Dolar Niçin Düşüyor?

Dolar, istisnai durumdaki ülkeler dışında kalan bütün ülke paralarına karşı değer kaybediyor. Bunun iki temel nedeni var: (1) Trump’ın açıkladığı ama bir türlü uygulamaya koyamadığı önlemlerinden öte iktidarda devam edip edemeyeceğinin yarattığı belirsizlikler. (2) Fed’in faiz artırımları ve bilanço küçültme konusunda biraz da Trump’ın durumuyla bağlantılı olarak net bir görüşe varamamış olması.

Dolar Endeksinin Trump seçimi kazandığından bu yana çizdiği görünüm aşağıdaki grafikte özetleniyor. 


Grafiğe bakılırsa Dolar, Trump, seçimi kazandıktan sonra yükselen ama başkanlık koltuğuna oturduktan sonra inişe geçen bir para birimi görünümü çiziyor.
Dolar, bu değer kaybına karşılık bu haftaya gelinceye kadar TL’ye karşı yılbaşından bu yana artı değerde kalmaya devam etti. Son bir kaç günde görünüm tersine döndü ve TL değer kazanmaya başladı. Bu sürede durumu etkileyecek önemli bir değişiklik olmadığı halde bu değişim niçin ortaya çıktı?

Bunun iki nedeni olduğunu düşünüyorum. İlk olarak Türkiye, kırılgan beşli içinde en yüksek faize sahip ülke olarak öne çıkıyor. Bunu aşağıdaki tablodan görebiliriz (Merkez Bankası faizinin düzeyi piyasa faizinin de belirleyicisi olduğuna göre karşılaştırmayı en iyi bildiğimiz Merkez Bankası faizleriyle yapmamızda bir sakınca olmasa gerek.)

Ülke
MB Faizi
Brezilya
9,25
Endonezya
4,75
Hindistan
6,00
G. Afrika
6,75
Türkiye
11,98

Tablodan görüleceği üzere Türkiye kırılgan beşli içinde en yüksek faize sahip ülke konumunda bulunuyor. Yabancı yatırımcı açısından faizin yüksekliği çekici bir unsur olmakla birlikte risklerin yüksekliği de tam tersine itici bir unsurdur. Yabancı yatırımcı açısından en önemli risk kurların aleyhine çalışması ve faizden kazandığından daha fazlasını kurdan kaybetme olasılığının ortaya çıkmasıdır.

Henüz bu haftaya ilişkin veriler yayınlanmadı ama son günlerde Türkiye’ye yabancı yatırım fonlarının girişinde artış olduğunu düşünüyorum. Bunu gösterge faizdeki değişimden izlemek mümkündür. Aşağıdaki tablo son beş günde gösterge tahvilin (en fazla işlem gören 2 yıllık Devlet tahvili) faizinde (gösterge faiz) değişimi gösteriyor.

Tarih
Gösterge Faiz (%)
15.08
11,78
16.08
11,77
17.08
11,70
18.08
11,69
21.08
11,61

Tablodan görüleceği gibi gösterge faiz 11,78’den yavaş yavaş gerilemiş ve Pazartesi günü yüzde 11,61’e kadar düşmüş bulunuyor (Pazartesi günü Hazine’nin 5 yıllık tahvil ihalesi yaptığını ve oldukça yüksek talep geldiğini hatırlatmakta yarar var.) Tahvil faizi düşüyorsa tahvile talep artmış demektir (tahvil faiziyle tahvil satışı arasındaki ilişki terstir.) Bu bize yabancı fonların Türkiye’ye girdiğini ve döviz kurlarını düşürdüğünü anlatıyor.

Türkiye’de faizler uzunca bir süreden beri yüksek olduğuna göre niçin bu dönemde Türkiye’ye döviz girişi artıyor? Bunun da yanıtı 10 günlük bayram tatilinde yatıyor. Türkiye, kurban bayramı vesilesiyle 10 günlük bir tatile girecek. Her ne kadar TL, dış piyasalarda işlem görmeye devam edecek olsa da hacim sınırlı olacağı için kurda muhtemelen büyük oynamalar olmayacak. Yani TL, 10 gün boyunca sabit kalmasa bile önemli bir hareket görmeyecek. Dolayısıyla bu 10 günlük süre içinde parasını buraya getirip faize yatıran yabancı yatırımcı yüksek faizden yararlanırken önemli bir kur sürpriziyle karşılaşmayacak. Bu durumda yabancı yatırımcı için parasını bu sürede park edebileceği ideal yatırım ülkesi Türkiye olarak görünüyor. Döviz geliyor, kur düşüyor. Bir başka neden de uzun tatil nedeniyle TL ihtiyacı olanların ellerindeki dövizi bozdurarak TL’ye geçiyor olması. Böylece piyasada dövizi bollaştıran bir katkı da yerleşiklerden geliyor.

Yorumlar

  1. Hocam euronun durumu ne olur 4.10 seviyelerinin altına inmez mi artık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugünkü kaotik ortamda kur tahmini yapmak mümkün değil.

      Sil
    2. Hocam geçen aylarda yatırımcıların politika faizine baktığını söylediniz ve Merkez Bankası'nın örtük uygulamasını eleştirdiniz. Ancak şimdi hipotezinizi doğrulamak için eleştirdiğiniz faiz oranlarını kullanıyorsunuz.

      Sil
    3. Burada kullandığı faiz oranlari yurt dışından para geldiğini gostermeye yetiyor. Hocamın eleştirdiği TL'nin ortalama faizini gostermek acisinsan bunun yetersiz olmasi.

      Sil
  2. Hocam,merkez bankası başkanı olarak seçildiğinizi varsayın. Ülke ekonomisi çok kötü durumda. İlk iş olarak ne yaparsınız diye sorulmuştu maliye bakanlığı mülakatında. İlk iş sizce ne olmalı? Yoruma açık bir soru ama ilk iş diye sorulunca insan tereddüt ediyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz ne cevap verdiniz hocam

      Sil
    2. Mevcut MB yasası çerçevesinde MB Başkanının amaç seçimi yapma hakkı yok. Yasa MB'nin tek görevi fiyat istikrarını sağlamak diyor. Bu durumda MB Başkanı çaresiz enflasyonu düşürmeye çalışacak. O nedenle de faizi bu düzeyde tutması gerekiyorsa artırması lazım.

      Sil
  3. hocam memur zamlarını nasıl değerlendiriyorsunuz hem maliye açısından hem memurlar açısından cevaplarsanız sevinirim... iyi günler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk yarı için % 4, ikinci yarı için yüzde 3,5 yıllık ortalama olarak yüzde 5,8 yapar. Son derecede düşük bir artış.

      Sil
    2. yani hükümet maliye açısından doğru yapmıştır diyebiliriz ama diğer yandan memurunun hakkını yemiştir de diyebiliriz teşekkürler hocam

      Sil
    3. Sayın Hocam,

      Ortalama hesabınızın adil ve makul olmadığını düşünüyorum. Bu sene Aralık'ta 100 TL alan memur gelecek sene Aralıkta yaklaşık 108 TL alacak. Bu enflasyon ortamında %8 az diyebilirsiniz, ancak ortalama şeklindeki bakış açınıza ben katılamıyorum.

      Bilgilernize sunarım.

      Saygılar

      Sil
    4. Sn. Eğilmez;
      100 TL Ar.'17 de alan kişi ilk 6 ay için 4% zam alırsa 104 TL ve 2. 6 ay için de 3.5% zam aldığında ise bileşik anlamda son 6 ay 107.64 TL alır. Ortalaması 105.82 TL olur ancak artış için 5.82% diyemeyiz. Zira 100 TL Ar.'17 kapanış ücreti. Elma vs. elma yapmamız, bunun için de 105.82 TL yi 100 TL ile değil, bir önceki senenin ortalamasıyla karşılaştırmalıyız. YoY bakıldığında 100 vs. 107.64 oluyor (7.64 % ortalama artış)

      Sil
    5. (1269,84-1200)/1200*100=5,82. Enflasyon yaklaşık 9,80.Başbakan "memuru enflasyona ezdirmeyeceğiz" bla bla.

      Sil
    6. YoY 7,64 oluyor da senin 2017'de cebine girecek para 5,82 oluyor.

      Sil
  4. Hocam kalıcı bir durum yok ortada. Sonuçta bizi kullanıyor sistem. Bu işin sonu ne olacak? 2023 yılı Türkiyesi hedefi tutacakmı? Yoksa 2023 de çökmüş bir Türkiyemi olacak. İnanın yaşıtlarım, yakın çevrem evlenip çoluk çocuğa katılmaktan korkuyor. Saygılar hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende şu tribi anlayamıyorum 94 2001 krizini görmüş olan anne babalarınız sizi yapmış siz de devam edin işte :D

      Sil
    2. Yaşam korkular üzerine kurulmaz.

      Sil
    3. Hoca haklı ,gelecek korku üzerine değil umut ve akılla soslandırılmış bir yaşam üzerine kurulur.Her zorluk satranç oynar gibi yönetilirse oyunun sonu mat olmasa bile kesinlikle şahmat olmaz.

      Sil
    4. valla hocam yaşam korkular üzerine kurulmaz da böyle bir ülkede maalesef birçok konuda korkularla yaşamaktayız yıllardır. 41 yaşındayım bekarım ve evlenmeyi de düşünmüyorum. hem 2 yıl ön lisans hem de dikey geçişle de ekstra 3 yıl işletme eğitimi aldım fakat 9 yıldır özel güvenlik işini yapıyorum. dayımız olmadığı için kpss de 4 defa atamam yapılmadı hepsinde sınavı kazanmış olmama rağmen. gerçi benden daha yüksek alan bir arkadaşım da atanmadı 85 almıştı.

      Sil
    5. Türkiye'nin 2023 hedefi olması için öncelikle bir politikası olması gerekir. Siz Ülke politikası diye bir uygulamanın olduğuna inanırmısınız? Türkiye günü birlik yaşıyor.

      Sil
  5. Selamlar,saygılar,sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Hocam kur 10 gün stabil diye tahvile girer mi sıcak para

    YanıtlaSil
  7. hocam almanya ile olan ilişkiler sonucunda bu yabancı yatırımcı sanırsam orta doğudandır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faizi yüksek riski düşük bulan herkes olabilir. Alman da olabilir. Sonuçta çok net bir kazanç var.

      Sil
  8. Şu doları moları bir kenara bırakın da şuna cevap verin hele.

    Nouriel Roubini de ekonomist, Mahfi Eğilmez de ekonomist.

    Nouriel'in çok parası var, Mahfi'nin çok parası yok.

    Niye böyle?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birçok nedeni olabilir ama galiba en önemli nedeni Mahfi'nin burada size bedavadan bir şeyler öğretmeye çalışmasına karşılık Roubini'nin bu tür yazılarını parası olanlara satması.

      Sil
    2. Mahfi hocam aklınıza ve emeğinize sağlık. Sayenizde kapasitemizce nasipleniyoruz yazılarinizdan.

      Sil
    3. Simdi Bill Gates in cok parasi var diye en iyi ekonomist mi diyecegiz:))))

      Sil
    4. Hocam Rubini cevabınız süper kapak :)))) Dikkatle takip ediyorum sizi sağlıkla uzun ömür diliyorum

      Sil
    5. İnsan böyle bir yorum yapmaya utanır. Mahfi Hoca'nın bu sayfası bilgi hazinesidir. Bunu oluşturan insana teşekkür edeceğinize, gelmiş edepsizlik yapıyorsunuz. Pes doğrusu.

      Sil
    6. Bu yorumu kötü niyetle yapmamış olabilir. Belki parasız olarak bu blogla uğraştığım için bana acımıştır.

      Sil
    7. Hocam Yazilariniz için teşekkürler. Ekonomik konulara objektif yorum yapabilen az sayıda ekonomist kaldı...

      Sil
    8. İnsanoğlu acayip varlık, ulaşıp soru sorup cevap alabildiği için birini diğerinden daha fakir daha bilgisiz vs. vs. görebiliyor, ulaşılamayan yada ulaşılamıyormuş gibi davranan [sorulara cevap vermezseniz side ulaşılmaz oluyorsunuz aslında :)] insanlar daha matah görünüyor...

      Ülkemizin belkide dünyanın en büyük sorunu CEHALET... Cahil insanların algılarıyla hamur gibi oynamak ve istediğin yere sevk etmek mümkün. Şu gördüğümüz fraktalın en küçük parçası ve bu parçalar birleşerek bütünü oluşturuyor, Dev algı hamuru...

      Oyna oynayabildiğin kadar...

      Sil
    9. 17.19 cik git bu sayfadan! Terbiyesiz.

      Sil
    10. 08.22 sizin zamaniniz bol olabilir hizmet sektorunu isteyen insanlar gk gy cozuyor ama iibf icin ne cozmeniz gerektigini bilmiyorsaniz ogrenin. Fraktalinin en kucuk parcasini gormeye butadan baslayabilirsiniz. Vakto bol insanin baska ne isi olur bilmiyorum.

      Sil
    11. 16:20 arkadaşım ne demek istediğini gerçekten anlayamadım? iibf için ne çözmem gerektiğini, neden öğrenmem gerektiğini de anlayamadım :) hizmet sektörü nereden çıktı ? Benim zamanımın bol olduğunu nasıl tespit ettiniz?

      Sil
    12. Hocam;
      Süper yanıt :) Çok eski zamanlarda bir Eko Diyalog programında Asaf Savaş Akat, Deniz Gökçe, Taner Berksoy ve sizin olduğunuz bir programda (her hafta biriniz mderatör oluyordunuz) o hafta siz moderatördünüz. Asaf Savaş Akat'a dönüp "hem Asaf, hem Savaş, hem de Akat aynı fikirde mi ?" diye sormuştunuz, birden o aklıma geldi...
      Selamlar, sevgiler...

      Sil
    13. Hocam, anlayabileceğimiz şekilde verdiğiniz çok kıymetli bilgiler için kendim ve Türk halkı adına çok teşekkür ederim,

      Saygılarımla

      Sil
  9. ya hocam amma da laf kalabalığı yapmışsınız. kısaca, dünyaya egemen gücün NYSE ve Goldman Sach ın 20mayıstan sonra ki USD Sell (satış) kararıyla dolar düşüşe geçmiştir. çünkü emir büyğk yerden.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte bu. Arkadaş çözmüş meseleyi.

      Sil
    2. ellerinizden öperim hocam. saygılar ...

      Sil
  10. Yüksek faiz düşük kur. Ucuz ithal malı, artan vergi geliri, yabancı spekülatörler için bulunmaz faiz, Herkes mutlu. Ama "i have a bad feeling about this"

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşük kurdan nasıl da kötü etkilendiğimizi aldığımız devasa sayılarda ki ithal mallara bakarak anlayabiliriz. Fırlak cari açığı daha da artırmamak için reklamsız tv bulalım diyorum.

      Sil
  11. Yazılarınızı büyük bir beğeni ve iştahla okuyorum. Tıp, İktisat ve Hukuk fakültesi mezunu bir kronik öğrenci olarak öğrenciniz olmayı çok isterdim
    Dr. Oktay Tolga Büyükhilal

    YanıtlaSil
  12. Hocam memur maaş artışı özel sektörü nasıl etkiler dersiniz , şirketler bunu örnek alıp maaş artışlarını aynı oranlarda mı yapar ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşçi sendikaları memur sendikasına pek benzemez.

      Sil
  13. Hocam altın ne olur dersiniz ??

    YanıtlaSil
  14. Hocam bu kadar yüksek duş borç ve cari açıkla çoktan iflas bayrağını çekmemiz gerekmez miydi ?ne kadar gidebilirki bu durum.

    YanıtlaSil
  15. Acilen enerji sorununu çözmemiz ve yüksek teknoloji ürün ihracatını artırmamız lazim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam şark mantığı bir yorum. Acil şey kaza veya felaket durumunda mevzu olur. Oysa yüksek teknoloji ve enerji politikaları uzun vadede çözülür....

      Sil
    2. Senin hayatında uzun olan zaman kavramı devletlerin hayatında kısa bir dönemi kapsar.10 yıl içinde dunyanin gelişmiş ekonomilerinin endüstri 4.0 a geçmesi bekleniyor.kaybedecek 1 dk kalmadı.sen uyumaya devam et.

      Sil
    3. Turgut bey size katılıyorum. Bir kardeşimiz elindeki dünya kütüphanesiyle aklında olmayan bilgilerle burayı istila ettiğini sanıyor fakat durumun vehametine ulaşamamış. Projektör yaksanız projektörün fişini çekecek insanlar var. Bu toplumu muzun her yerinde olduğu için ülke bu durumda diyebiliriz. Hayırlısı diyeceğiz yapacak çok da bir şey yok.

      Sil
    4. Bence biz tarım sanayi üzerine yogunlasalim. Uzun vadede 4.0 gelirse sayet acliktan biz de etkilenmeyelim. Araba telefon uretecez dersek kendimizi kandiririz. Insanlik acliktan kirilirsa biz de onlara pasta segil ekmek veririz.

      Sil
    5. Özür dilerim. Yanlış yorum yazan benim. Sözlerimi geri aldım Turgut bey

      Sil
    6. Barro ne uzatıyorsun.ozur diledik daha ne istiyorsun???

      Sil
    7. Biraz gerçekleri görün. Sol vastus medialis sağ vastus medialisten 6 ay geride diye bir şey dediğimde ne anlıyorsanız onu diyorum.

      Sil
  16. doların düşük kalmasının nedeni 1- Türkiye'de yüksek risk-yüksek kazanç iklimi var. 2- abd ekonomisinde istenilen seviyede enflasyonist baskı oluşmadı dolayısıyla dolar faizi hala düşük durumda.3- bence birileri yakında finansal piyasalarda fırtınaların kopacağını görüyor ve doları aşağı yönlü manipüle ediyor çünkü piyasadan çıkacağı zaman ucuzdan dolar toplamak istiyor. muhtemelen bist ten çıkıp dolara saldıralar olacaktır.ne kadar ucuzlarsa dolar o kadar çok satın alacaklardır. doların düşüşte olmasını olumlu görmüyorum.5-dolar endeksi zaten düşük değerlerde salınmaktadır. ve risk iştahı halen yüksek seyrediyor piyasa aktörlerinin. ancak sonbaharla başlayıp yıl sonuna doğru belirgin ve ters yönlü piyasa hareketleri de görülebilir.

    YanıtlaSil
  17. Dolar 3,90'ı geçip 4'lere doğru yol aldığında dolara jöleli bir müdahale yapılıp düşürüldüğü söyleniyordu. O zaman söylenenler doğru muydu bilmiyorum ama gördüğüm kadarı ile bugün etkili ve yetkililer her türlü olanağı kullanıp doları 3,50 üzerinde tutmaya çalışıyorlar zira şu bir gerçek ki borsa artık doyum noktasına (ve daha önce verilen 110-120 bin hedefine) ulaştı. Yabancı yatırımcı çıkabilmek için fırsat kolluyor. O fırsat ise dolarda 3.10-3.20 aralığı. Dolar o seviyelere inmeli ki 3,80'lerden dolarını bozdurup TL piyasalara girenler dişe dokunur paralar kazansınlar, 7-8 aylık çabalarına değsin. Biraz daha inse daha da iyi olur tabii ki. Sonra hep beraber 4,5 yolculuğuna çıkacağız. Elbette bu arada Trump görevden alınacak, doların ve dolar endeksinin düşüşünü bununla izah edeceğiz, sonra Trump'ın yerine piyasaların sevdiği birileri atanıp DXY 100'ü aşınca da doların yükselişini buna bağlayacağız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Çok güzel izah etmişsiniz durumu. Borsa 110.000 çok yüksek yılbaşında alanlar neredeyse tl bazında %50 kar etti, heleki yabancı yılbaşında usd bozup hisse senedine girdiyse kar muazzam boyutlarda olmalı

      Sil
  18. Hocam, enflasyon düşüş trendine girerse, sene sonuna doğru tek hanelere düşerse, faizler düşer mi? Düşerse devlet tahvili mantıklı bir yatırım olur mu? Faizlerin düşmesi doları tetikler mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşer. Düşerse tahvil faizi kazancı da düşer.

      Sil
    2. Hocam sizce bir ülkenin 10 yıllık tahvil faizi mi ele alınmalı yoksa merkez bankası faizi mi ve yahut eksilwrde olan negatif mevduat faizi mi ele alınmalı o ülkeyle ilgili reel faiz hesaplama si yaparken.

      İkinci sorum on yıllık tahvil faizleri merkez bankası faiz indirdikce inme potansiyeli korealasyoni var mıdır.

      Saygilarimla

      Sil
  19. Mahfi Bey iyi aksamlar,

    Yazilarinizi uzun suredir takip ediyorum ve bir sorum olacak. Amerika'da yasadigim sure icerisinde Meetup olarak adlandirilan (farkli organizasyonlarda olabilir fakat bu cok yaygin) ortak ilgi alanlarina sahip insanlarin paylasim ve ogretim amacli biraraya geldikleri etkinliklere katildim. Turkiye'de boyle bir organizasyon dusunur musunuz? Sahsen finans uzerinde konusmak ,okumak bana keyif veriyor; bir hobi gibi.

    Saygilar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginiz için teşekkür ederim ama ne yazık ki zaman sorunlarım var. Bütün fazla zamanımı bu genel ve herkese açık forum niteliğindeki bloga ayırıyorum.

      Sil
  20. Sn 20:03 peki ne olur bu dollares 3 mu 4 5 mu kaç olur?

    YanıtlaSil
  21. Hocam ben hesaplıyamadım ama 10 günlük faiz getirisi çok az gibi geldi bana siz hesaplarsanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paranızın miktarını söylerseniz hesaplarım. Mesela 100 milyon Dolar getiriyorsanız yaklaşık 1,5 milyon dolar kazanırsınız 10 günde.

      Sil
    2. 10 güne %1.5 faiz diyorsunuz ?

      Sil
    3. Yanlış hesap.
      1 USD = 3,5 (10 gün boyunca değişmiyor)
      Faiz net % 10 (yıllık)
      100.000.000 x 3,5 = 350.000.000 x 0,10 = 35.000.000 / 360 x 10 = 972.222 TL / 3,5 = 277.777 USD

      Sil
  22. Hocam güzel para

    YanıtlaSil
  23. hocam cahilligimi bagislayin ama bir aylik faizi (%1,5) on gunde nasil kazanacak bu yatirimci

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocaya soracağınıza bir bankaya gidip "100 milyon dolarımı 10 günlüğüne sizde tutmak istiyorum" derseniz nasıl olduğunu öğrenirsiniz. İnandırıcı olursanız tabii :))

      Sil
  24. Mahfi bey

    Ben yaşlı biriyim. Yaşlı olabilirim ama hafızam kuvvetlidir.

    1882'de doğdum. Güvenlik gerekçesiyle ismimi size veremiyorum, bilirsiniz, medya kuklasına dönüşmek saniyeler sürmez.

    John Maynard Keynes'le pek çok kez görüşme imkânım oldu.

    Şunu ısrarla söylerdi: "Faiz sebep, enflasyon sonuçtur."

    Bilginize sunarım.

    İyi akşamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keynes muhtemelen Türk olduğunuzu bildiği için sizinle dalga geçmiştir.

      Sil
    2. adsız 22:11 iktisat bilginiz ne derece kötüyse hafızanız da bir o kadar kötü bence. en basitinden '' bir ülkenin tasarrufları bol ise faiz düşük olur;bir ülkenin tasarrufları kıt ise bizim tasarruflarımız kıttır, bizde faiz yüksek olur'' . kısacası faiz sebep değil tamamen sonuçtur. zaten dış dünyanın tasarruflarını ekonomimize çekebilmek için yüksek reel faiz veriyoruz. enflasyon ise sebeptir. çünkü enflasyon demek paranın amortismanı yani reel değerinin aşınımı demektir. bu durumda bu aşınımı dengelemenin bir yolu da faizdir. tasarruf sahiplerinin tasarruflarının enflasyonun aşındırıcı etkisinden korunması için faiz aracı kullanılır. yani enflasyon sebep; faiz ise sonuçtur.

      Sil
    3. İyi niyet suistimal nasıl edilir acaba çok bilmiş adsız 22:11 bunu göstermiş oldunuz. Hoca size cevap bile veriyor utanmadan yazıyorsunuz. Yüz yüze olsa konusamayacaginiz şeyleri adsız bile olsa yazmayın yazık cok yazık.

      Sil
    4. Adsiz 22:57, yuksek reel faiz vermiyoruz. Yazida da anlatilmak istenen zaten ekonomideki bu olumlu durumun dis dunya icin bir sey ifade etmedigi, reel faizle degil nominal faizle ilgilendigi onermesi.

      Onun bunun bilgisini elestireceginize, kolay kolay cevaplanamayacak konularda kesin hukumlu konusmamaya gayret edin. Okudugunuzu daha iyi anlamaya calisin.

      Sil
  25. Sayın Hocam, sitenizle ilgili naçizane bir önerim olacak. Sanırım blogunuzun trafiği giderek artıyor, yazılarınızın altı çoğu da yazı konusuyla ilgili olmayan tartışmalarla dolup taşıyor. Sitenize ayrı bir forum bölümü açsanız (veya daha iyisi yazılanların puanlanabildiği reddit benzeri bir şey de olabilir), tartışmalar burada dönse bizler için daha kolay ve faydalı olur, mevcut durumda eski yorumlar siz yeni yazı yazdıkça okunmuyor, aynı sorular ve cevaplar dönüp duruyor, bunların ayrı başlıkları olursa erişim kolaylaşır herkes rahat eder. Ayrıca siteye azıcık reklam alıp bir de editör tutsanız hem siteyi çekip çevirir hem de size daha çok zaman kalır. Muhtemelen bunları düşünmüşsünüzdür, ben yine de tekrar hatırınıza getireyim dedim. Son olarak bu karşılıksız ve güzel hizmetiniz için tekrar teşekkürler, saçma yorumlar sizi üzmesin, vatana millete böyle faydalı olunur. Sizin gibi bin kişi olsa cehaletin beli kırılır bu ülkede.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arkadaşa katılıyorum.Aynen söylediği gibi oluyor...

      Sil
    2. Öneri için çok teşekkür ederim, bunu nasıl yaparım bir düşüneceğim.

      Sil
    3. Bence düşünmeyin Mahfi Bey. En az yazılarınız kadar buradaki bazı yorumlardan faydalanıyorum. yazıyı ve forumu ayırırsanız bu dinamiği kaybederiz.

      Sil
  26. Hocam, finansal okur yazarlığa katkılarınızdan dolayı çok teşekkür ederim. Yazılarınızı ders niyetine okuyup, faydalanmaya çalışıyorum.

    YanıtlaSil
  27. Hocam bu hesapta bir yanlislik olmasin? Faizi yillik kactan hesapladiniz?

    YanıtlaSil
  28. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  29. Hocam belki cok temel bir soru olacak fakat 10 gunluk surede yabanci yatirimci istedigini aldigi durumda 1- kimden almis olacak yani aslinda kimin cebinden eksilmis oluyor? 2- 10 gun sonra parayi cektiklerinde dolar geri yukselir anlamina gelir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1- Bu parayı tabii ki sizden benden kazanmış olacak.
      2- Bayram sonrası Dolarda yeniden yükseliş olabilir. Bu biraz da Fed, Trump ve Draghi'ye bağlı olacak.

      Sil
  30. Mahfi Hocam saygılar...
    Şimdi yazınızdan ben cahilane şu çıkartımı yaptım. Şimdi 3.50 den dolar alırsam, Bayram tatilinden sonra yabancı yatırmcının faizden parasını çekmesiyle doları aldığım fiyattan dah iyi bir fiyata satarım?! Yanlış mı yorumlamışım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kimseye bu tür tavsiyelerde bulunmuyorum. Ama bizde bayram olmakla birlikte dışarıda tatil yok. Yani Trump boş durmayacak.

      Sil
  31. Hocam sizin kitaplarınızı ve yazılarınızı bir fizikçi olarak inceliyorum. Verisiz yorum yapmayan rasyonel yorumlarınızı çok takdir ediyorum. Unutmadan, hadsiz yorumlara verdiğiniz akılcıl karşılıklarınız hedefi bulan cevaplar. Katkılarınızdan dolayı çok teşekkür ederim. Saygılarımla

    YanıtlaSil
  32. Hocam, kalp cerrahisi asistanı olan oğlum da sizi keyifle okuyor. Bazen de yanlış meslek mi seçtim acaba diye hayıflanıyor... Sağolun iyi ki varsınız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Cerrahi müthiş bir meslek, kalp cerrahisi ise olağanüstü bilgi ve yetenek gerektiren bir meslek. Asla yanlış değildir.

      Sil
    2. Yanlış meslek seçmemiş, yanlış ülke seçmiş. Bu ülkede mesleğini icra edemez duruma getirilen emekli bir cerrah olarak oğlunuza tavsiyem, bulduğu ilk fırsatta insana değer verilen bir ülkeye transfer olsun. Bizlerin yaptığı gibi romantik romantik "ülkeme nasıl faydalı olabilirim" saçmalıklarına hiç bulaşmasın.

      Sil
    3. Sayın emekli Kalp Cerrahı
      Emeğinizle sağlığına kavuşturduğunuz tüm hastalarınız adına, size binlerce kez teşekkür ediyorum.

      Sil
    4. Sayın Adsız 15:36

      İnce düşünceniz için ben size teşekkür ederim. Emekli cerrahım ama kalp cerrahı değilim, düzeltmek istedim.

      Sil
  33. Bir önceki yorumuma ek olarak bu ülkede üretmeden, entellektüel ve parasal açıdan zengin olma hayalini anlamak mümkün değil. İktisada merak salan insanların kolay, sihirli methodlar arama hayali sadece kısa süreli fantazilerdir. Bazı kimselerin olumlu yatırım hareketleri yapmış olması sayısal loto kazanma şansından hallicedir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız ama bu hayal sadece buralara özgü değil, bütün insanlarda var. Bizim buralarda mucizeye inanç biraz daha fazla olduğu için dikkat çekiyor galiba.

      Sil
  34. Hocam elinize sağlık gene aydınlatıcı bir yazı olmuş. Ben ülkemizdeki işlemeyen bir mekanizmadan denetleme mekanizmamız ile ilgili bir yazı bekliyorum sizden. Örneğin yollarda hiç trafik polisi yok mesela bunları denetleyen kim gibi ? Saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolun. Bu konuda bir yazı düşünüyorum.

      Sil
    2. Aslında devlet kurumlarının yanında STK'ların da denetleme görevi üstlenmesi gerekir. Yani temiz toplum insiyatifi, yolsuzlukla mücadele platformu gibi sivil bağımsız dernekler kurup vergilerimizin hesabını sormalıyız. Lakin, bu devirde böyle bir oluşum anca tutuklanmaya davetiye çıkarmak olur :(
      Bence işe yine eğitimden başlamak lazım. Hocam, Mahfi Eğilmez Eğitim Kurumları projenizi ne zaman hayata geçireceksiniz?

      Sil
    3. 5 yıldır bu blog aracılığıyla zaten hayata geçirdiğimi düşünüyorum.

      Sil
  35. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  36. Dolların durumu özellikle şuan için işlem hacminin düşük oluşu fiyatlanmanın kalıcı olmadığının hareketin tersine döneceğinin bir işareti değil midir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle görünüyor ama ortada bir Trump faktörü var ki ölçmenin, tartmanın imkanı yok.

      Sil
  37. Dolar başımı devam etmeli

    YanıtlaSil
  38. Hocam usd kurundaki gerileme ile bist100 endeksinde gerilemenin aynı dönemde görülme ihtimali sizce nedir? Korelasyon genelde terstir bu ikisinde ama ?? Kafamı çok kurcalıyor nasıl olabilir bu durum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tür korelasyonların normal zamanların ilişkilerini yansıtır. Şokların, müdahalelerin yoğunlaştığı dönemlerde bu ilişkiler kopar. Son bir kaç yıldır bu ilişkilerin koptuğu, normal koşullara göre tanımlamadığı bir dönemden geçiyoruz. O nedenle bazen borsa faizle birlikte yükseliyor bazen dolar da katılıyor üçü birden yükseliyor.
      Bazı yorumcular bunun yeni normal olduğunu söylüyor. Oysa bu sadece anormal. Anormal koşullar düzelip de normale dönüldüğünde eski normal ilişkiler de yeniden ortaya çıkacak.

      Sil
  39. Sayın hocam saygılarımla eğer düşüncem yanlışsa maruz görün.
    Verdiğiniz hipotez dolar kurundaki aşağı yönlü çekilmelere destekliyor yalnız bugün gerçekleşecek olan Jackson hole konferansındaki gerçekleşecek olan ecb and fed başkanlarının konuşmaları ne derece etkili olabilecektir.Eğer fed bilanço küçültmesi ve faiz arttırım sinyalleri verirse ülkeye giriş yapan yatırımcı risk iştahı ile çıkış yapabilirmi saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunlar oldukça etkili olabilecek gelişmeler. Ne var ki Fed, faiz artırımı ya da bilanço küçültme işareti verse bile bu hemen olacak şey değil. Etkisi mutlaka olacaktır ama zaman içinde.

      Sil
  40. Hocam elinize, beyninize, emeğinize sağlık. Keşke siyaset karanlık bir yer olmasaydı da sizi güzel bir hükümetin Ekonomi Bakanı olarak görebilseydik... İyi ki varsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, ben yerimden çok memnunum. Oralarda bu kadar rahat ve yararlı olamazdım.

      Sil
  41. Hocam yazinizda cok net olarak izah ettiginiz uzere Tl Guclenmesinin ekonomik faaliyetlere degil finansal faaliyetlere bagli oldugu gerveginden yola cikarak;dunyanin en yuksek faizine bahce hortumu ile gelen kaynar derecedeki para kurun yukselme egilimine girmesi endisesi ile itfaiye hortumu ile geri donerse sonuc ne olur ?

    YanıtlaSil
  42. Hocam yorumlarınızdan anladığım kadarıyla bizden bir şey olmaz yine borç çevirmeye devam edelim diyorsunuz. Birleşmiş Milletler de çevirme işine sıcak bakarlar umarım.

    YanıtlaSil
  43. Sayın Eğilmez, yazınızda doların neden düştüğünü izah ediyorsunuz, ancak özel bankaların doların faizini arttırdığından hiç bahsetmiyorsunuz. Dolar neden düşüyor? Cevabı şu an çok basit; geçen ay 35 günlük doların faizi %1,95 idi. Bu ay doların faizi 35 günlük %3,40. DOLAR FAİZİNE NEREDEYSE %80 ZAM YAPILDI. TÜRKİYE'YE DOLAR YAĞIYOR. DÜNYANIN NERESİNDE DOLARA %3,40 FAİZ VERİLİYOR?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bencede. Fakat hocamiz bayrama bağladı. Ben size katılıyorum

      Sil
    2. Dolar faizi aylar önce yükseldi. Oysa Dolar/TL son bir haftadır düşüyor.

      Sil
  44. Mahfi hocam cevablariniz harika. Para bisekilde kazaniliyor, oysaki saygi kazanmak emek istiyor. Cabaniza, paylasimlariniza, emeginize tesekkur ederim kendi adima. Saygilar.

    YanıtlaSil
  45. Merhaba Hocam,

    Öncelikle saygılarımı sunarım.
    Eylül - Aralık dönemi için bir sepet oluşturmak istiyorum.

    USD % 25
    Borsa % 25
    Faiz % 50

    Düşünceniz nasıl olur ?


    Teşekkürler,

    YanıtlaSil
  46. Bu kadar kısa süreli ise borsadan uzak durunuz. 3 veya 5 sene için olursa portföyünüze dahil etmeniz daha mantıklı.

    YanıtlaSil
  47. Hocam, bilanço küçültmesi tartışmaları sürüyor demişsiniz. Fed çözüme kavuşturmadı mı bunu, sene itibariyle belirledi ne kadar küçülteceğini,siz de bir yazınızda paylaşmıştınız.
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yöntem belli ama ne zaman başlayacağı belli değil.

      Sil
  48. Hocam 2.ci KGF için ne düşünüyorsunuz? Birde biz neden FED gibi bankalardaki varlıkları toplayarak bankalara para enjeksiyon edemiyoruz? Bankalarda o kadar varlık kağıdı olmadığı için mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açılarak büyümeye başladık yine. İyi tarafı da var sıkıntılı tarafı da. Çünkü bizde enflasyon yüzde 10, ABD'de o dönemde yüzde 0,5 idi.

      Sil
  49. Sayın Mahfi bey yazılarınızdan çok faydalanıyorum. İliminize bereket.

    YanıtlaSil
  50. İyi günler hocam,
    1- Dünya çapında bir krizin habercisinin 10 yıllık ABD tahvillerinin yükselmesi olduğu söyleniyor. Katılır mısınız? Böyle bir şey olursa dünya ve Türk piyasalarında nasıl para hareketleri beklenir ki kriz oluştursun?
    2- Fed'in bütçe azaltması ile 2 senede 2.5 trilyon $ ın sahadan yavaş yavaş çekilmesi TR için neden bu kadar mühim? Ülkemize gelen sıcak para miktarı dünya piyasalarındaki bol likiditenin içinde okyanusta damla kadar? Artık gelmeyeceğimi düşünülüyor yoksa gene aynı miktarda gelebilecek para var ama maliyeti daha da artacak diye korkuluyor? Bence 2.cisi geçerli. Bunun sonucu bi
    ze enflasyonun düşmek yerine daha da artacağı riskinden başka bir netice doğurur mu?
    3- Tr'ye sıcak para gelmesi (Tahmini sayısal olarak) hangi risk seviyesinde kesilir. Mesela bütçe açığı GSYH'nin %200ü olursa para akışı kesilir mi yoksa sadece maliyet mi artar? Birkaç parametre verebilir misiniz para akışının durmasına sebep olabilecek?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1- Tek göstergeye bakmak doğru değil ama o da bir sinyal tabii.
      2- 2 sene değil 5 senede çekecek 2,5 trilyon Doları. Çünkü bu çekilen paralar bizim buralardan çıkıp gidecek.
      3- CDS primlerine bakın. Hızla yükselirse TR'ye para girişi aksayabilir. İyice artarsa kesilebilir.

      Sil
  51. Asgari ücret düşünülse 5 yıl içinde sabit tutulsa ak parti istikrarı ile ekonomide yeni önlemlerle birlikte ihracatta patlama yapabilir miyiz??

    Not bu arada asgari ücretle çalışıyorum.asgari ücretin biraz dusurulup 5 yıl boyunca sabit kalmasının ekonomik istikrara katkısı olduğunu düşünenlerdenim çünkü düşen asgari ücretle beş yıl zam yapılmayacak olması işsizliğin ülkede bitirir ayrıca kayitdusilugi da engeller cari açtığımızda engellenir.
    Kısaca ekonomide istikrar sağlanır.


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Issizligi onleyebilir ama cari acok icin bir sey diyemem.

      Sil
    2. Asgari ücretin düşürülmesi sosyal sıkıntılar yaratır. Risk iyice artar.

      Sil
    3. Bugun 750 TL aldigini dusun(2012 yaklasik net asgari ucret) asgari ucretin sabit kalmasi belki enflasyonu bir nebze olsun baskilar ancak bugun piyasada bircok metaryalin fiyati global borsalarda belirleniyor. Isgucu fiyati dusuk oldugu icin belki yatirimlar artar ancak Bagladesh tarzi yasam surersin diye dusunuyorum.

      Sil
  52. Hocam şimdi doların düşmesi için yukarida saydığınız nedenler yeterli diyorsunuz.. peki bayramdan sonra da düşmeye devam ederse bunu nasıl açıklayabilirsinoz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben Doların düşmesi için şu veya bu yeterli demiyorum sadece Doların düşüşünün arkasındaki nedenleri söylüyorum. Bayramdan sonraki koşullar neyi gösterecek ona bakmamız lazım.

      Sil
  53. Hocam selamlar. Naci Ağbal "KDV yatırımcılar üzerinde yük oluyor" açıklaması yaptı. KDV hem yurtiçinden hem de ithalattan alınıyor ve tamamı tüketiciye yansıtılmıyor mu zaten neden yatırımcılar üzerinde yük olsun? Gümrük vergisi dese belki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. KDV malın maliyetini artırdığı için öyle söylemiştir.

      Sil
  54. Sene basinda dolar yorumlari dort donuyordu, sekiz atiyordu. Simdi 'yabanciya satis firsati' veriyormus. Yani insanlara da hak veriyorum, diyecegim ki madem her attiginiz karavana, bari iyi atanlari dinleyin, ama 'iyi atiyor' diyenler destekli karavana. Gercek olan su ki, 3.90'dan milletin eline verdiler dolari, faiz lobisi yok da, 'faiz korosu' da olmasaydi biraz daha yuksekten vereceklerdi, simdi sene sonunda sampanya patlatacaklar, onu bekliyorlar.

    Yani millet ders alsa; karsiliksiz para ile birikim yapilmayacagini alt-sat (ticaret) yapmadan para kazanilmayagini, bunun da kazanci oldugu gibi riski oldugunu, 'iyi oldu, bir musibet' diyecegim ama o kadar cok masal anlatan var ki, asir gecse kurbaga prens olacak diye birakin opmeyi sabah aksam yalamaya duracaklar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adsız 15:51

      Anlaşılan kur konusunda süper bilgilisiniz. Bize 1 Bulgar levası alabilmek için neden 2,10 TL ödenmesi gerektiğini de açıklayabilir misiniz?

      Sil
  55. Hocam hastaligim yuzunden 12-13 ay bir kaybim var ne ders calisabildim ne de gunduzleri uyumadan durabildim. Bos gecen 12 ayin uzerine yeniden bir seyler yapmak icin eksiye dusen marjinal faydami nasil normale sokarim bilmiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha fazla çalışarak bu boşluk doldurulabilir. Kendinize iyi bakın, önce sağlık, ötekiler nasıl olsa tamamlanabilir.

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim hocam.

      Sil
  56. Sayın Hocam,

    Yazılarınızı beğeni ile takip ediyorum. Konuları herkesin anlayabileceği şekilde basit şekilde anlattığınız için teşekkür ediyorum.

    İzninizle katılmadığım bir noktayı belirtmek isterim. Belirttiğiniz üzere 10 günlük bayram tatilinde USDTRY işlem görecek. Sermaye piyasası çalışanlarındaki genel kanı likidite olmadığı zaman volatilitenin yüksek olacağı yönünde. Sizse tam tersini iddia ediyorsunuz, likidite olmadığı için USDTRY fazla yükselmez diyorsunuz. Ben bu görüşünüze katılamıyorum, geçmiş tecrübelerinizden düşüncenizi ispat edecek örnekler verebilirseniz belki okuyucular için daha faydalı olur.

    Saygılar


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Piyasa kapalı olunca volatilite olmaz, likidite de sorun olmaz.

      Sil
  57. Sayın hocam sizle diğer iktisatçıların birbirine zıt bi söylemi var o da yabancı yatırımcının kur riski. İktisatçıların bi kısmı yabancı yatırımcı kuru hedge ederek geliyorlar diyor siz ise kur riski var diyorsunuz hangisi doğru anlamadım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğrudur büyük fonlar hedge ederek gelir ama bireysel yatırımcı ve küçük fonlar öyle gelmeyebilir.

      Sil
  58. Hocam hesabinizda 277.777 USD kazanir bulmussunuz. Peki bu para kimin cebinden cikiyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin, benim ve diğer Türk kardeşlerimizin.

      Sil
    2. Turkiye'deki diger irklar vergi vermiyor mu demek istiyorsunuz?

      Sil
    3. Konu dışı, zorlama bir yorum.

      Sil
  59. Hocam saygılar
    Ozellikle luks arabalardan alınan yüksek vergiler lüks telefonlardan da alınsın. Türkiyedeki bir ceo bir memurun lise çağındaki çocuğu 2000-2500 lira civarı aylık geliri olan bir işçi malum 3000 liralık cep telefonunu kullanıyor.. Kazanan hep üretici ülke.. Malum ülke.. Onun yerine bu telefonu 15 bin tl yapalım .. Parası olan kullansın.. Olmayanın parasıda cebinde kalsın ucuz telefonu kullansın.. 200 dolarlık android telefonla 1000 dolarlık android telefon aynı işi yapıyor.. İnstagram facebook vs.. Ülke olarak gelirimizi düzgen kullanmalıyız.. Yerli malı kullanmalıyız..

    Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ithalatcidan alsak?

      Sil
    2. Siz o telefonu 15000 yaparsanız, ithalatçı fırsattan istifade 200 dolarlık telefonu 1000 dolar yapar, nasıl olsa seve seve alacaklar diye...

      Sil
    3. Akıllı telefonlar bizi değil de biz akıllı telefonları yönetebilsek sorunun büyük bir kısmı çözülür. Bilgiye hızla erişmek için kullanılabilir. Çok güzel uygulamalar var. Facebook, instagram için niye kullanılır? Facebook 2006-2007de kullanılmaya başlandı dersek akıllı telefonlar daha sonra piyasaya çıktı. Her şey talep yarattirila yarattırila ilerliyor.Kaç milyar facebook kullanicisi var? Körler sağırlar birbirini agirlar diye diye 4.0a doğru gidiyoruz.

      Sil
    4. Akıllı telefonum 2011, arabam 2004 model. İkisi de canavar gibi çalışıyor. Arabamı 0 km almıştım, 4x4, otomatik klimadan cruise kontrole kadar her şey var. Sadece MP3 çaları yok zira o sıralar MP3 formatı yoktu. O eksikliği de 35 TL'lik bir adaptörle halletim. Eğer geçen süre içinde teamüllere uyup 5 yılda bir değiştirmiş olsaydım 3.değişimi gelmiş olacaktı ve o ayarda bir arabayla değiştirmek için en azından 300.000 TL gereksiz yere cebimden çıkmış olacaktı, şimdi de 3. kez aynı şeyi yapmaya hazırlanıyor olacaktım. Aynı şey daha küçük ölçekte olmak üzere telefon için de geçerli. Lütfen bu tüketim çılgınlığını bırakalım kardeşlerim, yıllanmış olmak yaşlanıp işe yaramaz hale gelmek anlamı taşımıyor.

      Sil
    5. Canlılar belli bir andan sonra ölürler, bilgisayarlar eskirler ve evrendeki (düzensizlik) sürekli olarak artma eğilimindedir.

      http://www.elektrikport.com/teknik-kutuphane/entropi-nedir-termodinamigin-ikinci-yasasi/11314#ad-image-0

      Sil
  60. Dolar kurunda ara ara sert dususler oluyor (biraz once oldu mesela) bunun nedeni yuklu miktarda dolar satilmasi mi? eger oyleyse kimin sattigini bilmemiz mumkun mu? yoksa sadece belirli otoriteler mi bilebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Komplo teorisi gibi konuştunuz.

      Sil
    2. yok komplo anlaminda soylemedim, eger bu alim satimlar bilinebiliyorsa dolarin neden dusup ciktigi daha kolay anlasilir diye dusunuyorum. Diger durumda hep bir gizem oluyor, Mahfi hoca bile bu konuda tahminini soyluyor, ama diyelim gercekten bir sirketin 100 Milyon dolar sattigini bilsek bu tahmin daha kolay olur, ya da boyle bir sey yoksa Mahfi hocanin tahmini de gecersiz olur.

      Sil
  61. Hocam iyi çalışmalar,1 ay önce dolar 3,535 TL idi.Şu anda dolar 3,485 TL.Acaba bu seviyelere inmesi için piyasalara ne kadar dolar girmiştir.Bilgilendirebilirseniz sevinirim.Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  62. Bir şey ihtiyaçtan fazla niye üretilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Once bir seye olan ihtiyac nasil belirlenir bunu dusunmeniz gerekmez mi? Bunun cevabi varsa once onu paylasin.

      Sil
  63. Hocam 2008 krizinde ABD çok para bastı, ülkede ağaç kalmadı diyorlar. elbette bol olan metanın fiyatı düşer..Avrupalılar o kadar Eur basmadi , basit bir karsilastirma durumu ortaya koyacaktir.

    YanıtlaSil
  64. Türkiye'nin finansal durumu hatta reel durumu 1997 ağustosu öncesindeki g.d.asya ekonomilerini andırıyor. dış finansman gereksinim hacminin yüksek oluşu, cari işlemlerdeki dengesizlik, inşaat balonu ve borsa balonu, dış ticaret açıkları, yoğun spekülatif sermaye akımlarının olması,kamu bütçe dengelerinin zamanla bozulması vb gibi benzerlikler vardı. tek fark o dönemde o ekonomilerde ulusal paralar önemli ölçüde dolara peg edilmişti yani çıpalanmıştı. bu çıpalı kur politikasıyla aşırı değerlenen paraları nedeniyle üreten dinamikler çok yıprandı ve ranta dayalı ekonomik taban oluştu. sonra da haliyle sert şekilde duvara toslamışlardı. tek farkımız dalgalı kur uygulamamızdır. belli bir esneklik sağlayarak kademeli kur yükselişi inişi sağlayarak piyasaların kur şoku yaşamasını zamana yayarak pozisyon alınmasını kolaylaştırıyor. ancak bu kurlar hızla yukarıya çıkmaz anlamına gelmiyor elbette. 97 asya krizinin kademeli ve haliyle de uzun halini yaşamamız yüksek olasılıklar dahilindedir kanaatimce!. zaten 2008 krizi sonrasında fed in yağtığı devasa parasal genleşmeler nedeniyle oradaki balonlar bizim gibi ekonomilere taşınmıştır. yine o dönemde bugünkü gibi inşaat gayrimenkul balonu yoktu borsa şişkinliği azdı. hane halkları borcu da bu derece yüksek değildi tabi özel sektörün de!.önce gelişmiş kapitalist ekonomiler çok borçlanmıştı krize girdiler, sıra gelişmekte olan ekonomilerde zira hem biz hem de bizimle aynı kategorideki bazı ekonomilerde borçluluk hacmi krizden hu yana hayli arttı. çin gibi üretim üssü bir ekonomide dahi kamu borç stoku krizden bu yana hayli arttı ve şirketlerin borçluluklarında da belirgin artış ivmeleri söz konusudur. tıpkı 2008 öncesi gibi fed faiz artırma konusunda geç kalıyor bence.biraz daha seri adımlarla faiz artırmalıdır. yoksa bu defa gelişmekte olanlar fena patlayacak ki bu onların da yararına olmayacaktır.

    YanıtlaSil
  65. Yılmaz Özdil Yalaka Şeytan yazısıyla din pragmatikliğinin yaralarından söz etmiş. Benim yorumum da uydurulmuş dinle bunları her yerde görebilirsiniz. Kitabı anlamayan insan şekilci insanların peşinden gider işte.

    YanıtlaSil
  66. Hocam sanırım bu yazınız epey popüler oldu, dolara bulaşmayacaktınız :)

    YanıtlaSil
  67. hocam 1,21 faizle ayda 5000 tl ödeyerek 7 ylda kaç bin tl tutarında ev alabiliriz ?bu hesapmanın formlü nedr?

    YanıtlaSil
  68. Hocam Exxon-Mobile gibi şirketler Ortadoğu'da petrol çıkardığında bu petrol kendilerine mi ait oluyor? Yoksa devlete satıyorlar mı?
    Bir de günümüzde petrol zengini ülkeler kendileri mi çıkarıyor petrolü yoksa böyle yabancı ÇUŞ'lara mı çıkartıyorlar?

    YanıtlaSil
  69. Hocam hep rakamlar sermaye piyasası ile ilgili yorumlar dönüyor. Örneğin 2 yıldır fed ne yapacak diye medya bu konuyu insanların korkulu rüyası haline getirdi. Neden ekonominin üretim tarafıyla ilgilenmiyoruz asıl yogunlasmamiz gereken konu bu değil mi? Çünkü tüm sorunların kaynağında bizim üretim ve pazarlama kısmında.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız aslolan üretimdir insanların refahını doğrudan ilgilendiren tüketimin kaynağı üretimdir fakat üretimin gerçekleşmesi için gereken kaynakların( üretim faktörlerinin) kullanımı fiyat mekanizmasına bağlıdır. Bu fiyatlar nasıl oluşur nelerden etkilenir derseniz eğer mesela emeğin maliyeti ücret verimlilik ve enflasyonla doğru orantılı olmalı der teori . Sermaye malı ithalatı yapmanızı gerektirecek bir sektörde karar alıcıysanız kur sizin için çok önemli bir parametredir. Tasarruf açığı olan bir ülkede yüksek kaldıraç oranlarıyla faaliyet gösteren bir işletmeciyseniz borcunuzu çevirip çeviremeyeceğiniz fed e , kendi ülkenizin merkez bankasının faiz politikasına , siyasi istikrara vb bir çok faktöre bağlıdır . Yani kısaca küreselleşen dünyada üretim de küreselleşmiştir tabii bu dünyada da büyük ülke merkez bankalarının ( rezerv para basan mb ları) aksiyonlarının ağırlığı vardır . Ekonominin üretim tarafını talep ve finansman konuşmadan tartışmak mantıksız olacağı için fed bu kadar önemli.

      Sil
  70. *% 3 faizli kredi oranı sunar
    * Nakitsiz Girişimci İçin Sigorta
    * Para garantisi
    * 10,000 TL'den 100,000,000 TL'ye kadar kredi teklifi

    İyi kredi puanıyla, Credit Financier Home, bireysel veya şirket veya kooperatif derneklerine, endüstriyel ve kişisel çıkarlar için teminatlı krediler ve teminatsız krediler sunar.

    İletişim Adresi:
    WhatsApp: +15184181390
    Doğrudan posta:
    creditfinancierhome@gmail.com 

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi