Rezerv Erimesine Karşı TCMB Önlemleri

İmamoğlu’nun diploması meselesinden başlayarak devam eden gözaltılar, tutuklamalar ve bunları izleyerek ortaya çıkan protestolar, boykotlar ülkede zaten yitirilmiş bulunan ekonomik ve sosyal istikrara siyasal istikrarın kayboluşunu da ekleyince belirsizlikler ve riskler hızla yükseldi. Risk artışının en objektif ölçüsü olan 5 yıllık CDS priminin, bu saydığımız olaylar öncesinde 251 iken bugün 338 düzeyinde olması bu risk artışının en temel kanıtı olarak karşımızda duruyor. Bu şekilde gelişen olaylar Türk Lirası mevduatta ve tahvillerdeki yüksek faize ve kurların sabitleşmesi eğilimine bakarak gelen yabancıların carry trade yoluyla getirdikleri dövizleri (sıcak para) alıp gitmesine yol açtı. Aynı şekilde döviz mevduatlarını bozup yüksek faizlerden yararlanmak için Türk Lirası mevduata ve tahvile yatırım yapan Türkler de paralarını Türk Lirasından dövize çevirmeye yöneldiler. Sonuçta TCMB’nin 2023 ortalarından beri bir yandan faizi yükselterek bir yandan da kurlara müdahale ederek sağladığı yüksek faiz, müdahaleli sabitleşmiş kur yapısı bozulmaya ve bu yolla elde ettiği rezervler erimeye başladı.  

Aşağıdaki tablo TCMB rezervlerinde son 5 haftada görülen değişim ile rezervlerle vadesine 1 yıldan az süre kalmış dış borçları karşılaştıran Guidotti – Greenspan Kuralının son durumu yer alıyor (Tablo, TCMB, EVDS ve Ödemeler Dengesi/Kısa Vadeli Dış Borçlar tablosundaki verilerden hareketle tarafımdan hazırlanmıştır.)


2021 yılı Eylül ayında başlayan ve ‘yapılmaması gereken ekonomi hataları’ literatürüne giren TCMB’nin faizi düşürerek enflasyonu düşürme yaklaşımı ekonominin yıkımının temelini oluşturmuştu. Bu düzenlemelerin sonucunda enflasyon düşmek bir yana yüzde 19’dan yüzde 80’e, 5 yıllık CDS primi de 370’den 820’ye çıkmış, kuru tutmak için getirilen kur korumalı mevduat hesabı TCMB’nin 2023 yılında 828 milyar lira zarar etmesine, TCMB rezervlerinin eksi 50 milyar dolar düzeyine düşmesine yol açmıştı. Bu durumun devamı imkânı kalmayınca bu kez 2023 yılı ortasında TCMB faiz artırımlarına başlayarak politika faizini yüzde 8,5’ten yavaş yavaş yükselterek yüzde 50’ye kadar yükseltmişti. Bu düzeltme hamleleri sonucunda 2025 Mart ayı başında enflasyon yüzde 40’ın altına gerilerken 5 yıllık CDS primi 250’ye düşmüş swap hariç rezervler artı 65 milyar doların üzerine çıkmıştı.   

Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptali öncesinde 65,4 milyar dolar olan swap hariç net rezerv tutarı 25 Nisan haftası itibarıyla 49 milyar dolarlık bir azalmayla 16,4 milyar dolara düşmüş görünüyor. Bu hafta içinde de rezervlerde ek 5 milyar dolar dolayında azalma olduğu ve swap hariç net rezervlerin rezervlerin 12 milyar doların altına geldiği tahmin ediliyor.

Döviz mevduat hesaplarına bakıldığında artış olduğu görülmekle birlikte rezervlerde ortaya çıkan gerilemeyi açıklayacak bir artış işareti bulunmuyor. Bunun iki nedeni var: İlki Türk Lirası mevduat, tahvil ve borsadan çıkan yabancıların aldığı dövizi dışarı götürmesi, ikincisi de dövize dönen Türklerin bir bölümünün dövizlerini yastık altına çekmiş olması. Özellikle ikincisi ekonomi için sıkıntıyı büyüten bir eğilim.    

Döviz dengelerini alt üst eden bu siyasal yaklaşımların yarattığı olumsuz gidişi durdurabilmek için TCMB, makro ihtiyati düzenlemeler adı altında, bir dizi önlem almak zorunda kaldı. Bunları şöylece özetlemek mümkündür: Yabancı para mevduat için zorunlu karşılık oranları yükseltildi (böylece döviz tutma maliyeti artırıldı.) Bankalarda tüzel kişilere ait TL mevduatın payı yüzde 60’ın altındaysa bunu aylık 0,3 puan artırma zorunluluğu getirildi (bankaların bunu yapabilmesi için mevduat faizlerini artırması gerekecek ki o da kredi faizlerini artıracak.) TL mevduattaki zorunlu karşılıklar için bankalara telafi ödemesi yapılması kararlaştırıldı. İhracat bedellerinin TCMB’ye satış oranı Temmuz 2025’e kadar yüzde 35’e yükseltildi (bu yolla TCMB rezervlerinin desteklenmesi amaçlanıyor.) (5) Firmaların ihracat bedellerini TL’ye döndürmeleri karşılığında 31 Temmuz 2025’e kadar destek verilmesi kararlaştırıldı

Bu kararlar, kimi bilerek kimi bilmeyerek yapılan ekonomideki yanlış uygulamalar, sosyal ve siyasal yaşama ilişkin hatalar, demokrasideki gerileme, hukukun tarafsızlığının yitirilmesi gibi nedenlerle sürekli artan risklerin yarattığı Türk Lirasından dövize kaçışı durdurabilmeyi amaçlıyor. Ne var ki bu artık yalnızca ekonomik kararlarla, para politikası uygulamalarıyla olabilecek gibi görünmüyor. Türkiye, hızla bozulmakta olan ekonomiyi toparlayabilmek için siyasal sistemini yeniden güçler ayrımına dayalı demokrasiye ve hukuk sistemini tam anlamıyla tarafsız ve bağımsız bir sisteme döndürmek zorunda.


Yorumlar

  1. Nisan da 12 milyar dolar açık veren bir ülkenin MB da 8-9 milyar dolar kalmış bu sürmez böyle devalüasyon şart eninde sonunda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu ülkede Sağcı Ahlaksızlığı var. 1 trilyon dolar rezerv olsa ne olacak Sayın Hocam?

      Sil
  2. 50 milyar dolar ödeyeceğimiz bedellerin yanında devede kulak kalır.

    YanıtlaSil
  3. Rezerv iyileşince ne iyileşecek onu merak ediyorum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 19 mart öncesi rezerv iyileşmisti sözüm ona dövizde geliyordu ama bizim hayatımızda hicbirsey değismedi bundan sonrada degismex her gecen gün telef oluyoruz.

      Sil
  4. Hocam artık geldiğimiz noktada kaçınılmaz bir devalüasyon öngörüyor musunuz? Evetse ne zaman?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dalgalı kur rejiminde devalüasyon olmaz.

      Sil
    2. Dalgalı kur rejiminde müdahaleye dayalı sabit kur rejimi de olmaz diye biliyorum.

      Sil
    3. Terminolojik olarak haklısınız, ciddi kur artışı diyeyim o zaman.

      Sil
    4. Sayın Hocam, Dalgalı Kur Rejimi yok. Dalgalı İmajlı Kur Rejimi var. Dolayısıyla devalüasyon olur. Dalgalı Kur Rejimi olsaydı, devalüasyon olmazdı. Mehmet Şimşek bile geçenlerde yönlendiriyoruz diye açıkladı. Artık saklanmaya bile ihtiyaç duyulmuyor. O kadar dalgalı kur rejiminde değiliz.

      Sil
    5. Hocam gerçekten dalgalı kur rejiminin olduğunu mu düşünüyorsunuz? Bu ülkede bozmadıkları kurum sistem kalmadı... Piyasa bile serbest piyasa değil artık.

      Sil
  5. Epistomolojik yapıda gözlerimin içine bakarak Nas uygulamalarının seslerini duyar gibiyim

    YanıtlaSil
  6. şimdi de turizmci,ihracatçı öyle istiyor çünkü: kur çok düşmesin diye imamoğlunu salmayacağız ve kasada para kalmadığı için de kanalı yapmaya mecburuz demeye başladılar..bu ikisini de akşam muhalif kanallarda duydum.tam bir akıl tutulması.

    YanıtlaSil
  7. HOCAM zaten emanet olarak koyulmuş bir paraya bu kadar ah vah edilmesine çok şaşırıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emaneti de kaybediyorsan durum vahim demektir. Ah vah edilmesinin nedeni o.

      Sil
  8. Iktisatçı muhasebe kuralı. KASANDA PARA VARSA BORÇLUSUN, PARA YOKSA ALACAKLISIN.

    YanıtlaSil
  9. MAHFİ HOCAM mb devamlı olarak SIKI PARA POLİTİKASI diyor.bu ne anlama geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birisi devamlı olarak bir şeyi tekrarlıyorsa onu yapmıyor demektir.

      Sil
  10. Yaz geliyor HOCAM.ne ENFLASYON, ne döviz erimesi,ne bütçe açığı, nede maaşların düşüklüğü.baz etkiside girince devreye herşey unutuluyor HOCAM.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kez biraz farklı çünkü sorun ekonominin çok ötesine geçti.

      Sil
  11. SAYIN HOCAM m1 ve m2 para arzı bayağı yüksek. Halk tasarrufamı yönelmiş oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam tersine herkes yiyip içip tüketiyor demektir.

      Sil
  12. HOCAM BÜTÜN BU ÖNLEMLERE RAĞMEN YAKIN ZAMANDA, BİR DEVELÜASYON GÖRÜNÜYORMU.

    YanıtlaSil
  13. bank of america BİLE yılsonu, dolar kuru tahminini 46 çıkarmış.onlar 46 diyorsa,50yi geçecek demektir......

    YanıtlaSil
  14. İçerde siyasi gerilimi düşürecek hiç bir adım atılmıyor. Dışarda Trump her gün yeni bir kriz yaratıyor. Nereye varır bakacağız. Tüm dünyayı yeniden aynı anda seçime mi katsak ne yapsak?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dolar her paraya karşı değer kaybederken bizim paraya karşı değer kazanıyorsa bizde bir sorun var demektir.

      Sil
  15. Hocam, son zamanlarda gördüğümüz, ekonomi ve siyasetteki çalkantılar, erken seçimin habercisi OLABİLİRMİ.

    YanıtlaSil
  16. Hocam CDS oranı sehven 17 nisan 2025 yazılmış dikkatinize sunarım.

    YanıtlaSil
  17. Yakın geçmişte yapılan hataları (hata üstüne hataları) çok güzel özetlemişsiniz. İpin ucunu kaçırınca ve hataları telafi etmek yerine daha da fazla hataya bulaşınca, işler çok daha karmaşık ve içinden çıkılmaz bir hale dönüşüyor. Akıntıya karşı kürek çekmek fayda vermiyor, battıkça batıyoruz. Bizi yöneten aklın artık kesinlikle değişmesi; hem liyakatli hem de ahlaklı (ülkeye faydalı olacak) bir kadronun başa gelip, doğru adımları atıp doğru sistemi kurarak, ülkeyi muasır medeniyetler seviyesine çıkartması gerekiyor.

    YanıtlaSil
  18. Devülasyon neyi çözecek? Yine aynı duruma gelmiş olacağız, bu sefer, “rasyonel politikalara dönme” kozu da yok. Kurlar yükselince, enflasyon yerinde mi sayacak. Uluslararası mali denetim şart. Acilen, sosyal güvenlik reformu yapılmalı, gerekiyorsa memura ve emekliye bu sene zam yapılmalı.

    YanıtlaSil
  19. Reis yapma şart olsa önlem almazlar bence deli gibi önlem alınıyor

    YanıtlaSil
  20. Hocam Türkiye'nin sorunu ekonomik değil bence sorun SİYASAL

    YanıtlaSil
  21. Çok doğru tespitler Hocam. Sn Şimşek sayesinde yastık altında ne var ne yok güvenip bankaya koydum, gerek TL gerek Eurobonddan gayet iyi gelir geldi. Şimdi bir kısmını çekip kasaya koydum, ne olur ne olmaz. Benim gibiler yüzünden rezerv eridi. Mesele ekonomi olmayınca, ekonomik tedbirler de çare olamıyor. Saygılar,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rezervler sizin yüzünüzden erimedi, sizi bu noktaya getiren yanlış politikaları uygulayanlar yüzünden eridi.

      Sil
  22. İmamoğlu ve CHP mutludur umarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu ülkede 2018'den bu yana mutlu olunacak hiçbir gelişme olmadı.

      Sil
    2. İmamoğlu’nu suçlayan kafa. Kadın’a tecavüz edilmiş, tecavüz edildi diye kadını suçluyorlar, ayıplıyorlar. Senin kafa bu. Tecavüzcüye laf et. Bırakın artık herşeyden mağdur olmayı.

      Sil
  23. MB yönetenler en az 6 ay daha yüksek kalması gereken politika faiz oranını erkenden indirmeye başlatıp, stopaj oranı da % 10 dan % 15 gelince mevduat cazibesini iyice yitirdi Diploma sahtekarı imamoğlu bahane

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu ülkede hala olayın ekonomik boyut olmadığını göremeyecek kadar geri kafalı insan çok var,senin gibi.o insanların senaryosu bu tablo.Gençliğimizi tükettiniz,sizin cahilliğiniz yüzünden yurtdışında yaşam kuruyorum.Daha iyi şartlardayım,ama ülkeme hizmet etmek isterdim.

      Sil
  24. Ülkede ekonomik dengeler yerine oturmuyor,ekonomik istikrarı sağlayacak önlemler işe yaramıyor, dolarizasyon artma eğiliminde, enflasyon düşürülemiyor, ekonomik değişkenler hakkındaki önümüzdeki dönem beklentileri iyi değil , burnunun ucunu bile görmekten aciz MB kalkmış finans mühendisliği yapmaya çalışıyor , siyasi yönden ise muhalefette diploma sahtekarı bir bir cumhurbaşkanı aday adayı ve İBB skandallarına karşın iktidarda yorgunluk, çapsızlık ve sistemin yasama , yürütme ve yargı tarafındaki yapısal kurumlardaki bozukluk ve çürüme, demografik yapının kötüleşmesi , dünya jeopolitiğindeki belirsizlikler ve gerilim, doğal afetler sonucunda ülkede etik , ahlak gibi değerlerin son derece kötüye gitmesi , artan şiddet ve kadın cinayetleri nereye kadar ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siyasal iktidarın tek bir amacı var: İktidarı sürdürebilmek. Öyle olunca hiçbir sorunun çözülmesi mümkün olmaz.

      Sil
  25. gayrimenkul fiyati döviz bazında cikar mi sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amerika, California eyaletinde minimum kişi başı gelir 86 bin dolar. Daha yüksek maaş alanları söylemiyorum bile. Buradaki evlerin fiyatları yüksektir. Çünkü bu bölgede çalışınca iyi para kazanacaksın. Ev fiyatları da buna göre yükselir.

      İstanbulda ev fiyatları şu an California ile yarışıyor. Çünkü bizde de kişi başı gelir minimum 86 bin dolar. Bir saat paspas yapsan saatine 100 dolar alıyorsun.
      Tabiri caizse İstanbulda çalışan biri çuvalla dolar maaşı alıyor.

      Onun için İstanbulda gayrimenkul fiyatları daha da yükselecektir.

      Ben şahsen Esenyurt'tan bir tane daire hemen aldım. Çok nezih bir yer. Elini kime atsan ya üniversitede profesör ya da silikon vadisi çalışanı.

      Mesela geçenlerde dolmuşta biriyle tanıştım. Arkadan parayı uzatırken tanışma fırsatım oldu. Google'nın yapay zeka biriminde yazılım mühendisiymiş. Dedim helal olsun valla.

      Tabi ki benim ki bir öngörü. Yatırım tavsiyesi değildir.

      Sil
  26. Yaziniz icin tesekkurler.
    Ilk paragraftaki "(17 Nisan 2025’de) 251 "bolumu (17 Mart 2025) 252 olabilir mi?

    YanıtlaSil
  27. Fed 3 kez faiz dusecek bu yil. Turkiye de takip edecek her zamanki gibi. 2026 2022 gibi olacak. Herkes gayrimenkule yonelecek. Bu konuda ne dusunuyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fed'in 3 kez faiz düşürmesi pek kolay değil. ABD2de işler pek de parlak görünmüyor.

      Sil
    2. 1. https://www.investing.com/central-banks/fed-rate-monitor burada en olasi senaryo 3 kez dusmesi. 2. Faiz "isler parlak olmadigi" icin dusmuyor mu zaten? 3. Faiz dusurmeyi sevmeyen suanki Fed yonetimi 2026 Mayista gidiyor. En kotu ihtimalle ondan sonra duser

      Sil
  28. Hocam amaçları ne siz çözebildiniz mi? yani yönetimden gitmiyorlar , veya ufukta kendimizi atacağımız bir seçimde planlamıyorlar ki geçici çözümlerden fayda umsunlar, kalıcı çözüm zaten yok, bırakıp kaçmıyorlar da eee neyi bekliyorlar amaç ne?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkinci cümlenizde amaçlarının ne olduğunu sizin de çözdüğünüz anlaşılıyor: İktidardan gitmemek.

      Sil
    2. Hocam bence soft bir geçiş yapıp o arada sıyrılmayı olmazsa da kaçmayı deneyecekler. Sonuçta reset atmak da gerekli bünye kaldırmıyor.

      Sil
  29. Normal şartlar altında hazirandan sonra faiz indirimlerini bekliyor musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Normal şartlar yok ve böyle giderse bir daha da hiç olmayacak. O nedenle faiz indirimi hayal olarak kalır. Böyle devam edersek faiz artırımı gündeme gelebilir. Böyle devam etmeyeceğine dair de en ufak bir gelişme yok.

      Sil
  30. Hocam benimde merak ettiğim şey şu. Yarın bir gün bu faiz inecek mecbur. Sebebi de belli. Faiz inerse dolar artar dolar artarsa enflasyona yansır enflasyonu düşürmek için faiz artar falan filan aynı kısır döngü ye mi gireceğiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yarın öbür gün kısa dönem. Bu faizlerin kısa dönemde inmesi pek öyle mümkün görünmüyor. İyice dövize yüklenme olur.

      Sil
  31. Mahfi bey, çok önemli ekonomik verilerin yer aldığı yazınız için teşekkür ederim. Tablonun pek iç açıcı olmadığı görülüyor. Mevcut şartlar altında TCMB'nın döviz rezervlerini yükseltmek için yurt dışından döviz bulunmasının gittikçe zorlaştığı anlaşılıyor. Yazınızın sonundaki"Türkiye, hızla bozulmakta olan ekonomiyi toparlayabilmek için siyasal sistemini yeniden güçler ayrımına dayalı demokrasiye ve hukuk sistemini tam anlamıyla tarafsız ve bağımsız bir sisteme döndürmek zorunda." şeklindeki cümlenize tamamen katılıyorum,saygılarımla.

    YanıtlaSil
  32. Hocam gemi batarsa, size bir şey olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ülkeler gemi değil, batmıyor ama umutla yitiriliyor, geçim zorlaşıyor, özgürlükler gidiyor, hukuk dışılıklar artıyor, kuralsızlıklar kural haline geliyor. Dolayısıyla batmasa bile yanlış yönetilen ülkelerde herkes zarar görüyor.

      Sil
  33. Hocam tam düşündüğüm bir konuydu çok güzel yazmışsınız, 20 yıllık bir finansçı olarak sizi merak ve keyifle takip ediyorum. Sorum şu; parlementer sistem, hukukun üstünlüğü vs gelmeden şu an ki yönetimin yapacağı şeylerle ekonomiyi düzeltecek adımlar atılabilir mi? Atılsa da bunlar kısa vadeli mi olur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Kısa vadeli düşük düzeyli düzelmeler olabilir ama ne kalıcı olur ne de tam.

      Sil
  34. Hocam niye lirayi destekliyorlar? Kaos olmasin diye mi? Amaclari nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. GSYH'yi, kişi başına geliri yüksek göstermek.

      Sil
    2. Sadece bu mu? Bundan baska bir cikarlari yok mu?

      Sil
  35. Hocam kasada para bitince dovizi tutacak parayi nasil bulacaklar?

    YanıtlaSil
  36. Hocam insaat sektoru cokmez mi faizler boyle yuksek olursa?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer gerçek enflasyon % 70 ise faizler yüksek değil.

      Sil
  37. Mahfi Hocam, mayıs ayında sanırım, TCMB enflasyon raporu sunumu var, yaptıklarını nasıl izah edip savunabilecekler acaba? Çok merak ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle bir anlatırlar ki şaşar kalırsınız, sonunda bizi kabahatli çıkarırlar.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Faizin Doğuşu ve Yasaklanışı

Osmanlı'dan Devraldığımız Borçlar