467 Puan İle 155 Puan Arasındaki Fark

Bana çok sorulan sorular arasında “üniversiteler arasında ne gibi farklar olduğu” sorusu da var. Bir örnek vermem gerekirse öğrenciler Boğaziçi Üniversitesi’nde okumakla Ankara Üniversitesi’nde aynı bölümü okumak arasında bir fark olup olmadığını soruyorlar. Birçok fark sıralanabilir. Bu farklar; okulun bulunduğu konumdan tutun, hocaların kalitesine, sağlanan imkânlara, eğitimin kalitesine, sınıflardaki sayının azlığı veya çokluğuna kadar birçok alanı kapsayabilir. Ama bana sorarsanız en net fark bu bölümlere girişteki taban puanlar arasındaki farktır. 

Kendi alanım olan ekonomi bölümü üzerinde yaptığım kısacık bir araştırmadan giderek birkaç noktaya dikkatinizi çekmek istiyorum. Bu arada karıştıranlar için söyleyeyim ekonomi ile iktisat aynı şeydir. Ekonomi Latince, iktisat Arapça kökenlidir. Türkiye’de uzun yıllar bu bölüme iktisat dendi. İngilizce eğitim yapan okullar (Boğaziçi Üniversitesi ve ODTÜ) İngilizce adı olan Economics’i kullandıkları için Türkçeye de ekonomi olarak çevirip kullandılar. Sonraları yeni açılan üniversitelerin kimisi bu bölümü Ekonomi, kimisi de İktisat diye adlandırdı.

Yaptığım araştırmaya göre ekonomi (iktisat) bölümleri içinde en yüksek taban puanla öğrenci kabulü yapan okul Boğaziçi Üniversitesi. Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü 2015 yılında 467 taban puanla öğrenci kabul etmiş. Buna karşılık en düşük puanla öğrenci alan bölüm de İstanbul Üniversitesi Açık Öğretim İktisat Bölümü. Bu bölüm 155 puanla öğrenci kabul etmiş. Görüleceği gibi en yüksek puanla en düşük puan arasında 312 puan ve tabii on binlerce öğrenci var. Her iki bölümde de aynı hocaların aynı istekle ve kalitede ders verdiğini düşünelim. Yine de bu iki bölümden yetişecek öğrenciler, belki az sayıda istisna dışında, aynı kalitede olmaz. Çünkü bu puan farkı bize bu öğrencilerin ortaöğretimden gelirken çok farklı bir yetişme kalitesiyle gelmiş olduklarını gösteriyor. 467 taban puan alacak biçimde yetişmiş bir öğrenciye ekonomiyi, matematiksel ekonomiyi, ekonometriyi, istatistiği, analiz yapmayı anlatmak başka bir şey, 155 puan alabilecek şekilde yetişmiş bir öğrenciye bunları anlatmak başka bir şeydir. Buna bir de hocalar arasındaki kalite farkını eklersek sonuç daha da farklı çıkar.

Daha düşük puanlı üniversitelere giren öğrencilerin aradaki farkı kapatmak için çok daha fazla çalışması gerekiyor. Bu öğrencilere önerim kendi bölümünde okutulmayan ama ileride giriş sınavlarında karşılarına çıkacak alanların kitaplarını da çalışmalarıdır. Örneğin ekonomi bölümünde okuyanlar için hukuk, muhasebe, maliye, finans gibi alanların kitaplarını çalışmak gerekiyor. Ancak bu şekilde kendilerinden yukarı puan alıp daha iyi üniversitelere girmiş ve bu durumuna güvenerek fazla çalışmayan, başka alanlardaki eksiklerini kapatmayı hedef almayan öğrencileri geçebilirler.

Lisede başarısız olmak üniversitede başarılı olmanın önünde engel değildir. Üniversite ayrı bir yerdir. Ve önceki başarısızlıklardan bağımsız olarak orada başarı elde edilebilir. Ortaokul ve lisede iyi bir öğrenci olmadığım halde bir sürü kursa filan da giderek o zaman yüksek puanla öğrenci alan Mülkiye’ye girmeyi başarmıştım. Lisede çalışkan bir öğrenci olmadığımdan farkı kapatabilmek için çok çalışmaya başladım. Gerçekten de bir süre sonra liselerden çok büyük başarıyla gelmiş öğrencilerle olan farkı kapatıp öne geçtim. Lisede sürekli bütünlemeye kaldığım matematik dersinin sınavında sınıfın en yüksek notunu almam bu çabamın doruk noktasıydı mesela. Kendi yaşadığım deneyim olduğu için bunu burada rahatlıkla anlatabiliyorum. Düşük puanlı üniversitelere giren öğrencilerin farkı kapatabilmeleri için iki, üç kat daha fazla çalışmaları, yüksek puanla öğrenci alan okullarda okutulan kitapları alıp onları da çalışmaları gerekiyor. Ben öyle yaptım. Gerçi Mülkiye en yüksek puanla öğrenci alıyordu ama yine de ODTÜ ekonomi bölümünde, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde okutulan kitapları alıp yaz aylarında çalıştım. Hatta İktisat Fakültesinde pek çok hoca hiç tanışmadığım halde benim hocam olmuş kadar öğrenimime katkı yapmış oldu.

Bu arada en yüksek puanla en iyi üniversitelere yerleşmiş öğrencilere de bir şey söylemek istiyorum. Sizin de çok çalışmanız gerekiyor. Aksi takdirde sizden düşük puanla başka üniversitelere giren öğrenciler arasından çıkacak çok çalışkan öğrenciler sizi geçebilir.  

Her ne kadar bu yazdıklarım ekonomi bölümleri için geçerli gibi görünse de aslında üniversitelerin bütün bölümleri için aşağı yukarı benzer karşılaştırmalar yapmak mümkündür. 

Yorumlar

  1. Kesinlikle katılıyorum hocam. Yine harika yazmışsınız, kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Hocam süpersiniz. İktisat yazacağım ama çevremdekiler 4 yılda iktisat bitmez ve çok iyi derecede matematiğin olması lazım diyorlar. Onlara fazla aldırış etmiyorum ama temel matematik bilgisi yeterli olacak mıdır yoksa gerçekten ileri derecede teorik matematik bilgileri de var mı? Sağolun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla benim matematiğim çok iyi değildi, çalıştım ve arayı kapatmayı başardım. Siz de başarabilirsiniz. Ayrıca matematik iktisatta sadece bir araçtır. Amaç haline de getirmemek gerekir.

      Sil
  3. 155 alanlara ayıp etmek istemiyorsunuz ama ben gerçeği söyleyeyim. 155 alan gitmesin üniversiteye herkes üniversite okuyacak diye bir şey yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orta öğretimde herkes eşit eğitim alıyor olsaydı dediğinize katılabilirdim.

      Van'da lise bitirmiş bir insanla yarışıp kazandım diye havalara uçan ve üniversiteyi bitiren insanlarımızın kaliteside ortada!

      Nerede başladığınız değil nerede bitirdiğiniz önemlidir! Umarım sizde o sadece İngilizce öğrenmiş ama hiçbir işin ucundan tutamayan, kendi başına hiçbir iş beceremeyen kitleden değilsinizdir!

      Sil
  4. Yeni açılan bir özel üniversitede Ar-Gör. olarak çalışmış birisi olarak. Taban puan kaliteyi belirleyici unsur olarak en başta geldiğinin farkına varmıştım. Yüksek Puan almak için çok çalışmış bir öğrenci üniversite de genel olarak aynı çalışma performansını gösteriyor ve Hoca'sının taleplerini daha kolay yerine getiriyor. Ancak, düşük puanlı öğrenci anlama ve kavrama da sorunlar yaşamaktadır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef öyle. Normalde liseyi bitirememesi gereken bazı öğrenciler bir bakıyorsunuz üniversiteyi bitiriyor. Sonra da işsiz kalınca isyanlar başlıyor.

      Sil
  5. Katılıyorum . Daha 20 li yaşlarda öğrenciler düşük puan aldım diye kendi potansiyelini bitirmeye başlıyorlar. Halbuki bu çağda bilginin bu kadar değiştiği bir ortamda sıkı çalışan herkes güzel yerlere gelir diye düşünüyorum.Hele ki Türkiye'de yapılan ezbere dayalı ve kimin çaldığı belli olmayan sorulardan sebep hayatın başında moral bozmaya hiiiiç değmez .

    YanıtlaSil
  6. Yazınızdaki hocaların kalitesi ve öğretme heveslerinin aynı olduğu varsayımını atlamadan kısa bir yorum:

    Köklü okulların öyle bir havası vardır ki öğrencilerini kapıdan girdikleri andan itibaren sarıp sarmalarlar. Üretmeye mi yönelik, tüketmeye mi yönelik bir öğretimle karşılaşacağınızı iliklerinize kadar duyarsınız. Bu seçimde önem verilmesi gereken bir etkendir.

    Girişte puan farkı da önemli ancak pek güvenilemeyecek bir göstergedir. Moda olanın yeğlenmesi; daha kaba söylemle gaza getirilmiş yetenekli ve görece bilgili gençlerin seçimi, puanların oluşumunda ana etkendir. Bir sonraki yıl sınava girenler de bu puanların gerçeğin tek göstergesi olduğu yanılgısına düşerler.

    Sizin gibi deneyimli bir usta ve eğitimcinin, iş yaşamında karşılaştığı meslekdaşlarını ve öğrencilerini de ele alarak, gözlemleriyle desteklediği değerlendirmeler gençler için daha yararlı olacaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii bu gözlemler de çok önemli ve değerli.

      Sil
  7. Süper tespit hocam Marmara iktisat hakkında ne düşünüyorsunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben söyleyeyim kardeşim odtü boun hariç ankara ve istanbuldaki üniversitelerin iibf leri bile iyi durumda değil gittikçe batıyor düşün ki son sırada olan üniversite hocanın bahsettiği istanbul üniversitesi açık öğretim. Bence amaç devlete girmekse daha az efor harcayarak girmeye çalış. İibf sayisi uçmuş vaziyette. Üniversite ismine aldanmayın. Memurlarnette iibf okumuş olanları bul bir sohbet et bakalım ne diyecekler. Aman dikkat ben uyarayım

      Sil
    2. cok iyi bolum ama diplomalari sahte gibi duruyor

      Sil
  8. Hocam bende sizin gibi lisede çok parlak bir öğrenci değildim ama matematik ve geometri derslerim çok iyiydi.Aynen üniversitede çalışıp cabaladim.Benden daha iyi üniversitede okuyan arkadaşlarımı kpssde en az 10 puan fark attım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ünşversitede çalışmayan ve çaba göstermeyenin durumu eskiden iyi değildi şimdi çok kötü.

      Sil
  9. Günaydın hocam, ayrıca hayırlı cumalar.

    Hocam, şirketlerde, toplantılarda, görüyoruz ki plaza dili almış başını gitmiş, çoğu arkadaş bir şey biliyormuş edasıyla, çoğu da özentilikten cümle içine saçma sapan İngilizce kelimeler sokup konuşuyorlar.

    Türkçe dilimize sahip çıkmalıyız, her yerde de bu konuyu dile getirmeli, teşvik etmeliyiz.

    Rahmetli Oktay Sinanoğlu kendisini bu amaç uğruna parçaladı, kitaplar yazdı, "Türkçe giderse Türkiye gider." dedi.

    Bu konuyla ilgili ufak da olsa bir uyarı/dikkat amacıyla bir yazı/tweet yazabilir misiniz?

    Atatürk'ün bize bıraktığı en değerli miraslardan birisi de dilimizdir.

    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef dedikleriniz doğru. Bu biraz da gösteriş eğiliminin bir sonucu ve bize özgü değil. Bütün gelişme yolundaki ülkelerde var.

      Sil
  10. hocam yazının konusuyla alakalı değil ama aklıma takıldı. paranın değerinin düşmesi enflasyona nasıl yol açar ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enflasyon denilen şey malların fiyatlarının artmasıyla olur. Fiyatlar arttıkça paranın satın alma gücü düşer. Yılbaşında 100 TL'ye aldığınız malları yılsonunda 110 TL'ye alıyorsanız paranızın satınalma değeri % 10 düşmüş demektir. Buna biz enflasyon diyoruz.

      Sil
  11. Hocam iş yaşamında neler önemlidir,nasıl insanlar iş yaşamında başarılı olur, özellikle gördüğünüz örnekleri isim vermeden ama ayrıntılı bir biçimde bir yazı yazabilirseniz, çok faydalı olacağını düşünüyorum. Yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum. Sevgilerle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kişilerle ilgili yazmayı sevmiyorum. o nedenle sadece kendimden örnek veriyorum. Ama isim vermeden belki genelleme yapabilirim.

      Sil
  12. Hocam yazınızla çok alakasız ama, bu olaylardan sonra doların yükselmesini hiç anlamayan birine en anlaşılır şekilde nasıl anlatırsınız acaba? Şimdiden teşekkürler yazılarınızdan çok şey öğreniyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında Doların yükselmesi ile TL'nin Dolara karşı değer kaybetmesi her zaman aynı şey değildir. Eğer ABD ekonomisi güçleniyor ve riskler azalıyorsa Dolar değer kazanır. Bu yalnızca TL'ye değil bütün paralara karşı olur. Bu durumda TL Dolara karşı değer kaybeder. Eğer ABD ekonomisinde bir şey değişmiyor ama Türkiye'de riskler artıyorsa o zaman TL Dolara karşı değer kaybeder yani Dolar yükselir. Son darbe girişiminde Türkiye'deki riskler arttı. O nedenle TL Dolara karşı değer kaybetti. Ayrıca ABD ekonomisinde toparlanma eğilimleri oluştu ve Dolar bütün paralara karşı değer kazandı. Bugün ise ABD'den gelen veriler iyi olmadığı için Dolar bütün paralara karşı değer kaybetti TL de değer kazandı.

      Sil
  13. Hocam ağzınıza sağlık hayranlıkla takibinizdeyiz ..

    YanıtlaSil
  14. Hocam öncelikle kaleminize sağlık. Ben ekonomi okuyorum ve çift anadal yapmak istiyorum sizce hangi bölümle yapmalıyım? Veya hiç yapmamalı tek alanda mı uzmanlaşmalıyım, siz olsanız ne yaparsınız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben okurken Mülkiye'de İktisat ve Maliye bölümü vardı. Yani otomatik olarak bugünkü anlamda çift dal yapmış oluyorduk. Yani çift anadal eğer sizi çok zorlamayacaksa iyidir. Aksi takdirde o dalı kendi başınıza çalışmanız gerekiyor.

      Sil
  15. Hocam merhabalar,
    Dil (İngiliz Edebiyatı) bölümü okuyorum aynı zamanda açıktan Uluslararası ilişkilere devam ediyorum. Size sorum çeviri alanında ilerlemek istemiyorum ve dış ticaret, lojistik tarzı departmanlarda yöneticiliğe varan bir kariyer hedefliyorum. Lisansım bitince MBa de master yapmayı düşünüyorum. Sizin düşünceleriniz ve hayatı algılama perspektifinize kendimi çok yakın buluyorum o yüzden para/ticaret/yönetim konularındaki kıymetli önerileriniz ve tavsiyelerinize çok ihtiyacım olacaktır.
    Şimdiden vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer çeviri alanında ilerlemek istiyorsanız bu çizdiğiniz çerçeve sizi çok iyi yerlere götürebilir. Genellikle çeviri yapanların sorunu lisan bildiği halde konuyu bilmemesidir. Bence seçiminiz çok doğru. Bu dediğiniz konuları MBA sırasında öğrenirsiniz.

      Sil
  16. Hocam mikroda normal kar ne demektit tam olarak. Bazı kaynaklar diyor ki normal kar başabaş noktasıdır firma bundan sonra kar elde etmeye başlar diyor. Ama adı üstünde "normal kar" karın cüzi de olsa olduğü bir durum mudur yoksa firmanın bu noktada gelir ile maliyetleri eşit midir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu ve bunun gibi diğer sorularınızın yanıtları için hocamın Mikro Ekonomi kitabı birebir. Tavsiye ederim.
      http://www.dr.com.tr/Kitap/Mikroekonomi/Mahfi-Egilmez/Egitim-Basvuru/Is-Ekonomi-Hukuk/Ekonomi/urunno=0000000667938

      Sil
    2. Normal kâr fiyatın içinde vardır. Ama bu konuların ayrıntısı için Kıvanç beyin değindiği gibi mikroekonomi okumakta yarar var.

      Sil
  17. Yüksek puanlı üniversitelerin temeldeki en büyük artısı yabancı dil'de öğretim yapmaları.Bu bile kendi başına çok farklı fırsatlara kapı aralıyor öğrenci için.

    YanıtlaSil
  18. hocam ben devlet okulundan ingilizce işletme mezunuyum ve özel bir bankada yatırım alanında çalışmaktayım.yoğun bir iş tempom var.maliye de müfettiş olmak istiyorum.önümüzdeki sene kpss sınavına gircem.ama bir yandanda çalışmak zorundayım ekonomik açıdan ihtiyacım var.hafta içi işte haftasonu kpss dershaneye gidip çalışarak maliyede müfettiş olmak için sınavda gerekli puan alabilir miyim acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence alabilirsiniz. Yeter ki düzenli çalışın.

      Sil
  19. hocam bu yazınızın linkini sosyal medya hesabımda paylaşabilir miyim ? farklı üniversitelerde bulunan arkadaşlarım bende işletme okuyorum ne farkımız var vb sorularına cevap niteliğinde :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paylaşabilirsiniz. Ama arkadaşlarınızın da moralini bozmakta kullanmayın :)

      Sil
  20. Iyi gunler hocam iktisat 4.sinif ogrencisiyim 3 yilim bos gecti ama sizi tanidiktan sonra bazi kararlar aldim ve son sinif ogrencisi olarak ne yapnam gerek ydsye mi hazirlanmam lazim yoksa kpssye mi hirs yapip iyi bi sonucla universite mi bitirmek istiyorum bana oneriniz nedir acaba? Saygilar hocamm . . .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Ebru Yıldırım. Önce okul bitince ne yapmak istediğinize karar verin. Artık son sınıftasınız ve boşa geçirecek saniyeniz kalmamış. Kararınızı verdikten sonra ona göre çalışmaya başlayın.

      Sil
  21. Eskiden üniversite mezunu olanların hepsi sanki çok kalifiyemiş gibi konuşuyorsunuz Mahfi Bey. Sağ sol olaylarının olduğu dönemde üniversite mezunu olanların hepsi bomboş mezun edildiler. Ve eğitimin bu hale gelmesinin en büyük nedeni o dönemde hasbelkader mezun olup şuanda doçent ve profesör olan öğretim elemanlarıdır. Şunu iddia ediyorum ki siz, ülkede o dönem doçent ve profesörlük almış olanların %90'ından daha bilgilisiniz. En büyük problemimiz etiketçilik ve bu etiketçiliğin yarattığı yanılgılardır, insanların yaptığı işlere bakılmalıdır ünvanlarına değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir şey demiyorum. Şunu diyorum eskiden üniversite eğitimi çok daha iyiydi. Eğitimin bu hale gelmesinde askeri darbelerin ve YÖK'ün büyük suçu var. İyi adamların çoğunu askeri darbeler okullardan attılar. Geri dönenler ise hayata küsmüş olarak döndü.
      Etiket konusundaki eleştirinizde haklısınız.

      Sil
  22. Hocam Güngör Uras'ın yazısında geçiyor büyük şirketler KOBİ'lere göre çok daha fazla döviz kredisi çekiyormuş. Bunun nedeni nedir faiz ucuz ama kur riski çok yüksek.
    Ek olarak; 1.5 trilyon dolarlık toplam kredinin kaçı döviz kaçı tl kredisi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyük olanın itibarı da işi de büyüktür o nedenle daha büyük kredi kullanır.
      28.7.2016 tarihli verilere göre toplam krediler: 1.598 milyar TL, bunun 1.072 milyar TL'si (% 67'si) TL kredi, 527 milyar TL'si de (% 33'ü) döviz kredisi.

      Sil
    2. Peki hocam bu 527 milyar tllik (175 milyar $) döviz kredisi nasıl toplanıyor. Bankalar yurtdısından borçlanıyor, gelen dolar mevduatları bu toplamı oluşturuyor vs. galiba. Bankalar elindeki tlyi dolara çeviriyor mu dolar kredisi vermek için? Son olarak 1.5 trilyonluk krediyi sadece bankalar mı veriyor?

      Sil
  23. Mahfi bey selamlar,
    1)Türkiyede dışarıdan gelen sıcak paranın cari acığı finanse ettiği gibi içeriden yerlilerin de aldığı tahvil,bono,mevduat cari açıgı finanse eder mi?
    2)Sıcak para sadece dışarıdan gelen parayı mı kapsar,içeriden yerlilerin sağladığı fonlar da geçici yani sıcak bu da sıcak para sayılır mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. (1) Etmez çünkü o para zaten Türkiye'ye girmiş ve zamanında cari açığı finanse etmiştir.
      (2) Sıcak para dışarıdan borç ya da borsaya giriş gibi nedenlerle gelen parayı kapsar. En ufak bir risk gördüğünde dışarı kaçar.

      Sil
  24. Mahfi Hocam şuanda Ankara Üniversitesindeki puan düşüklüğü hakkında ne düşünüyorsunuz. Yillarin mulkiyesi Hacettepe den daha dusuk puanli ogrencileri aliyor ODTU ile arasindaki farki yazmaya bile degmez. Sizce bundaki etken mulkiyenin Turkce egitime devam etmesi olabilirmi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birçok nedeni var. Bu konuda ileride bir yazı yazacağım.

      Sil
  25. Hocam genel olarak dolar neden yukselip duser? Mesela simdiki olaylarda dolar neden yukseldi? Yukaridaki yorumda Turkiye'deki riskler arttigi icin tl deger kaybetti yazmissiniz. Peki risk gordugu an gidip tl bozduran ve dolar alan kimler? Neyi dusunerek aninda tl bozduruyorlar, kim bunlar? Hic anlmayan kahvedeki mehmet amcaya anlatir gibi anlatabilir misiniz? Cok tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir yerde risk artarsa orada Dolar yükselir. Risk artınca Dolar alanlar buraya borç veren yabancılardır. Paralarını alıp kaçmaya çalıştıkları için dolar alır ve giderler. O zaman Dolar yükselir. Riskler devam eder ve artarsa Türkler de Dolar alırlar.

      Sil
  26. hocam sabırsızlıkla yeni çıkacak analiz kitabınızı bekliyorum. artık bize sevinçli bir haber verin lütfen. :)

    YanıtlaSil
  27. Hocam peki Hacettepe Maliye hakkındaki düsünceleriniz nedir

    YanıtlaSil
  28. Küresel kriz bu kadar daha sürer mi
    bir de bunun ingilizcesini tam yazamadım yazar mısınız

    YanıtlaSil
  29. İma etmek için sormuyorum, yanlış anlamayınız.

    Askeriyedeki hiyerarşinin aynısı devlet bünyesinde de mevcut fakat o kadar sıkı değil.

    Siz yıllarca devlet bürokrasisinin damarlarına çalıştınız, işleyişi bildiğinizden soruyorum.

    Devlette de üst-ast bağları vardır. Siz müsteşarlık yaparken mutlaka rapor vermek zorunda olduğunuz üstleriniz vardı. Aynı şekilde, üstleriniz tarafından size verilen talimatlar da vardı.

    Size üstleriniz tarafından verilen talimatların kanunlar çerçevesinde olduğunu, kanun dışı talimat olup olmadığını sormak, sorgulamak hakkınız var mıydı? 'Önüme gelen her kağıdı imzalar, her talimatı yerine getiririm' gibi bir kaypak sistem olmasa gerek?

    Eğer önünüze kanun dışı talimatlar gelseydi, bunları şikayet etmeniz gereken makamlar yine üstleriniz mi olacaktı? Hangi üst makamlara yöneleceğinize nasıl karar vermeniz gerektiği ile ilgili bir mevzuat var mıydı? 'Güven' meselesini nasıl çözüyordunuz?

    Siz müsteşar olduğunuzdan yetkileriniz muhtemelen daha genişti. Peki, daha alt kademelerdeki devlet memurları, örneğin vergi daireleri, hastanelerdeki hiyerarşiler, M.E.B.'deki hiyerarşiler, belediyelerdeki, kaymakamlıklardaki, valiliklerdeki hiyerarşileri düşündüğümüzde, buralarda çalışan insanlar, önlerine üst makamlardan gelen talimatların kanun dışı olup olmadığını araştırabilip soru sorabilecek kadar bilgi, donanım sahibi mi?

    İnsanların vicdan seviyesi elbette önemlidir. Fakat vicdan testlerine varana kadar, kurumların, kanun dışı talimatlarda nasıl davranılması gerektiği ile ilgili prosedürleri çoktan düzenlemiş olması gerekir.

    Yazacağınız cevabı çok önemsiyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkes kendi konusundaki yasaları ve mevzuatı bilmekle yükümlüdür. Ama hepsi bunları bilir mi onu ben bilemem tabii. Çoğunun bildiğini tahmin ediyorum.
      Devlet memurunun amirinin verdiği yasaya uygun olmayan emrini yerine getirmeme ve yazılı emir talep etme hakkı vardır. Amir emri yazılı olarak tekrarlarsa memur bu emri yerine getirmek zorundadır. Bu durumda memur bu emri yerine getirdiği için suçlanamaz, suç amire ait olur. Buna karşılık konusu suç teşkil eden emir hiç bir şekilde yerine getirilmez. Amir bu emri yazılı olarak da verse yerine getiren memur da suçludur. Bunlar Devlet Memurları Kanununda yazılı maddelerdir.

      Sil
  30. Hocam 11 eylül sonrası likidite bolluğuyla 2008 krizinin ilgisi var midir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında likidite bolluğu 2000'lerde başladı ve krize giden yolda etkili oldu.

      Sil
    2. 2000'lerde başlamasının özel bir sebebi var mı hocam?

      Sil
  31. Hocam arada dağlar kadar fark var kesinlikle. Bir ferrari ile bir şahin arasında ne fark varsa o kadar fark var. Ama gelin görün ki bizim memlekette şahin daha değerli. Parça ucuz, işçilik ucuz, kendi ucuz, ucuz oğlu ucuz. O yüzden iyi okullarda iyi eğitimler alan arkadaşların Türkiye'de kalmamasını tavsiye ederim. Çünkü bu ülkede size şahin muamelesi yaptıkları zaman çok ağırınıza gidecek. Buna da beyin göçü diyorlar. Varsın göçsün. Bu ülkede beyine ihtiyaç yok. Saygılar.

    YanıtlaSil
  32. Hocam siyasi bir soru soracağım kusura bakmayın. Tecrübenizden istifade etmek için.
    80 sonrası sağ sol çatışmasının azalmasının sosyolojik, siyasi nedeni ne sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sosyolojik bir nedeni yok. Daha çok kitlelerin siyasetten soğutulup uzaklaştırılması ve kavga alanlarının farklı yönlere kaydırılmasıyla ilgili.

      Sil
  33. Hocam Gazi Üniversitesi, iktisat bölümünü yazdım tercihime kendime de oldukça güveniyorum. Okul olarak bana katkısı olarak doğru bir seçim mi sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi okul. Ama sadece okula ve derslere güvenmeyin. Hukuk, muhasebe, maliye de çalışın. Ve mutlaka İngilizce.

      Sil
  34. Hocam Brexit sizce ekonomik yönü mü siyasi yönü mü ağır basan bir vaka olacak sonuçları açısından?
    Nedenleri açısından ekonomik ve siyaset esit gibi duruyor.

    YanıtlaSil
  35. Hocam dokuz Eylül Üniversitesi iktisat bölümüyle ilgili ne düşünüyorsunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dokuz Eylül köklü bir okul. Ama hep dediğim gibi okul ve bölüm yetmiyor artık. Kendi kendinize çalışıp hukuk, maliye, muhasebe, İngilizcede ilerlemeniz gerekiyor.

      Sil
  36. Hoca merhaba , 4. Sınıf maliye öğrencisiyim ve kpss a ' dan tercih yapmak istiyorum. Hedefim sayıştay denetçiliği ve bu yaz iktisat çalışmaya başladım. Hedefim yazın iktisatı bitirmek. Sizce bu mümkün mü ? İktisata nasıl verimli çalışabilirim? Başka bir sorum ise sayıştay denetçiliğini kazanmak için nasıl çalışmalıyım, hangi derslere ağırlık vermeliyim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mümkün. Benim Örneklerle Kolay Ekonomi kitabımı okuyarak başlayın. Sonra makro ve mikro çalışın. İktisat, hukuk, maliye ve muhasebe önemli.

      Sil
    2. İktisata nasıl çalışmalıyım peki hocam ?

      Sil
    3. Dostum inşallah kazanırsın da hedefini en sona guya düşerse şaşırma benden demesi. Sayıştay kpss a da birkaç zirveden biri maalesef.

      Sil
    4. Hocam bütçede giderlerde yer alan sermaye giderleri ne demek. Faiz giderleri değil mal ve hizmet alımı da değil. Sonrasını bulamadım

      Sil
    5. Sermaye giderleri kamu iktisadi teşebbüslerine devletin ilave edeceği sermaye paylarını ifade eder.

      Sil
    6. Hocam sizin dediğimiz sermaye transferi olabilir mi. Sermaye gideri sanırım ömrü 1 yıldan uzun mal ve hizmet alımlarını kapsıyor olabilir mi

      Sil
    7. Evet aynen öyle benim aklım sermaye transferlerine gitti.

      Sil
  37. Hocam Abd'de emeklilik fonlarından bahsedebilir misiniz kısaca?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buradaki listede bazıları var.
      https://en.wikipedia.org/wiki/Pension_fund

      Sil
  38. Bir ekonomide büyümenin düşmesi sermaye kaçışına neden olur mu? Neden?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka böyle olur diye bir sonuç çıkarmak doğru olmaz. Eğer büyüme düşüşü bir risk yaratıyorsa o zaman olabilir. Tek başına büyüme düşüşü bu sonucu yaratmaz ama örneğin düşen büyümeyle birlikte bir takım balonlar (konut balonu, türev ürünler balonu, kredi balonu vb) ortaya çıkmışsa o zaman kaçış olabilir.

      Sil
  39. Hocam son dönemde Çinden çıkan yabancı sermaye nereye gitti bununla ilgili kesin bilgi var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyük ölçüde anavatanlarına döndüğü tahmin ediliyor.

      Sil
    2. Anavatan da çoğunluk ABD heralde hocam?

      Sil
  40. Hocam, merhabalar hazır bu konu açılmışken size geçmişte yaptığım bir tercihle ilgili soru sormak istiyorum,2010 yılında lys'ye girdim ve puan olarak gazi,hacettepe,marmara ve istanbul üniversitelerinde iibf bölümlerine gidebilecek puanım vardı ancak yaşadığım şehir dışında başka bir şehirde okuyacak maddi durumum olmadığı için önümde 2 seçenek vardı :
    1-) yaşadığım şehirdeki devlet üniversitesinde türkçe iktisat okuyacaktım
    2-)yine yaşadığım şehirde bir vakıf üniversitesinde ingilizce iktisat okuyacaktım
    ben 2.sini seçtim ve bugün belli düzeyde ingilizcem var yds den 69 puan aldım ve yükseltebilirim de
    kurum sınavlarına hazırlanıyorum, sizce ingilizce eğitim almış olmam mülakatlarda pozitif bir referans olur mu yoksa devlette yabancı dilin çok bir önemi yok mudur? Siz de mülakatlara girmiş tecrübeli birisinz görüşünüzü gerçekten merak ediyorum çünkü benim çevremde ne daha önce mülakata girmiş ne de bu konuda herhangi bir tecrübeli birileri yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İngilizceyi biraz daha geliştirirseniz bunun avantajını hem sınavlarda hem mülakatta hem de iş hayatında görürsünüz.
      Size önerim İİBF'nin sizin okuduğunuz bölümler dışındaki bölümlerinde okutulan derslere çalışmanızdır.

      Sil
  41. Mahfi Hocam, kitabınızın adını gayet sade ve raflarda dikkat çekici şekilde öneririm:

    HAYAT VE EKONOMİ
    ANALİZ NASIL YAPILIR?

    İsterseniz twitter'da yukarıdaki önerimi açın, talep gelir.

    Eğer "teknikleri" kelimesini kullanmakta ısrar ederseniz, sanki sıra sıra yazılmış şekilde, "Japon yemeği teknikleri?" veya "maket ev yapımı teknikleri?" gibi sadece konu ile ilgilenenlerin dikkatini çeker.

    Yukarıdaki önerim sizce nasıl?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel öneriler ama bu kitap hem ciddi hem de kolay anlaşılır bir kitap. Bu iki meseleyi bağdaştıran bir başlık gerekli. Kolay Ekonomi Analizi gibi.

      Sil
  42. Hocam çok güzel yazı olmuş emeğinize sağlık . Bende lise ilkokul yıllarında çok geri kalmış biriydim. Lisede meslek Lisesine giderek yaptığım hatayi çok şükür ki kendim dokuz eylül kamu yönetimi kazanarak kurtardım. 4 yıl üzerine lisede gormedigim bilgileri ogrenmeye çalıştım . Şuan hala çok eksiklerim var keşke daha iyi zamanında ogrenseydim herseyi diye çok düşünürüm . Kpss a dan 85 aldım hocam vergi mufettisligini düşünüyorum suan . Yani insan durmadan hangi üniye giderse gitsin kendine birsey katmadan uğraşmadan hiç bir yere gelemiyor . Bu arada sizi 3 yıldır takip ediyorum hocam insana olağanüstü bilgi katiyorsunuz allah size sağlık versin her daim takipcinizim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.
      Siz gereğini yapmışsınız. İşte benim anlatmak istediğim de bu. İnsan her zaman başarısız olmaz. Yeter ki bir konuya severek girmiş olsun.
      Vergi müfettişliği iyi bir meslek. Size ileride bağımsız çalışma imkanı (SMM veya YMM olarak) sağlayabilir. Başarılar.

      Sil
  43. Hocam,yazdığınız konu ile biraz alakasız olsa da şunu soracağım:Okumaya başladığınızda tek bir kitabı mı okursunuz yoksa 3 ya da 4 kitabı birlikte okuduğunuz olur mu?Merak ettim.Ben Tarih ve siyasal-iktisat kitaplarını bölüm bölüm okuyorum ve aynı anda 6 ya da 7 kitap okuduğum oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskiden ben elime aldığım kitabı bitirmeden başkasına geçmezdim. Şimdilerde 3 - 4 kitabı birlikte okuduğum oluyor.

      Sil
  44. Hocam size üstad dendiğinde kızıyor musunuz? Çünkü Necip Fazıl'a da üstad derlerdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maliye Müfetişliğinden yetiştiğim için bu deyime alışığım. Maliye Müfettişleri kendilerinden kıdemli olana üstad derlerdi.

      Sil
  45. Hocam Ahmet Hakan'ın dünkü yazısı hakkında ne düşünüyorsunuz? Samimi mi?

    YanıtlaSil
  46. Hocam merhaba 2008 krizinde yatırımcı örnek veriyorum 100 milyonluk yatırım yapıyor mortgage kredisinin çöküşüne..Bu parayı nasıl kazanıyor yani ne kadar kazanacagını ne belirliyor ? Büyük açık filminde Dr Burry 1.3 milyar $ yatırıp nasıl 2.3 milyar $ kazanıyordu yani eldeki pozisyonları satmak ne demek ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir türev ürüne yatırım yapmışsanız ve o türev ürünün değeri artmışsa para kazanırsınız.
      Bu yazımı okursanız benzer durumdur.
      http://www.mahfiegilmez.com/2013/08/ekonomide-balon-nedir.html

      Sil
  47. Peki sayıştay denetçiliği için nasıl çalışmalıyım ? Ne önerirsiniz hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hangi bölümden mezunsunuz bilmiyorum ama kendi bölümünüz dışındaki derslere de çalışın. Örneğin iktisat mezunuysanız hukuk, maliye ve muhasebe çalışın.

      Sil
  48. Hocam merhabalar, Bu soru soruldu mu bilemiyorum,
    Turkiye'nin en iyi ekonomi (baska bir alanda olabilir) egitimi veren universite ile Amerika'nin en iyi okulunun ekonomi egitiminin kalite acisindan ne dusundugunuz? Gercekten cok bir ciddi fark var midir? Bu iki kisinin arasinda cok ciddi bir fark olur mu? Ornegin Bogazici ekonomi ile Standford ekonomi bolumunden mezun iki insani ele alabilir misiniz?

    Bu soruyu su nedenden dolayi soruyorum. Yurtdisinda MBA yapmak istiyorum cok pahali buluyorum onun iyi bir okul icin 65K dollar isteniyor, halbuki Turkiye'nin en iyi MBA programi icin bu rakam oldukca dusuk, burada yasam masraflarini da ekleyince ortaya ufak bir servet harcamaniz gerektigi cikiyor. Lutfen biz ogrencileri bilgilendirmenizi rica ediyorum.. Emekleriniz icin cok tesekkur ediyorum degerli hocam..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birinci sınıf bir Boğaziçi mezunu çok iyi yetişmiş bir iktisatçı olabilir. Kıyaslamak ne derece doğru olur bilemem ama buradan da iyi iktisatçı çıkar. Bizde sonrası daha önemlidir. Özgür düşünce, ifade özgürlüğü gibi konular yalnızca siyasette kısıtlayıcı değil birçok alanda sıkıntı var.

      Sil
  49. Beykent işletme mezunuyum kolay ekonomi kitabınızdan hiçbir şey anlamadım bundan daha kolayı yok mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kolay Ekonomiyi anlamadınızsa bence ekonomi öğrenmeye çalışmakta ısrarcı olmayın, başka alanlara yönelin.

      Sil
    2. Ben 5 sene boyunca 20 bin TL'yi başka alanlara yönelmek için vermedim kusura bakmayın. Sizi takip eden kitabınızı alan birine bu cevabınız yakışmadı, şevkimi kırdınız.

      Sil
  50. Mahfi hocam merhabalar.
    1)Parası rezerv para olup durgunlukta olan gelişmiş ülkeler paralarını rezerv para olmaktan çıkarsalar ülkelerinde enflasyon artar mı? Mesela Japonya ithalat yaptığında borcunu yen ile değil de dolar olarak ödese (Japonya cari fazla veriyor ama cari açık verdiğini varsayalım) doların önümüzdeki konjonktürde değer kazanacağını hesaba katarsak Japonya'da enflasyon artar,durgunluktan çıkılır mı?
    Ayrıca daha önceki yazılarınızda değinmiştiniz, enflasyon olmayınca insanlar harcamalarını öteler demiştiniz. Yukarıdaki varsayımda Japonya'da ödeme dolarla yapıldığında ve dolar değer kazandığında bu Japonya'nın maliyetlerini ve fiyatlarını artıracak ve fiyatların arttığını gören insanlar talebini öteleyemeyecekler.
    Bu durum hakkında ne düşünüyorsunuz?
    2)Türkiye cari fazla verse dolardaki artış enflasyonu artırır mı yoksa cari fazladan dolayı giren dolar enflasyonun artmasını engeller mi?
    Vereceğiniz cevaplar için teşekkürler hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. (1) Bir parayı rezerv para yapmak ne kadar zorsa onu rezerv para olmaktan çıkarmak da o kadar zordur. Güzel bir konu ortaya atmışsınız ama dediğim gibi bu istekle olabilecek bir şey değil.
      (2) Bu konu sadece cari açık veya fazlaya değil aynı zamanda borçların miktar ve vadesine de bağlı.

      Sil
  51. Hocam önceden blogda analitik düşünme dersleri veriyordunuz gerçektwn çok yararı oluyordu. Tekrar başlayabilirmisiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni çıkacak kitabımın konusu ve içeri o olacak zaten.

      Sil
  52. Hocam Merhabalar.
    İktisat ikinci sınıfa geçtim. Çift Anadal Programı Hakkında görüşler belirtir misiniz sizce yapmalımıyım , yaparsam hangi bölümde yapmamı tavsiye edersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer zorlanmayacaksanız yapın derim. Finans (ya da uluslararası finans) olabilir.

      Sil
  53. hocam merhaba
    pek konuyla ilgili değil ama aklıma çok takıldı

    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)

    şu listeden 2016 yılı güncellenmiş haliyle ülkelerin ekonomik büyüklüklerine bakıyorum, imf ile dünya bankası verileri arasında özellikle bazı ülkeler için çok ciddi farklar var, en kısa haliyle bunun sebebi nedir?

    çok teşekkürler hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. IMF klasik GSYH (GDP) ölçüm tekniklerine göre ölçüyor Dünya Bankası ise GNI dediği farklı bir sisteme göre ölçüyor.

      Sil
  54. hocam değerlendirmeleriniz için teşekkürler,iktisatta kullanılan matematiğin bir sınırı var mı ayrıca iktisatta çığır açan birçok ekonomist için 2. unvan olarak matematik mühendisleri diyebilirmiyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İktisatta kullanılan matematiğin bir sınır yok. Hemen her dalını kapsıyor.
      Bence bu tür unvanlara gerek yok. İktisatçı, sade, mütevazı ve yeterli bir unvan.

      Sil
    2. " 2. unvan olarak matematik mühendisleri diyebilir miyiz?" dediğiniz an tüm matematikçi ve mühendisler sizi protesto eder :=DD

      Sil
    3. Mühendis tamamen yanlış bir anlam kazanmış bir terim Türkçe'de. Arapça bir kelime olan mühendisin kökeni hendese yani geometri. Mühendis, geometriyle uğraşan anlamına geliyor. İngilizcede makine mühendisine engineer deniyor yani makineyle uğraşan. Bizde benim çocukluğumda yevmiyeli teknik personel yasası vardı. Yüksek öğrenimi bitirip de memuriyete atanan mesela hukukçu, iktisatçı vb 495 TL ile işe başlarken mühendisler 90 TL yevmiye (2700 TL aylık) alırdı. Onun için herkes bu yasa kapsamına girmeye çalışırdı. Herkes bir şekilde bir mühendis unvanı kapmaya çabalardı. Mühendislerin toplumda yeri yüksekti. Batıda agronomist denilen ziraatçiye bizim ziraat mühendisi dememiz bundandır.
      O nedenle iktisatçının, matematikçi olsun olmasın sadece iktisatçı unvanı kullanması yeterlidir.
      Matematiğin mühendisi olmaz. Matematik mühendisi, matematik geometricisi gibi anlamsız bir ley olur.

      Sil
  55. Hocam ilerde FED faizi artırdığında dolar epey değer kazanacak gibi duruyor. Bu da haliyle ihracatını olumsuz etkileyecek. Sizce ABD bu durum hakkında ne gibi önlemler düşünüyodur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğrudur ama Fed o dönemde enflasyon mu cari açık mı sorusuyla karşı karşıya kalacağı için birisini tercih etmek zorunda olacak. Bu alanda önlem almak da kolay değil. Çünkü ihracatı Dolardaki değer kaybına karşı düşürmemek için ithalatçı ülkelerin durumuna ek olarak üstün teknolojili ya da ucuz malların ihraç ediliyor olması lazım. Bu da bugünden yarına değişecek bir durum değil. Bence ABD, enflasyonla cari açık arasındaki dengede enflasyona ağırlık vererek yol alacak.

      Sil
    2. yani bu sizin dediginize gore abd %3lu enflasyonlari da hesaba katiyor. degersiz ihrac seviyesi yuksek dolar sonucunda Bu durumda Cin develuasyon yoluna gider mi tekrardan gecen yil agustos ve eylulde yaptigi gibi bu durumda abd de de enflasyon baskilanacak demektir tekarardan dusus egilimine girecektir. ne dusunuyorsunuz

      Sil
    3. Sonuç olarak ABD kriz döneminde ortaya çıkardığı trilyonlarca doları bir şekilde geri çekecek. Bunun enflasyon yaratmaması mümkün değil. Çin ne yapar bilmiyorum. Çin'de de işler parlak görünmüyor.

      Sil
    4. peki hocam finansal islmeler vergisi uygulansa bu trilyonlarca dolar bu vergi ile emilip devletin kasasina girse yine cozum olamaz mi Abd de ve baska ulkelerde.
      Artik trumptan clintona herkesin agzinda finansal islemler vergisi yatiyor. Dunyanin oteki ulkelerinde de bu tartisma sagdan soldan ciddi bir entellektuel destek kazandi.

      Sil
    5. Eğer devlet bu vergiyi toplayıp harcayacaksa bir şey değişmez. Harcamayacaksa o zaman da durgunluğa yol açabilir.

      Sil
    6. Boyle bir vergi tsunaminin etkisini kiran dalga kiran olarak nitelersek. Bahsi gecen ulkede butce acigi 1971den beri var butce aciklarinin finansmaninda clintonan devlet universitlerini ucretsiz ve ve ya cuzi ucretli yapmasina kaynak olusturacaksa neden olmasin! Cunku finansal islmeler vergisi ile hem para kiz tsunamisini engellersin hem de butceni suspanse edersin guclu elinle de sosyal harcamalarda elini rahat tutarsin.

      Sil
    7. ABD kriz döneminde ortaya çıkardığı trilyonlarca doları bir şekilde geri çekecek. Bunun enflasyon yaratmaması mümkün değil.

      Bu soze cozum finansal islemlere vergi olmali. Bu is salt para politikasinin basat bir araci olan faiz ile cozulebilecek bir is degil. Sonucta ortada uzayda uydusunu arayan kaybetmis cop bir gezegen gibi bu dolarlar. Bu is faizle olabilecek bir is degil. Cunku artan faiz gelismekte olan ekonomileri zora sokacak. Abdyi degerli dolar onun akabinde gelen paralarin yaratcagi finansal riske sokacak. Bence ABD artan oranli degisebilir bir finansal islemler vergisi ve faizin bu vergi ile esgudumlu ayarlanmasi ile bu isi cozebilir.

      Sil
    8. Finansal işlemler vergisinden bir mucize yaratacak düzenleme gibi söz ediyorsunuz.

      Sil
    9. Finansal işlemler vergisini bankalar ödeyecekse bu vergiyi faizi artırarak kullanıcıya yansıtacaktır.

      Sil
    10. hayir sadece denetim regulasyon amacli soyluyorum. Degisebilir oranli bir vergi olarak adalet pencerisinden bakiyorum Five.

      Sil
  56. Son zamanların aklı başında yorumlarından bir tanesi izlemenizi tavsiye ederim:

    https://youtu.be/LftFtR6wKJA

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzledim çok beğendim. Olay budur.

      Sil
    2. Yani hocam "olay budur" Ahmet hakan bile "Sen ne büyükmüşsün hey Atatürk" diye köşesinde yazıp itiraflarda bulunduysa daha ne demeli. Halen ATATÜRK ve onun ilkelerinden inklaplarından şüphesi olan varsa açsın tekrar tekrar okusun:

      http://sosyal.hurriyet.com.tr/yazar/ahmet-hakan_131/sen-ne-buyukmussun-hey-ataturk_40174815

      Sil
  57. Yuzde 5 dusmus bir issizlik oraninda bir durumda coktan enflasyonist baski cikmis olmus olmasi gerekmezmiydi fed sabirli davraniyim derken bir de gec kalmis olmasin ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keynesyen likidite tuzağı çözümünü okumanızı öneririm. Benim blogda da var.

      Sil
  58. Ve birde merak ettigim bir konu var parasal sikilustirma yaparken obur taraftan mali gevseme yapmakta yarar varmi ?eger mainstream macroekonomi parasal ve mali politikalar aralarindkai etkilesim uzerinde kuruldugunu varsayarsak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu yaparsanız birinin etkisi ötekisini götürür ve bir şey yapmamış olursunuz. Sıkılaştırmayı hangi alanda yapıyorsanız öteki alanda da ya sıkılaştırma yapmalısınız ya da nötr kalmalısınız. Gevşeme politikası için de aynı şey geçerli.

      Sil
  59. hocam cografya ile ilgilenir misiniz okur musunuz yer sekilleri jeomorfoloji dunya iklim doga olaylari ve olgulari. Cografya bolumu insana cok sey katar mi analitik dusunme entellektuel seviyesini yukseltme bakinimindan

    YanıtlaSil
  60. doların 3,05+' lere yükselmesi anlaşılıyorda geri 2,99 lara düşmesinin sebebi ne?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her ikisi de büyük ölçüde ABD ekonomisinden gelen verilerle ilgili. Türkiye'deki olayın etkisi fazla değil. Google'a dxy yazın önünüze gelen ikinci siteye girin. Burada USD endeksini göreceksiniz. USD endeksi USD nin 6 rezerv para karşısındaki değerinin değişimini gösterir. Onu geçmişe doğru izlerseniz sadece TL'ye değil diğer paralara karşı durumunu da görürsünüz. Konu büyük ölçüde ABD ekonomisinin USD'ye olan etkisiyle ilgili. ABD ekonomisinde toparlanma var gibi olduğunda Fed'in faiz artırması gündeme geliyor ve USD endeksi yükseliyor, ABD ekonomisinden zayıf işaretler gelince tersi oluyor.

      Sil
    2. cevap için teşekkürler hocam USD endeksini burdan takiip ederim benim için daha anlamlı oldu şimdi doların seyri sağolun

      Sil
  61. Hocam bir ülkede mevduat toplaminin kredi toplamindan fazla olması o ülke için olumlu mudur olumsuz mudur? Gelismis ülkelerde böyle mi?
    Bizde kredi toplamı fazla bu da borçlanmamızı gösteriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gelişmiş ülkelerde kredi toplamı mevduat toplamından çok yüksektir. Kredi kullanımı bir anlamda yatırım ve üretimi etkilediği için olumludur.
      Bizde son yıllara kadar krediler mevduatın yüzde 60 - 70'i idi. Şimdi % 110'u.

      Sil
    2. Dış borcumuz bu yüzden daha düşüktü galiba önceden?

      Sil
  62. Hocam TSK da kelime olarak sizin çok bahsettiğiniz, söylemekten dilinizde tüy bittiği YAPISAL REFORMLAR yapılmaya başlanmış. Dikkat ediniz bunu yapmaları için darbe girişimi ardından çıkarılan OHAL Khk leri ile yaptıkları düşünülünce sizin bahsettiğiniz türden yapısal reformların yapılabilmesi için XX.XX.XXXX tarihinde çıkacak ultra büyük bir çeşit sosyal,siyasal, ekonomik kriz beklenmektedir. Ben bunu böyle okudum siz nasıl okuyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TSK'da yapılanların yapısal reformlar olduğunda emin değilim. Bu adamları TSK yetiştirmedi. Bu adamlar o okullara öyle geldiler zaten. Bu çocukların çoğu Anadoluda dar veya orta gelirli ailelerin çalışkan, zeki çocuklarıydı. Onları küçücük yaşlarda ele geçirip beyinlerini yıkayarak kendilerine bağlayıp sonra askeri okullara soktular ve yükselttiler. Bu okulları kapatarak olayı çözemeyiz. Sorun bu çocukların o yaşta beyinlerinin Atatürk, Cumhuriyet, Demokrasi düşmanlığıyla yıkanmasının önlenmesidir. Askeri okulları kapatmak yerine tam tersine ana okulundan başlatmak daha iyi bir çözüm olabilir.

      Sil
    2. Sayın Mahfi Hocam,
      sürekli bilimsellikten söz ediyorsunuz ama görünen o ki siz de medyadaki dezenformasyona kapılıp peşin hüküm vermişsiniz.
      Söylermisiniz askeri okullarda yetişen vatan evlatlarının arasında bir örgüt veya tarikat sempatizanlığı olduğuna dair elinizde hangi bilimsel kanıt var? (Ağır işkence sonrası alınan ifadeler hariç)
      KHK ile ordudan atılan askerlerin hangi birisinin tarikat bağlantısına dair somut delil ortaya konmuş?
      Orduda yerleşmiş tarikatçı vatan haini varsa elbetteki en ağır cezaya çarptırılsın. Ama delilsiz mesnetsiz yargısız infaza hayır.

      Sil
  63. Hocam Boğa Pazarı ve Ayı pazarı üzerine yazınız var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Boğalarla ayıları severim ama borsa uzmanlık alanım dışında kaldığı için bu konuda yazım yok.

      Sil
    2. Boğa ve ayılarla yazdığınız yoruma koptum hocam :)))))))

      Sil
  64. hocam bizde devlet tahvilleri sanırsam 1,2,5 ve 10 yıllık tahviller var. şimdi ben şunu merak ediyorum. mesela 2015 bütçe açığı 30 milyar tl olmuş. bu bütçe açığının ne kadarı 1,2,5, veya 10 yıllık. bir de hazine bu 30 milyar tl dışında yıl içinde veya büyük projelerle de borçlanabilir mi bu şekilde. 1,2,5 veya 10 senelik borçlarımızı nasıl görebiliriz hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hazine sitesine girin ve oradan kamu finansmanı/istatistikler kısmına gidin.

      Sil
  65. Hocam bu merkezi yönetim brüt borcu 670 milyar bunun hepsini mi hazine borçlanmış demek bu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet hepsi Hazine borcudur.

      Sil
    2. hocam bu borca hazine kefaletleri dahil midir?

      Sil
  66. Hocam saygılar.
    Türkiye'de 200 liraya satılan bir Nike spor ayakkabısı tahmini olarak sizce Türkiyede kaça imal ediliyordur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir zamanlar 120 USD'ye satılan Nike ayakkabılar Çin'de 5 USD'ye mal oluyordu ama bugün bu sorunuzun yanıtını bilmiyorum. Tahmin et derseniz muhtemelen 50 TL diye tahmin ederdim.

      Sil
    2. Aahahah 50 lira mı. Tekstil sektörü içerisindeyim sıradan bir ayakkabının maliyeti 10 tl'yi geçmez.

      Sil
  67. Vana gittiniz mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 20 yıl kadar önce gittim sonra bir daha yolum düşmedi.

      Sil
  68. hocam merhabalar. Mühendislik veya Fen bilimleri lisans mezunu olup iktisat hocası olan bir sürü akademisyen var. İktisat lisans eğitimi almadan da sizce iyi bir iktisatçı olmak mümkün mü ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok iyi matematik bilen birisi sonradan iktisat yüksek lisansı ve doktorası yaparsa iktisatçı olabilir. Ama iyi iktisatçı olması tarih, felsefe, psikoloji gibi alanlarda da okumasına ve çalışmasına bağlı. Çünkü iktisat sadece matematikle çözümlenebilecek bir bilim değil.

      Sil
  69. hocam siyasi konularda yorumu pek sevmiyorsunuz ama yinede sormak istiyorum. Sayın Cumhurbşkanımızın sitem ettiği gibi neden herhangi bir ülkeden "geçmiş olsun" mesajı gelmedi? Türkiye de seçimle belirlenen yapının yanındayız diye gelip bir mesaj vermediler?

    - Siz bu durumu nasıl okuyorsunuz?

    Köşe yazarlarını gezerken t24 de şu yazıya denk geldim ama yazının yarısında okumayı kestim. Çünkü "çok/aşırı sert " bir yazıydı. Yinede paylaşayım sizlerle:

    http://m.t24.com.tr/yazarlar/murat-belge/batililar-niye-yanimizda-degil,15153

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım kafaları karışık. Çünkü daha 2 yıl öncesine kadar iktidar bugün tasfiyeye çalıştığı örgütle iç içeydi. Düne kadar göklere çıkarıyor, Türkçe olimpiyatlarında methiyeler düzüyorlardı. O nedenle batılılar bunu bir kardeş kavgası gibi görüyor ve sessiz kalmayı tercih ediyor olabilirler.

      Sil
    2. 2016' dayız yalnız hatırlatayım dedim. 2 değil 3 sene oldu.

      Sil
  70. Hocam bu tcmb net varlıkları nasıl bulunuyor. Doğru mu bilmiyorum merkez bankasi parası olabilir mi bu. Yani toplam pasiften döviz yükümlülüklerini çıkartırsak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merkez Bankası’nın net iç varlıkları (NİV), para tabanından ay sonu cari kurlar ile hesaplanan Net Dış Varlıklar kalemi çıkartılarak hesaplanıyorr. Para tabanı, Merkez Bankası emisyonu artı bankacılık sektörünün Merkez Bankası nezdindeki TL mevduatlarından oluşuyor. Merkez Bankası’nın net dış varlıkları ise, Banka’nın net uluslararası rezervlerinin, orta vadeli döviz kredilerinin (net) ve diğer net dış varlıkların toplamıdır.

      Sil
  71. Hocam hazine borçlarına hazine kefaletleri dahil oluyor mu

    YanıtlaSil
  72. Hocam merhaba.
    S&P'nin not düşürmesiyle ilgili yazınızı yeni okudum 2 soru soracagım.
    A) 1) CDS primini tek büyük uluslararası bir şirket mi yapıyor yoksa farklı şirketler mi yapıyor?2)Kredi derecelendirme kuruluşları da bu işlemi yapıyor mu? 3)Birden fazla şirket yapıyorsa bu CDS işlemini bu şirketler genelde ABD ve AB'de mi toplanıyor? Sayıları ne kadardır tahmini? Türkiye'de de var mı?
    B) Kredi derecelendirme kuruluşları da CDS işlemi yapan şirket gibi prim alıp, alacağın dönüşünün olmaması durumunda zararı yatırımcıya ödüyor mu?
    Çok sağolun Mahfi Hocam yazılarınız çok doyurucu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. (A) (1) CDS primini çok sayıda kuruluş yapıyor. (2) Yapmıyor. (3) Sayılarını bilmiyorum, çeşitli ülkelerde var. Türkiyede yok.
      (B) Kredi derecelendirme kuruluşları derecelendirme yaptıkları ülke veya şirketten komisyon alıyorlar. Herhangi bir dönüşü yok.

      Sil
  73. ak parti kolnde berlinde parti kurup belediye secimlerini kazansa ak partililerin ddiyanet ilseri turk islam birliginin de destegi ile berlinde kolunde cuma namazi kilsa destekler misiniz. Cunku Almanyada cok sayida ak partili var. Ak partinin bence almanyada parti kurmaya baslamasi lazim. Belediylerde kesinlikle baskanlik alir. hem uluslarasi guc olur hem de dunya capinda bir guc kazanir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşamda gerçek yol gösterici bilimdir.

      Sil
    2. Adsız 19:28 gel seni Koln de gençlik kolları başkanı yapalım. Senin gibi gençlerle dünyayı bile ele geçiririz biz. Süper fikir arkadaşım. Hemen bu fikrini mektupla İstanbul il başkanlığına ilet. buralarda harcanma.
      Kendine iyi bak akp'li arkadaş.

      Sil
  74. Hocam merhaba , kpss a grubundan iyi bir puan nasıl alınır sizce , nasıl çalışılmalıdır ? Dershaneye gitmek zorunda mıyız iyi puan almak için ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben sınav kazanmak, not almak için çalışmaya karşıyım. İnsan, öğrenmek, yaşamı anlamak ve analiz etmek için öğrenmeye çalışmalıdır. Sınav ve not işin gerek şartıdır, yeter şartı değil.

      Sil
  75. Hocam ben konudan bağımsız bir soru soracağım. Faiz artarsa yatırımlar azalır teorik olarak.
    Şu an ülkemizde bence bu geçerli değil. Daha önce de demiştiniz faiz harcamalarının şirketlerin toplam masrafları içindeki payı % 4-5. Doların artışı ise çok daha maliyetli. Bizde faiz artarsa dolar değer kaybeder maliyetler düşer ve bu düşüş faiz maliyetini epey geçer. Bunun sonucunda maliyeti düşen firma daha fazla yatırım yapar.
    Bugünkü durumda faiz artışı yatırımı ve büyümeyi artırır diyebilirmiyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer faiz artışı kuru düşürecek ya da kontrol altında tutmaya yarayacaksa aynen dediğiniz sonuç çıkar.

      Sil
    2. Hocam turkiye icin ve ya genel olarak faizler toplam masraflarin ve maliyetlerin sadece %4 ve 5 olusturuyorsa faizlerin maliyetlerdeki orani, kucuk isletmelerde mi daha yuksektir yoksa buyuk sirketlerde mi

      Sil
    3. Yani FED faizi artıracağı için faizi artırmamız kuru pek fazla düşüremez, faiz artırdığımızla mı kalırız diyorsunuz hocam?

      Sil
  76. Turkiye'deki en beğendiğiniz iktisatçılar kimlerdir? Türkiye'de iktisatın piri dediğiniz isimleri sayabilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İktisat denince akla; Korkut Boratav ve Mahfi Eğilmez gelir.

      https://tr.wikipedia.org/wiki/Korkut_Boratav

      Sil
  77. Hocam siradan bir gununuzu anlatabilir misiniz? Kacta yatip kacta uyanirsiniz ve gun icinde neler yaparsiniz. Bu basarili ve caliskan hayati merak ediyoruz da :)

    YanıtlaSil
  78. Yani FED faizi artıracağı için faizi artırmamız kuru pek fazla düşüremez, faiz artırdığımızla mı kalırız diyorsunuz hocam?

    YanıtlaSil
  79. Bir rehber öğretmen olarak ilgili yazılarınızı paylaşıyorum. Bütün iktisat yazan öğrencilerime bloğunuzu okumalarını tavsiye ediyorum.Birikiminize ve paylaşma istekliliğinize hayranım.Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  80. Hocam bu bloğu düzenli takip eden herkesin hayali heralde bir gün sizinle tanışmaktır. Bu nasıl mümkün olur?

    YanıtlaSil
  81. Hocam Prenses Diana cinayetini FETÖ yapmış olabilir mi? Siz o dönemleri yaşadınız daha iyi bilirsiniz.

    YanıtlaSil
  82. Hocam fed faiz artırırsa diyelim MB ne yapmalı sizce ?

    YanıtlaSil
  83. Yaziniz gercekten biz ogrenciler icin guzel bir yol gosterici. Ben Ondokuz Mayis Universitesi iktisat bolumunu bitirdim. Pesinden de ayni universite de yuksek lisansimi baslattim. Ingilizcemi de ilerlettim diger derslerde olan eksiklerimi de. Gercekten cok iyi hocalarimiz vardi; onlarin sayesinde en azindan onemli iktisat hocalarini taniyabildim kitaplarini okuyabildim ( elimden geldigince). Ama lisede ben de caliskan bir ogrenci degildim hatta ufkum oyle dardi ki... Sonuc olarak OMU yu kazanabildim: calismadigim icin. Ancak Universite hayatimda gercekten cok sey ogrendim ve ne kadar kucuk dusundugumu, liseden ne kadar bos ayrildigimi da... Suan ise arada olan acigi ne kadar kapatmaya calissam da kendimi her zaman merkez universitelerinde okuyan ogrencilerden geri goruyorum. Gerek kamu kurumlarinda gerekse akademide uc dort adim sanki onlarin gerisindeyiz...

    YanıtlaSil
  84. Hocam bsmv nedir neden alınır ?

    YanıtlaSil
  85. Hocam şu hususu merak ediyorum. Mesela yunanistan da abd de japonyada milli gelir oranı olarak baya borçlu ama yunanistanin durumu çok kötü. Burada belirleyici olan nedir bu ülkeler kime borçlu alacaklıları kim ve aradaki fark nedir

    YanıtlaSil
  86. hocam merhaba ;
    Mb borç verme faizi azalırsa bankaların maliyeti düşer kredi faizi düşer bu düşüncenin aksi düşüncesi var mıdır ?

    YanıtlaSil
  87. hocam merhaba, özel şirketlerin hazine birimleri ne iş yapar ? yani yapılan iş nedir ve orada çalışacak birinin sahip olması gereken özellikler sizce nelerdir ?

    YanıtlaSil
  88. hocam fed faiz artırımı yaparak küresel krizi nasıl önleyebilir ? ntvradyo da küresel kriz nasıl çıktı sorusuna verdiğiniz cevapta söylemişsiniz ama ben aradaki bağlantıyı kuramadım

    YanıtlaSil
  89. hocam faiz ilüzyonu nedir ?

    YanıtlaSil
  90. hocam ekonomiyi terimleri göstergeleri anlaşılır bir dille ve pratiğini de anlatarak yorumlayan sadece siz ve güngör uras hoca var. İkinizin beraber karşılıklı program yapması hayallerimden biri :)

    YanıtlaSil
  91. hocam sizin bahsettiğiniz ABD, AB, Japonya gibi bilim de sanatta teknoloji eğitim gibi her alanda gelişmiş ülkeler için geçerli. Türkiye de işler hep ters olur. bir bakarsınız alt kademede iyi derece üniversite mezunları üstünüzde ise ya üniversite terk ya da lise yi bile zorla bitirmiş birisi var. Bir tekstil firmasını denetlerken yönetim kurulu başkanı çok tanınmış eğitimli kültürlü biri -adını vermiyecem- genel müdür ise eğitimsiz cahil maganda biri ! bizimle tanışmaya geldi adam masaya tabancasını koyuyor altın kaplamaymış falan. ama adam pazarlamayı çok iyi biliyormuş, rusya da bir sürü mağaza açmış.! sonra tabi şirket iflas etti, edeceği o zamanlardan da belliydi. bu tür örnekler çok ama hocam. O yüzden Türkiye deki şirketlerin ömrü kısa. 2. nesile aktarılan şirket sayısı çok az. dolayısı ile gelişme kalite verimlilik olmuyor. eğitimsiz insanlardan yönetici yapmak patronların egosu ile ilgili de. Bak sıradan insandan ben ne yaptım diyerek egolarını tatmin ediyorlar. tek diyeceğim gençlere naçizane önerim; okuyun çok okuyun çok bilin ama kendi işiniz için bunu yapın. saygılar.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi