Yedek Akçe, Merkez Bankası, Hazine

Tartışmayı bir çerçeveye oturtabilmek için belirtmemiz gereken iki konu var: (1) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) çok ortaklı bir anonim şirkettir. Hazine, yüzde 55 payla TCMB’nin en büyük pay sahibidir. Geri kalan yüzde 45 pay çok sayıda kurum ve kişiye aittir. (2) TCMB, yasasındaki özel hükümler ve düzenlemeler dışında, diğer anonim şirketler gibi Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabidir.

Genel Kanuni Yedek akçe (ya da ihtiyat akçesi); doğabilecek risklere karşı şirketi korumak ve acil durumlarda kullanılmak üzere şirketlerin yıllık net kârından belirli oranda ayrılan ve ortaklara dağıtılmayıp şirket bünyesinde bir çeşit yedek sermaye olarak tutulan paradır.

Genel kanuni yedek akçe Türk Ticaret Kanunu’nun 519’uncu maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre şirketlerin yıllık kârlarının yüzde beşini, sermayelerinin yüzde 20’sine ulaşıncaya kadar genel kanuni yedek akçe olarak ayırması gerekir. Bu yüzde 20’lik sınıra ulaşıldıktan sonra da belirli koşulların oluşması halinde yedek akçe ayrılmaya devam edilir. Yedek akçe yalnızca şirket zararlarının kapatılması, işlerin iyi gitmediği zamanlarda işletmeyi devam ettirmeye veya işsizliğin önüne geçmeye ve sonuçlarını hafifletmeye elverişli önlemler alınması için kullanılabilir. Aynı maddede “özel kanunlara tabi olan anonim şirketlerin yedek akçelerine ilişkin hükümler saklıdır” hükmü de yer almaktadır. Bu son hükümden hareketle TCMB Kanununa özel hükümler konmuştur. TCMB, kanununun 60’ıncı maddesine göre yıllık net kârının yüzde 20’sini genel kanuni yedek akçe olarak ayırmak zorundadır.

Yeni düzenlemeyle TCMB Kanunu'nun 60'ıncı maddesinde değişiklik yapılıyor ve bankanın son yıl kârından ayrılan yedek akçe (ihtiyat akçesi) dışında, o yıla kadar birikmiş olan yedek akçelerin her yıl kâra katılarak dağıtılabilmesi hükme bağlanıyor. Ayrıca bankanın her yıl ayırdığı kanuni yedek akçe oranı da yüzde 10’a düşürülerek dağıtılabilir kâr miktarı, dolayısıyla kârdan Hazineye verilecek miktar artırılıyor.

Hazine, bu yıl bütçenin seçimler nedeniyle düştüğü durumu toparlayabilmek için önce TCMB’nin kâr dağıtımı için genel kurulun yapılacağı Nisan aynı beklemeden kâr payını Ocak ayında avans olarak alabileceği bir düzenlemeyi yasalaştırdı. Bu yolla Nisan ayında alacağı 33 milyar TL tutarındaki kâr payını Ocak ayında tahsil ederek daha az borçlanmayı ve faiz artışını frenlemeyi hedefledi. Ne var ki bu düzenleme ikinci seçimin yarattığı kamu harcamalarının ortaya çıkardığı ek bozulmaları durdurmaya yetmedi. Bu kez gündeme Merkez Bankası’nın birikmiş yedek akçeleri geldi ve bu yeni düzenleme hazırlandı.

Aslında Merkez Bankası’ndan Hazineye para verilmesi için bu kadar dolambaçlı yasalara, değişikliklere gerek yok. Merkez Bankası Kanun’una “Merkez Bankası ihtiyaç halinde Hazine’ye istediği parayı verir” diye bir hüküm konsa bu işlem daha kolay olurdu. Çünkü ikisi de para basmayla sonuçlanacağı için farklı adlar konulsa da sonuçları itibarıyla aynı kapıya çıkıyor.

Günümüzde Merkez Bankası’nın anonim şirket statüsünde de olsa yedek akçe ayırmasına gerek yok. Para basma yetkisi olan bir kurumun yedek akçe ayırması çok da anlamlı görünmüyor. Ama daha anlamsızı kısa vadeli avans uygulamasını kaldırmış bir ülkenin, ondan çok daha kötü bir uygulamayla Merkez Bankasından Hazineye para aktarması.   

Oysa Merkez Bankası’nın ayırdığı yedek akçelerle döviz ve/veya altın alıp bunları rezervlerine eklemesi şeklinde bir değişiklik yapılsaydı kaybedilmiş itibar geri kazanılabilirdi.

Yorumlar

  1. Saygıdeğer ustadim. Acilen bütçe açığında kullanılacak paraya ihtiyaç var. Harcamada rasyonellik ve tasarruf yerine arka kapı yöntemleri kullanılıyor. Dış finansmana ihtiyaç var ve finansmanı sağlayacak olanlara karşı artik bütçe dengesi korunuyor tezi de artik laf oldu. Kimi kandırıyoruz acaba. aylardır pasifize edilen TBMM bunu mu çıkaracak aylar sonra. :(

    YanıtlaSil
  2. Hocam son paragrafta yedek akçelerle döviz veya altın alınsaydı demişsiniz fakat MB bu yıl kârını zaten Viop’ta dolar satarak elde etmedi mi?Doların düşmesi için adımlar atan MB neden dolar veya altın alsın ki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen alması şart değil, dolar düşerken alabilir. Çünkü fazla düşmesi de bu kez ihracatı sıkıntıya sokar, ithalatı artırır. Net rezervleri de çok düşük.

      Sil
  3. Hocam, ben biraz konunun en başına takıldım. T.C. Merkez Bankası'nın anonim şirket olması ne kadar doğru? Merkez Bankası özel hükümlerle kendine ait bir kanunu olan bir kamu kurumu olarak faaliyet göstermesi daha doğru olmaz mıydı?
    Ya da öyle miydi de değiştirildi? Mesela diğer ülkelerdeki Merkez Bankaları nasıl biliyor musunuz?
    Cevabınız için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoğu ülkede anonim şirket, daha az ülkede devlet kurumu. Anonim şirket olması devlet kurumu olmaması bağımsızlığını sağlamak için düşünülmüş bir yapı ama mesela bizde fazlaca işe yaramıyor. Merkez Bankası ilk kurulduğunda Hazinenin payı sadece % 15 imiş.

      Sil
    2. Hocam Merhaba,
      Sizce hazinenin payi bugun de dusuk mu olmali? Dusuk olursa ulkemize ne gibi fayda ya da zarari olur.
      Tesekkurler.

      Sil
  4. Sayin hocam yaziniz icin cok tesekkur ederim. Birkac sorum olacakti;
    1. Merkez bankasi vob ta yaptigi (dunyada ilk sanirim) islemlerinden dolayi zarar etseydi, %45 hisse sahiplerinin denetleme/dava vb. Hakki var mi acaba?
    2. Diger hissedarlar da dagitilan bu akceden pay aliyor mu, bu konuda aksi yonde ozel bir duzenleme var mi?
    3. Dunyada hisseleri halka acik olan merkez bankasi var mi? Sizce tum hissenin halka acik olmasi ve yonetimin de buna paralel belirlenmesi nasil olur? Hukumet yakinda para bulmak icin tcmb hisselerini de satar mi sizce :) para bulmak icin baska yontemleri kaldi mi bilmiyorum.
    Yazilariniz ve daha onemlisi yorumlara cevaplariniz icin (bu kısmı yapan baska biri yok) tekrar cok tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1. Var.
      2. Pay alıyorlar ama pay düşük.
      3. Dünya uygulamasında çoğu merkez bankası anonim şirket statüsündedir ama hiseleleri halka açık MB olduğunu sanmıyorum. Halka açık olsa da bu kâr dağıtımı maddesiyle kimsenin rağbet edip hisse alacağını sanmam. Zaten ilk kurulduğunda da Atatürk'ün ricasıyla almışlar alanlar.

      Sil
  5. Hocam tam tersi durum olabilirmi merkez bankası ortakları merkez bankasını finanse edebilir mi (bedelli gibi)

    YanıtlaSil
  6. Hocam
    TCMB nin net rezervlerinin çok düşük olduğunu belirtmisiniz bu eninde sonunda sıkıntı yaratmaz mı
    TEŞEKKÜRLER

    YanıtlaSil
  7. Bunlar ne doymaz insanlar bunlar nereye gidiyor ankara blddeposundan 135 bin liralik fincan takimi herseyi belli ediyor bize hesap vermesi gerekirken daha neler olup biteni bilmeyen vatandaslarimiz var ki bu iktidar devam ediyor temennim bu vatandaslarimizin hakikati gormesi dilegiyle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ülkemin varı yoğu 17 yılda satılmış takıldığı şeye bak.

      Sil
  8. Merhaba Hocam. Öncelikle yazınız için çok teşekkür ederim. Yedek akçe parası kurumun yıllık karından belli bir miktar kenara konmasıyla oluşuyorsa ve yedek akçe parasını hazineye aktarmak da para basmak ile aynı şey oluyorsa, 'TCMB yıllık karını para basarak mı elde ediyor?' diye bir soru geliyor içimden fakat yanıtının 'evet' olmadığını biliyorum. Asıl önemli soruyu ise size sormak isterim, TCMB nasıl kar ediyor ve bu karın hazineye aktarılması nasıl para basmakla aynı durumu teşkil ediyor?
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://www.mahfiegilmez.com/2019/01/merkez-bankas-nasl-kar-eder-ve-bu-kar.html

      Sil
  9. Hocam konuyla alakasız ama 2018 yılında imalat sanayi'nin GSYH'dan aldığı pay Dünya Bankası ve Tüik'in rakamlarına göre %19'a çıkmış bu geçen sene %17.6 imiş...90'larda %22'lerdeyken 2000'lerden sonra %15'e düşmüş.

    Vergi ve sübvansiyonları çıkarıp sadece GSYH'daki sektörlerin payıyla hesapladığımızda %19'dan %21.5'e çıkıyor.


    Benim merak ettiğim bu konjonktürel bir olay mı kriz yüzünden?Yoksa erken sanayisizleşme dediğimiz kavramdan çıkıyor mu Türkiye...

    https://data.worldbank.org/indicator/NV.IND.MANF.ZS?locations=TR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşaat çökünce, payı azaldı, sanayi arttı.
      Genel üretim düzeyi düştüğü için önemli bir gelişme sayılmaz. Sanayiye en büyük katkı TL nin düşük değerde olması idi, ihracatı arttırdı o sektörde.

      Sil
    2. Adsiz 14.55 guzel aciklamissin teşekkürler 👍

      Sil
  10. Sizin görüşlerinizden benim anladığım şey "dünya ile uyumlu olalım" dan ibaret. Fakat ülkemiz çıkarları batı ülkeleriyle uyumsuz sanki ne dersiniz?

    Demokrasi, ifade özgürlüğü, hukuk.

    Bakunin derki "Hukuk iktidarların fahisedir" bu söz öyle olması gerektiği için değil öyle olduğu icin söylenir. Ha keza demokratik Batı'da Julian Assange'ın durumu malum.

    Yani sizin Türkiye'de hukuk talebinizi anlamsız buluyorum. İktidar değişir. Hukuk taraf değiştirir bu tarih boyunca hep böyledir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz ülkenin çıkarlarının ne olduğunu tam olarak anlamış değiliz de onun için batının çıkarlarıyla tersmişiz gibi geliyor.

      Sil
    2. Doğu kültürü üzerine çalışmalarınız olan birisi olmanıza rağmen bu kadar azılı bir batıcı olmanızı hiçbir zaman anlayamacağım. Ya doğulusundur ya batılı küresel olana inanmıyorum.

      Sil
    3. 03:13.. Siz şimdi yukarıdaki yazıdan, hocanın 'Dünya ile uyumlu olalım' şeklinde bir tezi olduğunu mu çıkardınız..

      Hele, demokrasi hukuk ve ifade özgürlüğü ile ilgili zerre bir ifade yok.

      Sizi bu değerlendirme ve yoruma itecek fikri yukarıdaki yazının neresinden ilham aldınız merak ettim doğrusu.

      Halbuki yukarıdaki yazının konusu tcmb ve yedek akçe olayı. Tamamen teknik bir analiz.

      Sil
    4. 0623, boşuna uğraşmayın derim.

      Adam gökten canlı koyun indiğine inanıyorsa, birinin gece atla binlerce km mesafe gidip gökyüzüne çıktığına inanıyorsa, üç kere boşadım deyince boşanıldığına, köleliğe, zengin ise dört kadın hakkı olduğuna, ölünce kendine huri verileceğine inanıyorsa, ölünce karısına nuri verilmeyeceğinden emin oluyorsa, o adama bir şey anlatmaya gerek yok.

      Sil
    5. Doğu medeniyetini sevmek için dine inanmana gerek yok küçük yaşlı arkadaşım.

      Benim hatırladığım kadarıyla Scopenhauer de Nietzsche de Doğu dünyasını önceliyordu.

      Fazıl Say da doğucudur mesela. Ha keza İsmet Özel. Ha keza İlber Ortaylı.

      Ben dine inanmıyorum fakat bu çoluk çocuk laflariyla ateizmi savunmamız modemi bulandırdı.

      Diğer konu bu yazı Güncel olan yazıydı. Eski yazisina yazarsan görmezdi. Elbette son girdiye yazacağım.

      Sil
  11. Kurumsalligin olmamasi ve baska bircok uygulama cok sakincali ama insanlar gormek istedikleri ruyayi gozlerini siki siki yumup uyuyormus gibi yaparsa gormeye devam edebilecegi algisi icinde bu kafaya oy, yani guc veriyor.. oysa bu cok pahali bir luks ve gercek demokrasinin sorumluluk tarafini uygulamadigimiz icin ferah ferah oy verip butun zarari oy vermeyenlerin de odedigi bir duzen var.. ya Allah'in evrensel dogrulariyla kendimizi duzeltmek ya da yumurta kapiya dayanmadan umursamaz gidip dayandiginda da aci cekerek uyanmak durumundayiz.. tipik bir imtihan.

    YanıtlaSil
  12. Kıymetli hocam güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık. Benim başka bir sorum olacaktı. Enflasyon ile ilgili. Hocam enflasyon sepetinin içeriğini öğrenme şansımız var mı? Bunu sadece ilgili kurumun bildiği söyleniyor. Mesela TÜİK her ay ölçtüğü fiyatların listesini yayınlasa ve daha şeffaf olsa itibar kazanır. Ya da sizin aklınıza gelen alternatif hesaplama yöntemi var mı? Son yapılan zamlar için herkes seçim beklendi diyor ama bence daha çok maaş zamlarını etkilemesin diye Haziran ayı pas geçildi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      İçeriği biliyoruz ama her ay nasıl ölçüp biçip yazdığını bilmiyoruz. Haklısınız bu şeffaflık olmalı.

      Sil
  13. Kaleminize sağlık hocam. TCMB'nin ortaklık yapısını daha önce de yazmıştınız. Peki bu temettü dağıtımında diğer ortaklara da kaynak aktarılıyor mu? Yoksa sadece %55'lik bir ortak olan Hazine'yr pay aktarmak ticaret kanununda istisnai bir durum mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ olun.
      TCMB'nin kâr dağıtımını düzenleyen maddesi şöyle:
      https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/4b4d0592-f3e1-46d2-9814-11e0ad94ab7c/TCMB_Kanun.pdf?MOD=AJPERES&CACHEID=ROOTWORKSPACE-4b4d0592-f3e1-46d2-9814-11e0ad94ab7c-m4fukXa

      Sil
  14. Sayın hocam öncelikle tüm yazılarınız için kendi adıma ve tüm iktisat öğrencileri adına teşekkür ederim. Sorum ise şu; ileriki zamanlarda aynı kurumlar vergisinde olduğu gibi üçer aylık dönemlerde ödenen geçici vergi gibi , TCMB' nin Hazineye temeddü dağıtımı da daha kısa aralıklarla aktarılma ihtimali var mıdır? Ve bunun ne gibi sonuçları olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Türkiye'de her ihtimal vardır. Çünkü ülkemiz geleneklere bağlı gibi görünen ama asla bağlı olmayan bir ülkedir. Akıllarına eserse bu dediğinizi de yapabilirler.

      Sil
  15. Muhalif olma hevesiyle "kefen paramızı harcadıııııkk" diye bağırmaktansa gerekli kanunları açıklayıp ekonomik durumu da gözeterek yapılmış faydalı bir yazı
    Muhalif olmak o kadar kolay iş değil,bilgi gerektirir;deneyim,kültür,zeka gerektirir
    İhtiyaç akçesine başvurmuş olmamız büyük itibar kaybına yol açacak yine de.
    Emeğinize sağlık hocam

    YanıtlaSil
  16. reisçilerin sesi sedası çıkmıyor bakıyorum. trump, 100 Boeing uçağını bize satıyor. bu da 40 milyar dolar demektir. abd böylece hem s-400 den reisinizi vazgeçirdi hem de ekstradan 40 milyar dolar s-400 almaya kalktığımız için haraç kesmiş oldu. hatta trump k.kore lideriyle de görüştü ki muhtemelen türkiyenin vazgeçeceği s-400 leri sen al dedi kim jong a !. g-20 den en karlı trump çıkarken en zararlı Erdoğan sayesinde biz çıktık. havuz medyası bizim piyasa zil takmış oynuyorlar. yaptırımlar olmayacak diye. ne farketti ki yaptırımlar olsaydı da zaten 40 milyar dolarlık zarar verebilirdi. salt dolar biraz gerileyecek ve 9-10 tl leri görmeyecek diye zil zurna seviniyorlar. zavallı reisçiler. brunson olayından sonra trump ikinci büyük zaferini kazandı reisinize karşı. bir Kıbrıs fatihi rahmetli ecevitin abd ye karşı duruşuna 2001 krizini bile göze alıp bop için hayır diyebilmesine bir de reisinize bakınız. yemedi reisinizin doların yıkıcılığını. bir daha görmek istemedi 7 tl üzerlerini … iradesi yok adamın fıtratında yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle yazmak kolay ama bu ülkeyi yönetmek için o masada başka biri olsa ne yapardı?
      Siz olsanız ne yapardınız? Bunu yazmak zor.

      Ülkede ordu yok, Batının desteği olmasa, bir yıla kalmaz güney doğuda özerk devlet kurulur.

      Ülkede sermaye yok, batının desteği olmasa, işsizlik zirve yapar, yapılan ihracatın %60 ını yabancı şirketler yapıyor. Bankalar ve finans sisteminin sahipliği batıya geçmiş, Türk şirketleri borç bulamaz onlar olmasa.

      Ülkede hukuk yok, daha bir adam seçim kazandı mı kazanmadı mı bir ay bilemediler. Batının sakin desteği olmasa ülke iç savaşa girer, millet birbirini yer.

      Ülkede eğitim ve liyakat kalmamış. Eğitimli insanlar yurtdışına gidiyor, siyasete girmiyor, alttan yeterli sayıda siyaseti yeniden dizayn edebilecek eğitimli insan gelmiyor. Gelse bile anayasa ve siyasi sistem onları yukarı çıkarmıyor, yukarıya çıkmak için çok karakter tavizi vermeleri gerekir. (En belirgin örneği Sn Bahçeli, şimdi tam bir destekçi oldu çıktı, söylediklerinin tam tersini yapıyor. Bahçeli gibi yılların siyasetçisi ve yılların MHP si bile bu halde iken yeni yetişenler ve yeni partiler ne halde olur siz düşünün!)

      Ülkede altyapı yok. İstanbul trafik keşmekeşi, bir savaş olsa, İstanbullular birbirlerine girerler, hastalıktan ve pislikten kırılır ölürler, en basit bir hayati hizmeti bile yakınlarında bulamazlar. Hepsi Anadolu şehirlerine göçer, oraların düzenini bozarlar.

      Bu durumda ne olur?
      Gelen vurur, giden vurur. Düşkün ile dalga geçmek bize yakışmaz.

      Sevgiler

      Sil
    2. adsız 14:53, güzel yazıyorsun da peki bu ülkeye 16 yılda gelen 657 milyar dolarlık sabit sermaye ve sıcak paraları betonlara yani rezidsanslara avm lerre duble yollara gereksiz köprülere havaalanlarına ranta kim döktü. niçin imalat sanayimizin büyütülmesine tarım-hayvancılığın örneğin holllanda modelinde olduğu gibi modernize edilip verimliliğin artırılmasına harcanmadı. neden eğitime ve insana yeterli yatırımlar yapılmadı. ar-ge know-how için sermaye harcanmadı. ordu yok değil vardı akepe küresel sermayeyle ortak hareket ederek bitirdi. zayıflattı küçülttü. Ergenekon-balyoz-poyrazköy gibi suni kumpaslarla deniz kuuvetlerimize darbe indirildi. milgem projesinin içine edildi. akdeniz ve karadenizde gücümüz azaldı. birileri bu suni kumpasların savcıları olurken aynı anda d.akdenizde 3 trilyon dolarlık doğalgaz rezervleri tespit edildi ve sondajlar başladı. biz de deniz kuvvetlerimizin en gerekli zamanda bitirilmesini seyrettik. 15 temmuz gladio operasyonuyla tek adam rejiminin önünü açtılar. ordu esaslı darbeyi yedi. ve kurumları çökertildi. kurumsal kimliğini iyice yok ettiler. tüm verimli ve karlı kamu işletmelerini çok ucuza yabancı sermayeye peşkeş çektiler yani gayet yerli ve milli duygularla sattılar. Kıbrıs konusunda kurucu irade olan rahmetli rauf denktaşı sırtından hançerlediler. 18 adayı yunana Süleyman şah saygı karakolumuzu ypg-pyd unsurlarına terk ettiler. eğitimi imam hatipleştirip sorgulamayan düşünce tembeli nesil yarattılar. daha sayayım mı?. sürekli sorun ürettiler ve eski sorunları ise iyice ağırlaştırıp kördüğüm haline getirdiler. küresel sermayenin arka bahçesi yaptılar ülkeyi. hani birileri diyordu: türkiyeyi, şirket gibi yönetmek gerekir... eh ceo muz şirketimizi yakında iflas ettirecektir. hep birlikte göreceğiz. cumhuriyete karşı devrim adnan menderesle başlatıldı özalla devam ettirilip erdoğanla tamamlanmak isteniyor. yazmak kolaymış.. yazmak kolay da yazılanları bu ülkenin bir vatandaşı olarak görmek de yaşamak da zor kardeşim. 17 yılda 2.1 trilyon dolara eşit hacimde bütçeyi yönetti akepe. bir tane TÜPRAŞ bir tane Telekom bir tane petkim bir tane tekel bir tane fabrika yapıldı mı?. koskoca bir hayır!. salt beton ekonomisi. rant!. cehaleti yayma ve cehaleti ödüllendirme.. liyakatin yerine sadakati üretimi ve gelirleri artırma yerine ithalatı ve borcu artırma dindarlık yerini dinciliği yüceltme, üreticilik yerine tüketiciliği teşvik etme vs... say say bitmez bunların bu ülkeye verdiği zararları!!!... batı kapitalizmi türkiyeyi ne öldürür ne de yaşatır azami ölçüde süründürür ve sürekli kontrolde tutma stratejisi güder. ölü türkiye kullanılamaz güçlü türkiye ise kontrol edilemez. o halde arafta tut ve kontrol et. biz kendi kendimizi düşürdük. tüm büyük yanlışlara rağmen sürekli kandırılabileceklerden oluşmuş siyasal kadrolara oylar verildi. ama tabi 1950 ve sonrasına uzanıyor bu hatalar silsilesi.

      Sil
    3. Sayın 17:11 yolunuz Portekiz’e düşerse lütfen haber veriniz size birseyler ikram edeyim. cangokgoz50@gmail.com

      Sil
  17. Hocam yine güzel bir ay sonu pazar yazısı olmuş kavramlar daha da yerine oturdu. Libra hakkında ne düşünüyorsunuz? Diğer coinlerin aksine dijital para olarak lidyalılardan bu yana paranın adını dijital para olarak değiştirebilir mi? görüşlerinizi merak ediyorum. Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hele bir işlem maliyetleri ortaya çıksın, ne olacağı belli olur. Paypal ilk çıktığında kullamaya başlamıştım, Türkiye, Hindistan ve İngiltere arasında email ile para transferi yapıyordum, %4 gibi işlem maliyeti vardı.

      İlk çıktığında Paypal Türkiye den ödeme almıyor, ödeme iletmiyordu. Biz İngiliz bankaların sanal kartları ile para aktarırdık. Sonra Türkiye Paypal i istemedi.

      Türkiye Bankaları görünüşte, Avrupa ve Amerika Bankalarına göre daha teknoloji yoğun ve daha hızlı görünürler, ancak iş gerçek teknoloji devrimine geldiğinde Türkiye tüm kurumları ile yolda kalır.

      Sil
  18. hocam;ellerinize aklınıza sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam ayaklarınıza, ciğerlerinize ve beyninize de sağlık.

      Sil
  19. Bilgilendirici yazınız için teşekkürler hocam, kaleminize sağlık.
    ‘Isınan akdeniz Kıbrıs sorunu, gerilen iran-abd hattı, libya’dan gelen tehdit’ son günlerde gündemde olan bu konularla ilgili de bir yazı kaleme almayı dusunuyor musunuz hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam Can Dede, bunlar bizim derdimiz değil, Türkiye nin bu sorunlar ile baş edebilecek dış politika gücü bulunmuyor, ordu gücü de yok. O sebeple, Türkiye büyük güçlerin birinin politikasını benimseyip ona destek vercek.

      Sil
  20. Selamalr hocam
    Para basma yetkisi olan bir kurum, yedek akçe ile neden uğraşır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Makinalar bozuldu. Yeni makina lazım.

      Sil
    2. Para bastık dememek için

      Sil
  21. Hocam merhaba,

    Bu yıl bütçe bozulmasında temel etken giderlerin artması mı yoksa gelirlerin azalması mıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkisi de. Ekonomi küçüldüğü için gelirler düşüyor ama ekonominin küçülmesine paralel olarak kamu kesimi ısrafı azaltmıyor.

      Sil
  22. Fatih Kömürcüoğlu1 Temmuz 2019 13:26

    Merkez Bankası çıksa dese ki biz yedek akçeyi yanlış hesaplamışız. 40 değil 80 milyar TL yedek akçemiz varmış. Ne olur? Ne fark eder?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her şey mümkün artık. Sadece itibar kaybımıza bir yeni halka daha eklemiş oluruz. Ki görebildiğim kadarıyla itibara aldıran da yok.

      Sil
    2. Itibardan Tasarruf OLMAZ Olamaz!

      Sil
  23. Hazine Avansindan daha kotu diye yazmissiniz Yedek Akce icin. Neden?
    Yedek Akce ile Hazine Avansi arasindaki fark nedir neden daha kotudur yedek akce ayrilan nokta nedir Hazine avansindan, Yedek Akceyi.
    Her ikisi de para basma parasal genisleme emisyon artisi anlamina geldigi malum ama aralarindaki fark nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok basit: Kısa Vadeli Avans kullanımında Hazine, Merkez Bankası'na faiz ödüyordu. Yani bu borçtu. Son yıllarda da faizi piyasa faizine eşit olmuştu. Oysa yedek akçeleri Hazine borç olarak değil kesin olarak alıyor, faiz filan ödemeden.

      Sil
    2. Tesekkurler anlatiminiz icin, Yani kisaca; Avantadan bedava para hatta ve hatta hibe oglu HiBE!
      borc morc faiz maiz degil hibe!

      Sil
  24. Bindik bir alâmete… Ver Mehteri Damat bey

    YanıtlaSil
  25. Trump bizim reis ile anlaştı, merak etmeyin artık paralar gelmeye başlar.

    Bizim reise boing moing itelediği söyleniyor ama o kadar da olsun,
    ordusu olmayan bir ülke (veya kağıttan kaplan ordusu olan),
    ortadoğu da bütünlüğünü ve bağımsızlığını koruyamaz.
    Bu sebeple ya Rus, ya Amerikan mandasında olmalı.

    Türkiye Amerikan, İran Rus mandasıdır.

    Kural ise belli: Bitaraf olan bertaraf olur, taraf değiştireni parçalarlar.

    Konuşulanlara göre Trump 40 milyar dolarlık mal itelemiş, Putin de 20 milyar dolar itelemişti (S400 + Nükleer Santral + Enerji Alım Sözleşmesi).

    Şimdi bizlere düşen eşşekler gibi çalışıp, bu itelenenleri ödemek, tükettiğiniz nefes ziyan, üstüne bizim 400 milyar dış borcu da koyun, anca biter bu borç.

    Reis ve tayfası da Holiwuud artisi gibi rollerini yapar, kendi kitlelerini bu masraflara ikna ederler.

    (Arada Ekrem diye bozuk ses çıkaranlar var, koskoca Türkiye bu mandanın altına girmiş, Ekrem de gelse, tüm Türkiye de yönetime gelse değişmez, aynen bu düzen devam eder. Rahmetli İsmet İnönü, bu devlet teşkilatını kurarken ordudan başlamıştı, Rahmetli Fevzi Çakmak ordu güvencesini verdikten sonra Mustafa Kemal Atatürk bu devrimlere başlayabilmişti. Ordu yoksa Türkiye yoktur.)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esasen bizim ordu, Ortadoğuda iyi konumda, mevcut haliyle bile çok iyi konumda. 20 yıl önce tartışmasız genel olarak en güçlü ordu bizimki idi.

      Şimdi, İran'ı bilemiyorum, en güçlü hava kuvvetleri İsrail'e ait. Türkiye, Suudi Arabistan ve İsrailden sonra üçüncü vurucu güce sahip havada.

      Deniz gücünde, Yunanistan, İsrail ve Türkiye olarak sıralama yapılıyor.

      Kara gücünde Türkiye lider, İran, Suudi Arabistan, İsrail ve Yunanistan takip ediyor.

      Genel sıralamada, İsrail, Suudi Arabistan, Türkiye ile Yunanistan, İran geliyor.

      Türkiye, 20 yılda ciddi ivme kaybetti, kaybetmeye devam ediyor. Dış politikaya da yansıdı bu. artık kimse ciddi bir tehdit olarak görmüyor Türkiye'yi. Delidir ne yaparsa yeridir diyenler vardı eskiden, şimdi delidolu falan ama zararsız, ısıramaz konumunda ülkemiz ve ordusu.

      Sil
    2. 19.35
      Askerligin kisalmasiyla 6 aya inmesiyle Ordudaki erler Terhis oldu. Ordunun 4/3 terhis edildi.Bu boyutta bir durum Mondros Ateskes antlasmasindan beri ilk kez yasandi.
      Kisaca Kara gucunde de zayif bir Ordu soz konusu artik. Yani dun lider olabilirdik ama bugun ve buyuk olasilikla yarin Karagucunde lider mider olmayacagiz.

      Sil
    3. Selam 2242,
      Kisa donemleri ne zamandir askerden sayiyorlar. Turkiyenin vurucu kara gucu 75 ile 100 bin arasidir. Gerisi bostur.

      Sil
    4. onu bana degil tsk ya genelkurmaya sor

      Sil
  26. Öncelikle Merkez Bankalarının özel ve özerk kuruluşlar olması uluslararası planın bir parçasıdır. FED'in ortağı ve fikir babası Mayer Amschel Rothschild ne diyor: Bana bir ülkenin merkez bankasını verin, yasaları kimin çıkardığı önemli değil. Merkez Bankası ile ilgili değerlendirme yaparken bu temel bilgileri bilmeden yorum yapmak ancak elinize verilen ve siz yalnızca okuyun sistemi biz ayarlarız diyen birilerinin oyununa gelmekten ibarettir.

    Meseleye gelince, bugün bir kısmı bizim olan Merkez Bankasının temel politika belirleyicisi işte o Rotshcildlerin başka bir taşeron kuruluşu olan IMFdir. Bugün her ne kadar IMFye borç bitti dense de Güçlü Ekonomiye Geçiş Politikaları yani Kemal Derviş politikaları aynen devam etmektedir. Söz konusu IMF politikaları gereği kısa vadeli avanslar 97den itibaren azaltıldı ve 2001de bitirildi. Gerçi hükümetler üretim yapmayınca açıkları buradan kapatıyor, bir yandan para bastırıp enflasyona neden oluyorlar bir yandan da bu paraya faiz ödeyerek merkez bankasının özel şirketlerini zengin ediyorlardı. Buna karşı iyi diyebiliriz ama ekonomik büyüme kadar para da basmayınca bu kez kur düşmesi sonucu ihracatın ve yine üretimin azalması ile sonuçlanan başka hastalıklara sebep oldu.

    Uzay boşluk kabul etmez denir ya, işte iktidarlar da cinlik yapıp bunu Mahfi Beyin belirttiği gibi farklı yollarla gidermeye başladılar.

    Netice olarak IMF istedi diye üretim yapmaz, sürekli açık verirseniz böyle saçma sapan yollara tevessül edip ancak para ile oynayarak durumu düzeltmeye çalışırsınız. Memleketi de mahvedersiniz. Sonra da s400lerle imajı kurtarmaya çalışırsınız. Unutulmasın ki bu da bir oyun. Kokusu yakında çıkar.

    Memleketin geldiği durum bu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. adsız 14:33 bu doğruları burada yazma derim. çünkü ben ne zaman rothschild hanedanlığından ve paranın olduğu her yerde bu hanedanlık mutlaka var ve çok güçlüdür ülkelerin politikalarını etkileyebilen derin yapılarda da etkindirler dediğimde sürekli rothschild çi olmakla şuçlanıyorum. çünkü çok kişi rothschildi şahıs olarak algılıyor ve kapitalizmin ana kurucusu ve özellikle de günümüz para sisteminin efendisi ve kurucu iradesini temsil ettiğini bilmiyor. ama biliyorlarmış gibi yazıyorlar bu blog da nedense. mesela yine söylüyorum akepenin ardında da rothschild vardır. ihvan hareketinin ardındaki en büyük finansör rothschild dir. rockefeller ın bop una karşı gokap rothschild hanedanlığı projesidir ve Erdoğan da eşbaşkanıdır. bazı kesimler hala erdoğanı koruyan bir gizli el var diyor. hala anlamıyorlar ki o el dünya para imparatoru rothschild hanedanlığıdır.

      Sil

    2. 21 Nisan 1994 tarihli 3985 sayılı yasa ile değiştirilen 1211 sayılı yasanın 50. maddesi şu şekilde yazılmıştır:

      ‘‘Banka, her yıl genel bütçe ödenekleri toplamının, bir önceki mali yıl genel bütçe ödeneklerinin toplamını aşan tutarının yüzde 12'sini geçmemek üzere Hazine'ye kısa vadeli avans hesabı açar.

      Bu oran, 1996 yılı için yüzde 10, 1997 yılı için yüzde 6, 1998 yılı ve müteakip yıllar için yüzde 3 tür.’’

      Bir başka deyişle, Hazine artık tövbekár olmaya razı olmuştur. Bir başka kriz sonrasında, bu yılın mayıs ayında, 1211 sayılı yasada yapılan değişiklikle 5 Kasım 2001 tarihinden itibaren Hazine'nin Merkez Bankası'ndan kredi kullanması yasaklanmıştır.(1)*

      Hazine avansi bence kaldirilmayacakti. Belli sartlara baglanacakti. Mesela bu sartlar Enflasyon %4i gecmedigi sadece buyume %5lik dogal buyume oranimizin altina dustugu durumlarda %4 ve alti buyume durgunluk donemlerinde kullanilmak uzere genel bütçe ödeneklerinin toplamını aşan tutarının yüzde 5ini gecmemek uzere Hazineye kisa vadeli avans acar maddesiyle hazine avansi surdurulecekti.

      Yani Merkez bankasinin hazineye avans acabilmesi icin sartlar yasayla belirlenecekti
      1) Mevcut Enflasyon orani maksimum %4 olacak
      2) Mevcut buyume oranimiz yillik %4 ve altinda seyredecek
      3) Iki ceyrek ust uste 0 ve alti buyumeye girmis durumda yani teknik resesyonda olacak
      Bu uc durum oldugu durumda sartlar dahilinde mecliste gizli oylama tek oturumda salt cogunlugun karariyla Merkez bankasi hazineye avans acabilecek

      Boyle bir durumda zaten ekonomi durgunluga suruklenme tehlikesindedir ve enflasyonda ornegin %3.5lardadir. Issizlik zaten artmaktadir. Boyle durumda meclisin salt cogunluk karariyla merkez bankasinin dusuk faizle hazineye avans acmasi ekonomik durgunluk donemlerinde dusuk enflasyonlu ortamda sikinti yaratmadigi gibi ekonominin nefes almasini keynesyen tarzda saglar. Enflasyon %5-6-7lere ciksada sorun olmaz issizlik duser buyume tekrar canlanmaya baslar vergi gelirleri artmaya baslar kur atagi da olsa bile dusuk enflasyonlu ortamda olmaz olsa bile %10lari gecmez o da ihracata ivme katar.

      Ancak enflasyon almis basini gitmis ne bir kural var ne bir sorma sorgulama var boyle ortamda bu turden parasal genislemeler enflasyonu ziplatir buyumeyi de zedeler.

      (1)*http://www.hurriyet.com.tr/kisa-vadeli-avans-hesabinin-tarihcesi-2-40303

      Sil
    3. Adsız1 Temmuz 2019 18:44

      Kardeş, o dönemlerde Merkez Bankasına şartlı para transferi hakkı versen o adamı yaşatmaz döverlerdi. Türkiye'ye bir daha adım attırmazlar, kazara girmesin diye önlem alırlardı.

      Sil
    4. 21.01
      :))
      valla dogru soyluyorsun da ben daha cok nitelikli durust ozerk gucler ayriligi bir siyaset burokratik durum icin soylediklerim

      Hatta sartli para transferinde: 4. sart olarak da genel butce odeneklerinin en fazla %5i cercevesinde para verildiginde sayet; mevcut enflasyon %3 ise sayet 5+3 %8 oraninda Milletvekillerinin bakanlarin cumhurbaskanin maasindan sadece hazine avansinin alindigi o yil icin 12 ay boyunca %8 kesinti sarti ile butce disiplini otomatik kesinti uzerinden degerlendirip hazine avansini vermeyi sarta baglardim yasayla...

      Benim dediklerim olsa olsa gucler ayriliginin bagimsiz ozerk yapilarin daha da ileri giderek Senatonun oldugu bir demokrasinin ekonomisinde olur.
      Daha da ileri giderek amacim para basmayi ozendirmek degil dusuk enflasyonlu bir ulkede sert yasalar dahilinde dusuk buyume hatta durgunluk doneminde yuksek issizlik piyasadaki ve butcedeki sikisikligi belli sert sartlar dahilinde keynesyen tarzinda piyasa faizinin altinda hazineye avans vermek. Boylelikle enflasyon fazla yaratmadan faizleri yukseltmeden butce disiplinine yardimci olabilecek butcedeki ve piyasalardaki sikisikligi giderecek hazineye likidetiyi dis ve ic borclanma yoluna gitmeden saglamak.

      Sil
  27. Hocam elinize sağlık teşekkür ediyoruz tekrar. Bir yorum da ilk kurulduğunda hazine payı %15 yazmışsınız. acaba %85 kime aitmiş merak ettim. hisse devrimi yapılmış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rotschildcı arkadaş burada olsaydı, o yüzde 85 in gerçek sahibini! bilir, yazardı buraya.
      Uzun zamandır buraya uğramıyor, engin bilgilerinden mahrum kalıyoruz.

      Sil
    2. Sağ olun.
      TCMB'nin ilk kuruluş kanunu olan 1715 sayılı kanunda şöyle deniyor:
      A sınıfı hisseler Hazineye ait olup Bankanın bağımsızlığının
      güçlendirilmesi amacıyla Kuruluş Kanunu’nda bu hisselerin toplam sermayenin
      yüzde 15’inden fazla olamayacağı belirtilmiştir. B sınıfı hisseler milli
      bankalara, C sınıfı hisseler yabancı bankalar ile imtiyazlı şirketlere, D sınıfı
      hisseler ise Türk ticaret kuruluşlarıyla Türk uyruklu gerçek ve tüzel kişilere
      ayrılmıştır.

      Sil
  28. Bu olay suna benziyor sanki
    Yil 1995
    Cok yakin akrabamiz kisa donem askere gitmisti. Ki kendisi halan daha oyledir para biriktirme kasesi vardi cebinde ne kadar bozuk parasi varsa o kaseye koyuyordu. Neyse bu askere gitti giderken evini barkini dagitti bizim kullanmadigimiz buyuk bir odaya esyalarini koydu.
    Biz kucuguz tabi o yillarda da enflasyon nereden baksaniz %80nin altinda degil kisaca o kasede evin o odasinda bozuk full paralarla birlikte duruyor yani durdukca deger kiymet yitiriyor ailemizin durumu da ortada! Gel zaman git zaman kasedeki bazi paralar gecerliligini bile yitirmis durumda neredeyse taa 91de kullanilan bozuk paralar var neyse elimiz sikistikca ekmek almaya gittikce okula giderken biskuvi almak niyetine bu kaseye saldirir adeta bayram sabahi masaya konulmus baklava gibi tirtiklardir. Ben hatta Akrabimiizn ismini uzerinden AliBanktan cektim biskuvi aldim gibi espiriler bile yapardim.

    Demem o ki bu yedek akca olayi da bunun gibi bisey. Bir para var kasada merkez bankasi emanette ama ciddi bir enflasyon var o para kasada bos bos tl turunde durup eriyecegine harcama yapmak isteyen hazineye, devredilmesi kullanimina acilmasi gibi bisey

    YanıtlaSil
  29. Atasözü: Ak akçe kara gün içindir.

    Atasözünün Anlamı: Sağlıklı ve imkanlarımız varken emek vererek, alın teri dökerek kazandığımız para, sıkıntılı anlarımız ve zor günlerimiz içindir; bizi darlıktan bu para çekip kurtarır, rahata erdirir. Dara düşülen günlerimizde bu parayı harcamaktan da geri durmamalı, çekinmemeliyiz.

    * akçe : Eskiden Osmanlı'da kullanılan küçük gümüş para.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani siz şimdi ekonomi krizde mi diyorsunuz? Dara düşmeyi bu anlamda mı kullandınız.

      Sil
    2. Hocam, bu arkadaş ayıkken anlaşılmıyor, içince de böyle konuşuyor, aldırmayın.

      Sil
    3. Aciklama:
      Ben sadece ilkokullarda ogretilen belli basli atasozleri ve deyimler kitabindan "Ak Akce Kara gun icindir! atasozunun aciklamasini paylastim.

      Sil
  30. Hocam şimdi bu para enflasyonu yükseltmesin diye ne yapacaklar?

    Zorunlu karşılık oranlarını mı değiştirecekler?
    O parayı borçlanma senedi ile mi çekecekler?
    O paranın bir şekilde Hazine ile finansal sistemde,
    piyasaya girmeden durması lazım değil mi?

    M3 ü şişirmemek için ne yaparlar sizce?

    M3 şişerse bu para dövizi %15-20 oranında yukarı inmemek üzere çıkartmaz mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herhalde bunlar için de bir takım çözümleri vardır. Ama ben bilmiyorum. Belki de Hazine harcayacak MB geri çekecek.

      Sil
    2. Zorunlu karsilikta ufak bir ayarlama yaparlar
      Guven muven olsun diye belki faizi 0.25-0.50 arttirirlar.
      Talebi kismak icin denge vergisi moto tasit 3. vergi 2.kez emlak vs vergiler getirirler

      Bu para dovizi diger risklerle birlikte daha fazla arttirir. en az %35-40 artis yaptirir.

      Sil
  31. Meclisteki Parlementerler neden bu oneriye karsi cikmiyor gerek oylari gerek gensoru gerek de lobicilik ve aciklamalariyla.
    Muhalefet vekillerinin bu hukumeti gensoruyla dusurmesi gerekli.
    Millet ittifaki vekillerinin onculugunde azinlik hukumeti kurulup
    Sarayin haracamalari kisitlanip butce disiplini dahilinde bir ekonomik programa ihtiyac var.
    Hukumet ISTIFA!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meclisteki parlamenter demissiniz bir gulme aldi. Hangi parlamenterler?

      Sil
    2. Meclisteki muhalef vekilleri.

      Sil
  32. Yedek akce de neymiş? Borsadan son 15 günde 20 bin kaldirdim. Dolar 5.50 olunca yine yüklü alacagim. Yaptırımlar sonrası 8.50 den satacagim. Su akarken testiyi doldurmak gerek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bravo, tebrikler. İşte böyle kalkınıp, uygarlaşacağız.
      Testiye dikkat, kırılmasın; maazallah, ekonomimiz alt üst olur..

      Sil
    2. 20 bin de para mı?

      Fakirin umudu da fakir oluyor arkadaş.

      Sil
    3. Ya arkadaş asgari ücretin 7 katını kar olarak hesaba yazmışım, mübarek sanki Bil Gates kar beğenmiyor.

      Sil
    4. Ekmek yemesini bilmeyenler pasta yemeyi duymuş. Böyle fakirlik vermesin başa.

      Sil
  33. Rüyada Para basmak Görmek
    Ehil olan kimsenin para bastığını görmesi üst düzey bir yöneticiliğe, diğerleri için memuriyete delalet eder. ( Fazla bilgi için Bakınız; Darphane.)

    Para basmak
    https://www.ruyatabirleri.gen.tr/ruyatabirleri/yorum/5414/para_basmak.htm

    YanıtlaSil
  34. Hocam bu konu mu çok karmaşık yoksa bizim kafamız mı basmıyor? Şu soruların cevabını anlayamadım:

    1- Bu akçeler MB rezervleri içerisinde gösteriliyor mu? Yani hazineye devredilince mb rezervleri eksilecek mi?
    2- Böyle bir para gerçekten ayrılıyor mu yoksa sadece kağıt üstünde mi ayrıldı gösteriliyor?
    3- Bu para piyasaya girince emisyon artacak mı?
    4- Merkez bankası bankalara faizle borç vererek kar ediyor ve bu karın bir kısmını yedek akçe olarak ayırıyorsa bunun para basmakla ne alakası var?
    5- Dediğiniz gibi MB'nin yedek akçe tutması gereksizse (sıkıntıya girdiğinde para basabilir) ekonomi yönetimi bu gereksiz formaliteyi ortadan kaldırıp zekice bir hamleyle atıl durumda bekleyen parayı piyasaya kazandırmış olmuyor mu?
    6- Şu şekilde bir ifade yanlış mı olur: MB yedek akçeyi kullandığında şimdilik para basmış olmaz ama daha sonra ortaya çıkabilecek kritik bir durumda yedek akçesi kalmadığı için basmak zorunda kalır.

    Saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1. Gösterilmiyor çünkü TL ile tutuluyor.
      2. Gerçekten ayrılıyor.
      3. Borç olarak verirseniz artmaz ama bedelsiz Hazineye devrederseniz artar.
      4. Bu parayı Hazineye verirseniz ve geri almayacaksanız bu para basmakla aynıdır. Para basıp Hazineye vermişsiniz ya da elinizde duran parayı geri ödenmemek üzere hazineye vermişsiniz aynı kapıya çıkar. Piyasada para arzı artar.
      5. Aynı mantıkla gidersek ekonomi yönetimi MB banknot matbaasında atıl duran kağıt ve mürekkebi kullanıp daha çok para bastırırsa piyasaya daha çok mu para kazandırmış olur? Burada enflasyon iki haneli.
      6. Merkez Bankası yedek akçeyi geri dönüşü olmaksızın hazineye verdiğinde resmen para basmış olur. Geçmişteki kısa vadeli avans bundan daha iyiydi. Çünkü orada borç olarak aldığı avans karşılığında hazine piyasa faizi ödüyordu.

      Sil
    2. alinti: 3. Borç olarak verirseniz artmaz ama bedelsiz Hazineye devrederseniz artar.

      Buda 2008'den bu yana nerdeyse 3-4 trilyon basan FED ve ECB'nin bugüne kadar neden enflasyona sebep olmadigini acikliyor.. basip basip bizim gibi gelismekte olan ulkelere gönderdiler taze dolar ve eurolari..

      Su anda bu ülkelerin borc alabilecek kapasiteleri doldugu ve borckoliklikten ayakta yürüyecek halleri kalmadigi icin bu imkan da kalmadigina göre FED'in yeniden bilanca büyütmesi bus efer enflasyona sebep olur mu?

      Sil
  35. Hocam merhaba,
    2003 Model Doblom var, Is icabi sermaye yapmak ve borclarimi bitirmek icin satmak istiyorum. Bu son OTV indirminin bitmesiyle 0km araclarda %11 artis olacak zaten 0km alan yok simdi ise hic olmayacak.Herkes 2. ele eski model arabalara yonelecek piyasa orda donecek Bu benim gibi eski araba sahipleri icin avantaj mi fiyatlarin artmasi bakimindan.?
    https://www.bloomberght.com/otv-indiriminin-bitmesiyle-otomobil-fiyatlari-yuzde-11-yukselecek-2227602

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Avantaj çünkü eski malın alternatifi olan yeni malın değeri artıyor.

      Bu arada araba kaç KM de? Kaza vs durumu nedir?

      Bir de bloomberg yerine sahibinden deki ilan linkini paylaşabilir misiniz?

      Sil
  36. Hocam, soruyu ben sorayım o zaman..

    TCMB son 6 ayda ne kadar para bastı.?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2018 sonu itibariyle dolaşıma çıkan para (madeni para + banknot) 137,2 milyar TL iken bu miktar bugün 143,9 milyar TL. Demek ki son 6 ayda 6,7 milyar TL'lik para basılmış.

      Sil
  37. ustaca.m@hotmail.com2 Temmuz 2019 07:41

    Sn.hocam 33 milyar tl 2 ay dayanmış şimdi 40 milyar 1 ay ileri atsa sonrası.??? 5 ay da 66 milyar tl açık veren bütçe nasıl toparlanır ki.???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorunları bir yolunu bulup geleceğe ertelemek buraların temel geleneklerindendir.

      Sil
    2. Bu geleneği getiren AKP yönetimidir. AKP'den önce böyle bir şey hatırlamıyorum. Vardı da bu kadar değildi. Ups yaşım ortaya çıktı iyi mi :)

      Sil
  38. Hocam saygılar hürmetler yazılarınızı hayranlıkla takip ediyorediyorum .Merakımdan soruyorum ,para basma yetkisi olan bir kurumun yedek akçe bulundurması doğrudoğru bulmuyorum demişsiniz .Peki para basma sonucu yüksek enflasyon olacak. Bunun önüne geçebilmek adına piyasa normalken biriktirilen akçeler olması ,veya paydaşpaydaşların kar oranlarıyla oluşan kısım zaten masrafsız.mantıklı değilmi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Doğru bulmuyorum demedim anlamlı olmayabilir dedim. Yoksa dediğiniz doğru aksi takdirde bütün karını ortaklara ve büyük çoğunluğunu Hazineye vermesi gerekir. En doğrusu ayırdığı yedek akçelerle döviz veya altın alarak rezervlerini destekler demek.

      Sil
  39. Hocam merhaba, tercih dönemi yaklaşıyor. http://www.mahfiegilmez.com/2014/07/iibfde-bolum-secimi.html Buradaki yazınızı okudum ve teşekkür ederim. Ben uluslararası ilişkiler okumak istiyorum ama puanım Ankara Siyasal'a yetmiyor, sizce istediğim bölüm olmasa bile Siyasal'da olduğu için diğer bölümleri de yazmalı mıyım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer uluslararası ilişkiler okumak istiyorsanız bence başka bölümleri yazmak yerine başka okulların uluslararası ilişkiler bölümlerine yönelin. Mesela İstanbul'a yetiyor mu puanınız bilmiyorum. Yetiyorsa düşünün.

      Sil
  40. Arabalarda ötv indirimi kesinlikle uzatılmamalı. Bu şekilde

    1-)Araba üreticilerinin fiyat indirmesi sağlanmalı ve bu süreç , enflasyonun düşmesine katkı yapmalı.
    2-)Bütçenin ötv gelirinden mahrum kalması engellenmeli. Bu şekilde borçlanma ihtiyacı azaltılmalı ve sonuç olarak faizlerin düşmesi sağlanmalı.

    Faizler düşünce zaten insanlar araba almaya başlayacak.

    Biz hem büyümek istiyoruz hem de enflasyonu ve faizleri indirmek istiyoruz bu mümkün değil. Enflasyonu indirmek için bir süreliğine büyümeden vazgeçmeliyiz. Çünkü büyümeden vazgeçmezsek enflasyon düşmez ardından faizler düşmez faizler düşmeden dolar kolay kolay yükselmez dolar yükselmeden büyüyüp cari fazlaya geçemeyiz. Dolar düşerken büyümemiz bizim için orta ve uzun vadede yine kriz demek.

    Yani devlet bankalarının piyasayı düşük faizle fonlama süreci ve vergi indirimleri bitmeli. Merkez Bankası Karagün akçesini hazineye devredecekse bu , özel sektör teşviki için değil, borçlanmayı azaltmada kullanılmalı...

    Ayrıca cari fazlaya geçmek amacıyla doları yükseltmek için 2 durum söz konusu.
    1-)Faiz arttırıp ekonominin çarklarının durması göze alınacak
    2-)Faiz arttırmadan yurt içi yerleşiklerin dolara yönelmesi sağlanacak.

    Eğer 2 numaralı ihtimal olursa, merkez bankası faiz arttırmadan da bu sağlanabilir. Bu sebeple iktidar, yurt iç yerleşiklerin dolar almasını engelleyecek hamleler yapmamalı ..

    Yurt içi yerleşiklerin dolar alıp bankaya yatırmaları ekonomiye zarar vermez. Çünkü Merkez Bankası bu dolarları brüt rezervinde kullanabilir.Kriz dönemlerinde karşılık oranlarını ayarlayarak brüt rezervin tamamını net rezervmiş gibi kullanabilir.

    Eğer bu da yeterli olmazsa o zaman faiz silahını kullanır. Yani Merkez bankası çaresiz değildir.

    Başımıza gelebilecek en kötü senaryo, doların düşmesine bağlı olarak cari açık sürecinin tekrar başlamasıdır. Başta ABD olmak üzere tüm ülkeler, paralarını değersizleştirip ihracatlarını arttırma,ithalatlarını azaltmaya çalışırken biz tam tersini yaparsak olmaz. Biz de aynısını yapmalıyız.

    Gelişmiş ülkeler, faizlerini düşürüp dolar ve euroları gelişmekte olan ülkelere transfer ediyor bu şekilde paralarını değersizleştirip cari açıklarını azaltıyorlar, cari fazlalarını arttırıyorlar. Biz bu oyuna gelmemeliyiz. Paramızın değerlenmesine izin vermemeliyiz yani Hollanda hastalığından uzak durmalıyız.

    Altın/Ons dolar seviyesi ciddi anlamda yükseldi bu da küresel krizin yaklaştığının habercisi. Eğer biz şimdiden tedbir almazsak ve global krize cari açıkla yakalanırsak bu sefer 2008'deki kadar şanslı olmayabiliriz ve 2001 benzeri bir dönem yaşayabiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gida Enflasyonu %70lere cikmis acik ve net Aclik krizi yakin!
      Tarim yok hayvancilik sirbistandan gelecek lop ete bagli tavukcular peyder pey konkordato ilan ediyor yollar kopriuler pahalli sebze meyve ulasamiyor ulassa da pahalli kaliyor farklar betone asfalta gidiyor ureticiye degil. Sut ve sut urunlerine zamn ustune zam geliyor petrol benzin zama doymuyor gida enflasyonu arttikca artacak depocular sogancilar artik mal depolamaya korkuyor eroinciyiz teroristiz muamelesi gormek korkusundan bu kis belli cok sert gececek hele bu son parasal genisleme avans kara akceler enflasyonu ve piyasa zamlarini arttiracak olasi bir doviz ataginda ise gida bile ithal edemeyecegiz kisaca aclik krizi yaklasiyor nufusumuz 80 milyon 6 milyon suriyeli afganistanli irakli pakistanli besliyor ve akin akin geliyorlar onlar beslendikce gida fiayatlari da daha da artacak. Cunku uretime tarima sanyiye dusman politiklarimiz var beton sevdasiyla asfalt sevdasiyla yasam kurmusuz insani sevmiyoruz betonu asfalti seviyoruz. Asfaltin yaninda ot bitmiyor OT!

      Sil
    2. 2001 mi dediniz. 2001 de sadece kamu tarafı borçluydu. özel sektör ve hane halkları tarafında rahattık. kümülatif borç stokumuz özellikle de dış borç stokumuz bugünkü kadar yüksek değildi. yani finansal kaldıracımız çok daha düşüktü göreceli olarak. üstelik o dönem en değerli kamu iktisadi teşebbüslerimiz bizim elimizdeydi. tarım hayvancılık hatta sanayimiz göreceli olarak daha güçlüydü. yerli ve milli ekonomimiz vardı bugünse neredeyse tamamına yakını küresel sermayenin ellerine teslim edilmiş durumda. bankacılık finans başta olmak üzere üretim araçlarımızın çok büyük kısmı artık bizim değil. içeriden dışarıya kar transferleri çok artmış durumdadır zaten ekonomideki küçülmeye rağmen hala cari açık vermemizin temelinde de bunlar vardır. önümüzdeki muhtemel kriz 1994+2001 x 2 dir.

      Sil
    3. Bizim devlet sağolsun, bir arabadan, onun üreticisi ve dağıtıcılarının toplamının kazandığından daha fazla kazanmanın yolunu buldu.

      Yerli ve milli araba üretimine böylece gerek kalmadı.

      Bakın burası çokomelliydi, burayı atlamışsınız hatırlatayım dedim.

      Sil
  41. Mahfi Bey ; emisyon hakkında detaylı yazı yazabilir misiniz? Farklı kaynaklardan emisyon hacmi ve ölçümü hakkında araştırma yaptım fakat net olmayan karışık bilgilerle karşılaştım. Bütün yazılarınızı okudum bahse mevzu konu hakkında bilgiler var. Bilginizden istifade etmek istiyoruz .Esen kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emisyon; “ihraç etmek, çıkarmak ve yaymak” anlamlarına geliyor. Merkez Bankası'nın kağıt paraları ilk defa piyasaya sürülmesine emisyon deniyor. Bu çerçevede MB sitesinde yer alan istatistikler bölümündeki haftalık para ve banka istatistikleri raporunda yer alan dolaşıma çıkan para emisyonu gösteriyor. Linki aşağıda:

      http://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/173b7dec-d6c6-4727-9f51-82e0f4138560/Para_Banka.pdf?MOD=AJPERES&CACHEID=ROOTWORKSPACE-173b7dec-d6c6-4727-9f51-82e0f4138560-mKoINAO

      Sil
  42. Burada hazineye avans veremez diyor!?!

    KISIM VI
    Bankanın yapamayacağı işlemler
    Madde 56- (25/4/2001 tarihli ve 4651 sayılı Kanun ile değiştirilen şekli)
    Banka, Hazine ile kamu kurum ve kuruluşlarına avans veremez ve kredi açamaz,
    Hazine ile kamu kurum ve kuruluşlarının ihraç ettiği borçlanma araçlarını birincil piyasadan
    satın alamaz.
    Banka, bu Kanunla yetki verilen işlemler dışında avans veremez ve kredi açamaz,
    vereceği avans ve açacağı kredi teminatsız veya karşılıksız olamaz, her ne şekilde olursa
    olsun kefil olamaz ve doğrudan kendisi ile ilgili işlemler dışında teminat veremez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O yasa 2001 den kalmış, unutmuşlardır, biri hatırlatırsa kısa süre sonra değiştirirler.

      Sil
    2. Bu son düzenleme bir avans değil. Avans borç anlamında kullanılıyor orada. Oysa bu yeni düzenlemeyle borç vermiyor dönüşü olmayan bir ödeme yapıyor.
      Buraya aldığınız TCMB Kanununun 56'ncı maddesi. Hükümet 60'ıncı maddeyi değiştirerek birikmiş yedek akçeleri Hazineye aktarıyor.

      Sil
  43. trump doları devalüe etmeye çalışırken dış rekabet gücünü artırmaya çalışırken biz sürekli tl yi nasıl değerli hale getirip de yine yeniden ithalat patlaması yaratabiliriz nasıl türkiyeyi daha çok açık pazar haline getirebiliriz nasıl yeniden cari işlemler açığını yükseltip buna paralel olarak bütçe açığını tekrar düşürürüz nasıl tüketim toplumu olmayı devam ettiririz bunları düşünüyoruz hala!. türkiyenin yapması gereken bellidir: ciddi bir devalüasyon yapacak ve zombi işletmeleri sistemden temizleyecek ve kalan sağlam iyi yönetilmiş işletmelerle kurumlarla yeni bir ekonomik modelde ilerlemeye çalışacak.tabi öncelikli olarak güçlendirilmiş keskin bir güçler ayrılığı olan parlamenter sistemin üzerine yeni ve sistemle de uyumlu hatta yeni ve yaratıcılığımızı artıracak bir eğitim modeliyle desteklenmesiyle türkiye orta ve uzun vadede yeniden yapılandırılmış olabilir. yani eğitim-güçlendirilmiş parlamenter rejim ve bunlarla uyumlu olabilecek bir iktisat modeli sorunlarımızı önemli ölçüde çözmemize yardımcı olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1724 kardeş dur soluk al biraz,
      daha yeni 100 tane boing aldık,
      dolar yükselirse nasıl öderiz?

      O kadar yap işlet devret var,
      işletmesi garanti müşteri üzerinde dolar euro ile,
      şehir hastaneleri var kelle başına euro hesabı,
      köprü geçişleri var,
      euro on lira on iki lira olursa tüm bütçe bunlara gider.

      Cari açık önemli ama içerde 5 cari açık gücünde yap işlet var.

      Sil
  44. hocam çin 10 yıllık tahvil faizleri 6 baz puanlık bir gerileme yaşanmış. ki bu yılbaşından bu yana görülen en sert düşüştür. hocam bu tahvil balonları tahvil faizlerinde sert gerilemelere yol açmaya başladı yani tahvil fiyatlamalarında nominal üzerlerinde değerlenme olması sonucunda faizlerde ki almanyanın tahvillerinde de benzer gerilemeler var ve negatif fazlı faizlerde seyrediyor alman tahvilleri; hocam bu durumda her an negatif faizler nedeniyle bu tahvillerden kaçışlar başlayabilir ve tahvil balonu patlayabilir. adeta pimi çekilmeye hazır el bombaları gibi görünüyorlar ve eğer fed faiz indirimi yaparsa bu faizler daha da negatif fazda güçlenebilir ki muhtemel finansal çalkantıyı öne bile çekebilir. ne dersiniz hocam?. saygılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faiz indirimini ve parasal genişlemeyi bu negatif görünümü düzeltmek için planlıyorlar.

      Sil
  45. Mahfi bey, siz Washington'da büyükelçilik de yapmıştınız. Herkes sizi müsteşar olarak tanıyor ama büyükelçi hüviyetiniz de var.

    ABD ve Rusya yönetimlerindeki hareketliliğin sebeplerini siz bilirsiniz, haber bağlantılarınız kuvvetlidir. Rus karasularında, Ruslara ait nükleer bir denizaltıda 14 Rus askerin öldüğü, bu nedenle hem ABD'de hem Rusya'da hareketlilik olduğu iddia ediliyor.

    Sizin bilgileriniz nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben büyükelçilik yapmadım. Washington Büyükelçiliğinde önce Ekonomi ve Ticaret Müşaviri sonra da Ekonomi ve Ticaret Başmüşaviri olarak iki kez görev yaptım. İlk görevimde Şükrü Elekdağ, ikincisinde de Nüzhet Kandemir Büyükelçi olarak görev yapıyorlardı.
      Bu değindiğiniz konularda sizden daha fazla bilgim olduğunu sanmıyorum.

      Sil
  46. Düzeltme.

    Yukarıdaki yorumumda şunları yazmışım.
    ""Ayrıca cari fazlaya geçmek amacıyla doları yükseltmek için 2 durum söz konusu.
    1-)Faiz arttırıp ekonominin çarklarının durması göze alınacak
    2-)Faiz arttırmadan yurt içi yerleşiklerin dolara yönelmesi sağlanacak. ""

    1. maddede hatalı olarak faiz arttırma üstünde durmuşum bu hatalı olmuş. Elbette faiz arttırınca dolar yükselmez düşer.

    Bu maddenin doğrusu şöyle olmalıydı

    1-)Doları arttırmak için Faiz düşürülecek. Ancak faiz düşürmek için devletin borçlanma ihtiyacının az olması gerekiyor Bütçe giderleri azaltılıp gelirler arttırılırsa faiz düşümü mümkün olabilir.


    Ayrıca yorumumda çelişki gibi görünen bazı ifadeler de var bunlara da açıklık getireyim.

    Mesela kamu bankalarının özel sektörü düşük faizle fonlamasını eleştiriyorum ancak nihai amacımızın faiz düşürüp doları yükseltmek olduğunu söylüyorum...

    Kamu bankalarının özel sektörü düşük faizle fonlamaları ,hem görev zararlarını arttırıyor hem de enflasyonu arttırıyor. Bu iki durum da hazine borçlanma faizlerinin artmasına yol açıyor ve sürdürülebilir olmuyor ve ekonomiye zarar veriyor...

    Ancak gösterge faiz olan Haftalık repo ihale faizinin düşürülmesi, doların artmasına sebep olacağı için faiz düşümüyle artacak talep enflasyonu, doların yükselmesine bağlı olarak artacak fiyatlarla frenlenebiliyor. Bu şekilde enflasyonun artmaması sağlanıyor.

    Elbette haftalık gösterge faizin indirimi de tahvil faizlerinin düşük olmasına bağlı. Merkez bankası, tahvil faizleri düşmeden haftalık repo faizlerini düşürürse bu sefer kendisi zarar yazmaya başlıyor..

    Yani ekonominin düzelmesi eninde sonunda bütçenin düzelmesine bağlı.
    Devlet, bütçe giderlerini düşürüp, bütçe gelirlerini arttırabilirse,önce enflasyonu sonra faizleri düşürebilir .

    Aksi takdirde piyasaya para pompaladığı sürece hem bütçe açıkları artar hem de enflasyon düşmez ,enflasyon düşmeyince faizler düşmez.Faizler düşmeyince düşük faiz ,yüksek kur , cari fazla amacına ulaşamayız.

    Bu durumda seçenek 2 olan yerleşiklerin dolar alması durumu olabilir ama bu da yüksek faiz yüksek kur anlamına gelir ve yine büyümeye geçişi zorlaştırır.Ancak cari açığın düzelmesi yönünden kötünün iyisidir.

    Sonuç olarak yapılması gerekenler belli. Ekonomi yönetiminin haftada bir ekonomiyi kurtarma paketleri açıklamayı bırakması da olumlu. Çünkü siz her paket açıkladıktan sonra vatandaş, "Demekki krizdeyiz o zaman para harcamayalım" diye düşünmeye başlıyor. Çünkü kriz döneminde en değerli şey nakittir.

    Haziranda enflasyonun sadece %0,03 artması iyidir. Eğer ekonomi yönetimi , gerek teşvikler yoluyla gerekse para basma yoluyla piyasayı fonlamayı durdurursa bu düzelme süreci devam edecek ve ekonomi toparlanacak.

    YanıtlaSil
  47. Sayin Hocam MB baskani piyasalar tatile girdikten sonra gorevden alindi.Herhalde bu konuya deginirsiniz.Ancak MB baskanini gorevden almak piyasalar verilen iyi bir mesajmidir.Yani zaten sallantidaki ekonomide birseylerin iyi gitmedigini kabul ediyorsunuz.MB Baskani cok donanimli birisi degildi ama bu ortamda gorevden alinmasi bence piyasaya iyi bir sinyal degil.Bakalim pazartesi piyasalar acildiginda buna nasil bir tepki verecek.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi