Sınav ve Mülakat Rehberi


Bana en çok sorulan soruların başında mülakatlarda ne yapmak gerektiği sorusu geliyor. Çok fazla mülakata girmedim ama kamu kesiminde ve özel kesimde görev yaptığım sırada birçok mülakatta bulundum. O nedenle deneyim ve gözlemlerimi buradan genel olarak paylaşayım. (Bu rehber daha çok sosyal bilimler okuyanlar için kaleme alınmıştır.)

Sınavdan sonra ne çalışmalı?
Mülakatlar genellikle yazılı sınavdan sonra yapılır. Bazen mülakatlar sözlü sınav ve mülakat biçiminde de olabilir. Bir aday yazılı sınav için yeterince çalıştığı için mülakata artık öyle bir çalışma yaparak hazırlanmanın bir anlamı yoktur. Mülakata hazırlanırken yazılı sınavda zayıf olunan konulara bir göz atıp eksikleri tamamlamanın yanı sıra asıl olarak güncel konuları okuyarak hazırlanmak gerekir. Son birkaç haftanın yayınları, köşe yazıları taranarak güncel konular hakkında bilgi sahibi olmak ve hatta o konular hakkında kişisel görüş oluşturmak önemlidir. Örneğin enflasyon verisi açıklanmışsa bu konuyu okumak ve mülakata o konuyu bilerek girmekte yarar olabilir. Ya da petrol fiyatlarının artmasıyla ilgili haberler ön plandaysa bu konuda bilgi edinmek, bu gelişmenin Türkiye’yi nasıl etkileyeceği konusunda kafa yormak mülakatta işe yarayabilir.

Kılık kıyafet, dış görünüm
Bir mülakatta bilginin ve o bilgiyi sunmanın yanı sıra dış görünüm de önemlidir. Erkekler için takım elbise ve tercihen beyaz ya da açık renk (mavi, gri gibi) gömlek ve sade (düz veya çizgili) kravat doğru bir tercihtir. Takım elbisede lacivert, koyu gri, siyah gibi tonları tercih etmekte ve kahverengi tonlardan kaçınmakta yarar var. Takım elbise yerine blazer ceket ve gri tonlu pantolon da olabilir. Saç ve sakal traşı düzgün olmalı, jöle sürülmemelidir. Asla yapılmaması gereken şey beyaz çorap giymektir. Kadınlar için sade bir kıyafet (koyu renkli bir döpiyes ya da ceket pantolon olabilir) ve sade bir saç ve makyaj modeli uygundur. Kıyafete uygun bir çanta olabilir. Ayakkabılar mutlaka boyalı olmalıdır.

İçeri giriş ve tanışma
Mülakat odasına davet ettiklerinde, kapıyı vurup yanıt beklemeden içeri girmek ve kapıyı kapattıktan sonra duruma göre “günaydın efendim” ya da “iyi günler efendim” gibi bir selam verdikten sonra “oturabilirsiniz” demelerini beklemek gerekir. Otururken bacak bacak üstüne atmamakta yarar var. Oturma biçimi diken üstünde oturur gibi tedirgin bir görünüm vermemeli buna karşılık çok da rahat bir hava yansıtmamalı. Nasılsınız gibi bir soru sorulduğunda “iyiyim, teşekkür ederim efendim” yanıtı gibi bir yanıtla yetinilmeli “siz nasılsınız” gibi devam sorularından kaçınılmalıdır.

Kendinizle ilgili bilgi vermeniz istenirse kısaca doğum yerinizi, yaşınızı, okuduğunuz okulları anlatın. Niçin bu işe girmek istediğinizi soracaklarını düşünerek iş hakkında önceden ayrıntılı bilgi edinin ve gelecek planlamanızda o işin yerini kafanızda şekillendirmeye çalışın.

Grup mülakatları
Bazı kuruluşlar (genellikle bankalar) başvuru sayısının çokluğunun da etkisiyle adayları tek tek mülakata almak yerine dörtlü beşli gruplar halinde mülakata almayı tercih ediyorlar. Bu durumda ortaya bir konu atılıyor ve adayların bu konu hakkında görüşlerini açıklamaları bekleniyor. Burada amaç bir yandan başvuru çokluğu sorununu çözmek bir yandan da kişilerin grup içindeki tavrını gözlemlemektir. Böyle bir ortamda herkesten üstün olmaya çalışma tavrı ne kadar yanlışsa kendi başına davranma tavrı da o kadar yanlış olur. Doğru tavır ukala olmadan gruba egemen olabilme tavrıdır. Yani bir grubu yönetebileceğinizi ama onların nefretini kazanmadan bu işi yapabileceğinizi ortaya koymanız gerekir. Bunun tek yolu konuyu herkesten daha farklı ifadelerle ve kendinden daha emin biçimde açıklayabilmektir. Eğer konu ortaya sorulmuş ve kimin başlayacağı gruba bırakılmışsa en son konuşmak akıllıca olabilir. Bir kere herkesin düşüncesini öğrenmiş olursunuz ikinci olarak da genel bir değerlendirme yaparak kendi görüşlerinizi söylemek fırsatı bulursunuz.

Bilgi olmadan mülakat kazanılmaz
Bir mülakatı kazanmanın ilk koşulu ona götüren sınavı kazanmaktır. Onun da tek yolu bilgidir. Mülakatta ise kabaca ağırlığın üçte ikisi bilgiden, üçte biri de yukarıda anlattığım şeylerden gelir. Kaldı ki o üçte biri sağlayan şeylerin önemli bir bölümünün içinde de bilgi vardır. O nedenle bilgi en önemli silahtır.

Üniversite birinci sınıftayken yaşamda ne yapacağınıza da karar vermenizde yarar vardır. İlk yıl kendinize “ben üniversiteyi bitirdiğimde ne olmak istiyorum?” sorusunu defalarca sorun ve defalarca yanıtlamaya çalışın. Ve sonuçta ulaşacağınız yanıta göre çalışma ve öğrenme yönteminizi seçin. Bankacı mı olacaksınız, müfettiş mi olacaksınız, vergici mi olacaksınız, araştırmacı mı olacaksınız, gazeteci mi olacaksınız yoksa akademisyen mi olacaksınız buna karar vermeniz gerekir. Bu karar sizin dersler dışında nelere ağırlık vereceğinizin de çerçevesini çizecektir. Örneğin ekonomi, işletme, finans, maliye gibi dallarda okuyorsanız ve bankacı ya da müfettiş olmaya karar vermişseniz hukuk ve muhasebe bilginizi derinleştirmeye çalışmanız gerekir. Eğer hukuk, uluslararası ilişkiler, kamu yönetimi, halkla ilişkiler gibi dallarda okuyorsanız ekonomi bilginizi geliştirmeniz gerekir.

Yaşama hazırlanmak
Bence asıl önemli olan şey yaşama hazırlanmaktır. İnsan kendisini yaşama hazırlarsa sınavları ve mülakatları kazanmanın yanı sıra yaşamı kazanır. Bunun yolu ders çalışmanın yanında edebiyatla, güzel sanatlarla, tarihle, diğer bilim dallarıyla ilgilenmekten geçer. Sadece ders çalışan bir insan yaşamı angarya olarak algılayabilir. O zaman da sınavları ve mülakatları kazansa bile işinde yükselme şansını yakalayamayabilir.  

Sosyal bilimler okuyan bir kişinin eğer seçtiği ana dal psikoloji değilse mutlaka giriş düzeyinde de olsa psikoloji okuması gerekir. Diyelim ki bankacı oldunuz ve kredi pazarlaması yapacaksınız. Bu aşamada bilginiz ne kadar yeterli olursa olsun psikoloji bilmenizin size sağlayacağı üstünlük büyük olur. Diyelim ki okuduğunuz dalda akademisyen olacaksınız. Bu konuda tarih çalışmışsanız bu bilginin size büyük yararı olur.

Bence sınavları ve mülakatları kazanmanın yolu insanın sınava ya da mülakata değil yaşama hazırlanmasından geçer.

Not:
Bu yazıyı okurken "hocam asıl olarak torpili nereden bulacağımızı söyleyin" diyenleri görür gibi oluyorum. Bu konu benim bildiğim bir konu değil o nedenle o konuda yardımcı olamam. 

Yorumlar

  1. Yanıtlar
    1. Teşekkürler, kolay gelsin.

      Sil
    2. Nasılsınız gibi bir soru sorulduğunda sadece “iyiyim, teşekkür ederim efendim” demek biraz kabaca değilmidir hocam? Karşımızdakilerden ''sağ ol ben de iyiyim'' gibi bir cevap alabiliriz diye düşünüyorum. Yakın zamanda mülakata gireceğim için aklımda soru işareti kalsın istemiyorum. Fazlasıyla aydınlatıcı bir yazı olmuş,emeğinize ve bilginize sağlık hocam.

      Sil
    3. Sizden büyüklere siz nasılsınız diye sorulmaz.adabı muaşeret gereği

      Sil
  2. Hocam gerçekten paylaştığınız herşeyden fayda sağlayabiliyoruz. Aman enerjiniz bitmesin... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Hocam sizi takip eden çok fazla öğrenci ve yeni mezun var. Onlar adına, masanın diğer tarafında bulunmuş birisi olarak önerileriniz için teşekkür ederim. İstediğimiz kadar bilgi toplumu olalım, rahatımız için teknolojiler geliştirelim, bazı edep ve görgü kuralları değişmiyor. Bunları yeni nesillere hatırlatmak gerekiyor. Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  4. Değerli hocam,
    Olayı çok hoş toparlamış, deneyimlerinizi, düşüncelerinizi paylaşmısınız.Gönlünüze bereket, sözlerinize lezzet. Bir işveren olarak görüşmeye davet ettiğimiz adayda en çok gözlerindeki enerji ve ruhsal yapısı bizi ilgilendiriyor. Tabii ki, mesleki bilgiler, deneyim, geçmiş önemli. Bunlar gerekli ancak yeterli şartlar değil artık.Özellikle düzgün bir aile yaşamı, sigara/alkol ve benzeri kullanımları, Twitter/Faceboock sayfalarındaki geçmişe ait görüntülerin kalitesi ve en önemlisi de enerjik bir bakış. Genç kardeşlerimiz sanal ortamlarda özellerini fazla paylaşmamalıdır diye düşünüyorum. Mahrem şeyler mahrem kalmalı. İleride bir yönetici olduğunda, bir genel müdür, bir başbakan olduğunda anlam yüklemeyemeyeceği şeyler, anlatamayacağı şeyler şeffaflık adına paylaşılmamalıdır.
    Genç kardeşlerim her biri kendini geleceğin büyük bir insanı olarak düşünce alemini, hayallerini, sanal mecralarını tertemiz tutmalı, ruhsal enerjini beslemeli, insani bilgisini, iletişim teknikleri yetkinliklerini ve çok yönlü kişiliğini geliştirmelidir.
    İnsan hayattır, insanı öğrenmek hayatıyı, başarıyı öğrenmek demektir.
    Ülkemizin, gençlerimizin önü çok açık. Yeterki farkında olalım ve gereği gibi hazırlanalım, büyük düşünelim.
    İşletmelerinin iş yapabilecek, enerjik, dürüst ve kişisel olgunluğa ulaşmış insanlara o kadar çok ihtiyacı var ki. Nitelikli bir insan için her zaman iş vardır.
    İşverenlerimiz, insan kaynaklarımız insanlardaki ışığı anlayabilecek konuma gelmişlerdir.
    Tüm gençlerimizin yollarının açık, geleceklerinin aydınlık ve ışıklarının bol ve bereketli olmasını diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katkılarınız için teşekkürler, umarım yazıyı okuyanlar bu yorumu da okurlar ve yararlanırlar.

      Sil
  5. Hocam günaydın,
    Sınav ve mülakat evrelerini çoktan geçmiş biri olarak diyorum ki,keşke bizim zamanımızda da sizin gibi yol gösteren insanlar olsaydı.Bizim zamanımıza bize yol gösteren ,önümüze ışık tutan kimseler yoktu.İş hayatının başlangıcında olan gençler sizin ve sizin gibi rehberlerin kıymetini çok iyi bilsin.Elinize,kaleminize sağlık.
    İyi Günler

    YanıtlaSil
  6. elinize sağlık hocam. iyi bir hafta olması dileğiyle. iyi günler

    YanıtlaSil
  7. hocam makaleleriniz bu süreçte çok yardımcı oluyor elinize emeginize saglık ..

    YanıtlaSil
  8. Vücut/beden dili kitabı da okunmalı hocam:)

    YanıtlaSil
  9. Hocam elinize sağlık. İzninizle bu yazınızı paraborsa.net sitemizin dışında eğitim sitemizde de yayınladık. http://www.net-egitim.net/mulakat-teknikleri/ her yazınızın katma değeri o kadar yüksek ki. Teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  10. İşveren gözüyle Recep Ali Bey güzel yazmışta bir de işçi-çalışan gözüyle yazmak gerekir. İşverenlerin de başta çalışanların yasal haklarını tanıması gerekir. Sigortadan çalayım,maaştan kırpayım,çalışma saati kavramı yok,hasta olursun korkudan izin alamazsın,tatile çıksan için rahat etmez. Karşılıklı saygı ve hoşgörü her şeyden önce gelir. Eger bir ülkede toplamda 5 milyona yakın kişi KPSS sınavına giriyorsa,utanmasa babam bile girecek,işler o noktaya gelmişse Patronların,işverenlerin kendilerini sorgulaması gerekir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burada konumuzun mülakat olduğunu, çalışan işveren ilişkilerini tartışmadımızı dikkatten kaçırmayalım.

      Sil
  11. Hocam bilgiler için çok teşekkürler. Size ek olarak sormak istediğim mülakattan çıkarken nasıl davranılmalı?
    Hoşçakalın veya iyi çalışmalar demek doğru mu?
    Ayağa kalktıktan sonra hemen arkamızı dönmek doğru olur mu, veya kapıdan çıkarken arkamızın dönük olması fark eder mi?
    Eğer karşımızdakiler birden fazla ise el sıkışmak veya tek tek selamlaşmak gerekli mi?

    Umarım çok soru sormamışımdır:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mülakat sonunda size teşekkür ettiklerinde ayağa kalkıp tekrar "iyi günler efendim" deyip çıkmak gerekir. El sıkmak gereksiz bir jest olur.

      Sil
  12. Hocam teşekkürler yazı için..
    Şuan mülakat aşamasındayım, sizce bugünlerde en güncel ve görüş edinmem gereken konular nelerdir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugünlerdeki güncel konular Moody's in not meselesi, Davos'taki görüşmeler, cari açıktaki gelişmeler.

      Sil
  13. sayın hocam,
    ellerinize sağlık, özellikle hayata hazırlanma konusu çok ilginçti teşekkür ederim. bu anlamda size iki sorum olacak, birincisi sürekli olarak duyduğumuz iktisat okulları terimi nedir ve kaç adet iktisat okulu vardır? ikincisi iyi bir iktisat tarihi kitabı önerebilirmisiniz?

    saygılarımla,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.
      Belirli bir teori, görüş çerçevesinde toplanan iktisatçıların oluşturduğu gruplara iktisat okulu deniyor. Örneğin Keynes'in düşünceleri çerçevesinde toplananlara Keynesyen İktisat Okulu deniyor. Merkantilist iktisat okulu, klasik iktisat okulu, neoklasik iktisat okulu, Keynesyen iktisat okulu, monetarist iktisat okulu, yeni klasik iktisat okulu (rasyonel bekleyişler okulu), Avusturya okulu, post keynesyen iktisat okulu, arz yönlü iktisat okulu, sosyalist iktisat okulu başlıca iktisat okullarıdır.
      Gülten Kazgan'ın İktisadi Düşünce Tarihi ya da Politik İktisadın Evrimi kitabı (Remzi Kitabevi) benim okuduğum en iyi iktisadi düşünce tarihi kitabıdır.

      Sil
    2. Teşekkür ederim hocam yine yeni bişey öğrendik

      Sil
  14. Hocam yazınız için öncelikle teşekkürler,gerçekten çok yararlı oldu,keşke herkes sizin gibi paylaşımcı olsa da önümüzdeki belirsizlikleri biraz olsun netleştirebilsek.
    Hocam benim merak ettiğim konu,sorulan sorulara verdiğimiz cevaplarla ilgili.Yani cevabı bilmiyorsak örneğin direk bilmiyorum mu demeliyiz ya da cevabı biliyorsak bildiğimiz her şeyi anlatmalı mı yoksa çok ayrıntıya girmeden direkt sorunun özüne göre mi cevap vermeliyiz.Sınavlarda sık sık yaptığımız çok yazayım da dolu gözüksün gibi bildiğim her şeyi söyleyeyim de bildiğim belli olsun tavrı sizin taraftan bakınca nasıl gözüküyor ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.
      Yazılı sınavlardaki taktiklerin çoğu mülakatta geçersizdir. Bilmediğiniz soruya "bilmiyorum" demekten çekinmeyin. Çünkü atar da tutturamazsanız kaybınız bilmiyorum demekten çok daha büyük olur. Bazen bilmiyorum demek haddini bilmeyi ifade ettiği için ekstra prim bile kazandırabilir. Buna karşılık bazen soruyu bildiğiniz bir tarafa çekip onu anlatmak doğru bir yaklaşım olabilir.

      Sil
  15. hocam kimsenin sorusunu atlamadan cevaplamak bizleri iyi yönde bilgilendirmek ve hiç bir menfaat olmadan sabırla okumak .hocam ben sizin annenizin ayağının altını öpeyim.Keşke su ekonomide yönetiminde aktif rol alsanizda bizde birazdaha insan gibi yaşamayı ogrensek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah. Bir zamanlar aktif rol de aldım ama ne kadar işe yaradı bilmiyorum.

      Sil
  16. hocam türkiye tezatlıklar ülkede..Gerçekleri teoride mükemmel aktarmışsınız.ancak bizim gibi ülkelerde işler eş dost ahpap çavuş ilişkileri ile yürüyor maalesef...
    http://zoomlabakalim.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu eskiden de böyleydi, şimdi daha fazlalaştı. Ama mutlaka yüzde 10 da olsa çok çalışanlar için bir yer vardır. Hedef oraya girmek olmalı. Ben daima böyle baktım. 10 kişi alacaklarsa onu da ahbap çavuş ilişkisiyle giremez. Bir ikisi mutlaka kendi becerisiyle girer. İşte orayı hedeflemek gerekir. Bunun çok zor olduğunu biliyorum ama böyle.

      Sil
  17. Mülakatta otururken ceketimiz ilikli mi oturalım ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçeri girerken ceket ilikli olmalı, Otururken açılmalı. Otururken ceketin ilikli olması görüntü olarak da rahatlık olarak da doğru değil. Normalde insan otururken ceketini iliklemez.

      Sil
  18. mahfi hocam yine harikuladesiniz,
    ancak, bu yazıyı iki hafta önce yazmış olmalıydınız :)
    üçüncü kez bir kurumun mülakatına girdim ve yine sonuç olumsuz.
    ilkinde acemiydim, ikincisinde ukala, üçüncüsünde ise tam oldu sanırım derken ( ki yukarıdaki şartların yüzde 90'ını sağlamıştım :) ) ama olmadı ve ben de kendime büyük ozanımız aşık mahzuni şerif'ten şu dizeleri armağan ettim:

    ''kurban gelir payın yoktur
    haftan yoktur ayın yoktur
    ankara'da dayın yoktur
    reco (aslı mamudo) kurban niye doğdun'' :D

    sevgiler....

    YanıtlaSil
  19. Gerçekten ama gerçekten çok etkileyici bir yazı olmuş. Alan sınavına çalışan bir öğrenci olarak bu kadar kısa bir yazıdan bu kadar çok birikim elde edilmesi sizin yazı yazarken ki hassasiyetinize ve de deneyiminize bağlı olduğunu düşünüyorum. Tekrardan çok teşekkürler hocam...

    YanıtlaSil
  20. Ben 4 kez mülakattan elendim ama 8-10 mülakattan elenen ve işe girenler de var. Hem de Müfettiş olarak.

    YanıtlaSil
  21. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  22. bu yıl sonu ve önümüzdeki yıllarda mülakatlara girip işe girmeyi hedefleyen bir öğrenci olarak verdiğiniz faydalı bilgiler için teşekkür ederim hocam

    YanıtlaSil
  23. Hocam 2008 krizi ile birlikte özel bir bankadan çıkartılan binlerce kişiden biriyim.Şube bankacılığı yapıyordum,mesleğimi severek ve yılmadan yapmaya çalışan biriydim.İşten çıkartıldım,tekrar bir bankaya girmek için çok uğraştım olmadı.Şuanda mutlu olmadığım ve zorunda olduğum için çalıştığım bir işim var.Bence insan kendisine dayatılan işi değil istediği işi yapmalı.Ama yaş 34 oldu ve çevremde '' SEN BANKA İŞİNİ UNUT YAŞIN GEÇMİŞ İŞTEN ÇIKARTILMIŞSIN DİYEN MORAL BOZUCU BİR YIĞIN İNSAN VAR'' Şükürler olsun ki içimdeki istek ve azimi kaybetmedim hala çabalıyorum.Birgün inşallah buraya tekrar bankaya girdim diye yazmakta nasip olur.Sizin gibi pozitif ve yol gösteren,ufuk açan kişilere bu ülkenin ihtiyacı var hocam.Saygılarımla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Evet kim ne derse desin pes etmek yok. Ben tekrar bankaya döneceğinize inanıyorum. Bu kadar isteyen bir kişi bunu başarır.

      Sil
  24. hocam çok değerli paylaşımlar her sabah güne sizin yazılarınızla başlamak çok keyifli.Yakın zamanda bir mülakat geçirdim aynen söylediğiniz şekilde davrandım inşallah sonuç olumlu olur:)yazmayı sakın bırakmayın lütfen,saygılar

    YanıtlaSil
  25. Hocam izin verirseniz ben de mülakat deneyimlerimden edindiğim bazı taktikleri paylaşmak isterim. Bugüne kadar iş,iş içinde yükselme, master, doktora gibi nedenlerle bir çok mülakata girdim. Hepsinde de başarılı oldum, ki bunların bazıları yurt dışında gerçekleşti. Mülakatta başarılı olmanın püf noktası mülakatı yönetmeyi başarabilmektir. Bilgi ve görgü elbette çok önemli, bu konuları yeterince açık bir şekilde izah etmişsiniz zaten. Benim "mülakat yönetimi" ile kastettiğim şey mülakatın yönünü belirleyecek öngörüye sahip olmak. Sorulan soruların belirli bir mantık sırası izlediğini veya izleyeceğini tahmin edip yanıtları ona göre formüle etmek çok önemli. Bugüne kadar girdiğim her mülakatta konuyu rahat olduğum alana doğru yönlendirmeye çalıştım, böylelikle çoğu zaman en iyi şekilde yanıtlayabileceğim soruyu sordurdum jüriye. Jüri kontra soruları sorarken mülakata giren aday tarafından farkında olmadan yönlendirilir. Adayın bu noktada uyanık olması ve jüriyi yönlendirmesi büyük avantaj sağlayacaktır. Umarım mülakata girecek adaylara az da olsa faydalı bir tavsiye verebilmişimdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuyu örneklendirerek anlatabilirseniz burayı okuyan yüzlerce, belki binlerce mülakat yolcusuna ışık tutmuş olursunuz. Teorik şekilde örneklerle pratikleştirerek soyut kalan bu bilgileri somutlaştırmak daha faydalı olur diye düşünüyorum.

      Sil
  26. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katkı için teşekkürler, önemli bir tavsiye.

      Sil
  27. hocam bu hafta içi grup mülakatına giricem perşembe günü ve bildiğim kadarıyla toplam 8 kişi 4er li iki gruba ayrılıcaz ve bir konu hakkında misal şube bankacılığımı alternatif bankacılıkmı biri ilkini savunurken öbür grup ikincisini savunucak.
    bu tarz bi konu verilip görüş beyan etmemiz istenecek.
    benim sormak istediğim aslında kısmen savunduğum konuyu değilde öbürünü savunmam gereken grubun içerisinde olursam bi sıkıntı doğurmazmı orda inanmadığım bir şeyin doğrulunu karşı tarafa ikna etmeye çalışmak zorunda kalıcam. böyle bir durumda ne yapmak lazım acaba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Verilen görevi hakkıyla yerine getirmeye çabalamak gerek. Zor bir iştir ama hayat zorluklarla dolu zaten. Belki karşı tarafta da sizin savunduğunuz görüşün doğruluğunu düşünenler olabilir. O zaman dengelenir olay.

      Sil
  28. Benım bır ısım ve kendimce bir kariyerim var ancak , okuması ve hatırlanması bıle cok keyif vericiydi.

    YanıtlaSil
  29. Değerli hocam paylaşımlarınız için çok teşekkürler. Sizin mülakat tecrübeniz nasıldı. Size de mutlaka tavsiyede bulunanlar olmuştur. Bunların ne kadarını mülakatta uygulayabildiniz. Paylaşmanız mümkün mü?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim Maliye Müfettiş Muavinliği mülakat deneyimim çok eskide kaldığı için artık yol gösterici olmaz.

      Sil
  30. Hocam her şeyi anladımda " jöle sürülmemelidir" kısmını anlayamadım bireysel bir sorun mudur? acaba :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herşeyi anladıysanız jöle kısmını da anlamış olmanız gerekirdir. Ya da jöle kısmını anlamadıysanız herşeyi anlamamışsınız demektir.

      Sil
  31. üstad özellikle vergi müfetişliği için bir tavsiyeniz var mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mülakat konusunda yukarıdakiler geçerlidir.

      Sil
  32. üstad yaşamı öğrenmek için kitap defterden daha fazlasını tecrübe ile edinmekten yanayım görüş ve tavsiyelerinizle bu ülkede gençleri umursayan sağduyulu bir hoca veya öğretmenden daha fazlasısınız emin olun iyi dilekleriniz ve yol göstericiliğiniz için size şükranlarımı sunuyorum....

    YanıtlaSil
  33. Üstad bugüne kadar yazılı sınavını kazandığım 7 mülakata girdim, bir tanesi oldu.2 milli emlak denetmen yardımcılığı, 2 vergi denetmen yardımcılığı ve son olarak da giriş hakkı iki ile sınırlandırılan 2 vergi müfettiş yardımcılığı mülakatını kaybettim..yani artık giriş hakkım da kalmadı..ve iyice kanaat getirdim ki yazılı sınavınız çok çok iyi de olsa eğer arkanızda eskinin hesap uzmanı, maliye müfettişi ya da gelirler kontrolü birisi yoksa Maliye Bakanlığında kariyer bir mesleğe girmeniz hayal. Ağzınızla kuş tutsanız almıyorlar, düşünün ki 400 kişi almayı planladıkları sınavı 280 kişi kazanıyor ve bunun 40'ını mülakatta eleyip 2 ay sonra 400 kişilik bir ilan daha veriliyor..Hatta kadronun altında kazanan olduğu için rahat davranan ve REFERANS! arayışına girmeyen adaylardan mülakatta elenenler 2 ay sonraki sınavda derece yapıp %20'lik dilime girdiler.yani 3 ay önce yeterli görmedikleri adamları 3 ay sonra (artık ne değiştiyse 3 ayda!) %20'lik dilime labiliyorlar..ve bunlar duruşla, soruya cevapla, kendini ifadeyle vs olan şeyler değil..87 yazılı puanıyla elendiğim sınavlarda 70 taban puanını alıp yerleşenler oldu, ilgili puan türü sıralamasında TR genelinde 300 küsürüncü sıralarda olmama rağmen giremedim ama 10.000 küsürüncü sıralarda olanlar girdiler...yaşadıklarım bu işlerin REFERANSIZ! olmayacağını acı da olsa gösterdi bana..Ama sabırsızlıkla onlarla hesaplaşacağımız günü bekliyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben Maliye Müfettiş Muavinliği sınavına girdiğimde hiçbir tanıdığım Maliye Müfettişi ya da Maliyeci yoktu. 3 kişi kazandı biri bendim. İkimiz Mülkiyeli birimiz de İstanbul İktisat Fakülteliydi. Öteki iki kişinin de hiçbir referansı olmadığını sonradan öğrendim. Tabii köprünün altından çok sular aktı.

      Sil
  34. sınav ve mülakat aşamalarında sürekli yazılarınızı takip ettim gayet de faydalı oldu ilk girdiğim mülakatta başarılı oldum Gümrük ve Ticaret uzman yard. olarak çalışıyorum. Dediğiniz gibi referans çok dert edilmemeli hedef yüksek sıralamayla kazanmak olmalı

    YanıtlaSil
  35. Sayın Mahfi Hocam üniversite 1.sınıftan bu yana yazılarınızı ve kitaplarınızı takip etmekteyim.istanbul iktisat fakültesine başladığım ilk gün satın aldığım ilk kitap sizin ekonomi politikası kitabınızdır.Kitaptaki konular ve sizin özgeçmişiniz beni bürokrat olmam konusunda teşvik etti o nedenle bendeki yeriniz çok başka.Sayın hocam şuana kadar 6 mülakattan elendim ve 1 ay sonra Sayıştay Denetçi Yardımcılığı sınavının mülakatına gireceğim.SAYIŞTAY mülakatı için hangi kitaplara,derslere ve konulara ağırlık vermeliyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence bunu Sayıştay sınavını kazanmış birisine danışmanızda yarar var.

      Sil
  36. Referans dert edilmeli.Haksız şekilde yerleşenlerin oranı %1 bile olsa,O %1 lik sayı kadar hak yenilmiş demektir.Hocamın "Not:...."diye verdiği paragraftan görüyoruz ki bu ülkede torpilin olduğunu herkes biliyor ama kimse ne yazık ki sesini çıkarmıyor.Benim de ümidimi azaltan zaten bu.Zaman geçiyor,yaş ilerliyor ama hala pervasızca bu yolda ilerlemek zorunda kalıyorum...(Ben de 3 tane mülakattan elendim.)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer referans denilen olguyu değiştirmeye en azından bu aşamada gücünüz yoksa referansı olmadığı halde kazananlar aasına girebilmek için biraz daha fazla çalışmak gerekiyor.

      Sil
  37. Ustad en buyuk torpil sizin yazilarinizi okuyup yorumlayabilmek. 2012'nin sonunda yayinlamis oldugunuz yazida orta gelir tuzagi hakkinda bilgi vermistiniz, dun maliye uzm yrd sinavinda soruldu ve cogu kisi yapamadi sizi takip edenler disinda bu buyuk bir fark yaratir diye dusunuyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Evet bu blogdaki yazılar sınavlarda oldukça yardımcı oluyor. Daha önce de bu konuda görüş bildirenler oldu.

      Sil
  38. Teşekkürler hocam, son sınıf öğrencileri olarak sınavlara ve dolayısıyla mülakatlara bu kadar yaklaşmışken bize hakim olan panik havasını sayenizde biraz olsun yumuşatabiliyoruz, çok iyi oldu bu son iki yazıyı bu dönemde hazırlamanız yine de "keşke birkaç sene önce okuyabilseydim bunları" diyen arkadaşlara katılmadan edemiyorum :) İyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Geç kalmış sayılmazsınız. Farkı kapatmak her zaman mümkündür.

      Sil
  39. Merhaba hocam,
    Oncelikle yukaridaki makalenizde verdiginiz tavsiyeler ve faydali bilgiler icin cok tesekkur ederim. Bizim gibi mulakata hazirlanan genclere yol gosterici nitelikteler.
    Ben yakin bir zamanda gumruk ve ticaret denetmen yardimciligindan mulakata girecegim, mulakatin; sinav konulari ve guncel bilgiler kapsaminda olacagini ogrendim. Sinav konulariyla ilgili yuzeysel sorular cikacagini tahmin ediyorum. Fakat guncel ile ilgili yonlendirilmeye ihtiyacim var, sizin tavsiyelerinizi alabilir miyim?
    Ayrica bu benim ilk mulakatim ve referansim da yok mulakata en iyi sekilde hazirlanmaya çalışıyorum.
    Ilgilendiginiz icin simdiden tesekkur ederim, iyi calismalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.
      Güncel onuları daha çok gazetelerin ekonomi sayfalarından izlemek mümkün. Sınava gireceğiniz sıralarda bakanlığın web sitesinden güncel konular var mı yok mu onlara bir bakın. Özellikle gümrükler ve ticaretle ilgili yeni gelişmeler var mı yok mu onları bir gözden geçirin. AB ile gümrük birliği bugünlerde gündeme getiriliyor. O konuda biraz bilgi edinin. Hem lehinde hem de aleyhindeki görüşleri öğrenmeye çalışın.

      Sil
  40. Hocam yakın zamanda bir kamu kurumu mülakatına gireceğim. Sizin özellikle bilinmesi gerekli olarak gördüğünüz güncel ekonomik ve mali konuları bizimle paylaşabilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sürekli paylaşıyorum zaten. Bu blogdaki son yazılarıma bakın.

      Sil
  41. Hocam ne kadar güzel ifade etmişsiniz "yaşama hazırlanmak".Bu ifadenin farkındalığı ile adım atmak hayatı anlamaya ve zorlukların üstesinden gelmeye yardımcı olur diye düşünüyorum.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  42. Endüstri mühendisliği öğrencisiyim ekonomi ve muhasebe dersleride müfredatımızda var. Özellikle sosyal bilimciler için diye not yazmışsınız ama yinede biz endüstri mühendisleri için ne gibi önerileriniz olur?

    YanıtlaSil
  43. Hocam, eğer mühendislik eğitimi alıyorsak müfettişliğe kendimizi nasıl hazırlayabiliriz? Hangi alanlara eğilim göstermemiz gerekir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhasebe (genel muhasebe, mali muhasebe), hukuk (borçlar hukuku, anayasa hukuku, idare hukuku, iş hukuku, ticaret hukuku, eşya hukuku), ekonomi (makroekonomi, mikro ekonomi, finans) öğrenmeniz gerekecek.

      Sil
  44. hocam bu yazınızı şu an daha farklı okuyorum.18 kasımda vergi müfettiş yardımcılığı mülakatına gireceğim.ağırlıklı olarak nelere göz atmamaı önerirsiniz?

    YanıtlaSil
  45. Hocam, ben hukuk fakültesi mezunuyum ve 1 hafta sonra vergi müfettiş yardımcılığı mülakatına gireceğim. Yazılarınızı bir süredir takip etmeye çalışıyorum fakat alanımın hukuk olmasından ötürü genel bir ekonomi eğitimi almadığımdan, bu konuları çok iyi kavrayamıyorum. Ekonomi son derece geniş bir alan olduğundan, özellikle neleri dikkate almam gerektiğinin ayırdına varamıyorum maalesef..Bu yüzden, şuan için güncel olarak neleri bilmem gerektiği konusunda öneride bulunursanız büyük bir rahatlıkla mülakata girebileceğim..Çok teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hukuk Fakültesi mezunu olup neden Vergi Müfettişliği mülakatına girdiniz ve acaba şu an ne işle meşgulsünüz?

      Sil
  46. değerli hocam; üç defa mülakattan elendim ve bütün umudumu kaybettiğim anda mülakat teknikleriyle ilgili biraz araştırma yapayım dedim sizin yazılarınızı ve yorumlarınızı okudum bir yanıtınızda evet referans önemli ama yeterli değil referansı olmayıp mülakatı geçen insanlarda var az da olsa demişsiniz(en azından ben böyle anladım) bende madem referansım yok bir kişi alınacaksa referansı olmayan neden bu kişi ben olmayayım dedim..vee sizin 2011 den itibaren bütün yazılarınızı okudum, ders notlarıma çalıştım.mülakatta yirmiye yakın soru sordular sadece birine cevap veremedim oda muhasebede hiç duymadığım bir hesabı sordular.sonuç olarak liste açıklandı ve kazanmışım..benim için bir ışık oldunuz teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  47. hocam ellerinize sağlık diyorum...Alan grubuna çalışan ve ileriki günlerde karşılaşacağım mülakat sınavlarında bu yazınız ile bana yol gösterici oldunuz.çok teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  48. Hocam torpil ile ilgili kısım Altin vurus olmus.Ama dediginiz gibi pes etmek yok ümidimizi kesmek yok.Saygılar

    YanıtlaSil
  49. Hocam mulakat bitince tesekkurler demeleri elendigimiz anlamina mi geliyor.

    YanıtlaSil
  50. Serkan

    teşekkürler hocam arkadaşa katılıyorum efendim sizler nasılsınız diye sormak sanki iyi gibi ama madem siz öyle söylüyorsunuz bilgilerinize ve deneyüminize dayanaraktan öyleyepacam sağlıklı günler

    YanıtlaSil
  51. Hocam yazınızı 2013'te yazmışsınız fakat biz arkadan geldiğimiz için daha yeni yeni böyle değerli yazıları okumaya basladik.Ben 4.sınıfa geçtim ve Sayıştay denetçiliği mesleği için hedef koydum size bir sorum var basortusu mulakatlarda engel mi? Hocam inşallah cevap verirsiniz çünkü benim hedefime yonelmek için çok önemli bir durum.

    YanıtlaSil
  52. Merhaba Hocam
    Son dönemlerde ekonomi ile ilgili yazılarınızı takip eden ve beğeni ile okuyan biri olarak size bir hususta danışmak istedim : Şu anda Sakarya'da gelir uzman yardımcısı olarak görev yapmaktayım 30 ekimde yapılacak olan sayıştay denetçi yardımcılığı sınavına girmeyi düşünüyorum bildiginiz üzere test yazılı ve sözlü olmak üzere 3 aşamalı bir sınav,özellikle yazılı sınavda sorumlu olduğumuz iktisat maliye ve kompozisyon dersleri ile ilgili nasıl bir hazırlık yapmamı önerirsiniz? Size ait olan web sitenizdeki "kendime yazılar" kısmında yer alan ekonomi başlığı altındaki son 1 veya 2 yılın makalelerini okumak yeterli olur mu,bunun yanında özellikle yazılı sınavlar için bu derslerde kullanabileceğim size ait olan bir kaynak tavsiye eder misiniz? Cevabınızı sabırsızlıkla bekler,saygılarımı sunarım...
    Hüseyin Demirkıran

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kazandınız mı acaba bende girmeyi düşünüyorum

      Sil
  53. Hocam bizleri aydınlattığınız için çok teşekkürler. Benim iki sorum olacak. 1) Açıköğretim Fakültesi mezunu olmak mülakatta bir dezavantaj olur mu? 2) Mülakat komisyonu yaşı dikkate alır mı?

    YanıtlaSil
  54. Hocam işletme ,iktisat ve hukuk bilgisi olan biri sizce nereye başvurmalı

    YanıtlaSil
  55. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Paradan Para Kaybetme Dönemi