Bu Finansal Deyimleri Yanlış Kullanmayın

Devalüasyonu çoğu kez yanlış kullanıyoruz
Bir ülke parasının değeri iki şekilde düşer: Eğer paranın iç satın alma gücü düşüyorsa enflasyon, dış satın alma gücü düşüyorsa dış değer kaybı söz konusudur.

Sabit kur rejiminde ülke parası yabancı paralar karşısında belirli bir değer olarak belirlenir ve bu değer ilan edilir. Örneğin 1 USD = 1,5 TL olarak bir kur belirlenir ve açıklanır. Bu kurun değişmesi artık ancak hükümetin veya yetkilendirdiği takdirde Merkez Bankasının kararıyla olur. Yetkili makam, bu kurun artık sürdürülemeyeceğini görüyorsa o zaman paranın dış değerini düşürme kararı alır ve yeni bir kur belirler (örneğin 1 USD = 1,75 TL gibi.)

Devalüasyon, sabit kur rejiminde, bir ekonominin, kendi parasının yabancı paralar karşısındaki değerinin, yetkili makamlarca (hükümet ya da Merkez Bankası) alınan bir kararla düşürülmesi eylemine verilen addır. Devalüasyon, genellikle cari dengesi açık veren ve döviz dengesi bozulan ekonomiler tarafından uygulamaya konulur. Bununla birlikte cari açık vermese de ihracatı düşen ya da ithalatı artan ekonomiler de zaman zaman devalüasyona başvurabilir. Demek ki devalüasyondan söz edebilmemiz için: (1) Eylemi yapan ekonominin sabit kur rejimi içinde olması gereklidir. (2) Bu eylemle ilgili yetkili bir merci tarafından alınıp uygulamaya konulacak bir karar gereklidir. (3) Ekonominin döviz dengesinde bir bozulma olması veya olma yolunda gelişmeler görülmesi gereklidir. 

Dalgalı kur rejiminde ise paranın dış değeri piyasada belirlenir. Her gün ülke parasına ve yabancı paralara karşı oluşan talebe göre paranın değeri iner veya çıkar. Bu şekilde ortaya çıkan düşüşlere devalüasyon değil dış değer kaybı denir (İngilizcesi depreciaton of currency.) Yani burada devalüasyondan farklı olarak herhangi bir makamın paranın değeriyle ilgili bir karar almasına gerek yoktur. Her şey kendiliğinden piyasada oluşur.

Uzun süre sabit kur rejiminde yaşamış bir ülkenin çocukları olduğumuz için önceki kuşaklardan devren aldığımız ağız alışkanlığıyla paranın değer kaybına o ekonominin hangi kur rejiminde olduğuna bakmaksızın kestirmeden giderek devalüasyon damgasını basıveriyoruz. Oysa örneğin Doların, Euro’nun, Pound’un, Yen’in, TL’nin değer kayıpları devalüasyon olarak adlandırılamaz. Buna karşılık parasını esnek sabitleme denilen bir yöntemle (bir bant içinde dalgalanmaya terk ederek) bir çeşit sabit kur uygulayan Çin’de Merkez Bankası’nın aldığı kararla Yuan’a yüzde 2,5 dolayında değer kaybettirmesinin adı devalüasyondur.

Mevduat munzam karşılığı diye bir şey kalmadı
Umumi disponibilite; bankaların topladıkları mevduat karşılığında kasalarında bulundurmaları gereken miktarı ifade eder. Fransızcadan geçmiş bulunan disponibilite sözcüğünün anlamı ‘kullanılabilir, uygun’ demektir. 2005 yılına kadar devam eden uygulama çerçevesinde bankalar, kendilerinden para çekmek isteyen müşterilere gerekli ödemeyi kolaylıkla yapabilmek için topladıkları mevduatın TCMB tarafından belirlenen oranını kasalarında disponibilite olarak tutmak zorundaydılar.
TCMB, bankaların kendi kasalarında tutmak zorunda oldukları umumi disponibiliteye ek olarak da kendisine ayrıca bir karşılık yatırmaları zorunluluğu getirmişti. Buna da ‘munzam karşılık’ adı verilmişti (mevduat munzam karşılığı olarak anılsa da sadece mevduatla değil kaynaklarla ilgiliydi.) Munzam Arapça bir sözcük olup ek, ilave anlamına geliyor. Umumi disponibiliteye ek olarak bulundurulması gereken bir karşılık olduğu için bu ad verilmişti.

Umumi disponibilite ve munzam karşılık uygulaması 2005 yılında kaldırıldı ve bankalar mevduat ve diğer kaynakları için TCMB’nda, onun belirleyeceği oranlarda karşılık bulundurma yükümlülüğüne tabi kılındı. Buna ‘zorunlu karşılıklar’ adı verildi.

Özetle söylememiz gerekirse bugünkü uygulamada umumi disponibilite de munzam karşılıklar da bulunmamaktadır. Bugünkü uygulamada sadece zorunlu karşılıklar söz konusudur. 

O halde niçin hala konuşmalarda Merkez Bankası munzam karşılıkları artırdı veya azalttı gibi ifadeler kullanılıyor? Bu yanlış kullanımın tümüyle geçmişten gelen bir ağız alışkanlığı olduğunu düşünüyorum. Üstelik yanlışlık tuhaf bir duruma yol açıyor. Bir şeyin munzamı olması için o şeyin bir de aslı olması gerekiyor. Yani munzam karşılık dediğimizde sanki bir zorunlu karşılık varmış da ona ek olarak alınan ayrı bir karşılık daha varmış gibi bir durum ortaya çıkıyor. Beni en çok şaşırtan şeylerden birisi 2005 yılından sonra görev almış olan finans veya piyasa uzmanlarının da munzam karşılık veya mevduat munzam karşılığı ifadesini kullanıyor olmaları. Yaşamlarında bu uygulamayı hiç görmemiş, tanımamış olan kişiler bile büyüklerinden duydukları bu ifadeyi devam ettiriyorlar. Bu, TL’den 6 sıfır atılmış olmasına karşın hala birçok kişinin bin TL’ye milyar TL demesi gibi bir şey.

Bir kez daha söyleyeyim: Mevduat munzam karşılığı diye bir şey yoktur, bu deyimin kullanılması yanlıştır. Doğrusu ‘zorunlu karşılıklar’dır.  


Yorumlar

  1. hocam alakasız olacak ama mikro iktisat kitabınız ne zaman çıkıyor?tam tarih verebilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teknik bir kitap olduğu için kitabevini biraz uğraştırıyor. Ben teslim edeli 1 ayı geçti.

      Sil
    2. hocam ya ben sizi çok seviyorum sizden çok şey öğreniyorum, çok samimi bir şekilde söylüyorm iyiki varsınız:)

      Sil
  2. Hocam hangi kur daha avantajlı.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Hocam,

    1) Umumi disponibilite ile ankes aynı şey mi, değilse farkları nelerdir?

    2) Bugün 3 ün üzerine çıkan dolar şu anda 2,91 seviyelerinde kurun yükseliş nedenini biliyoruz da gün içerisindeki düşüş nedeni nedir olumlu bir gelişme yaşandığını görmedim Türkiye'de çünkü?...

    Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1)Umumi disponibilite MB'nin tutulmasını zorunlu kıldığı miktar, ankes ise bankanın kendi öngördüğüne göre tuttuğu miktar.
      2)Esrarengiz bir olay. Sanırım kamu bankalarına dolar sattırıyorlar.

      Sil
  4. Devalüasyon için sabit kur rejiminde olmak gerekir yazmışsınız,dalgalı kurda dış değer kaybı, demişsiniz ama hocam peki mesela; 1 USD = 2.50 seviyelerinde iken MB tarafından faizler düşürülürse 3 seviyelerine çıkar bu da devalüasyonla hemen hemen aynı şey değil mi? İlla ki kuru sabitlemek mi gerekir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devalüasyon deyim olarak sabit kurla ilintili. Benzerlikler adının devalüasyon olmasını gerektirmez.

      Sil
  5. Merhaba doların yükselmesi ithalatı dolar ile yapıyor olmamız nedeniyle çok kötü bir şey , peki başta Almanya olmak üzere ihracatımızı euro ile yapıyoruz euro nun yükselmesi (şu anda 3.25 civarı) kötü mü yoksa iyi mi hocam? Yoksa düşmeleri çıkmalarından ziyade euro / dolar paritesinin euro lehine değişmesi(ki zaten şu anda 1.12 ile euro lehine) sorunları çözer mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğrusu sonda söylediğiniz. Yani bizim lehimize olacak şey Euronun Dolara karşı değer kazanması. Mesela Euro/USD kuru 1,40 iken bizim için durum çok iyiydi.

      Sil
    2. hocam Euro/Dolar paritesi 1,30 veya daha üstte olmasının bizlere yararı nedir? nerelerde kullanıyoruz?

      Sil
  6. Şu an 2.90 olan dolar kaç olursa Türkiye için iyi olur? Herhalde siyasilerin dediği gibi ''3 olursa bu iyidir.'' olduğunu sanmıyorum. Bir de gösterge faizin yükselmesinin vatandaşa ne gibi olumsuz etkileri var?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İhracatçıların hesabına bakarsanız 2,60 iyi olur diyorlar. Bana sorarsanzı konu Dolar TL kurundan çok Euro/Dolar kuru. Euro Dolara karşı değer kazanırsa bu bizim lehimize olur.

      Sil
    2. E peki gösterge faiz sorum hocam?... Faizin inip çıkması halka nasıl yansıyor?

      Sil
    3. hocam ihracat/ithalat açısından bakarsak evet euro dolar karşısında değer kazanırsa bizim için iyi çünkü itlahatımızı çoğunlukla dolarla ihracatımızın çoğunluğunu ise euro ile yapıyoruz. Fakat doların değer kazandığı her kuruşta çok fazla dolar borcu bulunan şirketlermiz daha büyük zarara/riske girmiş olmuyor mu ?

      Sil
    4. Gösterge faiz tahvil ve bononun ikinci el piyasa faizi. Bu yükseliyorsa tahvilin fiyatı düşüyor demektir. Yani insanlar tahvil ve bonoları satıyorlar o zaman fiyat düşüyor faiz yükseliyor (ters ilişki nedeniyle) bunları satanlar ellerine geçen ğarayla döviz alıyorlar o zaman da döviz kuru yükseliyor. Vatandaşa etkisi budur.

      Sil
  7. Hocam dolar birden neden ters köşe yapıp azaldı fiyatı bugun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim tahminim faizi seçimden önce artıramayınca paniği önlemek için kamu bankalarına döviz sattırıldığı yolunda. Ama bu sadece bir tahmin. Bir duyumum yok.

      Sil
    2. Yabancı fonlar dün 1 milyar dolarlık lira aldığı için dolar 2,90 a indi.

      Sil
  8. Hocam artan kur nedeniyle zamlarin gelecegi artik kuskusuz. Bu nedenle onumuzdeki surecte gida temel maddelerin fiyatlari fuze gibi artacak bu baglamda insanlarin aratacak olan enflasyondan ve zamlardan korunmak icin cuvalla un seker vb temel gida mallari almasini oneriri misiniz? cunku fiyatlara bu dovizdeki yukselis muhtemelen ozellikle de gida maddleri fiyatlarina yansiyacak benim bildigim eski tecrubelere gorede zammin gelecegini fiyatlarin yukselecegini goren tuccar ve depocular stok yapmaya baslayabilir siz ne dusunuyorsunuz? halk simdiden gida maddeleri zamlanmadan dolar alacagina gida stoklamasini tavsiye eder misiniz?

    Ikinci sorum bu gidisatla Turkiye IMFye muhtac mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kur artışı bizim her türlü maliyetimizi yükselttiği için enflasyon olarak her alana yansıyacak.
      Türkiye şu anda IMF'ye muhtaç değil. Ama böyle giderse olabilir.

      Sil
  9. bugün dolar kuru merkez bankası karşı yönde aksiyon almasa da 2,92'de yer alan çok kuvvetli bir direncin üzerinde kalmakta zorlandı ve düşmeye başladı (2008 krizi öncesi dip 1,145 2009 krizi zirve 1,823 (1,823-1,145)*1,618 + 1,823 = 2,92)
    bundan önce 2,78'lerdeki kuvvetli dirence takılmış ve bir süre öyle idare etmişti. Başçı'nın teknik analize çok meraklı olduğu sır değil. belki "ben hiçbir şey yapmasam bile piyasa dirençten döner bir süre daha idare ederim" diye düşünüyordur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bugünkü sert düşüşün kamu bankalarının döviz satışıyla ortaya çıkan bir gelişme olduğunu tahmiin ediyorum. Bu sadece bir tahmin.

      Sil
  10. Mahfi bey bir durum dikkatimi çekti:

    Türkiye'den her düzey birçok iktisatçı/ekonomistin yazılarını okuduğumda, verilerin daha çok rakamsal zeminde yorumlandığını ve geleceğe yönelik tahminlerde bulunarak yazıların bittiğini görüyorum. Geneli böyle.

    Ama sizin yazılarınızda, sosyolojik saptamalar, gözlemler, anekdotlar da görüyorum.

    İktisadın/ekonominin içindeki insan özelliğini görmezden mi gelmeye başladık sizce? Siz yazılarınıza sosyolojik saptamalarınızı da eklemeyi niçin sürdürüyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekonomi bir sosyal bilimdir ve her sosyal bilim gibi içinde insan ve toplum vardır. Üstelik insan ve toplumun ağırlığı diğer bütün unsurlardan çok daha fazladır. Çünkü ekonomi bilimi insan ve toplum davranışları üzerine kuruludur. İçinden insanı çıkarırsanız arz ve talep yasası bile kalmaz. Toplumu çıkarırsanız hiçbir şey kalmaz. O nedenle de psikoloji ve sosyolojiyle iç içedir. Ekonomi, sosyoloji ve psikolojiyle ibağ kurulmadan anlatılamaz. Ama matematikle ilintisi kurulmadan anlatılabilir.
      İşte bu nedenlerle bir iktisatçı, bence, sosyoloji ve psikolojiyle mutlaka ilgilenmeli ve ekonomik olayları da o çerçeve içinde ele almalıdır.

      Sil
  11. Bu arada, dolar indi euro çıktı derken, bir soygun daha.
    Trafik sigortasına % 200 zam geldi.
    Ellerini cebimizden çekmiyorlar.

    YanıtlaSil
  12. Hocam acilen türk lirasının forex piyasasında işleme kapanması gerekir. Ben son bir yılda 1000 $ ımı 100.000 $ yaptım siz düşünün 100 bin - 1 milyon $ olanları.

    Bilgisayar programlarıyla bugün bilgisayar başında durmadan servetini 4'e 5'e katlayanlar oldu.

    Lütfen bu konuyu gündeme getirin. Çok önemli yoksa TL'yi tutamayız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu dediğiniz yöntemle de tutamayız. Hatta paniği artırabiliriz.

      Sil
    2. 1- doları artıran forex piyasasındaki üç beş kuruşluk işlemler değil. çok değil 2 yıl önce halkın ve şirketlerin 115 milyar dolar döviz mevduatı vardı. bugün 150 milyar dolar oldu. son 2 yılda hisse ve tahvil piyasasında nette 2 milyar dolar da dışa sermaye çıkışı oldu. doları 2.50-2.60 seviyesine getiren forex'ten değil bankalardan, döviz bürolarından alınan dövizdir. forex'le işi olmayan halkın ve şirketlerin dolar talebidir. 2.50-2.60'ın üzeri siyasi/jeopolitik risk primidir.
      2- milyon doları olan insanlar sizin aldığınız riski almaz. kaldıraçlı olmayan piyasalardan sepet yaparlar.

      Sil
  13. hocam kamu bankaları dolar satmadı gibime geliyor. herhangi bir gözle görünür hacim artışı yok. hatta her yeni atakta dip daha dipte üst daha az üstte oluşuyor hacim grafiğinde biliyorum dolar uzun vadede artacak diyorsunuz ama hacim grafikleri bir zayıflama eğilimininde işaretini vermekte.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugün yarın böyle görünebilir. Ama Fed eninde sonunda faiz artırım sürecine girecek ve TL daha fazla değer kaybedecek.

      Sil
  14. Hocam bugünkü düşüş ile ilgili Moodys usd/try 3 seviyesinden kâr realizasyonu yaptı haberleri dolaştı. Bu konu ile ilgili bir duyumunuz oldu mu acaba?

    YanıtlaSil
  15. Hocam dış değer kaybı için depresyon deyimi doğru mudur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İngilizcede depreciatiton kullanılıyor, depresyonun ingilizcesi depression.

      Sil
  16. Hocam euro nun değer kazanması ile ihracatımız artar fakat, mevcut üretimden daha fazlasını üretemediğimiz zaman dışarıya sattığımız ürünler nedeniyle, ürünün iç piyasada azalmasıyla bir enflasyon yaşanmaz mı? Yani euro dolara karşı değer kazanırsa bizim için neden daha iyi olur anlamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Euro artarsa ihracatımız artar, dolar artarsa enflasyon artar. Çünkü ihracatımızın ağırlığı Euro ile, ithalatımızın ağırlığı Dolar ile. Öte yandan iç talep zaten çok canlı değil.

      Sil
  17. Dolar bu düzeylerde kalmaya devam ederse şirketler temerrüde düşer mi ?
    Bir şeyi de merak ediyorum: Büyüme düşmesin diye faizleri artırmıyoruz ama MB dolara müdahale etmedikçe enerji ithal eden bir ülke olarak artan maliyetler büyümeyi düşürmüyor mu zaten?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şirketlerin zor duruma düşeceği kesin.
      İkinci sorunuz aslında herşeyin özeti. Aynen öyle oluyor ama çoğu kişi bunu görmüyor. Üstelik sadece enerji ithalatı değil (çünkü orada en azından petrol fiyatı düşüyor) sermaye malı, ara malı vb ithalatı da pahalılanıyor. Ve biz onları ithal etmeden üretim yapamıyoruz.

      Sil
  18. Erdem Başçı memleketin içine etti hocam ah hocam vah hocam. Nerden buldular bu adamı bilmem ki! Babaannem bile daha iyi yönetir be. Adam da bir kere liderlik ruhu yok piyası yönlendiremiyor. İstifa ersede kurtulsak şu adam dan

    Oh be içimi boşalttım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorun kişilerle değil sistemle ilgili. MB yasasına bağımsız yazıp da uygulamada bağımlı kılarsak oraya kim gelirse gelsin durum değişmez. Olsa olsa başkası istifa eder ki o piyasayı daha da dalgalandırır.

      Sil
  19. Hocam yaziniz icin cok tesekkur ederim oncellikle. Sormak istedigim bir kac soru var.

    1- Dalgali Kur Rejiminde Merkez Bankasinin Kurdaki sert yukselise mudahele etmemesi Piyasa tarafindan Devaluasyon olarak yorumlanmasi Normal deilmidir ? Literaturde bu olgu yazar. ( Ki bizdeki durum MB Fedi beklicem, Siyasi belirsizligin gitmesini beklicem, Faiz arttirirsam İktidar oyar beni korkusu )
    2- Kamu Bankalari doviz satiyor ondan kur dusmustur tahminim bu yazmissiniz. Kamu Bankalari Sayistay Denetiminde olan kurumlar ve karlilik prensibiyle Calisan basiretli tuccar gibi davranmasi gereken finans kurumlaridir. Bu piyasa kosullarinda doviz satmalari KAMU ZARARİDİR. ilerde iktidar degisirse bu islemi yapanlar hakkinda yasal islem yapilmasi da muhtemeldir. Ben bunu biraz siyasi manipulasyon olarak goruyorum. Fikriniz nedir bu konuda ?
    3- Euro / Usd paritesi ile ilgili konuya dikkat cektiginiz icin tesekkur ediyorum ozellikle cunku insanlar Usd/TL Euro/TL ye odaklaniyor agirlikli olarak. Benim Avrupa Birligi ulkelerine ihracatimizin daha cok oldugunu, ithalatimizin Agirlikli Usd Oldugunu dusunerek Euro/USD Paritesini ekonomistlerin iyi okumasi gerektigini dusunmekteyim. 1.33-1.35 seviyelerinde olmasi gerektigini dusunuyorum paritenin ? Fikriniz nedur bu konuda ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1) Devalüasyon sabit kur rejiminde olur. MB'nin müdahalesi devalüasyon sayılmaz. Bunun bildiğim tek istisnası bizde oldu. 1994 krizinde dalgalı kur rejimindeki Türkiye'de hükümet ve MB toplanıp devalüasyon yaptılar (literatüre katkkı oldu.)
      2) Dları 2,98 den satmış olsalar ve bugün dolar 2,93 olduğuna göre zarar değil kar etmiş olurlar.
      3)Aşağı yukarı aynı görüşteyim. Parite 1,30 dolayında olunca bizim ihracatçının durumu iyiye gider.

      Sil
  20. Hocam, peki İsviçre'nin bu yıl Ocak ayına kadar devam ettirdiği "müdahale kuru" uygulamasını iktisat teorisi içerisinde nasıl değerlendirmeliyiz? Frank bir yönüyle sabit kur gibi, bir yönüyle de Euro'ya endeksli dalgalı kur gibi hareket ediyordu. Buna benzer bir uygulama daha önce hiç oldu mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet benzer uygulamalar çok vardı. Buna bant içinde ğeg deniyor. Bu tür uygulamalar tam olarak dalgalı kur olmadığı için MB müdahalesi devalüasyon (ya da revalüasyon) olarak adlandırılabiliyor.

      Sil
  21. Mahfi Hoca

    Haddini bil haddini!

    Reisimizi de, partimizi de yarıyolda bırakmayız!

    Dolar 3 değil, 333 TL bile olsa biz yine beraberiz!

    Ekim-Kasım da Yeni Türkiye Yolunda İkinci Yarı başlıyor!

    Reisimizin bütün Türkiye'nin ve dünyanın iyiliği için çalıştığını ne yazık ki anlayamadınız!

    Eğer şansınızı biraz daha zorlarsanız bu ülkeyi terketmek zorunda kalırsınız!

    Zaten ününüz sadece bu topraklarda geçer, Türkiye dışında bir hiçsiniz! Bu yaşta, beş parasız kalırsınız ortalıkta!

    Bu siteyi kapatın, milletin aklını manipüle edilmiş haberlerle karıştırmayın ve çizdiğimiz doğru yola gelin!

    Yoksa sizi biz bile kurtaramayız!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yigit Bulut yazmış sanırım üstteki yorumu :)
      Aktroller bile sizi takip ediyor hocam. Çirkeflikleri ise söylediklerinizin doğruluğunu ispatlıyor.

      Sil
    2. Hocam kusura bakmayın size karşı haddimi aşarak şu hadsize cevap vermek istiyorum;
      Ah akıldan yoksun kişi, biz bura da Mahfi Hocamız sayesinde Ekonomiyi bilimsel olarak öğreniyoruz. Hocamız hiç bir partiye laf atmış değil hocamız yansız ve tarafsız olarak rakamları sosyolojik olarak yorumluyor. Ama sizler (AKP'liler) kendinizi ne zannediyorsanız en ufak eleştiriyi bile kabul edemiyorsunuz. Eleştirilmezseniz mükemmelleşemezsiniz.
      Senin gibiler yüzünden bu ülkede böyle değerli bilim insanlarının önü kesilmeye çalışıldıkça bu ülke bir adım ilerleyemez.

      Ha bu arada ateş olsanız cürmünüz kadar yer yakarsınız. Taraftarı olduğun parti elbet bir gün kaybedecektir ama hocamın şurada yazdıkları gerçekler asla kaybetmeyecektir.

      Hocam tekrar sizden özür dilerim...

      Sil
    3. Bu zihniyetten ülkemizde yüzde 40 olması üzücü gün gectikce gericiler çoğalıyo saksı kafalı

      Sil
    4. Kardeş burada siyasi değil teknik bir konu konuşuluyor. Bu tehditkar tavrı ülke iyiliğini düşünen insanlara değil de terör vb ahlaksızlıklara karşı gösterirsen bence daha akılcı olur.

      Sil
    5. hocam bu degisik yorumu onaylamaniz iyi bir cevap olmus bence :)

      Sil
    6. Değerli arkadaşlar ben bu yorumu yazan arkadaşın espri yaptığı kanısındayım onun için yanıtlamadım.

      Sil
    7. Temel Reis var ıspanak yer piri Reis var harita yapar Reis dayı var çiğköfte satar başka reis var mı....

      Sil
    8. Aslında Mahfi Hocamızın o yorumu bu blogda paylaşması en güzel cvp olmuş. Yaninizdayiz Mahfi Hocam...

      Sil
  22. Hocam önümüzdeki aylarda ABD de işlerin yolunda gitmemesi(işsizliğin artması, enflasyonun beklentiden az olması..) kur savaşları,çin ın yavaşlaması , yunanistan ve kotu AB ülkeleri ,gelişmekte olan ülkelerin durumu gibi nedenlerden bir küresel kriz bekliyormusunuz?
    Olsa dolar ne olur?Olsa altın en iyi yatırım mısır?
    Birde basit bir soru ama bankadaki doları en güvenilir ve ekonomik nasıl altına çevirebilir iz?bankalar dusuk bozuyor altını çok yüksek satıyor.parayı çekip döviz bürosunda yapayım desen parayı 2 günde vermiyorlar.ve güvenlik sorunu var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önümüzdeki dönemde gelişme yolundaki ülkelerden kaynaklanacak bir krizin küresel krizi artırması gerektiğini düşünüyorum. Öyle bir durumda Doların ne olacağını şimdiden görmek kolay değil. Bu o dönemde ABD'nin ne kadar toparlanmış olacağına bağlı.
      İki,nci sorunuzla ilgili olarak da ben farka karşın yine de bankayı kullanmanın daha uygun olacağını düşünüyorum.

      Sil
  23. Hocam, MB faizi ne kadar arttırsa dövizin artışına engel olabilir?
    MB faizi ne kadar arttırırsa artırsın, arkasında ekonomiyi toparlayacağını Gösteren güçlü bir irade yoksa bir işe yarayabilir mi? Siyaset özellikle sağ kanat çökmüş durumda; tek başına iktidar olamıyor, koalisyon kuramıyor, hukuğa güvenemiyor. Okulları açamıyor.
    Yani MB nin faiz arttırıp arttırmaması bu ülkede teferruat olmuş. Hiper enflasyona doğru gidiyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir ölçü yok. Bazen MB faizi artırırsa döviz daha çok bile artabilir.

      Sil
  24. Gunaydin,
    Kredi derecelwndirme kuruluslari tarafindan bir not dusurme gelir mi yada simdiye kadar gelmeli miydi dusuncelerinizi ogrenebilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Normal olarak gelebilir ama durum normal değil. Bu kuruluşlar ABD yönetiminin oldukça etkisindeler.

      Sil
    2. Cok inandirici da degiller

      Sil
  25. Hocam kaleminize sağlık. Bu kavram karmaşası düşünce şeklimizi de belirliyor. Bu noktada alınacak tedbirler ve yapılacaklar da kavramların zihinsel dünyamızdaki yansımalarına göre belirlendiği için çözüm diye yanlış uygulamar üzerine konuşup tedbirler alıyor da olabiliyoruz. Daha önce de size yazmıştım. Şimdi bu durumda bir alt yapı ve/veya farika YATIRIMI ile , gayrimenkule (barınma amacı dışında ) yapılan veya altın ve dövize yatırılan paralar nasıl oluyor da aynı kavramla yani YATIRIM kavramıyla tanımlanabiliyor. Burada da bilinçl bir yönlendirme varmış gibi geliyor bana . Sevgiler
    H.B.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bu da yanlış kullanılan deyimlerden birisi, bunu da düzeltmeli. YATIRIM, üretim kapasitesini reel anlamda artırmaya yönelik bir eylemdir. Ekonomi anlamında gayrimenkul alımı TÜKETİM'dir. Borsadan hisse senedi alımı PLASMANdır (finansal yatırım.)

      Sil
  26. €\$1.33 iken bile bunu tam olarak degerlendiremedik ic piyasaya yoneldik avrupaya mal satacagimiza luks tuketim avrupadan aldik tam bir yunanistan gibi hareket ettik. kur artarsa rekabet artarmadi bunun nedeni kurun asiri derecede dusuk ve uzun vadeli olmasindan kaynaklaniyor gibi tabi bu benim fikirimi dogrumudur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapısal reformları yapamayışımızı başka bir şekilde ifade etmisiniz. Doğrudur.

      Sil
  27. Hocaml!
    Ilim, bilim kimde olduguna bakilmaksizin saygiyi icabettirir.Bu nedenle ilminize buyuk saygi duyuyorum
    kendini ve haddini bilmez cahillere iki kelam etmek istedim.ne yaptiysam soylenecek sozu secemedim.susarak cevabini kendilerinin almasini beklemek gerekecek.
    Saygilar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aldırmayın ben boşveriyorum siz de öyle yapın. Dünyada en zor iş bir cahille, bir fanatikle tartışmaya girmektir. Asla onun düzeyine inemeyeceğiniz için tartışmayı kaybetmeye mahkumsunuzdur. En iyisi gülüp geçmektir.

      Sil
  28. Mahfi Hocam yanaklarınız çok tombik ;-)

    Yoksa ameliyatınızda uyuşturucunun etkisi nedeniyle yanaklarınız o pozisyonda bir süre sabit mi kaldı?

    https://pbs.twimg.com/media/CM2wASbWoAAfAqZ.jpg:large

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya çok komik çıkmış. Ameliyatta lokal (damlayla) uyuşturucu kullanıldığı için öyle bir etkisi olamaz.

      Sil
  29. Hocam Kasıma kadar sürecek ara hükümet döneminde ekonomi bakanı siz olsanız yine mi olmaz?

    Bunu şunlar için söylemiyoruz, koltuk sevdası, makam sevdası için değil!

    Kasım başına kadar, 60 küsür gün boyunca, sizin ekonomi (ara dönem) bakanı olarak basına verdiğiniz her demeç, bu ülkenin biraz silkinip kendisine gelmesine yol açabilir!

    Siz 'ben 60 gün bağırsam, 60 gün kendimi kameraların karşısında yırtsam bile bu ülke silkinmez' mi diyorsunuz yine?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mesele kişilerle ilgili değil, sistemle ilgilidir. Ben Hazine Müsteşarı oldum sadece 4,5 ay dayanabildim ve istifa ettim. Çünkü kimse yapısal reformları yapmaya niyetli değildi. Sistemden beslenenler sitemi değiştirmezler. Öyle olunca da ekonomi bakanlığına beni değil Keynes'i getirseniz durum değişmez. .

      Sil
  30. hocam dolar 3 lira iken kar satışlarının yapılması sonucu 2,90 düştü bu kar satışları nedir? dolar alanlar 3 liraya kadar çıkmışken dolar neden satsınlar ki normalde ben olsam beklerdim daha da artar diye. saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım dünkü olay kişilerden değil büyük fonların döviz satarak bu hızlı artıştan elde ettikleri kazancı kar olarak yazma arzularından kaynaklandı. Diyelim ki 2,50'den dolar almışsanız dolar yavaş yavaş yükseliyorsa satmaz beklersiniz ama birden 3 TL'ye (bir günde 2,90'dan 3'e) çıkmışsa bu düşecek der ve satar karı kasanıza koyarsınız.

      Sil
    2. Bu kar satisi felan biraz hikaye oluyor ayni zamanda. Dusus sebebei kar satisi degil, dolar endexinin 97'lerden 94'lere dususu oldu. Zaten 3'ten 2.91'a dususde hacim de cok az. Bunun anlami dolar endexi arttigi zaman dolar 3'un uzerine rahatlikla cikacak demektir. Belli ki ABD'de Eylul ayinda faiz arttirimi beklentisi oldukca azalmis durumda.

      Sil
  31. merhaba hocam
    öncelikle engin bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim
    konuyla fazla ilgisi yok ancak aklıma bir soru takıldı.
    dolar en fazla kaç tl olabilir? 4 tl olabilir mi?

    YanıtlaSil
  32. Hocam bu yıl işletme bölümünü kazandım. Açıköğretimden buna yakın bir bölüm okumamı önerir misiniz yada hangi bölümü okumamı önerirsiniz ?
    Bu yıl Uluslarası Ticaret ve Lojistik Yönetimi, Yönetim Bilişim Sistemleri, Havacılık Isletmeciligi gibi bölümler açılmış hocam fikrinizi alabilir miyim benim için çok önemli düşünceleriniz, teşekkür ediyorum

    YanıtlaSil
  33. Bir hocamız yabancı hocalara makro ekonomide uzman olduğumuzu söylediğimizde gülüyorlar, mesela adamlar kariyeri boyunca sadece faiz konusunda çalışabiliyor demişti.

    Sizin bu konudaki görüşünüz nedir? Makro ekonominin tümüne hakim olmaya çalışmak bu alanda derileşmeyi engeller mi? Yabancıların sistemi doğru mu?

    YanıtlaSil
  34. Hocam kırk Ellibin dolarının olsa şu anda nasıl bir yatırım yaparsınız.küresel kriz çıkarsa dolar düşebilir.altın mı euro mu hisse senedi mi dolar da kalmak mı?

    YanıtlaSil
  35. Hocam petrol ile gerileyen ruble için öngörüleriniz nelerdir?. Petrol için 10-20 dolar aralığında olacağını söyleyen ekonomistler acaba 1 varil petrolün standart bir maliyetinin olmadığını mı düşünüyorlar?. Her emtianın bir maliyeti var nihayetinde.

    YanıtlaSil
  36. http://www.mahfiegilmez.com/2015/08/bu-finansal-deyimleri-yanls-kullanmayn.html?showComment=1440111181770#c8041927854201824740 lütfen şu linki adres çubuğuna kopyala yapıştır yapın. Mahfi hocam, siz ne büyük insansınız ki şu yiğit bulut'un jöleciği olan kişinin sizin onayınıza sunulan ''yorumcuk'' olabilecek nitelikte olmayan yazısını onaylamışsınız. Keşke güncel tabirle ''trol'' olsaydı bu kişi ama alınan oylardan görüldüğü gibi bizden fazla olan bu insancıklar karşısında takatimiz kalmadı artık. Allah bize sabır versin.

    YanıtlaSil
  37. Bu kavram karmasasinin baska bir yonu de 'devalasyon' deyince sanki kotu bir seymis gibi algi olmasi. Gecmis donemlerde devalasyon sabit kurda, artik devletin yapabilecegi bir sey kalmayip son care basvurdugu bir aracmis. Ama devalasyon her zaman kotu olan bir durum degil, ornegin Cin'in yaptigi kontrollu hatta ulke ekonomisi icin olumlu bir adim olarak geciyor. Cin devalasyon yapmak zorunda degil ancak parasinin degerini dusurmesinin kendi halkinin alim gucunu azatlmayacagini, enflasyonu hortlatmayacagini biliyor, cunku ic uretimi oldukca fazla.

    Allah bize de AB gibi, Cin gibi kendi parasinin degerini kontrollu bir sekilde dusurebilecek konuma gelmeyi nasip etsin. Basimizdakilerle, isimiz Allah'a kaldi zira.

    YanıtlaSil
  38. Hocam Merhabalar,
    Devletin devalüasyondan elde ettiği gelirleri siz nasıl yorumluyorsunuz?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi