Merkez Bankası Para mı Basıyor?

Meselenin ortaya konuluşu ve tanımlar
Seçimlerden bir süre önce fısıltı gazetesinde bir dedikodu yayılmaya başladı. Buna göre Merkez Bankası karşılıksız para basıyordu. ‘Karşılıksız’ ifadesine takılmadan konuyu araştırdım, emisyon verilerine ve ondan da önemlisi mevsim etkilerine baktım. Bizde genellikle ramazanda ve bayramlarda nakit para talebi arttığı için o dönemlerde Merkez Bankası da para basmayı artırır. Benim gördüğüm artış bu nedenlerle ortaya çıkmış göründüğü için bir yazı yazmadım. Ama bu konuda bana yönelen soruların ardı arkası kesilmedi. Konu “babam emekli maaşını almaya bankaya gitti, eve geldiğinde elinde tamamı yeni basılmış gıcır gıcır 100 ve 200 liralık banknotlar vardı. Demek ki Merkez Bankası karşılıksız para basıyor. İşte enflasyon da ondan oluyor” noktasına kadar gelince artık dayanamadım ve bir şeyler yazmaya karar verdim.

Önce bir düzeltme ile başlayayım. “Karşılıksız para basma” ifadesi tümüyle yanlıştır. Çünkü bütün paralar karşılıksızdır. Bu konuyu merak edenler Kağıt Paranın Karşılığı Var mı? başlıklı yazımı okuyabilirler: http://www.mahfiegilmez.com/2012/02/kagt-parann-karslg-var-m.html. 

İkinci olarak emisyonu tanımlayayım. Türkçe’ye Fransızca’dan geçmiş olan emisyon genel olarak çıkarmak, sürmek demektir. Konu ekonomi olunca emisyon, piyasaya kâğıt para (banknot) çıkarılması ya da tahvil ve hisse senetlerinin ilk defa piyasaya sürülmesi anlamına gelir. Merkez Bankasının piyasaya sürdüğü para miktarı ya da başka bir ifadeyle piyasada dolanımda bulunan toplam kağıt para miktarı emisyon hacmini ifade eder.

Verilerle yapılan değerlendirme
Şimdi de veriler üzerinde inceleme yaparak emisyon hacminde son dönemde anormal bir artış olup olmadığına bakalım. Bunu yaparken büyüme oranlarını da tabloya ekleyelim. Çünkü para arzı artışının reel büyüme ve enflasyon ile tutarlı olarak artırılmasının enflasyon yaratmayacağı genel olarak kabul edilmektedir (Kaynak: Emisyon hacmi için TCMB Analitik Bilançosu, EVDS, Büyüme ve Enflasyon oranları için TÜİK.)


Tabloya göre son beş yılda emisyon hacmi artışıyla yani piyasaya yeni sürülen para miktarıyla büyüme oranı ve enflasyon arasında en fazla tutarsızlığın olduğu yıl 2016 yılıdır. Yıl boyunca büyüme yüzde 3,2 oranında kaldığı halde emisyon hacmi yüzde 19,2 artırılmıştır. Bu gelişme biraz gecikmeli olarak bir sonraki yılda enflasyon artışına katkı yapmıştır. 2014 – 2016 yılları arasında yüzde 8’ler dolayında kalmış görünen enflasyon büyüme oranındaki düşüklüğe karşılık emisyon hacminde yaşanan önemli artış sonucu, 2017 yılında emisyon artışında ciddi biçimde frene basılmış olmasına rağmen, enflasyon oranı iki haneye fırlamış görünüyor. 2018 yılında 14 Haziran itibariyle emisyon artışı yüzde 21,8 olmuştur. Emisyon hacmi 5 Temmuz’da gerileyince artış oranı da 2017 yılsonuna göre yüzde 10,3’e gerilemiştir. 14 Haziran arife günüdür. Yukarıda değindiğim gibi Merkez Bankası ramazan boyunca artan nakit para talebini karşılamak için emisyon hacmini artırmış, bayram öncesinde de bu artış doruk noktasına çıkmıştır. Bayram bittikten sonra nakit talebi düşmeye, emisyon hacmi azalmaya başlamıştır.  

Tabloyu bir de grafikle gösterelim (grafikte mavi çizgi emisyon hacmi değişimini sol eksende, yeşil çizgi büyüme oranlarını sağ eksende ve kırmızı çizgi enflasyon oranlarını sağ eksende gösteriyor.)


Grafikten de 2016 yılındaki uyumsuzluk açık biçimde görülebiliyor. Emisyon hacminde bayram etkisiyle yaşanan artış ve sonrasındaki düşüş net bir biçimde gözlemlenebiliyor.

Sonuç
Veriler üzerinden yaptığımız inceleme; ramazan ve bayram nedeniyle yaşanan emisyon sıçraması (ki o da normale dönmeye başlamış bulunuyor) dışında son dönemde herhangi bir anomaliye işaret etmemektedir. Görünen tek anomali 2016 yılında büyümeden kopuk olarak gerçekleştirilmiş olan emisyon artışıdır. Onun da etkisi bir sonraki yılda yaşanan enflasyon artışına katkı olarak ortaya çıkmıştır.   

Yorumlar

  1. Hocam, youtube kanalı kurmanızı bekliyoruz!...LÜTFEN!..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Medyascope.Tv de olabilir belki

      Sil
    2. Youtube kanali kurulursa buraya daha az zaman ayırmak zorunda kalmaniz bizim icin iyi haber olmaz.

      Sil
    3. Yazı + video olursa daha anlaşılır olacaktır.

      Sil
    4. Youtube kanalı süper olur hocam

      Sil
    5. Hocam kesinlikle bir Youtube kanalı kurmalısınız. Mükemmel bir adım olacaktır.

      Sil
    6. hocam lütfen bir youtube kanalı kurun. çığ gibi bir talep olacaktır. saygılar..

      Sil
    7. Hocam sizin gibi bir biz okurken sıkılmıyoruz ancak herkesin okuma alışkanlığı olmayabilir bu yüzden kanalı faydalı olabilir.

      Sil
    8. her hafta cuma günleri ulusa sesleniş yapın hocam...

      Sil
    9. Medyascope tv 'de yayın yapsanız çok güzel olurdu

      Sil
    10. Hocam 2016 yilinda emisyon ve buyume arasinda bir ters oranti goruyoruz. Diger etkenler dahilinde buyumenin dusmesi emisyonun artmasina sebep olmustur diyebilirmiyiz¡

      Sil
  2. Hocam elinize sağlık..peki bu aldığınız verilere gerçekten güvenebilir miyiz ?emisyon hacmini artıran bunu düşük göstermiş olabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu bilemem. Sanmıyorum.

      Sil
    2. açıklanan rakamlara "ekonomı" yöentiminde güvenmemek cok doğru değil.
      Sonucda ekonomı bir "matemetik1 bilimi.Ozellıkle klasık ıktısat anlamında..amam bir rakamı değiştirdiğinizde matematiğin doğası geregı başka rakamlarda degısır.
      sonuç su aya da bu olur.
      ama biz bu "ekonomı" içinde yasıyoruz.
      işte bu soruda bu ıçinde yasanmışlıkdan çıkmadı mı ?
      taze basılmış parayı gordu sordu.
      peki hep taze para mı görüyoruz her yerde ?
      yanıt hayır ise rakamlara güvenmeye devam.
      mesela enflasyon yüksek mı alçak mı ?
      ben nasıl inat ederım enflasyon dusuk dıye.
      ustelık rakamlar ıle oynayarak..
      pazara çıkar bakar millet ..
      güler ..

      bana...

      Sil
  3. Yapısal reform yapılmayacaksa, TCMB nereye kadar faiz artırabilir ki?..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TCMBnin bundan sonra yapmasi gereken her ay en az 0,50 baz puanlik faiz artisi yapmasidir ta ki enflasyon %10 %11 bandlarina gelene kadar. Bu bandlara geldikten sonra da 0,25 baz puana dusurup faiz arttirimini tek rakamli seviyelere gelene kadar faiz arttirip tek rakamli(%9) seviyelere geldikten sonra bekle-gor politikasina devam etmelidir. Enflasyon %8li rakamalara inerse sayet bu seviyeden itibaren faizde indirimler yaparak hem enflasyonda rahatlamayi saglar hatta maliyet yonlu inmeyi saglar hem de buyumeye katki saglar.

      Sil
    2. Aslında yakında çok ciddi yapısal reformlar göreceğiz kanısındayım. Saçlarındaki jöle ile ünlü bir danışmanın birkaç gün önceki tv programını izledim. Artık bölgesel güç olmayı aşıp global bir güç olduğumuzu, son faiz artışından sonra enflasyonun yüksek gelmesinin sayın cunhurbaşkanımızın faiz sebep, enflasyon sonuçtur tezini bir kez daha kanıtladığını anlatıyordu. İşin asıl ürkütücü kısmı, bu söylediklerine gerçekten inanıyor gibi bir hali vardı.

      Bu ekip ne reformlar yapar, hayal bile etmek istemiyorum. Yaşayarak göreceğiz artık...

      Sil
    3. Enflasyonu düşürmek adına atılan adımlarla bağlantılı olarak işsizliğin durumunu da gözardı etmemek, artışının kontrollü olarak sağlanmasını da unutmamak gerek.

      Sil
    4. Faizler buyumeyi / kuculmeyi takip eder, sebep / sonuc iliskisinde sonuca daha yakindir. Zaman serisinde Granger sebeplilik testi yapinca bu ortaya cikiyor. Merkez bankalarinin faiz konusunda buyuk oranda eli baglidir. Adama "soyle yap boyle yap" diyerek bir sonuca varmak mumkun degil - kesin bir bilgisizlik belirtisi.

      Ama su var: asiri dusuk faizler kucuk bankalari bitirmek icin ortaya surulmustur, ekonomiye kotu etki edecek ve tekellesmeyi arttiracak bir etkisi vardir. O seviyede faizi isteyen de kesinlikle kotu niyetlidir. Ya da bilgisizdir.

      Sil
  4. Hocam enflasyon sarmalına girdik mi? Girdikse burdan nasıl çıkacağız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sarmala girince kurtulması kolay değildir. Birçok konuda fedakârlık gerekir. Mesela büyüme çok düşebilir, işsizlik artabilir.

      Sil
    2. Bir ulkede ayni anda kur soku ve faiz soku yiyorsa ayni zaman diliminde buyumenin dusmesi buyuk olasidir.Bu durum hangi ulke olursa olsun gecerlidir. Buna bir de enflasyonda eslik ediyorsa o zaman kur enflasyon faiz sarmalina girilmis demektir. Burdan cikacak recete ise durgunluk ve issizliktir. Kisaca tipik resesyon hali

      Sil
  5. Hocam, paranin buyuk kisminin kredi oldugunu, dolayisiyla emisyonun enflasyona etkisinin genelde parayi sadece kagit para sanan halkimiz tarafindan abartildigini soylesem dogru bir ozet olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru ama nakit para yine de krediyi büyütür.

      Sil
    2. Kredi (bazen) nakiti buyutur demek daha dogru - bkz Richard Werner.

      Sil
  6. Hocam elinize sağlık. Emisyon hacmi kişi ve kurumların nakit talebi sonucu oluşan bir büyüklük değil midir? (Yani arzdan ziyade talep belirleyici) nakit talebinin belirleyicilerinden birisi nakit tutmanın maliyetinin düşük olması. Bu bağlamda grafikten de enflasyon düşükse nakit talebinin arttığı, yüksekse talebin düştüğü yorumu yapılabilir. Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enflasyon yuksekse, ileride dusecegi bekleniyorsa yani ileride fiyatlarin dusecegini bekliyorsak bugunku alışverişimi (temel ihtiyaclar disinda tabi) yarin yaparim, dolayisiyla nakit talebim bugun az olur.

      Enflasyon yuksek ve ileride daha da yükselecegi beklentisi varsa, o zaman da alışverişimi ertelemem hatta ileride ihtiyaç duyacagim seyleri bugunden alirim. Bu da para talebimi arttirir.

      Enflasyon yeteri kadar düşükse,yani fiyatlar benim icin makulse, bugunku alisverisimi ertelemem, para talebim ya eskisi kadardir, ya da ulke buyuyorsa eskisinde daha yüksek olur.

      Sonuç olarak,14.06.2018'i gormezden gelerek sadece yillara bakarsak enflasyon surekli artis trendinde, dusmesini beklemek icin de elimizde bir veri yok. Bu durumda (para hacmindeki artisin esasen kisilerin talebinden kaynaklandigini dogru sayarsak) insanlar yarin daha degersiz hale gelecek TL'yi bugunden harcamak istemisler, bu da TL emisyon hacmini arttirmis. Bir noktada emisyon enflasyonu arttirmamis, tam tersi enflasyon emisyonu arttirmis.

      Bu acidan bakmamiz yanlis mi olur hocam?

      Sil
    2. sanırım bir kavramı karıştırıyorsunuz.
      "Enflasyon yuksekse, ileride dusecegi bekleniyorsa yani ileride fiyatlarin dusecegini bekliyorsak bugunku alışverişimi (temel ihtiyaclar disinda tabi) yarin yaparim, dolayisiyla nakit talebim bugun az olur."
      demişsiniz. fiyatların düşmesi için enflasyonun negatif olması gerekir. enflasyon %2 bile olsa bugün 100tl olan ürün seneye 102 tl olacaktır.
      Kişisel alım gücünüzün artmasına veya azalmasına inancınız nedir? Mesela enflasyonun üzerinde mi altında mı zam alıyorsunuz her yıl?
      Bir de şuna bakmanız lazım. Borcunuzun olmadığını farz edelim. Elinizde 1000 tl var. Bu parayı vadeli mevduata koysanız %17 faiz alırsınız. %15 enflasyon olduğundan 1 sene sonra %2lik reel getiriniz olur. Yani 20 lira.
      Bunun yerine 1000 tl ile harcama yapsanız mesela süpürge alsanız, sene sonunda muhtemelen süpürge fiyatı enflasyon civarında artış gösterir. bugünkü 1000liranın karşılığı 1 sene sonra ortalama 1150 tl olacaktır.
      siz süpürge fiyatının mevduat faizi olan %17den yüksek hızla artacağını düşünüyorsanız kesinlikle bugün alın. Size gelen yıllık zammın altında fiyat artışı bekliyorsanız, mesela%3-4 gibi, yarın alın.

      Sil
  7. Emisyon artisi bu yaptiginiz hesaplama yani buyumeye odaklanarak hesaplamaniz son derece bizi yanlis kaniya surukler dusuncesindeyim.

    Emisyon artisi: Buyume orani+enflasyon farki (SDRdeki paralarin enflasyonu ve TL enflasyonu arasindaki fark) +nufus artis hizi toplamiyla esdeger olmalidir.

    Mesela A ulkesinde

    100.000(milyon TL) Emisyon hacmi var
    Buyume %5
    Enflasyon%7
    SDR sepetindeki ulke parabirimleri ortalama enflasyonu ile A ulkesi Enflasyon farki %5
    Yillik calisma cagindaki nufus artis hizi %2
    Bu durumda 5+5+2
    %12 emisyon artisi %7lik enflasyona sahip %5 buyuyen A ulkesinde enflasyona sahip olmaz fiyat istikrari ve piyasada paranin donmesi dovizde dalgalanma sikintilari yasanmaz

    Sizce yanlis miyim?

    YanıtlaSil
  8. Hocam, 2016'daki uyumsuzluğun çok daha fazlası büyüme sabitken ve enflasyon da stabilken bayram dönemi grafiğinde görünmüyor mu? Her ne kadar piyasaya sürülen paranın bir bölümünü geri almış olsalar da önümüzde bir bayram daha var ve muhtemelen en az o kadarı, belki daha fazlası (memur-emekli maaş zamları) tekrar piyasaya sürülecek. Döviz kurunda da ciddi bir geri çekilme olmadığına göre bu grafikten benim çıkarabildiğim sonuç önümüzdeki ay %16, bir sonraki ay ise %18 civarında bir enflasyon. Yanlış mı düşünüyorum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha geri dönüşler bitmedi kanımca biraz daha azalır emisyon.

      Sil
  9. m3 para arzı tcmb verilerine göre;

    5 ocak 2018= 1 trilyon 657 milyar tl
    13 nisan 2018= 1 trilyon 780 milyar tl

    yani 4 ayda piyasaya sağlanan para 123 milyar tl. para basmasından daha çok, bu parasal genişlemeden bahsediliyor olabilir mi? hem de en olmaması gereken zamanda. bunun içinde banknot basımı da var. yani sizin aldığınız dönem değil de bu dediğim dönemde ne olduysa olmuş gibi zaten.

    yorumlarsanız çok sevinirim hocam, saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu dediğiniz tarihlerde emisyon 128,0 milyar TL'den 134,6 milyar TL'ye yükselmiş. Yani emisyonda anormallik yok. M3 deki artış ise çarpıcı. Bu artış M3'de yer alan YP mevduatın TL ile ifade edilmesinden kaynaklanıyor. İki tarih arasında kur artışından kaynaklanan büyük fark var.

      Sil
  10. Hocam bankaların batık kredi oranı % 3 gösterilip batık krediler yüzdürülürken bunun devam etmesi yada tüm verilerin saklanması artık yeni Cumhurbaşkanlığı kanun hükmümde kararname ile hepsi halı altına mı süpürülecek. Bakın TÜİK verilerine kimse inanmıyor yani üretilen rakamlara güveni kimsenin yok Enflasyon, İşsizlik vb diğer rakamlara güven yok verilere güven olmayan ortamda bu verileri kullanmak yani rakamların doğru olduğuna inanmak çok komik değil mi.
    Türkiyede ekonomik büyüklükten halk nasibini alamadığı kesin yani büyüme zenginlerin cebine giriyor halkın cebine giren aynı şekilde çıkıyor ve kredi çekmeden kimse bir yatırım yada birşey sahibi olamıyor çünkü para birikmiyor neden birikmiyor aldığı para ancak geçimini sağlamasına yetiyor. Para belirli zenginlerde birikti toplandı onlarda yatırımlarını yapar yada yurt dışına götürüp parayı orda kullanır çünkü üretilen büyüklük onların cebine girdi halk sadece geçinebileceği paraya çalıştırıldı kısaca tasarruf yapacak bir geliri olmadığı için sürekli günü kurtardı önüne hep umutla baktı fakat sonuç ciddi hüsran olacak çünkü eğer hükümet vergi artışları yaparsa parasız halktan isteyecek. Zenginden vergi alınmadı yada istisna getirildi, muaf yapıldı, vergi affı çıkarıldı, yurt dışından paranı getir vergi istemiyoruz yada çok az istiyoruz denildi kısaca parası olana vergi olmayan ülke olduk resmen. bugün yurt dışında futbolcu aldığı paranın yarısını vergi olarak ödüyor fakat bizim ülkemizde milyon dolarla kazanan futbolcular vatandaştan az vergi ödüyor % 15 gibi komik rakamlar buna rağmen spor kulupleri başarısız ve batak durumda.
    Şimdi halkın cebine para sokup piyasadaki para talebini karşılamak için para bassanız bile bunu sürekli olarak karşılayamazsınız çünkü zengin arkadaşlar paranın gerçek sahibi ve sermaye serbesti olan ülkemizde isterlerse çıkar giderler varlıklarını satarlar halkta gidene kötü demekle yetinir bu sistemi yaşatana ve ona bukadar para kazandırıp kendini fakirleştirene oy vermeye devam eder.
    Bizim en büyük sorunumuz adaletsiz maliye politikaları vergi zenginden değil garibandan alınarak zengine çeşitli imtiyazlar sağlanarak yatırım adı altında fakire fabrika yap zor geçineceği para ver sana teşvik verelim diyerek devam eder. vatandaş her aldığı ürüne vergi verir KDV, ÖTV,ÖİV vb birçok dolaylı vergi ile sürekli her aldığından vergi alınarak, peşin vergi alınır çünkü vatandaştan mal fiyatına vergi yüklenmiştir. Bunu zenginden isteyemez vergisi çıkan vergi ödememek için yeni yatırım yaptım vergiden düşer yada fazla fatura kestirir yada zarar gösterir vb çok çeşitli kurtulma yöntemleri ile bu işten vergisiz sıyrılır. Sorun şurdaki para bu zenginlerde sermaye olarak toplanır elinde yüklü miktar parası olan bu zengin arkadaşlar devlete borç vermeye başlar faiz alır yada yurt dışına çıkarır türkiyeye yurt dışından para verir sonuçta bunların paraları sürekli çoğalırken vatandaş sürekli yeni umutlarla ileriye bakacaz denilerek aldatılır yeni vergiler din, siyaset, vatan borcu, namus borcu denilerek sürekli insanlar ezdirilir gözü açılanada müslüman değilsin yada terörist denir.
    kısaca para sürseler ne olur zaten borcu olan borcunu öder ihtiyacı olan harcar biter zaten Aile başı 1.000 TL para girmiştir sonra yeniden zengine çalışmaya devam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana bak Adsız 8 Temmuz 2018 19:21 efendi,

      ararım 155 i aldırırım içeri :)

      Reiz ne derse o, meydanlarda parasını yurtdışına çıkaran varmış, çıkartmam demedi mi?
      Reyiz dediğini yapar,
      Reyis o güveni bize verdi,
      Reis gereğini yapacaktır, artık Başkanlık sistemi resmen geldi,hiç şüphen olmasın.

      Sil
    2. Reis Almancada pilav demek. Bize plan degil pilav lazim gibi bir mantiga uyuyor bizim reis lafi ve uygulamasi.

      Sil
  11. Hocam yazınız için teşekkürler emeğinize sağlık. Hocam emisyon ile banknot hacmi aynı şeyler midir yoksa emisyon, banknot hacminin tedavüldeki kısmı olarak adlandırılabilir mi? Örneğin bir merkez bankası o ana kadar 100 birim toplam değere sahip banknot basmış olabilir ancak para politikası uygulamaları gereği tedavüle sokulan yani hane halkı ve bankaların rezervlerinde bulunan toplam paranın miktarı dönemden döneme, ekonominin durumuna göre bazen artmak bazen azalmak suretiyle, değişiklik gösterebileceği için bizim örneğimizde misal olarak 80 birim olursa bu durumda banknot hacmi 100 birim, emisyon hacmi 80 birimdir denilebilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emisyon hacmi ile banknot hacmi aynı şey. Çünkü madeni para orada sayılmıyor.

      Sil
  12. Hocam NTV Geri Sayım'dan ayrıldınız mı?

    YanıtlaSil
  13. Tablonun son rakamı 195₺ olmalı Hocam sehven 145₺ Yazılmış.
    Saygılar

    YanıtlaSil
  14. *(Secim oncesi, secim yili, secim sonrasi yıl) şeklinde son 3-4 seçim için bu şekilde üçlü yıl gruplamasi
    * Enflasyon, büyüme, emisyon hacmi ve işgucune dahil olan kisi sayisindaki artis orani.
    seklinde incelense daha verimli bir sonuc cikmaz mi? hem üçlü yil gruplamasi seçim kaynaklı sorularıda çözümlemiş olmaz mi hocam?

    YanıtlaSil
  15. Hocam değişim sürecinde Türkiye kitabınızın, kaymakamlık sınavında sorulacak Türkiye ekonomisi dersine katkısı olur mu sizce? Yani tr ekonomisi çalışırken başucumuzda sizin kitabınızı tutabilir miyiz? Yoksa daha müsait zamanımızda mı okumalıyız? Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  16. 2016 yılında darbe olmuştur bu anamoli degilse ne olmalıydı ekonomist olarak sosyal olayları bu denli ıskalamak fevkalade garip geldi bir uçak kacırılsa uçak rötar yaptı demek gibi birşey tabi olarak emisyonda artar enfrlasyonda ülke elden gidiyordu 250 kişi öldü

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu atlayacağımı düşünmeniz bile tuhaf. Ben o dönemi tabii ki inceledim. Asıl artış darbe olayından önce olmuş. Yani sizin sandığınız ve iddia ettiğiniz gibi darbe girişimi sonrası o kadar fazla artış yok.

      Sil
    2. recep er, TCMB darbeden once para arzini bu sekilde arttirdi ise burada ne anlam cikartmamiz gerekiyor?

      Siz ulke elden gidiyordu diyorsunuz ama ben durumun o kadar vahim oldugunu dusunmuyorum. Oyle olsa mustakbel meclis baskani, Reis'in bas yardimcisi bu anomaliden bahsederken hem kendisini hem de cevresindeki milletin vergisiyle para kazanan insanlari gulduremezdi degil mi?

      https://www.youtube.com/watch?v=xJ2BBakEKzo&t=1800s

      Siz bu ulkede birakin girisimi, darbe yapmis insanlarin 2010 referandumu ile onundeki tum engeller kalktigi halde yargilanmadiklarini, 28 Subat'in aktorlerinin muebbet hapis alip ellerini kollarini sallayarak disarida dolastiklarini biliyor musunuz? Ulke elden gidiyorsa bu ne rahatlik, bu ne lakayitlik.

      Bu cok daha garip degil mi?

      Sil
    3. boşveriniz recer eri, o zaten aktroll dür. görevini yapıyor.... cevap vermeye bile değmez. bu arada 28 şubat denilmişken yahu rahmetli Erbakan Erdoğan gibi havuzdan her seçim dönemi para dağıtsaydı 28 şubatta sincanda o tankları yürütemezlerdi merak etmeyin. 12 eylülde 28 şubatta meydanda olmayan halk 15 temmuzda bir ıslıkla meydanlara koştu. niye menfaat sevdası!. söz konusu tayyipse gerisi teferruattır dedi halk!. bu kadar netttir olay..

      Sil
  17. Emisyon deyince piyasadan para çekilmesi olarak anlamışım hep. Emisyonu kelimesini Türkçe'deki emmek fiili ile düşündüğüm için bende ters çağrışım yapıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında doğru anlamışsınız. Emisyon arttıkça sizin cebinizdeki para emilmiş oluyor.

      Sil
    2. Gulumsettiniz, ben de ayni yanilgiyla mucadele ediyorum.
      Hala karistirdigim oluyor.

      Sil
  18. Hocam yıl sonu enflasyon ve ortalama euro kuru tahmininiz nedir, saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer mevcut koşullar değişmezse enflasyon % 16 - 17 olabilir. Kur tahmini yapmak çok zor.

      Sil
    2. Enflasyon 18-20 aralığında olur.
      Euro 6 TL
      Dolar 5 TL
      Görüntü şimdilik bu fakat ekonomi politikaları ve dünya siyaseti değişkenlerin en belirleyici olduğuna göre tahmin yapmak çok zor sadece şunu bilin bugünkü rakamlardan aşağıya inmez ama yukarı çıkar.

      Sil
    3. Dolar, Trump'ın başlattığı ticaret savaşlarının sonucu olarak dünyada değer kaybediyor. Haliyle bu durum bize de yansıyor. 4,92 seviyesi aşırı bir sapmaydı, bu seviyeyi daha en az 1 sene göremeyebiliriz. Bugünkü işlemlerde doların 4,50 seviyesini aşağı kırması bekleniyor. Kabaca 4,40 diyebileceğimiz seviyeler çok önemli destek noktaları. Kırılması, geçen yıl başlayan yükseliş trend kanalının aşağı kırılması anlamına gelir ve 4,05 gibi seviyeleri görebiliriz. Kırılmaz direnirse ve eğer dolar endeksi de toparlarsa Ağustos başında yeni bir çıkış dalgası olabilir ve gerçekten seneyi 5'li seviyelerde kapatabiliriz ama kırılır da 4,05'e doğru yollanırsa yıl sonu seviyeleri 4,10-20 gibi bir yerler olur. Euro seviyesini de buna göre hesaplayabilirsiniz.

      Yani döviz kurunun yıl sonu seviyesini bu yılın Ağustos-Eylül ayları arasındaki hareket belirleyecek. Buna göre pozisyon almakta büyük yarar var derim.

      Enflasyon konusunda ise Mahfi hoca'nın sözünün üzerine bir şey söylemek bana düşmez.

      Sil
    4. Euro 6 TL
      Dolar 5 TL
      Tahmininizi goruyorum ve artiriyorum. Petrol fiyatlari 80 dolara dayanmisken, insaat sirketleri satis yapamiyorken, butce acigi ve doviz borclari ortadayken... USD/TL 1 yil icerisinde 7-8TL ve hatta uygulanacak politika ve panik durumuna gore daha ustleri gorebilir. Ozellestiecek pek varlik kalmadigi gozonune alinirsa hukumet ancak emisyon artisindan gelir elde edebilir diye dusunuyorum...

      Sil
    5. Yazmayi unutmusum. Ticaret savaslarinin EM'lere muhtemel negatif etkileri, ABD mallarina uyguladigimiz gumruk vergilerinin ic piyasaya (ozellille pirinc ve kuruyemis fiyatlarina etkisi) etkisi, petrol urunlerinde uygulanan OTV promosyonunun sona ermesi ile ortaya cikacak yuzde 10a yakin fiyat artislari, UFEdeki artislarin TUFEye yansiyacak ya da sirketleri batiracak olmasi gercegi, FED faiz artislarinin EM'lere yonelecek fon akimlarina etkisi (bu baglamda Arjantinde yurutulen IMF destekli program da goz onune alinmali) Halkbank'a kesilebilecek ambargo delme cezasi... Kusursuz firtinadan da kusursuz bir ekonomik ortam...

      Sil
    6. adsız 9 temmuz 13:25, ticaret savaşlarının güçlenmesi demek dünyada doların giderek daha az dolaşması demektir ki finansal piyasalarda dolar ihtiyacı ileriye dönük artacak demektir. dolayısıyla tam tersine dolar güçlenebilir. 2- 4,92 demişsin daha birkaç gün önce 4,97 ile rekor tazeledi dolar. üstelik yanılıyorsunuz çünkü dolar 4,92 den sert faiz artırdığımız için bir ara 4,52 tl ye geriledi ondan sonra tekrar sekerek 4,97 tl oldu sonra da 24 temmuzdaki merkez bankasının ppk sını bekliyor eğer sert yükselen enflasyonist baskılara tepki olarak sert faiz artışı olmazsa doların temmuz sonu görünmeden 5 tl ye dayanması sürpriz olmayabilir. üstelik dünyada finansal piyasalarda faiz artırımlarına paralel olarak likidite bolluğu azalırken türkiyenin cari açığı artıyor. ve dış finansman ihtiyacı da sürekli büyüyor. bu durumda yine dolar kurunda yukarı yönlü hareket beklemek daha rasyoneldir. ileriye dönük olarak bütçe dengesinde de bozulma artışı yaşanabilir çünkü bu kur-faiz-enflasyon oranlarıyla makro bazda büyümenin düşmesi kaçınılmazdır ve bilançolar sert yıpranabilir ki bu durumda vergi gelirlerinde ve tahsilatında düşüşler olması büyük olasılıktır. yani ikiz açığımız sert artabilir. kısacası makro ve mikro ölçekli olarak ciddi bir krize yakalanmamıza sebep olabilecek negatif fazlı birikimlerimiz bulunuyor. siz çok ama çok iyimser yaklaşmışsınız kanaatimce.

      Sil
  19. Hocam, tabloda ornegin 2015'deki emisyon hacmi 103.143 milyon TL. Bu dünyadaki toplam TL miktarıni mi ifade ediyor yoksa 2015 itibariyle dunyada TL miktarinin 103.143 milyon kadar arttigini mi ifade ediyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu miktar o anki stoku (mevcudu) ifade ediyor. Önceki yıla göre artışlar yan sütunda.

      Sil
  20. Hocam benim sorum şu olacak mümkünse yanitlarmisiniz?
    Yeni yönetim sisteminde şu an itibari ile kabine belli olmasada ekonominin başina geçebilecek kişi yada kişiler eldekilerden biri olacak gibi.!Sizce ilerisi icin başta ekonomi olmak üzere yeni yüzler ve yeni bir manifesto gerekli degilmidir? Memleket icin.Aslinda soruyu siyasi degil ekonomik olarak soruyorum pozitif etki bazli olabilir dusuncesiyle Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence artık manifesto yeterli değil. Belki ilk anda olumlu etki yaratabilir ama sanırım artık demeç vermek yetmiyor. Takvime bağlı bir program açıklamak gerekiyor.

      Sil
  21. Diyelim ki benim 5.000 tl maasim var, 7.000 tl de kredi kartim var..yani 2.000 tl fazladan harcama yapabiliyorum, bu ay da 7.000 tl'lik harcama yaptim ve donem sonunda 2.000'i odeyemedim..olmayan bir parayi harcadim cunku..ama banka veya kamu bu parayi kendi hesabindan benim yerime odeyecek, odemesi icin de 2.000 TL ekstra paraya ihtiyaci var..bu durumda soz konusu 2.000 tl de emisyon hacminin icinde mecburen yer aliyor mu Hocam?..yer aliyorsa her ne kadar karsilikli para yoktur desek de biz bunu gercek anlamda "karşılıksiz para basimi" olarak degerlendirebilir miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diyelim ki bankanın 100.000 TL'si var. Siz 2.000 TL kredi kullandınız ve ödeyemediniz. Bunu sizin yerinize kredi kartı kurumuna ya da harcamayı yaptığınız yere banka ödeyecek. Toplam para değişmeyecek.

      Sil
  22. Sayin Hocam, bir onceki yaziniza yaptigim yorumda enflasyon-kur-faiz dongusunun fiziken iflas etmis ekonomideki finansman cirpinisindan kaynaklandigini iddia etmistim. MB de mevcut kredileri yuzdurmenin tek yolunun para pompalamak oldugunu anlamis durumda, ve bunu sonuna kadar surdurecek. Ya bir mucize eseri ekonomi tekrar rayina oturacak, ki yapisal reformlarin olmadigi bir iklimde bu cok zor, yada hizla yuksek enflasyon-yuksek reel faiz cehennemine girecegiz. KIT'lerin yerine arz yonlu insaat faaliyetlerini koyduk, verimsizlik bataginda yine beyhude kurek cekiyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer MB, mevsim ve takvim etkileri dışında anormal miktarda para sürmüş ve bunu piayasada bırakmış olsaydı haklı olurdunuz.

      Sil
    2. Hocam, gelismeleri sizin blogunuzda yetkin kaleminizden takip etmek buyuk bir ayricalik. Okur yorumlarini aksatmadan cevaplamaniz buraya ayri bir forum ozelligi kazandiriyor. Gelismis ulkelerde sizin gibi egitimcileri universiteler, yorumculeri ise medya kanallari, birbirinden kapmak icin yarisiyor. Emekleriniz icin en candan tesekkurler...

      Sil
  23. Yani istikrar devam ediyor, sorun yok. Rahatladım hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MB'nin para arzını anormal olarak artırmamış olması istikrarın sürdüğü anlamına gelmez.

      Sil
  24. Hocam emisyon hacmindeki artış/azalışı detaylı anlattığınız bir yazınız var mıydı? Mesela merkez bankası para bastı diyelim. Kim bu parayı neyin karşılığında alıyor? Aklıma tek gelen açıklama tahvil faizi bu para ile ödeniyor olabilir. Bir de emisyon hacmi nasıl azalıyor? Eskiyen paraları merkez bankasına götürsek de bu para kaybolmuyor, yenisiyle değiştiriliyor. Dolaşımdaki para miktarının nasıl azaldığını anlamıyorum. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MB, bastığı paraları bankalara verir. İnsanlar bayram vb öncesi yanlarında nakit olsun diye bu paraları ATM'lerden çekerler harcarlar. Bu harcamaları alan kişi ve kuruluşlar bu paraların çoğunu bankalarına yatırırlar. Bankalar da bu paraları MB'ye yatırırlar. Böylece emisyondaki geçici artışın önemli kısmı MB'ye geri dönmüş olur.
      Eskimiz paraların (fersude paralar) değişimi farklıdır. MB bu paralar elinde geçtikçe bunları imha eder yerine yenilerini basıp piyasaya verir. Burada amaç sadece eskiyen paraların değişimidir, emisyon miktarı etkilenmez.

      Sil
  25. Hocam farklı bir soru ama bilgniz varsa cevaplamanızı isterim. Gazeteciler işten çıkarılıyor ve duyduğumuz bilgilere göre NTV içinde işten çıkarmalar olacak deniliyor. NTV için hükümet satış yapılmasını istemiş ama satmak yerine kapatırız denilmiş yakındada özellikle yerel seçimlerden sonra birçok gazete ve TV kapanacak deniliyor Medya tek eseli olacak mualif olan hepsi Terör medyası ilan edilecek deniliyor bunlar hakkında bilginiz varmı yada sizin NTV den ayrılmanız bu durumla alakalı mı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konularda bilgim yok. Benim NTV'den ayrılmamın nedeni bu değil. Ben muhalif ya da taraf değilim. Ben sadece tarafsız olarak yorum yaptım, eleştirilerimi ortaya koydum. Bana yetkili hiç kimse ayrılmamın gerçek nedenini açık bir biçimde söylemedi. Daha fazlasını söylemem. Çünkü yaşamımda çalıştığım hiçbir yer hakkında olumsuz bir şey söylemedim. Yaşanmıştır ve bitmiştir. İyisiyle kötüsüyle.

      Sil
    2. Selam 2339,

      Hocamızın yaşadığı, her yıl milyonlarca türk işçisinin yaşadıkları ile aynı,
      bir sebep bildirilmeden kapı önüne konulmak, bunu tüm türk firmaları yapıyor.

      Bunun tek sebebi, Türk sermayedarların ve büyük şirketlerinin insana hiç bir şekilde saygı duymaması ve değer vermemesidir.

      Bu yaşadığımız dönem ile bir ilgisi yok, her zaman böyleydiler.

      Bu sermaye ve şirketlerin saygısızlıkları o kadar artmıştı ki, şimdi onlardan daha üstün ve daha saygısız başka biri çıktı, şimdi insanlara yaptıklarının aynısını onlara yapıyorlar.

      Emin olun, Tayyip Erdoğan'ı sadece bu yüzden bile çok ama çok sevenler var.

      Benim emeklerimi çalan ilk 100 deki çok büyük bir firmanın başına kayyum atandı, sahipleri 2 yıldır hapiste.

      İnanın çok sevindim hapse girdiğine, hiç üzülmedim, ben sırf onların işi olsun diye İstanbuldan Anadoludaki üç fabrikalarına gitmiş, sorunlarını zamanında çözmüş, uçak masrafı, kiralık araba, otel masrafı yapmıştım, benim minik çocuğum hastanede iken. onlardan alacağım para ile tedaviyi ödeyecektim, benim paramı vermediler, aylar sonra telefonlarla konuşa konuşa zor ikna ettim onda da yarısından daha az verdiler.

      Ben hastaneye senet yapmak zorunda kalmıştım, sonra o senede icra takibi yapmışlardı.

      Recep Tayyip Erdoğan bir anlamda bu milletin çok sert bir tepkisidir, bunu asla unutmayın.

      Sil
    3. 1525,

      Bunları 7 8 sene önce düşünüyordum. Tayyip Erdoğan, sıradan bir Anadolu insanının almak istediği tüm o hıncı çok ama çok sert bir şekilde, önundekini yıka yıka aldı.

      Bundan cumhuriyetin tüm temel değerleri bile nasibini aldı.

      Bu böyle mi olacaktı? Şu anda millet inanın kimi başkan seçer ise, her şey onun kontrolünde olacak. Millet bir adamı severim, hepinize dünyanın kaç bucak olduğunu gösteririm dedi.

      Gösterdi de...

      Peki bunun karşılığında kaybettiği yüksek maliyete razı olarak mı yaptı millet bunu?

      Yoksa, ben zaten hiç yaşamadım diğerleri de yansın yaşamasın mı dedi?

      Sil
  26. Hocam acaba emisyonu nasil artirip azaltiyorlar. En son bayramda verilen ikramiyeleri saymassak nasil artirabildiklerini merak ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bayram gibi ekstra para talebi olan dönemlerde Bankalar, kendilerine yönelen para talebi nedeniyle MB'den para talep ediyorlar MB para basıp bankalara veriyor, onlar da müşterilerine veriyor. Sonra müşteriler paraları bankaları bankalar da MB'ye veriyor ve paralar geri gelmiş oluyor.

      Sil
  27. Hocam para basmanin kriterleri nedir? Hangi noktadan sonra basilan para enflasyon yaratmaz? Iktisatta hemen hemen her seyde olan denge noktasi para basiminda nasil olusuyor, grafigin x ve y eksenlerinde hangi degiskenler var?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genellikl enflasyon, büyüme ve nüfus artışı gibi göstergeler dikkate alınır. Ama bir ölçüsü yok.

      Sil
    2. GSYH kapasitesini asan kredi (para) enflasyon yaratir bkz Princes of the Yen kitabi. Ozel bankalar kredi verirken "hic yoktan" para yaratirlar, yani para basarlar. Merkez bankasindan para almaya ihtiyaclari yoktur. Piyasadaki dolasimda olan cogu para merkez bankasi degil ozel bankalarin verdigi kredi sonucu olusmus olan paradir.

      Sil
  28. Bu faiz oranlarının bir fabrikaya ne zararı olur.onceden kredi almışsa su krediye ihtiyacı yoksa.sonucda fabrika çalışıyor malını satıyor.ihracat yapıyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer kredi kullanmıyorsa bir zararı olmaz. Önceden aldığı krediyi yenilemesi gerektiğinde ucuzu kapatıp pahalıdan kredi alacağı için zararı olur.

      Sil
  29. hocam bu hayatta beni mutlu eden şeyler arasında simitin yeni çıktığını ve sıcak olduğunu görmek, odamda kitap okurken annemin mutfaktan çay hazır diye seslenmesi, gittiğim yerde sevdiğim insanların olması, cuma gününün kendisi, kırmızı ışığa takılmamak vs vs birde sabah bloğunuza baktımda yeni bir yazınızla karşılaşmak

    YanıtlaSil
  30. Hocam son 4 yılda emisyon hacmi 85 milyar liradan 160 milyara çıkmış kredi kartı kullanımının arttığı internet bankacılığı kullanımının arttığı bir ortamda emisyon hacmi neden 2 katına çıksın adamlar bal gibi para basmışlar işte bunun başka izahı yok gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son 4 yılda enflasyon artışı + büyüme + nüfus artışı ne kadar ona baktınız mı?

      Sil
  31. 2017 yılında emisyon artışında ciddi biçimde frene basılmış olmasına rağmen, iki haneye fırlamış görünüyor.
    yazdığınız cümlede, enflasyon iki haneye fırlamış mı yazacaktınız hocam ? elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet orada enflasyon sözcüğü atlanmış, ekledim, teşekkür ederim.

      Sil
  32. hocam dolaşımdaki para 2014 yılından bu yana aynı 85 milyar lira kalsaydı 160 milyara çıkmasıydı bu kayıtlı ekonomiyi desteklemezmiydi, ödemeler fiziki parayla değilde bankacılık sistemi üzerinden yapılsaydı daha iyi olmazmıydı, emisyondaki para 2014 gibi 85 milyar da kalsaydı bu faydalı mı olurdu zararlı mı olurdu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zararlı olurdu. O zaman piyasada likidite darlığı başlardı.

      Sil
    2. Peki şöyle bir soru sorayım örnek bankada param var bir miktar harcamalar için para çekmek istiyorum banka diyor ki piyasada likidite sıkıntısı var size para veremiyoruz kredi kartınız var gidin ne almak istiyorsanız bu kredi kartıyla alın ödeme günü geldiğinde de bankadaki hesaptaki paradan kredi kartı ödemenizi yapabilirsiniz, yani demek istediğim emisyon 2014 yılı gibi 85 milyar da kalsaydı 160 milyara çıksaydı bence likitide darlığı olmazdı bilakis kayıtlı ekonomiyi desteklerdi.

      Sil
  33. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyüme, reel olark yani enflasyondan arındırılarak hesaplanır. Daha doğrusu önce enflasyonla birlikte hesaplanır buna nominal büyüme denir sonra o yılın fiyat artışları giderilir ve buna da reel büyüme denir. Bizim yüzde 7,4 dediğimiz büyüme bu reel olanıdır. Öteki pek konuşulmaz.

      Sil
  34. Fatih Kömürcüoğlu9 Temmuz 2018 09:20

    Eskiden devlet kurumlarının bir ağırlığı vardı. Siyasilerin, hayatın gerçeklerine aykırı taleplerine prim verilmezdi. Siyasiler de bu duruma saygı gösterirdi. Merkez Bankası uzun süre Geç Likidite Penceresini birilerinin gönlünü hoş tutmak için Politika Faizi olarak kullandı. Doğal olarak şimdi bizde ATM'den gıcır paraları alınca şüpheye düşüyoruz. Merkez Bankası günü kurtarmak için yanlış işlerin içinde olmaz diyemiyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız insanların bu göstergeler ve açıklanan veriler hakkında kuşkularının artmasında devlet kurumlarının itibar kaybına uğraması çok etkili oldu.

      Sil
  35. hocam biraz alakasız ama bir sorum olacak. Büyüme hesaplanırken neden ÜFE yerine TÜFE kullanılıyor? Ayrıca anladığım kadarı ile vergiler de işin içene katılıyor. Vergi harici büyüme yada GSYH hesaplanıyor mu?

    YanıtlaSil
  36. Merhaba Hocam,

    Şu an için sabit kur ihtimali var mıdır sizce ?

    YanıtlaSil
  37. "Yanıtla" düğmesi bende çalışmıyor; bu nedenle ilgili kısma yazamadım. Emisyon genişlemesi gereği hesabına niçin nüfus artışı da katılsın ki. Emisyon dolaşan meta fiyatlarının toplam fiyatıyla orantılı olmalı ki bu da dolaşım hızının aynı kaldığı varsayıldığında 1) enflasyonu 2) büyümeyi içerir. Nüfus iki katına çıksa emisyon iki katına mı çıkmalı yani üretim değişmemişken?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nüfus artışının yeni talep yarattığını düşününce katılması haklı görünüyor.

      Sil
    2. Ben Nufus artisdan ziyade calisabilir nufus artisinin ele alinmasindan yanayim. 18-65 yas

      Sil
  38. Hocam parayı hala neden basıyıruz benim kayıt sıkı ekonomi için bir teorim var o da parayı dijitalleştirmek yani kağıt parıyı piyasadan çekmek en azında 200-100-50 ₺yi piyasadan çekmek bu mümkünmü dür acaba size danışmak isterim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herhalde para politikasi ile ilgili en az sorunun yasandigi seyi cozmeye calismissiniz. Plastik para basmak daha mantikli ama.

      Sil
    2. İyi de herkes bunu kullanmıyor ki.

      Sil
  39. Hocam merkez bankası bu emisyon artışını en çok hangi para politikası aracıyla yapıyor? Açık piyasa işlemleriyle mi yoksa bilmediğimiz farklı bir araçla mı?

    YanıtlaSil
  40. Hocam emisyon hacminin her sene yükselmesiyle 5 sene içerisinde neredeyse iki katına ulaşmış olması, uzun vadeli önlenemez bir enflasyonu beraberinde getirmez mi? Hacmin bu şekilde ekonomik büyümeyle doğru orantılı büyümesi normal mi, hacmin ekonomik büyümeden daha düşük olduğu örnekler yok mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her ekonominin kendine özgü gelenekleri var. Bizdeki de böyle.

      Sil
    2. Enflasyon-severiz yani :) Enflasyon aracılığıyla seviliyor da olabiliriz.

      Sil
  41. Evet geçen hafta ayrıldı. Bir başka mecrada yayın yapmasını bekliyoruz.

    Ahmet K.

    YanıtlaSil
  42. Hocam emisyon verileri aylik ortalamalarmi ? Yillik kumulatiflermi ?

    YanıtlaSil
  43. Hocam yine cok aci bir haber ile sarsildik dün biliyorsunuz. Belli ki herseyimizde oldugu gibi büyük bir ihmalin sonucunda 24 Hayat söndü. Allahtan rahmet dilemekten baska birsey yapamiyoruz.

    Devlet büyüklerimiz yine en tepeden baslayarak güzel türkce ve dini metinler ile taziyelerini sunuyorlar. Yüce Allahtan bir daha olmamasi icin dileklerde bulunuyorlar.

    Yillar önce hizli tren faciasinda hayatini kaybeden 41 insanimizda da oldugu gibi yüce Devletimiz ve milli Hükümetimiz geregini yapmis.

    2 Makinist gözaltina alinmis. Büyük ihtimalle sahte kimlikler ile yurtdisina tüyecek, ve bu kahreden olayin sorumlulari olarak kayiplara karisacaklardi.

    Hocam sormak istedigim..

    Nedir bu ülkenin bu Makinistlerden cektigi.?

    Halbuki ne kadar güzel isleyen bürokrasimiz. Piril piril liyakatli yöneticilerimiz.. Bakanlarimiz müstesarlarimiz, Kamu kurum ve kuruluslarimizin uzman yöneticileri varken bu makinistler her tasin altindan cikiyor ve herseyi berbat ediyorlar. Insanlarimizin hayatlarina malolan sorumsuzluklar yapiyorlar. Canla, basla, sorumlulukla calisan Devlet büyüklerimizin calismalarini lekeliyorlar.

    En agir ceza verilmeli. Haksizmiyim Hocam.?


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hukumetin bir sucu yok hava muhalaefeti hasebiyle tren devrilmis. Allahin takdiri isi.... Bu durumda hukumeti ve ulastirma bakanligini suclamanin bir faydasi yok.Bunlar dis guclerin emperyalistlerin bizim uzerimizdeki oyunu...

      Boylesi bir felakette yapilmasi gereken milletce kenetlenip yaralilara acil sifa olenlere rahmet okumak gerekli. Aksi halde onu bunu suclayarak dis guclerin oyununa geliriz mazallah. Dis gucler suan inanin bana bizim bu hallerde olmamizin sebebi oldugu kadar bu hallere dusmemizin de sevincini yasamaktadirlar.

      Yapacak bisey yok Allah yazmis kaderi Allahin isi bu kaza meleklerden hz mikail yagmur yapmis hz azrailde kaza ile cana kastetmis. Keske mala gelseydi amma cana da gelmis.

      Emperyalistler kapitalistler imf abd avrupa feto lobisi bizim uzerimizde oyunlar oynuyor. Eskiden sosyalistler cokca derdi her olumsuz sey icin emperyalistlerin dis guclerin isi diye gercekten haklilarmis

      Sil
  44. hocam hükumet daraltıcı maliye politikalarına geçmediği sürece Merkez Bankası ne kadar daha faiz artırabilecek?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daralma belli bir siniri asarsa da bu sefer doğal buyumenin de altına inmez miyiz? Şöyle sorayim, para politikasi zaten yeteri kadar sıkılastiysa maliye politikasinda fazla bir sıkılaşma olumsuz sonuçlar yaratmaz mi? Ekonominin fazla sogumasi gibi.

      Sil
    2. Bir ekonomi sürekli risk üretiyorsa orada ister faiz artırın ister maliye politikasını sıkılaştırın sonuç alamazsınız. Türkiye'nin önceliği risk yaratmamak olmalı.

      Sil
  45. merhaba,

    Cüneyt akman'ın karşılaştırmalı olarak bakıldığında bu konuda farklı bir yorumu var.

    http://www.paraanaliz.com/2018/yazarlar/cuneyt-akman/rejim-insasi-turkiyeye-pahaliya-patliyor-23649/

    YanıtlaSil
  46. Asgari ücrete yapılan artışların enflasyona etkisi ciddi boyutta mi bunu nasıl anlarız ve asgari ücret yaşam koşulları açısından çok düşük ama ülke koşullarına göre yuksekmidir kısaca asgari ucret ciddi bir yapısal reform alanimidir sayın hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir şeyin yapısal reform olması için kendisinden öte sonuçlar vermesi gerekir.

      Sil
  47. Hocam para arzından bahsederken özel bankaların kredi verirken para yarattığını gözönünde bulundurmamız gerekir bence (borc odenince para yokedilir). Steve Keen'in bulguları bu alanda çığır açmıştır. Ona göre para arzını ölçerken M1, M2 ölçütleri yeterli değildir, merkez bankası para basar ama daha fazlasını özel bankalar kredi verirken "basar".

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. M1 ve M2'nin içinde bunlar derece derece (mevduat açısından) var.

      Sil
    2. M1, M2 icinde kredinin etkisi mevduat uzerinden olculebilir mi diyorsunuz hocam? Bu yeterli olmayabilir. Krediyi alan makinaya yatirim yapmis olabilir, parayi senet, gayrimenkulda tutuyor olabilir, ya da ithalat.. bu paranin cogu mevduatta gozukmeyecektir.

      Sil
  48. zaten merkez bankasının işi nedir. piyasayı regüle etmek için para basar, ya da piyasadan para çeker.
    HOCAM YAZINIZIN ZAMANLAMASI HARİKA OLMUŞ (Benim açımdan tabi)
    teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  49. Hocam iktisat fakultesinden yaklasik 10 sene once mezun oldum, oyle cok iyi bir altyapi olusmamis bende ki bir seyi anlatırken hatta anlarken cok zorlaniyorum. Asagidaki sorumlarimi boyle değerlendirin lutfen.

    1) Para arzi, miktari diyince ilk akla Fisher Equatin gelir sanirim. M.V=P.Q
    Bu esitlige bakarak aslinda karsilikli para basimi vardir diyemez miyiz? Cari fiyatlarla olusan uretimi paranin dolasim hizina bolunce gereken para arzina ait bir rakama ulasiyoruz.

    2. Sonra aklimiza Friedman gelebilir, cunku Keynes'in tam tersi olarak enflasyon sadece parasal olgudur diyerek, enflasyonu ancak para arziyla kontrol edebiliriz diyor. Yani, para arzi artarsa enflasyon artar diyor. Peki, 2008'de US tum dunyaya dahil para arzini arttirdigi halde, kendi ulke icinde enflasyon neden artmadi? Hatta her zaman deflasyona girmekten korktu? Friedman'in bu görüşü etkinliğini yitirdi mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fisher formulunu

      C_r V_r = P_r Q_R = P_r Y ve

      C_f V_f = P_f Q_f diye degistirmek gerekiyor, C_r reel ekonomiye verilen kredi, C_f yapay (fake), spekulatif ekonomiye verilen kredi. Para arzi yerine kredi arzi kullanilmali.

      https://www.postkeynesian.net/downloads/Werner/RW301012PPT.pdf

      Sil
    2. 1. Fisher denklemi aslında sadece bir totolojidir. (Totoloji, bir bileşik önermenin kendini oluşturan önermelerin her değili için daima doğru sonuç vermesi durumu. Bir şeyi kendi kaplamıyla tanımlayan tanımlardır. Bu tür tanımlar yeni bir bilgi vermez.) Çünkü V'yi bulmak için PQ/M denklemine başvurmanız gerekir. Yani sadece bir gösterim ve anlama amaçlı kullanılmalıdır.
      2. Friedman konuya yalnızca talep enflasyonu açısından bakmıştır. Tanımı talep enflasyonu açısından doğrudur.
      Ekonomi teorileri, hipotezleri evrensel değildir. Çoğu ABD'de ortaya atılmış bu teoriler burada aynen geçerli değildir. Mesela bizde enflasyona neden olan bir kur artışı meselesi var. Bunu bu denklemin ya da Friedman'ın tezinin neresine koyabiliriz? İstediğiniz kadar para arzını kontrol edin kur yükseliyor ve sizin maliyetleriniz artıyorsa enflasyon olur.

      Sil
    3. Fisher formune aslinda "esitlik (identity)" diyorlar, bu tanim daha uygun belki - matematiksel bir degeri var, cunku esitligin sol tarafi farkli bir sey sag tarafi farkli bir sey soyluyor. Bir taraf satis diger taraf alis, satilmis bir sey alinmis olmalidir, bu bakimdan esitlik. V hesabi ilginc hocam, bu hesap eger M icin C (kredi) kullanilmazsa sabit cikmiyor. Werner bunu gosterdi.

      Kur meselesi para arzi (kredi) ile direk alakali, Japonya / ABD kuru uzerinde bu da gosterildi.

      https://youtu.be/nlwmGTq7FKQ?t=1408

      "Enflasyona neden olan kur artisi", tam tersi dogru degil mi? Enflasyon kurlari etkiler... Paranizin degeri dusecekse yerli yabanci paranizi satacaktir?

      Sil
    4. Evrensellik konusunda cikintilik yapmak istiyorum yine hocam, mesela surada Tyler Cowen'in dersinde

      https://www.youtube.com/watch?v=gi7jx5IJtik

      hem MV = PY formulu gayet merkezi sekilde anlatiliyor hem de enflasyon (P'nin artisi) konusunda Zimbabwe ornegi veriliyor - Mugabe para basmistir, para degeri dusmustur. Ayni durum ABD icin 70'li yillarda gecerlidir. Evrenselligi TR'de bulamadigimiz noktada bence teorilerimiz yanlis demektir, ben konuya bu sekilde yaklasiyorum.

      Sil
    5. "Her etkiye eşit güçte karşı yönde tepki olur" fiziksel ifadesi kadar totolojiyse bu da o kadar totolojidir. "Satılanlar ainmiş demektir", bunu söylüyor. Fakat aynı şeye iki farklı yönden bakınca farklı parametreleri birbiriyle ilintirebilirsiniz, böylece ilginç yeni formülasyonlara erisebilirsiniz. Burada post-Keynesian'lar "identity" kelimesini kullanır, totoloji degil - yani yerçekim gibi, etki-tepki gibi tartışılmaz kanunlar bunlar. Dandik bir bilim dalı olan ekonomi özellikle bu tür kanunların üzerine titremeli çünkü elde avuçta doğru dürüst başka bir şey yok.

      Sil
  50. Hocam fed ve avrupa merkez bankası karşılıksız para basarken sorun olmuyorda bizde neden oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onlar enflasyon yaratmaya uğraşırken biz enflasyondan kurtulmaya çalışıyoruz da ondan.

      Sil
    2. Orada da sorun oluyor. FED ve ECB enflasyon yaratiyor, ama enflasyon emlak piyasasinda. ECB bunu bilerek yapiyor bu arada, balon sisiriliyor siriliyor, sonra patlatiliyor, arada panik olacak ve karambolda AB derinlestirilecek.

      http://www.res.org.uk/view/art5jul13features.html

      Sil
    3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    4. Dolar ve euro kuresel paralar gecmisleri ve bugunleri itibariyle genis cografyaya genis kitlelere hitap eden genis kitleler tarafindan kullanilan itibar edilen ve benimsenen bunu da fiyat istikrari kosullarinda yapan uzun yillarin ekonomik siyasal bolgelerinde huzur baris istikrarina sahip para birimleri.

      Bundan dolayi bu para birimlerine talep itibar ve guven ilgi her zaman her yerde mevcut bulmaktadir. Boyle oldugu icin bu para birimlerine sahip ulkelerin piyasaya kendi deflasyon veya dusuk buyume dusuk enflasyon kosullarindan oturu para surmesi merkezlerinin para basmasi herhangi bir sorun yaratmiyor. Cunku basilan her paranin alicisi itibari ve guveni var. Boyle olunca da para basmak bizim gibi onlarda sorun yaratacak duzeyde olmuyor.

      Bizim ise kullandigimiz TLnin gecmisi hitap ettigi cografya ortada. Gecmisi yuksek ve istikrarsiz enflasyona sahip cografyasi ise sadece Turkiye cografyasi ile sinirli bir para biriminde parasal genisleme yapmak sikintilara gebe olmaktir.En basta enflasyona sonra da devuluasyona sebebiyet vermektir

      Ancak unutmamak gerekir ki Bir donem YTLnin guclu oldugu degerinin stabilize oldugu enflasyonun dusuk oldugu 2005-2010 arasinda cevre ulkelerde YTL degisimde ufak capli esnaf toptan ticarette itibar goren kullanilabirligi olan bir paraydi. Ayni sekilde 50li 60li yillarda bir donem ortadogunun ozellikle de Lubnanli tuccarlarin ilgi gosterdigi kasalarinda bulundurdugu ticari hayatlarinda degisim olcusu olarak kullandigi bir para birimiydi TL

      Sil
  51. Merkez Bankası Para mı Basıyor?
    Cevap: Evet. Başka kim basacaktı ki :-)

    İş bu ironik başlık bir yana. Bu konuda tek yetkisi olan kurumun bile guvensiz sorulara maruz kalmasi akıl kari değil.

    Neden biz böyle olduk hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben kendi çapımda yanıtımı Değişim Sürecinde Türkiye'de vermeye çalıştım.

      Sil
  52. Hocam gelir dağılımı daha adaletli olan ülkelerde enflasyon yok hatta enflasyon oluşturmaya çalışılıyor. Bizim gibi geli4 dağılımı çok bozuk ekonomilerde enflasyon sürekli kronik sorun halinde ve bu gelir dağılımını ve işsizlik gibi sorunları dahada büyütüyor. Yani doğru oranlı gelir dağılımı olan ülkelerde bugün enflasyon sorunu yok fakat adaletsizliğin olduğu tüm ülkeler bu konuda çok sorunlu hatta petrol ihraç eden ülkelerde böyle rusya iran vb gibi ülkelerde ciddi sorun parasının değeri yok enflasyon sorunu var. Kabile şeklinde yaşanılan katar gibi yerler hariç zaten 2 milyon nüfuslu ve zaten halkı çok fakir belirli aileler petrol zengini suudi arabistan gibi. Gelir dağılımı bozuldukca enflasyon sorunu her yerde mevcut. Aldığı parayı sadece zorunlu ihtiyacına karşılayan insan tasarruf yapamazsa uretemezde üretme hat eli kurma da çabuk zengin olmanın peşine gider yada yolsuz olur. Insanların bu asgari ücret denilen zekat ile sadece aylık ihtiyaçlarını bile karailayamazken buna adaletli denilemezken asgari ücreti çok maliyetli gören herkes akıl tutulması yaşıyor demektir. Bu ilişki arastiricinda çok ilginç yerlere kadar gidiyor uzun ve üzerine tez yazılması gerekir

    YanıtlaSil
  53. Hocam yazılarılarınızı ilgiyle takip ediyorum.Merkez bankaları bastığı karşılıksız paraları bankalara uygun bir faizle vermektedirler.Bankalarda bunu müşterilerine vermekte veya satmaktadırlar.Benim aklıma takılan bankalar niye dışardan sendikasyon kredisi almaktadırlar.MB karşılıksız TL basabilmekte faizi belirlemekte vede ciddi bir döviz rezervide var.Piyasa şartlarını kontrol edemezmi.Serbest piyasa ekonomine aykırımı hareket etmiş olur.Peki ya krediler onlarda paranın karşılıksız basıldığı gibi karşılıksız verilebilirmi?

    YanıtlaSil
  54. Konu disi olacak ama bankalarin kaynaklari Mevduat ve MB'dan yaptiklari borclanmalar temel olarak bildiklerim.

    A) Cevremdeki herkes mevduatini en fazla 45 gun civarında bağlıyor, 45 gu sonunda yine faizde kalıyor ama yine de garantisi yok. Mevduat 45 gunlukken nasil ornegin 24 ay vadeli kredi verebiliyorlar?

    B) Ayni sekilde MB'dan gecelik ya da 1 hafta vadeli borclaniyorlar, cok cok kısa bir vade bu. Buradan aldiklari para kredi kaynagi olamaz bu durumda. Belki hesap edilemeyen kucuk montanli yarin ya da ertesi gun dahi kapatilabilecek günlük islemler icin kullaniyorlardir benim mantigima gore.
    ....
    Bunlardan yola cikarak 2 sorum var size. Simdiden teşekkür ederim Hocam, hicbir yerde aciklama bulamıyoruz boyle seylere.

    1.Bankalar mevduat vadesinden daha uzun vadeli kredilerini neyle fonluyorlar?

    2. Bu kadar kisa vadeli borc veren MB'nin borc verme faizi neden bu kadar cok konusuluyor ve piyasada etkili olabiliyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bankaların kaynaklarına dışarıdan alınan borçları da (sendikasyon kredileri) eklemek gerekir.
      A) Türk bankacılık sisteminin en büyük sorunlarından birisi bu vade uyumsuzluğu. Bunu ancak kaynak maliyeti ile kredi faizi arasını açarak karşılıyorlar. o nedenle krdi faizleri yüksek.
      B) Doğru tespit, MB'den alınan para açık kapatmaya yönelik.
      1. Mevduat ortalama olarak aynı düzeylerde kaldığı için sorun çıkmıyor. Kredi faizi yükseliyor.
      2. MB faizi sadece miktarı değil aynı zamanda beklentileri de etkiliyor. Yani faizi artırdığında bankalar enflasyonun artacağını beklemeye yöneliyor ve onlar da faizi artırıyor. Yani MB faizi sadece piyasadaki küçük hacmiyle değil beklentileri etkilemesiyle de etki yaratıyor.

      Sil
    2. Cok teşekkürler Hocam

      Sil
  55. Hocam kabine açıklandı dolar ve Euro % 3 yükseldi piyasa kabul etmedi galiba bu kabineyi. Cumhurbaşkanı tarafsız bakanlar olacak dedi ama en taraflıları bakan oldu kabineye girdi. Genrkurmay başkanı bile savunma bakanı oldu. Ekonomi Damat Berat Albayrak'ta, Ticaret bakanı Ruhsar pekcanda DEİK Türkye suriye iş konseyi başkanı ilginç geldi bana Elektrik mühendisiliği mezunu ama Yurtdışı birçok ülke ile ticaret yaptığı için ticaret bakanı seçildi sanırım fakt bu ülkeler genelde Asya ülkeleri sizce bu kabineden beklentimiz yüksek olmalı mı demiyorum fakat beklentimiz olmalı mı birazda olsa.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Reis bu işleri piyasadan daha iyi bilir.

      Yakında döviz çöker merak etmeyin.

      Dış güçler kabineyi korkutmak istedi ama başaramazlar.

      Sil
    2. Konuyu kişiler değil sistem meselesi olarak gördüğüm için kişilerle ilgili yorum hiçbir zaman yapmıyorum. Sistem konusunu ise son kitabımda yazdım zaten.

      Sil
    3. Dogru söylüyor. Dolar daha ilk günde 4,56 dan 4,75 e cöktü.

      Sil
  56. Hocam, ben kabineyi çok beğendim açıkçası. Hepsi konusunda uzman, değerli kişiler. Özellikle hazine ve maliye bakanımız sayesinde borcam ihracatının patlayacağına, yıllardır atıl durumdaki bor yataklarımızın değerlendirileceğine inanıyorum. Her türü kötülüğün anası olan faiz bu sayede düşecek, enflasyon canavarı da bunu izleyecektir. Vatanımıza, milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Ülkemizin bu kabine ile coşacağının en önemli göstergesi, 4,50'nin altına inmek üzere olan doların bir anda 4,70 seviyelerine fırlamasıdır. Dış güçlerin ne kadar rahatsız oldukları buradan da belli zaten. Şimdi kredi kurluşları da not düşürmeye başlarlar. Uzak görüşlü olmanın yararını burada göreceğiz: Yerli ve milli kredi derecelendirme kuruluşu. Artık bizi kimse tutamaz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yerli ucagimiz da havada diye yazmayi unutmussun. Sen de olmayan yerli ucagimiz gibi iyi ucmussun. Dikkat et de inisin sert olmasin tepe ustu.

      Sil
    2. adsız 9 temmuz 2018 23:14, 2001 şubatında dolar kuru 680 den 1120 ye birkaç saat içinde çıktığında neden dış güçler demediniz. hatta bu halk neden demedi ki ecevitin ulusal duruşu yüzünden dış güçler ekonomimize saldırdı ve büyük manipülasyonla o hükümeti krize sürükledi demedi. arkasında durmadı. bakıyorum söz konusu sözde reis olunca azıcık dolar yükselince hemen dış güçler demeye başladınız. samimi olun bir kere de samimi olun be kardeşim yahu!..

      Sil
  57. merhaba hocam,
    Hocam biz dolara endeksli para neden basıyoruz da üretim mukabili para basmıyoruz?

    YanıtlaSil
  58. Hocam açıklanan kabine beklentinin çok fazla uzağında kaldı özellikle ekonomi konusunda bence zorlu koşullarda beklenti çok farklıydı. Bakan yardımcılıklarını besleyip gösterilen yada vitrine çıkarılan bir bakanlar kurulu gibi olur mu. Yani arka planda ki insanlar bakandan çok daha güçlü isimler olur mu beklentimiz bu yönde artık. Piyasa zaten sert tepki verdi kabineye görüldüğü gibi. Sizin dusunceniz nedir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beklenti karsilanmayinca beklenen Dolar kuru belirdi. An itibariyle 4,75

      Sil
    2. Yerli ve milli bir kabine, Türkiye gerçeklerini çok iyi bilen insanlar,
      Alanında uzman kişiler,
      Ben şahsen hepsine güveniyorum,
      Dış güçler her ne kadar kumpas için uğraş sa bile,
      Bu kabine bizi kurtaracak.

      Sil
    3. Konuyu kişiler değil sistem meselesi olarak gördüğüm için kişilerle ilgili yorum hiçbir zaman yapmıyorum. Sistem konusunu ise son kitabımda yazdım zaten.

      Sil
    4. O Kabine sizi kesin kurtaracak. Hep birlikte görecegiz. Zaten Kabileler kendilerini kurtaracak kabile reisleri ararlar. Birisi de cikar Reis ve kurtarici olarak senin gibi kurtarilmayi baskalarindan bekleyenleri kesin kurtarir. Buraya da yaziyorum 5 yil yil icerisinde kesin kurtulacaksin.

      Sil
    5. Maliye bakani sahibinin sesini tekrarlayacak dogal olarak. Bu da faizler tekrar dusurulmeye baslanacak demek. Piyasa bunu gordu onceden tepki verdi. Simdi bekle gor modunda ama mucize beklemeyin derim bu kabineden, sonucta bu sistemde sadece baskanin borusu oter o kadar, Fatih Altayli da bugun yazdi, baskana uymazsan gorevden alindigini twitter'den ogrenirsin.

      Sil
  59. Kabine beklerken, Kabile çıktı aynı kabileden kişiler farklı düşünce yok yeni KABİLE hayırlı olsun ne diyelim bize bu yakışır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neden sasiriyorsun? Kabile haline getirilen Türk milletinin basina bir Kabile Reisi yakismaz mi?

      Sil
  60. Türkiyed tarla fiyatları neden dünya ortalamasının uzerinde.tarimdan para kazanmak zor olmasına ragmen.ben 10 tane inek aldım hesaplıyom sütun kiloasu 1.2 TL ye geliyor satisim 1.8 nasıl para kazanacak..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O tarlalarin altinda Dünyanin en zengin maden yataklari var da ondan. Küresel sebekeler ve onlarin Türkiyedeki yalayicilari kendilerine verilecek lokmalar icin degerinin üzerinde fiyatlar ile bitmis Türk ciftcisinin elinden aliyorlar.

      Trakyanin kücük bir arastirma ile ne hale getirildigini anlamak mümkün.

      Sil
  61. Kabine 16 Bakanlık yapıldı bunların 4 tanesi Trabzonlu bakan yani 1/4 Trabzonlu bakan olmuş. Gerçekten 81 vilayetli ülkemizde 16 bakanlıktan 4 tanesi aynı il bakanlarından oluşması çok tarafsız bir kabinenin gerçeği olmuş.

    İÇİŞLERİ BAKANI: SÜLEYMAN SOYLU
    HAZİNE VE MALİYE BAKANI: BERAT ALBAYRAK
    SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI: MUSTAFA VARANK
    ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI: MEHMET CAHİT TURHAN

    Benim adamım anlayışı devam etmiş anlaşılan değişen birşey yok herşey ortada beklentiye gerek yok Sistem değişti Ekonomi Şahlanacak 2023 hedeflerine koşacaz hep birlikte.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Göreceksiniz Türkiyeye para yagacak. Hele bir 2023 gelsin göreceksiniz neler olacak. Kahraman Türk milleti anladiginda bir defa daha cok gec olacak. Layik olduklari sekilde yönetilecekler.

      Sil
    2. Bosuna kabine degil kabile demiyorlar.

      Sil
    3. 10 sene once 2023 hedefleri koymak mantikliydi. Artik 2023 diye zorlamamak gerek, 2453 hedefleri koymak daha dogru :)

      Sil
  62. Hocam hazine ve maliye bakanı siz olursunuz diye düşünüyordum ben.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir şey iki nedenle mümkün değil: (1) Bana teklif edilmez. (2) Teklif edilse bile ben kabul etmem.

      Sil
    2. kişileri kanuna uydurmak yerine kanunları kişilere özgü kişilere uydurmaya çalıştığımız sürece mahfi hocam değil keynes bile gelse bu ekonomiyi düzeltemez çok kötü bir dönem bizi bekliyor ekonomik kurumlar bağımsız karar alamadığı sürece işimiz çok zor

      Sil
  63. Hocam artık sizi bu ülkeye hizmet ederken görmek en büyük arzumdur.Gönül isterdi ki dün akşam hazine ve Maliye bakanı siz olaydınız..O zaman görürdüm parite,endeks ve emtia nasıl şekil alıyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tür konular kişilerle çözülemez. Bu bir sistem işidir. Sistem yanlışsa ve siz o sistemin yanlış olduğunu kabul etmiyorsanız dünyanın en bilgili en akıllı adamını da getirseniz olayı çözemez.

      Sil
  64. Hocam sizin kalitenizde birini zaten bu kalitesizlik icinde gorsek biz uzulurduk bu kabile adami yipratir hocam

    YanıtlaSil
  65. Hocam merhabalar. En son ne zaman pazara çıktığınızı bilmiyorum ama imkanınız varsa bir kere tezgah arkasında durmayı deneyebilir misiniz ? Ben pazarcı bir ailenin oğluyum ve tezgah arkasında durdugum vakitlerde fark ettim ki insanların ellerinde küçük banknotlardan mevcut değil. Çoğunluk olarak vatandaş 50-100₺ gibi kağıt paralara sahip. Bu durumun artan enflasyon ile ilgisi var mıdır ? Teşekkürler iyi çalışmalar..

    YanıtlaSil
  66. Kur (altın, dolar vs.) Belirli bir saatten sonra durmuyor mu ? Yani kur hareketliliği o gün sona ermiyor mu? Boyle biliyordum ama dun aksam saat 21 civarı hareketliydi bilgilendirebilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dünya (saat farkları nedeniyle) 24 saat işlem yapıyor, bizde kapanınca Amerika açık orası kapanınca uzakdoğu açık.

      Sil
  67. Hocam yeni ekonomi beklentiniz nedir.
    Bankalar kredileri imkanlarını sonuna kadar kullandırdı artık bankalarda imkan kalmadığına göre, Kamu borçlanması ile devam edilirse hem özel sektör hem kamu borcu borcu ikiside çoğalınca elimizde birşey kalmamış olacak yanlış mı düşünüyorum. sizin beklentiniz nedir merak ediyorum.

    YanıtlaSil
  68. Kur (altın, dolar vs.) Belirli bir saatten sonra durmuyor mu ? Yani kur hareketliliği o gün sona ermiyor mu? Boyle biliyordum ama dun aksam saat 21 civarı hareketliydi bilgilendirebilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu saatlerde Okyanus ötesinde gün yeni basliyor Dostum. Dolar kurunun Türkiyede mi belirlendigini saniyordun.?

      Sil
  69. fx piyasalar 5/24 çalışır..küresel piyasa olduğu için güneşi takip eder...burda geceyken diğer ülkeler güne yeni başlıyor olur..ama cumartesi pazar kimse çalışmaz :)

    YanıtlaSil
  70. hocam,bankaların yarattığı kaydi para da bu emisyon hacmine dahil mi..

    YanıtlaSil
  71. Ya adsiz kardes . Cok merak ettim kimsin. Adsiz rumuzuyla bir yorum ok 2 yorum hadi diyelim 3 eh sabir diyelim. Ekonomi matematiktir matematikte bir bilinmeye 2 bilinmeyen 3 bilinmeyen olurda 50 bilinmeyen olursa o matematik degil palavradir. Fikirlerine guveniyorsan once kendine guveneceksin cikacaksin meydana. Boyle adsiz adsiz yazarsan yazdiklarin o ... tan teyyare ehemmiyetinde olur.

    YanıtlaSil
  72. ben şuna inanmıyorum..enflasyon oranları gerçeği yansıtmış olsa bazı temel gıda maddelerine gelen yüzdeyüz zamlar var,resesyon zaten var,stagflasyon da var ayrıca..üretim düşük ve bu üretim pastasından pay alabilen kesim de çok az...cari açık ve bütçe harcamalarını saymıyorum.Bu saatten sonra bu iş tasarruf ile düzelir mi..? önce tüik gerçek rakamları verse örneğin her verdiği rakamı 3 ile çarpsa da öyle başlasak şu işe..nasıl olur ?

    YanıtlaSil
  73. C7 sutunxsatır negatif değil mi?

    YanıtlaSil
  74. emisyonun ekonomi büyüklüğüne oranı nasıl? diğer ülkelerle kıyaslanınca mesela?

    YanıtlaSil
  75. Elinize sağlık hocam çok güzel bir yazı olmuş, ancak kafama takılan bir kaç nokta var.

    20 günlük süreç içerisinde(14 haziran 2018-5 temmuz 2018) nasıl emisyon ve enflasyon değerleri bu kadar farklı olabiliyor? Emisyon değeri azaldığına göre, piyasaya giren para geri mi çıkıyor?

    Bir de piyasaya para sürmekten tam olarak kastımız nedir? MB'nin bastığı parayı ticari bankalar aracılığıyla kredilendirmek mi? Eğer öyleyse, merkez bankası bunu faizi değiştirmeden bayram öncesi nasıl arttırıyor?

    Şimdiden teşekkür ettim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam bana neden yanıt vermiyor orsunuz :(, çok mu cahilce sorulardı?

      Sil
  76. Merhaba Sayın Hocam;

    Prof.Dr Haydar Baş'ın verdiğim linkteki videosunda ; Türkiye'nin milli parası olmadığını, paramızın dolar karşılığı basıldığını ifade ediyor.Siz bir soruya cevabınızda bunun doğru olmadığını belirttiniz.Sizin fikirleriniz bana göre daha tutarlı gelmekte.Amacım sizleri ölçme,değerlendirme,karşılaştırma değildir,haddim de değildir.Lakin bir prof yanlış ise, böyle bir açıklamayı neye göre nasıl yapar, çok merak ediyorum.Yoksa bizim bilmediğimiz veya bilmememiz gereken bir şeyler mi var.Saygılar, hürmetler...

    https://www.youtube.com/watch?v=SV9Ut5xtbdA

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi