IMF'nin Tahminleri Üzerine Değerlendirme

IMF’nin dünya ekonomisini değerlendiren Dünya Ekonomik Görünümü Raporu’nun Nisan ayına ait olanı yayınlandı. IMF, bu yeni raporunda dünya büyümesinin 2014 yılında yüzde 3,6 olacağını öngörüyor. 2013 yılında bu oran yüzde 3 idi. IMF, Ekim ayındaki Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda da aynı oranı öngörmüştü.

IMF’nin bazı ekonomiler için Nisan Dünya Ekonomik Görünümü raporundaki tahminlerini bir tablo olarak sunalım (parantez içindekiler IMF’nin Ekim ayında yayınlanan Dünya Ekonomik Görünümü raporundaki tahminlerini gösteriyor. vy o konuda veri yok anlamına geliyor.)


Büyüme
Enflasyon (YS)
Cari denge
İşsizlik
ABD
2,2 (2,6)
1,5 (1,7)
-2,2 (-2,8)
6,4 (7,4)
Euro Bölgesi
1,2 (1,0)
1,0 (1,4)
2,9 (2,5)
11,9 (12,2)
Japonya
1,4 (1,2)
2,9 (3,5)
0,7 (1,7)
4,0 (4,3)
Çin
7,5 (7,3)
3,0 (3,0)
2,2 (2,7)
4,1 (4,1)
Rusya
1,3 (3,0)
5,3 (5,3)
2,1 (2,3)
6,2 (vy)
Türkiye
2,3 (3,5)
8,0 (6,0)
-6,3(-7,2)
10,2 (9,5)
Brezilya
1,8 (2,5)
5,8 (5,8)
-3,6 (-3,2)
5,6 (6,0)
Hindistan
4,4 (5,1)
8,0 (8,8)
-2,4 (-2,8)
vy
Endonezya
5,4 (5,5)
5,5 (6,0)
-3,0 (-2,5)
6,1 (5,8)
Güney Afrika
2,9 (1,9)
6,3(5,4)
-5,4 (-6,1)
24,7 (26,2)

Büyüme tahminlerine baktığımızda Euro bölgesi, Japonya, Çin ve Güney Afrika’da büyüme beklentilerinin az da olsa yukarı döndüğünü, diğer ekonomilerde ise beklentilerin bozulduğunu görüyoruz. IMF, Türkiye ile ilgili büyüme tahminini yüzde 3,5’den yüzde 2,3’e düşürmüş bulunuyor (Benim son tahminim yüzde 2,5 – 3,5 arasında bulunuyor.)

Enflasyon tahminlerinde bir önceki tahminlere göre ülkelerin çoğu iyiye gider ya da eski durumunu korurken iki ülke kötüye gider görünüyor. Bunlar Türkiye ve Güney Afrika (Benim Türkiye için son tahminim yüzde 7,5 – 8,0 aralığında bulunuyor.)

Cari denge tahminlerinde Japonya, Çin ve Rusya’da cari fazla azalırken öteki ülkelerde cari açıkta düşme görülüyor. Türkiye’nin cari açığı da düşüş gösteriyor (Benim son tahminim yüzde 6 – 7 aralığını gösteriyor.

İşsizlik tahminlerinde Türkiye ve Endonezya’da artış, öteki ülkelerde düşüş var (Benim son tahminim işsizlik oranının yüzde 10 – 10,5 arasında olacağı şeklinde.)

Euro bölgesinde büyümede yukarı yönlü bir hareketlenmenin ortaya çıkması, ihracatının yarısını bu bölgeye yapan Türkiye ekonomisi açısından iyi haber gibi görünüyor. Üstelik büyüme artarken enflasyonun yükselmemesi de ithalat eğilimini artıracak bir gelişme olarak bizim lehimize bir görünüm sergiliyor.

Öyle sanıyorum ki IMF’nin Türkiye ile ilgili tahminleri bir ay önceki durumu yansıtıyor. Herkesin çok daha karamsar baktığı bir dönemde yapılan tahminler ister istemez o dönemdeki anketlerin sonuçlarından, olayların yansımalarından etkileniyor. IMF’nin üç ay sonra yapacağı tahminler biraz daha iyimser olacak. IMF' üç ayda bir tahmin revizyonu yapıyor. Bu yıl bu revizyonlar çok değişiklikler gösterecek gibi görünüyor. 

Yorumlar

  1. Tahminlerle beraber gerçekleşmeleri de görebilseydik keşke... Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Mahfi bey merhaba,

    TCMB ve Avrupa merkez bankasi, para politikalarinin amaci olarak oncelikle fiyat istikrarini belirtiyor. Avrupa merkez bankasi orta vade hedefini % 2 ye yakin bir oran olarak belirlerken tcmb ayni vade icin % 5 hedefini koymustu. Fed ise para politikasi amacini siralarken oncelikle issizlik oranlarini temel alirken hemen arkasindan fiyat istikrari ve uzun vadeli faiz oranlari hedeflemesini belirtmisti.

    Mevcut durumda Tcmb % 5e yakalamazken (uzerinde kalarak) ECB % 2ye yaklasamiyor (altinda kalarak).

    Tcmb ve ecb acisindan Para politikasinda fiyat istikrarini temel hedef yapmak (abd icin issizlik oranlari) ve para politikasi araclarini bu yonde belirlemek acaba hangi gostergelerden fedakarlik etmeyi gerektiriyor ? Yani fiyat istikrarini hedeflemek ulkelerin hangi diger gostergelerinin bozulmasina neden olur ? Goruslerinizi bildirirseniz sevinirim.

    Saygilarimla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben konuya biraz daha farklı bakıyorum. Bence MB ya da para politikası yoluyla en etkin olunacak konu fiyat istikrarı. Bunu bir yana bırakıp öteki amaçlara yönelmek riskli olabilir. Burada bizim MB nin başarısız olması bağımsızlığının sözde kalmasından kaynaklanıyor

      Sil
    2. Hukumetin gecen haftaki faiz indirimi cagrisi ve Erdem Basci'nin Kayseri sunumundaki aciklamalari buna ornek verilebilir sanirim.

      Sil
  3. MUHTEREM HOCAM
    FED in varlik alimlarini sifirlamaya iten ekonomik ve siyasi neden nedir.Bu kararin alinmasinda dolarin rezerv para olma niteligini kaybetmesi endisesi varmidir?
    FED Baskani J.Yellen taperinleri bu yilin sonunda sonlandiracaklarini acikladi.ABD kamu maliyesi butce aciklarini nasil finanse edecek.ABD o dev armadanin bir kismini curumeye terk etmesi olasiligi varm?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır burada tek neden anormal bir uygulamadan normale dönmeye çalışma çabasıdır. ABD, kriz nedeniyle uyguladığı anormal politikayı krizin etkisi azalırken normale döndürmeye çalışıyor.
      Tapirinin azalması Hazine'nin borçlanmasını engelleyecek bir durum değil.

      Sil
  4. hocam teşekkürler. güney afrikadaki işsizlik oranı çok dikkat çekici, bu konuda veriler sağlıksız olabilirmi
    %25 oran gelişmekte olan diye adlandırılan bir ekonomi için inanılmaz yüksek değilmi?
    tşkler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Verilerde bir sorun yok Güney Afrika'da işsizlik yüksek.

      Sil
  5. hocam merhaba,
    konuyla pek ilgili değil belki ama.. geçtiğimiz aralık ayında yayımlanan OVP de ki enflasyon-büyüme hedeflerinin tutturulup tutturulamayacağı hakkında bir değerlendirme yapacak olursak nasıl bir sonuca varırız ? olumlu veya olumsuz varılacak sonucun nedeni sizce ne olur ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yıl hiçbir tahminin (benimki de dahil) tutmayacağını düşünüyoru.

      Sil
  6. hocam merhaba,
    konuyla pek ilgili değil belki ama.. geçtiğimiz aralık ayında yayımlanan OVP de ki enflasyon-büyüme hedeflerinin tutturulup tutturulamayacağı hakkında bir değerlendirme yapacak olursak nasıl bi sonuca varırız ? olumlu veya olumsuz varılacak sonucun nedeni sizce ne olur ?

    YanıtlaSil
  7. Yanıtlar
    1. Çünkü bu yıl varsayımlar doğru çıkmıyor. Örneğin ABD nin faiz indirimine ne zaman gideceği net değil, Ukrayna meselesinde ne gibi gelişme olacağı bilinmiyor, Türkiye'de faiz vb konularına bilimsel olarak mı yoksa ideolojik olarak mı yaklaşım yapılacağı konusu belirsiz, AMB genişlemesi politika izleyecek mi izlemeyecek mi gibi soruların yanıtı şimdilik yok.

      Sil
    2. Teşekkürler hocam.

      Sil
  8. mahfi bey merhaba,
    gazetecilik mezunuyum..
    iş sahası oldukça zayıf ve bulamıyorum...
    ne önerirsiniz...
    saygılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu dönem medyanın en kötü olduğu dönem. İş bulmak çok zor. Bulmuş olanların da işte kalması kolay değil. O nedenle belki başka alanları denemek gerekebilir.

      Sil
    2. Sosyal medya uzmanlığı sertifikası da al. Sonra senin gibi mezun bir kaç arkadaşını da bul çok yüksek olmayan bir maliyetle internet gazeteceliği işine gir ilk zamanlar zor olabilir (haber portalı+facebook+twitter+linkedin hepsine birden hakim olmalısınız) ama alanında sağlam ilerlerseniz hatırı sayılır bir yere de gelirsiniz. İlk zamanlar çok koşuşturacak cepten harcıyacaksınız ama sonraları reklam geliri, haber kanallarına satılabilecek haberler vs ile düze çıkarsınız umarım.
      Ekonomi, siyaset, sağlık, spor vs. geniş çerçeveli alanda önemli isimlerle video röportajlar, özgün yazılar da dikiş tutturdunuz mu tamamdır bu iş. Evet zor ama gazetecisiniz her fırsatı kollayıp röportaj ve haber yapmak sizin işiniz, kopyala-yapıştırdan uzak durduğunuz müddetçe ilgi görmeye başlarsınız.

      Bu zamanda herhangi bir gazetenin ya da TV nin bünyesinde olmanız gerekmiyor, Bilakis orda olanlar işini ve kariyerini koruyamıyor.

      Sil
  9. Gelişmiş ekonomiler gidiyor Mersin'e, gelişmekte olanlar gidiyor tersine. Teşbihte hata varsa affola.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çünkü aslında ekonomik gelişme genel olarak sosyal gelişmeyle birlikte gidiyor. Bir ülkede ekonomi iyi fakat sosyal yaşam geriyse, eğitim bilime dayanmıyorsa o ülkede bir noktadan öteye ekonomik iyileşme sağlamak kolay değil.

      Sil
  10. Hocam Fed ile AB merkez bankasının para arzı konusunda sanki danışıklı bir hareket içinde olduğunu söylediniz. Bu bana da çok mantıklı geldi. Fed in faiz indirimi ile ilgili yeni veri setlerinin ele alınacak olması muhtemelen bu yıl sonunda faiz indirim gözükmüyor anlamına gelebilir. Bu açıdan bakarsak bizim merkez bankasının haziran ayı sonrası muhtemel yapacağı faiz indirimi ne kadar etkili ve doğru olur. Tabi kendi iç dinamikleri de hesaba katarsak. Biliyorum her zaman bu yıl için ihtiyatlı olmak ve ona göre tahminde bulunmak gerekir diyorsunuz.

    YanıtlaSil
  11. Hocam,
    FED'in QE'i bitirmesi ve faiz arttıracak olması ve buna ek olarak Avrupa Merkez Bankasının parasal genişlemeye gitmesi, Doların değer kazanması Euro'nun değer kaybetmesi demek oluyor. Bu döviz girdisinin dolar kazancıda euro olan(ihracatçı için) bir ülke için kötü değil mi? 2015 ve 2016 bu durumda risklerin artacağı bir dönem olarak karşımıza çıkıyor.

    YanıtlaSil
  12. Hocam para politikasinda parasal aktarim kanallari ile ilglil bir yazi yazarmisiniz.Bu bize fiyat istikrarina ulasmada uygulanan politikalarin anlasilmasini saglar.Birde bu kanallarin hepsinin birarada dengeli kullanilmasi sosyal ve ekonomik istikrar icin onemli olmazmi.En azindan yapisal reform yapmadan boyle gunu kurtarabiliriz. Nasil olsa kimse yapisal reform yapmak istemiyor.Tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teknik bir konu bu. Burada yazmak doğru olmayabilir. Basitleştirebilir miyim diye bir bakacağım.

      Sil
  13. Hocam merhabalar. "Üstelik büyüme artarken enflasyonun yükselmemesi de ithalat eğilimini artıracak bir gelişme olarak bizim lehimize bir görünüm sergiliyor." cümlesinde "ithalat" yerine "ihracat" olması gerekmiyor mu acaba ?

    Bir de, başbakanın merkez bankasının hemen faiz indirmesi gerektiğini açıklamasının akabinde, 24 Nisan'daki PPK toplantısı neticesinde alınacak olası bir faiz indirimi kararının TCMB'nin bağımsızlıgı üzerindeki etkisini dğerlendirebilir misiniz ? ,,

    Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oradaki ithalat eğilimi Euro bölgesinin ithalat eğilimini ifade ediyor.
      MB, faizi zaten kimseye belli etmeden indirdi. Gecelik fonlama faizi (tavanı % 12 idi) yüzde 1,50'lerdeydi, şimdilerde 10'un altına gelmiş bulunuyor. Yani bağımsızlık tartışması bence çok gerilerde kaldı. Bu tür kavramlar Türkiye için pek geçerli değil. Kanunlara yazılan çoğu ilkenin süsleme sanatıyla ilgili olduğunu düşünen bir yapımız var.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi