Fed, Beklendiği Gibi Faizi Artırdı

Kısa Bir Özet ve Hatırlatma
Sonunda beklenen oldu ve Fed, faizini 0,0 – 0,25 aralığından 0,25 – 0,50 aralığına yükseltti. Önce yükseltilen faizin hangi faiz olduğunu açıklayalım. Mevduat bankaları, ihtiyaç duymaları durumunda gecelik olarak birbirlerinden borç alabiliyorlar. Bu borçlanmada uygulanan faize Federal Fund’s Rate (FFR) adı veriliyor. Bu faizin oranını Fed’in Açık Piyasa İşlemleri Komitesi (FOMC) belirliyor. Ve bankalar, birbirlerine borç verip alırlarken bu faizi uyguluyorlar. Fed FOMC’nin yükselttiği faiz bu faiz.

2008 yılında Fed FOMC, bu faizi dramatik bir biçimde 0 – 0,25 aralığına düşürmüştü. Aslında FED FOMC’nin amacı FFR oranını 0’a düşürmekti ancak 0 düzeyindeki oran para piyasası fonlarının aldığı ücretin sundukları getirinin üzerine çıkaracağı için 0 – 0,25 aralığı kabul edildi.  

2008 yılında başlayan küresel krizin başında Fed, parasal genişlemeye (tahvil alıp para vermeye) başladığında bilanço büyüklüğü 925 milyar dolayındaydı. Bugün bu büyüklük 4,5 trilyon dolar dolayında bulunuyor. Yani parasal gevşeme sonucunda Fed’in bilançosu yaklaşık 5 kat artmış bulunuyor. Fed, tahvil alımı ve likidite genişletme operasyonunu kademeli biçimde azaltarak 2014 yılının Ekim ayında sonlanırdı.

Fed, ekonominin canlanması halinde, doğacak enflasyonu önlemek ve oluşabilecek balonları indirebilmek için FFR’yi artıracağını ve bunu yapmadan önce üç göstergeyi dikkate alacağını açıklamıştı: Büyüme, istihdam (işsizlik oranı) ve enflasyon. Geldiğimiz aşamada ABD ekonomik büyümesi potansiyel büyümeye (yüzde 2,0 – 3,0 aralığı) geri dönmüş, işsizlik oranı doğal işsizlik oranı olarak kabul edilen oranı yakalamış (yüzde 5) bulunuyor. Geriye enflasyon kalmıştı. Fed, 18 ay sonra enflasyonun yüzde 2 düzeyine çıkacağı tahminini yaptığında faizi artıracağını işaret ediyordu.

Beklentiyi Satın Al Beklentiyi ve Gerçekleşmeyi Sat
Beklentiler; Fed’in 16 Aralık’ta faizi 0,25 puan artıracağı yönündeydi. Gerçekleşme, beklenti doğrultusunda oldu. Fed, tam anlamıyla rasyonel beklentiler doğrultusunda hareket ederek “ne beklersen o gerçekleşir” tezini doğrulayan bir adım attı. Fed’in faizi artırmasıyla birlikte başta en kırılganlar olmak üzere gelişme yolundaki ekonomilerden döviz çıkışı olacağı, Fed’in faiz artışının yarattığı getiri artışından yararlanmak ve risklerini azaltmak isteyen fonların buralardan çıkarak gelişmiş ülkelere döneceği şeklinde beklentiler vardı. Son bir ayda bu beklentiler yavaş yavaş yaşama geçti. Bu hamlelerin sonucu olarak Dolar ve Euro yükselirken gelişmekte olan ülkelerin para birimleri değer kaybetti. Bu tür yaklaşımlar genellikle abartılı yaklaşımlardır. Yani olması gerekenden daha fazlası beklenmeye başlanır. Bu gidiş, geçtiğimiz haftanın ikinci yarısına kadar sürdü ve Dolar değer kazandı. Sonra yavaş yavaş gelişmekte olan ülke paraları Dolar ve Euroya karşı değer kazanmaya başladı. Bir anlamda piyasalar henüz gerçekleşmemiş olan faiz artışı gerçekleşmesini satın almış sonra da satmaya başlamışlardı. Karar sonrası Dolarda gevşeme olması beklendiği için geç kalma endişesi taşıyan fonlar Dolar boşaltmaya başladılar. Sonuçta Dolar değer kaybetmeye yöneldi. İlginç bir durum ortaya çıkmıştı: Beklentiyi satın alan piyasalar, henüz gerçekleşme olmadan yeni beklentiyi satmaya başlamışlardı.

Fed Açıklamasının İpuçları
Aslında en çok merak edilen konu, Fed’in faizi artırıp artırmayacağı ya da kaç puan artıracağı değil, geleceğe ilişkin yaklaşımları konusunda yapacağı vurgulamalardı. Fed açıklamasının en önemli noktaları şunlar: (1) Amerikan ekonomisi Ekim’den bu yana ılımlı bir biçimde toparlanmaya devam ediyor. Nitekim Fed üyelerinin 2016 yılına ilişkin büyüme beklentisi yüzde 2,3’den yüzde 2,4’e yükselmiş bulunuyor. (2) Hanehalkı harcamaları ve yatırım harcamaları son dönemde sürekli bir artış eğilimi gösteriyor. (3) Konut sektörü gelişme içinde bulunuyor. (4) İşgücü piyasası olumlu bir gelişme içinde bulunuyor ve işsizlik düşüyor. Fed üyelerinin 2016 yılına ilişkin işsizlik oranı beklentisi yüzde 4,8’den yüzde 4,7’ye düşmüş bulunuyor. (5) Enflasyon, düşük enerji fiyatları ve düşük ithal malı fiyatlarının da etkisiyle hedeflenen uzun dönemli yüzde 2 oranının altında kalmaya devam ediyor.  Bununla birlikte Fed FOMC komitesi, enflasyonun beklenen yüzde 2’lik hedefe ulaşacağını tahmin ediyor. Fed üyelerinin 2016 yılı enflasyon beklentisi yüzde 1,7’den 1,6’ya gerilemiş bulunuyor.

Özetle Fed üyeleri 2016 yılında, büyümenin yükseleceğini, işsizliğin daha da düşeceğini ve fakat enflasyonun hala yüzde 2’lik hedeften uzak kalacağını tahmin ediyorlar. Buna karşılık enflasyonun 2017 yılında yüzde 2’lik hedefe çok yaklaşacağını bekliyorlar. Bu açıklamalar sonucunda Fed FOMC komitesi, enflasyondaki gidişata bakarak, faizlerin tedrici olarak artırılması gerektiği düşüncesinde olduğunu vurgulamış bulunuyor.

Şimdi Ne Olacak?
Fed’in kararının hemen sonrasında Dolar / TL kuru 2,91’e kadar gerilemişti. Ben bu satırları yazarken kur hafifçe yükselerek 2,94’e oldukça yaklaştı. İlk tepkiler daima sert olur. Piyasanın uzun süredir dişlerini sıkarak beklediği kararın ardından rahatlaması fakat bir süre geçtikten sonra fazla rahatladığını hissederek ters tepki vermesi normaldir. Bunu AMB’nin kararı öncesi ve sonrasında da yaşadık. Dolar bir miktar daha değer kaybedebilir.

ABD ekonomisi toparlanmayı sürdürdükçe Fed, faiz artırmaya devam edecek. Fed üyelerinin 2016 yılı için FFR tahmini yüzde 1,4, 2017 tahmini de yüzde 2,4. Bugün itibariyle FFR oranının tavanı 0,50 olduğuna göre eğer Fed üyelerinin tahmini gerçekleşirse 2016 yılında 1,4 puana çıkması için 1 puana yakın artış yapılacak demektir. Bu da eğer 0,25 puanlık artışlarla gerçekleşmeye devam ederse Fed, 2016 yılında 3 veya 4 kez faiz artışı yapacak demektir.

Fed’in faizi, beklendiği gibi 0,25 puan artırması ve ardından Başkan Yellen’in ılımlı açıklamalarıyla gerileyen Doların ardından yeniden toparlanmasında Fed üyelerinin 2016 yılına ilişkin tahminlerinin açıklanması etkili oldu.   

Fed’in faiz artırımı son aşamaya ulaşmadığı sürece gelişme yolundaki ülkelerden sermaye çıkışı yaşanmaya ve Dolar değer kazanmaya devam edecek. 2016 yılında Dolar cephesinde 2015 yılında yaşadığımız senaryoyu benzer biçimde tekrar yaşayacağız. Yani Dolar, inişler ve çıkışlar gösterse de genel eğilimi çıkış yönünde olacak. 

Yorumlar

  1. Dolar 2,93 TL'lere kadar düştü! Yine tutturamadınız!

    Kriz tellallığı yapmak ile Hocalık olmaz!

    1 Kasım'dan sonra aldığınız ikinci yenilgi! Hala akıllanmıyorsunuz!

    En iyisi bu ülkeyi terkedin! Çünkü, kaldıkça rezil olacaksınız!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan üzülüyor gerçekten. Okuduğunu anlamıyor, anladığını yorumlayamıyor. Kim yetiştiriyor bu garip insanları anlamak mümkün değil.

      Sil
    2. Adam (makro-mikro Allah ne verdiyse) ekonomiyi birkaç saatlik tepkiyle ölçüyor. Mahfi Hocam meydanı bu süper yetenekli(!) arkadaşlara bırakmanızın zamanı gelmiş bence ;)

      Sil
    3. Meydan zaten onların merak etmeyin. Bizler bloglardayız.

      Sil
    4. Siz dert etmeyin, burada yorum yapması sıkıntı değil, herkes görüyor da, bahsettiğiniz gibi mülakatta gençlerin karşısına bunların çıkabilme ihtimali insanı üzüyor

      Sil
    5. Evet bir de o mesele var. Ürkütücü gerçekten.

      Sil
    6. Emeğe saygı, Hocamız güncel ekonomik konulardan bizleri bilgilendirirken bu konuda harcamız olduğu zaman ve fedakarlıklar karşısında böyle bir okuyucudan alınan yorum can sıkıcı bir tablo oluşturuyor. Lütfen insanca saygı ve sevgi içerisinde davranalım.

      Sil
    7. Hocam o ekonomik reformlar, asgari ücret zamları, emekliye ikramiyeler filan var ya hepsi hikaye bizim ülke olarak bütün paramızı eğitim sistemine harcamamız lazım ve en önemlisi ahlaki eğitim vermeliyiz insanlara yoksa dolar çıkmış kriz gelmiş fed para vermiş para almış bir önemi yok hayatımız boyunca aynı sularda batmamak icin debelenmeye devam ederiz.

      Sil
    8. Hocam uzulmeyin, bunlar şükür sebebi Sınıfından, dunyada ki gorevi bu iste ''bunlarda var'' ı gosteriyor:)..

      Sil
    9. Hocam bence cahil cesaretinin ekonomiye etkileri üzerine de bir yazı yazmalısınız. Çünkü aslında mevcut finansal durumumuzun cehaletle ve bundan kaynaklı içi boş cesaretle ilişkisi sanırım büyük. Bence herhangi bir reklamı olmayan blogunuzun ne kadar takip edildiğine dair istatikler, sizleri ana akım medyadan daha az görülür kılmaya çalışan zerzevata bir cevap niteliğinde.

      Sil
    10. Partizanlık yaparak bir yere varılmaz. Rasyonel davranmak gerekli. Ben de oyumu AKP'ye verdim. Ancak 2016-2018 OVP de yazanları gözardı etmiyorum. Dünyanın ve GOÜ'lerin durumu ortada. Bu yazıda herhangi bir siyasi mesaj dahi yok iken bu kadar saçma bir şekilde 1 Kasım'ı refere etmeniz oyumu AKP' ye vermiş biri olarak beni dahi fazlasıyla rahatsız etti. Mantıklı olunuz.

      Sil
    11. Bunun bir zararı yok, en fazla Mahfi hocanın moralini bozar. Hangi okuldan, kaç sene okuyup mezun olduğu tartışılan ve ben iktisatçıyım diyen Erdoğan ülkeyi tek başına idare ediyor.

      Sil
    12. 2012 Aralık Sonu USD/TL Kuru 1,77
      2013 Aralık Sonu USD/TL Kuru 2,13
      2014 Aralık Sonu USD/TL Kuru 2,32
      2015 Aralık Sonu USD/TL Kuru 2,92

      Neyin derdindesinki? Artıyor artacak. sıcak para bolluğunda belediyeciliğe para yatırırsan para çekildiğinde böyle sağa sola saldırırsın. Ülkenin içine battığı borç batağından kurtulmasına dua et de bildiğin dualar işe yarasın.

      Sil
    13. Adsız arkadaş, MB'nın ne kadar dövizi piyasaya süreceğini takip et.

      Sil
    14. Adsız net gerizekalı birisisin. Gerizekalı olduğun gibi cahilsinde.
      İlim bir nokta idi câhiller onu çoğalttı.
      Mahfi Hocam affen söylemeden geçemeyeceğim.

      Sil
    15. Troller burayıda buldu sonunda

      Sil
    16. Hocam sabah kalktim yuzumu yikadim cayimi yudumlarken bu guzel yazinizi okudum emeginiz icin tesekkur ederiz.Bu troller icin yapilacak en iyi sey cevap vermemektir, it urur kervan yurur :)

      Sil
    17. Hayatları karanlık tarikatlerin karanlık odalarında geçmiş, ne bilsinler güneşin lezzetini. Ayrıca hiçbir yere gitmiyoruz. Memleketin kaderini iki tane cahil köylü çakalın eline bırakacak değiliz.

      Sil
    18. Hocam dusunsenize adam cahil ama cahil olduğundan haberi yok. En kotusu de bu değil mi.
      Ülke bunun gibiler yüzünden kaybediyor.
      Mahfi Hocam moral bozulmasın. Yolunuza devam

      Sil
    19. bence yorumları hiç okumayın hocam , biz gençlerin sizden öğrenecek çok şeyi var , iktisadı sevdirdiniz bize

      Sil
    20. 16.12.2015'de 23:14'de kin ve nefret kusan haddini bilmez sözüm sana. Mahfi hoca varsayımlar üzerinden bilimsel veriler doğrultusunda tahmin yapıyor. Kendisi kahin değil, tutacağına dair bir vaatde de bulunmuyor. Ayrıca yaptığı tahminlerin çoğunda başarılı. Kriz tellalı diyerek Mahfi Hoca'yı başkalarıyla karıştırma ey densiz. Mahfi Hoca bir siyasi parti mensubu değil. Seçim sonucunda galibiyet veya mağlubiyet alsın. Türkiye'nin aleyhine olan tutturduğu tahminleriyle de övünen bir zat değil kendisi. Sen kim oluyorsun da ülkeyi terketme önerisinde bulunuyorsun,ülke babanın tapulu malı mı? Kim ülke için daha fazla çalıştı, fedakarlık yaptı? Sen mi, Mahfi Hoca mı?
      Mahfi Hocam kusura bakmayın, dayanamadım artık bu saçma sapan ithamlara.Belki aklısıra trollük yapıyor. Ama trollük de yapıyorsa, ironi de yapıyorsa bu üslup hoş değil. Hocam siz takmayın böyle şeylere. Size duacı olan, sizin sayenizde her gün yeni şeyler öğrenen çok sayıda insan mevcut.

      Sil
    21. Mahqi Hocam, Sakın adsız'ın bunların yazıları sizin kalbinizde en ufak bir üzüntü bırakmasın. Cehaletleriyle birlikte inanılmaz derecede saldırgan ve ben bilirim tavırlarının yanlışlığını eninde sonunda kendi hayatlarında duvara tosladıkları zaman anlayacaklar.

      Sil
    22. Hocam görüşlerinizin bir kısmına bende katılmasam da size olan saygımdan ve iyi niyetinizden şüphe duymam. Demokraside hep farklı görüşten dem vururuz ya demokrasi farklı görüşten ziyade saygıyı barındırır içerisinde. Yazının tamamını okuyup altta gördüğüm bu yorum insanı çıldırtacak nitelikte. Neyse ki bunlara takılmama olgunluğunu gösterebiliyorsunuz ki önemli olan da bu. Kaleminize sağlık.

      Sil
    23. Alim birşeyi bilir,cahil herşeyi bilir demişler.Bu adamlar kadar gerizekalı olmadığımız için Allah'a şükretmek gerek,adam ne kadar salak olduğunun farkında bile değil.Bunu hakaret olarak yazmıyorum hocam ama gerizekalı işte başka tarifi yok bunun.

      Sil
    24. aktroller defolun gidin akit okuyun gezmeyin buralarda pislik herifler

      Sil
    25. Birde şu açıdan düşünün; 16.12.2015 23.14 deki adsızın yorumu, Mahfi Bey'i üzmüş olabilir ama, arkasından yayınlanan bir o kadar çok destek mesajı da Mahfi Bey'i güçlendirmiştir. Her hayırda bir şer, her şerde bir hayır vardır. Arkadaşımız hayırlara vesile oldu :)

      Sil
  2. hocam yazılarınızı düzenli olarak takip ediyorum.bu hafta doç.dr. Mustafa Durmuş (gazi üni./maliye) hocanın dersinde yapacağım sunum için yazılarınız çok faydalı ve yardımcı oldu.teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  3. İlkbahara kadar 3.25 olur hiç merak etme

    YanıtlaSil
  4. Fed'in faizi arttırması demek sıcak paranın yani dünya sermayesinin abd de toplanması demek yani Türkiye ve gelişmekte olan diğer ülkelerden sıcak paranın çekilmesi demek. Bunun sonucu olarak ülkemizde döviz azalicak ve usd yukselicek. Doları dizginlemek için bizim de faizi arttirmamiz demek bunun da sonucu olarak ülke içi yatırımın azalması demek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oha çok güzel anlattın vallaha harika !!

      Sil
    2. Anadolu çomağı bizi de yakacak

      Sil
    3. İşte bu. Teşekkürler açıklama için.

      Sil
    4. Ama şunuda unutmayalım bizim siyasi otorite ne faiz arttırımı canım böyle devam ederiz der, millet bi gaza gelir bu yandan dolar 3 ü geçer kimse görmez. çünkü önemli olan FED'e ve Amerika'ya gider yapmaktır...

      Sil
    5. Bence 2015 yili basindan beri realize oldu, yeni band 2.70-3.10..bu arada gidip gelecektir

      Sil
  5. Hocam, yazınızdan 2015 yılında olduğu gibi 2016 yılında da tasarruflarımızı dolarda değerlendirebileceğimiz anlamını çıkardım. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  6. Hocam bu tur inanlara cevap verip degerli zamanınızı harcamanıza değmez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yine de bir umut işte. Belki bir şeyler öğrenir de amigoluk yapmayı bırakır diye.

      Sil
    2. Mahfi Hocam, ben bu türlerin içinde 4 sene çalıştım. İnanın onlara doğruyu yanlışı anlatmak asla ve asla mümkün değil. Dinleyene sivrisinek saz diye olayı özetlemiş geçmişten akıllı biri. Analizleriniz için teşekküler.

      Sil
  7. bu zihniyettten bu yorum gayet normal hocam . biz alıştık sizde alışırsınız

    YanıtlaSil
  8. uzun vadede dolar yukselmeye devam edecektir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru. Uzun vadede doların kuru yükselecek.

      Sil
  9. hocam Fed kararına merkez bankasının tepkisi nasıl olur?

    YanıtlaSil
  10. Hocam yazilarinizi keyifle okuyoruz.benim merak ettigim fed faiz arttırımı ve gelişmekte olan ulkelerin durumu hakkinda pek cok ekonomist hem fikir ancak turkiye özelde de asgari ucretin 1300tl olmasi ,emeklilere 100er tl gibi enflasyon arttırıcı politikalar izledigi icin gelişmekte olan ulkelerden daha negativ ayrilabilir mi tl ? Tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enflasyonu artıracak olsa da bu politikalar büyümeyi teşvik edeceği için olumlu - olumsuz etkilerine birlikte bakmak gerekir.

      Sil
  11. Hocam bu durumda politika belirleyicilirin tepkisi ne olmalidir nasil bir onlem alinmasi gerekir?Yabanci sermayenin yurt disina cikmasini engellemek icin bizde faiz oranlari arttirmalimiyiz?

    YanıtlaSil
  12. Hocam gelismekte olan ulkelerde ilk etapta sermaye çıkışından ziyade spekülatif hareketlerle dolar al sat yapanlar kazanacak gibi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet zaten son dönemde dolar spekülatif bir biçimde önce yükseldi sonra daha karar açıklanmada düşmeye başladı. Bu bir iki gün daha sürebilir. Önümüzdeki hafta toz duman dağılınca olayın nereye nasıl gideceğini daha net görebiliriz.

      Sil
  13. Sayın hocam öncelikle yazınız için teşekkür ederim.
    Faiz artırımından sonra, Abd'nin ekonomik göstergelerinde bozulma beklemiyormusunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.
      Ben faiz artırımının ABD ekonomisinde canlanma yaratacağını düşünüyorum. Uzun süredir "çok düşük enflasyon ve sıfır dolayında faizle nasılsa her zaman aynı fiyata alırım" diye alımlarını erteleyen tüketicilerin şimdi "faiz artmaya başladı enflasyon da artıyor demektir artık alacağımı almalıyım" diye düşünerek talep artışı yapacağını düşünüyorum.

      Sil
    2. Hocam günaydın.
      Amerika 'da ki hareketlenmenin (tüketim) bize izdüşümü nasıl olur ?
      TR 'nin olmayan ihracat politikasına etkisi nasıl olur sizce (Sermaye hareketliginden ziyade)
      Hoşçakalın

      Sil
  14. Yorumlariniz için teşekkürler hocam biraz olsun anlamayan ben gibi insanlar bilgi sahibi oluyor. Öte yanda durumun mantikli analiz ve kavramasini yapmada partizan yorum yapanlarida anlamak mümkün değil her olayi da siyasi ideolojisiyle yorumlamak bana göre ahmaklik,belkide silkelenen kerizler bunlardir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Her toplumda bu tür arkadaşlar var. Yapacak bir şey yok.

      Sil
  15. Hocam faiz artışı sonrası dolardaki geri çekilme merkezin faiz kararını etkiler mi sizce ?
    Sonuçta rekor seviyeler görülmedi ve siyasi baskılarıda hesaba katarsak faiz artırım kararından vazgeçilebilir yada beklenenin çok altında bir faiz kararı alabilir mi

    YanıtlaSil
  16. Hocam üniversite yıllarında yazdıklarınızı okuyarak kaç defa kendi hocalarımın doğrularını yıktım. Keza aynı şekilde yine katılıyorum söylediklerinize, ki zaten zaman tekrardan haklı olduğunuzu ortaya koyacaktır.

    Selamlar...

    YanıtlaSil
  17. Hocam fed faizi artırdı şimdi kısa vadede tl dolara karsı değer kazanabilir ama uzun vadede doların yükseliş trendini sürdürecegi gözüküyor.Bunun nedenlerinden birisi bizim gibi gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışı olacak buda doların tlye karsı değer kazanmasındaki nedenlerden biri değil mi?Ayrıca fedin faiz artışına karsılık AMBda ne gibi bi önlem alabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru saptamalar. AMB şimdi daha rahat gibi. Çünkü Dolara karşı normal koşullarda Euronun değer kaybetmesi gerekiyor.

      Sil
  18. Hocam Fed'in faiz arttırımına karşın doların beklentinin aksine bir hareketle düşmesi kararın getirdiği gerilimden sonra oluşan rahatlama mıdır sizce yoksa bizim piyasalarımız için ileriye dönük olumlu bir işaret midir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beklentinin aksine gelişmiyor aslında. Beklenen oluyor. Çünkü bu tür önceden belli kararlarda beklenti abartılı olarak satın alınır ve sonra satılır. Henüz bu tür yargılar işçin erken. Bir süre sonra dolar yine yükselmeye başlar.

      Sil
  19. Peki Hocam, düşen emtia fiyatları ve petrol bizim cari açığımızı düşürdüğünü düşünürsek ve fiyatlar bu seviyede devam ederse yinede doların yönünün yukarı olacağını söyleyebilir miyiz?
    saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu bizimle doğrudan ilgili değil. Dolar, faiz artırılmaya devam edeceği beklentisiyle yukarı gidecek. Bütün paralara karşı yukarı gidecek. Arada inişler çıkışlar olabilir. TL'ye karşı durum da aynı. Eğer bizde ilave sıkıntılar (siyasal, jeopolitik, ekonomik) olursa TL daha hızlı değer kaybedebilir. Ya da eğer biz yapısal reformlara girişirsek TL biraz daha değer kazanabilir.

      Sil
  20. Hocam bir şey dikkatimi çekti. Siz NTV'de Fed'in faiz arttırım değerlendirmesini yaptınız. Program 15 dakika gibi çok kısa bir süre sürdü. Fazla değil 30 dakika sonra blogunuzda yazınızı yayınladınız.

    Yahu Hocam siz hangi ara NTV binasından ayrılıp evinize vardınız, yazını yazdınız ve yayınladınız? Helikopterle mi evinize vardınız Hocam, ne yaptınız böyle?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok abarttığınız kadar hızlı değil. O saatte trafik olmadığı için program bittikten 15 - 20 dakika sonra evdeydim ve yazımın ilk bölümünü (yani hatırlatma kısmını) zaten yazmıştım. Ötekileri de program sırasındaki aralarda not almıştım.

      Sil
    2. Hocam saygı duyuyorum, yapmak zorunda olduğum işi bile bu disiplin ile yapmıyorum.

      Sil
    3. Hocam bize ilham veriyorsunuz

      Sil
  21. Hocam değerli görüşleriniz için teşekkürler. Peki gelişmiş ülkeler piyasaları bu ve sonraki oluşucak durumlara ne tepki vericektir? AMB kendi bölgesindeki enflasyonu tetikleyebilir mi? Aşırı değerli dolar ithal mallarının(Abd için) fiyatının düşmesi demek değil midir? Zaten petrol fiyatları da ortada... Çin'in ve özellikle Japonya nın FED in almış olduğu tahvillere, 1980 ve 90 lardaki gibi bir talebi olucağı da meçhul?
    Sözün özü amerika beklentileri karşılamak için faiz arttırdı gibi. Bundan sonra akılsız ve bencil dış politalarını düzeltmek olmalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gelişmiş ülkelerdeki etki çok fazla olmayacaktır. Olsa olsa onların gelişme yolundaki ülkelerdeki fonlarının bir bölümü geri dönecektir. ABD, cari açığını yüzde 2,5'lara kadar düşürdü, bir miktar artmasına göz yumabilir.
      Akılsız ve bencil dış politikalarını düzeltmesi şart ama bunu yapacak feraseti yok. Vietnamdan bu yana hep aynı politikayla batağa saplanıp gittiği yeri de kendisini de batırıyor.

      Sil
    2. Hocam öncelikle emeğinizi karşılık beklemeden bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Bir sorum birde temennim olacak. Sorum :abd'deki faiz oranları gelişmiş ülkelerdeki faiz oranından çok düşük olmasına rağmen neden sermaye abd'ye kaçıyor, sadece riskin daha az olması yeter sebebmidir yoksa. ...Temennim :Sn mahfi hocamin yazılarını ideolojik gözlük takarak okunmamasi dolaysiyla mahfi hocam da bir insandır yanilabilir. Lütfen emeğe saygı, fikirler elestirilebilir lakin hakaret etmeden.

      Sil
  22. Umarım korkulan olmaz ve iyi günler ile karşılarız.

    Hocam, bu döviz çıkışından etkilenme durumunu minimize etmek için hangi yapısal reformlar uygulanmalıydı/uygulanmalı? Bununla ilgili çok yazınız var ama ben özellikle FX tarafı için soruyorum. Ne eksik yapıldı? Ne düzeltilmeli?

    Ayrıca bir isteğim olacak. Geçtiğimiz 200 sene için, dünya devlerinin ( almanya, ingiltere,abd vs) ekonomik gelişimlerini yatırım,teknoloji,eğitim vs gibi önemli başlıkları da inceleyerek sunan bir kaynak ismi rica ediyorum hocam sizden. Örnek vermek gerekirse,kitap bana marshall yardımı demeyecek sadece. Detaylıca bu yardımın harcandığı alt sektörlerin bilgisini ve müspet/menfi sonuçlarını da aktaracak. Öneriniz var mı acaba? Aslında bu soruya cevap verecek herkesten kitap tavsiyeleri alabilirim. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında FX tarafında yapılacak çok fazla bir şey yok. Yapısal reformlar yapılırsa FX tarafı da kendiliğinden düzelir.
      Dediğiniz gibi bir kaynağı ben bilmiyorum. Bilen varsa ve burada yazarsa ben de öğrenmiş ve yararlanmış olurum.

      Sil
    2. FX=Foreign Exchange= Kambiyo= Döviz

      Sil
  23. Dolar ABD ye yönelirse enflasyon artar. Enflasyon arttıkça faizi yükseltmek gerekir. Faizler yükseldikçe ekonomi resesyona doğru sürüklenir.

    Demek ki faizler çok uzun süre düşük kalacak.

    Öngörülerim hep yanlış çıktı. Umarım bu doğru çıkar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faizlerin uzun süre düşük kalacağı öngörünüz doğru çıkacak sanırım. Ama düşük kalsa da artış yönünde devam edecek. Faiz artışının ekonomiyi resesyona sürükleyeceği konusunda ben farklı düşünüyorum. Bu konuda ayrıca bir yazı yazacağım.

      Sil
    2. Sıcak paranın ülkeye geri dönmesi için TCMB faiz oranlarını yükseltmek zorunda kalabilir. Ama eğer yükseltirse arkadaşımızın dediği gibi yatırımlar azalır ekonomi resesyona sürüklenir. Yükseltmezse de enflasyon artar. İki durum da içinden çıkılmaz bir hal alıyor bence.

      Sil
    3. Herhangi bir veriye dayandırmadan soyluyorum oyüzden net rakam veremiyecegim ama genel olarak zaten piyasa yabanci sermayenin elinde..faiz artisi enflasyonla birlikte yabanci sermayeyi tutmada faydali olacagindan daha mantikli geldi bana zaten yerli üretimimiz dusuk seviyede oldugu icin etkisi daha yumusak olur bence

      Sil
  24. Hocam Dolar alalım mı? Satalım mı? Tavsiyeniz ne yönde ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konularda tavsiye vermiyorum. Çünkü teknik analiz yapmıyorum. Tek söyleyebileceğim şey doların 2015'de olduğu gibi 2016'da da iniş ve çıkışlarla karşılaşsa da yönünün yukarı doğru olacağıdır.

      Sil
  25. Bunları izlemediyseniz izleyiniz ve gençliğinize dönünüz hocam:

    1964 İstanbul (siyah beyaz): https://www.youtube.com/watch?v=XXODcnggwtg

    1967 İstanbul (renkli): https://www.youtube.com/watch?v=3eNqk-y9D-0

    1968 İstanbul (renkli): https://www.youtube.com/watch?v=mEOxMjYzrk8

    YanıtlaSil
  26. Hocam daha önce de söylemiştim; iktisatçı değilim. Fed'in faiz arttirimi bir nevi dolari ABD'ye geri çağirmaksa bu kararda Amerikan siyaseti etikili olabilir mi? Yani Ortadoğu ve Ukrayna'daki savaş vari oyunlar ve ABD'nin birebir içinde olmasi, paranın (dolarin) ABD'DE olması istenmiş olabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir ihtiyaç olduğunu sanmam. Ayrıca bu eğilim bu olaylardan önce de vardı zaten.

      Sil
  27. Hocam çok teşekkürler,benim anladığım Fed'in faiz artırması ile birlikte gelişmekte olan ülkelerden 'kırılgan beşliden' sıcak paranın doların gideceği ve içeride doların artacağı yönünde gelişmeleri zamanla göreceğiz...

    YanıtlaSil
  28. Hocam, fed in faiz arttirmasi bizdeki dolar vadelinin faizininin de arttirilmasi yonunde etki gosterir mi?

    YanıtlaSil
  29. Kurun yüksek olması değil hem kurun hem faizin yüksek olması asıl problem

    TL ile satılan yada satılmakta olan ne varki TL ye doğal bir talep olsunda TL değerli olsun arkadaşlar? USD neden değerli çünkü kabaca herşeyi alırken USD ye ihtiyaç duyuyorsun yani gidip USD alman gerekiyor. Talep gören elmada olsa değerlenir para birimide olsa değerlenir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkisi birbirine bağlı. Yani kur yükselince faiz de ister istemez yükseliyor. Çünkü dış kaynağa bağlı bir ekonomi burası.

      Sil
    2. Ben de ayni fikirdeyim acikcasi. Faizler dusuk olursa yatirim artar ve ara mali uretimi yapabilme yetenegi gelisir. Devletin ara mali uretimi yatirimi yapanlar icin faiz yukunu ustlenmsi oneriliyor. Ancak bunun tehlikesi kurun sanal olarak deger kaybetmesi olacaktir. Bu durumda ara mali uretenler kar edemezler. Motivasyonlari kalmaz. Faizi dusuk tutarak kurun yukselmesine izin vermek gerekiyor.

      Sil
  30. yine basit anlatımla çok güzel bir yazı çıkarmışsınız hocam elinize sağlık. bazı kavramları oturtmak için uğraşan benim gibi iktisat öğrencileri/mezunları için mükemmel bir kaynaksınız teşekkür ediyorum bu yüzden.

    izninizle bir de sorum var. yabancı sermayeyi ülkede tutmak için faizleri arttırmanın sonucu mu daha ağır olur yoksa sermaye çıkışının mı? bunu yorumlamak için hangi veriler önemlidir? politika belirleyenler bunun kararını nasıl vermelidir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.
      Ben bizim programa katılan sanayicilere, iş insanlarına aynı soruyu soruyorum verilen cevaplar hep kurun yükselmesinin sonuçlarının faizden daha ağır olacağı şeklinde. Bunu anlayabilmek için şirketlerin maliyet yapılarına bakmak gerekir.

      Sil
  31. Hocam Fed'in yeni yönetimini başarılı buluyor musunuz? Piyasaların faiz artırımına olumlu tepki verdi. Yoksa yorum yapmak için çok mu erken?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fed'i genel olarak başarılı buluyorum. Yorum için biraz daha beklemek gerekir diye düşünüyorum.

      Sil
  32. Dolar'da değer kaybı olacağından bahsettiniz. Dolar/Tl paritesindeki hareketin benzeri ancak tersi ons cinsinden altında da yaşandı. Sert bir satış daha sonra alış oldu. Altın için de bu sürede beklentiyi fiyatlamıştır yani düşeceği yere kadar düşmüş şimdi yönü yukarısı diyebilir miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Altın konusu biraz da karışık Fed'in faiz yükselmeye aralıklarla da olsa devam edeceği bir ortamda altından fazla bir performans beklemek doğru olmaz diye düşünüyorum.

      Sil
  33. Hocam merkez bankası aksine faiz indirmesi gerekiyor diyor Cb basdanışmanı . Yorumunuz nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İngiltere Merkez Bankası'nın faiz indirmesi gerekebilir.

      Sil
  34. hocam elinize sağlık.konuyla ilgisi olmayabilir ama doların yükselmesi konut fiyatlarını nasıl etkiler.çok bi ekonomi bilgim yok ama 0 ev almayı düşünüyorum ve paramı dolarda bekletiyorum ve bankaların konut kredi faizleri yükseldikçe konut alımında azalma olacağını ve konut fiyatlarınında düşeceğini düşünüyorum . tespitim ne kadar doğru acaba hocam.teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekonomi bilgisi olanlar da işin içinden tam olarak çıkamıyor zaten. Doların yükselmesi faizlerin artmasına o da muhtemelen konut talebinin düşmesine yol açar. Zaten o yüzden faiz artışına karşı çıkılıyor. Ama bu gelişme ileride konut fiyatlarının düşmesini mi artmasını mı getirir başka parametreler de etkili olacak.

      Sil
    2. Ülkemizde, özellikle birincil piyasada konut arz fazlası var. Dolayısıyla firmaların stokları tüketmeleri şart, bunun için de dolardaki kur artışını birebir fiyata yansıtamazlar. En azından kısa sürede yapamazlar bunu zamana yaymaları gerekir.

      Sil
    3. birincil piyasada konut arz fazlası ne demek ? bence terimleri doğru kullanmaya calışın. demek istediğiniz sanırım 1. el piyasası.

      Sil
  35. hocam elinize sağlık.konuyla ilgisi olmayabilir ama doların yükselmesi konut fiyatlarını nasıl etkiler.çok bi ekonomi bilgim yok ama 0 ev almayı düşünüyorum ve paramı dolarda bekletiyorum ve bankaların konut kredi faizleri yükseldikçe konut alımında azalma olacağını ve konut fiyatlarınında düşeceğini düşünüyorum . tespitim ne kadar doğru acaba hocam.teşekkürler

    YanıtlaSil
  36. Hocam agalik rejimi sistemi hakkinda ne dusunuyorsunuz? Baskanlik sistemine alternatif olarak dusunulebilir mi?

    YanıtlaSil
  37. hocam merhaba
    yazınızı okudum cok aydınlatıcı ve ögretici olmus beni universite sıralarıma götürdünüz diyebilirim.
    benim sorum altın ons uyla ilgili olacak. Altın fedin 2016 daki faiz artırımı ihtimaliyle ons fiyatında baskı hissedip dusmeye devam eder mi yoksa beklediği faiz artırımından sonra zaten fiyatlanmış olan altın yukselmeye mi baslar cevabınız için simdiden tesekkurler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Altındaki değişim şu sıralar büyük ölçüde Dolara bağlı. Ben Dolarının 2016 yılında iniş ve çıkışlara karşın genel olarak yukarı gideceğini, altının da iniş ve çıkışlara karşın genel olarak yatay seyredeceğini tahmin ediyorum. Altını yukarı yönlendirecek gelişme jeopolitik risklerin artması olabilir.

      Sil
  38. benim gibi sadece aylikla yasamini surduren ve ufak birikimini korumaya calisanlar icin son derece anlasilir yazmissiniz. cok faydalandim. anladihim kadari ile ulkemizdeki faiz oranlari bu sekilde sabit kaldigi surece kurdaki artis da 2015'teki gibi olursa bir onceki yildan daha kotu bir yil olacak 2016 yili. hep yapisal reform yapilmali deniyor. nedir bu yapisal reformlar? neler yapilmali? bu yapisal reformlar kisa ve uzun vadede beni nasil etkiler?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben böyle görüyorum.
      Yapısal reformlar konusunda benim bu blogda birden fazla yazım var.
      Son yazım bu: http://www.mahfiegilmez.com/2015/11/yapsal-reformlar-listesi.html

      Sil
  39. Hocam Siz bu ülkenin yetiştirmiş olduğu bir Değer'siniz...
    Analitik düşüncenin önemini sizin sayenizde öğrenmiş biri olarak size çok teşekkür ediyorum.
    İyi ki varsınız!

    YanıtlaSil
  40. Türkiye'de ekonomi toparlanma yoluna girdiğinde faizlerin düşürülmesi tartışılırken ABD'de faizin artısı gerçekleşiyor. ABD de faizin artması enflasyonun artmasına, yatırımların düşmesine dolayisiyla ABD işsizlik oranının artmasına sebebiyet vermez mi? Dün akşamdan beri tüm ünlü gazetelerin yazarlarını okudum. Sizin yazınız gerçek bir analiz ve anlaşılır anlatımıyla tartışılmaz bir kaynak yazı niteliğinde. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  41. Hocam peki bu faiz artışı nereye kadar gider? Yani ABD kendi parasının sürekli değerli olmasını ister mi? sonuçta ekonomi kapalı değil. Diğer ülkelerin parasının değeri düştükçe ve o ülkeler fakirleştikçe uzun vadede bunun ABD'ye zararı olmaz mı? Sonuçta ABD en çok ihracat yapan ülkelerden biri.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. abd nin en büyük ihracatı dolar dır...değerlenmesi çokda rahatsız etmez abileri...

      Sil
    2. Evet ABD ihracatı nedeniyle Doların değerlenmesini istemez ama düşük değerli Doların yarattığı balonların patlamasını da istemez muhtemelen.

      Sil
  42. Günaydın Hocam
    FED faiz artırmasıyla PARA neden Gelişmekte Olan Ülkelerden USA gitmek istiyor ?
    GOÜ lerde Faiz oranları yüksek,buralarda yatırım yaparak USA ve Avrupa ülkelerinden daha fazla kazanç sağlıyorlar.GO Ülke Devletlerinin güvenceleri ve vergi teşvikleri de cabası.
    Bu durumu biraz açabilir misiniz?
    Teşekkürler
    Sevgi ve Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gelismekte olan ulkeler her zaman risk demektir. Bize burada bankalar hic batmaz gibi geliyor ama disaridan objektif bakinca oyle gorunmeyebiliyor. PARA zaten ABD'de de mevcut. Ancak dusuk faiz dolayisiyla gelismeste olan ulkelere yatirim yapmanin risk getirisi fazlaydi. Simdi gorece daha az olacak. Git gide gelismekte olan ulkelere yatirim yapmanin anlami azalacak. Ancak Gelismekte olan ulkeler de bu risk getirisini eski seviyeye cikartirsa ayni tas ayni hamam devam eder. Yani eger bizim MB' faizi arttirirsa, ulkede de belirgin bir risk yoksa para ABD'ye geri donmez.

      Sil
    2. FED kapital sahiplerine paranızı getirin faiz vereyim demiyor. Parayı basan ve yayan FED, faizi alan FED. Bonolarını aldığı borçlularına ileride daha fazla faiz alacağını söyledi.

      FED'e faizsiz (efektif faiz yok denecek kadar az) borçlanıp bizim gibi ülkelere fon sağlayan yatırım bankaları düşük faizli kredi açabiliyorlardı, yolun sonuna gelindi. Borcu borçla çevirmenin maliyeti artacak.

      Sil
    3. evet faiz burada yüksek ama enflasyon da yüksek..ayrıca kur riski de var...abd de bu risklerin hiçbiri yok..yatırımcı için güvenirliliği goü den çok yüksek..

      Sil
    4. Benim yerime verilen yanıtlar güzel. Teşekkürler arkadaşlar.

      Sil
  43. Hocam ABD 41 yıl sonra petrol ihracatına izin vererek tedarikçi konuma geçti. Varil fiyatı 40 doların altında gezinen petrol şimdi fedin faiz arttırımı sonrası önemli bir miktar doların abd ye dönmesiyle bir yükseliş trendine girer mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ABD de çıkan petrolü koyacak depo kalmamış. O nedenle mecburen izin çıkmış.

      Sil
    2. düzeltme: mantık hatası kurdum sanırım petrol fiyatı yükseleceğine düşme trendinde devam edecek sanırım.

      Sil
    3. ABD'de petrolun ortalama cikartma maliyeti 40 dolarlarin ustunde o yuzden zaten bu fiyatlarla petrol satmak ABD'nin isine gelen bir durum degil.

      Sil
    4. ABD nin petrol ihracı ezber bozan bir durum. İlk sevkiyat koreye gerçekleşmiş bile. Yıllarca fil gibi petrol çeken abd bugün satıcı konumda opec i batırma planı gibi :=))

      Sil
  44. Federal Fund’s Rate ile enflasyon arasındaki bağı da nacizane kısaca açıklamak isterim. Bankalararası para işlemlerinde uygulanan faizin artması öncelikle kısa vadeli tüketici kredilerinin (nakit ve taşıt) ve sonrasında da uzun vadeli (mortgage) faizlerinin artmasına yol açar. Bu da bahse konu krediler aracılığıyla tüketicilerin mal ve hizmet alımlarına ulaşmasını kısıtlar. Bunun sonucu olarak talep azalması ortaya çıkar. Talep azalması da fiyatın azalması demektir. Fiyatlar azalınca da enflasyon azalır. Saygılar.

    YanıtlaSil
  45. Mahfi hocam gercekten emegi yamana atilmayacak cok degerli bir insansiniz universite okuyorum ama bikgilerim ekonomi carklarini anlamada oldukca yetersiz kitaplariniz ve yazilariniz sayesinde dunyada neler oluyor anlamaya basladim artik takibimdesiniz birakmam :-) hersey icin teselkurler hocam

    YanıtlaSil
  46. Sayın hocam öncelikle yazılarınız için teşekkür ederim.
    FED ın 2016 sonunda 1,4 faiz oranı tahmınını gercekcı buluyormusunuz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında bu bir tahmin değil biliyorsunuz bu Fed üyelerinin isteklerine göre biçimlenmiş bir ortalama. Yani tahminden daha güçlü bir şey.

      Sil
  47. merhabalar hocam, acaba emtia fiyatlarının bu denli düşük seyretmesi ve faiz arttırım kararı acaba Rusya'nın agresif dış politikalarına karşı ABD tarafından çekilmiş birer silah olabilirler mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç sanmam, bu çok daha önceden beri gelişen durumun sonu.

      Sil
  48. Hocam merhaba,

    Yazınızı gerçekten faydalı buldum.

    1 yıllık bir vadede dolarda olan kazanır diyorsunuz. Kısa vadeli düşünenler için farklı etkenler var ve iniş çıkışlar olacak.

    Sürekli yapısal reformlardan bahsediliyor. Bu reformlar içinde ilk yapılması gereken sizce nedir? Ülkeyi kısa vadede rahatlatacak, dolar ihtiyacının yarattığı gerginliği azaltacak ilk müdahale ne olmalı? Ya da şöyle sorayım, ekonomide tek yetkili olsanız neyi değiştirirsiniz?


    Teşekkürler

    Emre Özkan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.
      Yapısal reformlar için yazım var: http://www.mahfiegilmez.com/2015/11/yapsal-reformlar-listesi.html

      Sil
  49. Hocam selamlar, oncelikle güzel ve yalın bilgilendirme yazılarınız için teşekkürler. Benim bir sorum olacak 0.50 faiz tavanı hala yatırımcı için parasını ABD ye geri götürmek için düşük bir oran değil mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolun.
      Risklerle kıyaslayarak bakmak lazım. Bir de faiz artışı devam edecek burada kalmayacak.

      Sil
  50. Okudukça sinirlerime hakim olamıyorum.. "En iyisi bu ülkeyi terkedin" demiş yüzsüz. Sen kimsin, kimi nereden kovuyorsun yahu!

    Bu garip insanlar her tarafımızı sardı. Kanserli hücre gibi kurtulamıyoruz.

    YanıtlaSil
  51. Okumadık, durumumuz yoktu diyenler için: DOLAR DAHA DA YÜKSELİCEK.

    YanıtlaSil
  52. Hocam bu arttırılan faiz gecelik bankalar arası borç alıp verme faiziyse, neden biz bu faizi önemsiyoruz. Politika faizini dikkate almamız gerekmez mi? Bankaların birbirlerine uyguladığı faiz nasıl olupta gelişmekte olan ülkelerden para çıkışına sebep olur anlamadım. Kafam karıştı hocam bilgilendirirseniz çok memnun olurum.

    YanıtlaSil
  53. Hocam merhabalar,

    Konut piyasası için Giffen paradoksu var diyebilir miyiz? Fiyatlar sürekli artış içinde, konut satışları , talep edilen miktar artıyor.

    YanıtlaSil
  54. Teşekkür ederiz Hocam.
    Elinize , emeğinize sağlık.
    Saygılar.

    YanıtlaSil
  55. Mahfi Bey,
    Sayenizde ekonomik okur yazarlığımız oluştu.
    Yazdığınız Mikro Ekonomi kitabınızı okumaya başladım. Benzer olarak Makro ekonomi kitabınız var mı?

    Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Remzi Kitabevinden çıkmış bir Makroekonomi kitabım var. Konuyu parça parça ele alıp bütünleştirerek inceliyor.

      Sil
  56. Hocam, asgari ücrette ve diğer kalemlerde ücret artışıyla birlikte doların ABD'ye dönmesi bizde enflasyonu sıçratır mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çünkü Doların çıkışı Doların değer kazanmasına o da TL nin değer kaybına neden olur. İthal mallar pahalılaşınca enflasyon da yükselir. Çünkü biz daha çok hammadde, ara malı ve yatırım malı ithal ediyor ve onları kullanarak üretim yapıyoruz.

      Sil
  57. Yorum yazan arkadaslardan birisi cok guzel soylemis. Varimizi yogumuzu egitime harcamamiz gerek. Ogretim arkasindan dogal olarak gelecektir. Toplumsal EQ seviyemizin acilen yukselmesi gerekiyor, ki empati kurabilelim. Kendi fikrine ters geleni kovmak ne zaman yerlesti bu ulkenin insanlarinin genlerine. "Ne olursan ol yine gel" diyen Mevlana degilmiydi?

    Emeginize saglik hocam

    Saygilarimla

    Sadrettin Bagci

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam Saygılar... Ellerinize güzel yüreğinize sağlık.

      Gel, gel, ne olursan ol yine gel
      İster kafir, ister mecusi, ister puta tapan ol, yine gel
      Bizim dergâhımız, ümitsizlik dergâhı değildir
      Yüz kere tövbeni bozmuş olsan da yine gel...

      rubai Mevlanaya atfedilir ama Ebu Said-i Ebu’l-Hayr tarafından yazılmıştır.

      Sil
    2. Ben de Mevlana'ya ait diye biliyordum.

      Sil
    3. Bu sözün gönülden dile getirmek ve bunu uygulamak, bu sözü ilk söyleyen kadar değerli bir çaba değil midir?

      Sil
  58. Çok güzel bir yazı teşekkürler hocam. Saygılar.

    YanıtlaSil
  59. Hocam cok yararli bilgiler veriyorsunuz. Bu bilgileri verirken bir iktisatci degilde, halk dilinden yazip olaylari anlasilir seviyeye getirerek yaziyorsunuz bunun icin tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
  60. Hocam merhaba;
    Abd 3 veri neticesinin istedikleri seviyede olmasi durumunda faiz artiracagini belirtmisti. Yazinizda da belirttiginiz uzere ilk 2 verinib istedikleri gibi gerceklestigi ortada. 3. Veriyu aciklamadan artirima gitmesi o verininde istenen seviyede oldugunu gisteriyor.
    Sorularin soyle;
    1- 3.veriyi aciklamadan sonuca gitmesinin sebebi faiz artirim oncesi fiyatlamayi biraz olsun engellemek mi?
    2- zaten 3. Verininde duzgun oldugunu bilip aciklamadan once fiyatlamanin yapilmasi piyasa yapicilarin fed faiz artirirsa dolar yukselir yaygarasi yaparak birsadaki fishing yontemini mi kullanmasi? Su anda eminim dolar dusuyor diye korkup satis yapan kucuk yatirimcilar cok fazladir.
    Saygilar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1- Aslında 3. veriyi de açıklıyorlar ama tabii o açıklanan bugünkü enflasyon verisine dayanarak 18 ay sonrası için bir öngörüde bulunmaları gerekiyor. İşin zorluğu orada. Fed üyeleri 18 ay sonra enflasyonun belirli şekilde % 2'lere yaklaşacağını tahmin ederek faiz artırma kararı verdiler. Amaç hem artacak olan enflasyonu önlemek hem de varlık balonlarının daha fazla oluşmasını engellemek.
      2- Küçük yatırımcı etkilenmiş olabilir ama Fed, fishing yapmıyor kanımca.

      Sil
  61. Hocam sizin yazılarınızı henüz ekonomiyi anlamaya çalışan benim gibi öğrenciler değil bir çok akademisyenin ve sanayici iş adamının takip ettiklerini gördüm, onlarla tartıştım. El feneri gibi ışık tutuyorlar bize. Yine çok aydınlatıcı bir yazı ve yine KÖR CAHİLLER. Güzel yazınız hakkında tartışmak isterdik lakin öfkelenince insan adapte olamıyor. Güzel yazılarınızı tartışabilmek ve dikkatlerin dağılmaması için lütfen böyle cahillerin yorumlarını paylaşmayınız.

    YanıtlaSil
  62. Murat Alı Ozek17 Aralık 2015 12:10

    Hocam yazılarınız ve bize Zaman ayırıp cevap verdiğiniz icin teşekkür ederim.Sizce enerji fiyatlarının dusuk seyretmesi (özellikle petrol) ülkemiz ekonomisi icin olumlu mu yoksa olumsuz bir etken mi?Tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.
      Enerji fiyatlarının düşüklüğü olumlu tabii çünkü ödediğimiz faturayı düşürüyor ama başka şeyler TL'ye değer kaybettirdiği için o avantajlardan yararlanamıyoruz.

      Sil
  63. Böyle bir yazını altna siyaseti bağladnz ya pes yani.. mahfi hocama ayıp olmassa ben siyaset yapaym ozaman..
    Fed faiz artmaya basladı ve bunu kademeli olarak devamı geleck, bugün bir kac ülkde artrdı paralel olarak devamıda geleck..
    gel gelelim bizim ülkeye, bizim bağımsız merkez bankamz faizi artracak mı,bir süre artrmayacak cünkü bağmsız olan merkez bankası faizi düsrmegince vatan haini ilan edilen bir ülke, faizi artrmadkca dolar kuru yukarı yönlü eğimli olacak, bazları buna iyi diyecek bunun icin eskilerde devalüasyon yapmyomuyduk dicek, bizim her yaptğmz devalüasyon başarısız oldu cünkü eskiden tarım ağırlıklı ülkeydik artan ihracata karslk arzı artramyoduk ve fiyatlar yükseliyordu.. simdi ise ne olacak üretimimiz ithalata bağmlı ara malını ufak degisiklikle ya cogunda gene aramalı olarak, az bi kısmnda nihai mal olarak satyoruz, ihracatmz azalacak cünkü üretim azalacak, ithalatmz ise ihracat kadar azalmcak enerjide, petrolde dsa bagmlyız yada marka sevdalısı olab bir ülkeyiz sonuc olarak ihracat/ ithalat oranı 69 dan asağı dogru inecek kriz esiğine yanasacak.. bunun yanında enflasyonun ortaya ckması suanki faizle yabancı sermayenin daha kàr elde etmesine o yüzden onlarnda kademeli olarak ülkedeb gitmesine yol acack, suanki dıs borc değişmese bile dolar kurunun yükselmesi bize bir maliyet yükleyecek. Ki zaten rusyanın bile suan etksi var ekonomiye..
    Bizim ülke böyle faizi düşrmessi vatan haini olursun, bir sene icinde faizi artmassn ekonomi kötye gidince bedelini merkez bankasna ödetir basarısız olursun. Sonuc olarak bu bedel merkez bankasna ödetilir. Bir gün merkez bankası faizi artrır diye düsnyorm ama bunun bedeli daha fazla olur. Kademeli olarak toplamda 1-2 puan artrcagna, ülke kötye gittikten sonra 4 puan birden artrmak gibi..
    diye düsnyorm...

    YanıtlaSil
  64. Hocam yazılarınız için teşekkürler. Vaktiniz olursa bir yazınızda da artan asgari ücretin değerlendirmesini yapabilir misiniz? Olumlu - olumsuz etkileri neler olur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir seri yazım var bu konuda, sonuncusu: http://www.mahfiegilmez.com/2015/11/asgari-ucret-artsnn-etkisi.html

      Sil
  65. Hocam sizce MB faizleri arttırır mı yoksa enflasyonu göze alabilir mi? Bir de bu faiz arttırımı Türkiye için cari açığa olumlu etki yapabilir mi ya da nasıl etkiler?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MB, üzerindeki siyasal baskıdan kurtulabilir mi bilmiyorum. Kolay görünmüyor.
      Türkiye'den yabancı sermaye çıkışı oluyor. Bu ilerleyen zamanda daha hızlanabilir. BU durumda TL değer kaybeder. TL'nin değer kaybı normal koşullarda cari açığı düşürür. Ne var ki normal koşullarda değiliz.

      Sil
  66. Hocam merhaba,

    Piyasada bu kadar çok artmış paranın faiz artışı vs. etmenlerle geri çekilmesi mümkün müdür? Bir diğer sorum ise, yine para bolluğu nedeniyle çok artmış olan varlık fiyatlarının dünyada yeni bir finansal bir krize zemin hazırladığını söyeleyebilir miyiz? Piyasadaki bu para bolluğunun sonu nereye gider sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fed, bütün bunları yavaş ve düzenli bir geri çekilişle önlemeye çalışıyor. Kolay bir iş değil.

      Sil
  67. Hocam merhaba konudan bağımsız olarak birşey sormak istiyorum, Politika faizi arttığı zaman ticari bankalar neden rezervlerini arttırırlar? Sonuçta Faiz arttığı için özel sektörn talebi azalacak, rezerv yerine o parayı tahvillerde kullanabilirler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Politika faizi artışıyla ticari bankaların rezervlerin artışı arasında düzenli bir ilişki olduğunu görmedim ben.

      Sil
  68. Hocam yazdıklarınızdan çok faydalanıyoruz. Hangi görüşe sahip olursanız olun, bir bilim adamı olarak bildiklerinizi bizlerle paylaşıyor, üşenmeden her yoruma cevap veriyorsunuz, takdir edilesi bir durum. Sizden farklı düşünce yapısına dahip biri olarak ben sizin gibi değerli insanlara Ülkemizde çok ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Bilimsel tartışmanın desteklenmediği ortamda cehalet hüküm sürer.

    Ayrıca ben çalışma disiplininize hayranım. bu konuda bizlere tavsiyeniz olur mu? saygılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.
      Çalışma disiplinim sonradan arttı. Ben meraklı bir insanım. Mesela Fed faizi artırdı deyip geçiyor herkes. Ben Fed'in faizi nasıl bir faiz diye merak edip geriye gidiyorum. Öyle yapınca daha fazla şey öğrenip daha doğru analiz yapma imkanı buluyorum. Ama bu merak beni ister istemez başkalarından daha fazla çalışmaya sevk ediyor. Yani her şeyin başı merak.

      Sil
  69. Hocam merhaba;
    Ekonomiden pek fazla anlamayan biri olarak merak ediyorum. Fed faiz arttırdı, GOÜ'de yatırım yapan para sahiplerini geri çağırdı ABD'ye, " Elin gelişmemiş ülkesine yatırım yapıp ta para kazanacam diye didinip durmayın boşuna, risk almayın (terörü var, savaşı var, belirsiz politikası var...), boş ver uğraşmayın gelin bana yatırın, ben size uğraşmadan faiziyle kazandırayım, kafanız rahat olsun " dedi, benim anladığım kadarıyla.

    Anlamadığım şey ise, diğer gelişmiş ülkeler(Almanya, İngiltere, Fransa, Japonya vb. benim bilmediğim diğerleri) ABD'nin bu hamlesine karşı, "hişt para sahipleri! bak ABD faiz arttırdı ama, bende şu kadar faiz vericem, ortaklık vericem, boş verin ABD'yi paranızı getirin bize bizde faiz daha fazla" diyecek neden başka bir hamle yapmıyor, yok yapıyorsa da cahilliğime verin lütfen :-))

    Yani merkez bankası bir tek ABD'de mi var, FED verisine bağımlı olarak dolar artacak, azalacak diye yorum yapılıyor da; neden başka bir veriye bağımlı olarak euro artacak/azalacak, pound artacak/azalacak diyemiyoruz mesela?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani oldukça vulgarize etmiş olmanıza karşın işin özü de bu aslında.
      Öteki ülkeler de kısmen artırıyor faizlerini bu hamleye karşı. Hemen değil belki ama zaman içinde artırdıklarını göreceğiz.
      Dolar en önemli rezerv para. Yani mesela altın, gümüş ve bakırı yan yana koysak hangisinin fiyatına bakardık ilk olarak.

      Sil
  70. BULUT: FAİZ İNDİRİMİ İÇİN FIRSAT KOLLAMALI

    "Fed'in faiz karari piyasa fiyatlaması içinde olan ve beklenen bir gelişmeydi. 0.25'lik artış Fed'in adını yere düşürmemek adına aldığı bir karar. Türkiye'de faiz artışı söz konusu bile olmadığı gibi faizi indirmek için firsat kollamakta yarar var. Yılsonu olması itibariyle önümüzdeki ortalama 60 gün içinde piyasalarda olumlu bir trend görülebilir. Bu olumlu havayi bozabilecek tek gelişme Rusya ile denklemin ani bozulmalarıdır. Bunun haricinde Fed'in kararı piyasalarda agresif olmayan olumlu bir adım olarak algilanacaktır. Türkiye'de piyasaların sağlıklı işlemesi için Sayın Cumhurbaşkanımızın her zaman ifade ettiği gibi faizlerin düşmesi sağlanmalıdır."

    Hocam günün ekonomik haberlerini okurken bir haberde gördüm.Sizin ne düşündüğünüzü merak ettim.Çok saçma bir hareket olmaz mı?Sanki yavaş yavaş merkez bankasına baskı mı başlayacak gibi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında bu açıklamalar bile bir anlamda baskı.

      Sil
  71. Fed faizleri bu şekilde 0.25 ile 4 -5 aylık periyodlar ile yükseltmeye devam ederse doların 3.25 bandını aşması muhtemel mi, aalıştıra alıştıra yükseltiyor ve piyasa bunu olağan karşılıyor? Ne kadar doğru dediklerim sizce

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediklerinizin yanlış bir tarafı yok. Gerçekçi tahminler.

      Sil
  72. Oncelikle bu guzel ozet ve yazi icin tesekkurler. Yorumlarin hepsini ve verdiginiz cevaplari okudum ve bu konuya pek deginilmedigi icin sormak isterim:
    1) FED'in 2016 dot'larda gordugumuz gibi 2-4 artis yapabilecegini dusunuyor musunuz? 2016 yil sonu icin 1.4% bana cok gercekci gelmedi, ozellikle enflasyon hala cok dusukken.
    2) Faiz artisinin devam edecegini varsayaraksak; USD'nin yukselecegi, dolayisiyla USD'ye karsi fiyatlanan EMTIA urunlerindeki dususun devam etmesi daha muhtemel gorunuyor (supply'in da cok fazla oldugu goz onune alinirsa). Bond tarafinda ise faizler artacagi icin deger kaybi nerdeyse kesin gibi. Katilir misiniz?
    3) En karmasik olani ise SP500 benim icin, en cok bu konuda yorumlarinizi merak ediyorum, cunku faizlerin artisi ve liquidity'nin azalmasiyla SP500'in asagiya gitmesi olasi, diger yonden ise faiz artisi demek, ekonominin iyiye gitmesi demek, yani bunun da sirketlerin karliliginin artmasi demek, yani SP500 yukari gitmesi daha olasi gorunuyor. Datalar iyi gelmez ve FED faiz artiramaz ise de yine SP500'in yukari gitmesi olasi cunku dusuk faiz ve loose politika devam edecek anlamina geliyor (tabi bu durumda da ekonomi kotuye gidiyor diye dusebilir :)

    Tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.
      1. Fed'in 2016 da en az 3 artı yapacağını düşünüyorum. Yalnız bunu düşünürken varsayımlarım bugünkü durumdan daha kötü şeyler olmayacağı varsayımıdır. Tek başına enflasyona bakmamak lazım. Varlık balonlarından da şikayetçi Fed.
      2. Katılırım.
      3. SP 500'ün de aşağıya gideceğini, düzeltmeler yaşayacağını tahmin ediyorum. Esasen Fed'in hamlesinde burada oluşan balonları da dengelemek var sanıyorum.

      Sil
  73. Hocam elinize sağlık yine güzel bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
  74. "Tarihin akışı içinde hiç kimse yok ki bir dramayla karşılaşmasın"



    Bugünlerde tarihin tekerrürden ibaret olduğu bir kez daha gözümüzün içine bakmaktadır. Dramatik şekilde "balon" karları cebe atıp, " kitle" zararlarını gelişmemiş yada gelişmekte olan ülke ekonomilerine yani fakir halkların boynuna yüklemek "vahşi kapitalizmin" en büyük oyunudur kanımca.



    Bu mefhumun muhalifinden anlıyorum ki 2016 dolar için med-cezir yılı olacak güzel ülkemde.

    YanıtlaSil
  75. Çok güzel bir tahlil olmuş hocam,


    "Tarihin akışı içinde hiç kimse yok ki bir dramayla karşılaşmasın"



    Bugünlerde tarihin tekerrürden ibaret olduğu bir kez daha gözümüzün içine bakmaktadır. Dramatik şekilde "balon" karları cebe atıp, " kitle" zararlarını gelişmemiş yada gelişmekte olan ülke ekonomilerine yani fakir halkların boynuna yüklemek "vahşi kapitalizmin" en büyük oyunudur kanımca.



    Bu mefhumun muhalifinden anlıyorum ki 2016 dolar için med-cezir yılı olacak güzel ülkemde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece bizde değil çoğu gelişme yolundaki ülkede dalgalanma olacak.

      Sil
  76. Doların düştüğü yok ama, değer kazanıyor?

    YanıtlaSil
  77. Hocam yazınızı çok beğendim, sizi bir kez daha takdir ettim... Size sorum şu; FED'in faizleri artırmasına rağmen TL değer kaybetmek bir yana değer kazandı. Böyle bir durumda ABDde dolar getirisinin arttığını gören yabancı sermaye bu ülkeyi neden anında terk etmedi? Ya da terk ettiyse bile spekülatif oyunların etkisi bu etkinin önüne mi geçti?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.
      Çünkü bu uzun süredir devam eden bir süreç Ve yabancılar zaten bunun böyle olacağını öngörerek terk ettiler. Şimdi olay realize olduğu için yumuşama görüyoruz.

      Sil
  78. hocam paylasiminizla ilgisi yok ama bir konuda sizden yardim almak istiyorum.
    para talebinin faiz esnekliğini etkileyen faktörler nelerdir? yardimci olursaniz cok sevinirim . iyi günler .

    YanıtlaSil
  79. hocam, saygılar... hocam, fedin faiz artırımını ben de bekliyordum hatta biraz geç bile kalmış olabilir!. ancak özellikle dolar kurunda sert ve yukarı yönlü bir hareket beklenirken adeta tersi gerçekleşiyor. hocam bence bunun nedeni 1- faiz artırım kararı daha önce satın alınmıştı ve dolar yeniden 3 tl yi görmüştü ve buradan kar satışları yapıldı. 2- cumhurbaşkanı ve akp ye özellikle Londra merkezli olarak pozitif yönde bir finansal manipülasyon yapılıyor. bence her ikisi de olabilir. saygılar....

    YanıtlaSil
  80. Kimsenin sormadığı soruyu soralım Mahfi bey.

    Nisan'da Murat Çetinkaya TCMB başkanı olur mu olmaz mı?

    Lütfen cevap yazınız, salvo yapmayınız.

    YanıtlaSil
  81. Mahfi bey hiç dolandırmıyorum.

    Sayın Durmuş Yılmaz'ın geçmişteki ve bugünkü siyasi angajmanlarını bir kenara koyarsak, MB başkanlığı döneminde aldığı kararları doğru buluyor musunuz?

    Özellikle Eylül 2008'de bütün dünyaya yayılan küresel kriz döneminde, sayın Yılmaz'ın iyi bir sınav verdiğini, iktisaden yapılması gerekenleri yaptığını düşünüyor musunuz?

    YanıtlaSil
  82. Mahfi Bey, her zamanki gibi çok güzel bir yazınızdan faydalanmış olduk.

    Sormak istediğim husus: Fed'in enflasyonun artış eğilimine gireceği beklentisinin temelinde, emtia fiyatlarının dip seviyelerine gelmiş olması ile bu fiyatların enflasyona yansımalarının gerçekleşmiş olması yatıyor olabilir mi?

    Düşme eğiliminin sona erip yükselme eğiliminin başlaması enflasyonun artmasına katkı yapacak. Ve bu katkı baz etkisi sayesinde olacak. Örneğin Ocak-15 aylık fiyat artışı -0,1 iken, Ocak-16 da 0,1 olması baz etkisi nedeniyle enflasyonu yükseltmiş olacak.

    Sizinde daha önce yayınlamış olduğunuz üzere "Enflasyon matematiksel olarak düşecek" yazınızdaki ana fikir, ABD örneğinde "Enflasyon matematiksel olarak artacak" diyebilir miyiz?

    YanıtlaSil
  83. “Osmanlı bürokrat ve münevverleri, adaletsizliğe neden olacağı gerekçesiyle kapitalizme karşı çıktılar. Peki, uluslararasılaşan ve dünya düzenine egemen olan kapitalizme karşı bizim tavrımız bugün ne olmalıdır?”

    Mehmet Genç,
    İktisat Tarihçisi

    YanıtlaSil
  84. Dolar kurunun dustugunu sananlar yanilmasinlar. Asagidaki grafik dolar endeksinin grafigidir.

    http://tr.investing.com/quotes/us-dollar-index

    Dolar dusmus mu dusmemis mi buradan anlasilir, baska yerden degil. Turkiye piyasasi o kadar sigdir ki 1-2 milyar dolarlik hareketler kuru farkli yerlere tasiyabilir. Dolar endeksi 99'larda durdugu muddetce dolar kuru 3 tl'nin uzerine cikacaktir, ha bugun ha yarin bu sadece birisinin o fiyatlari 'yoklama'sindan ibarettir.

    Dolar kurundaki bu dususun esasinda herkesi korkutmasi gerekir. Bu Turkiye'den cikmak isteyen yabanci "yatirimci"lar icin firsat olusturmaktan baska bir sey degildir. Bu tip bir dususe MB'nin izin vermemesi gerekirdi, rezerv toplamasi gerekirdi ama onlar da is yapmak yerine, eyyamcilik pesindeler. Hakkimizda hayirlisi olsun.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Faizin Doğuşu ve Yasaklanışı