak azaldigi ulkeler daha da ileri giderek disariya gocle de genclerin sayi ve oran olarak kitlastigi ulkeler.
    Demografik surec dahilinde genclerin oransal olarak bol oldugu bizim gibi ulkelerde ise daha feci bir sureci yakalayabiliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mahfi hocam "genç" işsizliğinden degil "geniş" işsizlikten bahsediyor.

      Sil
  3. Hocam kapitalizm tutarlı ve insanlığa faydalı bir ekonomi sistemi mi? Öyle değil ise, bütün bu teorilerin, yorumların, kavramların, kabullerin ve daha aklımıza gelebilecek her türlü bilginin tamamı yalan olmuyor mu? Yani, kapitalizmin varlığı ve sürekliliği sömürü ve emperyalizme bağlı ise elde edilen bütün bilgiler ve çıkarılan teoriler, fikirler.. sonuçta tükenme ve yok oluşa neden oluyorsa, mantık yok ki o zaman ortada..sizin yorumunuz nedir Hocam bu konuda? Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her sistemin olduğu gibi kapitalizmin de yararlı ve zararlı yönleri var. Sosyal bilimlerde teoriler mevcut sistemin ideolojisinin biçimlendirdiği toplumsal yaklaşımlara göre oluşturulduğu için bu ideolojiden etkilenir. Buna karşılık bazı teoriler, sosyal yasalar, hipotezler ideolojiden bağımsızdır.
      Kapitalizmin belirli bir ölçüde sömürüye dayandığı doğrudur ama yeni buluşların ortaya çıkması gibi sonuçlara da neden olmuştur.
      Bütün mesele hırsların kontrol edilebilmesidir. Bunu ne kapitalizm ne de başka sistemler bugüne kadar başaramadı.

      Sil
  4. Hocam teşekkürler yazı için.
    Tablodaki nüfus 15+ nüfus olmalı galiba.

    YanıtlaSil
  5. Hocam, hem yüksek işsizlik hem yüksek enflasyon varken bunları düzeltmeye kalkışsak phillips eğrisinin etkisini de görür müyüz? Yoksa bizim halimiz gibi istisnai durumlar var mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görürüz.
      http://www.mahfiegilmez.com/2016/08/turkiye-icin-phillips-egrisi.html

      Sil
    2. Teşekkür ederim hocam, kusura bakmayın görmemişim.

      Sil
  6. Hocam ne olacak bu memleketin hali ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi olacak diye umuyoruz.

      Sil
    2. Hocam nasıl iyi olacak? Valla bu kadar okuduk, bilseydik güreşçi filan olurduk.

      Sil
  7. Çok üzülüyorum....yazık oluyor ülkeye

    YanıtlaSil
  8. Değerli Hocam, yazınız için yine çok teşekkürler. Yeni mezun genç bir hukukçu olarak dış ticaret konusunda uzmanlaşmak istediğimi ifade etsem bana tavsiye edeceğiniz kitap olur mu acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dış Ticaret hukuku ile ilgili ne bulursanız okuyun.

      Sil
    2. Bu kitap size yardımcı olabilir:
      https://www.amazon.com.tr/Ticaret-%C4%B0%C5%9Flemleri-Y%C3%B6netimi-Yaser-G%C3%BCrsoy/dp/6053277576/ref=asc_df_6053277576/?tag=googleshoptr-21&linkCode=df0&hvadid=434419031986&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=3516255971959150942&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=c&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=1012782&hvtargid=pla-958699027367&psc=1

      Sil
  9. Hocam,soru soruyoruz size..çünkü sizin cevaplarınızı ve yorumlarınızı önemli buluyoruz. Ancak, nadiren cevaplar veriyorsunuz. Üstte kapitalizm ile ilgili sorum vardı. Sizden cevap, yorum alamadıktan sonra benim yazmamın anlamı olmuyor ki. Sizin yorumunuz beni / bizleri aydınlatacak, o beklenti ile yazıyorum ben. :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sakin olll hoca şimdi Twitterda yarın bakar

      Sil
    2. Recep kardeşim durumu biliyor.
      Her an yanıt veremiyorum doğal olarak. Günde bir kaç saatimi bu yanıt verme işi alıyor.
      Yanıt yukarıdaki sorunuzun altında.

      Sil
  10. İlgi çekici bir nokta. Tabloda değişim kolonunun başlığında & işaretinin silinmesi zannedersem atlanmış.
    Yakın zamanda Tuik' de bir başkan yardımcısı daha değişti, alakalı olabilir mi diye düşünmeden edemiyor insan.

    Acaba Tuik başkan yardımcılarının sorumluluk alanları olabilir mi? 2 sene önce enflasyon ile alakalı manipülasyon istenince ilgili başkan yardımcısı görevden alınmış, bu kez de istihdam ile ilgili manipülasyon gerekince ilgili başkan yardımcısı görevden alınmış olabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu veriler TÜİK'in yayınladığı veriler. Aynen aldım. Sorun verilerde değil sınıflandırmada. TÜİK, ILO standartlarına göre sınıflandırıyor verileri ne var ki bu sınıflandırma Türkiye gerçeklerine uygun değil. Ona bakıp bizde işsizlik % 13,2 dediğimizde kendimizi kandırıyoruz.

      Sil
  11. Hocam artık yeni bir ekosisteme ihtiyacı var dünyanın daha adil daha paylaşımcı insanlara neden okul okutuyorlar hala anlamış değilim hiç bir işe yaramayacak bir sürü bölüm gereksiz bir çok iş bölümü

    YanıtlaSil
  12. 4
    Çalışmaya hazır + mevsimlik çalışanlar
    2.386
    3.862
    1.476
    hocam bu verileri nerden buluyoruz. saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TÜİK'in her ay yayınladığı İşgücü İstatistikleri Haber Bülteni var (linkini yazayım: http://www.tuik.gov.tr/HbGetirHTML.do?id=33787) Bu haber bülteninin altında tablo numaraları yer alıyor. Oradan Tablo 6'ya girerseniz bu sayıları bulacaksınız.

      Sil
  13. Hocam merhabalar ödevimde kullanmak üzere bir soru sormak istiyorum.
    Küresel salgın dönemlerinde ve covid-19 döneminde merkez bankasının faiz indirimine gitmesi ekonomiyi nasıl etkiler ? makroekonomik göstergelerle açıklayabilir misiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam merhabalar, resmi işsizlik oranında da azalma var geçen aylara baktığımızda, enflasyon her ay artış gösterdi durum bu Phillips eğrisine göre enflasyon ve işsizlik arasındaki ters orantıyı sağlıyor ama bu ne kadar gerçeği yansıtıyor yani işgücü oranımız düşüyor, işsizlik oranımızda da azalma var bu durum nasıl açıklanabilir ? Selamlar.

      Sil
    2. Ödevlere yardım etmiyorum. Kendi ödevinizi kendiniz yapmalısınız.

      Sil
  14. Sayın hocam, zaten bagımsız olması gereken kurumlar bagımsızlıklarını yitirdiklerinden beridir (dolayısiyla halkın artık inanmadıgi veriler vs.) kendi kendimizi kandırmiyormuyuz sizce..? selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçeği bir yoldan bulmaya ve paylaşmaya çalışıyoruz.

      Sil
  15. Çok güzel bir özet, elinize sağlık, teşekkürler. Aynı Mark Twain’in yalanları kategorize ettiği gibi: “Yalanlar, bariz yalanlar, sonra da istatistikler” (There are lies, damned lies, and then statistics).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında burada bir yalan yok. Ben TÜİK'in verilerini kullandım, sadece çok daha gerçekçi bir sınıflandırma yaptım. İşsiz olduğu ve çalışma arzusu olduğu halde başvuruda bulunmadığı için işsiz sayılmayanları işsizler arasına dahil edip hesaplama yaptım.

      Sil
    2. Hocam hangi kurumlar üzerinden yapılan iş başvuruları TÜİK hesaplamalarına dahil ediliyor? Ben İŞKUR'da kayıtlı olan bir işsizim. İlk kaydolduğum sırada İşkur danışmanı açık açık "Biz size iş bulamayız" dedi. Nedenini sorduğumda, İŞKUR'da kalifiye elemanın az olduğunu, benim aradığım seviyede finans işiyle ilgili işveren talebi olmadığını söyledi.İŞKUR dışındaki kariyer sitelerinden iş aramamın isabetli olacağını söyledi(Allah razı olsun, en azından doğruyu söyledi). İşkur'da benim ilgilendiğim sektörle ilgili iş ilanı yayınlanmadığı için, herhangi bir başvurum da olamıyor haliyle. Bu durumda, ben çalışma arzusu olduğu halde İşkur üzerinden başvuru yapmayan kategorisine girdiğimden işsiz sayılıyor muyum, sayılmıyor muyum, bilemedim? Uzun süredir işsiz olduğum halde, iş aradığım halde, devlet beni işsiz olarak görüyor mu, görmüyor mu, bilemedim? İşsizlik verileri hangi kaynaklardan toplanıyor? Bunların içinde kesin olmayan anket verileri de var sanırım. Teşekkür ederim, saygılar sunarım.

      Sil
    3. çok önemli bir soru ve ben de çok merak ediyorum. umarım hocanın cevabını ve yorumu da alabiliriz.

      Sil
    4. TÜİK bu verileri kendi yaptığı anketlerle topluyor. TÜİK bu yöntemi şöyle açıklıyor:

      Temel Veri Kaynaklarının Niteligi
      Veri kaynakları: Veriler, belirlenen örnekleme yöntemine göre seçilen hanehalklarından derlenmektedir. Hanehalkı İşgücü Anketlerinde kullanılan istatistiki birim “hanehalkları”dır. Hanehalkında bulunan tüm fertlere ilişkin demografik bilgiler (yaş, cinsiyet, eğitim durumu, hanehalkı reisine yakınlık) alınmaktadır. İşgücü durumunun tespitine yönelik sorular ise 15 ve daha yukarı yaştaki fertlere sorulmaktadır.



      Veri toplama şekli: Anket, anketörler tarafından yüzyüze görüşme yöntemi ile uygulanmakta ve veriler alan uygulaması esnasında doğrudan dizüstü bilgisayarlara kaydedilmektedir (Bilgisayar destekli kişisel görüşme yöntemi).

      Sil
    5. 17.06.2020

      https://www.cumhuriyet.com.tr/yazarlar/erinc-yeldan/cin-siseye-sigmiyor-1745496

      TÜİK uluslararası düzeyde kabul alınan biçimiyle, işsiz nüfusu şu şekilde tanımlıyor: “Referans dönemi içinde istihdam halinde olmayan (kâr karşılığı, yevmiyeli, ücretli ya da ücretsiz olarak hiçbir işte çalışmamış ve böyle bir iş ile bağlantısı da olmayan) kişilerden iş aramak için son 4 hafta içinde iş arama kanallarından en az birini kullanmış ve 2 hafta içinde işbaşı yapabilecek durumda olan 15 ve daha yukarı yaştaki fertler işsiz nüfusa dahildirler.”

      İşsiz sayılmak için iş arıyor ve işbaşı yapmaya hazır olmak gerekiyor. İş aramaktan vazgeçen ve işgücüne katılmayan nüfus “işsiz” tanımına dahil değil. Böylelikle TÜİK’in yöntemine göre, kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin ödeneği alan işçiler iş aramadıkları için işsiz kapsamında sayılmamaktadır. Ancak, İŞKUR verileri bugüne değin 3.5 milyon işçi için kısa çalışma ödeneği başvurusu yapıldığını ve 1 milyona yakın işçinin de ücretsiz izin ödeneği almakta olduğunu belgeliyor. Dolayısıyla bu tanımlar dahilinde hesaplanan işsizlik verileri, krizin istihdam ve iş kaybına yönelik olumsuz etkilerini doğru olarak yansıtamamaktadır.

      Sil
  16. Hocam bazı fix noktaları anlamadım. 15 ila 65 yas arasindaki nufus 62milyon ama işgücü 30milyon? Yani işgücüne Müdahale edilince, işsizlik oranı da değilebiliyor. Acaba Avrupada veya rakamlarına itibar edilen ülkelerde 62/30 oranları ne durumda? Bir de "çalışabilir nüfus" hipotezinde, sosyal yardımın yeri nedir? Acaba. Yani yüzlerce başlık altında gerek merkezin gerek belediyelerin dağıttığı hibeler var, bunları alanlar düşürülürerek mi yapılıyor istatistik hesap?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Avrupa'da 15+ yaş nüfusuyla işgücü arasındaki oranlar yüzde 75 lerde. Bizde düşlük olmasının nedeni kadınların çok az bölümünün çalışması.

      Sil
  17. Hocam merhaba. Anlaşılır ve konuyu basitleştiren anlatım tarzınız benim gibi iktisada ilgili ancak bir o kadar da uzak olan insanlar için çok ufuk açıcı. Çok teşekkür ederim. Cevap verirseniz sevineceğim sorum olacaktı: "2019 Nisanı’nda 469 milyon dolar açık veren cari denge, bu yıl aynı ayda 5 milyar doları aşkın açık verdi" gibi bir haber okudum. Enflasonun yüksek olduğu dönemlerde tasarrufa gidilmesi gerekirken tüketimin kısıtlanması gerekir diye biliyorum. Malumunuz tüketim de pandemi sürecinde haliyle bayağı kısıtlandı. Ancak cari açıkta büyük fark var. Bu durumun hükümetin düşük faiz ve tüketimi teşvik edici (ancak sorunlu bulduğum) kredi borbardımanıyla ilişkisi var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim ithalatımız petrol, doğalgaz gibi zorunlu ithal ürünlerine ve üretimde kullanılan girdilere yönelik olduğu için beklendiği kadar düşmüyor. Buna karşılık mal sattığımız ülkelerin durumu kötü olduğu için onlara yeterince mal ihraç edemiyoruz. Turist de gelmiyor. Açık büyüyor.

      Sil
  18. Rakamlarla oyna, farklı hesap yap, verilerin hepsini kullanma, sonra da düştü diye haber yap :((
    Yazık, çok yazık 😕
    Teşekkürler hocam bilgilendirme için, ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  19. Tuik ne diyorsa ×2 dogru sayi bulunur yalanci tuik

    YanıtlaSil
  20. Hocam merhaba, benim gibi 3 aylık kısa çalışma ödeneği (KÇÖ)ne başvurulanlar hangi kapsamda değerlendirilmiş olabilir? Saygılar.

    YanıtlaSil
  21. Hocam yani insanlar iş aramayı dahi umutsuzluktan bırak mışmı?

    YanıtlaSil
  22. Mahfi bey , sizce bu bütçe açığı nasıl kapanacaktır? Vergi, para basma vs..

    YanıtlaSil
  23. Hocam bu yıl yüzde kaç daralacak sizce ekonomimiz? KOBİ'ler, yeme içme kanalları , turizm , AVM vs bir çok problemli sektör var. İki hane daralma beklenir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdiye kadar en kötümseri OECD (% 8,1 diyor) IMF % 5 tahmin ediyor. Benim de tahmin % 5 daralma. Daha sağlıklı bir tahmin yapabilmek için ikinci çeyrek sayılarını görmek lazım.

      Sil
    2. Sanayi üretim endeksi Nisan -31.4 buradan tahminle ikinci çeyrek negatif çift haneli büyüme bekliyorum.. bunu toparlamak kolay olmaz.

      bir de hocam geçmiş yıllara ait tasarruf verilerini (zaman serisi halinde) nereden bulabilirim bilginiz varsa yardımcı olursanız sevinirim.

      Sil
  24. Hocam uluslararası finansal kuruluşlar elindeki portföye ve çıkarlarına göre piyasayı manipüle ediyor olabilir mi?

    YanıtlaSil
  25. Mahfi bey , açıklanan büyüme rakamlarına güvenilir mi? Yoksa enflasyon ve işsizlik gibimidir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer enflasyon ve işsizlik verilerine güvenmiyorsanız büyümeye de güvenmemek mantıklıdır. Çünkü bunlar birbiriyle iç içe veriler.

      Sil
  26. Hocam ben şu anda ekonomi yı şöyle yorumluyor um , bizim ödememiz var banka gel kardeşim ben sana veririm diyor 1000 TL veriyor, sonra yine toparlayamayınca gene gel diyor hiç sorun değil 1000 TL daha veriyor, bu böyle gidiyor ... Ama bu 1000er TL ler bir gün istenecek ,hem borçlular hem de banka riskli. Sizce??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer geliriniz de sürekli artıyorsa yani borç/gelir oranı artmıyorsa büyük sorun yok demektir. O oran gelir aleyhine bozuluyorsa o zaman sorun var demektir.

      Sil
  27. Hocam bankalar batar mı? Mevduatlar güvende mi?

    YanıtlaSil
  28. Hocam sizce ekonomi yönetimimizin yaptığı en büyük hata veya hatalar nedir? (Bir çokları içinden seçecek olsanız)
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  29. Mahfi bey sizin görüşünüz nedir ? Bence faz artırmak zorunda kalacağız er yada geç

    YanıtlaSil
  30. Hocam Hem Covid hem de sonrasında George Floyd Avrupa da etkisini gösterdi, sizce ekonomi sistemi nereye doğru evriliyor?

    YanıtlaSil
  31. Hocam 1 numaralı ekonomi kitabınız hangisi dir( sizinkilerden değil , yabancılardan beğendikleri iz) siznkileri zaten okuyoruz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülten Kazgan, İktisadi Düşünce ya da Politik İktisadın Evrimi.

      Sil
  32. Hocam bu ay hem özel şirket hem de devlet döviz li borç ödeme miktarları yüksek ona rağmen dolwr 7 seviyesinin altında , bir sonraki yüksek ödemeler Ekim Kasım ayında seyir ekstra bir problem olmaz ise böyle gider mi?

    YanıtlaSil
  33. Hocam bankaların yıl sonu beklenti tahmin leri geliyor, çoğunu çok iyimser buluyorum hem yıl sonu büyümesi hem döviz kuru vs. Sizce bankalara iyimser olmaları yönünde " tavsiye:) " geliyor mıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmiyorum ama gelmese bile onlar bu piyasanın içinde para kazanan kurumlar, işler kötü görünüyor derse kaybeder.

      Sil
  34. Hocam merhaba,
    Kayıt-dışı çalışanlar denklemin neresinde yer alıyor? Geniş işsizlik içinde olan işsizlerin içinde yer alma durumu var midir?
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kayıt dışı çalışanlar da hesaplarda var. Bu veriler açısından kayıt dışılık sosyal güvenliğe kayıt olmamak demek.

      Sil
  35. Hocam her zamanki gibi son derece anlaşılır ve net bir analiz yapmışsınız. Genç işsizlik rakamlarında da durumumuz çok vahim. Belki ayrı bir yazıda bu konuyu da son verilerle ele alırsınız. Teşekkür ederiz..

    YanıtlaSil
  36. Hocam iyi ki varsınız Kayıt dışının çok olduğu bir ulke de veriler ne kadar güvenlidir Bir de ulkemiz de beş milyon olduğu söylenen suriyeli nüfus var.Bu
    nüfus ülkemizde herhangi bir hesapların içine dahil ediliyor mu.Mesela kişi başı gelir hesaplamalarinda gözükmüyor diyorlar.Peki ülkemizde bir cok harcama yaparak milli hasılaya katkı koyupta kişi başına gelir de gostermemek ne kadar sağlıklı bir sonuç verir.Ayrıca bir çok sınırı vizesiz olarak açtık Moldavyalisi türkmenistanlisi saymakla bitmez gelip ülkemizde giris çıkış yaparak turist vizesiyle kaçak çalışıyorlar.Bunlar da tam kayıt dışı Varlar ama yoklar.O zaman neyi neye göre hesaplayabiliyoruz ben gercekten anliyamiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güvenilir olsun ya da olasın eldeki verileri gerçeğe uygun biçimde sınıflandırdığınızda yaşamla tutarsızlık oldukça azalıyor.

      Sil
  37. Hocam aklınızda güzel bir tez konusu var mıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye'de Konut Sektörü Ve Krizler

      Sil
    2. İyi konu gerçekten çalışılmadıysa. Son 18 yılla da sınırlanır. İktisatta dr yapsam atlardım

      Sil
  38. Hocam vergi konusuyla ilgili geniş bir yazı yayınlarmısınız?biliyorsunuz son dönemde çok revaçta.herkese azap veriyor ülkemizdeki yüksek oranlar.gençler telefon,bilgisayar,oyun konsolu alamıyoruz artık diyorlar,orta yaşlılar araba,eve eşya alamıyoruz diye yakınıyor.ötv-kdv-gümrük vergisi-taşıtlar vergisi-özel iletişim vergisi vesaire çok geniş kapsamlı,bunlar neden alınıyor,nereye gidiyor,ilk kim koydu,tarihsel süreçte oranlar neydi ve dünya ülkeleriyle karşılaştırma da içeren geniş bir yazı olursa şu ekonominin bence en önemli bacağıyla ilgili yılın yazısı olur.eskiler maliye demek vergi demek,vergi demek maliye demektir derlerdi.ikisi karı-koca gibidir biri olmazsa yuva&ülke dağılır derlerdi :) peki siz hazine ve maliyenin ayrı bakanlık olmasınımı dogru buluyorsunuz yoksa şu andakinimi?bir zamanlar maliye ve gümrük birleşikti mesela.aslında şuanda da birlesik,çünkü lojmanları aynı yerde..

    YanıtlaSil
  39. Hocam ben yakin tarihimize baktığım da sanal cennetlik diyebileceğim donemler görüyorum Tek partili donemi bir kenara birakirsak menderesin ilk bes yillik donemi.Malum abd nin marshal yardımı yaptığı dönem.. Sonra paranin bitmesiyle ekonomik sıkıntılarin baş göstermesi ve askeri darbeye kadar gitmesine yol açan etkilerini.Sonra bir demirel sanayileşme donemi var.Malesef kibris gerginliği abd yaptirimlariyla girilen yine ekonomik sikintilar bir de üstüne petrol krizi ve beraberinde kargaşa ve kaos donemiyle gelen seksen askeri darbesi.Turgut ozal donemi.Kapali ekonomiden vaz geçiş.Buyuk turizm yatırımları ve tuketim acligi gidercek bir çok ithal ürünün ulkemize girmesi.Sanirim alti yedi yil sürdü bu donem.Sonrasi yine ite kaka giden sıkıntılı dönemler.Hic bir temel sorunlara ekonomik sorunlara çözüm yaratmama.Günü kurtarma. 2001kriz sonrası erdogan dönemi Yine yedi veya sekiz yil sanal ekonomi rahatlama.Batiyla çok iyi olan ilişkiler.Cin faktoruyle çok ucuzlayan dayanıklı tuketim ürünleri Geliştirilen finansal modelleriyle insanlarin cok rahat borclanabiImesi.Düşük faiz. Düşük kur .Turkiyw cumhuriyet donenminin görmediği bol dış finas.Buna karsilik yine hiç bir temel soruna çözüm getirilmemesi.Malum abd krizi yine bol ucuz dolar.Yine bu imkanlardan bolca faydalanma.Bol inşaat ve yine temel sorunlara bir cozum getirilmemesi ve yine para bitti. Aynı sikintilari yasamaya başladık
    Hocam baya özetlediğim bu donemleri anlatmamin nedeni hiç birinde yapısal reformlar için öyle bir gayret yok.Sadece konjokturlerin yarattığı firsatlardan yararlanma var.Sizin hala umudunuz var mı bu yapisal reformlardan.Ulkeyi yonetenler yakin bir zamanda yine buyuk bir firsat yakalayacagimizdan soz ediyor.Yine bir çözüm ve kalkinma planı yok akillarinda.Hep bir firsat gözetleme var ama bu firsatlari da heba etmek için kullanmak,en büyük özelliğimiz bu sanırım

    YanıtlaSil
  40. Hocam ben ekonomi ile ilgili çok bilgi sahibi değilim ancak birçok kaynaktan güncel durumun yorumlarını dinliyor mevcudu analiz etmeye çalışıyorum. yıl sonuna kadar çok yüklü dış borç ödememiz olduğu söyleniyor. Özellikle temmuz ağustos aylarında galiba. bu borçların ödenmesi için borç alamadığımızı ve swap yapamadığımızı görüyorum. peki başka bir alternatif var mı? Bu ödemeler kura yukarı doğru baskı yapmayacak mı? Aşırı para basmanın yansıması ekonomimizde yakın zamanda görülür mü? (Uzun oldu ama cevaplarsanız sevinirim. İyi günler.)

    YanıtlaSil
  41. Hocam bankaya yüklü miktar mevduat yatırır mısınız vadeli veya vadesiz,?

    YanıtlaSil
  42. Bence faizler artacak Ekim Kasım ayında?

    YanıtlaSil
  43. Hocam çok siyasete girmiyorsunuz biliyorum ama hissiyatınızı anlamak isterim, sizce bu yıl seçime şahit olur muyuz?

    YanıtlaSil
  44. merhabalar sayın hocam tesadüfe bakın ki bu gün bir yakınım ile telefon görüşmesi yaptım, kendisi en az sekiz aydır işsiz anlattığına göre kayıt yaptırmak üzere hafta ortasında yaşadığı bölgedeki işkur müdürlüğüne gitmiş ancak görevliler Kovid-19 gerekçesi ile kimseyi içeri alamadıklarını belirtip gelenlerin kayıtlarını yapmayıp panoya astıkları bir iki ilana bakmalarını istiyorlarmış. Sanıyorum işsizliği düşürmenin yeni yöntemini buldular.

    YanıtlaSil
  45. Hocam aydınlatıcı yazınız için çok teşekkürler. Tüik veri toplama yöntemiyle ilgili olarak hep aklıma takılan bir soru var. Bildiğim kadarıyla Tüik IMF ve DB standartlarına göre veri toplayarak yayınlıyor. Bu nedenle Tüik'e yapılan eleştiriler biraz haksız olmuyor mu? Sonuçta analizlerimizde Tüik verilerini kullanıyoruz. Uluslararası kuruluşlara da yine bu istatistikler ulaşıyor. Birde Tüik bu konuda ayrıca hesaplama yöntemi geliştiremez mi? Bu kuruluşlara göre istatistik toplamak zorunda mı?

    YanıtlaSil
  46. Ödemeler dengesinde 25 milyar dolarlık açık var mı ?

    YanıtlaSil
  47. Hocam hep merak ederim tuik işsizlik oranını hesaplamak için neden anket yapıyor.. o ay SGK primi ödeyenlerin ve devlette çalışanların sayısı belli değil mi zaten?

    YanıtlaSil
  48. hocam tüik in kalem oyununu bozdunuz sanaldan reele geçmemizi sağladınız. teşekkür ediyorum. hocam Anadolu üniversitesi işletme fakültesi 2004 mezunuyum. bu tüik yalanları beni duyarlı bir vatandaş ve ekonominin yan dallarından birisinde eğitim almış birisi olarak gerçekten de amiyane tabirle enayi yerine konulmuş hissettiriyordu. beyninize, bilginize sağlık diyorum hocam.

    YanıtlaSil
  49. Hocam paylaşımlarınız için teşekkürler,
    -Göstergeler tablonuza neden geniş işsizliği eklemiyorsunuz?
    -Türkiye den şüphelenerek diğer avrupa ülkelerini de karşılaştırdığımda işsizliok oranları (bir kısmı) marttan kalma. Bu teknoloji çağında daha güncel olamaz mı?

    YanıtlaSil
  50. Teşekkürler hocam.

    YanıtlaSil
  51. Hocam merhabalar, resmi işsizlik oranında da azalma var geçen aylara baktığımızda, enflasyon her ay artış gösterdi durum bu Phillips eğrisine göre enflasyon ve işsizlik arasındaki ters orantıyı sağlıyor ama bu ne kadar gerçeği yansıtıyor yani işgücü oranımız düşüyor, işsizlik oranımızda da azalma var bu durum nasıl açıklanabilir ? Selamlar.

    YanıtlaSil
  52. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  53. Hocam merhaba , yazınıza birkaç kere okudum, TUİK verileri ile sağlama yaptım , geniş işsizlik oranı hesaplamasında iş bulma ümidi olmayanlar+diğer+mevsimlik çalışanlar yapılmış ancak diğerin içinde mevsimlik çalışanlar var olduğu için 134 (bin) eklenmemesi gerekir. Mevsimlik çalışanlar sütunu anladığım kadarıyla iş başına hazır olanları ifade etmiyor. Hesaplamalarım bu şekilde , emekleriniz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  54. Hocam merhaba, Zamana Bağlı Eksik istihdam bu hesabın içerisinde olması gerekmez mi?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!