Altın Rezervi ve Rezervlerin Son Durumu

Merkez Bankası’nın (TCMB) rezervleri ve onun içindeki altınlar son dönemin en çok tartışılan ekonomik konusu olmaya devam ediyor. Önce TCMB sitesinde yer alan rezerv tanımına bir bakalım (Kaynak: TCMB sitesinde ödemeler dengesi istatistikleri/uluslararası rezervler ve döviz likiditesi/metaveri.)

“Resmi Rezerv Varlıkları ve Diğer Döviz Varlıkları: Resmi rezerv varlıkları; döviz varlıkları, parasal altın (tabloda sadece altın olarak geçer), SDR’ler, IMF rezerv pozisyonu ve diğer döviz varlıklarından oluşur. Döviz varlıkları, menkul kıymetler, efektif mevcudu ve depo hesaplarından oluşmaktadır. Döviz varlıkları, yurt içi ve yurt dışı bankalarla yapılan finansal türev işlemleri kaynaklı varlıkları da içermektedir. Menkul kıymetler ise, yurtdışı borsalardan satın alınmış sabit getirili devlet ve/veya hazine tahvillerini göstermektedir. IMF Rezerv Pozisyonu, Türkiye’nin IMF nezdinde bulunan ve her an kullanıma hazır olan yabancı para varlıklarıdır. SDR’ler, IMF tarafından üye ülkelerin kota oranlarına göre dağıtılan SDR cinsi uluslararası rezervlerdir. Altın kalemi, tamamı TCMB’ye ait olan, uluslararası kabul görmüş bir kuruluşun damgasını ve seri numarasını taşıyan bar veya külçe şeklindeki altın varlıkları içermektedir. Menkul kıymetler ve altın, piyasa fiyatı üzerinden değerlenmektedir. Diğer döviz varlıkları, parasal otoritenin kullanımına hazır olan, ancak resmi rezerv varlıkları altındaki diğer kalemlerin altında yer almayan varlıklardan oluşmaktadır.”

Rezervlerin 16 Nisan 2021 tarihi itibarıyla durumunu 2018 yılı başındaki durumuyla karşılaştırmalı olarak aşağıdaki tabloda sunuyorum (Kaynak: TCMB Ödemeler Dengesi İstatistikleri / Uluslararası Rezervler ve Likidite Durumu Tablosu, TCMB Analitik Bilançosu. Bu tablodaki sayıların nereden alındığını ve nasıl oluşturulduğunu görmek isteyenler için rehber: https://www.mahfiegilmez.com/2021/03/rezerv-meselesi.html)


Tablo bize TCMB’nin (döviz + altın + diğer kalemlerden oluşan) brüt rezervlerinin (resmi rezerv varlıkları) 2018 başından bu yana 25,6 milyar dolar azaldığını (döviz rezervlerinin 40,2 milyar dolar azaldığını, altın rezervlerinin ise 14,6 milyar dolar arttığını) gösteriyor. Buna karşılık bankaların yatırdıkları zorunlu karşılıklar gibi TCMB’nin rezervlerinde yer alan ama kendisine ait olmayan döviz ve altın rezervlerini düşerek bulduğumuz net rezervlerin eksi 0,8 milyar dolara düştüğünü görüyoruz. Buna göre net rezervlerde 2018 başından bu yana 36,6 milyar dolarlık azalma olmuş. 

Net rezervlerin içinde swap işlemleriyle alınan 59,6 milyar dolarlık döviz ve altın da var. Bunlar da TCMB’nin malı değil, bir başka deyişle emanet varlıklar olduğu için net rezervlerden düşülmesi gerekiyor. Bunları düşünce 16 Nisan 2021 itibarıyla swaplar hariç net rezervler eksi 60,4 milyar dolar ve 2018 başından bu yana azalma da 94,9 milyar dolar çıkıyor.  

Son günlerde altın varlıkları sanki bu rezervlere dâhil değilmiş de onların da eklenmesi gerekirmiş gibi bazı açıklamalar yapıldı. Oysa TCMB sitesinden alınan tanımdan ve buna göre oluşturulan tablodan açıkça görüleceği gibi altınlar da tablonun içinde ve onlar da dâhil olarak hesaplanan swaplar hariç net rezervler 16 Nisan 2021 tarihi itibarıyla eksi 60,4 milyar dolardır. Bu tabloda gösterilenin dışında kalmış resmi döviz ya da altın varlığı yoktur.

Aşağıdaki tabloda TCMB’nin rezervleri içinde yer alan altın varlıklarının dökümü gösteriliyor (Kaynak: TCMB 2020 Bağımsız Denetim Raporu sayfa 21.)


Bu tabloda yer alan uluslararası standartta olan 716, 3 ton altının değeri olan 39,9 milyar dolar da yukarıda sunduğumuz rezerv tablosundaki rezervlere dâhildir (altın varlıkları.) Bu tablodaki bazı başlıklara dikkat çekelim: Rezervlerde görülen 716,3 tonluk uluslararası standartta olan altının 458,2 tonluk kısmı TCMB’nin malıdır, kalan 258,1 tonluk kısmı zorunlu karşılıklar, teminatlar, bankalar serbest mevduatı ve Hazine malı altındır ve TCMB’ye ait değildir. Bu altınların tamamı rezervler tablosunda brüt rezervler içinde yer almaktadır. Dolayısıyla rezervler sanki yalnızca döviz rezervlerini kapsıyormuş da bunlara ek olarak altın rezervleri varmış gibi yapılan açıklamalar gerçeği yansıtmamaktadır. 

Özetle söylemek gerekirse TCMB’nin kendi malı olan döviz ve altın rezervleri 16 Nisan 2021 tarihi itibarıyla swaplar hariç tutulduğunda eksi 60,4 milyar dolardır.  


Yorumlar

  1. Bu faydalı bilgiler için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adam başı 1000'er dolar versek borc kalmaz artıya bile geçeriz.
      Pek de kötü değilmiş durum...😅😅

      Sil
    2. Zaten çözüm olarak yastık altındakiler istendi 😜

      Sil
    3. Aynen öyle abicim, dolar 50 kuruşu gördüğü an vereceğim ben 😂😂

      Sil
    4. Heh hee Mahfi hocam,

      Kimsenin düşünmediği çok önemli bir konu daha var.

      Herkes altın hesabına takılıp kalmış, kimse de demiyor ki bu altınlar fiziki olarak ne durumda?

      Bu kadar ali cengiz oyunu yapanlar altınları fiziken alıp yerlerine sarı boyalı başka bir şey de koymuş olabilirler.

      Bir tane altın uzmanı veya kuyumcunun fiziki kontrol yapması da lazım :)

      Sil
  2. Hocam bu durum Türkiye yi ödemeler krizine sokar mı? Ya da bu durum düzeltilebilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her durum düzeltilebilir ama önce hataları kabul edip düzeltmeye başlamak lazım.

      Sil
    2. Alacaklılar istemediği sürece ödemeler krizine girilmez.
      Alacaklıların mevcut borçlarımızı çevirme imkanları ile borçlar döndürülüyor.

      Sil
    3. Eksi rezerv düzgün bir yönetim için sorun teşkil etmez. Bir bir dönem eksi rezerv ile ekonomiyi sürdürdük, hatta o dönem, rezervleri yabancı yatırım ve ülkedeki varlıkları satarak artırdık.

      Sil
  3. 60,4 milyar dolar hiç de fena bir rakam değil, eksi olması dışında

    YanıtlaSil
  4. Yaza kadar pandeminin geçmeyecegi aşikar gibi, turizmde bu yıl aynı şekilde soru işareti. Sene sonu dolar 9-10 TL görecektir diyebiliriz bu durumda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deutsche Bank Q3 için 10 tahmin etti yakında.

      Sil
  5. Hocam çok teşekkür ederim sayenizde aydınlanıyoruz.

    YanıtlaSil
  6. Hocam merhaba,

    Şu an hazine müsteşarı olsanız, siyasi yapı da aynı olsa, ne yapardınız?

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beni oralara getirmezler sevgili Emre. Getirseler bile bu işleri düzeltmek için adres hazine veya merkez bankası değil.

      Sil
    2. Merhaba, bence siz veya bir başkası durum yespiti dışında yapılacakları adim adım (Ana ve alt adımlar olarak ) projelendirseniz bu devlet veya bürokrasi veya beğenmediğinoz hükümet size birşeyler danışır. Lakin, projesi olmayan ne biliyim 2001 den beri sizi az çok canlı gören bilen biri olarak MUALLAK ta kalan tespitleriniz işe yaramaz diye eleştiriyorum... Saygılar,

      Sil
    3. yapılacak adımları bu sitede 1 saatini harcasan zaten diğer yazılarda göreceksin. şu an ekonomik krizden ziyade beceriksiz yönetime bir güven sorunu var. ne yabancılar ne türkiye'deki yatırımcılar yönetime güvenmiyor, inanmıyor, her şeyi inkar etmeleri ve dış güçleri suçlamaları nedeniyle sorunları çözeceğine inanmıyor. haksız da değiller, çözüm için beceriksiz yöneticilerin ilk seçimde şutlanması gerekiyor.

      Sil
    4. Ahlaf, türk insanının artık gerçeklerden koptuğunun en güzel ispatı olmuşsun.

      Projeleri yapmak, yapılacakları adım adım yazmak devlet bürokrasisi ve hükümetin görevidir.

      Devlet çok istiyorsa ve proje yapacak ekibi yok ise, parasını verir hizmet olarak ülkedeki bilgili kişilerden görüş alır.

      Bedava bilgi satın alacağını düşünmek, hele bir de ülkeyi kurtaracak milyarlarca dolar kazanç sağlayacak bilgiyi bedava edinmek, insanların kendi hayat amaçları içinde, bir de devleti kurtarmak için karşılıksız mesai harcamasını beklemek 10 -14 yaş grubu çocuklarının beklentisi olur.

      Hükümet paraları ona buna çarçur edeceğine, akademisyenlerine gelecek projeleri için bütçe oluştursun. Bir de sizin gibi yeni yetme, ağzı süt kokan bebe kafalılar böyle laflar ile hükümeti meşrulaştırıyor. Belli ki fizik yaşınız epey ileri, kafa yaşı 10-14 arası.

      Hoca özelinde, daha ne yapsın? Hazine müşteşarı iken, projelendirilmiş bütçe uygulanması, fizibilite çalışması koşullarını getirmiş bir insan kendisi. Siyasilerin hoşlarına gitmemiş, çalışma ortamı sunmamışlar.

      Sil
    5. Peki hocam, eğer bu gibi durumları düzeltmek için doğru yer hazine ve maliye değil ise neresi?

      Sil
  7. Bu kadar yalın dille bilgilendirmeniz için tesekkurler hocam ..

    YanıtlaSil
  8. Öğretmenim teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. Merhaba, swap varliklar neden net hesaptan cikariliyor? Karsiliginda merkez bankasinin da emanet olarak bir baska yere teslim ettigi bir varlik var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karşılığında verilenler döviz veya altın değil TL olduğu için çıkarılıyor.

      Sil
    2. Anladim, peki bu rezervlerin kamu bankalarina aktarilarak piyasaya verilmek suretiyle eridigi dile getiriliyor. Merkez bankasinin bu sekilde yaptigi islemler karsiliginda Tl mi edinmis oldu. Edindiyse bunu da swap araciligiyla dolar olarak mi yerine koymaya calisti?

      Sil
    3. Bu noktanın sorulması ve aydınlatılması önemliydi. Teşekkürler Hocam.

      Sil
    4. Teşekkürler Mahfi Hocam. Gerçekleri bu kadar sade dille anlatmak göründüğü kadar kolay değildir. Sayenizle bir şeyler öğreniyoruz

      Sil
  10. Sade anlaşılır net teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  11. Hicam bu durumda onumuzdeki ay kurlar da 1TL lik bir artis olmasi merkez bankasinin 60milyar TL zarar etmesi anlamina gelir mi?. Gelirse bu zarar nasil karsilanir? Tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam Barış, en güzel soru sizin ki olmuş.
      Günün sonunda hesabı biz ödeyeceğiz.
      Reisler gelir gider, fatura bakidir.
      Ödemek istemezseniz, tek yolu var, malı mülkü satar yurtdışına yerleşirsiniz.
      O zaman borç size rücu ettirilemez.

      Sil
  12. Emeğinize sağlik hocam. Çok açiklayıci bir yazı olmuş. Tesekkur ederim. Umarim ülkemiz bu zor durumlari en kisa sürede atlatır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bu sistemle devam edersek bu sıkıntıyı aşamayız.

      Sil
  13. Son derece sade ve anlaşılır anlatmışsınız hocam, iyi ki varsınız, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  14. “Sadece bilançoda yer değiştirdiler. Varlıklar, yükümlülük oldu” bu denildi Hocam. Herşeyden onca bir problemimiz var. Bu kabul edilmeli..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Varlıklar yükümlülük oldu demek alacağımız vardı şimdi borcumuz var demek.

      Sil
  15. Kısacası borç batağına saplanmış durumdayız. Hocam, açıklayıcı yazınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  16. Sayın Mahfi Eğilmez;
    Bağımsızlığını ve hesap verebilirliğini, öngörülebilirliğini tamamen yitirmiş, arka kapılardan merkez bankası yasasına ve serbest piyasa mekanizmalarına aykırı protokollerle işlemler yapan, şeffaflığını yitirip yatırımcılar ile halkı yanıltıcı yalan bilgiler veren bir merkez bankası ile Türk Lirasının konvertibiletisini devam ettirebilmesi mümkün mü?
    Bu işin sonu nereye varacak? Kapalı ekonomiye dönüş mü yapıyoruz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 450 milyar dolar dış borçla kapalı ekonomiye dönüş de kolay değil.

      Sil
  17. Hocam Merkez Bankası faiz indirimine gider mi ekonominin canlanması için yoksa böyle bir hamle harakiri mi olur

    YanıtlaSil
  18. ZAFER ERDOĞAN25 Nisan 2021 14:26

    Hocam çok mütevazi bir kişisiniz yazılarınıza da bu yansıyor anlaşılır sade bir tarzınız var

    YanıtlaSil
  19. Gerçekler ayan beyan ortada iken herkes farklı konuşuyor.. Teşekkürler Mahfi bey..

    YanıtlaSil
  20. En acısı da durumun vahim olduğunu bilmeniz ve elinizden çalışmaktan başka bir şey gelmemesi. Herkesin anlayabileceği yalın bir dille anlattığınız için teşekkürler hocam.

    YanıtlaSil
  21. Hocam merhaba makaleleriniz için öncelikle teşeküür ederiz. Dokuz Eylül İktisat öğrencisiyim. Hocam sizden ricam birde zaman tutarsızlığı sorunu ile ilgili bi yazı paylaşabilir misiniz sizin görüşlerinizi merak ediyorum bu konuda.İyi günler dilerim

    YanıtlaSil
  22. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  23. Hocam konumuzla ilgisiz ama sorayım.Mutluluk zenginliğin sebebi mıdır sonucu mudur?

    YanıtlaSil
  24. Hocam çok güzel anlatmışsınız.
    Soru 1 bu durum kötü ise sorumluluk kimde?
    Soru 2 kanunda bunun karşılığı varmı. yani ben merkez bankası başkanıyım benim doğrum bu yoğurdu ben böyle yerim deyip çeketi alıp gidebiliyordu.
    Ayrıca biden e gelsin:
    Ermeniler azıyorlar. kapı kapı geziyorlar.düşman başına vermesin oğlak gibi yüzüyorlar. Ayan olsun doğan beyim urumluyu yakıyorlar.(1914_15 adana tufanbeyli doğanbeyli (urumlu eski adı))
    Ne mutlu türküm diyene

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanıt 1: Sorumluluk bu işlerin kapalı kapılar ardında tartışılmadan görüşülmeden yapılmasına yol açan sistemi getirenlerde.
      Yanıt 2: Karşılığı yok

      Sil
    2. Selam 16:09,
      1909 Adana'da 30 bin üzerinde Ermeni öldürüldü.

      Osmanlı kayıtlarına göre daha önceden 80 bin üzerinde olan Kilikya (Adana) bölgesi ermeni sayısı, 340bin üzerinde olan müslüman sayısı, 1914 yılında 52 bin Ermeni , 340 bin üzerinde müslüman olarak tekrar belirlendi.

      80 bin Ermeni nasıl oldu da Adana'da 340 bin müslümana harp ilan etti ki Adana Ermenileri en tarafsız kalan Ermenilerdi. Adana'da bir iki gün gezen biri eski binalardan, onların motiflerinden, eski ermeni evlerini görebilir.

      Gerçekleri inkar ederek bir yere varamazsınız, Ermeniler, Anadolunun kadim halklarından biridir. Doğu Anadoludan İç Anadoluya kadar hemen her ilde, önceden yaşamış Ermeni evleri, eserleri vardır.

      Sil
  25. MB 128 milyarın bir kısmıyla Coin tutsaydı İnan durum daha iyi olurdu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle katılıyorum 😂😂 Ama Thodex'ten alıp tutsa naneyi yemişti

      Sil
    2. Yok bro, uluslarasi platformda tutatcakti. Uc bes tane de teknik analist ki oyle potansiyeli olan tiplerde var bu ulkede bunlardan da bir ekip kuracakti MBnin icinde bunlarin ortak kararlari dogrultusunda tl ile coine girip para kazanip dolar cevirip dolar depolayacaklardi. Hem dunyaya da ornek olurlardi. Bir ilk gerceklesirdi.MB icinde kripto paralar departmani kuruldu diye. Nasil kambiyo departmani varsa bu da oyle bir departman olacakti. Burolardan olusakti her buro uc dort kisiden olusacak zaman zaman bunlar toplanti yapacak yani bu adamlarin isi kripto olacak hatta gececileri bile olacakti.

      MB para basip bu arkadaslara kullanmasi icin uluslarasi kripto alim-satim platformalarinda kullanmak icinTL para tayin edecekti bu arkadaslarda teknik analizler dogrultusunda ortak kararlar alarak tartisarak neyse artik TL ile coinler alip kazanip dolara cevirip ulkeye doviz kazandiracaklardi. Hem MB bastigi para piyasaya girmeden yani enflasyon yaratmadan salt sirf bu platformlarda kullanilarak coinlerdeki yuksek artistan kar ederek dolara cevirilerek MBye dolar kazanci saglanabilirdi.
      Ha bastigin Tlyi de sonradan yak o kazanilan dolari da sur piyasaya kim ne karisir.

      Sil
    3. Yok bro, uluslarasi platformda tutatcakti. Uc bes tane de teknik analist ki oyle potansiyeli olan tiplerde var bu ulkede bunlardan da bir ekip kuracakti MBnin icinde bunlarin ortak kararlari dogrultusunda tl ile coine girip para kazanip dolar cevirip dolar depolayacaklardi. Hem dunyaya da ornek olurlardi. Bir ilk gerceklesirdi.MB icinde kripto paralar departmani kuruldu diye. Nasil kambiyo departmani varsa bu da oyle bir departman olacakti. Burolardan olusakti her buro uc dort kisiden olusacak zaman zaman bunlar toplanti yapacak yani bu adamlarin isi kripto olacak hatta gececileri bile olacakti.

      MB para basip bu arkadaslara kullanmasi icin uluslarasi kripto alim-satim platformalarinda kullanmak icinTL para tayin edecekti bu arkadaslarda teknik analizler dogrultusunda ortak kararlar alarak tartisarak neyse artik TL ile coinler alip kazanip dolara cevirip ulkeye doviz kazandiracaklardi. Hem MB bastigi para piyasaya girmeden yani enflasyon yaratmadan salt sirf bu platformlarda kullanilarak coinlerdeki yuksek artistan kar ederek dolara cevirilerek MBye dolar kazanci saglanabilirdi.
      Ha bastigin Tlyi de sonradan yak o kazanilan dolari da sur piyasaya kim ne karisir.

      MBlarin ben yerinde olsam Kriptoya savas acacagima bir departman kurarim nasil 20li 30lu yillarda kambiyo departmanlari MBnin icinde kurulduysa kripto paralar departmani kurar o konuda ilgili uzman teknik analistler ekibi olusturur gerekirse alt yapi icin yasal dayanaklar talep eder piyasada da varligimi gosteririm.Yapilmasi gereken bir ekip dahilinde kripto paralar arastirma uygulama departmanidir. MBlari icinde nasil tarih arsiv sanat kolleksiyon departmani varsa bu da bir departman olarak olusmalidir

      Sil
    4. hocam yıllar önce Orta Gelir Tuzağı ve Türkiye (Aralık 16, 2012) adlı yazı kaleme almışsınız ozamana göre ne kadar geriye gitdiğimizi görmek adına güncel olarak bugünle kıyas yapabilirmisiniz ya da daha geniş ifade ile 2012 ile 2021 i kıyaslamamız mümkün mü rakamsal olarak

      Sil
    5. Selamlar 17:04
      Ben bu blogda yorumlar kisminda bu konuyla ilgili makale bolumunde 2013 yilindan baz alarak bazi olasiliklar dahilinde karsilastirmali reel degerler uzerinden bu konuyla ilgili makro ekonomik analizler yapmistim. Buraya kopyalayip yapistiriyorum. Belki bir fikir verebilir.
      https://www.mahfiegilmez.com/2020/07/dunya-gelir-snflandrmas-ve-turkiye.html

      Yaptigim yorumlar:
      Anonim29 Temmuz 2020 15:50
      Anonim29 Temmuz 2020 17:33
      Anonim31 Temmuz 2020 09:42


      Sil
  26. Hocam yazınız ve göstermiş olduğunuz emekleriniz için teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  27. hocam, kafamızın karışıklığını giderdiniz yine çok teşekkürler,kimi dinleyeceğimizi bilemiyorum,iyi ki varsınız.
    peki merkez bankasının kripto para yatırımı var mı? emtia stoku var mı?

    YanıtlaSil
  28. Hocam yazi icin teşekkürler. Elinize sağlık. Surekli yazilarinizda rezerv hakkindaki gercekleri ifade etmenize ragmen, hala rezervlerlerde bir sorun yokmus gibi gostermeyi nasil basariyorlar aklim almiyor. Kendi hatalarını kabul etmeyi birakin varolan bilgileri bile sunarken tam temsi olarak sunuluyor. Hocam daha onceki cevabinizda da belirttiginiz gibi bu takıntıdan baska birsey değildir diye dusunuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ olun. Aynen öyledir.

      Sil
    2. Hocam emeğinize ellerinize sağlık diğer tüm yazılar gibi çok güzel olmuş, ancak benim anlamadığım bir nokta swap yükümlülükleri rezervlerden çıkarırken swap tan gelecek tahmini tutarında rezervlere eklememiz gerekmez mi? Saygılarımla

      Sil
  29. Hocam çok teşekkür ederiz .

    YanıtlaSil
  30. Sayın Hocam, swap(takas) işlemlerinde MB’nin tabi olduğu bir düzenleme yok mudur? TL basabilecek bir kuruluşun limitsiz bir şekilde TL verip döviz yükümlülüğüne girmesi akıl dışılık değil midir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karşı taraf kabul ettiği sürece sınır yok. Sınır MB'nin karşı taraf nezdindeki itibarı.

      Sil
  31. Hocam çok teşekkür ederim. Ben bir önceki yazınızın sonunda "EKSİ 60 MİLYAR DOLAR REZERVE ALTIN REZERVİ DAHİL Mİ?" diye sormuştum. Bu soruma da cevap olmuş. Cahit Can YANIK/İST.

    YanıtlaSil
  32. Benim anlamadığım TCMB nin nasıl karlı bir kuruluş olduğu. Zamanında 6.25TL’den dolar satan bir kuruluş, swap ile %35 kur farkı ve %17 faiz verip bu doları yerine koyuyorsa, nasıl oluyorda kar edebiliyor? Şu an zamanında satılan her doların swap ile yerine konma maliyeti %50 yada daha fazla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1 TL'ye mal ettiğiniz paraya 200 TL yazıp piyasaya sürdüğünüzde zarar olur mu?

      Sil
    2. Anladığım kadarı ile 199TL karın %55 i hazineye, %15’i gerçek ve tüzel kişilere gidiyor. Bu konuyu anlamaya çalıştığımda bu siteden şimdi eskimiş bir yazıya varıyorum. TCMB kar dağıtımı değişti, TCMB en karlı şirketlerden biri. Bu karı kimler nasıl alıyor? Vergisinde bir değişik ödeme varmı yoksa sıradan bir AŞ kar dağıtımı gibimi vergileniyor?

      Sil
  33. Anlaşılan benim ziraat bankasındaki altın hesabımda olan 50 gram altını da merkez bankası rezervinden sayıyorlar. Oysaki o benim param. Şimdi bütün millet bankalara gidip döviz ve altınlarını istese ne yapacaksınız?
    Hükümetin politikası "benim malım benim malım, senin malım benim malım. Vermezsen bir şekilde alırım" mı acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin Ziraat Bankasındaki 50 gram altınınızın yaklaşık 5 gramı TCMB'de zorunlu karşılık olarak duruyor ve o kısım MB rezervi arasında sayılıyor.

      Sil
    2. Sn Anonim, hocamıza ek olarak,

      Sizin Ziraat bankasında 50 gram diye tuttuğunuz bir altın yok.
      Altın fiyatına bağlı değişen TL hesabınız var.
      Siz ekranı açtığınızda size 50 gram altın gösteriyor.
      Karşılığı kadar TL var.

      Sistem, herkes parasını aynı anda çekmez varsayımına dayanıyor.
      Herkes altınlarını isterse, öyle bir altın olmadığı görülür.

      Bu durumda, MB altınların TL karşılıklarını hesaplarınıza koydurur. Altın yerine TL verirler.

      Sil
  34. Hocam bizim gibi cari açık veren ülkelerin rezevri olur mu. Eğer biriken döviz falan varsa bu bizim midir yada borçmudur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sürekli cari açık veren, 400 milyar dolar civarında yatırım pozisyon açığı bulunan Türkiye nin rezerv dediği şey borç çevirme döngüsünde borçların vade farklılıklarından kaynaklanan bir yanılsamadır. Aslında rezervimiz felan yoktur.

      Sil
    2. Cari açıkla rezervin öyle bir ilişkisi yok.

      Sil
  35. Bunu bir havuz problemi olarak anlatırsak. Havuzumuz boş. Havuza 60 ton su doldurursak havuz halen boş kalıyor. Ayrıca havuzun dibi delik hatta hiç dibi yok. Ne kadar su doldurursanız doldurun bu havuz su toplamaz. O zaman havuzun başındakileri bir kenara alıp havuzu iyice bir tamir etmek gerekiyor. Suyunu doldurmak için de boşaltanları getirip sağlam bir preste iyice sıkıp sularını almak ve posalarını atmak gerekiyor. Ayrıca havuza bağlanmış binlerce hortumu da vakum makinasına bağlayıp akan suların tekrar havuza gelmesini sağlamak gerekiyor. Bu işin tek çözümü mekanik çözüm. Biraz da inşaat işi var tabii ki. Saygılar hocam!

    YanıtlaSil
  36. Hocam gayet anlaşılır bir yazı oldu. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  37. Konunun dışında bir sorum var hocam. Kripto-varlık alındığı zaman, bu varlık gerçekte Türkiye’de olmadığı için satın almakta kullanılan paranın yurt dışına çıkarılması lazım. Bu konuda çalışan şirketler bu miktarda parayı nasıl yurt dışına yasal olarak nasıl çıkarabiliyorlar?

    Buna ek olarak, yepyeni bir kripto-varlık tasarlamak çok kolay, bu yöntemle paranın aklanmadığını yada dışarıdan kara para getirilmediği nasıl kontrol ediliyor? Konuşulan rakamlar milyar dolar seviyesinde olunca bu miktarda para transferlerinin ek gözden geçildiğini zannediyordum. Sihirli bir şekilde bir koyup beş alabiliyorsunuz, yada bar koyup dört kaydedebilirsiniz. Özellikle kurucu kripto varlıkları-ki size maliyeti sıfır bu konuda çok büyük olanak veriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlamadım Hocam, herhangi bir kripto varlık için zaten dışarı dolar yollanıyor, alınan ise dünyanın dört bir yanında sunucularda kütük işlenmesi. Bu milyarlarca dolarlar (döviz olarak) bir banka vasıtası ile alınan kuruluşa gönderiliyor (benim tahminim). Kısacası bir şirket yurt dışına sorunsuz sonsuz miktarda döviz transferi yapabilir mi? Şimdiden teşekkürler.

      Sil
  38. Kerem İNANIR25 Nisan 2021 19:15

    Çok teşekkürler hocam ayrıntılı yazınız için, umarım kısa sürede düzelir ama hiç de düzelecek gibi durmuyor :((

    YanıtlaSil
  39. Dolar zirveye yakın olduğunda mutlaka Tl repo ihaleleri durdurulur, Londrada swaplar 1000 li seviyelere çıkardı. Ama son 2-3 günde bunun yapılmadığını görüyoruz. Bu ne anlama geliyor? Bundan sonra Tcmb , piyasaya müdahele etmeyecek mi?

    Ayrıca Tcmb , 90 milyar dolar satarak özel sektörün kur riskini büyük ölçüde üstüne alıp sıfırlamışken neden bu kadar acımasızca eleştiriliyor?

    Özel sektör bu 90 milyar dolar sayesinde kur şokundan kendini korumuş olmayacak mı?

    2001 yılında bu yapılsaydı çok daha az firma batacaktı sanki.


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizce merkez bankasının görevi yanlış işler yapmış olan özel sektörü kurtarmak mıdır?

      Sil
  40. Oncelikle tesekkurler. İki husus var.
    1- Döviz bozdurulup TL'ye cevirildiyse BilancoBila TL miktarı bugunkb kirdan kak dildo eder buna da bakmak gerekmez mi?
    2- İki tarih arasinar basit bir karsilastirka yapmak ne kadar dogrudoğ? Yatsktan kalkan kisinin nabiz atisi ile bir km koştuktan sonraki nabiz atisi ayni almaz. 2018 başinda konjonktür iyi olabilir. Zaten 25 Şubat 2021 tarihi itibariyle ülke hem 2018 krizini yem de covid krizini yaşamış. Hala kepenkler kapalı. Dolayısıyla bu iki nabiz arasinda fark olması mukadder. Siz bu yaziya iki saat koşan insanla yatan insan arasindara nabiz atisinin farklı oldugunu söylüyorsunuz ama meselenin kosmaktan kaynaklandığını soylemiyorsunuz. O halde gerçek soru su: koşan Türkiye'nin nabzi kac olmaliydi, su anki reel durum ne, ne kadar fark var?

    YanıtlaSil
  41. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  42. Hocam tablolarınız çok faydalı şükran duyuyoruz.
    Uzun vadeli tabloların sonuna son bir aydaki değişimi de görebileceğimiz bir data sütunu daha ekleyebilir misiniz? ... Saygılarımla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bir sütun daha eklenince iş karışıyor. Ama zaten 2021 yılı verileri son ayı gösteriyor.

      Sil
  43. Saygıdeğer hocama 2019 Martıydı sanırım Boğaziçi ünivde bir seminerde (mert bey de vardı) hocam döviz yükselecek mi diye sorduğumda tebessüm ederek gereken cevabı vermişti. Aradan iki yıldan fazla zaman geçti gelinen nokta o günkünden çok daha kötü. Demek ki ülkeyi yöneten kişiler değişmedikçe ülke ekonomisi kötü gitmeye devam edecek. (Kafa yapıları değişemeyeceği için direk kendileri değişmeli) Ez cümle saygıdeğer insanları takibe devam.

    YanıtlaSil
  44. Merhaba hocam. TCMB’nin rezervlerinde yer alan bankaların yatırdıkları zorunlu karşılıkların ne kadarı hangi bankaya ait? Buna bakabileceğimiz bir kaynak var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bununla ilgili açıklanmış bilgi yok. Tek tek bankalardan toplamak gerek.

      Sil
  45. Hocam tablonuzu okudum ve yine her zaman olduğu gibi, kaynağı sağlam ve basite indirgenmiş verileri açıkladınız teşekkürler. Sayın merkez bankası başkanını izledim lakin çok üzüldüm, çünkü bir ekonomistin ve yıllarca yaptığı o tecrübenin ,ezberletilmiş cümleleri hatırlamakta ne kadar zorlandığını ve yanlış olanı savunmanın acizliği bin altında ezilmesi beni düşündürdü.Biz bırakın reformu, dünya ekonomisi sözlü yönlendirme ile ilerlerken biz konuşamıyoruz bile. Piyasa çok küçük iyi bir haber bekliyor ama daha kötü nasıl açıklarız da mahvederiz geleceğimizin çocuklarının bütçesini diyorlar adeta. Üzgünüm hocam üzgün artık kızgın bile değilim çünkü burası benim vatanım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet hepimiz üzgünüz.

      Sil
    2. Epey bir güldüm.

      Merkez Bankası, başkanları ile, Sn Cem Yılmaz'ı piyasadan silmeye yemin etmiş.

      Adam, bi ara askerleri alana olayı bağladı.

      Biraz daha zamanı olaydı, Ayasofya ile dış güçler ve MB arasındaki bağlantıyı da çözecektik, neyse o da haftaya olur inşallah.

      Sil
  46. Keşke her şey çok güzel olsaydı ama matematik ama istatistik bu iki arkadaşın insanlara doğru yolu gösterme gibi bir huyları var.Ama bu ülkede ısrarla faydalanmıyor.

    YanıtlaSil
  47. Aklıma şöyle bir konu takıldı hocam.
    Şu an Türkiye’de altın madenleri var.Bildiğim kadarıyla da uluslararası standartlarda(sanırım bunu rezerv niteliğinde diye de okuyabiliriz) altın üretiliyor.
    Bu üretimi yapan büyük firmalardan biri de 15 temmuz sonrası kamuya geçti.
    Yerli/yabancı toplam kaç firma üretim yapıyor bilmiyorum ama bu firmaların üretim maliyetlerinin büyük oranda TL olduğunu okumuştum.

    Sorum şu: Madem ki MB nın bir rezerv sıkıntısı var,öncelikle kamuya ait firma ve diğer firmalarla,TL karşılığı bir altın anlaşması yapılması mümkün mü?
    Ya da bu firmaların tüm üretimlerinin,serbest piyasa koşullarına uyarak ve TL karşılığında,MB rezervlerine alabilmek adına kamuya aktarmak bir çözüm olabilir mi?
    Bu sayede altın rezervleri arttırılabilir mi?
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her şey mümkün ama bu şekilde harcanan bir rezerv varlığın yerine yenisini de koysanız zihniyet değişmediği sürece o da gider.

      Sil
    2. Fiyat istikrariniz olmadigi muddetce isterse kasaniz altin dolsun yine ise yaramaz. Hatta tam tersi sakata bile gelebilirsiniz. Merkantalist donem buna guzel ornektir. Altinim var dersin basarsin parayi enflasyonun daha cok cosar.
      Sorun ve Konu TRde fiyat istikrarinin olmayayisidir. Bu fiyat istikrari da bugunden yarina olabilecek bir sey degildir. Bir zihniyet politika toplumsal kabul meselesidir.

      TR gibi bir ulkede de fiyat istikrari %4 ve alti enflasyonu resmeder. Bu turden enflasyonda her yil istikrarli bir sekilde ayni olmasi baglaminda fiyat istikrarini olusturur. Bir sene %6 ertesi sene %3 bir baska sene %1 olmasi fiyat istikrari degildir. Duzenli olarak enflasyonun biz gibi GOUlerde %2.5 ile %4 arasinda salinimidir. Bunun toplumsal kabul itibari icin bir kusak gecmesi hemen hemen 25 yil gibi fiyat istikrarinin sureklilik arz etmesiyle olusur. Boyle bir durumda dededen toruna herkes yerel paraya itibar guven hisseder. Baska paraya yan gozle bakmaz. Isini gucunu dugunu dernegini ticaretini alimini satimini yerli para uzerinden kurgular hesaplar. Hatta bu durum nufusu biz gibi buyuk ekonomik buyuklugu olan ulkelerde zamanla diger ulkelerinde yakin komsu ulkerinde o ulkelerdeki insanlarin tuccarlarin da o ulkenin yerli parasina yani TLmize guven itibar atfetmesine meyil eder yol acar. Bu da zamanla o paranin bolgesel bir para olmasini bile saglar.
      Kisaca konu fiyat istikraridir.

      Sil
  48. teşekkürler hocam

    YanıtlaSil
  49. Değerli paylaşımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum hocam. Bu kadar dolar bolluğu yaşandığı bir dünyada dolar bulamayışımız... bulsak bile çok yuksek faiz oranlarıyla aldığımızı göz önünde bulundurursak Türkiye ekonomisinin düzelmesi ve rayına oturmasını ben biraz hayal olarak görüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her şey bir anda değişebilir yeter ki doğru sosyal, siyasal ve ekonomik politikalara geçelim.

      Sil
  50. Selam hocam,
    Rezervler konuşulurken, kimsenin bahsetmediği bir durum var. Amerika'da Başkan "Ermeni Soykırımı" ifadesini kullandı. AB üyesi ülkeler ve Rusya resmen daha önce tanımıştı. Böylece dünyanın egemen güçleri, soykırım olarak tanıdı.

    Başkanın Amerika'da böyle konuşması, Türkiye'nin artık prestiji kalmamış zayıf bir ülke intibaını da güçlendirdi.

    Yazılarınızdan anladığım kadarı ile ekonomik alanda IMF para göndermeden Türkiyede işler düzelmez. IMF nin para göndermesi için de Türkiyenin batı ile daha iyi ilişkilere girmesi lazım. Bu açmaz nasıl açılacak bir fikriniz var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorunu yaratanların çözüm de getirdiği çok ama çok istisnai bir durumdur.

      Sil
    2. Mahfi hocam, Türkiye de iktidar olan her hükümet sorunu yaratan olur. İşin doğası gereği böyledir.

      Mevcut türk devleti iki temel ideolojiye dayanır. 1. Türklük, 2. İslam.

      Son 100 yılın Anadolu ahalisine bunlar yalan yanlış bir şekilde pompalandı, devlet finanse etti, her yurttaşın beyni köreltildi. Türk iktidarları bir şekilde bunlardan birine veya ikisine bağlanması lazım.

      Dünya dış meseleleri ve ekonomi ise, açık bir bakış açısı ile gerçeklere dayanarak yapılmak zorunda. Türk-İslam ile cendere alınmış devlet, hükümet ve ahali gerçeklere yaklaştırılamaz. Yaklaştırmak isteyeni iktidar olsa bile iktidardan kovarlar, toplumdan dışlarlar, devlette barındırmazlar. Cendere çok güçlüdür.

      Açık bir toplum için çözümü çok basit meseleler, bu tarz toplumların cehennemine dönüşür.

      Türkiye gibi toplumlar, kendi içlerinde kısır kalıp, zaman ile yok olurlar. Türkiyenin olacağı budur.

      Askerde, Türkçülüğün koskoca generalleri nasıl çaresiz bıraktığını gördüm.

      Ermeni meselesi, basit, bu topraklar da en az şimdi yaşayanlar ve Hititler kadar Ermenilere de aitti. 100 yıl önce 250-300 bin Ermeni katledildi. Balkanlar, şimdiki Yunanlılar kadar Türklere de aitti, 2 milyon Türk katledildi veya yerlerinden edildi. Toplumları bu konularda uzlaştırmak lazım. Gerçek bunlar.

      Aksine, şimdiki gibi sahte ideolojiler ile gidildiğinde, birilerinin kuklası olmak tüm toplumlar için kaçınılmazdır.

      Türkiye özelinde, devlet gücünü kaybetti, İslam ve Türk tarafı bir araya geldi, Batı dünyası sağlam dalga geçti. Gördüğümüz kadarı ile 2017 de Türkiye Cumhuriyeti bitti, Türk devlet düzeni bir çökme öncesi ara bir dönem yaşıyor.

      Türkiye özelinde, iktidarın dışında, muhalefetde de kim olursa olsun, iktidar olduklarında aynı sorunu yaratan kişiler olacaklar. AKP, CHP, MHP, İYİ Parti ve HDP, hepsi de aynı sorunu yeniden üretecekler.

      Ekonomik açıdan, gidişat aynen devam eder, toplum sahte ideolojiler ile vakit kaybedip, kendi sonunu hazırlamaya adım adım gider. Tıpkı 100 yıl önceki dedeleri gibi kim kimi keser belli olmaz. Sonra birisi gelir, Trakyadan başlar, Afyon güneyine İç Anadoluya kadar yeni bir ülke kurar.

      Ermeni konusunda, Türkiye yıllardır tarihçiler çözsün diye bir boş söylemden öteye gidemiyor. Tarihçilere kalırsa, İzmir ve Ege bölgeleri de esasen Yunan anavatanı, Kurtuluş savaşı öncesinde Yunan askeri kendi anavatanını kurtarma mücadelesi verdi. Tarihçiler ile bu işlerin çözülmeyeceğini Türk resmi söylemi dışında tüm dünya biliyor.

      Türkiye o kadar zayıf ve sıkışmış ki, AB de üyeliği bitirme kararı yayınlamaya çalışıyor. Biraz da Nato bahanesi ile ülkenin ömrünü uzatıyoruz diye bu milleti yerler, bir yerden sonra hadi bakalım ne oluyor bakalım derler.

      Neyse, ekonomi, toplum böyle gideceği kadar vadesi bitene kadar gider.

      qWw+=CGnyP6MxpNN

      Sil
  51. Hocam, memleket sizin gibi kendini geliştirmiş ekonomi uzmanı yazar için ne kadar bereketli böyle?
    Her gün yeni bir konu, yeni konunun içinde yeni yazı imkanları sunuyor.

    Bir rezerv meselesi var, hem dolar, hem altın, hem swap gibi teknik işlemleri, hem yönetimi, hem Merkez bankası ve diğer bürokrasi ayağı, hem usulsüz işlemler, hem siyasi hükümet konularında bol bol yazacak konu çıkıyor.

    Oturup ne yazayım diye düşünmenize bile gerek kalmıyor, olay bir anda patlıyor, bu sefer konudan geri kalmayıp hemen yazayım telaşı başlıyor.

    Merkeze yeni atanan başkan bir konuştu, adam yarım saatte 10 makalelik malzeme bıraktı, merkez bankasını dış ilişkiler ile askeri alana bağladı, üstünü rezervler ile de bir güzel sıvadı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız ama bu kadar çok konu ve malzeme bazen çok yorucu bazen de çok üzücü oluyor.

      Sil
    2. Bu konuda Fatih Özatay'in yorumu: "İlk bakışta Türkiye’nin bir iktisatçı için çok heyecanlı bir ülke olduğunu söylemek mümkün. Neredeyse her gün yeni bir şey oluyor. Ancak biraz düşününce aslında ‘yeni şeylerin’, özünde benzer nedenlerden kaynaklandığını görüyorsunuz. Bu anlamda pek de ilginç bir ülke değil. Olsa olsa “neden tekrar edilir ki bunlar” diye düşünebilir ve bu ‘tekrar’ işinden bir ilginçlik çıkarmaya çalışabilirsiniz."

      Sil
  52. Sn başkan açıkladı, ülkemizde altın arama yapan şirketler var.
    O şirketlerden biz altın alıp, rezervlerimizi güçlendiriyoruz.
    İnşallah altın arama çalışmalarımız artınca daha çok altın rezervlerimiz olacak.
    Her şey zaman meselesi, biz sebat edelim, sabır edelim, rezervlerimiz emin ellerde, artması an meselesi.
    Selam ve dua ile.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bedava mı alıyormuşuz o altınları acaba?

      Sil
    2. Selam hocam, ismi lazım olmayan bir tanesinin altın madenlerine bi kaç sene önce çöktük.
      Gerçi, altın çıkarma maliyeti yine bizde ama alet edavat, makina kısımları bize kaldı.

      Sil
  53. Yabancı yatırımcının taktiği hiç değişmiyor

    Taktik-1

    Borsayı düşürebildiğin kadar düşür(Borsa endeksi 1000’e insin .) Doları çıkarabildiğin kadar çıkart (Dolar 8 olsun.)

    Taktik-2

    Dolar zirveye geldiğinde zirveden doları(8 tlden) bozdur , dipten(1000 den) borsaya gir. Ülkeye o kadar dolar girsinki dolar fiyatı inebildiği kadar insin…

    TCMB de 2001 krizi yaşanacak diye bir yandan faiz arttırsın bir yandan da dolar satışına başlayıp doları düşürme operasyonuna katılsın. Yabancı yatırımcının ülkeye - borsaya girişi ve TCMB’nin para politikalarıyla dolar 5 Tl’ye indirilsin..


    Taktik-3

    Borsayı 1500’e getir. Dolar 5 Tl olduktan sonra Borsadan çık ve Türkiye’den çık.

    1000 dolarla*8=8.000 TL ile geldi. %50 artan borsadan 4.000 TL kazandı 12.000 tlsi oldu.


    12.000 TL ile 5 Tlden 2400 dolar aldı yurtdışına çıktı...


    1000 dolarla geldi 2400 dolarla çıktı dolar zirve yaptıktan sonra , tekrar borsanın düşüşünü bekleyecekti. Borsa düşünce tekrar Taktik-1i uygulamaya başlayacaktı…



    2018 Ağustos’dan beri bu kaçıncı oyuna gelişimiz? Sürekli bu oyuna gelen bir ülkede rezerv kalır mı?


    Oyun nasıl bozulur du?Eğer dolar 8 tlye geldiğinde Tcmb, Cumhurbaşkanımızın sözünü dinleyip faizi arttırmayıp doları orada tutsaydı, bu taktik bozulurdu.. Doların her iniş çıkışında bu ülkeden milyar dolarlar dışarı transfer ediliyor…

    Doların her iniş çıkışında ürünler katlanarak zamlanıyor ama düştüğünde ürün fiyatları inmiyor. Özel sektör için hava hoş, olan ücretlilere oluyor…


    Parasal istikrarı korumak bu mudur? Dolar 8tl , 3 ay sonra dolar 6 tl, 2 ay sonra dolar 9 tl, 1 ay sonra dolar 7 tl. Böyle şey olur mu? Bir ülke bu kadar dalgalanmayı kaldırabilir mi?

    Yapılması gereken nedir?


    TCMB kur istikrarını korumak için bir hedef belirler ve bu hedefi korumak için gerekli her türlü araçları kullanır ..

    Buradaki hedef değer nedir?

    Hedef değer, cari açığın cari dengeye dönüştüğü dolar değeridir.Hatta bundan da ileri olarak rezervlerimizi doldurmak için doların değeri en az 1 yıl boyunca cari fazla bölgesinde tutulmalıdır…

    Bu noktaya geldikten sonra doların düşmesine asla izin verilmemelidir. Yoksa yukarıda olduğu gibi yabancı yatırımcı, ülkenize yatırım yapıyoruz ayağına, ülkemizden dolarları kaçırdıkça kaçırır . Ayrıca Cari açık la da yine ülkeden dolar kaçışı devam eder.



    TCMB, doları cari açık bölgesinden yukarı çekmelidir aksi takdirde rezervlerimiz de biter .

    Şu tabloya bakın 48 milyar dolarlık nakit rezervimiz kalmış. Bu parayla 35 Milyar dolarlık cari açığı, 25 milyar dolarlık dış borç faizini nasıl finanse edeceksiniz?

    1 yıl sonra ülkenin geleceği açmaz görülemiyor mu? Eğer doların değeri , cari açık bölgesinde tutulursa 1 yıl sonra olacakları söyliyeyim. İMF ile anlaşma yapılmak zorunda kalınacak.

    İmf Yunanistanda olduğu gibi şunları söyleyecek.

    1-) Faizleri en az 3000 baz puan arttıracaksın faizler %50-60lara gelecek
    2-)Kamuda 500.000 kişiyi işten çıkartacaksın
    3-)Kamu personeline verdiğin maaşları %30 düşüreceksin.
    4-)Vergileri %30 oranında arttıracaksın..

    Yunanistan ne yaşadıysa biz de aynısını yaşayacağız ve 2002 noktasına geri döneceğiz.Böyle giderse bu noktaya varacağımızı kimse göremiyor mu acaba?

    İtibarı düzeltmek(doları düşürmek için) için ekonomi feda edildi ve tüm rezervler eridi. Ancak bundan sonra bundan ders çıkartmalı ve itibarı değil, ekonomiyi düzeltmeyi hedeflemeliyiz.

    Kalıcı olarak ekonomiyi düzeltmeden itibarımızı düzeltemeyiz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doları 8,5dan alıp 10 olacak diye bekleten zihniyet kazancı yüzdesel olarak hesaplayabilse sıkıntı kalmayacaktır. Ayrıca enflasyondan daha az getiri sağlıyor. Dolarla oynayanlar milyon dolar alıp bekletmezler. O kadar para bağlar mı mal mı bu adam. Pozisyon açar. - 60milyar dolar pozisyonu ile tcmb tebrik ederim. Olmayan parayı satıp TL aldı piyasadan. Ee o kadar doları alacak TL kaldımı piyasada. Kredi pompalanarak alınan TL nin altın dövize kayması. Kasa her zaman kazanır.

      Sil
  54. Mahfi hocam tekrar selam yanlışlıkla yorumumu sildim :)
    Tablolarınızda hata yok. Ben yanlış bakmışım. Elinize sağlık
    Swap hariç net rezerv olacak sizin dediğiniz gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ilk tabloda Swaplar satırının işaretini düzeltmek gerekiyor, eksi değil artı olmalı..Hoca bunları kaçırmaz ama demek ki işler yoğun, bu tablolar, bazen referans bile verilmeden(intihal), başka çalışmalarda da kullanılıyor, düzeltilmesinde fayda var..

      Sil
    2. Tablodaki işaretlerde yanlışlık yok.

      Sil
    3. O zaman tabloda Swaplar "Hariç" değil Swaplar " Dahil" Net rezervler demek gerekiyor. Matematik olarak Net Rezervler (A), Swaplar(B) ise Swaplar "Hariç" Net rezervler= (A)-(B) olması gerekiyor, o da -58.2 olur, Mevcut tabloda (A)+(B) şeklinde bir formül var, o da "Swaplar Dahil Net Rezervler" karşılığında olması gerek, ya satırın ismini değiştireceğiz, yada Swaplarin işaretini eksi değil artı yapacağız. Swapların brüt rezerve artı katkı yapması nedeniyle artı yapmak bana daha doğru geldi. Kusura bakmayın hocam; bu şekilde doğru olduğunu düşündüğüm için yazdım, yayınlamazsanız da olur. Selamlar, Saygılar.

      Sil
    4. Dediğiniz mantıklı ama daha da kafa karıştırmaması için öyle bırakmaya karar verdim. Teşekkür ederim.

      Sil
  55. Her şey bilinçli ve hesaplı yapıldı. Seçimlerde kazanıldı, hesaplar tuttu. Milletin neresine ne sorusu önemli değil, millet bu yönetimi seçti, bu yönetim bu yolu seçti gayet açık ve net

    YanıtlaSil
  56. Hocam merhabalar ben iktisat 1. sınıf öğrencisiyim de ''2018-2021 döneminde Türkiye ekonomisinin “büyüme ve kalkınma” görünümü nasıldır?'' konulu bir ödevim var bu konuyla ilgili kitap, makale vs. öenerebileceğiniz bir kaynak var mıdır? (konuyla alakalı bütün yazılarınızı okudum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazılarımı okuduysanız kaynak sorununuz olmamalı diye düşünüyorum.

      Sil
  57. Merhabalar,

    Okun Yasasına göre 2.5 olarak alınan katsayı Türkiye için kac olabilir?

    Bir de Mundell Fleming modeline göre yine Türkiye için IS-LM-BP eğimleri kabaca ne olabilir?

    Makro Iktisatta teoride karşılaştığımız bu konular gerçekte dikkate alınıyor mu bilemiyorum ama merak ettiğim için sormak istedim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  58. Hocam şunu merak ediyorum. MB de 128 milyar vardı derken bunun içinde swap ve zorunlu karşılık dahil miydi ? Yoksa kuru baskılamak için swap ve zorunlu karşılık hariç 128 milyar dağıtılmış?teşekkürler

    YanıtlaSil
  59. Sayın Hocam elinizde bir güç olsaydı Türkiye ekonomisinin düzelmesi için sadece üç şeyi değiştirme imkanı verselerdi ne yapardınız .Burada sadece üç değişiklik hakkı ve sadece ekonomik önlem olması şartı var.( Mevcut yönetim anlayışı, hukuk, demokrasi, insan hakları ve diğer olmazsa olmazlar normal kabul edilmektedir ve bunlara müdahale edilmesine gerek olmadığı düşünülecek.) Ama lütfen bunlar normalleşirse her şey zaten düzelir gibi cevabı kabul etmiyorum. Saygılar sevgiler.Kırk yaşımdan sonra ekonomiye merak sardım ve ekonomiyi kimden okuyayım diye düşündükten sonra sizin mikro ve makro kitaplarınızı aldım başladım okumaya ve çok zevk alıyorum.Siz ,Uğur Gürses, Atilla Yeşilada ve Daron Acemoğlu favorilerimizsiniz.İyi ki varsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elimde bir güç olsaydı son üç yılda yapılan bütün düzenlemeleri iptal ederdim.

      Sil
    2. MAHFI EGILMEZ , AN ITIBARI ILE TC NE AIT KAC TON ALTIN VAR ELIMIZDE ??? THANX

      Sil
  60. Hocam altın karlı bi yatırım aracımıdır

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi