Özdeyişlerim (Aforizmalar)

“Bir kez yalan söylemeye başlarsanız sonuna kadar yalan söylemek zorunda kalırsınız.”

“Sorunu yanlış tanımladığımız sürece çözümü bulamayız.”

“İnsanlar gördüklerine değil de duyduklarına inanmaya başlamışsa doğruları anlatmak giderek zorlaşır.”

“Yaptığınız hataları kabul edip düzeltmek yerine kendinizi haklı göstermeye çabalarsanız yaşamınız bir hatalar zincirine dönüşür.”

“Riskleri düşürmek istiyorsanız, hatalarınızı kabul edip düzeltmeye başlayın.”

“En büyük risk hatayı kabul etmemekle oluşur.”

“Kimse dinlemese de gerçekleri konuşmaya devam etmek gerek. Gerçekleri konuşmazsak bir süre sonra gerçeğin ne olduğu unutulur.”

“Hata yaptığımızı kabul etmenin zayıflık değil erdem olduğunu görebildiğimiz andan itibaren doğruyu bulmaya yaklaşabiliriz.”

“Gerçekler teorimize uymuyorsa teorimizi değiştirmemiz gerekir. Teorimizi değiştirecek yerde gerçekleri değiştirmeye çalışırsak yalnızca kendimizi kandırmış oluruz.”

“Türkiye, son kırk yılda risklerini düşürmeye değil faizi düşürmeye odaklandığı için enflasyon sorununu çözemedi.”

“Faizi düşürmenin yolu riskleri düşürmekten geçer. Riskleri düşürebilirseniz kur düşer, kur düşünce enflasyon düşer, enflasyon düşünce faiz düşer. Mesele bu kadar basittir. Yapılması gereken tek şey konuya bilim penceresinden bakarak neden-sonuç ilişkisini doğru kurabilmektir.”

“Bir ülkede sürekli irrasyonel kararlar alınıyorsa irrasyonellik istikrar kazanmış olur ve insanlar kendilerini bu duruma uyarlamaya çalışırlar. Buna irrasyonelliği rasyonalize etme eylemi diyebiliriz.”

“Türkiye, istikrarsızlığı istikrarlı hale getiren, irrasyonelliği rasyonelleştiren bir yapı içinde görünüyor.”

“Faiz artırmayla sorunlar çözülebilseydi Türkiye dünyanın en sorunsuz ülkesi olurdu. Faiz artırımı geçici çözümdür. Sadece asıl adımları atabilmek için zaman kazandırır.”

“Bugüne kadar açıklanan her reform paketi reform umudunun biraz daha azalmasına yol açtı.”

“Yapısal reformların yapılmamasından daha kötüsü, yapılıyormuş havası yaratılmasıdır.”

“Bir insan büyürken bilgisini, kültürünü, görgüsünü artırırsa kaliteli insan olur. Artıramazsa sadece büyümüş olur. Ekonomi de böyledir. Büyürken demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü, düşünce özgürlüğünü geliştirebilirse büyümeyle birlikte kalkınır, geliştiremezse sadece büyümüş olur.”

“Risk almak başka şeydir, risk yaratmak başka şey. Risk alırsanız kazanabilirsiniz ama risk yaratırsanız kaybedeceğiniz kesindir.”

“Sıcak para faizin yükseldiği, kurun düştüğü ortamları sever. Kur yükseldiğinde faiz değişmiyorsa sıcak para kaçar. Faizi sürekli artıramayacağımıza göre sıcak parayı sürekli tutmanın yolu yoktur. Asıl olan doğrudan yatırımı çekebilmektir. Onun da yolu risk yaratmamaktır.”

“Bizde yapısal reformların ilk adımı kamu yönetiminde 'söz gümüşse sükût (susmak) altındır' atasözüne uygun davranılmasını sağlamak olmalı.”

“Bir toplum, geçmişte çekilen acıları hatırlamaz, yapılan hataları değerlendirmezse aynı acıları çekmeye mahkûmdur. Tarihini doğru okumayan kuşaklar, gün gelir o tarihi başkalarından dinlemek zorunda kalırlar.”

“Bir okur: Peki siz niye siyasete girmiyorsunuz da benden istiyorsunuz diye sorarsanız Mahfi bey, ben sizin kadar tecrübeli değilim. Ben: Siz yeteri kadar tecrübeli olmadığınız için girmiyorsunuz siyasete, bense yeteri kadar tecrübeli olduğum için.”

“Enflasyon yükselirken bankalar mevduat faizlerini indiriyorsa ortada bir tuhaflık var demektir.”

“Öğrenciler geleceğimizdir. Onların önerilerini dinlemeliyiz. 1968'de biz öğrenciydik. Başka ülkelerdeki öğrenciler gibi taleplerimiz vardı. Herkes öğrencilerini dinledi, çözümler getirdi, ileri gitti. Bizde kimse kimseyi dinlemedi ve kaybettik. Aynı hatayı tekrarlamayalım.”

“Kapitalizmin reset'i yani fabrika ayarlarına dönüşü bugünden çok daha kötüye dönüş anlamına gelir. Kapitalizmin fabrika ayarlarının nasıl olduğunu anlamak için Charles Dickens romanlarını (mesela Zor Zamanlar) okumak yeterli.”

“Geçmiş, geleceğin aynasıdır derler. O nedenle büyük sıfırlama adı altında masum görünen bu yaklaşımdan kuşku duymakta haksız değiliz.”

“Türkiye ekonomisinde sorunların temelinde risklerin yüksekliği yatıyor. Bir sorunu çözmenin yolu nedeni bulup onu ortadan kaldırmaktan geçer. Biz tersini yapıp sonuçtan gitmeye çabalıyoruz.”

“Riskleri ortadan kaldıramadığınız ya da en azından azaltamadığınız bir ortamda çözümler hep geçici olmaya mahkûmdur.”

“Bugünkü ekonomik sıkıntıların çoğu aslında ekonomik olmayan nedenlerin yarattığı risk artışından kaynaklanıyor. O nedenle çözüm de oralardan başlamak zorunda.”

“İnşaata dayalı büyüme modeli uygulayan ekonomilerde faiz sebep gibi görünür.”

“2000’lere gelirken seçimi kaybedenlerin koltuktan kalkmasının erdem haline geleceği bir dünyayı hiçbirimiz düşünmemiştik sanırım.”

“Dünya, her alanda ve her yerde ciddi bir nitelik düşüşü yaşıyor. Meritokrasi hızla mediokrasiye, demokrasi hızla ahbap çavuş demokrasisine dönüşüyor. Kurtuluş gibi sunulan küreselleşme tam anlamıyla bir karabasana dönüştü.”

“Devlet, Varlık Fonu olsa da olmasa da her durumda hastalarına bakmalıdır. Devlet olmak böyle bir şeydir. Devlet, şirket değildir, kâr amacı gütmez, vatandaşını korur, hastasına bakar, toplum yararını gözetir.”

“Ekonominin temel uğraşı konuları bazı arkadaşların sandığı gibi dolar, borsa, türev işlemler gibi sorunlar değildir. Ekonomi, asıl olarak; tüketim, üretim, yatırım, tasarruf, değerin kaynağı, gelirin paylaşımı, paranın reel dünyayı etkileme biçimi gibi sorunlarla uğraşır.”

“Bir sorunun çözümü için her şeyden önce ortada bir sorun olduğunu kabul etmek gerekir.”

“Bir dönem yüksek faiz düşük kur vardı. Sonra düşük faiz yüksek kur dönemi geldi. Şimdi yüksek faiz yüksek kur var. Bütün bu dönemlerde riskler hep yüksekti. Riskleri düşüremediğimiz sürece faiz ve kurla oynayarak bir yere varamayız.”

“Ne oldu da kur yükseldi? Düşerken ne olduysa şimdi tersi olduğu için yükseldi. Faiz artırıldığı halde niçin böyle oldu? Faiz artışı tek başına kur sorununu çözmez. Asıl olan riskleri düşürmektir. Risk yaratmaya devam edersek kur da yükselmeye devam eder.”

“Benim yapısal reform yaklaşımımla IMF'nin yapısal uyumlandırma yaklaşımının çakıştığı alan yalnızca ekonomideki bazı kısımlardır. Siyasal ve sosyal reformlar IMF programlarında hiçbir zaman yer almaz. Oysa onlar olmadan yapısal reform olmaz.”

“Magna Carta'dan beri (1215) demokrasinin olmazsa olmaz (sine qua non) koşulu; hükümetin halktan topladığı vergileri nerelere harcadığının hesabını kuruş kuruş vermesidir. Bu hesabın verilmediği yerde demokrasi yok demektir.”

“Keynes: "Bir ülkede sermayenin gelişimi kumarhane faaliyetlerinin yan ürünü haline gelmişse, orada işler hastalıklı bir hal almıştır" der. Bugünün dünyasında büyük ölçüde kumarhane faaliyetine dönmüş finansal sistemi görse ne derdi acaba?”

“Her hipotez, altındaki varsayımlar ve çevrelendiği koşullarla ele alınıp değerlendirilmelidir. Aksi takdirde hipotez olmaktan çıkar, slogan haline dönüşür.”

“Kur yükselmesin diye döviz rezervlerini kullanıp kura müdahale ederseniz rezervler düşer, rezervler düşünce riskler artar, riskler artınca kur yükselir ve tekrar aynı noktaya gelirsiniz. Buna kısır döngü deniyor.”

“Önemli olan bizim dolara bakmamamız değil doların bize bakmaması.”

“TCMB'nin faiz konusunda ne karar vereceği sorusuna verdiğim yanıt hiç değişmez. Bu kez de aynı yanıtı vermiştim: TCMB'nin faiz kararını tahmin edemem, çünkü neye göre karar verdiğini bilmiyorum."

"Uzman olmadığın konuda konuşma" diyen kişiye bakıyorsun, o konuda onun yaşı kadar okumuşluğun var. Gülsen mi ağlasan mı bilemiyorsun. Sonra bir bakıyorsun aynı kişi hiç anlamadığı ekonomi ve finans konularında uyduruk teoriler geliştirmekte sınır tanımıyor.”

“Osmanlıyı bilim yolundan ayrılması, aydınlanmaya sırt çevirmesi batırdı. Bilimden ayrılanı kurt kapar.”

“Yaşam değişir, insanlar da değişir. Eğer yaşam değiştiği halde insanlar değişmiyorsa orada gelişme sağlanamaz. Türkiye, bugüne kadar değişime gösterdiği dirençle inanılmayacak kadar zaman yitirdi.”

“Analiz yapmayı, soru sormayı, sorgulamayı öğretemediğimiz bir kuşağa hangi bilgiyi verirsek verelim, sonuç almak mümkün değil. Eğitimde diğer ayrıntıları ayıklayarak sadece bilim, felsefe, mantık ve analiz yapmaya yönelik bir anlayış benimsemeliyiz.”

Yorumlar

  1. Ben de Ak Partililere yepyeni bir bahane buldum:

    "Adamlar orduya, yargıya taa 1980 darbesi sonrasında sızmışlar, biz 2002 de gelene kadar her yere yerleşmişler, hakim, savcı, paşa olmuşlar, bizi engellemeye başlamışlar. Bugüne kadar kimse bir şey yapmamış. Ülke için çabamızı hep engellemişler. Biz bunu 17/25 Aralık ve 15 Temmuz süreci ile fiilen gördük. Bu yapı ile ilk biz mücadeleye başladık. Halen de devam ediyoruz...."

    Böyle bir giriş ve çomar desteği ile, ülkeyi 20 sene daha yönetirler. Biri reise bu sözleri ateşlesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim. Şayet bir gün çaresiz kalırsanız, bir kurtarıcı beklemeyin. Kurtarıcı kendiniz olun.

      Mustafa Kemal Atatürk

      Sil
    2. Ah Sn Muhammed Ali, keşke insanımız kurtuluş savaşı tarihini doğru öğrense.

      TBMM ordusu, Kütahya - Eskişehir savaşlarını Yunan'a karşı kaybetti.

      İngiliz destekli Yunan, Eylül 1921 de Sakarya'da zor durduruldu. Şehit, yaralı, kaçak olmak üzere, 40 bin e yakın askeri kayıp ettik. Çok büyük rakamdı. Sakarya'da durduramasaydık, Ankara'ya 50km kadar gelmişlerdi. Seneye tekrar toparlanıp geleceklerdi. Yunan askeri 4bin e yakın ölü ve 16 bin civarı yaralı ile Afyon'a çekildi.

      1 milyon'a yakın Türk yerlerinden oldu o sene. Sivil kaybın hesabını yapabilecek tarihçi daha anasından doğmadı, İlber Ortaylı bile giremiyor bu topa.

      O bir sene ne toparlanırsa toplandı, asker, silah, cephane, ancak Yunan ile denk gelebildik. Her toplanan 10 askerin 2-3 tanesi kaçıyordu. Tek bir hücum ile zafer gelir veya Anadolu elden giderdi.

      Paşalar düşündüler, Afyon da düşman arasına asker sokarak kazanırız dediler. Çok büyük bir şans, büyük bir istihbarat çalışmasıydı. Yunanlıların farketmesi, Anadolunun bitişiydi. Öyle direk cehpe savaşını göze alamadık, baskın ile ancak şansımız olurdu. Baskın başarılı oldu.

      Yunan ordusuna, balkan göçmeni çok Türk iyi yunanca bildiği için istihbarat için sızdırılabilmişti. Onlar taaruz öncesi 4-5 gün, asker kaydırıldığı anlaşılmasın diye, İzmir Yunan karargahına hep hatalı istihbarat verdiler. Yunan karargahı, ikileme çok düştü, anlamamaları çok büyük şansımız idi. Bir de dönemin yunan uçaklarının kalitesiz olması. Eğer Afyon Yunan komutanlarına kalsa, bir iki tümeni kaydıracaklardı. Çok büyük şans, İzmir karargahı çelişkili haberleri alınca kafası karıştı, cephe komutanını dinlemedi. Olası Yunan hücumu için tümen kaybetmek istemedi. Normalde tersinin olması lazımdı, niye dinlemedi, hala muammadır.

      Başka da kurtuluş yok idi.

      Fazla değil, eğer, 1930 ların teknolojisi olsa, veya Yunan yerine daha organize bir askeri birlik olsa, biz kurtuluş savaşını kaybederdik.

      Sil
    3. Ankara Ulusdaki Zafer Anıtının önünden sıklıkla geçerim ve savaşı kazandıran Türk Kadının sırtladığı mermiyi çephe yönüne değil de neden tam tersi istikamet de taşıdığını anlamam. Anıtdaki askerler doğru yere bakarak düşmanı gözler, komutan doğru yere bakarak düşmanın karşısında dikilir, zaferin kazanılmasında emeği unutulmayacak Türk kadını neden mermiyi cephe gerisine taşır anlamam? Zafer Anıtı ilk yapıldığında da maalesef yanlışlıklar nedeniyle tekrar elden geçirilmişti, rica etsem Zafer Anıtındaki Türk Kadını mermileri cephe istikametinde taşıyabilir mi? Sadece 180 derece döndürülecek, Alman askerini Türk askeri yapmaktan daha kolay, sırtladığı mermiyi cephe yönünde taşımadığını görünce en azından Türk Kadınını doğru tasvir etmiş deyip yürümek zoruma gidiyor.

      Sil
  2. Ellerinize sağlık.

    Hocam dostlarla sıradan bir konu hakkında bile konuşurken herşeyin dönüp dolaşıp siyasete çıkması sıradan bir ülkede normal midir?

    Siyaset yapmayalım önümüze bakalım dersek diyelim, peşimizi bırakmıyor, yapılan hatalar, bir türlü gerçekleşmeyen reformlar...

    Ümitsiziz, yıldık, tüm enerjimizi çektiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çünkü siyasetin bu kadar bozduğu bir ortamda siyaseti düzeltmeden insanlar önünü göremiyor. Dolayısıyla kimse de önüne bakamıyor.

      Sil
    2. Her şeyin devletin elinde olduğu, devleti yönetenin devletin sahibi, insanların kul olduğu bir sistemde devletin sahibi olamadığınız zamam bütün uğraşınız hiçtir. 10 saniyede kafanıza geçiriverirler. Devletin sahibi olana, bir parça koparmak için grub olarak destek olmanın şekli siyaset.

      Sil
  3. Hocam hep söylemek istediklerinizi yumuşatıyormuşsunuz gibi hissediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocamız okumuş adam, %$&%%^!? diyemiyor, ekonomi incinmiş diyor.

      Sil
    2. Ali yazar veli bozar,küp suyunu çeker azar azar..
      üzülmüşsün neye yarar,keskin sirke küpüne zarar.

      Sil
  4. Ne durumda olduğumuz ve nereye varmamız gerektiği ağırlıklı olarak gündemi işgal ediyor. Yanlış olduğunu düşünmüyorum. Gerçekten kötü durumdayız ve gerçekten iyi yerlere gelmeliyiz. Bu iki konu siyaseti de, gündelik sohbetleri de belirliyor. Sıkıntı ise var olan durumdan ideal duruma NASIL gideceğimizin yanıtında yatıyor. NASIL daha iyi olacağız? NASIL yapılması gereken adımları atacağız? NASIL sorusu bence kritik soru olarak önümüzde duruyor.

    Yapılması gerekenleri biliyoruz ama NASIL yapacağımızı aynı netlikte biliyor muyuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sene daha iyi anladım.
      Türk halkı demokrasi ve cumhuriyet ile sınavını kaybetti,
      100 yıl kadar sürdü, 2017 de bütünlemeden de kaldı.

      Yapacak bir şey yok artık.

      Sil
  5. “Yaşam değişir, insanlar da değişir. Eğer yaşam değiştiği halde insanlar değişmiyorsa orada gelişme sağlanamaz. Türkiye, bugüne kadar değişime gösterdiği dirençle inanılmayacak kadar zaman yitirdi.”

    Hocam, Türkiye, özelde Anadolu, genelde tüm ortadoğu coğrafyası,
    1000 yıldır bir yıllık medeniyet gelişmesi bile yaşamadı.

    Adam faiz haram diye laf atıyor. Adamlara bakıyorsun, ev alıp kiraya veriyorlar.
    Ev kiraya vermek ile adama para vermek aynı şey diyorsun, kafası basmıyor.

    Bunlar değişmez hocam, bunlar beyni çürümüş bir kavim, zaman ile ellerindekini kaybede kaybede biterler.
    Siz zaman yitirdi diyorsunuz, ben toprağını varlığını da yitirir diyorum. Atatürk de benzerini söylemiş, hürriyetini toprağını kaybeder demiş.

    Bakın işte, hürriyet gitmiş, batının güvenliği için, Montrö'yü değiştirecekler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef böyle ama Montrö'yü değiştirmek öyle kolay değil.

      Sil
    2. ''Adam faiz haram diye laf atıyor. Adamlara bakıyorsun, ev alıp kiraya veriyorlar.
      Ev kiraya vermek ile adama para vermek aynı şey diyorsun, kafası basmıyor.''

      1- Ev alıp, kiraya verdiğiniz de para (aracı) fiziksel bir nesne ile el değiştiriyor.
      2- Para (aracını) faizle borç verdiğiniz de, para (aracı) artarak tekrar size geri dönüyor.

      Ev alıp, kiraya verdiğinizde bu durumda en azından ev ihtiyacı olan birilerinin ihtiyacı gideriliyor.
      Paranızı kiraya verdiğinizde sadece sizin kazancınız olacak. Şunu öne sürebilirsiniz; benim kiraya verdiğim para ile insanlar yatırım yapıp, iş imkanları elde ediyorlar. Peki faiz olmasa da insanlar daha çok yatırım yapıp, daha fazla iş imkanları elde etseler, ülke ve dünya barışı için daha iyi olmaz mı?

      Kanımca temel sorun; denklemin bir tarafında insan elinin/zekasının ürünü ve diğer tarafında istenildiği zaman yaratılıp/yokedilebilen para ve faizi.


      Sil
    3. Sn İbrahim Kabak,

      Parayı faiz ile verdiğinizde de birinin ihtiyacını gideriyorsunuz. Evi yapması gereken firma borç alıyor, ev yapma sözünü yerine getiriyor mesela.

      Sistemde denklemin bozuk yanı yok, bozuk yan Politik. Yani müslüman dünyasının,
      özelde ise peygamberin para ilişkisini 1400 yıl önce yanlış yorumlaması.

      Peygamber hem kitapta hem de hadis olarak faizi yasaklayınca, sonradan gelenler çıkış bulamadılar. Kitabı redetmek dini tamamen redetmek, insansları yönetmek için kullanılan
      çok büyük gücün elden gitmesi demekti.

      Müslümanlar da, kendilerine uygun söylemler uydurup, kitaba paralel bir İslam dizayn ettiler. Dediler ki enflasyon kadar faiz haram olmaz.
      Dediler ki ev sahibi olup kiraya verirsen mal/hizmet sunuyorsun haram olmaz.
      Dediler ki parayı eğer toplum yararına olan bir dernek verirse haram olmaz.

      Emevilerde ve Abbasilerde şu gelenek çıkmıştı. Sana 100 para borç veriyorum. Yanında değersiz bir kumaş satıyorum. Bu kumaşın bedeli 15 para. Bana bir sene sonra sen faizsiz 100 para borcunu öde, satın aldığın kumaşın 15 para bedelini de öde.

      Politik olarak, peygamber devleti yeni kurduğu dönemlerde ticaret yapan tebasının malları (dolayısı ile vergisi) faiz ile para ticareti yapan kabilelerce ele geçiriliyordu. Altın para dışardan bulunabilirdi, etrafta Mısır, İran ve Roma gibi güçlü ülkeler ve tüccarları vardı. İslam devletine yakın olan faiz işleri yapan kabileler fethedildi ve onlara ve diğerlerine faiz yasaklandı. Hatta bir kabile ile anlaşma şu şekilde yapıldı, fetih öncesi faiz işleri haram kapsamından çıkarıldı, fetih sonrası faiz işi yaparlarsa cezalandırılacakları söylendi. Kutsal kitaba da böyle yazıldı.

      Müslümanlar kıramadılar bu zinciri, Avrupaya karşı da kaybettiler. Günümüzün en geri kalmış insan topluluklarını oluşturuyorlar. Türkiye, Cumhuriyet ile bankacılık ve diğer alanlarda dini emirleri devlet yönetiminden çıkardığı için şimdi gördüğünüz refah görece olarak diğer müslüman toplumlarından daha iyi duruma geldi. 100 yıl önce, Anadolu da çorak toprak dışında hiç bir şey yoktu.

      Sil
  6. Hocam bu özdeyişlere ek olarak bende ulu önderin benim için iham olan şu sözünü paylaşmak istiyorum; "Yolunda yürüyen yolcunun, yalnız ufku görmesi kafi değildir. Muhakkak ufkun ötesini de görmesi ve bilmesi lazımdır."

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim ufukta hacı hocadan başka bişi yok.
      Birey olarak konuşmuyorum, ülke geneli için diyorum. Ufuktan ötesinde de hiç bir şey yok.

      Son 20 yılda liselerden hangi ideolojiler ile insanlar çıktı?

      Lisede 23 yıl önce, iki yaş üstüm bir arkadaşım, cemaatciydi,
      matematiği süperdi, perpada 0 sermaye ile elektonik işi yapmaya başladı. İTÜ elektronik mezunu. Dün facebook resmini gördüm, üçüncü eşi ile bir kaç ay önce imam nikahı evlenmiş, Sarıyer sahilinde geziyorlarmış. Aynı anda üç kadınla evli.

      Lise sınıf arkadaşım, o da cemaatciydi, eczane sahibi, ailesinde doktor çoktu, İstanbul Eczacılık Mezunu, sınıftan biri ile evlenmişti, İstanbul Nişantaşında estetik merkezleri var, bir kaç sene önce Suriyeli doktor bir kadınla imam nikahı ikinci evliliğini yaptı. 2 kadın da halinden memnun, ikisi de üniversite mezunu.

      Lisemden başka bir mezun arkadaş, cemaatcı, milletvekili oldu, resmi nikahlı eşi var, benim bildiğim bir tane de imam nikahlı var.

      Lisemiz, Kayseri Fen Lisesi. Hepsi 95-99 mezunları.

      Ben İsviçre'deyim.

      Sil
    2. Anonim7 Nisan 2021 20:30, ben de Kayseri Fen Lisesi, 97 mezunuyum.
      İTÜ elektronik, kazananlar listesine baktım, Mehmet abi o yazdığın, internetten soyadı ile arattım perpa daymış iş yeri. Eczacının adı Y.... bizim yatakhanedeydi.

      Evet, ikisi de muhafazardılar, abdest namaz niyaz onlardan sorulurdu. Hafta sonu izinlerinde cemaat sohbetlerinde yer alırlardı.

      Gençlik böyle böyle bitirildi hocam, bu adamlardan daha sofu çocuklar vardı lisedeyken. Bunlar yüksek mertebelere gelince bilim yöntemi yerine niye hacı hocadan emir aldıklarına şaşmamak lazım. Çocukluktan böyle yetiştirilirlerdi, bize de çok uğraştılar, kaç kere değişik cemaat sohbetlerine gittik. Fetöcüler ile diğerleri nasıl yarışırlardı çocukları kapmak için.

      Sil
    3. Türkiye'yi batıran da budur zaten. Atatürk boşuna dememiş: "Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, mensuplar memleketi olamaz. en doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır.."

      Sil
  7. Sayın Eğilmez yazınız için teşekkür ederim. Böyle yazılarınızı ve önerilerinizi daha öncede defalarca yazmıştınız. Yönetim de defalarca sizin önerilerinizin tam tersini yapmıştı. Ekonomimizin düzelebilmesi için , her şeyin sorumlusu benim diyen Yönetimin zihniyet değiştiremeyeceği aşikardır.
    Yönetimin zihniyeti İnat üzerine kurulunca ne yazsanız, ne önerilerde bulunsanız da bir şey değişmez. En kötü zihniyet, karakter, İnatçılıktır. İnatçılık , hemen yanında Nispetçiliği, Hasetçiliği , Nefretçiliği, Kinciliği getirir ve sonunda çılgınlık haline dönüşür. Sonunda ; Biatçılık, İtaatçılık, Takiyyecilik, Tarikatçılık Yönetimine gelir.
    Olması gereken ; İyiyi , güzeli, doğruyu, Hakikati aramaktır. Bu da sorgulama , araştırma , iyi elemanları seçebilme Yönetimine gelir.
    Yönetim kendini daha işbaşına geldiği ilk üç ay içinde belli eder;
    Ya İyiyi , Güzeli, Doğruyu, Hakikati arayan Yönetim haline gelir
    Veya İnat, Nispet, Haset, Nefret, Kin dolu , Biat İtaat Takiyye, Tarikatçı Yönetim haline gelir.
    Bu ana iki tip Yönetimden birini seçmek Halkımızın seviyesine, kalitesine bağlıdır. Halkımız ilk seçimde yanılabilir, ancak arka arkaya diğer seçimlerde de yanılması Halkın seviyesi ve kalitesinin çok düşük olduğunun göstergesidir. Düzelmesi için üç nesil geçmesi gereklidir diye düşünüyorum . Acaba yanılıyor muyum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3 nesile türkiye kalmaz, dağılır gider. etraftan dünyadan, eskiyen ülkeleri görüyoruz, kaç parça oluyorlar. Sovyetler vardı, dağıldı, balkan ülkeleri vardı dağıldı, ortadoğu ülkeleri vardı rezil oldu, asya da iran, pakistan, afganistan ne sıkıntılar yaşadı.

      Sil
    2. Ne yazık ki haklısınız.

      Sil
  8. Hocam yazılarınızı okudukca surekli farkli şeyler ogreniyorum. Surekli gercekleri anlatma cabanizi takdir ediyorum. Cok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  9. Eksik kalmış hocam, şimdi sırası değilse de Çin atasözleri nerede?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çin atasözleri burada:

      Kötü bir şey yapmadıysan şeytanların kapını çalmasından korkma.

      Eğitim, her zaman sahibini peşinden takip eden bir servettir.

      Gazetedeki yalanlar tertemiz çorbaya düşmüş fare dışkısı gibidir. Sadece iğrenç olmakla kalmaz, aynı zamanda barizdirler.

      Duyduğuma inanmam; gördüğümün yarısına, yaptığımın tamamına inanırım.

      Mahalledeki tüm köpeklerin aynı anda havlaması asla tesadüf değildir…

      Eğer Tanrı yağmur yağdırmak ve anan ikinci kez evlenmek isterse, buna kimse mani olamaz.

      Neden birbirimizi öldürüyoruz ki biraz beklesek zaten kendiliğimizden öleceğiz.

      Eğer bir ülkede cücelerin gölgeleri uzamaya başlamışsa güneş batıyor demektir.

      Fısıldanan sözler, çok kere yüksek sesle söylenenden daha uzağa giderler.

      İyi cins ata hafif bir darbe, akıllı insana da ufak bir söz ya da işmar yeterlidir.

      Fidan ekmek için en iyi zaman, yirmi yıl önceydi. Sonra ki en iyi zaman ise şimdi.

      Büyük kişilerin iradeleri, zayıfların ümitleri vardır.

      Akla sırt çevirmektense ölmek daha iyidir.

      Balık mı arıyorsun ağaca tırmanma.

      Gelin ne kadar hamarat olsa da pirinç yoksa pilav yapamaz.






      Sil
  10. Hepsi birbirinden güzel ve özel. Emeğinize sağlık hocam.

    YanıtlaSil
  11. Ben de anonim bir söz yazayım hocam, "Türkiye'nin derdi bitmez."

    Millet dolmuş hocam, burada yazmasalar patlarlar sıkıntıdan, iyi ki varsınız.

    YanıtlaSil
  12. Bütün günler ölüme gider son gün varır.

    YanıtlaSil
  13. Azdan az,çokdan çok gider
    Damlaya damlaya göl olur
    Her arz kendi talebini yaratır
    Zira her malın bir alıcısı vardır
    Ucuzlarken satma sakla samanı gelir zamanı
    Oğul sermaye,torun faizdir
    Sonuçta hepimiz...
    Kazanabiliriz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ve ekinler baş vermeden kör buzağı topallamaz.

      Sil
  14. Değerli Hocam, iyi ki varsınız da sizin gibi bir değere soru sorabiliyoruz. Sizce önümüzdeki 2-3 ki süreç, enflasyon mu deflasyonu mu yoksa stagflasyon mu olarak geçecek? Teknik olarak resesyon gibi görünmese de , tüketimde bir yavaşlama bariz görünüyor. Bunun temel sebebi ise insanların alım güçlerinin düşmesi.
    Bahsettiğiniz tablo da bunu kanıtlıyor aslında maaş artışının bazı açıklanan enflasyon olduğundan satınalma gücü düşüyor, çünkü belirttiğiniz gibi gerçek enflasyon daha fazla. Ben tam olarak resesyon olmasa da hem satın alma gücünün düşeceğini, hem de işsizliğin artacağını, maliyetlerin de kur ve commodity olarak arttığı için tüketim olarak azalacağının ve dolayısıyla hem enflasyon hem de daralma (yada çok az büyüme) yaşayacağımızı düşünüyorum, sizin görüşünüz nedir hocam?
    Saygılarımla,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Evet bu öngörünüz gerçekleşebilecek bir öngörü, gidişat böyle gösteriyor ne yazık ki.

      Sil
  15. Satranc oynayan ulkeler var, go oynayanlar var, tavla oynayip isi sansa birakanlar var, bric oynayip ortak cikar bulanlar var,,, dama oynayanlar ulkedinde dogmusuz.. herkes piyon, bir pozisyona gelen, herkesi kesebiliyor.. talih iste...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dama olsa yine iyi. Bizimki hileli zar atıp tavla oynamak.

      Sil
  16. Yapılan derleme dilerim başka yazarlara örnek olur da onlar da kendi yazıları için hazırlarlar. Bir de aforizmalar konu başlıkları altında sıralansa keşke...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Ben tarih sırasına göre yaptım ama dediğiniz (konu sırasına göre) daha mantıklı olur.

      Sil
    2. Mahfi bey rica ederim. Ben de size teşekkür ederim, çünkü sayenizde hazırladım: Özlü Fikirler Konulu Bazı Yayınlar ** https://bulentagaoglu.blogspot.com/2021/04/ozlu-fikirler-konulu-baz-yaynlar.html ** Zamanla başka yayınları da listeye eklerim.

      Sil
  17. Sayın Mahfi Eğilmez , yazılarınızı ilgi ile okuyorum.Düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.
    Erdal Turunçoğlu

    YanıtlaSil
  18. Mahfi hocam, sizin gibi değerli insanların olduğunu gördükçe umudumuzu koruyoruz. Teşekkür ederiz bu değerli bilgiler için.

    YanıtlaSil
  19. Bir tane de kıdemli okuyucunuzdan;
    uzun olan kuyu değil kısa olan iptir. / Konfiçyus.

    YanıtlaSil
  20. Sad-i Şirazinin bir sözünü çok beğenirim.

    "İnsanı iki şey yiyip bitirir, söylemek istediğini söyleyememek ve söylemek istemediğini söylemek"

    Aforizmalar harika Elinize sağlık, sağlıklı günler diliyorum.

    YanıtlaSil
  21. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  22. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  23. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  24. "Kimse dinlemese de gerçekleri konuşmaya devam etmek gerek. Gerçekleri konuşmazsak bir süre sonra gerçeğin ne olduğu unutulur."
    bıkmadan usanmadan anlatıyorsunuz gerçekleri var olun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beni de kimse dinlemiyor, ben de gerçekleri söylüyorum insanlara, 1400 yıl önce, daha sonra veya daha önce, asla hiç bir insan yukardaki yaradan ile konuşmadı, yukardaki kimseye kitabım budur diye kitap göndermedi. Hepsi uydurma.

      Bıkmadan usanmadan anlatacağız, adamlar güç için, vergilerimizde kendilerine tapan insan yaratmak için dindar nesil yetiştiriyorlar.

      Ben de iki özlü söz yazayım.

      - Dindarım demek insana tapıyorum demektir.
      - Allah, Tanrı, Rab kafada yaratılan hayali puttur.

      Sil
  25. İzninizle güzel sözlere bir eklemede dede mirası olarak benden ...
    "Her zarar bir öğüttür. Ama ne zarar tükenir ne de öğüt."

    YanıtlaSil
  26. Mahfi Bey, blogunuzun eski tasarımında yazılarınız yıllara, aylara göre sınıflandırılmış haldeydi ve daha kolay ulaşılabiliyordu. Bu yeni tasarımda eski yazılara ulaşamadım.

    YanıtlaSil

  27. Kadınlar duyduklarına erkekler gördüklerine inanırlarmış. Derler ki o nedenle kadınlar makyaj yapar erkeklerde yalan söylerlermiş

    YanıtlaSil
  28. Mahfi Bey merhabalar. Ben 22 yaşında bir genç olarak bir şey sormak istiyorum. "Geçmişi bilmeyen geleceğe yön veremez" deyişi surekli dillendiriliyor. Ancak bugünün dinamiklerini anlamak için bugüne bakmak gerekmez mi? Misal bugünün kapitalizmi dünün kapitalizmine bakılarak nasıl olurda okunabilir bir genç olarak bu durumu hala anlamlandıramıyorum. Tarih düz bir yolculuktan ziyade daha çok zikzaklı bir yolculuğa tekabül etmiyor mu ? Bizim once çağın dinamiklerini anlamaya ihtiyacimız var diye düşünüyorum ve çağın dinamiklerini düne veya yarına bakarak değil bugüne bakarak anlamak zorunda değil miyiz ? Cahil bir genci aydinlatabilir misiniz acaba? Teşekkürler şimdiden.

    YanıtlaSil
  29. Hocam muhteşem bir derleme olmuş. Bir kısmını sizi takip ederken hafızama kazımaya çalıştığım aforizmalarınızı külliyat halinde bulmak şansımız. Çok Teşekkürler

    YanıtlaSil
  30. Güzel İnsanlar,
    Güzel işler yaparlar,
    Güzellikleriyle tarihte anılır hatırlanırlar,
    Güzel insan,
    Deneyim ve tecrübelerinizin ürünü olan yazınızı,
    Sayfam da Yayınladım..
    Selam ve Saygılarımla.. Kenan SAYIN.
    https://www.edebiyatdefteri.com/215934-mahfi-egilmez-den-aforizmalar/

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi