Falcıların Yılı

Yılbaşında çoğunluk Brexit diye bir meselenin farkında değildi. Farkında olanlar da olayın buralara varacağını tahmin etmiyordu. ABD ekonomisinin gidişine ilişkin verileri ve Fed’den gelen açıklamaları izleyenlerin çoğu Fed’in bu yıl 2 ile 4 arasında faiz artıracağını düşünüyordu.

Makroekonomik tahmin yapmanın iki yolu vardır: (1) Tahmine temel oluşturan varsayımları sıralayıp verileri ve olası koşulları gözden geçirerek tahmin yapmak. (2) Bu tür zahmetlere girmeyip rastgele tahmin yapmak.
   
İktisatçılar çoğunlukla ilk yolu, falcılar ve iktisatçıymış gibi yapanlar ikinci yolu izlerler. Büyüme bu yıl yüzde 5 olacak ya da yılsonu Dolar kuru 3 olacak dediklerinde bu tahminlerinin dayandığı varsayımlar nelerdir, hangi verileri kullandın diye sorsanız ikincilerin yanıtı yoktur.

Yıl bittiğinde iktisatçıların tahminleri gerçekleşmemişse varsayımlarına bakmak gerekir. Varsayımları tuttuğu halde tahminleri gerçekleşmemişse ya da varsayımları tutmadığı halde tahminleri gerçekleşmişse sorun var demektir.   

Yıl bittiğinde falcıların veya iktisatçı gibi yapanların karşısında böyle bir risk yoktur. Tahminleri tutmuşsa övünürler, tutmamışsa zaten onların tahminini pek de hatırlayan çıkmaz. Kimse onlara “varsayımların neydi” diye sormaz.

Bu yıla başlarken tahminlerimi dayandırdığım varsayımlar içinde Brexit yoktu. Fed’in bu yıl 3 – 4 kez faiz artırımı yapacağını ve Rusya ile ilişkilerimizde yumuşama olacağını varsaymıştım. Geldiğimiz aşamada Brexit gerçekleşmiş, Fed’in bu yıl faiz artırımı yapması da gündemden çıkmış görünüyor. Rusya ile ilişkilerimizde ekonomiye olumlu yansıyacak herhangi bir olumlu gelişme bulunmuyor. Bu durumda benim kur tahminim doğru çıkarsa öngördüğüm değil öngörmediğim varsayımlarla (Fed’in faiz artırmaması, Brexit’in gerçekleşmesi ve Rusya ile durumun düzelmemiş olması) doğru çıkmış olacak. Ki bu durumun benim tahmin yeteneğimle hiçbir ilgisi olmayacağını, tamamen tesadüflere dayalı olacağını belirtmeye gerek bile yok. Çünkü varsayımların tutmadığı yerde tahminler tutarsa bu sadece tesadüf olur. Öte yandan varsayımlarım çıkmadığına göre bunlara dayanarak yapılmış tahminim tutmazsa bunu sorgulamak da anlamlı olmaz.  

Bu gibi kaotik yıllarda rastgele tahmin yapıp tutturmak, bilimsel verilere ve varsayımlara dayanarak tahmin yaparak tutturmaktan daha yüksek olasılığa sahiptir. O nedenle bu yıl iktisatçıların tahminlerinden çok falcıların ve iktisatçıymış gibi yapanların tahminleri tutar. Çünkü onların açıklamaları gereken varsayımları yoktur.

Bazı okurlar bana yılsonu kur tahminimi değiştirip değiştirmeyeceğimi soruyor. Ben kur tahminini, büyüme, enflasyon gibi makro göstergeleri tahmin edebilmek için yapıyorum. Bu tahminim kimseye yatırım tavsiyesi için yön göstermek amacı taşımıyor. Varsayımların alt üst olduğu böylesine kaotik bir ortamda daha iyi bir tahmin yapabileceğimi düşünmediğim için kur tahminimi bu aşamada değiştirmeyi anlamlı bulmuyorum. 

Yorumlar

  1. Hocam sizce 3000 yıl sonra bizde AB ye girermiyiz ne dersiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz giderek AB'den uzaklaşıyoruz.

      Sil
    2. AB den Uzaklaşma varyasımınız, makroekonomik tahminlerinizden 1. İle başlayıp tekrar 2. Si gibi tesadüf havası veriyor.

      Sil
    3. AB'den uzaklaşıyor olmamız bir varsayım değil, gözlem. İkisi farklı şeyler.

      Sil
    4. Türkiye ve çevreleri bir kişiye tay tay durup dört ayakları üstüne basmaz ise AB politikası olmayan bir yönetim zaten ümmetçi kafayla AB girmez oda almaz ben Türkiye bir arab baharımı olur Türk güzümü olur yaşayıp görmeden kendine geleceğinden emin değil herkes burnunda soluyor

      Sil
  2. Kedi uzanamadığı ciğere mundar der. Kıskanmayın, realist olun. CHP gözlüğü takıp bakarsanız olaylara tabii ki yanılgaya düşersiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tahminler tura ya da tutmaz ama konulara bakarken sizin gibi CHP veya AKP gibi gözlüklerle bakarsanız yazıda yazılanları anlamayıp yanlış yorumlara dalarsınız. Önce yazıyı iyi okuyun sonra yorum yapın. Yoksa böyle saçma yorum yaparsınız. Ama sizin için saçmalamanın pek de zararı yok tabii. Nasıl olsa ad vermeden yazıyorsunuz.

      Sil
    2. Bence yorum yapmadan önce İSİM girin. Öyle klavyeden atıp tutmak kolay bay "ADSIZ"

      Sil
  3. O halde size göre Warren Buffett, George Soros vs bu piyasadan para kazanan herkes falcı oluyor Mahfi Bey, kusura bakmayın ama ben burada bir çekememezlik görüyorum. Siz de aslında bu birikime sahipsiniz fakat hep objektif olmadığınız için yanılıyorsunuz bazı konularda. Sonra da bize falcı diyorsunuz. Ayıptır bu yaptığınız...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz Warren Buffet ve George Soros'musunuz? Onlar alım satımlarıyla ve konuşmalarıyla piyasayı etkileyecek güce sahipler.

      Sil
    2. Warren Buffet ve George Soros burada cok gercekci ornekler degil. Ayri ayri detaya girmek anlamsiz ama TR piyasalari gibi derinligi gorece dusuk piyasalarda her an herseyin olabilirligi su goturmez.

      Sil
    3. Warren Buffett, George Soros ve yorumu yazan arkadaş!!! Sanki bir uyumsuzluk var :)

      Sil
  4. Hocam her yatırımcı azcık finansal okuryazarlık bilse söylediğiniz "varsayımların tutmadığı yerde tahminler tutarsa bu sadece tesadüf olur" cümlesinin önemini çok daha iyi anlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ve fakat Türkiyede varsayımlar tutmaz ama tahminler tutar :)

      Sil
  5. Hocam gecen seneki fed faiz artirminin zorla yapildigini bunun resesyon baslangici olabilecegini,pesine ecb genislemeleri. Fedin 2016 basindan baslayarak faiz isinden kivirmaya calismasi. Trump ve savas endustrisini yukselmesi. Buna dayanarak dolar yerine altinin one cikacagini tahmin eden bir cok kisi de vardi. Bunlar bence falci degil gayet duzgun gorduler olaylari. Sizlerin de varsayimlari tutmadi. Tr politikasindaki istikrarsizlik basbakanlik degisimi nispaten kurtarmis gibi yapti tahmininizi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii onların varsayımları nelerdi bilmiyorum onlara bakmak lazım. Ama benim tahminim doğru çıksa bile ben bunun doğru çıktığını kabul etmem. Çünkü o tahminin dayanağı olan varsayımlar tutmadı.

      Sil
  6. Mahfi Bey; Rahmetli Babanız dermiş ki; önce kabahati kendinizde arayın. Siz babanızın öğütlerini pek dinlememiş gibi görünüyorsunuz. Tahminleriniz tutmayınca başkalarına falcı diyerek onları aşağılamaya çalışıyorsunuz. Halbuki ben hatayı kendinizde aramanızı beklerdim.

    Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rahmetli babam bir de derdi ki "Okuduğunuz anlamıyorsanız bir daha okuyun, olmazsa bir daha okuyun." Siz de bence bu yazıyı bir kez daha okursanız ortada bir hata olmadığını anlayacaksınız.

      Sil
    2. Hocanın yazdığını anlayamayanlardan Atatürkü anlamalarını bekliyoruz...

      Sil
    3. Evet galiba en ciddi çelişkimiz burada.

      Sil
  7. Uzun ve saglikli omurler dilerim hocam, varsin tahminler tutmasin. Bize ekonomiyi sevdirdiniz.

    YanıtlaSil
  8. Tahminleriniz tutsa da tutmasa da biz size güveniyoruz Hocam. İsteyen Jöloğlan'ı takip edebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sayın hocam siz iktisadi rakamları ve öngörülebilen durumları muhakeme edip öyle yorumlar yapıyorsunuz.kim bilebilir rusların uçagını düşürebilecegimizi,ingilterenin ab den çıkacagını veya bundan sonra neler olabilecegini.bunlar nodradamus kainleri gibi şeyler.bunlardan dolayı sizi kimse böyle dediniz ama olmadı diye suçlayamaz.suçlarsalar haksızlık etmiş olurlar.sayenizde burda ekonomist olmayan biri olarak ekonomimiz hakkında üç beş fikir sahibi oluyoruz.teşekkürler. gerisi hikaye.yaşar erdinç hocada bazen salak ve cahilce yapılan yorumları ciddiye alıp bizide kurunun yanında yakmış ve bizden yorumlarını ara ara sakınmıştır.sizden ricam sizde yaşar hoca gibi yapmayın lütfen .iyi günler.şurda zaten ciddiye alıp okudugumuz üç beş tane ekonomist var aman hocam

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim. Ben devam edeceğim.

      Sil
  9. Hocam yazınız için teşekkürler. Siz bilimsel yaklaşmayı terk etmeyin, zaten sizi takip edenlerinde paralarını katlamak tüyo almak gibi bir dertleri yok. Ekonomiyi nelerin beklediğini, paranın nasıl bir seyir izleyeceğini merakımdan okuyucunuzum. Ben iktisatçıda değilim. Ama bu senenin böyle geçeceğini verilere dayanan tahmin tutturmanın zor olduğu bir sene içinde olduğumuzu siz bize anlattınız. Sağolun yazılarınız için kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Ben de aynen böyle düşünüyorum.

      Sil
  10. Troller sizi bezdirmesin hocam,sizin fikirlerinize değer veren ve okuduğunu anlayabilen bir kitle var.Ama şunu görüyorum ki bir takım yerlerden beslenen asalak ruhlu varlıklar ülkemizde düşünen,üreten ve analiz yapabilen herkesi bezdirmek için emir almış gibi görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "ülkemizde düşünen,üreten ve analiz yapabilen herkesi bezdirmek için emir almış gibi görünüyor."
      Bu cümleçok doğru. Fakat herkes insan; nasıl olacak, nasıl devam edilecek aklım duruyor bazen.

      Hocam, saygılar. Yılmayın, yılmayın ki biz de devam edebilelim...

      Sil
  11. Hocam benim anlamadigim olay su: Bizim AB ye girmekdeki en temel amacimiz AB kriterlerinin bizim için en dogru yapisal reformlar olmasi degil mi? AB ye girmek ekonomik acidan tabi buyuk bir gelisme ama sanki bu reform olayi bizim ana amacimiz. Dedigimin dogru oldugunu varsayarak soruyorum; Dun Cumhurbaskani nin dedigi gibi biz neden yillardir "Kophenag kriterleri"ni alip kendimize göre duzenleyip uygulamiyoruz? Bunu yapsak AB ye girmeye gerek kalmadan yonumuzu tekrar Dogu ya donebiliriz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru o kriterleri uygularsak gelişmiş uygar bir ülke olmaya doğru yol alabiliriz. Sorun da orada zaten. Acaba biz demokratik, yargısı bağımsız, güçler ayrımına saygılı, eğitimde tümüyle bilimsel temeli benimsemiş bir ülke olmak istiyor muyuz?

      Sil
    2. Benim kafamdaki soru şu, daha önceden Atalarımızın yaptığı gibi biz de kendi düzenimizi kuramazmıyız? "Durun abi. Ben Kophenag kriterleri istemiyorum. Bu dünya evriliyor. Avrupa birliği ve Global dünya projesi çöküyor. Ben yerimi alıyorum. Yeni düzeni biz kuracağız" gibi laflar beklemek çok mu hayalcilik olur? Biz bu vizyona sahip değilmiyiz?

      Sil
    3. Demokrasi, yargı, eğitim, bilim, teknoloji, hoşgörü vb gibi alanlarda yakın geçmişimizde yaptıklarımız sizde böyle bir düzeni bizim kurabileceğimiz gibi bir izlenim yaratıyor mu? Bunlardan mesela üçünde ileri gitmiş olsak bende de benzer bir izlenim doğabilir.

      Sil
    4. kim yapacak bu duzenlemeleri unknown? Sahte diplomali birisi mi?

      Sil
    5. Yakın geçmişte dediğiniz gibi ama biraz daha geriye gittiğimizde bunu başarmışız gibi. Bence durum biraz karışık. Yakın geçmişte yaptığımız hatalar ile yüzleşmemiz ilk ve en öncelikli yapmamız gereken şey bence. Benim düşüncem şu şekilde, "Nüfus ve Ekonomik açıdan dünyanın en büyük güçleri kuşkusuz doğu ülkeleri. Çin, Hindistan, Japonya, Rusya, Kore vs. Bu ülkeler gelecekte de aynı eğilimlerini artırarak sürdürecekler. Batının vadesinin dolduğunu düşünüyorum. Eğer biz kendimize bir standart belirlemezsek son 200 yılda "Batılılaşma" diye yaşadığımız şeyi gelecekte "Doğululaşma" diye yaşayabiliriz. Eğer oyun da söz sahibi olmak istiyorsak, oyunun kurallarını belirleyenler arasında olmalıyız. Benim düşünceme göre yakın gelecekle ilgili yapmamız gereken en temel şeyler: Şuanda AB'nin güç kaybetmesi, 2 ülkenin çok işine yarıyor. Balkan ülkeleri nin şuanda 2 limanı var. RUSYA-TÜRKİYE. Biz bunu iyi kullanmalıyız. Aynı zamanda Ticaret üzerine kurulu dış politakadan vazgeçmeliyiz. Bunun işe yaramadığını gördük. Ekstra olarak şunu belirtmeliyim ki, benim inandığım bir düşünce var. Devletler Evrimleşmeli. Bulundukları çağın koşullarına ortamına göre hareket etmeli. Nasıl merkez bankası bir faiz indirimi yaparken alt ve üst bant arasındaki hani o bölümü manevra alma amacıyla kullanıyorsa devletlerde politakalarında öyle davranmalı. Biraz uzun oldu ama mezvu biraz derin olunca dayanamıyorum hocam :D

      Sil
    6. Paylaşımınız için teşekkür ederim. Uzunluğu önemli değil.
      Biz o saydığınız ülkelerin durumunda değiliz diye düşünüyorum. Batının vadesi dolmuş olabilir. Ama biz doğulu da değiliz. Bizim sığınacağımız tek liman bilim. Ama ne yazık ki o limandan sürekli uzaklaşıyoruz.

      Sil
    7. Evet orasi kesinlikle dogru. Arge ye yapilan harcamalar yetersiz ama oncelikle egitim de bilimsel ve sorgulayici yaklasima gecmeliyiz. Ben yine de daha önce de size dedigim gibi suana kadar ki en iyi nesil bu nesil. Ama bu seviyeler yeterli mi? Kesinlikle degil. Ne zaman insanlarimiz egitim için AB veya ABD ye gitmekten vazgecer ozaman biz biseyleri basarmis oluruz diye dusunuyorum

      Sil
  12. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tür kaotik ortamlarda insanlar paniğe kapıldığında altın daima bu tür sıçrama yapar. Çünkü karşılığı olmayan kağıt paralara güven sarsılır. Altın ise her zaman bir değer taşıyan bir yatırım ve birikim aracıdır. O nedenle altına talep artar ve dolayısıyla altın fiyatı yükselir.

      Sil
  13. Berc Cubukciyan25 Haziran 2016 12:18

    Değerli Mahfi Bey,
    Yazılarınızı cok uzun zamandır takip ediyorum. Siyasetten ve irrasyonaliteden arındırılmış, kolay ve anlaşılır yalın tarzınız sıradan dışı. Lütfen bu bakış açısından sadece rasyonel veriler üzerine kurgulanmış objektif analiz yeteneğine sahip ekonomi yorumcularının ve hocalarının yetiştirilmesine maksimum destek olun.

    Saygılarımla,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Elimden geldiğince bu dediğinizi yapmaya çabalıyorum.

      Sil
  14. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  15. Hocam merhabalar. Dün 127 liradan altın aldım. İki hafta içinde tl ye çevirmek zorundayım.kendini kurtarır mı.görüşlerinizi bekliyorum.saygolarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hülya hanım ben kişisel yatırım tavsiyesi vermiyorum. Bu benim uzmanlığımın dışında.

      Sil
    2. Tamam teşekkür ederim hocam

      Sil
  16. Hocam bankaların Mbye yatırdığı Z.K.ler Mbnin borcu mu oluyor?
    Birde bankalar isteseler mevcut orandan fazla Z.K. yatirabilirlermi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ZK ler bir yandan MB'nin borcu ama öte yandan da dövizle yatan ZK'ler MB'nin rezervi arasında sayılıyor.
      Mevcudun üzerinde ZK yatırmazlar muhtemelen çünkü onun yerine MB'ye serbest tevdiat yaparlar ve daha yüksek faiz alırlar (gecelik borç alma faizi yüzde 7,25.)

      Sil
    2. Dövizlr yatan niye öyle hocam? İlginç geldi.

      Sil
  17. Yaziniz cok dogru ama hocam fala inanma falsizda kalma diyelim

    YanıtlaSil
  18. Hitler'in bir falcıya varmış. Falcıya dinleyerek savaş yönetiyormuş. Ne yapacağını tahmin edemiyorlarmış. Sonra öğrenmişler durumu. İngilizler de bir falcı bulmuş. Böylece Hitler'i durdurabilmişler

    YanıtlaSil
  19. 1)Hane halkı geliri milli gelire eşit midir? İkisi aynı şey midir?
    2)Sıcak para girişi emeğin ücretini nasıl azaltır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. (1) Değildir hane halkı geliri bir tek hanenin geliridir. Milli gelir bütün ülkenin geliridir.
      (2) Normalde etkilemez.

      Sil
    2. Teşekkürler hocam. Hane halkı geliri bir tek hanenin geliridir. Peki tüm hane halklarının geliri milli gelire eşit midir. Milli gelirin gelirler yöntemiyle hesaplanacağını ve sonuçta herkesin bir hane halkına üye olduğunu düşünürsek?

      Sil
    3. Hanehalkının geliri (her hanehalkı için hepsinin bir arada bulunması söz konusu değil tabii) ücret + rant + kâr + faizden oluşur. Milli gelir gelir yönünden hesaplnamış GSYH'dan giderek hesaplanıyorsa ülkedeki ücret, rant, kâr ve faiz gelirlerinin toplamından oluşur. Dolayısıyla bir ülkedeki bütün hanehalklarının gelirlerini toplarsak milli gelire ulaşırız.

      Sil
  20. Bazı yorumları okuyunca insan gerçekten hayret ediyor! Hocam sabrınızdan dolayı kutlarım. Eğer yarından önce hemen bir eğitim seferberliğine başlasak bile bu milletin eğitimi 20 sene alır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emin olun 100 yıl alır. Baksanıza koskoca bir Cumhuriyet tarihi geldi geçti olay çözülemedi.

      Sil
  21. Hocam Brexit gerçekleşmesi Ab'nin faizlerini ve Qe politikasını nasıl etkiler?
    Bir de Brexit sonrası euronun değer kaybı Ab'nin enflasyonunu ve ihracatını artırır mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle AB ekonomisini nasıl etkileyeceğine bakmak lazım. Sanırım AB ekonomisi kötüye gidecek ve muhtemelen faizleri daha da indirecek. AB'nin enflasyonu tam tersine deflasyona dönüşebilir.

      Sil
    2. Hocam bu kadar para basıyorlar hala nasıl deflasyon oluyor. Şaşılacak şey. Galiba olay para basmakta değil de daha derinlerde. Ama kafayı kuma gömmek bize özgü dğeil anlaşılan.

      Sil
  22. Yukaridaki yorumlardan bazilari gercekten dehset verici.
    Ayni metni okuyup nasil bu kadar farkli anlamlar cikarilabiliyor? Bunun anlamakla da ilgili oldugunu dusunmuyorum. Bir tarafta olmak oylesine algilari kapatmiski sadece saldirmak icin yaziyor.
    Burada en azindan okuyup geciyorsun. Gunluk hayatta ise bu karakterlere bisey anlatmak o kadar zor ki en sonunda "evet evet haklisin" diyerek konuyu kapatiyorsun. Yoksa tartismak mumkun degil.
    Bir de buradaki yayinlanan yorumlar hakaret icermeyen en hafifleri. Kim bilir neler var baska?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ne yazık ki öyle. Önemli bir bölümü belirli bir görevle yazıyor. Ben de bazılarını yayınlıyorum ki okurlar da olayı görsün istiyorum ama hepsini de yayınlamıyorum çünkü o zaman bu blog saçma sapan bir tartışma ortamına dönecek.

      Sil
  23. Hocam kafamı kurcalayan bir soru soracağım.
    Monetaristler mesela enflasyon parasal bir olgudur,taleple alakalıdır diyor.
    Arz yanlı iktisat enflasyon maliyet kökenlidir diyor.
    Oysa gerçek hayatta enflasyon her ikisinden de etkileniyor.
    Bunu biz biliyoruz hocam Nobel ödüllü adamlar nasıl bilmiyor?
    Acaba biz mi yanlış biliyoruz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır biz doğru biliyoruz. Nobel ödüllü adamlar da biliyor. Ama Nobel ödülü böyle dedikleri için değil yaşam boyu belirli konularda yaptıkları çalışmalarla düşüncemize katkı yaptıkları için veriliyor.

      Sil
    2. Anlamadım hocam Nobel ödüllü adamlar yalan mı söylüyor? :)

      Sil
  24. Cem Küçük hakkında ne düşünüyorsunuz?

    YanıtlaSil
  25. Deflasyon riski neden olsun kendi parasini basan biliyorsa bir birlik veya ulke ,japanyo nin durumunu bilmiyorum para bastigi halde mi deflasyon da ama bir durgunluk oldugu biliyorum arti tahmin ediyorum abd buyume yi bulursa abd pazarina ihracat yapan veya orda yatirimlari olan ab ulkeleri var ve pozitif yonde etkilenirler korelasyon kat sayilari yuksek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keynesyen Likidite tuzağını duydunuz mu? Eğer duymadınızsa bu blogda benim bu konuda bir kaç yazım var.
      http://www.mahfiegilmez.com/2012/12/likidite-tuzag.html

      Bu yazıya bir göz atmanızı isterim.

      Sil
  26. Hocam, Brexit'in Turkiye'ye muhtemel bir etkisinin yabanci yatirimin azalmasi olacagini yazmistiniz. Bunun mekanizmasi nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Brexit dünyada yeni bir kezi tehdidi yaratıyor. Bu durumda yabancı fonları yönlendirenler bu krizden etkilenecek olan riskli ülkelerden paraları çekip daha az kazandıran ama riski de az olan ülkelere (mesela Almanya gibi) gidiyorlar. O nedenle Alman tahvilleri pahalılandı faizi de düştü.) Bu durumda bize gelecek yabancı fonlar gelmeyince yatırımlar da azalacak.

      Sil
  27. Hocam yazdıklarınız keşke çok daha fazla insana ulaşsa.. Bilmiyorum şu an bir gazete / dergide yazıyor musunuz ama hiç düşünmediniz mi? Blogunuz ve twitterınızdan severek takip ediyoruz ama yazdıklarınızı çok daha fazla kişinin okuyabilmesini isterdim açıkçası.

    Ayrıca "Adsız" olarak gelip saçma sapan ithamlarda bulunan insanlara sabırla cevap yazmanız da takdire şayan. Lütfen motivasyonunuzu düşürmeyin :) Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.
      Aslında oldukça fazla sayıda okuyan var. Bir ekonomi bloğu için çok gurur verici bir durum bu. Okunmuşluk sayısı 100 bini geçen yazılarım var.
      Motivasyonumu düşürmüyorum ama bazen ülkedeki eğitim düzeyine baktıkça moralim bozuluyor.

      Sil
  28. https://eksisozluk.com/televole-iktisatcilari--121421

    YanıtlaSil
  29. ekomiden anlamam ama sizin yazilarinizi okumayi seviyorum sizide seviyorum

    YanıtlaSil
  30. Ağustos önemli bir ay olacağa benziyor. Çünkü Eylül'de FED'in ne yapacağı kafaları hala karışık.

    Peki siz, golden cross mu, death cross mu bekliyorsunuz Ağustos'tan sonra borsada?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız önümüzdeki aylar karışık görünüyor.
      Ben borsada teknik analiz yapmıyorum ve o konuda yorum yapmıyorum. Boırsada sadece genel endekslerle o da makroekonomiyi ilgilendiren bir gösterge olduğu için ilgileniyorum.

      Sil
  31. Merhaba hocam ,merkez bankası zorunlu karşılık oranlarını artırırsa haftalık repo ve ticari bankalarla merkez bankası bılancosu nasıl etkılenır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bankalar MB'den daha fazla borçlanırlar ve dolayısıyla haftalık repo ihalesi yükselebilir. MB'nin bilançosunda yükümlülükler artar (çünkü ZK MB açısından yükümlülüktür.) Ama aynı zamanda bu ZK'lardan döviz olarak aldıkları kadar da rezervleri yükselmiş olur. Ticari bankaların borç verme yeteneği ZK lar kadar azalmış olur.

      Sil
    2. teşekkür ederim hocam

      Sil
  32. Soros dahi Brexit'e pek fazla ihtimal vermiyordu. Richard Branson gibi ünlü varlık sahipleri hep Kalma yönünde konuştular bunu istediklerini belirttiler. Brexit gerçekten tüm piyasalar için bir sürpriz oldu . Bu nedenle Brexit in gerçekleşmeme varsayımı zaten olması gerekendi. Bu varsayımin tersi sorgulanırdi. Ki ben hala sorguluyorum nasıl çıkma taraftarları kazanır diye. Ama Londra kalma yönünde oy kullandı. Belki de sorun İngiltere yi Londra'dan ibaret görmekti. İkinci Dünya Savaşı görmüş ya da hikayeleri ile büyümüş kırsal kesimin ya da Manchester gibi şehirlerin pek anlaşılmaması ile sürpriz gerçekleşmiş oldu. Bizim seçimlerde de kırsalin oyu belirleyici oluyor çoğu zaman. Rasyonel bireyler, ekonomi yi gerçek anlamda anlayan bireylerin oyu malesef çok az etkileyici. Bunun haricinde Rusya ile ilişkilerin yaza kadar duzelmeyecegi ise şu götürmez bir gerçekti. çünkü Rusya, Türk ekonomisine Turizm silahı ile son zararı da verip yıl sonuna doğru tekrar ilişkileri normalleşme sürecine taşıyabilir. Ama maximum zararı verip bakın biz olmazsak ne olur egosunu yaşamak ister Kremlin yönetimi.

    YanıtlaSil
  33. Hocam rafine bilgiyi ,en anlaşılabilir düzeyde sunduğunuz icin tesekkurler.Alingan davranıp bize bundan yoksun bırakmayın lütfen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Elimden geldiğince bu blogda yazmayı sürdüreceğim.

      Sil
  34. Brexit'ten sonra, hem bizim gibi sıradan vatandaşlar için, hem akademik düzeyde çalışmalar için yepyeni olayların gelmekte olduğu kesinleşti.

    Hocam, şahsınızın iktisatçı olması sebebiyle, yazacağınız ilk 'Brexit sonrası' yazıyı, ekonomi analizi üzerine yapar mısınız?

    Örneğin,

    (1) İngiltere'nin en erken 2020'de tamamen ayrılacağı bilgisi ne kadar doğru? 3,5 sene uzun değil mi?

    (2) AB'nin, İngiltere öncesi ve sonrası, GDP'sinde azalma olacak mı? İngiltere'nin GDP'si ne olacak? Eğer GDP'lerde oynamalar olacaksa bunun üye ülkelere ve üye olmayan ama ticaret hacminden faydalanan diğer çevre ülkelere etkileri ne olacak?

    (3) 'Serbest ticaret'ten 'korumacılığa' dönüş, geçmişte hiç yaşandı mı? Bilirsiniz, 1776 The Wealth of Nations ve 1789 Fransız İhtilali'nden beri, düna genelinde 'korumacı duvarlar' yıkılmak istenirken, yıllar sonra, 'serbestliğe' bu kadar alışmışken 'korumacılığa' dönüş nasıl olacak? Akıllı cep telefonu kullanmayı bırakıp, kurma kollu, sabit, simsiyah renk, külçe gibi ağır telefona geri dönmek gibi bir şey bu!

    İşte o telefon: http://image.dhgate.com/aktdesc_924806334_00.jpg

    (4) Gümrük düzenlemeleri baştan aşağı yeniden mi yapılacak?

    (5) Vergiler ne olacak? Nasıl düzenlenecek?

    (6) STA - Serbest Ticaret Anlaşması, dedikleri tam olarak nedir? Nasıl yapılır?

    (7) İngiltere sınırları içinde halihazırda bulunan, 'Doğu Avrupa göçmeni işçiler', 'Hindistan-Pakistan-Bangladeş-Afganistan göçmeni işçiler', 'Ortadoğu, Asya ve Afrika göçmeni işçiler'in statüsü ne olacak? Sınırdışı mı (deport) edilecekler?

    (8) İngiltere'de doğmuş-büyümüş kişiler, Brexit destekçilerinin propaganda malzemesinde kullandığı gibi, işgücüne katılacak mı? İngiltere'deki 'genç işsizlik', umdukları gibi azalacak mı?

    (9) İngiltere gibi bir ülkenin de, Çin'de, Tayvan'da, Malezya'da, Vietnam'da, Endonezya'da, 'ucuz işgücünden' ve 'vergilerin düşüklüğünden' istifade etmek için kurduğu, veya anlaşma imzaladığı fabrikalar, şirketler var. Bunlarla ilişkilerinde bir değişiklik olacak mı? Brexit, her ne kadar AB için yapılmış olsa da, Uzak Asya ülkeleriyle ilişkilerinde de duraklama olur mu?

    Soruları çoğaltabiliriz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet haklısınız Brexit sonrasında yepyeni şeyler gelecek orta yere. Ama bunları yazmak için şimdilik erken. Ortalık biraz daha durulup, görüntü netleşsin bir analiz yazısı yazacağım. Notlarımı almaya başladım. Ama baksanıza parlamentoda bu sonucun onaylanmayabileceği dolyısıyla bir kez daha referandum yapılabileceği bile konuşuluyor şu aralar.

      Sil
    2. Evet, referandumun tekrar yapılması için İngiliz vatandaşlarının 'petition' başlattıklarını bu sabah öğrendim. Kabul görür mü bilemeyiz. Jo Cox'u öldürecek kadar şiddete eğilimli İngilizler de var olduğuna göre, AB'den çıkıp-çıkmama müsabakası epey çalkantılı geçecek gibi gözüküyor!

      Peki Hocam, benim en merak ettiğim, 3 numaralı sorunun cevabı. İngiltere örneğini, canlı canlı 23 Haziran'da yaşamış olduğumuz için, güncel olduğundan sormuştum.

      En azından 3'e cevap, örnekli, açıklamalı verseniz? İngiltere üzerinden örneklem kurmak zorunda da değilsiniz.

      Sil
  35. Hocam ;

    iki iktisatçı yan yana gelmişsiniz ve biri sizi fena kızdırmış :)

    "iki iktisatçı yan yana geldiğinde aynı konuda üç farklı yorum çıktığı için bu o kadar da kolay bir iş değildir."

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öteki iktisatçının kim olduğunu anlayamadım. Çünkü bir kişinin iktisatçı olabilmesi için konuya iktisat açısından bakması lazım, din açısından değil.

      Sil
  36. Hocam burada ki en kötümser takipçiniz olarak sürekli dolar tahmininizi yükseğe revize edecek misiniz diye hep ben soruyorum size tabi bu şaka ile karışık oluyor tabi kide:)

    Ama herhalde benim bu kötümser bakış açım şansıma tutacak gibi gözüküyor az biraz:) Hocam baksanıza Brexit gerçekleşti. Birde Birleşik Krallık dağılır ve AB'de kopmalar olursa geriye Abd seçimlerinden sonra Fed'in şahinleşmesi kalır yada Trump'ın seçilip ve Fed'in şahinleşmesi.. Bu ihtimalini düşünmek bile istemiyorum ama ummadığın taş baş yarar derler.

    Hocam sizden rica etsem 1-2 sorumu yanıtlamanız mümkün mü acaba?

    1) Yukarıda ki en kötümser tablo oluşursa yer yerinden oynar değil mi hocam? Yani Brexit zaten çoğu insan için beklenmedik bir şeydi ama olan oldu.
    2) Sadece Brexit gerçekleşti. Abd seçimlerini Clinton alırsa ve Abd ekonomisi gerilemeden beklenen şekilde büyürse yani Brexit haricinde her şey beklendiği gibi giderse. Brexit'in yaratacağı negatif etkiler biraz törpülenir mi?

    Bundan sonrası için de beklentilerinizi, öngörülerinizi kaleme alırsanız bizleri çok mutlu edersiniz hocam.

    En içten saygı ve selamlarımla..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O siz miydiniz? ::))
      (1) Evet Brexit pek beklenmedik bir sonuçtu. Ama Brexit'in gerçekleşmesi Fed'in faiz artırım kararlarını oldukça ileri attığı için bir yandan da bizim gibi ekonomiler açısından olumlu oldu. Yani eskilerin dediği gibi her şerde bir hayır vardır (her kötülükten bir iyilik doğar.) Bizi asıl etkileyecek konu Fed'in faiz artırımı.
      (2) ABD ve dış finansmana bağımlı olmayan ekonomiler için olumlu gelişme olur ama bizim gibi dış finansmana bağımlı ekonomiler için pek de iyi olmaz.

      Sil
    2. Evet hocam o bendim çok utandırdınız şuan beni:))

      Değerli hocam sanki bir yazınızda yada ntv'de ki programınızda " Brexit ilk başta piyasalarda bir şok etkisi yaratır fakat daha sonra da şok şeklinde değil ama negatif seyir devam eder." demiştiniz gibi hatırlıyorum. Yani ilerleyen dönemde "bu şartlar altında" yen ve dolar değer kazanmaya, Borsalarda ise bir düşüş trendi görmeye devam etme ihtimalimiz var gibi mi görünüyor. Çünkü pek çok kişi brexit gerçekleşmesi durumunda etkilerinin kısa zamanda gelip geçici olmayacağını düşünüyor.

      Size sormak istediğim bir kaç soru daha var çünkü bunların sebebini anlayamadım hocam. Alman ve Ameriikan tahvillerine akının sebebini anlıyorum fakat 30 yıllık durağan süreçten çıkamayan Japon yeni neden Brexit gerçekleşince çok fazla talep gördü ve değer kazandı İngiliz Sterlinine karşı? Acaba İngilterede çok fazla Sterlin sahibi Japon mu yatırımcı mı vardı? Bunlar paralarını çekip Japon yenine döndüler?

      Teşekkür ederim, iyi pazarlar hocam.

      Sil
    3. Yen'in yukselmesinin nedeni, talep geliyor. Talep neden geliyor, cunku yen, carry trade enstrumani. Soyle dusun, sifira yakin faizle bir banka yen kredisi veriyor. Sen bu yenleri hemen alip, Turk lirasina cevirip, %9'dan hazine bonosu aliyorsun. Bu iste aldigin tek risk, hazine bono faizlerinin yukselmesi disinda, kur riski. Isler ters gittigi anda, tek yapman gereken eldeki hazine bonolarini bozup, yen almak.

      Sil
  37. Soros bence bunun olacağını biliyordu sadece brexit'in muhtemel zararlarından bahsetti yazısında.

    Benim için, brexit sonrasında, belki sizlere çok klişe gelebilir ama kapitalizmin artık çökmek üzere olduğu algısı oluştu. Belkide her krizden sonra edilen bir laftır bu ve sadece bir algıdır ancak buna inanmak için dayanağım da şudur. Dünyadaki gelir dağılımı adaletsizliği böyle birşeye sebep oldu. Baktığımızda londra finansın kalbi ve paranın döndüğü refahın en bol olduğu yer. %75 oranında remain diyebiliyorken, toplamda insanların %52 si leave diyebiliyor. Bugün İngiliz gazetelerinde özellikle londranın ingiltereden ayrılıp ab ye üye olmasıyla ilgili haberlere yapılan yorumları okumanızı tavsiye ederim bu konuyu incelemek isterseniz..
    Falcılık yapayım :) Sırada ispanya sonrasında ise italya veya hollanda var. Kuzey ülkelerinin refah seviyesi yüksek olduğu için onlardan ayrılma gibi bir karar çıkmaz.

    YanıtlaSil
  38. Hocam Brexit'in gerçekleşmesinde 2008 krizinin de etkisi var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka vardır ama başka şeyler de var. İngilizler hiç bir zaman kendilerini Avrupa'ya ait görmemişlerdir.

      Sil
  39. hocam walla şu saçma yorumlar karşısında tam bir beyefendi olduğunuzu ispatlıyorsunuz.sabrınıza hayranım.
    birde brexitten sonra sanırım parayı değerinde tutmanın en kolay yolu altın gibi duruyor.avrupa ülkelerinde brexit domino etkisi yaparsa euronun geleceği pek iç açıcı değil gibi ,dolar fedin parasal genişleme yapmasıyla düşme eğilimine girebilir , tl zaten pamuk ipliğine bağlı bu durumda güvenli limana sığınma en iyisi gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah.
      Haklısınız bu tür kaotik ortamlar tam olarak altının ortamıdır. Ama ortam yumuşamaya başlarsa altında düşüş başlar.

      Sil
  40. Hocam onumuzde ki 2.5-3 yil boyunca, dolar/tl kurunun;
    -ab'nin dagilma ihtimali, euroda deflasyon
    -fed in faizi eski seviyesine belki daha yukari cekmesi (2008 krizi oncesi %4.25, su an %0.50)
    -turizm krizi
    -petrol fiyatlarinin 80-100 dolar olmasi ve cari acik
    -ulkede yasanan kaos
    -faizlerin dusuk kalmasi
    nedenlerinden dolayi normalden artacagini dusunuyorum. Aydinlatirsaniz sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Durumu iyi özetlemişsiniz, aynı kanıdayım. Tabii bu kanıya varırken şu anki koşulların devam edeceği varsayımına dayanıyoruz. Bakarsınız Brexit'ten geri dönüş bile olabilir. O zaman her şey değişir.

      Sil
  41. Bizi aydinlatip fikir verdiğiniz için teşekkürler cabaniza hayraniz hocam iyi çalışmalar

    YanıtlaSil
  42. Hocam brexit olduğunda neler olacağını az çok tahmin ediyorduk. Şimdi neler olabilir onu merak ediyorum. Dolar/TL nasıl şekil alır, altın artık gerilemeye başlar mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Henüz çok erken, olayın sıcaklığı henüz atlatılamadı. Bu konuları önümüzdeki günlerde çok yazar çizeriz. Baksanıza Birleşik Krallıkta geri dönüş eğilimleri belirdi.

      Sil
    2. Bulanık suda balık tutulmaz.
      Britanya'da londra ve iskoçya'nın ayrılık taleplerini oldukça ciddi olarak dillendirmeleri, şirketlerin kıta avrupasına taşınmayı düşünmeleri, sterlinin değerindeki ciddi düşüş (insanların satınalma gücü bir günde %8 civarı eridi), parlementoda görüşülmesi talep edilen 2. bir referandum talebi var (bunun kabul görmesi sonuçları çok ciddi olabilecek olayların fitilini ateşleyebilir ama kimse olmazda diyemez neticede böyle bir talep var ve avam kamarasında görüşülecek eğer oradan geçerse meclise gelecek ), başbakan cameron ilk gün istifa ettiğini ancak 3 ay sonrasına kadar görevine devam edeceğini bildirdi belkide ingilterede bir genel seçim yapılabilir, AB dışişleri bakanları resmi olarak başvurunun hemen yapılmasını ve ayrılma prosedürünün başlatılmasını dile getirdiler, kısacası ingiltere çok çalkantılı bir dönemden geçiyor. Eski maliye bakanımızın konuyla ilgili twitter'da yaptığı yoruma katılmamak elde değil. Britanyalılar pandoranın kutusunu açtılar. İçinden ne çıkacağı belli değil.
      Ben kendi adıma böyle bir ortamda rüzgarın birdenbire terse dönebileceğini gözönünde bulundurarak pozisyonumu korur durum biraz netleşince pozisyonuma devam ederim veya şartlar neyi gerektiriyorsa o yönde pozisyon alırım. Çok basit aslında satranç gibi..

      Sil
    3. Ingiltere gibi ulkelerde referandum sonuclarina saygi duyulur.... diyordu birileri. Esas, referandumun sembolik oldugunu sonuclari gorunce idrak ediyorlar.

      Sil
    4. Referandum sonuçlarına saygı duyulur tabii ama gerekli sayıda imza toplanırsa yeniden referandum yapılabilir. Demokrasi böyle bir şey. referandumu yaptık olay bitti bundan sonra referandum meferandum yok derseniz o daha kötü bir durum olur.

      Sil
  43. Hocam bir diğer sorum da TCMB faiz indirimine gittiğinde dolar kuru düşmeye başlamıştı, artması gerekmez mi ? anlamadım açıkçası bu durumu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son bir haftada Dolar kurundaki düşüşlerin ve çıkışların TCMB'nin yaptıklarıyla pek bir ilgisi yok. Düşüş, Fed'in faizi artırmayacağının anlaşılmasından, artış ise Brexit olayının gerçekleşmesinden kaynaklandı.

      Sil
  44. Tamamen bilimsel bir yazı örneği; sebep -sonuç ilişkisinin mantıksal çerçevesi için teşekkürler hocam.

    YanıtlaSil
  45. Hocam objektifliginiz gerçekten hayranlık verici.
    Siz bu kadar kendinizi elestirebilecek erdemliligi gösterebiliyorken, bakıyorum da hala sizi yanlış şeylerle itham eden bir sürü kişi var blogda.
    Allah akıl fikir versin.
    Emeğiniz ve samimiyetiniz için teşekkür ederim kendi adıma.
    Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.
      Aldırmayın. İnsanlar taraf olduklarında objektif kalanları bile karşı taraf gibi görürler. Biat kültürü objektifliğe tahammül edemez.

      Sil
    2. Bizim temel sorunu ya gormuyoruz yada gormek istemiyoruz. Islam daha Ronesans ini yapmamis be bu gidisle zor. Dunyada 1 tane gelismis( bilim ureten, kendi sanayisi olan)toplumu musluman olan ulke var mi?

      Sil
    3. Aslında dinde reformu yapabilmiş tek Müslüman toplum Türkiye idi. Ne var ki bu reformu hızla geri döndürmekle meşgulüz.

      Sil
  46. Yalniz yahudilik de aynisi gecerli yahudilerde ronesansi yapamadilar ama bilim uretiyorlar. Buda ilginc bir mesele.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Unutmayın ki yahudilerin çok yakın zamana kadar vatanı yoktu. Bunlar hep batı ülkelerinde yetişmiş insanlar. Yani bilimi oralarda öğrendiler. Hala da batıda çok sayıda yahudi var ve ülkelerine dönüp bir şeyler yapıyorlar.

      Sil
    2. Hocam haklisiniz tespitiniz olayin bir parcasi, bircok bilim adami vardi degisik ulkelerde ve simdi ayrica ulkelerinde kuruyorlar. Yahudi diyince gozumde canlanan model ISID lilerden cok farki olmayan uzun sacli sakalli aglama duvarindaki yahudiler oluyor. Ama ayrica gunumuzde yasayan Yuval Harari de bir yahudi(Yahudi kokenli demek daha dogru) ve niceleri.

      Sil
  47. Hocam,

    Brexit sonrası anlamadığım bir husus var. İngiltere için politik riskleri anlayabiliyorum. Ancak İngilizler sizce de tek başına yeni ticari anlaşmalar yapamaz mı? Belki ilk seneler zor geçer ancak sonrasında ekonomisini dönüştürüp daha bağımsız hareket etme gücünü lehine kullanamaz mı?
    Bence AB ve özellikle Almanya birlik üyelerini hem rehavete itip sahte bir cennette borçla biraz daha yaşayın ama ayrılmayın diye zorlarken bir yandan da aslında Almanya dışında pek kimsenin işine gelmeyen ve esnek olmayan politikalarla üyeleri zor duruma düşürüyor. Siz ne dersiniz?
    Değerli vaktiniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer tam olarak öyle olsa ötekiler burada durmazdı herhalde ya da en azından yakın gelecekte ayrılacaklardır.

      Sil
  48. Hocam şu anda günümüzde ülkemizde bulunan ekonomik yapı iktisadi sistemler içerisinden hangisine girmektedir? Teşekkürler ederim

    YanıtlaSil
  49. Hocam iyi günler,
    Sanırım sizin tahminler daha çok genel ekonomik durum ya da makro ekonomik durumu baz alarak yapılmış oluyor. Ancak size "fazla karamsar" eleştirisini yapanlar sanırım daha çok finans ağırlıklı değerlendirme yapıyorlar. Finans piyasalarıysa bir zamanlar sanırım Citybank Ceo'sunun dediği gibi "...müzik sürdükçe dansa devam ediyor...", yani para bolluğu oldukça oyun sürüyor.
    Bu nedenle, Brexit'in de sonuçlandığı şu günlerde dolar 3'ün üzerine gitmiyor, Bist %5'in üzerinde düşmüyorsa sorun yok diye görüyor, hatta günlük iniş çıkışlar sürerken finans piyasalarından para kazanıyorlarsa durum gayet iyi diye düşünüyorlar.
    Bilmem siz ne dersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Finansçılar bir çeşit mal satıcısına benzerler. Çünkü finans ürünlerini satarlar. Durumu iyi göstermek en azından iyimser görünmek mallarını satabilmek için şarttır. İktisatçının satacak tek şeyi düşüncesidir. O sadece durumun ne olduğunu anlamaya ve anlatmaya çalışır. Fark budur.

      Sil
  50. Ben yazilarinizi okuyup,ekonomik anlamda hic bir eyleme gecme amacina gutmuyorum.Zira siz yatirim tavsiyesi hic bir zaman vermiyorsunuz. Ama bu yazilari okuyup gunluk hayatimla ekonomik dunyayi birlestirebiliyorum.Kendi meslegime hayatima bakiyorum, sizin ulke ekonomisi icin soylediklerinizle ben de kendi minimal hayatimi ozdeslestiriyorum, Ozellikle kendi meslegimde de disa bagimli olursam (kim ne maas verirse o maasa calisirsam ), bilimdeki teknolojideki gelismelerden geri kalirsam, kendimi bu yasta bir mortgage kredisi cemberi icine atip hayat standartlarimi zorlastirirsam neler olabilecegini dusunuyorum. Hatta gecenlerde iliskimde bile bir ekonomik yazinizi baz alarak erkek arkadasima cevap verdim. Yapisal reform yapmazsa uzun vadede hic hos seyler olmayacagini belirttim. :) Bu blogu yazmayi lutfen birakmayin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, elden geldiğince devam edeceğim.

      Sil
  51. Dağlara kar yağınca denizden hamsi çıkar diyen adama bilinçsiz avlanmamayı denizi kirletmemeyi öğretemiyor insan. Bilimsel bilgi diye gündelik bilgiyle avunup duran bunuda koca öküzün bilgisi yok görgüsü var diye satan çok insan var.

    YanıtlaSil
  52. Hocam, Ingiltere nin cikmasinin ana sebebini zayif ulkeleri beslemek istemeyen ingiluz halkinin tercihi olarak gorebilirmiyiz? Bu karar ingiltere yi ne kadar etkileyecek olsa da zayif ulkelerin sorgulanmasi acisindan da etkisi olabilir mi? Daha da ileri gidip kaba tabirle calismayan uretmeyen toplumlarin ab disina atilmasi gundeme gelebilir mi? Gelirse bence topluluk guclenecektir sizin fikriniz ne yonde?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sanırım bu dediğinizin de etkisi var bu kararda. Ben bunun devamında zayıf ülkelerin AB dışına çıkarılmasının geleceğini pek düşünmüyorum.

      Sil
  53. Mahfi Hocam ağzınıza sağlık, yazılarınızı severek takip ediyorum.
    iktisatçıymış gibi davranan rastgele tahminlerle ekonomik analizler yapanlardan öylesine bıktım ki.. hepsine sizin bu yazınızı gönderebilsem keşke..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Faizin Doğuşu ve Yasaklanışı