2014 ile 2015'in Karşılaştırılması

Yaptığım karşılaştırmada vardığım sonucu baştan söyleyeyim: 2015 yılında 2014 yılına göre ekonomi daha iyi, finansal piyasalar ise daha kötü bir performans sergilemiş görünüyor.

Aşağıda 2015 yılı ile 2014 yılı ekonomik ve finansal göstergelerini karşılaştıran tabloda bütün göstergelerin yıllık ortalamalara göre alındığına (yani yılsonu figürlerinin esas alınmadığına) dikkatinizi çekmek isterim (veri kaynakları: TÜİK, Maliye Bakanlığı, TCMB, BIST, Hazine Müsteşarlığı.)

Gösterge
2014 Ort
2015 Ort
Fark (Puan)
Fark (%)
Ekonomi Göstergeleri




Büyüme (%)
2,9
3,5
0,5
21
Enflasyon (%)
8,8
7,8
-1
11
İşsizlik (%)
9,9
10,4
0,5
-5
Bütçe Dengesi / GSYH (%)
-1,3
-1
0,3
23
Cari Denge / GSYH (%)
-5,8
-4,7
1,1
19





Finansal Göstergeler




BIST 100
75.210
80.585
5.374
7,1
USD vs TL
2,19
2,73
0,54
24,5
Euro vs TL
2,91
3,02
0,11
3,9
Gösterge Faiz (%)
9,32
9,72
0,40
4,3
MB Politika Faizi (%)
7,28
7,56
0,28
3,9
MB Ağırlıklı OFM (%)
8,67
8,42
-0,25
-2,8
CDS Primi (bp)
199
235
36
17,9

Tablonun üst bölümünde yer alan ekonomi göstergeleri bölümü bize ekonominin 2015’de 2014’e göre daha olumlu seyrettiğini gösteriyor. Büyüme yükselirken enflasyon düşmüş, bütçe açığı ve cari açık gerilemiş. 2015’de 2014’e göre olumsuz giden tek gösterge işsizlik oranındaki yükselme olmuş. Genel olarak bakıldığında ekonomide 2015 yılında 2014’e göre iyileşme yaşandığını söyleyebiliriz.

Tablonun alt kısmında yer alan finansal göstergeler bölümü ise bize farklı bir öykü anlatıyor. Dolar, Euro ve gösterge faiz 2014’e göre 2015’de yükselmiş. Piyasaların riskini ölçen CDS primi ise 2015’de 2014’e göre oldukça yukarıda oluşmuş. Finansal piyasalarda tek olumlu gösterge olan borsa endeksi (BIST 100), 2015 yılında 2014’e göre daha yüksek bir ortalama değer yakalamış. Finansal göstergeler bölümünün en tuhaf görünümü Merkez Bankası’nın faizlerinde ortaya çıkmış: Merkez Bankası politika faizini 2015’de (ortalama olarak alındığında) hafifçe artırmış olmasına karşılık piyasaları asıl etkileyen ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini 2014’e göre düşük tutmuş. Bu da bize Merkez Bankası’nın gelişmeler karşısında kararsız kaldığını gösteriyor.

Tablonun iki bölümündeki farklı görüntü, ekonomide az da olsa görülen toparlanmaya finansal piyasaların pek kulak asmadığını anlatıyor bize. Bu gelişmede, Fed’in faiz artışının bütün bir ikinci yarı boyunca beklenir hale gelmesi sonucunda Türkiye’ye gelen yabancı sermayenin geri dönüşe geçmesi etkili olmuş bulunuyor. 

Aşağıda finansal göstergelerin 2014 ve 2015 yılları karşılaştırmalarını grafikler eşliğinde sunuyorum. 
Grafikler bize finansal göstergelerin 2014’e göre 2015’de kötüye gittiğini gösteriyor. Fed’in faiz artırımına devam edeceği 2016 yılında finansal göstergelerin iyiye gitmesi pek mümkün görünmüyor. Buna karşılık 2015 yılında kötüye gidişin yarattığı durumun 2016’da aynı oranda tekrarlanmayacağını tahmin ediyorum. Bununla birlikte 2016 tahminlerine ilişkin yazımda da belirttiğim gibi önümüzdeki dönem varsayımların tutması, tahminlerin çıkması için pek uygun bir dönem değil.

Bu yazımda asıl dikkat çekmek istediğim konu finansal göstergelerin bozulduğu bir yılda ekonomik göstergelerin nispeten toparlandığı meselesidir. Finansal piyasalardaki bozulma Fed’in 3 veya 4 kez faiz artırımı yapması beklenen 2016 yılında ekonomik göstergeleri etkilemeye başlarsa o zaman ekonomide de sıkıntılar çıkabilir. 

Yorumlar

  1. Mahfi Hocam'a ve saygıdeğer takipçilerine,

    Peşin peşin haber verelim:

    NİSAN 2017'YE KADAR, YENİ ANAYASA YAZIMI VE BAŞKANLIK REJİMİ TARTIŞMALARI ERTELENDİ!

    Yukarıda okumuş olduğunuz bilgi: Ankara'nın kulislerinden ve sırtı kuvvetli olan yerli & yabancı yatırımcı C.E.O.'lardan öğrenilmiştir. Uydurma değildir!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adsiz bu iyi haber tabi ve bunun icin size tesekkur ederiz. Umarim dogru cikar. Daha iyi bir haber ise baskanlik sistemi konusunun tamamen ortadan kalkmasi olacaktir bence.

      Sil
    2. Adsız 3ocak2016 15:03 verdiğiniz haberin bu gün tam tersi çıktı :-) hani başkanlık rafa kalkmıştı. Haber kaynağınız yalan çıktı.

      Sil
    3. Element uydurup asparagas haber yapmayın kardeşim. !!!!„!!!!!!

      Sil
  2. "Buna karşılık 2015 yılında kötüye gidişin yarattığı durum bir baz etkisiyle 2016’da en azından 2015’den daha kötüye gidişe yol açmayabileceğini tahmin ediyorum."

    Bu ifadenizi açabilir misiniz hocam? Pek anlayamadım doğrusu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Finans göstergeleri 2015'de oldukça kötüydü. Örneğin USD/TL'ye karşı yüzde 25 değer kazandı. 2016'da da değer kazanacağını ama yüzde 25'lere varan bir kazanım olmayacağını daha düşük olacağını düşünüyorum. Demek istediğim oydu.

      Sil
    2. Aslında o cümle tam olarak ne düşündüğümü ifade edememiş o nedenle düzeltme yaptım. Teşekkür ederim.

      Sil
  3. Hocam, ekonomik gösterge rakamlarının "makyajlandığı " şeklinde bir tez var, finansal gösterge rakamlarının "makyajlanmasına" imkan yok, bu konudaki düşünceniz nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapılıp yapılmadığını bilmiyorum ama şöyle bir tez doğrudur: Ekonomik göstergeler makyajlanabilir ama finansal göstergeler makyajlanamaz. Bununla birlikte eğer ekonomik göstergeler makyajlanıyorsa o zaman finansal göstergelerin de bunlardan etkilenerek gerçeği olduğu gibi göstermesi beklenmemeli diye de düşünmek mümkün.

      Sil
    2. Sayın yorumcunun deyimi ile "verilerin makyajlanması" biraz komplo teorisyenlerinin işi ama bariz olarak görünen bir şey varsa açıklanan verilerden istenilen sonucu yansıtmak amacıyla belli aralıkların alınıp gidişatın iyi ya da kötü gösterilmesi aldatmacasıdır. Dönemin şartlarına bakılmaksızın ihracatın arttıgını söyleyebilir bunu başarı olarak yansıtabilirsiniz ama ihracat dönemindeki bölgesel ilişkiler ya da konjöktür gereği diğer ülkeler arası bozulan ilişkilerin size yaramasını belirtmezseniz burda veriler doğru olmasına rağmen aldatıcı bilgi söz konusudur. Asıl buna dikkat etmek gerekir.
      Yanlış mıyım Mahfi hocam ?

      Sil
    3. Haklısınız. Verilerin makyajlanmasından ziyade o verileri başkalarını, daha da kötüsü kendimizi kandırmak için kullanırsak daha da kötü olur. Örneğin yıllardır cari fiyatlarla GSYH ve kişi başına geliri açıklarken bu yıl kişi başına gelirin on bir doların altına düştüğünü görünce birdenbire satınalma gücü paritesine göre kişi başına gelir açıklamaya geçersek bu kendimizi kandırmak olur.

      Sil
    4. Makyajdan ziyade estetik ameliyatı yapılıyor. TÜİK verilerine veya Merkez bankasına nasıl güveneceğiz. Yurt dışı verilere bakıyorum neredeyse tüm ülkeler düzenli veri gönderirken Türkiye,den gelen veriler 2007 de son buluyor veya teklemeye başlıyor. Temelden yanlış verilerle nasıl doğru sonuç elde edeceğiz.

      Sil
  4. sayın hocam ;
    bu blogda daha önce yazdığınız kayıt dışı ekonomi adlı yazınızı okudum ve bununla ilgili kafamda bir soru işareti oluştu izninizle bilginizden istifade etmek üzere paylaşmak istiyorum;bankada stopaja tabi tutulan,mevduat üzerinden mudilerin kazandığı faiz gelirlerinin tamamı, gelir yöntemi ile hesaplanan faiz kalemi içerisinde yer alır mı?
    sizin cevabınızı merak etmekle birlikte ben şöyle düşünüyorum;bir üretimin sonucunda elde edilen ve hesaplara yansıyan gelir, üretim faktörü olan emek,faiz,rant ve kar olarak faktör sahipleri tarafından paylaşılmakta ve hesaplara yansıyan tutarla aynı değere sahip olmaktadır.yaratılan bir ekonomik değer sonucunda bu elde edilen değerin bir kısmını,bize daha önceden anaparasını kullandıran kişiye faiz adı altında verirsek alınan faiz geliri gelir yöntemi ile hesaplanan faiz kalemi içinde yer alacaktır.eğer belirli bir ekonomik değer yaratmadan anaparasını kullandığımız kişiye faiz borcunu yaratılan ekonomik değerden değilde servetimizden verdiysek bu varlık değişimi olup, para sadece el değiştireceği için milli gelir hesabına girmeyecek kısacası bu yol izlenerek ödenen faiz, gelir yöntemi ile hesaplanan faiz kalemi içinde yer almaz diye düşünüyorum.
    örneğin;Banka bir kişiye harcamasını finanse etmek amacıyla faizi %20 olan 100.000 tl lik kredi verirse yıl sonunda krediyi alan 20.000 tl ödeyecektir.Bankada bu paranın 15.000 tl sini mudisine verse bu 15.000 tl gelir yöntemi ile hesaplanan gsyh içinde yer alır mı?eğer kredi alan bu 20.000 tl yi o sene içinde yarattığı ekonomik değerden yani milli gelir hesaplarına yansıyan maaşından verirse,tasarruf sahibinin kazandığı 15.000 tl gelir yöntemi ile heaplanan gsyh içinde faiz kalemi olarak yer alcaktır(çünkü yaratılan belirli bir değer sonucu bu gelir kazanılmıştır) fakat bankaya 20.000 tl olarak ödenen faiz yaratılan bir ekonomik değerden değil ise kısacası kişinin servetinden ödeniyorsa para sadece el değiştireceği için bankanın kazandığı 20.000 tl den mudisine 15.000 tl lik ödeme yapması sonucunda mudisinin elde ettiği gelir faiz kaleminde yaklaştığım mantığa göre gözükmemesi gerekir diye düşünüyorum.
    kısacası kazanılan her faizin gelir yönetimi ile hesaplanan gsyh yaklaşımında, faiz kalemi olarak yer alıp almamasını ödenen faizin belirli bir ekonomik değer üretimi sonucu olup olmadığına bakarak verdiğim cevap değişmektedir, fakat bunun ayrımının pratik olarak yapılması mümkün değil gibi gözüküyor.bu sebeple gelir yöntemi ile hesaplanan milli gelirde yer alan faiz kalemine hesaplara konu olan bütün faiz gelirleri mi giriyor?yoksa yukarda yaptığım ayrım baz alınarak bazı faiz gelirleri girerken bazıları ise girmemektemidir? saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bulmaca gibi bir soru olmuş ;) bakalım nasıl çözülecek

      Sil
    2. Çok karışık bir soru sormuşsunuz. Okudukça benim de kafam karıştı.
      Mevduata ödenen faiz, faiz hesaplarına girer.
      Bankaların kredi nedeniyle aldığı faiz ise kâr hesaplarına girer.

      Sil
  5. 3. Körfez Savaşı bu sene geliyor .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Korfez savasini bilmem ama Kurdistan devleti adim adim geliyor gibi gozukuyor. Eger bu devlet Amerika himayesinde ikinci bir Israil gibi is gorecekse Turkiye icin pek de hayirli olmaz diye dusunuyorum. Dogal olarak ilk etkisi ekonomi ve piyasalar uzerinde olacaktir.

      Sil
    2. Turkiye kendi eliyle kayitdisina ittigi kurtlere Kurdistani kurmakla kalmiyor. Kurtleri yerinden ederek Suriyelileri doguya yerlestirme plani uyguluyor. Kisaca etni siteye oynuyor.

      Sil
  6. Hocam çok teşekkür ederim . Tavsiye ettiğiniz kitapların ve sizin kitapların siparişini verdim ve yarıyil tatilini bu kitaplarla değerlendireceğim .Bir sorum daha olacaktı , ben muhasebeden çok zevk alıyorum çünkü belli bir sisteme göre gidiyor ama isim vermeyeyim bizim hocamızın kitabı yetersiz gibi geliyor. Kitap İngilizce ve hatalarla karşılaşıyorum . Muhasebe alanında siz hangi kitabı önerisini?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ferhat yıldızın kitaplarına bakabilirsiniz kpss ye yönelik ama güzeldir

      Sil
    2. Orhan Sevilengül'ün kitabı iyidir.

      Sil
  7. Bir şey dikkatimi çekti.

    1 Kasım'dan sonra hissetirmeden, küçük adımlarla, iyimserliğinizi arttırıyor gibi gözüküyorsunuz.

    Özellikle 2016 Tahminlerim yazınızla birlikte, daha 2016'nın başındayken, iyimserliğinizi daha da açık ifade etmeye başladınız.

    Eğer bu gidişle, AKP'ye yaklaşma, AKP'nin iyi ki tek başına iktidar olduğunu, bu nedenle de ekonominin istikrara kavuşacağını önümüzdeki haftalarda, aylarda deklare edersiniz, size olan bütün güvenimi kaybedeceğim!

    AKP'ye yaklaşmak için mi, daha 2016'nın başındayken, iyimser görüntülerle kendinize yol yapıyorsunuz?

    Ne oldu Hocam? Niçin objektifliğinizi, hissetirmeden, küçük adımlarla, kaydırıyorsunuz?

    Hocam, birileri size, AKP'yi doğrudan desteklemeseniz bile, iyimser yazılar yazarak, en azından AKP'nin ekonomi politikaları ve projeleri için sesinizi soluğunuzu kısmanız gerektiğini mi söyledi?

    Hocam, tarafsızlığınızı kaybediyor musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kimseye şirin görünmek gibi bir derdim yok. Hayatımda hiç kimseden bir şey beklemedim. 22 yaşında işe girip kendi paramı kazandıktan sonra babamdan bile bir şey beklemedim ve istemedim. Bana hiç kimse şunu şöyle yaz ya da böyle söyle deme cesareti gösteremez.
      O dediklerinizi de hiç bir zaman demem. Çünkü benim için ekonomiden daha önemlisi özgürlüktür. Ama bunlar benim ekonomiyle ilgili gördüklerimi yazmamı da engellemez. Öyle olursa asıl tarafsızlığımı kaybederim.

      Sil
    2. Bloğu takip ettiğiniz söylüyorsunuz ama bi yerde yanlış bakıyorsunuz. Bu ithamları hak etmiyor hocamız. Umarım bir süre daha takip edip gerçeği görüp sonrada yorumunuzdan dolayı hocamızdan özür dileme zerafetini gösterirsiniz.

      Sil
    3. AKP'ye yaklaşmak için kendine yol yapıyormuş Mahfi Bey!İnsan utanır bunları söylemeye, muhtemelen genç bir arkadaşımız. Mahfi Hoca'nın her dediği hoşuma gitmese bile(ki çoğunlukla aynı fikirdeyim kendisiyle) şahsen ben eleştirmem kendisini. Neden dersen, bir kere bu adam burada o kadar bilgi veriyor, bilgisini paylaşıyor, anlatıyor , soruları cevaplıyor. Bunları beş para almadan yapıyor yani amme hizmeti yapıyor. Bazen benim bir yazı ve yorumlarını okumam/anlamam 2 saate yakın sürebiliyor. Çünkü ben ekonomi dışı bir insanım ve yazıda geçen terimleri anlamadığımdan bir yandan google'layıp araştırıp kalemi elime alıp yazıyorum, iyi anlayabilmek için anlatılanı. Anladıkça daha da derinlere giriyorum. Benim Türkçe dışında 2 dilim daha var. O dillerde de bakıyorum bu sefer. Genelde daha derin yazılar buluyorum. Aynı konu/terim hakkında Mahfi Bey'inkinin daha basit anlatımlı olduğunu farkediyorum. Okyanusa dalmış gibi oluyorum. Başka deyişle hiç ilgisiz insanları öğrenmeye teşvik ediyor. Bakmışım 2 saat geçmiş. O anda düşünüyorum; bu adam da buraya ciddi bir zaman ayırıyor olmalı diyorum. O zaman daha çok saygı duyuyorum. Bu ülkeyi Mahfi Bey ve onun düşüncesindeki bir ekip yönetse emin olun çok farklı yerlerde olurduk. Ama mesele bu gibi insanların bu ülkeyi yönetmesi değil, halkın bu düşüncedeki insanları destekleyip oy verecek seviyeye getirilmesidir diye düşünüyorum. Saygılarımla,

      Sil
    4. mahalle bakısımı dedi biri?

      Sil
  8. Hocam merhaba.Merkez bankası 20 tl değerinde para basıyor mesela ama bu paranın Mb'ye maliyeti 2 lira.Bu durumdan Mb zarar görüyor mu ve aradaki bu 18 liralık fark gelişmiş ülkelerde neden enflasyona neden olmuyor?

    YanıtlaSil
  9. Hocam İngiltere'de yaşadığınız dönemde hiç şu meydana uğradınız mı? Bu binalarda işiniz oldu mu?

    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/48/Paternoster_Square.jpg

    YanıtlaSil
  10. Hocam selamlar.Benim para arzıyla ilgili bir sorum olacak.Örneğin Merkez bankaları para arzını kontrol için zorunlu karşılık oranlarını artırarak bankaların daha az kredi vermelerini sağlamaya çalışıyor.Ama bankaların Merkez bankasına yatırdığı zorunlu karşılık da para arzı tanımının içine girmiyor mu?Giriyorsa bu durumda para arzının değişmemesi gerekir ama nasıl para arzı azalıyor bu durumda?Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Para arzı tanımının içine girmesi bankaların daha az kredi vermesine engel değil. Para arzı azalmıyor, kredi hacmi azalıyor.

      Sil
    2. O zaman Mb para arzını azaltmak için zorunlu karşılık oranlarını azalttı ifadesi yanlış değil mi hocam?Çünkü birçok yerde böyle bahsediliyor.

      Sil
    3. Bence yanlış. MB, ekonomideki canlılığı artırmak büyümeyi desteklemek için kredi hacmini artırdı demek daha doğru.

      Sil
  11. Hocam, konuyla alakalı değil ama her yazınızın altındaki yorumlarda insanlar o kadar siyah beyaz bakıyorlar ki, ekonomi ile ilgili olumlu bir şey yazdığınızda hükümete yakınlaşmaya çalıştığınızdan, olumsuz bir şey yazdığınızda hükümeti eleştirdiğinizden bahsediyorlar. Bir okuyucu olarak beni çok rahatsız ediyor. Aslında bu ülkedeki vatandaşlar olarak bütün olaylara bakış açımızın böyle olduğunu düşünüyorum. Yazılarınız ve ilginiz için teşekkürler hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gri bir dünyada yaşıyoruz ama ısrarla siyah veyahut beyaz olduğuna inanmak isteyenler sarmış etrafımızı

      Sil
    2. Evet ama yapacak bir şey yok. Bizim eğitim sistemi insanları mutlak doğrular ve mutlak yanlışlara göre yetiştiriyor. Oysa yaşamda çoğu şey göreli.

      Sil
  12. sayin hocam yazinizla ilgili olarak yapilan calismalar bir yana ( farkli donemlerde ve farkli yontemlerle yapildigi icin farkli sonuclar veriyor) nedensellik acisindan, sizin tecrubelerinize gore yukaridaki hangi finansal gosterge(ler) gelecek temel ekonomik gostergeler icin oncu, veya hangi temel ekonomik gosterge veya gostergeler gelwcekteki temel finansal gostergenin ne olacagi yonunde ipucu veriyo... su ve su gostergeler daha ondedir, oncelikle takip edilmelidir dedikleriniz var mi...tesekkurler her zamanki gibi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Finansal göstergeler daima öncü gösterge konumundadır. En küçük bir değişiklik olduğunda faiz, borsa, döviz oynamaya başlar. Çünkü bunlar her gün her an değişmekte, etkiler altında kalarak oynamaktadır. Bunların etkisi daha ileri dönemlerde mutlaka ekonomik göstergelere yansır. Buna karşılık ekonomik göstergeler daha uzun süreli yansımaları gösterir. Bence buradaki finansal göstergelerin hepsi (faiz, borsa ve döviz) her gün izlenmesi gereken gösterglerdir.

      Sil
    2. hocam çok teşekkürler...finansal göstergeler içerisinde sanırım sizce en önemlisi yok ki zaten sürekli birbirleri ile etkileşim halindeler..böyle bir sıralama çok anlamlı olmayacaktır...diğer yandan sizi sürekli takip eden biri olarak, bu soruyu sorma sebebim ekonomik göstergeleri okuyup, sinyal alıp kısa vadede finansal piyasalarda ona göre bir pozisyon alabilir miyiz i öğrenmek idi...dolayısıyla sizin cevabınıza göre "finansal piyasalarda kısa süreli pozisyon almak amatör işi değil" diyebilir miyiz hocam...
      gerçekten de benim ve benim gibi piyaslarda kendince al-sat yapanların gözlemleri de kısa vadede finansal göstergeler kesinlikle sinyal veriyor ( ama bezen yanlış anlıyoruz) ... fakat bu sinyaller ekonomik göstergelerin ne olacağını tahmin etmeye yarayabiliyor ama ee iktisat hocası veya siyasetçi olmadığımıza göre bize çk kazanç asğlamıyor :)..teşşkkürler her zamanki gibi..onur

      Sil
  13. "Ekonomik veriler ile finansal verilerin kriz ortamlarındaki seyri" konusunda bir araştırma konusuna her gün daha da muhtaç hale geliyoruz ne dersiniz? hocam!

    YanıtlaSil
  14. Hocam CDS(RİSK PRİMİ)'nin yükselmesi 2015de bir ara 275lere kadar cıkmıştı buda sermaye cıkısına neden olan faktörlerden biri değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hangisi sebep hangisi sonuç tam net değil. Yani sermaye çıktığı için mi CDS yükseliyor yoksa CDS yükseldiği için mi sermaye çıkıyor tam ayırdetmek kolay değil. Bazen birisi sebep öteki sonuç oluyor bazen de tam tersi.

      Sil
    2. İkiside birbirine bağlı çünkü paradoks diyebiliriz. Tavuk mu yumurtadan çıktı yoksa yumurta mı tavuktan? İki durumda doğrudur kısacası.

      G.A.

      Sil
  15. Evet bu faktorlerden birisi. Hem sermaye cikisina hem de yeni sermaye gelmeyisine veya gelirse bile daha pahaliya malolmasina sebep olan faktorlerden birisi.

    YanıtlaSil
  16. TUIK, 2015 yilinda Tuketici Fiyat Endeksi nin yuzde 8.81, Yurt Ici Uretici Fiyat Endeksi nin ise yuzde 5.71 arttigini acikladi

    YanıtlaSil
  17. Hocam peki türkiyenin 1 yıl içinde bulması gereken yaklaşık 230 milyar dolar ( özel sektör borcu + cari açık) finansmanu bulamama durumunda ne olacak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Facia olmaz efendim abartmayın felaket tellallığına gerek yok. Tamamını bulamayacağımız kesin gibi zaten.

      G.A.

      Sil
  18. Mahfi Bey Merhaba, Ekonomik göstergelere Türkiye'de yaşayan 3 milyon (resmi 2 milyon üzeri) Suriyeli göçmen/mültecinin de yansıtılması gerekmez mi? Zira gerek varlık aktarımı gerekse tüketim nedeniyle ekonomiye olan artı değerleri GSMH ve büyümeye yansırken, kişi başı milli gelir, işsizlik gibi gösterge hesplamalarında dikkate alınmadığı için yanılsama oluşturmuyor mu?

    YanıtlaSil
  19. Hocam 2016 için altın (ons) fiyatları için tahmininiz var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buralarda olur diye tahmin ediyorum. Tabii bugünkünden daha ciddi jeopolitik sorunlar ve savaş filan olmadığı varsayımıyla.

      Sil
  20. Hocam affınıza sıgınarak kafama takılan bir şeyi sormak istiyorum.Ihracat ve ithalatta bariz bir şekilde gerileme varken bir ülke ekonomisindeki büyüme yüzdesi nasıl artış gösteriyor ?

    YanıtlaSil
  21. Evet arkadaşa katılıyorum neden hocam?

    YanıtlaSil
  22. Hocam öncelikle emeğiniz ve katkılarınız için çok teşekkürler.

    Benim sorum dolar kuru ile ilgili.Tam olarak nasıl belirlendiği konusunu oturtamıyorum.Arz ve talep dengesiyle oluşuyor açıklamasından ziyade, örneğin; 1$=2.94TL değerini oluşturan sistem nedir, anlık olarak bu değerler nerede ve nasıl belirleniyor ? Kısaca sistemi açıklayabilirseniz çok sevinirim.

    İyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
  23. hocam saygılar,

    2016 yılında başkanlık sistemi önemli yol alacak sizce finans piyasaları için olumlu olur mu?

    2011 den beri batırılamayan çin ekonomisi bu senede batması imkansız bence ancak iyi bir şekilde iyileşmeside imkansız gözüküyor bu olay ve fed 2016 yılında doları fırlatmaya yetecek gibi sizden beklediğim cevap Türkiye'nin çin ve fed olaylarından ayrılıp finansal piyasalarda istikrara kavuşması ihtimal dahilinde mi ? Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  24. Sayin Hocam,

    2015'te ortalama petrol fiyati 2014'tekine gore neredeyse yari yariya dustu. Ekonomide 2015'te gorulen duzelmenin ne kadarini bu gelismeye baglayabiliriz?

    Saygilar.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi