Swift Sistemi ve Rusya'nın Dışlanması

SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication / Dünya Bankalararası Finansal Telekomünikasyon Topluluğu); paranın ülkeler arasında hızla transfer edilmesini sağlayan uluslararası bir finansal yapılanma sistemidir. SWIFT, her bir kurumun kendisine ait bir uluslararası ödeme sistemi geliştirmesinin yaratacağı yüksek maliyetleri, zaman kayıplarını ve ortaya çıkabilecek tekelleşmeyi önlemek isteyen Amerikan ve Avrupa Bankalarının girişimiyle 1973 yılında kurulmuş bir sistem. Merkezi Brüksel’de olan bu sistem günümüzde 200 ülkenin, bankalar başta olmak üzere, yaklaşık 11 bin finans kuruluşuna hizmet sunuyor. SWIFT sistemi, Belçika Merkez Bankası tarafından, ABD ve İngiltere başta olmak üzere dünyanın önde gelen merkez bankaları tarafından ortaklaşa denetime tabi tutuluyor.

SWIFT sistemini bir aracı banka ya da finans kuruluşundan çok bir onaylama, mesajlaşma birimi, üyelerinin uluslararası ödemelerini yapmalarına aracılık eden bir kurum olarak düşünmek daha doğru olur. Diyelim ki Türkiye’deki bankanızdan ABD’deki ya da Avrupa’daki bir ihracatçıya ödeme yapacaksınız. Bankanıza ödeme talimatı verdiğinizde SWIFT sistemi devreye giriyor ve ödeme bu sistem üzerinden yapılıyor. SWIFT sisteminin araya girmesi yalnızca uluslararası ödemelerde değil aynı ülke içinde o ülkenin parası dışındaki paralarla yapılacak ödemelerde de devreye giriyor. Diyelim ki Türkiye’deki bankanızda bulunan döviz mevduatınızdan yine Türkiye’de olan bir başka bankaya dövizle olan borcunuzu ödeyeceksiniz. Burada da SWIFT sistemi devreye giriyor ve bu ödemeye aracılık ediyor.

SWIFT işlemi yapılırken SWIFT kodu denilen bir kod kullanılıyor. SWIFT kodu; bankaların döviz hesaplarına yapılan transferlerin gerçekleştirilmesini sağlayan uluslararası bir koddur ve sisteme dâhil her bankanın yalnızca kendi kullanımları için belirlenmiş bir SWIFT kodu bulunuyor.

Sistem aracılığıyla günde yaklaşık 40 milyon işleme aracılık ediliyor ve bu şekilde trilyonlarca dolar tutarında para el değiştiriyor. Normal olarak bir finansal transfer amacının gerçekleştirilmesini sağlamak üzere kurulmuş olan SWIFT sisteminin uluslararası siyasal anlaşmazlıklarda taraf olmaması gerekirse de uygulamada bu böyle olmuyor. Özellikle ABD’nin sistem üzerindeki ağırlığı SWIFT sisteminin bu gibi siyasal anlaşmazlıklarda sistemin bir siyasal baskı aracı olarak kullanılmasıyla sonuçlanıyor. Daha önce nükleer program uygulamaları gerekçe gösterilerek İran kurumları 2012 yılında SWIFT sisteminden çıkarılmıştı. İran, bu karar nedeniyle işlemlerini bu sistem dışında yapmaya yöneldi. Ne var ki bu, o kadar kolay olmadığı için İran, ihracat gelirleri açısından büyük kayıplara uğradı.

Rusya’nın, Ukrayna’yı işgali nedeniyle Avrupa Birliği, ABD, Birleşik Krallık, Kanada, Fransa, İtalya ve müttefik ülkeler tarafından bazı Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkarılması yönünde karar alınmış bulunuyor. Dikkat edilecek olursa Rus bankalarının tamamının değil bazılarının bu sistemin dışına çıkarılması söz konusu. Bu şekilde bir ayrımın Avrupa’nın Rus doğalgazına olan bağımlılığından kaynaklandığını söyleyebiliriz. Bir başka ifadeyle İran’a uygulanan tam dışlama, Rusya’ya gelince, Avrupa’nın çıkarı zedelenmesin diye, kısmi dışlama olarak uygulamaya konmuş oluyor.  

Rusya, Kırım’ı işgal ettiğinde de benzer bir girişim olmuş ancak dışlanma gerçekleşmemişti. Bu dışlama kararı önemli Rus bankalarının SWIFT sisteminin sağladığı imkânlardan yaralanamaması sonucunu ortaya çıkaracağı için bu bankalar ile işlem yapmaları gereken diğer ülke bankalarının SWIFT sistemi dışında karşılıklı iletişim ve havale yapmaya başlamaları söz konusu olacak. Bu da ek maliyet ve zaman kaybı nedeniyle işlerin ve ödemelerin aksaması sonucunu yaratacak. Öte yandan sistem dışına çıkarılmış olan Rus bankalarının sistem içinde kalmaya devam eden Rus bankalarına karşı avantaj yitirmelerinin de söz konusu olacağını gözden kaçırmamak gerekir. SWIFT işlemlerinin yüzde 1’den fazlasının Rusya kökenli olduğu dikkate alınırsa böyle bir kısmi uygulamada bile Rusya’nın önemli ölçüde etkileneceği tahmin edilebilir.

Bu olayın Türkiye’ye yansımasını birçok alanda göreceğiz. Doğalgaz fiyatları yükselecek, buğday ithalatımız sıkıntıya girecek, borsa etkilenecek ama sanırım etkiyi en fazla ve en net olarak turizm alanında hissedeceğiz. Turizm acenteleri de bankaları aracılığıyla SWIFT sistemi içindeler. Türkiye ile Rusya arasında öteden beri gündemde olan ama bir türlü yaşama geçirilemeyen Dolar ve Euro yerine TL ve Ruble ile işlem yapma konusunun bu kez yaşama geçeceği akla gelebilir. Eğer her iki ülkenin para birimleri bu kadar oynak olmasaydı en azından turizm açısından bu karşılıklı ödeme ilişkisi kurulabilirdi. Ne var ki iki para birimi de yüksek risk primleri (CDS’ler) dolayısıyla durağan konumda bulunmuyor ve üzerinde vadeli anlaşma yapılabilecek bir ortam yaratamıyor.   


Yorumlar

  1. Yanıtlar
    1. Hocam harika bir özet olmuş. Yormayan, akıcı, net zihinde Swifti netleştiren. Elinize sağlık.

      Sil
    2. Hocam, 25 senelik dış ticaretçiyim, yüz binlerce dolarlık akreditifi almışlığım vermişliğim vardır, SWIFT'in açılımını ilk kez öğrendim; bie kez daha teşekkürler... Swift'in tarihçesi ilgimi çekti. Metaforik olarak bankacılığın "rezerv parası" denebilir mi? Belki de. Swift'in tarihçesini okuyabileceğimiz bir kaynak var mı önereceğiniz. Esenlikler dilerim.

      Sil
    3. Hocam yazılarınızı tek tek takip ediyorum ve çok faydalanıyorum. Bilgilerinizi bizimle de paylaşıp gündemi daha sağlıklı takip edebilmemizi sağladığınız için özel olarak teşekkür etmek istedim. Saygılar

      Sil
    4. Hocam, Çin CIPS China International Payments Systemini Rusya da
      SPFS Finansal Mesaj Transfer Sistemini geliştirmişti. Bu sistemler Swift sistemine alternatif olmayacaksa şuan için yetersiz oldukları ancak geliştirilebilecekleri anlamına mı gelir? Bir de benzeri bir projeksiyonda Türkiye’nin kullanabileceği alternatif bir model geliştirilmesinin ne kadar zaruri olduğunu zannederim görüyoruz. Yarın farklı bir gerekçeyle bize de yaptırım uygulanıp, uygulanmayacağını bilmiyoruz. Bu konuda mümkünse fikrinizi almak isterim. Saygılar

      Sil
    5. Rusya ve Çin parası rezerv para konumuna gelmeden yani Dolar ve Euro gibi dünya çapındaki alış verişlerde kullanılan para olmadan bu sistemi kurmaları bizim reyting şirketi kurmamıza benzer.

      Sil
    6. Sn Pınar,
      Swift çıkış işlemi, yazılım veya teknoloji kullanımı dışında; Rus bankaların iş yapma ve itibarlarını kısıtlayan kararları da kapsıyor. Batı dünyasının çalışmayı kabul etmediği ortama teknoloji yolu ile de Ruslar giremiyorlar.

      Bankalar arasında transfer işlemi için Swift teknolojisine de gerek yoktur, bir tane faks cihazı veya bir tane telefon ile de bankalar arası işlem yapılır. Araya da bir tane clearance house koyarlar, gece uzlaşılan bir saatte işlemlerin kayıtlarını kapatır.

      Çin, ikili sistem ile Rus parasını Batı sistemine sokmaya çalışırsa; Çin bankaları da itibar kaybına uğrarlar.

      Çalıştığım uluslar arası bankadan misal verirsem, bu haftasonu yazılımlar düzenlendi, geçen hafta sistemden çıkarılan Rus kökenli müşterilerin mesajlaşma sistemleri kapandı. Yani uluslar arası firmalarda kredi kartı işlemleri yapamaz durumdalar. Küçük montanlı, Apple, Android app store, Google, Youtube, Facebook reklamları, online mağaza alışverişleri, online gazete dergi üyelikleri vs gibi işlemleri bizim üzerimizden yapamıyorlar. Ben de Cuma günü öğrendim, tüm Rus online işlemlerin yüzde 20 civarı çalıştığım banka teknoloji platformu üzerinden gerçekleşiyormuş. Rus kökenli müşterilere SMS ve Eposta mesajlaşmaları da kapattık, 3d işlemlerden text mesaj kodu da alamıyorlar.

      Rus oligark ve kamu mallarına gelince; bir kısmı blokeli olan malların, ileri zamanda Türkçe olarak yeddi-emin kurumlara aktarılabilme altyapısı da yine hafta sonu hazırlandı. Henüz resmen açıklanmasa da, Kişisel tahminim, ilerde savaş tazminatı olarak bu malların alıkonulacakları yönünde. Mal deyince; para eder her türlü varlık; hisse senetleri, bankalara teminat olarak sunulmuş gayrimenkuller, yatlar, İngiltere deki büyük spor klüplerinin teminatlı hisse senetleri, varlık karşılığı alınmış kredibilite limitleri, altın, gümüş değerli maden sertifikaları vs. Piyasa hareketlerinden teminatı eksiye düşmüş, düşecek malların otomatik satış emirlerinin verilmesi (margin call) diye aklınıza gelebilecek tüm varlıklar.

      Mevcutta, yasaklı iş adamları ve Rus bankalarına yapılan aktif olarak yapılan bu işlem, pasifte tüm Rus vatandaşlarını kapsayacak şekilde bu hafta sonu -en azından çalıştığım kurumda- hazırlandı. Yani, 15 dakika da tüm Rus kökenlilerin tüm varlıkları dondurulmaya hazır.

      Türkiye veya Çin özelinde de; Swift alternatifi istediğiniz sistemi geliştirebilirsiniz. Tek ve yeter şart, karşı tarafın ödemenizi kabul etmesidir. İki veya daha fazla ülke kendi aralarında telefon, faks ve ortak bir clearance house ile de banka işlemleri yapabilirler.

      Orduda bazen gözüm çamaşırhanedeki makinelere kayar, markalarına bakardım. Afedersiniz donunu yıkayamayan bir ordunun savaşa girmesi komedidir. Rus ordusunda Rus marka çamaşır makinaları olduğunu da düşünmüyorum.

      Gelinen nokta, Ukrayna'ya girmekle Rus devlet aklının bittiğini ispat etmiştir. Gerisi zaman meselesidir.

      bGj4vkqoFqUEbs0U

      Sil
  2. Hocam Merhaba:Gelecekte Tamamının Çıkarılması Mümkün müdür Sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence bu çok zor. Avrupa, Rus doğalgazına bağımlı.

      Sil
    2. Hocam, ABD'de ki kaya gazının ileride Rusya'nın AB'ye sağladığı doğalgazın yerini alabileceğini söyleyen bazı görüşler var. Fikrinizi alabilir miyim?

      Teşekkür ederim...

      Sil
    3. Doğrudur. ABD'de gerçekten çok bol miktarda kaya gazı var ama çıkarılması pahalı. Tabii fiyatlar bu hızla giderse yakında satış fiyatı çıkarma maliyetini kurtarır hale gelir.

      Sil
  3. Bu konuyla ilgili olarak kripto paralar ile ilgili de bir değerlendirme yapabilir misiniz? Kripto para ile ödeme yapılabilir mi? #XRP veya BTC bu konuda iş görür mü?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu şimdilik zor. Kripto paralar henüz alış verişlerde (çok sınırlı bazı istisnalar dışında) para gibi kabul görmüyor. Ama ileride blockchain sistemi ve sonra da kripto paralar bu işlevi görebilir.

      Sil
    2. Selam, kripto ile ödeme yapamazlar. Hocamızın yazdığı gibi 1-1 ilişkilerde kullanılır ancak miktarı çok düşüktür, ciddi bir kullanım için kripto borsaları üzerinden işlemlerini realize etmeleri lazım.
      Diğer finans kurumları gibi kripto borsaları da rus kurumlarını sistemden çıkardı.

      Kripto, Rusya, Türkiye, Çin gibi yüksek rüşvet dönen bürokratik ortamlarda, bire bir rüşvet vermek amaçlı kullanılan bir varlık. Kuzey Kore ve İran ellerindeki doğal kaynaklar ile temel ihtiyaçlarını almak için bazı kripto üretim işlemleri yapıyorlar.

      Dünya'nın rüşvet ile en yüksek makama gelebilen insanı bence Çin devlet başkanı Xi'dir.
      Ülkesinde, politik olarak bitcoin ile rüşvet kontrolünü kaybettiğini görünce, kripto üretim işlemlerini yasaklamıştır.

      Batı dünyasının günümüzde getirdiği kripto kısıtlamaları, Rusya ve Çin kökenli kripto servetlerin Batı dünyası finans sisteminden realize edilmesini engellemek içindir. Normal ahali ile ilgili bir durumu yoktur.

      jjHY7A07GlQyh7pN

      Sil
  4. Kripto transferler olacak Türkiye Rusya arasında bence...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok kolay değil. Bence Rusya'nın sistemden çıkarılmamış bankaları sistemin Rusya tarafına egemen olacak.

      Sil
  5. Hocam kısaca şöyle denebilirmi: Rusya ticaret sistemi bu sistemden çıkarılmasıyla USD ve EURO cinsi paraları bankalar aracılığıyla kullanamaz.Buda ekonomisi üzerinde olumsuz etkiler yaratır.Bunu aşması için kendi sistemini yaratması yani ambargoya katılmayan bankalarda nostro vostro hesaplar açılıp yeni bir sistem yaratma kabiliyeti imkansıza yakındır.Tek seçeneği dövizleri nakit alıp vermektir.Buda operasyonel olarak çok büyük zorluklar getirecektir.Diğer sert yaptırımlarla birlikte ekonomisi kısa sürede çökebilir diyebilirmiyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer bütün Rus bankaları dışlanmış olsaydı bu dediğiniz doğru olurdu ama hala sistem içinde Rus bankaları var. İşlemler büyük ölçüde onlara kayacaktır.

      Sil
    2. Savaşın ilerlemesi ile Hocamızın yazdığı diğer bankalar da, Rusya MB dahil, sistem dışına atılacak. Bugün bir yorum ile belirttim, tüm Rus kökenli vatandaşların varlıkları dondurulmaya hazır vaziyette.

      sjndf4Gm2QkOVjsS

      Sil
  6. Takas yöntemine dönüş sinyalleri

    YanıtlaSil
  7. Değerli yorumlarınız için teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ olun ben de sizlere değerli yorum ve katkılarınız için teşekkür ederim.

      Sil
  8. Hocam yazınız için çok teşekkür ederim, ellerinize sağlık. Rusya'nın kendi sistemi SPFS bu konuda çözüm sağlayacak güçte değil mi? SPFS, Çin merkezli CBIBPS ile entegre olduğunda yarı küresel bir platforma dönüşemez mi? Şimdiden yanıtınız için çok teşekkür ederim hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonuç olarak her iki ülkenin de sattığı malların asıl alıcıları ABD ve Avrupa. Dolayısıyla burada ABD ve Avrupa kabul edip içine girmediği sürece SPFS ve CBIBPS sadece bu iki ülke ve bunlarla birlikte olan diğer ülkelerle ilişkiyi düzenleyebilir.

      Sil
  9. Risk envanterimize ekleyeceğimiz yeni ve önemli bir gelişme ile daha güne başladık. Her geçen gün artan sorunlara bir yenisi daha eklenmiş oldu. Her zamanki gibi çok karmaşık olan uluslararası ilişkiler ve karşılıklı menfaatler nedeniyle göstermelik bir yaptırım, ya tam olarak kapat ya da hiç kapatma. Başımıza ne geliyorsa samimiyetsizlik ve kişisel çıkarların insanı değerlerin çok çok önüne geçmesinden dolayı geliyor. Dünya liderleri el birliği ile sonumuzu hazırlıyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet maalesef kendi risklerimizi kendimiz yaratırken bir de bu dış riskler ekleniyor.

      Sil
    2. Rusya, askeri harekat ile hayatının hatasını yaptı. Rusya'nın elimine edilmesi, ilerde Türkiye için olumlu olacaktır. Tabi her koşulu, olumlu olumsuz hale getirecek olanlar insanlardır, yönetimlerdir. İş Türk yönetim ve insanlarına bağlıdır. Rusyanın temizlenmesi her zaman Türk insanının önünü açar.

      0l6Hpa8Hfs4aX1aP

      Sil
  10. Hocam, işte tam olarak bu yüzden, Rusya geçtiğimiz gùnlerde Kripto varliklarla alim satim işlemlerinin olabileceğinin sinyalini vermiş ve Bitcoin'i resmi olarak tanıma girişimine gitmiştir. Sizce , bu mümkün mü ?
    Spekülatif amaçli ve oynak bir fiyat grafiği çizen kripto para birimiyle tüm finansal engelleri asabilir mi ?

    YanıtlaSil
  11. Hocam aynı ülke içinde döviz bazlı para transferi sistemi uygulamanın maliyet ve zaman (gerçi zaman da bir maliyet) kaybı dışında uluslararası başka bir engeli ya da kuralı var mı? Yani istenirse dövizi ülke içerisinde sadece IBAN ile de transfer mümkün kılınamaz mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SWIFT birçok anlamda karşılıklı kolaylık ve güven sağladığı için tek tek bankaların döviz havalesine göre büyük üstünlüğü var.

      Sil
  12. Hocam aynı ülke içinde döviz bazlı para transferi sistemi uygulamanın maliyet ve zaman (gerçi zaman da bir maliyet) kaybı dışında uluslararası başka bir engeli ya da kuralı var mı? Yani istenirse dövizi ülke içerisinde sadece IBAN ile de transfer mümkün kılınamaz mı?

    YanıtlaSil
  13. Teşekkürler Mahfi bey, aydınlatıcı bilgiler.

    YanıtlaSil
  14. Sayın hocam borsaya etkisi olur dediniz biraz açar mısımız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Savaş hali, ambargo vs hepsi ticareti ve oradan giderek finansal piyasaları ve borsaları olumsuz etkiler.

      Sil
  15. Öncelikle teşekkür ederim hocam. Buğdayda Rusya ve Ukrayna'ya iyice bağımlı hale gelmişken bu kriz kendi tarım sektörümüzde tekrar üretim arttırma açısından fırsat yaratmalı diye düşünüyorum. Bu vesileyle de tarımın sadece ekonomik değil stratejik önemini de hatırlarız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sn Can Sarı, güzel bir yeri yakaladınız.

      Tarım ile yalnız Rusya değil, Ukrayna üretim kaybı da türkiye için avantajlar sağlar. Yeterki ülkemiz insanı üretimine odaklansın, kendini geliştirmeye odaklansın, ülke yönetimi de ahalinin önünü açan kararları alsın.

      Askeri olarak, bizim nesil, Afgan ve Çeçen savaşlarında Ruslara karşı ciddi kurmay ve istihbarat yetenekleri kazanmıştır. Keza, benden önceki nesilden bir dönem komutanım Korkut Eken gibi subaylar da, Azerbaycan bölgesinde ciddi tecrübeler kazandılar.

      Ukrayna, genç Türk subaylarımız açısından, Ruslara karşı ciddi askeri saha ve teknoloji kullanım deneyimlerinin ordumuza katılacağı bir imkan sunacaktır.

      7zN4h8HuqOAXSod7

      Sil
  16. Hocam madem batının güvenliği için Swift bu kadar önemli, blockchain teknolojisi konusunda batı neden önlem alma noktasında yavaş davranıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mevcut sistemde bir güvenlik sıkıntısı yok.

      Sil
  17. Değerli yorumlarınız için teşekkür ederiz.
    Saygılar..

    YanıtlaSil
  18. Hocam peki bu durumun önümüzdeki FED'in faiz artırım hamlelerine bir etkisi olmasını bekler misiniz ?

    YanıtlaSil
  19. swift sisteminin tanrisi kim ,buns kim karar verebilme gücü var çin mi abd mi ?

    YanıtlaSil
  20. Eğer dünya çok kutupluğa doğru gider ise ,swift sisteminin bir tanrısı veya birkaç tanrısı mı olur ? be bu daha demokratik olmaz mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rusya ve Çin'i kastediyorsanız ne Ruble ne de Yuan henüz rezerv para konumunda değil. Yani kimse bu paralarla alış verişi kabul etmiyor. Böyle kaldığı sürece kendi SWIFT sistemlerini kursalar da başkalarını dâhil etmeleri kolay değil.

      Sil
  21. Hocam 3ratingci birleşip pzrtesi aynı anda rusya ve belarusun kredi notunu F ye indirse, bu daha etkili bir yaptırım olmazmı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten indirecekler sanırım.

      Sil
    2. Çalıştığım banka, Rus ekonomisinin geleceğine dair, en zehir raporlardan birini hazırladı. Raporlar anlaşmalar gereği, taraf ülke ile paylaşıldığı için, Rus MB sı tarihinin en yüksek faiz oranlarından birini açıklama ihtiyacı hissetti.

      Ayrıca, önceki yorumda yazmıştım, tüm Rus vatandaşlarının varlıklarının dondurulma altyapısı bitirildi. Aynısı, Rus Merkez Bankası için de yapıldı.

      Yani, 630 milyar dolar gibi görünen Rus Merkez Bankası varlıklarının ne kadarının kullanılabilir olup olmayacağı bir kaç gün içinde belli olur, rating kurumları ona göre raporlarını hazırlarlar.

      Ruslar için en iyi seçenek, bugün bu dakikada barış olmasıdır.

      Barış durumunda bile, ciddi savaş tazminatları bugün itibarı ile yukarda yazdığım 630 milyar doların en az 100-150 milyar dolarını eritir. Savaşın uzaması ile Ruslar tüm bu varlığı eritip, döviz borçlusu duruma da gelebilir.

      Savaş ratingleri daha farklı etkiler.

      Ykh6S682dQNomhDT

      Sil
  22. Bence Rusya'nın enerjiyi kesmesi halinde artık Rusya güvenilmez bir enerji sağlayıcısı olacağı için alıcılar gelecekte olabildiğince Rusya'dan alımı düşüreceklerdir. Ancak kesmese bile bu tehlikeyi gördüler. Bence özellikle Finlandiya ve Almanya gibi ülkeler enerji kesilmese bile gelecekte alımı başka yerlere kayıracaklardır diye düşünüyorum. Tabi daha pahalıya geleceği için hem alıcılara hem de Rusya'ya negatif etkisi olacaktır.
    Sizce de bu yol izlenebilir mi ne düşünüyorsunuz? Ayrıca Avrupa başka nereden bu enerjiyi sağlayabilir?

    Saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğal gaz dünya rezervi: 6.641 trilyon metre küp. Bunun % 20'si Rusya'da, % 17'si İran'da, % 13'ü Katar'da, % 7'si Türkmenistan'da, % 4,5'i Çin'de, kalanı da küçük paylar halinde çok sayıda ülkede bulunuyor. Dolayısıyla Rusya burada çok önemli bir pozisyonda.

      Sil
    2. Savaşa rağmen Rusya Ukrayna üzerinden gaz sevkine devam ediyor.

      Sil
    3. Rus gazı ilerde savaş tazminatına konu edilen varlıklar arasına girip, uluslar arası piyasalara yine girmeye devam edecektir.

      Gazın avrupa için maliyeti ilerde düşebilir de.

      Savaş ortamı, normal şartların arz - talep dengelerini ve fiyat seviyelerini değiştirir.

      eYvVQG16I8agXEfS

      Sil
  23. Hocam, Steve Hanke'nin Para Kurulu ve bir çıpa para birimi ile kısa zamanda faizi ve enflasyonu düşürme tavsiyesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
    Bu yöntem böyle bir ortamda Türkiye'nin işine yarar mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle yaramaz. Konu kural değil konu uygulama burada.

      Sil
  24. Mahfi Hocam, yazı için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  25. İlerleyen aylarda Türkiye'nin faiz arttırımı söz konusu olabilir mi hocam? Bu arada yazınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İster istemez olacak ya da sıkıntılar büyüyecek.

      Sil
  26. Hocam öncelikle yine son derece anlaşılır açıklıktaki yazınız için teşekkür ederiz. Ben bu yeni durumun Türk Bankacılık sistemini nasıl etkileyeceğini merak ediyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dolar ve Euro yerine TL ve Ruble ile işlem yapma konusunun bu kez yaşama geçeceği akla gelebilir. demişsiniz rusya uygulanan ambargo delinir. bu durum AB ve ABD işine gelmez mi.

      Sil
  27. Hocam zelensky gibi biri türkiyede parti kursa ve iktidara gelse,şimdiki duruma göre nasıl müspet değişimler olur sizce?

    YanıtlaSil
  28. Bu sistemde rusların mallarını dolar karşılığı sattığı varsayımı ile dolara tablebi azaltıcı bir etkisi olmaz mı bu olayın? Yada euro karşılığı yapılıyorsa aynı şekilde euro için.

    YanıtlaSil
  29. Hocan merhabalar ben maliye son sınıfım sizin 2-3 kitabınız dışında bütün kitaplarınızı okudum bunun dışında makro ve mikro ile ilgili farklı kitaplarda okudum bu dönem iktisadı düşünceler tarihi dersi alıyorum Skidelsky, Para ve Devlet önerdiğiniz bu kitabın içindekiler kısmını siteden göz attım sanki alacağım dersi de kapsıyor gibi ayrıca sizce daha üst bir seviye için mi bu kitap yoksa bana da hitap eder mi ne dersiniz sizce yardımcı kaynak olarak almalı mıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülten Kazgan'ın kitabı çok iyidir: İktisadi Düşünce Tarihi veya Politik İktisadın Evrimi

      Sil
    2. Nadir Kitap sitesinde ilgilendiğiniz konu üzerine 2. el ve az kullanılmış kitapları daha ucuz ve daha hesaplı olarak alabilirsiniz. www.nadirkitap.com

      Sil
  30. Bu savaşı durdurmanın tek yolu şu:

    ABD ve NATO'nun, Rusya'ya, Ukrayna'ya saldırıyı sonlandırıp askerlerini çekmesi karşılığında NATO'yu tamamen lağvedeceğine söz vermesidir, ve hâttâ anlaşma imzalamasıdır.

    NATO kendini lağvedeceğini söylediği an, Rusya'nın elinde hiçbir gerekçe kalamaz (eğer saldırıya devam ederse suçluluğu pekişmiş olur).

    NATO kendini lağvetmeli, Rusya da bütün askerlerini çekmeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aksine NATO daha çok askeri harcama yapmalı ve Rusya gibi ülkelere karşı caydırıcı bir güç haline gelmelidir. Demokrasi ve insan hakları bu ucube ülkelere bırakılamayacak kadar önemli ve kıymetli.

      Sil
  31. Hocam bildigim kadariyla standard and poor bizim notumuzs çöp halinde tutuyor veya tutuyordu ama nesnel olarak bakışdğında ukrayna nın notunu da çöp halinde tutmaları gerekir gerçi bakmadım ama herhalde tutmuyorlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ukrayna ve Rusya da düşecek. Şu an değerlendirmedeler.

      Sil
  32. Hocam,elinize sağlık.
    Daha önce yanılmıyorsam 2014 te,Rusyayı dize getirmek için petrol fiyatları ve doğalgaz fiyatları aşağı çekilmişti.
    Beklentiniz doğalgaz fiyatının artması.Fiyat artışı her halükarda Rusyaya yaramaz mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bize olan etkisinden söz etmiştim. TL değer kaybedeceği için. Dünya genelinde artmaz.

      Sil
  33. Mahfi bey öncelikle değerli görüşleriniz için teşekkür ederim. Swift kararı sonrası, malum eşi benzeri olmayan, kazanç ve alım gücünü son derece negatif etkileyen ekonomik modelimizde edinilmiş likit varlıklarımı korumak amacında biri olarak dolar tl karşılığı hangi yöne evrilir sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buna karar vermek için birkaç gün daha beklemek lazım çünkü olayın nasıl gelişeceğini henüz tam olarak göremiyoruz.

      Sil
  34. Hocam Swift koduna bankalar dışında sahip olan başka kuruluşlar varmı?

    YanıtlaSil
  35. Hocam

    Putin'in saldırganlığı yüzünden, Gogol'u, Dostoyevski'yi, Tolstoy'u suçlayabilir miyiz?

    Bana mantıksız geliyor.

    YanıtlaSil
  36. Mahfi bey

    Sizin hem sakinleştirici hem rasyonel bir karakteriniz var.

    Keşke Putin'le bir de siz konuşsanız, ikna edeceğinize eminim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Edebilsem bizimkileri ederdim. Sabahtan akşama yazıyorum çiziyorum tık yok.

      Sil
  37. Değerli yazınız için çok teşekkürler. Hocam acaba yazılarınızı sitenizi kaynak göstererek haber sitemiz de paylaşabilir miyiz?

    YanıtlaSil
  38. Sistemden çıkarılmayan bankalar büyük ihtlmallae yabancı ortaklı bankalardır.

    YanıtlaSil
  39. Hocam 3.dünya savaşı gelirken Almanya nın yanındamı saf tutmalıyız yoksa tarafsızmı kalmalıyız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nato üyesi olmamız nedeniyle tarafsız kalmak gibi bir seçeneğimiz olduğunu sanmıyorum.

      Sil
  40. Sabah sabah, mesai öncesinde epey yorum gönderdim.

    Gün içinde fırsat bulursam, savaştan bir kaç gün önce yine yorum olarak yazmıştım, Ukrayna içine ruslar girerse savaşı kaybederler, batı "kaybeden eli" oynayacak diye.

    Bana göre artık Ruslar savaşın kaybedenidir. Fazla uzatmadan bugün savaşı bitirdiklerini açıklamak Ruslar ve Putin için en kazançlısıdır.

    Bugün savaşı Ruslar bitirirlerse, savaş tazminatları ve Rus ekonomisinin tahribatı en düşük olacaktır. Savaş bugün biterse, Ruslara uygulanan yaptırımlar, savaş tazminatları ödenene kadar devam edecektir. Tazminat ister nakdi, ister doğal gaz gibi doğal kaynaklar karşılığında olsun, Ruslar için en az zararlısı bu dakika savaşı bitirdiklerini açıklamaktır.

    Savaşın devamı durumunda, mevcut nükleer silahların kaybı, Rusyanın bir kaç parçaya bölünmesine kadar ciddi güç kaybını Ruslar beklemelidir.

    x0Vn79LlbZRe0tI3

    YanıtlaSil
  41. 1/2 : Ben yine dar zamanda hızla yazarken konuyu uzatmışım. Yorumu izninizle ikiye ayırdım.

    "Rusya, savaşı kaybetti"

    Savaş başlangıcından itibaren geçen bir kaç günde, Rusya stratejik hiç bir hedefine henüz ulaşamamıştır. Kırım'ın su güvenliğini tehdit eden bir barajın etkisiz hale getirilmesi dışında, önemli bir stratejik hedefe bir yıla yakın süren askeri hazırlık aşamasına rağmen varılamamıştır. Halka açık kaynaklara göre, Rusya kendi planlamasının da gerisine düşmüştür.

    Savaş başlamadan önce belirttiğim bir husus, Ukrayna'ya girmenin Ruslara savaşı kaybettireceği idi. Ukrayna'ya girmek bir kaç anlam taşır.

    1. Rus askeri kurmayları, kaybedecekleri savaşa ülkeyi sokmamak için mutlaka Putin yönetimine direnmiştir. Böyle ise, Putin yönetimi Rus aklı-selimini dışlayacak kadar çökmüş bir yönetim haline gelmiştir.

    2. Eğer Rus askeri kurmayları, Putin yönetimini uyarmamış ise; Putin ile geçen yılların Rus bürokrasisini tahrip ettiğini gösterir ki, etkisi yüzyıllar boyunca Rusları devletsiz bile bırakabilir.

    Bugüne kadar insanlar niye Putin gibi yönetici ve liderlik vasıfları düşük, idareci yetenekleri gelişmemiş birini deha olarak algıladılar?

    Bence, en büyük sebebi, yıkılmış durumdaki rüşvete batık Rus ordusunu parlak bir pazarlama stratejisi ile küçük ve kazanabileceği savaşlara yönlendirmesi, eski SSCB nükleer yatırımlarını da Nato'ya karşı kaldıraç olarak kullanmasıdır. Bu strateji Ukrayna ile patlamıştır. Ukrayna'ya asker sokulması da, bize Putin'i deha gibi gösteren stratejinin eskiden gelen Rus devlet aklı olduğunu, Putin'in bu işlere karışmayıp, bu işin ekmeğini yediğini gösterdi. Ukrayna savaşı da eski Rus devlet aklının bittiğinin en iyi işareti oldu.

    Şimdi, uzun sürebilecek bir savaşın finansmanı, olası ambargoların oluşturacağı iç güvensizlik ve isyanları, kıt gıda kaynakları ile insan doyurmanın zorlukları ile dolu yılların zorlukları Rus yönetimlerini bekliyor.

    Dünyanın en rüşvetçi ordusu hangisi derseniz, hemen Rus ordusu derim. Böyle bir Rus ordusu, teknolojik ambargoya da maruz kalınca, iki yıl içinde mevcut uçaklarının ve tanklarının yarısından fazlasını çöp diye hurdalığa ayırmak zorunda kalacaktır. Bol bol kaleşnikof üretirler artık.

    EApl6jruIf4NY1sc

    YanıtlaSil
  42. 2/2
    Rusya için en iyisi nedir?

    Hemen ve şimdi barış masasına oturup harekatı sonlandırmaktır. Mahfi beyin bir sözü vardır. Sorunun mimarı, çözüm getiremez diye. Sorunun mimarı Putin, bu çözüme yanaşır mı bilemem. Savaşı devam ettirirse, başka bir Rus lider barış masasına oturur.

    En kötü senaryo nedir?

    Savaşı nükleer silahlara da el atacak şekilde uzatmaktır. Nükleer silahlara el atılırsa, benim tahminim ilk bir kaç bombanın ateşlenmesi ile Nato füze sistemleri devreye girip nükleer füzeleri havada imha edecektir.

    İlk nükleer silahın ateş alması & havada imhası ile insanlık tarihinin en görülmemiş ve yoğun uçak ve füze bombardımanı Rus topraklarına, Kuzeyden baltık denizi, Batıdan Avrupa, Güneyden Türkiye ve doğu da Japonya tarafından başlayacak, öncelikle Rus ordu ve devlet yönetimi dahil olmak üzere; tüm nükleer varlıkların kullanılamaz hale getirildiğinden emin olana kadar devam edecektir. Bu senaryoda, Putin dahil tüm üst düzey Rus yönetiminin bir saat içinde öldürüleceğini düşünmekteyim.

    Diğer senaryolar iki senaryonun arasında bir yerde olacaktır.

    Şu anda finans piyasalarında; özellikle Ruslar ile ortak olan Batılı firmaların hisse, varlık vs varlıklarını kapsayacak özel kredilendirme imkanları konuşulmaya başlandı. Misal; BP'nin Rafnet te bulunan 25 milyar dolarlık payına karşılık, BP ye özel kredilendirme ile savaş sonuna kadar, büyük ihtimalle Rus savaş tazminatları arasından finanse edilecek şekilde kredilendirilecek. Keza, çok batılı firmanın Rusya kökenli varlıkları kredi teminatları için yıllar öncesinden ayrılmış durumda. Tüm bu kredi teminatları, Rus MB 630 Milyar dolarlık rezervini aşan hacimlerde.

    Bunların üzerine, Ukrayna altyapısına verilen hasar da var. Her kalkan uçak, barışın maliyetini Ruslar için artırıyor. İki Ukrayna havalanında şimdiden 6 milyar dolarlık zarar, Ukraynalı dünyanın en büyük uçağında 2.5 milyar dolarlık zarar, vurulan bir barajdan 800 milyon dolar zarar gibi, batılı kreditörler tarafından teminat alınmış Ukrayna kamu malları da bulunuyor. Uluslar arası hukuka göre bunların da Rusya'dan tazmini gerekecek.

    Sahadaki sonuç, Rus ordusu tarafından kontrol altına alınan bölgeler vs ne olursa olsun, Rusları bekleyen ciddi bir finansal tazminat var. Rus hükümetinin ödemiyorum dediği anda bile Batılı kreditörlerin kendi hükümetlerine yapacakları baskının getireceği ambargolar bile Rus halkını canlarından bezdirmeye, Rus ordusunu sahada eritmeye yeter.

    Yorumun ilk bölümünde rüşvetçi Rus kurmayları yazmıştım. Şundan eminim ki tüm Rus nükleer bilgileri Nato elinde. Nükleer silaha el atmak isterse, Putin, kendi ordusu tarafından da satılabilir. Şöyle düşünün, yaşı 25-27 ve üzerinde olan tüm Rus kurmayları, nükleer silaha basıldığı anda, nükleer silah dünyanın başka bir tarafına düşsün veya havada imha edilsin, kendilerinin Nato bombaları ile savaşamadan öleceklerini, ailelerinin nesillerce acı içinde yaşayacaklarını biliyorlar.

    Bu savaşın en büyük ironisi ne olabilir derseniz. Putin yönetiminin fırlattığı bir nükleer silahın Çin sınırlarına düşmesi olur derim. Bir taşla iki kuş.

    7MXPe0mhErK6E15s

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukardaki yorum zincirine ek olarak, dünya diplomasisi görüldüğü kadarı ile Çin'i de Rusya konusunda köşeye sıkıştırdı.

      Geçen haftalarda en üst düzeyden Rusya'ya destek veren Çin, yaptırımların gücü ve kararlılığı karşısında, geri adım atmaya, Rusya'nın tabutuna çivi çakan uluslardan biri olarak tarihe geçmeye hazırlanıyor. Bugün, ajanslara Çin tarafının, işgal sonrasında Rusya'yı ortak olarak görmemeye başladığına dair demeçler düşmeye başladı.

      Kişisel görüşüm, Çin de Rusyanın kalan varlığını yağmalayan devletlere katılmak istediği yönünde.

      Asker, jeo-politik arenada en son hareket edip, kalıcı sonuç alması gereken unsurdur. Rus ordusu malesef, bu yeteneğini kaybettiğini tüm dünyaya ispat etti.

      Durumu gören, daha önceleri nötr tavırlar izleyen İsveç, İsviçre, Norveç, Finlandiya gibi ülkeler bile aktif olarak Rusya aleyhine geçtiler. İsviçre, Rus zenginlerin varlıklarını dondururken, Norveç varlık fonunun Rus yatırımlarından çıkacağını açıklarken, İsveç ve Finlandiya gibi ülkeler Ukrayna'ya kendi envanterlerindeki silahları göndermeye başlamışken, Çin de ilerde kurulması olası yeni bir Rus devletinin kuruluşunda hem söz sahibi olabilmek, hem ucuz doğal gaz elde edebilmek, hem Rusya'ya yaptığı yol yatırımlarını devam ettirebilmek, hem de dünyaya savaş destekleyen ülke olarak görünmemek için rusya ile arasına mesafe koyduğunu açıklıyor.

      Şangay beşlisi üyesi olan Çin'in bu tavrı, ister istemez Nato karşısında, askeri olarak Şangay birliğinin çöktüğünü de gösterecek. Tayvan sınırındaki Çin askeri hareketliliğinin azalıp artma durumundan ilerde Çin'in gerçek düşünceleri ortaya çıkacaktır.

      Günümüz dünyası, insanına, ekonomik sistemine, demokratik kurullarına, hukuk ve altyapısına yatırım yapan devletlerin dünyasıdır. Değişen dünya koşullarına bu devletler ayak uydurup ayakta kalabilirken, Rusya ve Çin gibi soğuk savaş dönemi taktikleri geliştirmek isteyen devletler, demokrasi ve insan haklarını hiçe sayan oluşumlar, zaman içinde elenecektir.

      Rusya'nın çöküşünün sebebi, inadında ısrar ederse, Putin olacaktır. Tarihe Rusya'yı çökerten lider olarak geçecektir.

      1u7z9HFKHTyijOjX

      Sil
  43. Sayın Eğilmez,

    Size, henüz, "Mahfi bey 'NATO'cu." & "Mahfi bey 'Putin'ci." etiketlerini yapıştıranlar çıkmadı mı?

    Biliyorsunuz, son 5 gündür, etiket yapıştırma yarışı epey hızlandı.

    YanıtlaSil
  44. Bir Rus, Rusya'daki Türk bankalarından birinden (örneğin Ziraat Bankası'ndan) TL hesap açıp, Türkiye'deki bir IBAN'a TL göndermek istese bu mümkün müdür? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  45. Hocam merhabalar, aydınlatıcı bilgiler için teşekkürler. Size bir soru istirhamım olacak:
    Bankalarca şu anda sadece yurtiçi transferlere aracılık edilmekte olup yurtdışı transferlerine müsaade edilmemektedir.
    Söz konusu kanun veyahut bunları bağlayıcı diğer mevzuatlar gereği bu durumun Bankaları yasal olarak zorunlu tuttuğu bir hüküm var mıdır? Bankalar açısından mevcut uygulamanın bu haliyle devam etmesinde bir sakınca oluşmakta mıdır?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!