Altının Uzun Dönemdeki Üstünlüğü

Altın, kısa dönemde çok büyük kazançlar sağlamayabilir. Ama uzun dönemde baktığımızda bütün diğer yatırım araçlarına göre büyük üstünlüğü var.

Aşağıdaki grafik 2002 yılını baz alıp 100’e endeksleyerek yaptığım bir tablonun grafiğe dönüştürülmüş halidir (bu grafikteki altın fiyatı TL / Gram olarak alınmıştır.)



Grafik bize 2002 yılında 400 TL’lik portföy yapan bir kişinin 100 TL’yi altına, 100 TL’yi BIST 100 endeksine, 100 TL’yi Dolara ve 100 TL’yi Euro’ya yatırması halinde portföyünün bugün ne durumda olacağını gösteriyor. Portföyün bugünkü değeri 3.133 TL ediyor. Bu toplamın 1.397 TL’si altından, 900 TL’si BIST 100’den, 413 TL’si Dolardan ve 423 TL’si de Eurodan geliyor. Bu kişi 400 TL’sinin tamamını altına yatırsaydı portföyünün bugünkü değeri 5.588 TL olacaktı. BIST 100’de grafikte oldukça iyi bir performans çimiş görünse de iniş ve çıkışları altına göre çok daha fazla.

17 yıllık bu dönemin toplam enflasyonu yüzde 170 olmuş. Enflasyonu gidererek bakarsak Dolar ve Eurodan sağlanan kazançlar yarı yarıya düşerken, altın ve BIST 100 hala çok kazançlı yatırım araçları olarak duruyor.

Altının bu kadar yüksek kazanç sağlamasının yanında bir de Türk yatırımcı açısından sigorta işlevi var. Altın uluslararası piyasada Dolarla fiyatlanıyor. Bu durumda altının değeri arttığında bu artış TL/Gram fiyatına yansıyor. Öte yandan Dolar dünyada veya TL’ye karşı değer kazandığında bu da TL/Gram fiyatına yansıyor. Altın fiyatı veya Dolardan birisi düşüp öteki artsa kayıp önleniyor. İkisi birden artarsa kazanç katlanıyor. İkisinin birden düşmesi olasılığı ise geçmişe baktığımızda oldukça düşük görünüyor. Türk yatırımcı için geçerli olan bu avantaj Amerikalı yatırımcı için söz konusu değil. O sadece altın değer kazandığında kazançlı çıkıyor.

Böyle bir sigorta işlevi gördüğü, anaparanın değerini koruduğu için Türk halkı, yatırım aracı olarak altını ilk sıraya koyuyor ve yastık altında saklıyor. Dünya Altın Konseyi raporuna göre 2015 yılında Türkiye’de yastık altında saklanan altın miktarı 3.500 ton dolayında idi. Bugün bu miktarın 5.000 tona yakın olduğu tahmin ediliyor.  

Yorumlar

  1. Teşekkürler hocam.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba hocam
    Önceden Amerika altın karşılığı para basıyorken ne oldu da bundan vazgeçildi? Diğer ülkelerde mi bu şekilde altın karşılığı para basabiliyorken şimdi altın olmadan para basabiliyor? Bu kural neden vardı şimdi neden yok?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 'Bretton Woods' googlelayın anlayacaksınız

      Sil
    2. Şu adrese bak kardeş,
      https://www.brettonwoods.com/

      Sil
    3. Adsız 19:41 birader kendi attığın linke bir bak...

      Sil
    4. Ne demek şimdi anlamadım

      Sil
    5. https://www.brettonwoods.com/ :) bu tatil merkezi yahu. en iyisi şuraya bakın;
      http://www.ekodialog.com/Konular/bretten-woods-sistemi.html

      Sil
    6. Altın standardı ve Bretton Woods diye webde arayabilirsiniz . Kısaca altın standartının finansal sistemde istikrarsızlığa yol açtığı ve ikinci dünya savaşı sonrası küresel ekonominin ihtiyaçlarına karşılık veremeyeceği gerekçesiyle Bretton Woods da yapılan toplantıda altın standardı terk edilmiştir. Commodity money yani değerini bir metadan alan para yerine Fiat money düzenine geçiş tam anlamıyla Bretton Woods da öngörülen sistemin sonlandığı 1973 de gerçekleşmiştir .

      Sil
    7. Sorunuzu yanıtı burada: http://www.mahfiegilmez.com/2012/02/kagt-parann-karslg-var-m.html

      Sil
    8. Teşekkür hocam. Diğer cevap veren arkadaşlara da teşekkürler.

      Sil
  3. Merhaba Mahfi bey, bir bankanın uygulamasıyla altın yatırımı yapmaya çalışıyorum. Kurdaki dalgalanma süreci öncesinde alış/satış makası 1-1.5 TL'yken, şimdi bu makas 5 TL'ye yükselmiş durumda. Bu değişimi fırsatçılık diye mi tanımlamalıyım, aydınlatırsanız çok sevinirim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Altin/doviz fiyatlari cok degiskendir. Ancak siz uygulamadan, ya da giseden size belirtilen fiyati kabul etmek icin 'evet' diyene kadar bankanin size o fiyati garanti etmesi gerekiyor.

      Altin/doviz bugunlerde fiyatlari o kadar yuksek marjlarda degisiyor ki, bankalar da bu oynakligin oranina gore komisyonunu degistiriyor. Boylelikle siz 'onayliyorum' diyene kadar olusabilecek bir degisiklikten dolayi banka kendini saglama almis oluyor.

      Buna firsatcilik demek pek dogru olmaz, cunku bu durum bankalarin da pek hosuna gitmiyor, alim satim icin aradaki fark acildikca (spread) yapilan islem miktari azaliyor, bu da haliyle bankalarin islem hacmini dusuruyor.

      Sil
    2. Oynaklık öyle arttı ki banka bir işlem yaptıktan sonra yaptığına pişman olacak hale geliyor. O nedenle de aralığı açıyorlar. Kurlarda da zaman zaman aynı şey ortaya çıkıyor. Bir ulusal para bir yıl içinde yüzde 65 dış değer kaybı yaşıyorsa ve altın da ithal ediliyorsa maalesef bu durum ortaya çıkıyor. Bunun tek çözümü ulusal paranın bu kadar değer kaybı yaşamasını önlemektir. Onun da ilk yolu bu kadar değer kaybına yol açan riskleri düşürmektir.

      Sil
  4. Hocam birkaç soru sormak istiyorum,
    1) Yılsonu dolar ve enflasyon tahmininiz nedir?
    2) Yılsonu İşsizlik ve büyüme tahmininiz nedir?
    3) Yılsonu cari açık ve bütçe açığı tahmininiz nedir?
    4) Tahminlerinize göre faiz oranı ne olmalıdır, Şuan ki ekonomik duruma göre faiz oranı ne olmalıdır?
    5) Ekonomik yapıyı düzeltmek için sizin öncelikleriniz ne olur ve deneyimlerinize göre nasıl tedbir alırsınız. Faizleri yükseltip sıcak para ile dolar ve enflasyonu mu baskılarsınız, yoksa büyüme trendini bozmadan cari açık, bütçe açığı, enflasyon, kur artışı bunları görmezden gelip tek başına işsizliğimi baskılarsınız.
    Saygılarımla iyi çalışmalar yazı için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Riskleri sürekli artırdığımız bir ortamda ne yazık ki bu göstergelerle ilgili sağlıklı tahmin yapmak mümkün değil. Ben bir modelle tahmin yaparım. Bugün o modeli bu oynak zeminde kullanarak sonuç almak mümkün görünmüyor.
      Ama şu anki ekonomik duruma göre faiz oranından kastettiğiniz MB faizi ise (ki an itibariyle % 19.25) piyasadaki gösterge faiz olan yüzde 25 dolayında olmalı diye düşünüyorum. Ne var ki bu da tek başına bu sıkıntıları çözecek bir önlem değil.
      Öncelikle faizi yükseltip ardından hiç zaman geçirmeden adalet reformu ve erkelerin ayrımına dayalı parlamenter sisteme dönerek reforma başlamak gerekir. Sadece bu iki adım bile tansiyonu ciddi biçimde düşürür.

      Sil
    2. risk dedikleriniz cds mi?

      Sil
  5. Hocam selam kafama takılan bir yer var . Mesela 2000 yılında 10.000₺ Gr aldık. 2018 yılında elimizdeki altının değeri 20000₺oldu. Buradaki 10000₺ kar olarak mı degerlendirilir yoksa elimizdeki paranin değerini mi 2000 yilina gore korumuş mu oluruz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 18 yıl boyunca olan enflasyonu çıkarırsın kalan para reel kazancındır.

      Sil
  6. hocam bloğunuzda iktisada gönül vermiş ve araştıran bizlerin yıl sonu makro iktisadi beklentilerimizi belirtebileceğimiz bir başlık açmanız mümkün olabilir mi?.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu biraz zor bir uygulama ama bunu düşünüp, yapılabilirliğini araştıracağım.

      Sil
  7. bu hesabı 1980 lerden başlatırsak tablo değişir. 1980 de ons fiyatı 680 dolar iken altın alan biri aynı fiyatı ancak 2006 da görebilmiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1980 yilinin 680 dolari ile 2006 yilinin 680 dolari ayni degil
      https://www.macrotrends.net/1333/historical-gold-prices-100-year-chart
      https://www.usinflationcalculator.com/

      1980yili-680dolari 2006nin $1,663.69 ediyor

      Sil
    2. Evet, 1980'de altına yatırım yapmış birisi şu anda hala zararda. 2001'den ve özellikle 2008'den sonra altın fiyatlarının yükselmesi nedeniyle insanlar altının hep kazandırdığı gibi hatalı bir izlenim ediniyor.

      Sil
    3. Dolar enflasyonunu da hesaba katarsak 1980lerde altın alanlar dolar bazında külliyen zararda.

      Sil
  8. 2013'ten beri BİST Dolar bazında düşmekte olduğu halde 2013 sonrası Dolar bazında nasıl daha fazla getiri sağlamış anlayamadım (5 dolar civarından şu an 1.5 dolar civarına düşmüş durumda).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buradaki bütün değerler TL bazındadır. Altının gram olarak TL karşılığı, BIST 100 TL endeksi, USD/TL ve Euro/TL değerleri alınmıştır.

      Sil
  9. Mahfi hocam bu süredeki tlnin getirisinide koyma şansınız var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faizler için ortak bir oran bulmak zor. Tahvil faizini esas alırsak bu süre içinde (stopaj sonrası) getiri 850 TL dolayında çıkıyor. Yani 2002'yi 100 alırsak 2018 850 bulunuyor.

      Sil
  10. Eğer hergangi bir jriz yoksa Dolar / TL yükseldiğinde genelde altının ons fiyatı dolar cinsinde düşüyor.Sebebi nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. büyük yatırımcılar tonlarca altını satıp dolara geçiyor. altının satış yediği için dolara karşı değer kaybedşyor. yatırımcılar usd faizi yükseldikçe dolara yönelirler riskler arttıkça dolarsan çıkıp altına.

      Sil
  11. Altının; üretim maliyetinin altında olmaması gerekliliği, en sağlam ekonomi kurlarının bile bir miktar enflasyona uğraması; uzun süremde değer kazanması doğaldır, diye düşünüyorum.

    Bir de, geleneksel bakış açısıyla gücü imliyor, oluşu... Düşmanınızın kafasına fırlatsanız, epey bir hasar yaratır!... :)

    YanıtlaSil
  12. Hocam oncelikle bilgilendirici yazilariniz icin tesekkürler
    TCMB nin yaptigi tl uzlaşmalı döviz satım ihaleleeini aciklayan bir yazı yazabilirmisiniz lütfen. Bu ihalelerin içeriği nedir? Gerceklesen vade fiyatlarini nasil yorumlamamiz gerekir?

    YanıtlaSil
  13. Gayrimenkulu karşılaştırmaya ekleme şansınız olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki oradaki endeksler bu kadar geriye gitmiyor.

      Sil
  14. Bizim millette sağlam para var,
    ülkeyi iki kere satın alacak para var yastık altında.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Abartma kardeş topu topu 1,25 milyar tl altın var yastık altında.

      Sil
    2. Bir daha hesaplamanızı tavsiye ederim...

      Sil
    3. 1.25 trilyon TL

      Sil
    4. Bu kadar yastık altı altının toplam değeri bugünkü fiyatlarla kabaca 150 milyar dolar ediyor.

      Sil
    5. Gerçekten yastık altında o kadar altın olduğu da kuşkuu. Bir kayıt düzeni olmayınca çok uçuk tahminler yapılabiliyor.

      Sil
  15. Hocam, yazınız için teşekkürler. Türk halkı arasında parasını nakit olarak yastık altında saklama oranı nedir? Bu oran yüksekse sebebi nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilinemez, yastık altının özelliği kayıt dışı olması. Sadece tahmin ediliyor ne kadar olduğu, elde veri yok.

      Sil
  16. Keşke altını TL bazlı değerler yerine geçerli diğer argümanlarla kıyaslasaydınız. TL zaten oldum olası değer yitiriyor. Attın yerine saman fiatını da koysaydınız grafik de değişim olmazdı.

    YanıtlaSil
  17. hocam, istanbulda swap pazarı kurulacakmış. hocam bu spekülatif atakları önler mi?.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önler kardeşim, önler.

      E5'e hemen salı pazarının yanına kuracaklar.
      Yılların swapçı esnafı bir abimiz var,
      şimdiden tezgahın hava parasını hazırlamışlar.

      Zabıta izin vermiş, tezgah altında da satış yapacaklarmış.

      Sil
    2. Ittırı vıttırı şeylerle çözüm gelmez gardaş...

      Yapısal reformlar şart...

      Sil
  18. Mahfi bey dikkatinizi çekiyor mu?

    2 ay öncesine kadar, Dolar/TL, 3,90 - 4 TL arasına iner mi, diye konuşurken,

    Şimdi, 5,90 - 6 TL arasına iner mi, diye konuşuyoruz.

    Yukarı yönlü hareketler hızlı ve kalıcı, aşağı yönlü hareketler yavaş ve geçici oluyor. Niçin böyle?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye kağıt ihtiyacının yüzde 1-2’sini ancak üretiyor. Kapasitemiz maalesef bu.

      Sil
    2. Nicin boyle sorusunun cevabu su sekilde: Butun bu yasanan olumsuzluklarin sorumlusunu ismini vererek ne bu sitede ne de halka acik bicimde hic bir yerde konusamadigimiz icin (konusanin basina ne geliyor biliyoruz cunku). Sahte diplomayla ancak bu kadar oluyor. Yukari yonlu hareketler giderek artan siddette devam edecek. Nereye kadar? Romen lider Nikolay Cavusesku bunun nereye kadar gidecegini gostermisti gecmiste, internetten bakin.

      Sil
    3. İngiliz askeri İstanbulu işgal ettiğinde Osmanlıların dediği gibi,bu da geçer yahu..

      Sil
  19. Hocam, hazır altından bahsetmişken bir soru da ben sormak istedim.Bankalardaki altın hesapları karşılığında gerçekten bankaların o kadar altını var mı yoksa tamamen kaydi mi?Yani ben de ilerleyen dönemde birkimimi altına çevirmek istiyorum ,bu bankadan gram olarak alınan altın ,fiziksel altın kadar güvenilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fiziki olarak gram altin veren banka var.

      Sil
    2. Altin icin genel kural sudur: eger elinizde tutmuyorsaniz sizin degildir.

      Fiziksel altin hem altin yatiriminiza daha fazla deger kazandirir hem de altininiz guvence altinda olur.

      Ancak bankalarin altin hesaplari oldukca pratiktir. Ozellikle periyodik olarak altin birikimi yapmak icin oldukca rahat bir aractir.

      Sorunuza cevap vermek gerekirse, hayir bankalar hesabinizda gordugunuz miktarin hepsini fiziksel olarak tutmuyor. Sadece belirli bir oranda zorunlu karsilik olarak ROM ile MB nezdinde fiziksel altin olarak tutuyor. Bunun disinda altin mevduatinizin TL mevduatinizdan bir farki yok, garantisi ise 100bin TL. Bu acidan altin hesaplarini, 'depo hesaplari' olarak belirtmek bir kandirmacadir.

      Bankadan birikiminizi fiziksel olarak cekmek istediginizde hem belirli limitler var (asgari 3 kilo 5 kilo) gibi, hem de belirli bir sure beklemeniz gerekiyor.

      Haliyle sayet depolama probleminiz yok ise en dogru hareket altininizi fiziksel olarak saklamanizdir.

      Sil
    3. Fiziki olarak altın alın şahsen bankalara pek güvenmeyin hele ki böyle zamanlarda

      Sil
  20. Gram 300 dolar 7.5 1 ay içinde

    YanıtlaSil
  21. 5000 ton altın yaklaşık 1,2 trilyon TL ediyor. Hocam dünyada başka ülkelerde de böyle "yastıkaltı" para biriktirme var mı? Bu para ülke tasarruflarına dahil ediliyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acikcasi belli basli hesaplamalar yaptiginizda bu miktardaki altin olsa ulkedeki her kadin omzuna kadar bilezikle dolaniyor olurdu.

      Ben bu rakami cok abartili buluyorum, psikolojik olarak altinin aslinda cok fazla oldugu algisi olusturulmaya calisiliyor diye dusunuyorum.

      Sil
    2. Türkiye de çoğu orta halli hanede, ziynet eşyası olarak 4 - 5 bin TL kadar altın bulunur.
      Fakir ailelerde belki bin TL, orta üst seviyedeki ailelerde de 50 ile 60 bin TL civarı bulunur. Üst segmentte daha fazladır.

      Vatandaş başına en az 15 - 20 gram altın düşer.
      80 milyon kişi ile çarpınca 300 milyar TL ile 500 milyar TL arasında yastık altı
      altın olması kültürel sebepler ile Türkiye için ziynet eşyası olarak normaldir.

      Çoğu aile bu altınları dar zamanlarda bile satmayı düşünmez, hatta aklına bile gelmez.

      Herkesin annesinin, eşinin, kardeşlerinin düğünlerinde hatıra olarak kalan, bir altın ziyneti mutlaka vardır.

      Bu ziynetleri geçtim, evli çiftlerde mutlaka altından bir nişan, düğün yüzüğü alınıp saklanmıştır. O kadar altının %5 i sadece bu yüzükler eder. Kimse yüzüğünü satmayı düşünmez sanırım.

      Benim ailemde altın tutmayı hiç sevmeyen bir büyüğüm var.
      Onda bile bir kaç kulak küpesi, yüzüğü, düğününden kalma 7-8 bileziği, bir kaç tane kolyesi ve sağdan soldan hediye gelen çeyrek, yarım, tam altınları var.

      Emekli kadın, toplasan 10binTL altın ondan çıkar sadece. Böyle milyonlar var bu ülkede.

      O yüzden o 5bin ton altın, öyle şakkadanak piyasaya sürülecek bir altın miktarı değil, çoğunun manevi değeri olan insanların manevi hatırasından dolayı tutmayı sevdiği özel eşyası.

      Sil
    3. Selam Adsız29 Ağustos 2018 09:52,

      5 bin ton altın demek kişi başına 62.5 gram altın demek, avuç içi kadar bile değil.
      Yani hesap kitap yapmadan sallamak zaten bu ülkeyi böyle bir duruma getirdi.

      Elinize hesap makinesi alıp, böldüğünüzde kelle başına 62.5 gram altın düşer.
      Tüm altınlar kadınlarda olsa 125 gram yapar ki her kadın omzuna kadar bilezikle dolmaz.

      Yukarda okursanız, Adsız 15.52 güzel şekilde açıklamış, ülkenin kültürel gelenekleri gereği bu kadar altın olması çok normal.

      Evinde bir kilodan fazla altını olan insanımız var, orta halli sınıfında yaşayan. 10 gram altını olmayan da var, ama ortalama bu şekilde.

      Zaten bizim millet hesap kitap yapmadan her şeyi abartır, ne söylediğini bilmeyen tipler ortaya çıkıyor sonra.

      Sil
    4. Adsiz 22:31, meraminizi ithamsiz da anlatabilirsiniz, anlatamiyorsaniz donun once kendi tipinize bakin.

      Bir kelime bir islem oynamiyoruz. Bu rakamin abartili oldugunun hesabini kitabini yapiyor ve paylasiyoruz da zaten, ilgilisine ulasiyor.

      En basiti soyle soyleyeim, hint kulturu altina bizden daha fazla talepkardir. Bankacilik sektoru de bizden oldukca geridedir. Hindistanda yastik alti altin miktari 25.000 ton olarak tahmin ediliyor ithalat/ihracat rakamlarina gore. Bu orantida Turkiye'de en iyimser tahminde 'yastik alti'nda 2bin ton altin vardir. 2bin ton altin ile 5bin ton altin arasinda 2.5 kat fark var.

      Ancak 15:52'ye katiliyorum, 'yastik alti' altini, ya da 'hanehalki altini' bankacilik sektorune kolay kolay girebilecek bir altin degil. 1921'deki Ankara Hukumeti'nin miraslardaki altinlari Ziraat Bankasi'na devretme, ya da 1960 darbesindeki 'vatanini sevenlerden alyans bagisi' gibi ektreme durumlar disinda imkansiza yakin, ancak savas durumlarinda devletin isine yarayabilecek bir varlik.

      Son olarak da sunu belirteyim, 62 gram avuc ici kadar demissiniz. Bu noktada altin'in ilginc bir yanini da belirteyim. Altin en yumusak metaldir. Yani 62 gram altinla tum kolunuzu kaplayabileceginiz kadar bilezik uretmeniz hic zor degil. 600 gram altin ile tum dunyayi cevreleyebilecek uzunlukta bir kablo uretmeniz bile mumkun. Buna benzer bir cok fiziksel ustunlugu var. Bosu bosuna kiymetli degil yani.

      Sil
  22. Selamlar Mahfi bey.Tüm yazılarınızdan yararlanmaktayım ve size minnettarım.İyi ki varsınız.2003 yılını görünce küçük bir katkı da ben yapayım istedim.11 nisan 2003 de 9645 dolar ödeyerek 10.000 dolar nominal 2030 vadeli eurobond almıştım.her yılın 12 ocak ve 12 temmuzunda kupon ödemeleri vardı.kupon ödemeleri 594 dolardan yıllık 1.188 dolar idi.ben 2011 de sattım.satmasaydım 9645 dolara karşılık bugüne kadar 17.820 dolar alacaktım.Ana parasını 10.000 dersek(satmadığımız sürece)10.000+17820=27.820 dolar olacaktı.Sizin verdiğiniz dolar değerlenmesi ile birlikte 27820x4.13=114.896 tl olurdu.Yani 100 tlniz 1140 tl olurdu.bir de bu yönüyle düşünelim.selamlar...

    YanıtlaSil
  23. Hocam iktisat öğrencsiyim yüksek lisans mülakatlarına hazırlık için kitap önerebilirmisiniz. ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi, su kitap isine yarar:
      https://www.kitapyurdu.com/kitap/iki-limon-satsam-daha-iyi/374448.html

      Mulakat icin degil ama mulakati gecemeyince simdi ne olacak sorusuna cevap vermeye yardimci olur.

      Sil
    2. ya geçerse:)

      Sil
    3. Kusura bakmayın ama, yüksek lisans mülakatına hazırlık için Mahfi Bey'den kitap önerisi isteyen bir öğrenciye, mülakatı geçemeyince yardımcı olur diyerek "iki limon satsam daha iyi" adında bir kitap önermeniz sağlıklı bir ruh hali değil.

      Sil
    4. MİG.29 yaptığın hiç hoş değil ruhsal problemlerin olmalı yada hayatın başarısızlıklarla dolu başka açıklaması yok

      Sil
  24. Az bir miktar param var. Dolara mı altına mı yatırım yapmak lazım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türk lirası tut Cihan kardeşim.

      Sil
    2. Dolar ve Euro sepeti yap.

      Sil
  25. 16 sene bir enstrümanda beklemek çok gerçekçi değil, Türk halkının da bu grafikten ve anlattığından haberi varsa ben de dinozorum...

    YanıtlaSil
  26. Twitter'daki profil fotoğrafınızı değiştirmişsiniz.

    Fotoğrafınızın analizini yaptım.

    Sonuç:

    "Ben, Mahfi Eğilmez.

    Benle konuşurken dikkatli olun.

    Hele 'faiz sebep enflasyon sonuçtur' hiç demeyin."

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Iste Mahfi Hoca ile senin arandaki fark da budur.

      Özgürce hem cagdas düsüncelerini hem de bilgilerini tüm insanlar ile paylasabiliyor. Profil fotografini bile aktüel hale getirip yayinliyor.


      Insanlar kendisini ne kadar elestirse, agir hakaretlerde bulunsa bile seviyesini asla bozmadan sabirla kendine yakisan cevaplari bilgleri usanmadan, bikmadan nefret etmeden paylasiyor.

      Bu gercek bir özgürlük degilmidir.?

      Pekiyi sen ""Adsiz""

      Ayni cesaretin Yüzde 1 ine sahipmisin.. Yoksa seni "Korkak Tavuk" olarak nitelendirebilirmiyiz?

      Sil
  27. Ne yastıkmış bizimkisi, Yastık Altı Genel Müdürlüğü kursalar bari, hükümete gelen milletin yastık altındakini ekonomiye kazandırmak için icraat yapıyor ama sürekli toplam borç yükü artıyor. Ekonomi için hiç tasarruf yapılmayacak galiba.

    YanıtlaSil
  28. Rahmetli babaannemin dediği gibi, altın her zaman değerli bir maldır. O da hep altın alın oğlum derdi. Teşekkürler hocam, kaleminize sağlık 🙂

    YanıtlaSil
  29. Hocam rezerv para yerine altınla ticaret mümkün mü

    YanıtlaSil
  30. Hocam selamlar,
    Venezuela başkanı Nicolás Maduro, ulusal tasarruf plani cercevesinde; vatandaşlarını merkez bankasinin satisini yapacagi gram altinlari almaya tesvik etti. Her gecen gun degeri dusen ulke parasini altina donusturme islemi enflasyonun düşmesine etki edebilir mi? Bunu yapmalarindaki sebep nedir?

    Bir de; altın her yerde aynı altın mıdır? Ulus'tan aldığım 18 ayar gram altını California'da da 18 ayar gram altının o anki dolar degerinden mi bozduruyorum yoksa bu TC altını diye fiyat kırıyorlar mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TC altini diye fiyat kirmiyorlar, ayar fiyati ayni ama mesela Ingiltere'de altini her yere satamiyorsun ve satin alanlar da cok komisyon kesiyorlar. Zaten tefeci tipli dukkanlar aliyor altini, bizdeki gibi her kuyumcuda alim yok.

      Sil
    2. Maduro da ne yapacağını şaşırmış desene.

      Sil
    3. Altini dunyanin her yerinde cok kolay bir sekilde satabilirsiniz. TC altini, ABD altini gibi kavramlar yoktur. (Her ne kadar kraliyet yuzuklerinin yapildigi Galler altini diye tabir edilen - Welsh Gold, sadece Galler madenlerinden cikan altin gibi ornekler olsa bile her yerdeki altindan farksizdir, pazarlamadan ibarettir).

      Altin cok kolay bir sekilde yuksek safliga ulastirilabilen bir metaldir.

      Sil
  31. Yanlış değerlendirmeler ile dolu bir yazı olmuş!

    Uzuun dönemde kriz çıkışını ve üstünlüğü sağlayacak olan tek yatırım yerli ve milli köşkler ve saraylarır.

    Yaşadığımız süreç bir petrol yangını gibidir.
    Buna döviz ile altın ile müdahale edemezsiniz.
    Buna köpükle müdahale etmek lazım.

    Buna ne yapmak lazım.

    Hiç kimsenin beklemediği bir anda, önce bir köşk yaptıracaksınız.
    Şaşıracaklar, hiç beklemedikleri bir hareket, nasıl olur diyecekler.
    Hani bunların dövizi, altını, birikimleri yoktu diyecekler.

    Sonra bir köşk daha yaptıracaksınız.
    Demekki bunların "yastık altı" varmış diyecekler.
    Bunlarda döviz de altın da çokmuş diyecekler. (Çaktınız mı köfteyi şimdi)

    Ardından bir köşk daha yaptıracaksınız, çil yavrusu gibi dağılırlar.

    Anlarlar ki kimsenin gücü size yetmez.

    İşte ilk köşkümüz 1071 Malazgirt Zaferi köşkü, duyar duymaz şaşırdı millet.
    Doğru söyleyin, şaşırmadınız mı? Mahfi hocam siz söyleyin, duyar duymaz şaşırmadınız mı?

    Ardından bi 1453 İstanbul Fethi köşkü, hah diyecekler yastık altındakiler çıkıyor, paraları varmış, biz piyasadan çıkmayalım, tekrar giremeyiz diyecekler.

    Ardından bir 15 Temmuz Demokrasi köşkü, çil yavrusu gibi dağılacaklar.


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saddam da zamaninda oyle dusunmustu. Saklandigi kuyudan cikarkirlarken sakal birakigi goruldu. Idam etmek icin asarken sahadet getirmesine bile izin vermediler.

      Sil
    2. Saray kosk bunlar guclulumuzun kanitidir.
      ingiltere fransa saraydan gecilmiyor almanyada
      Bizi yonetenlerin bu hakkidir saraylar koskler
      Ben yapilan hizmetlerden koprulerden yollardan gurur duyuyorum.
      Eskiden siz bilmezsiniz Boluyu gecene kadar akla karayi secerdik simdi oyle mi basiyorsun tunel gidiyorsun varacagin yere
      3. kopru havalimani bunlar hep ekonomimizin gelsitiginin kalkindigimizin kanitidir.
      Suan ulkemize kumpas kuruluyor hep birlikte bir olma diri olup iktidara destek olma zamanidir
      Bu iktidar bizi refaha tasiyacak barisa kardeslige adalete tasiyacak
      Bunlar sayesinde hizmetler reformlar oldu. daha da olacak insaallah...Suan ekonomide sanci var ama gecici hele sunlari bi atlatalim bakin o zaman nerelere varacagiz dis devletler imrenerek bakacak bize

      Sil
    3. Haklisin, o zaman dis devletler (ne demekse) bizi parmakla gosterecekler ama hangi parmakla? Borc isterken de bir tur parmak isareti yapacaklardir eminim. Saray yapmakla guclu olunsaydi basta Saddam kalkinirdi.

      Sil
    4. :-) bu her durumda espri üretme yeteneği... traji komikte olsa..:-)
      :-(

      Sil
  32. Hocam dolar 7 lira olduğunda bolemberght dahil bazı kanallar altında yükseliş diye haber yapti. Ama o sıralar altın ons 1290 lardan 1210 lara düşmüştü. Yani tam tersi altında düşüş vardı. Sadece dolara endeksli olan bu artışı altında yükseliş diye haber yapmak ne kadar doğru... Ciddiyetsizlik mi desek cahillik mi yada aptal yerine koyma mi

    YanıtlaSil
  33. Hocam öncelikle bu bilgileri bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim.
    Türkiye de 5.000 tona yakin yastik alti rezerv oldugunu söylediniz.Peki hocam bu altinlarin yarısının piyasaya sürülmesi altin gramlarinda ve döviz kurunda bir değişiklik olur mu ?
    Son sorum ise su an ileriki dönemleri düşünerek hangi yatirim aracina yatırım yapılmalıdır?

    İyi çalışmalar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O altınların yarısı piyasaya sürülmez. Hükümet bunu sağlamak için çok çalıştı, en son altın sertifikası çıkardılar ki altına yıllık %3 mü 4 mü vergiden muaf faiz veriyorlar, ancak kuş kadar bir şey toplanabildi.
      Diyelim ki sürüldü, altın fiyatını oynatmaz, fiyat bizim ülkemizde değil küresel olarak belirleniyor. Bir anda sürebilirseniz anlık spekülatif olarak oynar elbette ama yine dengelenir.
      Döviz fiyatıyla zaten alakası yok ona hiç etkisi olmaz.

      Sil
  34. Altın paradır.Banknote borç.Yani birine borç verirken iyi düşüneceksin, istismara çok açık. Hele bu devirde babana bile güvenmeyeceksin.
    Anlayan anladı.

    YanıtlaSil
  35. uzun vadede altın tezine katılamıyorum çünkü 2002 de 100 bin tlsi olan biri altına yatırsaydı şuan 2 milyon tl falan ediyor. 2002 de 100 bin tl ile altın alsa 2012 de tl ye geçip daireler alsa 2015 de daireleri satıp tüm parasını dolara gömse şuan elinde 2 yerine 5 milyon tl oluyor. yani benim anladığım her devrin bir trendi var o trendlerin kokusunu alan ve trende göre yatırımını yönlendiren kişiler çok daha fazla kazanç elde ediyor. 2015 de daire alanların durumu 2002 de 1,7 den dolar alanların haline benziyor.akıllı olanlar 2015de daireleri ellerinden çıkarıp dolara gömdüler. saf olanlarda ula bu daireler dahada uçar biran önce alalım deyip en tepeden daire aldılar şimdi ah vah ediyorlarki keşke paramı dolara gömseydim şimdi bu daireden 2 tane alırdım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanlis yorum, anlamsiz. Daire alan kisilerin butun dairelerini Van'dan aldigini ve Van depremi ile butun dairelerinin yerle bir oldugunu varsayalim. Getirisi sifir. Altindaki risk nedir? Ayrica bahsettigin daire ancak alicisi ciktiginda para ediyor, alicisi cikmazsa beton ve tugla birkiminden baska birseye sahip degilsin demektir, altin oyle mi?

      Sil
    2. Yatırım anlayışı "parasını x'e gömmek" olan birisinden çok tavsiye almayın bence.

      Sil
  36. Yastığın altına kadar düşmüşsek işimiz kesat demektir. Yastık yorgan altından sonra kenarda köşede ne varsa onlarıda verelim dımdızlak kalalım. İnşaat yatırım yatırım çok para var hepimiz inşaata gömelim paraları sonra söker satarız. Altının değeri var betonun değeri çok komik 100 bin TL beton dök 1 milyon TL ye sat çok karlı iş. İnşaatçılar beton toplamıyor ama dolar altın topluyor çünkü herzaman nakde çevriliyor ozaman niye inşaat yatırım ki devlet bile yatırım diyor nakde dönüşü geçen yıl 1 milyon olan konutun bu sene 700 bin TL ye düşmesi nasıl yatırım anlamadım geri geri yatırım galiba.

    YanıtlaSil
  37. Yuksek kur duzeyi, yerli Tarim icin faydali midir?

    Suan yasamayan Cok unlu bir iktisatcinin 70li yillarda Turkiye ile ilgili yazdigi kitapta develuasyonlarin ciftciye yaradigi yonunde bir idiasi vardi.Ciftciyi ithal rekabetten korudugunu yerel piyasada var olma sansini arttirdigini yaziyordu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artik oyle degil, tohum, gubre, ilac, hepsi ithal. Doviz odedigimiz icin devalusayon ile hepsinin fiyati artiyor. Bahcende pirasa yetistiriyorsan belki ama ciftci icin artik gecersiz bu. Ayrica ithal tarim urunu daha ucuza geliyor, kimse sifira yakin kar icin tarim uretimi yapmayi tercih etmiyor.

      Sil
    2. Tesekkurler aciklama icin.

      Sil
  38. Altın, USD, EURO yatırım aracı değildir. Değer saklama aracı olarak kullanılan kıymetli maden ve dövizlerin ülkemizde prim yaparak "yatırımcısına" değer kazandırması yatırım aracı olduğu manasına gelmez. Aynı dönem içinde değeri 70 - 100 kat artan kripto paralar da "yatırımcısına" çok iyi kazandırmasına karşın onlar da aynı şekilde yatırım aracı değildir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslinda sizi daha fazla altin sahibi yapabilen her sey yatirimdir, gerisi ekonomik olarak kum havuzu.

      Sil
  39. BIST grafigine temettüler dahil mi acaba?

    YanıtlaSil
  40. 2010 yılında 100 TL'yi Bitcoin'e yatırsanız. Sadece 8 yılda günümüzde 47.619.047 TL'nız olacaktı. Altın uzun vadede iyi ama yatırımcılar için sıkıcı bir araç olarak değerlendiriliyor. Daha spekülatif olan Dijital altın (BTC ve Blockchain tabanlı uygulamalar) ilerde hepsinin tahtını ele geçirecektir.

    YanıtlaSil
  41. Altın yerinde ağırdır sayın hocam. Kağıt parçasına güvenmiyor bizim millet. İlle de sarı sarı yatıracak yastık altına ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yastigim yanina sari sari yatirmayi tercih ediyorum ama nerede o gunler, ya esmer ya kumral.

      Sil
  42. Hocam selamlar, yazilariniz icin tesekkur ederiz, bizlere ekonomiyi sevdirdiniz. Bazi yazilarda bist in cent cinsinden degerinden bahsediliyor, bu nasil hesaplaniyor ? İste su kadar cent e geldi cok ucuzladi falan gibi, bu deger nasil hesaplaniyor, tesekkurler ...

    YanıtlaSil
  43. Hocam teşekkur ederiz bizlere ekonomiyi sevdirdiniz. Sizleri merakla takip ediyoruz. Bazi ekonomi yazilarinda veya videolarinda goruyoruz, bist in cent cinsinden degerini soyluyorlar ve ucuz pahali yorumu yapiyorlar, bu hesap nasil yapiliyor ? Yani nasil degerliyorlar bilgi verebilir misiniz ? Sizin grafikte bist in kazanci endeks in yuzde deger degisimi midir ? Tesekkurler ...

    YanıtlaSil
  44. Hocam,ulusal iflasın eşiğindemiyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayir degiliz, cunku coktan iflas ettik ama resmen ilan edilmedi.

      Sil
  45. Hocam bu değerlendirmeniz biraz garip olmuş. Euro dolar için enflasyon ve bankaya yatırdığımızda alacağımız faiz var. Paraları altın veya borsa ile karşılaştırmak çok ... saçma.

    Buradan ne tür bir sonuç çıkartmamız gerekiyor?

    "Uzun vadede yastık altında saklamak için en iyi araç altındır."
    "Paranızın değer kaybetmemesini istiyorsanız bankaya yatırın."

    Not: Ben varlığımın küçük bir kısmını banka riskinden uzak tutmak için yastık altında tutuyorum. Bunları da sepet yaptım. Sepetin içinde altın euro dolar ve konserve ton balığı var.
    Not2: Ton balıklarını yastığın altına koymayın kafayı acıtıyor.

    YanıtlaSil
  46. 2005-2008 devam eden yükseliş finansal krize mi işaret?

    YanıtlaSil
  47. Hocam piyasalar kapalıyken kur değişimi nasıl etkileniyor? Kur hareket ediyor ancak normalden daha az.
    Bankalar kapalı oldugundan veriler acıklanmıyor mu veya sadece doların kendi değer değişimine göre mi oynuyor yani TL nin değeri aynı kalarak. İnternette bilgi bulamadım ondan sormak istedim teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye sermaye serbestisi ve tl nin konvertible olması sebebiyle para birimi sürekli fiyatlanan bir sisteme entegredir . Bu yüzden Türkiye'de piyasalar kapalı olsa bile Asya da alım satım devam eder mesela .

      Sil
  48. Hocam yazınız çok güzel ve faydalı ben altın'a güveniyorum ve bu yüzden her gün alım yapıyorum. Fakat sormak istediğim soru borsa'da döviz geliri olan şirketleri nasıl anlayabiliriz ? Ayrıca Gümüş'e yatırım yapmak mantıklı mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her gun mu alim yapiyorsun? Her gun? Miras filan mi kaldi yoksa gomu filan mi buldun? Gumus riskli, cok para kaybettirir.

      Sil
  49. Güzel bir örnekleme olmuş. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  50. Mahfi hocam,

    Yastık altına konulan altın ile bankalardan sanal olarak alınan altının bir farkı var mıdır?

    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  51. Hocam selamlar. Yazılarınızı uzun zamandır takip ediyorum. Şu anda yakşalık 1 yılda ödenmesi gereken toplam 240 milyar dolar borç var ve bu dolar olarak ödenecek. Dolayısıyla her ay 20 milyar dolar bulunması lazım. Burdan hareketle son yapılan emlak kampanyasıyla bütün stoklar erise bile dolar yine artmaz mı yani bu kampanya ile iç piyasaya tl üzerinden satış yapılsa bile. Müteahhitler bu tl lerle dolar alınca yine dolar artmaz mı ? Bu evlerin bize değil de , ki zaten o kadar para kimde var onu da bilmiyorum ya da hangi kira getirisi hesabıylao yüksek bedelli şişik dairelere kim para verir, yabancılara dolar üzerinden satılması gerekmez mi? Sanki bu kampanya bir işe yaramayacakmış gibi sadece birileri zengin olacakmış gibi geliyor. Ayrıca hocam ikinci sorum bu kampanyada aslında 10+15+15 toplam yüzde 40 peşin ödeme alınıyor. İkinci yıl ve birinci yıl sonundaki ödemeleri de ekledim çünkü ödeme süresi çok kısa. Bu durumda kalan yüzde 60 üzernden hesap yaptım ve aslında söylendiği gibi yüzde 0.98 değil de yüzde 1.90 gibi bir faiz oranı elde ettim :) Bu formülü bulan arkadaş mı çok akıllı yoksa bu işe girecekler mi :) Bir de bu %15 ler çok yüksek değil mi bunların ödemesi için de ayrıca kredi çekenler olur mu :) Bu ödemeler gerçekleşmezse evlerin akıbeti ne olacak? Bunların hepsini geçip evlerin satılması durumunda yapılan kar ile başka projeler gerçekleşirse altın vuruş olur mu ? Şimdiden çok teşekkürler bizi aydınlattığınız için. Sırf sizi takip ettiğim için açıköğretimden iktisat ya da işletme okumaya karar verdim. Saygılar hocam.

    YanıtlaSil
  52. Mahfi bey

    Ben sizden genç biriyim. (Yaşça elbette.)

    İnternette, Bülent Ecevit'in, Alparslan Türkeş'in, Necmettin Erbakan'ın, Süleyman Demirel'in 1970'lerdeki videolarını BBC Türkçe servisi yayınlamaya başladı, haberiniz vardır.

    Hiçbir siyasi yapıya, ideolojik polemiğe yanaşma yapmadan şunu görüyorum:

    Bu kişilerin siyasette verdikleri mücadele her ne kadar apayrı uçlarda olsa da, kültürel müktesebat anlamında epey dolu insanlarmış. Günümüzdeki siyasetçiler epey yavan, çorak kalıyor.

    Sizin gözleminiz nedir?

    Örnek: 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda çekim yapmış BBC ekibi. Bu çekimin tamamını kesip bölmeden, internette ilk kez yayınladı:

    https://www.youtube.com/watch?v=3cb_T9t4aKI

    Bu videoda Ecevit'in konuşmaları da var. Ecevit'i siyaseten beğenebilirsiniz beğenmeyebilirsiniz, ama müktesebatı çok genişmiş be Mahfi bey.

    Ne oldu günümüz siyasetçilerine?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayaklar bas oldu, vasatin iktidari geldi durum bu.

      Sil
    2. Sanki o vasatin iktidari gökten zembille indi. Hersey gözlerimizin önünde olmadi mi.? Bu millet kendi elleriyle getirdi bu iktidari bu ülkenin basina.

      Yok Ecevitin muktesabati genismis.. Düzeyliymis. Hepsi masallarda kaldi.

      Nacizane bi defa daha yaziyorum. Bu Millet ektigini bicecek. Cok acilar cekecek. Bedeller ödeyecek. Kaynaklarini kendi elleri ile yabancilara vermek zorunda kalacak. Akilsizliginin cezasini cok agir ödüyor.. ödeyecek.

      Bu saatten sonra da düzelecegini söyleyen birisi var ise gelsin beriye..

      Nasil olacagini da anlatmak sartiyla..




      Sil
    3. Kardes, bu soruyu 2008den beri soruyorum soyluyorum.
      BU salt Turkiyeye ozgu degil!Tum dunyada gecerli bir olgu.
      Lumpenlerin tum dunyada iktidari soz konusu.
      21.yy liderlerinde var bir Lumpenlik
      Bu ABDden Almanyaya oradan tum dunyaya kadar tum liderlerde lumpenizm etkisi soz konusu
      Birine bakiyorsunuz ev hanimi mi yoksa basbakan mi belli degil digerine bakiyorsunuz onemli meseleri konusacagi yabanci konuklarini hamburgercide agirliyordu hiphopcu muydu bir buyuk devletin baskani miydi valla ben de cozemedim bir baskasi yasini basini almis capkinlik isleri ile ugrasiyor onur duyuyordu simdi ne oldu akibeti bilmiyorum. Bir digeri at diye ayiya biner ayiyi dunyaya sov yapacam diye binek hayvani gibi kullanir. Bizimkisine yorum yok her sey ortada

      Eskiden Rusyada Yeltsin vardi bilenler bilir Alkolu zannediyorum vodkayi severdi Hatta soyelntilere gore cakir keyf toplantilara katildigi da soylenmistir. Ancak ne olursa olsun devlet baskanligi devlet adamligi gorunumunden cikmazdi, Kendi capinda bir siyasi lider devlet adamiydi.

      suankilerde devlet adamligi vs yok varsa da ben bilmiyorum.

      Sil
    4. Ecevit Halk çocuğu,
      Türkeş Türk çocuğu,
      Necmettin Müslüman çocuğu,
      Eeee biz onun bunu çocuğumuyuz diyen Demirel.

      Bunlar şimdiki liderlere göre daha belagati yüksek,
      müktesabatı geniş insanlardı. Hepsi mezarda toprak oldu.
      Bunlar Türkiye nin duraklama dönemi liderleri idi.

      Bunlardan öncekiler de, bunlardan daha iyi idi,
      Enver Paşa, Talat Paşa, Kazım Paşa, Mustafa Kemal Paşa, İsmet Paşa,
      Celal Bayar, Ali Fuat Başgil, Fevzi Çakmak Paşa...

      Nedense Türkler bu yazdığım eski jenerasyonu atlıyorlar siyasette, o yüzden ciddi
      hatalar yapıyorlar.

      Özellikle Atatürk ve İnönü dönemleri Türkiye devletinin yükselişi için
      temellerin atıldığı dönemlerdir.
      Enver Paşa dönemi de Atatürk ve İnönü gibi insanların
      temellerinin atıldığı bir dönemdir.

      Tarihte bu millet çok devlet kurdu, dikkat ederseniz, tarihte hep şu ifadeler geçer,
      Filan Hakan devleti kurdu, oğlu büyüttü, torunu batırdı.

      Atatürk ve İnönü dönemleri bu ömrü kısa olan devlet için kurucu ve güçlendirici dönemlerdi.
      Sonraki dönemler duraklama, çöküş ve batma.
      Şu anda bu devlet için son iki aşamadayız.

      100-150 yıl sonra Anadolu da Türkçe konuşan insanlar kalır ise,
      şanslıyız, tarihteki son Anadolu Türk devletleri arasında bizi böyle anacaklar.

      Benim tahminim, Türkiye çöktükten 50 60 yıl sonra burada güçlü bir devlet kurulacak,
      büyük ihtimal ile Avrupa birliğine bağlı bir devlet olacak, ya da Avrupaya bağlı bir federal yapı. Tabi içindeki Türk unsur nüfusu ne kadar olur bilemem ama tarih günümüz Türkiye sini böyle yazacak.

      Sil
    5. Adsız 20:18, senin ve senin gibilerin hayalleri asla gerçekleşmeyecek.

      Sil
  53. Alt gelirli asgari ucretlilere bizlere yonelik yapilmis olan marketlerde fiyatlar cok cikti, Sizce ne yapmaliyiz?

    YanıtlaSil
  54. Hocam ellerinize sağlık bir sorum olacak
    5.000 Ton ne kadar doğrudur hocam fazla değil mi ?

    YanıtlaSil
  55. Tut ki 5 bin ton dogru, ne fark eder? Hepsini bir anda bozdursan Turkiye'nin 1.5-2 aylik cari acigini kapatir. Ya sonrasi?

    YanıtlaSil
  56. Hocam Dünyada pek çok ülke Türkiye de dahil doların hegemonyasından çıkmak için söylemlerde bulunuyor. Sizce bu mümkün mü? Mümkünse nasıl işler?

    YanıtlaSil
  57. Sizler böyle karamsar tablolar cizerken, birileri neler yapiyor bilseniz.

    Haber aynen söyle..

    "Türkiyeye destek icin para dolu canta ile geldiler."

    ""Suriye'de 10 aşiretin temsilciliğini yürüten Assani aşireti lideri Emin Al Assani, ABD'nin Türkiye'ye yaptırımlarına karşı Türkiye hükümetine destek vermek için bundan sonra yaptıkları ticaretlerde Türk Lirası kullanma kararı aldı. 500 bin Dolar bozduran Assani, önümüzdeki günlerde 2 milyon 500 bin Dolar daha bozduracağını söylediler.""

    Anladiniz mi simdi.. 500 Bin Dolar bozdurmuslar.. Daha 2,5 milyon geliyor. Kurtulduk.

    Bu haber Yandas medyanin en yalakasinda sür manset kahraman Türk milletine sunuldu bugün..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Isimiz Asiretlere kaldiysa kalmissa

      Asiretler cemaatler mafya

      Sil
    2. http://www.hurriyet.com.tr/suriyeli-asiretler-hukumete-destek-icin-500-bin-40940208

      https://www.youtube.com/watch?v=f0c_jReXmE8

      Sil
    3. Borcla yonetilen ulke!
      Dusunun savas olan bir ulkenin Feodal Asiret lideri videoda adeta IMF lideri gibi geliyor Banka memurlari tarafindan ust duzeyde biri gibi karsilaniyor ve burda gayet kendinden emin bir sekilde Bize doviz getiriyor ekonomimizi dondurmemiz icin. Cayini corbasinin james bond cantasinin yaninda icip elinde tespihini cekip aga kalkisi yapip tekrar ulkesine donuyor

      Ulkenin dustugu duruma bakin bizim abuk medyada bunu adeta bir basari hikayesi gibi sunuyor.
      Yaziklar olsun.
      Turkiyeyi Asiret Feodal agalarina hele hele baskalarinin parasina muhtac edenlere.

      Sil
    4. Borcla yonetilen ulke!
      Dusunun savas olan bir ulkenin Feodal Asiret lideri videoda adeta IMF lideri gibi geliyor Banka memurlari tarafindan ust duzeyde biri gibi karsilaniyor ve burda gayet kendinden emin bir sekilde Bize doviz getiriyor ekonomimizi dondurmemiz icin bize para sunuyor Cayini corbasini james bond cantasinin yaninda icip elinde tespihini cekip aga kalkisi yapip tekrar ulkesine donuyor

      Ulkenin dustugu duruma bakin bizim abuk medyada bunu adeta bir basari hikayesi gibi sunuyor.
      Yaziklar olsun.
      Turkiyeyi Asiret Feodal agalarina hele hele baskalarinin parasina muhtac edenlere.

      Sil
  58. 500lukler cikar mi?
    2likler 5likler de darbanede basilir mi?

    Piyasada bu butunlere buyuk paralara ihtiyac her gecen gun yukseliyor.
    Kimse cebinde dusuk alim gucunde cok fazla para tasimak istemiyor.

    YanıtlaSil

  59. Merhabalar Hocam
    iki sorum olacak.
    1. Neden Türkiye de yastık altında saklıyoruz altınları.
    2. Bankadan gram altın alındığında bunun karşılığında banka nasıl bir varlık tutuyor.
    teşekkür ederim kolay gelsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam,
      Adsız29 Ağustos 2018 15:52 yorumunda bu soruya en güzel cevabı vermiş.

      Sil
  60. Ülkemizin ekonomisinin iflas ettiğini ancak henüz ilan edilmediğini yazmak. Bence hainliktir.

    YanıtlaSil
  61. Mahfi bey

    İktisat biliminde şöyle bir kural, teori, istatistik, öneri vb. var mı?

    "Kâr patronun, zarar işçinindir."

    YanıtlaSil
  62. Hocam yalnızca bir tek kalemden vergi alınsaydı hangisi olmasını isterdiniz? Benim tercihim ÖTV.

    YanıtlaSil
  63. Ekonomide fiyatlarin yukselecegini goren ongoren bilen tuketiciler ki bu tuketim davranislarina sahip Tuketiciler, genelde yuksek enflasyonlu enflasyonun yukselise gececegi kesin olarak bilinen ulkelerde olur. Bu ulkelerde tuketiciler, aniden talep olusturup kendilerini korumaya depolarini kumanyalarini doldurmaya calisirlar. Bu bir nevi yerel paradan kacistir. Yuksek enflasyonlu ulkelerde genellikle bu tur seyler olur. Hele hele biz gibi daha bir bucuk ay once develuasyon sureci yasanmis ulkelerde tuketici, mallarin ve urunlerin fiyatlarinin artacagini cebindeki yerel paranin da deger yitirdigini adi gibi bilir ve buna gore tavir takinarak mal ve urun ozellikel de temel tuketim ana mal gida urunlerine karsi kendi gelirleri ekonomik gucleri dogrultusunda normal ihtiyacindan daha yuksek oranda ani ve yuksek ivmeli talep olusturur. Hele hele yeni kur develuasyonundan cikmis beklenti enflasyonu yuksek ulkelerde Bu cok normaldir. Ayni sekilde depolar mal tedarikcileri ve ureticileri de piyasaya mal ve urun vermekte isteksiz istemsiz davranir. Arz sahipleri, piyasada yuksek fiyat beklentisine girer. Onun icin malini, zamaninda hemen piyasaya surmez. Piyasada malinin kitlasmasini malina ait piyasa fiyatinin talebinin daha da yukselmesini ister bekler, Butun bunlar; maksimum kara ulasmak ve uretimini karinini enflasyon faiz kur denkleminden korumak icindir. Daha da kotu niyetli olanlar piyasaya hakim monopol oligopol kisaca tekel kartel konumunda olanlar ise stokculuga kadar isi cikarabilir. Boylece piyasa dengesi daha da bozulur piyasa kendini bulamaz toparlayamaz. Reel piysada yerel duzeyde guvensizlik hukum surer. Meydan Kara Borsacilara kalir. Bu durumda piyasada "Kara Borsa" olusur. Mallar, astronomik fiyatlardan son derece sagliksiz kosullarda alici bulur. Daha net ifadeyle; Piyasada arzi kisarak bekleyen mal urun tedarikcileri ve ureticileri, develuasyon ve beklenen enflasyon nedeniyle zaten normal olarak yukselecek olan fiyatlarinin daha da yukselmesine sebeb olurlar. Arzin bu tutumu nedneiyle arz sikintisindan piyasa fiyati normalde beklenenden daha da yuksek seviyede gerceklesir. Bu durum, Tuketicilerin de yukarida bahsettigim tavri ve tuketim davranisi ile birlesince son tahlilde; piyasada resmen enflasyon kisir dongusune beklentisine girilmistir demektir. Bu surec kontrol altina alinmazsa, surec hiper ve/veya cok uzun surecek olan kronik enflasyonlara kadar gidebilir. Bu kolay bir surec degildir. Kontrol alinmasi ise zordur ve mesekatlidir cok caba gerektirir. Enflasyon kisir dongusu boyle bir seydir. Bir de bunun faiz- enflasyon ve kur dongusu tarafi vardir ki bu tam anlamiyla fakirlesmeyi gelir dagiliminda bozulusu ticarette finans sektorunde toplum hayatinda guvensizligi saglar. Bu da yuksek ve yukselen enflasyonla birlikte, yuksek faizler kati reel faizler her zaman yukselen doviz ve yerel paradan surekli kacinma hali ile dongusunu gerceklestirir. Buradan cikis ise kolay degildir. Ne toplum ne siyaset yapicilar ne piyasa yapicilari duzenleyicileri ve hatta ekonomi profesyonelleri burdan cikisa kurtulusa kolay kolay cesaret edemezler. Kisaca bu Kisir Dongu, toplumu bana kalirsa genetigine ve kulturune kadar esir alir. Enflasyonlu yasam, Toplumun kulturune davranissal yapisina kadar isler, gelecek kusaklara da miras kalir. Her sey her plan her hayal ve her anlasma bu Kisir Donguye bagli kalinarak bu Kisir Dongu, goz onunde tutularak yapilir. Bu Kisir dongu, Toplumu icten ice kemirir. Dokusunu kulturunu degerlerini ve ekonomisini bozar zarar verir. Surekli Sefaleti Gelir dagili bozuklugunu ve dahasi bireylerin siyasal, ekonomik toplumsal ve hatta ozel iliskilerinde dahi karsilikli guvensizligini besler, buyutur.

    Maalesef Turkiye bu Kisir Donguye bunun yarattigi denkleme iklime atmosfere girmistir. Bu cok acik ve nettir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adsız 21.30 kapsamlı olarak anlatmış.

      Yaşı 40-42 altında olanlar ceplerinde para var iken enflasyon yaşamadıkları
      için farkında olmadılar, bu bayram çok sakin geçti.

      Onlar her şeyi rahat bulmaya alıştı son 20 yılda.

      Benim yaşım 39, dolar 7yi görür görmez,
      ilk yaptığım iş evdeki eski su deposuna benzin doldurmak oldu,
      benle beraber yaşı 45 50 civarı olan tanıdıklarım da hemen aynısını yaptılar,
      bizim ilçede. Diğer arkadaşlar gerek görmedi ama bu sayede şimdi 150TL kadar
      benzinden kazancım oldu.
      Ucuz marketlerde zam görmemiş, deterjan, bulaşık, çamaşır temizlik malzemeleri, bebek bezi, vesair ürünleri topladım. 1-2 yıllık bayatlamayacak ürün stoğu yaptım.

      Benzin almayıp bayrama çıkan arkadaşlar yüksek fiyattan benzin almak zorunda kaldılar.

      Sil
  64. Hocam swap işlemlerine sınırlama getirildi malumunuz. Nedir bu tam anlayamadık?

    YanıtlaSil
  65. Hocam bizi çok kıskanıyorlar, sanırım bize nazar değdi. Üstadın dediği gibi ALLAH HEPİNİZE YARDIM ETSİN, ÖNCELİKLE DE BANA DİYEYİM. KENDİME BİR TORPİL YAPAYIM.
    Tam metin için:
    https://listelist.com/necati-sasmaz-gezi-parki-aciklamasi-tam-metni/

    Mahfi hocam Financial Times ta ciddi eleştiriler yapılıyor,bir yazıda liyakat sahibi bürokrat kalmadı, deniyor. Katılır mısınız. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  66. Merhaba hocam. Altınla ilgili hiçbir yoruma karşılık vermediniz. Sadece durum tespiti için yazdım. Nedenini sormuyorum. Yazınızdan anlamak istediğim (başka fikirler de çıkarılabilir) bundan sonra mevcut maddi varlıklarınızın değerini korumak istiyorsanız altın alın. Görülebilen gelecekte en güvenli liman fiziki altın.

    YanıtlaSil
  67. Teşekkürler hocam.
    Ancak bir kaç konuda rezervim olacak.
    1. Bist'in bu kadar inişli çıkışlı olmasının sebebi, özellikle siyasal iktidarların ekonomiye ikide bir çomak sokmaları.
    2. Altın içine çomak sokulamadığı için çomak sokulan diğer kalemlere karşı bir kaçış noktası.
    3. Sanal paralar kısıtlı miktarda olduğu (basılamadığı için) taşınması, transferi, alışverislerde kullanım kolaylığı acisindan yeri altının bir adım üstündedir.
    4. Tüm bu kalemlerden en üstün olani yine borsadir; çunku borsayi degerli kilan icerdigi insan emegidir.

    Tesekkurler

    YanıtlaSil
  68. http://www.diken.com.tr/suriye-disisleri-bakani-muallim-hatayi-geri-alacagiz/
    Suriye Disisleri bakani HATAYi geri alacagiz

    YanıtlaSil
  69. Vatandaşın 3krş ihtiyat akçasından ellerinizi çekin! Taş bitti, yapı paydos!
    Yolun sonu İMF, ötesi hikaye!

    YanıtlaSil
  70. Üstat, keşke refakat sürecinde yardımcınız olma şerefine ulaşmak nasip olsaydı. Sizin engin bilgi ve deneyimlerinizden feyz almak beni şereflendirirdi. Sağlık ve huzur dilerim. Saygılar ve selamlar.

    YanıtlaSil
  71. Merhaba Hocam. Altının daha uzun vadelerde de yazınızda bahsedilen yatırım araçlarına üstünlüğü söz konusu olabilir mi? Söz konusu hesaplamaların Bretton Woods Sisteminin bitiş tarihi olan 1971 yılından itibaren ABD Doları, Altın fiyatları, ABD enflasyon oranı, Türkiye enflasyon oranı ve faiz oranları ile de incelemesini yapabilir misiniz? Çok değişik ve faydalı sonuçlar çıkabileceğini düşünüyorum. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  72. Ben de katılıyorum, dolar yatırım aracı değildir. Bu konuda hep şu örneği vermişimdir: biz kazandığımız para ile dolar alıyoruz, amerikadaki çalışan kazandığı dolar ile dolar mı alıyor, hayır.

    YanıtlaSil
  73. Hocam sizi severek takip ediyoruz, Allah basimizdan eksik etmesin sizi.

    Bu yazinizda verdiginiz opsiyonlardan yalnizca bir tanesi (BIST) yatirim araci diger ucu parayi saklama cesidi, acikcasi cok dogru bir karsilastirma oldugunu dusunmuyorum. Sizi takip eden hatiri sayili bir kitle var. Bu yazinizla beraber parasini degerlendiricek fakat kendi analizini yapamayacak insanlar irrasyonel kararlar alabilirler. Nacizene fikrimi belirtmek istedim.

    YanıtlaSil
  74. Hocam yazıda geçen 5000 ton yastık altı rakamında bir sorun var gibi görünüyor. Altının 1 gramı şu anda yaklaşık 40 Usd, 1 kilosu 40 bin Usd, 1 tonu 40 milyon Usd eder. 5000 tonu 200 milyar Usd yapar. MB rezerv toplamının bile kat be kat üstünde bir rakam. Bankacılık sisteminde bu kadar döviz mevduat yok. http://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/173b7dec-d6c6-4727-9f51-82e0f4138560/Para_Banka.pdf?MOD=AJPERES&CACHEID=ROOTWORKSPACE-173b7dec-d6c6-4727-9f51-82e0f4138560-mkusSoy

    YanıtlaSil
  75. 2002yi baz almasak da 1988i baz alsak sonuc ne olur hocam?
    https://www.apmex.com/spotprices/gold-price

    YanıtlaSil
  76. Hocam Project-Syndicate sitesinde bulunan “The Economic Cost of Erdoğan” makalesine yapılan bir yorum dikkatimi çekti. Yorumda neoliberal ortodoks düşünce devalüasyonu bir felaket olarak görmesine rağmen 90 lar Kanada, 2001 Arjantin, 98 Rusya, 2008 İzlanda, 88 Amerika, 93 Altın standardının kalkması örnekleri verilerek bu dönemleri yüksek büyüme dönemlerinin izlediği söylenmiş. Bu yorum doğrultusunda birkaç soru sormak istiyorum.
    1. Devalüasyon sonrası büyüme devalüasyonun doğal bir sonucu olabilir mi?
    2. Bizim 2001 sonrası gördüğümüz ve övündüğümüz gelişme dönemi yaşadığımız krizin doğal bir çıktısı olabilir mi? Yani çok ironik olarak bankacılık alanında yaptığımız dönemin yapısal reformlarına devalüasyonu da ekleyebilir miyiz? Bu soruyu sorduğuma inanamıyorum ama devalüasyonun kendisi bir reform olabilir mi?
    3. Devalüasyon ekonomideki bazı problemleri çözebilir mi? Bizim türümüzdeki ekonomilerde (ikiz açık, yüksek dış finansman ihtiyacı, aşırı borçluluk) dahi ekonomi politikasında bir çözüm aracı olarak kullanılabilir mi?
    Not: Devalüasyon terimi sanırım dalgalı kur rejimi için doğru bir kullanım değil. Yerel paranın aşırı değer kaybı diyelim.
    Zaman ayırdığınız için sağolun.

    YanıtlaSil
  77. Hocam merhaba
    Bence USD ve EUR alternatiflerinde vadeli mevduat getirileri de eklenmeliydi. Herkes yastık altında tutmuyor ve 2002-2005 yıllarında ciddi faiz oranı vardı

    YanıtlaSil
  78. 2.abdulhamid devrilince halk sarayı basmış altın yağmalamayı düşünmüşler ama padişahın odasında sade bir yatak ve halı varmış. onlar düşünmüşlerki sarayın içi altın dolu. yastık altı mevzuuda biraz buna benziyor. milletin açlıktan nefesi kokuyor ne altını, doları?

    YanıtlaSil
  79. Hocam Teknik Analiz önemli mi?Ekonomist için

    YanıtlaSil
  80. Hocam sizi ilgiyle takip ediyorum.
    Oplumun ekonomik ahlakinin altin ve dolara olan etkisini gosteren bir grafik cizebilir miyiz?
    Ya da egitimdeki ahlak yapisinin evdeki ahlakla ortusmedigi bir toplumda finansal istikrari hangi degerler saglar?

    Hukumet politikasinin dolar kurundaki artista payi yuzde kactir?

    YanıtlaSil
  81. 2003=100 tuik endeksine baktığımızda bugünkü endeks yaklaşık 370 bu durumda enflasyon yaklaşık bu dönem için 270 civarı olup sizin hesap 170 diyor. Bu fark nasıl oluyor? Teşekkürler,

    YanıtlaSil
  82. Hocam,ekonomi danışmanı Cemil Ertem döviz artınca ülke içinde üretim canlanacak, cari açığın kapanmasına kadar faize dokunmayacağız diye bir yerde ağzından kaçırmış. Daha ne kadar bu değer kaybı gider bu durumda?

    YanıtlaSil
  83. Hocam mevduat faiz oranları sizce % kaça gider önümüzdeki dönemde.

    YanıtlaSil
  84. Altın, kısa dönemde çok büyük kazançlar sağlamayabilir. Ama uzun dönemde baktığımızda bütün diğer yatırım araçlarına göre büyük üstünlüğü var cümlesi iddialı ve hatalı bir yorum diye düşünüyorum. AltinAl reel dolar değeri ile en düşük seviyesini gördüğü 2002 yılını baz alarak yapılan bu değerlendirme yerine çok daha uzun vadeli bir değerlendirme daha sağlıklı olur. Altının gecmis yüz yıllık fiyatına, https://www.macrotrends.net/1333/historical-gold-prices-100-year-chart
    Adresinden ulaşabilirsiniz. Enflasyondan arıtma (inflation adjusted) seçeneğini işaretlemeyi unutmayın.

    YanıtlaSil
  85. Hocam altın arzı kolayca değişmediği için daha karli olabilir mi

    YanıtlaSil
  86. Hocam Amerikan şirketlerinden oluşturulmuş bir yatırım fonu altına karşı ne durumdadır? tefaş'daki bilgilere bakarsak çoğu amerikan fonu altından daha kârlı.

    YanıtlaSil
  87. Geç bir cevap ama index fund lar uzun vadede altından daha kârlı. Alttaki grafiklerde 1986 dan bugüne bakarsanız VFINX 10 katına çıkmış ama altın aynı dönemde 5 katına çıkmış.


    https://www.marketwatch.com/investing/fund/vfinx/charts

    https://goldprice.org/gold-price-history.html

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Paradan Para Kaybetme Dönemi