Alex de Souza


Çocukluğumun Türkiye’deki futbol idolü Lefter Küçükandonyadis’di. Babam ve kardeşimle birlikte gittiğim Fenerbahçe maçlarında tribünlerle birlikte avazım çıktığı kadar bağırırdım “Ver Leftere yaz deftere.” Babam, birinci sıraya Zeki Rıza Sporel’i koyar, Lefter’i ikinci, sıraya koyardı. Benim için birinci sırada Lefter vardı. Çünkü Zeki Rıza Sporel’i izlememiştim. O benden önceki kuşakların futbolcusuydu. İnsan gözüyle izlemediği bir futbolcuyu hayalinde canlandıramıyor.

Lefter futbolculuğunun dışında efendiliği ve örnek insanlığıyla Fenerbahçeliler kadar öteki kulüp taraftarlarının da kalbini kazanmış bir futbolcuydu. Amacım Lefter’i yazmak değil. Onu zaten yaptım. Merak edenler, okumamış olanlar o yazımı şu linke tıklayarak okuyabilir http://www.mahfiegilmez.com/2012/01/lefter.html. Amacım Alex de Souza’yı yazmak. Lefter’le bağlantı kurmamın nedeni ikisinin benzer yanlarını vurgulamak.

Alex buraya gelen birçok yabancının “Şiş kebap güzel, rakı güzel, Boğaz şahane” sahtekârlığını sergilemedi. O ve ailesi gerçek bir İstanbullu oldu. Türkiye’ye ve İstanbul’a olan sevgileri gerçeğin ta kendisiydi. Bir televizyon programında eşi Dianne beline yaptırdığı Türk bayrağı dövmesini göstermiş, Alex, üçbininci golünü attığında aldığı ödülü Mehmetçik Vakfına bağışlamıştı. Bunlar, de Souza ailesinin buraya nasıl bağlandığının göstergeleri. Ama asıl gösterge Alex’in, ayrılmasının kesinleşmesi üzerine evine gelen Fenerbahçe taraftarlarına söylediği sözdür. Diyor ki Alex: “Çocuklar için çok zor olacak. Brezilya’ya gittiğimizde ağlayıp evimize dönelim diyorlardı.” İşte bu söz ve eşi Dianne'nin penceredeki gözü yaşlı görüntüsü Fenerbahçe hakkında hatta futbol hakkında bir şey yazmama kararı verdiğim halde beni kararımdan vazgeçip bu yazıyı yazmaya getirdi.

Bir futbol kulübü, başka bir ülkeden geldiği halde burayı kendi ülkesi kadar benimsemiş, çocuklarını buraya göre yetiştirmiş, eşinin her maça gelip takımı desteklediği, taraftarlarının bu kadar çok sevgi ve saygısını kazanmış bir futbolcusunu kovar gibi niçin gönderir? Ben bunun yanıtını bilmiyorum, arasam da bulamıyorum.

Fenerbahçe yönetimi başkanın tutuksuz yargılanmaya başladığı andan itibaren saçma sapan işlere imza atıyor. Geçen yıl bütün sıkıntılara karşın Türkiye kupasını kazanmış, lig şampiyonluğunu yarım puanla kaçırmış bir takım vardı. Mantık, bu takımın korunmasını ve birkaç takviye yapılmasını gerektiriyordu. Yönetim ne yaptı? Takımın en önemli adamlarından olan Emre’yi zorla yolladı, kiralık oynayan Ziegler’i almadı. Yobo’yu da almayacaklardı, işler kötü gidince aldılar. Şimdi de Alex’i yolladılar.

Bir Fenerbahçeli olarak dışarıdan bakıyorum, rakip takımlardan birinin başkanı olsam Fenerbahçe’yi bozmak için ne yapmam gerekirdi diye düşündüğümde aklıma bu yapılanları yapmaktan başka bir şey gelmiyor.

Zeki Rıza Sporel’e yetişemesem de Fenerbahçe’nin iki efsanesini, Lefter ve Alex’i izleme fırsatı bulduğum için mutluyum. Mutsuzluğum Alex’e yapılan vefasızlıktan kaynaklanıyor. Üçü de yalnız iyi bir futbolcu değil iyi birer insandı, taraftar onları yalnızca futbollarıyla değil, örnek davranışlarıyla da sevdi.   

Güle güle büyük kaptan Alex de Souza, güle güle de Souza ailesi. Umarım size yaşatılan bu vefasızlığı unutup yeni bir yaşama başlarsınız, umarım çocuklarınız bu travmayı çabuk atlatabilirler. İleride belki çocuklar büyüdüklerinde İstanbul’a tekrar gelir ve taraftarın parasıyla yapılmış olan babalarının heykelini ziyaret ederler. 

Yorumlar

  1. Sn. Eğilmez

    Lefter heykeli de taraftar tarafından yaptırıldı. Bu anlamda Alex heykeli taraftar parasıyla yaptırılan ilk değil 2. heykel olması gerekiyor.

    Saygılarımla.

    Serdal

    YanıtlaSil
  2. Elinize sağlık Mahfi bey, ancak ufak bir düzeltmem var, tarihte ilk kez taraftarın parasıyla yapılmış heykel Alex'in heykeli değil, onun hemen yanı başındaki Lefter'in heykelidir...

    Saygılarımla...

    YanıtlaSil
  3. Alex, futbolcu kimliğiyle bir Efsane olmasının yanısıra karakteri ile,Lider kimliğiyle, davranışları ile Ailesi ile tüm takımların gıpta ettikleri ve çok sevdikleri bir kişiydi... Dün gece evinin önünde sadece Fenerbahçeliler değil, GS, BJK ve birçok rakip takımın taraftarı I love you Alex diye bağırıyordu ..En büyük rakibinin taraftarı bügünkü GS-Braga maçında Aex için pankart açarak onu sevgilerini gösterecekmiş

    Fenerbahçenin heykelini dikerek ebedileştirdiği futbolcusunu gönderme şekli çok çirkin .. Küçüçük bir sorunu büyütüp Aile içinde halledemeyip, durumu bu hale getirdiler.. Aykut Hoca iyi insan olabilir ama iletişim becerisi sıfır..Büyük futbolcu egosunu görüp ona göre davranamadı maalesef ve durum bu noktalara geldi ..

    Son sözüm bugün Messi'yi getirseler Fenerbahçe'ye hiçkimseye Alex de Souza ne unutturabilirler ne de bu öfkeyi dindirebilirler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Ne yazık ki Fenerbahçe'de bir yönetim sorunu var ve bu sorun bir efsaneye yapılan haksızlığa kadar geldi.

      Sil
    2. Mahvi bey bu güzel yazı ve büyük resme tuttugunuz projeksiyon oldukça başarılı belki ne yeri ne de sırası fakat takımın içindeki bu sinerjinin kaybolması idari ve sportif başarısızlıklarla beraber yönetim basiretsizliği durumu bu noktalara getirmedi mi ? Ayrıca fener taraftarları dısında yatırımcılarını bekliyen kısa ve orta vadeli riskleri ve olası kayıpları ile ilgli bir yazı yazmanız da bence şart oldu bunu tüm içtenliğimle söylüyorum hem bir fener taraftarı olarak hem de çok önemli bir ekonomist olarak analizlerinize ihtiyaç var bence yoksa haksız mıyım ? Teşekkürler ,
      Saygılar

      Sil
  4. alex haklı olduğu davada haksız durma düşüp kaybetti. kriz iki taraftanda iyi yönetilemedi. aslında kaybeden iki taraf oldu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence önemli olan kimin kazandığı ya da kaybettiği değil, son yılarda ilk kez kulübünün arkasında bütünleşmiş olan taraftarın yeniden bölünmesi.

      Sil
  5. Bu kadar yaygara koparmaya gerek yok. Alex geçmiş yıllarda da Fenerbahçe'den çekip gitmeye her an hazır bir futbolcuydu. Menajeri sürekli Brezilya'yla bağlantılıydı, Fener'den ayrıldığı zaman açıkta kalmasın diye sürekli tetikteydi. Böyle bir futbolcu Alex, çok fazla abartmaya gerek yok. Fenerbahçe onun oynayabileceği en iyi takımdı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tümüyle farklı bir görüşte olsam da kişisel görüşünüzü paylaştığınız için teşekkür ederim.

      Sil
  6. Son dönemde içerde neler olup bittiğini tam bilmiyoruz ancak görüldüğü kadarıyla Alex'inde epey hatası oldu.
    Her ne olursa olsun takım takımdır. Başarı için takım ruhu gerekiyor. Eğer bu ruh bozulursa dünyanın en iyi oyuncularınıda getirsen başarı sağlanamaz. Bunu Alex'in çok iyi biliyor olması gerekirdi. Ben Alex olsam sezon boyunca yedek kulübesinde sabırla otururdum idmanimi yapardım görev beklerdim. Ozaman takım başarısız olursa Alex değil Hoca giderdi.
    Bundan sonrası FB için hayırlı olsun.

    YanıtlaSil
  7. FB taraftarı bu olanları yutamaz ve bölünme yaşanır.Alex'in durumu herkesi üzüyor bir Gs taraftarıyım ve ben de üzülüyorum yapılan haksızlık canımı acıtıyor.Umarım başka bir İstanbul takımından teklif gelir ve footballcu veya antrenör olarak ülkemizde yaşamaya devam eder bizde yaralarını sarabiliriz..

    YanıtlaSil
  8. Isin duygusallik boyutu bir yana belki Alex gercek Fener Bahceli olarak son gorevini yapti. Basiretsiz, bizi rezil eden yonetimin gercek yuzunun gercek taraftarlarca gorulmesini sagladi. Domino etkisi ile digerlerinin de sonunun yakin olmasi kuvvetle muhtemel. Tepeden tirnaga degisim kesinlikle sart.

    YanıtlaSil
  9. Bu duruma getiren, Alex'in kendisi.
    Örnek futbolcu, iyi adam diyoruz. Ama bu seneki görüntüsü? Teknik direktörünü hiçe sayan tavırları, tweet'leri, elini uzatan Aykut Kocaman'a bakmayışı. Son damla kale arkası tribünde oturması oldu.

    Benim kaptanım, sahada olmadığı zaman kulübede olacak, arkadaşlarına moral verecek.

    Alex zeki bir sporcuydu, istediği şey 2 yıl sözleşmeydi. Kadro dışı kalınca da, bombanın pimini çekti, sözleşmesini feshedip Aziz Yıldırım ve Aykut Kocaman'ın eline verdi.

    Alex denildiği gibi "efsane" sıfatını taşımaya layık biri olsaydı, bu sezon çoğunlukla kulübede saygıyla oturur, seneye de altyapı takımlarında yılda birkaç yüzbin dolara antrenörlük yapmayı kabul ederdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dış görünüşe aldanmayın. İçeride neler olduğunu bilmiyoruz.

      Sil
  10. Alex'in gidiş şekli şüphesiz bütün Fenerbahçelileri (Kocaman ve Yönetimi dahi) üzmüştür ama biz kaptanımıza haksızlık etmedik. Teknik patronluk teklifi yaptık, 2yıl sonra takımın başına geç dedik, bu sene ve seneye saha içi ve saha dışı takıma ağabeylik/öğretmenlik yap dedik, bu teklife cevap için süre verdik, akşamına twitter adlı micro-blog sitesinden "kıskançlık" gibi bir cevap aldık. Özür bekledik, tavır gördük, ayrıca öğrendik ki çocuklarını okuluna sadece 6 aylığına kaydettirmiş, yani anlamını bilmediğimiz bir şekilde kafasında gitmek varmış Alex'in. Son maçta oyundan çıkıpta arkadaşlarının yanına oturmak yerine tribüne gitme nedenini sorduk, bir sorun varsa bunu lütfen hemen dile getir dedik cevap alamadık, takım huzursuzdu ve alex'in bu tavırları bütün takımı olumsuz etkiliyordu. Herkesin de bildiği gibi ertesi gün kadro dışı kaldığını kendisine duyurduk. Aslında en çarpıcı taraf burası, sözleşmesinin fesh edilmesini isteyen taraf Alex idi, yani gitmeyi o seçti, üstelik ciddi ve ısrarcıydı da. Heykelini diken taraftarın gözlerinin yaşına bakmadan her şeyi sildi kafasından ve beni bırakın dedi, kaçarcasına gitti.
    O bizim büyük kaptanımızdı ve her zaman da bu şekilde anılacak, keşke bu şekilde gitmeseydi ama kısmet diyelim, kendi tercihiydi, keşke eşi dianne'i bu denli dinlemeseydi...(BU YAZIYI FENERBAHÇEYE YAKIN BİRİ OLARAK, İÇERDEN GÖRDÜKLERİMİ YAZDIM, DUYUMDAN 1 ADIM DAHA ÖTESİ)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adaletli olmak için her iki tarafı da dinlemek lazım. Doğrudur belki...Biz sadece görünene göre yorum yapıyoruz.Farklı bir şey varsa A.Y. açıklasın bakalım.
      Fahri Güner

      Sil
  11. fenerde aziz yıldırım olduğu sürece hep vefasızlık söz konusu olacaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öteki takımlarda da durum farklı değil. Fatih Terim ikinci gelişinde neredeyse kovularak gönderilmişti.

      Sil
    2. Aziz Yıldırım eğer verfasız olsaydı tesislere gerçek efsane futbolcuların adını verir miydi? Stada kulüp için çok önemli bir yere sahip başkanın adını verir miydi? Lefter hastalandığında özel uçaklar ile İstanbul'da tedavi edilmesini sağlar mıydı? Puşkaş Ergun'un tedavisini üstlenir miydi? Eski pek çok futbolcuya maddi manevi destek olur muydu?

      Kulüpte eğer vefasızlık olsaydı Mirsad'a jübile yapılır mıydı? Bunları da biraz düşünüp insaflı olmak gerekiyor.

      Sil
    3. başarıda sn.aziz yıldırım ı göklere çıkartıp,başarısızlıkta veya taraftarın duygusallıkla istemediği bir şeyi sn.aziz yıldırım yaptığında onu yerin dibine geçirmek geçerli akçe değildir...sn.aziz yıldırım fenerbahçe nin başına gelebilecek en mükemmel 3 başkandan biridir...vefasızlık vicdanı olmayanların işidir...halbuki sn.aziz yıldırım ın hem vicdanı hem de aklı vardır ve bunlar fenerbahçe nin hizmetine verilmiştir...nankörlük ise iblisin işidir...

      Sil
  12. İşin en dramatik yanı ise Stadyumda bir daha golün sahibi: De Souzaaaaa.. ALexxxxxxxx anonsu yapılmayacak..

    YanıtlaSil
  13. Her futbolcu gönderilebilir tıpkı hocanın ve başkanların gönderildiği gibi.
    Önemli olan ve bana en çok dokunan gönderiliş biçimi.
    Özellikle Aykut hoca (ki daha önce Fenerbahçe den benzer şekilde gönderilmişti) bu gönderiliş biçimine karşı çıkmalıydı.Böyle olmaz diyebilmeliydi.
    Bu nedenle Benim Aykut hocaya saygım kalmadı artık.Şampiyonluklarda kazandırsa yıllarda geçse onu asla affetmiyeceğim.
    Yüzlerce gol at,yüzlerce asist yap, kırmızı kart görme ,kendine iyi bak maç kacırma,aile babası ol sonra birisi gelsin seni kovsun.
    Dün akşam ki twitlerde yazdığı gibi :
    taraftar ALEX i kaybetti ama Aykut Hoca ve Başkan taraftarı kaybetti.(En azından beni kaybetti.)
    Artık aranın düzelmesi çok zor..
    Fenerbahçe büyük kulup bu badireleri atlatacak ama bu yara benim kalbimde olunceye kadar yıllarca kapanmayacak..
    Güle Güle Kaptan bir kaç yıla tekrar buluşmak dileğiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya hu ne gonderilmesi adam kendi gitmek istedi. Yapmayın Allah aşkına ya.

      Sil
  14. 35 Yaşındaki bir futbolcuyu en fazla 1-2 sezon daha oynatabilirsiniz. Ancak söz konusu olan Alex olunca fenerbahçe tarafından daha düzgün bir ayrılık organize edilebilirdi. Ayrıca Aykut hocaya tanınan krediyi hangi hocaya vermiş Fenerbahçe? Rıdvan Dilmen'e bu krediler verilseydi bu takım sizce ne halde olurdu? Farkında olmadıkları şey taraftarın kredisi bitti. Aziz Yıldırım ve Aykut Kocaman ikilisi ilk maçta alınacak mağlubiyet halinde toptan istifa etmeleri gerekir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Toplu yanıt:
      Benimle aynı görüşte olan veya olmayan yorum sahiplerinin hepsine teşekkür ediyorum.
      Alex'in yaklaşımları konusunda farklı görüşler olsa da ayrılık biçimi konusunda ortak görüş bu yapılanın doğru olmadığı şeklindedir.

      Sil
  15. Doğrusunu isterseniz Alex'in FB den gitmesine çok sevindim.Ben GS lıyım.Ama içim acıdı Alex'i izlerken zevk alan bir futbolsever olarak, Türkiye'de kalmasını da istiyordum. Ama oyuncu olarak GS'nin karşısında onu izlerken hep tedirgin oluyordum.Bize ne zaman gol atacak korkusuyla maçı izlemek pek hoşuma gitmiyordu.Şimdi bu çocukların ve babalarının ''bize'' bağlılığına rağmen gönderilme biçimi çok ağrıma gitti. Ne yaparsınız biz böyleyiz duygusalız yani. Tam da ''bizden'' biri olmuşken 'adam'ı küstürmek te bize özgü herhalde...
    Ali Kemal Urgancı

    YanıtlaSil
  16. aykut kocaman türkiye liginde fener forması ile 140 gol atmıştı. alex de souza 136.... aykut tarih sahnesindeki yerini kaybetmek istemedi.... lig maçlarında alexi oynatmak istememesinin tek nedeni buydu... güle güle çalışkan, dürüst, istanbul beyefendisi aleks de souza........

    YanıtlaSil
  17. İçeride neler yaşandığını bilmiyoruz. Bence de Alex'in Aykut Kocaman'ın kararına saygı duyup kulübede oturması gerekirdi. Takım içinde bölünme görüntüsü vermek ona yakışmadı. Ama içeride Alex'e neler söylendi, neler yapıldı bilemiyoruz. Ancak Aziz Yıldırım-Aykut Kocaman ikilisinin bundan sonra ne takımı, ne de taraftarı yönetemeyeceği çok açık. Her kötü sonuç sonrası tribünlerin öfkesini göğüslemek zor iş. 1-2 maç daha kaybedilirse, Aykut Kocaman istifa etmekten başka bir şey yapamaz.

    YanıtlaSil
  18. İçeride neler yaşandığını bilmiyoruz. Kim haklıdır onu kendi duygularımıza göre yanıtlıyoruz. Alex gider veya kalır ya da gönderilir. Hepsi olabilir. Bu, profesyonel hayattır. Yakışıksız olan şey efsaneleşmiş bir oyuncunun gönderiliş şeklidir. Bu gibi durumlarda kimin haklı olduğu değil kimin nasıl davrandığı önem kazanır.

    YanıtlaSil
  19. Diğer bir başak burcu erkeği olarak, sistem içerisindeki bozukluklardan hep rahatsız olduğu içindir ki ( adalet duygusu güçlü olması sebebiyle olsa gerek ) hiç bir zaman fenerbahçe li olmamıştır. Türkiye ve Türkiye gibi 3. dünya ülkesi statüsünde, futbolu hayatının merkezine oturtan yığınlar içinde parasını alıp , profesyonel futbolunu oynayan , karakteri düzgün bir sporcu ve örnek alınması gereken değerli bir futbolcu olarak tarihin sayfalarında tozlanacağı kesin. Tıpkı diğerleri gibi.
    Belki de burada dönüp aynada kendimize bakmamız ve onu kendimize çevirme girişimlerimizin ne kadar yanlış olduğunu fark etmemiz gerekiyordur.Belki de bu saygıdeğer duruşuyla bizlere vermeye çalıştığı mesajı anlamaya çalışmalıyız. Alex De Souza futbol deyince kılıçlarını kuşanan, slahlarını dolduran kelle avcılarının dünyasından çıkmamız gerektiğini anlatıyor olabilir mi ?? Belki de futbolun sahadaki oyun olarak kalması gerektiğini ve sahadaki oyun olarak futbolun güzelliklerini konuşmamız gerektiğini anlatıyor olmasın ?? O zaman Türk futbolu da 3. ligden 1. lige çıkacaktır.
    O zamanın erken gelmesi dileğiyle.

    Saygılarımla,

    YanıtlaSil
  20. Serdar Kelleci;
    Alex gibi skorer bir oyuncunun meziyetlerini tartışmaya gerek yok ancak Türkiye'de çok koşmadığı için eleştirilen Alex için şunu söylemek isterim: Alex'in Türkiye'de attığı goller gerçekten incelenmeli ve bir ders olarak futbol akademilerinde gösterilmeli.
    Siz ALEX'siniz; ancak attğınız gollerde hep bomboş pozisyondasınız, yanınızda hiçbir rakip futbolcu olmuyor üstelik hemen hemen her maçta adam markajı verilen bir futbolcusunuz.
    Evet koşmayan Alex futbol sahasında nereye koşmasını biliyordu topun olduğu yere giden 20 futbolcunun gittiği yere değil topun olmadığı alana koşu yapmasını bilen bir ayaktı Alex. Türkiyede bu özelliği çok az tartışıldı. Denmedi ki ''ya bu Alex neden bu pozisyonda bomboş kaldı.
    Herkesin gittiği yere giderek karambolde kaybolursunuz. Gidilmeyen yerlere giderseniz de ALEX DE SOUZA olursunuz.
    Siz ister koşmuyor deyin ister tembel.
    ALEX; futbolda beynin ayaklara en iyi nasıl hükmedebileceğinin göstergesidir.
    Futbolun sadece futbol olmadığı günümüzde bu büyük kulüpten gönderilmek zorunda kalsanız da 22.yüzyılın; ansiklopedilerinde,kahve sohbetlerinde,futbol programlarında, hafızalarında bir Metin vardı bir Lefter vardı- bir de Alex De Souza vardı ki diye hatırlanırsınız.

    YanıtlaSil
  21. Mahfi Bey Emre'yi zorla göndermediler. Tapelere bakarsanız zaten 2010-2011'de medyadan ötürü gitmek istediğini, Ali Yıldırım'ın ikna konuşmalarını görebilirsiniz. Keza geçen yıl Aykut Hoca'nın üstüne yürümesi, küfür etmesi, Cristian'a saldırması, antrenmanlara düzenli olarak katılmaması gibi olaylara rağmen (ki eğer trabzon maçında o küfürü etmeseydi takımı yalnız bırakmayacaktı son maçlarda bu belki de şampiyonluğa mal oldu) sezon sonunda gönderilmiştir. Eğer Aykut Hoca'nın yerinde Fatih Terim olsaydı o gün göndermişti Emre'yi ve bu yaptıklarını da bütün medyada okumuş olurduk.

    Aykut Hoca eğer egosal olarak onu oynatmayacak olsaydı sanırım geçen yıl sakat olduğu halde (yani oynamaması gerektiği halde) duygusal bir istekte bulunduğu için Beşiktaş maçında oynatmazdı veya Karabük maçında. Performansı kötü olduğunda bile hoca oyundan almadı geçen yıl.

    Sezon başında hoca artık genç oyuncuları da oynatmalı diye laf sokup, kendisinin 35 yaşına geldiğini ve performansının daha da düşeceğini görerek artık eskisi gibi formasının garanti olmayacağını en başından söylemek bence doğrudur. Eğer Fenerbahçe'yi sevseydi antrenmanlarda ve maç performanslarıyla kendisini oynatmak zorunda bırakmalıydı. Yeri geldiğinde saha dışında da gerçek bir kaptan gibi takımının her yerde başında olmalıydı.

    Alex büyük bir futbolcu ama 8 yıldır bu takımda olupta bu camiayı tanımadığını düşünmek zor. Medyanın hali de malum. Twitter dan kıskanç demek Volkan Ballı'ya mesajlar atmanın ne demek olduğunu da çok iyi biliyor. Taraftarın sevgisi ve medya gücü ile hocayı göndermeye çalışmak bence sadece hocaya değil bu kulübe de saygısızlıktır. Bu kulübün tarihinde çok büyük isimler vardır. Ne Aykut ne Aziz ne de Alex, isimler değil Fenerbahçe'dir önemli olan.

    10-20 yıl sonra belki de kimse hatırlamayacak bu isimleri.

    Tıpkı bundan 4-5 yıl önce "Brezilyabahçe", Brezilya Çetesi sözleri gibi. Alex'e edilen küfürler gibi.

    Geçmiş haberlere bakın. Zico ve Daum dönemlerine.. Hangisi ile sorun yaşamamış? Hangisini göndermek istememiş? Başkan bile hoca getirmeden önce size mi danışalım demedi mi? Tarihe bakarsak Alex'in kontrat dönemlerinde performansının nasıl bir anda düştüğünü veya çıktığını o zamanlar görüyorduk, acaba niye şimdi kimse bununla ilgili yorum yapmıyor?

    Bence dünü çabuk unutuyoruz. Zico'ya da küfür ettik Daum'a da. Şimdi onlar yeniden gelsin diyen taraftarımız var. Yarın Aykut Hoca gidince aynı şeyi Aykut Hoca için de yapacağız. Hem de daha büyük bir minnet ile anacağız. Dahası şimdi nefret edilen Aziz Başkan gidince de aynı şeyler olacak.

    Taraftar olarak zamanında kıymet bilmemek gibi bir sorunumuz var.

    Alex'in yaptığı yanlış kadar, bu şekilde gönderilmesini de istemezdim. Sezon başında bu halledilmeliydi. Tıpkı Mirsad gibi gitmeliydi. Ama o Mirsad kadar fedakarlık yapamadı. Ben Alex'i çok çok seven biriyim ama keşke Mirsad gibi gerçek bir kaptanlık yapıp, Fenerbahçe'nin en önemli günlerinde bu şekilde gündem yaratmasaydı. Eğer isteseydi bunu çok daha olumlu bir şekilde çözebilirdi.

    Her halükarda çok üzgünüm.

    YanıtlaSil
  22. Alex her şeyi açıkladı
    Fenerbahçe ile yollarını ayıran Alex, "alex10.com.br" adlı kişisel internet sitesinde sözleşmesinin feshine neden olan gelişmeleri anlattı. Alex; Aziz Yıldırım ve Aykut Kocaman ile neler konuştuğunu ilk kez açıkladı
    alex10.com.br/tr/news/conteudo.asp?id=537&categoria=Fala%20Alex …

    YanıtlaSil
  23. A.Yildirim"in artik tek yapabildigi bizi cümle aleme rezil etmek. Niye kimse ona: Yeter artik birak git, tamam güzel bir stat yaptin, alt yapi malt yapi cart curt eyvallah da biz güzel futbol seyretmek istiyoruz yoksa bize ne alt yapidan falan filan. Beton dan celikten sen anlarsin biz güzel oyun, heyecan ve bir de sporcunun zeki cevik olanindan anlariz. Aramizdaki fark bu. Bir sike yapmaya calismissin senin para vermeyi konustugun oyuncu bizi darmadagin ediyor, sonra da eline ayagina dolandirip yakalaniyorsun. Ya beceremedigin isleri birak artik, git sen betonla demirle ugras. Futbolu birak!" diyemiyor, niye?

    YanıtlaSil
  24. Alex açıkladı, ardından Aziz Yıldırım, onun ardından da Aykut Kocaman açıkladı. Tercüman Samet de işe karıştırıldı. Samet'i nereden kattılar işin içine adam ücret aldığı yerin Başkanının yanında olacak tabii.
    "Kayıkçı kavgası uzarsa kayık batar ve kayıkçıların hepsi boğulur." Bu lafı da Fenerbahçe'deki itiş kakış üzerine ben uydurdum. Kavgayı sürdürmemek gerek.

    YanıtlaSil
  25. Hocam ben Beşiktaş taraftarıyım.Alex apar topar gönderildiğinde bende Fenerbahçe taraftarının şokunu ve üzüntüsünü anladım çünkü benzer şekilde yıllar önce bizim efsane futbolcularımızdan Feyyaz Uçar(O kadar beyefendi bir futbolcuydu ki lakabı kibar Feyzo olmuştu)geldi.Ben onun gidişini aylarca belki yıllarca içime sindiremedim.Bu tip olaylarda iki taraftan birinin tamamen hatasız olacağına inanmam ama bir taraf daha çok kabahatlidir.Aykut Kocaman sene başında Alex'siz oynamayı da öğrenmeliyiz gibi bir ifade kullandı. Bu Aykut'un asla söylememesi gereken bir cümleydi. Sonra lafı düzeltiyim dedi daha beter oldu. Biz futbolcuları karşılarken dünyanın en büyük yıldızı gibi karşılıyoruz, gerçekten seviyoruz ama ne karşılamayı biliyoruz ne hakkıyla göndermeyi...Bu gidiş ne bu camiaya ne de Alex'in kişiliğine ve sporculuğuna yakışmadı.Tıpkı Feyyaz gibi , Del Bosque gibi, Ortega ve diğerleri gibi.Ayrıca taraftarın iyi niyetli bir hatası da bir futbolcu hala oynarken ve böyle sorunlar ve dedikodular(gol rekorunu Alex'e kırdırmamak için oynatmama vb.) varken heykeli dikmemeliydi.Keşke Aykut bazı lafları söylemese, biraz daha takımı iyi idare edebilse, keşke heykel Alex Aykut'un rekorunu kırıp futbolu Fenerbahçe'de bıraktıktan sonra dikilseydi ve De Souza ailesi Türkiye'ye yerleşseydi...Keşkeler varsa bir yerde geri dönülmeyen acı hatalar ve hatıralar var demektir malesef. Ben bir futbolsever olarak Alex'e göz zevkimizi okşayan futbolu için teşekkür ediyorum.İnşallah bu kafa yapımızı değiştirir insanları doğru düzgün karşılamayı da uğurlamayı da öğreniriz bir gün...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru saptamalar ve çok doğru temenniler ama Türkiye için sanırım iki numara büyükler.

      Sil
  26. Türkiyede futbol kültürü (daha doğrusu kültürsüzlüğü) tez ise, Alex anti-tez idi.. Karısıyla adı çıkan şarkıcıyı vurduran futbolcular, karısı hamileyken diskoda sarktığı evli kadının kocasına silah çeken futbolcular, sırf kazanmak için rakibi sırtına tekme atan, TFF başkanının elini sıkmayan doberban tipi oyuncuları oynatan, milli takımda teknik direktörlük yapıp sadece prim almak için, kendiyle alay eden futbolcuları oynatıp madara olmak zorunda kalan teknik direktörler, klübü önce şampiyon yapıp sonra karşılığını alırım ama diyerek klübü batıran klüp başkanlarına kadar herşeyin anti-teziydi..
    Alex ülkede kalmayan dürüstlük, aile babalığı, çalışkanlık , ahlak ve vicdandı..
    Alex hiçbir zaman sadece Alex ya da Fenerbahçeli olmadı..
    O sebepten, üzüntü yerini umutsuzluğa bıraktı..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi