Johan Cruyff ve Merkez Bankası

Bir dönemin efsane futbolcusu ve sonra da teknik direktörü olan sarı fare lakaplı Johan Cruyff’un ünlü bir sözü var: ‘Futbol basit bir oyundur, zor olan basit futbol oynamaktır.’ Bu söz bir toplum için uygulanacaksa en yakıştığı yer Türk toplumudur.

Türkiye ekonomisinin tasarruf eksikliği nedeniyle dış finansmana bağımlılığı çok yüksek bulunuyor. İşin kötüsü risklerdeki artış nedeniyle ülkeye gelen doğrudan yabancı sermaye miktarı da giderek azalıyor. Bu durumda tek çare sıcak para çekebilmek olarak ortaya çıkıyor. Dış konjonktürün uygun olduğu dönemde daha düşük faiz farkıyla dış finansman çekilebiliyordu. Fed’in faiz artırımının giderek yaklaşması bu olanağı sınırladı. Artık dış finansman bulmak eskisi kadar kolay değil. Öte yandan ekonominin içinde bulunduğu riskler dış finansmanla sınırlı değil. Büyüme, potansiyelin altında seyrediyor, ihracat geriliyor, cari açık yeterince düşmüyor, ekonomi orta gelir tuzağında patinaj yapıyor, enflasyon düşürülemiyor, işsizlik yüksek düzeyde kalmaya devam ediyor.

Risklerdeki artış ekonomiyle sınırlı kalsa belki çözümü daha kolay olabilir. Ne var ki riskler siyasal ve sosyal alanlardan da kaynaklanıyor. Her şeyden önce yapılan genel seçimden bir hükümet çıkmadı, koalisyon çalışmaları sonuç vermedi. Ülke yeniden seçime gidiyor. Buna ek olarak jeopolitik riskler her geçen gün tırmanıyor, komşularla sorunlar büyüyor. Terör olayları artarak devam ediyor, çözüm süreci tamamen gündemden çıkmış bulunuyor.

Türkiye’nin risklerinin arttığını en açık şekilde ortaya koyan gösterge CDS primindeki artış. Yılbaşında 184 bp olan CDS primi bugün 260 bp’nin üzerine çıkmış görünüyor.

Bir arabayla bir yere gitmek üzere yola çıkmış olalım. Oraya gittiğini bildiğimiz bir anayol var. Ne var ki ana yol üzerinde barikatlar, engeller bulunuyor ve yol ulaşıma kapatılmış durumda. O zaman yan yollara sapıyoruz. Sapıyoruz ama o yolların da gideceğimiz yere çıkacağını tam olarak bilmiyoruz. Merkez Bankası’nın durumu aşağı yukarı bu arabayı kullanan kişinin durumuyla aynı görünüyor. Para politikasının temel aracı faizdir. Merkez Bankası’nın bugünkü daralan dış finansman olanakları çerçevesinde ekonomiyi ayakta tutabilmek, kurların başını alıp gitmesini önlemek için yapması gereken şey faizi artırmaktır. Ama ne çare ki faiz yolu kapalı bulunuyor. Tıpkı araba örneğimizdeki ana yolun engellerle, barikatlarla kapatılmış olması gibi siyasetçi faiz yolunu kapamış görünüyor. Bu durumda Merkez Bankası ne yapıyor. Bizim arabayı kullanan kişinin gideceğimiz yere götürüp götürmeyeceğini bilmese de zorunluluktan yan yollara sapması gibi nereye varacağını tam da bilmeden başka yollara giriyor. Bir bakıyorsunuz zorunlu karşılıklarla oynuyor, bir bakıyorsunuz ROK icat ediyor, bir bakıyorsunuz kendi basmadığı paraya ayar vermeye çabalıyor, koridorlara giriyor, çıkıyor, sadeleştirmeden söz ediyor.

Kapitalist sistemin içinde yaşayıp da faiz aracını kullanmamak futbol oynayıp da topa dokunmamak gibi bir şeydir. Cruyff’un ‘futbol basit bir oyundur, zor olan basit futbol oynamaktır’ sözünden esinlenerek ben de diyorum ki ‘Para politikası basit bir politikadır. En temel aracı faizdir. Önemli olan faizi doğru ve zamanında kullanabilmektir.’

Yorumlar

  1. sabah, bugün.tv'de yaşar Erdinç ''MB'nin son aldığı kararla ne yapmaya çalıştığını anlamak için 4-5 saat kafa yordum'' dedi..bu kadar yorulmasına gerek yoktu, MB suya sabuna dokunmadan çamaşır yıkıyor görüntüsü veriyor ama şu korku olmasa o da biliyor ne yapacağını..koltuklar dikenli, faiz artırsa belki de işinden olacak..bana göre 17 Aralık soruşturması yapılmadan ne ekonomi ne de siyaset düze çıkacak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ve bu tip yolsuzluk soruşturmalarından tarihte şimdiye kadar kurtulan olmamıştır.Hepsi veya zürriyetleri birşekşekilde hesap vermek zorunda kalmışlardır ve istisnası yoktur.Çünkü bugün destekleyenler yarın miadın dolduğunda k.çına tekmeyi demokratik bir şekilde atar veya satarlar.....

      Sil
    2. "ve bu tip yolsuzluk soruşturmalarından tarihte şimdiye kadar kurtulan olmamıştır" tamamen yanlış bir önerme.Türkiyede yolsuzluktan kimler ceza almış?

      Hasan

      Sil
    3. 17 aralık la ne alakası var. Boş boş yazmayın şuraya

      Sil
    4. Türk siyaset geleneği, ne olursa olsun yakınındakileri korumakla şekillenmiştir. Burada hükümet farklı bir hamle yapabilirdi, yapmadı, yapacağını da zannetmiyorum. Ve cidden konuyla alakasını Adsız4 gibi ben de bulamadım.
      Bana kalırsa, Erdem Başçı bir bürokrat olarak kanunen sahip olduğu bağımsızlığı kullanabilirdi, en fazla koltuğundan olur ama daha iyi hatırlanırdı. Anayasanın dışına çıkan bir lideriniz olunca bunu yapmak haliyle zorlaşıyor.

      Sil
  2. Hocam , birincisi %7.5 olan politika faizi kaça çekilmeli sizce ve faiz yükseltildikten sonra şu anda 2.93 olan kur kaç olabilir ki en iyi ihtimalle anlamadım yani.Sanırım bu kadar kötü bir ortamda MB den ziyade siyasilerin müdahaleleri önemli çözüm süreci tekrar başlamalı ve hükümet kurulmalı bana kalırsa merkez artık çaresiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her geçen gün fatura artıyor. Toplantıda 8,5 yapılsa bir toparlanma olurdu. Şimdi 10 yapsak belki o etkiyi yakalayabiliriz.

      Sil
    2. Hocam şu anda faizi yükseltmesi ülke için zararlı olmaz mı ? Doların 3 TL olduğu yerde faizi 10 yapsın,uzun vadede usd düşecek TL karşısında çünkü aşırı yükseldi.Bu durumda usd %10 düşse,faizdende %10 alsa yabancı yatırımcı koyduğu parayı fazla fazla geri çekmiş olacak.Olan yine Türkiye ye olacak.Gerci bu halde bile gelse yine karlı ama gelmiyor.Neden çünkü sorun ekonomi değil siyasi.

      Bu kadar majör siyasi mesele varken,ekonomi tekniğine uygunda olsa yapacağınız hamleler çok kısa süreli çözüm sağlar.Sorunu kaynağında çözmediginiz müddetçe geçici rahatlama saglarsiniz bu rahatlama ise Size daha fazla ağrı olarak gelir.

      Ya da şöyle söyleyeyim 3 gündür uyumuyorsunuz ve hayatınızın düzene girmesi gerekiyor.Yapmaniz gereken nedir uyumak ve dinlenmek.Siz ne yapıyorsunuz enerji içecegi içerek bir gece daha uyumuyorsunuz.Sonuc olarak bunyeye daha fazla zarar veriyorsunuz.

      Aslında ben bunların yerinde olsam MB na talimat verir hemen radikal artış isterim kısa vadede piyasayı rahatlatır oyları toplar seçimi kazanıp faturayı uzun vadede yine vatandaşa keserim.

      Haksiz miyim hocam ne düşünürsünuz?

      Saygı ve sevgilerimle...

      Sil
  3. Hocam merhaba malum erken seçim ufukta göründü benim merak ettigim bir konu var bazı siyasi partilerin asgari ucreti 1500 tlye çıkarma vaatleri vardı bu vaatler gerceklesirse enflasyon ve piyasalardaki fiyat seviyesi ne olur (yazinizin konusu ile bir bağlantisi yok ama bu konu hakkındaki görüşlerinizi çok merak ediyorum)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten dolar cinsinden hesaplarsanız asgari ücret 1500₺ oldu.

      Sil
    2. Kanunlarımızı kurallarımızı da karmaşık yapıyorlar ki hataları şak diye görmeyelim diye.

      Sil
    3. emekliye sağlanacak olan ücret artışı para basarak olmayacağı için çok yüksek bir enflasyon artışı yaşanması beklenmez. Başkalarının gelirlerinden ya da bazı harcamaların/giderlerin kısılması ile elde edilecek para emekliye ek ücret olarak verilecek. Fakat geliri düşük bu kesimin, eline geçen parayı harcayacağı bilindiği için illa ki enflasyon oluşacaktır.

      Sil
  4. hocam, ülke ekonomisinin makro durumu '' kırk satır mı yoksa kırk katır mı'' durumudur. bence merkez bankası, faiz bandını yukarıya çekmeyerek adeta kırk satır tercihinde bulunduğu beyan etmiş oluyor. fakat: kanaatimce daha rasyonel olan kırk katırı tercih ederek faiz bandını yukarılara çekmektir. saygılar....

    YanıtlaSil
  5. Araba yan yollara girse yine iyi. Sürücünün elini kolunu bağlamışlar bir yere kıpırdayamıyor. Kıpırdasa da TL ye arka çıkacak bir vizyon göremiyoruz. 2013 de yıl sonu dolar kurunu 1,92 tahmin etmişti kendileri dolar 2013 ü 2,13 le kapadı. Gerçekten kendi basmadığı paraya ayar vermeye çalıştığı gibi, kendi bastığına da arka çıkacak dirayet yok maalesef.

    YanıtlaSil
  6. Ülkeyi hükümetsiz bıraktılar, yapılan açıklamalar, terror gerginliği CDS puanını hep yükseltti. Daha FED faizi arttırmadan biz kendimiz doları yükselttik. Merkez Bankası'nın elinde faiz silahı var o da anladığım kadarıyla FED'i bekliyor. Onun faiz arttırmasına gore faiz müdahalesi yapacak. Siyasi propaganda yapmak gibi bir amacım yok ama kimse burnundan kıl aldırmazsa herkes kendini düşünürse bu hale çok rahat gelinir. İnsan biraz ülkeyi düşünür, çoğu milletten çok ideolojikhesapların peşinde çünkü yarın olduğunda kendi ideoloji sürsün derdinde. Yazık gerçekten ülkem için üzülüyorum.

    YanıtlaSil
  7. Hocam, kur 3'ü geçerse ne olur? Krizin eşiğinde miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. CEVAP:

      Hocam

      18 Ağustos 2015 itibariyle büyük ekonomik kriz değil ama büyük ekonomik durgunluk içindeyiz, dememizin doğru olacağı kanaatindeyim!

      TCMB, FED'den hamle gelmeden PPK faizini arttırmayacak! Biz istersek 10 tane ardı ardına erken seçim, geç seçim, alçak seçim, yüksek seçim, sıcak seçim, soğuk seçim...yapalım önemli değil! TCMB'nin ilk beklentisi FED'in hamleyi ne zaman yapacağı!

      Eğer faizi bugün 8,00 (veya üzerine) yükseltseydi, FED'in hamlesi geldiğinde bu seviyeden hareket etmek zorunda kalacaktı!

      TCMB, DOLAR/TL KURUNUN YÜKSELİŞİNİ DURDURAMAYACAĞINI HEPİMİZDEN İYİ BİLİYOR! YAPMAYA ÇABALADIĞI TEK ŞEY, BU YÜKSELİŞİN "HIZLANMASINI" GÜCÜ YETTİĞİNCE GECİKTİRMEK!

      2016'da ise Türkiye'de büyük ekonomik krizin başlayacağı artık kesinleşti!

      Siz ne dersiniz Hocam?

      M.EĞİLMEZ: Ben ne diyeyim? Biz zaten bu dediğinizin içindeyiz de farkında değiliz. Hani kol kırılur da sıcakken acısı tam hissedilmez.

      *
      Türkiye'nin koşullarına göre hesaplanmıştır:
      Döviz kurlarındaki %25 yükseliş, 3 ay içinde enflasyonu %3 arttırır!

      (Bu duruma 'kurdaki dalgalanmanın enflasyona geçişkenliği' denir. Yani ithalat bağımlısı olan Türkiye gibi bir ülkede, kurların yükselmesi maliyetleri arttırır ve bu nedenle maliyet enflasyonu hastalığımız yayılır! Talep enflasyonu ise maliyet enflasyonuna göre daha az zararlıdır ve çözümü daha kolaydır. Maliyet enflasyonunun çözümü daha ağırdır! Ağlayan analarımızın gözyaşlarının tükenmesi yetmez, kanlarını bile çekip piyasaya boca etseniz, maliyet enflasyonunu kolay kolay çözemezsiniz!)

      Atılması gereken ilk adım:
      Hoşgeldin TCMB'nin faiz arttırım dönemi!

      Kalıcı çare:
      Yapısal reformlar!

      1. Nedir bu Yapısal Reformlar? (11 Ocak 2012)
      http://www.mahfiegilmez.com/2012/01/nedir-bu-yapsal-reformlar.html

      2. Ekonomide Yapısal Reformlar (8 Eylül 2013)
      http://www.mahfiegilmez.com/2013/09/ekonomide-yapsal-reformlar.html

      3. Yapısal Reformlar Rehberi (2 Mart 2014)
      http://www.mahfiegilmez.com/2014/03/yapsal-reformlar-rehberi.html

      Sil
  8. Hocam 5. paragrafin sonunda kahkaha attim, o kadar guzel ozetlemissiniz ki. Lakin dogru soyleyenin dokuz koyden kovuldugu gibi, "faiz lobisi (!)" yaftasi yapistirilarak gunah kecileri sinifindaki yerinizi pekistireceksiniz sanirim.

    Surec yonetmek gibi bir kavram bizde pek gelismedigi icin yukumlulukleri erteleyip erteleyip ya Allah diyerek tek hamlede yapmaya calisiyoruz, bu isin sonu da Ocak 2014'tekine benzer olacak gibi (kademeli yukseltmek yerine bir anda 550 puan ziplatmak gibi).

    Bir de, haddime dusmese de affiniza siginarak Cruyf'a bir "f" daha eklenmesi gerektigini belirtmek isterim.

    Sevgi ve saygilarimla,

    Yakup Aydede

    YanıtlaSil
  9. M.B başkanı doğru olanı yapıyor. Gerekeni yaparsa görvden alırlar. Ülke olarak sistemi böyle kurgulamışız. Sonra da insanlardan vicdanlı davranışlar bekliyoruz. Siasetçiye oy al da nasıl alırsan al dersen böyle yapar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tür haklı göstermelerle bu noktaya geldik zaten.

      Sil
    2. TCMB Başkanı görevden alınamaz.Görevden alınabilmesi için ticaretle uğraşması veya şirketlerde hissedar olması gerekiyor ki şu anda böyle bir durum söz konusu değildir.İleride adından söz ettirmek istiyorsa bir defalığına geldiği bu koltukta korkusuzca doğru olan kararları almaları gerekiyor. Ayrıca faiz kararına PPK karar veriyor ,sadece başkan üzerinden konuşmak doğru değil.

      Sil
  10. Merkez Bankası'nın karar alacağı gün veya bir gün öncesi Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi çıkıp merkeze ne yapması gerektiğini söylüyor.1.5 senedir yapılması gerekenleri söyledi ve şu anki halimiz ortada.Bari TCMB'yi kendi bakanlığına bağlasınlarda kafaları rahat olur. Hocam günlük yaşamda benim en çok zoruma giden şey ne biliyor musunz; MB faizi arttırmalı dediğimizde ekonomiden zerre anlamayanların '' sen CB' den ve bakanlardan daha mı iyi bileceksin arkalarında bir sürü uzmanları var'' bunların demeleri.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ama en azından biz de bizi aptal yerine koyma çabalarını yutmadığımızı yazmaya devam ediyoruz.

      Sil
  11. Değerli Hocam;

    MB' nın ve AKP'nin son 6 ayda yaptığını millet unutsa tarih yine unutmayacak. Ülke krize doğru gidiyor MB (birilerinden korktuğu için) elindeki silahı (faiz) kullanmak yerine sapan ile taş atıyor. Siyasi gerilim ve terör bu şekilde devam eder ve halen sapan ile uğraşılır ise ekonomi büyük bir krize girecektir. Henüz FED in hamleleri başlamadı eğer o da başlar ise bir çok şirketin battığını ve işsiz kalındığını göreceksiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hatırlarsanız CB faizlerin yüksek olması nedeniyle Erdem Başçı'yı vatana ihanetle suçlayacak noktaya gelmişti.8 ay sonra Başçı'nın görev süresi bitecek ve hukukun son derece zayıf olduğu bu ülkede, Başçı'nın yerinde siz olsanız ne yapardınız?...Bir aileniz var ve vatana ihanetle suçlanma riskiniz var. Hür iradeyle karar verebilmek çok zor...

      Sil
    2. ikide bir " yok MB başkanı şöyle, yok böyle ", artkadaşların hepsi nazar değmesin kaliteli, ekonomist ama bilmedikler şey MB kararları başkan değil kurul karar verir, ve ayrıca görevden alma durumu sözkonusu değil, isterse istifa eder...akp'ye düşmanlık yapacağız diye gereksiz sözler söylemeyn, hele yalan hiç söylemeyin..bazı yorumcuların gözleri kör olmuş ideolojiden,,,elbet akp tartışılacak çok yönü var ama gerçekçi olmak lazım..

      Sil
  12. Sepet kur 3.08 ve CDS primi 270 e yaklaşmışken, faiz yükselse n'olur yükselmese n'olur? , önemli olan bu noktaya getirmemek.Tabii diyeceksiniz ki; geldi bu noktaya bir kere müdahale etmek gerekir.Hocam, TCMB her şeyi mükemmel hale getirse bile siyasiler yine faaliyetleri ve söylemleriyle işleri bir şekilde bozacak.Sizce faiz artışı gerçekten de çözüm olabilir mi yani?...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette olacak. 2014 Ocak ayındaki faiz artışını hatırlayın kur nereye giderken dönmüştü. Ne çabuk unuttunuz.

      Sil
    2. 4.5 tan 10'a çıkmıştı faiz ama kurda sanki çok büyük bir düşüş olmamıştı.
      2.35ten 2.23'lere felan düşmüştü diye hatırlıyorum?

      Sil
    3. Burada Mahfi Hocamızın söylemeye çalıştığı şey şu MrtYLMZ:

      Dolar'ı TCMB basıp piyasaya sürmüyor. Bu konuda tek yetkili FED.

      Dolar/TL paritesinde, Dolar'ın yükselişe geçeceğinin en belirgin işareti Mayıs 2013'te (o dönemin FED başkanı) Ben Bernanke'nin "parasal genişleme programını bitirmeye başlayacağız" sözlerini söylemesiyle başladı. O zamandan beri, yani 2 yıl 3 ay boyunca, Dolar/TL'de Dolar yükseliş içinde ve yükselmeye devam edecek!

      Ocak 2014'te TCMB, PPK'yı (1 haftalık repo faizini) %4,5'ten %10'a çıkarmak zorunda kaldı. Bunu yapmakla, Dolar'ın 2.00 TL'ye (ve altına) düşmeyeceğini gayet iyi biliyordu!

      TCMB'nin Ocak 2014'te yaptığı ve bundan sonra yapacağı şey:
      Dolar/TL paritesinde, Dolar'ın yükseliş "hızını" gücü yettiğince geciktirmeye çalışmak!

      Sizin hatırlattığınız "kurda sanki çok büyük bir düşüş olmamıştı. 2.35 ten 2.23'lere felan düşmüştü" açıklamanızdaki temel sebep yukarıdaki gibidir.

      TCMB, artık hiçbir şekilde, kuru çok aşağılara düşüremez. Gıdım gıdım düşürebilir, az düşürebilir, ve düşürebildiği yerde de tutmaya çalışır. Fakat bütün ipler onun elinde değildir!

      Bunun sebepleri:
      TCMB'nin Dolar basma yetkisi yok.
      Ülke içinde siyasi çalkalanmanın sonu belli değil.
      Ülke dışında neler yaşanacağı belli değil! Çin'in ekonomik büyümesinde yavaşlama başladı! Çin parasını devalüe etti! Dünya piyasalarının genelinde talep azalması var! Yani "doing business" dediğimiz "iş yapabilmek" kavramı durgunluğa girdi!

      Şu iki sitedeki verileri incelemenizi öneririm:

      http://data.worldbank.org/data-catalog/doing-business-database

      http://www.doingbusiness.org/

      Ekonominin bütün yükü TCMB'nin sırtına yüklenmemeli!

      Eğer kalp krizi geçiren bir hastayı bir doktor kurtardıysa, o doktor o hastaya bazı uyarılarda bulunur. Yağlı yemeyi azaltması, alkol, sigara kullanıyorsa azaltması, spor yapması, kalbini zorlayacak zihinsel ve fiziksel faktörlerden uzak durmaya çalışması uyarılarını yapar. Eğer hasta bu uyarılara uymayıp ikinci kalp krizi geçirirse, ve bu kez hayatını kaybederse, burada en büyük suçlu o hastayı ikinci kez kurtaramayan o doktor mu? TCMB'yi bir de bu örnekteki doktor gibi, ülkeyi de hasta gibi düşünün!

      Kalıcı çare:
      Yapısal reformlar!

      1. Nedir bu Yapısal Reformlar? (11 Ocak 2012)
      http://www.mahfiegilmez.com/2012/01/nedir-bu-yapsal-reformlar.html

      2. Ekonomide Yapısal Reformlar (8 Eylül 2013)
      http://www.mahfiegilmez.com/2013/09/ekonomide-yapsal-reformlar.html

      3. Yapısal Reformlar Rehberi (2 Mart 2014)
      http://www.mahfiegilmez.com/2014/03/yapsal-reformlar-rehberi.html

      Sil
  13. Elinize Sağlık Hocam;

    Rusya da bir hububat üreticisiyim. Türkiye den bir kaç firmayı aradım bugün dedim ki elimde 8 bin ton buğday var. Satmak istiyorum dedim. Bu firma türkiyede büyük bir un fabrikası olan firma. bana dedikleri şuan hiç bir şey alamayız kurlar fırladı. Tamam anladım ithalat yapamıyorsunuz ama hammaddeyi almadan ihracatı nasıl yapacaksınız dedim bir süre beklmek zorundayız dediler. ne kadar süre deyince cevap dahi veremediler. bende türkiye ye nereye gidiyor diye kendi kendime hayıflandığımla kaldım ve başka ülkeler ile irtibata geçtim...

    YanıtlaSil
  14. Merhaba Hocam, daha önceki yazılarınızda sözünü ettiğiniz yapısal reformlar gerçekleşmediği sürece faizi indirip kaldırarak hiçbir şey elde edemeyiz.Ülkeye döviz getirmenin en iyi yolu olan ihracat yapmamız gerekiyor -ki o da maalesef şu anda gerilemekte- bu yüzden üretim şart.Bu işler faizlerle hem kısa süreli çözüm hem de sadece zengini koruyan bir politika.Faizi de belli bir yere kadar yükseltebiliriz-ki ona da siyasiler izin vermiyor- sonra ne yapacağız ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ama yapısal reformları yapamıyoruz diyerek faizi de artırmayınca dolar alıp başını gidiyor. Sonra enflasyon onu izliyor.

      Sil
  15. Hocam Merhabalar
    Tasarrufların yetersiz olduğu aşikar. Ancak fiyatları sürekli artan gayrimenkul yatırımlarına ya da tüketim de denebilir giden paralar alternatif finansal araçlara yönlendirilmis olsa yine de değişmez mi bu durum. gayrimenkul harcamalarının bu denli fazla olması tasarrufları da torpuluyor gibi geliyor bana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yapsın vatandaş başka yatırım alanı yok ki. Faiz desen enflasyonun ancak üzerinde, altın desen çökmüş, borsa zaten kayıpta. Kalıyor geriye gayrimenkul ve dolar.

      Sil
  16. Faizler yükseltilse bile dolar 2.92 den kaça inecek hocam ,sanki 2.50 mi olacak.Bir de şu anda biz doların kaç olmasını istiyoruz yani kaç dolaylarında olursa bizim için ideal olur ?

    Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ocak 2014'de faizi yükseltince dolar nasıl inmişti hatırlıyor musunuz? Yoksa onu da mı unuttuk? Her işin bir raconu vardır. Bizim istediğimiz doların yükselmesi değil Euro / Dolar paritesinin Euro lehine değişmesi.

      Sil
  17. Yabancılar paralarını alıp gidiyorlar. Dolar miktarı azaldığı için dolar kuru yükseliyor. Faizi artırıp doları çağırmak mı gerekir hocam?

    YanıtlaSil
  18. Johan Cruyf'muş, merkez bankasıymış, faizmiş, indirmiş, artırmış, dolar yükselmiş, düşmüş...

    Boş işlerle uğraşmaktan ilmi kaybediyoruz!

    Hepimiz Allah'ın hikmetine sığınsak hiçbir sorunumuz kalmayacak ama bir türlü sığınamıyoruz! Allah'tan kaçmaya devam ettikçe başımıza bunlar geliyor!

    Akmasa da damlıyor, evimize aş giriyor. Daha ne istiyoruz! Bu ne doymak bilmezlik!

    Allah ne derse o olur!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu da Allaha Emanet Ekonomi Politikasının özetı herhalde.

      Sil
    2. Allah ilk olarak OKU=Aklını kullan demiş...

      Sil
    3. herşey Allaha emanettir

      Sil
    4. Cok sukur...
      Evet cok sukur.sira geldi yasadigimiz durumun sorumlusu siyasilerden hesap sormaya.
      Dinimizdeki hak hukuk kavramlarini yok sayinca daha mı musluman oluyoruz.
      akli yok sayan bi din anlayisi ne dunyaniza ne ahiretinize fayda verir.

      Sil
  19. Hocam yazılarınızı yakından takip ediyorum. Ve bütün kitaplarınızı okudum. Hepsinden ciddi anlamda faydalandım. Tabi bunun dışında birçok akademik kaynakdanda takviye yapıyorum. Ama benim mikro iktisat kısmım çok zayıf. Zayıf olmasının sebebide daha çok makro çalışmam. fakat mikro kısmımıda güçlendirmem lazım. Bana mutlaka okumalısın diyebileceğiniz mikro iktisat kitabı yada kitapları varmı ? Sayısı önemli değil hepsini okuyabilirim Türkçe olması kaydı ile. Şimdiden teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeynel Dinler'in Mikroekonomi kitabı çok iyi. Biraz ağır ama çok iyi.

      Sil
    2. Bir yabancı dil öğrenin ,İng.öncelikli ama latincede olsa farketmez...

      Sil
  20. 1. MB iyice zivanadan cikti bence. Koridor, simetri falan diye diye kimsenin anlayamacagi bahanelerden bahsederek TV'e cikmis bilgisiz gazeteci yorumcular gibi sinifta kaldi. Yaptiklarindan iki olasilik var. Ya, faiz artirma korkulari var ustlerinden BB/CB den cekiniyorlar secim oncesi 10.5% a faizi cekip dovizi dengelemekten ki zaten malum danismanlar rekabetci TL diye bunun sinyalini veriyor, ya da gercekten kontrol etmek istiyorlar dovizi faiz olmadan, ama rezerv cok kuculdu ve artik ameliyat pansumanina ytmiyor. Bu yuzden doviz satip sonra eldeki rezerveden de olmak istemiyorlar. Nakit 30M$ kaldi zaten ellerinde, faizden baska silahlari da yok. Yanlislari CDS'den ve sonra daha da katli odenecek faizden cikacaktir.

    Uretime, akla ve bilgiye dayali ekonomi idare edilmedi 10 yildir. Sonuc ortada, dibe hizla giden ve gitmekte israrli Turkiye.

    YanıtlaSil
  21. Kurdaki hareket TCMB nin tercihi bence. TCMB her tarafı pis bir değneğin bir tarafından tutmak zorundaydı. Usd kuru 3,20 seviyesine kadar ses çıkarmaz bence.

    YanıtlaSil
  22. Hocam merhaba elinize emeğinize sağlık. Hocam FED in faiz kararı sonrası piyasaların normalleşme ihtimali var mı ? Bir de hocam merkez bankası faiz koridorunu dar veya geniş tutma kararını neye göre belirliyor ? Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  23. Hocam TCMB faizi arttırsa daha sonra da FED faizi arttırsa zararlı çıkmaz mıyız ? Çünkü bize gelen dolar kısa bir süre sonra tekrar anavatanına geri dönecek ve biz de boş yere faizi arttırmış olacağız. Bir de hocam MB nin faizi arttırası gerektiğini biliyoruz , üzerinde ki siyasi baskıyı biliyoruz tamam siz olması gerekeni söylüyorsunuz arttırmalı diye ama sizce TCMB faiz arttrımına gider mi? (Dün arttırmadı çünkü.Bakın İzlanda Merkez Bankası politika faizini yüzde 5.75'ten yüzde 6.25'e yükseltti,demek ki ciddi bir siyasi baskı yoksa doğru kararlar alınabiliyormuş.)

    YanıtlaSil
  24. Merhaba Hocam , Ocak 2014 de ki faiz arttırımıyla birlikte uçmakta olan doları dizginlemiştik.Peki şimdi sizce TCMB faizi %7.5 den kaça çıkarmalı ve bunun sonucunda da sizce dolar kaça kadar gerileyebilir? (Biliyorum burada FED kararı önemli ve biz doları düşürmekten ziyade euro/dolar paritesini euro nun lehine çevirmeliyiz çünkü ithalatı dolarla ihracatı da başta Almanya olmak üzere euro ile yapıyoruz..)

    YanıtlaSil
  25. Hocam Hükümet neden faizin arttırılmasını istemiyor ? yani ülke lehine olacak bir gelişme neden hükümet nezdinde olumsuz karşılanıyor ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanlış yorumlar nedeniyle

      Sil
    2. Yanlış ''dini'' yorumlar nedeniyle...

      Sil
    3. Dini imani "rant" olanlarin yanlis yorumlari nedeniyle!

      Sil
  26. İşin kötüsü erken seçim de siyasi gerilimi bitirmeyecek gibi görünüyor şu anda.

    YanıtlaSil
  27. hocam, Türkiye'de yüksek kur- düşük faiz moduna mı geçiş yaptı sizce?. oysa bu moda 2001 den sonra geçseydik: 1- küresel talep hacminde genişleme eğilimleri kendini göstermeye başlamıştı ve yüksek kur ile dış talebi artırma ve yine düşük faiz yoluyla da üretimimizi artırabilirdik. 2- dış borç stokumuzu kümülatif olarak daha sürdürülebilir yapıya sokabilirdik. 3- cari dengemiz bu derece bozulmazdı.4- daha yüksek istihdam kapasitesi ortaya çıkarabilirdik. sadece kamu bütçe dengesinde bugünküne nazaran negatif fazlı gelişme olurdu ; ancak özel sektör ve hane halklarında tasarruf fazlası olacağından iç finansman kanalları önemli oranda açık olur ve çok da yüksek faiz ödenmeden finansman kalitesi de artırılabilir ve kamu ekonomisinde borç stoku çevrilebilirdi. 5- enflasyon başlarda yüksek seyredebilirdi ancak üretim artışları ve yüksek olmayacak iç talep sayesinde kur kaynaklı enflasyon baskısı zamana yayılarak hafifletilebilirdi. kamu finansmanının da iç piyasalarda yoğunlaştırılmasıyla bu hafifleme desteklenebilirdi. dış rekabet gücümüzü yükseltebilirdik de!. yani: meşakkatli fakat daha sağlam ve reel dayanakları güçlü bir iktisadi dönüşüm konusunda , küçümsenmeyecek bir yol bile alabilirdik diye düşünüyorum hocam.. bu konuda ne düşünüyorsunuz hocam?. sevgilerimi ve saygılarımı sunarım...

    YanıtlaSil
  28. hocam negatif ya da eksi faize mevduat faizin sıfırın altında olması ya da nominal faizin sıfırın altında olması diyebilir miyiz ya da ikisi değilse ne söyleyebiliriz sizce?

    YanıtlaSil
  29. Faiz lobisi diye diye doları 3 tl yaptılar.
    Namazla niyazla kurbanla ekonomiyi karıştırırsan böyle duvara toslarsın işte.
    Bir kere daha anlaşıldı mı laikliğin önemi.....

    YanıtlaSil
  30. Mahfi Hocam Kaleminize Sağlık

    1-Durmuş Yılmaz faizi arttırmanın hiçbir önemi olmayacağını çünkü istikrarsızlığın faiz artışıyla düzelmeyeceğini söylemiştir. Bende böyle düşünüyorum çünkü istikrarı koruyamıyoruz şu an sermaye sahipleri bize zaten güvenmiyorlar. Faiz istikrarsız siyaseti düzeltir mi?
    2-Bu istikrarsızlığın "özgürlük" olduğuna inananlar şöyle savunuyor. "Reel efektif döviz kuru" endeksinde bizim TL miz içinçok değerliydi bu sebeple şu an ki endeks "Asıl istikrara" geldiğimizi gösteriyor. Enerjiyi ithal ettiğimiz için bu teoriye katılmamaktayım. Endeks için sizin görüşünüz nedir?

    YanıtlaSil
  31. Hocam öncelikle ihracatın reel olarak düşmediğini belirtmek isterim. yılın ilk 6 ayında ihracat miktar bazında 2014'e kıyasla %0,5 arttı (TİM, Temmuz'da miktar bazda ihracatın geçen yıla göre %4 arttığını açıkladı) ancak ithalat miktar bazında daha fazla %3,7 arttı. dolar bazda dış ticaret dengesi iyileşti fakat reel dış ticaret dengesi kötüleşti.
    merkez bankasının durumu 2014 Ocak ayı gibi değil. o tarihlerde faizi artırınca kuru 2.40'a yakın yerlerden 2.20'lere indirebilmişti ancak yerel seçimler öncesi iktidarın oyunu %44-45 gösteren anketler geliyor, yabancı yatırımcı bu oy oranlarıyla akp'nin tek başına iktidarını sürdüreceği ve siyasi riskin çok da yüksek olmadığı şeklinde bir fiyatlama yapıyordu.
    şimdi öyle değil. siyasi risk gerçekten çok yüksek. muhtemelen akp yine tek başına iktidar olamayacak. merkez bankası şu an faiz artırsın kurlar 1-2 hafta düşer ama kurdaki düşüş TL varlıklarda satış fırsatı olarak görülür ve dolar yine başladığı yere geri döner. dolayısıyla bu kadar ciddi sistemik risk içinde merkezin faiz artırımının kuru düşürme yönünde çok da işe yaramayacağını düşünüyorum.
    merkez bankası fed'in eylül'de faiz artırmayacağını düşünüyor ki çoğu kişi bu kanaatte. ABD çekirdek enflasyon %1,8 yüksek değil. krizin dip yaptığı 2009'da bile çekirdek enflasyonları %1,5 civarıydı. amerikan 10 yıllık faizleri %2'nin biraz üzerinde. eylül'de faiz artışı gelmezse kur seçim sonrasına kadar 2.80'lerde stabilize olur gibi görünüyor.

    YanıtlaSil
  32. Geçen sene birileri efeleniyordu TCMB yi savunurken.
    Tarihinin en yüksek döviz rezervine sahip diye.
    Ne oldu o rezervler ☺☺☺

    YanıtlaSil
  33. Hocam merhaba,

    Sürekli Eğitim Merkezi gibi sizi takip ediyorum. Şirketimde 50 yazılımcı ile üretim yapıyorum. Yazılımları ithal ettiğimiz bir kısım donanımların üzerine yüklüyorum. Dolayıyısla nihai ürün %15 ithal donanım %85 yerli yazılım. Elbette bir miktar kredi ile finansman yapmış durumdayız. Borcumuz olduğu için kısa vadede faiz artmasından korkuyorum. Orta uzun vadede dolar ve getirdiği instabilite ve harcamazlık da yine bizi etkiliyor. Bu arada MB faiz artırmadı da bankalar artırmadı mı, hayır 1 ayda 1 puan arttı. Biz reel sektör ne istemeliyiz bilemedim.
    Oğuz

    YanıtlaSil
  34. Sayin hocam bu sorunun cevabina cok ihtiyacim var zorluklarla biriktirdigimiz parayi krize ezdirmemek icin ne yapilmali ev fiyat ve kredileri yüksek altin ne olacagi belli degil bu seviyeden dolar aminirmi bilemem sadece istedim artmasin azalmasinda cevap verirseniz çok sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yatırım tavsiyesi vermiyorum ama doların hala yükselmeye devam edeceğini söyeleyebilirim.

      Sil
  35. Bir yabancı dili ,öncelikle ingilizce,veya hakkını vererek latincede olsa yabancı bir dil ögrenin ufkunuz ile afakınız genişler....

    YanıtlaSil
  36. hocam iyi akşamlar Türk Lirasının değer kaybını az çok anlıyoruz jeopolitik riskler,terör,hükümetin kurulamaması vb. falanda peki brezilya reali neden bu kadar değer kaybediyor dolar karşısında?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çünkü aşağı yukarı aynı siyasal sorunlar Brezilya'da da yaşanıyor.

      Sil
  37. Hocam matematik yonu zayif biri olarak istanbul ekonometri ile istanbul disi iktisat bolumleri arasinda kaldim siz ne tavsiye edersiniz istanbul disina cikmak ta istemiyorum.;Tesekkurler hocam Iyi gunler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul İktisat. Orada zaten ekonometri okuyacaksınız. Matematiği zayıf olan birisi için o kadar zorlanmak yeter.

      Sil
  38. mahfi bey.selam ve sevgiler, ekonomi sizin geçim alanınız..size sözüm olamaz... diğer yazanlar maşallah sizi geçmiş. her konuda en iyiyi biliyorlar bu ülkede sokaktan geçeni çevir sor, herkes din alimidir, ekonomisttir ,siyaset uzmandır, strateji uzmanıdır,
    her türlü sorunu anında çözer. ülkeyi en iyi şekilde yürütmeyi bilir.. herşeyi bilenlere kuş ve tilki hikayesini okumayı öneririm..

    YanıtlaSil
  39. Hocam elinize sağlık
    İyi ki varsınız.
    Altını satmak için bekleyelim mi ...
    Saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Altın, dolar yükseldikçe yükseliyor. Daha önce satıp dolara geçseniz iyi olurdu.

      Sil
  40. Hocam,

    Merkez faizi 2014teki gibi 550 puan arttırırsa dolar yüzde kaç geriler sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konu artık sadece faiz olmaktan çıktı. Konu sisyasal sorunlara dönüştü. Çözümler artık o kadar kolay değil.

      Sil
  41. Hocam eleştirmişiniz de şimdi kendimize soralım:
    MB artırsa işe yarayacak mıydı? Hayır (kısa süreliğine belki evet ama değer mi?)
    FED gelince faizi daha da çok artırmak zorunda kalacak mıydı? Evet
    Bence bu durumda MB'yi eleştirmek haksızlık, zaten durduramayacağı şeye niye mudahale etsin... Ben de geçen yıl eleştiriyordum MB'yi ama şu anda görüyorum ki şanslıymışız, çünkü resmi faiz oranı örneğin 12 gibi olsaydı bugün gidecek yerimiz kalmamıştı, büyüme felaket gelmişti, Gelişen ülkelerin hangilerinin hangi politikayı uygulayıp hangi sonuçları aldığına bakarsanız göreceksiniz ki faiz durumu daha da kötü yapan bir etmen, daha iyi yapan bir ülke yok benim gördüğüm (brezilya-endonezya-güney afrika-türkiye-rusya kıyaslanınca ) lütfen bu grafiklere bakın, örneklem için tradingeconomics sitesine bakılabilir.

    YanıtlaSil
  42. Hocam piyasada 70-80 milyar tl banknot var, karşılığı 30 milyar dolar eder desek, dolar fiziki teslimi olacak diye zorlasak milleti ne olur?

    YanıtlaSil
  43. Türkçe içerik açısından sizin blogunuz kadar kaliteli bir blog yok sanırım. Hem çok üretkensiniz hem de içeriğiniz kaliteli. Sabah blogunuzu açıyorum saat başı sayfayı yeniliyorum. Buna siz alıştırdınız. Ayrıca sizin kadar yorumlara önem verip her brine cevap veren başka birini de görmedim. Çoğu zaman yorumlara verdiğiniz cevaplar yazılarınız kadar önemli.

    Benim de bir kaç sorum olacak.
    Şu anda faizi yükseltmek reel tarafta zaten durmuş olan büyümeyi bu sefer negatife çekmez mi? Piyasa da gerçekten faizi yükseltecek kadar nakit kaldı mı? Faizi yükseltmek yabancı yatırımcıya ucuz döviz sağlamaktan başka bir yararı olur mu? Fed faiz arttırmaya başladığında bu oynaklık daha büyür mü yoksa artık beklentiler gerçekleştiği için piyasa daha rahat bir soluk alır mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Elimden geldiğince paylaşmaya çalışıyorum.
      Evet faizi yükseltmek büyümeyi negatife çekebilir. Ama yükseltmezsek dolar kurundaki artış zaten büyümeyi negatife çekecek. Çünkü nmaliyetlerdeki yer olarak kur, faizden daha ağırlıklı yer tutuyor.
      Fed'in faiz artırımı bir seferlik bir artış olmayaack. Devam eden bir süreç söz konusu olacak. O nedenle Fed faizi artırınca sorunlar bitecek gibi algılamamak gerek.

      Sil
  44. BES devlet katkısı artırılsın. Her şey çözülür. :)

    YanıtlaSil
  45. Hocam merhaba,

    Yazılarınızı ilgiyle okuyorum ve takip ediyorum. Benim burada merak ettiğim nokta; TCMB faiz arttırım konusunda elinde faiz var tek seçenek olarak bunu kullanmak içinde FED'i bekliyor. Fakat bu hamle FED'in kararının önüne geçebilecek mi ? 2014 Ocak ayında TCMB sert faiz arttırımı yaptığında FED'in müdahalesine karşı bir hamlede başarılı olmamıştı. Devam eden programına karşı bir müdahalede bulunmuştu. Doların arttışına bir fren olabilir ama tam olarak durdurma ve düşürme başarısını gösterebilecek mi ? Yoksa her şey için çok mu geç.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Memleket yangın yerine dönmüş biz Fed'i bekliyoruz. MB, bu beklemeyi kimseye açıklayamaz.

      Sil
  46. Sayın Hocam, bu saatten sonra yapılacak seçimlerde de "arzulanan" sonuç alınamazsa dolar için tavan tahminlerinde bulunmak yersiz hale gelmeyecek mi ? Terör ve siyasi kriz raydan çıktıktan sonra doların eski krizlerdeki gibi 2-3 kat artmayacağını kim garanti edebilir ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gidonu tutmadığınız bisiklet her yöne gidebilir ve sonunda büyük olasılıkla devrilir. Türkiye'nin durumu aşağı yukarı budur. Ve bu yeni bir durum değil. Son 2 yıldır bu şekilde gidiyoruz.

      Sil
  47. Mahfi hocam bir soru:

    Varsayalım Merkez Bankası zamanında faize müdahalede bulunurken herhangi bir bariyerle karşılaşmadı ve özgürce kendi politikalarını uygulamış olsun; ama onun dışında yaşanan tüm gelişmeler gerçekte yaşananlarla aynı olsun (koalisyon kurulamaması, çatışmasızlığın sona ermesi vs). Bu durumda normal bir vatandaşın şuandakinden daha farklı hissedebileceği ne olabilirdi? Mesela bir günde Türk Lirası bu kadar değer kaybetmemiş olacaktı diyebilir miyiz?

    Bu arada yeni farkettim, benzer bir soru gelmiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diyebiliriz. En azından MB nin duruma siyasetten ayrı ve farklı biçimde müdahale edebildiğini görse piyasalar bu kadar panik olmazdı.

      Sil
  48. Hocam,

    Önümüzdeki Fed'in Eylül ayında artıracağı faiz artışı, erken seçim problemi ve bence 7 Haziran da ki sonuçların pek de değişmeyeceği, en azından anketler böyle çıkıyor. Terör ve iç güvenlik problemi. Siyasilerinin uzlaşamaması ve kutuplaşmaları. Yapısal reformların yapılmaması ve yapılmasının da bu saatten sonra zorlaştığı bir yapının içerisindeyiz. Siz de bana katılır mısınız? Son olarak20/08/2015 itibariyle dolar ve euro daki sert yükseliş borsadaki düşüş ve bu olayların da etkisiyle piyasa ve ülke ekonomisi nereye doğru gidiyor? Döviz alımı ve borsa için hangi seviyeler alım fırsatıdır?

    Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Borsayı bilmiyorum ama dolar alımı için seviye kollamaya gerek olmadığı görülüyor.

      Sil
  49. Hocam merhaba,

    Dolar'ın 3tl olması öngörülemeyecek bir durum değildi,bu duruma önlem alınması, alınamıyor ise kötü etkilerini durdurucu ya da yavaşlatıcı bir pozisyon içine girilinebilirdi.Mazot,yem,tohum hepsi dışarıdan dolar üzerinden ithal ettiğimiz şeyler,yediğimiz zeytine bile zam gelecek.Kırsal kesimde,köyde yaşayan 10 sene önce toprağına bağlı olarak para kazanan kitleyi şehirlere gitmesi yönünde politikalar uyguladık(gerçi bu 24 ocak 1980'den bu yana uygulanan politikalar ama hızlandırılması 3Kasım 2002'dir.),adam toprağından asıl üretim alanını bıraktı,büyük şehirlerde hizmet sektörüne geçti,zahiri(yapmacık,yalancı) bir sektördür hizmet sektörü,sirkülasyon en çok orada olur.Sorum şu doların bu derece yükselmesini piyasa alıştırmak için önceden fiyatlama yaptı mı(Çünkü kapitalizm akıllıdır.bunları bilir)?Etkilerinin yayılması yani asıl fiyatlamalar ve halka bedeli tam olarak ne kadar süreyi bulur?Erken seçim olacağını ve bu sefer Recep Tayyip Erdoğan'ın olmadığı Akp'nin oyunun düştüğü bir seçim olacağını ve Erdoğansız bir CHP-AKP koalisyonunun kurulacağını düşünüyorum Dolar bir miktar düşer mi(gerçi en çok dış dinamiklerle alakalı ama olsun)?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye direksiyonu kaybetti. Artık direksiyon boşa dönüyor. Faiz tek başına yeterli olamaz.

      Sil
  50. hocam dolar 3 lira oldu. bu gidisat nereye, ne zaman durulacak sular? faizleri yukseltsek aninda sonuc alabiliriz belki ama ikna edici duzeyde olmaz. yapisal reformlarda hemen sonuc alinacak birsey degil. yani dolar 4 lirayi gorur mu ya da 5? tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siyasetin bu aşamaya geldiği bir yerde faizi artırmak yetmez.

      Sil
  51. Rus merkez bankasi buna benzer adim atmisti mudahele edip piyasayla savasmaktansa ,doviz kurunu piyasaya belirleme hakkini dogal olarak brakti evet bunun eksileri var ama obur turlununu eksileri daha fazla tartildiginda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rusyada doğal gaz var ve fiyatı düşmüş olsa da onu dolarla satıyor. Bizde ne var?

      Sil
  52. Hocam peki bu kur artışı banka bilançolarını nasıl etkiler?

    YanıtlaSil
  53. Bu siyasi durumda MB nin faiz kararinin etkisi cok sinirli ve kisa sureli olacaktir. Yazik oluyor bu ulkeye :(

    YanıtlaSil
  54. 17-25 aralık tarihlerinde gördük ki bizi yönetenlerin legal veya illegal elde ettikleri tüm servetler döviz cinsinden.
    Görünen o ki, kur yükseldiği sürece de zenginleşmeye devam ediyorlar.

    YanıtlaSil
  55. Erdem Başçı 400 baz puan faiz artırarak Ak Parti hükümetine darbe yapmıştır. Acilen yargılanması gerekir. İdamı hak etmiştir.

    YanıtlaSil
  56. Sayın Eğilmez, "futbol basit oyundur, esas sorun futbolu basit oynayabilmektir". sözü doğru ancak derin bir anlamı var. Eğer Kulüp Başkanı , teknik direktöre baskı yapıp, seyirciye hoş görünmek için yanlış oynatırsa maçın sonu hüzün oluyor. Cumhurbaşkanımız merkez Bankasına baskı yaparak yanlış işler yaptırdı, sonunda Merkez Bankası Başkanıyla "işi tatlıya bağladık" dedi, onula işi tatlıya bağladı ancak benimle işi tatlıya bağlamadı, benim canım çok yandı, hala da yanıyor. Cumhurbaşkanı Cesur olmayanlar zafer kazanamazlar demişti. Etrafına bir baksın hiç cesur insan var mı? Merkez Bankası başkanına, RTÜK e, YÖK' e, BDDK' ya , HSYK' na Bakanlarına, Millet Vekillerine, hiç bir cesur insanı var mı? Cumhurbaşkanı' na yanlış yapıyorsunuz, doğrusu budur diyebilecek biri var mı? Böyle insanlarıyla, böyle yönetim gurubuyla Zafer kazanabilir mi? Hepsi kapıkulu, itaatse itaat, biatse , biat, Zafer kazanabilir mi?

    YanıtlaSil
  57. Mahfi bey merhaba. Yorumlara sıra numarası verebilirseniz kaldigimız yerden takip etmek kolaylaşır diye dusunuyorum. Tabi başka bır yolu varsa lutfen mesajı dikkate almayın:)
    tüm saygimla


    YanıtlaSil
  58. Sorun iktisadi olmadığından MB'nın faizi arttırması doları yukarı çeken etkileri ortadan kaldırmayacak maalesef.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorun iktisadi olmasa da her sorunun bir iktisadi yansıması vardır. O nedenle MB'nin müdahalesini tümüyle yok saymak da doğru olmaz.

      Sil
  59. insanların kazandığı para boğazına zor yetiyor... neyin tasarrufunu yapacaklar?

    YanıtlaSil
  60. Bir kısım piyasa uzmanı, TCMB tarihinde akademik bakımdan en donanımlı Başkan'nın Erdem bey olduğunu söylüyor. Ne var ki, Durmuş bey'den sonraki dönemin her anlamda fiyasko olduğu da bir gerçek. Akademik olarak donanımlı olması sıra dışı politikaları denemesini haklı çıkarmıyor; maliyet ortadadır. Türkiye sonuçta bir Amerika olmadığı gibi ancak kabaca büyük bir eyaleti kadar ekonomik değer yaratabilen bir ülkedir. Üstüne üstlük risk algılaması bakımından da oldukça kötü durumdadır. Amerika'nın parasal genişlemeyi ters çevirmesinin beklendiği önümüzdeki dönemlerde bile uygulayacakları politika basit bir o/n faiz oranıdır. Hal böyle iken uyguladığımız politikalarla kendimizi olduğumuzdan daha akıllı göstermeye çalışmak ve başarılı olduğumuzu iddia etmek abesle iştigaldir. Unutmayalım ki mevcut Başkan 2013 döneminde gülerek, alaycı bir tavırla TL'nin olması gerektiği seviyeyi telaffuz etmiş bir kişidir ve hala görevdedir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kardeşim hislerime tercüman olmuşsun teşekkür ediyorum

      Sil
  61. Hocam bazen kur düşüyor ya, mesela bugün 3 ün üzerine çıkan dolar şu anda 2,92 seviyelerinde kurun yükseliş nedenini biliyoruz da gün içerisindeki düşüş nedeni nedir acaba?...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herşye deolduğu gibi piyasa. Dün 2.90'dan alanlar bugün 3.00'dan sattılar. Şimdi satışlarla yine 2.90lara düşmekte ve buralarda alıcı bulursa yine yukarıya tırmanacak. Bu dalgalı durumun ortalaması gerçek değerini verir diyebiliriz. Bu gidişle yıl sonuna artık 3.00 üzerinde sabitlenmiş olacak demek artık kahinlik sayılmaz herhalde. Seçime giderken müdahale edilecektir ama elde silah kalmadı onun için de.

      Sil
    2. Spekülasyon bebeğim spekülasyon. Ayrıca yükselişin nedenini bildiğini sanmıyorum.

      Sil
  62. Hocam merhaba
    Oncelikle tesekkurler.

    MB nin faiz artirdiginda dolatin bukadar ucmayacagini bilen hukumet zaten ne yapildiginda bu kadar catisma ve sehit olmayacaginida biliyor.
    bu hukumetin bak biz tek basimiza iktidar degilken ulke huzuru ve ekonomisi ne halde mesajidir.

    O yuzden neden faiz artirimi olmuyor diye debelenmeyr gerek yok

    benim sorum su; irana ambargo kalkti 250 milyar usd lik dis ticaret hacmi bulunuyor.
    bildiginiz uzere ccari acigi kapatmak icin dogalgaz karsiliginda odeyecegimiz dolarlar ile
    onlarda bizden altin aliyor.
    250 milyar usd lik hacimden bir anda %10 paay alirsak altin ve dolari nasil etkiler?

    YanıtlaSil
  63. Merhaba hocam,
    Sizinde dediğiniz gibi tuketim ve yatırımlar yurtdışından gelen sıcak parayla dönüyor. Bir an gelmese hemen kriz ortamı oluşup,dolar uçuyor. Ekonomizi bu noktada biraz kendi ekonomik bağımsızlığımızı kazanmak için yurt dışından gelen paraya sınır koymak (bu faiz oranı ile de olabilir doğrudan para limiti koymakla da olabilir.) ve iç tasarrfuf oranını arttırmaya yönelik bir dönemin sıkıntılı geçmesi ve yatırıma yönlendirme durumuna nasıl bakıyorsunuz. Yani bunun yapılabilmesi mümkün mü?
    Saygılar.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Paradan Para Kaybetme Dönemi