Kitap Önerileri

Küresel kriz konusunda çeşitli kitaplar ve makaleler yayınlanıyor. Bunlar arasında dikkatimi çekenlerden birisi de Ümit Akçay ve Ali Rıza Güngen’in Finansallaşma, Borç Krizi ve Çöküş, Küresel Kapitalizmin Geleceği adlı kitabı (Notabene yayınları, Mart 2014.) Kitap, konuyu hemen her boyutuyla ele alıyor ve özgün analiz ve değerlendirmelere tabi tutuyor. Kitabın, konuyu, ağırlıklı olarak Marksist krizler teorisi çerçevesinde ele alması çoğumuz açısından anlaşılmaz görünen bazı noktaların aydınlanmasını sağlıyor. Kapitalizmin, sonsuz bir büyüme hayali üzerine kurulu yapısını her girdiği krizde bir kez daha tartışan ama bir türlü bu hayalden vazgeçemediği için kalıcı ve kesin çözümler üretemeyen ekonomik yaklaşımlara son derecede tutarlı eleştiriler getiriyor. Kitabı, kapitalist sistemin niçin ve nasıl krizler yarattığını ve bunları çözmekte çoğu kez niçin aciz kaldığını merak eden gerek akademisyenlere, gerek öğrencilere gerekse bu konulara ilgi duyanlara öneriyorum.

Son yıllarda giderek artan ilgi ve sürekli yenilenen bulgularla gelişen bakış açıları sonucunda Hitit tarih çalışmaları alanında yepyeni ürünler ortaya çıkmaya başladı. Bunun son ve parlak örneği Meltem Doğan Alparslan ve Metin Alparslan’ın editörlüğünde yayınlanan Hititler: Bir Anadolu İmparatorluğu kitabı (YKY Yayınları, 2014.) Anadolu’da devletleşme sürecini başlatan toplum olması Hititler’in derinliğine incelenmesini gerekli kılıyor. İlk kez Hititler, yönetilmesi son derece zor bir coğrafyaya sahip olan Anadolu’yu birleştirmeyi ve ona hükmetmeyi başardılar. Bunun nasıl olduğunu anlamak bugün aynı topraklarda yaşayan ve giderek birbiriyle kavgalı hale gelen toplumu birlikte tutabilmenin yollarını anlamak için çok önemli. Kitap, dünyanın bu konudaki en önemli bilim insanları tarafından ele alınan Hitit uygarlığının, son bulgular ışığında, bütün yönlerini ortaya koyuyor. Her metnin Türkçe ve İngilizcesinin birlikte yer aldığı kitabı sadece tarihle ilgilenenlere değil bugünü anlamaya çalışanlara da öneriyorum.

Bana sorulan sorulardan birisi para, bankacılık ve finansal piyasalar hakkında en iyi kitabın hangisi olduğu sorusu. Kuşkusuz bu soruyu herkes kendisine göre yanıtlamak durumundadır. Ama bu konuda benim en beğendiğim kitap Frederic Mishkin’in The Economics of Money, Banking and the Financial Markets adlı kitabı. Kitabın, Akademi Yayıncılık yayınları arasından çıkmış olan Para, Bankacılık ve Finansal Piyasalar İktisadı adlı Türkçe baskısı da mevcut. Bu kitap, parasal çerçeveyi ortaya koymanın yanı sıra bankaların ve finansal piyasaların nasıl işlediğini temel kavramları da açıklayarak anlatıyor. Daha çok ekonomi öğrencileri ve iktisatçılara hitap eden bir kitap olduğunu, ekonomi eğitimi almamış olanlar için kolay anlaşılır bir kitap olmadığını belirtmemde yarar var. Finans dünyasının karmaşık yapısını anlamak isteyenlere öneriyorum.

Kitap önerilerimi çok bilinen bir kitapla bitireceğim. İnsan önce varlığını, varlığının nedenini yani varoluşunu anlamalı. Bunu sorgulamadan, anlamadan başka şeyleri anlamak kolay değil. Okumamış olanların mutlaka okuması gereken, okumuş olanların da bir kez daha dönüp okuması için kitap önerim: Jean Paul Sartre, Varlık ve Hiçlik (İthaki yayınları.) Şimdilerde bir kez daha okuyorum. Sizlerle paylaşmak istedim.

Yorumlar

  1. Hocam, eğer Varlık ve Hiçlik'i lisede okuyabildiyseniz, önünüzde şapka çıkartıyorum. Ben bir kez okumaya teşebbüs ettim ve inanırmısınız milim ilerleyemedim. Elimden çok tuğla gibi kitap geçmiştir ama bu kitabı okuyamadım. Bu işin bir sırrı varsa öğrenmek isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah. O zaman okuduğumda bugünkü kadar iyi anladığımı söyleyemem. Ne var ki Sartre'ın hemen hemen bütün kitaplarını o dönemde okuduğum için bu kitaptaki düşüncesini de biraz anlamıştım.
      Bu kitabı anlayabilmenin tek yolu kafanızı başka düşüncelerden arındırıp okumak. Aşırı konsantrasyon gerektiriyor çünkü.
      Bu kitapları okumak lisede her yıl fen derslerinden bütünlemeye kalmama mal oldu. Ama hiç şikayetçi değilim. Çünkü bu okumalar düşüncemi biçimlendirmeye, konulara eleştirel ve bağımsız gözle bakmama önemli katkı yaptı.

      Sil
  2. Hocam, yazılarınızı zaten ilgiyle takip ediyordum, ama artık Sartre okuyan birisinin kaleminden çıktığını bildiğim için ayrı bir önem taşıyacak.

    YanıtlaSil
  3. KADRİ YİLMAZ
    Hocam Kapitalizmin dinamiginin pazara dayandigi doneme iliskin Hobson Luxemburg ve Hilferding in gelistrdigi emperyalizm kuraminin bu gun bir anlami yok.Bu gun kapitalimin kendini surdurebilmesi temerkuz eden finans kapitalin dunyada serbest dolasimina baglidir.ABD li Neo-Marksist ekonomistler Baran ve Sweezy nin gelistirip kuramsallastirdigi Neo-Emperyalizm kurai ile ilgili bir ve bir kac kitap onerebilirmisiniz Saygilar

    YanıtlaSil
  4. Kapitalizm her zaman büyüme taklidi yapan bir balondur. Çekirdek ana sermayenin etrafında, "emek katılımlarıyla" kapitalizm hep büyür gibi yapar. Bu arada geçici ve kandırıcı minik refahçıklar oluşur. Emek büyüdüm zanneder. Ana kapital çekirdek; dış izafi büyümeyi yutma seviyesine gelince bir kriz yaratır. Balonu patlatır. Emeğe ait büyümeyi yutar ve içine alır. Artık; ana kapital çekirdek sermayesi biraz daha büyümüştür. Daha kemikleşmiştir. Patlama yaklaştıkça Marc Faber gibiler "zaten biz söylemiştik" deyip kapitalizmin vampir yüzünü de algı yaratarak kapatmaya çalışırlar. Sonra yeni bir izafi büyümenin ön koşulları tekrar hazırlanmaya başlar.

    YanıtlaSil
  5. evet gençlik yıllarında biz de bu kitapları okuduk,kesmedi marx engels L.Feuerbach v.d.ni okuduk..anlamadığımız halde Kafka okurken büyülendik, biz şanslı nesildik..Sartre'ın en değer verdiğim sözü: ''Varoluş özden önce gelir'' idi, önce varsın sonra kendini inşaa edersin,ne yaparsan osun anlamında..devir değişti,şimdi dinci kültür evrensel kültürü yok ediyor,eski gençlik gitti yerine biat eden ak gençlik geldi..onlarla iletişim kuramıyoruz,bizi modası geçmiş nesil olarak görüyorlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şarte, Camus, Kafka, Marks, Feuerbach, okumuş insanlar olaylara farklı bakmayı öğrenirler. Bağımsız ve farklı bakmayı öğrenmiş insanın modası hiç geçmez.

      Sil
  6. Sartre'ın Bulantı, Varlik ve Hiclik.. bi sonrası da Nietzsche olmuştu bende. "Insanca-pek insanca" ölmeden herkesin okuması gereken bir kitap.

    Sonra, belki de Godard'ın filmleri gibi hayat. Bitince de bitmez.

    YanıtlaSil
  7. Üstat, Günaydın.
    Kapitalizmin bir büyüme hayali üzerine kurulu yapısı ile ilgili ilk eleştiriye yıllar önce Jack Landon'un "Demir Ökçe" sinde şahit olmuş ve onun bu eleştirisine temel teşkil eden argümanına karşı bir cevap da bulamamıştım.
    Bugün naçizane verebileceğim tek cevap, insanın kontrol etmek istemediği egosu. Bu sadece dış dünyaya dönük bir gözlem değil, kendim ile ilgili bir sorunsalım aynı zamanda.
    iyi hafta sonları.
    Cafer Demir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru, hep bu soruların yanıtını arıyoruz.

      Sil
  8. Hocam bir akademisyen adayı olarak çok özeniyorum size, umarım bende bu kadar çok yönlü bir insan olabilirim mesleğimde...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok daha iyi olursunuz. Yeter ki ne, niçin, nasıl sorularını hiç bir ön düşünceye kapılmadan sormaya devam edin.

      Sil
  9. Hocam öneriler için çok teşekkürler. Küçük bi düzeltme yapayım: Ali Rıza Güngen olacak..

    YanıtlaSil
  10. Sartre okuyan bir iktisatçımızın olmasına sevindim. Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  11. Hocam kitap önerileriniz için çok teşekkür ederim. Hocam önerilerinizden Frederic Mishkin’in The Economics of Money, Banking and the Financial Markets kitabını almak istiyorum. Rica etsem kitabın ingilizce basıminin yayın evi ve yılını belirtebilir misiniz? Ilgiliniz için çok teşekkür ederim. Iyi haftasonları.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://www.amazon.com/Economics-Money-Banking-Financial-Markets/dp/0132770245/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1397977182&sr=1-1&keywords=mishkin

      Sil
  12. hocam yardımınız için çok teşekkür ederim. eğer çok fazla zamanınızı almazsa sizden bir konu da daha yardım isteye bilir miyim? Mishkin 'in kitabını amazon.de de arattığım zaman şu kitap karşıma çıkıyor http://www.amazon.de/Economics-Money-Banking-Financial-Markets/dp/0273765736/ref=sr_1_sc_1?ie=UTF8&qid=1398023398&sr=8-1-spell&keywords=frederic+miskhin. Baktığınızda fark edeceğiniz üzere kitabın kapağı farklı olmakla beraber aynı ad ve aynı baskı sayısına sahip ancak fiyatı çok farklı. Hocam kitaplar arasında bir fark var mıdır sizce? ilginiz için çok teşekkür ederim iyi akşamlar.

    YanıtlaSil
  13. hocam varlık ve felsefe konularında yerli kaynakları tavsiye ederim öncelikle
    nurettin topçu nun isyan ahlakı kitabında sarte ye, rouseeau ya, monteqieu ya , bergson a eleştirileri ve onların bazı tezlerini çürütüşünü göreceksiniz
    ben felsefe okumadım pek ama büyüklerimden öğrendiğim kadarıyla dış kaynaklardan önce ibn-i haldun u okumak kesinlikle faydalıdır deniliyor
    varlığa ve yaratılışa dair meseleleri ayrıca Bediüzzaman nın risalelerinden de öğrenebiliriz
    saygılarımla

    YanıtlaSil
  14. topçu nun bahsettiğim kitabı Sorbonne üni de savunduğu doktora tezidir 1930 larda, değerli bir eser gerçekten

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eleştirileri okumak yararlıdır ama eleştirilen kitapları okuyup kendi tezlerinizi üretmeniz daha yararlıdır.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi