Altının Zamanı

Dünya tarihi boyunca toplam 165 bin metrik ton altın çıkarıldığı tahmin ediliyor. Son on yılın ortalamasına bakarsak yıllık altın üretiminin toplam 2450 metrik ton dolayında olduğunu görürüz. 2010 yılı verilerine göre altın üretiminde ilk beş ülke şunlardır: Çin, ABD, Avustralya, Güney Afrika, Rusya. Yine 2010 verilerine göre altın tüketimindeki ilk beş ülke şunlardır: Hindistan, Çin, ABD, Türkiye ve Suudi Arabistan.

2011 yılsonu itibariyle merkez bankalarındaki altın rezervi bakımından en üst sırada ABD (Fed) yer alıyor. Onu sırasıyla Almanya (Bundesbank), İtalya, Fransa ve Çin Merkez Bankası izliyor.

Altının fiyatı (USD/Ons olarak ölçülür) son on yılda inanılmaz bir sıçrama sergilemiş görünüyor. 1900 yılında 18,96 USD/Ons olan altın fiyatı, 1950’de 34,72 USD/Ons’a, 2000’de 279,11 USD/Ons’a ve 2012 sonunda 1,695 USD/Ons’a yükselmiş. İlk elli yılda % 83, ikinci elli yılda 8 kat artan altın fiyatı son 12 yılda 6 kat daha artmış görünüyor. Buna karşılık son yılda düşüşe geçerek 1.240 USD/Ons düzeyine gerilemiş bulunuyor.

Son 5 yılda altın fiyatlarındaki görünüm şöyledir (grafik www.goldprice.org dan alınmıştır):


2006 yılının ortalarında başlayan hızlı fiyat yükselişi 2008 ortalarından 2009 ilk çeyreğine kadar düşüşe dönmüş sonra yine çıkışa geçmiş görünüyor. Çıkış, 2011 sonundan itibaren inişli çıkışlı ama genel olarak iniş yönünde bir eğilim almış, 2013’den itibaren de sürekli düşüş haline geçmiş bulunuyor.

Cumhuriyet altını, Darphane ve Damga Matbaası tarafından basılan, değişik boyutlarda olan 22 ayar altın paradır. İki türü vardır: Ata altını ve ziynet altını. Bu iki altın para, çeşitleri ve ağırlıkları itibariyle karşılaştırmalı olarak aşağıdaki tabloda gösterilmektedir:

Altın Para Çeşidi
Ata altını (Gram)
Ziynet altını (Gram)
500’lük
36,080
35,080
250’lik
18,040
17,540
Tam
7,216
7,016
Yarım
3,608
3,580
Çeyrek
1,804
1,754

Türkiye açısından yalnızca altın fiyatları değil doların hareketi de önem taşıyor. Çünkü Türk yatırımcı altın yatırımını TL ile yapıyor ama altın fiyatları dünyada dolara göre belirleniyor. Altın fiyatı dünyada yükselirken Türkiye’de USD kuru da yükseliyorsa altın yatırımcısı yüksek kazanç sağlıyor. TL ile altın yatırımı yapanlar için en iyi durum budur. Altın fiyatı dünyada düşerken USD de TL karşısında değer kaybediyorsa TL ile altın yatırımı yapanlar yüksek kayıplar yaşıyor. TL ile altın yatırımı yapanlar için kâbus senaryosu budur. Bu iki hal arasındaki durumlarda yani USD kuru veya altının uluslararası değerinden biri düşer öteki sabit kalabilir ya da yükselebilir. Bu durumda kazançlar da kayıplar da olabilir.

Aşağıdaki tabloda Türkiye’de USD kurları ve altın fiyatları USD/Ons ve TL/Gram cinsinden yılsonu değerleri itibariyle veriliyor (USD kurları TCMB sitesinden www.tcmb.org, altın fiyatları İstanbul Altın Borsası sitesinden http://www.iab.gov.tr alındı):

Yıllar
USD Kuru
Altın Fiyatı USD/Ons
Altın Fiyatı TL/Gram
2008
1,53
859
42,3
2009
1,49
1,100
52,9
2010
1,55
1,413
70,2
2011
1,90
1,568
95,5
2012
1,79
1,664
95,6
Temmuz 2013
1,93
1.242
77,5

Tabloya bakıldığında yukarıda anlattığım olgu net bir biçimde görülüyor. 2012’de USD kuru önemli oranda gerilediği halde altının uluslararası fiyatının yükselmesi altının TL değerinin değişmemesini sağlamışken, Temmuz 2013’de altın fiyatının 1,242 USD/Ons düzeyine gerilediği bir ortamda USD kurunun yükselmiş olması Türk altın yatırımcısının çok daha büyük zararla karşılaşmasını önlemiştir. Elinde altın bulunduran Türk vatandaşı için ideal durum 2010 yılından 2011 yılına geçişte ortaya çıkmış görünüyor. Burada hem altının uluslararası fiyatı artmış hem de USD kuru arttığı için altının TL değeri hızla yükselmiştir. Altın sahipleri için ideal yıl olan bu yılın altın almak durumunda olanlar için en kötü yıllardan birisi olduğunu söylemeye bile gerek yok.   

Önümüzdeki dönemde USD kuru gerilerse altın alımı için fırsat olabilir. Satmayı planlayanlar ise bir zorunluluk olmadığı sürece uluslararası altın değerinin yükselmesini beklemeyi tercih etmeliler. 


Yorumlar

  1. Fiyatların tarihsel gelişimini görmek için çok faydalı bir yazı olmuş. Son dönemlerdeki fiyat dalgalanmaları çok çarpıcı. The Economist'te 1950'den bu yana enerji ve metale dayalı emtialarla gıda emtiaları arasındaki reel fiyat karşılaştırmalarını ele alan bir yazı okudum. Gıda emtialarının reel fiyatları önemli ölçüde gerilerken, enerji ve metal emtiaları önemli ölçüde değer kazanmış. Veriler, gıda için ekilebilir arazi arzının artışını, tarımda verimlilik artışlarını ve enerji-metal tarafında ise yüksek maliyetler nedeniyle yatırımların yetersiz kaldığını düşündürdü bana. Ayrıca, Malthus yanıldı mı diye düşünmeden edemedim. Uluslararası bir toplantıda, meşhur yatırımcı Jim Rogers'ın Malthus ve Henry George'a ateş püskürdüğünü hatırladım sonra. Hepsi ayrı ve derin tartışma konusu. Yazınız da bunları düşündürdü bana. Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın hocam size zahmet olacak ama gümüş ile ilgili bir yazınızı rica edecektim. Erkan Öz çok iddialı bu konuda. Sizin görüşleriniz nedir acaba? Saygılarımla.

      Sil
  2. hocam altının daha da değer kaybedeceği konuşuluyor hatta sene sonuna kadar 1000 - 1100 aralığına gerileyeceğini belirten çok sayıda analist mevcut. uzun dönem olarak düşünürsek doların tekrardan 1.82-1.87 bant aralığına mı dönmesini bekleyelim, yani sizce dolar tekrardan bu seviyeleri görür mü?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olabilir. Bazı yorumcular 700 - 800 USD arasına ineceği görüşündeler.
      USD kuru konusunda en azından 1,87 düzeyi beklenebilir diye düşünüyorum.

      Sil
  3. Hocam, Merhaba !

    Altının düşmesinin nedeni Amerika'da faiz artışı nedeniyle enflasyonun yükselmeyeceği düşüncesinden mi kaynaklanıyor? Yoksa,Faizlerin artması ekonominin canlanacağının göstergesi olarak alternatifsizlikten altına park etmiş paranın ticarete yönelmesi mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Altının düşmesinin nedenini kimse tam olarak açıklayamıyor. Kriz dönemleri herşeyin birbirinin içine girdiği bazen sonuçların neden haline geldiği dönemlerdir. O nedenle olan bitenin açıklanması normal dönemlerden farklı analizleri gerektirir. Kriz dönemlerinde finansman konusunda bilinen tek doğru paranın kral olduğudur. Belki de o nedenle altından çıkış oluyor.

      Sil
    2. Altının düşmesinin nedeni para olarak kullanılamayışı olabilir mi? Otomobil alacağınız zaman altını kağıt paraya çevirmez misiniz veya ev alacağınız zaman? Borsaya yatırım yapmaya karar verdiğinizde altını kağıt paraya çevirmez misiniz? Altın çok yükseldi uzun süredir de yerinde sayıyor altınımı satayım da faiz geliri kazanayım diye düşünenler olmuş olamaz mı? Evet çok para basıldığı doğru olabilir ama bundan bir on veya onbeş yıl önce bu kadar çok bilgisayar ve cep telefonu var mıydı? Bu kadar çok ürünü alacak milyarlarca insana daha çok para gerekmez mi? Dünyanın şimdiki otomobil üretim kapasitesi ile 15 yıl önceki otomobil üretim kapasitesi aynı mı? (bu sorumun cevabını bilmiyorum) Bir insanın çocukken damarlarında dolaşan kan (likidite) miktarı ile yetişkin bir insan olduğu zamanki kan miktarı aynı olabilir mi?

      Sil
  4. Hocam Almanya'nin altin reservini Ford Konx'tan cekmek istemesine sebep veren motivasyon ne olabilir?

    YanıtlaSil
  5. İyi günler Üstad...
    Genelde yaz ayına girildiğinde (düğün, nişan vs. sebebiyle) altın fiyatları talebe bağlı olarak artardı ve bu yüzdende iyi bi yatırım aracıydı son yıllarda. Dolar ise bu yılın başında pekte düşünülmeyen bi durum yaşıyor ve yükselişte. Normal bir yıl yaşamadığımız kanısındayım özellikle altın konusunda...Sorum şöyle üsta, yatırımcı açısından altın çok mantıklı yatırım aracı değil şu dönemde, dolar ise bugün alınsa yarın düşmeyeceğide garanti değil!! Yatırımcı şu anda ne yapmalı ya da hiçbir şey yapmayıp TL'sini saklamalı mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence yatırımcının fazlaca kıpırdamaması gereken bir dönemdeyiz. Bu düzeyden USD satanlar ertesi gün sattığına pişman oluyorlar. Aynı durum borsada da var. USD düşer altın fiyatı biraz daha inerse o zaman altın düşünülebilir.

      Sil
  6. Aynı kanıdayım üstad biraz beklemek lazım yatırımlar için...teşekkürler

    YanıtlaSil
  7. altın tüketiminde bile üst sıralardayız...

    YanıtlaSil
  8. Hocam altın fiyatlarının düşmesinin güçlü sebebi de FED'in yaptığı tahvil alımlarını durdurma kararı olabilir mi ? Çünkü yatırımcılar yükselen piyasalardan parayı çektiği gibi elindeki değerli emtiaları(örnek altın) da satarak faizlerin en yüksek seviyeye gelmesini bekleyip ABD de güvenli limanlara yatırım yapmak istemez mi ? teşekkürler yazı için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birçok nedeni olabilir ama bu da nedenlerin önemlilerinden birisi gibi görünüyor.

      Sil
  9. Hocam merhaba,
    Öncelikle böyle güzel bir site için tekrar tekrar teşekkürler.

    Benim sorum altının çıkarım maliyeti üzerine, Altın'ın 1500$'dan düştüğü günlerde TV'deki yorumcular altının çıkarım maliyetinin 1300$-1350$ civarında olduğunu söylüyordu. Altının düşmeye devam etmesiyle birlikte çıkarım maliyeti de revize edildi 1000$'lara kadar. Kısacası her ülkede hatta madende farklı bir çıkarım maliyeti var anladığım kadarıyla ve hepsi de birbirinden farklı. Ortalaması 800$-1200$ aralığında anlaşılan ama.
    Bu durumda altın 1000$ altında olduğu 2008 öncesinde altın zararına mı çıkarılıyordu? Ya da arzı mı daha fazlaydı, sonra azaldı? Yahut doların enflasyon karşısında kaybı yüzünden (varsa eğer) verileri yanlış mı yorumluyorum? Açıklık getirebilirseniz sevinirim.
    İyi calismalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şöyle bir yazı var: http://www.saglamaltin.com.tr/makale/2445/altin-uretmenin-maliyeti.aspx
      Bu yazıda değinildiğine göre altın çıkarmanın bugünlerde maliyeti 800 doların üzerinde olsa gerek.
      Geçmişte maliyetler daha düşüktü. İşgücü ve kullanılan teknikler giderek pahalılanıyor.

      Sil
    2. Teşekkürler hocam, ben açıkçası fiyatları biraz abartılmış buldum. Hatta 5-6 senede çıkarım maliyetinin dolar bazında 2 katından fazlaya yükselmesi bayağı ilginç (2005 yılında 250$, 2011'de 650$). Altın çıkarım aletleri/teknolojisi satan bir firma köşeyi dönmüş demektir bu durumda :)
      İyi yayınlar.

      Sil
    3. Altın'ın çıkarma maliyeti çok tartışmalı bir konu. Gerçek maliyetin 600 usd olduğunu ifade eden bazı araştırmalar bile mevcut.Medyada genellikle altın üreticilerinin açıkladığı maliyetleri okuyoruz.Onlar da doğal olarak biraz yüksek oluyor.

      Sil
    4. Altının tek bir çıkarılma maliyeti yok. Çıkarıldığı yere göre değişiyor. Bazı yerlerden 700 USD'ye bazı yerlerden 950 USD'ye çıkarılıyor.

      Sil
  10. Hocam şimdi sorucam iki soruyu burada bir çok kere cevapladınız vallahi biz yazmaktan usandık siz cevaplamadan usanmadınız hocam kendi kendime sorduğum sorulara kendi içerisimde verdiğim cevaplar beni tatmin etmediği için bir soruyu tekrar sorma ihtiyacı duyuyorum ama cevaplamazsanız darılmam hocam ilk sorum ; şunu anlıyorum bir ülke tasarruflarını artırırsa içeride yapacağı yatırımlar için dışarıdan borçlanmasına gerek kalmaz sorun şu bir ülke dışarıdan mal ithal etmek istediğinde tasarruflarını artırsa da o ülkeye döviz girmedikçe o ithalatı yapabilir mi? Yani ülke tasarrufları artırdı diye dışarıdan mal ithal etmek için dışarıdan finansman bulmaya ihtiyacı kalmaz mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam bu soruya kafamdaki verdiğim cevap ; bir ülke tasarruflarını artırınca o para dünya ticaretinde geçerliliği olmayan bir para olduğundan ne kadar tasarruflarını artırır şa artırsın dışarıdan mal ithal etmek istiyorsa dışarının tasarruflarını kullanmak zorunda değil mi hocam ?

      Sil
    2. Döviz Yoksa Ne Olur başlıklı yazımı okumanızı öneririm.

      Sil
  11. Hocam, çok kısa bir ek daha yapayım. Altındaki sert düşüşün hem fonların hem altına bağlı kontratların satışından dolayı olduğu söylendi (fiziksel satımdan öte). Peki bunları boşluğa satamazlar değil mi neticede? Bir alıcı olması gerekiyorsa bu kadar sert düşüşte kim alıcı olmak istedi? Alanlar ederinden %15 (mesela 1550'yken) düşük fiyata mı aldı? Bu alanlar ne oldu yükseliş mi bekliyor?
    Tekrar tesekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunlar da nedenler arasında. Ama mekanizmanın tam nasıl işlediğini bilmiyorum.

      Sil
  12. Hocam bir ülkenin dış ülkelerin tasarruflarını kullanmasının bir diğer nedeni gerekli düzeyde ithalat yapabilmek için tasarruflarını kullanmaktır hocam bir ülke iç tasarruflarını artırarak bu soruna bir çözüm bulabilir mi ? Yani iç tasarruflarını artırıp ithalat için gerekli olan kaynağı kendi ekonomisinden karşılayabilir mi?saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam daha kapsamlı cevaplayacaktır ama bence tasarruf artırılarak yapılan ithalat için gerekli kaynak üretilmez eğer kendi paramızla ithalat yapabilmek mümkün olsaydı merkez bankası para basıp bankalara verirdi ve ithalat için gerekli kaynak yaratılırdı. İthalat için gerekli olan kaynağı yaratmanın çözümü ülkeye dünyada geçerli olan doların euronun gelmesidir

      Sil
    2. Ülke tasarruflarını artırarak içeride yapacağı yatırımları finanse etmiş olur tasarruflar artarsa ayriyeten ülkemizde ki yapılan yatırımlar için dışarıdan kaynak bulmamıza gerek kalmaz. Ama ithalat için gerekli kaynağı tasarruflar artırırsa dahi kendi ekonomimizden karşılayamayız ithalat için gerekli kaynağı dışarıdan bulmak zorundayız

      Sil
  13. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  14. Merhabalar hocam, öncelikle Altının 1190 lardan başlayan 1250 ve 1270 seviyelerine gelen artışın tepki alımları olduğunu düşünmekteyim çünkü Abd den gelen verilerin iyimser bir duruma evirilmesi ve buna ek olarak tahvil faizlerinin yükselmesi güvenli liman adresini altından -- faiz lobisine kaydırmış durumda olduğundan yüksek fiyattan altın alımı yapanların direngenliğinden dolayı bir süre daha volatilite li bir yaz bizi bekleyebilir ama genel itibariyle altın bütün bu tepki alımlarına karşın bile düşmekte olan Bu değerli madeni çok fazla yukarlarda tutmaya yetmeyecektir... bence eylül ayındaki fed kararlarına kadar kademeli bir düşüş gelecektir eylül ayından sonra ise bugünlerde yaşadığımız almanya-abd ortak ticaret anlaşmalarının nasıl bir hal alacağı doğrultusunda abd nin alamanya ile olan ticari anlaşmalarını askıya alıp almayacağı ve bu doğrultuda çin ie olan ticari boyutun nasıl bir hal alacağı izlenmesi gerektiğini düşünmekteyim... Ayrıca fed in piyasaya bu kadar pompaladığı para nın nasıl değerlendirileceği planlanamadığını düşünüyorum bu yüzden abd bu kadar büyük para arzının gelişmekte olan ülkelere aktarmak istediğini buna mukabil ülkemizdede başta olmak üzere tarım politikalarının desteklenmesinin manidar olduğunu düşünüyorum... ne dersiniz mahfi hocam...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  15. hocam siz hep diyorsunuz ki tasarruflarını artırmayı başaran ülke cari açığın finasmanını da içeriden sağladığını söylüyorsunuz geçen de bir yorumunuzda ülke tasarruflarını artırmasıyla sadece içeride yapacağı yatırmlar için kaynağı dışarıda aramaz içeride arar onun dışında mal ithal etmek için içeride ki tasarrufları artırması bir iş yaramaz demiştiniz
    Yani benm anlamadığım ülke iç tasarruflarını artırmasıyla cari açığı finanse edebilir mi? Benim aklıma yatmayan şu ; yaptığımız tasarruflar tl cinsinden olduğundan tasarrufları artırmayla cari açığı finanse edemeyiz finanse edebilmek için ya borçlanırız yada portföy yada doğrudan yatırımla para gelir ülkeye hocam gerçekten çok merak ettiğim bir konu ödevimi bunun üzerinde yapmayı düşündüğümden üstünde uzun uzun duruyorum kusura bakmayın sizleri yoruyoruz bizim bu soruları dikkate alıp okul hocalarımızın bir çoğunun bile yapmadığını yapıyorsunuz Allah sizden razı olsun diyorum en samimi duygularımla saygılarımı sunuyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben hocanız değilim ama canım yanıt vermek istiyor. Eskiden insanlar çarşıya, pazara, markete yürüyerek giderdi. Yükü çok olanlar için sırtında küfesi oln hammallar vardı daha sonraları bisikletli arabalar çıkmıştı piyasaya. şimdiyse insanlar 500 metre uzaktaki markete bile arabasıyla gidiyor. neredeyse tuvalete bile arabayla gidecek insanlar. Yabancı marka otomobil almazsanız, vara yoğa zırt pırt benzin ve petrol tüketmezseniz tasarruf yaparsınız. Herkes tasarruf yaparsa tasarruf fazla olur ve paranın fiyatı olan faiz düşer. faiz düşük olursa paranız aşırı değerli olmaz ve işadamları da düşünmeye başlar ucuz para var ne yapsak ne yapsak diye. mesela ihracata yönelik tekstil fabrikaları kurabilirler.

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim, yorgunluk önemli değil ama bu sorulşarı toparlayıp bir kaç yazımda yazmıştım. Mesela Döviz Yoksa Ne Olur yazıma bir bakmanızda yarar olabilir.

      Sil
    3. Artık genel anlamda insanlar tarafından altının daha da düşeceği soylenmeye başlandıysa altın fiyatlarının yukarı gitme zamanı gelmiş demektir. Fiyatlarla oynamöa gücü hepimizin tahmin edebileceği gibi belirli bir kesimin elindedir. Altında açılmış olan alım pozisyonlarının karşılığında bu adamların satış yaptığı düşünüldüğünde altın fiyatlarının açılmış olan pozisyonlarla alakalı şekillendiği anlaşılacaktır. Ons suan 1240. 1650 , 1700 LÜ onslardan açılmış olan alım emirlerinin sayısı kimbilir ne kadardır. Hatırlarsanız altın 1700'lü onslardayken genel kanı altın fiyatlarının 2000 doları geçeceği yönündeydi. Bu beklenti alım yönünü tetikleyen büyük bir beklenti idi. Özellikle forex piyasalarında açılan emirlerin tek bir çatı altında toplandığı düşünülürse, dünyanın dört bir yanından akan parayı bir düşününüz. 1700 den alım yapnmış bir yatırımcı düşünün. arada 550 dolar fark var. Bu fark kiloda 17600 dolar yapar. Gerçekleşen işlem hacimleri ve alım pozisyonlarının toplam tutarı dikkate alındığında gerçekleşmiş kayıpların miktarını bir düşünün! İşte, ne zaman insanların dayanma gücü azalır , teminatları karşılığında sürdürebildikleri alım pozisyonları artık sürdürülemeyip kapatılır, hatta üstüne altının düşeceğine dair genel bir beklenti oluşup satış pozisyonları açılmaya başlar, o zaman altın fiyatı yukarı gider. 1700 lü onslardaki ''altın 2000 doları geçecek'' söylemleri ile 1240 lı onslardaki ''altın 700-800 dolara düşecek'' söylemleri arasında hiçbir fark yoktur esasında. Altın al fiyat düşsün, teminat koy, sonra daha da düşsün, evini sat teminat koy, üzerine daha da düşsün, arabanı sat teminat koy. Bankadaki paranı çek teminat koy. NEDEN? Çünkü altının 2000 dolarlara çıkacağını düşünüyorsun ve pozisyonunu zararla kapatmamak için dayanabildiğin kadar dayanman gerektiğine inanıyorsun. Peki bu paralar nereye akıyor? Bu sivri sinek kimdir? Doların üzerinde yazan "E PLURIBUS UNUM" mesajında belirtilen ''Birçokları arasında bir tane'' kesim kim ise odur!

      Sil
    4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    6. Evren Bey; yazmış olduğum yorum her durumda gerçekleşmesi gereken bir durum değildir. bazı durumlarda herkes birlikte hareket eder, beklentiler birleşir ve gerçekleşir. 2008-2009 yılları küresel anlamda krizlerin ve genel anlamda enflasyonist bir sürecin yaşandığı yıllardı. Krizlerden çıkış adına ekonomilere pompalanan paralar nedeniyle para arzı artmış, bu enflasyonun da altının da sarmal şeklinde yukarı gitmesine neden olmuştur. Sürü psikolojisinin sonucudur altının o denli rallisi. Bu durumda ters pozisyonda olmaktansa aynı şekilde beklenti dahilinde hareket etmek sanırım daha doğru olacaktır. O fiyat hareketi söylediğim kesimden bağımsız herhangibir kişi veya kuruma milyonlarca dolar kazandırmış olabilir. Sonuçta elinde olan bir mal için talep yaratman gerekecektir. Alıcı bulamadan satışı nasıl yapacaksın? Alıcının yeterli düzeyde olmadığı durumlarda fiyatları o denli yukarı çekmek zor iştir diye düşünüyorum. Bence o harekette bulunulan ekonomik vaziyetten dolayı ortama ayak uydurulmuştur. Tekrar söylüyorum bunlar benim şahsi fikirlerimdir. Ve şunu da altını çizerek söylemek istiyorum , o harekette de eminim çok kişinin canı yanmıştır. Bunu neye dayanarak söylüyorsun dersen , 2010 Yılı ağustos ayında başlayan çıkışta da insanların genel beklentisi aşağı yöndeydi ve o çıkıştan buyuk zarar görmüş kişileri veya kurumları duymuştum. Dar alanda düşünüyor olabilirim, düz mantık konuşuyorda olabilirim ama söylediklerimin kesinlikle payı var. Bunu biliyorum. Kötü gelen Amerikan verilerinin akabinde altın fiyatlarının aşağı hareketi bunu bir nebze açıklıyor. Aynı şekilde iyi gelen veriler sonrasında altın fiyatlarının yukarıya çıkışı da bunu açıklar. Altın güvenli liman olma özelliğini yitirmiştir. Bunun nedeni de pozisyonlardır. Nouruel Roubini ' de yazmış olduğu raporda bu konuyu gündeme getirmiştir. Altının artık güvenli liman olmadığını, kriz ortamındaki fiyat düşüşlerine dayandırmıştır.

      Sil
    7. tek başına ne temel analiz, nede teknik analiz hiç bir şeye yaramaz bu tek kollu adam gibi bir şeye benzer ... bunların hepsini birleştirmek gerekir... hatta buda yetmez siyasi öngörüye sahip olmanız gerekir... bunları az biliyor veya maceracı bir kişilikteyseniz ve trade olayını oyun gibi veya altılı ganyan gibi şike var,komplo teorileri var zannederseniz , o zamanda sonuçlarına katlamak zorundasınız demektir... Ülkemizdeki kayıpların hepsine yakını bilgisizlik ve yetkinsizlikten kaynaklıdır...

      Sil
    8. Dolar-Altin-Petrol üçgenini göz ardı etmemek gerektiğini düşünüyorum.

      Ekonomilerin kaynak yaratma pesinde oldugunu da varsayarsak Altin deger yitirmez sadece değerlenme süreci daha uzun vadelere yayilacaktir.

      Ayrıca bu belirttiğim 3 degeri nerdeyse ABD Yanlısı ekonomiler tekeline almış diyebiliriz.

      Sil
  16. Hocam döviz yoksa ne olur adlı makalenizi okudum çok yararlı bir yazı olmuş tek sormak istediğim ülkede tasarrufların yüksek olması cari açığın finansmanını ülkeden karşılamamızı sağlar mı?
    Yazınızdan şunu anladım tasarrufların artması içeride yapacağımız yatırmlar için dışarıdan finasman sağlamamıza gerek kalmaz benim. Sormak istediğim işin farklı boyutu;tasarrufları artırarak cari açığı finanse edebilirmiyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam aslında bu sorduğum sorunun cevabını şöyle düşünüyorum ama. Emin olamadım yanlışım varsa düzeltin lütfen tasarrufların artmasıyla cari açığı finanse edemeyiz artan tasarruflar dünyada geçerliliği olmayan bir para olduğu için bu artan tasarruflarla bir mal ithal edemeyiz mal ithal etmek istiyorsak ülkemize ya doğrudan yatırımla ya portföy yatırımıyla ya da borçlanmayla döviz çekmeye çalışacağız .sonuçta biz bankaya tl ile yatırıyoruz bankada döviz ile ödüyor önemli olan bankada olan dövizdir.eğer önemli olan tl olsaydı merkez bankamız parayı basardı he şu olur; tasarruflarımızın artması içeride yapacağımız yatırım için dışarıdan finasman bulma sıkıntısına sevk etmez bizi hocam inşallah doğru düşünüyorumdur bu meseleye biraz taktımda merakımı anlayışla karşılayacağınızı bekliyorum saygılarımla

      Sil
    2. Hocam size bir örnek vermeye çalışayım 100 tl geliriniz var, 105 tl de gideriniz. tasaruf yapabilmek için harcamalarınızı azaltırsınız, harcamalarınızın içinde ithal ürünlerde olduğu için ithalat azalır, biriktirdiğiniz üc bej kuruşunuz zamanla artar, yatırıma yönelir veya faize siz para biriktiriyorken sizinle birlikte tüm ülke bunu yapınca ithalat düşer ihracat kendi ivmesini seyredip yükselir, bunu tek siz yaparsanız bişey olmaz. Ama ülke yapınca çok şey değişir, ülkemizde döviz birikimi artar doğru yatırımlarla cari açık verme devri biter sonrasında cari fazla verirsin . Sorduğun soru iki çarpı iki kaç eder değil onun için cevap uzun yazdıklarından dahada uzun ve karışık umarım yardımcı olmuşumdur. Saygılarımla :)

      Sil
  17. Altın fonları ve bankalarda ki altın hesapları gibi varolmayan altın satışları, altının fiyatındaki belirleyici ana unsur olabilir mi? Altın da para gibi bilgisayarda üretilebilir hale gelmemiş midir?

    YanıtlaSil
  18. Hocam merhaba altındaki bu uzun vadeli düşüş ve çıkışlar gerçekten ilginç, birde benim gibi küresel faktörlerden bir habersen tamam. Insan komplo teorileri bile düşünüyor. Benim anladığım bu işten uzun vadede altın ithal eden ülkeler karlı çıkabilir, ama uzun vadeli düşük seyretmesi şart. O ülke ekonomisine katkısı birde aile ekonomisine katkısı var düğünlere gitmekten korkmaz olduk.

    YanıtlaSil
  19. Hocam teşekkrler yazı için anlayamadığım bir nokta var altına tl bazında yatırım yapan biri için altın fiyatını yükselmesi kişi altını tl ye çevirdiği zaman daha fazla tl etmesi bakımından karlı bir iştir. (Cp) . Aynı anda doların fiyatının da yükselmesi yani nominal değer kaybı yaşamak altına tl yatırımı yapan biri için nominal olarak nasıl bir getiri sağlayacak adam altını bozdurduğu zaman daha fazla tl elde edecek, acaba bu kişinin ihracat yaptığını o yüzden hem dolardan hem de tl den kazandığını mı kastetmek istediniz. Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  20. Altındaki sert düşüşün veya on yıl sonraki muhtemel rekor çıkışının nedenini açıklayayım: Değersiz olması.

    Altının sürekli değişen, inen, çıkan, yatay seyreden bir fiyatı var ama özellikle bir yatırım aracı olarak maalesef herhangi bir içsel değeri yok. Çünkü herhangi bir değer üretmiyor, bu nedenle gerçek anlamda bir değerleme yapılması çok güç. Böyle olunca da meydan spekülasyona kalıyor. Bunu benim demem önemli değil asıl Warren Buffett diyor, kendi tabiriyle "Gold has no value".

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  21. Hocam çok temel bir soru olacak belki ama bilirseniz siz bilirsiniz gibime geliyor: niye altın tercih edildi onbinlerce sene önce en değerli maden ve alışveriş aracı olarak? gümüş, bakır, çinko gibi diğer madenler niye tercih edilmedi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gümüş de terci edilmiş. Madeni para zamanında gümüş daha çok tercih edilmiş. Örneğin ortadoğuda bundan 2500 yıl önce Hititler, Babilliler, Asurlular şekel adı verilen gümüş çubukları alış verişte para yerine kullanmışlar.
      Altının ortaya çıkışı daha çok kağıt parayla paraleldir. Tüccarlar altınlarını kuyumculara verip karşılığında emanet makbuzu alıyorlar. Sonraları bu makbuzlar alış verişte para gibi kullanılmaya başlanınca devletler altın karşılığı kağıt para basmaya başlıyorlar.

      Sil
  22. Altın konusunda çok soru var ve hepsini tek tek yanıtlama imkanım yok. Arada bazıları başka yorumcular tarafından yanıtlanmış zaten.

    YanıtlaSil
  23. Hocam döviz yoksa ne olur adlı makalenizi okudum çok yararlı bir yazı olmuş tek sormak istediğim ülkede tasarrufların yüksek olması cari açığın finansmanını ülkeden karşılamamızı sağlar mı?
    Yazınızdan şunu anladım tasarrufların artması içeride yapacağımız yatırmlar için dışarıdan finasman sağlamamıza gerek kalmaz benim. Sormak istediğim işin farklı boyutu;tasarrufları artırarak cari açığı finanse edebilirmiyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam aslında bu sorduğum sorunun cevabını şöyle düşünüyorum ama. Emin olamadım yanlışım varsa düzeltin lütfen tasarrufların artmasıyla cari açığı finanse edemeyiz artan tasarruflar dünyada geçerliliği olmayan bir para olduğu için bu artan tasarruflarla bir mal ithal edemeyiz mal ithal etmek istiyorsak ülkemize ya doğrudan yatırımla ya portföy yatırımıyla ya da borçlanmayla döviz çekmeye çalışacağız .sonuçta biz bankaya tl ile yatırıyoruz bankada döviz ile ödüyor önemli olan bankada olan dövizdir.eğer önemli olan tl olsaydı merkez bankamız parayı basardı he şu olur; tasarruflarımızın artması içeride yapacağımız yatırım için dışarıdan finasman bulma sıkıntısına sevk etmez bizi hocam inşallah doğru düşünüyorumdur bu meseleye biraz taktımda merakımı anlayışla karşılayacağınızı bekliyorum saygılarımla

      Sil
    2. Çözmüşsünüz olayı.

      Sil
  24. Hocam AKP nin ekonomi modeli yüksek miktarda cari açık vererek büyümesi üzerine kuruludur deniyor siz buna katılıyormusunuz ? ardı arkası kesilmeden gelen para Amerika'da faizlerin yükselmesiyle gelmemeye başlayınca ya da başka bir sebeble gelmemeye başlayınca ülke ekonomisinin büyümesi için gerekli olan ithalatı yapacak kadar döviz girmesse tehlikeli senaryolar oluşmaz mı? Durumumuzu tehlikeli olarak görüyormusunuz hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda benim bu blogda yazım var:
      http://www.mahfiegilmez.com/2012/05/2001-sonras-degisen-buyume-modeli.html

      Sil
  25. 2013 ilk çeyrek ons mâliyetleri:

    Goldcorp (GG): $1,135 (all-in sustaining cost)

    Newmont (NEM): $1,086 (all-in sustaining cost)

    Barrick (ABX): $919 (all-in sustaining cost)

    AngloGold (AU): $1,147 (total production cost)

    Yamana (AUY): $856 (all-in sustaining cost)

    Kinross (KGC): $1,038 (all-in sustaining cost)

    Gold Fields (GFI): $1,291 (notional cash expenditure cost)

    Newcrest (NCMGY): $1,128 (total cost)

    Most of the companies report an "all-in sustaining cost". This includes the cash cost plus sustaining capital, G&A, and exploration expenses. The unweighted average cost for these eight companies was $1,075 per ounce.

    Kaynak: seekingalpha.com

    YanıtlaSil
  26. Hocam merhaba.Altının fiyatının bu kadar hızlı düşmesinin nedenlerinden biri de Amerika'dan gelen veriler. Eğer Amerika'dan ve özellikle Çin'den gelecek kötü veriler altın fiyatlarını tekrar hızlı bir şekilde yükseltir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Normal olarak veriler kötüleşmeye başlarsa altın fiyatları yükselebilir.

      Sil
  27. hocam konuyla pek alakası yok ama çindeki gölge bankacılıkla ilgili bi yazı okumuştum tam olarak gölge bankacılığın açıklaması nedir hocam

    bir de merkez bankacı bilançosundaki kalemleri tam anlıyamıyorum misal mb para sürünce bu pasif kısmımı oluşturur aktif ve pasif kalemlerinde neler var misal tahvil alımı olunca aktifinde pasifinde nasıl bir değişim oluyor bunları ayrıntılı açıklayabilirseniz hocam çok memnun olurum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaman Törüner'in şu yazısında gölge bankacılık açıklanıyor:
      http://ekonomi.milliyet.com.tr/golge-bankacilik/ekonomi/ekonomiyazardetay/03.04.2012/1523242/default.htm

      Sil
  28. teşekkür ederim hocam bir de mb bilançosunun şişmesi büyümesi ne anlama geliyor hocam

    ayrıyetebn 1 ons altın 31.5 gramdan dayanarak yukarıdaki hesabı yaptınız değil mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MB bilançosunun şişmesi bankacılık keimine bol kredi vermesi ve para basması anlamına geliyor.
      1 Ons altın kabaca 31,5 gram geliyor.

      Sil
  29. hocam mb bastığı parayı tahvil alımı ya da bankalara kredi verme yolu ile mi piyasaya sürer. yani pasifinde sürdüğü paraya karşılık aktifine neler girmektedir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. APİ yoluyla yani tahvil bono alarak, döviz alarak ya da bankalara kredi vererek sürer.

      Sil
  30. MB bankalara yüzde kaçtan kredi veriyor ve banka şahsa yüzde kaçtan kredi veriyor. bunları kıyaslamak doğru mu hocam...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kıyaslamıyoruz sadece MB'nin ne karşılığında piyasaya para sürdüğünü anlatıyoruz.

      Sil
  31. Altinin fiyatinin dusmesi cok basit. Yaz aylarinda dogalgaz kullanimi yok diyebiliriz. Dolayisiyla altin fiyatlarini dusuk tutarak aslinda buyuk degil kucuk yatirimcilari panikletip satisa zorlayip altin toplaniyor bu ulkede. Dogalgaz ile ne alakasi var diyebilirsiniz. Turkiye cari acigini kapatmak icin irana dogalgaz karsilig dolar veriyor ambargodaki iranda dolarla bizden altin aliyor. Dolayisiyla hem iran olasi bi savas icin altin biriktiritor hem turkiye aslinda dis borclanmasini guzelce cari acigi azaltmaya cevirebiliyor. Bu bi ayagi. Diger ayagi ise altin bankaciligi furyasini baslatan amerika nin mortgage cokusunu altinla kapatmaya calismasi. Saygilar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu dediğiniz bu yıl için doğru görünmüyor en azından. Çünkü bu yıl altın ihraç etmiyoruız tam tersine ithal ediyoruz.

      Sil
  32. ithal edilen altınlar ne olacak? bu amaçla kullanılacak. Merkez bankası boşuna mı bankalardan karşılık olarak altın ve döviz almaya başladı? FED boşuna mı açıklama yaptı da altın fiyatları düştü? Gezi parkı olayları sonrasında meclisten yabancıların maden arama hakkı kazanması için bir tasarı geçti. Asıl karışıklık şimdi başlayacak. Altın da döviz de ne olması isteniyorsa öyle devam edecek. kimsenin öngörüsünün bir anlamı yok. Katılım bankaları neden çoştu bu dönemde? neden ardı ardına katılım bankaları güçlendi? faizsiz bankacılık adı altında dini istismar ile aslında %50 lik kesimin tüm altınlarını topluyor.
    Siz bunları konuşmazsınız bence. yüzeysel anlatıyorsunuz. olayın arkasını aslında anlatmıyorsunuz. anlattığınız kısmı da; bazen sonuçlar neden oluşturablir diyerek üstü kapalı bişeyler söylemeye çalışıyorsunuz.

    Amacım sizi eleştirmek değil, belli bir kısma gerçeken çok güzel açıklıyorsunuz bazı durumları. Ancak bana şu sorunun cevabını verebilir misiniz?

    Altın bankacılığı ile başlayan altında ki yükseliş, şimdi neden dibe vurdu? SONUÇ dibe vuruş mu yoksa sonuç olarak görülen aslında altın bankacılığının başlamasına NEDEN olan mı?

    Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben gazeteci değilim. Hiçbir zaman da olmadım. Gazetelerde köşe yazısı yazdığım zaman da gazeteci değildim. Ben iktisatçıyım. Ekonomik konuları olabildiğince tarafsız olarak ele alıp yorumlamaya çalışıyorum.
      Beni eleştirebilirsiniz, bundan gocunmam. Kaldı ki hepimizin herşeyi bilmesi, her perde arkasını görmesi de mümkün değil.
      Altınların toplanması ve TCMB'nin zorunlu karşılıkları döviz ve altınla alması konusunda ilk eleştiriyi de sanırım burada ben yaptım. http://www.mahfiegilmez.com/2013/04/odunc-rezerv-olur-mu.html

      Sil
  33. Aslında hocam ben şunu sormak istemiştim. Başbakanımız bankalar için şöyle bir cümle kullandı:
    Siz MB' den düşük faizle borçlanıp kişilere yüksek faizden kredi veriyorsunuz, diye sitem etmişti. Bu siteminde haklımıydı hocam. Teşekkürler hocam. Saygılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burada bankaların kaynak maliyetine toplamın ortalaması olarak bakmak gerekir. TCMB onlara bu faizden dilediği kadar borç vermiyor. Repo ihalesi açıyor ve sınırlı para veriyor. Bankalar kalan kaynakları mevduat ağırlıklı olarak topluyor onun da maliyeti % 7 - 8 dolayında. Banka bunun üzerine kendi maliyetlerini ekliyor ve ona göre bir kredi faizi buluyor. Burada önemli bir nokta bankaların topladıkları kaynakların % 90'ının vadesinin 1,5 ay ortalama vadesi olmasına karşılık kredilerinin süresi ortalama 1,5 yıl kadar. Yani faiz arttığında stoktaki mevduatın faizini 1,5 ay içinde artırmak zorunda kalmalarına karşılık stoktaki kredilerin faizini 1,5 yıl artıramıyorlar. İşte bu yüzdendir ki kredi faizi bizde yüksek kalıyor.

      Sil
  34. teşekkürler hocam. saygılar...

    YanıtlaSil
  35. Merhabalar.Metrik ton nedir?Normal tonla aynı şey midir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Metrik ton ile ton aynı şeydir. Bu tür ölçümlerde kullanılan long ton short ton gibi ölçüler de kullanıldığı için karışmaması için metrik ton olarak geçiyor.

      Sil
    2. Cevabınız için teşekkürler.

      Sil
  36. merhaba Hocam, çok güzel bir yazı olmuş. altın son günlerde 1700$ geçti bende altının 2011'de neden yükseldiğini, FED bilançosunun bir etkisi olup olmadığını, yada nelerin etkeleyebileceğini araştırırken sizin bu yazınıza rastladım. Şu an FED bilançosu 6 ttilyon doları geçmiş durumda. nasıl etkiler yada etkiler mi? bi türlü karar veremedim. 2011 deki artışın ana sebepleri sizce nelerdi ? Yine böyle bir rekor artış yaşarmıyız ?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Paradan Para Kaybetme Dönemi