Fed Zor Durumda

Ağustos ayına kadar Fed’in bu yıl bir kez daha faiz artıracağı ve yıl bitmeden de bilanço küçültme operasyonuna başlayacağı olasılığı oldukça yüksekti. Bugün her iki karar için de olasılık azalmış görünüyor. Bunun dört nedeni olduğunu düşünüyorum: (1) Büyümede kısmi, işsizlikte ise ciddi bir toparlanma olsa da enflasyonda beklenen artış olmuyor. Yani talep henüz ekonomik canlılığın süreklilik kazandığını gösterecek kadar yüksek değil. (2) Hazine’nin borçlanma limitini belirleyen borç tavanına gelmesi Ekim ayı başlarında gerçekleşecek. Kongre eğer o tarihe kadar borç tavanını artırmazsa devletin kapanması söz konusu olacak. Bu, yakın geçmişte de yaşanmış bir mesele ama bu kez başkanlık koltuğunda oturan Trump’a destek çok düşük düzeyde. Dolaysıyla böyle bir kapanma olasılığı var. (3) Harvey Kasırgası ABD’ye ciddi zarar verdi. 16 milyon Amerikalıyı etkileyen kasırganın maliyetinin 180 milyar dolara ulaşabileceği ve ABD üçüncü çeyrek büyümesini olumsuz biçimde etkileyeceği tahmin ediliyor. Bu durumda yıllık büyüme oranı Fed’in tahminlerinin altında kalabilir. (4) Trump yönetiminin ekonomiyle ilgili verdiği sözleri tutamayacağı artık herkes tarafından kabul ediliyor. Bu durumda ekonomide istenen genişlemenin olmayacağı görülebiliyor.

Bu dört nedenle Dolar Endeksi hızla gerilemiş ve 92’ler düzeyine düşmüş bulunuyor. Trump öncesi 97’ler dolayında olan endeks, Trump’ın ilk ayında 104’e kadar yükselmiş ve sonra sözler boşa çıkmaya başlayınca gerilemeye dönmüştü.  

Bütün bunlar bize Fed’in faiz artırımına gitmek ve bilanço küçültmeye başlamak için bundan 2 – 3 ay önceki kadar rahat olmadığını gösteriyor. Büyümenin düşebileceği, enflasyonun da beklendiği gibi yükselmeyeceğinin tahmin edilmeye başlandığı bir ortamda bir de Hazine’nin borçlanma sıkıntısı ortaya çıkıyorsa Fed’in faiz artırma ve bilanço küçültme kararı vermesi bana pek de makul gelmiyor.
Aşağıdaki tabloda ilk sütun ABD ekonomisinin mevcut durumunu gösteriyor. İkinci sütunda Fed’in uygulaması olası politika adımları sergileniyor. Son sütun ise Fed’in bu koşullar altında bu politikaları uygulamasının yaratacağı olası sonuçlar yer alıyor.

Mevcut durum
Fed’in politikası
Olası sonuç
Büyüme yeterli değil, üçüncü çeyrek parlak görünmüyor
Faiz artırma + bilanço küçültme
Büyüme düşer
İşsizlik düşük

İşsizlik yeniden artışa geçebilir
Enflasyon düşük, hedef olan % 2’ye kolay ulaşacak gibi durmuyor

Talep kısıtlanacağı için enflasyon daha da düşebilir

Eğer bu tablodaki senaryo gerçekleşir de son sütundaki olası sonuçlar ortaya çıkarsa Fed, yönetimin günah keçisi konumuna düşer. Yani ekonomide ortaya çıkacak sıkıntılar Fed’in faiz artırımının ve bilanço küçültme kararının sonucu olarak takdim edilebilir. O nedenle bu aşamada Fed’in faiz artırımı ya da bilanço küçültme yolunda bir karar almamasının, yalnızca açıklamalarında bu kararları koşullar oluştuğunda alacağı yönünde vurgulamalar yapmasının en doğru politika olacağı anlaşılıyor.

Piyasalar da bunu öngördüğü için Dolar değer kaybediyor ve Dolarların geri çekilmeyeceğini düşünen yatırımcılar, fonları bizim gibi yüksek getiri sunan ekonomilere yığıyorlar.

Dolar geldikçe kur düşüyor, kur düştükçe faiz kazancının yanına kur kazancı da ekleniyor.   

Yorumlar

  1. Bir Trump geldi; kur aldı başını gitti, faiz 4 puan arttı, işsizlik,enflasyon hortladı, KGF kuruldu, VF kuruldu, en üst mevkiiden "döviz satın tekne su alıyor" çağrıları yapildi... Şimdi o etki kırıldı rahatladık. eğer gerizekalı değilsek sanırım yapısal reformların yapılmamasının nelere yol açabileceğini kolayca kestirebiliriz.

    YanıtlaSil
  2. Desenize gene ufukta gene kriz yok. Kahretsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Krizden ne anladığınız da önemli tabii.

      Sil
    2. Adam hem kurdan hem faizden kazanıyor diyor. Bu hala kriz dalgası geçiyor aklınca. Krizi ne yapsın yabancı. Şu anki koşulları çok daha karlı. Kriz ortamında böylesini bulamazdı😉

      Sil
  3. Peki bu durum sizce daha ne kadar sürer hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Trump'a bağlı gibi duruyor. Trump ne kadar dayanır sizce?

      Sil
    2. Hocam Trump'ın dayanmasından kastınız nedir? Belirlediği politikalarda geri adım atıp yeniden politikalar belirlemesi mi? Yoksa Trump'ın başkanlıktan geri çektirilmesi mi? Kongre böyle bir opsiyonu daha önce yakın tarihte kullandı mı? Başkanlığı düşürülebilir mi?

      Teşekkürler

      Sil
    3. Hocam Trump dayanir da dunya ve Amerika Trump'a daha ne kadar dayanabilir esas soru bu.

      Sil
    4. 'bırakın şu trump'ı devirme hayallerini! adam bileğinin hakkıyla, rabbinin yardımıyla geldi başkanlığa! yeter, söz milletin!'

      Sil
    5. Hocam size bu konuda ne yazik ki katılamıyorum. Trump`ın devrilmesi filan hikayedir. ABD`de sırf Amerikalıların seçimiyle birşey olmaz. Trump üzerine verilmiş görevleri yapıyor, bakın adam kac milyar dolarlık silah sattı geldiğinden beri. İyi polis kötü polis, iyi başkan kötü başkan, bunlar hikaye. Amerikayı`da para yönetiyor, diğer ülkeleride.

      Sil
  4. Yazı için teşekkurler hocam. Olayda mantıkta çok basit. Doların bize akması bizim menfaatimize midir hocam? Neticede faizinide, kur farkınıda biz ödüyoruz. Eğer değilse neden bu şekilde memlekete dolar çekmeye çalışıyoruz?

    YanıtlaSil
  5. Hocam, bu yaz da ne pastırma yaptı ama 😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://m.milliyet.com.tr/yazarlar/gungor-uras/enflasyon-ayse-teyzemi-uzuyor-2514171/

      Ayşe teyzeyi duyan yok! Pastirma bile alamiyor. Siz durumunuzdan memnunsunuz anlasilan..:(

      Sil
  6. Hocam, FED'in faiz artırımı bu durumda yapılması gereken değil mi ?

    YanıtlaSil
  7. Peki hocam bu mevcut durum dünya ekonomisine etkisi ne olur?

    Yeni bir 2008 tipinde bir dünya krizi ortaya cikar mi?

    Gelismekte olan ulkeler icin balon sijintisi yaratir mi?

    Gelismekte olan ekonomiler mesela bugunlerde faiz indiren brezilya gibi ekonomilerde ne gibi sonuclari olur?

    Emtia fiyatlari baltik endeksini nasil etkiler bu mevcut durum?

    Ben aralikta fedin borc tavani sorunu cozulurse eger enflasyon ne olursa olsun piyasalar tatilde oldu aralikta faiz arttiracagibi dusunuyorum buna katilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gelişmekte olan ekonomilerde zaten balon var. gerçi 2008 kriziyle bazı gelişmekte olan ekonomilerde Yunanistan,portekiz,irlanda ve d.avrupadaki kimi ülkelerde balonlar patladı ama sonrasındaki yine yeniden ve daha devasa boyutlardaki parasal genleşme sebebiyle bizde olsun brezilya g.afrika gibi ekonomilerde balonlaşma yaşandı ve yaşanmaya da devam ediyor. eğer fed faizleri artırmazsa ki bu enflasyonla artıramaz, balonlaşma devam edebilir. ki aslında gelişmişlerde de 2008 öncesi kadar olmasa da tahvil fiyatları ciddi değerli diyebiliriz. bu da tahvil balonudur mesela. temel sorun paranın reel iktisat tabanlarından çok finans iktisat tabanlara mobilizasyonlarıdır. ama mahfi hocamızın önümüzdeki süreçte beklentileri nelerdir ben de çok merak ediyorum. hocam beklentileriniz kısaca nedir?. saygılar.

      Sil
  8. Mahfi hocam yazınız için teşekkürler. Fed Trump tan son günlerde hangi oranda bağımsız ve alacağı kararı her şeye rağmen alabilir durumda mı

    YanıtlaSil
  9. Hocam bayramdan sonra dolar yükselir dediniz sanki bu yazı o yazının düzeltmesi(revizesi) olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bayramdan sonra Dolar yükselir demedim.
      http://www.mahfiegilmez.com/2017/08/dolar-deger-kaybetmeye-devam-eder-mi.html
      yazımın son cümlesini okursanız Dolar kısa dönemde değer kaybetmeye devam eder dediğimi göreceksiniz.
      Koşullar böyle devam ettiği sürece Dolar değer kazanamaz. Ama bu değer kaybı da sürekli devam etmez.

      Sil
    2. Hocam sizi eleştirmek açısından söylemedim. Zaten haddim de değil yanlış anlaşıldıysam kusura bakmayın.

      Sil
  10. Hocam bilanço küçültme daha çok GOÜ den ve dünya piyasasından paranın çekilmesi değil mi ? Bu durum ABD büyümesini niye etkilesin?

    YanıtlaSil
  11. Hocam sizce Trump yolcu mu?

    YanıtlaSil
  12. Hocam belki bu konuyla direkt olarak alakalı değil ama şu an ons altında yaşanan yükselişi iki paya bölsek yükselişteki etkinin yüzde kaçı fed ile ilgili yüzde kaçı kuzey kore gerilimiyle ilgili olabilir?
    Birde ırak'ın kuzeyinde yapılması düşünülen referandum bizim ekonomimizi ne kadar olumsuz etkileyebilir?

    YanıtlaSil
  13. hocam, trump özellikle küreselci derin kliklerce istenmiyor abd de. eğer Kennedy ya da Lincoln gibi devletin kendi parasını basacağım ve fed'i kamulaştıracağım şeklinde radikal politika uygularsa uzun süre dayanamaz bence. zira abd de trump ın seçilmesi birilerinin ezberlerini bozdu onlar Clinton istiyordu.orta ve uzun vadede abd de enflasyonist baskı oluşabilmesi için trump ın özellikle reel sermayeyi yeniden dış dünyadan abd piyasalarına çekmesi gerekiyor. aksi halde genişlemiş olan emisyon hacminin büyük kısmı finans piyasalarına gitmeye ve talebi düşük tutmaya devam edecektir. bu durumda yine yeniden balonlar oluşacaktır ki zaten başta bizim gibi gelişmekte olan ekonomilerde zaten var üstüne gelişmişlerde de buna davetiye çıkarmış olacaktır fed faizi artıramayacağından. saygılar hocam..

    YanıtlaSil
  14. Konut kredi çok yakında en düşük 0.90 Ken 1.00 Oliver mis ? Ne olduda arttı ? Sayın hocam...

    YanıtlaSil
  15. sevgili hocam FED enflasyonun artmasınımı istiyor ve artarsa faizi artırmayı neden istiyor.her ikiside abd için zarar değilmi.

    YanıtlaSil
  16. Merhaba hocam

    Konu dışı bir sorum olacak.Bu konu hakkinda bilgi edinmek istedim fakat hiç sonuç bulamadım.

    Komunist ve sosyalist rejimlerle yönetilen ülkelerde gini katsayısı ne kadar olmalıdır ve sovyet rusya, kuzey kore gibi ülkelerde gini katsayısı kaçtır?

    2. Olarak bir ülkenin gini katsayısı tam 0 olması durumunda insanların alacağı para kişi başına gelire mi eşit olur?

    Bilgilendirirseniz sevinirim tesekkurler

    YanıtlaSil
  17. K. Kore, Venezüella, Irak, Suriye derken nerdeyse tüm dünya sathında olası savaş ihtimalleri de bu tıkanıklığı açmak yolunda geleneksel bir yöntem mi olacak?

    YanıtlaSil
  18. hocam, fed in durumu da bizim merkez bankamıza benzedi sanırım. faiz artırsa bir dert artırmazsa bir dert. ne de olsa küresel rezerv para olan doları basan kurum sonuçta. tüm dünya ekonomisini etkiliyor aldığı ve alacağı kararlar. bizde de faiz yükseltsen bir dert indirsen ayrı bir dert hocam. ne dersiniz?. saygılar..

    YanıtlaSil
  19. Hocam Trumpın azledilme durumu gerçekleşirse tabloda değişiklik olur mu

    YanıtlaSil
  20. Geçmiştede olduğu gibi altın da fırsat olarak değerlendirebilirmiyiz bu düşüşü hocam.Yoksa erkenmi değerlendirmek için.

    YanıtlaSil
  21. Hocam FED faizleri artırdığında, aynı zamanda bilançosunu da küçültmüş mü oluyor?

    YanıtlaSil
  22. Hocam, merak ettiğim konu şu: Eğer FED faiz artışı için gereken enflasyon değerini sağlamayacağını fark edip, parasının değerini düşürmek için ECB ile arka planda anlaştığını var sayarsak; Draghi'nin Portekiz konuşmasından sonra 0.25'den 0.6 düzeyine yükselen Alman 10 yıllık tahvil getirileri, bu beklenti dahilinde son bir ay içinde neden yine 0.35 düzeylerine gerilemiş olabilir? Saygılar.

    YanıtlaSil
  23. Dünyayı komünizmin kurtarma olasılığına ne dersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır,putinizm kurtaracak dünyayı.

      Sil
    2. Doların yılsonu 3 bandına gelmesinin enflasyona etkisi ne kadar olur?

      Sil
    3. Komünizm ideolijidir. Siz içini kendi kulturunuze göre sekillendirmezseniz ozgun olmazsaniz cakma olursunuz sonra 70lerdeki gibi olur ortalik. Bir seyleri yorumlamak onemli bence.

      Sil
    4. Sıfır derim. Komunizm ideolojidir ancak fazla idealdir. Dünyada denenen şekilleri totaliter sosyalist(ne kadar sosyalist olduğuda tartışılır) diktatörlükten ileri gidememiştir. Öncelikle baltik ülkeleri gibi sosyal adaletli bir demokraside yaşayalım, hedefimiz bu olsa dünyayı bilmem ama kendimiz için güzel olurdu. Bakın adamlar haberlerde neleri tartışıyorlar, biz neleri.

      Sil
  24. Hocam sizce trump Yelen'i geri adım atmaya zorlamak için daha da ileri gidebilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Trump`ın öyle bir çabası olduğu nerden çıktı ki? Yellen`in yerine birini getirebilirdi rahatsız olsaydı. Biz alışkın değiliz tabi sizide anlıyorum ama onlar ABD nin çıkarları için yaparlar ne yapıyorlarsa.

      Sil
  25. Hocam konudan bağımsız olacak ama ben iktisat son sınıf öğrencisiyim ve istanbul üniversitesi sınavsız 2. Diploma imkanı sunuyor ve ben sosyoloji ile çok ilgiliyim. Sizce sosyoloji mi tercih etmeliyim yada daha çok işime yarayacak maliye gibi bir bölüm mü?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam ben de sorayım Anadolu Üniversitesi sınavsız kayıt imkanı sunuyor. Sizce 2. diploma işe yarar mi yoksa "bilim" yuvalarinin içeriğinin toptan yenilenmesi mi gerekir? Sayisiz kere yazilmasi ve dusunulmesi gereken nokta. Ben aslında cevabimi biliyorum ama siz de bir şeyler söylerseniz iyi olur.

      Sil
  26. Mahfi Bey, görünüş şu anda yazdığınız gibi ama dünyada ortalık savaş kokuyor.
    K.Kore veya benzer bir olay patlarsa güvenli liman dolara (ve altına) dönüş anında başlar. Zaten altın sanki haberi almış gibi.

    YanıtlaSil
  27. Hocam "rezerv para" kavramı daha akılcıl bir şey olamaz mı? Bir ülkenin para birimi olunca ortalık karışıyor. Sömürü aracı haline geliyor. Kimse düşünmüyor çünkü "gelişmiş ekonomiler" ben kazanıyorsam sikinti yok diyor. Acaba dünya nüfusunun dörtte üçü bizi niye gelişmekte diye aşağılıyorlar diyip düşünüp bir şeyler yapsa gelişmenin sadece maddi şeyler olmadığını fark etse, doğaya, hayvanlara ve insanlara yatırımın fedin yaptığı açıklamalardan daha önemli olduğunu görse... Kimse benim gibi düşünemez onu da biliyorum. Para çok seviliyor. Seviliyor da nasıl harcanacağı da bilinmiyor. Hiçbir sey bilmemek daha kötü bence. Çarkları görebilene aşk olsun.

    YanıtlaSil
  28. Bu durumda açıkça görülüyor ki; Ekonomide zaman ve miktar vermek son derece yanlış. Ekonomide göstergelere göre yapılacak işlemleri söylemek ve güven sağlamak için bunları yerine getirmek esas olmalıdır.

    YanıtlaSil
  29. Hocam saygılar. Durumumuzu, çıkmaz sokaktan nasıl çıkarız diye düşünmekte olduğumuz gibi görüyorum. Herkez borçlu. Banka şubeleri camii veya hastahanelerden, daha kalabalık. Parası olana da bir örnek vermek istiyorum müsaadenizle. Eşimin kardeşi 450bin TL ye kadar ev arıyordu. Buldu. Emlakçıya kira getirisi neolur? Kiracı bulabilirmisin diye sordu. Adam 1750tl civarı kiraya verilir, ancak kiracı için söz veremem dedi. Mortgage ile o tutarı ödeyen kendi evini almaya yöneliyor kiracı olmak yerine dedi. Mevduat faizi aylık getirisi 450bin TL nin ortalama 4300tl. Evi almaktan vazgeçip parayı faize yatırdı eşimin kardeşi. Ben orada kiracı olurum daha iyi dedi sonunda. :) hocam bu ekonominin sürdürülebilirliği bitti bence. İnşaat ile büyüme Türkiye ye ciddi fatura ödedecek tahminimce. Toprak kaybetme riskide dahil. Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen katılıyorum, ama kriz değil gelen buhran

      Sil
  30. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cin yuani salt cinin ihracatinda tek basina belirleyici degil artik dahasi ve cindeki ucretler asgari ucret duzeyi ortalama genel ucret duzeyi yukselisini reel olarak surduruyor.bildigim cindeki asgari ucret turkiye ile ayni hatta cok az daha yuksek. Tum vunlar cin mallarinin dunya piyasalarinda pahalli olmasina sebep oluyor dogal olarak da ihracatina etkinediyor. Cin artik ithalata dayali buyumeye yakin goruntu sergiliyor.

      Daha dort sene once elektronik bilgisayar urunler dolar bazinda daha ucuzdu bugun ise yanlarina yaklasilmiyor. Tum bunlar cindeki pahalilasn uretimin eseri.

      Sil
  31. Tarihin sonu tezini savunanların aklının almadığı nokta.

    http://m.milliyet.com.tr/yazarlar/cem-kilic/sosyal-gelisme-olmazsa-olmaz--2514183/

    YanıtlaSil
  32. http://www.dagarcikturkiye.com/analiz-92-yd-2135.html

    Dünya tüketme üzerine mi kuruludur?

    YanıtlaSil
  33. Ama dolarin bu deger kaybi ezb nin isini kolaystiriyormu zorlastiriyor mu

    YanıtlaSil
  34. sonunda gerçeğe yaklaştınız dolarizasyonun sonu ne olur yerel paralar ile dolar son raundda ne yapar bir düşünün derim yani ya dolar pul olacak ya da abd dünyanın merkez bankası olacak iki şık dışında bişi yok ikincisi olmayacağına göre dolar pul olacak

    YanıtlaSil
  35. Hocam Merhaba,
    Çin Yuanı hakkında öngörüleriniz nelerdir?
    6,50lere kadar düştü, daha da düşer mi? Çinin ihracatını olumsuz etkilemez mi çok fazla düşmesi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cin yuani salt cinin ihracatinda tek basina belirleyici degil artik dahasi ve cindeki ucretler asgari ucret duzeyi ortalama genel ucret duzeyi yukselisini reel olarak surduruyor.bildigim cindeki asgari ucret turkiye ile ayni hatta cok az daha yuksek. Tum vunlar cin mallarinin dunya piyasalarinda pahalli olmasina sebep oluyor dogal olarak da ihracatina etkinediyor. Cin artik ithalata dayali buyumeye yakin goruntu sergiliyor.

      Daha dort sene once elektronik bilgisayar urunler dolar bazinda daha ucuzdu bugun ise yanlarina yaklasilmiyor. Tum bunlar cindeki pahalilasn uretimin eseri.

      Sil
  36. Dolarin bol olmasi dolar bollugu bizim gibi ulkelete rahat nefes aldirir. Yatirimlarin ve uretim inundeki riskler ve faizler duser inun icin dolarin bol olmasi lazim lazim ki millet para kazansin milletin cebi dolar gorsun. Fakir fukata yatirimci dolara doysun. Sonra dolar gormedim kazanamadim demesin milletin kendine guveni gelsin dolar bol olup dolar kazandikca

    Sizin de yazdiginiz gibi bu pastirma yazi daha surecek gibi ne dersiniz?

    YanıtlaSil
  37. hocam sonunda üretim sorununu çözecek bir bakanımız oldu. Fikirlerini gerçekleştirebilirse ülkemiz için hayırlı olacaktır. Gerçekten icraate odaklanacak bir bakan hayırlı olsun.
    https://tr.sputniknews.com/turkiye/201709061030015779-bakan-fakibaba-bakanligin-adi-uretim-bakanligi-olmali/

    YanıtlaSil
  38. Faiz artmaz, bilanço kuculmez. Yani dolar düşer, en azından artmaz. Paranızı mevduata koyarsaniz sınırlı bir getiri olur. Ev alırsanız kredi faizleri çok yüksek, anlamsız. Arsa bulup peşin alın. Cebinizde para tutmayın. Arabanizi yenileyen. Honda, altından çok kazandırıyor. Bol sıcak para saadeti yeniden başlıyor. Memleket için acı ama gerçek.

    YanıtlaSil
  39. Ülkemize muazzam fon akışı var bundan sonra %7 lik büyüme işten bile değil.

    YanıtlaSil
  40. Hocam öncelikle saygılar,sizi 1 yıldır cok severek takip ediyorum.Bu sene iktisat 1.sınıfa başladım,bir öğrenci olarak kendimi geliştirmem adına neler önerirsiniz

    YanıtlaSil
  41. Hocam analizleriniz bir de ingilizce olsaydı İngilizce analiz yeteneğimizi de geliştirmiş olurduk. Böyle bir projeniz var mı?

    YanıtlaSil
  42. Hocam, doların değer yitirmesi( bir nevi devalüasyon) Amerika'da enflasyon artışına katkı sağlamaz mı?

    YanıtlaSil
  43. Hocam dolar düşüyor fakat benzin, taksi zamlaniyor. Hayat gitgide pahalı bir hal alıyor. maaslarimiz bu pahalilikta eriyip gidiyor adeta.burda bi anormallik yok mu?

    YanıtlaSil
  44. Hocam, Harvey kasırgasının ABD'ye 180 milyar dolar civarındaki maliyetinin yanında (bütçeye, sigorta şirketlerine vs olumsuz yansımaları olsa da), bakım- onarım, yeniden yapım gibi işler yaratmasıyla büyümeye ve istihdama olumlu katkısı olmaz mı?

    YanıtlaSil
  45. Hocam diğer koşullar sabitken dolar değer kaybettiği sürece, sizce kur kaç tlye kadar düşebilir? Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi