Ekonomi Ligi (2011)


Küresel sistem (184 ülke)
Toplam GSYH: 69,6 trilyon dolar
Toplam Nüfus: 7 milyar kişi
Kişi başına yıllık ortalama gelir: 9.945 USD

Süper Lig: En çok gelişmiş ekonomiler (7 ekonomi, G 7 ülkeleri)
ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, Kanada, İtalya.
Toplam GSYH: 33,7 trilyon dolar
Toplam Nüfus: 742 milyon
Kişi başına yıllık ortalama gelir: 45.400 USD

Birinci Lig: Gelişmiş ekonomiler (23 ekonomi)
Avustralya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Hollanda, Hong Kong, İrlanda, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İzlanda, Kore, Norveç, Portekiz, Singapur, Slovak Cumhuriyeti, Slovenya, Yeni Zelanda, Yunanistan.
Toplam GSYH: 10,7 trilyon dolar
Toplam Nüfus: 282,7 milyon kişi
Kişi başına yıllık ortalama gelir: 38.000 USD

Yükselen piyasa ekonomileri ve gelişme yolundaki ekonomiler (154 ekonomi)
Toplam GSYH: 25,2 trilyon dolar
Toplam Nüfus: 5,98 milyar kişi
Kişi başına yıllık ortalama gelir: 4.215 USD  

Birinci Lige Terfi Ligi: Yükselen piyasa ekonomileri (29 ekonomi)
Arjantin, Brezilya, Bulgaristan, Çin, Endonezya, Fas, Filipinler, Güney Afrika, Hindistan, Kazakistan, Kenya, Kolombiya, Letonya, Litvanya, Macaristan, Malezya, Meksika, Nijerya, Pakistan, Peru, Polonya, Romanya, Rusya, Suudi Arabistan, Şili, Tayland, Türkiye, Ukrayna, Ürdün.    

İkinci Lig: Gelişme yolundaki ekonomiler - orta ve yüksek gelirliler (63 ekonomi)
Bunların bir bölümü petrol ya da benzeri stratejik mal ihracatı nedeniyle yüksek gelire sahip (örnek Kuveyt, Katar), bir bölümü orta ile düşük gelir arasında (örnek Kırgızistan, Özbekistan) ekonomiler.  

Üçüncü Lig: Gelişme yolundaki ekonomiler - düşük gelirliler (62 ekonomi)
Afganistan’dan Zambiya’ya kadar bir dizi düşük gelirli ekonomi.

Türkiye
Terfi liginde
GSYH: 778 milyar USD
Nüfus: 74 milyon kişi
Kişi Başına yıllık ortalama gelir: 10.521 USD  

(Veriler için kaynak: IMF, World Economic Outlook ve Fiscal Monitor)

Yorumlar

  1. Avrupa Şampiyonası falan da başlamışken bu kadar ilgi çekici başka anlatılamazdı hocam ellerinize sağlık çok beğendim :)

    YanıtlaSil
  2. Ahmet bey'e katılıyorum. Hocam keşke sanal değilde gerçekte de dersine girebilseydim. Genel olarak diğer yazılarda dahil ekonomiye ilgiyi bu kadar güzel çekmek... Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buradaki sanal dersler okuldaki gerçeğinden daha iyi bana inanın.

      Sil
  3. Gelecekteki yerimiz hangi lig de olacak hocam sizce? (2023 Vizyonu)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2013 ve 2014 kritik yıllar. Oraları iyi geçersek 1. lige çıkarız. Yoksa yerimizde sayarız.

      Sil
  4. Bu kişi başına milli geliri USD yerine daha standart bir ölçü ile bulmak mümkün müdür acaba? Mesela yerel para biriminden bulunan GSYH kişi başına kaç Big Mac alabilir desek sıralama çok değişir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. USD bir çeşit dünya parası olduğu için kullanılıyor. Bir de satınalma gücü paritesi var biliyorsunuz. Bu blogda öyle bir yazı da var. Ama onunla da baksanız bu ligler değişmiyor.

      Sil
  5. Bir şike bu düzeni değiştiri aman dikkat edin Mahfi hocam... ;)))

    YanıtlaSil
  6. İzninizle verileriniz kaynaklı bir kaç dört işlem:
    - TR Kişi başına düşen milli gelir 10.521 $ ile dünya ortalaması olan 9.945 $ seviyesinden fazla uzaklaşamamış. Demektir ki gidilmesi gereken yol uzun.
    - Süper Lig'in toplam küresel GSYH içindeki oranı 48% geçmiş yıllara göre düşüş eğiliminde.
    - Birinci Lig ülkelerinin ise toplam küresel GSYH içindeki oranı 15% seviyesinde ve geçmiş yıllara göre artış eğiliminde.
    -Süper Lig takımlarında İtalya Euro krizi durdurulamazsa güçlü klüp takımlarına rağmen küme düşebilir.
    -Aynı şekilde aynı tehlike birinci lig ülkeleri olan Esp-Gre-Ire ve Por için de geçerli olabilir.
    -Sıfır tolerans ilkesi koşulsuz şartsız her ülkeye uygulanacak olursa ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıyı okuyanlara bu yorumu da okumalarını öneriyorum. Yazıyı adeta tamamlamış. Çok teşekkür ederim.

      Sil
  7. Hocam oyle gorunuyor ki 1. Lige yukselmemiz icin milli gelirin kisi basi 3.5 kat artmasi lazim. Biz hem nufusu arttirma pesindeyiz hem kisi basi geliri, iste bu cok zor gorunuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Durumumuzun özeti budur. Çok doğru bir saptama.

      Sil
  8. 1 lige çıkmadaki kritik aşama nedir hocam kabaca Türkiye böyle giderse sizce son durumu ne olur?

    YanıtlaSil
  9. Türkiye ile ilgili soruları yanıtlamadan önce öncelikle şunu vurgulamalıyım gelişmişlik yalnızca ekonomik göstergelere dayanmıyor. Sosyal göstergeler de çok önemli. Bu anlamda OECD better life index http://www.oecdbetterlifeindex.org/#/11111111111 ve Birleşmiş Milletlerin human development index http://hdr.undp.org/en/statistics/ önemli ipuçları veriyor. Türkiye oralarda oldukça geride. O halde Türkiye'nin ekonomideki toparlanmasının yanına sosyal alanlarda da toparlanmayı katması gerekiyor. Ancak o zaman birinci lige çıkması mümkün olabilir.

    YanıtlaSil
  10. Ülke yerine temettü verimi yüksek şirketlerin (tabii aldığınız hisse fiyatı önemli)vatandaşı olmayı başarabilirsek şirket bazında kişbaşı Milli değil ama "Hissi" gelirimiz yükselecektir.Artık digital platformlarda global dünya şirketlerine yatırım yapma imkanı var..Ülkeleri önemsemiyorum..Onların rolleri lokal bazda vergi karşılığında güvenlik, adalet temizlik altyapı vs hizmeti sağlamak..O da şimdilik.Muhetmelen Dünya çok uçuk ekonomik sistemlere evrilecek..kanımca 5-6 seneye anateması oluşur..Benim kafamdaki Soru şu; HG WELLS Zaman Makinası romanında anlattdığı gibi MOrlock mu olacağız yoksa Eloi mi..
    Teknoloji geliştikçe değişimlerin hızı geometrik artıyor..Bir ara hatırlıyorum facebookta sanal para ile arkadaş alıp satıyordunuz ve sizin de bir fiyatınız oluyordu.Bunlar ilginç önermeler...üzerinde düşünmek lazım..Nijeryada ikamet edip dünya trade platformunda 4 milyon dolar kazanmış olan biri ile ABD de ikamet edip tüm servetini aynı platformda yitirmiş bir kişi perspektifinden bakınca ülke sınırları bu açıdan epey sorgulanabilir hale geliyor..DİJİTAL STOCKRASİ devrimi derim başka bişey de demem Mahfi Hocam:)..Hani Bir laf vardır: "VAtan doğduğum yer değil doyduğum yerdir" diye..Adam Yunanistanlı olarak doymuyor ama COCA COLA hissedarı olduğu için her sene hesabına 12 000 euro yatıyorsa bu duruma ne diyeceğiz?:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu da bir başka yaklaşım ve doğru yönleri var tabii.

      Sil
    2. flamenco72 kendini kurban yaklaşımına sokmadan akıllı yatırımlar yaparak esnekliği sağlamış olanlarla , politikacıların da popülizm adına genellemelerle kurban rolünde olupta iradesini devlete bağlanmış olanlar arasındaki farkın anlaşılmasıyla sanırım Süper Lig'te kalıcı olunabilir.

      Bugün kişisel finans,nakit akışı yönetimi,reel getiri,bileşik faiz,kısmi rezerv sistemi,kaldıraç,tasarruf etmekle yatırım arasındaki farkın incelikleri,paranın nasıl üretildiği vs.. bu konuları okullarda müfredata koyarsak önümüzdeki nesiller sanırım süper lige çıkarabilir.

      Sil
    3. Kesinlikle hemfikiriz..Dünya artık çok daha hızlı değişecek..Belki de şimdi piyasadan altın toplayan özel finans kurumları altın karşılığı hamiline fon sertifikaları ve benzeri varlıklarını monetize eden enstrumanlarla özel para sistemleri üretip Merkez Bankalarının hareket alanlarına girecekler..BUnları ne kadar yönetibilen bireylerden oluşan bir toplum olabilirsek o oranda da yeni dünya düzeninde yeni süper liglerin oyuncuları olma ihtimalimiz artacak galiba:)
      Özellikle tasarruf ve yatırım, tasarruf sahibi ve yatırımcı ayrımı önermene %100 katılıyorum Levent..En basit haliyle bile kendimize şunu sormalıyız.."Bir arkadaş dedi diye bir hisse senedi aldığımızda yatırımcı mı oluyoruz yoksa saf bir tasarruf sahibi mi?"

      Sil
    4. Yorum yapan arkadaşlar buradan birbiriyle yazışıyor. Çok keyifli. Ellerinize sağlık.

      Sil
    5. Değerli Hocam;Ortak akıl oluşturmaya imkan veren, çok değerli bilgilerinizi paylaştığınız bu düşünce platformunu meydana getirmiş olduğunuz için, benim ve burada soru soran, yorum yapan tüm diğer dostların size müteşekkir olduğuna inanıyorum :)

      Sil
    6. Çok naziksiniz. Ben de buna katkı yaptığınız için size ve diğer arkadaşlara teşekkür ediyorum.

      Sil
    7. Ekonomi okumama rağmen taa ki Robert T.Kiyosaki'nin Zengin Baba Yoksul Baba kitabını okuyana kadar detaylarda boğulmuş,sabit maaşlı sistemde çözümü ya kurumdan,ya devletten beklemekten başka sadece şikayete dayalı bir kakafonin içine hapsolduğumun farkında değildim.

      Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisinin iyi anlaşılması gerekir bir toplumda özellikle ruhsal gelişimi önemsiyorsak toplumu bağımlı kılacak bir eğitim anlayışından,tek tip düşünce anlayışından süratle uzaklaşmamız yeni nesiiler açısından önemli.Benim borcumu gelecek neslimin ödememesi için şimdiden gelir-harcama yönetimini öğrenmem ve öğretmem gerekir.

      Ülkelerin para basma gibi bir özgürlüğü olmadığını çok değerli hocam ayrı bir yazısında açıklarsa çok memnun olurum.

      Ez cümle "Dünyada görmek istediğin değişim sen ol." diyen düşünürün sözü referansımdır.

      Sil
  11. Yeni tabloya yeni yorum gerekti :)
    - TR GSYH büyüklüğü baz alındığında listedeki Polonya hariç diğer ülkelerin toplam büyüklüğünden daha büyük bir değerdedir(778,089 $ >609,144 $).
    - KB Gelir $ & KB Borç $ & Borç/Gelir(%) kategorilerinde orta sıralardayız. Ancak burada mühim olan maalesef başka bir olgu gelir dağılımıdır. Bu kavramdaki adaletsiz dağılım toplumun genel büyüklükten hakkını alamıyor olması sonucunu doğurmaktadır. Yani kişi başı gelir ve borç ama hangi kişi, kişi kim? :)
    -Finansal piyasalarda Türkiye'nin fiyatlama mekanizmasındaki yeri daha çok "Brics" olarak adlandırılan ülkelerin yanında. O nedenle son değişiklik dediniz ancak belki bu ülkeler ile yapılacak bir karşılaştırma da değerlendirme açısından kritik önemde olabilir. Saygılarımla..

    YanıtlaSil
  12. Sayın Hocam,
    Süper ligde olan İngiltere ve İtalya, 1. ligde olan İrlanda, Portekiz, İspanya, 2008 krizinde resmen iflas edip İngiltere tarafından terörist ilan edilen İzlanda ve tabiki birde Yunanistan. Bu nasıl bir ekonomik gelişmişliktir doğrusu anlamadım. Biz şimdi bu saydığım ekonomilerden daha mı kötü durumdayız. vay halimize o zaman. Bu ülkelerin 45-50 bin dolar gelirleri var ama iflas ettiler. Biz 10 bin dolar gelirle iflas etmeden geçiniyoruz. Ne dersiniz? Bu ekonomik gelişmişlik ölçütleri ve sıralama doğrumudur. Yoksa sadece dış ticaret fazlası veren ülkeler arasındamı GSYH bakarak sıralamamı yapılmalıdır. Diğerleri (ve bizde tabiki) borç yiyen ve çoktan iflas etmiş veresiyeciler takımındanmıyız ne dersiniz? Hörmetlerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakmayın şimdi iflas etmiş gibi göründüklerine toparlanırlar. Unutmamak lazım ki on yıl önce biz de iflas etmiş gibi duruyorduk. IMF bize 2000 - 2008 arasında 45 milyar dolar destek verdi. Bu bizim o zamanki GSYH'mızın üçte birinden fazlaydı. İflas durumunda çıkamayacak durumda olan tek ülke Yunanistan'dır. Toplam tasarruf / GSYH oranları % 5. Adamlar ele geçeni yiyor yani.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi