İki Kitap, İki Yorum

Herkes İçin Osmanlı (Kerem Çalışkan, Caretta yayınları, İstanbul, 2016, toplam 432 sayfa)
Osmanlı’yı merak edenler için çok güzel bir giriş kitabı. Kitabın 432 sayfa olması gözünüzü korkutmasın. Konular genellikle alt başlıklar halinde ve birer ikişer dakikalık okuma sürelerine göre son derecede rahat izlenebilen bir bölümlemeye tabi tutulmuş. Dolayısıyla dilediğiniz yerde bırakıp sonra yeniden elinize almak gibi bir olanak sağlıyor size. Bu da okunma açısından büyük bir kolaylık sunuyor.

Kitap, Osmanlı’nın kuruluşuyla başlıyor, padişahlar, kadınlar saltanatı, sosyal yaşam, savaş araçları, gündelik yaşam, inançlar ve azınlıklar gibi ana bölümler ve her birinin pek çok alt başlığıyla devam ediyor. En genç ve en yaşlı padişah olanlar, orduyla birlikte savaşa gidenler, saltanat süreleri, ayaklanmada öldürülenler, tahttan indirilenler gibi bilgilerin derlendiği bölümler son derecede akıllıca kotarılmış. Kösem sultan kim, Hürrem sultan kim, Yeni Camii niçin yıllarca yarım kalmış, çile çekmek ile okçuluk taliminin ilgisi nedir, yeniçeriler hangi tarikatın üyesiydiler gibi birçok sorulu yanıtlı alt bölüm var.

Kitabın son bölümü Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılma nedenleri üzerinde duruyor. Kuşkusuz daha pek çok neden sayılabilir ama bunlar oldukça önemli: (1) Sorumsuz padişahlık sistemi gibi siyasal ve yönetsel nedenler. (2) Fatih Sultan Mehmet’le birlikte medreselerde okutulmaya başlanan felsefe, fizik, kimya, biyoloji, tarih, matematik gibi bilimlerin ilerleyen dönemlerde medreselerden kaldırılması ve bunların yerine dinsel ve geleneksel derslerin konulması gibi eğitim yanlışları. (3) Haraç gelirlerinin azalması, kapitülasyonların yerli sanayiyi çökertmesi, 1856’da Kırım Savaşını finanse etmek üzere ilk dış borcunu alan Osmanlı’nın hızla borçlanarak batılı devletlerin eline düşmesi ve 1881’de ilan edilen Düyun-u Umumiye ile mali olarak iflas etmesi gibi ekonomik nedenler. (4) Askerlik sisteminin çöküşü. (5) Rönesans ve reformun getirdiği aydınlanmanın dışında kalınması ve ardından gelen sanayileşmenin dışında kalınması. (6) Dünyada ulus – devlet yapısı oluşurken Osmanlı’nın ümmet – devlet yapısını korumaya çalışması (ve koruyamaması.)

Osmanlı İmparatorluğu hakkında ayrıntılı ama tarih kitabı sıkıcılığında olmayan bilgi edinmek isteyen herkes için gerçekten bulunmaz bir kaynak.

Keynes: Useful Economics for the World Economy (Peter Temin and David Wines, MIT Press Books, 2014, 117 sayfa.)
Ekonomilerin krize girdiği dönemlerde Keynesyen ekonominin imdada çağrılması adetten oldu. Keynesyen ekonomiyi modası geçmiş bir yaklaşım gibi kenara atanlar bile bu gibi durumlarda onun görüşlerine göre yapılan yönlendirmelere en azından itiraz etmez oluyorlar. Temin ve Wines bu basit ve kolay anlaşılabilir kitaplarında Keynesyen ekonominin temellerini ve krizlerle olan ilişkilerini ortaya koyarak küresel krize yorumlar getiriyorlar. İktisatçı olmadığı halde bu tür konuları merak edip anlamak isteyenlere de yol gösterecek kadar kolay anlaşılabilir bir kitap yazmış olmalarına karşılık yazarlar, ekonomik krizlerin derinliklerine inerek birçok karışık konuyu aydınlatıyorlar. IS – LM Eğrileri analizinden, likidite tuzağına, tasarruf paradoksuna kadar Keynesyen yaklaşımın karışık konularını günümüze uyarlayarak anlaşılabilir bir çerçevede ortaya koyuyorlar. Kitabın sonunda kısa ve yararlı bir sözlükçe de yer alıyor.   

İngilizce bilen ve ekonomiye ilgi duyan okurlara tavsiye ederim.        

Yorumlar

  1. Hocam çok teşekkürler paylaşım için inşallah zamanımız olur da okuruz.

    Ben son türban olayıyla ilgili soru soracağım. Normalde türbanın ünilerde, kamu kurumlarında serbestliğine karşı çıkmadığınızı biliyoruz. Peki polise türban sizce tedirginlik yaratacak birşey mi taraflı tarafsız olma konusunda. Bence bir ölçüde öyle ama işın ahlaki gerrekçesi var diye de düşünüyorum özgürlükler bağlamında sizin düşünceleriniz nelerdir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herhangi bir düşüncem yok.

      Sil
    2. Turban onemli kardes yakinda ben de takacam. Erkeklerde turban takmali.

      Sil
    3. Turban olayinin hala ahlaki gerekceler baglaminda yorumlamak fazla saflik olur. Polise turban serbestisi geliyor ve ilk "turbanli" emniyet amiri ne hikmetse 30 agustos zafer bayraminda gorunuyor. Asirlik GATA nin devri yapiliyor, devralan tarafta ne hikmetse bir "turbanli" bulunuyor.Turbanin saci ortmesinin otesinde diger hikmeti karsidevrim temeline dayanan be ve benzeri tum hareketleri "ozgurluk" ve "ahlak" zeminine tasiyabiliyor olmasidir.

      Saygilar

      Sil
  2. Hocam thomas piketty 21. Yy da kapital kitabı hakkında yorumunuz var mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Piketty'nin görüşleri ilginç ama konuyu gereksiz yere uzatmış. Bence o kitap en fazla 150 sayfada yazılırdı.

      Sil
    2. yooo 150 sayfa kesinlikle yetmez, çok farklı şeylerden bahsediyor Thomas, yüzyılın en ilginç ekonomi kitabı

      Sil
  3. Hocam merhabalar. 432 sayfa bence az bile Osmanlı'yı anlatmak için. Demek ki 432 sayfaya sığdırabiliyorsa başarılı bir kitap. Peki hocam olayları kronolojik bir şekilde anlatıyor mu savaşlar dahil?

    YanıtlaSil
  4. Yeldeğirmenlerine karşı, çelimsiz ama başı dik atıyla, zırhını kuşanmış mücadele eden o meşhur karaktere benzediğinizi hiç düşünmüyor musunuz Mahfi bey?

    Gerçekçi olalım, Türkiye'nin insanlarının inancı üzerine bilimsel analiz yapmak pek mümkün değil, dünya için de öyle.

    Türkiye'de %99'dan fazla insanımızın müslüman olduğu söylenir, bu saptamaya kimse de pek ses çıkarmaz.

    "Müslüman mahallesinde salyangoz mu satmaya çalışıyorsun sen?" derler eskiler, her ne kadar metaforik gözükse de bu soru cümlesi, günlük hayatta fiziki karşılığı da vardır, mühim bir sorudur.

    Aynı şekilde, "domuz eti yememek", İslam'ın kurallarını %100 uygulasanız da uygulamasanız da, müslümanların neredeyse hepsinin kabul ettiği bir kuraldır. Camide düzenli namaz kılan da, namazla hiç işi olmayan da, domuz etinin lafını bile etmez.

    Faiz meselesi... Ülkemiz genelinde "faizin haram olduğu" ifadesi, herhangi bir imamdan başlayın, okullarımızdaki Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi öğretmenine kadar, İlahiyat Fakülteleri'ndeki akademisyenlere kadar, doğru, meşru kabul edilir.

    Mahfi bey, yukarıda yazdığım örnekleri çoğaltabiliriz.

    Bütün bunlar, akşamdan-sabaha oluşmuş değil.

    Yüzyılları, binyılları aşan geleneklerin günümüzdeki canlılığını nasıl koruduğunu size işaret etmeye çabalıyorum.

    Sizin ısrarla Don Quixote karakterine benzer şekillerde davranmanız, bir sonuç getirir mi? Birşeyleri değiştirebileceğinize gerçekten inanıyor musunuz?

    Yukarıda okuduklarınızla, belki benim Sancho Panza olduğumu düşünebilirsiniz, ama değilim.

    Cevabınızı çok merak ediyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklı bir değerlendirme bu. Biliyor musunuz ben inancı nedeniyle faize karşı çıkıp bu işlerden uzak durana hiç bir şey demiyorum. Ben, bunun siyasal amaçla kullanılmasına karşı çıkıyorum. Faize karşıymış gibi duranların çoğu ya faiz adı altında faiz geliri elde ediyor ya da başka adlar altında faiz geliri elde ediyor. İşte ben ona karşı çıkıyorum. Öteki inanç olarak ya da farklı algılama olarak adlandırılabilir ve masum bir şeydir. Bana yanlış gelse de saygı duyarım. Ama bu yani insanları kandırarak arkadan dolanarak yapılan iş var ya işte ona tahammül edemiyorum. Çünkü o zaman benim zekamla dalga geçildiğini düşünüyorum.

      Sil
    2. Faizin doğru mu yanlış mı bir şey olduğuna nasıl karar vereceğiz?

      Dini referans alanlarla, bilimi referans alanların arasında yaşanan tartışmalar sürecek mi devamlı?

      Şunu nasıl çözeceğiz:

      İslam'ın kurallarına riayet etmek için titizlik gösteren bir KOBİ patronu düşünelim. Şirketine son model makineler almak için bankadan kredi çekmiş olsun. Bu banka, üzerine "faiz" koyarak bu krediyi satıyor, bankanın işi bu.

      KOBİ patronu, eğer sırf "işin içinde faiz var" diye bu krediyi çekmeyi reddederse, şirketi, rekabet ortamında eriyecek.

      Bu patron tek başına, faiz mekanizmasına karşı mücadele edecek güçte de değil. Evine götüreceği ekmek parasını düşünmek zorunda, yani aklı fikri "makineleri nasıl bir an önce yenilerim" de.

      Sırf "haram" diye faize yaklaşmasa, aç kalacak.

      Nasıl karar verilecek?

      (Bu patron ben değilim. OSB'lerde yaptığımız fizibilite çalışmalarında en çok karşılaştığımız örneklerden birini aktardım size.)

      Sil
    3. Bu sorunuzun yanıtı bende değil. Ben, bu tür gelirlere ekonomi biliminin kuralları açısından bakarım. Faiz, benim bakış açımdan sermayenin geliridir ve bu anlamda emeğin karşılığı olan ücretten, toprağın karşılığı olan rant'tan (kira) veya girişim faaliyetinin karşılığı olan kâr'dan bir farkı yoktur.

      Sil
    4. hocam bunlar arasindaki diyalektik bag nasil oluyor mesela

      Karin diyalektigi karsiti hangisidir hangisi ile ters orantilidir. Faizle mi ucretle mi

      Sil
    5. Marksist açıdan bakarsak hepsi ücretle ters düşen unsurlar olmalı. Çünkü tamamı aslında emekten (onun kristalize olmuş halinden) türüyor.

      Sil
    6. size gore bu ucu arasindaki baginti korealasyon ters ve dogru oranti nedir

      Sil
    7. Adsız 15.57 araştırma alanıma girdiğinden müdahil olmadan geçemedim. İlk olarak herhalde ülkemizde katılım bankalarının sayısının arttığını biliyoruz. Faiz ödemek istemiyorsan kar payı öde. İlla da gelenekselbankaya gitmek gerekmez. İkincisi İslami finans hızla gelişiyor. Seçenek çok. Katılım bankaları ne kadar İslami orası size kalmış. Ayrıca uzmanlar yüzde 99u Müslüman olan ülkede İslami finansın neden gelişmediğine cevap bulamıyor. Yani biz ne kadar dini kurallara bağlıyız onu sorgulamalı.

      Sil
  5. hocam fed faizi bundan sonra kaç kez artırmayı düşünüyor (ne zaman artırılacağını hesaba katmadan). Hangi faiz düzeyine ulaşmak istiyor ve buna ulaşmak için tek faiz artırımı mı yoksa azar azar mı öngörüyorsunuz?
    bir de bu faiz mevzusu ne zaman biter hocam yani ne zaman biz artık haberlerde "fed faiz toplantıları yaptı" gibi şeyler duymayız. teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdilik hedef enflasyon % 2 olduğuna ve faizler 0,50 düzeyinde olduğuna göre o hedefe gidiş söz konusuysa 6 kez 0,25 puanlık artış yapması gerekir diye düşünülüyor.

      Sil
    2. Eğer enflasyon % 2'yi aşarsa Fed artışa devam eder.

      Sil
  6. Hocam işsizlik fonundan sadece işçiler mi yararlanıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Normal olarak öyle olması lazım ama başka bazı işlerde de kullanılıyor. GAP yatırımları gibi.

      Sil
  7. Fatih Altaylı'nın sunduğu Teke Tek programına konuk olacağınız, ekonominin bugünü ve geleceği üzerine tespitler yapacağınız haberinin doğru olma ihtimali yüksek mi?

    YanıtlaSil
  8. Bilmediğimden soruyorum, ciddiyim:

    G20'de çekilmiş bu fotoğraftan anladığımız kadarıyla, çevirmen yok.

    Nasıl anlıyorlar birbirlerini?

    http://i.hizliresim.com/aXXbgd.jpg

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O sırada fotoğraf çekildiği için mış gibi yapıyor olabilirler.

      Sil
  9. Hocam Japonya niye yıllardır bütçe açığı veriyor? Ekonomiyi canlandırmak için yaptığı maliye politikası harcamalarından dolayı mı?

    YanıtlaSil
  10. Enflasyon yokmuş gibi, faiz yokmuş gibi, para yokmuş gibi yaşasak olmaz mı?

    Çok mu zor?

    Böyle sorularla daha önce hiç karşılaştınız mı?

    Sizin cevabınız nedir bu sorulara?

    Bu konularda etraflıca düşünmemizi sağlayacak kaynakları yazar mısınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha kestirme bir yol biliyorum: Yaşamıyormuş gibi yapalım.

      Sil
    2. Sen ne adamsın ya Mahfi Hocaaaaaaaaaaa.......

      :-)

      Sil
    3. Kafayı yemiş..

      Sil
  11. Hocam ülkemizde tasarruf sorununu alt ve orta kesim grubu mu oluşturuyor? Galiba üst kesim konjonktüre bağlı olarak değişse de tasarruf yapmaya çalışıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ülkemizde 2000'ler öncesinde tasarruf sorunu yoktu. Sorunu reel faizlerin negatif olması ya da sıfıra yakın olması oluşturuyor.

      Sil
    2. faiz bandı mutlaka aşağılara çekilmeli. ekonominin temel göstergeleri çok sağlam. üstelik global düzeyde tasarruf stoğunun yaklaşık 3'te 1'i negatif faizle fonlanıyor. daha ne olsun? faizleri indirmeye devam edeceğiz ve etmeliyiz.

      Sil
  12. Hocam faizler arttığında tahviller değer kaybeder. Peki tahvili alan yatırımcının bu tahvili satma gibi bir düşüncesi yoksa bu durumda parasal olarak zarar etmez değil mi, tek zararı yeni tahvil yatırımcıları daha yüksek faiz elde ederken bizim yatırımcı daha az faiz elde eder?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu durumda sonradan ucuza tahvil alan daha çok kazanacağı için bizimki üzülür.Kaybı bu olur.

      Sil
  13. Hocam selamlar yazılarınız için tşkler. ülkemizde sermaye piyasaları gelişmişmidir,aynı şekilde para piyasaları da ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gelişmekte olan ekonomilerin çoğundan iyi, gelişmişlerden ve bazı gelişmekte olanlardan geri.

      Sil
    2. Hocam borsa hariç iyi galiba? Çünkü borsamızın payı dünya payında oldukça düşük ayrıca türev piyadalar da gelişmiş degil.

      Sil
    3. Hocam bütçe açığını devlet içeriden borçlanarak mı dışarıdan borç. mı kapatıyor?

      Sil
  14. Ara sıra diyorunuz ya, -üniversiteler eğitim kurumlarıdır, iş ve işçi bulma kurumları değil, öğrencinin kendisi iş bulmalı-, okuyun bakalım şu yazıyı,

    Ve kendinizi sorgulayın:

    https://www.washingtonpost.com/posteverything/wp/2016/09/02/meet-the-parents-who-wont-let-their-children-study-literature/?utm_term=.62e29953d032#pq=Vsu8OS

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani şimdi bu yazı bu dediğimizin yanlış olduğunu mu kanıtlıyor?

      Sil
  15. Hocam Devlet-i Aliyye'nin yıkılış sebepleri arasında saydığınız medreselerin objektif bilgi ve araştırmadan uzak kalması 1600'lü yıllarda başlayıp İttihatçılar'ın 1912'deki eğitim reformu ile sona eriyor. Bir mukayese ettiğimizde Avrupa'daki üniversiteler 1600-1912 arasında Adam Smith, David Ricardo, David Hume, Karl Marks, Nietzsche ve burada sayamayacağım kadar çok bilim adamı yetiştirirken maalesef bizim ilim dünyamızda beşik ulemaları vardı. Bu açık elbetteki kapatılamayacak kadar büyüktü ve medreseler Modern Türkiye'de yer almamalıydı. Cumhuriyet rejimini ülkemize getiren tüm devlet adamlarımızı bu vesileyle bir kez daha rahmetle anıyorum.

    YanıtlaSil
  16. Andrei Tarkovsky hakkındaki görüşleriniz nedir?

    YanıtlaSil
  17. Merhaba hocam konuyla alakalı değil ama bir sorum olacaktı
    Şuanki ekonomik konjektürde maliyemi yoksa para politikasımı uygulanmalı ve neden
    Şimdidrn teşekkürediyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her ikisi de. Çünkü bunlar birbirini tamamlıyor.

      Sil
    2. Şuan diyarbakıra yapılan yatırımlar maliye,bankaların zorunlu karşılık oranlarını düşürülmesi ise para politikası olarak düşünürsek birbirlerine hasılada değişim olmaz dimi hocam sadece faizler artar ??

      Sil
    3. Bütçeden yapılan harcamalarda artış varsa ve bunları karşılayacak gelir artışı olmamışsa o zaman bütçe açık verecek ve devlet borçlanması biraz daha artacak demektir. Bu, faiz artışına yol açabilir.
      Öte yandan zorunlu karşılıklardaki indirim bankaların maliyetlerini düşüreceği için bu da faizlerde düşüş sağlar.

      Sil
    4. Teşekkür ederim hocam

      Sil
  18. Hoca yarın İktisadi Gelişme ve Uluslararası İktisat ana bilim dalı yüksek lisans mülakatım var, sizden rica etsem bir şans tahmini konusu önerebilir misiniz.Mülakat komisyonunda olsanız ne sorardınız.Şimdide teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mahfi hocanın blogunu izliyor musunuz? İzliyorsanız geçtiniz.

      Sil
    2. Hocamız çok haklı. Ben bu blog sayesinde çok mülakat geçtim. Bir tanesiniz hocam.

      Sil
  19. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  20. hocam okullarda nasil bir egitim var oglum 5. sinifa gecti hala heceliyor ayrica kekeliyor ne yapyim. hem kekeme oldu hem de heceleme oldu. ne yapmamiz lazim doveyim mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okul değiştirmeyi deneyin.

      Sil
    2. Yada Siz bizzat ilgilenin benim yaptığım gibi.Çocuk mutlu,öğretmen başarılı,siz sorunsuz.ME..

      Sil
  21. Hocam tl'nin (1)içeride değer kaybetmesi ve (2) dışarıda değer kaybetmeei tam olarak nedir? Örnek vererek acıklarmısınız?
    İceride değer kaybedince tl/dolar kuru etkilenmiyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. (1) İçeride değer kaybetmesi enflasyon, (2) Dışarıda değer kaybetmesi kur yükselmesi. İkisi birbirini besler.

      Sil
  22. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  23. Maalesef Osmanlı tarihi ile ilgili önerdiğiniz kitabı öyle tanıtmışsınız ki, okumaya değer bir şey yok sonucuna vardım.
    Osmanlı'nın kötü yönetildiği için yıkıldığı Sav'ına güldüm zaten.
    Fatih medreseleri niçin açtığını bilirken kapatanların niçin kapattığını bilmemesi mümkün mü?
    Belki o medreseler açık kalsaydı, okuyan halk isyan edip Osmanlı'yı yıkacaktı? Belki medreseler kapatıldığı için Osmanlı bu kadar uzun süre ayakta kaldı? Sarayın rönesansı Osmanlı topraklarından uzak tutması bilinçsizlik mi yoksa bu gelişmenin saray için ne kadar tehlikeli olduğunun bilinci mi?
    Tarihçi, herşeyden önce tarih bilincine sahip olmalı; Sarayın tarihini mi yazıyorsun; sarayın penceresinden bak ve yaz. Halkın tarihini mi yazıyorsun; halkın penceresinden bak ve yaz. Istersen bir o pencereden bak onu yaz, bir bu pencereden bak bunu yaz. Ama hangi pencereden baktığını ve ne yazdığını bilerek yaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence yazıyı bir kez daha okursanız anlayacaksınız. Yazar da sizinle aynı şeyleri söylüyor. Sarayın kısa dönemli menfaatlerini korumak için alınan önlemlerin uzun vadede devleti yıkıma götürdüğünü anlatıyor.

      Sil
    2. Adsız 21.18, çok şey yazıp aslında hiç bir şey yazamamışsın tebrik ederim.

      Sil
  24. hocam daha önce belirttiğiniz Celal ŞENGÖR-Bir toplum nasıl intihar eder kitabını ne zaman yorumlayacaksınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında yazacaktım çünkü oldukça iyi bir kitap ama ne yazık ki içeriği Cumhuriyet Bilim ve Teknikte çıkmış eski yazılardan oluşuyor. Bu dediğim yazıların kötü olduğu anlamına gelmiyor. Tersine çok iyi yazılar ve bir kez daha keyifle okunuyor ama bir tane kısa yazı dışında yeni bir yazı yok kitapta. O nedenle burada yazmadım.

      Sil
  25. Hocam Merhaba,
    İşsizlik fonunda 100 milyar tl'ye yakın para birikmiş bu fondaki parayı devlet istediği gibi kullanabiliyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşsizlik Sigortası Kanununda fonla ilgili maddelerde nerelere harcama yapılacağı yazılı. Bu durumda devlet fondaki parayı istediği yere harcayamaz. Buna karşılık mesela Hazine tahvilleri alarak parayı değerlendirmesi borç vermek ve karşılığında nema elde etmek gibi düşünüldüğü için bu şekilde borç vermede kullanılabiliyor.

      Sil
  26. Değerli Üstad,
    Mantik konusunda sıkıntı yaşiyorum.
    Özellikle sayısal mantık alaninda (işlemlerin 1-2 adim otesini göremiyorum ) ve ayni zamanda gunluk hayatimda da bu sıkıntıyı yer yer yaşıyorum..sizce nerden başlamalı ve nasıl bir yol izlemeliyim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mantık konusunda iyi kitaplar var piyasada. unlardan çalışmayı denediniz mi?

      Sil
    2. Kitaplar hakkında bir bilgim yok acıkcası,hic denemedim.

      Sil
  27. Hocam kendinizi anlatırken ''Ekonomi konusundaki makaleleri okumanın yanı sıra her iki üç yılda bir, yeni çıkmış bir makroekonomi ve mikroekonomi kitabını alır hızlıca okurum. Bu, bana yeni teorilere ulaşma imkanıyla birlikte mevcut teorileri yeniden gözden geçirme ve yukarıda değindiğim gibi sonuçlara ulaşma imkanı sağlar. '' diye bahsetmiştiniz. Burdan yola çıkarak 2013-2016 yılları açısından okuduğunuz mikroekonomi ve makroekonomi kitaplarında yeni teoriler ve mevcut teoriler de ne gibi değişiklikler analiz ettiniz. Bunları bizimle paylaşır mısınız ?

    NOT: Hem cevabınızı beklerken hem de ileriki günlerde köşe yazınızda detaylı düşüncelerinizi öğrenmek de fena da olmaz diye düşünüyorum. Sizce de haksız değil miyim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuyu buradan paylaşmak yerine bir yazıda toparlayayım ilerleyen günlerde.

      Sil
  28. jeoloji ile ilgileniyor musunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meraklı bir kişi olarak bütün bilimlerle elimden geldiğince ilgileniyorum. Ama uzmanlık apayrı bir şey tabii. Benim ilgim kendi konularımla ilgili bir takım ilişkiler çerçevesinde. Örneğin biyolojik evrimin sosyal, kültürel ve dolayısıyla ekonomik evrim üzerinde nasıl etkili olduğunu incelerken ister istemez dünyanın oluşumuna jeolojik devrelere kadar gidiyorum. İlgim bu çeşit bir ilişki ilgisi. Jeoloji aslında çok ilgi çekici bir bilim dalı ama bundan ötesine ne yazık ki zamanım yok.

      Sil
  29. Sayın Eğilmez, ülkemizde son zamanlarda Osmanlı İmparatorluğunun yeniden canlandırılması ve eski gücüne getirilebilmesi için Osmanlının kurumlarının yeniden uygulanması gibi bir zihniyet oluşturulmaya çalışılıyor. Bu durum beni Avusturya - Macaristan, güneş batmayan ülke İngiltere, kutsal Roma Germen , gibi eski bazı imparatorluklarında canlandırılması nasıl olur acaba diye düşünceye sürüklüyor. Hatta Cengiz Han İmparatorluğunu da öngörebiliriz. Tarihin artık tarihte kaldığını, geri dönülemeyeceğini bilmemiz gerekir diye düşünüyorum. eğitim kurumlarında da eski sistemlere dönmek gibi saçmalıklarla zaman kaybetmememiz gerekir diye düşünüyorum, acaba yanılıyor muyum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Ama eğer geçmişte yapılmış ve doğru olmuş bir takım şeyler bugün de doğruysa ve yapılabilirse o zaman geçmişte kaldı diye bırakmak doğru olmaz. Osmanlıyı canlandırmak gibi olmayacak hayaller peşinde koşmak yanlıştır. Ama Osmanlı'nın doğru yaptığı bir şeyi alıp yeniden onu bugünkü dönem uygun olarak yapmak doğru bir yaklaşım olabilir.

      Sil
    2. Keske osmaliyi canlandirabilsek. Osmanliyi isteyen osmanliyi ozleyen osmanli diye diye cildiran basta bu AKP zihniyeti ideolojisi olmak uzere bu neo psotmodern osmanlicilar direk osmanlinin cokus doneminden olaya girdiler baknz insanlar unutmadi suleyman sah turbesi harekati bir nevi toprak kaybetmedir. Bunu ben soylemiyorum toplumdaki hissiyat bu yonde muhalefet liderleri bu yonde o donem konustular. Bu osmanlicilar direk cokus doneminden girdiler konuya.

      Sil
  30. Temin ve Wines'ın kitabını tavsiyenizden önce okumuştum. Haklı övgülerinizi fazlasıyla hakkettiğini düşünüyorum. Tarih kitabını okumadım, zira ben genellikle (ve çok yoğun olarak) iktisat okurum (bu da benim eksikliğim olsun). Belki daha eklektik bir okuma yapmalı, bilemiyorum (zaman ayırdıkça uzmanlıkta odaklanamama riski de var)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepimizin birçok eksikliği var. Bence uzmanlık alanında çok okuma yapmak iyidir.

      Sil
  31. Hocam 3. Köprüyü ve Osmangazi Köprüsünü Türk üstleniciler mi yaptı yabancılar mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 3. Köprüyü Türk - İtalyan ortaklığı olan bir konsorsiyum yaptı (İçtaş - Astaldi) 7 bankanın katılımıyla oluşan finansman konsorsiyumundan 2,3 milyar dolar kredi kullanıldı.
      Osmangazi köprüsünü Otoyol AŞ Şirketi Japon şirketine yaptırdı. Köprü ve otoyolun tamamı yaklaşık 7 milyar dolara mal oluyor.

      Sil
  32. Hocam şirket bütçesi nasıl yapılır şirketlerdeki mali analizler nasıl olur ile ilgili kitap var mı önerebileceğiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kitaba bakabilirsiniz.
      http://www.idefix.com/Kitap/Isletmelerde-Butce-ve-Kontrol/Yunus-Karaaslan/Egitim-Basvuru/Is-Ekonomi-Hukuk/Satis-Pazarlama-Halkla-Iliskiler/urunno=0000000654413?gclid=Cj0KEQjwr7S-BRD96_uw9JK8uNABEiQAujbffBc2jql2fZkTeuCWuLEXakWnjqWLXveB4NkbrH1qNRkaAsmn8P8HAQ

      Sil
  33. Bir maliye mezunu olarak 4 yılda basiretsiz ezberci hocalarımdan öğrenemediğim bilgileri sayenizde öğrendim ve öğreniyorum. Çok acı ama şimdi şimdi sevmeye başlıyorum iktisatı. Öğrencileriniz çok şanslı. Umarım bu şanslarının farkındadırlar. Karanlık sistemin aydınlık yüzü olduğunuz için sizi seviyoruz ve müteşekkiriz hocam.

    YanıtlaSil
  34. Hocam enflasyon rakamları ile ilgili ne düşünüyorsunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beklentiye göre düşük. Böyle giderse yılsonu % 8'in altına gelir.

      Sil
  35. Hocam ekonomiyle blogunuz sayesinde yeni yeni ilgilenmeye basladim. Abd de enflasyon %2 yi astiginda faiz artirimina gitmedigi takdirde Abd acisindan ne gibi sakincalar dogurur ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faizi artırmazlarsa 2yi aşan temel enflasyon hedefi zarar görür. Bu yüzden faizi artırmak zorunda kalırlar ama büyümeden feragat ederler.

      Sil
    2. Abd de ekonomi iyi kardesim abd den yaziyorum.sen hic televole ekonomicilere takilma abd de istikrar cok iyi

      Sil
  36. Hocam japonya Mb başkanı faiz indiriminin olumsuz olacagını söylüyor neden demiş olabilir sizce.Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten faizi epey indirdiler para politikasi işe yaramıyor. Faizi daha da indirirlerse Japonya hakkında iyicene algı kötüleşir.

      Sil
  37. Hocam gelişmiş ülkelerde faiz dışarıya göre cok düşük. Bu durumda bütçe açığı veren gelişmiş ülkeler içeriden mi daha çok borçlanır dışarıdan mı? İçeride faizler düşük olduğuna göre içeriden borçlanmalari daha mantıklı gibi.

    YanıtlaSil
  38. Hocam bir kitapta maliyet enflasyonunun etkisinin kalıcı olabilmesi için talep enflasyonuyla beslenmesi gerektiğini okumuştum.Bunun anlamı stagflasyondaki gibi üretim faktör fiyatlarının artarak toplam arzın toplam talebi karşılayamayıp enflasyonu ve işsizliği daha da körükleyerek ekonomiyi daha da kötü hale getirdiğini şeklinde yorumlayabilir miyiz?

    YanıtlaSil
  39. Mahfi hocam serdar turgutun bugünkü yazısını okudunuz mu? Komploya karşı birisiniz serdar beyin yazdıklarında gerçeklik payı varmıdır?

    YanıtlaSil
  40. Galip Hasan Kuşçuoğlu hocanız mıydı Mahfi bey?

    Özlüyor musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşamım boyunca Atatürk'ün "Efendiler ve ey ulus biliniz ki,Türkiye Cumhuriyeti şeyhler,dervişler,müritler ülkesi olamaz.En doğru, en gerçek tarikat uygarlık tarikatıdır" sözlerine itibar ettim. O nedenle şeyhlerle, tarikatlarla, cemaatlerle hiç bir ilgim olmaz.

      Sil
  41. Hocam merhabalar. İyi çalışmalar.
    Benim sorum Amerika nasıl oluyor da dünyanın en büyük ekonomik gücü? Tasarruf oranı o kadar yüksek değil, cari açık veriyor. Yüksek katma değerli teknolojik ürün üretiyor ama yine cari açık veriyor çünkü inanılmaz bir tüketim toplumu var. Yoksa siyasal gücü ve dolar hegomonyası mı ABDyi dünyanın en gelişmiş ülkesi yapıyor? Kısaca ABDYİ ABD yapan gerçeği kısaca özetlermisiniz hocam, teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  42. Hocam bizim milletimiz nedense hep Osmanlı'dan bahsederken Fatih'ten, Yavuz'dan, Kanuni'den biraz da Abdülhamid'den bahsederler. Fakat nedense Deli Mustafa'yı, Deli İbrahim'i, Vahdettin'den hiç söz etmezler. Osmanlı'nın en güçlü dönemlerini öve öve bitiremezler fakat neden yıkıldığını, o yola nasıl girdiğini asla düşünmez ve söz etmezler. Tarihimizi övünmek için değil, eleştirip yanlışlarımızı düzeltmek için kullanmamız gerekmez mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten böyle kullanabilsek işin doğrusunu yapıp bir yerlere varabileceğiz. Ama her şeyi olduğu gibi bunları da siyasete, kendi görüşümüze uydurmak için eğip büktüğmüzden dolayı hep yanlış yerlere gidiyoruz.

      Sil
  43. Hocam bir ülke nasıl hem üretir hem tüketir? Bu ikisini birarada yapmak kolaymıdır?

    YanıtlaSil
  44. Hocam Fed faiz artirirsa dolarlar abdye gelir dolar bollaşır ve değer kaybeder dogru mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fed faiz artırırsa dolarları kaybetmemek için ötekiler de biraz faiz artırır. Yani dolarlar hemen dönmez.

      Sil
    2. Peki hocam diğer ülkeler faizi artırmazsa yani diğer koşullar sabitken Fed faizi artırıp dolar abdye dönerse dolar değer kaybedet mi?

      Sil
  45. Hocam bu ecb nin dusuk 0 faiz politikasi ve parasal genisleme programi sizce basarili gidiyor mu

    ecb tekrar bir yeniden gozden gecirme yapip mevcut para politikasina eklmeler uzatmalar vs...yapabilir mi

    not. ecb henus %2 enf hedefinin hala cok uzaginda hatta deflasyon suruyor ancak avrupada euro bolgesinde issizlik dususu bir basari oldugunu dusunuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam olarak başarılı diyemeyiz. Kısmi bir başarı var ve zaman geçtikçe bu başarı artabilir. Ama faiz indirimi olayı çözdü diyebilmek için henüz çok erken diye düşünüyorum.

      Sil
  46. Hocam sizi yakından takip eden bir okurunuz olarak bir konu hakkın da yardımınızı istiyorum . Özellikle 2'inci dünya savaşın da çok agır tahribatla çıkan Almanya başka bir tabirle şehirleri dümdüz olan Almanya ve diger ülkeler nasıl oldu da şuan da avrupa ve dünyanın ekonomi ve gelişmişlik konusunda Amiral gemileri oldular o zamandan bu gune kdr uygulanan politilar neler , nasıl yaptılar bunlarla ilgili olarak kitap tavsiyeniz var mı ? Çok teşekkür ederim Üstat

    YanıtlaSil
  47. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  48. Hocam selamlar.
    Dogrudan yabancı yatırimlar cari açığı ne şekilde finanse eder. Portföy yatırımlarının finanse etmesini anlıyorum çünkü bankalara likitide sağlıyor. Ama dyy ülkeye zaten parasıyla girip yatırım yapıyor, bankalarla haşır neşir olmuyor. Sadece ülkede üretim yapıp istihdamı artırırlar. Cari açığı nasıl finanse ederler?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yatırım için para girince cari açık finanse edilmiş oluyor.

      Sil
  49. Hocam Çin ekonomisi gittikçe borçlarını ödeyemiyor ve dış sermayeye bağımlı. Sizce şu durumda Çin'in de Kırılgan Beşli grubuna dahil olması gerekmez mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Henüz o aşamada değil ama böyle giderse olabilir.

      Sil
  50. Hocam konu dışı bir soru sormak istiyorum. Et ve Balık kurumu özelleştikten sonra niye başarı sağlayamadı fiyatlar eskisinden daha yüksek. Halbuki devletin üretim yapmayıp özele devretmesi bu piyasanın canlamması fiyatların düşmesi gerekmez mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. KİT'lerin bir kuruluş felsefesi var. Mesela EBK hayvancılığı geliştirmek üzere kurulmuş bir kurum. Özelleştirilince amaç farklılaşıyor ve hayvancılık geri gidiyor.

      Sil
  51. Mahfi bey, Bankacilik kanunuyla kurulmus bir kurum, TMSF, bankacilikla alakasi olmayan bir ticaret sirketi uzerinde nasil tasarruf imkanina sahip olabiliyor? Anlamakta zorlaniyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ucunda banka kredileri olunca haklı çıkıyor.

      Sil
  52. Maalesef ki günümüzün en büyük sorunu kitap fiyatlari hocam bir öğrenci icin 15 20 tl kitap fiyati cok yüksek bence bir önlem devlet destegi gelmeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adsız (22:31) kardeşim, sözüm doğrudan sana değil, yazdığına istinaden hatırlatıyorum, isteyenler üzerine çekebilir:

      ===== SİGARA FİYATLARI =====

      Monte Cristo: 17 TL.

      Backwoods: 17 TL.

      Vogue: 14 TL.

      Davidoff: 13 TL.

      Marlboro'nun en ucuzu 11 TL, en pahalısı 12 TL.

      Parliament: 12,5 TL civarı.

      Camel: 9 TL civarı.

      Winston: 9,5 - 10 TL civarı.

      Viceroy: 9,5 TL civarı.

      TEKEL 2000-2001, Samsun, Maltepe sigaraları: 9 TL civarı.

      === STARBUCKS'A GİRDİĞİNİZDE ÖDEYECEĞİNİZ ORTALAMA FİYATLAR ===

      --- Fresh Filter Coffee ---

      Küçük boy: 5 TL

      Orta boy: 5,50 TL

      Büyük boy: 6 TL

      --- Caffe Latte ---

      Küçük boy: 6,75 TL

      Orta boy: 7,75 TL

      Büyük boy: 8,75 TL

      --- Caramel Macchiato ---

      Küçük boy: 8,50 TL

      Orta boy: 9,50 TL

      Büyük boy: 10,25 TL

      --- Espresso Frappuccino ---

      Küçük boy: 9 TL

      Orta boy: 9,50 TL

      Büyük boy: 10 TL

      --- Chocolate Frappuccino (Kahve içermez) ---

      Küçük boy: 9,75 TL

      Orta boy: 11,25 TL

      Büyük boy: 12,75 TL

      CEP TELEFONU OPERATÖRLERİNİN SATTIĞI, KONUŞMA-SMS-İNTERNET PAKETLERİNİN ORTALAMA FİYATLARI:

      --- Turkcell ---

      TL yükleme tarifesi:
      20 TL - 25 TL - 30 TL - 50 TL - 95 TL - 180 TL.

      Faturasız hatlar için internet tarifesi:
      1 GB: 20 TL
      2 GB: 25 TL
      4 GB: 35 TL
      6 GB: 45 TL
      8 GB: 55 TL

      --- Vodafone ---

      TL yükleme tarifesi:
      15 TL - 17 TL - 20 TL - 22 TL - 25 TL - 27 TL - 30 TL - 35 TL - 40 TL - 50 TL - 100 TL.

      ========== SONUÇ ==========

      İster "öğrenci" olsun, ister sıradan vatandaş olsun, yukarıdaki listede hatırlattığım harcamaları yapmaya gocunmuyoruz da; "kitap satın almak", "dergi satın almak", "e-book/e-kitap satın almak", "dergiye/dergilere abone olmak" gibi durumlar ortaya çıkınca, paramıza kıyamıyoruz!

      İktisatta "fırsat maliyeti" denen bir şey vardır:
      Herhangi bir malın üretimini bir birim artırmak için başka bir maldan vazgeçilmesi, feragatta bulunulması gereken mal ve/veya kazanç miktarıdır. Başka bir deyişle, iktisadi bir seçim yapılırken vazgeçilmek zorunda kalınan ikinci en iyi alternatiftir.

      Bir akşam sinemaya gitmek ve 2 saatinizi harcamak yerine, bir restoranda o 2 saatte garsonluk yaparak kazanabileceğiniz, ancak, sinemaya gittiğinizden kazanamadığınız para; sizin "fırsat maliyetiniz"dir.

      Marlboro, Camel, Winston tüttürmek uğruna sürekli para harcamaktan vazgeçebilirsek,

      Starbucks'ta içilecek şeyin ucuzunu seçebilirsek (veya Starbucks'a seyrek gidersek / hiç gitmezsek);

      Cep telefonumuzun hattını beslemek için "oluk oluk TL yüklemezsek";

      "Kitap", "dergi" satın alabilecek parayı hazırlamış oluruz!

      Hayatta, "tercihlerimizi" değiştirmek kendi ellerimizde. Mesele; bunu gerçekten istiyor muyuz?!

      Yukarıda hatırlattığım "fırsat maliyeti" ile, kitap fiyatlarının ucuz olduğu algısı oluşmasın. Evet, kitaplar pahalı! Fakat; bizler, samimi olarak, kitap okumayı istiyor muyuz?! Bu soruya daha fazla kafa yormamız gerektiği kanaatindeyim!

      Mahfi hocam ne düşünür?

      Sil
    2. Aşağı yukarı aynı şeyi düşünüyorum.

      Sil
    3. Sizin makroekonomi kitabınıza tam 25 tl verdim, kargo ücreti hariç. 3 gün tek öğün yemek yedim ama olsun.

      Sil
  53. Hocam Frediie Mercury'nin ismi bir astreoide verilmiş. Severmiydiniz kendisini.

    YanıtlaSil
  54. Hocam merhaba,
    Banka muhasebesi için ileri düzey ciddi bir kitap önerebilir misiniz?.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  55. Sayın hocam size bi sorum olacak tcmb kim finanse ediyor bilgi verebilir misiniz yabanci ülkelerden kişilerden kurumlardan ne kadar borç aliyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TCMB'nin kimse tarafından finanse edilmesine ihtiyaç yok. Para basıyor ve ayrıca bankalardan düşük faizle zorunlu karşılık alıyor. Bankalara kısa vadeli, borç verip faiz kazanıyor. Başkaca bir finansmana ihtiyacıu var mı?

      Sil
  56. Mahfi Bey fed faiz artırımı ile parasını değer kaybetmesini göze alıyor sizce mantıklı bir hareket olur mu zaten dolar bollugu var piyasalarda neden parayı kendi ülkesine çekip enflasyon yaratıyor ?

    YanıtlaSil
  57. Hocam ABD kendi dış borçlarını para basıp ödese olmaz mı? Böyle bir hakkı var ayrıca ödediği borçlar da dış borç olduğundan ödedigi para kolay kolay ABDye dönüp enflasyon oluşturmaz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi