İktisatçı Adayına Öğütler

Daha önce birçok kez hem buradaki yazılarımda hem de kitaplarımda yazdım: Ekonomi okumakla iktisatçı olunmaz. Bu söz bütün dallar için geçerlidir. Okulda okurken ve okuldan sonra mutlaka ek çaba gerekir. Ama bu, ekonomi gibi sosyal bilim dalları için çok daha fazla geçerlidir. Çünkü işin içinde insan vardır. İşin içine insan girdi mi bilimin evrenselliği kaybolur. Amerikalının yaşamı, anlayışı, eğitimi, kültürü, yaşama bakışı farklıdır Japon’unki farklı. Tüketim mesela, Almanın tüketim anlayışıyla Çinlininki başkadır. Tasarruf anlayışları da farklıdır. Ekonomi, bütün bu farklılıkların ortak yanlarını bularak teori haline dönüştürmeye çabalar. Onun için ekonomi, sürekli çalışmayı, sürekli analiz yapmayı, farklılıkları inceleyip ortak sonuçlar çıkarmaya çalışmayı gerektirir.

Bunu yapmaya çalışanlara benim önerim sürekli yazmaktır. Mesela enflasyon açıklandı diyelim. Hemen bilgisayarın başına oturup bu konuda bir şeyler yazmak gerekir. İnsan yazarken eksiklerini görür, analiz yapmayı geliştirir. Sherlock Holmes “Hiçbir şey bir olayı bir başkasına anlatmaktan daha fazla çözüme yardımcı olamaz” derken bunu kastediyor. İnsan, kafasının içinde oluşan düşünceleri başkalarına anlatırken, yazarken eksiklerini görür ve onları gidermeye çabalar. Bu çaba insana analizini geliştirmesinde yardımcı olur.

Genç bir iktisatçı adayı Ali Aykan Akşit, benim bu önerilerimi dinlemiş ve kendisine bir blog yapmış. Henüz az sayıda yazısı var ama benim anlatmak istediklerimi yaşama geçirmeye başlamış. Bence bu bloğa bir bakın. Blog adresi şöyle: http://aliaykanaskit.blogspot.com.tr/

Ben de aşağı yukarı böyle başladım bu bloğa. Çok eskiden. O zaman blog yoktu, çünkü internet bile yoktu. Ben düşüncelerimi, yorumlarımı kâğıda yazmaya başladım. Sadece olayı daha iyi anlamak, analiz tekniğimi geliştirmek için. O nedenle bu bloğun adı kendime yazılar oldu. Zamanla yazdıklarımı paylaşır oldum. Sonra gazetede ve dergilerde köşe yazısı yazmaya başladım. Derken bu bloğa başladım. Bu zaman sürecinde bana en yararlı olan şey ne gazete ne dergi ama bu blog oldu. Çünkü bu blogda yazının altına izleyici soruları, yorumları geliyor. Hatta bazen bazı soruları bana gerek kalmadan başka izleyiciler yanıtlıyor. Ben bu soruları yanıtlarken, yorumları değerlendirirken çok şey öğrendim. Her şeyden önce iyi bilenle bilmeyen arasında bir düzey tutturmamda bu yorumlar çok yararlı oldu. O nedenle kitaplarım ve yazılarım konusunda aldığım birçok olumlu eleştiri arasında en fazla ortak olanı anlatmak istediğimi basit ve anlaşılır biçimde anlatmak olduğu şeklindeki değerlendirmedir.

Kendinize izlemeniz gerektiğini düşündüğünüz 10 temel gösterge seçin (bunun için benim göstergeler tablomdan yararlanabilirsiniz.) Bunları bir excel dosyasına yerleştirin. Bu veriler yayınlandığında tablonuza yazın. “Ne gerek var bunlar zaten bir yerlerde var oradan bakarım” demeyin. Kendi yazdığınız şeyi unutmazsınız. Bir yerde birisi enflasyon ne kadar diye sorduğunda bunu bilmekte ve yanıtlamakta yarar vardır. Ayrıca bu tabloları geçmişten başlatın ki grafikler yapma ve olayı grafikle yorumlama şansınız da olsun. 

Tekrarlanan olayları (enflasyon, işsizlik oranı, bütçe açığı, cari açık gibi) her yayınlandığında gerekli siteden indirip ele alın, kendi göstergeler tablonuza işleyin ve bu konuda bir sayfalık bir yorum yazın. Bir sonraki ay bu verinin yenisi yayınlandığında eski notlarınıza bakarak yeni bir yorum yazın. Bu işi sürekli yaptığınızda olayı sadece yorumlamayıp analiz de etmeye başladığınız göreceksiniz. 

Bu dediklerimi yaparsanız bir süre sonra olayları izleyen, yorumlayan ve en önemlisi analiz edebilen bir kişi olabilirsiniz. Kitapları ezberlemek size sınav kazandırabilir ama analiz yapmanızı sağlamaz. Oysa konuyu ezbere bilenlerin değil analiz yapabilenlerin çağında yaşıyoruz artık.

Bu önerim yalnızca iktisatçı adayları için değil, işletmeci, sosyolog, psikolog, finansçı, siyaset bilimci, maliyeci, muhasebeci, dışticaret uzmanı gibi sosyal bilimlerde eğitim gören bütün öğrenciler ve hatta mezunlar için geçerlidir. Karşınıza çıkan konuyu ele kısaca araştırıp analiz etmeye çalışın ve bunları bir yere not edin. Diyelim ki uluslararası ilişkiler okuyorsunuz ve bugünlerde olduğu gibi Musul meselesi gündeme geldi. Hemen konuyu araştırmaya başlayın. Musul ne zaman ve nasıl kaybedildi, devamında neler oldu? Bundan sonra konu üzerine kendi düşünce ve analizinizi yazın. Bulgularınızı açacağınız bir dosyaya kaydedin. Yarın öbür gün Musul meselesi gündeme tekrar geldiğinde hemen açıp dosyanızı okuyarak kısa sürede konunun içine tekrar girmiş olursunuz. Bu ikinci okumada eksik gördüğünüz yerleri tamamlayın. Birkaç kez bunu yaptıktan sonra Musul meselesi konusunda kendi görüşlerinizi de içeren ayrıntılı bir dosyanız olmuş olur. Birçok konuda bunu yaptığınızı düşünürseniz bir süre sonra mesela eski konuların güncel yansımaları adı altında bir kitap bile yazabilirsiniz.

Onbinlerce İİBF mezunu var. Bu kadar insanın arasından ezberle sıyrılamazsınız. Mutlaka analiz yeteneğinizi geliştirmeniz gerekiyor.

İktisatçı adayları için daha fazla örnek ve öneri benim Ekonomide Analiz (Örnek Olaylar ve Çözüm Yolları) adlı kitabımda yer alıyor.






Yorumlar

  1. İktisadın daha çok düşünsel zeminde incelendiği bir yazı var, ve epey muhafazakâr göndermelerle yazılmış:

    "Sen insansın, homo-economicus değilsin!" başlıklı bir PDF dosyası, "Mehmet Yılmaz" adlı kişi tarafından hazırlanmış:

    http://www.derindusunce.org/wp-content/uploads/2014/06/sen-insansin.pdf

    -- İnsansız Medeniyet

    -- Teknoloji ve Para

    -- Emek ve kazanç

    -- Sen inansın, homo-economicus değilsin!

    -- İnsan bilimsel bir kavram değildir çünkü Hürriyet bilimsel bir gerçeklik değildir

    -- Şu an çok eğleniyorum... Neden yapayalnızım?

    -- Yaşamak Ben'in hikâyesini yazmaktır

    -- Tüfek icad olunca mı bozuldu mertlik? Yoksa namertler mi icad etti tüfeği?

    -- Çünkü o her şeyin fiyatını bilir, değerini değil

    -- Bilim'in her şeyi bilemeyeceğini bilmek aklın emaresidir

    -- İnsan'ı sevmek ve eşyayı kullanmak gerekiyordu, yine tam tersini yaptılar

    -- Initium ut esset creatus est homo

    İçinde:

    Robert Musil, James Joyce, Marcel Proust, Thomas Mann gibi isimlere göndermeler,

    Yusuf Atılgan'a göndermeler,

    Max Weber, Michel Foucault gibi isimlere göndermeler,

    Heidegger, Kafka, Dostoyevsky, Schopenhauer, Kierkegaard, Wittgenstein gibi isimlere göndermeler,

    Şerhu Esmâillâhi'l-Hüsnâ (Sadreddin Konevî) ismine gönderme,

    Gazâlî ismine gönderme,

    Hannah Arendt'ten, Jean-Paul Sartre'dan, Aziz Agustin'den özlüsözler var.

    Bu PDF dosyasıyla ilgili neler dersiniz Mahfi Bey?

    YanıtlaSil
  2. Yazmanın entelektüel becerileri geliştirdiğini, analiz yeteneğini kuvvetlendirdiğini bir İktisat yüksek lisans öğrencisi olarak ben de biliyor ve kendimce bu becerilerimi geliştirmeye çalışıyorum. Hocam Prof. Dr. Rıfat Yıldız'ın çok güzel bir sözü vardır: Kalem gözden daha iyi görür.

    iktisatvehayat.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  3. Hocam bende tam size Sayıştay'ın klasik sınavı için kompozisyon bölümde başarılı olabilmek için kalan kısa sürede nasıl bir yol izlemeliyim diye soracaktım. Çünkü bu konuda maalesef iyi değilim özellikle kpss ye hazırlanmaya başlamamla sizin yazılarınızı takip etmeye bu konulara ilgi duymaya başladım öncesinde vasat bir öğrenciydim. Şuanda bir mesafe kaydettim ama hala büyük eksiklerim var ve şuanda ki ana hedef inşallahkalcamı düşündüğüm Sayıştay klasik sınavı bu sınavda 1 saat içinde bir sayfa kağıda verilen özellikle güncel ekonomiyle ilgili bir kompozisyon yazmak bu konudaki değerli tavsiyelerinizi almak isterim. Geçmiş yıl konularına baktığımda biraz gözüm korktu yani 1 saatte o sınav anında nasıl bir yol izlemeliyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemenguncel konularda yazmaya baslayın pratiğiniz artsın

      Sil
  4. Hocam Sevda Demiralp'in son yazısında şu ifade geçiyor.
    "gelinen noktada Yellen ve arkadaşlarının adımlarını çok dikkatli attıklarını, bir taraftan aşırı likiditenin basınç yaptığı varlık fiyatlarını ürkütmeden makro-ekonomik dengeleri ustaca yönlen-dirdiklerini görüp saygı duymak lazım."
    Burada aşırı likitide,varlık fiyatlarına basınç yapılması tam olarak nedir ABD bağlamında açıklarmısınız?
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. simdi amerikada dolasimda olan belli bi miktar para var, geri kalan buyuk bir bolumu de diger ulkelerde yatirim halinde. amerikan merkez bankasi (fed), faiz artirip dolari cagirdiginda bu dolasimda olan para artacak bu yuzden varlik fiyatlari da artacak. ancak fed dolari hizli cagirirsa gelismekte olan ulkeler iflas eder, fed bunu iyi ayarliyor. bilale anlatir gibi 1 sene onceden insanlara su tarihte faiz artiricam diyor ve artiriyor.

      Sil
  5. Sayın hocam iyi aksamlar,

    Ben Istanbul Uni. Ingilizce Iktisat 1. sinif ogrencisiyim. Iktisat okumaya lise son sinifta karar vermistim ve butun tercihlerimde yalnizca Iktisat/Ingilizce Iktisat yazmistim ama Ingilizce Iktisat yazdigima pisman oldum. Çunku bolum icin yeterli bir hazirlik egitimi alamadik ve su an hocalarimiz bolumun onemli derslerini Ingilizce anlatiyor, dersler verimsiz bir sekilde isleniyor. Ust siniflardan bilgi almak istedigimde ise "Sinavlardan 2 hafta once iyi ezberle çok rahat gecersin" diyorlar ki haklilar cidden ezberlemesi kolay fakat kalici degil. Bir yandan Ingilizcemi gelistirmeye calisiyorum ama dedigim gibi henuz yeterli degil ve bu yilin derslerini kacirma ihtimali insani uzuyor.

    Bölümü hala seviyorum ve bitirecegim lakin kendimi gelistiremeden bitirmekten korkuyorum. Sayın hocam size sorum şu olacaktir: Okul bize seneye Turkce Iktisat bolumune gecme imkani veriyor. Okulumuzun TR Iktisat bolumu 100bin kusurden ogrenci almasina ragmen egitim, hocalar bakimindan kaliteli. sizce TR iktisat bolumune gecip bildigim bir dilde mi ogrenmeyelim- tabii ingilizceyi gelistirmek sartiyla- yoksa Ing. Iktisat bolumunde devam mi etmeliyim ? Ilerde mezun oldugumda diplomamda Ing Iktisat yazmamasi çok buyuk bir kayip olur mu ?
    Ileri için kamuda uzmanlik veya akademik kariyer dusunuyorum. Bunun için dersleri iyi kavramam lazim ve ders notlarimin yuksek olmasi lazim.

    Son olarak,
    Hayatimiza kattiginiz faydali gorusleriniz çok teşekkur ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O bolumu bitirmiş biri ve iktisadi okuldan sonra derinlemesine ogrenmis biri olarak universite ana dilde olmali tavsiyem turkce okuman yurt disi master yapman

      Sil
    2. Çok tesekkur ederim, oyle yapmayi planliyorum. Okuldan sonra nasil derinlemesine ogrendiniz ? bu konu herhangi bir tavsiyeniz var mi ? örneğin kitap/kitap listesi gibi

      Sil
    3. ister ekonomi ister zooloji olsun dunyada en gecerli dil ekonomi. cogu makaleler, yazilar vb ingilizce olarak yaziliyor ve siz buna ragmen ingilizce bolumu birakip turkce iktisada gecis yapacaksiniz?? hocam turk gencliginde son otuz yildir buyuk bir bozulma var, gelecegi ongorup dogru kararlar alamiyorlar.

      Sil
    4. Bu konuda ben farklı dusunuyorum. Çoğu kişi ingilizce iktisat okuyor ve ne ingilizce ne de iktisat öğrenebiliyor.

      Sil
    5. Çok tesekkur ederim hocam :)

      Sil
  6. Mahfist olmak istiyorum.

    Kriterler nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hoca, -izmlerle -ist olmakla ilgilenmiyor. Bir iktisadci olarak da kriter koyan biri degil. Kendisinin merami analiz yapmak yorum yapmak analitik dusunmek bunu da iktisad ekonomik olgular olayalar isiginda insanlara sunmak.

      Sil
    2. Kendiniz olun. Mümkün olduğunca çok okuyun, öğrenin ve kimsenin peşinden gitmeyin. Kendi görüşlerinizi oluşturun.
      Ben Mahfist değilim siz de olmayın .

      Sil
  7. Hocam ABD dışarı kapanıp kapalı bir ekonomi modeli uygularsa bu gelişmekte olan ülkeleri olumlu mu olumsuz mu etkiler?

    YanıtlaSil
  8. Sayenizde okur yazar ve ekonomiye ilgi duyar olduk Mahfi hocam eksik olmayın. Şimdiye kadar bize para kazanmanın önemi öğretildi veya kendimiz öğrendik. Lakin kazandığımız o parayla ne yapacağımız nasıl değerlendireceğimiz hiç öğretilmedi. Kazanmaktan çok o parayla ne yapılacağının kişi kurum ve devletler için daha önemli olduğunu biliyorum artık. Yazılarınızı takip eden arkadaşlar için müsaade ederseniz bireyselyatırımcı.com u da tavsiye etmek istiyorum. Yazılar güncel değil ama ekonomi sözlüğü bölümü işlerine yarayabilir.

    Hocam siz de investing.com gibi siteleri takip ediyor musunuz? Son günlerde ülke PMI verileri iyi gelmeye 50 nin üstünde) başladı. Küresel ekonomi adına olumlu veriler olarak değerlendirebilir miyiz?

    Son olarak herkesin kendi ilgi veya uzmanlık alanında bir blog sayfası olması hem kendileri hem de toplum için yararlı olacaktır diyerek sözlerime son verirken bir kez daha çok değerli emekleriniz için sonsuz teşekkürler.

    Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam yukarıdaki yorumda bir sitede yer alan ekonomi sözlüğünden bahsetmiştim. Sözlüğü okumayı yeni bitirdim ve sonunda kaynak olarak ne yazıyor bilin bakalım. Evet Mahfi Eğilmez yazıyor. Hay siz çok yaşayın e mi :)

      Sil
  9. Hocam Mahfi Eğilmez kimdir? sorusuna vereceğiniz cevap nedir? Bu konuda bir otobiyografi çalışmanız var mı veya olacak mı? Kim yapar nasıl yapar bilmiyorum ama Vikipedi sayfanızın da güncellenmesi gerekiyor :)

    Yorumlardan anladığım kadarıyla takipçilerinizin yaşı ancak üniversite seviyesine kadar düşüyor ki ben orta öğretime kadar inmesi gerektiğini düşünüyorum. Ekonomi nedir, para nedir, tüketim, tasarruf, yatırım nedir, girişimci kimdir gibi konular iktisada giriş tadında orta öğretimde ders olarak verilse yarınlara daha bir umutla bakarız yanılıyor muyum? Hukuk adalet gibi kavramlar da öğretilmeli yanı sıra. Mevzu yine yapısal reformlara kayıyor değil mi hocam :)

    Neyse şimdilik iyi geceler

    YanıtlaSil
  10. Hocam kattığınız ufuk ve öğrettikleriniz sayesinde ben de bir süredir ekonomik olaylarla ilgili kendimce bir şeyler yazmaya başladım. Sağolun, varolun.

    Ekonomide Analiz kitabınızı aldım. Fakat önceki bir yazının yorumunda kitapta 2-3 hata var 3. baskıda düzeltildi yazmıştınız yanlış hatırlamıyorsam. Ben kitabı aldım, ilk baskıymış elimdeki. Hata olan yerler önemli mi? Veya aklınızda mı, söyleyebilir misiniz?

    Daha önce soran olduysa ya da yazdıysanız kusuruma bakmayın görmemişimdir. İyi günler, iyi çalışmalar

    YanıtlaSil
  11. Merhaba, yazılarınızı uzun bir süredir takip ediyorum keyifle ve sıkılmadan okuyorum ve bunun için teşekkür ederim, elinize sağlık. Size bir sorum var. Isletme 1.sinif öğrencisiyim ve daha yolun başında olduğum için elimden geleni yapmak istiyorum. 3.sinifta da finans alanına yönelmek istiyorum. Ortalamam iyi bir seviyede bu yüzden çift anadal yapmak istiyorum sizce hangi bölümle çift anadal yapmak gerek iş hayatı için gerek işe girebilmek için gerekse mesleğim için yararlı olur ?(işletme bölümü 3. Sinifta finans alanı seçmeyi düşünüyorum.)

    Hukuk
    Psikoloji
    Matematik

    Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence ikinci universite okuyacagina girisimci ol, is kur para kazan para kaybet. tecrube hayatta edinebilecegin en guzel egitimdir seklidir. Mahfi hocanin demeye calistiga bu. ayrica kendini surekli bir ise giricem diye sartlama. Sonra gelir mulakatta biri yerine gecer oturur aglarsin.

      Sil
  12. Merhaba, işletme 1.sinif öğrencisiyim ve size bir soru sormak istiyorum.
    3.sinifta finans alanini secmeyi düşünüyorum. Ve okurken çift anadal programina katilmak istiyorum. Sizce gerek mesleğim, gerek iş hayatim, gerekse iş bulma imkanı olarak hangi bölümden çift anadal yapmalıyim ?
    Hukuk
    Matematik
    Psikoloji
    Bunlar benim kafamda çeşitli sebeplerle oluşmuş fikirler. sizinde tavsiyeniz varsa dinlemekten büyük keyif alirim.
    Cevabiniz icin şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam ayrıca cevap verecektir ama hukuk okuyan biri olarak size tavsiyem eğer hukukla ilgili bir meslek düşünmüyorsanız hukuk okumayın. Misal maliye ile uğraşacaksınız ve yanında hukuk eğitimi almaya karar verdiniz; evet hukukta alanınızı ilgilendiren dersler var fakat bir yığın da ilgilendirmeyen dersiniz olacak Aile Hukuku, Miras Hukuku, Anayasa Hukuku vs gibi. Hukuk eğitimi çok kapsayıcı ve zor bir eğitimdir, hukukla ilgili bir kariyer planlamıyorsanız gereksizdir kanaatimce.

      Sil
  13. bir suru makale okudum kararim su oldu fed net bir sey soyleyip 2017 eylulune kadar faiz arttirmamli. enflasyon konusunu da % 2.5-3 hedefine cekmeli.enflasyondan korkmamali gerekirse %5e kadar yolu var. o yola girdin mi cozum bulunur elbet ne yaparsin arttirsin gelir vergisini akabinde dusurursun temel maddelerdeki kdvyi hem gelir yonunden talebi vergi ile kisarsin hem de arz yonunden fiyat dususu icin kdvyi dusurursun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ABD'de enflasyon talep, fiyat vs. enflasyonu degil, fiat para enflasyonu. Bu durum 1970'lerden sonra icat edildigi icin bilinen pek bir cozumu yok. ABD'de enflasyonun hizla artiyor olmasi, dunya'da dolara talebin ya da ihtiyacin azaliyor olmasi anlamina gelir. Buna karsilik Fed'in yapabilecegi hicbir sey yok, ABD ordusunun belki. Ama caktirmadan piyasadan paralari toplayip ocakta yakarsa bu bir cozum olabilir.

      Sil
  14. Oncelikle Ak partili oldugumu belirtmek isterim. Ak partinin ekonomik sorunlara cozumu halkimiza olan sosyoekonomik merhameti bana kalirsa tum ekonomistlerin incelemesi gereken bir olgu.

    YanıtlaSil
  15. Ak partinin ekonomi politikalari ulkemizin universitelerinde yetisen iktisadci kardeslerimiz icin dogru guvenilir ve bilimsel ornek oldugu aciktir.Bu ekonomik politikalar ulkemizi muassir seviyelere ulastirmaktadir bolgemizde ve dunyada saygin guc halini almamiza neden olmaktadir. Bu vesile ile Sizin yazi makale yazmaniza gerek yok sayin Egilmez.Bunun icin kendiniz yormayin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz de okumak icin zahmet edip buraya gelmeyin ve asabimizi bozmayin. Trollugun de bir raconu bir kalitesi olmali, bunu ayaga dusurmeyin.

      Sil
    2. Ferruh Atalay7 Kasım 2016 22:21

      Sizleri eflatunun magarasından çıkartana kadar okuyacaksınız bunları.

      Sil
  16. Mahfi hocam merhaba,

    Ekonomide Analiz kitabının ebook'unu hazırlatma konusunda yayınevine sizin bir teşvikiniz, desteğiniz olabilir mi? Mobil yaşayan bir insanım ve yanımda fiziki kitaplar taşımak bir lüks.

    Ebook olsa hemen satın alacağım. Selamlar.

    YanıtlaSil
  17. Hocam önerileriniz için teşekkürler. Ben bu günlerde Albert Camus'nun Başkaldıran İnsan'ı okuyorum ama açıkçası çok fazla bir şey anlayamıyorum. Biraz fazla soyut. Yine de bitirmeye çalışacağım.

    YanıtlaSil
  18. Sayın hocam,

    "Trol Economics VS Real Economics : dreams and realities "

    Başlıklı bir makale hatta kitap yazmanız lazım ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "muhteremler ve lobicilik fobisi: faiz ve dolar ikilemi " başlıklı bir yazı da olabilir :=)))

      Gerisi hocanın kalemine kalmış.

      Sil
  19. Hocam 2005 yılında yazdığınız bir yazıda piyasa ekonomilerinde önem sıralamasının "piyasa,bürokrasi ve siyaset" buna karşılık Türkiye'de bu sıralamanın "siyaset,bürokrasi ve piyasa" olduğunu ancak bunun yavaş yavaş yer değiştirmeye başladığını belirtmişsiniz.Aradan 11 yıl geçmiş.Bu yer değiştirme konusunda fikirleriniz hala aynı mı yoksa yeniden başladığımız noktada mıyız.?

    YanıtlaSil
  20. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  21. Teknolojik icat ve pazarlama dönemi. Gerisi fasafiso

    YanıtlaSil
  22. Hocam yazı yazmaya hep üşenmişimdir. O yüzden bende farklı bir yol izliyorum. Faydalı olduğunuda düşünüyorum. Birşey okurken önemli gördüğüm gördüğüm üzerinde düşünmem gerektiğini düşündüğüm bir yöntem olursa onun altını çizer varsa otumu alırım ama daha önemlisi sanki karşımda birisi varmış gibi bunu kendi cümlelerimle anlatırım. Bazen farklı bakış açıları ile aynı şeyi birkaç kere anlatırım. Üstelik bunu yaparken mimik ve el kol hareketleri bile yapıyorum. Bu resmen refleks oldu bende. Birisi görse gerçekten deli zanneder. Ama bu bana hem öğrendiğimi pekiştirmemi hemde o konuyu birisine aktarırken es vermeden akıcı aktarmamı sağlıyor. Bunu her konuda her kitapda yapıyorum. Bunun dışında sosyoloji felsefe tarih ilahiyat gibi bölümlerde yüksek lisans yapan arkadaşlarımla bir araya geldiğimizde birbirimizin bilgilerinden çok fazla istifade edebiliyoruz.Bu yönetimi tavsiye ederim arkadaşlara.

    YanıtlaSil
  23. Hocam petroıl fiyatları denirken genelde brent mi kastediliyor? Brent petrolü ayrıcalıklı kılan ne daha çok mu satılıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Brent kastediliyor. Çünkü Brent en fazla aranan tercih edilen petrol tipi

      Sil
  24. En iyi analiz yapma yöntemi istihareye yatmaktır. Ben birkaç kere denedim 1-2 ay sonraki enflasyon rakamlarını hatasız tahmin ettim. Ama istiharede yeşili görünce biraz daha bekleyeceksiniz ki ABD tarım dışı istihdam verileri de gelsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstihareye yatınca analiz yapılmaz hayaller kurulur.

      Sil
  25. hocam sizi çok seviyorum

    YanıtlaSil
  26. Hocam dolara mı yatırım yapalım mark'a mı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mark'a yapın. Koleksiyon değeri çok yüksek iyi para kazanabilirsiniz.

      Sil
    2. Marki nereden bulacagiz. Ben de Mark almak istiyorum. Sonra o marklarla makarna alip yemek istiyorum.

      Sil
  27. Hocam dolar endeksi mart 2015te 99'mus.Şimdi de 98. tl ise mart 2015te 2,6 civarındaymış şimdi ise 3,10'u aşkın. Şimdi bu durumda dolar değişmemiş ama tl değer kaybetmiş gözüküyor. Bu durum doların değişmediği dolar/tl kurundaki yükselişin tamamen tl'den kaynaklandığı şeklinde yorumlanabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tlden kaynakli cunku
      1- TL icerideki enflasyonu ABDdeki enflasyondan oldukca yuksek bu reel deger acigi olusturuyor.
      2- cari acik gsmhye oranla abdye gore yuksek bu TL uzerinde guvensizlik yaratiyor
      3- Disaridan borclanmaya dayali Turkiyede eksi reel faiz var.Bu paranin kiymetini bozuyor
      4-Siyasal toplumsal belirsizlik TL uzerinde baskin oluyor. Dejenarsayon pek tabi tlde de yasaniyor.

      her zaman soyluyorum.turkiye 2012den ve dusen petrol fiyatlariyla 2014den sonra enflasyonu %5 ve altinda tutabilseydi fedin faiz arttirimlarinda beklentilerinden daha az etkilenirdik. dolar kuru da bu seviyede olmaz olmadigi gibi de daha stabil olurdu.

      Sorun enflasyon dusmeden yapilan surdurulen faiz indirimlerinde.
      Sorun enflasyon varsa buyumenin de var olabilecegini kurgulayan inanan sabit dusuncede. halbuki 0 hatta deflasyon oranlarinda olup buyuyen buyumesini surduren issizligini dramatik sekilde dusuren polonya macaristan hangi alemde

      Sil
  28. 2017 ile ilgili bazi uluslarasi kuruluslar ongoru metinlerini yayinladi Turkiye ekonomisi ile ilgili.
    Siz, neredeyse geleneksellesen her yilin sonuna dogru gelecek yila ait bir takim varsayimlar dahilinde tahminler ongoruler sunuyorsunuz. Bu 2017 yili ile ilgili Doviz kuru dolar tahmini yapmacaginizi buradaki yorumlardan hareketle soylediniz de 2017 ile ilgili buyume enflasyon cari acik issizlik vs makro veri ongorulerinde bulunacak misiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2017 için hiç bir konuda tahmin yapmayacağım. Şimdilik düşüncem böyle. 2008 de de tahmin yapmamıştım.

      Sil
  29. Hocam abddeki ekonomik iyileşme toplumun her kesiminde hissediliyor mu.Mesela haberlerde insanlar ekonomik sıkıntılardan bıktıkları için Trumpa yönelmeye başladılar gibi söylemler var.Halbuki ekonomi düzelme eğiliminde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben amerikada yasiyorum, gecen yil bir arkadasim 4 yillik bilgisayar muhendisligini bitirip yillik 69bin dolardan ise girdi. bekar ve genc oldugu icin vergi fazla oduyordu ve eline 39 bin dolar kaliyordu. aylik 3bin dolar. simdi 4-5bin dolar aliyordur. hani nasil diyeyim benzini, sigarasi, alkolu, arabasi, yemegi vb. ucuz bir yer. gecim sikintisi olmasi icin ciddi bir darbogaz lazim

      Sil
    2. ABD isler iyi 3 bin dolarla ABDde guzel yasarsin zaten normal bir ev kirasi ortalama new york disindaki sehirler icin mesela chikago her sey dahil isinma elektrik 500 dolar yeme icme zaten ucuz arkadsinizi bilmem ben tas catlasin 1000 harcarim. 2000 dolar cepte.

      Sil
  30. Hocam reel sektörün açık pozisyon verilerine baktım. Tüm yıllarda döviz açığı var ama aynı zamanda neredeyse tüm yıllarda kısa vadede fazla posizyon var. Bunun nedeni nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunun nedeni döviz borçlarının ağırlıklı olarak uzun vadeli olması

      Sil
  31. hocam, iktisat çok sayıda ve farklı karakterdeki faktörleri ortak bir teoride buluşturabilme sanatıdır desem doğru kavram kullanmış olur muyum?. saygılar...

    YanıtlaSil
  32. enflasyon faiz ilişkisini anlatırken,tüfe ve gecelik faizin bir değerden diğerine geçişi grafikte dikey bir şekilde olmuş.bunu nasıl yapıyorsunuz excel de araştırıyorum ama yapamadım hocam..
    yardımcı olabilirseniz sevinirim

    YanıtlaSil
  33. Hocam.Ekonomide analiz kitabinizi henuz bitirdim.Her zamanki gibi duru net ve sade anlatimli bir kitap olmus tebrikler.
    Benim sormak istedigim su.analiz yapmanin kurallari belli.Ancak pratik olarak analiz yapmanin kurali once bilgi sahibi olmak sonra bilgiyi denetlemek ve analiz sonucuna ulasmak diyebilirmiyiz.bunu sormamim nedeni diger sosyal bilimlerde analiz yapmak icin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.
      Kesinlikle doğru. Önce bilgi sonra analiz.

      Sil
  34. güzel blog takibe aldım paylaşım için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  35. "Onun için ekonomi, sürekli çalışmayı, sürekli analiz yapmayı, farklılıkları inceleyip ortak sonuçlar çıkarmaya çalışmayı gerektirir." Mahfi EĞİLMEZ

    " Akıllı kişi benzer şeyler arasındaki farklılıkları ve farklı şeyler arasındaki benzerlikleri görebilen kişidir. " İmam GAZALİ

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olmaz... Çarpıtmayın lütfen... Gazali akla ve mantığa karşıdır.

      Felsefeyi ve felsefî düşünüşü reddeder, İslam’da “Aklın” değil “Naklin” esas olduğunu kabul eder, ümmeti soru soran, eleştiren, itiraz eden bir kütle değil, itaat eden ve teslim olan bir topluluk olarak tanımlar.

      Bu kadar aykırı iki kişiyi sadece birer cümleleri birbirine benziyor diye bir araya getirmişsiniz.

      Sil
  36. Ozel sektor ve ozel mutesebbisler muteahitler araciliyla ulkemizde Nukleer santral kurulmasi isletilmesi her kiyi bolgemizde nukleer reaktor yapilmasi bu isin devlet tekelinden kurtulmasi ekonomimize guc katar mi cari finansamnimizi karsilmasi bakimindan.
    Sonucta o nukleer santrallerde milletimiz is bulacak atigini temizleyecek guvenligini temin edecek milletimize uygun isler yaratilacak nukleer santrallerde milletimiz de ekmek yiyecek karni doyacak mutlu olacak sukur edecek. milletimize layik bir is sektoru dogacak

    YanıtlaSil
  37. Amerikan seçimleri hakkında bir yazı güzel olurdu. T24'te Donald kazanırsa kur yükselir demişler, Donald kazanırsa ABD'den para çıkışı olmaz mı? Gerçi DP kök saldı aynı AKP taktikleriyle kesin kazanacak. DP çok tecrübe ve nüfuz biriktirdi Emerging Ekonomiler için Donald iyi olurdu diye düşünüyorum.
    '

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Trump kazanırsa lira düşer. Hillary kazanırsa dolar yükselir.

      Sil
    2. Şu anda (tabii daha çok erken ama) Trump önde gidiyor. ABD Dolar Endeksi değer kaybediyor ama Dolar TL'ye karşı hızla değer kazanıyor. Altın da yükseliyor.

      Sil
    3. Emre Temelkuran9 Kasım 2016 10:20

      Gerçekten hayatımda gördüğüm en süper salakça şey Amerika ve Dünya için bir belirsizlik niye doları yükseltiyor niye bu koyun sürüsü gidip dolar alıyor?

      Sil
  38. hocam can dündar ne yaptı da yakalama kararı alındı. kötü bi adam mı gerçekten. bir de atatür zamanında cumhuriyet gazetesini kapatmış mıydı... saygılar efendim...

    YanıtlaSil
  39. Hocam ben iktisat bölümünü istemeyerek geldim ama derslerini gördüm,kaliteli öğretmenlerini gördüm aslında nefret edilecek bir bölüm olmadığını farkettim. Kendimi bu alan da geliştirmek istiyorum sizin fikrimiz çok hoşuma gitti deneyeceğim ama nerden başlayacağımı bilmiyorum! Çok araştırma yapıp bunu bulmalıyım ki bulacağıma inanıyorum. İyi ki sizin gibi bilgili büyükkaeimiz var :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim Kolay Ekonomi kitabını okuyarak başlayın.

      Sil
  40. Hocam ben tarım ekonomisi bölümü okuyorum ege üniversitesi ziraat fakultesindeyim. Ekonomiyi çok seviyorum kitap okurken genel iktisadı konulara da yönelmeli miyim yoksa sadece tarımın iktisadi yönünü mu öğrenelim. Sonuçta ziraat mühendisi olarak mezun olacağım fakat galiba, siz daha iyi bilirsiniz tarım ekonomisi sosyal bir bilim dalı. İktisat dalı kanımca. Yani bir sosyal bilimci iktisadın bir kolunda uzmanlaşma(tarım) amacıyla mi okuma yapayım yoksa mühendis mantığıyla mi. Onerilerinizi bekliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendinizi tarım ekonomisiyle sınırlamayın. Ekonominin diğer dallarını mutlaka öğrenmeye çalışın.

      Sil
  41. Bülent Ersoy dinler misiniz

    YanıtlaSil
  42. Secimi trump kazanacak gibi.trump kazanirsa abd ortadogudan cekilir dolayisiyla bizede ortadoguyu tekrar fethetme sansi dogar. turkiye eski gucune kavusur. once ortadogu sonra afrika en sonda ab ve abdyi fethederiz mustemleke yapariz. abdnin basinda trump olacak adam saf abdyi kolayca fethederiz ama ab biraz sikintili.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önce bulunduğumuz yeri gelişmiş bir ülke yapmaya çalışsak.

      Sil
  43. Hocam merhaba,
    Amerikan seçimleri sonucunda Trump'ın seçilmesinin önümüzdeki sene FED faiz artışlarını hızlandıracağını düşünüyorum. Çünkü Trump Meksika, Çin gibi bazı ülkelere kota getirmekten ve ya bu ithal mallara vergi getirmekten bahsediyor. Amerika'da üretelim diyor. Bu da enflasyonu arttıracağı için faiz artışlarını da hızlandırmaz mı? Yani bugün Trump çıkarsa FED faizleri seneye fazla olur dersek çok mu spekülasyon olur? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ABD'de Başkan, Trump'ın sandığı ya da anlattığı kadar yetkili değildir.

      Sil
    2. Trump sizden Amerikan Siyasi Sistemi konusunda danismanlik teklif etse kabul eder misiniz? Ondan daha iyi biliyorsunuz belli ki.

      Sil
  44. Hocam akvaryumdaki japon bağıma sağdan hilary soldan trump olmak üzere iki yem attım balığım Trumpı seçti. O yüzden şimdiden açıklıyorum Abd başkanı Donald Trump oldu. Hayırlı uğurlu olsun Allah mübarek kılsın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Akvaryum Türkiye'de, balıklar Japon, yemler Amerikalı adaylara. Globallik böyle bir şey.

      Sil
    2. Global japon balığım haklı çıktı. BAŞKAN TRUMP hayırlı olsun.
      Şimdi abd düşünsün :=))

      Sil
  45. "kendi isteğimle ve bilinçli olarak hayattan ayrılmadan önce son bir görevi yerine getirmeye kendimi mecbur hissediyorum. bana ve çalışmalarıma böyle iyi ve konuksever şekilde kucak açan harikulade ülke brezilya'ya içtenlikle teşekkür etmeliyim. her geçen gün bu ülkeyi daha çok sevmeyi öğrendim. benim lisanımın konuşulduğu dünya bana göre mahvolduktan ve manevi yurdum avrupa'nın kendi kendisini yoketmesinden sonra hayatımı yeni baştan kurmayı daha fazla isteyebileceğim bir yer daha yoktu.

    ama hayata 60 yaşından sonra yeni baştan başlamak için özel güçlere ihtiyaç var. benim gücüm ise uzun yıllar süren yurtsuzluğum sırasında tükendi. böylece ruhsal çalışması her zaman en büyük sevinci ve bireysel özgürlüğü bu dünyanın en büyük nimeti olan bu hayatı, zamanında ve dimdik sona erdirmek bana daha doğru görünüyor.

    bütün dostlarımı selamlarım! umarım uzun gecenin ardından gelecek olan sabah kızıllığını görebilirler! ben, çok sabırsız olan ben, onların önünden gidiyorum."
    Stefan Zweig

    AKP yuzunden ben de intihar edecem. eger bu boyle giderse korkuyoruz akpden ve akplilerden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Stefan Zweig'in intiharından kısa sayılacak bir süre sonra Naziler ve faşizm Avrupa'dan temizlendi. Zweig biraz daha sabredebilse bu aydınlığı görebilecekti.

      Sil
  46. Ben bir cobanim, hayvancilik politikamiz uzerine bir yazi ele alir misiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir politikamızın kaldığını sanmıyorum.

      Sil
    2. Hayvan yetiştiriciliğinde, gerek hayvan-küçük büyük baş-sayısı gerek çeşidi açısından önemli bir ülke olduğumuzu düşünüyordum.

      Sil
    3. Önemli olduğumuz doğru ama bu öneme göre bir politika izlediğimizi söylemek mümkün değil.

      Sil
  47. Ingilizce iktisat okurken nasil calismaliyiz once turkcesini sonra ingilizcesini calismak mantiklimi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkisini de yapın. Önce İngilizcesini çalışın sonra Türkçesini. Sonra bir kez daha İngilizcesini okuyunca her şey yerli yerine oturur.

      Sil
  48. Değerli hocam, konumuz dışında birşey ama Vatanım Sensin dizisinin fragmanını izlediniz mi? İzlemediyseniz hemen bakmalısınız. İnanıyorum ki sizde bende olduğu gibi yoğun duygular yaşayacaksınız. Türk dizi sektöründeki şuana kadar en anlamlı sahne diyebilirim. Hem gözümden yaş geldi, hemde buruk bir sevinç yaşadım..

    YanıtlaSil
  49. fed bekle gor politikasini devam ettir mi analistler fedin aralikta faiz arrtirmayacagina kani geldiler. Hilary kazansaydi kesin gozuyle bakilan fed arttirimi su an belirsizlikten dolayi baska bahara hatta bahara kaldigi yonunde mantikli aciklamalar var. Siz ne dusunuyorsunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aralıkta artırması düşük bir olasılık haline geldi.

      Sil
  50. Mahfi Hocam siz Mülkiyeyi bitirdikten sonra yurtdisinda bir cok onemli gorevde bulundunuz. Sormak istedigim konu ingilizcenizi nasil bu kadar iyi gelistirdiginiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuyarak ve de yazarak. Okuyacağım kitapların İngilizcelerini okudum ve İngilizce günlük tuttum. İngiltere'ye staja gittiğimde de konuşma pratiğimi geliştirdim.

      Sil
  51. Hocam kusura bakmayin konunun disinda ama gelir uzmanligi smmm stajindan sayilmiyor.Bugune kadar bu konuda bir gelisme duydunuz mu herhangi bir dava v.s. sizce bir haksizlik var mi? gelir uzmanliginin smmm stajindan sayilmasini istemek haksiz midir.yorumunuzu cok merak ediyorum.

    YanıtlaSil
  52. Hocam bir iktisat öğrencisinin okuması gereken kitaplar listesinde hangi kitaplar olmalıdır?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Faizin Doğuşu ve Yasaklanışı