Ekodiyalog 2016 Tahminleri

2000’li yıllarda NTV televizyonunun efsane ekonomi programı Ekodiyalogu oluşturan grup üyelerinin (Asaf Savaş Akat, Deniz Gökçe, Ege Cansen, Taner Berksoy ve Mahfi Eğilmez) tahminleriyle grubun son yıllarda bir araya gelmesine ön ayak olduğu için doğal üye konumuna gelen Servet Yıldırım’ın 2016 yılına ilişkin tahminlerini aşağıdaki tabloda sunuyorum. 


Büyüme
TÜFE
Cari Açık (%)
USD Kuru
Asaf Savaş Akat
4,1
7,7
3,8
3,15
Deniz Gökçe
4,5
7,5
4,0
-
Ege Cansen
3,5
12,0
4,0
3,30
Taner Berksoy
3,8
7,5
4,5
3,20
Mahfi Eğilmez
4,0
9,5
4,0
3,30
Servet Yıldırım
4,3
8,0
4,8
3,20
Ekodiyalog Ortalaması
4,0
8,8
4,1
3,23
OVP
4,5
7,5
3,9
3,10

Bu tahminlerin her birinin altında yatan varsayımlar var kuşkusuz. Ben daha önce tahminlerimi ayrı bir yazıda yazmış sizlerle paylaşmıştım o nedenle burada tekrarlamayacağım. Ekodiyalog grubunun diğer üyelerinin tahminlerinin altında yatan varsayımları sorduğumda genel olarak ‘mevcut durumun benzer koşullar altında süreceği, beklentilerin ötesinde (ortadoğuda savaş, petrol fiyatının ölçüsüz düşmesi veya yükselmesi, Çin’deki gelişmelerin çok daha büyük bozulmaya yol açması gibi) gelişmelerin olmayacağı’ varsayımını yaptıklarını açıkladılar.

Herkesin kendi tahmini kendisini bağlar kuşkusuz o nedenle tahminler üzerine bir şey söylemeyeceğim ama Ekodiyalog grubu tahmin ortalamasının oldukça makul göründüğünü söylemek isterim.

Ekodiyalog grubunun tahmin ortalamalarıyla Orta Vadeli Program (OVP) öngörülerini karşılaştırırsak Ekodiyalog grubunun tahminlerinin hükümet tahminlerine göre kötümser kaldığını ve bunun da büyük ölçüde Dolar kuru tahminindeki farktan kaynaklandığını söyleyebiliriz.    

Yorumlar

  1. Hocam konudan bağımsız ama hiçbir yerde bulamadım : bakanlar kurulu kararları vergilendirmenin tali mi yoksa asli kaynağı mıdır ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asli kaynakları : Anayasa, Kanun, Uluslararası ant, BK kararları, KHK, Tüzük, Yönetmelik, Bağlayıcı genel tebliğler, Anayasa mah kararları, içtihatı birleştirme kararları

      Tali Kaynakları : Genelge, Genel Tebliğ, Mukteza, Sirküler, 1.Derece yargı kararları, örf ve adet, Doktrin

      diye not almışım ben

      Sil
    2. Adsız 18:07 ye teşekkür ederim. Ben de öğrenmiş oldum.

      Sil
    3. Kanun Hükmünde Kararnameler yalnızca olağanüstü hal durumlarında asli kaynak. Yönetmeliğin ve tüzüğün asli kaynak olduğu durumlar da istisna.

      Sil
    4. Anayasaya göre (md 73): "Vergi, resim, harç ve benzeri malî yükümlülükler kanunla konulur, değiştirilir veya kaldırılır." Dolayısıyla vergilendirmenin asli kaynağı kanun olmak zorundadır.
      Ancak Anayasının aynı madddesinde Bakanlar Kurulu'na da bazı yetkiler verilmiştir: "Vergi, resim, harç ve benzeri malî yükümlülüklerin muaflık, istisnalar ve indirimleriyle oranlarına ilişkin hükümlerinde kanunun belirttiği yukarı ve aşağı sınırlar içinde değişiklik yapmak yetkisi Bakanlar Kuruluna verilebilir." Dolayısıyla, Kanun maddesinde "oran 30'dur ancak BKK ile 2 katına çıkarılıp %10'a kadar düşürülebilir" gibi ifadeler yer alır, BKK da kanunun tanıdığı bu yetkisine istinaden sınırlar dahilinde düzenleme yapar.

      Ancak, pratikte bizdeki vergi sisteminde kanun değişiklikleri çok yapılmamakta. Tebliğler ve özelgeler ile günü kurtarmaya çalışıyorlar... Örneğin eskiden "xxx KDV'ye tabi değildir" şeklinde onlarca özelge varken birden karar değiştirip "tabidir" şeklinde karar vermeye başlayabiliyorlar. Bu da vergilerin "öngörülebilirliği" kavramını zedeliyor, güveni azaltıyor.
      Tebliğler de 2'ye ayrılır; düzenleyici tebliğler, açıklayıcı tebliğler. Düzenleyici tebliğler genelde usul ile ilgilidir; "KDV iadesi isterken şu evrakları getirin" gibisinden. Açıklayıcı tebliğler de kanundaki ifadelerde açıklık olmadığı durumlarda mükellefi bilgilendirmek içindir. Örneğin KDV Kanunundaki hizmet kavramı çok geniştir, bunun içine ne girer ne girmez tebliğlerde açıklamalar yer alır.ANCAK, dediğim gibi özelge/tebliğ mükelleflerin lehine, bilgillendirilmesi amaçlı olması gerekirken, bizim Vergi İdaresi bunu, kötü niyetli kullanır, dün dündü bugün bugündür diyip çark eder, kanunla yapması gereken düzenlemeyi tebliğle/özelgeyle yapmaya çalışıp vergi sistematiğini alt üst eder,,,

      Adısz 18.07'nin dediği gibi diğerleri de çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları, anayasa mahk kararları, içtihadı birleştirme kararları vs. asli kaynaklardır.

      Sil
  2. USD 3.6yilsonu büyüme 3.5 cari açık 5 enf 9 buda benim tahmini nim olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olsun bakalım. Ama varsayımlarınızı da sıralamanız gerekir. Aksi takdirde bu tahmin değil atmasyon olur.

      Sil
    2. Altınci his diyelim hocam yok gerçekten attim tutabilir de

      Sil
  3. teşekkürler hocam, benim gibi sıradan yurttaşı en çok dolar tahmini ilgilendiriyor ama o da tahminden ziyade bir varsayım niteliğinde..Deniz hoca yine yan çizdi ama haklı tabi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet böyle dönemlerde kur tahmini yapmak kolay değil.

      Sil
  4. Hocam, aşağıdaki sorularım size çok basit gelebilir. Konu hakkında hiç bilgim olmadığı için bu şekilde yaklaşarak cevaplayacağınızı umuyorum ve hiçbir siyasi kanada angaje değilim, sizle oynamaya çalışmıyorum, lütfen yanlış anlamayınız.

    1. Doların (ve daha az önem veriyor gözüksek de Euronun) yükselip alçalması ülkemizde herkesin takip ettiği bir tür barometre. Sorum şu: Ülkemizde para basma yetkisi kimlerdeyse, Dolar basamayacağımıza göre Lira cinsinden (kurlardaki dalgalanmanın şiddetine göre) sürekli ve dikkatli para basıp niçin piyasaya dağıtmıyoruz? Böyle bir uygulama yapabiliyorsak eğer niçin kurlardaki dalgalanmaya kendimizi kaptırıp hop oturup hop kalkıyoruz?

    2. Ülkemizin atılım yapabilmesi için buluş yapabilecek nesiller yetiştirmemiz gerektiğini, bu nedenle eğitim sistemimizin baştan aşağı bilim yolunda yeniden dizayn edilmesi gerektiğini her fırsatta dile getiriyorsunuz. Sorum şu: Şimdi okuyacağınız her ne kadar konspiratif imgeler içerse de doğruluk pay var. Örneğin Facebook'u, Google'ı, Twitter'ı, Apple'ı, Samsung'u, Tesla'yı veya amazon.com'u ele alalım.

    Instagram'ı kuran küçük bir kitleydi, daha sonra Facebook parayı bastırdı ve bu şirketi bünyesine kattı.

    Android yazılım projesi ilk kurulduğunda kâr amacı gütmediğini dile getiriyordu ama (her ne kadar yine kâr gütmüyor gözükse de) Google parayı bastırdı Android'i bünyesine kattı.

    Twitter parayı bastırıp yine bir sürü projeyi (yani şirketi) bünyesine katabilir, belki de Facebook veya Google devasa miktarda para bastırıp Twitter'ı alabilir.

    'yemeksepeti.com' şirketini 'Delivery Hero' parayı bastırıp bünyesine kattı.

    YouTube'u kuran küçük bir kitleydi, daha sonra Google parayı bastırdı ve bu şirketi bünyesine kattı.

    Örnekleri detaylandırabiliriz. Ve sadece teknoloji sektöründe yaşanmıyor bu dev satın almalar, her sektörde var.

    Hocam, artık 1960'ların 70'lerin dünyasında değiliz, 2016'dayız ve rekabet en keskin, en hızlı çağını yaşıyor.

    Konspiratif imgeleri bir yana bırakırsak, eğer ülkemiz gerçekten dişe dokunur buluş, buluşlar yaparsa, bu projelerimizin, bu şirketlerimizin palazlanıp rekabet ortamını daha da şiddetlendirmemesi için satın almak isteyecek global ölçekte şirketler olmaz mı?

    Bu sorumdan 'ne yapalım yani, hiçbir şey yapmayıp boyun mu eğelim?' mesajı vermeye çalışmıyorum elbette, böyle birşeyi söylemediğimi görebildiğinize eminim.

    Ama 2016'da olduğumuzu ve rekabetin daha haşin olduğunu da hatırlatırım! Gerçekten işlevi olan, yakıt sorunu göz korkutmayan, güvenlik sorunu göz korkutmayan, her kesimden tüketicinin erişebileceği 'uçan araba' icat etsek, bu projeyi, bu şirketi bünyesine katmak için para bastırıp almak isteyen global ölçekli şirketler olmaz mı? (Konspiratif imgeleri pek dikkate almadan soruyorum.)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. diğerleri neyse de 1.öneriye bayıldım

      Sil
    2. Ikinci dinya savasinda Almanya da Deutsche Mark icin 1. oneriyi yapmisti. Enflasyon uctu. O zamanlar ismarladiginiz kahvenin degeri siz kahveyi daha bitirmeden artmis oluyordu. Bunu ancak parasi doviz olan ulkeler yapabilir. Turkiyenin parasi dovuz degil. ABD yapti oldu. Euro bolgesi de yeni yapiyor. Innovasyon konusuna gelince, mesele sadece bulus yapmakla bitmiyor bu bulusun getirecegi yeni teknolojiyi ve sosyal hayata etkilerini yonetebilecek altyapiniz olmasi gerekiyor yoksa parayi bastiran sirketinizi veya patentinizi satin alir ve satan da memnuniyetle satar. Imam yetistiren egitim sistemi ile Turkiye'nin boyle bir alt yapiya ulasmasi imkansiz. Bize de burada yeni teknolojinin civatasini contasini uretmek duser (Cin den sira gelirse tabi).

      Sil
    3. İzin verirseniz birazını ben yanitlamaya calışayım.
      1.bu dediğiniz şeye karşılıksız para basma denir ve enflasyona neden olur.
      Dahası bastığın tl nin zaten ithal etmek zorunda olduğunuz malları,enerjiyi,hammaddeyi,uretimde kullandığınız ara malının karşılığını odemek konusunda bir yardımı dokunmayacaktır.biliyosunuz bunlar dolarla satılan şeyler.
      2 .sorunuza gelince bahsettiğiniz teknolojik yenilikleri bulan kisilerin imam hatipli olduklarını sanmiyorum.verdiğiniz örnekler bu kisilerin kuçuk butcelerle yenilik başlatabildiklerini kanıtlıyo,bu konuda eğitim almadiklarını değil.
      Ayrica yeter ki yapılsında satılsın daha buyuk sirketlere önemli değil.gelecek olan paranın başka inovasyonlar için sermaye olabileceğini de düşünün.o sirketlerde yetişecek yeni kişeri düşünün.
      Ayrıca yenilik ve katma değerli urün deyince sadece internet teknolojilerini anlamamak lazım.gerçekçi olursak bu garajdan çıkan fikirlerle milyar dolarlar kazanma romantik bi hikaye,biz sevdiğimiz için boyle sunulmaya devam edilen bi hikaye.zaten o fikri satın alan serme sayesinde google dan baska arama motoru youtube den baska video sitesi kullanmiyoruz.ama bu malesef fikri bulan kisi sayesinide değil,fikri satın alıp binlerce kişiyi oraya kanalize ederek geliştiren sermaye sayesinde.
      Birileri bi kaç milyar dolar harcamazsa ekrana dokunarak kontol edebileceğiniz bi akıllı telefon fikrine sahip olmanız hiç birşey ifade etmiyo.

      evinin mutfağinda kanser ilacı icat eden,yada bahcede elektrikli araba konusunda devrim yaratıp bunu dunyaya paZarlayan birini hiç görmedim.

      sonuç olarak aslında verdiğiniz örnekler bile,bunu yapabilecek insan gucunu yetiştirmeyle yani bilimsel eğitimle baslayan ,arge ve yatırım konusunda teşviklerle devam eden bir planlama işi,yani bir maliye politikası,yani bir hükümet işi olduğunu gostriyo.

      Sil
    4. 1 - MB bunu yaparsa buna TL'ye yabanci bir para birimini karsilik olarak gostermesi denir, ya da peg'lemesi denir. Bu tip bir para politikasinin artilari ve eksileri vardir, neler oldugunu arastirarak ogrenebilirsiniz. Kur'daki dalgalanma konusunda da problem sert yukselis ve inislerin olmasi. Ilginctir MB VIX'e bakiyor ama ulkedeki kur oynakligini hic umursamiyor.

      2 - Android basindan beri Google projesiydi. Ayrica Google'u kuranlar da ufak bir kitleydi. Zaten hicbir sirket ilk gunden 1000 calisanla baslamiyor. Yavas yavas ya da son yillardaki gibi anormal hizli bir sekilde buyuyor.

      Turkiye'nin cikis yolu, 'bulus' felan degildir. Eger Israil gibi az nufus cok parali bir ulke olsaydik, belki buluslar, arge bizi kurtarirdi 10 senede bir tane degil her sene 10 tane teknoloji sirketimizi ABD'li sirketler satin alirdi onlar zaten surekli yatirim yapacak sirket ariyorlar ama Turkiye'nin once gercekten uretim yapmasi gerekiyor, yazilim da uretebilirsiniz, kibrit copu de. Uretim yapmak size 'teknoloji'nin onemini ogretir. Zaten uretim sektoru diger yazilim sektorlerini de gelistirir. Bugun Facebook'a, Twitter'e ya da son 5-10 senede portlemis start-up'lar sizi yaniltmasin, bunlarin 'piyasa degerleri' ve hatta gelirleri cok kisa surede 0'a inebilir. ABD'deki 2000 yili dot-com balonu hakkinda bilgi sahibi olursaniz ne demek istedigimi anlarsiniz. Su an mevcut binlerce teknoloji sirketinden yuz tanesi ayakta kalacak ancak uretim sektorundeki ya da onlarla beraber hareket eden yan sektorler buyumeye devam edecekler. O yuzden facebook, google kafanizi bulandirmasin, emeklemeden yurunmuyor.

      Sil
    5. Bu buluşlar neden bizden çıkmazın yanıtını mi arıyorsunuz? Daren Acemoğlu - Ulusların Düşüşünde var

      Sil
  5. Hocam, dolarda 3.20 nasıl olacak allah aşkına? Daha dün 3.05'i gördü. En az 3 faiz arttırımı daha var üstelik.

    Şu haliyle en az %10 değer kaybetse 3.30'u geçer zaten, ki kaybedeceği neredeyse kesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Turkiye enflasyonu (~10) - ABD enflasyonu (~2) farkindan daha az artmasi akla mantiga aykiridir zaten. Ancak cari acik artarsa daha fazla artabilir, bu sene de bu buyume ile cari acik daha fazla artmaz gibi gorunuyor.

      Sil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  8. Sayin Mahfi Hocam,

    USD Kuru yilsonu kapanis degeri mi yoksa 2016 ortalamasi mi? Yanit icin simdiden tesekkurler.

    Saygilarimla.

    YanıtlaSil
  9. Hocam aklıma takılanlar şunlar;TÜFE' yi enflasyon olarak alırsak 9.5 demişsiniz bence en gerçekci tahmin sizin olmuş.Yalnız 9.5 enflasyon oranında kurun 3.30 da kapanma ihtimali var mı ?Enflasyon oranına göre kur yıl sonu 3.50 yi rahat görür .Burdan cari açık 4.50 lere doğru yol alırken ,büyümeninde kesinlikle 3.50 'nin üzerine çıkacağını düşünmüyorum.Enflasyon haricinde iyimser yaklaşmıssınız.Diğer dikkatimi çeken nokta bütün ekonomistlerin büyüme ortalaması 4 olmuş çok ilginç 3.50 yi görürsek dua edelim ,pazarlarımız daraldı ,komşularımızın politikaları ortada ,politik risklerin azda olsa ihtimal dahilinde değerlendirilmesi gerekmiyor mu?Ekonomiyi siyasi olaylardan politikalardan arındırarak tahmin yürütmek mümkün mü?Gelecekte ne olacağını kimse kestiremez ama ortada olan gerçekler malum.Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asgari ücretten gelecek talep artışı büyümeyi biraz yukarı itecek diye düşünüyorum.

      Sil
    2. avrupada durumun iyiye gitmesi durumuda olabilir bu durumda çok olumlu sonuçlar yaratabilir. Eğer AB kötü giderse çin kötü giderse gelişmekte olanlar kötü giderse o faiz artışıda olmaz...

      Sil
  10. Hocam maastan alınan verginin kaynaktan kesilerek alınmasını anliyorumda Çiftçi'den alınan vergi kaynaktan kesilerek basil alınıyor ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. KDV olduğu için malı satın alan KDV'yi de ödüyor.

      Sil
    2. Gelir vergisinden bahsettiğimi yazmayı unutmuşum hocam :)

      Sil
    3. Gelir vergisinde çiftçiden malı alan parayı öderken vergiyi hesaplayıp kesiyor ve vergi dairesine yatırıyor.

      Sil
  11. Deniz Gokce nicin dolar kuru tahmini yapmamis bir bilginiz var mi Sayin Hocam? Dolar kuru tahmini yapmadan diger tahminler saglikli yapilamaz gibi geliyor bana.

    Bu arada belli ki OVP'de bu sene mb'nin faiz arttirimi yapacagi plana alinmis.

    Selamlar.

    YanıtlaSil
  12. Hocam bugun elime mikro ekonomi makro ekonomi , ekonomi politikası kitaplarınız nihayet ulaştı.

    Ekonomi Politikasını takip ederek önce yoğunlaştırılmış makro ekonomi.
    Sonra yine ekonomi politikasını okuyarak yoğunlaştırılmış mikro ekonomi dersleri ideal midir .

    Yoksa önce mikrodan mı baslamalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mikroekonomi biraz daha ağırdır ama onu anlamadan makroekonomiyi de anlamak zor. Önce mikroekonomiyi hızlıca okuyun derim. Sonra makro çalışın. Eğer zamanınız olursa sonra dönüp bir kez daha mikroyu okuyun.

      Sil
    2. Tamam hocam. Zamanın var , dediğiniz gibi yapıcam. Çok sağolun

      Sil
    3. Zamanınız olduğuna göre eğer bu sırayla okursanız çok net biçimde öğrenirsiniz ve aklınızda da kalır.

      Sil
  13. Deniz Gokce'nin tahminini dikkate almamayi tercih ederim. Ege Cansen ile Mahfi hocanin tahminlerinin ortalamasina + %10 ekleyip ona gore davranmak daha mantikli olur dusuncesindeyim. Enflasyonun bu sene sonunda iki rakamli olmamasi mucize olur bence (virgulden once). Ortalama dolar kuru 3.30 ise yil sonunda 3.65'i rahat goruruz demektir bu.

    YanıtlaSil
  14. Hocam, iş piyasası ile ilgili (üretim, satış, ticaret, emlak) gördüklerimi paylaşmak istiyorum. Piyasanın geneli iş yapmaya devam ediyor. ama firma bazında aksamalar da çok. Zorda olan çok firma var. Emlak satılmaya devam ediyor. Çoğu kredisiz nakit alınıyor. Bankacı bir arkadaş kendisinden kredi isteyen firma hesabına şunu diyor:Parayı firmada bırakmıyorsun gidip kendine emlak alıyorsun ben sana niye kredi vereyim? Diyeceğim şu. Ticarette para kazanılıyor. Demek ki patron firmayı döndürecek, kendini geçindirecek parayı kazanıyor ki üstü ile uçmuş fiyatlardan emlak alabiliyor. Bir tarafta işsizlik oldukça fazla ki asıl rakamlar söylenenden fazla. Ama piyasada iş beğenmeyip çalışmayanda dolu. Özellikle büyük şehirlerdeki cafeler mesai saatlerinde bile dolup taşıyor. Piyasada huzursuzluk var batanlar da bol. Ama kazananda çok. Kısaca işsizlik, cari açık, enflasyon gibi unsurlar iş piyasasını vurmadı. Tüketim iştahı halen yüksek. Emlak alımı tepelerde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ABD'de 2008 krizinden 2 sene once ev satislari ve fiyatlari ABD rekolarini kiriyordu. Ev fiyatlari enflasyondan fazla artiyorsa (Turkiye'de iki kati), bu birikim bir zaman sonra patlayacak ve beraberinde kriz getirecektir. Buna piyasa duzenlemesi de deniyor. ABD'de patlama 2 sene surdu ama Turkiye'de bu tepe noktasina ulastiktan sonra cok daha kisa bir surede olur.

      Sil
  15. Merhabalar.Bütçe açığındaki artış faizleri nasıl artırır hocam yada azalış faizleri nasıl düşürür?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bütçe açığı arttıkça kamu kesiminin borçlanması da artar. Kamu kesiminin borçlanması arrtıkça faizler de yükselir. Tersi olup kamu açığı azalınca kamu borçlanması azalır. Kamunun borçlanma talebi düşünce faizler de düşer.

      Sil
  16. Hocam merhaba kaleminize sağlık .
    Benim sorum şu okuduğum yazılara göre petrol fiyatlarındaki düşüşün sebebi arz talep oranı dengesizligiymis. Talep den ziyade gereksiz bir arz varmis.
    O halde suudi arb veya katar gibi arab ulkeleri arzi düşürmek için neden petrol üretimini kisitlamiyor? doğal olarak petrol fiyatları da yükselecek halbuki . Kimseyi asmaya da gerek kalmaz :)

    YanıtlaSil
  17. hocam ekodiyalog programının tekrarını bulamıyorum

    YanıtlaSil
  18. Hocam ben işletme öğrencisiyim . Matematiğim çok iyi ama üniversiteye geldiğimde birşey tespit ettim, lisede ki matematik lisans için yetersiz kalıyor . Örneğin Hessian Matrisi ben lisede öğrendiğimi hatırlamıyorum . İşletmeci veya iktisatçılar için kaliteli ve herşeyi anlatacak bir kitap tavsiyeniz var mı? Teşekkür ederim .

    YanıtlaSil
  19. Bütçe açigi enflasyon artırdığı için faizler yükselir tersinde ise azalir

    YanıtlaSil
  20. hocam faiz seviyesini teorik olarak neler belirler?faizlerin ülkeler arasında farklı olmasının nedenleri nelerdir?

    YanıtlaSil
  21. Enflasyon artışı lirayı değerlendirir yada değil?Liradaki artma azalma enflasyon etkiliyor.Peki enflasyon ne yapar?

    YanıtlaSil
  22. Deniz Gökçe'yi dikkate almam .........

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. katılıyorum, OVP'yi de kendisi hazırlamış sanki

      Sil
  23. günaydın sayın hocam.. geçenlerde amerikalı ünlü bir ekonomist bırakın faiz artırmayı amerika yeni bir parasal genişleme yapabilir dedi sizce bu gerçekçimi.görüşünüz bizim için önemli.saygılar.ŞÜKRÜ SERT

    YanıtlaSil
  24. sayın hocam yıl sonu borsa tahmini yapmamışsınız.birde yıl sonu borsa tahmini alsak olurmu acaba.şükrü sert

    YanıtlaSil
  25. Hocam bize şöyle öğretmediniz mi, Türkiye'de büyüme dışa bağımlı. Yani büyüyorsak cari açık artar. Tahminlere bakıyorum Deniz Bey sizden daha yüksek büyüme tahmin edip aynı cari açığı vermiş.

    Yada büyümenin enflasyonu arttırıcı etkisi olur öyle değil mi?
    Ege bey daha küçük bir büyüme ile sizden daha yüksek enflasyon tahmininde bulunmuş.

    Tamam varsayımlar farklı da sonuçlar arası korelasyon neden bu kadar farklı?

    Şimdi bir cin gelip size yıl sonu büyüme rakamını söylese diğer rakaları zaten az çok bilmemiz gerekmez mi? mesela büyüme %5.5 olsa bben derim ki dolar 2.70 olmuş demek k yıl sonu cari açık %5 olmuş enflasyon %12 olmuş gibi.

    Tabi ki tüm veriler birbirine kesin bir şekilde bağlı değil ve sürekli bu bağlantının oranları değişiyor. Fakat dediğim gibi büyümeyi yüksek enflasyonu düşük söylemenin mantığı ne olabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarida Deniz Gokce'yi dikkate almayan yorumlar var. Koelasyonun bu kadar farkli olmasinin sebebi Deniz Gokce'nin hukumet destekcisi Aksam gazetesinde yazmasi ve tahminlerinin OVP ile ayni olmasi. Bu OVP'nin gercek disi olmasindan kaynaklaniyor. Ege Cansen bugunku yazisinda zaten tahtirevalli'nin iki ucu da yukselmez seklinde OVP'nin gerceklesmesinin mumkun olmayacagindan bahsetmisti (14 Ocak Sozcu Gazetesi).

      Sil
  26. TCMB Ocak 2016 Beklenti Anketi yayınlandı:

    Büyüme: 3,4
    TÜFE: 8,19
    USD Kuru: 3,17

    Kaynak: http://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/98d52401-4848-4d53-82f2-b938cf4e7f3b/BA-RaporTablo-Int.pdf?MOD=AJPERES&CACHEID=ROOTWORKSPACE98d52401-4848-4d53-82f2-b938cf4e7f3b


    Özellikle 3,4 büyüme beklentisi sizin tahminlere göre fazla kötümser değil mi? Veya soruyu tersten soracak olursam sizin beklentiler özel sektör temsilcilerinin beklentilerine göre fazla iyimser değil mi?

    Emeğinize sağlık hocam, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence fazlasıyla iyimserdir. 2016 makro iktisadi büyüme %2 ve altında dahi kalabilir.

      Sil
  27. Hocam arkadaşınız olabilir lütfen kusura bakmayın ama Deniz Gökçe'ye pek güvenemiyorum ne yalan söyleyeyim...

    YanıtlaSil
  28. dolar ilk hedef 4.8 ve gerçek hedef 5.8 tabi o zaman cari açık sorunu da kalmaz buyumuda eksi diyelim bir dip sonra bakarız luruna

    YanıtlaSil
  29. hocam, 2016 ekodiyalog tahminlerini ve bizati sizin de tahminlerinizi fazla iyimser bulduğumu söylemeliyim. zira: bizim gibi uluslar arası sermaye akımlarına fazlasıyla bağımlı ve hatta cari açığının ve kam borç stokunun çevrilmesini finansmanını büyük ölçüde spekülatif sermaye akımlarının hacmine bağlı bir ülkenin ve kıt tasarrufu olan bir iktisadi yapının 2016 gibi küresel iktisadi boyutta kırılganlıkların artacağının aşikar olduğu bir konjonktürde ortalama bazda %4 büyüme beklemek, tüfe de tek hanede kalmanın beklenmesi,döviz kurlarının özellikle dolar kurunda 3,50 tl nin altında bir beklenti olmasını iktisat biliminin doğasına tam uygun olmadığını ve biraz da siyasal manipülatif bir etkinin de olduğu kanaatini taşıyorum hocam. bana göre hane halkları bazında her 100 kişiden 64 ünün borçlu olduğunu ve yine özel sektör ekonomisinin büyük bir döviz açık pozisyonu bulunduğunu ve doğal olarak da yüksek bir borç stoku olduğunu ve cari açığın doğal olarak azalma eğilimine girdiği buna karşın türk ekonomisinin yapısına bağlı olarak bütçe açığının artma eğilimine girdiği ve bunun da vergi artırımları ve zamlarla finanse edilebileceğini düşünürsek iç talebin de daha da düşeceğini ön görürsek ve yine dış ilişkilerdeki bozulmalara bağlı olarak üstelik tl nin reel değer kaybı yaşadığı bir süreç ki esasen ihracatı destekleyen bir gelişmedir bu durum; ihracatımızı bırakın artırmayı yerinde bile saydıramayıp gerilettiğimiz bir konjonktürde %4 gibi bir büyüme beklemek hayaldir. kısacası makro iktisadi bazda ekodiyalog ekibinin beklentileri polyannacılık olarak görüyorum. bana göre 2016 sonunda dolar kuru 3,40-3,50 tl , tüfe %11-11,5 aralığında, cari açık GSMH nin %4,3'ü bütçe açığı GSYH nin % 2,6 sı eşitliği olabilir. makro büyüme tabii kalem oyunlarıyla balon oluşturulmaz ise; % 1,5 - % 1,8 aralığında salınım yapacağını ve işsizliğin de % 12 yi aşabileceğini düşünüyorum. yatırımların hacmindeyse son 8 yılın zirvesini görebileceğimizi düşünüyorum. makro iktisadi kırılganlıklarımız giderek artacaktır. kanaatimce 2016 ekonomimizin stagflasyona geçişinin köprü yılı olacaktır. saygılar.....

    YanıtlaSil
  30. Hocam 2015 yılı için kuruluşların tahminleri şöyleydi:

    Barclays: 2.34
    BNP Paribas: 2.44
    Bank of America Merrill Lynch: 2.25
    Citigroup: 2.53
    Credit Suisse Group: 2.42
    HSBC Holdings: 2.40
    JPMorgan: 2.25
    Morgan Stanley: 2.50
    Royal Bank of Scotland: 2.35
    Standard Chartered: 2.35
    Societe Generale: 2.21

    2015 yılı sonunda neredeyse USDTRY 3.00'ı gördük. Acaba 2016 yılı sonu için daha mı kötümser olmamız lazım?

    Kaynak:http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1691701-2015-beklentileri-dolartl-ne-olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dolar kuru muhtemelen 2016 sonunda 3,40 tl yi görecektir.

      Sil
  31. Hocam Merhaba, öncelikle değerli yazılarınız için teşekkür ederek müsaadenizle konu başlığıyla doğrudan alakalı olmayan bir soru sormak istiyorum.
    Bir çalışmamda Kişi başı milli geliri(satın alma gücü paritesine göre) Gini katsayısı ile doğrudan ilişkilendirmeye çalışıyorum. Daha doğrusu yapmak istediğim şey, Gini katsayısı yüksek olan gelir dağılımı adaletsiz ülkeyi kişi başı milli gelirini sıralarken cezalandırırken aksi durumdakini ödüllendirerek bir ranking oluşturmak. İşin aslı tam olarak böyle bir çalışma bulumadığım için kendim ekonometrik bir modelleme yapmayı düşündüm, fakat fikir altyapısı olarak mantıksız olacağını söyleyen arkadaşlarım olduğundan sizin değerli fikriniz almak istedim.

    ( netleştirmek adına basit bir örnekle izah edeyim : A ülkesi GDP percapita(PPP) : 1000 USD sıralaması : 10 Gini katsayısı: 0,35
    B ülkesi GDP per capita (PPP): 1500 sıralaması : 5 Gini katsayısı 0,45

    Gini katsayısı etkisinde ölçülmüş SAGP'ne göre Kişi başı milli gelir sıralaması

    A: 1000/0,35: 2857 endeks değeri
    B: 1500/ 050: 3000 endeks değeri
    Sıralamada A ülkesi B ülkesinin arkasına geriledi. )
    tabi ki modelleme bu kadar basit olmayacak ama mantığını izah etmeye çalıştım. Saygılar

    YanıtlaSil
  32. Hocam ekmek 75 kuruştan 1 lira, yoğurt yaptığımız açık süt 2 liradan 2.5 lira, elektrik ve suya yaklaşık % 10, kıyma 35-40 lira, otoyol köprü % 10-30 arası. Sizce % 8 enflasyon olabilir mi

    YanıtlaSil
  33. Hocam bu altın nolur ben hiç bi yön bulamadım doları anladıMDA altında çok değerli yorumlarınızı bekliyorum

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi