Para Politikası Karmaşası

Merkez Bankası Ne Yaptı?  
2017 yılbaşından itibaren USD/TL kuru yükselmeye başladı. Bunun dış ve daha çok iç nedenleri vardı. Merkez Bankası 10 Ocak’tan başlayarak TL likiditesini sıkıştırmaya ve döviz likiditesini gevşetmeye yönelik çeşitli adımlar attı. 12 Ocak’tan itibaren haftalık repo ihalelerini iptal etmek suretiyle bankalara verdiği borcun vadesini gecelik vadeye çekerek iyice kısalttı. Bir yandan da bankaları geç likidite penceresi imkânını kullanmaya teşvik ederek borç verme vadesini kısaltırken faizi de bu yolla yükseltmeye yöneldi. Haftalık repo ihalelerini kaldırınca politika faizi adını verdiği faiz sadece bir isim olarak kaldı. Ya da piyasaya yön verdiği faiz geç likidite faizi olduğu için politika faizi de aslında bu faiz oldu. Böylece Merkez Bankamız istisnai bir imkânın faizini politika faizi haline getirerek dünyada bir ilke imza attı.  

Merkez Bankası haftalık ve gecelik faizlerinin ağırlıklı ortalamasına Merkez Bankası Ağırlıklı Ortalama Fonlama Maliyeti adını veriyor. Aslında bu ortalama faizin gerçek adı Merkez Bankası ortalama faizi. Merkez Bankası ortalama faizi, yılın ilk akşamında yüzde 8,28 idi. Haftalık repo ihalelerini iptal ederek bankaları gecelik borçlanmaya ve geç likidite penceresi imkânını kullanmaya yöneltince Merkez Bankası’nın ortalama faizi de yükselmeye başladı. Merkez Bankası, bu hamleleriyle USD/TL kurunu frenleyemeyince ve bunun enflasyonu artıracağını görünce bu kez Ocak ayı toplantısında (25 Ocak) gecelik borç verme faizini yüzde 8,5’den 9,25’e, geç likidite penceresi faizini de yüzde 10’dan 11’e yükseltti.

Merkez Bankası, tabelada yazılı politika faizini artırmayarak politikacıların en azından görünürde faizin artırılmaması isteklerini karşılamış oldu (siyasette ve askerlikte görüntü, içerikten önemlidir.)
İlerleyen günlerde Merkez Bankası, bankalara TL borç verip sonra o TL’yi alıp döviz vermeye başlayarak döviz swaplarına girişti ve bu yolla döviz talebini karşılamaya başladı. Böylece görünürde döviz satışı yapmamış, dövizi kiralamış oluyor ve hem piyasanın isteğini karşılıyor hem de kendi döviz rezervini azaltmamış görünüyordu.

Mart ayının ilk günlerinde piyasada ciddi bir TL likidite sıkıntısı ortaya çıktı. Merkez Bankası’nın Ocak ayı ortasında başlattığı TL likiditeyi sıkıştırma politikasının buraya varması normaldi aslında. Ama anlaşılan Merkez Bankası USD/TL kurundaki yükselmeyi geçici bir olgu olarak görmüş ve geçici önlemlerle durumu idare etmeye girişmişti. Fed’in faiz artırması giderek gündeme ağırlığını vurunca USD/TL kuru yeniden yükselmeye başladı. Aslında böyle bir ortamda TL likiditeyi gevşetmek daha da yanlış olacaktı ama anlaşılan o ki likidite eksiği sıkıntı yaratıyordu. Bu kez Merkez Bankası TL likidite sıkışıklığını giderebilmek için ikinci el piyasadan Hazine kâğıdı alıp TL vermeye başladı. Bu yeni bir uygulama değil ama miktarı yılbaşında öngörülenin üzerine çıkarması yeni bir uygulama. Miktarı artırmak suretiyle önceden açıklanmış programın dışına çıkılıyor ve bir başka belirsizliğe imza atılıyor. Merkez Bankası USD/TL kurundaki oynaklığı hala geçici bir olgu olarak düşünüyor. 

Özetle söyleyelim. Merkez Bankası TL likiditeyi kısmış karşılığında piyasaya döviz vermiş ama vermemiş gibi görünmüş, faizi artırmış ama artırmamış gibi görünmüştü. Şimdi de tekrar TL likiditeyi piyasaya sunarak ilk adımlarını gevşetmeye yöneliyor.   

Merkez Bankası Ne Yapmalıydı?  
Merkez bankaları sürprize açık olmaması gereken, her adımı şeffaf, her önlemi öngörülebilir olması gereken kurumlardır. Merkez bankalarının piyasaları yanıltmaması gerekir ki itibarı yüksek olsun. Merkez bankaları rasyonel bekleyişler kuramının adeta temelini oluşturur.  

Merkez Bankası’nın yukarıda anlattığım bu karmakarışık, birbiriyle çelişkili uygulamalarının bir tek açıklaması olabilir: Yasasına göre araç bağımsızlığına sahip görünse de gerçekte bu bağımsızlığı kullanamıyor. Para politikası araçlarını hep belli etmeden, görünümü bozmadan kullanmaya yöneliyor. Oysa para politikası netlik, kararlılık ve görünürlük ister. Bunlardan birisi eksikse uygulama beklenen sonucu vermez. Dolar karşısında TL’nin benzer ülkelerin para birimlerine göre daha fazla değer kaybetmesinin nedeni budur. 

Yorumlar

  1. 17 Nisan sabahına kadar siteyi kapatmanızı söylemiştik.

    Niye kapatmadınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 17 Nisan oldu da biz mi duymadık?

      Sil
    2. Adsız isimli kişi tehdit ediyor. Yeni Türkiye bu olsa gerek, önüne geleni tehdit et ve hatta tutuklat, hapse at. Bu mu ifade hürriyet. Kaldı ki aykırı görüşler çok azaldı, olanlar da olabilecek en nazik tonda söyleniyor. Herkesin ve her kesimin pısmaması ve görüşlerini açıkça dile getirmesi gerek. Burada gerçek adımızla bile yorum yapmaktan çekiniyoruz, açıkça adımızı yazamıyoruz. Bu bile kabul edilebilir bir durum değil.

      Tehditlere boyun eğmemek gerek, hakaret ve küfür olmadan herkes özgürce fikrini ifade edebilmeli.

      Sil
    3. Turk ceza kanunu madde 106 ya gore bu bir tehdittir ve ceai yaptirimi vardir.

      Sil
    4. sen çeneni kapa bence...

      Sil
    5. Mahfi Bey, iyiki varsınız birikiminiz ve paylaşma mütevaziliğiniz için saygılarımı sunuyorum.Sizden öğrendiklerimin düşünce dünyama kattığı zenginlik için de sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Belki bu tehdit içeren cümleler kaba bir şakadır. Aslında ülkemiz için kötü olan bu cümleleri okuyunca ilk akla gelenin bu cümlelerin kaba bir şaka olduğu olmamasıdır.

      Sil
    6. 17 Nisan'da Hayir'lisiyla baska birisinin hesabini kapatacagiz merak etmeyin...

      Sil
    7. Hocam blog server'in loglarinda bu tehdit eden kisinin IP adrsinin kaydi vardir. Bunu bulup savciliga tehdit edildiginze dair sikayed dilekcesi verebilirsiniz. IP adresinden kim oldugugunu bulup ifade vemeye cagiirirlar, cok zor degil bu.

      Sil
    8. hocamiz verilerle hareket ederek yorumlar yapiyo gayet seffaf anti teziniz varsa lutfen tehditlerle degil soylem ve fikirlerinizle karsi cikin bizlerde yararlanalim

      Sil
    9. İtler istedi diye, atlar ölmez ..

      Siteyi kapatmasını söylemiş miş

      Sil
    10. "Sana düşman, bana düşman,düşünen insana düşman, Vatan ki düşünen insanların yeridir, Sayın hocam, onlar VATANA DÜŞMAN. Geldikleri gibi demokratik yolla gidecekler.Saygılar

      Sil
  2. Politika faizi demek MB'nin faiz politikasini belirledigi faiz demektir. MB politika faizi ile bankalarin faiz oranlarini, dolayisiyla para arzini duzenlemeyi hedefler.

    Asagida bankalarin kredi oranlari guncel ve tarihsel olarak mevcut;

    https://www.hesapkurdu.com/kredi/faiz-oranlari

    Eger MB'nin politika faizi bahsettiginiz gibi Agirlikli Fonlama Maliyeti olan faiz olsa idi, sitede gordugunuz grafiklerin bir aylik surecte 2% kadar artmis olmasi gerekirdi. Armis mi? Artmamis, sabit kalmis. Iste o yuzden haftalik repo faizi hala politika faizi, digerleri MB'nin uyguladigi duzinelerce faizden sadece bir tanesi. "Bana gore politika faizi bu" gibi kisisel yorumlardan daha ziyade bilimsel gostergelere ihtiyac var.

    Bu arada 'gizli faiz artisi' gibi komik yorumlar da bayatladi saniyorum. Yani milyarlarca TL'nin dondugu tum dunyanin takip ettigi bir piyasada, gizli kapakli bir sey yapamazsiniz, bunu da en iyi karar alicilar bilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne dediğinizi siz anladıysanız mesele yok, biz anlamasak da olur.

      Sil
    2. :))))))))))))))))

      Sil
    3. Dostum,
      %10 seviyesindeki bir fazin %2 artış gösterdiği durumda, %1 seviyesindeki bir faizin %2 artış göstermesini beklemek mantıklı mı sence?
      Tezin matematiğe aykırı, malesef "bilimsel göstergelerden" biraz uzak.
      Ayrıca verdiğin grafiğin sonlarına doğru bakarsan da 13 Ocaktan sonra tamı tamına %0,2'lik bir artışın olduğunu görebilirsin.
      Son olarak merkez bankasının Ağırlıklı Ortalama Fonlama sayfasından eposta adresine döküm alabilirsin, son 3 günde sırasıyla perşembe 10.42, cuma 10.53, pazartesi 10.68e yükselmiş faiz.
      1 hafta sonra verdiğin grafiğe bakarsan %0.1 artışı göreceksin, müneccim olmaya gerek yok, hesap ortada.
      Örtülü faiz işte bu, bu kadar ilgilisin ama senin bile artıştan haberin yok.

      Bu arada Selamlar hocam.

      Sil
  3. Hep olması gerekeni yapmak yerine arkadan dolanmak,kanunlara uymak yerine gene arkadan dolanmak,demokratik olmak yerine arkadan dolanarak demeokrat resmi çizmeye çalışmak,olmadığını olmuş gibi göstermek...Analitik düşünmeyi kendine mürşit edinmiş dünyanın İslami olmayan geri kalanını bizi yönetenler kandırdıklarınımı zannediyorlar veya biz kendimizi Kuzeykore gibi izole edeceğizmi demek istiyorlar bilemiyorum,anlamıyor,çözemiyorum.

    YanıtlaSil
  4. Mahfi bey selamlar, merkez bankasının bu alışılmadık hamlelerinin sürdürülebilirliği nedir? ne kadar devam edilebilir? piyasaya döviz vererek rezervlerini eritmez mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fazla olmadığı görülüyor.

      Sil
    2. 1,5 ay, o da dolar endeksinin katkısı ile..
      YAPISAL REFORM , ŞEFFAFLIK, ÖNGÜRÜLEBİLİRLİK , BAĞIMSIZLIK....

      Sil
    3. Eğer doğru yatırım yapmaz, rekabeti her alanda sağlamaz, ahbap işi yapmyip, geri dönüşü olan yatırımlar yapmazsa, eğitimi müspet ilimlerin yöneltmezse, rezervi tüketir. Tüketiğiyle de kalmaz, tukettiginden bir şey geri alamaz.

      Sil
  5. Sayın Hocam, Mart ayı içerisinde FED'in faiz artırma ihtimalinin %70'e çıktığı söyleniyor. Doların bir iki gündür yükselmesini piyasanın bu durumu satın alması olarak mı görmeliyiz? Teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. An itibariyle beklenti yüzde 90 görünüyor.

      Sil
    2. Hocam , somut olarak ne olduda bu öngörü %50den 90'a çıktı ?

      Sil
    3. Birisi Yellendi. Yani sebeplerinden birisi Yellen'in yaptigi aciklamaydi olnu demek istiyorum. Mart ayi icerisinde artirabiliriz dedki acikca.

      Sil
    4. Bir kaç nedeni var: (1) ABD'den gelen veriler giderek güçleniyor. (2) Fed yetkililerinin açıklamaları giderek daha çok faiz artırma yönünde gelmeye başladı. (3) Trump'ın Kongrede yaptığı konuşma maliye politikasını gevşeteceğini kesin olarak ortaya koydu. (4) Avrupa'da ve diğer bölgelerde toparlanma başladı ve Fed'in faiz artışının buraları artık eskisi kadar olumsuz etkilemesi beklenmiyor.

      Sil
  6. TCMB'nı yönetenler "sözel yönlendirme" sözünü duymuşlar ama, onun ne olduğunu yanlış anlamışlar. Anlaşılıyor ki, onlara göre sözel yönlendirme, "yaptığın yanlış işin tersini söyleyerek insanları oyalamak"

    Yanlış hesap Bağdat'tan döner. Son hesapları da böyle oldu.

    Bir yandan para politikasını sıkılaştırarak kuru baskılıyoruz deyip, piyasaya üç beş günlüğüne verdikleri borç paranın faizini, bir takım dolambaçlı yollarla artırdılar. Bir yandan da piyasada para sıkıntısı artınca, tahvil satın alıp piyasaya, hem de üç beş günlük değil, uzun vadeli para akıttılar.

    İnsanlar, onların sandığı gibi kör olmadığı için de, piyasaya akan paraları gördüler. Sıkı para hikayesinin gerçekten hikaye olduğunu anladılar. Böylece son günlerde seslendirilmeye başlanan, dolar kuru üç ellilere hatta daha aşağısına iner hikayeleri de tam hikaye oldu. Dolar yeniden üç yetmişlerin üzerinde.

    Son zamanlarda Bağdat’tan, Şam’dan dönen birçok yanlış hesabımıza bir tane de Merkez Bankası hesabı eklenmiş oldu.

    Birisi Merkez Bankası’na, iç ve dış piyasalardaki insanların, laf salatalarıyla avutulup kandırılabilen seçmenlerden farklı olduğunu söylemeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Akıttıkları para anında döviz ve hisseye gitti... Yazık...
      Parayı geniş halk kitlesine yaymadığınız müddetçe rantiyeye gider...

      Elifba'dan başlaması gerekiyor birilerinin...

      Faiz takıntısının 2011 den sonra bankaları/rantiyeyi nasıl ihya ettiğinin resmi..
      http://www.milliyet.com.tr/yazarlar/selva-demiralp/kredi-faizleri-nasil-duser--2406512/

      Yatırımla faiz arası ilişkiyi kutsayanlara..
      http://www.milliyet.com.tr/yazarlar/selva-demiralp/yatirim-ve-faiz-iliskisi-2402094/

      Eğitim Şart...

      Sil
    2. Ne yazık ki neden - sonuç ilişkilerinin karıştırılması bir takım şartlanmışlıklara dayanıyorsa bunu eğitimle çözmek kolay değil.

      Sil
  7. Mahfi bey issizlik fonu ve vatandasin doviz mevduat hesabindan birde gsmh dis borca orani disinda tutar bir yanimiz kalmadi vatandasin diyeceksin doviz mevduat hesabinin ne ilgisi var bende onu merak ediyorum uklenin ekonomik gidisadindan korkuyorum nereye gidiyoruz

    YanıtlaSil
  8. Tek nefeste okunacak bir yazı olmuş. Teşekkürler hocam.

    Garip bir çelişkiye sahip bir durum. Ekonominin iyiye gitmesi hükümetin siyasi açıdan elini güçlendirir. Bunun için merkez bankasının işini tam yapması gerekir. Rasyonel mantık ekonomiyi yöneten bakanlıklar ile merkez bankasının "kordineli fakat baskılayıcı olmayan bilakis destekleyici bir politika" yürütmeleri gerektiğini söyler.

    Bugünkü ekonomik durum ve Tcmb nin hareketini izleyebilmek için sanırım;
    TELKİN İLE EKONOMİYİ YÖNETMEK ! konulu bir analize ihtiyacımız var.
    Saygılar hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sayın hocam,
      Telkin ile ekonomiyi yönetmek; hem Türkiye hem fed özelinden yapılacak bir analiz tam sizlik bir konu. Ekonomi ve felsefe yoğun bir konu olur. Yazma sıranızda en öne alır mısınız hocam?

      Sil
    2. Aslında oturup bir Ekonomi Felsefesi yazmam lazım ama sırada 2 kitap varken ona da başlarsam hiçbirini bitiremem.

      Sil
  9. Askerde ve siyasette her şey gosteristir. Evet bu cümleyi iki yıl önce ben askerdeyken komutanım da söylemişti. Ancak gerçekler ergeç ortaya çıka. Sonumuz pek iyi gözükmüyor

    YanıtlaSil
  10. Hocam bir çok öğrencinin olduğu gibi benim de idolümsünüz.İsminiz derslerimizde,fakültemizde sürekli kullanılıyor sayenizde eğitim kalitemiz daha güzelleşiyor. Öğrenmeyi analize çevirmeyi sizinle anlıyoruz.

    YanıtlaSil
  11. Türkiye ekonomisi alanında önerebileceginiz bi yazar varmi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rıdvan Karluk'un ve Yakup Kepenek'in kitaplarını okudum. İkisi de iyidir.

      Sil
  12. Hocam Fed'in faiz arttırma ihtimali çok mu yüksek?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Az önce baktığımda yüzde 90'a çıkmıştı piyasa beklentisi.

      Sil
  13. Hocam selamlar !
    Merkez Bankası daha önceden döviz kurundaki aşırı oynaklığı öngörüp ve hükümetle ortak iş yapacağım anlayışıyla faizi yükseltmeyerek ve daha sonra doğru olanı en sonunda yaparak ne gibi maliyetlere sebebiyet verdi ? Önce bu kararlar alınsa idi ne olurdu şimdi ne oldu ? Saygılar...

    YanıtlaSil
  14. Sizce Merkez Bankası repo ihalelerini iptal ederek doları ne kadar süre dizginleyebileceğini düşünüyordu?Sizin öngörünüz neydi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim görüşüm çok netti. Kası'da yüzde 1,0, Ocakta da 0,75 puan hem gecelik hem de haftalık faizi artırmaktı. Üstü kapalı filan değil açıkça ve net. Böylece piyasaya kararlılık gösterilmiş olacaktı.

      Sil
  15. Hocam size bir sorun olacak (Bu konunun dışında ama ) 2014-2015 yıllarında tahakkuk den vergi cezası toplamı 47,616,972
    tahsil edilen toplamıı ise 2,610,467 arada bu kadar büyük bir uçurum olamasının sebebi nedir cevaplarsanız çok sevinirim şimdiden çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  16. Türkiye`nin en önemli ekonomistlerinden biri olduğunuzu düşünüyorum; akliniza, bilginize, emeginize sağlık .Hep varolun ve sizi sevenlerin üstunden isiginizi cekmeyin..

    YanıtlaSil
  17. Hocam mb nın enflasyon hedefini rafa kaldırdığını söylemek haksızlık olur mu

    YanıtlaSil
  18. Hocam, şöyle bir şey geldi aklıma, birkaç haftadan beri sizin yazılarınızı ve uzun zamandan beri bulabildiğim her ekonomi yorumunu okuyorum. Basitçe anladığım her ne görüşte olursa olsun bilim insanları ülkemizi çok tatsız günlerin beklediğini görüyor ve anlatmaya çalışıyor. Ha, kimi çok karamsar, kimi görece iyimser fakat rakamların anlattıkları konusunda neticede endişeli.
    Uyarı niteliğinde gördüğüm yazılarınıza yapılan yorumlar ise basitçe iki tipte; 1. Tünelin ucunda ışığı görüp çıkışa geldiğini düşünenler 2. Gördüğü ışığın üstüne gelmekte olan tren olduğunu idrak edenler. Bu noktada ilginç olan bence şu ki, birinci tiptekiler çarpma anına kadar mutlu mesut devam ederken ikinci tiptekiler ise başına geleceği anlayarak daha da çok acı çekenler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kafam karisti. Nasilsa carpacagiz. Sorum su.. Carpma anina kadar mutlu ve mesut olanlar grubundan mi, daha cok aci cekenlerden mi olayim..

      Mmmmmmm..

      1. gruba yazilmaya gidiyorum.

      Sil
    2. Tunelden cikmayi deneseniz derim. HAYIR bu cok zor degil bence.

      Sil
  19. Hoca'm,saygılarımı sunarım.
    MB'nin gecelik ve haftalık faizi şu an kaç baz puan arttırması,TL kurunu dolar karşısında nispeten güçlü kılar?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İtibar kaybı oldukça yüksek. O nedenle faiz artırımı durumu ne kadar idare eder bilemiyorum.

      Sil
  20. ecb sizce son veriler dogrultusunda nasil politika izler

    YanıtlaSil
  21. Konu ile ilgili açıklayıcı yazı için teşekkürler hocam..Referandum öncesi halka şirin gözükmek için alınan tedbirlere bakıyorum, bütün tedbirlerin son derece populist olduğunu düşünüyorum.!! Bütün bunların vatandaşların sırtına bindirilen ek borç yükü olarak bize geri dönmesinden korkuyorum.!! Mevcut durumun iktidar tarafından son derece hafife alındığını düşünüyorum.!! Yurtdışında alınan ekonomik kararların yeteri kadar ciddiye alınmaması, çözümsüzlüğün en önemli sebeplerinden biri bence.
    FED'in faiz arttırım kararlarının faizler üstünde oluşturduğu baskı bankalar ve dolaylı yoldan sanayiciler üstünde maliyet baskısı oluşturuyor.EUR/USD paritesinin 1,05 altında, giderek 1,00'a doğru yaklaşması ihracatçıları her geçen gün daha da zora sokan bir başka gerçek !! Mesele doların yükselmesi değil, sanayicinin borcunu çevirebilmek için sahip olması gereken rekabet gücünü kaybetmesi gibime geliyor.!!
    Rekabet etmekte zorlanan bir sanayi ile bu sorunları aşmak mümkün olabilecek mi ??
    Katma değerli ürün üretmekte zorlanan bir sanayinin bu borcu çevirebilmesi ne kadar zaman alır ??
    Turizm sezonunun gene geçmiş yılların çok uzağında bir performans göstereceği ocak ayı verilerinden belli oldu,turizm gelirlerindeki kaybı nasıl telafi edeceğiz ??
    Kur yıl sonuna kadar 3,50'de sabit kalsa, yukarıdaki sorunlara realist çözümler üretemediğimiz sürece ödeme krizinden kurtulamayacağımızı düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kur da faiz de işin geçici çözümleri. Yapısal reformları yapamadığımız sürece çıkış yolunu bulmamız zor.

      Sil
    2. Eğitim,
      Liyakat,
      Yapısal Reform

      Sil
  22. 3,75 altındaki kur iyi degildir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. denge kur hocam
      piyasa ihrcatci ithalatci carsi pazar 3.75i denge belledi. Fiyatlamalar goruler bu seviyeye gore dusunuldu. Bunun altina inan kur her ne kadar basari olarak adledilse de buyuk bir risktir. Ozelinde Avrupada baslayan canlanma ihracat ve bizim turiz durumumuz goz onune alirsak 3.75 bizim icin katalizor bir dengedir. altina inen kur risklerimiz dahilinde ziplar ve 4 ve ustunu yakin mercekte gorur.
      para politikasi 3.75 altina inen kura izin vermemeliydi.

      Sil
    2. hazır cevap sizi:)

      Sil
    3. 3.70 - 3.80 araliginda 3.75 denge noktasi kuru kastediyorum. Merkez bankasi bu aralikta oynamasina izin vermeliydi kurun. Yoksa 3.6olara kurun inmesi bir basari degil bilakis riskli sov amacli bir basari goruntusudur. Yere atilin ve sonra ziplayan top goruntusune meydan vermektir. Ayni sekilde 3.80 ustunun uzun sureli bulunmasi da risktir.

      Sil
    4. Bizim kuru belirli bir dengede tutabilmemiz için önce faiz konusundaki ön yargılardan kurtulmamız kazım. Bundan kurtulup gereğini yaparsak sonuç alabiliriz. Ama bu geçici bir denge sağlar. Asıl denge için siyaseti bir yan bırakıp ekonomik reformlarla uğraşmamız lazım.

      Sil
    5. Hocam şöyle bir şey yapsak, haram olmayan bir faiz türü icat etsek ve böylelikle iktisat literatürüne de girsek, olmaz mı? Herkes rahat etmez mi?

      Sil
    6. Hiç uğraşmayın, kar payı adı altında öyle bir icat var zaten.

      Sil
  23. Hocam merkez bankasi doviz swapları hakkinda bilgi verebilir misiniz? Bu hamlenin piyasaya etkisi ne olur? Merkezin uyguladığı swap ile banka swap arasinda bir fark var mi?Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MB, bankalara TL borç veriyor sonra onu bankalar MB'ye verip döviz alıyor, sıra ödemeye gelince ödemeyi dövizle yapıyorlar. Böylece MB, bankalar döviz satmamış dolayısıyla döviz rezervini azaltmamış oluyor, bankalar ise döviz sorununu çözmüş oluyor.

      Sil
    2. Bana çok karışık geliyor bu alışveriş. MB bankalara fiziksel döviz veriyorsa ama alacak hanesine döviz olarak işliyorsa, kağıt üzerinde MB'nın brüt rezerv miktarı aynı gözüküyor demek istiyorsunuz herhalde. Ama fiziksel olarak azalmış alacak olarak artmış mı oluyor? Eğer böyle oluyorsa aslında net rezerv azalmış olmuyor mu? Yoksa bu alışveriş başka türlümü oluyor? Ben anlamıyorum bunu. Basit bir örnek verebilir misiniz?

      Sil
    3. Tabii ki bankalar borcu doviz cinsinden geri odeyebilirse.

      Sil
  24. Hocam teşekkürler. Yazılarınız objektif, bilimsel ve anlaşılır.

    Merak ettiğim bir şey var. FED 0,25 faiz arttırdığında, bizim gibi gelişmekte olan bir ülkenin MB ne oranda faiz arttırırsa parasını değersizleşmekten korur? FED faiz oranı ve gelişmekte olan ülkelerdeki faiz oranı arasında nasıl bir bağıntı kurabiliriz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu her ülkeye göre değişir. Risk yüksekliğine bakmak lazım. Mesela bizde riskler benzer ülkere göre yüksek.
      Böyle net bir ilişki kurulamaz diye düşünüyorum.

      Sil
    2. 2008-2013 arasında FED piyasaya 4 trilyon dolar pompaladı.FED 2008 yılındaki krizden sonra ilk defa mayıs 2013'de faiz arttırdı.!! Açıp merkez bankası verilerinden kontrol ederseniz,o ilk arttırımdan beri TL'nin USD'ye karşı düzenli değer kaybına uğradığını gözlemleyebilirsiniz.!!
      0,25'lik artış miktarlarının matematiksel etkisinden çok gerçekte ortaya koyduğu mesaj,"ARTIK BİLANÇO KÜÇÜLTÜLECEK"!!!
      FEDîn bilanço küçültmesi demek 2013'e kadar ortaya saçtığım dolarları geri istiyorum demek! Her seferinde büyük bir tantana koparan faiz artışlarının anlamı da,her arttırımdan sonra bir miktar daha doların piyasadan çekileceğini cümle aleme duyurmak içindir.Herkesin bütçesini ayarlaması gerektiğini dünyaya ilan ediyorlar.!!Malum dolar hala dünyanın rezerv parası!!
      Ekonomi arz-talep temeli üzerine kuruludur !! Dolar arzı azalırken,kim daha çok talep ederse o daha fazla faiz öder.!!
      Yazımın bundan sonrasını hocamın cevabı çok daha net açıklıyor.!!

      Sil
  25. Merhaba hocam,

    Konuyla alakasız olacak ama size naıl ulaşabileceğimi bilemedim.

    Türkiye'de bulunan Hedge Fonlarin performansıyla ilgili doktora tezi hazırlayacağım. Verilere nereden ulaşabilirim, yardımcı olabilir misiniz acaba? Ayrıca, konuyla ilgili önerebileceğiniz bir metodoloji var mıdır acaba?

    Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  26. Merhaba Sayın Eğilmez,

    Öncelikle aşağıdaki linke bakıp daha sonra sorumu okumanızı istiyorum.

    https://s21.postimg.org/e93ch93g7/siyasi_sistem_ki_i_ba_mg.jpg

    Av. Ece Güner Toprak'ın kitabında oluşturmuş olduğu bu tablonun sizce önemi nedir? Bu konu hakkında bir ekonomist olarak söyleyecekleriniz çok değerli olacağını düşünüyorum. Siz neler düşünüyorsunuz? Ve ayrıca Amerikan sisteminin çok farklı olduğunu ve bu nedenle bugünlerde Trump'ın ne gibi sıkıntılarla karşılaştığını ve Amerikan sistemin bizim tartıştığımız sistem ile zerre benzerliği olmadığını söyleyebilir miyiz?

    Saygılar,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amerikan sistemini ötekiler gibi bir başkanlık sistemi olarak değerlendirmek yanlış olur.
      Bence başkanlık sistemi veya parlamenter sistemden ziyade toplumun duyarlılığı önemli. Bakın bizde Anayasayı kimse dinlemiyor bir şey olmuyor. O zaman Anayasayı değiştirsek ne olur değiştirmesek ne olur?

      Sil
  27. Merhabalar hocam. İktisat alanında kendini geliştirmek isteyenler için kitap listesi yayınlayabilir misiniz. Mikro makro uluslararası iktisat büyüme kalkınma alanlar gibi teşekkürler

    YanıtlaSil
  28. Sayın Eğilmez, bir şeyin Gerçek olup - olmaması önemli değildir. Esas olan o şeyin gerçek olarak algılanmasıdır. Eğitim seviyesi düşük olan topluluklarda yapılmamış şeylerin, yapılmış gibi algılanması kolaydır. Onun için bizim gibi eğitim seviyesi düşük toplumlarda ....mış gibi görünmek önemlidir.

    YanıtlaSil
  29. sayın hocam selamlar.net hata noksan nedir.türkiyede bu neden çok fazla.diger ülkelerle kıyasladıgımızda bu normalmidir.normali nedir.birde türkiyeye nerden geldigi belli olmayan paralar geldigi ve borsanın hazine bonolarının bu sebeble yükseldigi ve düştügü söylenir.bunlar türkiyeye gelirken nerden gelirki kaydı kuydu olmaz.helede bu çagda.bu paralar kara paramıdırki kaydı kuydu olmaz saklanır.merak ettigimden soruyorum sırf soru olsun diye degil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir önceki yazım bununla ilgili.

      Sil
    2. onu görmemiştim .tş ederim anladım sagolun ,ama bir para banka ve bilgisayar yolu hariç türkiyeye fiziki olarak nasıl gelir onu anlayamıyorum.çünki büyük paralardan bahsediyoruz.birileri bunlara göz yummadan asla olamaz gibime geliyor.bide bu legal bir paraysa bu niye legal olmayan yollardan gelirki.demekki çekinilen bir durum var

      Sil
  30. Sayın hocam gecelik borçlanma ile geç likiditenin farkı nedir kısaca özetleyebilir misiniz? Saygılarımla...

    YanıtlaSil
  31. Hocam bu al-i cengiz oyunu daha ne kadar sürer?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ali ve Cengiz uyanana kadar sürer.

      Sil
    2. Hocam Ali askerde, safak saymakla mesgul. Cengiz'i isten attilar is ariyor. Durumu anlar gibi oldu ama Feto Meto diye iceriye almasinlar korkusundan sesini cikartamiyor.

      Sil
  32. Merhaba Hocam,

    Daha önce sorduğumda bastığımız paraların enflasyon hesabına katılmadığını söylemiştiniz. Bu hesabı kendi açımızdan basit bir yolla yapabilmek için enflasyonu, bankaların verdiği kredi faizi olarak (diyelim ki senelik %22-24) hesaplamamız uygun olur mu?

    Teşekkür ederim,
    İyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enflasyon öyle hesaplanmıyor. Enflasyon mal ve hizmet fiyatlarındaki artış olarak hesaplanıyor.

      Sil
  33. Şubat ayı için yıllık bazda enflasyon çift haneye çıktı.

    Türkiye İstatistik Kurumu, Şubat ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre TÜFE Şubat'ta 0,81 olarak gerçekleşti.
    Yıllık ise 10,13 olarak gerçekleşti.
    TÜFE’de 2017 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %0,81, bir önceki yılın Aralık ayına göre %3,29, bir önceki yılın aynı ayına göre %10,13 ve on iki aylık ortalamalara göre %7,88 artış gerçekleşti.

    Enflasyona #HAYIR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enflasyona #HAYIR enflasyon lobisine de #HAYIR

      Sil
    2. Gelecegini cok dusunuyorsan propaganda yapmayi birak da dogru duzgun bir is tut.

      Sil
    3. 18.26 neyin komiserisin...Akla ve bilime düşman ilkel akılın jargonu işte tamda bu.Masum görunen..Tum gericiliklerin temelini oluşturan zihniyet tamda bu..Kötü olanı bu işine bak diyen anlayışın basit bir madumiyet olarak tanımlanması.

      Sil
    4. adsız 18:26 sen tuttuğunu sıkıca tutmuyorsunki boş gördüğün şeylere cevap yazmakla meşgulsün. Senin tuttuğun işte iş değil galiba daha düzgün bir iş tut.

      Sil
  34. Hocam, yeni enflasyon rakamlarımız vatana millete hayırlı olsun. Bu enflasyonla MB bu alicengiz oyunlarına sizce ne kadar devam edebilir? Biliyorum "fazla gitmez, yapısal reform lâzım" diyeceksiniz de yapısal reform yapılmayacağına göre sonuç ne olacak sizce? Tüneldeki trenin ışığını falan geçtik, makinist sirene asılmış, lokomotifin camından yüzünü bile görebiliyoruz. Raylar zangır zangır titriyor, biz hâlâ ışığa üşüşüp yanan pervaneler gibi trenin ışığına doğru emin adımlarla ilerliyoruz. Bence tek ümidimiz trenin arıza yapması, makinistin durmaya hiç niyeti yok.

    Saygılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ali ve cengiz uyanan kadar dedi ya, Mahfi hocam...
      Niye ısrar ediyonuz...

      Uyanacaklarından çok ümidiniz yok sanki:))

      Sil
    2. Mahfi hoca'nın yukarki cevabını görmemiştim. Tren çarpınca uyanırlar da ne çarptığını anlarlar mı, bilmem.

      Sil
  35. Hocam TÜFE yıllık bazda %9.22'den %10.13'e, ÜFE ise %13.69'dan %15.36'ya çıktı yine yıllık bazda..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet beklenen bir gelişmeydi bir ay önce gerçekleşti.

      Sil
  36. Yazınız için teşekkür ederim Mahfi hocam. yazılarınızı önce pc de okuyorum sonra çıktısını alıp yazarak çizerek anlamlandırmaya çalışıyorum. Ve bilmediğim terimleri araştırıp anlamlarını yine çıktının üzerine not ediyorum. Bunu alışkanlık haline getirdim ve bana katkısı oldukça iyi. Bunun için teşekkür ediyorum üzerimde hakkınız çok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, estağfurullah hak filan yok, bir nebze katkım varsa sadece mutlu olurum.

      Sil
  37. Hocam, öncelikle merhaba.

    Prof. Kemal Gözler bir makalesinde*, Florida Statü Üniversitesi öğretim üyelerinden David Landau tarafından, anayasa değişiklik süreçlerinin demokrasiyi tahrip etmek için kullanılması anlamında, "suistimali/istismarcı anayasa(abusive constitutionalism)" kavramını ortaya atmasından hareketle 16 Nisan Anayasa Değişikliği Referandumu için, "...oylayacagimiz anayasa değişikliğinin bir suistimali anayasa olduğu konusunda ciddi kuşkular vardır..." demektedir.

    1211 TCMB Kanununun 4. maddesinde Merkez Bankasının temel amacının fiyat istikrarı olduğu belirtilmiş ise de son dönem uygulanan para politikası göz önünde bulundurulduğunda, uygulanan para politikasının farklı kaygılarla şekillendiği ortadadır. Buradan hareketle, son dönem uygulanan para politikasını suistimalci/istismarcı para politikası(abusive monetary policy) olarak kavramsallastirmanin faydalı olacağı kanaatindeyim. Ne dersiniz?


    *İlgili makale linki, http://www.anayasa.gen.tr/suistimalci.htm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle olsa sonucu olumlu olurdu. Mesela büyümeye, işsizliğe bir yararı olurdu. O bile değil.

      Sil
  38. Kaleminize bilginize sağlık hocam..

    YanıtlaSil
  39. hocam yazınız için teşekkür ederim.sizden bir isteğim olacaktı hocam varlık fonu için araştırma yapıyorum önerebileceğiniz makale var mı yardımınızı bekliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim makalem var. Onun altında da kaynaklar var. Bu blogda.

      Sil
  40. ben iktisat öğrençisiyimde,b özel sektörde çalışmak istiyorum bu yuzden sizce neleri daha iyi bilmek lazım mesala bankada çalışmak istiyorum mesala pörtfoy yönetimi gibi konuda ve şirketlerde çalışmak için genel muhasebeyi iyi bilmek lazım galiba sizce bu konuda önerebileceginiz kitablar var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orhan Sevilengül Genel Muhasebe

      Sil
    2. Belki önce doğru dürüst yazı yazmayı öğrenmenin faydası olabilir.

      Sil
  41. Hocam ekonomide bir sektörün milli gelire oranı alınırken genelde cari fiyatlar mı yoksa sabit fiyatlar (yenisinde zincirleme hacim endeksi) mı dikkate alınıyor?

    YanıtlaSil
  42. Hocam Sizce mb fed'in faiz artışı kararına karşı nasıl pozisyon alacak. GLP faizini mi yükseltecek yoksa haftalık repo ihalesi faizini mi yükseltecek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmiyorum, ben hiçbir zaman MB nin ne yapacağını tahmin etmedim ve söylemedim. Her zaman ne yapması gerektiğini söyledim.

      Sil
  43. Sayin hocam merkez bankasi durumun ekonomik olmadigini sorunun politik olduğunu biliyor ancak ipi elinde olmadığı icin bir yerlere dogru sürükleniyor.

    YanıtlaSil
  44. Hocam ülkemizde yatırımlardaki yavaşlamanın bir nedeni bankaların yatırımcılara kredi vermemesi olabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mevduattan fazla kredi verildiğine göre böyle bir sorun görünmüyor. Ama eğer kredibilitesi olmayan yatırımcılar söz konusuysa bankalar onlara kredi vermemekte haklı.

      Sil
  45. Bir çemberin etrafında dolaşıp, çıkılan noktaya varmak gibi olmuş tüm bu uygulamalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çünkü çember olduğunu göremediler. Düz çizgi sandılar.

      Sil
    2. Çemberi kırmak için gerekli olanlar yapılmıyor. Aynı şeyleri yaparak farklı sonuç beklemek. Tipik gelişmemişlik sendromu..

      Sil
  46. Hocam ödemeler dengesi açığı TCMB rezervleriyle kapatılıyor. Peki TCMB bu dövizi ihale yöntemi ile satıyor ve açık bu şekilde kapatılıyor?

    YanıtlaSil
  47. HOCAM MERHABA,
    SİYASİ LİTERATÜRDE GÜNÜMÜZDE DÜŞÜNCELERİNE EKONOMİ ALANINDA SAYGI DUYDUĞUNUZ KİŞİLER KİMLER?

    YanıtlaSil
  48. HOCAM MERHABA,
    GÜNÜMÜZDE SİYASİLER İÇİNDE EKONOMİ BİLGİSİ DÜŞÜNCELERİNE SAYGI DUYDUĞUNUZ BİRİLERİ VAR MI ?
    SANIRIM YOK..

    YanıtlaSil
  49. TEK SORU:

    Enflasyon oranı %10.13'e yükseldi.

    Başka sebepler de etkili muhakkak, fakat enflasyonun yükselmesinin İLK SEBEBİ 'kur geçişkenliği' mi?

    Lütfen net cevap veriniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çarşı pazar enflasyonu %30 a çıkınca nihayet resmi rakamlarda çift haneyi gördü.

      Sil
    2. Kurun çok etkisi olduğu kesin. Ayrıntılara bakarsak asıl artışların ulaştırma, sağlık ve gıdadan geldiğini görebiliriz. İlk ikisi kurdan çok etkileniyor. Ulaştırma demek önemli ölçüde petrol demek. Eh petrol de kendisi artmasa dolar artıyor. Sağlıkta da ilaç fiyatlarının baz alındığı kur artırıldı. Gıdada fiyatlar yükselmeye devam ediyor

      Sil
  50. Hocam iyi günler,
    06.51'deki swap yorumuna verdiğiniz cevaba bir ilave yapabilir miyiz? MB bu swaplar için %11 TL faizi veriyor, %0,75 de döviz faizi alıyor. Piyasaya verdiği ortalama fon faizi de %10,4.
    Burada swap yapan bankanın kazancı (arbitraj da deniyor sanırım) ne kadar, MB'nın kaybı ne kadar? Nasıl hesaplanır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karışık bir hesap. Bilen varsa buraya yazsın lütfen.

      Sil
  51. 1- Hocam şu swap işini MB ve bankalar arası alışverişi biraz daha anlatırmısınız. MB bankalara fiziksel olarak mı döviz veriyor? Ve alacak hanesine döviz olarak işliyorsa, kağıt üzerinde MB'nın brüt rezerv miktarı aynı gözüküyor demek istiyorsunuz herhalde. Ama fiziksel olarak azalmış olacak değil mi? Eğer böyle oluyorsa aslında net rezerv azalmış olmuyor mu? Yoksa bu alışveriş başka türlümü oluyor? Ben anlamıyorum bunu. Basit bir örnek verebilir misiniz?

    2- Birde bankalar bunu öderken zorlanmayacaklar mı? Bu para bankalar üzerinden kredi olarak veriliyor elbette. Çok çok garantili riski az firmalara bu krediler kullandırılmıyorsa bataklarda olabilir. Kamu bankaları otorite baskısıyla tüm kobilere riskli/rislksiz verebilir bu paraları. O zamanda hazine garanti fonu devreye girecek diyeceksiniz ama sonuçta oda devletin parası. Piyasayı rahatlatalım derken çok tehlikeli bir oyun gibi geliyor bana bu işlemler. Siz ne dersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bankalar sürekli döviz satmıyor. Bir yandan döviz alıyorlar. Baksanıza döviz mevduat hesapları artıyor. Bu işlemlerin önemli bir kısmı hesap üzerinden oluyor. Müşteri bankaya talimatı veriyor TL'den dövize geçiyor. Aradan bir süre geçip döviz yükselince bu kez ters talimat veriyor dövizden TL'ye geçiyor. Dövizi alıp giden ya da bir borç vb için yurt dışına transfer eden sayısı çok fazla değil.

      Sil
  52. Hocam bankalar kendileri adına tahvil ihraç ediyorlar mı yani birincil piyasadan? Ediyorlarsa bunun miktarı sınırlı mıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ediyorlar. Bankaların tahvil ihracı daha çok yurt dışına yönelik.

      Sil
  53. evde beslediğiniz bir hayvan var mı ? (kedi,köpek,kuş vs.)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok. Sitemizin kedileri var. Onlar arka kapıya gelir. Onlara süt ve yiyecek veririz.

      Sil
  54. hocam hollandada vergi oranları nasıl. biliyor musunuz acaba.saygılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gelir vergisini soruyorsanız direk oranı bilmiyorum ama kabaca devlet vergi + sosyal sigorta için yıllık kazandığınızın %55'ini alıyor diye düşünebilirsiniz. Ben Belçika da çalışırken %51 vermiştim. Sosyal devlet kolay olmuyor.

      Sil
  55. $/TL 3,56 dan başlayan yükseliş trend destekleri 3,72, 3,70 ve 3,66 da.

    Yukarısını biliyosunuz zaten.::))

    YanıtlaSil
  56. Bindik bir alamete gidiyoz kıyamete. Rahmetli Cem karaca yıllar önce durum tespiti yapmış. Şaka bir yana enflasyon yükseldi ve devam edecek gibi görünüyor bir süre. Dolayısı ile MB ort faizi 10.40 artık yetmeyecektir. Bunu banka mevduat faizlerinden de anlıyoruz. TL için %11 % içim %2.30 vermeye başladılar. MB el mecbur faizi arttırmak zorundadır. Yapar mı bilinmez. Ama yapmazsa $ yükselmeye devam edecektir. Üstelik bu artışın büyük kısmı iç dinamikler yüzünden olacaktır. Fed ve Trump belirsizliğinden gelen kur artı katkısı buna ilave edilirse bayağı karamsar hatta kabus geldi diyebiliriz. (Hep gelecek deniyordu) veya MB faizi bir güzel arttıracak ve $ gene yatay bir çizgiye girecek. ne zamana kadar. Haziran 2017 FED 2.ci faiz arttırma zamanına kadar. Bu iş yumurta-tavuk döngüsüne girdi. Bu enflasyon oranı artık can yakmaya iyice başladı. %60 fakir %20 orta fakir bir ülkede enflasyon sebebi zamlara dayanma imkanı en fazla 2-3 ay içinde bitecektir. İşsizlik verileri daha şimdiden bunu doğruluyor. Halk alım yapmazsa iş yerleri kapanır. Tüm bunlar yetmezmiş euro/$ paritesi 1,05 gibi kritik seviyede. $ yükselirse parite aşağı doğru hareket edecektir. Buda ihracatı imkansız kılacaktır. Ocak ayındaki ihracat ve ithalat artışına güvenmemek lazım çünkü o tutarlar kasım 2016da verilen siparişlerin sonucuydu. O zaman daha Trump seçilmemişti. $ nispeten epey aşağıda idi. Aralık ve Ocak'da ihracat yapıldığını sanmıyorum ama göreceğiz. Hocam soru sormuyorum. Katıldığınız ve katılmadığınız yerleri belirtmenizi rica ediyorum sadece. (veya ilave edebileceğiniz bir şeyler var mı?) teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Subat'ta da ihracat gecen seneye gore 5% artti. Gerisini duzeltemeyecegim, baskalari duzeltsin.

      "Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre şubat ayında ihracat geliri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.1 artışla 11 milyar 296 milyon dolar oldu. İhraç ettiğimiz malların ağırlığı yüzde 10.2 artarken, ihracat geliri yüzde 5.1 arttı."

      Sil
    2. Şubatta ihracat artışı var düzeltme doğru ama bu genel resmi fazlaca değiştirmiyor. Türkiye ekonomisinde sıkıntı büyüyor.

      Sil
  57. Bir ekonomist olarak
    1-En cok hangi yas araligi tasarruf yapar
    2-En cok hangi yas araligi parasini borsada finansal vslerde degerlendirir
    3-En cok hangi yas araligi tasarruflarini yemeye harcamaya meyillidir
    4- En cok hangi yas araligi is, isletme kurmaya istekli ve mutesebbusluk faaliyeti pratigi icindedir. Kisaca Vagon degil de Lokomotif olmaya meyleder ve basarir.
    5-En cok hangi yas araligi Faiz reel faiz gibi degisimlere tepkisi elastik ve anidir. Ona gore tuketim uretim tasarruf aliskanliklarinda ani degisikler yapar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1-İnsanlar yaşlandıkça tasarrufları artar. Çünkü tüketimleri azalmaya başlar.
      Öteki bütün sorulara doğru yanıt masa başından verilemez. Bu soruların yanıtlarını bulabilmek için anket yapmak gerekir.

      Sil
  58. Hasan Bülent Kahraman'la temasınız nedir?

    Biliyorsunuz kendisi Recep Tayyip Erdoğan destekçisidir ve referandumda #EVET diyecek.

    YanıtlaSil
  59. İçselleştirilmemiş bilimsel bilgi+kurnazlığı akılcılık sanma+ideolojik körlüğe dayanan kof özgüven + biat= Sıcak paraya cennet.

    YanıtlaSil
  60. https://tr.investing.com/news/economy-news/hazine-gelecek-hafta-d%C3%B6rt-ihale-d%C3%BCzenleyece%C4%9Fini-hat%C4%B1rlatt%C4%B1-127763

    Hocam hazine neden ihale düzenliyor? Ve bu ihaleleri kime düzenliyor? Teşekkür ederim şimdiden cevabınız için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hazine, bütçe açığını kapatmak ve vadesi gelen devlet borçlarının anapara ve faizlerinin geri ödemesini yapmak için borçlanır. Bu borçlanmaları da ihale açarak yapar. İhaleye giriş için belirli bir eşik (minimum bir tutar) vardır. O tutarı taahhüt eden herkes bu ihaleye girip teklif verebilir. Tahmin edeceğiniz gibi bu ihalelere girenler daha çok bankalardır. Faiz ve miktar bu ihalede belli olur.

      Sil
  61. Güzel yazı için teşekkürler. Hocam facebook instagram forsqure tinder twitter hesabınız var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Twitter hesabım var. İnstagram hesabım da var ama pek kullanmıyorum.

      Sil
  62. Enflasyonun artmasi issizligi azaltir mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Phillips Eğrisi yaklaşımına göre böyle bir ilişki vardır. Mantığı da şöyledir: Enflasyonun artması demek talep artışı demektir. Talep artışı ekonomiyi büyütür. Büyüyen ekonomide daha çok istihdama ihtiyaç duyulur. Bu da işsizliği azaltır.

      Sil
    2. Phillips Eğrisi Yaklaşımına yorumunuz nedir Hocam ?...Sizce Doğrumudur...?

      Sil
  63. Bence merkez bankasının bu tip dolambaçlı yollara girmesinin de kendi içinde bir mantığı var.ben olsaydım bu şekilde yapardım demek kolay da, yapmak, söylemek kadar kolay değil işte.hükümetin ve özellikle cumhurbaşkanının politika faizi oranıyla ilgili yaptığı baskı ortada.siyasi baskıya rağmen, mb'nin politika faizini arttırmasıyla yaşanacak gerginlik, faiz artırımının kazanımlarını olumsuz etkileyebilir.mb'nin bu dengeleri gözeterek hareket etmesi de bu açıdan bakıldığında bence daha iyi anlaşılabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ortada yasalar var, kurallar var, yılların birikimiyle ortaya çıkmış kuramlar, yaklaşımlar var ama birileri çıkıp bunların tersine hareket edilmesini istiyor. Ve biz o durumu normalmiş gibi kabul edip ona göre bir harekat planı çizip uygulayan Merkez Bankasını haklı buluyoruz. Bunu mu demek istiyorsunuz?

      Sil
  64. Hükümetin popüler gayeli yap tivi vergi indirimleri istihdam ve büyüme açilimi sizce buyumee ve issizliğe olumlu yönde etkisi olur mu

    YanıtlaSil
  65. Inflasyonyu artirirak issizligie dusurmek teorisi gqlba sadece gelismekteki ekonomilerde calisiyor gecmise baktigim zaman bizde yukselen enflasyon issizligi yukseltmistir bilim dunyasinda bu teoriler icat edilirken degisik yapida ki ekonomilerde degisik sonuclar verir ayrimini hesaba katmalari gerekir dusuncesindeyim yoksa olaylara mutlak bakman goreceligi (realite ) goz ardi etmek anlamina gelir

    YanıtlaSil
  66. Hocam darbe girisiminin ekonomiye ne gibi zarar verdi sonucta MB rezervlerini tl kurunu beli sevye indirmek icin harcadi a bu rezervler kasasinda kalabilirdi daha sonralari icin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ondan büyük zararı kurallara aykırı davranışlar, takıntılar ve inatlar verdi.

      Sil
    2. İpin ucu kaçtı mı diyorsunuz hocam?

      Sil
    3. El insaf. Darbe girisimi olmus. Devletin ordusu, millet meclisine bomba atmis. 'Kurallara aykiri davranis' gosterilmis sonrasinda da. Takintiymis, inatmis. ne olacak canim, darbe girisimi zaten gundelik olay kimileri icin. Gercekten bu topraklarin adalet yoksunu insaninin degisebilecegine artik umudum kalmadi. Bir an once dogru duzgun, adalet duygusuyla yetismis yeni medeni nesiller lazim.

      Sil
    4. Sayın Adsız 4 Mart 2017 17:06,adalet duygusuyla yetişmiş yeni medeni nesiller yıllardır soruyor: "Bizim ödediğimiz vergilerı, cumhuriyetin neredeyse bütün kazanımlarını bu adamlara nasıl peşkeş çekersiniz?" diye. "Neden bu adamlara kurum sınavlarında kolaylık tanıdınız, bütün kilit pozisyonlara bunları neden getirdiniz?" diye. "Böyle bir darbe müsameresi bu şekilde olgunlaştı, yüzlerce insanın canını aldı, buna nasıl göz yumdunuz?" diye. "2000 yıldan fazla tarihi olan,emperyalizme karşı son savaşı kazanan tek İslam ordusu ile fütursuzca neden böyle uğraştınız?" diye. Yüzlerce aydın insan bunun sonuçları ile yüzleşiyor hala. Siz asıl kendi medenilik anlayışınızı sorgulayın. Kurallara aykırı davranışlar darbe ile başlamadı. Darbe sadece mevcut erkin elini bu aymazlık ve kural tanımazlık konusunda daha da güçlendirdi. Bunda sizlerin desteğini de kullandı.

      Sil
    5. Adsiz 20:45, bunun icin kimi sorumlu tutuyorsunuz? Sayet bahsettiginiz Ecevit ise, ben de ayni sorulari soruyorum. Ancak siz AKP oncesi yolu acilmis, on binlercesi devlete, orduya yerlestirilmis bir orgutun hesabini AKP'den nasil soruyorsunuz? Bu mu adalet duygusu? Yeni nesillerin biraz da arsivi taramalari, tarihi ogrenmeleri gerekiyor, yoksa adalet duygusu olsa bile, terazinin diger tarafina koyacaklari seyi secemezler.

      http://www.hurriyet.com.tr/guleni-savundu-39011869

      Sil
    6. Adsız5 Mart 2017 00:24 cevabınız için teşekkür ederim. Özellikle bugünlerde hükümet ve onu destekleyen çeşitli medyada gündeme getirilen bir önermede bulunmuşsunuz. Fakat bu önermeyi yaparken Ergenekon ve Balyoz davaları sürecinde halen iş başında olan erkin tutumunu hiç değerlendirmemişsiniz. İtiraf niteliğindeki "Ne istediler de vermedik?" veya "Allah dedikleri için beraber yürüdük, pişmanız, Allah affetsin" sözlerini hiç hatırlamamışsınız. Bunu da artık normal karşılıyoruz gelinen seviyede. Bu konuda sizinle düşük oktanlı bir inatlaşmaya girecek değiliz. Ancak 15 yılın 13 yılında bir puan bile düşmeyen enflasyonu, 3 katından fazla değerlenen dövizi, yüzde 12 ye çıkan işsizliği, 40 katına çıkan cari açığı sadece darbe ile açıklıyorsanız çok yanlış yerdesiniz. Verdiğimiz rakamları inceleyin. 15 Temmuz'a kadar olan eğilim ve sonrasına da bakın. Aynı şekilde başkanlık tartışmalarının öncesini sonrasını yoklayın ondan sonra elinizdeki rakamlara bakarak hala "Darbe yüzünden oldu yoksa ekonomi çok iyi yönetiliyordu" diyorsanız,selametle.

      Sil
    7. Adsiz 11:47, son 15 yilda halkin buyuk kesiminin teveccuhunu almis bir iktidari yikmak ve yipratmak icin her yol denendi. Yani 15 yil ulkede hicbir sey olmamis da sadece 15 Temmuz 2016'da darbe tesebbusu olmus degil. Turkiye'nin son 15 yili demokrasi disi iktidar mucadelesi ornekleri icin katalog olusturur.

      Ama hepsine itiraz edebilirsiniz, 'demokratik tepkiler bunlar iktidar abartiyor' diyebilirsiniz. El insaf 'darbe girisimi' olmus, meclisin uzerine bombalar atilmis, ozel hareket polislerine savasta kullanilan bombalarla ulkenin kendi bizati ordusu saldirmis. "Kurallara aykiri davranis" hassasiyetine girerseniz birakin siz siyaset yorumlamayin, futbol yorumlayin derim. En azindan yasadiginiz ulke icin canini verenlere saygisizlik etmemis olursunuz.

      Sil
    8. Adsız5 Mart 2017 15:39, ben zaten siyaset yorumlamadim. Yukarida dikkat ederseniz bundan ozellikle kacindim. Sadece Ecevit'in soyledigi iddia edilen tek bir cumle uzerinden ortaya attiginiz tezin sacmaligina haketmediginiz bir nezaket ile cevap vermeye calistim. Siyaset yorumlayacak olursam da bunu sizinle degil, gercekten soyleneni anlayacak biriyle yapmayi tercih ederim.
      Kurallara aykiri davranislar "ekonomi yonetimi" anlaminda gundeme getirilmis yukarida. Eger yukarida sozunu ettigim rakamlara ve bunlarin trendine bakacak olursaniz bunlarin yil yil sayilari ve o donemdeki degisimlere sebep olan olaylar gorulebilir. Borca veya hammaddeye dayali ekonomilerde kurallara aykiri ve inatci davranirsaniz bunun sikintilarini yasarsiniz. Hoca yukarida buna dikkat cekmis. Hadi selametle...

      Sil
    9. Adsiz 18:42, ben elestirimi size degil Mahfi Bey'e yaptim. Zaten "kurallara aykiri davranis" gibi bilimsel elestiriyi kendisi yapmis.

      Ancak gene de su 'Ecevit'in soyledigi iddia edilen konuyla ilgili cevap yazmak istedim. Valla kiminle tartisirsaniz tartisin, eger 1999 yilinda Hurriyet'te boyle bir haberin "asker etkisi olmadan" cikabilecegini dusunuyorsaniz karsi taraf biraz tebessum eder, neden tebessum ettigini sakin merak etmeyin.

      Bakin burada da 'soL' gazetesinen, haberturk'ten alinan haber var.

      http://haber.sol.org.tr/mansetler/ecevitlerin-gulen-aski-haberi-11355

      Tarihi 2 Mart 2009. Yani 'AKPlilerin dile getirdigi' bir durumdan bahsetmiyoruz. Size gore o gunlerde AKP = FETO idi. Adamin gol diyor durumu var ama, neyse kalin siz de selametle.

      Sil
    10. Adsız 5 Mart 2017 19:20, keske oldugumu dusundugunuz kadar genc ve sig olabilseydim. En azindan 20 yildan fazla suredir hem dogu hem bati ulkelerinde yasayip, analizler, kiyaslamalar ve kendince cozumlemeler yapmamis bir insan olurdum ve muhtemelen ulkemiz sorunlarina ve insanlarimizin bunlara reaksiyonlarina daha az kafa yorar, daha az uzulurdum.

      Sil
  67. Sayın Hocam,

    konuyla alakasız olsa bile varlık vergisiyle ilgili bir sorum olacak. Ola ki referandumdan evet çıkarsa ve ekonomide işler çıkmaza girerse, hükümetin varlık vergisi benzeri bir vergi getirmesi veya halkın malvarlığının/bankadaki hesabının belli bir kısmına el koyması, taksitlendirerek geri ödeme sözüyle el koyması gibi bir durum gerçekleşebilir mi? Böyle bir karar, savaş durumu veya İstanbul depremi gibi olağandışı bir durumda alınabilir mi?

    Saygılar

    YanıtlaSil
  68. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  69. Hocam merhaba

    2 sorum olacak

    1- Yazınızda éMart ayının ilk günlerinde piyasada ciddi bir TL likidite sıkıntısı ortaya çıktıé
    Bunun kaynağı nedir.Ayrıca bu tip bir likidite sınıtısı en olumsuz hangi sektörü etkilmekte.
    2-Enflasyonun en önemli artış sebeplerinden birisi dövizdeki artış.Bu durumda talebin artışı vs. gibi bir durumdan enflasyon artmıyor.Bu durumda işsizlik philips eğrisine göre tam tersi yönde bir yol izleyecek.Bunun başka bir adı var mıdır?

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  70. Hocam merhaba,

    Pek ekonomi ile ilgisi olmayan birisi olarak kafama takılan bir soru var. Tüm bu olanlar ve anlattıklarınız çerçevesinde diğer yandan borsa durdurulamaz bir yükselişle yoluna devam ediyor.Ne değiştide 2-3 ay öncesine göre bu yükseliş oluyor.Şirketlerimiz daha mı çok üretim yaptı, kar oranlarımı arttı...Bana suni, spekulaltif bir artış gibi gözüküyor. Açıkça söylemek gerekirse bir para oyunu...Bu konuda fikirlerinizi merak ediyorum. Saygılarımla...

    YanıtlaSil
  71. Hocam merhaba,

    Bildiğiniz gibi faizsiz olarak KOSGEB şartlara uyanlara 50.000 TL kredi veriyor, bunun 11 mia TL'nin üzerinde piyasaya para girmesi demek diyenler var. Aynı zamanda KGF (Hazine) kefaletiyle PGS kredileri veriliyor, firma/grup başına 2.500.000 TL. Bu şekilde de piyasaya ciddi bir TL akışı olacak gibi. Bu TCMB kontrolü dışında bir para politikası değil midir? TCMB nin sıkılaştırma yapmaya çalıştığı bir ortamda garip bir durum değil mi?

    YanıtlaSil
  72. yazılarınız oldukça güzel hocam, sayenizde bilgi sahibi oluyoruz. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  73. Değerli Hocam, Öncelikle bilgi ve görüşlerinizi paylaştığınız için teşekkürlerimi kabul edin. Yanılmıyorsam 2 gün evvel NTV sabah programında bir beyle birlikteydiniz. O kadar muhteşem bir program oldu ki dalmışım beyefendinin adını almamışım. Yorumları ve yorum tarzı muhteşemdi. Adını verebilir misiniz? Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi