Parasal Sıkılaştırma Başlıyor mu?

Kapitalizmin bir önceki büyük krizi olan 1929 Büyük Depresyonundan çıkış için uygulanan politika; vergilerin düşürülmesi ve kamu harcamalarının artırılmasına dayalı Keynesyen mali genişleme politikasıydı. Bu politika başarılı oldu ve Büyük Depresyon atlatıldı. 2008 yılında başlayan Küresel Krizde bu kez mali genişleme değil parasal genişleme politikası uygulandı. Dünyanın dört büyük merkez bankası adına niceliksel genişleme (quantitative easing – QE) denilen bir parasal genişleme politikasını peş peşe uygulamaya soktu. Fed ve İngiltere Merkez Bankası (BOE) ile başlayan ve ardından Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japonya Merkez Bankası (BOJ) tarafından da uygulanan bu politikada esas konu para arzının artırılmasıydı. Merkez bankaları bu artışı, tahvil ve benzeri kâğıtları ellerinde bulunduran banka ve kurumlardan satın alıp karşılığında onlara para vererek yaptılar. Merkez bankaları para arzını artırırken bir yandan da faizleri düşürerek piyasada talep artışı yaratmaya çalıştılar. Bu politika da tıpkı Büyük Depresyondaki mali genişleme politikası gibi başarılı oldu. Henüz kriz tamamen sona ermemiş olsa da ABD’den başlayarak sona ermenin güçlü sinyallerini vermeye başlamış görünüyor. Brexit olayı olmasa muhtemelen İngiltere de ABD ile aynı konumda olacaktı.

Şimdi artık yavaş yavaş gevşek para politikasını sıkılaştırmanın zamanı geliyor. Çünkü gelecek kaygısını taşıyan tüketiciler bugün fazla istekli olmasalar da bir süre sonra ortadaki bu büyük likidite bolluğunun etkisiyle harcamalarını artıracaklar. Aslında bu eğilim ABD’den başlayarak gelişmeye başladı bile. Talep artışı önce enflasyonu artıracak, ardından merkez bankaları faiz artırmak zorunda kalacaklar. Böylece 2008’den beri yaşanan enflasyon yaratma çabası eninde sonunda enflasyonu önleme çabasına dönecek. Merkez Bankaları bunu öngördükleri için yavaş yavaş para politikasını sıkılaştırma adımlarını atmaya ya da hazırlıklarını kamuoyuna duyurmaya başladılar.

Aşağıdaki tablo 2008 yılından bugüne kadar 4 büyük merkez bankasının para politikası uygulamalarının aşamalarını sergilemek amacıyla hazırlandı.

Para Politikası Aşamaları
Fed
BOE
ECB
BOJ
1.Tahvil alarak para verme (QE)
2.Faiz indirimi
3.QE’nin sonlandırılması  (tapering)
Henüz yok
İlk açıklama
Henüz yok
4.Faiz artırımı
İlk açıklama
Henüz yok
Henüz yok
5.Tahvil paralarının tahsili (bilanço küçültme)
İlk açıklama
Henüz yok
Henüz yok
Henüz yok

4 merkez bankası da genişleyici para politikası uygulamasına girdi ve zaman farkları olmakla birlikte 1 ve 2. aşamaları uyguladılar. Fed, 1 ve 2. aşamaları tamamladı ve 3 ve 4. aşamaya geçti. Hatta 5. aşamaya geçişin sinyalini de verdi. Nasıl bir program uygulayacağını açıkladı (bu konunun ayrıntısı için şu yazıma bakılabilir: http://www.mahfiegilmez.com/2017/06/fedin-bilancosu-nasl-kuculecek.html.) Bu açıklamaya göre bu program kabaca 4,5 yılda 2,5 trilyon Dolarlık bir bilanço küçülmesini, yani alınan tahvillerin parasının tahsil edilip piyasaya tekrar sürülmemesini öngörüyor. Açıklanmayan tek şey bu programın hangi tarihte başlayacağıydı. Bu konuda da tahminler programın bu yılın sonbaharında başlayacağı görüşünde yoğunlaşıyor.

Diğer 3 merkez bankası içinde Fed’i en yakından izleyecek olan BOE idi ama Brexit meselesi ortaya çıkınca BOE bu planı ertelemek durumunda kaldı. Bununla birlikte BOE Başkanı Carney’in hafta içinde yaptığı açıklama faiz artırımına karar vermeye yaklaştıklarını işaret ediyor. Bir başka ifadeyle BOE, parasal genişlemenin sonlandırılmasına tahvil alımını azaltmak yerine faiz artırımıyla başlayabilir. Yine hafta içinde bu kez ECB Başkanı Draghi’den gelen açıklama, ECB’nin tahvil alımını açıklanan süre sonunda bitirebileceği yönünde bir beklentiye neden oldu. Gerçi sonradan gerek BOE, gerekse ECB yetkilileri bu konularda bir karar olmadığı, yalnızca düşünceler olduğu yönünde açıklamalar yaparak piyasayı sakinleştirmeye çalışmış olsalar da ortada artık para politikasının sıkılaştırılmaya başlanacağına ilişkin belirtiler var. Şu an itibariyle para politikasını sıkılaştırmaya başlamaktan en uzak görünen merkez bankası BOJ. Bunun da nedeni parasal genişlemeye en geç onun başlamış olması. Japonya henüz ekonomik toparlanmada emekleme aşamasını geçemedi. Buna karşın BOJ Başkanı Kuroda bile para arzında yarattıkları bu büyük artışın zamanı geldiğinde yavaş yavaş geri çekileceği mesajını vermekten çekinmiyor.

2008’de başlayan Küresel Kriz boyunca Fed’in bilançosu 5,5, ECB’nin bilançosu 3, BOE’nin bilançosu 3,5 ve BOJ’un bilançosu yaklaşık 4 kat arttı. Bu çok büyük bir likidite artışı demektir. Bu büyük artışlar dünyanın her tarafında varlık fiyatlarının hızla yükselmesine yol açtı. Önümüzdeki dönemde bu aşırı likiditenin bir bölümünü önce Fed, sonra BOE ve ECB ve en sonda da BOJ geri çekmeye başlayacak. Dolayısıyla parasal genişlemenin parasal sıkılaştırmaya dönüşeceği önümüzdeki yıllarda dış finansmana ihtiyacı olan ekonomiler ciddi sıkıntılar çekecek.

Bu gidişi tersine çevirebilecek ya da en azından başlama süresini uzatabilecek tek unsur Donald Trump. Seçildiğinde USD Endeksi 97 idi. 2 ay sonra 104 olmuştu. Bugün 95. Trump’ın, ABD’ye liderlik yapma konusunda sergilediği zaaflar ABD’nin toparlanmasını geciktirebilecek en önemli unsur olarak öne çıkıyor. Yine de her şeye karşın bu genişlemenin sonu yakın.

Parasal genişlemenin yarattığı uygun ortamı değerlendirip gerekli önlemleri alanlar önümüzdeki dönemi daha rahat geçirecek buna karşılık bu genişlemenin sonsuza kadar süreceğini düşünerek kısa dönemin keyfini sürmeyi tercih edenler ciddi sıkıntı yaşayacak. 

Yorumlar

  1. hocam guzel tespit.buyuk buhran 2019 da bekleniyor.biz ulke olrak faiz ve enflasyonu abd den once arttirdik.uretimi arttirmak disinda ulke olarak bu daralma öncesinde nasil onlem alabiliriz? Selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2019'da akli basinda birisini baskan secerek baslayabiliriz.

      Sil
    2. 2019a gelmeden bazi sorularin cevaplari verilmeli. Yapisal reform diyoruz gundemi unutturmaya calisiyorlar. Yok oyle dunya.

      Sil
    3. yazınızı 2023 de parasal sıkılaşmaya gidildiğinde okuyorum :)

      Sil
  2. Hocam sağ olun. Kaleminizin mürekkebi hiç bitmesin.
    Son cümlenizden mesaj alınmıştır.
    "Parasal genişlemenin yarattığı uygun ortamı değerlendirip gerekli önlemleri alanlar önümüzdeki dönemi daha rahat geçirecek buna karşılık bu genişlemenin sonsuza kadar süreceğini düşünerek kısa dönemin keyfini sürmeyi tercih edenler ciddi sıkıntı yaşayacak."

    YanıtlaSil
  3. hocam elinize saglik,
    TCMB'de para genislemesi hala devam ediyor mu? bu parasal genisleme ic talebi canli tutmak icin sanki azalmiyacak gibi, dis finansmanda ki zorlasma/daralmanin da etkisiyle?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TCMB, para basarak bir parasal genişleme yapmıyor, asıl genişleme krediler kanalıyla yapılıyor. Yani TCMB dışında. Bu devam edecek gibi görünüyor. Sınırı yine cari açık artışı olacak.

      Sil
  4. TCMB'nin parasal genislemesi devam ediyor mu ?

    YanıtlaSil
  5. Hocam sene başında bu piyasa belirsizlikleri içinde yıl sonu döviz beklentim(tahminim) yok diyordunuz hala böyle mi düşünüyorsunuz? yoksa artık belirsizlikler kısmen giderilip tahmin edilebilir olmuş durumda mı? Yani hocam küçük birikimleri olan tassarrufunu korumaya calışan ticaretle uğraşmayan insanımız nasıl önlemler alabilir?

    Teşekkürler iyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı görüşteyim. An itibariyle bir sepet akıllıca görünüyor. Biraz döviz, biraz TL mevduat hatta belki biraz da altın olabilir.

      Sil
  6. Türkiye olarak, son "Pastırma Yazı 'nı yaşıyoruz" diyor Mahfi Hoca...Önümüzdeki "Kışlar" çok sert geçecek...
    Hele hele 2019 gibi mesala ECB 'ta faiz arttırıp birde kağıt almaya başlarsa...Yapısal reformları neden zamanında yapmadık? diye sorar dururuz artık. Birde Endüstri 4.0 diye bir şey var ki, bu 4. dalga ile parasal sıkılaştırma üst üste binecek maalesef...Yazık oldu...Para bolluğu çok iyi fırsattı güzel ülkemiz için...
    Hocam size bir soru: Bu Endüstri 4.0 ile Parasal Sıkılaştırma 'nın aynı anda gerçekleşmesinin Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere önümüdeki 5-10 yılda etkisi ne olacak, nasıl olacak? Elinize, Beyninize sağlık...Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolun.
      Endüstri 4.0'ın yerleşmesi sanki biraz daha zaman alacak gibi. Benim beklentim 10 - 20 yıllık bir süre olabilir. Yapısal sıkılaştırma daha kısa bir zaman süresinde olacak gibi duruyor (5 - 10 yıl) Dolayısıyla ikisi birbirinin peşi sıra gelebilir. Parasal sıkılaştırmaya hazır olmayanlar Endüstri 4.0 şokuna girebilir.

      Sil
    2. Hocam, Maalesef durumumuz sandığınızdan çok daha kötü. Bilim ve teknoloji bu dünyanın asıl Gücüdür. Bu güce sırtını dönen ülkeler ise önce sefalet yaşar daha sonrasında da yokolurlar.
      Dünya, şu anda bilim ve teknolojide 3 tane çok önemli devrim yapıyor. İlki makinaların akıllanması(Endüstri 4.0 da bunun bir parçası). İkincisi genetik alanındaki devrim. Üçüncüsü ise enerji devrimi. Türkiye her üçünü de çok feci şekilde ıskalıyor, hatta ıskaladı.

      Bizim önümüzdeki en yakın tehdit, Akıllı Elektrikli Arabalara ayak uydurmada geç kalan içten yanmalı motorlu araçlar üreten firmaların küçülmesi hatta belkide iflas etmesi. Sadece Ford-Otosan'ın kapanması bile Türkiye sanayisini duman etmeye yeter.

      Sil
  7. Sayın mahfi Eğilmez beyefendi biz sıradan normal insanlar ne yapmalıyız bu konuda bir kaç kelime ile bahsederseniz çok sevinirim, şimdiden teşekkür ediyorum saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim çıkardıklarım iki ay içince doların dip noktasından alın çünkü 2 yıl içerisinde çok değerlenecek. Gayri menkul planınız varsa bir 3-5 sene erteleyebilirsiniz mesela. Bana göre ise en temizi Amerika borsasından 10 çeşit hisse senedi alıp(Amazon Apple netflix tesla vb, alıp üç sene unutmak. Mahfi beyin yorumunu bekliyorum

      Sil
    2. Ben kişisel yatırım tavsiyesi vermiyorum ama OneLastGoodBye nin dedikleri mantıklı diyebilirim. Sadece Amerikan Borsası kısmına bir şey diyemiyorum çünkü borsa benim uzmanlığım dışında.

      Sil
    3. Değerli hocam yıl 2023 yazınızı okuyorum, gayrimenkul fiyatları ve kiralar uçtu, bu gidişat ne zaman ve nasıl frenlenecek, başımıza daha ne gelecek öngörülemiyor. Parasal sıkılaştırma da adım adım başımıza ne gelir bununla ilgili yazarmısınız. teşekkürler

      Sil
  8. Hocam,
    Yüksek likiditenin varlık fiyatlarını attırmasının balon oluşturmuş olabileceğini düşünüp, daraltıcı para politikalarının bu balonu patlatıp kriz yaratabileceği ihtimalini öngörüyor musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dünya borsalarının yüzde 8 - 30 arası değerlenmiş olması sağlıklı değil. Benzer bir görünüm bütün varlık fiyatlarında var. Dolayısıyla burada sorun var.

      Sil
  9. Değerli hocam teşekkürler,

    Bir değerlendirme yapmak ve soru sormak istiyorum,
    1-) 2008 deki krizi atlatmak isten sermaye ve onun dönüşüm sürecinde reel faizler nerdeyse eksilere kadar düşmüştü. Bu noktada ilerisini görebilen vizyon sahibi ülkeler, ülkelerine teknolojik yatırım yaparak gelecekteki belirsizliklere karşı daha sağlam durabileceklerdir. Bizim gibi amele(işçi) sınıfından kopamamış, varını yoğunu inşaat sektörüne harcayan ve kalifiye eleman(yazılım ve endüstri 4.0 alanında) yetiştirememiş ülkeler ise bu parasal sıkılaşmanın ve faizlerin yükselip yatırımların görece azalacağı ortamlarda bir bardak soğuk suya ihtiyaç duyacaklardır, bu durumda bizim açımızdan arap sermayesi ve muadillerinin durumu kurtaramayacağı muhakkaktır.

    sorum ise şudur: Avrupa merkez bankası reel faizleri - lere düşürdüğü halde istenilen büyüme ve yatırımları sağlayamıyor ve likidite tuzağına düştüğünü biliyoruz. Parasal bir sıkılaşmasının başlaması ve faizlerin görece yükselmesi yatırım durumlarını eskisine nazaran daha iyi bir konuma nasıl getirecek . Ya da AB bu krizi atlatabilecek mi?


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ustad guzel bir yorum. Eklemek istediklerim var ecbnin bana kalirsa parasal genislemeye devam etmesi lazim. Ne enflasyonda ne issizlikte belirgin bir asama kaydettiler.En az 1.5 sene daha azaltilarak parasal genislemenin devam etmesi sart! Bakiniz euro/dolar paritesi 1.14lerde bana kalirsa 1.11lerin altina dusecege benzemiyor. Petrol fiyatlari da ortada bu durum euro bolgesinde zaten zayif olan enflasyonun dusecegini hatta deflasyona bile girebileceginin isareti. Daha yil basinda petrol 52 dolarladayken euro/dolar 1.04lerdeyken en fazla %1.4 gorebildiler enflasyonda. Almanya gibi enflasyon fobisi olan bir ulke bile en fazla %1.9da takili kaldi.

      Mario dragninin parasal genislemeyi devam ettirmesi sarttir. en azindan euro bolgesi ortalama issizlik orani %7.8 gorene kadar enflasyon ortalama %1.8 gorene kadar petrol fiyatlari da 60dolarlari bulana kadar devam ettirmesi lazimdir.
      Dahasi bu durum hem euro bolgesi ve euro disi avrupa ekonomisi icin elzemdir. hem cevre ulkeler turkiye kuzey afrika gibi ulkeler icin hem de diger gelismekte olan ulkeler icin brezilya cin vs... Cunku fedin yaratacagi sarsinti bosluk en azindan ecbnin parasal genislemesi ile surdurulebilir bir cerceve moral kazandirir bu uleklere. Bu da dunya ekonomisi icin icin daha iyi bir seydir.

      Sil
    2. AB nin krizi atlatmasi ecbnin parasal genislemeye devam etmesiyle mumkun! Para basimina devam!Para basmak kotu degildir. piyasada hareket bereket icin gereklidir.

      Sil
    3. AB krizi atlatacak gibi görünüyor. Ama bu AB'nin tümüyle krizi atlatması anlamına gelmemeli. Yunanistan ve hatta İtalya, İspanya bir süre daha böyle sıkıntılı bir görünümle devam ederler. O nedenle ECB, parasal genişlemeyi durdursa bile faiz artırımı ve bilanço küçültmeyi bir süre başlatamaz.

      Sil
    4. Dogru hocam bana ayni gibi geliyor ciok guzel yerinde tespit. faiz arttirimi bilanco kucultmeyi baslatymasi zor bir ihtimal.

      Sil
  10. Hocam sanırım bizimkiler de bu KGF ile, hazine garantili kredilerle falan kendi çaplarında QE yapıyorlar. Bunun altında da dünya lideri bir ülke olma hezeyanlarının getirdiği "onlar yapar da biz yapamaz mıyız" zihniyeti ve faiz sebep, enflasyon sonuç gibi süper ekonomi bilgisi yatıyor. Bir yandan MB sıkı para politikası uygulamaya çalışırken bu yapılanın bence her konuda olduğu gibi topal eşekle kervana katılmaya çalışmaktan başka bir anlamı yok. Birisinin bunlara QE uygulanan ülkelerde enflasyonun 1'ler civarında olduğunu, biraz enflasyon artışının zaten amaçlandığını, bizde ise enflasyonun %12'lerde olduğunu ve düşürülmesi gerektiğini hatırlatmalı yoksa bu gidişle o habire öne sürdükleri 1990'lara geri mi dönelim düşüncesi gerçekleşecek, gerçekten 1990'lara geri döneceğiz. Üstelik o dönemde dış piyasalardan para da bulamayacağız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru bir tespit. Bizim QE'miz de KGF. Ne var ki burada maliye ve para politikası harmanlandığı için iş iyice karışıyor. Bir yandan yüzde 12'lerde enflasyon yüzde 14'lerde mevduat faizi ve yüzde 16 - 18 lerde kredi faizi bir yandan kredi genişlemesi. Adamlar QE yapıyor ama enflasyon yüzde 1 - 1,5 faizler de 0 ile 1,25 arasında.

      Sil
    2. Türkiye'de maalesef siyasilerin ekonomi eğitimleri çok masraflı oluyor. İktidara gelen siyasetçiler şapkadan tavşan çıkartmaya, yeni ekonomi modelleri yaratmaya çalışıyor. Ve ne yazık ki, maliyetler de korkunç düzeylere ulaşıyor. Geçmişte yaşanan krizler hep böyle oldu. Maliyetlerini de halk ödüyor. Akıllanamıyoruz.

      Sil
    3. Bizi bilmem ama KGF, Avrupa icin guzel bir ornek teskil edebilir. Boyle bir kurum uzerinden ucuz finansmanla isletmelere imkan saglanabilir.

      Sil
    4. Ayrıca, QE yapanların paralarının rezerv para olması da söz konusu. Yoksa piyasaya parayı herkes verir. İster basar verir, ister kağıt alır vb ama rezerv paranız varsa paranıza her zaman uluslararası piyasada talep var demektir. Böyle olunca da enflasyon ve faiz bir yana zaten QE yapamazsınız demektir.

      Sil
  11. Benim anlam veremedigim bu kadar genislemeye karsin enflasyonun neden bu kadar az tepki verdigi..insanlara para veriosunuz paradan kaciolar bu mudur sebep kaciosa nereye gidioki bu paralar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cunku mal cok mal fazla oldugu icin para bollugu bol malin karsisinda yetersiz kaliyor. onun icinde uretim artmiyor cunku mal cok. Dahasi para gelir dagilimi bozuk dunya yapisinda esitsiz dagilmiyor belli kesimde toplaniyor onlarda uretim yapacaklari yerde insaat gayrimenkule yatirim yapiyor. Luks harcamalara para gidiyor.
      Parasal genisleme bence daha nitelikli olabilirdi. Merkez bankasi eliyle belli bir miktar karsiliksiz para basilip dusuk gelirlilere dagitilabilirdi Avrupada abd de vs. Yine merkez bankasi eliyle para basilip universiteler arastirma gelistirme departmanlari finanse edilebilridi. Yine merkez bankasi eliyle para basilip butcelerdeki aciklar 1 yilligina olsa kapatilabilirdi. 50 60 milyar dolar ya da euro karsiliksiz para basip bu kesimlere departmanlara verilseydi daha akillica is yapilmis olunabilirdi. Geliri dusuk insanlar aldiklari para ile harcamalarini zaman icinde arttirabilip uretime enflasyona fayda saglardi. universitelerin arastirma gelistirme departmanlari da aldiklari para ile arastirmalarina kaynak saglayip yeni buluslarla ekonomide devinim saglayabilirdi ilerleyen yillarda. 1 yil butce acigini basilan para ile kapatan ulkeler diger yillarda dsaha rahat nefes alma sansina sahip olabilirdi.

      Sil
    2. Aslında paranın önemli bir bölümü de borsaya gidiyor. Baksanıza borsalar dünyada % 5 - 30 arasında yükseliyor. Varlık fiyatları şişiyor her yerde.

      Sil
  12. Sikilastirma başlamadığı halde, ekonomimiz pek iyi durumda değil. Bir de sikilastirma başlarsa daha da zor duruma düşeceğiz. Paranız varsa dolar alın. Ama bence sikilastirma başlamayacak. Başlasa bile fazla agresif olmayacak. Çünkü sikilastirmayi yapacak olanların da ya ekonomimiz yavaslarsa diye odleri kopuyor. Bu arada son 3 yazınızı okumamış tim. Resmen özlemişim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fed baslatacak ama digerlerinin sonlandiracagini sanmiyorum. Ben de ayni dusuncedeyim. Avrupa bugun sikilastirmaya baslasa zaten olmayan enflasyon deflasyona evrilir. Bakiniz haziran ayi euro bolgesi enflasyonu cok onemli niye cunku euro dolar paritesi ciddi manada yukseldi dahasi petrol fiyatlari istikrarli sekilde kademe yaparak dustu. Bu avrupada zaten olmayan enflasyonu cokertecek bir durum. Onun icin bu haziran enflasyonu euro bolgesi icin onemli

      Sil
    2. Ayrıca eğer sikilastirmaya giderlerse paraları degerlenir, ihracatlari azalır, ithalatlari artar, Çin zaten amerikayi çileden cikariyo, iyice rekabet güçleri düşer. Aşırı likidite canlarını sıkacak kadar enflasyon yarattı mi hem...

      Sil
    3. Ekonomimiz yavaşlarsa diye ödleri kopanlar başka yollara da başvurabilirler.

      Sil
    4. Zorunlu olarak sıkılaştırmaya gidecekler. Çünkü bu kadar bol para şimdiden varlık fiyatlarında balon yarattı. Borsalar şiştikçe şişiyor. Ardından enflasyon da gelecek. O nedenle sıkılaştırma kaçınılmaz görünüyor.

      Sil
    5. Cevap için çok teşekkürler hocam

      Sil
  13. Elinize sağlık çok aydınlatıcı bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
  14. Yeter artik piyasalardan ciksin su paralar. Gercekten bicak kemige dayandi neredeyse 2019 gelecek.

    YanıtlaSil
  15. Sayın hocam, 1929 buhranından mali politikalar ile mi yoksa savaş ekonomisi ile mi çıkıldı? Ya da farklı bir şekilde bakarsak, 1939-45 II.Dünya Savaşı olmasaydı mali politikalar sonuç verebilir miydi? Gittiğimiz yer III.Dünya Savaşı olmasın?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz zaten savaştayız.

      Sil
    2. Emareler onu gösteriyor. http://www.dagarcikturkiye.com/analiz-90-yd-2069.html

      Sil
    3. Savaş çıkmadan önce 1929 bunalımından çıkılmıştı. Veriler onu gösteriyor. Ama sonuçlar tatmin edici değildi. Özellikle Almanya için.

      Sil
  16. Makro perspektiften bir analiz. İşin Türkiye özelinde de günlerdir, haftalardır bas bas bağırıyorsunuz zaten yapısal reformlar alınmazsa işimiz zor olacak diye. Hakikaten de öyle. Gelişmekte olan piyasalar için Trump faktörü resmin şapkadan çıkan tavşan gibi oldu. Ancak bu belirsizlik de zaman içerisinde çözümlenecek ve ABD Dolar endeksi de rayına oturacak. O zaman işimiz daha zor olacak, zaten 2013'ten beri de zorlanıyoruz. Üzerine KOSGEB ve KGF kredilerinin doğrudan yatırım amaçlı olarak kullanılmadığını da hatırlatalım. Carry traderların, sizin değiminizle bir tık ile ülkeden çıkabileceği şu günlerde tartıştığımız şeyler hala medeni seviyelerin çok gerisinde.

    YanıtlaSil
  17. Yerli yatırımcı yılbaşından beri dövize yönelmiş durumda. Bu nedenle usd 3,50 altında kalıcılık sağlayamıyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Kötü tecrübelerden dolayı parasını döviz olarak korumaya çalışan milletimiz mi haklı yoksa kuru kontrol altında tutamayan, enflasyonu dizginleyemeyen ama milletten fedakarlık isteyen hükümetler mi haklı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkiside haksız.

      Sil
    2. "haklı" yerine "suçlu" olarak soruyu revize edersek güzel cevaplar da verilebilir.

      Sil
    3. Bu ekonomik sistem öyle bir sistem ki herkes kendine yontuyor. Köpekbalıkları ne yiyecek?

      Sil
    4. Haklılık diye bir şey yok. Bir yanda yanlış uygulandığı ya da geç kaldığı ve yanıltıcı demeçlere kurban edildiği için itibarını kaybetmiş bir para politikası, bir yanda da elindekini korumaya çalışan insanlar var. Bu ilişki doğru, zamanında uygulanan ve itibarlı bir kurum tarafından yürütülen bir para politikasıyla düzgün kurulabilir. Ekonomi politikası talimatla, emirle, yasakla, tehditle yürümez. Yürür gibi görünse de sonuç vermez.

      Sil
    5. Esas sorun elindekini "dolar" alarak "korumaya" calisanlardir. Ev al, arsa al, hic bilemedin altin al da, ne diye dolar alirsin? 90'larin IMF politikalarinin sonucu insanlar dolari yatirim araci olarak goruyorlar. SDR kakalamadiklarina sukretmek lazim.

      3.90'lardan aldigi elinde patlayanlar sene sonunda dolarin 3.50 bandinda kalmasi ile bu algilarindan umarim kurtulurlar.

      Sil
    6. Adsız 14:21

      İnsanların dolara yönelmelerinin 90'larla, IMF'yle falan ilgisi yok, enflasyonla var. Son 50 yıl içinde ister sabit kurda, ister dalgalı kurda herkes öğrendi ki bu ülkede dolar TL'den çok daha güvenilir bir araçtır, bir süre değer kaybediyor gibi görünse de eninde sonunda olması gereken değere gelir. Bu hep böyle olmuştur ve doğru düzgün bir ekonomi politikası uygulanmadıkça, TL'nin değerini suni olarak değil reel olarak yükseltecek ciddi politikalar izlenmedikçe de böyle olacaktır. Sene sonunda doların 3.50 bandında kalacağına inanıyorsanız ne mutlu size ama öyle olmayacağını parasını dolara yatıran herkes biliyor, bu nedenle de parasını TL yerine dolarda tutuyor.

      Sil
    7. 16:08, 3.90 iken 4 olur 5 olur diyenler de dolar 'yatirimcisi' idi.

      Paranizin degerini korumak istiyorsaniz gidin altin alin, arsa alin. Paranizi cogaltmak istiyorsaniz yatirim yapin kar etmeye calisin. Dolar alarak 0 faiz ile Fed'e borc verip bir de akillica bir is yaptiginizi dusunmeyin bari.

      Sil
    8. Adsız 20:12

      Olaylara siyasi açıdan baktığınız için gerçekleri görmüyorsunuz. Altın, arsa da alınabilir elbette ama bunlar para değildir. Dolar ise paradır, ülkemizde aynen TL gibi her türlü alım satım işleminde kullanabilirsiniz, hatta bakkaldan sakız bile alabilirsiniz, kimse hayır demez. Yatırım için elbette başka yatırım araçları mevcut ama günlük alışveriş için, cüzdanda ya da bankada tutmak için değerini kaybetmeyen, hatta her an tekrar pik yapabilecek bir parayı mı tercih edersiniz yoksa o para karşısında sadece son 1 yılda %20'den fazla değer kaybetmiş bir parayı mı? Dolarizasyon kavramını bir araştırın ve işe sadece yatırım açısından bakmayın. Ha, yatırım için dolar alana da karışmamak gerekir o da ayrı. Adam doları alır, %4 faizle bankaya koyar, bu arada doların değeri artarsa da ilave kazanç elde eder, kendi keyfidir. Siz devlet olarak dolar alım satımını serbest bırakmışsanız ve paranızın değerini koruyacak doğru düzgün bir politika da izlemiyorsanız, üstelik ülkedeki şartlar ABD'de %1-1,5 faiz uygulanan bir paraya bankaların %4 faiz vermesini gerektirecek kadar kötüyse kalkıp millete "dolar almayın, altın alın" demenin size körü körüne bağlı kişiler dışında kimse üzerinde pratikte bir etkisi olmaz.

      Sil
    9. 20:12

      Bu dediğinizi altının ons değeri 1900 doları geçtiğinde altın alanlara da anlatın. Dolar bazında çöküş, TL bazında en düşük getiri 2011den beri.

      Sil
    10. Altın alın diyenler acaba altının ithal edildiğini ve dolayısıyla alırken aslında dolar ödediğimizi bilmiyorlar mı acaba?

      Sil
    11. Adsiz 22:52, siz de Ulus'ta Fed'in bir subesi var saniyorsunuz herhalde? Altin ithal ediyoruz diye altin almak doviz depolamak ile ayni sey degildir, sonucta altin ihrac da ediyoruz. Bunlar alakasiz seyler, sebeplerini bu blog altindaki yorumlarda defalarca anlattim, merak ediyorsaniz gecmis yazilardaki yorumlara bakip ogrenebilirsiniz.

      22:23, finans piyasalarinda iki nokta arasini secip her seyin 'getirisi' en cok ya da en az diye belirtebilirsiniz. Ben ya da altin satin alinmasini onerenler, para kazanmak icin degil, birikimlerinin alim gucunu korumasi acisindan bu tavsiyede bulunuyorlar. Para kazanmak istiyorsaniz ticaret yapabilir, altin alip satabilir ya da doviz alip satabilirsiniz. Yani ortaya bir sermaye koyar yatirim yaparsiniz. Bu islemin pek tabi risk icerecegi gibi ona gore getirisi de vardir, ancak altin almak ticare degildir, yatirim degildir, sadece paranizin satin alma gucunu korur. Turkiye'de enflasyonun da geciskenliginin kurdan daha cok altin fiyatina bagli oldugu arastirilmis, bilimsel bir calisma urunu olarak gosterilmistir.

      Dunya'da da altin, satin alma gucunu korumak konusunda rustunu fazlasiyla ispatlamis bir maddedir. Bunu tartismak ve bu gercegi curutmek icin caba harcayacaksiniz, bu durumda ya ne dediginizi bilmiyorsunuzdur, ya da ne dediginizi anlayacak bir elin parmanigi gecmeyecek yetkinlikte insan vardir. Sayet ikinci sinifta olsa idiniz, burada yorum yapiyor olmazdiniz, en azindan Turkce biliyor olma ihtimaliniz oldukca dusuk olurdu.

      Sil
    12. İkisi de haklı. Ben haksızım (Nasrettin Hoca)

      Sil
  18. son paragrafa ilişkin gerekli önlemler neler olmalı sayın hocam lütfen biraz detay verir misiniz ... dolara mı geçelim mesela .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dovize gecin, ozellikle yaz aylarinda hazir ucuzken alabildiginiz kadar doviz alin. Hatta bir kismini yastik altinda tutun. Yukaridaki butun sorulara cevap bu sekilde, hepsi ayni seyo soruyor zaten.

      Sil
    2. Sakın döviz alıp enflasyonu daha fazla yükseltmeyin,sıkılaştırma çok uzun zamana yayılacak etkiside sınırlı kalacaktır.

      Sil
    3. Yapısal reform dememek için öyle yazdım.

      Sil
    4. Lidyalı kardeş, parayı icad eden ırkın ahfadısın, sen bile neler yapılacağını bilmiyorsan biz nereden bilelim?

      Şaka bir yana, sen Lidya'lıların altın sikkelerinden vazgeçme. Bulamazsan gram altın da olur, internetten bile alabilirsin, kapına kadar getirirler. Ismarlarken fiyata dikkat et yeter zira firmadan firmaya çok değişebiliyor. Gerçi yaklaşmakta olan global krizde ne olacağını kimse bilmediği için nasıl önlem alınacağını da bilen yok ama dolar-euro bile bir anda tuvalet kâğıdına dönüşebilir. Bu nedenle altın en güvenilir liman gibi görünüyorsa da dediğim gibi kimse ne olacağını ve ne yapılması gerektiğini bilmiyor.

      Sil
  19. Hocam teşekkür ederim verdiğiniz değerli bilgiler için. Emeğinize sağlık.
    Ben amerikan dolarındaki parasal sıkılaştırmanın emtia fiyatları ve özellikle petrol fiyatlarına etkisini merak ediyorum. Değerlenen USD ile birlikte emtia fiyatlarının aşağıya doğru hareket edeceğini söyleyebilir miyiz ? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.
      Bu ilişki sadece bu ikilinin durumuna bağlı değil biliyorsunuz. Birçok farklı şeyin etkisi söz konusu. En başta büyüme.

      Sil
  20. Bizde faiz politikası şöyle: bankalara bağırırsak faiz düşebilir inancı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan nefret ettiği bir şeyi bir türlü yerli yerine oturtamaz. Onun gibi. Faizi nefret edilecek bir şey olarak tanımlayınca hep kenara itiyoruz ve sonuç böyle oluyor. Olaya bir kez "faiz ekonomik bir unsurdur ve ekonomi politikasının en önemli araçlarından birisidir" tanımı çerçevesinde objektif bakabilsek meseleyi çözeceğiz.

      Sil
  21. sayın hocam burda türkiye için en büyük sorun faiz artırımı olacak kanımca.hükümetimizin bu konuya bakışı malum.merkez nasıl artıracak faizi. şuanda bile açıkça değil, gizli kapaklı yapıyor.eger bunu yapmassa türkiye için bölgesel bir sorunumuz olurmu ,türkiye burda ayrışabilirmi,yoksa gereğini yapmaya yanaşırlarmı.saygılar iyi akşamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MB faizi artırdı. Önce gizli ve geçici gibiydi artık çok açık ve kalıcı bir duruma geldi. En kötüsü bu işi gizli ve geçici gibi yapalım derken geç likidite penceresi faizi gibi bir ucube uygulamayı açık ve kalıcı hale getirdi. Bu yola girince de itibar kaybı yaşadı. Oysa baştan bu işli politika faiziyle kararlı ve açık olarak yapsa bugün faiz de kur da daha aşağı düzeyde olurdu.
      MB mecburen bu yolda devam edecek ve gerekirse faizi artıracak.

      Sil
  22. Hocam yazınız her zamanki gibi sade ve net. Teşekkürler

    Konu ile alakası yok ama bir konuda fikrinizi merak ediyorum
    Hümanist misiniz ?
    Hümanizm hakkında ne düşünüyorsunuz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendimi gençliğimden beri herhangi bir tanıma yerleştirmeyi sevmem. Ama insan odaklılık yerine çevre ve insanın da dahil olduğu daha geniş bir canlı odaklı bir yaklaşımın içinde daha rahat yer alırdım herhalde.

      Sil
  23. Mali genislemeyle parasal genisleme arasinda ne fark var parasal daralmayla birlikte döviz talebi tekrar yukselip faizlerdede bir yukari gidiş mi soz konusu olacak faizler yukselince talep duraksiyacak ve firma iflaslari mi baslayacak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mali genişleme, para basmaksızın vergi indirimleri ve kamu harcama artışlarıyla kişilerin ellerine daha çok para geçmesini sağlayan bir yaklaşım. Burada para arzı artmaz. Kamu kesimi vergi indirimleri ve kamu harcama artışlarıyla ortaya çıkan bütçe açığını borçlanarak kapatır. Böylece piyasadaki fazla harcamaya yol açacak talebi de kontrole çalışır.
      Parasal genişleme ise para basarak yapılan bir yaklaşım. Burada para arzı artar. Para arzı artışı eğer kamu kesimince borçlanmaya dayanarak kontrol edilmezse enflasyon yaratır.
      Her ikisinde de bir süre sonra faizler artar.
      Parasal daralma bu kez tersini getirir. Piyasadaki likidite bolluğu azalır ve sıkıntılar çıkabilir.

      Sil
  24. hocam 2008 krizinde parasal genişlemeye ek olarak gevşek maliye politikası destek olarak kullanıldığını söylemiş olursak doğru olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pek öyle olmadı. Çünkü parasal genişlemeyi uygulayan ekonomilerin hepsinde bütçe açıkları azaldı.

      Sil
    2. ama kamu borçları artmış hocam milli gelire oranlarsak.

      Sil
  25. Hocam haddim olmayarak İngilizceden çeviride niceliksel genişleme yerine niceliksel gevşeme sanki daha bir oturuyor gibi geldi bana. Özür dileyerek fikrimi beyan ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim aslında çok doğru bir tartışmaya parmak basıyorsunuz.
      İkisini de kullanıyoruz. Ben de kullanıyorum. Ama para arzındaki artışı genişleme terimi gevşemeden daha iyi karşılıyor gibi geliyor bana. Sanki 'mali gevşeme' ve 'parasal genişleme' ikilisi çok daha doğru olur gibi duruyor.

      Sil
  26. Parasal genisleme butun bollugu ve bereketiyle devam etmeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 'Bir yerde para maldan fazlaysa orada enflasyon olur'

      Sil
    2. Hocam bizim ülkemizde para yok züğürt bir ülkeyiz. ülkemizde varlık fiyatları neden ,nasıl artıyor ?

      Sil
  27. Gelecek yılın ikinci yarısında "yaklaşan kongre seçimleri öncesi cumhuriyetçilerin ve Trump'ın gücünü azaltmak için Fed yapay bir resesyon yaratmak istiyor" denilecek. işin kötüsü Trump da bu fikirde olacak ve başlayacak Fed'le uğraşmaya (Fed'i audit ettirebilir) o zaman bize de keyifle olayları izlemek düşecek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir hamle Trump'ın sonunu çok hızlandırır.

      Sil
  28. YAA HERKES YAPISAL REFORM DIYO...MAHFI HOCA DAHIL...

    ALLASEN MADDE MADDE BI YAZIN NE BUNLAR YAA... ACIKLAMAYA GEREK YOK. ADINI KOYALIM BENIM MAKSAT

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Defalarca yazdım bu blogda. Sonuncusu burada:
      http://www.mahfiegilmez.com/2015/10/guncellenmis-yapsal-reformlar-rehberi.html

      Sil
    2. Peki adini koyalim o zaman, birinci madde: uzun adam gidecek. Gerisi adim adim gelir. Iste sana yapisal reformlarin baslangic adimi.

      Sil
    3. Bak hele. Siz geri adim atmasini da bilirsiniz demek ki. Adini koyalim o zaman.

      Sil
  29. Yozgatın Yerköy ilçesinden yazıyorum doğma büyüme yozgatliyim kasabim. Hükümetin et ithali kararlarını nasıl buluyorsunuz. Et fiyatları yüksek bu ülkede asgari ücret ne kadar bu kadar yüksek etin kilosu. Geçen İstanbul i dim et lokantalarında fiyatlar çok yüksek halkın alingucu ne kadar.siz ette ithalatı nasıl görüyorsunuz benim sulalem kasap böyle şey görmedik hic

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçici bazı sorunların çözümü için et ithalatı yapılabilir. Sonuçta tüketiciye ucuz mal sunmak lazım. Ama bu geçici bir çözümdür. Bunu yaparken bu ülkedeki hayvancılığın nasıl geliştirileceği, üreticinin nasıl destekleneceği kısacası hayvancılık politikasının nasıl olacağı konularında bir politika oluşturulur ve uygulamaya konulur ki bir daha ithalata filan gerek kalmasın. Biz son 3 yıldır sürekli ithalatla çözüm arıyoruz. Buradan bir yere varamayız.

      Sil
    2. Mesele ithalat degil, mesela politika meselesidir esasinda. Yapilan yanlis ithalat degil, pek tabi tum et tuketiminizi ithal da edebilirsiniz, "bilimsel" izahi marjinal fayda ile anlatilir.

      Ancak milli tarim politikasi uygulaniyorsa, oncelikli olarak ulkenin azami gucune ulasmasi, nasil ulasabilecegini ogrenmesi gerekir. Bunu donemsel olarak ithalati sonlandirarak, ya da sadece muttefik, dost ulkelerden yaparak basarabilirsiniz.

      Tabi ki ulkede cahil bir muhalefet olunca, akli basinda bir yonetim olamiyor, fiyatlardaki her yukselisi yandik bittik, dovizdeki her artisi bilmem ne kadar fakirlestik diye suslu laflarla anlatanlar olunca da, oy kaygisi olanlarin alim gucu kaygisi, milligin onune geciyor.

      Sil
  30. et hayvan bakliyat hatta ve hatta cin misiri bilinen patlamis misir ithalatinin onunun acilmasi enflasyonu indirir mi
    Terorist Katara kilolarca haram edilesi yardim yapan hukumet kendi ciftcisini darbogaza suruklemyi niye bu kadar seviyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katar terrorist ise (ki oyle oldugu iddiasi ile Araplar yaptirim uyguluyor) onun bas yardakcisi iran ve Turkiye ne peki? Simdi anladiniz mi Turkiye'nin bati'dan nasil gozuktugunu. Katar dan sonra sira kime gelecek (hangi ulkeye degil, kime gelecek)? Kim en cok ihvan isareti yapiyorsa ona gelecek. Bunun cevabini herkes biliyor, yazmayayim buraya.

      Sil
  31. su noktanin da altin cizmek lazim

    PARASAL GENISLEME SONA ERDIGINDE FAIZLER ARTMAYA BASLADIGINDA GELISENLERIN DURUMU NE OLACAK
    Bu noktanin altini cizmek lazim

    YanıtlaSil
  32. Yenikoydeki yalinizda sominenizin basinda sampanyanizi icerken bir yandan da Fedin bastigi dolarlari tutusturup yaktiginiz kuba puronuzu tellendiriken ekonomiyi yorumlamak nasil bir duygu cok merak ediyorum. Merak ettigimden soruyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben Yeniköyde oturmuyorum Sarıyer'de oturuyorum. Yalım yok, evim var. Evimde şömine var ama yakılamıyor çünkü süs için yapılmış. Şampanya hiç içmem, sevdiğim bir içki değildir, arkadaşlara yemek yerken rakı içerim ben. Sigarayı bırakalı 17 yıl oldu dolayısıyla puro içmem. Öte yandan Fed'in bastığı Dolarları yakacak kadar aptal olmadığımı yazdıklarımı okuyan herkes anlar. Eğer yazılarımı okuduysanız yazdıklarınızdaki tek doğru şey olan ekonomi yorumlama işiyle uğraştığımı ve nasıl yorumladığımı da biliyor olmalısınız.
      Umarım merakınızı gidermişimdir.

      Sil
    2. sorsan müslümanım der. hani müslümanlık hoşgörü diniydi? bu ne küstahlık.

      bunlar kendine müslüman hocam. cevap vermeye değmez.

      Sil
    3. Biz yine de hoşgörülü olalım. Bakarsınız utanırlar.

      Sil
    4. Filmlerde, dizilerde yaşayan insanlarımız.

      Birine 'kaygısız zengin' yakıştırması yapmak istediği zaman da ancak para yakılması, puro vs. 'Masada dansöz oynatıyorsunuz' lakırdısını atlamış.

      Saldırırken azıcık yaratıcı olun bare.

      Sil
    5. hocam Enron skandalını bile yakında size bağlarlarsa şaşmayın hocam!

      "Derler derler sen demesende dedi derler...!"

      Sil
    6. Hocam ege cansen endüstri 4 le ilgili daha çok göz boyamakla alakali birşey olarak görüyor ve kaygili cümleler kurmuyor

      Sil
    7. Taksim-Levent metrosunu verdiler.
      Giresun limanını verdiler.
      Eti Bakır'ı verdiler.
      Samsun doğalgaz dağıtımını verdiler.
      Eti Alüminyum'u verdiler.
      Oymapınar barajını verdiler.
      Ankara-İstanbul hızlı trenini verdiler.
      Ilısu barajını verdiler.
      Konya doğalgaz dağıtımını verdiler.
      Meram elektrik dağıtımını verdiler.
      Trabzon Atasu barajını verdiler.
      Adana Menge barajını verdiler.
      Adana Köprü barajını verdiler.
      Elazığ Beyhan barajını verdiler.
      Bingöl Kaleköy barajını verdiler.
      Artvin Yusufeli barajını verdiler.
      Çamlıbel elektrik dağıtımı verdiler.
      Uludağ elektrik dağıtımı verdiler.
      Ordu-Giresun havalimanını verdiler.
      Trabzon-Aşkale yolunu verdiler.
      Mazıdağ fosfat işletmesini verdiler.
      Kastamonu Ilgaz tünelini verdiler.
      İstanbul Çamlıca tünelini verdiler.
      Rize Ovit tünelini verdiler.
      Trabzon Zigana tünelini verdiler.
      Palu-Muş demiryolunu verdiler.
      İstanbul üçüncü havalimanını verdiler.
      Boğaziçi elektrik dağıtımı verdiler.
      Akdeniz elektrik dağıtımı verdiler.
      Köstere-Gümüşhane yolunu verdiler.
      Çanakkale elektrik dağıtımı verdiler.
      İstanbul-Şile-Ağva yolunu verdiler.
      Alanya limanını verdiler.
      Hopa limanını verdiler.
      İnebolu limanını verdiler.
      Ereğli limanını verdiler.
      Giresun limanını verdiler.
      Akkuyu nükleer santralının yarısını Ruslara, yarısını buna verdiler.
      Akkuyu nükleer santralının limanını verdiler.
      425 milyon liralık vergi borcunu sildiler.
      Hüseyin Avni Paşa Köşkü'nü verdiler.
      Yetmedi…
      “Binali kalırsa yaşadık, milletin a.ına koyacağız” dedi.
      *
      Hangi “Binali”den bahsettiğini pek çıkaramadık ama… “Milletin orasına” nasıl “koyacağını” tarif etmesi için mahkemeye verildi. Sadece sekiz bin lira manevi tazminat ödemesine hükmedildi.
      *
      Memleketin limanını, barajını, trenini, tünelini, yolunu, metrosunu, madenini, santralını, havalimanını bunun cebine koydular…
      O milletin orasına koyarak, sadece sekiz bin lirayla sıyırdı.
      *
      Bilahare, Mardin Mazıdağ'da “gübre” tesisi kurmaya karar verdi. İnebolu limanıyla Mazıdağ gübre tesisini birbiriyle entegreymiş gibi gösterdi. Halbuki, Mazıdağ'la İnebolu arası 1081 kilometre… Mazıdağ'dan marşa basıyorsun, İnebolu'ya varman 15 saat sürüyor. Peki, arada 15 saat mesafe bulunan iki adresi entegreymiş gibi gösterince ne olmuş oluyor? Milyarlık teşvik olmuş oluyor!

      Kanun hükmünde kararname çıkarıldı, milletin orasına koyacağını söyleyen arkadaşın “gübre” tesisi, KDV'den muaf tutulacak, yüzde 100 kurumlar vergisi indiriminden faydalanacak, 10 yıl sigorta prim desteği alacak, 10 yıl faiz desteği alacak, bankalardan kullanacağı kredinin faizinin 250 milyon lirasını sayın devletimiz ödeyecek.
      *
      Hal böyleyken…

      Kafasinda zerre soru isareti olmayan zamane vatandasimiz Mahfi Hocanin Yalisini..söminesini..purosunu..sampanyasini hor görüp aklinca Alay Etmek nasil bir gaflettir,

      Bu davranis asla bir Küstahlik degil üstadim..

      bunun literatürde tarifi bile yoktur.. Bu sadece bizim ülkemiz insanina has bir durumdur. girilmistir bir yola dönüsü yoktur. kartopu gibi büyüyor cogaliyorlar.

      Her Zaman söyledim.. bir defa daha yaziyorum.

      Bu ülke ve insanlar asla iflah olmayacak. Bu günler iyi günler. Daha neler görecek neler yasayacagiz bir bilseniz..

      Erken iken akli basinda insanlar... imkaniniz var ise kurtarin kendinizi.

      Sil
    8. Gercek Islam bu degil!

      Sil
    9. Adsız1 Temmuz 2017 23:04
      Gubre tesisinin kurulmasinin ne zarari var kardesim. Bir cok kisiye is ekmek kapisu. Rabbim kuranlardan Allah razi olsun. sonucta is ekmek vercek cari acigimiz dusecek tarimda kullanilacak. Sense sikayet etmek taraftarisin acikcasi yakistiramadim yaziklar olsun

      Sil

    10. Adsız1 Temmuz 2017 23:04
      Milletin isadamlari yatirim yapiyorsa takdir etmek gerek.Ben takdir ediyorum kim yatirim yapiyorsa

      Sil
    11. Takdir etmeye devam edin. sizlerden istedikleri de budur.sonsuz itaat,takdir ve biat.
      Halbuki daha 15yilönce yukarida sayilan madenler, limanlar, isletmeler, kuruluslar ve daha niceleri senindi.

      Gübre tesisinin kredisinin 250 milyonluk kismini sen ödeyeceksin

      Tipki hic kullanmadigin köprü icin birilerine yüzlerce milyon ödedigin gibi.

      Mealen söyle buyurmus yüce yaradan ayetinde.

      "Onlarin gözlerine, kalplerine ve akillarina perde indirdik. onlar artik isteselerde göremez, hissedemez ve anlayamazlar. "

      Düsünüyorum da Yaratan özenerek yarattigi bir kuluna nasil böyle hüküm koyar.?

      Bir tek aciklamasi var diye düsünüyorum.

      "Umudunu yitirmistir yarattigindan"

      iflah etmez oldugunu görmüs ve anlamistir. layik oldugu istikamete bizzat kendisi yönlendirecektir.

      Sil
    12. Adsiz temmuz 11:04 ve 11:07

      Ben simdi size isadamlari Türkiyede nasil yatirim yapiyor ve sizi nasil mutlu ediyorlar Kücük örnek vereyim. okuyun ve gurur duyunuz. Takdir ediniz. Bu sizin birinci vazifeniz zaten. Siz var oldukca Bu ülkede yatirim yapacak isadami sonsuza Kadar devam edecek.

      Biliyorsunuz Hükümetimizin bir yatirim sekli var. Yap, islet devret modeli diyorlar.
      Bu sekilde sizlerin gurur duydugunuz yatirimimiz var.
      siz onlari cok iyi biliyorsunuz. üzerinde Selfie cektirmek icin siraya girmistiniz.
      Bu yatirimlari yapan Firma ve isadamlari tesisi yapiyorlar ve isletme hakkini 20-30 yil alip sonrasinda Devlete devrediyorlar. Tabii bu tesislerden her yil Garantie bir para da aliyorlar. O yatirim bu parayi cikarsa da cimarmasa da Devlet bu miktari o muhtesem isadamina ödemeyi vaad ediyor.

      simdi dikkatli oku

      vaad edilen günlük arac sayisi gecen arac sayisi

      **Avrasya Tüneli 68 Bin 34 Bin
      **Osmangazi Köprüsü 40 Bin 14 Bin
      **Yavuz selim köprüsü 135 Bin 38 Bin

      Anlasma geregi.
      vaat edilen araç geçmezse aradaki farkın işletmeci şirkete Hazine’den ödeneceği karara bağlanmış. (anlasma süresi boyunca....örnegin avrasya tüneli icin 24 yil boyunca)

      Avrasya tüneli isletme süresi 24 yil maliyeti 1.2 milyar USD
      Osmangazi köprüsü isletme süresi 22 yil maliyeti 2.3 milyar USD
      Y.selim köprüsü isletme süresi 10 yil maliyeti 3.0 milyar USD

      Toplam maliyet : 6.5 milyar USD

      Bu durumda Hazinenin ödeyecegi yillik zarar : 2.4 milyar USD
      Tahmini toplam hazine zarari : 50 milyar USD

      Not : sadece bu bu yil sonunda bu 3 muhtesem yatirim icin muhterem isadamlarimiza 2,4 milyar TL ödeme yapilacak.

      Heeeey vatandas simdi soruyorum . hic kullanmadigin belki de kullanmayacagin bu yatirimlar icin bu miktar parayi ödemeye hatir misiiiiiiiinnnnnnnnnn......?

      Duyar gibi oluyorum..

      Evvveeeeeeeetttttt.. dediginizi hissediyorum..

      hadi o Zaman size hayirli isler.

      Sil
    13. Adsız2 Temmuz 2017 19:08

      Yiyorsa beni yiyor seni mi yiyor kardesim. Bundan oncekileri de gorduk. Yatirim matirim yapmazlardi ne yol ne kopru ne de baska isletme. On ragmen butce korkunc acik veriridi. Bankalar hortumlanirdi gorev zarari vs...Bir de ustune yollar tek gidis tek gelis cukurlu mukurlu dar oldugundan sollamalarla karsiyonden carpislarla bu millet trafik canavarina kurban giderdi.

      Simdi en azindan hazineden odenek aliyorlar ama yatirimlar da yapiliyor bu mu senin zoruna giden. Butce de zaten parmak isirtan cinsten ben soylemiyorum herkes uzmanlar soyluyor.

      Eskidenkiler yol yapmayalaim alt yapi yapmayalim ticaret gelissin ihracat arttsin anadoludn kentlere goc olmasin derlerdi bu mumkun mu size soruyorum. Bizim gibi ulkelerin altyapi yatirimlarina ihtiyaci vardir.

      Sil
    14. Seni Allaha havale ediyorum kardes. Senin Dünyalik isin kalmamis. sözün bittigi yerdeyiz.

      Daha 15 yil önce senin olan ve sadece 1 kisiye peskes cekilen onlarca isletme adini yaziyorum.
      sen altyapi yatirimi diyorsun.

      Seni her yil 45 Milyar Dolar Acik veren Parmagini isirttiran Bütcen ile basbasa birakiyor eninde sonunda sen olmasan bile cocuklarinin layik oldugunuz sekilde yasayacaginizdan emin bir sekilde aksam yemegime cikiyorum.

      Devam.. hep böyle

      Sil
    15. Yine diyorum projektör yaksanız aydınlanmayacak insanlar var. Düşünmek için partiler üstü düşünmek gerekiyor. Adamlar 7. nesil 8. nesil neler neler yaparken sizin şu konuştuğunuza bakın. Hep dış güçler evet bizim yöneticilerimiz de bunu görüyor(!) ve bir şeyler yapmıyor ve yapamıyor öyle mi?

      Sil
    16. Arkadaşlar olaya profesyonel ve pozitif yaklaşın. Aslında milletin küba pürosunu ve yeniköydeki yazlığını düşünen kardeşlerimizi ve ülkelerini savunmayarak bize kaçan Suriyeli kardeşlerimizi değerlendirerek, ülkemizin sanayi tesislerini ve fabrikalarımızı güçlendirebiliriz. Böyle insanlar çok çalışkan ve kanaatkar olurlar. Cüzi bir miktar para vererek, gece gündüz pazar günü demeden çalıştırabilir ve ülkemizin sanayi tesislerini kalkındırabiliriz. Ucuz iş gücü yaratarak Çine rakip olabiliriz. Bakın bugün Apple, Volvo gibi büyük firmalar Çin de insan gücü ucuz olduğu için yatırım yapıyorlar. İşçiler 1 m2like çadırlarda yatıyor. Gayet cazip bence. Bizde de ucuz işçilik var diyerek yabancı yatırımcıyı kendimize çekebiliriz. Ben şahsen tekstil işine girmeyi düşünüyorum. İşçilik maliyeti yok denecek kadar düşük.

      Sil
  33. Hocam, bu konuyu biraz açar mısınız? Önlemler ne olmalı ve yaşanacak potansiyel sıkıntılar nedir? (Sınav sorusu gibi sordum, kusura bakmayın :) Teşekkürler.

    ''Parasal genişlemenin yarattığı uygun ortamı değerlendirip gerekli önlemleri alanlar önümüzdeki dönemi daha rahat geçirecek buna karşılık bu genişlemenin sonsuza kadar süreceğini düşünerek kısa dönemin keyfini sürmeyi tercih edenler ciddi sıkıntı yaşayacak.''

    YanıtlaSil
  34. Mahfi hocam insanlara bilgi vermeye çalışıyorsunuz ve çok mütevazi bir insansınız. Kendini beğenmiş insanların egemen olduğu bir toplumda ne kadar az sizin gibi değerli insanlar. Hocam sorum şu borsanın ne kadar daha yükselmeye devam edeceğini öngörüyorsunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.
      2013 yılı Mayıs ayında borsa 99 bin iken Dolar değer 5 cent idi. Bugün borsa 100 bini geçti ama dolar değeri hala 3 centin altında. Demek ki ciddi bir hata yapılmaz, şok yaratılmazsa borsanın daha gideceği yer olabilir. Ben borsa uzmanı değilim ama uzmanları 120 bin görülebilir diyor.

      Sil
  35. hocam bunu iyi oku bi da yazmam adamlar hukuk devleti kurmuşlar istikrarı sağlamışlar dört büyük merkez bankası istediği kadar para basar enflasyon olmaz çünkü hukuk devleti olamamış toplumlar onların bastığı kağıdı talep eder düşünün çin ve asya ülkeleri usd almasın ne olur bunun sırrı devlet ol mal can ırz güvenliğini sağla bol para bas ihraç et ayrıca terör yaratıp o ülke halkını kendi paranı almaya zorlayabilirsin libya ve suriyeliler euro yu almak zorunda yani işin temeli ekonomi değil hukuk

    YanıtlaSil
  36. Hocam , agziniza saglik en sacma, provokatif sorulara bile verdiginiz cevaplara hayranim😁

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolun. Benim umudum o yanıtları alanların düşünmesi. Çünkü bizim temel sorunumuz düşünmemek, hazır düşünceleri hemen kabul etmek.

      Sil
    2. Hocam düşünmezler. Projektör yaksanız aydınlanmazlar öyleleri. Düşünmek zor geliyor. Düşünmek için gayret lazım.

      Sil
  37. Hocam sizce Avrupa Merkez Bankasi, parasal genislemeyi yakin gelecekte bitirir mi

    YanıtlaSil
  38. fen liseleri kapatilsin
    Anadolu coban imamhatip matematik liseleri acilsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başka bir dilekte bulunsaydınız keşke bu dilediğiniz zaten yapılıyor.

      Sil
  39. Mahfi hocam elinize saglik sayenizde cok az ekonomi bilgimi yazilarinizla cesitlendiriyorum..swap mekanizmasiyla ilgili yaziniz var mi ya da yazmayi dusunuyor musunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolun. Bu konuda ntv radyoda anlattığım ders var podcastine ulaşılabilir.

      Sil
    2. hocam podcastlerde kaya petrolü ve daha alt sıradakiler çalışmıyor bunun için yetkililerle mi görüşmek gerek

      Sil
  40. sayın hocam trump güçlü dolar istemiyor. hal böyleyken siyasal ve jeopolitik kriz olmadığı müddetçe dolar yine de artar mı ? saygılar

    YanıtlaSil
  41. hocam ben tahvillerin nasil deger kazanip kaybettigini anlayamiyorum. Amerikaya bakarsak eger 10 yillik tahvil faizleri 2.30 lara yukseliyor. bu ne demek oluyor? bu tahvillerin zaten kendi faizi yokmuydu satilirken. bu 2.30 denen faiz nedir? ve yukselmesi ne manaya geliyor? ayni sekilde TR'de 10.50 imis. Bunu alan satanlar nasil para kazaniyor? diyelim elinizde vadesinin birmesine 1 sene kalmis ama zamaninda 10 sene vadeli cikmis tahvil var. 9 sene once mesela %7 faizle satilmis. ama simdi enflasyon 12. o zaman bu kagidi satmak istesede kimse almaz. peki yabancilar dolar dusunce neden bu kagitlara yatirim yapiyorlar? bu isin matematigini ve ve diger yatirim araclariyla olan korelasyonunu cozemiyorum. misal bir yatirimci hemen bugun tahvil almak istese hangisini neden tercih ediyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2,30 denilen faiz ikinci el piyasadaki faizi. Hazine tahvilleri faizli olarak satılmıyor. Mesela 100 USD tutarındaki tahvili kaça alırsınız diye soruluyor. Diyelim ki 98 Dolara aldınız. Bu durumda faiz (100 * 98 = 2) 2 / 98 = 2,04 olarak hesaplanıyor. Siz bunu diyelim ki bir hafta sonra 97,5 USD'ye satarsanız faiz (100 - 97,5 = 2,5) 2,5 / 97,5 = 2,56 oluyor.
      Onun için tahvilin fiyatı düşünce faizi artıyor.

      Sil
  42. Donald Trump gidecek, diyorsunuz, hiçbir şey olmuyor!

    FED bilanço küçültmeye başlayınca G.Y.Ü.'lerin başı ağrıyacak, diyorsunuz, hiçbir işaret yok!

    Pastırma yazını atlatıp sonbahara girince Türkiye'de ekonomik kriz başlayacak, diyorsunuz, hiçbir işaret yok şu "meşhur yaklaşan kriz"le ilgili!

    Sorun nerede Mahfi bey?

    Sizde mi?

    Hayatın akışında mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dikkat ederseniz tarih vermiyorum.
      Sorun bendeyse sizin için sorun yok. Bildiğinize devam edebilirsiniz. Hayatın akışındaysa er veya geç bunlar olacak. O zaman sorun size de yansıyacak.
      Seçim sizin.

      Sil
    2. Mahfi bey lütfen kusura bakmayın ama, sanki siz, kendi kafanızda kurduğunuz bir modeli, hayatın akışına uydurmaya ("terzi ve elbise" gibi) çalışıyorsunuz gibime geliyor.

      2008 Lehman çöküşünden beri, "Türkiye'ye ekonomik kriz" gelecek deniyor, 2018'e yaklaşıyoruz, ama ortada ekonomik kriz mriz yok!

      Anlayamıyorum...

      Sil
    3. anladiginda hersey cok hizli gelismis olacak. o zamanda anlamanizin manasi kalmayacak.

      Sil
    4. Aslında anlaşılmayacak bir şey yok ama neyse bir daha anlatayım.
      Dünyada enflasyon yok bizde %12
      Herkes işsizlik sorununu çözdü bizde % 11
      Kimsede cari açık yok bizde % 4
      Her tarafta faiz % 1 - 2 arasında bizde mevduatta % 14 kredide % 18
      Bütçe açığımız düşüktü o da başladı artmaya
      Ve siz buna kriz yok diyorsunuz öyle mi?
      Kriz illa batmak demek değildir. Ama oraya doğru gidiş de bir çeşit krizdir.
      Terzi gibi çalıştığım doğrudur. Ama elbiseyi diken ben değilim. Ben başka bir terzinin diktiği elbisedeki hataları göstermeye çalışan terzi gibi çalışıyorum.

      Sil
    5. Adsız arkadaşım ya sizin ekonomik durumunuz iyi kriz sizi fazla etkilemiyor, ya son makroekonomik verileri anlamakta güçlük çekiyorsunuz ya da taraf tuttuğunuz için sizin tarafınızın krize sebebiyet verecek hamleler yapabildiğine kendinizi inandıramıyorsunuz. Büyük resmi görebilmek için nerde ne okursanız okuyun "kime yarar?" sorusunu sormaya çalışın.

      Sil
    6. Bizler piramidin alt kısımlarındaysak yukarıya doğru çıktıkça belli zümrelere yarar bu. O yüzden piramidin tamamını görmeye çalışmalıyız.

      Sil
    7. Bir önceki yazının yorumlarında kamuflajlı abinin dedikleri gençlere ışıktır.

      Sil
    8. Ama dolar 3,50 bandında hocam, demek ekonomi süper, kriz mıriz yok :)) Bu millet dolar 10 TL olmadan kriz olduğunu anlamaz. Gerçi herkes dolara geçtiği için dolar çıksın diye bakıyor, o da işin başka bir yönü. Bu seferki krizde bütün toplum farklı nedenlerle de olsa zil takıp oynayacak, kimi sevinçten, kimi toptan kafayı yediği için :)

      Sil
    9. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Gençliğe Hitabe'sini ve Nutuk'unu bir kez daha okumakta yarar var.

      Sil
    10. Kiymetli hocam
      Diger ifadelerinize katiliyorum cari acik gsmhye orani 2008 onceside ilk 5deydik simdi de ayni yerdeyiz hatta 2008 oncesi cari acik veren bir cok ekonomi bugunlerde fazla veriyor.Ancak su ifadenize takildim af buyurun biraz acarsaniz da sevinirim.

      Herkes işsizlik sorununu çözdü bizde % 11

      Kimler cozdu hocam mesela
      ben isterseniz biraz yanit vereyim buna gerisini siz tamamlayin 1Macaristan cozdu serbest piyasaya gectigi 1990dan beri ilk kez %4lerde issizlik dahasi yabanci sermayenin geldigi dunyanin bol para ile sov yaptigi 2008 oncesinde %11lerde takili sabitti. 2Polonya ayni sekilde serbest piyasa gecisten beri ilk kez %7ye indi ve inmeye de devm ediyor! 10-15 sene once %14lerdeydi 3Almanya 1974den beri ilk kez boyle bir issizlik orani ile karsi karsiya daha da dusecek!4ABD issizlik 1999dan beri genclerde issizlik 1969dan beri bu kadar dusuk olmamaisti bana kalirsa ufak da olsa dusmeye ddevam edecek gibi 5 cekya serbest piyasadan beri ilk kez %3.6lerde bir rakamla tanisti.

      elestriim iger ulkeler nezdinde yunanistan ispanya italya brezilya hirvatistan vsss

      Herkes işsizlik sorununu çözdü bizde % 11
      Bu ifadenizi biraz acar misiniz lutfen herkesten kastiniz kimler mesela

      Sil
    11. ABD çözdü mesela yüzde 10'lardan 4,3'e indirdi. Almanya 3,9. İngiltere yüzde 4,6. Rusya 5,2, Hindistan 5,0, Endonezya 5,3.

      Sil
  43. Hocam dun bir banka gorevlisiyle konustum. kgf nin verilen kredilerde her bir batik kredi icin % 90 oraninda kefil olduğunu söyledi. Ancak anlasmalarda ince bir detay oldugunu kgf nin bir banka icin verdiği tum toplam kredinin % 7sini asamayacagini belirtti. Bu da toplamda tum kredinin %5.6 sina kefil olmus anlamina geldiğini soyledi. Tahminlere gore ise bir cok kredinin batma ihtimali oldugu goruluyor. Burada bankalar neye guvenerek bu kadar acildilar.

    Saygilar

    YanıtlaSil
  44. Hocam parasal genişlemenin kısılabileceği "söylentisi" üzerine EUR ve GBP değer kazandı dolayısıyla USD endeksi düştü. Öte yandan Yen israrla değer kaybetmeye çabalıyor.

    Avrupa ve İngiltere ekonomilerinde yapısal bir değişiklik olmadığından paraların değer kazanması ihracatlarının yine zora girmesini gerektirir. Bu durumda Yen ve USD'deki düşüşün Japon ve Amerikan ekonomisinin işine yarıyor olması lazım.

    Yani bu durumda benim bir ekonomi amatörü olarak düşüncem, EUR ve GBP deki yükselişin sürdürülebilir bir durum olmayacağı (olmaması gerektiği) yönünde.


    1. Değer kazanan EUR ve GBP'nin gelecekleri konsundaki düşünceniz nedir?
    2. Bu arada USD ile birlikte Altın da düştü ki pek alışılmış bir olgu değil. Bunu nasıl yorumlamak gerekir?

    Teşekkür ederim.



    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1. Değer kazanırsa ihracat düşer, kazanmazsa enflasyon artar. Ekonomi bir tercihler bilimidir.
      2. USD artık tek başına rezerv para değil Euro değer kazanıyor.

      Sil
  45. hocam mali genişleme olarak kamu borçlarının milli gelirlere oranı olarak baktığımızda yükseldiği göz önüne alırsak mali genişleme de olmuş diyemez miyiz? ya da sınırlı mı olmuş diyebiliriz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kamu borcu artışı da bir çeşit mali genişleme tabii. Kamu çok harcıyor bütçe açığı büyüyor ve kamu borçlanıyor demektir. Ama bunun etkisi daha zamana yayılı.

      Sil
  46. Hocam yukarılarda; enflasyon %12, mevduat faizi %14 ve kredi faizi %16-18 de demişsiniz. 1 ay önce bir kamu bankasından konut kredisi aldım tüm masraflar dahil yıllık %11 faiz ödüyorum. Söz konusu durumun sürdürülebilirliği nedir ve yaklaşık olarak ilerleyen günlerde benzer enflasyonun süreceğini öngörürsek bu bankanın zarar kalemi kabarmış olmaz mı.
    Öte yandan söz konusu krediyi alma aşamasında özellikle özel bankaların faiz oranları 2 ile 4 puan fazlaydı , bu şartlarda özel bankalar nasıl rekabet ediyorlar. Bu durum kredibilitesi düşük müşterilere yüksek faizle kredi verilmesi doğuruyordur sanırım. Bu vaka limon piyasasının varlığının bankalardaki pratiği değil midir?
    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kamu bankası bunu nasıl veriyor bilmiyorum. Çünkü bankaları en ucuz kaynağı olan TCMB'den para kullanmanın bile maliyeti yüzde 11,95.

      Sil
  47. Hep dis gucler hep dis gucler yuzunden kalkinma hmlemizi gerceklestiremiyoruz. Agir sanayi hamlemizi kurup ihracat yapamiyoruz. Dis gucler tarafindan kandiriliyoruz. Ben buna cok uzuluyorum. Bu kadar temniz yurekli bir milleti kandiranlarin sonu gercekten uzucu. Ama allah buyuk kalkinmamizi her seye ragmen yapacagiz!Yerli milli ucagimizi ucuracagiz yerli dronemizi yapacgiz yerli motoksiletimizi yerli arabamizi yapacagiz. yeterki bu millet istesin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yerli bisikletimizi yaptık. Yerli otomobilin kaportası da sanayide görücüye çıktı. Gerçi biraz Saab'a benziyor ama olsun, Japonlar da 1950'lerde böyle başlamışlardı, geç olsun da güç olmasın. Yerli drone'larımız ise kız yurtlarının çevresinde vızır vızır uçuyorlar, üstelik kameraları bile var. E-bay'den ısmarla, 1 hafta sonra elinde. Üzerine "uçan şahin" yaz, oldu sana yerli drone. Dış güçlerin bütün engelleme çabalarına rağmen emin adımlarla kalkınıyoruz, kıskananlar çatlasın.

      Sil
    2. Bir ucan kusumuz olsa drone`umuz olmasa da olur.

      Sil
    3. Sadece aptallar surekli kandirilirlar. Sonucu bile bile surekli gidip ayni partiye oy vermenin sebebi de bu olabilir mi acaba?

      Sil
    4. Ana muhalefet ve küçük muhalefet gençlik kollarındaki arkadaşlar bile yanlıştan döndüler. Sizin durumunuzun sözlükte tarifi yok. İlla musibet bekleyip öyle akıllanacaksanız sizinle değilız.

      Sil
  48. hocam saygilar, sondan ikinci paragrafta ta "2 ay sonra 107 olmustu" demissiniz. yanilmiyorsam 103,650 ile zirve yapti. yani 104 yuvarlarsak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru diyorsunuz 104 olacaktı, düzelttim, teşekkürler.

      Sil
  49. Size arkadaşımın başından geçen bir olaydan bahsetmek istiyorum. Arkadaşım devlet meselelerine çok kafayı takardı. Okuldan mezun oldu, doğal olarak iş güç derdi, kütüphane, ders derken bir gün başına tuhaf bir olay geldi. Detayını anlatmadı. Bir gün ansızın "okumamız lazım, okumamız lazım" demiş, ondan sonra sıkılaşma, bir sıkıntı derken farklı noktalardan 3-3lük temaslar tutmuşlar bunu gülle gibi hoop atıvermişler. Gidecekti gitmeyecekti derken bir bakmış bir hafta sonra kolları, ayakları sarılı kendini hastanede buluvermiş.

    Ben burdan şu çıkarsamayı yaptım. Bizler bu vatanı her türlü kötülüklerden arındıran ecdadın torunlarıyız. "Okumamız lazım" derken herkes Atatürk'ün okuduğu kitabın onda birini anlayarak okusa ve bu bilgileri hayatında da kullanabilse ne eğitim problemi kalır, ne bilimsellik problemi kalır, ne ekonomi problemi kalır, ne terörist problemi kalır, ne dinin yanlış anlaşılması problemi kalır, ne iktidar-muhalefet didişmesi kalır, .......kalır da kalır. Japonlardan öğreneceğimiz çok şey var. Dışarı çıktığımızda kuş cıvıltısından, daha daha doğadaki her türlü hayvandan öğreneceğimiz çok şey var. Gir eve aç televizyonu, aç telefonu dediğimiz müddetçe "dijital bunalım" geçiriyoruz. İzleyen yine ne izlerse izlesin ama hayata gelme amacımız ve okumamız gerektiği anlatılan bir kitaptan ve kitaplardan öğreneceğimiz çok şey var.

    Herkese mutlu hafta sonları diliyorum. Karadeniz yaylalarında bayramlar hoş olur. Sizleri de beklerim.

    YanıtlaSil
  50. sayın hocam...2-3 yıl kullanmayacağım bir miktar nakit var..yarısını altına, yarısını dövize yatırmam mantıklı olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dovize yatiracaksan euroya yatir. Euro bolgesinde cari fazla her gecen gun yukseliyor ekonomik buyume yukseliyor enflasyon paranin deger asinmasi yok. Dahasi parasal genislemeyi bitirecek gibi 2-3 yil icerisinde sirf bu nedenlerden oturu euro cok yukselecek.
      Dolara gelince enflasyon eurodan yuksek abdnin cari acigi var
      Altina yatiracaksanda gram altindan vazgecme bilezik vs alma gram altin al.

      Sil
    2. cok mantikli olur usta

      Sil
    3. 2-3 yıl kullanmayacağın nakitle bitcoin almak açık ara en kârlı yatırım olacaktır.

      Sil
  51. derhal sabit kur rejimine gecilmeli derhal hemen! Dunya Turkiyenin gucunu gormeli. Gucumuzu gostermeliyiz.
    Dalgali kur bu millete tuzaktir millet kurumu takip edecek uretim yapacak derhal dolar sabitlenmeli 1 dolar 3 liraya sabitlenmeli hhem de enflasyonda duser. Bu milletin ekonomisiyle arzi ile talebi rizki nasibi ile oynayaini bu millet osmanli samari ile saskina cevirir bu milletin sabri kalmadi artik!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3 lira çok abisi, gel şunu 1 dolar = 1 liraya sabitleyelim elimiz deymişken de dünya görsün şu ülkenin gücünü. Hele bir itiraz etsinler şamarı vurduk mu oturturuz alimallah.

      Sil
  52. sayın hocam...pastırma yazı başlıklı yazınızı okudum...pastırma yazı sonbaharda biterse borsa geri çekilir...doğru mu anlıyorum...

    YanıtlaSil
  53. Buyur burdan yak!!!

    https://www.turizmgunlugu.com/2017/06/05/ispanyaya-4-ayda-giden-turist-sayisi-20-milyona-dayandi/

    BÖYLECE İSPANYA, YALNIZ NİSAN AYINDA TÜRKİYE’NİN 4 AYLIK TURİST SAYISINI GEÇMİŞ OLDU.

    YanıtlaSil
  54. 1 yıl önce yazılmış harika bir yazı. Benim gibi cahiller 1 yıl sonra daha net anliyor. Tebrikler sayin hocam.

    Yorumculara da ayrıca teşekkürler.

    Lakin belirtmeden geçemeyeceğim
    Partizanlık insanları rasyonel düşünceden nasıl koşarak uzaklaştirdigini da tekrar görmüş olduk.

    YanıtlaSil
  55. Meraklı Göz1 Ekim 2018 23:17

    Geleceği görmüş hocamız.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Faizin Doğuşu ve Yasaklanışı