ABD de Kur Savaşlarına Girdi

Geçen yılın kralıydı Dolar. Amerikan dolarının 6 büyük para biriminin (Japon Yeni, Euro, Kanada Doları, İngiliz Sterlini, İsveç Kronu ve İsviçre Frangı) oluşturduğu döviz sepetine karşı değerini ölçen ABD Dolar Endeksi (DXY), geçen yılın son ayında 100’ü aşmış, Dolar, küresel sistemin ikinci büyük rezerv parası olan Euro karşısında önemli ölçüde değer kazanmıştı. Bu durumu 2014’den bugüne kadarki Euro/USD paritesini gösteren aşağıdaki grafikten izlemek mümkün.


ABD ekonomisi, küresel krizle birlikte uzun süren bir parasal gevşeme (QE) politikası izledi. Bu politikanın para politikası ayağında iki önemli araç kullanıldı: (1) Tahvil alıp para vererek tüketim harcamalarının teşvik edilmesi, (2) Faizi düşük tutarak yatırım harcamalarının teşvik edilmesi. Her iki araçla talebi yükselterek büyümeyi artırmayı denedi Fed. Ve bu politikasında başarılı da oldu. Üstelik küresel kriz ortamında enflasyonun yükselmemesinin de verdiği destekle bu kadar gevşek bir para politikası uygulamasına karşılık bütçe açığı ve cari açık küçüldü. Bu küçülmenin nedeni talebin yeterince canlı olmamasıydı. Bu çabanın sonucunda ABD ekonomisinde büyüme yüzde 2 – 3 bandına geri döndü, işsizlik yüzde 5’e geriledi. Bu yöndeki gelişmeler sonucunda Fed, tahvil alıp para vermeyi sonlandırdı. Tek sorun enflasyonun hala sıfıra yakın seyretmesiydi. O nedenle uzun süre faizi 0 – 0,25 bandında tutmaya devam etti. Fed, enflasyonun orta – uzun vadede üst limit olarak kabul ettiği yüzde 2’ye yaklaşacağını tahmin etmeye başlayınca da geçen Aralık’taki toplantısında faizi yüzde 0,25 – 0,50 aralığına yükseltti. Söz konusu toplantı sonrasında Fed üyelerinin 2016 sonu faiz tahminlerinin açıklanmasıyla birlikte küresel piyasalara Fed’in 2016’da 4 kez daha faiz artıracağı havası egemen oldu. Bu beklentilerle Dolar değer kazanmaya devam etti.

ABD, yönetimi ve Fed, ekonominin canlanmaya yönelmesinden kuşkusuz mutlular. Buna karşılık Doların bu kadar değerli olması ABD’nin ihracatının düşmeye, ithalatının yükselmeye başlamasına yol açıyor. Bunun sonucu ise cari açığın yükselmesi.

ABD’ye mal ihraç eden ülkelerin başında yer alan Çin ve Japonya, son dönemde, paralarının değerini düşürerek ihracatlarını artırmaya yöneldiler. Dolar bu paralara karşı değerli kaldıkça ABD’nin ithalatı artıyor ve dolayısıyla cari açığı yükseliyor. ABD’nin cari açığı henüz yüzde 3’ün altında olsa da bu gelişme bir süre sonra trendin tersine dönmesine yol açacak.

Günümüz dünyasında herhangi bir yerden yayılan beklentiler, hemen bütün küresel sisteme yayılarak toplu bir etki yaratıyor. 27 Ocakta FOMC toplantısının ertesinde yapılan açıklamalar sonrasında Fed’in Mart ayında faize dokunmayacağı ve dolayısıyla 2016 yılında 4 kez faiz artırmayacağı görüşü piyasalara yayıldı ve bu olumlu beklenti hemen satın alındı. Demek ki gelişme yolundaki ülkelerden kaynak çıkışı sanıldığı kadar olmayacaktı. Bu habere ABD ekonomisinin aslında sanıldığı kadar iyi gitmediği bilgisi de eşlik etmeye başlayınca Dolar, diğer paralara karşı hızla değer kaybetmeye başladı. Örneğin TL karşısında 3,07’ye kadar yükselen Dolar, iki haftalık bir gerileme yaşayarak 2,90’ın altını gördü.

Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişleme yoluyla, Çin Merkez Bankası’nın devalüasyona başvurarak, Japonya Merkez Bankası’nın faizi negatife çekerek girdiği kur savaşlarına Fed de beklentileri etkileyerek katılmış bulunuyor.

IMF’nin kuruluş amacı; ödemeler dengesi sıkıntısına giren ekonomilerin ithalatı kısıtlamak üzere devalüasyona başvurması sonucu karşılıklı devalüasyonların ortaya çıkmasını ve bunun sonucunda dünya ticaret hacminin gerilemesini önlemekti. Çünkü David Ricardo’dan beri (karşılaştırmalı üstünlükler teorisi) uluslararası ticaretin uluslararası refahı artıracağı genel kabul gören bir yaklaşımdır. IMF, bu durumu önlemek için ödemeler dengesi sıkıntısına giren ekonomilere geçici parasal destek vererek kur savaşlarını önlemeyi amaçlıyordu. Zaman içinde sabit kur rejiminden dalgalı kur rejimine geçilince IMF’nin bu amacı da unutuldu. Buna karşılık ülkelerin sabit kur rejimindeki devalüasyonu hala unutamadıkları görülüyor. Sabit kur rejimine göre günümüzdeki uygulamaların farkı doğrudan devalüasyon yapmak yerine (bunu yalnızca Çin yapıyor) başka yöntemlerle aynı sonuca gitmek şeklinde ortaya çıkıyor.

Kur savaşlarının sonunda hacmi düşmüş bir küresel ticaretten herkes zararlı çıkacaktır. Bir Çin atasözü diyor ki: ‘İntikam peşine düşeceksen iki mezar kaz.’

Yorumlar

  1. Hocam,Konsolide ciro ne demektir?Ana merkezde toplanan ciro anlamında mıdır?Okuduğum kitapta geçiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birden fazla şirketi olan bir holding düşünün. Şirketlerden her birinin ayrı ayrı cirosu vardır. Holdingin cirosu ise bunların hepsinin cirolarının toplamıdır. Bu anlamda holdingin cirosu konsolide cirodur.

      Sil
  2. Dolar 1 tl olurmu dediğimiz zamanlar nerde şimdi 3 tl de tutunmaya çalışması nerde. Bu konjonktür denen şey komplo teorilerini çok rahat hayata geçirebiliyor.

    Bu kur savaşı ne kadar devam edecek kestirmek zor ama sizinde konuyu bitirirken paylaştığınız çin atasözündeki gibi bu savaşın kârlı çıkanı olmayacak.

    Ne demişler azdan az çoktan çok gider.

    Aslında bizim için yapılması gereken daha çok konvertble parayla muhattap olmaktır. Rusya, iran, azerbaycan, suudi arabistan, çin gibi ülkelerle ticaretimizde dolar yerine karşılıklı kendi para birimimizi kullanmamız lazım ki bu dolardaki ani oynaklıklar ticareti etkileyip cari dengeyi bozmasın. Ve bu neden bu kadar zor anlamıyorum ???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çünkü onlardaki oynaklıklar daha da fazla olabiliyor.

      Sil
  3. Merhaba hocam kaleminize sağlık dolar nereye kadar düşer sizce hocam uzun vadede dolara yatırım yapsak kazanirmiyiz Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir ortamda buna kesin yanıtlar vermek zor. Ama ben, iniş ve çıkışlar görsek de geçen yılki kadar olmasa da doların bu yıl da yönünün yukarı doğru olacağını tahmin ediyorum.

      Sil
  4. hocam dolarda kalın diyerek bizi uyarmıştınız. sagolun sayenizde batmış olduk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben kimseye dolarda kalın demedim. Benim dediğim şudur: Dolar yıl içinde inişler çıkışlar gösterir ama genel olarak yönü yukarı doğru olacaktır. Yine aynı şeyi diyorum.
      Siz ister dolar alırsınız ister satarsınız. O sizin bileceğiniz iş. Karar da sorumluluk da sizindir.

      Sil
    2. Sitenin uyarı bölümünü okusaydınız adsız arkadaş anlardınız burada yatırım tavsiyesi verilmediğini. Neden sonuç ilişkisini doğru kurma becerisine sahip olmalı doğru yatırım için insan. Öncelikle bunu edinmenizi tavsiye ederim.

      Sil
    3. Siz nasıl insanlarsiniz. hocaya soruyorsunuz hocam doğru tahmin ederse ya nasıl kazandım parayı diye kendi kendinize havaya giriyorsunuz hocaya kardan pay vermeyi geçtim hocanın adını dahi unutuyorsunuz. Hocanın dedikleri çıkmazsa ya hoca sayende battik oluyor nasıl bir ikiyuzluluktur bu?

      Ya anlamıyorum bu hoca dediğinin kesin çıkacağını bilse burada niye yazsın arkadaşlar gidip alabildiği kadar dolar alır sunu anlayın artik

      Sil
    4. Nasıl battın? Usd/tl=2.90 hala. en tepeden dolar alıp da başkalarına sitem etmek ne kadar mantıklı ?

      Sil
    5. Adsız 17:38, Sn. Eğilmez kalibresindeki hiç bir ekonomist ve akademisyen yatırım önerisi vermez. Hele kısa vadeli öneride hiç bulunmaz. Ellerindeki veri, deneyim ile çok temel bazı eğilimlere dikkat çeker. Yatırımcılara yönelik site ve forumlarda ise daha farklı bir yaklaşım bulunur.

      Sil
    6. Sen dolari 3.05 ten alacak kadar risk aldiysan hocayi suclamamalisin. Zaten Mahfi hoca sadece bilgiye gore yorum yapar sunu alin bunu satin demez. Sen yanlis siteye gelmissin iddia bahis analiz banko kupon sayfasi degil burasi.

      Sil
  5. Hocam belki bu soru için erken ama bu hesap-yorum değişikliği yapar mı mesela sizin dolar inişli çıkışlı olsa da genel yön yukarı söyleminize etki eder mi? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Küresel olaylar hızla değişiyor, böyle bir ortamda her şey mümkün. Ben böyle demiştim diye inat edecek halim yok. Sonuçta ben bir takım varsayımlara dayalı tahmin yapıyorum. Varsayımlar tutmazsa tahminleri de değiştirmek gerekir. Çünkü ekonomi, fizik bilimler gibi kesin değildir. Çünkü insan kesin değildir. Ekonomi de insanla uğraştığı için kesinliği olamaz. Bir çok kişi bunu tam olarak anlamadığı için görüş ve tahmin değişikliğini kıvırma gibi algılıyor.
      Şu ana kadar olan etkiler benim tahmin açıklığımın dışına çıkmadı. O nedenle şimdilik tahminimi değiştirmiyorum yani doların yıl içinde, yıla başladığı yere göre yukarı gideceğini ancak yıl içinde inişler ve çıkışlar yaşayacağı yönündeki görüşümü koruyorum.

      Sil
  6. Yeni bir ekonomik daralmaya girilir mi bu kur savaşları sonunda? Kur savaşları Türkiye'nin dışa bağımlılığını ne ölçüde artırır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kur savaşları yayılırsa dünya ticaretini daraltır ve bunun sonucu küresel daralmaya gider. Türkiye bu gelişmeden olumsuz etkilenir.

      Sil
    2. Ne yapmazsa/yaparsa karlı çıkar?

      Sil
  7. keşke biz de girebilseydik bu savaşlara ama figüran bile değiliz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz bu savaşa girmeden yara alanlar grubundayız.

      Sil
  8. Yine çok güzel bir yazı. Yazınızın sonu Ege Cansen'in yazıları gibi olmuş. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  9. Hocam neden kur savaşı diyoruz ki,savaştan çok bir oyun gibi.Ama herkesin katılamadığı bir oyun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oyunların sonunda pek yaralanma olmaz bu savaşların sonunda kaybedenlerin ciddi yaralar aldığını göreceğiz.

      Sil
  10. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  11. MAHFİ AMCA BİZLERİ AYDINLATMAYA USANMADAN DEVAM ETTİĞİNİZ İÇİN SİZİ ÇOK SEVİYORUZ, BİR DE EĞİLMEDİĞİNİZ İÇİN...

    YanıtlaSil
  12. Hocam takip edebildiğim kadarıyla parasal genişleme ve düşük faiz nedeniyle gelir dağılımının bozulduğuna (Stiglitz), bir de böyle bir etkinin olmadığına dair karşı görüşler (Krugman) var. Düşük faizin gelir dağılımını bozması bana iluzyondan ibaret geliyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tasarruf edebilenler orta ve yüksek gelirli kesimlerdir. Düşük gelirliler pek tasarruf yapamaz. Faiz parası olup da bankaya tahvile yatıranın elde ettiği gelirdir. Demek ki orta ve yüksek gelirliler faz gelirinden yararlanırlar. Faiz düşükse orta ve zengin grupların zararınadır. Dolayısıyla gelir dağılımını en azından bozmaz diye düşünülebilir.

      Sil
    2. Stiglitz'i sevmediğiniz için mi böyle bir cevap verdiniz? Yazdıklarınız Krugman'ın da içinde olduğu Keynesian ekolün görüşleri ile aynı. Siz de bir Keynesian'siniz Mahfi Bey, yok o değilim, yok bu değilim, yok ben hiçbir yere bağlı olamam, diye lafınızı dolandırmayın isterseniz. Evet ben Keynesian'im, derseniz başınıza meteor mu düşer?

      Sil
    3. İlla insanları kategorilere sokmadan rahat edemeyeceksiniz. Biraz özgür olun. Biraz kendi düşünceniz olsun. Ben niye Stiglitz'i sevmiyeyim. Bana ne kötülüğü oldu ki adamın? Ayrıca kendisini şahsen de tanıyorum.
      Nasıl mantık bunlar? Kim sizi böyle taraftar olarak yetiştiriyor anlamak mümkün değil.

      Sil
    4. Kimse beni yönlendirmiyor, müsterih olunuz Mahfi Bey.

      Sizin kendinizi ulaşılamaz bir iktisatçı gibi göstermeniz problem olan. Keynesian'ım dediğiniz zaman kimse size taş atmaz zaten, en azından hangi ekolden olduğunuz bilinir ve şahsınıza gereksiz sorular sorulmaz, sorulsa bile Keynesian ekolün açısına göre yanıtlar vermeniz beklenir.

      Kendizi o kadar dev görüyorsunuz ki, ne kokar ne bulaşır ama işaret eder bir yapınız var. Kendinizi niye bu kadar abartıyorsunuz?

      Sil
    5. Madem kendimi abartıyorum okumayın, izlemeyin o zaman. Kendinize eziyet etmeyin. Siz de kurtulun ben de kurtulayım.

      Sil
    6. Hocam yazılarınızı ayrı cevaplarınızı ayrı bir keyikle okuyorum... nasıl bu kadar sakin olabiliyorsunuz ? Tecrübe mi ? Bilgi mi ? ya da başka bir şey mi?

      Sil
  13. Abd faiz indiri mi?
    Y a parasal genisleme?
    bunlarin ecbyi nasl etkiler?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence durumlar o kadar parlak değil elbet bir gün arttıracak ama işlerin hep o kadar iyi gitmediği görülüyordu ve de oldu zaten göstergeler bozulmaya başladı (zaten toparlanma sinyalleride tartışılabilecek şeylerdi...) Benim tahminim belki bu sene bir kere aralıkta arttırırlar, buda fedcilerin ne kadar öngörüsüz olduğunu kanıtlamaya yeter (yada öngörülü ancak iki yüzlü)

      Sil
  14. Yalnız unutmayınız ki David Ricardo economist değil, political economistti.

    Var mı bugün Ricardo gibi cengâverler?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alfred Marshall'a gelene kadar hepsi political economist idi. Çünkü o döneme kadar bilimin adı political economy idi.

      Sil
  15. HOCAM

    USD: THE END ???

    YENİ BİR ÇAĞA MI GİRİYORUZ YOKSA ???

    YanıtlaSil
  16. Elinize sağlık hocam. Türkiye'de bu alanda faydalanabileceğimi birilerinin olması çok güzel. ABD beklenti yönetimini bu yılda devam ettirir diyorsunuz katılıyorum. Peki başkanlık seçimlerinin bu duruma etkisi ne olur? Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Şu ana kadar etkisi çok fazla olmadı ama asıl olan da bundan sonrası. Tahmin etmek kolay değil.

      Sil
  17. Dünya ve Türkiye Ekonomisi Görünümü
    2016

    https://www.youtube.com/watch?v=vIeW5R0ieMc

    Hazırlayan: Erkin Şahinöz, FED eski araştırma grubu direktörü, strateji/iş geliştirme ve ekonomi danışmanı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paylaşım için teşekkürler.
      Erkin Şahinöz'ün sunumu çok güzel. Herkese izlemelerini tavsiye ederim.

      Sil
  18. Ha Ha... Ekonomist olmak boyle bir sey iste. Dolar yukari cikar hocam soyle dediniz batik. Dolar asagi iner hocam boyle dediniz batik :)

    Isin ilginc yani...simdilerde kimse neyin ne olacagini tahmin edemiyor...

    Mahfi Bey; MB'sini FOMC'nin ardindan faiz arttirmadigi icin elestirmistiniz burdan ki gecen ayda bekle gor yapip faizlere dokunmadilar. Hala gorusleriniz ayni mi ? MB'sinin faiz arttrimasi gerektigine mi inaniyorsunuz. Neden ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekonomistlerin ne dediğini hangi varsayımlara dayanarak bunları dediklerini iyi dinlemezseniz bu tür sonuçlara varmanız kaçınılmaz olur.
      Burada 2 yıldır yazıyorum: Türkiyede yatırımlar 1990'dan bu yana GSYH'nın %20 - 21'i dolayında. Tasarruflar ise 2000'lere kadar GSYH'nın % 20'si dolayındaydı ve cari açık % 1 - 2 arasında değişiyordu. Şimdi yatırımlar % 20, tasarruflar % 15. Tasarrufları artıralım cari açığı düşürelim diye bağırıyorlar. 2000'ler öncesinde % 20 olan tasarruflar bugün niçin % 15 hiç düşündünüz mü? Gelirler artmış (kişi başına 3 bin dolardan 10 bin dolara çıkmış), gelir dağılımı az da olsa düzelmiş (Gini katsayısı 0,41'sen 0,39'a gerilemiş.)Peki ne olmuş da tasarrufları düşmüş bu ülkenin? Ne olduğunu ben söyleyeyim size de ekonomist olmanın ne demek olduğunu anlayın. İnsanlar niçin tasarruf yapar? Faiz geliri elde etmek için. Faiz düşer negatif olursa tasarruf da artmaz. Bilmem anladınız mı şimdi niçin faizin artması gerektiğini söylediğimi.

      Sil
  19. Her yazınızda faizin arttırlması gerektiğini savunuyorsunuz. Faiz arttırılırsa ülkede katma değerli üretimin nasıl olacağını düşünüyorsunuz çimento satarak mı ülke büyeyecek? Faiz artarsa kimse yatırım yapmaz özellikle rahatına düşkün bu millet parasını faize gömer. Ülkenin elit kesimi rakı masalarını daha rahat kursun diye faiz mi arttırılır yahu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peki senin gibi tosunlar da milletin 3 kuruş mevduatını kullansın onca yıllık alınteri ve birikimini çakma KOBİciklerinize mi yedirsin yahuuu.Zaten vatandaş yıllardır mevduatına neredeyse getiri sağlayamıyor senin o bahsettiğin ağababalarınsa zaten senin benim 3 kuruşuma ihtiyacı yok.Anladınmı yahuuu.

      Sil
    2. Adsiz, evet cimento starak buyuyecegiz. Simdi o cimentoyu satamadigimiz icin konut yapip topraga gomuyoruz ve bu doviz getirmiyor.

      Sil
    3. Bir üstteki yoruma verdiğim yanıtı okuyunuz.

      Sil
  20. Tahminleriniz hiç tutmuyor nasıl ekonomistsiniz hayret doğrusu. Dolar yükselecek dediniz 2,89 oldu. Ne derseniz tersini yapmak gerekiyor sanırım. 2015 tahminlerinizde tutmamıştı zaten...

    http://www.mahfiegilmez.com/2015/12/2016-tahminlerim.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuduğunuzu anlama sorununuz var sanırım. O yazıdaki tabloya bir daha bakın. Oradaki kur tahmini yıl sonu kurudur. Biz hangi aydayız? Şubat. Ayrıca yazıda ne demişim: Dolar inişli çıkışı bir trend izlese de genel olarak yönü yukarı olacaktır demişim.
      Siz benim dediklerimin tersini yapacağınıza okuduğunu anlama kurslarına gidin. Sıkıntınız orada.

      Sil
  21. Hocam konuyla alakasız olacak ama Yunanistan şu an Drahmi'ye geçerse ekonomisini daha hızlı düzeltebilir mi yoksa daha mı çöküşe geçer yanıtlarsanız sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yunanistan'ın euro bölgesinde ki yeri %0.8 ,yani ekonomik olarak etkilemez fakat psikolojik olarak ciddi derecede etkileyebilir...

      Sil
    2. Başta yapsaydı bir işe yarayabilirdi ama bu saatten sonra hiç bir işe yaramaz.

      Sil
  22. Hocam, Mb nin elindeki döviz rezervleriyle kuru nasıl etkileyebiliyor. Nereye veriyor bu paraları ? ve özel sektörün yaptığı ithalatın bu rezervlerle ilgisi varmı. Bankalar aracılığıyla bu rezervlerden finansman sağladıkları oluyormu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merkez Bankası ekonomide ihtiyaç olduğunda piyasaya döviz satar. Bunu da rezervlerinden yapar. Dövize ihtiyacı olan banka bunu Merkez Bankasından alır.

      Sil
  23. önceleri borsalar ve ekonomiler dogru orantılıydı.şimdi ise ekonomiler kötü olunca borsalar coşuyor.bu ne biçim iş.niye parasal genişleme umuduyla.sanki o paralar ilelebet piyasalarda kalacak.ARTIK BORSALAR EKONOMİNİN BAROMETRESİ DEGİL.BORSALARIN ÇOGU ZAMAN EKONOMİSTLER BİLE NİYE YÜKSELİP NİYE DÜŞTÜGÜNÜ MANTIKLI OLARAK AÇIKLAYAMIYOR.SADECE BAHANE BULMAYA ÇALIŞIYORLAR.BU ORTAMDA BORSALARA YATIRIM YAPILIRMI.SONRADA HALK NİYE BORSAYA RAHBET ETMİYOR DENİYOR.ONLARIN DERTLERİ HALKIN BORSAYA YATIRIM YAPMASI DEGİL,DERTLERİ PİYASAYA SÖGÜŞLEYECEK YEN PARA GELSİN.ÇOK BEKLERSİNİZ.SİZ ANCA BİRBİRİNİZİ YİYİN.HALKINDA BIRAKIN YAKASINI

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Borsa uzmanlık alanım olmadığı için fazlaca bir şey diyemeyeceğim.

      Sil
  24. Hocam,Fed aralik 2015 faiz artisinda gordugumuz gibi piyasalar hazirlandi ve faiz artis haberinden sonra dolar dusmeye basladi.ayni taktigi bir sonraki faiz artislarinda da kullanacaklar midir ve ise yaricak mi dolari dusuk tutmak acisindan ?Doların yükselmesi ve azalması artık büyük oranda fed faiz artımlarına ve faiz oranlarına mı bağlıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dolar, küresel sistemin neredeyse ortak parası konumunda olduğu için çok etkili. O nedenle Fed'in beklentiler üzerinde etkili olması başkalarına göre daha kolay oluyor.

      Sil
  25. Bu ortamda yüksek enflasyonumuza rağmen biz de faiz indirebilir miyiz? 2016 için enflasyonun yönü konusunda bir öngörünüz var mı? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu anda faizlerin indirilmesini hükümet bile istemiyor.Düşünün yani o kadar indiremeyiz...

      Sil
    2. Adsız 00:12' nin görüşüne katılıyorum esprili ama doğru yanıt.

      Sil
  26. Küreselleşmenin ve bilgi-iletişim teknolojilerinin
    büyük boyutlara ulaşmasıyla birlikte ''beklentilerin''
    piyasalarda ne denli önemli bir araç olduğunu görüyoruz hocam.
    Yazınız için teşekkür ederim.

    Saygılar.

    Kıvanç Altıntaş.

    YanıtlaSil
  27. Hocam çok güzel bir yazı olmuş. Merak ediyorum da acaba Serbest Ticaret Anlaşmaları nın ekonomimize etkisini yorumlayan bir yazı kaleme alır mısınız acaba ?

    YanıtlaSil
  28. Enflasyonu düşürmek için ortodoks ve heterodoks politikaları bir arada götürerek DMP, DPP ve Gelirler Politikası uygulanmalı..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. DMP'nin daraltıcı maliye politikası, DPP'nin ise daraltıcı para politikası olduğunu anlıyorum. Bunlara bir de her şeyi iyice daraltacak olan gelirler politikasını eklersek enflasyon düşer ama ekonomi de büyümeyi kaybeder.

      Sil
    2. Bizde büyüme hep nominal olmuyor mu zaten? iş bulmaktan kasıt da işsizlerin iş bulmasından ziyade iş hacmindeki artış oluyor...ama aynı adamla daha fazla çalışılıyor.. belki istihdamı arttıran da oluyordur...

      Enflasyon daha önemli bence...zorunlu tüketim mallarını tamamen KDV dışına çıkarıp halkı rahatlatmaları lazım...

      Sil
  29. Hocam 3.30 gorusunuzu koruyor musunuz?

    YanıtlaSil
  30. Sade ve anlaşılır güzel bir yazı olmuş. Uluslararası alanda Etki-Tepki ilişkisini sanırım en iyi şu kur savaşları kavramı anlatabilirdi zaten.

    YanıtlaSil
  31. Hocam Merhaba,
    Artık ticarette gelişmiş ülkelerin tekel olma devri sona eriyor Abd basta olmak üzere bütün gelişmiş ülkeler negatif trendi durdurmak için yırtınıyor.

    Artık Çin menşeili mallar piyasadaki pastadan hatrı sayılır dilim almaya başladı keza gelişmekte olan ülkeler rahat durmuyor. Gelişen dünyada dengeler değişme yoluna girdi. Buna sebep teknolojik gelişme hocam artik herkes her seyi biliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsunuz ama Çin de iyi durumda değil.

      Sil
  32. Başbakan Yardımcısı Şimşek "Döviz
    bürolarının banka transferleri
    yoluyla para alım satımındaki
    kısıtlamayı kaldırıyoruz."

    Bu ekonomide özellikle döviz kurunda nasıl bir etki yaratır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz rahatlatır piyasayı. Ama buradan ilk dönemler dışında büyük sonuçlar beklememek gerekir.

      Sil
  33. Hocam merhaba,

    Son kitabinizdaki bir bolumde faizin dusmesinin yatirimi artirmayacagini merkez bankasi kaynakli bir tablodan vermistiniz fakat burada 2. Neden olarak faiz dusmesi ve yatirim tesviki dediniz ..biraz acar misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MB'nın araştırması Türkiye'de sanayi şirketlerinin maliyetleri içinde faizin ağırlığının % 2,5 - 3 olduğunu ortaya koyuyor. Yani biz faizi düşürsek bunun etkisi % 2,5 - 3 üzerinde yaratılacak çok düşük bir etki olacak. Dolayısıyla bunun yatırımı teşvik etmesi mümkün değil. Oysa kur artışının maliyetler üzerindeki etkisi çok daha yüksek (yüzde 15 - 25 arasında değişiyor.) Biz faizi düşürürsek kur yükseliyor. Bu durumda faiz düşüşünden sağlayacağımız imkanın çok daha fazlasını kur artışıyla geri veriyoruz.
      Oysa ABD'de, Avrupa'da böyle bir durum yok. Adamların parası (dolar) zaten dünya parası konumunda olduğu için kur artışı gibi bir sorunları yok. O nedenle faizi düşürdüklerinde kurla ilgisi olmaksızın az da olsa maliyetler düşebiliyor ve yatırım teşvik edilmiş oluyor.

      Sil
  34. Bu haftaki süper loto çekilişindeki; Hasılattan kamuya KDV olarak 3 milyon
    648 bin 959 lira 39 kuruş, Şans Oyunları
    Vergisi olarak ise 2 milyon 40 bin 543
    lira 66 kuruş aktarıldı.

    Güzel para dimi hocam ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kamuya çerez alırız o parayla.

      Sil
    2. Güzel para da hani kumardı bunlar? Para gelince kumar bitiyor galiba.

      Sil
    3. Şans oyunlarından sadece 1 tanesinden yalnızca 1 haftada dönen paraya dikkat çekmek istedim. Ekonomide para sirkülasyonunun gayet etkin hareketini sağlıyorlar.

      Bu işler böyle olur hocam para sizin cebinize girerse haram, benim cebime girerse ona uygun kendi fetvamı verir haram değilde mekruh (yapmasan daha iyi olur - haramın hafifletilmiş hali-) derim. Çıtır çıtırda yerim. Hayat her şeyde bu sisteme dönmüş ;)

      Güzel bir hafta sonu dilerim.

      Sil
    4. kumarı bırakın dedim azalttık dediler.
      Hocam bu tür şans oyunlarının kazanan biletlerin hangi bayiler tarafından oynandığı bilgisine ulaşabilirsek -ki kamu bilgilendirmesi için ulaşılabilmesi lazım- ortada bir hile kazanç var mı bilebiliriz istatistiksel olarak.

      Sil
  35. fed 4 defa faiz yukseltme plani aciklamisti bunlardan sadece 2 sini veya 3 realize ederse euro bu seneyi duzeltme yle sonuclandirir mi ?

    YanıtlaSil
  36. Hocam;hazine bütce dengesi ile bütce açığı arasında ne fark var?Bazen hazine büyük açık verirken
    maliye bütcesi fazla verebiliyor.Bunun hikmeti nedir?
    Saygıyla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yazımda aradaki farkı anlatmıştım:
      http://www.mahfiegilmez.com/2012/02/kamu-nakit-dengesi.html

      Sil
  37. Hocam dövizden bahsetmişken foreks piyasası ile finans sektörüne adım atmak nasıl olur dersiniz? Esasında başka bir yerden adım atacak tecrübem de yok ama kendimi bu alanda yetiştirmek noktasında hırslıyım. Hem piyasayı tanımak, döviz ve emtia işlemlerini öğrenmek için bir okul olur diye düşünüyorum. Buradan farklı yatırım kuruluşlarına geçiş da geçiş olabilir mi, ne yaparsam önüm açık olur bilemediğimden size danışmak istedim. Şunu da fark ettim ki sektörde yetişmiş insan sıkıntısı muazzam. Finans ve ekonomi ile alakası olmayan üniversite eğitimleri almış ve SPK lisanslarına sahip olmayan kişiler dahi iyi pozisyonlara gelebilmiş.

    Sizden başka danışabileceğim kimse yoktu, tavsiye ve yorumlarınızı paylaşırsanız çok sevinirim hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Forex önce deneme hesabında denemeler yap. Hışını, sabrınI kontrol et. Kar ettiyseniz devam et. Ama şunu bil ki Forex hiç acİmamı olmayan bir piyasa. Nacizane şahsi görüşlerimdir.

      Sil
    2. Ben forex piyasasında çalışmaktan bahsediyorum, sanırım çok açık yazmamışım.

      Sil
    3. Çok güncel alanlar. İyi bir deneyim olur.

      Sil
  38. Mahfi bey,elinize saglik,toplayici ve oz bir yazi olmus.bir konuda aciklayici bir bilgiye ihtiyacim var,fed tahvil alimlarinda bankalari kullandiginda,(bulk alimlar yaptiginda) bu fonlarin bankalarca tuketime aracilik amaciyla kullandirildigina dair somut verileri sadece buyume rakkamlariyla mi acikliyabiliriz?yoksa baska veriler var mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Banka kredilerindeki artışlara da bakabiliriz.

      Sil
  39. Hocam ,Bankaların TL de 13-14 ,Usd de 3 faizleri vermeye başlaması bir likidite sıkışıklığının başladığının göstergesi midir? Ne olursa faizler aşşağı düşer?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bankaların mevduatlara %13-14 faiz vermesi enflasyondaki artıştan dolayı.Daha düşük vermesi mevduat sahiplerinin reel faizlerini sıfıra indirir,o yüzden enflasyon oranından daha fazla mevduat faiz oranı vermeleri gerekiyor.
      Faizlerin düşmesi için enflasyonun düşmesi gerekir...

      Sil
    2. Enflasyonun dusmesi icin de yerli uretimin artmasi gerekiyor, yerli uretimin artmasi icin yerli uretimin rekabetci olmasi gerekiyor. Yerli uretimin rekabetci olmasi icin de TL'nin gereksiz deger kazanmamasi gerekiyor. TL'nin gereksiz deger kazanmamasi icin (reel) faizlerin dusuk olmasi gerekiyor. Faizi yukseltip enflasyonu kalici olarak dusurmek mumkun degil, bir iki sene dusurup sonra firlatirsiniz, son 30 sene bunun ornekleri ile dolu.

      Sil
    3. Yanıtları beğendiğim için ekleme yapmıyorum.

      Sil
    4. Şu "rekabetçi olunması gerekiyor", "rekabetçi olunması gerekiyor", "rekabetçi olunması gerekiyor"...sözünü 50 yıldan fazla hem iktisatçılardan, hem iktisatçı geçinenlerden sürekli işitiyoruz!

      50 yıldan fazla süre dünya ekonomilerindeki beklentileriniz hayalini kurduğunuz seviyelere bir türlü erişemiyor diye mi; "rekabetçi olunması gerekiyor" sözünü papağan gibi tekrarlıyorsunuz ?! ?! ?! Kendi ellerinizle ördüğünüz sarmalda dönüp durduğunuzun farkında değil misiniz ?! ?! ?!

      Kapitalizm çöküyor, göremiyor musunuz ?! ?! ?!

      Sil
    5. E ne yapalım? Komünizmi kurup tarlalarda çalışıp akşama sadece patates mi yiyelim?

      Sil
    6. Yukarıda komünizmin "k"sinden hiç bahsedilmediği hâlde; beyinlerimizim içine, öyle derinlere, öyle köklü yerleştirmişler ki "kapitalizmin alternatifi komünizm"dir yalanını; 2016'da bile bu yalanı geviş getirir gibi kullanmaktan hiç gocunmuyoruz!

      "Kapitalist sistemde yediğimiz hakiki patates mi, yoksa GDO'lu patates mi?!" sorusunu sormak aklımıza gelmez, ama lâf atmayı çok severiz!

      Yazık!

      Ölmüşüz de ağlayanımız yok!

      Sil
    7. Sanırım anlatamadım. "Kapitalizm çöküyor, göremiyor musunuz?" dendikten sonra "E biz ne yapalım?" demek mantıksız mı? Rekabeti ciddiye almayıp (ki rekabet kapitalizmin her türünün tek ortak unsurlarından biridir), hem kapitalizmi eleştirip sonra da hala yazık vb demek nedir? Kapitalizm dışında bir rejim öneriniz varsa, dünyanın gıda gereksinimini karşılamak için verim arttırıcı çalışmalar yapmayacak mı? GDO iyi mi kötü mü daha onu bile bilmiyoruz. Bugüne dek GDO kaynaklı bir sorun saptanmadı ve herkesin özendiği en gelişmiş ülkeler, en uzun yaşayan insanlar, insan canının en değerli olduğu, bir hatanızda canınızı okuyacak ülkeler kendi vatandaşına bunu yedirmekten çekinmiyor. Sabahtan akşama yediğiniz ürünlerin zaten yarıdan fazlası üzerinde genetik oynama yapılmış durumda.

      İnsanları sağlıklı kılan şey gelir düzeyi, mutluluk ve sürekli sağlık denetimidir. Bunları garanti olarak sağlayacak bir sistem öneriniz varsa ortaya boş konuşmak yerine onu anlatmanızı tercih ederiz.

      Sil
    8. Sayın Eğilmez, 3 bölümlük bir cevap göndermiştik. Ulaşmadı ise yeniden gönderelim mi?

      Sil
    9. Ulaştı ama yayınlamadım. Uyarı bölümündeki açıklamaları okuyunuz lütfen.

      Sil
    10. Bunlar kesin alisverislerini de en sosyalist yerlerden yapiyorlardir. Bahse varim BIM'den cikmiyorlardir, ve illa ki bir bahaneleri vardir.

      Sil
    11. Sosyalizm hiç var olmadı ki [sosyalist yerlerden] alışveriş yapılsın.

      Hayal aleminde yüzmeyiniz sayın Adsız (8 Şubat, 21:27).

      Sil
    12. Sayın Adsız (7 Şubat, 23:22)

      Cevabımızı şu adresten okuyabilirsiniz:

      ( http://sayin-adsiz-7-subat.tumblr.com/ )

      Sil
    13. Goldman Sachs: Kapitalizmin işleyişi sorgulanabilir.

      http://www.bloomberght.com/haberler/haber/1852303-goldman-sachs-kapitalizmin-isleyisi-sorgulanabilir

      Sil
    14. Sayın 23:30

      Yeni açtığınız blogunuzda okuyucuların yorum yapmasına izin verecek misiniz?

      :)

      Sil
  40. Hocam döviz tahminleri kanımca en çok zorlandığınız konu. Ben de halen doların sene sonunda 3.15'ten aşağı olmayacağını düşünüyorum fakat 3.15 olması bile zarar demek dolar alıcısı için faiz 10'larda gezerken.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çünkü döviz bizim ve ekonominin dışımızda pek çok şeye bağlı.

      Sil
  41. Sn. Eğilmez; gerçekten çok aydınlatıcı bir yazı ile, ekonomi gündeminin önemli bir parçasını yorumlamışsınız. Tekrar bir mühendis olarak, yakından ilgilendiğim makro ekonomi konusundaki fikri boşluklarımı doldurduğum en önemli kaynaklarımdan biri olarak, size müteşekkirim. Türkiye'yi yukarıda çizmiş olduğunuz çerçevede ele alırsak,

    1. Ülkemiz sınırları içinde yaratılan katma değer üretimi, nüfusumuza oran ile, Dünya üzerinde e rekabetçi bir ülke olmadığımız açık. Ne önemli ürün grupları üretebiliyoruz,ne de stratejik doğal kaynaklar anlamında zengin bir ülkeyiz. Temelde çok verimli ve uzman olmayan iş gücümüz ile, üretim metotlarında da yüksek olamayan verimlilik ile üretip satmaya çalışıyoruz.

    2. Bilimsel ve anlaşılabilir ve hatta güvenilir olamayan yöntem ve istatistikler ile ekonomi yöneti yapıyoruz. TCMB, BDDK, gibi çok etkin ve bilimsel çalışması gereken kurumlara dahi güvenilirlilik düşük düzeyde.

    3. Şirketlerimizin önemli kısmı aile şirketi dahi değil patrıon şirketi. Patron olarak yer alan yönetici ortaklarımızın önemli bir kısmı, genel anlamda daha eskilerde kalması gereken tek yönetici/girişimci modeli ile koca koca aktif büyüklüğüne sahip şirketlerini yönetmeye çalışıyor. Türkiye'de uzman çalışan ve yönetici sayısı az ve bu model içinde yeterli katkıyı sunamıyor.

    4. Bankacılık sektörü temel olarak Türkiye'nin güçlü yanlarından biri olarak gösteriliyor. Ancak kanımca burada da önemli riskler oluşmuş durumda. Bankacılık sektörü son 7-8 yıldan beri aktifini büyütme yarışı anlamında kredi değerliliği çok şüpheli orta ve küçük ölçekteki kurumlara önemli miktarda kredi limiti tesis etti ve riske girdi. Keza aynı şekil ve yöntemde bireysel bankacılıkta da büyüdü. Türk bankacılık sisteminde önceden daha iyi ölçülen risk unsuru, özelikle sektör dışından gelen yöneticiler ile daha geri planda dikkate alındı. Karmaşık kredi ve türev ürünlerine sahip değiliz ancak kredi mekanizması son 7-8 senede, paketlenip satılabilir ürünler haline getirildiği için buradaki risk önemli ölçüde büyüdü. Şu an BDDK'nın yayınladığı brüt takipteki krediler rakamı ürkütücü bir eğilimde olmasına rağmen asıl tehlike bu rakamların içinde olmayan ama canlı krediler içinde yer alan çok daha yüksek bakiyede seyreden "yüzdürülen" kredilerde. Bu kredilerin tutarı ve toplam bankacılık aktifi içindeki payını BDDK dahi ölçemiyor.

    5. Genel olarak her kavramın içi zayıflamış ve boşalmış bir ortam mevcut. Siyasi ve hukuki istikrar yerine buradaki risklerden konuşuyoruz.

    6. Ülkemiz içinde yer alan bir bölgede önemli bir askeri hareketlilik ve maalesef çatışma ortamı var. Bunun getirdiği bütçe yükü dışında temel olarak ülkemizin kuruluş felsefesini zayıflatan bir durum söz konusu.

    7. Temel olarak; ürünlerimizin katma değerli olmaması, fiyata duyarlı olması ve bunun üzerine oluşan USD/EUR paritesindeki gelişim çerçevesinde maliyet ve satış fiyatı tarafındaki ayrı ayrı baskıların üzerine, ihracatımızın belli bir kısmını yaptığımız ülkeler ile olan siyasi anlaşmazlıklarımız, döviz kazancımızı olumsuz etkiliyor.

    Bu ortamda, Dünya üzerindeki rekabetin daha da artacağı ve setleşeceği ve kur savaşları ile daha da köşeye sıkışacağımızı düşünüyorum. Ülkemizin, sektörlerimizin, firmalarımızın ve hatta ailelerimizin ekonomik anlamda, kabak yazlık lastikler ile, rot balans ayarı bozuk bir aracın hız yaparak karlı havada viraj dönmeye çalışması gibi bir ortam içinde, hayatını sürdürdüğünü düşünüyorum. Saygılar ile,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Son derecede doğru saptamalar, paylaştığınız için sağolun.

      Sil
    2. Büyük açık filmini mi izlediniz :)

      Sil
  42. Hocam kur savaşları için bir bitiş noktası tayin edebilir miyiz? Yani hangi ekonomik gelişme olursa artık kur savaşları devam ettirilemez bir hal alır ve ülkeler bundan vazgeçer?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ülkeler atılan her adımda hep birlikte kaybettiklerini görüp G 20 toplantısında karar alırlarsa kur savaşları biter.

      Sil
  43. Hukumetin ithalatcilara yonelik bir tesvigi olur mu? Gida ithalati yapiyorum enflasyonun dusmesi icin gidada bol miktarda ithalat sart bunu merkez bankasi da soyledi. Sizin dusunceniz?
    Nohut baklagiller yumurta peynir ithalatini bol yaparsak ic piyasa rahatlar enflasyon iner.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. he he he ,biz her tedarikimizi süper vergili alan üreticiler ne olacak,sayın ananızmı bize ekmek pişirip verecek ?

      Sil
    2. Sen ülkenin yöneticisi olarak bana ucuz gübre,yem, mazot ,betonlaştırılmayan mera ver bak bakayım ithal ürüne ve sana gıda ithalatcısı olarak gerek
      kalıyormu sayın ithalatcı ve enflasyondüşürücü ithalatcı vatanseverkardaşşım............

      Sil
    3. Yerli üreticiler zaten kötü giden ekonomik veriler ile beraber üretimide bırakırsa o zaman birbirimizi yeriz diye düşünüyorum.Bana kalırsa çalışan sektörlerin önünü açmak , süreci hafif atlatmalarını sağlamak gerekir. Hatta farkli pazar yönelmeleri ve gelisen teknolojiler ile katma değerler yaratılması yerinde olur. Yoksa bütün sektörler domino taşı gibi yerle yeksan olacak.

      Sil
    4. adsiz 23.43 sen onu bunu birak da merkezin bu husudaki onerisini okumalisin keza tarim bakanliginin et icin yaptigi ithalata bakaip ondan sonra bana anan mi bize yemek yapacak demelisinin. Bu benim isim nasil demir ithalatacisi varsa nasil otomobil ithalatcisi varsa ki var ve sizde bunlari aliyorsunuz ki var. benimde isim bu ama siz baskalarina laf yetisrmeniz gerekirken sartlardan dolayi gida ithal edenlere laf yetisitiriyorsunuz. birisi de vatan haini demis tiuh sana

      Sil
    5. hangi üretim ve üreticiden bahsediyorsunuz? Kaç çiftçi kaldı yerli tohumla gdo'suz hormonsuz üretim yapan? Nerde çok verim ama lezzetten yoksun varsa onu üretiyor , salatalık karpuz -> kabak aşısı.
      İşini temiz yapana sözüm yok hatta minnet borcumuz var ama çok ürün alim diyerek israil tohumu kullanıp hormonu basıp sağlığımızla oynayana da müstehak.

      Sil
    6. hangi üretim ve üreticiden bahsediyorsunuz? Kaç çiftçi kaldı yerli tohumla gdo'suz hormonsuz üretim yapan? Nerde çok verim ama lezzetten yoksun varsa onu üretiyor , salatalık karpuz -> kabak aşısı.
      İşini temiz yapana sözüm yok hatta minnet borcumuz var ama çok ürün alim diyerek israil tohumu kullanıp hormonu basıp sağlığımızla oynayana da müstehak.

      Sil
    7. Adsiz 23:43 bana ve sn anama laf atacagina terbiyeni takin o super vergiler ve oranlari ile ugras,

      Sil
    8. Değerli arkadaşlar, burada birbirimizle kavga etmek için değil nezih bir ortamda tartışarak ortak düşüncelere varabilmek için bulunduğumuzu hatırlatmak istiyorum.
      İthalat meselesine gelince. Bunlar geçici olarak başvurulacak şeyler. Ama Türkiye sürekli gıda ithalatı yapamaz. Bizim tarım ve hayvancılık politikalarımızda son yıllarda hatalar olduğunu düşünüyorum. Asıl olan o politikaları düzeltmektir.

      Sil
    9. Hocam sizden bu ve bunu gibi vatan haini ana baci tarzinda ifade bicemleri kullanan katilmadigi argumanlar uzerinden ekonomi blogunu kisisellestiren ahkam kesen konusma adabini ahlakini terbiyesini bilmeyen isyukaridaki yorum sahiblerinin cirkin tarzlarini engelleminizi arzu ediyorum. Bahsi gecen ifadedede merkez bankasinin ve tarim bakanliginin dedigigini yapan dunyada gida duserken ulkede yuksek ates devam eden gida fiyatlarina bir nebze olsun su dokmeye calisanlara yapilan hakaret kisilesstirme polemik cabalarina lutfen engel olun. Biz bu kisilerin dedikleri tanimlamadaysak" VATAN HAINI vs gida ithalatina vergi indirimi diyen TCMB ve et ithal eden Tarim bakanligi neyin nesi

      Sil
  44. Hocam merhaba Abd 10 yıllık tahvil faizleri hangi verilerden ve hangi türev piyasalara bağlı olarak artıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle ABD verilerinden (büyüme, istihdam, enflasyon, konut satışları vb) sonra da küresel sistemdeki gelişmelerden etkileniyor.

      Sil
  45. Terbiyemi bozmıyayım ama 20:43 sen egoist değil süperultraegoistsin,başkaları gibi tarif etsem vatanhainisin diyesim geliyor ama bana yakışmaz......................

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merkez bahsederken bisey yok.

      Sil
    2. senin terbiyen ortada ahlakinda. Sen bana ve bizim gibilere lef eylecegine vergilere lef eyle. ayrica bunu ben etmiyorum merkezde et ithalatini serbest birakanlarda da mi suc yok...sen daha yoneticilerinin ne soylediginden bihabersin blog takip ediyorsun birde.

      Sil
  46. İşte üretimi öldüren ZİHNİİYET

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merkez bankasi ayni seyleri diyor. yiyeycek enflasyonunu engellemek icin gumrukleri indiriemlim. tarim bakanligi da etteki enflasynu indirmek icin ithalat yapti. bana niye kiziyorsunuz.

      Sil
    2. Üretimi öldüren zihniyet ithalat değil. O zorunlu olarak gelinen aşama.
      Üretimi öldüren zihniyet son on yılda tarım ve hayvancılık sektörüne yönelik uygulanan yanlış politikalar.

      Sil
  47. Bu blogda (bana göre seminer)böyle bir soru soranın,cevap yazanların anlatttıkları ve söylenenden hiçbirşey anlamadığı için yazıklar olsun bizlere..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merkeze banka bak gidada ithalat vergilerini indirlem diyen et ithalatini yapanlara bak sonra yaziklar olsun deme gayretinde bulun

      Sil
  48. Hocam ibrahim turhanda bir krizin kapıda olduğuna atıf yapmış.Ne dersiniz hayır mı şer mi?Acaba yüce hünkarımızın muhteşem ekonomi dehalarının kafasına son dönemde artan iflas erteleme başvuruları ve ÖSTnin tek tek patlaması dank etmiş olabilirmi?Tabii bunlar içteki cicişler desek yanılırmıyım cicişin çok daha güzeli ve uzuuunn boylusu-sürelisi-kapıda desem ne dersiniz?

    YanıtlaSil
  49. Yüksek seyreden gıda enflasyonu için, hatta yüksek seyir izleyen diğer endeksler içinde söyleyebileceğimiz nedenler arasına;

    Yabancıların reel sektörde artan ağırlıkları etkisiyle,

    - Döviz fiyatlarının ciddi oranda artması,
    - Bununla beraber şirket karlılıklarının döviz bazında düşmesi,

    şirket karlılığını döviz bazında istenen seviyeye çekmek için, tarla-market fiyat farkını katlanmasına neden oluyordur?

    YanıtlaSil
  50. hocam öyle okuyucularınız var ki iki hafta içinde yazdığınız zıt yazılara bile çok güzel olmuş diyebiliyolar..yorumda uzun vadede dolar iniş çıkışa rağmen yukarı yönlü olacak diyorsunuz ama yazı içinde bunu anlaşılabileceği bir işaret yok aksine gelişen piyasalara bi para dönüşü olabiliri sezinliyorum ben..bilgi dolu olduğunuz aşikar olanları da kendi içinde bağ kurup yorumla olan bişeyi de açıklayabiliyorsunuz tarihçiler gibi..ama hocam öngörü kısmına gelirsek hiç bir öngörünüzde net tutan bir şeyler göremedim..hep MB gibi sonradan açıklamaya ihtiyaç duyuyorsunuz..ama sıkı takipçinizim sizden öğrendiğim çok şey var..eleştrilerimi açıklarken bu yönünüzün hakkını yemeyelim..teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öngörünün tutmaması normaldir. Hele kriz dönemlerinde.
      Benim durumumla MB'nin durumu aynı değil. Ben başkalarının uyguladığı politikalara ve araçlara bakarak tahmin yapıyorum. MB tahmin yaparken elinde uygulama araçları var.

      Sil
  51. Sayin hocam sizi saygıyla selamlıyor ve hem görsel basinda hem yazilarinizda büyük özveriyle takip etmeye çalışıyorum değerli yorumlarınız bizim için finansal ve öğretici açıdan çok önemlidir bu yüzden tesekkurlerimi sunuyorum.
    Sayın hocam abd deki olumsuz verilerden sonra ve tabikide global dünyadaki görünmeyen kriz ortamından dolayi faiz artirimlarinin sadece bi kere gelebileceğini dusunenlerdenim bunun altınn ons fiyatına etkisi olucaktir lakin nedennli bi yükseliş trendi yakalar çok kıymetli düşüncelerinizi paylasirmisiniz saygilarimla....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Altın konusu çok karışık. Şu anda yaşanan belirsizlikler ve Fed'in faizi artırmayacağına ilişkin beklentilerle altın yükseliyor. Bu trend bir süre daha devam edebilir.

      Sil
  52. Mahfi Bey,
    Çin'deki arkadaşlarıma sitenizin kısa yolunu atmıştım. Açılmadığını söylüyorlar,Çinde Google da çalışmıyormuş. Siz adamların atasözlerini gayet iyi biliyorsunuz ama onlar sitenize erişim için izin bile vermiyorlar. :)
    Selamlar

    YanıtlaSil
  53. Tarim son 50 yilda cok onemli teknolojik gelisme yasadi. Turkiye 'kendi kendine yeter'ken teknolojiye onem vermedigi ve duzenin hep ayni gidecegini ongordugu icin ureticiyken tuketici oldu. Ben size teknolojik gelismeleri sayayim;

    - Biyoteknoloji, genetik bilimi gelismesi ile artik tohum turleri ayirt edilebilir hale geldi. Hangi tur daha dayanikli, hangisi daha lezzetli cok daha hizli gorulmeye basladi. Turkiye'de halen daha dogru duzgun bir tohum politikasi yok, hala Turkiye besi ve sagmal hayvan irklarini duzeltemedi. Tarim bakanligi surekli bir calisma yapiyor ama o mustesarin sirketi, bu danismanin arkadasi derken projeler amacina ulasmadan eskiden daha kotu bir durum olusuyor. Bu gida sektorunun ham maddesini olusturan diger (kimyasal olarak) organik urunlerin uretimi icin en onemli teknolojik dali olusturdugu icin gubreyi ithal eder duruma geldik.

    - GDO, Turkiye'de gene neyin ne oldugunu bilmeden fikir sahibi olanlar tarafindan geri kaldi. GDO olmasa bugun ne seker hastalari insulin bulabilir, ne de gida sektoru ihtiyac duydugu temel (alkol, organik asit, maya vs.) gida katki maddelerini bulabilir. GDO'lu bakteri kullanmadan ekonomik olarak bu urunleri uretmeniz mumkun degil. O yuzden eskiden geleneksel metodlarla urettigimiz katki maddelerini artik ithal eder olduk, gida sektorunun ithal urun bagimliligi artti. Genetigi degistiren en buyuk faktorun eseyli ureme oldugunu bile idrak edemeyen ulkemiz bu sektorde de geri kaldi.

    - Topraksiz tarim, teknolojik tarim, teknolojik hayvancilik vs. Bunlar uzun yillar artik insanlarin geleneksel olarak yaptigi tarim bicimini degistirmesi gereken metodlar ve malesef bu alanda da hicbir yatirim yapilmadi. Sulama sistemlerinden tutun da, bir bitkinin ihtiyac duydugu gubre, vitamin vs. otomatik hesaplayan damla damla veren seralar mevcut. Bu alanda yapilan yatirimlar cok az. Ustune ustuk geleneksel tarim yapanlarin kar etmeleri de bu sekilde uretim yapan tarim ulkelerine karsi ezdirildi.

    Ve her seyin otesinde ne olursa olsun en buyuk hata vergi sisteminden kaynaklanmaktadir. Sayet gelir vergisi toplanabilse, devletin bu saydigim alanlara yatirimin onunu acacak kaynagi, komisyonculuk, tanislik, yancilik yapip gelir elde edenlerden saglamasi cok kolay olurdu. Onlar da asil ureticilerin biti kanlandikca azala azala biterdi.

    Bu yukarida saydiklarimin duzelmesi ve bir sonraki doneme yetisebilmemizin tek yolu, vergi sistemini daha adil hale getirmek, 'paradan para kazanan' yani kismi dolandiricilikla para kazanan finans, bankacilik vs. sektorulerin ekonomik agirliklarini azaltmaktan ile mumkun olabilir. Aksi halde gene bata cika yolumuza devam edecegiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paylaşımınız için teşekkür ederim. Yani biz bu dediklerinizden öte eskiden yaptıklarımızı da bozduk herhalde ki tarım politikamız çöktü, ele güne muhtaç hale geldik.

      Sil
  54. Selamlar.Hocam çok basit bir soru soracam ama kişi başına milli gelirimiz olan 10.000 dolar yıllık mı aylık gelir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hangi kişinin?

      Sil
    2. hiç mi matematiğin yok? Sen hiç bu ay kişibaşı milligelirimiz arttı lafı duydun mu? Az biraz kitap karıştırın arkadaşım.

      Sil
    3. Yıllık tabii. Aylık olsa köşeyi dönerdik hep birlikte.

      Sil
    4. hiç mi matematik bilgin yok, hiç mi ekonomik göstergelere bakarken senelik rakamlar olduğunu farketmedin?. Aç biraz kitap oku !

      Sil
  55. RTE 14 Mart 2003'te Başbakan oldu...Daha bismillah demeden ilk icraatı 9 Nisan 2003'te kabul edilen 4842 sayılı kanunla Yatırım İndirimi İstisını GVK'dan kaldırmak oldu... tesadüf mü?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence once Bismillah demistir. Akli fikri orada cunku. Paralari hortumlarken de diyordur bunu.

      Sil
  56. Sayın hocam bu zor yılı atlatmaya calisan kobi ve küçük işletmelere tavsiyeleriniz olurmu.saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genel tavsiyeler sizin de bildiğiniz şeyler.

      Sil
  57. hocam vikipediada bazı ülkelerin ekonomik düzeylerini incelerken ülke bilgilerinde gini katsayısı endekside yer alıyordu.Gini katsayısı reel bir ölçütmüdür?Birde ülkelerin ekonomik bilgilerini güncel olarak nerden takip etmeliyiz öneriniz var mıdır?Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gini katsayısını bu yazımda anlatmıştım. http://www.mahfiegilmez.com/2014/09/gelir-daglmnda-son-durumumuz.html
      Ülkelerin ekonomik durumu için bu site iyidir: http://tr.tradingeconomics.com/

      Sil
  58. Hocam faiz giderleri değişken mi sabit maliyet kapsamına girer?Siz kitabınızda değişken maliyet olarak göstermişsiniz ama başka yerlerde sabit gösteriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşletmeler genellikle sürekli borçlanırlar ve borçları da artış gösterir. Bazı işletmeler ise borçlarını ödeyerek azaltırlar. Buna bağlı olarak da faizleri sabit bir yapıda değil değişken bir yapıda olur. Yani borç bir kez alınıp sonsuza kadar aynı kalmadığı için faiz de aynı kalmaz. Borç artar faiz artar, borç azalır faiz azalır.

      Sil
  59. Hocam doların bu kadar değerli olmasında savunma sanayinin katkısı büyük müdür sizce ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Savunma sanayinin etkisi ABD'nin birçok alanda ileri gitmesini, sofistike ürünler üretebilmesini sağladığı için dolara da güç kazandırıyor tabii.

      Sil
  60. Hocam Japonya faizleri düşürerek ülkeden sermaye çıkışı olmasını sağlıyor. Bu paranın değerini nasıl olur da düşürüyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye gibi düşünmeyin. Japonya'nın parası da kendi çapında rezerv para.

      Sil
  61. Hocam,
    Altın 1166 $ a kadar artmış. Tüm emtia fiyatları azalırken altın fiyatının artıyor olmasını altının değerini belirleyen unsurun kullanım değerinden çok değişim değeri olduğunu düşündürüyor ; yani kurlar savaşından koruyacak bir liman.
    1. Bu durumda kurlar savaşına karşı altın değerinin uluslararası ticarette tekrar kullanılması sözkonusu olabilir mi?
    2. Elektronik para birimleri (bitcoin vs) uluslararası ticarette kullanılır hale gelebilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. (1) Bu dediğinizin pek mğümkün olacağını sanmam ama bu kur savaşları altının değerlenmesine yol açabilir (açıyor da zaten.)
      (2) Buna daha oldukça zaman var gibi.

      Sil
  62. Hocam dow jones ile dow jones vadeli arasında ne fark vardır mesela dow jones vadelinin düşmesi ne demektir? Vadeden kasıt nedir?

    YanıtlaSil
  63. Merhaba Hocam,

    ABD senatodan onay çıktığı sürece sonsuza kadar borçlanmaya devam edebilir mi, örneğin tıkandığı noktada ( tahvillere talep gelmezse ) para basıp ödemesi gibi bir şey mümkün müdür?
    Kısacası gerçekten güvenli liman mıdır bu dolar yoksa bu gidişle bir çuval çöp durumuna düşer mi bir gün acaba ?
    Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her şeyin bir sınırı var. Bir süre sonra insanlar doların kağıttan ibaret olduğunu kabul etmeye başlayınca dolar kese kağıdına döner. Fed de o noktaya getirmez sanırım.

      Sil
  64. Gecen yilin ucuncu ceyreginde seyahat harcamalari, bir onceki yilin ayni donemine gore yuzde 16,2 artarak 12,4 milyar liraya yukseldi.

    Ulaşım sektöründe de güzel para varmış.

    YanıtlaSil
  65. ABD resesyona girer mi?
    Eksi faiz Fedin ajandada var diyebilir miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ABD, kendi durumu nedeniyle değil ama dünya etkisiyle zora girebilir.
      Ben Fed'in faizi düşürmesini beklemiyorum tam tersine 4 kez olmasa da 2 - 3 kez artırmasını bekliyorum. Ama tabii bu beklentiler bugünkü koşullara bakarak oluşturulmuş beklentiler. Yarın olaylar başka bir yönde gelişirse o zaman beklentilerimi, tahminlerimi revize ederim.

      Sil
    2. Hocam altindaki yukselis nereye gidiyor ? Ocaktan itibaren durmadan yukseliyor tetikleyen etmenler neler yorumlamakta sikinti cekiyorum ?

      Sil
  66. Asıl kur savaşı İkinci dünya savaşından beri dünya rezerv para birimi olan doların hakimiyetini devam edip edemeyeceği ile ilgili. 19 trilyon dolar borca sahip ve her yıl bütçesinde yarım trilyon dolar açık veren ABD ve yine trilyonlarca dolar borca sahip olan Japonya, İngiltere, Avrupa ülkeleri ile Rusya nın başını çektiği ülkeler arasında yaşanıyor. Amerikanın borcuna oranla Gdp si de artıyor denilebilir ama unutulmamalı ki Amerika nın gdp sinin bu kadar yüksek olmasının sebeplerinden biri de dünya ekonomisinin büyümeye devam etmesi ve rezerv para biriminin dolar olması. Finans sektöründen çok ciddi paralar kazanıyor Abd.
    Amerikan Başkanı eknomimiz dünyadaki en güçlü ve güvenli ekonomi diye açıklama yapıyor. Böyle bir açıklama bile bence durumun Amerika için pek parlak olmadığını gösteriyor.
    Bu arada usdebtclock.org diye güzel bir site yapmışlar orada birçok veri paylaşmışlar. Bunun Türkiye için olanını da biz mi yapsak acaba?

    YanıtlaSil
  67. Eksi nominal faiz devlet butcesine maliyeye ne turden olumlu katki saglar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni borçlanmaların ucuza yapılmasını ve dolayısıyla bütçeye daha az yük olmasını sağlar. Buna karşılık yabancı paralar buraya gelmeyeceği için cari açığın finanse edilememesine neden olur. ABD, İngiltere, Euro Bölgesi ve Japonya'da durum farklıdır. Çünkü onların parası zaten yabancı paradır.

      Sil
  68. Hocam merhaba,

    Stokastik Ağ nedir ? Konu ile ilgili biraz bilgi verebilir misiniz?

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://www.statslab.cam.ac.uk/~frank/STOCHNET/LNSN/book.pdf

      Sil
  69. Kaynak için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  70. sene sonunda dolar euro ya karsi yukselisle kapatirmi eger fed 4 kere deigilde 2-3 kere faiz artirirsa ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birçok bilinmeyen var. Bunu tahmin etmek kolay değil. Ben bu civarda kapanacağını tahmin ediyorum (1,10) ama dediğim gibi birçok bilinmeyen var.

      Sil
  71. Hocam konumuz ile ilgisiz ama sizin düşünceniz benim için önemli. Andreas ESCHBACH'nin bir trilyon dolar adlı kitabını okudum. dünyayı değiştirmek için bir şeyler yapmaya çalışıyor. şayet bu para sizin kişisel servetiniz olsaydı dünyayı etkilemek için ne yapardınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bu kitabı okumadım.
      1 trilyon dolarla dünyayı değiştirmek mümkün değil.

      Sil
    2. Hocam zaten kitapta da onu yapıyor bir çok firma satın alıyor borsada spekülasyonlarla parayı artırmanın yollarını arıyor çok akıcı bir kitap... zaten bir milyon ile dünya değişmez orası kesin ama para parayı çeker o da var :)

      Sil
  72. sene sonunda dolar euro ya karsi yukselisle kapatirmi eger fed 4 kere deigilde 2-3 kere faiz artirirsa ?

    YanıtlaSil
  73. Hazine Mustesarligi na gore, ocak ayinda 16,4 milyar liralik ic borc servisine karsilik, 14,4 milyar liralik ic borclanma gerceklestirildi.

    Aradaki rakamsal fark ne olarak adlandırılıyor?
    Ve farkın yorumu nedir hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hazine geçmişten gelen borçlarının 16,4 milyar liralık kısmını Ocak ayında ödemiş. Bunu yaparken 14,4 milyar TL yeni borçlanma yapmış. Yani 16,4 milyar TL'lik borcunun 14,4 milyar TL'lik kısmını yeniden borçlanmış. 2 milyar TL'lik de net borç geri ödemesi yapmış. Bunu da faiz dışı fazlasından karşılamış. Böylece borç stokunu 2 milyar TL azaltmış.
      Yalnızca Ocak ayına bakarak şöyle bir hesap yapabiliriz:
      14,4 / 16,4 = 0,88 Biz buna borç çevirme oranı diyoruz. Yani Hazine borcunun % 88'ini yeni borçla kalanını mevcutlarıyla ödüyor.

      Sil
  74. Hocam iyi günler, yaptığım bir çalışma için elektrik piyasası ve GSYİH arasındaki ilişkiyi araştırıyorum. Her yıl GDP ve Elektrik tüketimi aynı yönde hareket gösterirken 2013 yılında GDP artarken elektrik talebi artışı yani tüketim artışı düşmüş. Bu konuyu açıklayacak br sebep bulamyorum , sizin bir görüşünüz veya açıklamanız varmı? Teşekkür ederim iyi haftalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2013 ün hangi döneminde (aylar) belirgin bir düşüş var? Ve bu düşüş ne seviyede ± göz ardı edilebilir seviye mi?
      İlgili aylarda elektrik yerine alternatif enerjiler ne seviyede (örneğin doğalgaz fiyat düşüşü elektrikle ısınma yerine mi geçti)?

      Geniş bak elektrik gibi diğer enerji kaynaklarındaki duruma dikkat et. Dediğim gibi ilgili ayları bulup o dönemde ve öncesindeki ekonomi haberlerine bak. Elektirik arzında sıkıntı mı var vs..

      Sil
    2. 2013 ün hangi döneminde (aylar) belirgin bir düşüş var? Ve bu düşüş ne seviyede ± göz ardı edilebilir seviye mi?
      İlgili aylarda elektrik yerine alternatif enerjiler ne seviyede (örneğin doğalgaz fiyat düşüşü elektrikle ısınma yerine mi geçti)?

      Geniş bak elektrik gibi diğer enerji kaynaklarındaki duruma dikkat et. Dediğim gibi ilgili ayları bulup o dönemde ve öncesindeki ekonomi haberlerine bak. Elektirik arzında sıkıntı mı var vs..

      Sil
  75. faiz lobisi ne alemde

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faiz fobisine tutulanları izlemekle meşgul.

      Sil
    2. Faiz lobileri yalan, kötü yöneticilerin sebep olduğu ekonomik zarar gerçek kardeşim.

      Sil
  76. Son zamlarda Zam lobisi payı var mı varsa nedir? Bu lobiciye karşı nasıl hareket etmeli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enflasyonun yüksek olduğu yerlerde insanlar neden - sonuç ilişkilerini kaybederler. Politikacıların ve onları destekleyenlerin de etkisiyle faiz lobisi, enflasyon lobisi, kur lobisi, zam lobisi gibi bilim dışı icatlar çıkarırlar. Aslında hepsinin altında yatan şey kötü yönetimin yarattığı batma fobisidir. Bu tıpkı futbolda kötü oynayıp yenilen takımın antrenörü ve yöneticilerinin kabahati hakeme, havaya, saha koşullarına vb atmaları gibidir. Bu hastalık tedavi edilmezse toplumsal bir paranoyaya dönüşebilir.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Paradan Para Kaybetme Dönemi