Nebukadnezar'ın Rüyası ve Günümüz İçin Dersler

II. Nebukadnezar, Babil’in en ünlü krallarından birisidir (M.Ö. 605 – 562.) Onun zamanında Babil bir süper güç olarak ortadoğuda yükseldi. Babil kenti, kentin kralı Hammurabi zamanında öteki kentleri yenerek hepsine egemen oldu ve Babil krallığı kuruldu. Krallığın ortadoğuda bir süper güç olarak çıkışı Nebukadnezar zamanında gerçekleşti. Nebukadnezar, Med kralının kızı Prenses Amytis ile evlenerek Med krallığının gücünü de arkasına aldı ve rakiplerini dize getirdi.  

Med kralının kızı prenses Amytis’in ülkesi yeşil, engebeli ve dağlıktı. Mezopotamya’nın bu dümdüz ve sıcak ortamı Amytis’i depresyona sokmuştu. Nebukadnezar, karısı Amytis’in sıla hasreti çekmemesi için Babil’in başkenti Ninova’da yapay dağlardan ve suların akacağı büyük teraslardan oluşan Babil’in asma bahçelerini yaptırdı.  Yunan coğrafyacı Strabon’un M.Ö. 1. Yüzyılda yaptığı tanımlamaya göre bahçeler birbiri üzerinde yükselen kübik direklerden oluşuyordu. Bunların içleri çukurdu ve büyük bitkilerin ve ağaçların yetişebilmesi için toprakla doldurulmuştu. Kubbeler, sütunlar ve taraçalar pişmiş tuğla ve asfalttan yapılmıştı. Yüksekteki bahçeleri sulamak için Fırat Nehrinden zincire bağlı kovalarla su yukarılara çıkarılıyordu. Nehirden dolan kova yukarıya çıkıyor içindeki suyu havuza boşaltıp tekrar nehre dönüyordu. Bu şekilde üst seviyelere taşınan su, bahçeleri sulayarak teraslardan aşağıya doğru akıyordu.

                 

Bir gece Nebukadnezar bir rüya görür ve onun etkisinden bir türlü kurtulamaz. Rüyada gördüğü şey kentin ortasında yükselen görkemli bir heykeldir. Heykelin başı Nebukadnezar’ın başıdır ve altındandır. Gövde gümüşten, etek bronzdan, bacaklar demirden, ayakları ise kildendir. Bunun ne anlama geldiğini öğrenmek için kâhinlere danışır. Kâhinler rüyanın anlamını korkudan söyleyemezler.


                                                      
Tevrat ve İncil’de adı geçen kâhin Daniel krala rüyasının anlamını yorumlar: Kent bir gün yakılıp yıkılacaktır. Tam olarak doğrulanmamış bir görüşe göre Nebukadnezar bu rüyanın üzüntüsü ve sıkıntısıyla depresyona girmiş, sonunda aklını oynatmış ve sarayın bahçesinde hayvanlar gibi otlamaya başlamıştır.

Nebukadnezar’ın yaşamı ünlü İtalyan besteci Guiseppe Verdi’nin Nabucco operasının konusunu oluşturmaktadır. Ortadoğu’nun doğal gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaştıracak olan doğal gaz projesine de Nabucco adı verilmiştir. Matrix film üçlemesinde Morpheus'un gemisinin adı da Nebukadnezar idi.  

Nebukadnezar’ın ölümünden kısa bir süre sonra Persler Babil’e girerler ve başkent Ninova da dahil olmak üzere ülkeyi yakıp yıkarlar. Yani rüya ve kâhin Daniel’in yorumu doğru çıkmıştır.

İktisatçı gözüyle rüyayı yorumlamaya çalışırsak şöyle diyebiliriz sanırım: “Bir ekonomi çok güçlü görünebilir ama eğer sağlam temellerle dayanmıyorsa krizlere girmeye mahkûmdur.” Özellikle günümüz Türkiye’sinde eğitimden yargıya, vergiden sanayiye, enerjiden ithalât bağımlılığına kadar uzanan yapısal reform gerektiren alanlara baktığımızda altından heykelin kaidesi kildenmiş gibi görünüyor.

Türkiye’nin hiç zaman geçirmeden bu yapısal reformları tamamlaması gerekiyor. Halen yaşadığımız kriz bize bunu açıkça gösteriyor. Ama ne yazık ki gelişmeler bizim bunun tersini yapacağımızı, yargının zaten aksayan bağımsızlığını da elinden alacağımızı, giderek bilimden uzaklaşan eğitimi daha da bilim dışına iteceğimizi, güçler ayrılığı ilkesini daha da bozacağımızı gösteriyor. Yani heykelin ayaklarını da demir yapacağımıza yine kille sıvamaya çalışacağımızı gösteriyor. Ekonomiyi hangi düzeye getirirsek getirelim Avrupa düşüncesinin temelini oluşturan bu alanlarda gereğini yapmadan Avrupa ile ortak bir yere varmak mümkün değil.   


Not: Bu yazıyı bu blogun ilk yazısı olarak 2011 sonuna doğru yayınlamıştım. Şimdi bir kez daha gözden geçirip değiştirerek yeniden yayınlıyorum. 

Yorumlar

  1. Üstadım günaydın.
    Yazı, içeriği ve sonucu çok ilginç ve tarihe meraklı ekonomist yönünüzü gösteriyor.
    İnsan merak ediyor üstadım...
    Bir projeye hiç isim kalmamış gibi , tarihte böyle bir sonu olan imparatorun anlatıldığı operanın adı niye verilir.... Bu bir sembol mu ?
    Bu konuda bir bilginiz var mı ?
    Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler.
      Nabucco operası hakkında burada bilgi var. http://tr.wikipedia.org/wiki/Nabucco

      Sil
    2. Nebukadnezar çok acımasız bir kralmış bundan dolayı hayvanlaşmış onların arasında otlaysrak bir hayvan gibi yaşam sürüp ölmüş

      Sil
    3. HOCAM MERHABA. BUHTÜNNASR IN RÜYASINI DANYAL PEYGAMBER YORUMLAMAMIŞMIYDI ACABA?

      Sil
  2. Elinize sağlık Hocam, Lezzetli bir o kadar da ''hisse'' si olan bir yazı. Umarım sizin gibi birikimli, sözünü sakınmayan, ''Kral Çıplak'' diyebilen konusunda uzman olan değerleri siyasetin içinde görürüz. O kadar kirlendi ki siyaset, temizler girmezse sanırım çöküşe doğru çok hızlı ilerleyeceğiz. Benim de nacizane ''hissem'' Eflatun'dan: ''Siyaset ile uğraşmayan aydınlar, cahiller tarafından yönetilmeye mahkumdur''.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ne yazık ki Eflatun'un sözü doğru.

      Sil
    2. Yıl 2023 aynı şeyleri konuşuyoruz hocam maalesef

      Sil
  3. Hocam Merhaba,

    İktisat her ne kadar kendi başına bir bilim de olsa iktisatçının sosyolojiden, psikolojiden, tarihten, siyasetten çok iyi anlaması gerektiğini düşünüyorum. Aksi halde yapacağı yorumlar ve ön görüler eksik kalabilir yanlış dahi olabilir kanımca. Hocam birde merdiveni itmek hakkında ne düşünüyorsunuz? Kalkınmış ülkelerin yaptığı bu oyun sizce gerçek midir? Yorumlarsanız sevinirim.
    Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Ulkemizin sizin gibi kendi alaninda uzman olmanin yaninda ayni zamanda sorumlu ve namuslu aydinlara ihtiyaci var. Tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah.
      Bence ülkemizin asıl olarak kimsenin adamı olmayacak, özgür düşünceye sahip iyi eğitimli insanlara ihtiyacı var.

      Sil
  5. bence yapısal reformlara gerek yok..çok iyi noktadayız,herkez bizi kıskanıyor,başbakan gerçekleri söylüyor..IMF'ye bile borç veriyoruz.. şu komplolar olmasa Çin'i bile sollarız.haydi hep birlikte haykıralım: Türkiye seninle gurur duyuyor ! (kafayı yemek üzerim dostlar)

    YanıtlaSil
  6. Güzel yaklaşım hocam, şu da bir gerçek ki 12 yıldır istikrardan bahseden bir yapının ekonomisi 1 saatte çökebiliyor. Nabukadnezar en azından rüyasına inanmış bizler gibi kandırılmamış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapı sağlam değilse çöküş kaçınılmaz

      Sil
    2. Ekomomi faizle ilerlemeye çalışırsa temeli çürük bir ekomomidir bu hangi ülke plursa olsun faiz çürük bir zemindir

      Sil
    3. Zemini çürük yapan faiz değildir, enflasyona rağmen faizi düşük tutan mantık dışı yaklaşımdır.

      Sil
  7. Merhaba Üstadım
    Müthiş bir yazı gerçekten, umarım siyasetçilerde okur ve derslerini çıkartır.Teşekkürler,Saygılar...

    YanıtlaSil
  8. "Rüya ve kanin Danielin yorumu doğru çıkmıştı" cümlesinin sonunda, matrix filminden de bahsettiğiniz için mi olacak, bu yorum olmasaydı Nabukadnezar'ın kaderi yine hüzünlü bir şekilde mi biterdi sorusunu düşündürttü.

    Belki de kral da bunu hissediyor olmalıydı ki, rüyasına girmişti. Ama şurası bir gerçek, hissetmemiş olabilir, bu rüya görülmeyebilirdi de, kahinde böyle bir öngörüde bulunmayabilirdi, bilmemiz gerekir ki attığımız yanlış adımların, aldığımız kötü kararların kötü bir sonucu olacaktır. Rüyayı gördüğü için değil, çok öncesinden aldığı yanlış kararlar nedeniyle yıkılmıştı. Yani yorumunuz çok doğru, ve hatta evrensel bir gerçek.

    Ve cümle arasında sıkışmış kalmış, anlatılması atlanmış başka bir hikayenin olduğu da düşündürttü. Öyle ya kahin yıkılacağını öngörüyor ve siz bunu doğru kabul edip hiçbirşey yapmadan sonunuzu bekliyorsunuz.

    Sizin gibi danışmanlardan mahrum olmasının, akılcı bilimsel hareket etmemesinin bedelini aklını yitirmekle ödedi. Doğanın bir kanunu bu galiba aklını kullanmazsan, akıl sizden gider.

    Bizim hikayemizde hiçbirşey bitmiş değil, bir önceki kriz güçlü bir bankacılık sistemini doğurdu, şimdiki ise umut ediyorum ki gıpta edeceğimiz bir hukuk, bir adalet sistemini doğurur. Herşeyin bir bedeli var, ve biz bu bedeli ödeyeceğiz, kazancımız bu olur inşallah. Ki akıl bizden hiç gitmesin, daha da çoğalsın...

    Saygılarımla,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nabukadnezar'ın rüyasında gördüğü heykelin altın kısmı "güçlü" bankacılık sistemi. kaidesi kilden olan heykelin başı altın olsa neye yarar? yani bir ekonomi güçlü değilse bankacılık sisteminin güçlü olmasından bahsedilebilir mi?

      Sil
    2. Tabii ekonomiden önce demokrasinin, güçler ayrımı ilkesinin, düşünce özgürlüğünün, bilime dayalı bir eğitim sisteminin hayata geçirilmiş olması gerekiyor. Ekonomi tek başına güçlü olamaz.

      Sil
    3. Ekonomimiz güçsüz demedim ki, hiç birşey yapılmadı diyen de yok bana göre. Gidelim dünyanın en iyi ekonomisine sahip ülkesine, okuyalım ekonomi yazarlarını, hükümeti eleştiren yazıları yine görürüz. Bu hayatın bir gerçeği. Herkesi memnun edemezsiniz. Bizim ülkemizde bu biraz daha da zor.

      Bizim eksikliğimiz, vatandaşlık bilincimizin oluşmamış olması. Bir ülkenin vatandaşı olmanın gerektirdiği davranışları sergileyemiyoruz.

      Birde bazı şeyleri krize girmeden gerçekleştiremiyoruz. Evrensel değerlere sahip bir hukuk sistemine ihtiyacımız gün gibi ortada. Herkesimin güven duyduğu bir ortamı yaratmak mecburiyetindeyiz.

      Sil
  9. Son donemlerde okudugum en iyi yazi ( 2011 de kacirmisim !) Ozellik nabukdenezarin delirerek olmesi cok trajedik . Ve gunumuze ornek. Zannederim Saddam da iktidar yillarinda onu figur olarak kullaniyordu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.
      Saddam'ın ordusunun vurucu bölüğünün adı da Nabukadnezar idi.

      Sil
  10. yapısal reformları hep seçilmiş hükümetin tepeden inme bir şekilde yapabileceği şeyler zannediyoruz biraz da. bu reformlar kısa-orta vadede halkın canını yakabilecek, bazı kesimlerin rahatını bozacak, fedakarlık gerektiren reformlar. Nabukadnezar otoriter bir kraldı, çok fazla dirençle karşılaşmadan bazı reformları yapabilirdi ama günümüz Türkiye'sinde halka iyice izah etmeden, ikna etmeden bu reformları yapmak mümkün değil. halkı ikna etmeden yaparsanız seçim kaybetmeniz çok olası.
    - mesela vergi reformu. iyi bir vergi sistemi için vergi idaresinin mutlaka harcamaları ve servet değişimlerini incelemesi ve bunlara dayanarak vergi tarh edebilmesi gerekir. siz buna "tamam, kabul" dersiniz ama emin olun siz yapısal reformlardan bahsederken "haklısınız Hocam vergi reformu şart" diyen birçok kişi harcamaların ve servet değişimlerinin vergi tarhiyatına konu edilmesinden çok rahatsız olur. söylemleriyle kalpleri birbirini tutmaz.
    - sanayi reformu ve ithalat bağımlılığı için atıl işgücünün, özellikle kadınların aktif olarak çalışma hayatına katılması çok önemli. "hadi hanımlar fabrikaya" demek lazım ama o kadar insanı sanayiye entegre etmek sosyolojik anlamda çok zor.
    - enerji reformu için yatırımları enerjiye yönlendirmek gerekiyor. mesela iletim hatları Türkiye'de yetersiz, ve yetersiz olduğu için de hidroelektrik potansiyelimizden pek yararlanamıyoruz. enerji yatırımları için de başta sağlık olmak üzere bazı alanlardan kesinti yapmak şart. Özal başbakan iken kamu yatırımlarının GSYH'ye oranı %9 civarıymış, Erdoğan hükümetleri döneminde ise %4 civarı. aradaki fark mevcut hükümete oy kazandıracak cari harcamalara gitti. ancak oy kazandıracak cari harcamaların azaltılması sosyal refahın azalması anlamına gelir. enerji reformu refahta azalma olmadan gerçekleştirilebilir gibi gözükmüyor.
    - eğitim reformu da böyle. geçenlerde çocuğu üniversite sınavlarına hazırlanan bir komşuma eğitim sisteminin ezbere dayalı halinden çıkarılması, merkezi ve test usulü sınav sisteminin kaldırılması, her üniversitenin kendi kriterlerine göre öğrenci alması gerektiğinden bahsettim. ilk söylediği şu oldu: "iyi güzel söylüyorsun da o zaman iyi okullara şartları daha iyi olan zengin çocukları veya üniversite hocalarının yakınları, tanıdıkları, avanta aldıkları öğrenciler girer. fakirin çocuğu iyi okulların kapısından içeri giremez" halkta bu algıyı yıkmak hiç kolay değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bütün bu dedikleriniz çok doğru ana yine de bu reformları yapmadan çağdaş uygarlığı yakalama şansımız olamaz.

      Sil
  11. hocam nasılsınız iyimisiniz? yazılarınızı takıp ediorum size bazı sorularım olacak
    cewaplarsanz çok sewınırım
    1-2000 snrası türkiye ekonomisinde meydana gelen dönüşümün dış ticaret üzerindeki etkisi?
    2-2000 sonrası ekonomik büyümenin ana kaynaklarıyla açıklayarak bu durumun ülke refah seviyesini nasıl etkilediğini?
    3-ülkemizin gsyh oluşum biçimini açıklayarak, bunun hollanda sendromuna yol açıp açmayacağı?
    4-türkiye ekonomisinin 1980-2002 ile 2003 sonrası dönemlerinin temel farklılıklar bağlamında karşılaştırarak değişen durumun ekonomik politikalar üzerindeki etkileri?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sorular burada yanıtlanamayacak kadar kapsamlı. Ayrıca bu soruları bana soran çok kili oldu. Demek ki bu bir ödev. Ben ödevlere yardım etmiyorum çünkü o kadar zamanım yok.

      Sil
    2. Size ödevlerini yaptırmayı deneyen arkadaşları varlığı, beni geleceğe dair umutlandırsın mı kaygılandırsın mı bilemedim.

      Saygılarımla.

      Sil
  12. Hocam bu yapisal reformlari biraz daha açabilirmisinin para ve maliye politikalarinda olusturulmasi gereken köklü vir değişiklik mi kastiniz?

    YanıtlaSil
  13. Hocam Bu yapisal reform tam olarak ne yönde olmali para maliye politikalarinda köklü bir değişiklik mi kastiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapısal reformlar konusunda bu blogda iki yazım var, ayrıntılar için onlara bakabilirsiniz.

      Sil
  14. Yazinizi okudum hocam teşekkür ederim elinize sağlik.

    YanıtlaSil
  15. Erdinç ŞERİFOĞLU28 Aralık 2013 22:48

    Çok değerli hocam, aşağıda bir cevabınızda komplo teorilerine inanmadığınızı ifade etmişsiniz. Oğlum İsveç Lund Üniversitesinde İktisat Tarihi okumaktadır. Onunla fikir alışverişi yaptığımda benim tezlerime komplo deyip masadan kalkıyoruz. Kendi kendime düşünmeye başladım acaba iktisatçılar komplo teorilerine karşı bir ön yargıları mı var?
    Saygılarımla,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilimle uğraşanlar konuyu bilimle açıklamaya çalışırlar. O nedenle de genellikle bilim dışı görünen komplo teorilerini pek sevmezler. Ama bu ben de dahil olmak üzere komplo teorilerine karşı çıkanların her zaman haklı olduğunu göstermez. Bazen olaylar bilimsel açıklamaların çok ötesinde çok basit nedenlerle açıklanabilir. Yine de komplo teorilerine bir kez kapıldınız mı herşeyi onlarla açıklamak kaçınılmaz hale geliyor. En çözemediğiniz konuları sonunda "bunun arkasında Amerika var" yaklaşımına bağlamak neredeyse geleneksel bir hal alıyor.

      Sil
    2. Erdinç ŞERFOĞLU29 Aralık 2013 20:45

      Değerli hocam, cevabi yazınız için çok teşekkür ederim.
      Hocam, lütfen beni bağışlayın, bilimin ve dünyanın neden niçinini bilmediği bir konuyu çok okuyan bir kişi olarak anladığımı ve çözdüğümü belirtsem, bunu ispatlarıyla ortaya çıkarsam benim gibi sade bir vatandaşın hangi platformları kullanmasını tavsiye edersiniz.
      Tekrar saygılarımı sunarım.

      Sil
    3. hangi konu, ve ispatlarınızı öğrenmek isterdim.

      Sil
    4. Erdinç bey,Böyle bir iddianız olduğuna göre bunu bir yazı haline getirip bilimsel dergilere yollamanızı öneririm.

      Sil
  16. Hocam çok güzel bi yazı olmuş elinize sağlık inanın okurken gözümde canlandırdım sanki süperdi...

    YanıtlaSil
  17. Hocam yazınız için teşekkürler

    Sizce MB ani bir oturumla para politikası kurulunu toplayıp faizlerde bir artış yapar mı veya bu doların yükselişine nasıl bir dur denilecek? Şuan ki görüntü rezervlerin erimesinden başka bir şey değil.

    Bir de çok merak ediyorum Çağlayan istifa ettiğinde borsa %0.6 arttı ben bu artışlar ne zaman gerçekleşir bilmiyorum ama azalacağını düşünmüştüm sonra borsa düşüşe geçti o ilk artışının sebebi nedir acaba piyasa istifa etmesini beklediği için mi böyle oldu diyebilir miyiz? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MB nın kolay kolay faiz artırabileceğini sanmıyorum. Çünkü faiz bir ekonomi politikası aracı olmaktan çıkıp siyaset konusu oldu. Ne yazı ki Türkiye, kendi kendisini tuzağa düşürme konusunda adeta uzman bir ülke.
      Borsadaki iniş çıkışlar bazen olaylardan farklı olarak kar ya da zarar realizasyonlarını da içeriyor.

      Sil
  18. Hocam merhaba. Kasım ayına kadar Bütçe açığı 1,2 milyar TL olarak gerçekleşmiş. Geçen sene 2013 için hedef 33 milyar TL. Sayın Bakanımız Mehmet Şimşek öngördüğüm 19 milyar TL demiş. Aralık ayında ne olacakta açık bu kadar artacak? tamam herhangi bir vergi tahsilatı yokta . Bu hedef Maliye Bak. tarafından güncelleniyor mu gsyh gibi . sizin açık beklentiniz nedir ? teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devlette birçok harcama yılın son ayında yapılıyor o nedenle Aralık ayı açığı yüksek çıkar.
      Benim tahminim GSYH nın yüzde 1,5 i kadar ki bu oran bakanın tahminine oldukça yakın.

      Sil
    2. teşekkür ederim hocam.

      Sil
  19. 2001 Ekonomik krizindeki sebep olan anayasanın 2013 ekonomik krizinin de başrol oyuncusu olması ne tesadüf. fakat ne hikmettir bizi teğet geçmeyip tam orijinden dalıyor.

    YanıtlaSil
  20. Mahfi Bey, yazı her zaman ki gibi güzel olmuş, Yazınızda Matrix filminden alıntı yapmışsınız. Şu sıralarda gösterimde olan Hobbit 2 filmini izlemenizi tavsiye ederim. Filmde altın biriktirme hırsı olan cüceler ve bu hırsları nedeni ile bütün ekonomik sistemi çökerterek altına konan Ejderha (Büyük Ekonomik Kriz) sembolik bir dille anlatılmış. Ejderhanın bütün altınlara el koyarak ekonomiyi çökertmesi ve göl insanlarının açlık çekmesi anlatılmış. Ejderha " bütün bu altınları kaybetmeniz artık önemli değil çok daha büyük ve korkunç bir felaket geliyor" mealinde Tek Gözlü Büyük Kötülüğü haber veriyor. Bu Filmin Tamda Bu sıralarda gösterime girmesi ilginç olmuş. Bir Ekonomist gözü ile izlemeniz eğlenceli olabilir. Yazı için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  21. Çok teşekkürler tavsiyeye uyacagım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüm hobbit hikayesinde (zannederim yakında Hobbit 3 de yayınlanır) de çöken sistemi tekrar düzeltebilmek niçin nasıl mücadele edildiği,nasıl ödünler verildiği ve nasıl kayıplar verildiği izlenir.Buna rağmen ülkemizde yaşananları izlemek de kahrediyor.Saygılarımla

      Sil
  22. Merhaba,

    sizin Kolay Ekonomi kitabınızı okudum. Gerçekten çok istifade ettim. Bu yazıyı oradan da hatırlıyorum. Makroekonomi kitabınızı da aldım. Yakın zamanda onu da okuyacağım. Sizden ricam bana Mikroekonomi için de bir kitap önermeniz. Bunun dışında piyasada olan ve bilhassa ABD'de çok satan ekonomi ile alakalı kitaplar hakkında ne dersiniz? Vakit kaybı mı yoksa okunmasında fayda var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Landsburg'un Price Theory'si iyidir.
      Çok satan ekonomi kitapları içinde çok iyileri de var daha az iyileri de. Yorumları okumadan almayın derim.

      Sil
  23. hocam merhaba
    ülkemizin gsyh oluşum biçimini açıklayarak, bunun hollanda sendromuna yol açıp açmayacağını nasıl yorumlarız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ödev konularını ve sınav sorularını yanıtlamıyorum.

      Sil
  24. Mahfi bey bence siz önce bir bebeğin anne rahmine düştükten sonra doğana kadar nasıl evrelerden geçtiğini ve bu evrelerden geçerken kabuğuna (yani anneye) ne sıkıntılar yaşattığını öğrenip sonra ülkenin bu değişimini bu öğrendikleriniz bilgiler çerçevesinde tekrardan yorumlayın... Bu günleri ise sonuna gelmiş (kutlu doğumun) doğum sancısı kısmına ekleyin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Engin bilgi ve derin yorumunuzla ışık tuttuğunuz için sağolun.

      Sil
  25. Mahfi Hocam, sizin politik ekonomiye dair her analizlerinizi okuduktan sonra, tekrar tekrar üzülüyorum.
    Sizin politikacı değil de bürokrat (hatta teknokrat) olmanız ne büyük bir kayıp Türkiye için...

    YanıtlaSil
  26. Neredeyse 6 yıl olmuş siz bu yazıyı yazalı. Gidişata bakarsak hayli endişe verici. Sanırım ülkemiz pek çok fırsatı kaçırmış durumda. Benim görüşüm dediğiniz reformların yapılsa bile etkisinin sınırlı olacağı yönünde. Toplumun çoğunluğu çağın gerisinde yaşamayı arzuluyor. Doğal olarak da geriye gidiyoruz.

    YanıtlaSil
  27. hocam merhaba.
    Kahin Daniel dediğiniz kişi Hz. Danyal' la bir bağlantısı var mı?

    YanıtlaSil
  28. Emre Temelkuran15 Ekim 2016 05:36

    Buraya yorum yazmaya korkuyor muyum, evet.
    24 yaşındayım, üniversite öğrencisiyim, aşırı eğilimim yok. Yaradana inanırım.
    Azıcık sosyal demokrat azıcık milliyetini savunan bir görüşüm var. Gelenekleri din diye yutturanlara karşıyım. Sorgulamacıyım. Espriyi severim.

    Buna rağmen internette yorum yazarken sayısız defa tehdit edildim, şikayet edildim, hesabım kapatıldı. Şimdi, Türkiye'de insan kendini nasıl rahat hissedebilir ki? Mahfi Eğilmez gibi sorgulamacı kişiler dahi yıllardır TV'de iken aslında siyasetten kaynaklanan konularda hedef olmasın diye kaç kere konuşamadı.

    Ülkemizin çıkarlarını her fırsatta AB parlamentosunda savunan bir Hollandalı sınırdışı edilip, giriş yasağı konuyorsa insan ayağına taş bağlayıp kendini suya atar. Ham çökelek bugün hapiste. Gazzeye giden kutularda yazan şey; İslam Dünyasının Lideri ve bir portre. Yönetim kendini İslamcılıkla öyle özdeşleştirdi ki bugün 11 Eylül programından sonra sıra bize de geldi, halbuki bizim yapabileceğimiz en iyi şey ülkeyi en seküler şekilde tutup İslamın en iyi formunu Dünyaya göstermekti, bakın İslam mensuplarının yaşadığı bir ülke de böyle örnek olabiliyor dedirtmekti. Bir kişi kalkıpta Türkiye gibi bir ülkenin vatandaşı için "ben ülkemde artık onlardan bir tane bile görmek istemiyorum" diyerek savaş sebebi olacak bir hakarette bulunabiliyor ve misilleme almıyorsa, Avusturya gibi bi tarafı bişeyli ülkeler topyekün Anti-Türk politikasını oy meselesi yapabilmeye cesaret ediyorsa, o ülkenin Dünya üzerindeki etkinliği 0'dır. Ya öyle ya böyle. Kürsülerde bağırmaya lüzum yok cesursan adımını atacaksın, bu adımda ezelden beridir yoz petrol şeyhlerinin yanında olmak değildir.

    YanıtlaSil
  29. İlk yazıdan bu yana 9 yıl. İkinci sunumdan bu yana 7 yıl. Değişen bir şey yok. Sizce neden?
    Bir de sizi motive eden şey ne? Dokuz yıl bıkmadan usanmadan kimseyi inandıramadığınız bir fikri anlatmanın sırrı ne? Haklı olduğuna inanmak mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değişen bir şey yok mu? Gaza bastık uçuyoruz ya. Ne yani geri vitese takmışsak ne olacak ki sonuçta uçuyoruz ya.

      Sil
  30. Bunca zaman sonra bu yazınızın ne kadar doğru olduğunu maalesef yaşayarak görüyoruz.

    YanıtlaSil
  31. Nebukadnezar hakkında bi tarama yaparken bu yazınızla karşılaştım. O kadar üzüldüm ki.
    Kerpiçten ayaklara rağmen iyi dayanmışız.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi