Merkez Bankası Ne Yapmalı?

(1) Neler oldu?
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yarın toplanacak ve ekonomik durumu değerlendirerek bir önlem alınıp alınmayacağına karar verecek. Kuşkusuz bu toplantıya ilişkin temel beklenti Merkez Bankası’nın faiz oranlarını değiştirip değiştirmeyeceği olacak. Eğer ABD Başkanlık seçimini Donald Trump değil de beklendiği gibi Hillary Clinton kazanmış olsaydı muhtemelen Dolar bu kadar yükselmeyecek, TL bu kadar değer kaybetmeyecek ve Merkez Bankası da büyük olasılıkla faiz indirimini ve sadeleştirmede nihai adımlardan birisini gündeme koyuyor olacaktı. Ne var ki ABD Başkanlık seçiminin bir sürprizle sonuçlanarak Trump’ın başkan seçilmesi birçok beklentiyi olduğu gibi bizim Merkez Bankası’nın faiz konusunda planladığı hamleleri de değiştirdi.

(2) Eldeki veriler (olay yeri incelemesi)
Trump’ın seçimi kazanmasıyla uygulanacak ekonomi politikası, maliye politikasını gevşetmeye ve o yolla ekonomiyi canlandırmaya yönelik olacak gibi görünüyor. Böyle bir politika beklentisi, enflasyonun artacağı ve dolayısıyla önümüzdeki dönemde Fed’in daha hızlı faiz artırımına gitmek zorunda kalacağı tahminlerinin yapılmasına yol açtı.  

Doların bu beklentilere paralel olarak hemen hemen bütün paralara karşı değer kazanmaya başladı. Dolar Endeksi bize Doların 6 önemli para birimine karşı son 1 ayda yaklaşık yüzde 4 değer kazandığını gösteriyor. Bu değer kazanımı bazı ülke paralarına karşı diğerlerinden daha yüksek oranlarda oldu. Bunun nedeni, büyük ölçüde, söz konusu ülkelerin kendi iç sorunları nedeniyle risklerinin artış göstermesi olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye de bu ülkeler arasında yer alıyor. Dolar Endeksinin yüzde 4 değer kazanmasına karşılık TL, Dolara karşı son 1 ayda yaklaşık yüzde 9,2 değer kaybetti. Bunun kabaca 4 puanı Doların değer kazanmasından geliyorsa 5 puanı TL’nin ilave değer kaybından kaynaklanıyor. Bu durumda TL’nin Dolara karşı değer kaybının yaklaşık yüzde 40’ı Doların değer kazanmasından yani TL’nin dolaylı değer kaybından, yüzde 60’ı ise TL’nin, risk artışı nedeniyle yaşadığı doğrudan değer kaybından kaynaklanıyor.

Merkez Bankası, yakın geçmişteki uygulamalarına bakıldığında faiz indirimini kolayca yapabilen buna karşılık faiz artırımı gerektiğinde bunu yapamayan bir kurum izlenimi taşıyor. Bunun da nedeni hükümetin faize karşı olan tutumundan kaynaklanıyor. Bu açıklamalar çerçevesinde Merkez Bankası, gerek enflasyonu, gerekse enflasyonun en önemli nedeni olan kuru denetlemek için elindeki en güçlü para politikası silahı olan faiz politikasını tek yönlü olarak kullanabilir durumda kalıyor.

(3) Eldeki verilerden (olay yeri incelemesinden) çıkan sonuç
Buraya kadar eldeki verileri ve bilgileri değerlendirdik. Şimdi de bu verilere karşılık Merkez Bankası’nın ne yaptığını ve bu yaptığının piyasada oluşan durum için bir çözüm getirip getirmediğine bakalım. Bunu yaparken Dolar / TL kurundaki değişimi (sol eksen), Merkez Bankası faizi olarak Ağırlıklı Ortalama Fonlama Maliyetini (sağ eksen) ve 2 yıl vadeli tahvil için bulunan Gösterge Faizini (sağ eksen) Ekim ayından bu yana aynı grafik üzerinde birleştirelim.


Grafik bize gerek USD/TL kurunun gerekse gösterge faizin birlikte yükseldiğini (kurdaki yükseliş daha hızlı olmak üzere) ve Merkez Bankası faizinin bu ikilinin yükselişine yanıt veremediğini gösteriyor. Hatta Merkez Bankası faizinin hemen hiç değişmediğine dikkat edersek Merkez Bankası’nın kurdaki ve gösterge faizdeki değişime seyirci kaldığı görülüyor.  

(4) Merkez Bankası’nın ne yapması gerekir?
Bu çerçevede bugünkü koşullarda Merkez Bankası’nın yapması gereken şey yüzde 8,25 olan gecelik fonlama faizini 8,5’e ve yüzde 7,5 olan haftalık repo ihalesi faizini (politika faizi) yüzde 8’e yükseltmektir. Böyle bir hamle kurun ve enflasyonun denetimine yardımcı olacaktır. Öte yandan bu faiz artışlarıyla yatırımların gerilemesinin söz konusu olacağını sanmıyorum. 2000’ler öncesinde reel faizin yüzde 10 olduğu dönemde yatırımların GSYH’ye oranı bugünkünden 5 puan fazlaydı. Bugün kime sorsanız “faiz önemli değil bu kadar riskli ve belirsiz ortamda yatırım yapılmaz” diyor.

Esasen Devletin çıkardığı tahvilin ikinci el piyasadaki faizi 2 yıllıklarda yüzde 10’u, 5 ve 10 yıllıklarda yüzde 11’i aşmışsa bu konunun tartışılacak bir tarafı da kalmamıştır. Merkez Bankası, piyasayı yönlendirmek yerine onun peşine takılıp giden bir kurum durumunda kalmışsa para politikası etkinliğini yitirmiş demektir. Zaten enflasyon hedeflemesi konusunda itibar kaybetmiş olan Merkez Bankası’nın bu şekilde ek itibar kaybetmeye devam etmesi oldukça ağır sonuçlar getirir.

(5) Diğer ayrıntılar
Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun toplanıp Merkez Bankası’nın gereken önlemleri alacağını açıklaması, Merkez Bankası’nın kendi başına karar alamadığını gösteren talihsiz bir gelişme olmuştur. Bağımsız Merkez Bankası varsa ne yapacağını kendisinin açıklaması gerekir.

Bütün bunlar Türkiye’de iç ve dış siyaset nedeniyle zaten yükselmiş bulunan risk algısına yeni risk halkaları ekleyerek maliyetlerin daha da yükselmesine neden olmaktadır.

(6) Neden – sonuç ilişkisini doğru saptayalım: Yatırımların düşmüş olmasının nedeni faizin artması değil, risklerin artmış olmasıdır. Esasen faizin artmasının nedeni de budur. 

Yorumlar

  1. Odaklanmamız gereken can alıcı sorun
    “faiz önemli değil bu kadar riskli ve belirsiz ortamda yatırım yapılmaz”
    inşallah yetkililer bunun farkındadır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olsalar bu kadar risk yaratıcı demeçler vermezlerdi sanırım.

      Sil
    2. Mahfi hocam açıklamalarınızdan ve grafikten anlaşıldığı üzere MB ekonominin direksiyonunu boş bırakmış ve kaderine terk etmiş gözüküyor ki Allah sonumuzu hayretsin. Şu dakikadan sonra atacağı adımların da bir etkisi olacağını sanmıyorum.

      Yazınız için teşekkürler ve saygılar.

      Sil
  2. Hocam sorabileceğim başka bi yer bulamadığım için burada sormak zorunda kaldım.
    Genel Muhasebe'nin mantığını kavramakta çok zorlanıyorum bana önerebileceğiniz bir kaynak var mı ? Kitap, video vb vb.

    Şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orhan Sevilengül'ün Genel Muhasebe kitabı iyidir ama kolay değildir. Kolay bir muhasebe kitabı var mı ben bilmiyorum. Bilen varsa buraya yazarsa sevinirim.

      Sil
    2. Ercan Beyazıtlı nispeten daha kolaydır, Orhan Sevilengül daha sonra çalışılmalı bence.

      Sil
    3. Hocam beni bulun ismim Mertcan Abi elimden geldiği kadarıyla yardım ederim.

      Sil
    4. AÖF kitapları

      Sil
  3. Hocam doları düşürmenin başka yolu yok mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıllardır burada yazdım, tv de anlattım yapısal reformlar diye. Bunlar yapılsaydı zaten buralara gelmezdi. Artık çok geç. Şimdi önce faizi artırıp sonra hızla yapısal reformlara girişmek lazım. Bir de tabii risk artırıcı demeçlerden kaçınmak lazım.

      Sil
    2. Dolari dusurmenin yapisal reformlar disinda baska bir yolu yok. Ben yapisal reform yapmayacam dersen enflasyonu indirmen lazim Turkiyenin enflasyonu gerek gelismis ulkeler gerek de gelismekte olan ulkelre karsi cok yuksek. Bu durum ic enflasyonun kurdaki yansimasini arttiriyor. Ayrica cari acik da var.

      Reform yapmacam diyip Kisa vadeli hem cari
      acigimi azaltacam hem de enflasyonumu indirecem dersen yapacagin cok basit ithalata dayali olan tuketim mallarina ek vergi artisi yaparsin cep telefonu otomobil bilgisayar vs...BDKKnin yaptigi gibi taksiti azaltirsin ve ya oto lastigindeki gibi gumruk vergisini arttirirsin. yurtdisina cikis harcini arttirirsin. enflasyonu dusurecem ayni zamanda dersen de temel gida maddelerinde et sut yumurta meyve sebze vs de kdv indirimleri olmak uzere hatta bu sektorlerde calisanlara yatirim yapanlara is yapanlara vergi kolayligi indirimleri jestleri yaparsin. tabii bunlar gecici cozum. Boyelilikle en az 6 ayla 3 sene arasinda nefes alirsin bugunkunden daha az sanci cekersin cari acik enflasyon ve doviz kurlari konusunda.

      Sil
  4. Onlara sorsan hiç sorun yok.

    YanıtlaSil
  5. Hocam gelişmiş ülke olmak istiyorsak her ne olursa olsun gelişmiş ülkelerde olduğu gibi faiz bandını düşürmemiz gerekmiyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır. Gelişmiş ülkelerde olanları yapmak istiyorsak önce enflasyonu düşürmemiz gerekiyor. Enflasyonu düşürmeden, riskleri düşürüp kur artışını normale çevirmeden faizi düşürürsek kriz çıkarırız.

      Sil
  6. Üstad internet sitenizin mobil uygulamadan da takip edilebilmesi için bir çalışma mevcut mu? Yeni yazı yayınlandığında bildirim alabilmek iyi olurdu diye düşünüyorum açıkçası.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birilerine yaptırmam lazım. Uğraşamadım açıkçası.

      Sil
    2. ekonomistler neden zengin olmaz :)

      Sil
    3. twitter'dan hocamızın bildirimlerini anında alabilirsiniz. Hoca yazdığı yazıyı orada paylaşıyor. Size de bildirim gelir haliyle

      Sil
  7. Eğer ucuz para dönemi bitiyorsa ki öyle gözüküyor sorunu küresel kaynaklı deyip geçiştiremeyiz şimdiden önlemimizi almalıyız abd nin faiz arttıracağı bir ortamda bizim hiç bir şey olmamış gibi davranmamız , tüm gelişmekte olan ülkelerde artıyor ne olmuş yani kur bir noktada dengelenir bekleyelim dememiz pek bilimsel gelmiyor bana!

    YanıtlaSil
  8. hocam yarına dair olması gerekeni MB çerçevesinde çok güzel özetlemişsiniz belkide Mb bağımsız mı yoksa değilmi tarafında süpriz yapıp yapmayacağını yarın göreceğiz ilk sorum şu 25 baz lık bir artış mı yoksa 100 baz artışmı sizce süpriz etkisi yaratır faiz indirimini zaten ihtimal dışı tutuyoruz :) tşk ..2.sorum ise sizce orta -uzun vadede Trump ın etkisi Tükiye lehine dönmezmi iç dinamikleri bir tarafa koyarsak yani para ve sermaye akışı anlamında 2017 yılı için faiz artışlarının kademeli olarak yükselmesi ile dolar düşecek gibi geliyor bana buda bizim lehimize yabancı yatırımcıyı tetiklermi kolay gelsin iyi çalışmlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her ikisi de sürpriz olur. Ama 25 bp lik artışın anlamı olmayacaktır diye düşünüyorum.
      Trump etkisinden çok Fed'in ne yapacağı önemli. Fed'in faiz artışına devam etmesi halinde Türkiye dış finansman bulmakta zorlanır.

      Sil
  9. Mahfi Hocam merhabalar,

    Yukarıdaki yazınızla ilintili olarak şunu sormak isterim; gösterge faizdeki hızlı yükselişin, elinde Hazine Maliyesi'nden aldıkları İç Borçlanma Senetleri bulunan bankaların ciddi zararlar yazmasına neden olması beklenmez mi?

    Diğer bir sorum ise konu başlığından bağımsız, sizin ayrı bir başlık altında ele alıp değerlendirmenizin konunun aydınlatılması açısından büyük önem taşıdığını düşündüğüm bir husus hakkında. Malumunuz petrol fiyatları küresel kriz öncesinden başlayarak 2008 yılına kadar hızlı bir şekilde artarak 120 Dolar seviyelerine yükseldi. Akabinde ise yine keskin bir düşüşle 30 Dolar düzeylerini test etti. Öte yandan, hem Türkiye hem de Dünya'daki Benzin (Gasoline) fiyatlarını gözlediğimizde aralarındaki bağın koptuğu; ilgileşimlerinin (korelasyon) manasız bir hale büründüğü izlenimi uyanıyor. Halbuki, benzin üretiminin girdilerinin %71'i petrolden müteşekkil. Bu konunun nedenlerini ve perde arkasını teknik bir bakış açısıyla irdelemenin önem arz ettiğini düşünüyorum.

    Teşekkür ederim. Saygılarımla,

    Not:
    1973 - (Petrol Varili 10 $, Benzin Galonu 1 $)
    2008 - (Petrol Varili 120 $, Benzin Galonu 3 $)
    2016 - (Petrol Varili 45 $, Benzin Galonu 2,4 $)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur. Bugüne kadar faiz düşüşünden kâr ettiler şimdi de zarar edecekler.
      Haklısınız, dolar faiz rüzgârına fazla kapılıp petrolü biraz ihmal ettik ona da bir bakmak lazım.
      Teşekkürler.

      Sil
  10. peki hocam bu yazdıklarınız yapılır mı?

    YanıtlaSil
  11. Hocam D.Trump'ın başkan olması küresel sermayeye karşı bir tepki geliyor bana. Başkanlık vaatleri arasında -Seçim vaadi gerçekleşir mi bilinmez- kazanırsa göreve başlar başlamaz FED(Abd Merkez Bankası) başkanı Yellen'i görevden alacağını söylemişti. Böyle bir yetkisi var mı başkanın? Abd'nin parasının diğer para birimleri karşısında değer kazanması neticede Abd ekonomisini sıkıntıya sokmaz mı çünkü cari açığını arttırabilir, ithalatını arttırıp, ihracatını azaltabilir bu para politikası devam ederse.

    Sizce Merkez Bankası faizleri arttırma konusunda ne zaman bir karara varacak acaba. Çünkü dövizdeki artış eğilimini durduracak daha etkin bir mekanizma gözükmüyor dediğiniz gibi. Kaldı ki özel sektörün döviz cinsinden borcu her an artıyor ve bu gerçekten sıkıntılı. Bloğunuzda bizlerle paylaştığınız kıymetli bilgiler için teşekkür ederiz. Saygılarımla hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fed Başkanı ancak akli melekelerini kaybetmesi veya bir yolsuzluğa karışması halinde görevden alınabiliyor. Dolayısıyla bunlar olmadıkça Trump, Yellen'i görevden alamaz.
      Doların değer kazanması ABD ihracatını sıkıntıya sokar. Ama bu işin başka çıkışı yok.
      MB'nın ne yapacağını tahmin edemiyorum. Umarım faiz konusunda hükümetin peşinden gitmez.
      Çok teşekkürler.

      Sil
  12. Soru: ülke yönetilebiliyormu ve hangi sorumluluk & yetki kimde?

    YanıtlaSil
  13. Hocam günaydın,
    World Bank'in Türkiye'nin büyüme beklentisini düşürdüğünü okudum. World Bank bu tahminini TCMB'nin faizleri arttıracağı beklentisine dayanarak mı yapmıştır sizce? Risklere bağlı olarak yatırımların düştüğünü ifade ediyoruz, faiz arttırmak sizce yatırımların artmaması sorununu tam olarak çözecek midir? Şahsen benim fikrim Gezi Parkı ile başlayıp OHAL ile devam eden bu risklerle dolu sürecin faiz arttırımıyla çözülemeyeceği yönünde onu da belirtmek istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faiz artırmak hiç bir zaman kesin çözüm değildir. Faiz artırmak, doğru politikaları uygulamaya koymak için nefeslenme imkanı sağlar. Eğer faizi yanlış kurgularsanız hiçbir şeyi doğru kurgulayamazsınız. Çok aşağılanmıştır faiz ama kısa vadede ekonominin bir anlamda dümenidir. Faizi doğru kurgularsanız tek başına çözüme ulaşamazsınız ama yapmanız gerekenleri yaparsanız çözüm gelir. Nedir yapılacak olanlar? (1) Riskleri artırmaktan kaçınmak, gereksiz kavgalara girişmemek, tansiyon yükseltici demeçler vermemek. (2) Yapısal reformları yapmak (ama gerçekten yapısal reformları yapmak.) Bunları yapmayacaksak faizi artırmak bize bir kaç gün nefes aldırır hepsi o.

      Sil
    2. Hocam yapısal reformlara son derece önem veriyorsunuz ancak bu reformların neler olduğunu biraz açabilir misiniz? Teşekkürler

      Sil
  14. Sayin hocam
    Faiz yukseldikce yatirimlar azalir diyen dusunce yatirimlarin marjinal verimliligini de hesaba katmayi unutuyor.Ortalama olarak isletmelerin faiz maliyetini ogrenip urettikleri bir urunun maliyet kalemlerinden faizin toplam maliyetinin yuzde kacini olusturdugunu ogrenseler belki baska bir bahane bulmaya yonelebilirler.

    YanıtlaSil
  15. Kredi faizlerine bakıldığında son 2-3 yıla oranla iyi duruyor fakat yukarıda belirttiğiniz gibi siyasi risklerden dolayı insanlar borçlanmak istemiyor. Dilerlerse faizleri dip seviyelere çeksinler ülkenin beka sorunu olduğu sürece herkes nakitte kalmayı tercih edip yatırım ve harcamaya teşvik edilemicektir diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  16. Dolar artinca , dolar bazli GSYH azalmalmi? en son sanirim 8800$ civari idi. Simdiki artisla kaca düsüyor?
    ayrica bu bi cesit devülasyon olmuyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz buna devalüasyon demiyoruz paranın dış değer kaybı (deppreciation) diyoruz çünkü devalüasyon spesifik olarak sabit kur rejiminde yapılabilen bir uygulama.
      Kişi başına gelir dolar bazında düşüyor. Muhtemelen sizin yazdığını tutarlar dolayındayız. Ama bu hesaplama yapılırken yılsonu değil biliyorsunuz yıllık ortalama kur alınıyor.

      Sil
  17. ellerinden gelen birsey olmadıgını belirten acıklamalar ve tehditlerle bu iş yürümez aslolan YAPISAL REFORMlar yaptın yaptın olmaz ise bu calkantı sürer gider bizde dunyadan uzaklasırız

    YanıtlaSil
  18. ekranlarda yalnızca laf kalabalığı yapan geveze yorumcularına kapak olsun

    YanıtlaSil
  19. Doların 3,40 olduğunu gazetecilerden öğrenen bir Başbakan varken yatırımcı kendini ne kadar güvende hisseder?

    YanıtlaSil
  20. Mahfi bey sonunda yazmışsınız ginlerdir bekliyorum sizi ve hariks öneriler vermişsiniz MB'ye.
    sizce bu kur artışının ekonomideki kötü gidişatın fiyatlara yansıdığı,tam anlamıyla halkın hissedeceği tarih ne zaman olur?mali yılbaşı mı(1 ocak)?
    İşsizliğin enflasyonun "ekonomi çok iyi hükümet çalışıyor" diyenleri vuracağı günler ne zaman?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fiyatlara yansıma olmaması için mal ve hizmet kalitesi düşürülür,halk hissetmez.

      Sil
    2. Bence bu durum şu anda hissediliyor zaten. Ben yıllardır iş adamlarıyla, esnafla, pazarcıyla sohbet ederim. Bu kadar ortak sıkıntı olduğunu son 10 yılda ilk kez görüyorum.

      Sil
    3. 2001 krizinde dahi boyle bir sey yoktu. 2001 krizinin 6. ayinda kur istikrara kismen ulasmis ihracatcilar tabiri caizse saha kalkmisti. 2001in sevinenleri ihracatci olmustu.

      Su an ki kur seviyesi ihracati bile beslemeyecek konumunda hatta zarar bile verir. itahalti keser orasi ammenna.

      Sil
  21. Mahfi hocam,

    Para politikasında sadeleştirme yapıldıktan sonra TCMB borç verme politikası gecelik faizlerle mi yapılacak yoksa 1 haftalık repo ihalesi ile mi? TCMB bunlardan istediğini seçip borç verme faizi olarak hangisini seçtiyse onun faiz oranını mı kullanacak? Bu konudaki uygulama nasıl gerçekleşir?

    Teşekkürler, iyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunun nasıl olacağını tam olarak bilmiyoruz. Ama dünya uygulamalarında tek bir faiz uygulaması oldukça yaygın.

      Sil
  22. sayın hocam ,siz merkez bankasının neler yapması gerektigini söylüyorsunuz ama bence kendimizi kandırmayalım.kanımca merkez bankası bunları yapmayacaktır.hükümetin faize bakış açısı belli ve merkez bankasının hükümete direk baglı oldugunu düşünürsek eften püften sözlerle bir iki kelime edip piyasaları keriz yerine koyacaktır.ama piyasa keriz olmadıgını fiyat hareketleriyle gösterecektir.merkez bankasının bizi utandırıp geregini yapma olasılıgı tramp,ın başkan seçilme olasılıgı kadardır.gerçi tramp başkan seçildi ama şok bir durumdu.hükümete ve merkez bankasına bakarsak bizde bu şok olmaz ve dolar yeni rekorları tazeler.artı ekonomi kurulunun cumhurbaşkanı eşliginde bugün toplanması merkez bankasının ne kadar bagımsız olduguna dair şahane bir örnektir.gerçi türkiyede hangi kurumumuz bagımsızki merkez bankasından bunu bekliyoruz.iyi günler saygılar

    YanıtlaSil
  23. Hocam saygılar..size 1 2 nacizane sorum olacak.
    -2017 türkiye ve dünya ekonomileri için beklentiniz nedir? Bu yıla kıyasla
    -ABD'nin sanayide ve ekonomide toparlanması diğer ekonomiler için kısa vadede kötü olsada uzun vadede poztif mi algılnmalı?
    -Fed'in hedeflediği faiz artırım oranı sizce kaç?
    -Benim için en önemli soruya gelirsek; IMF başkanı lagarde geçen yıllarda bir toplantıda aynen şunları söylemişti" shemitah yıllarına dikkat çekmek istiyorum diye başlayan bir konuşması vardı" yani her 7 yılda bir olan ekonomik kriz.hakikaten geriye dönük bir incelem yaptığımda 7 yılda bir ekonomik kriz olmuş.2015-2016 yine rkonomik krize denk geliyor.sizin bu konu hakkındaki düşüncrlerinizi rica ediyorum.tabi bunun yanında 7×7= 49 dan sonraki 50.yıl süper jübile yılı diyor.yani 2016-2017'ye denk geliyor buda.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2017 de işlerin iyi olmayacağını tahmin ediyorum.
      Evet bence kısa vadede olumsuz olsa da uzun vadede dünyanın lehinedir.
      Enflasyon hedefi yüzde 2 olduğu için faiz hedefini de yüzde 2 olarak açıklamışlardı.
      Ben bu tür konjonktürel denk gelişlere çok da itibar etmem açıkçası. Ama tesadüf bu ya benim de 2017 beklentim oldukça karanlık.

      Sil
    2. Hocam peki hep böyle karamsar mı olmak lazım? Bütün yazılarınızda sürekli karamsar düşünüyorsunuz.ve ilginçtir ki grne olarsk para piyasasında karamsarlık başladığında ekonomi,borsa vs çıkışa geçiyor

      Sil
    3. Siz bana iyimser olmak için bir neden gösterin ben de söz veriyorum iyimser olacağım.

      Sil
    4. 2017 icin sadece Turkiye ekonomisi icin mi yoksa tum Yerkure ekonomisi icin mi beklentiniz karanlik puslu

      Sil
    5. Hocam,
      Dövizin yılsonuna doğru gevşeyeceğini tahmin etmiştiniz, MB'sı ise yılsonu kur beklentisini 3.34 olarak revize etti.
      İyimser kaldınız :)

      Sil
    6. Ben aksine Mahfi Hocayı iyimser buluyorum.

      Sil
  24. merkez bankası kendi başına karar alacak sanmışsınız galiba. yiğit ve cemil kararı verecek. merkezdeki piyonlar imza atacak. yeni türkiye.

    YanıtlaSil
  25. Neden dalgalı faiz yok? Her banka ya da kurum kendi faizini piyasa koşullarında belirlese nasıl olur?

    Efsane cahilce bir soru sorduğumun farkındayım,cevaplamazsaniz alınmam.

    YanıtlaSil
  26. Hocam sürdürülebilir cari açık mümkünmü
    Cari açık için gelen sıcak para ise, faizi alırkende dövizle çıkartıyor.

    Bizim zaten cari açığımız var ,çıkan sıcak para faizinin karşılığı bizim mallarımızın hizmetimizin ederinden fiyatının düşmesimidir?

    Bu bir paradoksmudur dünyada cari açık işleme mantığını en basitiyle nasıl tarif edersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer cari açığınız yüzde 1- 3 arasında bir yerdeyse ve yıllık büyümeniz de onun üzerindeyse bu açık sürdürülebilir.
      Öteki sorularınızın yanıtı önceki blog yazılarımda var.

      Sil
  27. Hocam merhaba Türkiyede ki yabancı yatırımcılar usd getirip Tl bazında yatırım yapanlar nasıl bir yol izliyorlar sayg

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dolar getirip TL'ye çevirip yatırım yapıyorlar, kar edince de karlarını dolara çevirip ülkelerine götürüyorlar.
      Portföy yatırımı olarak getirenler ise tahvile veya hisse senedine yatırıp getiri elde edip sonunda dolara çevirip gidiyorlar.

      Sil
    2. Hocam basit şekilde dalgalı kur her zaman dengeyi getirmezmi?
      Parasını tl ye çeviren yabancı ,ülkeden çıkarken parayı dövize çevirmek istediğinde kur yüksek ise zararına çıkmak istemeyecek değilmi?
      Zararına çıkışlar mutlaka olurmu

      Sil
  28. Sayin hocam , herşey cok dogruda bu ulke yillık 200 milyar $ 'in uzerinde dovize ihtiyaci var yarin MB gecelik fonlama faizini 8.5, politika faizini 8 ' e yukseltse bile çözum kisa donemde pisligi halinin altina supurmekten farkli olmucak sen katma degerli bi ürün uretemedikten sonra durum vahim. Hem de Yellen'in açiklamalarindan anliyoruz ki faiz artisı devam edecek sonra biz yine MB ne yapmali diye konuscaz böle surec devam etcek ve MB ina guvenilirlik her gecen zaman daha da azalacak. Not: burdan eko. Iyi diyenlere bi soz madem o kdr iyise 1 haftada 2 Ekonomi Kordinasyon Kurulu toplantisi neden ???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu hep söylüyorum. Faiz tek başına bu kadar sorunu çözemez sadece asıl önlemleri almak için zaman kazandırır. Hemen ardından ciddi bir yapısal program açıklanması ve risk artırıcı eylem ve demeçlerden vazgeçilmesi gerekiyor.

      Sil
  29. Hocam iyi gunler diliyorum. Yapısal reformu neden açmıyor kimse. Bence yapısal reform =teknoloji üretimi ve israfın bitirilmesi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. E bunu bana sormayın. Bu konuyu son beş yılda hiç açamadımsa 100 defa açmışımdır.

      Sil
    2. Yuksek faizin oldugu yerde yapisal reform felan yapamazsiniz. Yapisal reformlarin hepsi butceye agir yuk getirir, yuksek borclanma ile o maliyetleri kaldiramazsiniz batarsiniz. Once zemini duzeltmek lazim, ama Turkiye'de zemin hep 'yabanciya iyi gorunelim de borc gelsin' kafasindaki bilimsel akillilar sayesinde bozuk kaldi. Yapisal reform isi, ya da herhangi bir reform oyle lafta, ya da kagitta yazildigi gibi kolay yapilamaz. Zaten faizi dusuk tutabilmekten daha buyuk bir yapisal reform olamaz Turkiye adina.

      Sil
    3. Faizlerin düşük olduğu bol likidite ortamında yapısal reformlar yapılabilirdi ama yapmadılar. Yapısal reformların hepsi bütçeye yük getirmez. Yargı reformu da bir yapısal reformdur. Enflasyonun yüksek olduğu bir yerde faizi düşük tutamazsınız.

      Sil
    4. Adsiz 19:32, faizlerin dusuk oldugu bol likidite ortami ne zamandi mesela? Siz aldirmayin 2002-2008 hikayelerine, bakin reel faiz oranlari ne bu yillarda:

      Yil Enflasyon Reel Faiz Orani
      2002 - 29.87% 55% - 29.87%= 25.13%
      2003 - 12.71% 50% - 12.71%= 37.29%
      2004 - 9.37% 43% - 9.37% = 33.63%
      2005 - 7.72% 28% - 7.72% = 20.28%
      2006 - 9.65% 23% - 9.65% = 13.35%
      2007 - 8.39% 27% - 8.39% = 18.61%
      2008 - 10.06% 25% - 10.06%= 14.94%

      Bunlar normal faiz orani degil, enflasyondan arinmis, maliyet.

      Ayrica kanunu degistirince reform olmaz. Yargi reformu diyorsunuz, yeni adliye binalari, yeni hakimler, savcilar, adli personel almadan, onlarin egitilecegi okullari yapmadiginiz, bunlara yatirim yapmadiginiz zaman kanunu degistirmissiniz ne ise yarayacak? Faiz derken reel faizden bahsediyoruz bu arada yanilmayin, reel faiz dustugunde zamanla enflasyon da duser.

      Sil
  30. Merkez bankasi ve diger devlet kurumlarinin yapmasi gerkeen tek sey; anayasaya ve yasalara uygun davranmak, gerektiginde yasalarin verdigi sorumlulugu almak. Oyle tek kisinin ulkeyi kafasina gore yonetmesine izin veremezler, kimseye hukuk onunde ayricalik taniyamazlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz olması gerekeni yazıyorsunuz, oysa olanlar bunlar değil.

      Sil
    2. Ne yazık ki hocam, en büyük sıkıntı burada zaten. Bu nedenle merkez bankasının politikalarının bir önemi kalmıyor. Ne yaparsa yapsın 3-5 aylık geçici çözümler olur, yabancı yatırımcı Türkiye'den kaçtıkça (ki durum bu) TL değer kaybedecektir.
      Türkiye'yi yöneten kişi ülkenin tüm avantalarını (jeopolitik konum, ikili ilişkiler, hukuk, güçlü denetim mekanizması vs..) dezavantaja çevirmeyi başardı, aferin.

      Sil
  31. Sn. Eğilmez yazınız için teşekkür ederiz. Aslında gerçek şu, ekonomideki gidiş artık TCMB'nin bağımsız olmuş olsaydı bile, tedavi edebileceği aşamayı çoktan geçti. Ekonomide artık o kadar çok ikilem oluştu ki, bunu aşmak kolay görünmüyor. Örneğin cari dengedeki yeniden GSYH'nın %5'ine ilerleyen açığı çözmek için kur sepetinin değer kaybına izin vermek, enflasyonu arttıracak, iç talebi kısıp, büyümeyi düşürecek. Başka bir örnekte kur sepetinin, fiyat istikrarı için aşırı yükselişini engellemek için faiz arttırmak, inşaat sektörü başta olmak üzere TL faize duyarlı sektörleri kötü etkileyip, bu sektörlerde zincirleme kötü etkilere yol açacak. Bugunkü konumumuzun nedeni maalesef yılların biriktirdiği sorunların, Türkiye'yi Dünya çapındaki rekabetten (sadece ekonomik değil, sosyal, politik) kopardığının farkına varamıyoruz.Sadece ekonomik anlamda ele alırsak, ekonomimiz çeşitli hastalıkların bir arada bulunduğu bir beden gibi. Bir hastalığı tedavi ederken, başka bir hastalığı kötüleştirebiliyoruz. Temel çözüm, sorunların temeline inerek, bunlara doğru tanım koyarak temelinden, tek tek ekonomik, sosyal ve politik sorunlarımızı çözmek. Bunu yapmadığımız zaman hastalıklara yanlış tedavi ile beraber, çokça miktarda ağrı kesici vererek hastalıkları çözme düşüncemizin ne yazık ki sonu yok. Genelde yazılarınızı yayınlandıktan sonra, 2-3 gün sonra okuyabildiğim için, yorumlarımı yetiştiremiyorum. Bu kez öğlen arasında yakalayabildim. Sevgiler, saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz ve katkınız için çok teşekkür ederim.

      Sil
  32. Hocam sizi bir kac aydir takip ediyorum ve yapisal reformlarin uzerinde cok durdugunuzu gordum. Bu reformlarin ne oldugunu, neleri kapsadigini ve nasil yapilmasi gerektigini merek ediyorum. Kisaca aciklarsaniz cok sevinirim. Saygilar.

    YanıtlaSil
  33. Sayın hocam, öncelikle toplumumuzun bilgilendirilmesi çalışmalarınız için ülkesinin geleceğini düşünen bir birey olarak çok teşekkür ederim. Sayın hocam, dön dönemdeki gelişmeler tam olarak sebep açısından uymasada the big short filmindeki hissiyatı uyandırıyor ben de Biraz fazla karamsar miyim sizce?

    YanıtlaSil
  34. Hocam oncelikle faiz politikasindan öte merkez bankasinin BAĞIMSIZ oldugunu gösteren politikalar yapilarak guven tazelemeli ve herseyden once piyasadaki risk algisi dogru yonetilmeli diye dusunuyorum..yatirimlar icin tek gosterge faiz olsaydi su an avrupadan daha fazla yatirim alir olurduk..saygilarla..

    YanıtlaSil
  35. Hocam gecen gun okudugum bir gazete haberinde GAP ve DAP gibi buyuk kalkinma projeleri icin hazinede ayrilan butcenin buyuk bir kisminin soz konusu projelere aktarilmadigi ve mustesarlarin islerini savsakladigi ele alinmis. Sizin surekli bahsettiginiz yapisal reformlar bu gibi durumlarida kapsiyormu acaba. Saygilar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır bunlar yasal sorunlar. Yapısal sorunlar ve çözümleri için:
      http://www.mahfiegilmez.com/2015/10/guncellenmis-yapsal-reformlar-rehberi.html

      Sil
  36. Hocam sizi bir kac aydir takip ediyorum ve yapisal reformlarin uzerinde cok durdugunuzu gordum. Bu reformlarin ne oldugunu, neleri kapsadigini ve nasil yapilmasi gerektigini merek ediyorum. Kisaca aciklarsaniz cok sevinirim. Saygilar.

    YanıtlaSil
  37. Dünyanın gidişini iyi analiz edemeyenler için Trump süpriz şekilde başkan oldu (bana göre süpriz değildi).
    Fed'in zaten bir seneyi aşkındır faiz artacağı beklentisinin gerçekleşmesi kesinlik çizgisine yaklaştı. Piyasa zaten sürekli bunu satın almadı mı? Şimdi beklenti gerçekleşmek üzere peki sıkıntı ne? Trump'ın seçilmesi faiz artışı beklentisini satın alanlar için pozitif bir gelişme değil mi ki dolar fırlıyor? Piyasa uzun zamandır satın aldığı şeyin gerçekleşecek olmasıyla "şoka" mı girdi ????

    Demekki "beklenti"lerin "hayal" ile "gerçekleşme" bandı içinde ortada "belirsizlik alanında" gezmesi dolar için daha istikrarlı duruyor. Enterasan bir durum !

    Gelelim bizim merkez bankasına 25 veya 50 baz puan hatta 1-2 baz puan aralığında bile faiz artırsa etkisi en fazla bir hafta. Dolar 3,10 a inse biler geri 3,40 ı zorlar. EKK toplantısıyla her şey kontrolde havası tcmb nin durumuna ilişkin malumun ilanı gibi algıladığından çabası çok zor.

    Gel gelelim Tcmb ne yapmalı. Bence durumu sabit bırakmalı ama şu şartla:
    -hükümet piyasayı rahatlatacak vergi düzenlemelerine gitmeli ötv kesinlikle düşürülmeli.
    -gıda konusunda sürekli atılmakta sallanan adımlar atılmalı üretici-aracı tüccar- market/halk pazarı- tüketici zincirindeki üretici fiyatı ve tüketici fiyatı arasındaki makas daraltılmalı burda da aracılara düzen getirilmeli.
    - nato ab şangay vs tartışmaları son bulmalı ki pazar riskine düşmeyelim. Biliyoruzki ab'ye mal satmakta mecburuz en buyuk pazarımkz orası kimseyi kandırmayalım. Şangay ne nato ne ab ile kıyaslanamaz. Tüm bunlar cds ye negatif etki yapıyor.
    .... Devamını sıralamaya gerek yok sanırım mantık kavrandıktan sonra yapısal reform nedir anlaşılır ve bu reformlara ihtiyacın hayati önemi kavranabilir. Reformlar yapıldığı taktirde faiz tartışmasıda biter....!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ÖTV indirimi hem ithalatı artırır hem de vergi gelirlerini düşürür.İkisi de istenebilecek bir durum değil.

      Bence aracılarda çok sıkıntı yok. Sıkıntı üretici ile son satıcılarda. Üreticinin eğitilmesi/dönüştürülmesi gerekiyor. Tüm çiftçilerimizi kastetmiyorum. Örnek vermem gerekirse; Arkadaşım kayınpederinden dertli. Pamuk tarlası var. Rekolte yüzde 50 düşmüş yıllardır. Sorunun tohumda olduğunu söylüyor, çözümü de bu yıl tohumu diğer satıcıdan almakta görüyor. Arkadaş diğer satıcı da tohumu aynı yerden aldığını kayınpederine söylemesine rağmen dinlememekte ısrar ediyormuş. Bu küçük bir örnek. Dedesinden babasından ne görüyorsa onu uygulayan üreticilerimiz değişime ayak uyduramıyorlar ki, üreticimiz kazanamıyor. Burada alınması gereken çok yol var.

      Sil
    2. Sayın Timur,
      Üretici konusunda yazdığınız şeyi her ortamda aslında şiddetle eleştiriyorum. Rekoltesi yüksek tohumlar kısır tohumlardır. Islah edilmiş denilen şey gdo 'dur. Fazla ürün verebilir ama kalitesizdir ve geleceğe devri bitiktir. Asıl bizim geleneksel tohumlar ve hayvansal gübre ile damla/yağmurlama sulama sistemi ile bilinçli üretim yapmalıyız. Çok veriyor denilen tohumlar düşülen en bütük hatadır.
      Bugün yediğimiz domateste salatalıkta tat koku yoksa hep hevesli gençlerin daha çok veriyor dediği o tohumlardan dolayıdır.
      Eski kafalı olmak bilinçsiz olmaktan iyidir.
      Lütfen arkadaşınıza da iletin yerli tohumu korusunlar. Yöntemi iyileştirsinler.

      Sil
    3. sorun bahçedeki kirazın işçilik dahil 2tl 'den üreticiye ödenip marketten 8~10 tl arası tüketiciye arz edilmesi.Üreten 3/1 alırken arcıların çarpanı min 4 oluyor.

      Sil
    4. İşte, fikrinize katılıyorum. Yöntemi iyileştirsinler anahtar cümle. Buna yönelme, beraberinde üretim yapmayı cazip hale getirecektir. Gençler daha çok sahip çıkacaktır. Bilinçlendirme ve yönlendirmeye ihtiyacımız var.

      Sil
    5. Büyük Marketler 7,5 TL ye alıp, 8 TL ye satıyor değil mi? Hatta bugün bir haberde vardı, künye uygulaması ile alakalı; 5,5 maliyet satış fiyatı 4,5 TL.Bu marketler olmasa gıda enflasyonumuz tavan yapardı:)

      Sil
  38. HOCAM MERHABAYAPISAL REFORMLARIN YAPILMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLÜYORSUNUZ . YAPISAL REFORMLAR DEDİĞİNİZ NEDİR? BİRAZ AÇAR MISINIZ ?

    YanıtlaSil
  39. hocam yapısal reformlar dediğiniz tam olarak nedir? biraz açar mısınız

    YanıtlaSil
  40. Hocam, ben de konveksiyonel dusuncede dediklerinize katiliyorum. Ama şimdi euro zamlaninca, ev fiyatlari, dukkan arsa fiyatlari euro bazli ucuzladi. Avrupadan Insanlar gidip ev, arsa, is yeri alirmis gibi geliyor, hizli bir kriz olmaz bence.
    Ama ne olursa olsun, çok fazla kucuk firma iflas edecektir. Insaat sektoru duracaktir. Sanayi sektoru olarak yurtdisina mal satmak bile şuan zor. Petrol fiyatlari dustugu için, petrol ureten ulkelere makina ve urunler satmakta çok zorlaniyoruz.
    Avrupada musteriler sirf buyuk yoneticimiz bey'in aciklamalarindan dolayi, Turkiyeden almayiz diyen musterilerim var. Almanya veya Cin den aliyoruz makinalari biz de artik.
    Bence bir devrim kendi cocuklarini ilk devirir derler. Yoneticimiz, mental devrim yapti, Kurtlerle baris surecini baslatti, ekonomik devrim yapti,Fetuculari sildi sistemden. Ama hepsi tek tek geri gitti, ekonomik kriz var konusmuyor, cinlik yapiyor. Ama ekonomik geldi, ekonomik gider gibi duruyor. Tarih bir kere daha tekerrur edecek gibi :(
    Hocam ben bile Turkiye asigiyim, ev bile almaya korkuyorum Turkiyeden, bu medya etkisi mi? Gercek bir his mi?

    YanıtlaSil
  41. Hocam, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan TUİK'in Aralık ayında milli gelir revizyonu yapmayı planladığını söyledi. ESA 2010 hesaplama sistemine geçeceğimiz belirtiliyor. AB ülkeleri bu revizyonu bizden önce yapmışlar. Bu konu hakkında bir bilginiz ve ne kadar artış olabileceğine dair bir öngörünüz var mıdır? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç bir bilgim yok ben de sizin gibi basından gördüm. Ne yazık ki Türkiye hemen her konuyu bu şekilde tartışmadan, genel değerlendirmeye açmadan doğrudan uygulamaya geçiyor.

      Sil
    2. Yeni hesaplama sistemiyle 20k$ milli gelir hayal değil artık.

      Sil
    3. Tuik bu tür revizyonları kendi sitesinde önceden açıklıyor; ilgili istatistiğin metaveri kısmında revizyonlar başlığında.

      Sil
  42. Sayın Eğilmez, bu kadar insana elinizden geldiğince cevap yazabilmek takdire şayan ve saygı gösterilmesi bir davranış başarılarınızın devamı dileğiyle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Zamanımın önemli bir bölümünü alsa da zevkle yapmaya çalışıyorum.

      Sil
  43. Sayın Hocem şu an sizce yönümüz batıdan doğuya kesin olarak çevrilmişmidir ? AB ile ilgili bir umut varmı ? ayrıca bu durum piyasalar tarafından fiyatlandı mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu diyemeyiz. AB ile ayrılma gündeme gelirse asıl sorun o zaman başlar.

      Sil
    2. Trexite açık olmalıyız hocam,ufkumuzu genişletme zamanı.

      Sil
    3. Bu nasıl ufuk genişletmek Trexite ile?

      Sil
  44. Çin ve arab ülkeleri ellerindeki ABD bonolarini hızla sattiklari ve bono krizi olduğu söyleniyor magfi hocam!!! Dolar ve altına etkileri ne olur ABD ekonomisini nasıl etkiler?

    YanıtlaSil
  45. 1-Hocam ekonomi tarihi ile ilgili kitap yazacaktiniz.ne zaman cikacak.
    2-arada bir yazilarinizda ekonomik analiz kitabinda belirtiginiz analiz icin uygulanacak kurallarla ilgili bu yazida oldugu gibi notlar koyarsaniz guncel orneklerle analiz basamaklarini takip edebiliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1- Daha oldukça zamanı var. Kolay değil.
      2- Bu yazımda koydum mesela.

      Sil
  46. Merhabalar sayın hocam,
    Faiz, kur , enflasyon, yapısal reform döngüsünde aynı şeyleri söyleyip duruyoruz ve bu maalesef pek katkı sağlamıyor..Malumunuz bunların uygulanmasını sağlayacak otorite,zemin ve kültüre sahip değiliz ve uzunca bir süre de olamayacağız..Benim bir sorum olacak ve belki de döngüden çıkmanın alternatif yolu da olabilir.. Sahip olduğumuz bunca olumsuz verilere rağmen petrol ve enerji (özellikle doğalgaz) fiyatlarının dibi görmesi cari açığı düşürmeye yetmiyor.Bunda elbette ihracattaki düşüşün de etkileri var ancak ; hem 2-3 kat düşen enerji fiyatlarını hem de bu düşüşün vatandaşa hiç yansıtılmadığını düşündüğümde işin içinden çıkamıyorum,yardımcı olursanız sevinirim. Bu düşüşler , çekirdek bir ailenin aylık faturasına en az 50 TL olarak yansır tahminimce..Toplam talepte de haliyle ciddi bir artış sağlanacaktır..
    Sizce bu önerim uygulanabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı şeyleri söylüyoruz çünkü doğrusunu yapmıyoruz.
      Talebi artırır, bütçe açığını yükseltir, enflasyonu artırır. Ayrıca bir daha artırmak zor olabilir.

      Sil
  47. Hocam fed faiz arttiriken gelismekte olan ulkeler ne yapiyor hadi biz bir sey yapmiyoruz tamam ok de bu gelismekte olan ulkeler ne yapiyor iyi mi yapiyor biseyler yoksa bizim gibi kotu risk arttirici davranislar mi sergiliyorlar.

    BRICS ulkeleri bakiminda ek olarak endonezya meksika krizler ulkesi arjantinde katiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meksika, Trump'ın yaklaşımı dolayısıyla zor durumda. Endonezya yapısal reformlara girişti ve oldukça itibar kazandı. Bazıları faiz artırımına gitti. Bizden daha değer kaybı yaşayan ve sessiz sedasız durumu bekleyen ülke yok.

      Sil
  48. Hocam Rus Merkez bankasi mesela cok agir sartlarda idare etmek zorunda kaldi ve piayasaya mudahele etmektense etmemeye terich etigini goruyorum aslinda krizi nasil idare ettigini incelemek te yarar var diye dusunmekteyim, evet mudahelet etmeninin artilari var ama etmemenin daha fazla artilari var cunku merkez bankamizin sinirli gucu var karsi tarafin gucu sonsuz mudahele etmek sinirli olan gucumuzu tuketmekten baska bir seye yaramaz diye dusunuyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer sadece faiz artırımı ile duracaksak haklısınız. Faiz artırımı asıl yapılacaklar için zaman kazandırır. Ama asıl yapacağımız bir şey yoksa hiç bir şey yapmadan beklemek daha uygun oplabilir.

      Sil
  49. Hocam Merhaba,

    Bildiğiniz gibi ülkemizde bulunan İ.İ.B.F. bölümlerinden mezun olan bir çok arkadaşlarımız tek çare olarak KPSS sürecine umut bağlamıştır. Öyle ki KPSS yi tek çare olarak dayatan sistemle birlikte her geçen gün üretkenlikten uzaklaşıp, sistemin yanlışları arasında hem uzun yıllar işsiz kalıyor hem de sosyal çevresine karşın özgüvenini kaybediyor.
    Bu noktada bu durumda olan insanlara, "Ben yaptım sizler de yapabilirsiniz" sloganı ile ulaşabilmek adına bir blok açtım. Bu blog üzerinden bu durumda olan insanlara ulaşmaya ve iş hayatına yeni atılan biri olarak neler yapabileceklerini anlatmaya çalışıyorum.

    Sizden rica linkini göndermiş olduğum blogu incelemeniz ve bu değişim, etkileşim, gelişim amaçlı sosyal sorumluluk projesi hakkındaki görüşlerinizi belirtmeniz.

    Blog henüz iki haftadır yayında bugüne kadar 4.400 kişi okumuş ve konu ile ilgili bir değişim başlatmak isteyen 100 civarı mail ve telefon aldım.

    http://belkifaydasiolur.blogspot.com.tr/

    Teşekkürler,
    İyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
  50. Sayın hocam; Dolar Endeksinin yüzde 4 değer kazanmasına karşılık TL, Dolara karşı son 1 ayda yaklaşık yüzde 9,2 değer kaybetti. Bunun kabaca 4 puanı Doların değer kazanmasından geliyorsa 5 puanı TL’nin ilave değer kaybından kaynaklanıyor. Bunu nasıl saptadık ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dolar 4 puan değer kazanmış TL 9 ouan değer kaybetmişse demek ki 4 puanı Doların doğrudan değer kazanımından geliyor. Bunu 9'dan düşersek kalan 5 puanın da TL'nin kendi değer kaybından kaynaklandığını görmüş olurua.

      Sil
  51. Hocam merhaba. "Profitability of Non-Financial Corporates" bir makalede bunun grafiği veriliyor. Yabancı bir makale. Ben bu rakamları nasıl bulabilirim finansal olmayan şirketlerin karlılıklarını?

    YanıtlaSil
  52. Sayın Eğilmez, okuduklarımdan ve içinde bulunduğumuz durumdan anladığım kadarıyla " BALIK BAŞTAN KOKTU" hatta artık balığın tamamı koktu. Buna da bizler halk olarak sebep olduk. Yapısal olarak okumaya ve öğrenmeye yatkın değiliz, öğretmeye , kendimizi bilgili göstermeye yatkınız. Buna fanatikliğimiz, bağnazlığımız ve inatçılığımız da eklenince doğruları bulma imkanımız kalmıyor. Dinimizin de etkisiyle her şeyi Allah'a havale ediyoruz, sorunlarımızın Allah tarafından çözülmesini bekliyoruz. Gerçekleşmeyince de Vatan - Millet, Din - İman dogmalarına sığınıyoruz. Artık değişmemiz gerektiğinin farkına varmalıyız. Bence olanlar olmuştur ve düzelmeleri ihtimali çok çok düşüktür. Her şeye sıfırdan başlamamız ve bütün kurumları olması gerektiği, bilimsel yapısına döndürmemiz gerekiyor. Zannederim sizin "YAPISAL REFORMLAR" dediğiniz husus budur. Tecrübeme göre de YAPISAL REFORMLARA önce siyasi yapıdan başlanmalı, önce siyasi partiler kanunu, sonra seçim kanunu, daha sonrada meclis iç tüzüğü değiştirilmelidir. Anayasa değişikliği en sona bırakılmalıdır. Tek adam yönetiminden kurtulamazsak sadece ekonomi değil, diğer bütün alanlarda da BALIĞI TAMAMEN KOKUTACAĞIZ diye düşünüyorum, Acaba yanıldığım hususlar varmıdır?

    YanıtlaSil
  53. Yeter artık düşsün şu faizler bu günah hem murat çetinkayanın hem de halk günaha giriyor.Politika faizi 7,5 iken 75 birim günaha giriyoruz bu yüzden merkez bankası faizleri direk 0'a indirerek günahlarımızı sıfırlamalı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek her 1 puan faiz 10 birim günah yazıyor. Bu hesabı bilmiyordum. İnsan her gün yeni bir şey öğreniyor.

      Sil
    2. efsane bir yorum.üzerine kimse bir şey diyemez hahahahahahahahahahaaaaaaaaaaaaa.aç kalan birinin dini olmaz adsız kardeş.bu dediginizi ,murat bey yaparsa çok insan işsiz kalır,aç kalır.aç kalan,beklentisi olmayan biride her şeyi yapar.

      Sil
    3. Negatif faizle sevap kazanabilir bu durumda.

      Sil
    4. süper bir yorum olmuş. 75 birim günaha girenler cehennemde cayır cayır yanacak.

      Sil
  54. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bendeniz yatırım tavsiyesi vermesem de 2 yıldır inişler çıkışlar olacak ama doların yönü hep yukarı diye hiç yazmadıysam 100 kez yazmışımdır. Bu aşamada ne yaparsınız bilmiyorum.

      Sil
    2. Ya hakikaten yazdınız defalarca. Keşke Dolar alsaydım şimdi bir ev parası kârdaydım. Yatırım tavsiyesi verseydiniz kaybedenlerden olmazdık halbuki.

      Sil
  55. Hocam biz petrolü hangi ülkelerden ithal ediyoruz?

    YanıtlaSil
  56. hocam yarın AP Türkiye oylaması yapacak. Şimdi habere gelin

    Türkiye, Şangay İşbirliği Örgütü'nde
    (ŞİÖ) Enerji Kulubü'nün 2017 dönem
    başkanlığını üstlendi. İlk kez üye
    olmayan bir ülkeye dönem başkanlığı
    verildi. (kaynak: gercekgundem)

    YanıtlaSil
  57. Hocam eğer bir mucize olur ve hükümetimiz samimi bir şekilde yapısal reformları yapmak için harekete geçerse; ulke olarak bu reformları finanse edebilir miyiz sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu aşamada böyle bir mucize olmaz. Ayrıca mesela eğitimde yapısal reform denince ne anlıyorsunuz? Mesela ben tamamen bilimin egemen olduğu bir eğitim sistemine geçilmesini anlıyorum. Herkes böyle anlıyor mu? Anlamıyorsa yapısal reform olmaz.

      Sil
    2. Mahfi Bey, eğitimde yapılan Fatih projesi bilimselleşmeye yönelik bir adım değil midir? Daha açık yazın rahatsız olduğunuz konuları bence ki dikkate alınabilir olsun. Bilimsel temelli eğitim sistemi demenin ucu çok açık kahvehane ağzı olmuyor mu biraz?

      Sil
    3. Mahfi bey gayet açık yazıyor da siz anlamıyorsunuz veya anlamak işinize gelmiyor 19.26'da yorum yapan zat !

      Sil
    4. 19.26 fatih projesi ne oldu sorarim size. Hani nerede o tabletler. Bu ulkenin evlatlari bu yaslarda bu teknoloji ile bilimle tanismadiktan sonra 20 yasina geldiginde hangi yaratici fikri olacak da japonla koreliyle almanla isvecli norvecli finli cocukla yarisacak. Onlar evlatlarina bakiyor iyi egitim veriyor guler ytuzlu maasi dolgun dolgun olmasa da is guvencesi olan zihni ruhu hatta bedeni sinavlarla korelmemis olan ogretmenlerle. Cocuklarina deger veriyor. kiymet veriyor. dogayla bir buyumesini sagliyor ki bu cok onemli dogayla buyuyen cocuk sorgular arastirir hayvanlarla oynar en kotu ihtmialle belki karincalari dovusturur.Ama bu cok onemlidir. Bu olmadiginda sacma sapan yerlerde sacma sapan ulvi agirlikli egitimle gerceklesmeyen projhelerle yetisen cocuk en fazla heceler kendine verileni sallana sallana adeta mevlid okur gibi adeta aglama duvarindaki insanlar gibi ezberler.

      Sil
    5. adsız 19:26'ya

      Bildiğim üzerinden konuşacak olursam Fatih projesi bilimsellikten çok eğitimde teknoloji kullanımına yönelik bir projeydi ki sonuçları çok tartışmalı.

      Eğitimde bilimsel temeller, hangi yöntemin ve araçların kullanıldığından bağımsız olarak (teknolojik araçlar, kara tahta, kum, taş , çakıl farketmez...) eğitim sonuç çıktılarında sorgulayan ve yorum becerisi geliştirmiş bilgiye nereden ulaşabileceğini bilen ve bilgi değerini ölçebilen kişiler yetiştirerek olur. Maalesef ki bazı yeni açılan "özel" okullar (-ın iddiaları) haricinde bu udurmu gözlemleyebildiğimiz okul ya da akademik kurum Türkiye'de çok azınlıkta. Genelde girişimler bireysel ve eğitimcinin kendi çabası olarak kalmakta. Bu da bizi sistem eksikliğinin olduğu algısına getirmektedir.

      Sil
  58. Cumhurbaşkanı Erdoğan, döviz baskısından kurtulmak için "altın" endeksli adımlar atılması önerisinde bulundu. Bu tam olarak ne anlama geliyor. Uygulanabilir mi. Olumlu ve olumsuz sonuçları nelerdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle diyor: "Altın borsasını güçlendirelim. Enstrüman olarak altın üzerinde münasebetlerimizi geliştirelim. En adil enstrüman burada altındır. Bununla yürüyelim. Bize yakışan da budur. Olması gereken de budur. Tarihe baktığımız zaman da bunu görürüz ama bundan koptuk. Şimdi bobini sürüyor, basıyor doları oradan kazanıyor. Öyle mi? Yorulmuyor, terlemiyor, herhangi bir şey yok. İşte onun için altın borsasını doğrusu çok çok önemsiyorum ve bu konuda ilgili kurumlarımız, başta Merkez Bankası olmak üzere daha çok çalışmalı, BİST bu noktada çok daha fazla çalışmalı. Çünkü o ayrı bir öz güven verecektir."
      Buradan bir şeyler çıkarabilirsiniz.

      Sil
    2. Bu tip seyler, somuru propagandasi ile beyni yikanmislarin anlayabilecegi seyler degildir. Koskoca ABD'nin parasini kullanmayacagiz, binlerce yildir ticaretin araci olmus madeni kullanacagiz? Olur mu oyle sey, cehalet bu.

      Sil
    3. E adam haklı değil mi? ABD bassın Doları istediği gibi ceremesini bizler çekelim. Bretton Woods'tan beri ABD tüm Dünya piyasalarında istediği gibi at koşturuyor bunun önü alınmalı, bu da ancak ve ancak altın ile olur. Yanlışım varsa düzeltiniz.

      Sil
    4. Hayır biz altın dedikçe onun da değeri düştü gün içinde ona yanarım.

      Sil
    5. Valla altinin degerine bir sey olmadi, dun de 1 gram altinim vardi bugun de. Dun de 31 gram altin ile terzi dikimi elbise alabiliyordum, 500 sene once de, bugun de. Altinin degeri dolar ile degil, gram ile olculuyor.

      Sil
    6. Hocam Göklerden gelen bir karar vardır diyorlar ya yeni kararlar geliyor demek ki :)

      Sil
    7. Adsız 19:47
      Dün senin altının kadar doları olan bugün senin altından 1 gram fazlasını alıyor ama sen o altını satsan dünkü doları alamıyorsun. Bunu anladığında zaten ekonomiyi de anlamış olacaksın.

      Sil
    8. İster altın önerisi, ister TL-Ruble kullanalım gibi öneriler hem bir arayış hem de bilinçli veya bilinçsiz bir ikaz niteliğinde gibi de düşünmek gerekir.

      FEDin İki faiz arttırımıyla bu hale düşen ekonomiler bizi de düşünün yoksa doların ağırlığını azaltırız kozunu oluşturmaya çalışabiliyor olabilir. Siyaseten ABD nin önüne bunu sürüyorlar diye düşünüyorum.

      Sil
    9. BES'im $ bazında,8 .11 tarihinde 4 yıllık birikimim 178000tl idi.23.11 tarihi itibarıyla 187.850tl.İnsanın ağırına gidiyor zira arkadaşımın ,eşin dostun ,halkın cebinden bana haksız kazanç aktarımı var.Ama aklını kullanmayanın başına pislik yağdırırım diye bir Ayet'de var.

      Sil
    10. Hocam altın para kullanmaya başlarsak altının fiyatı aşırı yükselmez mi? Teknik zorluklar bir tarafa deflasyon olmaz mı? OPEC i altın karşılığı petrol satmazsa ABD nin parası bize yine lazım olacak.

      Sil
  59. Hiçbir şey yapmamalı tevekkül etmeli. Şüphesiz yaradanın bir bildiği vardır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke ülkeyi yönetenler hiçbir şey yapmasalar. Yaptıkça batırıyorlar.

      Sil
  60. Hocam faizleri düşürüp dolar arttığı zaman birkaç beyni olan sayın cumhurbaşkanı da biliyor milli gelirin düşüp enflasyonun artıp ekonomik olarak kötü sahip olacağımızı. Peki neden bunda diretiyor onu anlayamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yoksa yıllık büyüme düşer mi diye düşünüyor faiz artarsa hocam

      Sil
    2. Bence rantı kaybetmemek için. Konut kredileri daralmasın diye faiz düşsün istiyor.

      Sil
    3. Ona bakarsan beyin koyunda da var, karideste de. Ne kadar ise yariyor o onemli adsiz.

      Sil
  61. Cahillik kabadayilik gorgusuzluk butun dunyada prim yapiyor sizce bunun sebebi nedir.
    Halk da bu tur adimlari davranislari destekliyor. Cok ozele girecem ama gercek bir erkek olarak kadinlar da bu tur insanlara prim veriyor. Cahillik gorgusuzluk lumpenlik ucuz kabadayilik nicin Dunyada ozelinde Turkiyede daha ozelinde kadinlarin hayatinda prim yapmaya basladi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çünkü cehalet genele yayılmış durumda. Cahil adam neyi bilmediğini bilmez. Dolayısıyla cehalet kaynaklı cesaret "Kruger Effect" oluşur. Bu da aynı özelliklere sahip karşı tarafta hayranlık uyandırır. Bugün ABD gibi yerde bile Evrim Teorisini reddeden insanlar mevcut. Bilgi ve erdem ise yalnızca değerli insanlarda bulunur.

      Sil
    2. Az önce seyrettim abd polisi tekerlekli sandalyede oturan kadına önden ve arkadan şok tabancasıyla saldırdı. Üstüne çullanarak dört polis birden kelepçeledi. Evet abd gibi bir yerde.

      Sil
    3. Çok uzağa bakmışsınız Timur Bey,biraz etrafınıza bakın.

      Sil
  62. Bence reisicumhur haklı.. Altın paritesine donmeliyiz, donerken de diger ulkeleri de ikna edelim onlar da gecsin.Ihracatimizi altin karsiligi yapalim,yetersiz gelirse memleketin her yerini kazarak altın bulup rezervlerimizi güçlendirelim.. geçiş surecinde de tL den bir '0' daha atalım 1$ :0.35 tL (35 krş ) olsun böylece 2023 hedeflerine 2018 yılında ulaşırız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayali sürekli olarak önceki yüzyıllara dönmek olan bir ülke ileri gidebilir mi? Esas mesel bu.

      Sil
    2. Sayın hocam koca gençliğimiz ileriye gideceğiz safsatasiyla geçti..2003 yılındaki ortalama memur maaşı 290 $ iken 2016 yılında 250$ civarında.. ilerde pek ışık yok gibi bence bir de geri gitmeyi deneyelim

      Sil
    3. Hangi memur 1100 TL alıyor hizmetli bile 2500 TL alıyor sallama.

      Sil
    4. Asgari ücret bile 383 dolar ufak at civcivler yesin.

      Sil
    5. Açıklama eksik kalmış haklısınız.. Şöyle izah edeyim :

      2003 yılı (baz yılı) fiyatı ile ortalama memur maaşı 438,40 TL
      2003 yılı ortalama $/₺ : 1.48
      2003 yılı memur maaşı ($) : 296,22

      2003- 2016 ortalama TÜFE : % 300.24

      2016 yılı ortalama memur maaşı : 2.247,5 ₺ ( değişim : % 512.66)
      2016 yılı ortalama $/₺ : 3.05
      2016 yılı NOMİNAL memur maaşı ($) : 736,89 $
      2016 yılı REEL memur maaşı ($) : 245,43 $

      Gerçek refah seviyesini görebilmek için REEL verilere bakmak gerekir..

      Sil
  63. 2001 de kazandigimiz ve bizi krizlere karsi koruyan merkez bankasinin bagimsizligi bugun itibariyle bitmistir diyebilirmiyiz hocam ? Yoksa yakinda alacagi kararlar faiz arttirimi gibi, şok etkisi yaratarak piyasalarda olumlu ruzgarlar estirebilir mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence Merkez Bankası Kanununu değiştirip bu fiili duruma uydurmalıyız.

      Sil
  64. Hocam gerek dış ilişkilerimizdeki sert tepkilerimiz gerekse diğer ülkelerdeki keskin gelişmeler ve yine ülkemizdeki özel yatırımların giderek azalması bir ekonomik krizin habercisi olabilir mi ? Ya da sizin farklı sebepleriniz var mı ?

    YanıtlaSil
  65. Hocam merhaba,
    Türkiye bence artık daha güçlü ihracat rakamları ortada ,istihdam arttı .
    Avrupa birliği zaten bizi almıyor ve almayacakta.Sangay 5 lisine çok olumlu bakıyorum.Hayat pratiktir ,eğitim önemlidir ,yaşayacakları kimse bilmeyebilir !
    Ben ülkeme güveniyor yeni nesil kardeslerimede güveniyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Avrupa birligine rest cekmedigimiz muddetce ABnin bize abiligini goruruz. 55 yildir bekliyoruz.55 yildir bu 55 yilda sordular mi ne iciyonuz ne yiyonuz siz diye. elin bulgaristani abye girdi biz hala suruncemedeyiz. Niye bu soruyu ab kendine sormali. Derhal ab ile iliskileri bitirmeli sangayda kendimize yer bulmaliyiz. Biz ab olmadanda demokrasiyi biliyorduk kurdukta 1923de ab mi bize demokrasi su bu ogretecek.

      Sil
    2. Siz önce AB ye alternatif bir pazar bulun sonra rest çekin. Şangayda yerimizi alınca ne olmasını umuyorsunuz?

      Sil
    3. Guvenmeye devam et adsiz, kasabin bicagini yalayan gamsiz sigir da kasaba guveniyordu.

      Sil
  66. Hocam bence Merkez Bankası artık hiç bir şey yapmamalı. Faiz artırırsa büyüyemeyen ekonominin suçu üstüne kalacak. Bence faiz düşürülsün. Halk bunu istiyor, hükumetin bahanesi bu.

    YanıtlaSil
  67. Hocam iyi akşamlar. Türkiye stagflasyon a girdi diyebilir miyiz.? Ayrıca fed in negatif faiz olayı artık tarihe karıştı deniyor ne kadar doğru sizce ?

    YanıtlaSil
  68. Merkez bankası ne yaparsa yapsın şu aşama da ekonomiye merhem olamaz o nedenle merkez bankasının bağımsız olmayıp etki altına alınmış olması kötü değil çünkü ; suçu merkez bankasına atamayacaklar sizin istediğinizi yaptım böyle oldu diyebilecek. ayrıca merkez bankasının etkisi çok abartılıyor piyasa tarafından ennihayetinde bir fed değil ülkenin ekonomi politikası sağlam olacak merkez bankası elinde ki kozlar sadece büyük orman yanginina bir çay bardağı su dökmek gibidir.

    YanıtlaSil
  69. En büyük ihraç pazarımız olan AB' den vazgeçip ticaret açığı verdiğimiz ŞİÖ ne mi üye olacağız? Çin Uygur türklerin e zulmederken, Rusya Suriyeli bombalarken bu nasıl olucak?

    YanıtlaSil
  70. Hocam ülkemizin her yerinde konut projeleri yapılırken, ülkemizin büyüme oranları neredeyse inşaat sektörüne bağlıyken faizin yükseltilmesi konut sektöründe bir risk ortamı yaratmaz mı? Ülkemizde baktığımız zaman aşırı derecede tüketim çılgınlığı var. İnsanlar gelecek ay ki maaşlarını tüketerek(Borçlanarak) alışveriş yaparken faizlerin yükseltilmesi sizce başka sorunlara sebep olmaz mı? Sorumu yazınıza kesinlikle muhalif olmak için değil merak ettiğim için soruyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizinle aynı fikirdeyim. Faiz artarsa konut sektörü için risk oluşturur. Ama kurun yükselmesi de şirketkere risk oluşturuyor. İnşaatla büyüme sürdürülebilir değil. İnşaattaki rant çok yüksek olduğu için parası okan bu işe giriyor hatta işyerini kapatıp müteahhit oluyorlar. İnşaat sektörü biraz daralmalı. İnsanları sömüren bankalar değil bunlar.

      Sil
  71. Hocam Selam;

    TCMB'nin bu şekilde öküzün trene baktığı gibi bakmasını ben, TCMB'de bulunan karar mekanizmalarının tamamen adam kayırmaya dayalı oluşan hiyerarşik yapıya bağlıyorum. Hiçbir fikri olmayan insanlar ve aynı insanların alttaki kademede ki bilgilinin önerisini sadece ego sebebi ile reddetmesi, o öneri ile bir şeyler yapma cesaretini yitirmeleri..

    öyle işte..

    YanıtlaSil
  72. Dolarin yukselmesinin neresi kotu ihracatimiz artacak buna mi hasetiniz. Turkiye menseili mallarimiz dunya piyasalarinda daha cok gorunecek boy gosterecek olacak. Ithalatimiz dusecek burada uretilmeyip disaridan aldigimiz urunler burada uretilmeye baslayacak.

    Alman joreli japon cinli rusu conisi arabi turizmde rakiplerimize degil de bize gelecek. Bizim misafirperverligimizi kardeslik ve muhabbetimizi kisaca kulturumuzu taniyacak alis veris edecek Bizim tesislerimizde konaklayacak niye ulkemiz onlara ucuz gelecek hatta bedava fiyatina. Belki cok sevip buradan konut alacaklar. Cunku burada konut almak onlara kendi ulkelerinden daha ucuza gelecek. yatirim yapacaklar cunku ellerindeki parayi bozdurduklarinda ciddi bir meblag ile sermayeleri olacak

    Faizlerin dusmesi ise artan dolar karsisinda uretimi guclendirecek. Butun bunlar ulkemizde uretimi arttirip cari acigimizi sifir noktasina getirecek. Dolar cikti aman yarabbi demenin ne faydasi var. Lutfen istikrari dogru okuyalim. Eger bu istikrari dogru okumasak bertaraf oluruz, bertaraf olursunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. joreli kim ya

      koreli mi yoksa joleli mi

      Sil
  73. hocam merhaba..Cumhurbaşkanı Erdoğan "Uluslararası finans kaynaklarina erişimimiz zorlaştırılarak yatırım engelleniyor"Kendi bankacılık sistemimiz ayağimiza pranga vurursa olmaz" ifadelerini kullanmış.Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu sözlerinden sonra durdum ve düşündüm.. kendi bankacılık sistemimiz.. Türk bankalarının % kaçı bizim sahiden?Adı Türk bankacılık sistemi ama çoğu yabancı sermayeli.. Yabancı sermaye bir ülkeye neden yatırım yapar. daha çok kazanmak için.Burda biz kimi kime şikayet ediyoruz o önemli.. haksız mıyım

    YanıtlaSil
  74. Hocam takdir ve tebrik ediyorum her yoruma cevap yazmaya çalışmanız takdire şayan ve işinizi ne kadar ciddiye aldığınızın göstergesidir. Sizin gibi değerli hocalarımızı ekonomiye yön veren idareci konumlarında görmek gerekir umarım en yakın zamanda ülkemize daha iyi hizmet vereceğiniz konumlarda olursunuz.

    YanıtlaSil
  75. Hocam Selamlar,

    Açıklayıcı yazılar için teşekkürler öncelikle. Günün birinde ülkeyi yönetenler negatif faize geçme kararı alırsa mevduat fazileri de mi negatif olacak? Yani 10 lira yatırıp 9 lira mı çekeceğiz?

    YanıtlaSil
  76. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  77. Hocam yazınız için içtenlikle teşekkürler. Umarım MB yarın piyasaları rahatlatacak bir karar alır. Mevcut riskleri hala birileri görmese de umut edelim ki PPK üyeleri görsün. AP de yarın Türkiye için önemli bir oylama yapacak. Her ne kadar yetkililerimiz hukuki bağlayıcılığı yok dese de yatırımcılar hukuki bağlayıcılık peşinde değiller.

    https://kolayekonomim.com/2016/11/23/turkiye-cumhuriyet-merkez-bankasi-ne-yapmamali/
    Görüşlerinizle paralel olacak ama daha çok yarın psikolojik baskı altında gidildiği için yazdım ve yarınki karar ne olursa olsun alınacak kararın etkisinin faiz artışının (ya da indirimi) kendi etkisinden daha fazla olacağını düşünüyorum.
    TCMB kesinlikle ve kesinlikle “TCMB artık bağımsızlığını tamamen kaybetti.” anlamına gelecek bir karar almamalı, bunu destekleyecek açıklama yapmamalıdır. Bir de “Beştepe’de dolar zirvesi” başlıklı haberlerin olduğu günden bir gün sonraki toplantıda bu doğrultuda bir karar alınırsa, risk iştahının oldukça yüksek olduğu bir dönemde Dolar ve EURO’da yeni zirveler görmek işten bile değil. TCMB yatırımcıların gönlüne su serpmeli, hala bağımsız anlamına gelecek bir karar almalıdır. Bu yönde karar almaması, daha önce de yaşadığımız üzere sonraki toplantılarda çok daha dramatik faiz artışlarına neden olabilir.

    TCMB öncelikle psikolojik baskı altında kalıp faiz artırımından vaz geçmemelidir. Faiz koridorunun üst bandında sembolik bir yükseliş diyebileceğimiz 25 baz puanlık bir artış yapabilir. Ancak politika faizindeki artışın sembolik artış diyebileceğimiz 25 baz puanda kalması, bu artışı sembolik olmasından ileriye götürebilir ve piyasalar açısından bu artış TCMB’nin yeterince bağımsız olmadığı algısının ağırlık kazanmasına neden olabilir. 50 baz puandan daha fazla bir artış ise MB’nin sonraki toplantılarında elini zayıflatabilir. Artış yapılmaması veya faiz indirimi kararı olursa sonuçlarını hep birlikte görürüz.

    YanıtlaSil
  78. Eskiden böyle fikirlere inanabilen bunca insan nasıl yetişti diyerek şaşardım, şimdi ben nasıl yetişebilmişim diye hayret ediyorum. Az kaldı lidya döneminin ekonomi seviyesine ulaşmaya.

    YanıtlaSil
  79. Hocam Merkez bankası faizi düzenliyor ama ülkemize giren sıcak para neden bu kadar çabuk çıkıyor. Keremati nerede bu işin. merkez bankası yetersiz kalıyor. Ekonomik büyüme oranı %2 lere inmiş Merkez Bankasının faiz artırması yeterli olacak mı?

    YanıtlaSil
  80. Ekonomi Eğitimi Almış Olanlar
    Ekonomi Politikası
    Makroekonomi
    Mikroekonomi
    Küresel Finans Krizi
    Kamu Maliyesi
    Ekonomi Eğitimi Almakla Birlikte Ekonomi Bilgisini Yenilemek İsteyenler veya Amatör Olarak İlgilenenler
    Örneklerle Kolay Ekonomi
    Ekonomi Politikası
    Küresel Finans Krizi

    Kitaplarınızı okumak istiyorum fakat başlangıç seviyesinden itibaren sıralamasını nasıl yapmayalım ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap okumak iyi bir şey değil. Bazı imamlar okumayın diyor. Ben de o yüzden hayatım boyunca kitap okumadım sadece makale okuyorum bu siteyi özellikle.

      Sil
  81. hocam merhaba,
    Merkez Bankası neden bu kadar yetersiz kalıyor. Ülkemizdeki sıcak para girişi çabuk yön değiştiriyor. TCMB NİN faiz artırımı ne kadar etkili olabilir. TMCB nin piyasaya döviz sürmesi ne kadar mantıklı olur çünkü kısa dönemli bir müdahale oluyor ve aynı zamanda döviz rezervleri eriyor.

    YanıtlaSil
  82. Fed in faiz artirmasi dolar kurunu yukseltir ama nasil?

    YanıtlaSil
  83. Hocam, merkez bankası faizi artırdığında konut sektörü neden durma noktasına gelir? Kısaca bahsedebilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MB faizi artırırsa TL/çubuklu kraker endeksi çöker.

      Sil
  84. Hocam şu cümlenizi anlamadım tam olarak ne demek istediniz acaba .Esasen Devletin çıkardığı tahvilin ikinci el piyasadaki faizi 2 yıllıklarda yüzde 10’u, 5 ve 10 yıllıklarda yüzde 11’i aşmışsa bu konunun tartışılacak bir tarafı da kalmamıştır.

    YanıtlaSil
  85. Özel sektör borçları, yabancı şirket kar transferleri, İhracatın yurtiçi payı,turizm gelirler,kaynağı belirsiz girişler vs vs köşeye sıkıştırılmış bir ülke havası veriyor.Acep tekrar bir sermayenin el değiştirmesini göreceğiz.

    YanıtlaSil
  86. Merhaba hocam
    Cumhurbaşkanı dün tek alternatif AB değildir , neden şangay beşlisi olmasın diye bir çıkış yaptı. Az önce haberlerde gördüm şangay işbirliği 2017 enerji kulübü temsilcisi Türkiye olmuş ve bu görev ilk defa dışarıdan bir ülkeye veriliyor sorum şu Türkiyenin şangay işbirliğine girmesi durumunda daha güvenilir bir statü kazanıp kazanamayacağı ve bunun büyüme , cari açık , enflasyon ve kur gibi değişkenler üzerinde olası etkileri.
    Cevap yazarsanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  87. Vekil Sayek Bokenin basin toplantisini izlediniz mi kendisine katiliyor musunuz. Sesi cok uzgun geldi bana sanki ekonominin tum agirligi uzerinde sorumlusu tek basinaymis izlenimi verdi.

    Bence cilgin sekilde artan kur onumuzdeki surecte mali disiplinizmle gurur duydugumuz kamu butcesine de zarar verecegini dusunuyorum.

    Turkkiye daha evvel reel sektor kaynakli kriz yasadi mi 1980 krizi reel sektor kayankli miydi

    Reel sektor krizi ile bankacilik krizi arasindaki fark nedir.
    2008 abdde baslayan kriz ne tur bir kriz ceside girer
    1929 krizi hangi tur krizdir.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Faizin Doğuşu ve Yasaklanışı