Bir Kez Daha Reel Faiz Hesabı

Bankaların mevduat sahiplerine verdiği faiz nominal faizdir. Nominal sözcüğü yazılı olan, görünen gibi anlamlara geliyor. Mevduat faizi dediğimizde bankaların mevduat için ödemeyi öngördüğü faizler anlaşılır. Bu şekilde elde edilen faiz bir gelir türü olduğu için elde edildiğinde gelir vergisine (stopaj) tabidir. 6 aya kadar vadeli hesaplarda gelir vergisi stopaj oranı yüzde 5, 6 ay ile 1 yıl arasındaki vadelerde yüzde 3’tür. Nominal faizden ele geçen getiriyi yani net nominal faizi hesaplamak için bu gelir vergisi stopajı tutarını düşmek gerekir. Mevduatın bir yıllığına yatırıldığını düşünürsek vade sonundaki net nominal faiz şöyle hesaplanır:

Net Nominal Faiz = Nominal Faiz – (Nominal Faiz x Gelir Vergisi Stopaj Oranı)

Bugünlerde bankaların verdiği faiz yüzde 42 dolayında bulunuyor. Buna göre:

Net Nominal Faiz = 0,42 – (0,42 x 0,03) = 0,4074 yani % 40,74 olarak bulunur.  

Kişilerin, tasarruflarına yön verirken ya da bir yatırıma karar verirken bilmesi gereken önemli unsurların başında reel faiz gelir. Reel faiz, enflasyon etkisinden arındırılmış faizdir ve net nominal faizden, beklenen enflasyon düşülerek hesaplanır. Beklenen enflasyon ile kastedilen, vade sonundaki enflasyon oranı için yapılan tahmindir. Beklenen enflasyon olarak eğer kendi tahminimize güveniyorsak onu, Merkez Bankası tahminine ya da Merkez Bankası’nın uyguladığı aylık anketlerde ortaya çıkan tahminlere göre hareket etmek istiyorsak onlardan birisini esas almamız gerekir. Merkez Bankasının her ay finansal kesimde ve reel sektörde uzman kişilerden oluşan bir gruba uyguladığı beklenti anketindeki enflasyon tahminleri bu konuda bir gösterge olarak kabul edilebilir. Merkez Bankası anketine katılanların Şubat 2024 itibarıyla bir yıl sonrası için enflasyon beklentisi yüzde 37,78 olarak ortaya çıkmış bulunuyor. Net nominal faizi % 40,74 olarak alır ve anket sonucunu da beklenen enflasyon olarak alırsak reel faiz hesabını şöyle yapabiliriz:

 Reel Faiz = [(1 + Net Nominal Faiz) / (1 + Beklenen Enflasyon)] – 1

Yukarıda değindiğimiz verileri ve bu denklemde yerlerine koyalım:

Reel Faiz = [(1 + 0,4074) / (1 + 0,3778)] - 1 = 0, 02148, yani yaklaşık olarak % 2,15.

Buna göre reel faiz yüzde 2,15 olarak hesaplanır. Bu durumda pozitif reel faiz söz konusu demektir, bir başka deyişle enflasyondan arındırıldığında bile mevduat faizinden para kazanılmış olur.

Eğer bizim beklentimiz enflasyonun bugünkü düzeyinde (% 65) kalacağı şeklindeyse o zaman reel faiz % - 14,7 olarak bulunur.  Bu durumda negatif reel faiz söz konusu demektir, bir başka deyişle enflasyondan arındırıldığında mevduat faizi bize para kaybettirmiş olur.

Reel faiz denkleminde yer alan faiz bugün geçerli olan faiz oranı, beklenen enflasyon ise gelecekte olması beklenen enflasyon düzeyini ifade eder. Bununla birlikte bir yıl önceki net nominal faizi ve bugünkü enflasyonu alırsak bugün için gerçekleşmiş reel faizi hesaplayabiliriz. Bir yıl önce nominal mevduat faizi yüzde 20 dolayındaydı. Bunun yüzde 3 gelir verisi stopajı sonrasındaki net oranı (net nominal faiz oranı) % 19,4 olur. Yılbaşında elindeki 1.000.000 milyon TL’siyle alabileceği mal ve hizmeti almayıp parasını % 19,4 net nominal faizle bankaya yatıran bir kişinin bugün elinde (anapara + faiz olarak) 1.194.000 TL var demektir. Yılbaşında 1.000.000 TL’ye alabileceği mal ve hizmeti enflasyon nedeniyle bugün % 65 enflasyon nedeniyle 1.650.00 TL’ye satın alabileceğini düşünürsek bu kişinin (1.650.000 – 1.194.000 =) 456.000 TL zararda olduğunu hesaplayabiliriz. Bir başka ifadeyle bu kişi, faiz geliri elde etmiş olmasına karşılık yılbaşındaki satın alma gücünün neredeyse yarısına gerilemiş durumdadır.

Merkez Bankası’nın gerek kendi enflasyon tahmini gerekse anketlerden elde ettiği enflasyon tahminlerine güvenilmemesinin nedeni bunların geçmişte tutmamış olmasıdır. Mesela yukarıda değindiğimiz Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketinde 2024 yılı Ocak ayı enflasyon beklentisi % 30,44, Merkez Bankası’nın kendi tahmini ise (2023 yılsonu için) yüzde 22,3 idi. Oysa gerçekleşme % 65 oldu. Buna göre Merkez Bankası’nın tahminiyle gerçekleşme arasında iki kat sapma söz konusu olmuş görünüyor. Geçmişte de tahminler böylesine farklı sapmalar sergilediği için bu tahminler güvenilirliğini yitirmiş durumdadır. Bu durumda geleceğe ilişkin reel faiz tahminini bugünkü enflasyonun aynı düzeyde kalacağı tahminiyle yapmak daha gerçekçi bir yaklaşım olabilir. Bir yıl sonrası için böyle bir hesap yapalım:

Reel Faiz = [(1 +  0,42) / (1 + 0,65)] -1 =  - 0,139 yani % - 13,9

Bugünkü faizlerle bankaya mevduat yatıran bir kişi eğer enflasyon oranı bir yılda değişmezse bir yılın sonunda % 13,9 negatif reel faiz elde etmiş olur. Bu da faiz geliri elde etmiş görünse de vade başındaki satın alma gücünü koruyamayacağını ortaya koyuyor.  

 

Yorumlar

  1. Hocam matematiksel birşey olduğunu biliyorum da reel faiz hesabındaki parantez içlerinde "1 +" tam olarak neden var?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu videoda net bir şekilde açıklıyor:
      https://www.google.com/search?q=reel+faiz+hesab%C4%B1&oq=reel+faiz+hesab%C4%B1&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyCQgAEEUYORiABDIGCAEQRRg8MgYIAhBFGD3SAQgzOTQzajBqN6gCALACAA&sourceid=chrome&ie=UTF-8#fpstate=ive&vld=cid:a9056cfc,vid:7eFBzgvPIHk,st:0

      Sil
    2. Hocam enflasyon hesaplarında neden gerçek enflasyonumuzu baz almıyor TUİK 'in gerçek olmayan %65 ini kullanıyorsunuz?

      Sil
    3. 1 paranın kendisi. Sonra çıkan sonuçlar ise paranın getirisi

      Sil
    4. Sen faiz getirisini gelecekte elde etmeyi planladığın için gelecekteki enflasyona göre hesaplaman gerek

      Sil
  2. Bir önceki yazınıza elestirel bir açıyla enflasyonun geçmişle ilgili bir kayıp, faizin ise gelecek ile ilgili bir kazanç olduğundan ve herkesin (kkm belasından kurtulmak için) pozitif reel faize geçilmesinde hemfikir olduğu ortamda mevcut ana bakıp enflasyon hiç düşmeyecekmis gibi degerlendirdiginizi düşünmüştüm bugünkü yazı daha net bu yüzden tesekkurler ve unutmamak gerekir ki beklenti ve hedefler açısından daha tutarlı olan ne yaptigini bilen hissi veren bir ekonomi yonetimi var gibi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Haklısınız ama ne yazık ki konu tümüyle ekonomi yönetiminin elinde değil.

      Sil
  3. SAYIN HOCAM, YAZINIZIN SONUNDA MEVDUAT FAİZİNİN BİLE, SATIN ALMA GÜCÜNÜ KORUYAMADIĞINI YAZMIŞSINIZ.ENFLASYON ORANININ MEVDUAT FAİZLERİNDEN YÜKSEK OLDUĞU EKONOMİDE TASARRUF SAHİBİ,SATIN ALMA GÜCÜNÜ NASIL KORUYABİLİR.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanlar durumu kurtarabilmek için konut, araba ya da başka malları ihtiyaç ötesinde satın almaya gidiyor. Bu da enflasyonu daha da arttırıyor.

      Sil
    2. Hocam bu tam olarak doğru değil işte. Ev ve arabanın fiyatları 2024 için %65 aratmayacak ki. Tam aksine 2023 deki fahiş artışın bedelini 2024 ödeyecek. Eger ekmek bazında bakarsanız %65 enflasyon doğrudur. Ancak araba bazında bakarsanız hele ki 2. El araba bazında bakarsanız fiyatlar asla şu andaki fiyatların %65 yukarısında olmayacaktır. Özellikle kredi borcundan dolayı bayan firmaların malları inanılmaz uygun fiyatlara kapatılabilir...

      Sil
  4. Değerli hocam reel faiz verilirse yatırım olmayacağı için ve talep enflasyonu düşeceği için işsizlik olmaz mı aynı zamanda ekonomik büyüme düşmez mi? Böyle bir sonucu referandum söylentileri de ortada dolaşıyorlen iktidar ister mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstemez. Ama bu yaklaşımla da enflasyon düşmez. Önce gerçeği kabul etmek lazım ki sorun çözülebilsin. Yanlış teşhisten doğru tedavi çıkmaz.

      Sil
    2. Bu durumda enflasyon hiçbir zaman düşmeyecek diyebilirmiyiz?

      Sil
    3. Ne kadar guzel bir cevap hocam...

      Sil
  5. Mahfi bey parayı faizde tutmasının nedeni negatifte olsa risksiz olması. X hesabınızda yatırım fonu dermişsiniz. Özellikle son 5 yılda piyasayı doğru ve sürekli bir şekilde takip etmeyen biri her halükarda kaybetmezmi. Yaklaşık 3 ay önce halka arzlar nedeniyle bilende bilmeyende borsaya hücum etti yakın zamanda hepsi çakıldı diye biliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yatırım fonlarının iyi kazandıranları var. Hepsi çakılmadı. Riskli hisse senetlerine bağlanmış olanlar çakıldı.

      Sil
    2. Çok doğru Mahfi Bey

      Sil
  6. Hocam elinize sağlık. Vatandaş cenneti ne zaman görecek?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cennet vatandaşlar için yaratılmadı ki, cennet vatandaşları vaat ile kandırıp gütmek için vardır. vatandaş cenneti hiç göremeyecek. cennet içimizdeki arzuların olmayan bir hayali dünyadaki izdüşümüdür, hayal ile oyalayan bir kavramdır.

      20 sene önce istanbulda, bi evvelki suud kralının kardeşlerinden birinin yeğeninin oğlu ile tanıştım. 30 lu yaşlardaydı, taksime içmeye gelmiş, sanırım kuveyt meclisinin sözde seçilmiş! üyesiydi, dış işleri ile ilgili olduğu için beni yakın koruma olarak görevlendirdiler, o dönem yıllık 5 milyon € civarı vergisiz geliri olduğundan bahsetti, çok arap ülkesinde içkinin yasak olmasından şikayetçiydi, batı okullarında okumuş, okuldan atılmış parayla başka okulda bi daha okumuş, avrupa ve dünyanın her türlü cennet nimetlerinden faydalanmış, gençliğinde türk ve yunan kadınlarına da erkeklerine de özel ilgisi varmış, 20lerinde yat ile çok kez bodrum, yunan adaları gezmiş, hayatı yemek, içmek, spor yapmak ve eğlenmek, kafasına esen avrupa ülkesinden daire alıp gezmeye gitmek, satın aldığı küçük bi adaya özel uçakla özel misafirlerini ağırlamak... gece boyunca tüm bunları anlattı.

      şimdi bu adam, en az yıllık 20 milyon € kraliyet ailesinden ve parlementer diye alıyordur. şimdi buna diyeceksin ki, cebindekinden kısalım, vatandaşlara okul ve eğitim kurumları yaptıralım. asla kabul etmez, aksine imamlara verir, vatandaşına cennet satar, cenneti satanlar büyük kazanç sağlar.

      ne diyelim, serbest piyasa.

      Sil
    2. Değerli açıklamalarınız için teşekkürler Sn. Hocam. Sn. Adsızın yazısı Endülijansı hatırlattı bana. "Cennet pazarlaması" her devirde geçer akçe demek ki. Ne kadar boş bir yaşam, sadece gençken bir süreliğine yaşanabilir. Bunları gerçekten yapan da, sabaha kadar herkese anlatmaz. Biraz da avcı sohbeti havası yok değil ama tamamı da gerçek olsa nedense bir türlü kıskanamadım.

      Sil
  7. Yanıtlar
    1. Hocam vadeli mevduat enflasyon altında, dolardaki artış enflasyon altında, gayrimenkul fiyatları çakıldı kaldı, borsanın durumu ortada peki vatandaş kendini nasıl koruyacak?

      Sil
  8. Hocam saygılar, ben değişik bakmak istiyorum türkiyeye. Benim düşünceme göre türkiye nin sorunu ne ekonomi ne pahalılık, ne de üretim. Bunlar 6 ayda düzelir. Bu hükümet bu adamlar bir gün gider. Bence türkiyenin esas sorunu eğitim, özellikke çok ilginçtir ingilizce ile eğitim veren misyoner okulları. Bence bunlar yabancı dille eğitim veriyoruz ayağına hem bilim hemde dili öğretemiyolar yani ikisi birden çöpe gidiyo. Fakat gel gör ki aileler hava atıcam diye çocuklarını bu okullara yollamak için yarışıyo. Dünyada kendi dilinden eğitimi bırakıp elamin dili ile eğitim vermeye hemde gönüllü olarak yspan bsşka ülke varmıdır. Vardır tabi sömürgelerde olur. Ama onlar bile uyandı. Bu tam bir eğitim kıyımıdır. Muhtemelen cia kaynaklıdır. Bunun başka açıklaması olamaz. En büyük sırun eğitimdir. Katılıyomusunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru yanıt sorun eğitim sorunu

      Sil
    2. Hayatında yabancı dilde eğitim veren bir okul görmediğiniz için açık bir şekilde cahilce konuşmuşunuz. Kendiniz ingilizce bilmediğiniz için verilen ingilizce dilindeki dersleri de kimsenin anlamadığını düşünüyorsunuz. Türkiye'nin iyi eğitimli ve başarılı insanlarına baktığınızda sizin o misyoner, cia vs kafanızda kurguladığınız komplo okullarından mezun insanlar olduğunu göreceksiniz. Ülke yönetiminin imam hatipli tipler yerine bu insanlara bırakıldığı takdirde gelebileceğimiz noktaların üst sınırı olduğunu düşünmüyorum. Sizin bu cahillikle Mahfi hocanın web sitesine girebilmesine bile şaşırdım açıkcası.

      Sil
    3. Devlet okullarını bitirenler bunun asıl nedenidir. Köşe başına bina üniversiteler dikilmesine onay verenler, yalandan vasat altı üniversitelerde insanları üniversite mezunu oldu hayaline sokanlar bunun asıl nedenir. Her yıl sistem değiştirenler, her yeni meb atandığında kafasına göre bir şeyler üretip ne olduğu belli olmayan fantazilere sokanlar bunun sebebidir. Eğitim sisteminin kötü olduğuna katılıyorum ancak bunun nedeninin CIA vs. olduğuna inanmak aptallıktır bence. Yine bir dış güçler sanrısı!!! Sokma kardeşim o zaman ülkene herekesi, iyi araştır. Bu ülkeyi yönetenler ne işe yarıyorlar?

      Sil
    4. Adsız bey abicim, sizi eleştirimin dışında tutarak söylemek isterim ki çok iyi İngilizce konuşan gençlerimiz, kendi ilgi alanında dış basını ve yabancı bilimsel kaynakları takip edebilen gençlerimizin hepsi demiyorum ama çoğunluğu günlük 300 kelime ile türkçe’yi ancak konuşuyor ve Türkçe dil bilgisine hakim değiller o kendi dilimizi İletişim alanında ve bilimsel alanda çok iyi kullanamıyorsak istediğiniz kadar onlarca dil bilim bence bu sömürü altındasınız demektir o günümüzde televizyondaki spikerlerin durumu ortada konuşma biçimi cümle Kurma biçimi ortada koca koca profesörlerin gerek televizyon ekranlarında gerekse sosyal medyada gerekse basın da konuyu ifade ediş tarzlarına lütfen dikkat edin Türkçe çok hoyratça bir garip kelimelerin istilasında. Benim anladığım kadarıyla da yukarıda bahsedilen dile sahip çıkılma konusu bu anlamdaydı diye düşünüyorum. Yoksa kendi diline hakim gerek iletişim hayatında gerekse bilimsel hayatta kendi dilini çok iyi kullanan birisinin bir çok yabancı dili öğrenmesi veya bir çok yabancı dilde eğitim görmesine hiç kimsenin itirazı olacağını zannetmiyorum🤗

      Sil
    5. Dikkatli okuyun yazımı. İngilizce eğitimi demedim. İngilizce ile eğitim sorun dedim.

      Sil
  9. Çoğu küçük tasarruf sahibinin(50 000-500 000 tl)faiz gelirini geçimine katkı olarak kullanırken enflasyon faktörünü pek düşünmediğini sanıyorum. Duruma bir de bu yönden bakmak gerekmez mi acaba ? Yazınız için sağolunuz

    YanıtlaSil
  10. Mahfi hocam faizi hesaplarken aylık olarak 40-45 arası koyduğumuzda bileşik faiz 55-60 düzeylerine çıkmaz mı tabi 1 yıl boyunca süreceğini düşünürsek buda reel faiz enflasyon farkını azaltmış olmaz mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. % 42 nominal faiz % 40,7 net nominal faiz eder. Bunu birer aylık koyarsak yıl sonu % 49 eder. Eğer enflasyon % 65 ise yüzde eksi 9,6 negatif reel faiz olur. Eğer enflasyon ENAG'ın hesapladığı gibi % 130 ise yüzde eksi 99 olur ki bu, anaparayı da götürür.

      Sil
    2. parayı değerlendirmesini bilmeyen o kadar çok kişi varki özellikle ev-araba-arsa alamayacak parası olanlar döviz fiyatlarının söylenen yalan enflasyon rakamı altında kaldığını görüp bankalara para yatırıyor halbuki gerçek enflasyon rakamını bilseler arayışa geçecek paralarını koruyabilecekler en güvendikleri ülke yönetiminin hükümetin yapdığı halka parasını zarar ettirebilecek parasal manüpülasyon oluyor bu konuda dava açılabilir mahkeme kabul edebilir.hükümet bu insanlara çok büyük kötülük yapıyor.

      Sil
    3. Paylaşımınız için teşekkürler Çocukluğumda, bundan 55 yıl önce babam parasını bankaya koymuştu. Faiz %2 idi nereden nere geldik. Faiz almak için değil bankalar keyfi açılmamıştır. Ekonominin canlı kalması ve devlete katkı yardım amacıyla açılmıştır. Yani iktisattan giriş dersinde iktisat nedir sorusunun cevabı 100 lira paranız var bir oteli almak istiyorsunuz. Oteli görmek için 100TL vermeniz gerek. Veriyorsunuz. Otelci onunla borcu esnafa ödüyor. Esnaf toptancıa, müşteriniz bankaya bankdan siz alıyosunuz. Almak isteyen adam almıyor parasını alıp gidiyor. Ne kar ne zarar toplum uyum içinde yaşamak zorunda.bütün sistemi dolaşıp size dönmesinin. İnsanlar öyle bencilleştiler ki kimsekimseye bir kuruş borç en yakının bile vermiyor. Neden bu istenilen sonuç birbirinden kopmuş aileler komşuluk bitmiş akrabalık hak getire... Ben ev aldım düşünelim hangi parayla ödeyeceğim. Faizler uçmuş faizle ev alamazsınız. E elinde küçük parası olan insan günü kurtarmak için sıcak paraya koşuyor altın dolar bozdururken değer kaybediyor. Alış ve satış fiyatı var.engüzel yatırım tarlaya meyvenin dik heryıl ürün al komşunda hayvancıklarda yesin kefenin cebi yok. İktidarı değiştirmek elimizde

      Sil
  11. Mevduatta negatif reel faiz var borsada risk var 1 sene sonra değil belki 5 sene sonra gelecek bir getiri var e herkeste borsaya girecek bilgi birikim cesaret yok altın baskılanıyor Mağfi Bey bu vatandaş ne yapsın sorarım size

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oldukça iyi getirisi olan yatırım fonları var.

      Sil
    2. finansal okur yazarlık olmadan ve basit teknik analiz bilmeden yatırım fonlarındanda borsadan da zarar ediyorlar altın kural=mal ucuzken alınır halbuki halk manüpüle edilerek yatırım yapıyor yani medyada borsa artıyor yazıyor o zaman mal alıyorlar ayni şekilde fon istatistiklerine bakıp en çok artan fonu alıyorlar halbuki artışlar satışları getirir ve sonra bekleme süresi gelir işde bu sürede hepsi zarar etdik deyip yatırımdan çıkıyorlar 2019 covid krizi gibi borsa düşüşlerinde dolar olarak takip edip ucuzlamış hisseleri uzun vadeli almaları lazım kriz devamlı olur yükselişde devamlı olur borsa yükselirken bir kaç tane fiyat boşluğu verdi o boşluklara yeniden gidebilir o boşlukları doldurup yine yükselebilir .

      Sil
    3. yukardaki yazıyı yazdım bir şey daha eklemek istiyorum BES fonlarını almak için yatırımcılar fon istatistiklerine bakıyorlar fon değerlenmişse fonu alıyorlar bu yöntem doğru değil bir fonun değeri devamlı artmaz artar kar için satılır düşer ucuzlayınca alınır yeniden artar böyle devam eder alış zamanı kar satışlarının bittiği zaman olmalı bunun için fon istatistiklerinden faydalanamazsınız o fon neyle ilgili ise o konunun fiyat grafiğini incelemeniz gerekecekdir grafikleri TL olarak incelemeyin enflasyon sizi yanıltır USD olarak inceleyin yani fon altın ise ons altın grafiğini USD olarak inceleyin fon borsa ise bist 100 grafiğini USD olarak inceleyin fon yabancı yatırım fonu ise mesela teknoloji fonu yurtdışı olsun fonun açıklamasını inceleyin genellikle ABD borsasıdır teknoloji nasdaq dır nasdaq grafiğini inceleyin bu grafiklerde yükselişi düşüşü göreceksiniz basit teknik analiz macd öğrenin o zaman fonun şu anda hangi durumda olduğunu anlayacaksınız.Grafiğin alış ve satış yerlerini anladıkdan sonra BES de o fonu alın satış yeri gelincede satın.Karınızı cebinize koyup yeniden alış yerini bekleyin yeniden alın bu şekilde para kazanılır beklerseniz ya kazanamazsınız yada zarar edersiniz.ayni halden ucuz meyve alıp tezgahta karla satıp yeniden gidip halden ucuz meyve alıp........

      Sil
  12. Piyasa katılımcıları arasındaki anket hem dar kapsamlı hem de görüş verenler kuruma bağlı oldukları için bağımsız değil,bir değer taşımıyor.Sonuç olarak da çok başarısız,matematiksel bir modelden hesaplanmış bir rakamı değil, temenniyi ve yönlendirmeyi ifade ediyor.Son 2 yıla bakalım:
    Merkez Bankasının "piyasa katılımcıları anketi"nde 12 ay sonra beklenti ne olmuş,gerçekleşen ne olmuş:
    2021 Aralık 12 ay sonrası beklenti %21.39;gerçekleşen:%64.27
    2022 Aralık 12 ay sonrası beklenti %34.92;gerçekleşen:%64.77
    Arada uçurum var,üstelik bunlar TÜİK verilerine göre...

    Merkez Bankasının para politikasını tüketicilerin enflasyon beklentisine göre kurgulaması gerekir.Hiç bir şüpheye kalmadan gayet net ve açık.Fed ve Avrupa Merkez Bankası da böyle yapıyor:
    https://tradingeconomics.com/united-states/inflation-expectations
    https://tradingeconomics.com/united-states/michigan-inflation-expectations

    https://tradingeconomics.com/euro-area/inflation-expectations

    Bizim merkez bankasının yaptırması gereken çalışmayı finansbank yapmış ve Kerim Rota yayınladı;
    https://twitter.com/kerimrota/status/1760558484091760832

    Araştırma ile"piyasa katılımcıları anketi ile ,tüketici eğilimi arasındaki devasa farkı ortaya koymuşlar.

    Umarız bizim merkez bankamız da bundan böyle ,ayağı yere basmayan dar kapsamlı piyasa katılımcı anketleri yerine geniş ölçekte tüketicilerin enflasyon beklentisini ölçen ve tüketicilerin enflasyon beklentisiyle oldukça yakın örtüşen şekilde gerçekleşen enflasyon anketlerini yapar ve para politikasını buna göre düzenlerler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru maalesef yıllardır bu tür dar kapsamlı bir anketle kendi tahminlerini haklı çıkaracak sonuçlar elde ediyorlar.

      Sil
    2. Şu anda en mantıklısı bilgin varsa borsa

      Sil
  13. Yanlış ölçtügünüz birseyi dogru yönetemezsiniz bu bilime aykırıenflasyon yanliş ölçülünce bu tür sacmaliklar ortaya çıkıyor cünki daha önceki yazilarınızdada belirtiginiz gibi servet transferi borç alanın teşvik edildgi ve kollandgi tasaruf sahibinin tırtıklanmdgı bir sistem kuruldu malesef hala yapilan aciklamalarda büyümeden vazgecilmeyecegini anlamak mumkun tabi buna ne kadar buyume denirse tuketime dayalı kısır büyüme...sayıñ hocam vergi ve akaryakit elektirik kur artısı zamlari sonra secim sonrasi hisedilen enflasyonun hipere dönmesini beklermisinz..gereken döviz bulunamaz ve dövize olan talep kırılmazsa mevduat faizinde artış beklermisinz tesekurler.

    YanıtlaSil
  14. Sn.Hocam , %65 resmi enflasyon oraninin doğru olduğunu kabul edelim . Hadi diyelim mali politikalarla da enflasyonla mucadele seçimden sonra baslayacak . Bu durumda tl nin reel degerlenmesine bagli enflasyonu dusurme politikasinin dogru olup olmadigi konusunda fikriniz bizimle paylasmanizi rica ediyorum . Tesekkurler .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mali politika vergi artışıyla olacak. Bizde ağırlık dolaylı vergilerde (KDV ve ÖTV) olduğundan ve onların arttırılması da fiyat artışına yol açacağından enflasyonu besler. Kamu harcamalarının azaltılmasını beklemiyorum.

      Sil
  15. Hocam kısa süreli kullanmakla ilgili görüşünüz nedir? Dolar baskılandığı için iki-üç ay sonraki bir tl ödeme için dövize, altına geçip tekrar liraya mı dönmeli yoksa faizde beklenmeli mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2 ayı geçmeyecekse faizde beklenebilir 2 aydan fazlaysa dövize geçip beklenebilir.

      Sil
  16. Hocam merhaba, daha 10 gün önceki bir kongrede Şeref Oğuz bey 2024 yılsonuna enflasyon gerçekleşmesini 60% enflasyon olarak öngördü. MB'nin söylediğiyle arası bu kadar açık bir tahminlemede hesaplama yapmanın da anlamı kalıyor mu sizce?

    YanıtlaSil
  17. Ayşe hanım teyze ve Ali Rıza bey amca için : ocak ortasında 2,5 - 3 milyon bütce ile 1+1 ev bakmaya başladım faizler yükseldi diye TL ye dönüp yaklaşık %44 den günlük vadeli hesap yapmaya başladım günlük net 2200 TL faiz alıyordum bir ev beğendim satıcı döviz olarak istedi tamam dedim fakat gelip satışı verene kadar geçen yaklaşık bir ay da euro hergün 5,10 kuruş artarak yükseldi sonuç olarak bir ay içerisinde 30 bin TL den fazla zarar ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bunu anlatamıyoruz.

      Sil
    2. Hocam, fonları banka bültenlerinde. o hafta ,aylık tavsiyelerinden yoka çıkarak almak mantıklı olur mu ?

      Sil
    3. Olabilir ama TEFAS'a girip fonların geçmiş bir iki yıllık getirilerine bakmak daha doğru olur.

      Sil
  18. Bankaya gidip 100 yumurta alacak para ile vadeli mevduat açıyorum. Arkamdan hemen bir müteşebbis gelip 100 yumurta alacak parayı aynı vadeli kredi çekiyor. Vade günü müteşebbis gelip krediyi faiziyle ödüyor. Ama para ancak 90 yumurtaya yeter. Çünkü enflasyon olmuş. Arkadan ben gelip paramı faiziyle çekiyorum. Ama ancak 80 yumurtaya yetiyor. 10 yumurta bankaya, 10 yumurta müteşebbise gitti.
    Çare kkm gibi enflasyon korumalı mevduat ve enflasyon korumalı kredi. Hazine benim 20 yumurtalık paramı versin. Sonra banka ve müteşebbisten 10 ar yumurtalık vergi alsın. Kimse kar etmediğinde enflasyon da biter belki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enflasyon korumalı faiz enflasyonu yerleştirir.

      Sil
  19. Hocam negatif reel faize rağmen parasını mevduat da tutan biri dolaylı da olsa kamu bütçesini beleşe fonluyor diyebilir miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diyemeyiz çünkü o paranın kamu bütçesinden çok bankalarla ilgisi var. Bu kişinin bankaları zarar ederek fonladığını söyleyebiliriz.

      Sil
  20. hocam merhaba, enflasyonu siz x'de 120 üzeri yazmışsınız ben de bir fikrimi beyan etmek istiyorum.. bence enflasyon hesaplamasında şu yöntem kullanılıyor, 1 yıl önceki tl-dolar fiyatlaması + abd doları enflasyonu= enflasyon yani geçen yıl şubat ayında doları 18 lira farz edelim bugün ise 30 lira düz hesap ne yapar %60 a yakın bir oran bir de üstüne abd dolarının yıllık minimum %5 enflasyonunu eklediğimizde ortaya %65-75 arası bir enflasyon oranı çıkıyor ki gerçek enflasyon da tam olarak bu ancak sizin haklı olduğunuz bir nokta var o da şu gerçek enflasyonun %70 olması gerekirken neden %120 hissediyoruz çünkü talep enflasyonu da işin içine giriyor.. aslına bakarsak parasal sıkılaşma kredilerin bir miktar kesilmesi ile enflasyonda gerçek rakamları önümüze koyacağız yani 1 yılda %120 %130 zamlanmış ürünler gerçek enflasyon fiyatlamasına geleceğini düşünüyorum. saygılarla

    YanıtlaSil
  21. Eskiden bankadan 0.04dolar faizi alınırdı sonradan tasarrufunu dövize çevirenden intikam alırcasına avroda sıfırlayıp dolarda 0.01 e çektiler.Dahası banka mevduatından merkezin el koyduğu zorunlu dolarları arka kapıdan satıp çayın taşıyla çayın kuşunu vurduklarını sandılar.Bu arada vatandaşından esirgedikleri faizi gavura misliyle köpek gibi kapısında dilenme bahasına 0.10 olarak aktardılar.Oysa tasarruf açığımız olduğu,tasarruf etmek zorunda olduğumuzu geri zekalılar bile biliyorken bu politikalarda ısrar edenler vatan hainidir halk düşmanıdır Müslümanlıkla da bir bağları olamaz.Bir çok kişi enayi değil dövizini kasaya ya da yastık altına alarak ekonomi dışına çıkardı ve dolara hapsolmuş şekilde mecbur kalmadıkça bozmayarak piyasanın döviz ihtiyacı suni olarak krize döndü.Yurt dışından adam ithaline gerek hiç yok yeterki yakamızdan düşsünler aramızdan herhangi ortalama zekalı biri bu tabloyu hızla düzeltir eminim.

    YanıtlaSil
  22. Hocam bilimsel olarak yazdıklarınızın her kelimesi doğru. Ama 1 yıldan uzun enflasyonun olduğu ülkelerde; Reel faizi öncelikleyerek kendini bağlamak dar ve yanlış bir yaklaşım değil mi? Halbuki dövizi öncelikleseniz, tasarruflarınızı dövizde konumlandırsanız belirsizliğe göre değil enflasyon sürecindeki ekonomi yönetiminin somut adımlarına göre konumlanarak belirsizlik dışında daima reel faizle kendinizi enflasyona karşı korursunuz. Somutlaştırırsak; ekonomi yönetimi reel fazi pozitifleyen uygulama yaptı tüm tasarrufunuzu faize yöneltirsiniz. Ardından konjoktürel olarak tetsi adım attı dövize dönersiniz, tekrar reel faizi pozitifleyecek adım attı faize yönelirsiniz. Yani belirsiz enflasyon sürecinde devamlı pozitif reel faiz elde edersiniz. Zira dövize ihtiyacı olan siz değil ekonomi yönetimidir Niye baştan kendimi belirsizlik için bağlıyayım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru ama o zaman da toplum dolarizasyon sürecine giriyor ve alınan ücretler vb daha da anlamsız hale geliyor.

      Sil
  23. Mahfi Hocam , Matematik Doğru ama Ele geçen Para önemli bence , 10 Milyon Para Aylık vadelide ARTI EKSİ 400 Bin Türk Lirası , Ciddi bir para Mebla olarak ya da 5 Milyon , Nakit Parası elinde olur Arsa alır Tarla alır , Kib Selamlar

    YanıtlaSil
  24. Hocam sonuc olarak elinde tl olan ve en az 6 ay bu paraya gereksinimi olmayan kucuk yatirimci dolar veya altina gecmeli.Dogru mu anliyorum.Bankalarin kur korumali altin uygulamasina bakisiniz nedir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu dönemler için dövize dayalı yatırım fonları da düşünülebilir. Ana ara korunmuş olur.

      Sil
  25. Paranın değerini korumak için Yatırım fonları gerçekten iyi bir çözüm. Özellikle likit para piyasası fonları hem riski yok denebilecek kadar az hem de stopaj yok. Getirisi yıllık %46 vadeli mevduat karşılığı olan fonlar var ve günlük çalıştığı için bileşik getiri sağlıyor.

    YanıtlaSil
  26. Hocam güzel yazınız için teşekkürler.

    Paramız yokken daha mutluyduk, Haftada 2 gün maç yapar, arasıra balığa gider, semaverde çay keyfi yapardık, eş dosta ziyarete giderdik. Ne zaman paramız oldu işte o zaman bir çok zenginliğimiz elimizden gitti sanki üç kuruş paranın değerini korumak derdine çok şey kaybettik. Finansal özgürlük yolu paranın köleliğine çıktı.
    Bizlere fon tavsiyeniz olursa çok seviniriz. Kuveyt kcv fonu sizce düzgün yönetilen bir fon mudur. Bir fonun doğru yönetilip yönetilmediğini nasıl analiz edebiliriz.
    Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence yatırım fonu seçimini bankadaki portföy yönetimi yapanlarla birlikte yapın. TEFAS'dan fornların geçmiş performanslarını öğrenmek mümkün. Geçmiş getirilere bakarak karar verin.

      Sil
  27. önceki günlerde bir paylaşımınızda mevduat getirisini %65 faizle kıyaslamıştınız. bu yazınızda da "Eğer bizim beklentimiz enflasyonun bugünkü düzeyinde (% 65) kalacağı şeklindeyse o zaman reel faiz % - 14,7 olarak bulunur." ifadesi var. sizin 12 aylık enflasyon beklentiniz %65 midir hocam?

    YanıtlaSil
  28. Faizler her ay değişiyor ama her ay yenilendiğinde bileşik etkisi var bir de hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle hesaplarsak kabaca % 50'ye geliyor ve yine enflasyonun altında kalıyor.

      Sil
  29. Hocam verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz şunu öğrenmek istiyorum ülkemizin ekonomisi nasıl bu hale geldi kısaca anlatabilir misiniz teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En kısa yanıt şu: Bilim dışına çıkıldığı için.

      Sil
  30. 1990 yılından beri gördüğüm küçük tasarruflar için yastık altı döviz ve altın en az riskli yatırım. Biraz daha iyisi gayrımenkul.

    YanıtlaSil
  31. Değerli ve uyarıcı bilgilerinizi açık bir şekilde bıkmadan usanmadan okuyucunuzla paylaştığınız için çok teşekkürler Hocam (12:58)

    YanıtlaSil
  32. Hocam Twitter'da bir yazınızda işçilerin az zam almasını ve en az memur artışı kadar yapılması gerektiğini yazmışsınız hocam bir temizlik personeli işçi tediyeler ikramiyelerle birlikte bakanlık müfettişinden fazla alıyordu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu dediğiniz işçinin çok para aldığını değil müfettişin az para aldığını gösteriyor.

      Sil
    2. Peki hocam öyleyse üniversite mezunu memurun 2 katı maaş alan, bakanlik müfettişinden fazla alan işçiler yerine memura verilen bu ücreti eleştirmek daha doğru olmaz mı kurumda ast üstünden fazla maaş alıyor

      Sil
  33. Murat Bozdoğan28 Şubat 2024 15:43

    Mevduat faizi bildiğim kadarıyla piyasada oluşuyor. Bankadan bankaya hatta aynı bankada müşteriden müşteriye bile değişebilmekte. Merkez Bankasının belirlediği politika faizinin çok etkisi yok.
    Bankalar eğer kredi olarak vermeyecekse mevduat toplamaz. Eğer rekabeti bozucu bir unsur yoksa bu bir serbest piyasadır.
    Sonuç olarak piyasada oluşan faizin enflasyonla bir ilgisi yoktur. Siz piyasaya yanlış politikalarınız sonucu karşılıksız para sürerseniz faizler düşer enflasyon yükselir. Faiz düştüğü için enflasyon yükselmemiştir. Piyasanın işleyişini bozduğunuz için enflasyon yükselmiştir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizde budediğiniz tam olarak işlemiyor, bankalara baskı yapılıyor.

      Sil
  34. Sayın Eğilmez, emeklerinize sağlık, teşekkür ederiz. Konuyu hepimizin anlayacağı dilden çok güzel özetlemişsiniz. Yazınızda küçük bir maddi hata olmuş, bilgilerinize.
    Reel Faiz = [(1 + 0,42) / (1 + 0,65)] -1 = - 0,0139 yani % - 13,9
    -0,139 Olması gereken değer -0,0139 girilmiş. Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Yazım hatasını düzelttim, sağ olun.

      Sil
  35. Hocam,sizin gibi duyarlı biri de dahil konut konusundaki felakete yeteri kadar eğilmiyor.Bu yıkımın nasıl düzeleceğini hala aklım almıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faize bağlı. Faiz enflasyon düzeyine çıkarsa konut fiyatları hızla düşer.

      Sil
    2. Hocam 44 yaşındayım konut fiyatlarının düştüğünü hiç görmedim. Tasarruf yapıp konut almaya çalışan yolda kalır. Konut kredisi imkanı olan kullanan herkes kazançlı çıktı. İçinde 10 milyon göçmen yaşayan ülke burası talep arzın çok üzerinde.

      Sil
    3. konut fiyatlarının devamlı yükselmesinin nedeni dünyada şu an uygulanan ekonomi politikasıdır inşaat sektörü ile büyüme ye göre yapılan kötü niyetli imar politikaları ve sürekli enflasyon ile büyüme ve eski inşaat teknolojileri nedenleriyle konut arzının azlığından dolayı zenginlerin barınma ihtiyacı olanlardan para kazanma hırsı ile konutları kiralamak için almaları ile konutların fiyatlarını sürekli yükseltmektedir imar politikası değişirse-faiz le enflasyon ayni tutulup parasal sıkılışma yapılırsa-klasik depremlerde yıkılan inşaat teknolojisi terk edilip modern inşaat teknolojisi uygulanırsa konutun sadece barınma amaçlı alınabileceği yatırım amaçlı alınıp satılamayacağı kararlaştılırsa konut fiyatları artmaz.
      Sonuç konut fiyatlarını halkın seçdiği ülke yönetimleri kasıtlı olarak arttırmaktadır.

      Sil
  36. Değerli hocam iyi akşamlar,
    Elinize kaleminize sağlık.

    Bahsettiğiniz negatif reel faiz ortamında borsadaki olası yükselişler de enflasyon altında “negatif reel yükseliş” durumunda olabilir mi? Değeri yükselen hisseler enflasyon altında veya yükselen döviz altında geride kalıyor olabilir mi?
    Saygılar
    KG

    YanıtlaSil
  37. Cumhurbaşkanı Erdoğan: Seyyanen artışlar emekli maaşlarında adaletsizliğe yol açtı, farkındayız
    En düşüğü 10 bin lira olan emekli maaşı ömrünü kendisinin ve ailesinin geçimi için harcamış vatandaşlarımız için yeterli mi? Elbette değil. Peki emekli maaşlarını arzu ettiğimiz düzeye nasıl yükselteceğiz? Devlet ve millet olarak daha fazla çalışacak, daha çok gelir elde edecek, ortaya çıkan kazançtan da emeklilerimize hak ettikleri parayı vereceğiz.
    CB böyle demeç vermiş ama mümkün olmadığı aşağıda anlatılıyor.
    Daron Acemoğlu: Dezenflasyon hedefine ulaştıracak sıkılaştırma yapılmadı
    Yabancı yatırımcılar son beş yılda Türkiye piyasasından çıktı. Hazine'nin TL cinsi tahvillerindeki yabancı payı bir ara sıfıra yaklaştı.Kamu kontrollü ekonomi politikalarının serbest piyasa odağı bulunmadığı için bu sürecin yatırım kararlarını negatif etkileyebileceğini belirten Acemoglu, bu sürecin hem yerli hem de yabancı şirketlerin özellikle yeni teknolojiye yatırım iştahını azaltacağını belirtti.Türkiyenin yaptığı ihracatın teknolojik içeriğinin hala 15 yıl öncesine yakın olduğunu belirten Acemoğlu, ekonomide verimlilik artışından bahsetmenin mümkün olmadığını söyledi.

    YanıtlaSil
  38. Hocam sene sonu dolar tahminlerini de göz önüne alırsak doların artışı mevcut mevduat faizinden bile az getiri verecek gibi gözüküyor. Yani döviz alan kişi de reel olarak zarar olacak. İşin garibi, tahminlere bakılırsa, dolar/euro/altın ve borsa istanbul'un hiçbirisinin %65 oranında artmayacağı söyleniyor. Bu durumda 2024 gibi sancılı bir sene için reel kazancın imkansızlığını kabul edip, en az riskli ve en az zararlı olan yatırım aracını yani mevduatı seçmek peki akılsızca bir seçenek mi?
    Yoksa siz bu bahsettiğim tahminlerin dışında bir şey mi düşünüyorsunuz? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  39. Hocam gayet güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş. Kaleminize ve düşüncelerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  40. Hocam paranın gerçek değerini korumak için mevduat faizlerinin nominal değil reelini göz önünde bulundurmak önemli. Enflasyonun etkisiyle gelecekteki alım gücünü düşünmek akıllıca. Bu tarz bilgilendirici yazılar sayesinde finansal konuları daha iyi anlıyoruz. Çok güzel bir yazı olmuş çok teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Kapitalizm