Analiz Yeteneğini Geliştirmek İçin Öneriler

Not Alın, Şema Çıkarın
Bir kitabı okurken sayfa kenarlarına notlar almak çok yararlı bir yöntemdir. Bu tür kenar notları ileride çıkacak başka konularla ilinti kurmakta yol gösterici olur. Dönüp tekrar kitabı gözden geçirmek gerektiğinde neye önem verdiğimizi, hangi konuyu not aldığımızı hatırlamamızda bu notların yardımı büyük olur. Aynı şekilde bölüm sonlarında o bölümden ne anladığımızı yine kitabın sayfalarına birkaç cümleyle not etmek yararlı olur.

Bir konuyu analize tabi tutabilmenin yöntemlerinden birisi o konuya ilişkin değişkenleri ve aralarındaki ilişkileri şemalara dökmektir. Bunu bir örnekle açıklayalım. Diyelim ki Türkiye’ye gelen dış kaynakların yarattığı gelişmeleri incelemeye karar verdik. Bu durumda ilk aşamada kurların nasıl etkileneceğine, kurlardaki etkilenmenin maliyetleri nasıl etkileyeceğine ve bunun enflasyon üzerinde nasıl bir etki yaratacağına bakmamız gerekecek demektir. Bunu şemaya dönüştürelim.


Bir konuyu bu şekilde şematize etmek konuyu kolaylıkla analiz edebilmek için yararlı bir yöntemdir. Öte yandan ekonomide pek çok konu tersi ve yüzü olan konulardır. Örneğin burada ele aldığımız sorun iki yönlü de olabilir. Yani dış kaynak girişi artmışsa sonuç farklı olur, dış kaynak girişi azalmışsa farklı olur. Her ikisini de ayrı ayrı analiz edebilmek için şema çizerek konuya yaklaşım yapmak işi kolaylaştırır.

Yorumlar Yazın
Analiz yeteneğini geliştirmenin en kestirme yollarından birisi yazmaktır. Ekonomide ve özellikle Türkiye’de her gün bir veya birkaç konu gündeme gelebiliyor. Her gün bu olaylardan en önemli gördüğünüzü yazın ve analize tabi tutun. Buna bir örnek verelim. Diyelim ki bugün enflasyon verileri açıklandı. Öncelikle enflasyonla ilgili bilgilerinizi tazeleyin: Enflasyon nedir, nasıl ölçülür? TÜFE (tüketici fiyat endeksi) nedir ve nasıl oluşturulur? Açıklanan veriler hakkında çıkan haberleri, yapılan yorumları okuyun. Önceki ayların ve yılların enflasyon oranlarını not edin. Sonra bu bilgiler çerçevesinde bir sayfalık bir not yazın. Bu notta, önceki ay ve yılların verileriyle kıyaslayarak Türkiye’de enflasyonun nasıl geliştiğini anlatın. Enflasyonun ölçüm tekniğiyle ilgili eleştirileriniz varsa onları da ekleyin. Ve bu yazıyı saklayın. Bir sonraki ayın enflasyon verisi açıklandığında bu yazıyı çıkarıp okuyun ve bu kez o ayın verileri üzerine yeni bir yazı yazın.

Haftada birkaç gün o haftanın önemli ekonomik olayları üzerine analiz yazıları yazmak analiz yeteneğinizi geliştirecektir. Bu yazı konularını Türkiye ekonomisi ile sınırlı tutmayın. Zaman geçtikçe dünyada olup biten ekonomik olaylar üzerine de yazmaya başlayın. Örneğin ABD’de beklenenden daha düşük bir büyüme verisi açıklanmışsa bunun ABD ekonomisi ve dünya ekonomisi üzerinde nasıl etkiler yaratacağını düşünün ve kaleme alın.

Yazma deneyiminiz arttıkça konuları analiz etme yeteneğiniz de gelişecek. Geriye dönüp baktığınızda eski yazılarınızın yetersiz kaldığını görecek ve kendi yazdıklarınızı eleştirmeye başlayacaksınız. İşte o nokta sizin için bir dönüm noktası olacak. 

Yorumlar

  1. Bu tarz ufuk açıcı yazılarınızı her okudukça en büyük şansızlığımın sizin gibi bir öğretmene denk gelememiş olmak olduğu acı bir şekilde anlıyorum :(

    YanıtlaSil
  2. Hocam hep böyle çalışıyorduk şemalar, korelasyonlar... Makro ekonomi ve para politikası gibi konularda özellikle çok faydalıydı. Genel olarak da bir şeyi iyi analiz etmek için en iyi yöntem bağlantılarını kurmak, çözmek. Yazıyla yapmasak bile günümüzde olan biteni anlamak için hepimizin zihinsel olarak yaptığı bu diye düşünüyorum. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. şemaya hemen ek oklar çıkartalım
    İthalatın ucuzlaması -> dış alımda artış -> ihracatın ithalatı karşılama oranında düşüş -> cari açık artış riski

    Tam tersi ithalatın pahallaşası aşaasında da ek oklar ile yapılabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dış kaynak girişinde artışın önünede Faizde yükselme' yi ekleyelim.

      Faizlerde artış -> dış kaynak girişinde artış

      İthalatın ucuzlaması -> üretim maliyetinin düşmesi ; bu noktaya bir ok ve parantez açalım : eğer ithal nihai mal, ithal hammadde temininin den daha ucuza gelirse yerli üretim düşer -> bu aşamada ek ithalat vergileri regülatör olarak görev yapar -> aksi takdirde yerli üretimde düşüş büyümeyi olumsuz etkiler

      Eğer kur düşüşü -> ucuz ithal hammadde teminini sağlarsa -> üretim artar -> yatırım artar -> işsizlik azalır -> üretim artar -> büyüme oranında artış olur.

      Peki ucuz hammaddeden dolayı üretim artarsa nolur?
      Üretim artar -> üretim miktarı > ihracat olursa üretim fazlası oluşur.
      Bu fazla olan üretimde iç piyasaya akar -> fiyatlar düşer -> fiyatlar genel düzeyindeki sürekli düşüş -> enflasyon da düşüş

      Eğer ilk yorumuma ek olarak yazdığım bu ikinci yorumumda hata yapmadıysam görüldüğü iktisatta bir yerden başladın mı çorap söküğü gibi konu devam eder bir yerden sonrada sarmala girer.

      Hatam var mı hocam.?

      Sil
  4. Mahfi bey ben mühendislik öğrencisiyim ama anladım ki ekonomi herkesin bilmesi gereken bir bilim dalı en azından temel bilgiler önemli . Ekonomi Terimlierinden pek anlamıyordum ama ekonomi sözlüğü kısmından pek çok şey öğrendim ve öğrendikçe de sizin yazılarınızı daha iyi anlamaya başladım , çok güzel ve anlaşılır yazıyorsunuz . Teşekkür ederim sayenizde çok şey öğreniyoruz .

    YanıtlaSil
  5. Bir öneri bu kadar basit ve yanlın anlatılabilir. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. Hocam TCMB bilançosu ne kadar şuan ve bu sahip olduğu varlıkları mķ gosteriyor? Yükümlülükleri göateriyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buradan son duruma ulaşabilirsiniz:
      http://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/tcmb+tr/tcmb+tr/bottom+menu/banka-hakkinda/mali+tablolar+ve+raporlar/analitik+bilanco

      Sil
  7. Hocam çok güzel bir yazı ben şunu sormak istiyorum. 2008 krizinden önce 2006lı yıllarda fed ekonominin yeterince ısındığını gördü ve faizleri artırdı ama o bile yeterli olmadı ve kriz çıktı şimdi yine amerikan ekonomisi ısınmaya başladı faiz arttırımı düşünüyorlar şimdi neden bir önceki gibi kriz çıkmasın?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Koşullar oldukça farklı.

      Sil
    2. Birkaç örneklerseniz hocaam şimdi fed mesela daha mı temkinli. Ya da ne gibi önlemler almış olabilirler

      Sil
    3. Daha temkinli görünüyor. Mesela faiz artırmakta acele etmiyor. Verilerle hareket ediyor. Farklılığın temelinde dünyadaki koşulların farklılığı yatıyor. 2008'de dünyada likidite boldu, risk almak daha kolaydı. Şimdi öyle değil. 2008'de balonlar çok daha şişikti.

      Sil
    4. Sanıyorum likidite bolluğunda 1929 krizinden sonraki kriz olduğu için ve insanların da o krizi canlı olarak göremedikleri için bu krizi acı şekilde tecrübe etmiş oldular.

      Sil
  8. Sayın hocam yine cok değerli bilgiler,kurum sınavlarına hazırlık surecinde cok şey öğreniyorum sizden sagolun varolun.

    YanıtlaSil
  9. Hocam makalenin başlığı aynı zamanda yeni çıkacak kitabinizin başlığı?

    YanıtlaSil
  10. Hocam rakkamlar için site adresi önermeniz mümkün mü? Siz öncelikle hangi rakkamlar, hangi siteri takip ediyorsunuz? Çok teşekkürler - enis

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni çıkacak kitabımda bunları her konu için ayrı ayrı belirtiyorum.

      Sil
  11. Hocam, fiyatların düşmesi, talepte artışa ve daha sonra yine fiyat ve enflasyonda artışa neden olabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer arz da aynı şekilde artıyor ve maliyetlerde bir artış ortaya çıkmıyorsa olmaz. Ama arz sabitken talep artıyorsa o zaman olabilir.

      Sil
  12. Sevgili Mahfi Hocam, İzmir'e gelecektiniz, imza günü yapacaktınız vaz mı geçtiniz? Buradaki remzi kitabevine gelip bir uğrasanız bizi çok sevindirirsiniz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız gelemedim. Vazgeçmedim ama olmadı. Bakalım belki biraz daha ileride yapabilirim. Çok teşekkürler ilginiz için.

      Sil
  13. Hocam ilgisiz ama Sayın Cumhurbaşkanı Japonyada faizin nefatif alanda olduğundan bahsediyor. Ama baktığımız zaman japonyada deflasyon yaşanıyor. Türkiyedeki enflasyon faiz indirmeye engel değil midir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faize bakmadan önce enflasyona bakarsak bu gibi neden - sonuç karışıklıklarına düşmeyiz. Yeni kitabımda bu tür karışıklıkların nasıl giderileceğini anlatıyorum.

      Sil
  14. Birkaç sene evvel Türk birisinin Harvard'da gördüğü kısa eğitim deneyimiyle ilgili paylaştığı bir yazıyı okumuştum.

    Hocan öğrencilerine internet blogları açtırıyor. Her hafta işlenen konularla ilgili öğrencilerin kendi yazılarını paylaşmasını ve öğrencilerin birbirlerinin yazılarının altına yorumlar yapmasını istiyor.

    Bu yıl başlayacağım iktisat fakültesinde ilk işim bu projeyi kendimce uygulamak olacak.

    İkt101 tadında başlayacağım yazılarım bir gün umarım sizin yazdıklarınızın kalitesine yaklaşır hocam. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de böyle başladım. Onun için bloğumun adı Kendime Yazılar.

      Sil
  15. Hocam bu şemaya göre oluşan dış açık üretimi ve aynı Zaman'da emek bolluğuna sebep olmaz mı ?bunlarıda şemaya dahil edemezmiyiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle edebilirsiniz be şema genişleyebilir hatta döngüsel hale gelebilir. Burada verdiğim sadece bir örnekti.

      Sil
  16. Hocam şemaya baktığımızda oluşan ithalatın ucuzlaması üretimi olumsuz yönde etkileyeceğinden dolayı emek te ucuzlama olur ve işsizliğe de sebebiyet verir dersek doğru bir yorum olur mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğrudur. Tabii emek arzı ve ücretler sendikal düzenlemeler nedeniyle pek de düşmez. Olsa olsa kaçak emek kullanımında söz konusu olur.

      Sil
  17. Hocam üniversite yıllarında Baskın Oran, Akif Hamzaçebi, Güldal Mumcu, Yaman Törüner'i tanırmıydınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaman Törüner benden bir yıl öncedir ama okuldan arkadaşım. Akif Hamzaçebi benden küçük ama onu da maliye müfettişliğinden tanırım. Baskın Oran ben okurken okulda asistandı. Güldal Mumcu benden küçük, şahsen tanışmadık.

      Sil
  18. Hocam vergi affı, borç faizlerinin silinmesi gibi gelişmeleri nasıl yorumlayabiliriz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zamanında ödemiş olanlara büyük haksızlık. Türkiye'de bu uygulamalar ne yazık ki yerleşti.

      Sil
  19. Hocam Ab üyesi (parasal birliğe de üye) ülkeler de Abd gibi borcunu kendi parasını basıp kapatabilir mi? İzin almaları gerekir mi Ecb'den?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu ülkelerin hepsi Euro kullanıyor. Euro basımı ise ECB'nin elinde. Dolayısıyla hiçbiri istediği kadar para basamıyor.

      Sil
  20. Bir ekonomi blogunun bu kadar takip edilmesi ve yorumlar almasi gercekten mukemmel.yol gosterdiginiz icin tesekkur ederiz hocam.

    YanıtlaSil
  21. Hocam harika bir yazı olmuş tebrik ederim ama bir kaç sorum var izniniz olursa ?
    1-ithalatın ucuzlaması işşizliği azaltmaz mı ?
    2-)Türkiyede yapılması gereken yapısal reformlar nelerdir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.
      (1) Tersine burada üretilecek mallar ithal edileceği için yerli üretim ve dolayısıyla istihdam azalabilir.
      (2) Bu konuda şu yazım var:
      http://www.mahfiegilmez.com/2014/03/yapsal-reformlar-rehberi.html

      Sil
  22. Toplumsal belek daha çok şeyi sert bir şekilde yargılacağa benziyor. Bunlardan sadece biri:

    http://www.sozcu.com.tr/2016/yazarlar/yilmaz-ozdil/basortulu-bacin-darbeci-cikti-1340734/

    yılmaz özdilin yazısı şimdiden böyle sertleştiyse ohal uygulaması kalkınca demekki gecen 14 senenin iktidar birikimi ona daha sert eleştiri olarak gelecek. Ama bu yazıda olduğu gibi benzer ayrımcılığı dikta etmeden olmalk diye düşünüyorum.

    İktisat ve siyaset ikiside geçmişe yönelik analiz konusunda aynı ama sanırım siyaset yargı oluşumu aşamasında iktisattan ayrılıyor.

    Özdilin yazısını okuma fırsatı buldunuz mu hocam? Normalleşme süreci daha sancılı geçecek gibi ne denersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye ve Türk insanı öylesine kamplara bölündü ki ben normalleşmenin öyle kolay kolay olamayacağı gibi bir kötümserlik içindeyim. Mozaik mozaik dedik ama o mozaiğe asla tahammül edemedik. Umarım her şey hızla normalleşmeye gider ve birbirimize tahammül edebilen, asgari müşterekte birleşebilen bir konuma dönebiliriz.

      Sil
  23. farkındayım..bazen herhangi bir yerde herhangi bir anda bir kelime bir söz ya da bir düşünce düşüverir aklımıza. bunu not edip bize ait olan bu fikirler üzerinde düşünmek yaratıcılığımızı hızlandırır aslında. toplum olarak bunu alışkanlık edinirsek . çok kısa bir zamanda icatlarımızın, nitelikli yazar ve şairlerimizin sayısı da artar kanaatimce ..bazen bir icat bazen de iki satırlık bir şiir topluma küçük bir vefa borcu olur aslına
    farkında olsak kelimelerin ne kadar büyülü olduğunu
    hepimiz vatandaş olark cebimizde küçük bir not defteri ve bir kalem bulundurmalıyız.
    olayları takip açısından analiz muhakeme gücümüzü artırır bu
    çok güzl bir konu yazmışsınız hocam
    bilginize sağlık
    Yaadan aklınıza güç versin her daim

    YanıtlaSil
  24. Mahfi bey, benim için çok ufuk açıcı birisiniz. Tek tek, tane tane anlatarak konuya ilgi duyanların anlamasını sağlıyorsunuz. Özellikle bu son yazınınz adeta benim için yazılmış. Çünkü ben de naçizane ekonomi yazıları yazıyorum. TSE Ekonomik, Standart ve Teknik Dergi.

    https://www.tse.org.tr/upload/tr/dosya/icerikyonetimi/7570/30062016144623-2.pdf

    Sf 20.

    Önerilerinizi dikkate alacağım.

    Saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Nezaket ve tevazu göstermişsiniz. Yazınızı okudum, analizinizi çok beğendim, emeğinize sağlık.

      Sil
  25. Mahfi Bey yazınız çok doğru bir konu üzerinde ve çok önemli, umarım çok okuyucunuz dediğinizin önemini anlar ve uygulamaya koyar. Naçizane bir fikrimi paylaşmak istiyorum.
    Şemaları oluştururken, bilgisayarı değil de eski yöntem, kağıt ve kalemin kullanılmasını bir 10 sene daha tavsiye ediyorum. Maalesef teknoloji hala şema yaparken ki yaratıcılığımızın önünü kesiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru bir tavsiye. Ben de yazılarımı bilgisayarda yazarken iş bir konuyu analiz etmeden önce şematize etmeye gelince kağıt kalem çıkarıp orada çıkarıyorum şemalarımı. Umarım bu sıkıntıları giderecek bir ilave program eklenir word'e.

      Sil
    2. Ben iyi elektrik,elektronik bakımcılarından (teknisyen,akademisyen vs) Sizin tamda dediğiniz iyi analizcilerin çıkacağını şahsımda yaşıyorum.Çünkü her daim 5N1K bir sorun veya seçenek ortaya çıktığında ilk operasyonel başlangıçtır.Neden elektrik kökenliler:Onlar sorunların çözülebilmesi için önce gözlemeli,ölçmeli sonra yorumlama yapıp neticeye varmak zorundadır ve elektrik görünmez,dostdur,ama öldürücü olup aklı erenler için ölçülebilirdir.Ayrıca elektrik teorileri(Örn:Norton,Thewenin)finans yöneticilerinin bildiği sıkı para ,gevşekpara gibi uygulamalara para-elektrik olarak (kısa devre,açık devre) eşdeğerdir.Ama bunlar iyi elektrikçiler için geçerlidir.Saygılar ME...

      Sil
  26. Hocam analiz kitabınızın içeriği hakkında kısa bilgi verir misiniz acaba ? Mesela öğreticiliğinşn yanımda bu tür eğitici yazılarınız da olacak mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet. Analiz yöntemlerini anlattıktan sonra uygulama da yapabilmek için basit analiz, orta düzey analiz ve ileri analiz konularından seçilmiş çeşitli konularda o yöntemlerin nasıl uygulandığını anlatan analizler de olacak.

      Sil
  27. Hocam Ingiltere faizleri dusurdu.Nedeni ise tahvil alimini arttirmaya yonelik oldugu olarak haberlerde servis edildi. Faizle tahvil alimi arasinda ters yonlu iliski bulunmaz mi? Nasil oluyor bu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faizlerin düşmesi tahvil fiyatlarını artırır. % 1 iskontoyla satılmış 100 Sterlinlik bir tahvilin fiyatı 99 Sterlin eder. Faiz 0,50'ye düşünce bu tahvilin değeri 99,5 Sterlin olur. Eğer faizlerin daha da düşeceği bekleniyorsa buradan kazançlı çıkmak isteyenler tahvil alımına geçerler. Ortaya çıkacak bu ek talep artışı tahvil fiyatlarını yükseltir.

      Sil
    2. Hocam faizlerin dusecegini bile bile tahvil alipta faiz getirisinden mahrum kalmak istermi insanlar.Ingiltere oyle surekli faizlerle oynayan bir ulke degil.Bilincli insanlarin likidite tuzagindan haberleri vardir heralde.Bence suan Ingilterede tam bu seviyeye geldi daha fazla dusuremez faizleri diye dusunuyorum.Egerki devam ederse bu dusus yatirimlar vasitasiyla enflasyona neden olmaz mi bu surec.

      Sil
    3. Yanıta dikkat edin bugün tahvil alan yarın faiz düştüğünde kazançlı çıkıyor. Öte yandan BOE faizi daha da düşürebileceğini açıkladı.

      Sil
  28. Hocam dış açık da emek bollugu olur dediğimizde emek arzının az olmasıyla aynı anlamda oluyor dimi? sonuç olarak ihracat<ithalat olacağı için ülkede üretim az demek o yüzden çalışan kişi sayısı az demek olmuyor mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dış açık eğer ithalat artışından kaynaklanıyorsa ithalat artışı yerli üretimin ve dolayısıyla istihdamın azalmasına yol açar. Yani işsizlik artar (ceteris paribus.)

      Sil
  29. hocam hep şu konuyu merak ettim TOBİN Q ne demek faiz ile ilgisini açıklayabilir misiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tobin Q = tobin vergisi
      Kısaca şöyle açıklanabilir:
      Faizler yükselince yabancı yatırımcının dikkatini çeker bir anda hızlı yabancı para akışı olur. Fakat bu yatırımcılar faiz ve borsadan kısa sürede yüksek kazanç elde edip çıkmak istemeleri spekülatif reaksiyonlarıda beraberinde doğurur.
      Yabancı yatırımcı kısa sürede yükünü alıp kaçmasın diye sıcak para çıkışına vergi konulması fikri ortaya atılıyor ama işlerliği yok çünkü paranın çıkasını önlemek bir yana diğer yabancı yatırımcılarda bu vergiden kazancı eriyecek korkusuyla onlarda kaçıyor.

      Umarım anlaşılır olmuştur. Daha detaylı bilgi için mahfi hocamızın bu blogda yazıları var araştırmanızı tavsiye ederim.

      Sil
    2. Tobin Qsu tobin vergisi degildir.Tobin Q su firmanin poyasa degerinin firmanib varliklari yenileme maliyetine orani gosterir.Yani Q degeri 1 den buyuk olursa firma yatirim karari alirke bu oran 1 den kucuk olursa yatirim yapilmaz.Tobin Q sunu bircok faktor etkiler Kurumlar vergisi,Para Arzi,Faiz oranlari gibi..Yani sonuc olarak Tobin Q ile Tobin vergisi aymi seyler degildir

      Sil
    3. Tobin isimli bir ekonomistin ortaya attığı ve “Q Teorisi”, “Q Kuramı” ya da “Q Oranı” olarak bilinen bu teori, kısaca kurumların sahip oldukları hisse senetleri ile yaptıkları yatırımlar arasındaki ilişki ele alınarak bu ilişki neticesinde yapılacak bir para arzının olası yatırımları ne derece etkileyeceğini açıklamaktadır.

      Q teorisinde sözü geçen “q” harfi, şirket hisselerinin piyasadaki değerinin sermaye yenileme maliyetine bölünmesi kast edilmektedir. Piyasada para arzının artması durumunda istenilenden fazla artan sermayeden kurtulmak için hisse senedi alınmasını savunan bu teoriye göre q değerinin yükselmesi ile yatırımların artması doğru orantılı olmaktadır. Böylece gelirin de artacağı savunulmaktadır. Yani:

      q= (Mevcut sermayenin piyasa değeri)/(Mevcut sermayenin yenileme maliyeti)
      q>1 ise firmalar yatırım yapmak, yani stok büyütmek isterler. q<1 ise firmalar yatırım yapmaktan kaçınırlar.

      Q teorisi bir süre bazı makro iktisatçılar tarafından benimsense dahi, günümüzde pek de kabul görmemektedir.

      kaynak: http://www.iktisatci.org/tobinin-q-teorisi-nedir-2015-09/

      Sil
  30. Hocam bankalar beklenenin üzerinde gayette yüksek kar açıkladılar.

    Cumhurbaşkanının geçen gün dediği gibi: "Türkiye'deki faiz oranlarını diğer ülkelerle kıyaslayarak "Bizdeki oran zulümdür" dedi. Erdoğan "Konut alımlarında özellikle devlet ve özel sektör bankaları lütfen şu faiz oranlarını yıllık şöyle yüzde 9'a doğru çekin, sürümden kazanın"
    Bu söylemi hayata geçirip uygulamak için uygun zaman değil mi? Sadece konut değil tüketici ve diğer kredilerde daha düşük faizler uygulanamaz mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denizbank'ın ikinci çeyrek solo net kârı geçen yıl aynı döneme göre yüzde 300 civarı artışla 460.2 milyon lira olduBankanın dün akşam KAP'a bildirdiği konsolide olmayan mali tablolara göre, ikinci çeyrekte krediler ve alacakları ise 55.4 milyar lira olarak gerçekleşti.
      Bu artış beklentilerin çok üzerinde oldu. Bilançodaki bu müthiş iyileşme özellikle Bankanın Genel Müdürü Hakan Ateş'in şovu olarak yorumlanıyor.

      http://www.paramedya.com/devami/29686/denizbankdan-yok-artik-deniklecek-kar-artisi

      YÜZDE 300 Bu nasıl bir başarı (ya da adına ne diyorsanız) hocam ????

      Sil
    2. İlk yoruma yanıt: Enflasyonun arttığı bir ortamda sizce bu makul bir olay olur mu?

      İkinci yoruma yanıt: İncelemeden bir eşy söylemem mümkün değil.

      Sil
  31. Merhaba Mahfi Hocam,

    Yine çok açıklayıcı vwe bilgilendirici yazılarınızın ışığında aydınlanıyoruz. Sizinle tanışmam ilk olarak 2012 yılında bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine oldu ve o günden beri keşke daha önce olsaydı daha önce sizi takip edebilseydim diyorum. Size buradan teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum. Bana kattıklarınızın için de sonsuz teşekkür ederim.

    Hocam son olarak cnbce kanalında cnbce.com a sorun diye bir program yapıyordunuz o programınızı o an izleyemesem bile sonrasında yüklenen vidyodan izliyordum ve çok öğretici oluoyordu artık o programı yapmıyor musunuz göremiyorum vidyolarını ntvpara oldu kanal ama size sormak istedim. Başarılar dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.
      Biliyorsunuz CNBCe kanalı kapandı. Biz de NTV'ye taşındık. Her sabah saat 10'da bir program yapıyoruz Servet Yıldırım ile.

      Sil
  32. Hocam BES ve kurulacak Varlık Yönetimi sistemiyle ilgili yazı yazacakmısınız? Merakla bekliyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdilik yazmayacağım. Çok yazıldı çizildi. Ben biraz daha beklemek istiyorum.

      Sil
    2. Sağolun hocam belkiyoruz. Assolistler sonradan çıkarmış sahneye :)

      Sil
  33. Hocam Amerika'dan TDİ rakamı oldukça kuvvetli geldi. Bu sayede Altında haliyle düşüş oldu orası açık fakat Alman 10 yıllık tahvilleri neden yükseldi? Tahviller yerine borsalara paranın akması gerekmez mi?

    Son olarak Türk Lirası bu kadar kuvvetli bir veriye rağmen nasıl bu kadar dirençli kaldı? Yani tepki alımları çok az olmadı mı sizce de? Acaba insanlar akşam Moody's tarafından açıklanacak karara mı bakıyorlar? Ama bu durumda piyasalar kapalı olacak hocam dövizde alım-satım makası çok açılmış olmayacak mı?

    Ortalık karışık, piyasalar karışık, haliyle bizim kafalar da karışık hocam sormayın:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ABD'den iyi haber geldi mi biliyorsunuz bizim lehimize değil aleyhimize oluyor. Çünkü Fed'in faiz artırım olasılığı artıyor ve buralara gelecek paralar azalıyor.

      Sil
    2. Evet hocam aleyhimize olduğunu biliyorum. Orada borsanın yükselmesinden kastım; ABD borsasında yükseliş olmasıydı yada Abd tahvillerinde. Alman tahvilleri yükselince %25 oranında şaşırdım o yüzden sormuştum aslında.

      Bu arada yeni kitabınızı sabırsızlıkla bekliyorum hocam.

      En içten saygı ve selamlarımla.

      Sil
  34. Ingiltere merkez bankasinin bu supriz kararini nasil yorumluyorsunuz
    Bu karar kita avrupasina yeni bir genlesme imkani ceasreti veririr mi
    Fed faizleri 17 baharinda arttirir mi
    Su meshur baltik endekis ne durumda yorumunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Brexit sonrası bu genişleme kararı çok da sürpriz değil açıkçası.

      Sil
  35. Hocam 15 temmuzdan sonra Türk milleti bilmem şu kadar döviz bozdurdu falan deniliyor bu bizim lehimizemi aleyhimizemi aciklarsaniz sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer TL'yi güçlendirmişse lehimize. Çünkü TL daha fazla değer kaybederse bu enflasyonu artırıyor.
      BDDK verilerine baktığımda 30 Haziran 2016'da döviz mevduatının 315,8 milyar TL olduğunu, bu miktarın 1 Ağustos'da 307,8 milyar TL'ye düştüğünü görüyoruz. İlk tarihte TL/USD kuru 2,89, ikinci tarihte 2,99 olduğuna göre USD olarak azalma kabaca 6 milyar USD oluyor.

      Sil
    2. Teşekkürler Hocam....

      Sil
    3. Hocam peki döviz bozdurdugumuz için döviz rezervleri artmiyormu..tam tersi azalma olmuş..

      Sil
    4. Eğer o dövizler bankada kalıyorsa artmaz. MB'ye yatarsa artar. O da zaman alır.

      Sil
    5. Çok teşekkürler hocam

      Sil
  36. Hocam merhaba . Türkiye ve dünya ekonomisini güncel bir şekilde takip edeceğimiz siteler var mı , nerelerden izleyebiliriz gelişmeleri ?

    YanıtlaSil
  37. Hocam bugün saglikli düşünen ve analiz eden insanlarin sayıs bu ulkede giderek azalıyor. Kimi zaman mevcut siyasi ruzgara gore kimi zaman sistemin kabullerine gore analizler yapiliyor. Kabul edelim ki kredi derecelendirmesi ile ilgili de biz kendi ev odevimizi malesef yine yapmadık. Türkiye yi kisa vadeli dis borc sarmalindan kurtacak yapisal reformlar yapilmadi ve simdi de baskalarindan medet umar hale geldik. Bizim durumumuz odevini yapmayan ilkokul ogrencisi gibi oldu ve simdi de keşke ogretmen bugun ödevleri kontrol etmese diyoruz.

    YanıtlaSil
  38. hocam dünyadaki ekonomik durumu analiz ederken abd ve ab ülkelerinin belli başlıları analizde yer alırken KANADA Neden bu analizlerde yer almıyor?

    Kanada önemsiz bir ekonomi mi yoksa her şey çok mu günlük gülistanlık?
    Sanırım sizinde Kanada'ya ilişkin analiziniz yok?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kanada'yı izliyorum ama dünya için yeterince büyük değil ve ayrıca Kanada'da işler iyi gidiyor, bir sıkıntı yok.

      Sil
  39. Kaleminize sağlık... Çoktandır takip ediyorum, çok şey öğreniyorum sizden Mahfi Bey. Hocam THY hissesinin borsadaki geleceği nasıl olabilir sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.
      Borsa ve borsadaki hisse senetleri benim uzmanlık alanımın dışında kalıyor.

      Sil
  40. Hocam merhabalar bu tek gerçek kişi şahıs şirketi bizim bildiğimiz esnaflık mı oluyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka esnaf olması gerekmiyor. Bazen bir avukat, danışman da tek kişilik şirket kurabilir.

      Sil
  41. Hocam sadece bu bloğu takip edip iktisat öğrenilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır. İktisat öğrenmek için teori çalışmak gerekir. Makroiktisat, mikroiktisat, uluslararası iktisat, iktisat politikası, matematiksel iktisat, parasal iktisat, kamu maliyesi gibi kitapları çalışıp öğrenmek ve onları uygulayabilmek gerekir.
      Buna karşılık bloğu takip ederek ekonomide olan biten hakkında epey bir şey öğrenilebilir.

      Sil
  42. Moody's bugün yaptığı açıklamaya göre Türkiye'nin notunu değiştirmedi ve pas geçerek izlemeye devam ettiklerini belirttiler. Üzüldünüz mü?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet üzüldüm. Keşke pas geçmeyip notumuzu artırsaydı.

      Sil
    2. Notumuzu arttırması rasyonel bir beklenti değil Mahfi Bey.

      Sil
    3. Moody's in not değiştirmemesi sonrasında bana üzüldünüz mü diye sormak ne kadar rasyonelse bu da o kadar rasyonel.

      Sil
  43. Öve öve bitiremedikleri örneklerle kolay ekenomi kitabınızı okumaya başladım. Ön izlemim çok sığ olduğu yönünde umarım ileri ki sayfalar da bilmediğim bir şeyleri öğrenebilirim.

    Selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke adını ya da önsözünü okuyup da öyle alsaydınız. O kitap, ekonomi bilmeyen ya da ekonomi okuyup başka işlerle uğraşmış olanlara hatırlatmalar yapmayı amaçlıyor. Bunlara dikkat etseydiniz Kolay Ekonomi adını taşıyan bir kitaptan derin analizler beklemezdiniz.

      Sil
    2. Mikro kitabınızı da aldım. Bundan sonra onu okuyacağım. Derin analiz içeren kitabınızı önerirseniz müteşekkir olurum..

      Sil
  44. Hocam okuldaki hocalara haksizlik olur belki ama okudugum ekonomi bolumunde okulda ogrendiklerimin daha fazlasini sizden öğrendim. Teşekkürler iyi bir yol göstericisiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende okulda öğrendiğimden fazlasını öğreniyorum sizden. Hiç mütevaziliğe gerek yok eğitim sistemimiz berbat ötesi.

      Sil
  45. hocam bu nasıl iştir?

    http://m.gercekgundem.com/guncel/224259/mulkiyeden-medreseye

    Bir Zamanlar Mülkiye yazınızı güncellemeniz gerekecek :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazının son cümlesi bu durumu anlatıyor zaten.

      Sil
  46. 9 yasindayken Anitkabirde Ataturk'un kitaplarini gormustum, el yazisi ile kitaplarin yaninda notlar yazdigini farketmistim , o gunden beri ben de kitaplarima notlar aliyorum cok faydasini goruyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Atatürk'ü izlemenin yararları.
      O kadar işin gücün arasında geometri kitabı da yazmış.

      Sil
    2. Ataturk' un o kadar isi gucu arasinda yaptigi iki seyin cok derin anlami oldugunu dusunuyorum hocam biri dediginiz gibi geometri kitabi yazmasi ikincisi de orman ciftligini kurmasi. bilim ve doga analiz ve bas etme becerisini kesinlikle arttiriyor.

      Sil
  47. Hocam Kanada islerin iyi gitmesi ilginc bu ABD den toparlanmasindan dolayi mi ?Cunku enerji ve mtiya fiyatlari eski seviyede degil.....ben sahsen bu kadar basilan para sonucu ABD nin topararlanamama ihtimilani dusuk goruyorum sanki Peter Schief cephesi Paul Krugman karsi kaybedecekler gibi ,toparlanma egrisinde koreksiyon hareketleri olmasi dogal ve du buda faiz otelenmesine yol acmasi da dogal sonucta fizikte olaylar dalgali olarak olur aksi anormal olurdu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kanada, o kadar olayda mali ve parasal disiplinini hiç değiştirmedi.

      Sil
  48. Hocam vergi türlerini, oranlarını bir arada sunacak toparlayıcı bir konu yazacaktınız ne oldu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında o konuda bir kitabım var: Kamu Maliyesi.

      Sil
  49. Hocam merhaba, Ekonomik Analiz ile ilgili kitabınız ne zaman çıkacak acaba? Bekleyişteyiz :)

    YanıtlaSil
  50. Hocam, ekonomik analiz ile alakalı kitabınız ne zaman çıkacak acaba?

    YanıtlaSil
  51. Hocam siz twitterda zaman zaman anketler yapıyorsunuz ya, şimdi benim de size o anket tarzında bir sorum var:
    Türkiye'de yakın gelecekte bir iç savaş çıkma olasılığı hakkında ne düşünüyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu bilmiyorum eşiğinden dönmüşüz onu anladık.

      Sil
  52. Cennette neden iktisatçılara gerek yoktur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İktisatçılar rasyonel düşünüşe meraklıdır. Ne diyor Ömer Hayyam:
      Dünya dediğin bir bakışımızdır bizim / Ceyhun nehri kanlı göz yaşımızdır bizim / Cehennem, boşuna dert çektiğimiz günler / Cennetse gün ettiğimiz günlerdir bizim.

      Sil
  53. Hocam bir ekonomide belirsizlik, istikrarsızlık enflasyonu artırır mı,dogrudan böyle bir ilişki var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çünkü bu dedikleriniz riskleri artırır. Riskler artınca, ücret talepleri artar, kira talepleri artar vb. Bunlar da enflasyonu yükseltir.

      Sil
  54. Hocam Mb tl rezervi ne kadar bunu nerden öğrenebiliriz birde kur hesaplanırken hangi veriler kullanılıyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TCMB'nin toplam rezervleri içinde TL den gelip de dövize dönenin ne kadar olduğunu soruyorsanız bunun yayınlandığı bir yer yok. Ama normal TCMB rezervlerini soruyorsanız:
      http://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/5f483aa2-5381-45df-b9f6-8b74eb76e316/parabanka.pdf?MOD=AJPERES&CACHEID=ROOTWORKSPACE5f483aa2-5381-45df-b9f6-8b74eb76e316

      Kur hesaplanmıyor, piyasada oluşuyor.

      Sil
  55. Sayın hocam Mb bilançosunda neden api eksi gösteriyor.. Mb bilancosuyla ilgili bir yazı düşünüyor musunuz ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. APİ ili yönlü çalışır. MB piyasadan tahvil alıp para verebilir ya da tam tersini yapıp piyasaya tahvil satıp parayı çekebilir. APİ de buna göre işaret taşır.
      MB Bilançosu benden ziyade Merkez Bankasında çalışmış olanların işi. Bir kaç kez Ercan Kumcu'ya söyledim bu konuda bir kitap yazmasını ama fırsat bulamadı sanırım.

      Sil
  56. Merabalar magfi hocam yazınız için teşekkürler.ABD'den gelen verilerin sağlıklı olduğunu düşünmüyorum bir iyi bir kötü kafam karışmış durumda!!!Gercekten ABD ekonomisi iyiye mi gidiyor yoksa bitti denilen krizin başlangıcının sonu mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda herkesin kafası karışık merak etmeyin. Kimse ABD'de işler artık tamamen iyiye gidiyor da diyemiyor tekrar krize girebilir de diyemiyor. Çünkü sinyaller dediğiniz gibi karışık.

      Sil
  57. Mahfi hocam saygı ve sevgiler.
    1) Şuan ben devlet tahvili alsam bu benim için tasarruf devlet için borçlanma olur. Peki ekonomik anlamda tasarruf olur mu yani tasarruf/m.g. oranını artırır mı?
    2) Borçlanma tüketim sayılır mı yukarıda bahsettiğim kamunun borçlanması kamu tüketimi midir?
    3) Diğer ikisiyle alakasız bir soru olacak; bankalar zor durumda haberleri çıkarken, reel sektör bankalara borcunu ödemede güçlük çekiyor haberleri çıkarken banka kârları nasıl ciddi oranda arttı?
    Bonus: Hocam bir de siz Mülkiye'de okurken tuttuğunuz ders notlarını hala saklıyormusunuz? Bunları bir şekilde yayınlayabilseniz bizim için o kadar muhteşem olur ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. (1) Ekonomide bir birikimin tasarruf sayılabilmesi için onun yatırıma dönüşebilme potansiyeli taşıması gerekiyor. Çünkü yatırımların dayanağı tasarruflar. Devlet, bir yatırım yapmak amacıyla bu tahvili satarak sizden borçlanmışsa bu birikim tasarruf olarak değerlendirebilir. Eğer tahvil satmasa bu kez sizin bankadaki mevduatınızı borç olarak alacak ve kullanacaktı. Bankadaki mevduat tasarruf olduğuna göre tahvili de tasarruf saymak gerekir.
      (2) İki şey ayıralım. İlki tüketim ve tasarruf. Bir kişi kullanılabilir gelirini (vergiden sonraki gelir) iki şekilde kullanır: Tüketim ve tasarruf. Bir kurum veya kamu kesimi söz konusu olunca gelirin kullanımı üç şekilde olur: Tüketim, yatırım, tasarruf.
      Borçlanma eksi tasarruftur. Yani gelirinizin tamamını tükettiğiniz halde daha da tüketim veya yatırım yapmak için borçlanıyorsunuz demektir. Kamu kesimi, gelirleri giderlerini karşılamadığı için borçlanıyor. Yani sizin, benim tasarruflarımızı borç olarak alıp harcamalarında kullanıyor. Eğer bu şekilde borçlandığı paraları tüketim harcamalarında kullanıyorsa borçlanarak tüketim yapmış olur. Eğer bu borçları yatırım harcamalarında kullanırsa yatırım yapmış olur.
      (3) Faizler düştükçe banka karları artar. Bu konuda yazım var biliyorsunuz. Öte yandan bankalar parayı tahsil edince değil tahakkuk ettirince kar etmiş olurlar. Yani bir şirket 100 TL kredi almışsa ve dönem sonunda bunu ödemeyip yenilediğinde 110 TL tahsil edilmiş 100 TL yeni kredi açılmış gibi olur ve sanal bir kar doğar.

      Benim Mülkiyede derslerde tuttuğum notlar çok iyiydi ve ne yazık ki bütünlemeye kalan arkadaşlarım benden o notları alırlar ve sonra da geri gelmezdi o notlar. O nedenle hiçbiri bende durmuyor.

      Sil
  58. hocam şimdi yurt dışından akıllı telefon ithal etmek istesek ;
    Fiyat =P = (dolar x güncel kur)
    P+ [P+ [[P + (P x ÖTV)] x Kdv] ] x trt bandrolü % 8

    Çok karıstı galiba nasıl olacak doğrusu? Telefon fiyat + vergi olarak ne kadara elimize geçecek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam olarak bilmiyorum. Mantık olarak hesabınız doğru gibi görünüyor.

      Sil
  59. CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, 6 maddelik,
    “Ekonomi Yönetiminin Demokratikleştirilmesi Paketi”ni açıkladı.

    http://m.gercekgundem.com/siyaset/223670/chp-6-maddelik-paketi-acikladi

    Mahfi hocam,
    kendiside iktisatçı olan Böke'nin açıkladığı paketi nasıl buldunuz? Yorumlar mısınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni bir şey yok. Son derecede doğru talepler ve herkesin de üzerinde mutabık olması gerekiyor. Ama şeytan ayrıntıda saklıdır. Mesela liyakat nasıl belirlenecek. Size göre liyakat farklı bir şey bana göre farklı olabilir. Onun için oturulup buralarda asgari müşterekler üzerinde uzlaşmak gerekir. Asıl önemli olan o.

      Sil
  60. Sizin Mulkiyeniz varsa Bizimde Tibbiyemiz var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim Mülkiyemizin sadece adı kaldı. Umarım sizin Tıbbiyeniz devam ediyordur.

      Sil
  61. Hocam merhaba,
    Blogunuzu birkaç gündür okuyorum ve çok deneyimli olduğunuzu görüyorum. Öncelikle herkese teker teker cevap verdiğinizi farkettim ve bu ilginiz, paylaşımlarınız ve insanlara bir şey katma çabanızı büyük bir saygıyla izliyorum ve devam edeceğim. Ben liseden mezun oldum ve bir Amerikan kolejinde okudum. Eskiden çok sosyal bir çocuk olsamda ve lisede bütün Student Council görevlerini yerine getirsemde(presidential dahil) artık eski sosyalliğimi insanların bencilliği ve egoları yüzünden kaybettim neyse bu başka bir konu. Hocam ben, Kanada'da University of British Columbia da Management okuyacağım. İlk seneden mikro/makro ekonomi dersleri vs. göreceğim. Kendimi bu konuda çok geliştirmek istiyorum ancak üniversite yazılarınız Türkiye odaklı olduğundan sizden birazcık daha fazla tavsiye alabilir miyim? Hiç bilmediğim eğlence ve eğitim dolu bir yere gidiyorum, eğitime ne kadar önceden farkındalık katarsam o kadar iyi olur diye düşünüyorum. En basit fikriniz bile benim bilmediğim çok önemli bir şey olabilir.
    Saygılarımla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nazik sözlerinize teşekkür ederim.
      Gitmeden önce Kolay Ekonomi, Makro ve Mikro kitaplarımı hızlıca okuyun. Gerçi orada İngilizce okuyacaksınız ama Türkçelerini öğrenmek size yararlı olur.
      UBC birçok imkanı olan bir üniversite. Orada eski sosyal yaşamınıza dönmenizi öneririm. Çünkü sadece öğrenim yetmiyor artık. Bir takım hobiler geliştirin. Derslerin yanında mutlaka tartışma kulüplerine girin.
      Başarılar dilerim.

      Sil
    2. Bilgileriniz için teşekkür ederim hocam, size kesinlikle tekrar yazacağım.

      Sil
  62. HOCAM FED faiz arttırması. Bunun sonuçlarını kur ve. Lütfen bir öğrenciye anlatır gibiyiz Mısınız. Örneğin ilerde dolar değer kaybederse neden. Öğrencilerimeanlatacağım da. Şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu birçok kez yazdım. Bir daha kısaca anlatayım.
      Fed faiz artırırsa bu artışın devam edeceği beklentisi oluşacak. O zaman bizim gibi riski yüksek ülkelere faiz yüksek olduğu için gelen fonların bir bölümü ABD tahvillerine dönecek. Yani bizim gibi ekonomilerden döviz çıkış olacak. Bu durumda bizde döviz azalacağı için döviz değerlenecek ve kurlar artacak. Bizim tasarruflarımız yetersiz olduğu için yatırımlarımıza deva edebilmek için yabancı kaynağa ihtiyacımız var. Bu durumda giden yabancı kaynakları geri çekebilmek için biz faiz artırmak zorunda kalacağız. Ki giden paralar faiz arttığı için gelsin.
      işin özeti bu.

      Sil
  63. Aziz Yıldırım ile ilgili polemikleri ve Fenerbahçe'nin spor camiasındaki olaylarını bir kenara koyup,

    Sadece Fenerbahçe'nin kurumsal geçmişi, kimliği ve misyonunu göz önüne alırsak,

    2011'de bütün ülkede konuşulan "şike olayı"nın bir düzmece olduğunu düşünüyor musunuz Mahfi bey? Bu konuda şüpheleriniz var mı?

    Bu soruya bir Fenerbahçeli olmanızdan önce, yaşananları gözlemleyen bir vatandaş olarak yanıtlayacağınızı biliyorum.

    Benzeri olaylar Galatasaray, Beşiktaş gibi kulüplerde de yaşansaydı, tavrınız ne olurdu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugünkü durumdan geriye bakınca olayın kurgu olduğu ortaya çıkıyor. Ama ben o gün de bu konuda aynı görüşteydim. Bu durumun yargılama sonucu ortaya çıkacağını o zaman Radikal Gazetesinde Platini'ye Açık Mektup başlığıyla yazmıştım. Fenerbahçeli olduğum için değil o maçların tamamını tv den canlı yayında izlemiş birisi olarak. Ben o maçlarda şikeye işaret edecek bir durum görmedim. Telefon görüşmesi kayıtlarını dikkate aldığımda maç sonuçlarını etkilemek için bir takım girişimler olduğunu düşünüyorum. Ne var ki izlediğim maçları gözümün önüne getirince de bu konuşmaların maçlar üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığını görüyorum.
      Galatasaray ve Beşiktaş maçlarını da izledim. Benzer iddialar orada da olsa aynı şeyi düşünürdüm.

      Sil
  64. Hocam ülkelerin merkez bankaları neden faiz arttırır ve ya düşürür ?

    YanıtlaSil
  65. Sn. Hocam, üniversite yıllarımdan beri sizin blogunuzu takip ediyorum. Kitaplarınızın da hemen hemen hepsini okudum. şahsım adına kattığınız çok şey için teşekkür etmek istiyorum. Saygılarımla

    YanıtlaSil
  66. Değerli hocam çok teşekkür ederim makalenizi okudum ve bilgi paylaştığınız için cani gönülden teşekkür ederim size

    YanıtlaSil
  67. hocam iyi akşamlar, ben ekonomi öğrencisiyim 2.sınıfı bu dönem bitireceğim 3 yıldır ekonomi üzerine birçok kitap okudum hala okumaya da devam etmekteyim asıl amacım akademiye yönelmek ama nasıl başlamalıyım neler yapmalıyım kafam çok karışık internete bakıyorum daha da kafam karışıyor umarım yorumumu görürsünüz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi