Trump Seçildiğinde USD/TL Kuru 3,19 idi

Merkez Bankası’nın dört bir koldan uyguladığı heterodox para politikası (likidite sıkışıklığı, döviz swapı, örtülü faiz artışı, zorunlu karşılık indirimi) sonucunda USD/TL kuru bu yazıyı yazdığım sıralarda 3,7250 düzeyine gerilemişti. Kur 3,90’lar düzeyine kadar çıkıp da 3,70’ler düzeyine gerileyince önemli bir para politikası başarısı var gibi görünüyor. Gerçek öyle mi acaba? Bunu anlayabilmenin en kestirme yolu benzer ekonomilerin para birimlerinin Dolar karşısındaki durumuyla TL’nin Dolar karşısındaki durumunu karşılaştırmaktan geçiyor. Türkiye ile birlikte kırılgan beşli kategorisinde yer alan ekonomileri gösteren aşağıdaki tablo bu amaçla hazırlandı. Tablonun ikinci sütunu Doların diğer para birimlerine karşı değer kazanmaya başladığı yani Trump’ın ABD başkanlığına seçildiği 9 Kasım 2016 günündeki kurları, üçüncü sütunu bugünkü kurları ve son sütun da bu iki tarih arasında kurlarda ortaya çıkan yüzde değişimi gösteriyor.

1 USD = 
9.11.2016
2.02.2017
Fark (%)
Brezilya Reali
3,2254
3,1174
3,3
G. Afrika Randı
13,4457
13,3629
0,6
Endonezya Rupiahı
13,127
13,351
-1,7
Hindistan Rupisi
66,435
67,375
-1,4
Türk Lirası
3,1922
3,7250
-16,7
TL Hariç Ortalama
0,2

Tabloya göre Brezilya Reali o günden bugüne yüzde 3,3, Güney Afrika Randı yüzde 0,6 değer kazanmış, buna karşılık Endonezya Rupiah’ı yüzde 1,7, Hindistan Rupisi yüzde 1,4, Türk Lirası ise yüzde 16,7 oranında değer kaybetmiş. Bir başka deyişle Trump ile çıkışa başlayan ve yine Trump ile düşüşe geçen Dolar karşısında Türkiye ile aynı grupta kabul edilen ekonomiler aşağı yukarı başladıkları yere dönmüşken TL yüzde 16,7 değer kaybını telafi edememiş görünüyor.   

Demek ki Türkiye, içinde bulunduğu kırılgan grubun üyelerinden bile negatif olarak ayrışmış.

Bu negatif ayrışmanın Dolardaki değer kazanmayla fazlaca bir ilgisi olmadığını tablo bize anlatıyor. Ama bu konuda çeşitli görüşler olduğu için bunu bir de aynı tarih aralığını esas alarak USD Endeksi (DXY) ve USD/TL kuru karşılaştırmasıyla test edelim. Ekte sunduğum tablo Trump’ın seçildiği tarihten bugüne kadar oluşan USD Endeksini (DXY) ve USD/TL kurlarını günlük olarak gösteriyor. 

Ekte sunduğum bu tablodan oluşturulmuş grafik de aşağıdadır. 


Grafik bize USD Endeksi ile USD/TL kuru arasında özellikle de 2017 yılından itibaren yakın bir ilişki olmadığını gösteriyor. Bir başka deyişle USD’nin değer kazanıp kaybetmesi USD/TL kuru üzerinde pek etki yapmamış bulunuyor.  

Demek ki TL’nin değer kaybındaki asıl etki iç meselelerden ve uygulanan heterodox para politikasından kaynaklanmış bulunuyor.

Ek: Tablodaki DXY verileri Bloomberg’den, USD/TL kurları da TCMB sitesinden  satış kuru esas alınarak derlenmiştir.

Yorumlar

  1. Brezilya, %50 oy almış devlet başkanını yolsuzluk yapması nedeniyle görevden alabilen bir parlementoya ve muhalefete sahiptir,Türkiye ise tek bir kişi tarafından yönetilen bir ülkedir işte kur farkı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu gerçek demokrasi ve hukuk devletinin nasıl olması gerektiğine bir örnek. Bizde ise siyasiler yolsuzluk yapar, yüzleri kızarmaz, utanmazlar.. Giderler soruşturan savcıyı-hakimi ve haberi yapan gazeteciyi görevden alırlar.

      Sil
    2. siz nasılsanız, öyle yönetilirsiniz

      Sil
    3. insanlar, nasıl olduklarına göre yönetilmezler. Bir yöneticinin vaatleriyle icraatlerinin örtüşmemesi bu vaatlere inanan tebanın kabahati olarak kabul edilemez.

      Sil
  2. Hocam dolarda terste kalmış biri olarak size soruyorum acaba yükselişe gecer mi lutfen cevap verin. Zararim cok :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu tahmin etmek kolay değil. O nedenle de bu yıl tahmin açıklamadım. Ben sadece inişler ve çıkışlar olacağını öngörüyorum.

      Sil
    2. Cok teşekkür ederim hocam. Cevabımı aldım. .

      Sil
    3. Yukaridaki aciklamadan, soruya göre Ben cevabi alamadim.

      Sil
    4. Dolar ve altin uzun vadeli her zaman kazandirir sabredersen karina bile bozdurursun

      Sil
    5. Referandumdan sonra ne olacağını kimse biliyor mu? Hayır. Ee o zaman böyle bir ülkede döviz nereye gider. Çok basit. Hocam katılmaz mısınız?

      Sil
    6. Hocam bir sorum olacak sacma gelebilir ama kafamda surekli.
      Ihracat yaptik dolar ulkeye girdi bu olay fiziki olarak gerceklesiyor mu ? Uluslarasi fon transferlerinde bu durum nasil oluyor? Swift vb terimleri biliyorum ama hicbiryerde bu dovizin reel olarak olup olmadigini bilmiyorum. Yada mb doviz reservi fiziki olarak var mi.

      Sil
    7. Benim aslında Mağfi hocama daha farklı bir yaklaşım içerisinde sorum olacak. Bu belki hepimizin aradığı cevabı da verir. Hocam borsadaki yabancı payını ve coğrafik dağılımlarını günlük veya haftalık olarak takip edebileceğimiz bir platform var mıdır?

      Sorma nedenim şu, benim düşüncem referanduma kadar hükümetin elini güçlendirmek yani serzenişleri ile ilgili haklı çıkartmak için ortadoğudan döviz pompalanıp borsaya yatırılıyor gibi geliyor, her desteğin de bir sonu olur. Sonuçta onların zararı olmaz. Dövizi yüksekten satıp, borsaya girerler, borsa yükselir, onu yüksekten satarlar, düşük dövize girerek, ya çifte kavrulurlar veya çift okeye dönerler. İman durumlarına göre karar verirler. Ama bunu tabi teyit etmek için borsada kimlerin alım yaptığına bakmak gerek...

      Sil
    8. Katılıyorum, ben elimden geldiğince ucuza çıkıp gitmelerine izin vermiycem

      Sil
  3. hocam merkezin müdehalesi sonrası yani son 2 haftayı baz alarak analiz yapsak düşüş daha hızlı görünmüyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acaba doğrudan faizi 2 puan artırsa daha fazla düşüş olmaz mıydı? Bu sorunun yanıtı evet ise o zaman o kadar fazla çaba boşa gitmiş olur.

      Sil
    2. Dusus mudehaleden cok dolar endeksinin yuzde 4 dususunden kaynakli. Mudehale icin politika faizinin artmasi gerek.

      Sil
    3. Dxy deki düşüşe usd/tl başlarda ciddi bir tepki veremedi hatta dxy düşüşünün başında kısa vadeli yükseliş kanalında hareket ediyordu. Bunun farklı sebepleri var. Anayasa taslağının mecliste görüşülmesi en temel sebepti ve euro/tl kuru düşük bir seviyedeydi dolayısıyla euro/tl kuru usd/tl kurunu dxy deki düşüşe rağmen yukarı taşıdı.
      Sonrasında tcmb'nin adımlarıyla faizlerdeki artış kurun yükselmesinin önüne geçebildi. Ancak tcmb bu artışı gizli kapaklı dolambaçlı yollardan değil de , 24 ocakta %1 artış yapsaydı daha az maliyetle daha fazla verim elde etmiş olabilirdi. Böyle bir adım atılsaydı ve likidite sıkılaştırılması devam etseydi kurlar mevcut seviyenin daha aşağısında olurdu. TCMB tamamen başarısız da değildir, ancak tcmb yi bu yola zorlayanların oturup bir fayda/maliyet analizi yapmasını dilerdim. Fonlama maliyeti 10,30 lara çıkmış, kurlar üzerindeki aynı etkiyi belkide daha fazlasını politika faizinde %1 lik artışla pekala sağlayabilirdi. Hangisi daha maliyetli ??

      Sil
    4. Adsiz 21:21, milyarlarca liranin dondugu, her biri en az yuzlerce milyon degerinde onlarca sirketin faal oldugu 24 saat islemin gerceklestigi, isi para olan bir sektorde siz gizli kapakli bir is yapilabilecegini mi saniyorsunuz?

      Sil
    5. Güven vermeyen ekonomilerde faiz aracının kura ciddi bir etkisi olamaz. AKP de bunu biliyor. Ancak topluma istesem yüksek faiz ile düşürebilirim ancak istemiyorum algısını veriyor. Yani kura müdahele etme şansları yok. Kasalarında sadece bu iş için 35 milyar dolarları var. Önümüzdeki 5 sene boyunca dolar endeksi yukarı yönlü olacak. Tek yapabilecekleri son varlıkları teminat gösterip borç bulabilmek ve günü kurtarmak. Yani Türkiye Varlık Fonu...

      Sil
    6. Çok doğru bence, aynı fikirdeyim

      Sil
  4. Sayın Hocam, kurun ülkemizdeki yukarı yönlü hareketi sadece Trump'un seçilmesinden kaynaklanmadığını düşünmüyorum. Tablodaki ülkelerin durumu ve bizim ülkemizdeki durumlar aynı değil. Merkez Bankası'nın başarısı konusunda ise; politikalar örtülü de olsa dolaylı da olsa bir şekilde kur grafiğini yatay hale getirmeyi başardılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diğer ülkelere bir bakın isterseniz. Onlar bu tür karışık işler yapmadan becerdiler bu işleri. Brezilya'nın durumu bizden çok da farklı değil. Buraya almadım ama Meksika Pezosu da bizden çok daha iyi durumda. Trump Meksikaya duvar örüyor. Bizden daha iyi durumda olabilir mi Meksika?

      Sil
    2. Uzakdoğudan yeni geldim. Tr ile Endonezya ekonomileri oldukça benzer. S&P geçtiğimiz yıl bir rapor yayınladı bu konuda ancak Tr'yi negatif, Endonezya'yı pozitif algıladı. Endonezya iyi durumda yapısal sorunlara rağmen. Malezya'da ringgit de değer kaybetti ama onlar da toparlıyorlar doğal kaynaklarıyla. Tr için 4 bandı iyimser bile kalabiliyor.

      Sil
  5. Hocam Trump'ın ekonomi, para ve mali politikalarında bir değişiklik var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok. Dolar niçin yükseldi ve düştü anlamaya imkan yok. Adam ne dediyse yapıyor.

      Sil
    2. Hocam merhaba;
      bugünkü hikaye açıklanan verilerden ücret artışları verisinin beklentiden aşağı gelmesi. Bununda mart ayında olabilecek muhtemel faiz artışını öteleyebileceğinin düşünülmesi. Ama burada kilit kelime ötelemek :) Ortadan kaldırmak değil :) Şu an sadece biraz zaman kazandık ancak bu zamanı nasıl değerlendireceğimiz önemli. Daha önceleri de zaman kazanmıştık ama sonuç ortada, çok şey beklememek lazım

      Sil
  6. Hocam katılım bankaları gün sonunda hesabını kapatamadığında faizle borçlanmadığına göre nereden buluyor parayı da kapatıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilen bir bankacı buraya yazarsa herkes öğrenmiş olur. Teşekkürler.

      Sil
    2. Kapatmıyorlar açık kalıyor .ohhh püfür püfür:)
      Malesef onların böyle bir imkanı yok.Birbirleri ile paslaşıyorlar.

      Sil
    3. Likidite eylem planlarına istinaden gerektiğinde diğer bankalar gibi tcmbden borçlanıyorlar.. Sukuk repo imkanı :|

      Sil
    4. Merkez bankasindan karsiliyorlar kanun geregi.

      Sil
  7. Sayın Eğilmez, bu düşüşün nedeni Merkez Bankasından dolar olarak borçlanma maliyetinin artmasıyla bankaların dışarıdan daha düşük faizle bu ihtiyacını karşılaması olabilir mi? Çünkü bundan 1-2 ay önce Merkez Bankası verilerine baktığımda Kısa Vadeli Borçlarda (Kalan Vadeye Göre) Bankaların Kredi borcu 50 milyar dolar olarak görülüyordu. Bu konu hakkındaki düşüncenizi paylaşırsanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pek öyle görünmüyor. Yani bankaların dış borçlanmasında bir artış ortaya çıkmış değil. Bence TL döviz swapını kullanarak MB den döviz alıyorlar.

      Sil
  8. Hocam bu kırılgan beşli,DOLAR'a karşı önlemini faiz yükselterekmi almışlar yoksa başka sebeplerde varmı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunlarda reel pozitif faiz var zaten.

      Sil
    2. Hocam bu ülkelerdeki reel faiz oranı kaç idi sabit mi kalmış bizdeki faiz oranları ile mukayeseli verebilir misiniz? Bizdeki negatif ayrışmanın ana sebebi reel faiz oranının düşük olması mıdır? Başka sebebler var mıdır. Teşekkür ederim.

      Sil
  9. Hocam teşekkürler,
    Yine gayet güzel net bir açıklama olmuş. Dünyadaki gelişmelerden bağımsız, içeride başımıza dert açan problemler yaratıyoruz ve onun sonuçlarına katlanıyoruz. Problem yarattığımızı görmek yerine dövizi olanı, reyting kuruluşlarını velhasıl problemle pek de ilgisi olmayan herkesi suçluyoruz.

    Şu grafiğe bakınca, reyting kuruluşlarının not indirimine gitmelerini hiç yadırgamıyorum. "Türkiye'nin ne yaptığı belli değil, ona göre hareket edin" demenin bir yolu da notu spkülatif ülke düzeyine indirmek.
    Uzun dönemde notlarımızın genelde yatırım yapılabilir ülke seviyesinin altında olduğunu hesaba katarsak -ki bence bu bizim için bir utanç kaynağı- halkımızın ülkeyi iyi yönetebilecek kadroları işbaşına getiremediği sonucuna ulaşıyorum.

    YanıtlaSil
  10. Hocam, grafikteki renkler ters olmuş galiba.

    YanıtlaSil
  11. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  12. Yazının özeti birileri birşeyleri becerememiş.Suçu başkasına atmasın.

    YanıtlaSil
  13. Hocam size "Güzel İnsan" ödülü versek az. Bıkmadan usanmadan insanlara bir şeyler anlatma derdindesiniz. Diğer disiplinlerde de sizin gibi "güzel insan"lar olsa daha bu milleti kimse palavra ve yalanlarla kandıramaz.

    Abartısız söylüyorum siz MUSTAFA KEMAL'in üzerine ışık tuttuğu önemli insanlardan birisiniz.

    YanıtlaSil
  14. Teşekkürler hocam UNCTAD verilerine göre doğrudan yatırımın enfazla azalığı 3 ülke arasındayız kısa vadeli gelenlerde Spekülasyon Amacıyla geliyor hedge fonlar gibi içeride güven ortamını tesis etmedikçe faiz hadlerinin de pek işe yarayacağını düşünmüyorum hocam

    YanıtlaSil
  15. Hocam yazınız için teşekkür ederim merkez bankası politika faizi ve gecelik faiz ile öncelikle hedeflediği sanırım bankaların Piyasaya vereceği
    kredi miktarı geç likidite ile öncelikle neyi hedefliyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geç likitide en pahalı olanı ve sınırsız borçlanabiliyorlar. MB daha ucuza verdiği fonlanmayı ya hiç vermiyor yada sınırlı veriyor ve bankaları sınırsız verilebilen ama pahalı olan fona yönlendiriyor. Bu şekilde piyasalar daha yüksek bir faizden borçlanabiliyor.

      Sil
  16. Hocam, yazınız için teşekkürler. Tabloda yer alan diğer ülkelerin uyguladıkları faizler, belirtilen zaman diliminde sabit midir?

    YanıtlaSil
  17. Hocam sabahları (07 50) de radyodan ekonomi derslerini keyifle dinliyorum çok yararlı oluyor bir kaç gündür ayın 18 inde sizin de katılacağınız bir etkinliğin reklamı var bu etkinlik herkese açık mı saygılar

    YanıtlaSil
  18. Hocam daha bir ay once DOLAR kurunda yon yukari diyordunuz. Simdi şartlar degisti mi diyorsunuz.?


    Yon yukari mi hocam ?


    Anlayamadim....

    Saygilar ,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim dediğim şuydu: Dolarda inişler çıkışlar olacak ama yön genel olarak yukarı. Görüşüm halen aynı.

      Sil
    2. Benim dediğim şuydu: Dolarda inişler çıkışlar olacak ama yön genel olarak yukarı. Görüşüm halen aynı.

      Sil
  19. Hocam orta vadeli döviz kredi borcunu bu kurlardan TL ye döndürmek sizce mantıklı mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biliyorsunuz ben bu konularda tavsiye vermiyorum. Bu gibi konular kişiden kişiye değişir.

      Sil
  20. Hocam Trumpla Fed arasında ihtilaf var gibi gözüküyor doların değeri konusunda.(Fed 2017 de faiz arttirabilirim diyor.Trump dolar cok degerli diyor.)Ancak dün Fed dolar endeksi düşüyor olmasına rağmen müdahele etmedi.Fed'in amacı da yavaş yavaş doların düşmesini sağlamak olabilir mi?
    Iyi akşamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. FED'in müdahale etmemesi zaten bekleniyordu. Fed'i herşeyden evvel enflasyon ve işsizlik verileri etkiler.
      Dolardaki değerlenen ihracatı köyü etkilese bile Fed için enflasyondan daha önemli değildir.
      Bu durumda Trumpla Fed arasında gerginlik yaratır diye düşünüyorum.

      Sil
  21. 1. Bazi arkadaslar soruyor dolar ne olacak diye, Mahfi bey de nezaketen yokari dogri diyor, ama arkadaslar anlamamakta israrli, o yuzden ben soyleyeyim: kurun 4 gormesi an meselesi. Simdiki dususte zannediyorum merkez bankasi dovuz rezervlerini tuketiyor (hocam bunu bir gorup bize aciklasa) yoksa ekonomiye guven verecek baska bir gelisme yok. O yuzden arkadaslar paraniz varsa dovuz alin, referendumdan sonra (evet hayir farketmez) dovuz ucusa gececek.
    2. TL nin deger kazanmasi ulkenin ne kadar urettigine bagli, yani cok uretip ihraacati ithalattan cok mu (uzun donem icin soyliyorum) ona bagli, ama Turkiyenin simdiki politik dirumunda birak yeni yatirimlari eskileri bile koruyamaz. Buda gosteriyorki tek adam iktidarindan vazgecip, katilimci demokrasye gecmedikce, insan haklari ve mal guvenligi teminat altina alinmadikca ekonomi daralacak ve dolarin 5, 6 olmasi isten bile olmayacak. Mahfi hocamin dedigi gibi is ekonomik olmakdan cokali cok oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. K.Murat"a kesinlikle katiliyorum. Bu Dolar kur"u Referanduma Kadar kesinlikle 4 TL nin altinda kalacak. o Kadarrrr. hala anlamiyormusunuz.? Referandum sonrasi mi? Bin Ton GAZ....Eeeeyy AB, Eeeyyy ABD, Eeeeey DEAS, Eeeeyyy FETO, Eeeeyyy Esed, Eyyyy S&P, Eeeeyyy Fritch....

      Sil
    2. Boyle yaniltici yorumlar yapmayin. Malesef artik FX piyasasi kumardan farksiz oldugu icin, insanlar ellerinde 1000 lira varsa, 100.000 liralik islem yapabiliyorlar. Sizin dediginize aldanip 'teste' kalirlarsa aynen kumar masasinda varini yogunu kaybetmis gibi ortada kaliyorlar. Geri donusu de olmuyor.

      Siyasi fikir tartismasi, gorus baska bir seydir ama LUTFEN boyle yorumlar yapmayin. En azindan rakamlar vermeden yorum yapin.

      Sil
    3. sayın kmurat..enflasyon belli..dolar neden enflasyon dan fazla yükselsinki...bu günkü degerler yıl sonu değerleridir..artı hükümet te ekonomik kriz olursa sallanır..kesinlikle buna izin vermezler..kimse aptal değil.. dolar üzerinden para kazananlara yem olmaya gerek yok..

      Sil
    4. Bu tür ortamlarda kafalar karışık oluyor. Mesela Trump aslında birçok şey söyledi kampanyasında ve seçimi kazandı. Seçimi kazanınca bu dediklerini yapacak diye Dolar prim yapmaya başladı. Bu kez koltuğa oturup da dediklerini yapmaya başlayınca Dolar değer kaybetmeye başladı. Hangisi doğru? İkisi de yanlış.
      Bendeniz de zaten bu durumu gördüğüm için 2017 tahmini açıklamadım. Böyle saçma sapan bir ortamda kur tahmini mi yapılır?

      Sil
    5. Ne kadar ilginç bir ortam. Dünya tuhaf görüşlerin test edildiği bir laboratuvar gibi.

      Sil
    6. Hocam ilerisi için böyle ortamda yorum mu yapılır diyorsunuz (tüm ekonomistler şahsınıza özel söylemiyorum) ancak geçmişe dönüp durumu değerlendirirken gayet emin şekilde şu politayı uygulamadılar sonuç şöyle böyle oldu diyorsunuz.

      Sil
  22. Hocam nash teorisini bilirsiniz.. ben bizdeki kur mevzusunu ona bağlıyorum yani merkez ile siyaset çok anlamsız işler yapıyordu ve yabanci sermaye de bu isleri anlamadığı için kaciyordu şimdi ise merkez bir yol buldu ve siyasilerde göründüğü kadarıyla o yolu kabul ettiler dolayısıyla merkezin hamlesini yabanci sermaye önceden görebiliyor yani sizin örtülü dediginiz yol kullanılacak öyle yada böyle ortalama fonlama maliyeti artırılacak yani sonuç olarak ben merkezin hamlesinin artık öngörülebilir olmasına bağlı olarak bu yıl kurun 4.00 i asmayacagini düşünüyorum aşarsa da krizden tegetle yirtabilecegimizi dusunmuyorum

    YanıtlaSil
  23. dolarda önümüzdeki birkaç yıl yön her zaman yukarıdır kaybettirmez sadece kısa süreli dönemler için yatırım yapanlarda ufakta olsa kayıplar yaşanabilir oynaklık sebebiyle ama genel olarak yukarı her zaman yukarı yönlüdür.altın sıkıntılı ama dikkatli olun derim elinizde patlayabilir özellikle yıl sonu.ytd.saygılar.

    YanıtlaSil
  24. Hocam, savaş çıkacak diyorlar, doğru mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. iran islam devriminden sonra Irak ile savasa giristi. Humeyni ozellikle savasi bitirmedi. Amaci gecen zaman icerisinde islam devriminin oturmasini saglamakti. Sonucta 1 milyon iranli genc savasta oldu ama devrim de oturdu. Bizde de aynisi olacak. Yunanistan'in isgal ettgi adalara ses cikarmazken kardak konusunda babalanmanin sebebi bu. Ayrica yakinda Suriyede Kurt koridoru da benzer bir probleme gebe. Sadece referendum sonucu bekleniyor. O zaman dolar da ucacak, yukaridaki yorumcunun da dedigi gibi dolar almanin tam zamani simdi.

      Sil
  25. Yazınız ıçın teşekkür ederim. Gündem size rahat bir nefes aldırmıyor hocam. Kitap yazılarınızı,tavsiyelerinizi özledik. Dahada özleyeceğiz gibi duruyor. Siyasetçilerimiz sağolsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pazar gününe biraz kitap yorumu yazacağım. Okuyup biriktirdiklerim var.

      Sil
  26. Hocam dolar artarken borsa artisini nasil aciklioruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mahfi Hoca daha once cevaplamıştı. Usd cinsinden borsa yani hisselerin değeri çok duşük. Bu yüzden alıyorlar.

      Sil
    2. Borsa tarihi yüksek seviyelerine çok yakın, usd kurunda da son iki haftada 20 kuruştan fazla kayıp söz konusu, dikkat edilmesi gereken bir noktadayız bu kış gününde bahar havası biraz daha sürer sonra mart ayazı çok canlar yakar. Kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir :)

      Sil
  27. Canım Hocam Merhaba;
    Sitenizde Türev piyasalar ile ilgili bir yazı bulamadım. Bununla ilgili bir yazı yazmayı düşünür müsünüz? Ya da bununla ilgili yazdığınız bir kaynak var mı? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben lisedeyken türev almayı hiç sevmezdim, ne işe yarayacağını da hiç anlamamıştım, sonra geldi bu meslekte karşıma türev ürün ve piyasalar diye yine çıktı.
      Böyle bir yazı planyayalım. Gerçi gündem o kadar hareketli ki bunlara da zaman bırakmıyor.

      Sil
  28. Güzel ve zihin açici yazilariniz için teşekkürler...
    Dolarda duzeltme 3.50 seviyesine gelebilir mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.
      2002'den bu yana ABD ve Türkiye enflasyonlarına göre düzeltme yapıldığında normal düzeyin 3,70'lerde olduğu görülüyor. Ama tabii böyle ortamlarda normal diye bir şey kalmadı.

      Sil
  29. MAHFİ EĞİLMEZ'E UYARI:

    1. Vatanın bütünlüğü milletin bağımsızlığı tehlikededir.

    2. İstanbul hükumeti aldığı sorumluluğun gereğini yerine getirememektedir. Bu durum milletimizi yok olmuş gösteriyor.

    3. Milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.

    4. Milletin içinde bulunduğu durum ve şartların gereğini yerine getirmek ve haklarını gür sesle cihana duyurmak için, her türlü baskı ve kontrolden uzak milli bir heyetin varlığı zaruridir.

    5. Anadolu’nun her bakımdan en güvenilir yeri olan Sivas’ta hemen milli bir kongre toplanması kararlaştırılmıştır.

    6. Bunun için bütün illerin her sancağından milletin güvenini kazanmış üç temsilcinin mümkün olan en kısa zamanda yetişmek üzere yola çıkılması gerekmektedir.

    7. Her ihtimale karşı bu mesele milli bir sır olarak tutulmalı ve temsilciler gereğinde yolculuklarını kendilerini tanıtmadan yapmalıdırlar.

    8. Doğu illeri adına 10 Temmuz’da Erzurum’da bir kongre toplanacaktır. O tarihe kadar öteki illerin temsilcileri de Sivas’a gelebilirlerse Erzurum Kongresi'nin üyeleri de Sivas genel kongresine katılmak üzere hareket ederler.

    Mustafa Kemal Atatürk
    9. Ordu Müfettişi

    Amasya Genelgesi
    21-22 Haziran 1919

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman İstanbul'da memuriyet görevinde bulunan Dedem (onun adı da Mahfi Eğilmez) bu tamimi almış ve Anadolu'ya gizlice silah kaçıran ekibe katılarak aktif rol oynamış. Sonra bu faaliyetlere katıldığından kuşkulanan İngiliz işgal ordusu askerleri dedemi gözaltına alarak konuşturmak istemişler. 3 gün gözaltında tutulup işkence gördüğü halde hiçbir arkadaşının adını söylememiş ve faaliyetler hakkında konuşmamış.
      Soyadı kanunu çıkınca dedem bu tavrından dolayı arkadaşlarının ve ailesinin isteğiyle Eğilmez soyadını almış.

      Sil
    2. Su yazi hakkinda ne dusunuyorsunuz? Kendi istihbaratcilari da zaten silah kaciriyormus. Dedenizi bosuna yormuslar.

      http://www.sde.org.tr/tr/authordetail/istiklal-harbinde-silah-kacakciligi/1029

      Sil
    3. Müthiş bir şey. Bu yayınlar devam ederse bir kaç yıl sonra Kurtuluş Savaşını aslında Türklerin değil İngilizlerin yapmış olduğu algısı oluşacak. Kendi tarihine bu kadar ihanet eden başka bir toplum olamaz.

      Sil
  30. 1) Vermiş olduğunuz grafiklerde DXY ile USD/TL'nin ters orantılı olmasının sebebi o dönemlerde reel sektör ve bankaların dış borcunu ödemek için dolar talebi mi?
    2)2017 dış borcumuz 50 milyar dolar diye okumuştum. Ocak ayında bunun ne kadarı ödendi acaba,bu borcun takip edilebileceği bir platform var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1) Sadece o değil vatandaşın da alış satışları var.
      2) Kısa vadeli yani 1 yıl içinde vadesi gelecek borç miktarı 165 milyar dolar. Sizin deediğiniz miktar %3 milyar dolar sadece reel sektörün borcu)
      http://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/08d4d86e-49bf-4739-baf8-3592bf9ce543/kv.pdf?MOD=AJPERES&CACHEID=ROOTWORKSPACE08d4d86e-49bf-4739-baf8-3592bf9ce543

      Sil
    2. Hocam 2016 cari açıği 56 milyar dolarmış. 165+56=221.
      Dünyaya sırtımızı dönebileceğimiz, içe kapanabileceğimiz, demokrasiden uzaklaşabileceğimiz, mülkiyet haklarını ayaklar altına alabileceğimiz bir sistem için fazlasıyla geç kalmadık mı?
      Nasıl olacak aklım almıyor. Göreceğiz.

      Sil
  31. Arkdaşlar, "Tarih Tekerrürden ibarettir" lafını ciddiye alın ve çok acilen yakın ve 1910 sonrası dünya tarihini okuyun. Aradığınız bütün cevaplar (dolar mı alayım, Euro mu bozayım, Altın yumurtlayan tavuğu keseyim mi gibi...) orada.
    Konserve, sirke ve reçel yapmayı öğrenin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Aynı nehirde iki defa yıkanılmaz". Siz de bunu ciddiye alın üstünde düşünün.

      Sil
  32. Hocam bence şuan mb iniş yönündeki yürüyen merdivende yukarı çıkmaya çalışıyor eninde sonunda yorulup vazgeçecektir çünkü stamnia göstergesi belli. Ayrıca kur düzeyini etkileyen asya ve amerika kıtaları arasındaki alış verişle ilgili. İki güçlü sinirli boksörün arasında kalan bir zavallı bir hakem gibi bence mb. Kur yönü cumhuriyet tarihi boyunca hep yukarı yönlü olmuştur. Gelişen teknoloji ve dünyanın bu bağlamda işlemsel hacminin ve oluşumlarının hizlanmasida kurdaki oynakligi tetikler hale gelmiştir. Rejim ve sosyal sıkıntılar olan iran da bile cesitli katma degeri olan emtia uretimi mevcutken bizde böyle seylerin olamamasinin sizin değiminizle düdüklü tencerenin hava sibobunun bozulmaya yakin olduğunu gösterdi. Sibobu değistirmek icin ya ocağin altini kapatip soğumasini beklersiniz (ac kalirsiniz) yada patlamasini beklersiniz. Başa bu iki olaydan biri gelmedikce ders alınmıyor kanaatindeyim. Haksizmiyim hocam?

    YanıtlaSil
  33. Sayin Hocam,

    Ekonomi Bakanımiz Sayin Zeybek"in asagidaki aciklamasini yorumlarmisiniz.?

    "Merkez Bankası'nın son dönemdeki kararlarını çok uygun buluyorum. Merkez Bankası önümüzdeki süreçteki gelişmeleri de yakından izliyor. Merkez Bankamız isabetli, tutucu bir tavırla hareket ediyor. Faiz artırımını gerekli görmüyorum. Kur baskısının yavaş yavaş düşmeye başlayacağını göreceğiz" diye konuştu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cevir kazi yanmasin politikasi. Kur neden dussun? Turkiye borclu. Ekonomi kotu. Turizm kotu. Siyasal riski yuksek. Suriye'de savas halinde. Buna karsin FED eninde sonunda faiz arttirnaya devam edecek. Amerikan ekonomisi goreceli olarak iyi durumda.

      Sil
  34. Sayın Eğilmez,

    Dolar 3,86₺ civarındayken TCMB ile swap yapan bankalar dolar şimdi 3,72 ₺ seviyelerindeyken aldıkları dolarları zararla geri vermiş olmayacak mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu isi hergun dusuk miktarda yapiyorlar. Yani bir gun kazanip ertesi gun kaybedebilirler. Bu islemleri yapmalarindaki temel amac para kazanmak degil, nakit akislarini duzenlemek.

      Sil
  35. Merhaba, döviz pozisyon açığımız olmasaydı, net döviz pozisyon fazlamız olsaydı, cari fazlamız olsaydı, dolar yine artar mıydı? ya da dolar endeksine bağlı olarak çok az mı artardı? dolardaki artışın matematiksel olarak sebebi yada en önemli sebebi döviz pozisyon durumu mudur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kısa vadeli fon açığımızdır. Bir senede muhtaç olduğumuz para 200 milyar dolar. Milli gelirin dörtte biri. Bizim sadece dışarıya karşı değil içeriye karşı da döviz pozisyon açığımız var.
      Eğer pozisyon fazlamız olsa dolardaki artış bizi olumlu bile etkiler. Euro'nun artması nasıl fazla tepkiyle karşılaşmıyor onun gibi düşünün.

      Sil
  36. mahfi bey iyi bir başkanlık sistemini mi yoksa parlementere sistemini mi tercih edersiniz... saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben iyi bir başkanlık sistemi görmedim ama iyi parlamenter sistemler gördüm. O nedenle parlamenter sistemi tercih ederim. Daha da önemlisi sistem nasıl olursa olsun mutlaka ama mutlaka bağımsız denetim sistemiyle denetlenmelidir. Aksi taktirde başkanlık sistemi derhal bir diktatörlük sistemine dönüşebilir. Bütün çevremiz bunun örnekleriyle doldur. Hem de çok uzun süredir.

      Sil
  37. hocam evrim teorisi maymundan geldik mi diyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır, ama teoriyi okumayıp öyle sananlar muhtemelen oralardan geliyor.

      Sil
    2. Hocam evrim teorisini tartışmak için çok geç ve anlamsız.

      Normalde DNA 4 nükleik asitten oluşur. Bilim adamları bunlara 2 yeni nükleik asit (X ve Y demişler) ekleyerek 6 nükleik asitli sentetik canlı (bakteri) oluşturup bunun yeni eklenen asitleri de koruyacak şekilde tekrar üremesini sağlamışlar.

      Bilim çok farklı bir aşamada; anlamayan, kullanamayanın bu dünyada yeri kalmayacak.

      Sil
    3. maymunlarla insanların dna sı aynı imiş

      Sil
  38. Hocam ozaman dolar/TL nin 3,30 lara dusmesi gerekir gibi gorunuyor,3,30 dan yukarısı ic karisikliklar ve kotu yonetim.3,30 a dusmesi icin onemli iyilesmeler olmasi lazım o da kısa donemde olamayacagina gore en iyi ihtimal 3,50 ler e gelebilir degil mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yukarıda yazdım ABD ve Türkiye'nin enflasyonlarına birlikte bakarsak 3,70'ler uygun düzey gibi görünüyor. Ama uygunluk nedir meselesi de tartışmalı.

      Sil
  39. Hocam yazılarınız bize ışık tutuyor. Gerçeği bilimsel veriler ışığında yayınladığınız için tekrar teşekkür ederim. Maalesef TRT, AA gibi tarafsız olması gereken kuruluşlar da dahil ekonomik anlamda ciddi bir algı operasyonu yapılıyor. Bakıyorum döviz kuru ciddi yükseldiğinde bunu görmezden gelen bu kurumlar hafif düşme eğilimine girdiğinde döviz çakıldı diye haber yapıyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Bunlar tarafsız olması gereken kurumlar. Maalesef tarafsızlık gittiğinde her şey bir algı operasyonuna dönüşüyor. Trump geldiğinde USD/TL 3,19 idi. Dolar çakıldı dediğimiz yerde kur 3,70 de bulunuyor. Yani 3,19'dan yüzde 18,5 uzaktayız. TL, 3 ayda yüzde 18,5 değer kaybetmiş.

      Sil
  40. Hocam ÜFE'de ki artışı yıllık ve aylık artışları gördünüz mü? Aman Allahım o ne öyle? Enflasyonda ki yüksek artışı unutturdu bana resmen. Yıllık bazda böyle sert bir artış çok tehlikeli değil mi? Birde kira kontratlarında üfe düşük diye üfe baz alınıyordu. Sanırım tatlı su kurnazlığı yine işe yaramayacak..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam birde beyaz eşyada vergiyi düşürünce enflasyonu düşürmesini nasıl bekleyeceğiz? Trump ABD'de vergileri düşürünce enflasyon bekliyoruz bizde neden mekanizmanın farklı çalışması bekleniyor?

      Sil
    2. ÜFE'deki artış kur yansıması. Yani üretici artık o maliyeti taşıyamaz hale gelince fiyata yansıttı. Çok da normal bu. Çünkü sadece Ocak ayında TL'nin değer kaybı yüzde 7,5 oldu. Tabii bu önümüzdeki aylarda TÜFE'ye yansıyacak.

      Sil
    3. Hocam şimdi geçmiş yılları inceledim ve şubat ayında hep ocak ayından yukarıda gelmiş TÜFE. Ve iniş çıkışlı olsa da Mayıs ve Haziran'da bir pick yapmış. Demek ki Haziran'a kadar kur etkisi vs. ile biz %12'yi aşan bir enflasyon görebiliriz uzun bir aradan sonra. Çünkü kurda geri çekilme çok sınırlı olur mantıken çünkü Haziran'da FED faiz arttıracaktır veriler böyle gelmeye devam ederse.

      Sil
  41. Baska bir haberde;

    MB'nin politika faizini yukseltmeden kuru kontrol altina almasi, faizlerin yukselmesini isteyen iktisatcilari cilgina cevirdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MB faizi 2 puandan fazla artırdı. Politika faizi kullanılan bir faiz değil.

      Sil
  42. Hocam o kadar şeye rağmen mb nin uyguladığı politikalardan hiç iyi bir şey yok mu ? Haftalık repo ihalesi açmaması bence çok iyi bir hamle
    Saygılar hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tarz politikalar çok nadir uygulanabilir ama biz cılkını çıkardık. Bu tür geleneksel olmayan politikaları iyice olağan hale getirdik kendi açımızdan. Dünyada politika faizi birinci araç olarak kullanılırken biz niye çok daha karışık olanı yapıp yabancıların ve yerlilerin kafasını karıştıralım. Oydan yapılması gereken sadece politika faizini yükseltmek bu kadar basit. Ama bunu da yapamayınca yabancılar MB'nın bağımsız olduğuna nasıl güvensin. Yabancı MBnin bu kadar ikircikli davranmaya devam edeceğini düşünürse bu ülkeye bir daha gelir mi? Gelirse de kısa vadeli gelir çıkar. Bu da bizim kırılganlığımızı daha da artırır.

      Sil
    2. Mesela siz ben bankaya gitmiyorum deyip de ön kapı yerine arka kapıdan bankaya gittiğinizde bankaya gitmiş olur musunuz olmaz mısınız? Olursunuz değil mi? Sizi bankaya ön kapıdan girerken görmemiş olanlar gitmediğinizi düşünebilir. Ama bu sizin bankaya gittiğiniz gerçeğini değiştirmez.
      Merkez Bankası sadece faizleri 1,5 puan artırarak çözebileceği bir sıkıntıyı fonlama faizleri ortalama olarak 2 puan artırarak ve piyasaya dolarlar TL'ler saçarak hala çözememiş durumda bulunuyor. Birçok kişi MB'nin ön kapıdan girdiğini görmediği için faizişn yükseldiğini fark etmiyor.
      Bunun neresini övelim bilmiyorum ki. Başkalarını kandırmaya yönelik işler sonunda kendimizi kandırmaya gelir.

      Sil
    3. Yahu cocuk mu kandiriyorsunuz. Herhangibirisinin anlayabilecegi mevzuyu isin icinde, milyarlarla oynayanlar mi anlamayacak? Ve bunu PPK'dakiler bilmeyecek mi? Yapilan acik ve net olarak, ben dusuk faizle fonlayacagim demektir, politika faizini arttirmis olsa dolar cok daha fazla duserdi, ancak mevduat ve kredi faizleri de aninda artardi. Su anda bankalar faizlerini arttir(a)madilar, oyun devam ediyor. Su an 1-1.

      Sil
    4. Güzel ankalar faizi artırmamışlar:)) İşte böyle oluyor birkez yalan , kandırma ve dolambaçlı yollara sapınca arkası kendiliğinden geliyor.

      Not: Bir kez aldatan her zaman aldatabilir.

      açıklık, netlik ,şeffaflık ve itibardan değerli ve büyük sermaye yoktur. değerli

      Sil
  43. Sayın Eğilmez, Ülkemizin sorunları son yıllarda büyük ölçüde arttı. Ekonomiden-eğitime- güvenliğe - dış politikalara kadar sorunlarımız 3 e 5 e katlandı. Bunun bir çok nedeni var. Bence önde gelen nedenlerden en önde geleni; bir Ülkede ADALET , ÖZGÜRLÜK, EŞİTLİK olmazsa o Ülke büyük sorunlara gömülür. Güçsüzleşir, sonunda fanatikleşir / bağnazlaşır. Ben bizim durumumuzu böyle görüyorum, acaba yanılıyor muyum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tertemiz bir özet. Çağdaş toplumun olmazsa olmaz temelleri Adalet, özgürlük ve eşitliktir. Bunlardan birisi eksikse o toplum çağdaş toplum olmaktan çıkar. Geliri ne kadar yüksek olursa olsun, ne kadar iyi ve yüksek binası olursa olsun durum değişmez.
      Bizde bu üçlüden kaçı var?

      Sil
  44. hocam , Meksika Pesosundan hiç bahsetmiyosunuz ? Türk lirasını bu kadar da yerin dibine sokmaya gerek yok. Rus rublesi şu anda 1 dolar 65 ruble seyrinde seyrediyor. Noluyo ? adamlar yine kafa tutuyo veya güney kore para birimi, o kadar da kötü bişey olduğunu düşünmüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türk Lirasını yerden yere vuran ben değilim karıştırıyorsunuz. Benim hiç bir yetkim yok. Ben sadece mevcut durumu tespit edip yazıyorum. Türk Lirasını yerden yere vuran onun sahibi olan MB.

      Sil
  45. Hocam kendi yatırım portföyümü kendim fon olarak oluşturmak istiyorum. kendi senaryomu da belirleyeceğim önce elbette. Ama bazı teknik bilgilere ihtiyacım var.
    Senaryomun ana mesneti doların yükseleceği üzerine kurulu. İç ve dış siyasetin etkilerini de kendi öngörümce değerlendiriyorum tabii. Sorularım ise sunlar:
    1- Altın gram ve dolar ters orantılı mıdır? Altını da dolarla aldığımız için burda şaşırdım. Yani sepete hem dolar hem değerli maden fonu koyarsam sadece dengeli bir getirimi sağlarım yoksa her ikisinden de getiri sağlar mıyım?
    2- Devlet çıkardığı tahvil ve bonoları politika faizi üzerinden mi hesaplayarak satıyor? Şu an örtülü faiz yükseldiğine göre tahvil fiyatlarının düşmesi lazım ama galiba düşmüyor. Politika faizi esas ise devlet bu faizi arttırıncaya kadar tahvillerin fiyatı yukarda kalacaktır değil mi? Ama ilerde MB mecbur kalıp %8 P faizini arttıracak diye bir öngörüm yaparsa tahvil faizlerinin düşeceğini mi düşünmem lazım. Yoksa tüm bu hesaplama ort fon faizini esas alarak mı düşünmem lazım?
    3- Yabancı menkul değerli yatırım ile Eurobond getirisi arasında aynı getiri/zarar enterpolasyonu mu olur? Yoksa karakterleri farklı mıdır?
    4- ABD hisse senetlerinin değeri çok yüksek olduğu söyleniyor. Buna neye göre karar veriliyor?
    5- Trump orta vadede doların değerini (zaten düşük) bu mertebelerde mi tutmayı istiyor yoksa bu düşüş sadece psikolojik mi? Şu anki değeri 99.85 ama 103.5 lerden indi. yani sorum Amerika hangi politikayı devam ettirirse endeks düşmeye veya çıkma eğilimine döner? Neyi takip etmem lazım?
    6- Çin ile ABD trading çatışması içinde. Hatta Trump danışmanı Çin ile bir ticaret savaşının daha yeni başlayacağını ve kaçınılmaz olacağını söyledi. Bu olursa bizde $ ve altın seyri ne olur?
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1- Böyle net bir çıkarım yapmak doğru olmaz ama genellikle altın ile dolar birbiri aleyhine hareket eder. Altın, Türk yatırımcı için iyi bir araç sayılır. Çünkü hem dolarla hem de kendi durumuyla kazanç sağlayabilir.
      2- Tahvil faizleri sadece MB veya piyasa faizine göre değil aynı zamanda Hazinenin borçlanma ihtiyacına göre de iner ya da çıkar. İkincil piyasada tahvil satışı artarsa yani tahvilden kaçış başlarsa tahvil fiyatı düşer bu tahvil faizinin artması demektir. Tahvil faizleri son dönemde arttı çünkü yabancılar tahvil sattılar. Ama şimdilerde yine yükselir çünkü yine tahvil talebi başlar.
      3- Karakterleri farklıdır.
      4- Geçmiş performansa göre. Mesela Dow Jones IA Endeksi 2008 krizinden önce 13 binler düzeyindeydi. Krizde 7 binlere düştü şimdi 20 binlerde. 1989'dan bu yana baktığımda bugünkü değerden yüksek bir geçmiş değer göremiyorum.
      5- Trump doların düşük kalmasını ve bu yolla dünyadaki öteki devletlerin izlediği düşük kur politikasına cevap vermeyi istiyor. Bu politikaya devam ederse dolar buralarda kalır.
      6- Altın yükselir.

      Sil
  46. Degerli Mahfi Hocam,Ekonomide Analiz kitabınızı cok severek ve aydınlanarak okudum,kitabınızın Ekonomi Felsefesi ve Analiz bolumunde Çin ve Osmanlının nasıl geriledigini,bilimden nasıl uzaklastigini oyle guzel anlatmissiniz ki ,bunu halkımıza nasil anlatabiliriz,bizler zaten aydin sayilan insanlar okuyoruz ve daha da aydınlanıyoruz fakat kara cahil halkımıza bilim ve fenin onemini nasil anlatabiliriz ,neler yapabiliriz acaba ..gercekten cok uzuluyorum guzelim ulkemiz icin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.
      Bu kadar algı operasyonu içinde bunu anlatmak gerçekten çok zor.

      Sil
  47. İşlem yapıldığı gün vade sonu kuru da sabitlenmiş oluyor. İhale faiz oranı bu kuru belirliyor. Para takası yapıldığında vade başında ve sonunda tarafların birbirine ödeyeceği tutarlar belli zaten

    YanıtlaSil
  48. Hocam, "Trump gelecek dertler bitecek", "Trump sen bizim herşeyimizsin." bla bla öngörüleri:)) beklentileri de boşa çıktı.

    Çare dışarıda değil. İçeride yapısal reformlarda. Gerçekçi yaklaşım ve çözümlerde...

    Faizi , dövizi bir tarafa bırakıp bir yapısal reform programı ile işleri yoluna koymaya çalışmalı... Yoksa bu dalgalanmalar bitmeyecek.

    Merkez doğru PP ile zaman kazandırmaktan başka bir şey yapamaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu bazı yorumcular söylemişti. Yani Trump balonunun çabuk söneceğini.

      Sil
    2. Tump'tamı yerli ve milli değilmiş.
      Hay bin kunduz:)
      Kahrolası Federaller::))

      Sil
  49. Hocam merhaba,

    Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında çıkan kararlardan biri: "Gross tonilatoyu geçmeyen gezinti gemileri, yatlar, kotralar ve teknelerden alınan ÖTV'yi herhangi bir süre sınırlaması olmaksızın sıfırladı." Beklediğiniz yapısal reformlardan biri buydu sanırım !

    YanıtlaSil
  50. Tuketici Fiyat Endeksi ocakta %2,46, Yurt Ici Uretici Fiyat Endeksi ise %3,98 artti.

    Yillik enflasyon tuketici fiyatlarinda %9,22, yurt ici uretici fiyatlarinda %13,69 oldu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir ayda dış değeri yüzde 7,5 düşmüş bir paraya başka ne olabilirdi ki?

      Sil
  51. Hocam bence kriz inşaat sektöründen çıkacak. Yaklaşık 1 milyon yeni ev satış bekliyor. Her sene stok şişiyor. Siz ne dersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bağdat Caddesinde kentsel dönüşümden gelen 7.000 daire satış bekliyormuş. Aynı dairenin 1.800.000TL olan geçen seneki fiyatı 800.000TL nakitde düşmüş. Aynı şekilde Fikirtepede 2 sene önce satışa toprak dan başlanan 4 blokluk sitede o tarihte 1.500.000TL olan daire (şu an kabası %60 oranda bitmiş haldeyken) 650.00TL nakte düşmüş. İlgilenene.

      Sil
    2. galiba dört gözle bekliyorsun, , unutma sen de bu gemidesin, , eğer tuzum kuru diyorsan, bu ayrı mesele

      Sil
    3. bir kişinin kalitesi sorusundan anlaşılır, sorusu saçmaysa, bilinki kalitesizdir, boş bir tenekedir

      Sil
    4. Ev satis kredi vadelerinin 240 ay gibi inanilmaz bir süreye cikartildigi, bazi vergilerin sifirlandigi, Tüm Hükümet yetkililerinin ve Malum medyanin tam gaz Konut propagandasina girmis olmasi zaten en büyük isaret. sadece istanbulda 1 milyona yakin stok oldugunu okumustum. iyimser bir hesap ile bu stokun tüm ülkede 700 Bin oldugunu varsayalim. 700 Bin x 100.000 $ (ortalama fiyat) = 70.000.000.000 Dolar (yetmis milyar Dolar) Beton olarak sahiplerini bekliyor.

      Sil
    5. Adsiz 16:37, inanimlaz diyorsunuz bizde 10 yil olan ortalama morgage ABD'de 30 yil.

      Sil
    6. ev kiraları çok yüksek..artı alınan evlerin fiyatlarının yükseldiği hikayeside var..birde ülkemizde ev kendinizin mi sorusu sorulur...ev alanlar ev satanlardan daha saf tır..yatırım yapılacak en sağlam iştir..faiz getirisi çok azdır..bu gidişle inşaat sektörü devamm..

      Sil
    7. 240 ay vade ile ev almak nedir anlayabilmiş değilim. 120 ay vade ile almıştım 80 ayda kapadım çünkü sıkıldım borç ödemekten, her ay maaşın büyük kısmını kredi taksitine harcamaktan. Kaldı ki hesaplanırsa aynı miktarda kredi için 120 ay vade ile 240 ay vade arasında çokta büyük farklar olmadığı görülecektir.
      Yatırım olsun diye daire almanın ise nasıl bir mantığı olduğunu ben hala çözemedim. Yatırım dediğiniz üretime yapılır, örneğin hayvan yetiştirirsiniz (etiydi,sütüydü,gübresiydi birde yavruluyor üstelik) her halükarda talep olduğu için kazanmamanız neredeyse imkansızdır. Veya gelecekte yapmayı düşündüğünüz yatırım veya tüketim için birikim yapabilirsiniz (altın,döviz,fon,vadeli mevduat vs.)
      Naçizane mühendis kafamla; ihtiyacım olan şey bir adet evdir, oda zaten varsa ikincisini neden alayım? Yatırım demeyin sakın.. Daire almak yatırım değildir, tüketimdir... İhtiyacımdan fazlasını tüketmemin adı da israftır.
      Diyelim ki evim yok ve ev almaya karar verdim ve diyelim ki bir özel sektör çalışanıyım. 20 sene bana iş garantisi verebilecek bir patron bulma ihtimalim varsa benim bu evin borcunu sorunsuz ödeyebilme ihtimalim de var demektir :) Nerden baksam elimde kalıyor, tutmaz bu vade işi.
      Zengin zaten almaz; böyle zamanlarda parasını betona gömecek olan zengin, yakında zenginliğini kaybedecek olması muhtemel bir fakir adayıdır.

      Sil
    8. Bizde 10 yıl olan vade ABD'de 30 yıl ama orada enflasyon da bizdekinin yaklaşık onda biri.

      Sil
    9. En kalitelisinden yapım maliyeti(arsa hariç) 150.000 tl olan dairelere 1.500.000 isteyen ve onlara bu paraları verenlere ne diyelim. Ha yatırım yapıyolar. Ne üretiyor.. hiçbir şey. Bakın ABD, İspanya emlakta duvara toslayan ve 10 da 1 değerlere düşen birçok ülke oldu.

      Göçebe psikolojisinden yerleşikliğe zihinsel olarak geçememiş bir toplumun acıklı hali...

      Sil
  52. Yanıtlar
    1. Gelecege dayali ileri aylarda enflasyon beklentiniz nedir,hocam

      Sil
    2. Bu yıla ilişkin tahminimi açıklamıyorum.

      Sil
  53. İyi günler
    TFE 9.58 den 9.22 ye düşmüş. Ama 2016 ocak Üfe'si 1.82'den 2.46ya çıkmış.
    ÜFE ise 2015 ocak ayına göre 13.69 artmış. Bunun analizi nedir acaba? Üretimimiz tüketimimizden daha pahalılandı ama tüketim azaldı da o yüzden Tüfe aynı oranda artmadı mı? Stagflasyona mı girdik acaba?
    Ayrıca bir tuhaflık daha var sanki. Gıda enflasyonu 6.67 alkollü içecek 22.90 artmış. Alkole aralıkta yapılan ötv zamlarımı bunu doğurdu? Gıda'nın alkolden fazla artması gerekmaz miydi? Neler oluyor da bizden saklanıyor anlayamadım. Selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üfe'nin Tüfe'den hızlı artması üreticilerin maliyetinin dolar yüzünden arttığını gösteriyor. Ve bunu satışlara henüz tam yansıtmadıklarını gösteriyor.

      Sil
    2. Sadece Ocak ayında USD/TL kuru yüzde 7,5 arttı. Üretici bunu fiyatlara yansıtmak zorunda kaldı.

      Sil
  54. Hocam TÜFE ile kişi başı turizm giderleri veya harcamaları arasında korelasyon olarak negativ ve düşük ilişki olduğunu(-33.5) okudum bir makalede.son beş yıl için demedim
    bu sonuç çıkıyor.benim sormak istediğim giderlerin yada harcamaların düşmesi nasıl olurda TÜFE oranını artırıyor.teorik olarak böyle bir şey varmı.saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz şu açıdan doğru olabilir etkisi az da olsa. Turistler dolar getirir harcama yapar talep artar sonuçta fiyatlar artar. Ama bunların döviz getirmesi döviz fiyatlarını düşürdüğünden o dediğiniz etkiyi hayli hayli bastırarak enflasyon üzerinde olumsuz etki yapar. Bizde de enflasyonun artmasının nedeni bu döviz talebidir arzın yavaşlamasıdır.

      Sil
    2. Tesekkur ederlm.Ancak harcamalar dusuyor.Daha az doviz harciyor harcamalar azaliyor.Enflasyon artiyor.Yalniz tersi dogru gibi,Neden sonuc iliskisi hala eksik gorunuyor.
      ilginize tekrar tesekkur ederim.

      Sil
    3. Rica ederim.
      Ama Türkiye'de sadece turistler değil yerliler de daha az harcıyor. Buna rağmen enflasyon artıyor. Yani maliyet enflasyonu talep enflasyonuna daha ağır basıyor şu sıralar.

      Sil
  55. Hocam mrb borsanin 87 88 bin rekorunu Hintli bi iş adamına ve mb nin imkb ye para akışı yaptığı yönünde söylentiler var bunlar şehir efsanesi mi gerçekten borsayla böyle oynamak suretiyle usd nin onu kapanabilirmi yoksa buda günü kurtarmak mi.??bi önceki soruma cevap vermediniz caniniz sağ olsun buna cevap bekliyorum lütfen. ..))hoşçakal

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önceki sorunuzu atladım herhalde.
      Ben bu tür söylentilere pek itibar etmeme eğilimindeyim öteden beri.

      Sil
  56. Hocam 2017 den itibaren dolar endeksiyle kurun korelasyon katsayısı kaç acaba bir de bir aylık süre iki değişken arasındaki ilişki Hakkı'nda bir çıkarım yapmak için çok kısa değil midir

    YanıtlaSil
  57. @Mete Samci : Kriz değil aslında stagflasyon var halihazırda ve bunun pick noktası inşaat olacak. Bu aşikar ki bunu hükümette çok iyi biliyor ve 20 yıllık emlak kredileri çıkartmaya çalışıyorlar. Ne yazık ki bu durumda hala taşa toprağa para yatıranlar var..

    YanıtlaSil
  58. Selamlar hocam döviz kurunu açıklamaya çalışan teorilerden ( faiz paritesi ve enflasyon farkının döviz kurundaki değişimleri açıkladığını öne süren teori) ampirik olarak tutarlı olan random walk teorisini kısa dönemde mi yoksa uzun dönemde mi dikkate almak daha doğru olur.sonuçta bu kadar çok trade in olduğu bir piyasa da para birimlerinin her zaman fundamental değerini yansıtacağını düşünmek doğru değil.sizce mb hangi teoriyi kullanıyor faiz kararlarında

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kısa dönemde.
      MB bence "faizi artır kuru denetle ama faizi artırdığını belli etme" modelini uyguluyor.

      Sil
  59. Merhabalar Hocam,
    Özellikle doların ani yükselişleri devam ederken son günlerde MB'sının biraz bağımsız olarak söz konusu yükselişe nasıl müdahale ettiğini yakınen takip ettik. Özellikle bankaların MB'sından yaklaşık olarak 200 baz puan daha fazla maliyetle borçlanmaları sağlanmış oldu nihayetinde. Bankacılık kesimi dağıtacağı kredileri; vatandaşlardan mevduat toplama, yurtdışından borçlanma ve MB'sından borçlanma yöntemleri ile temin ediyor. TR Yerleşik bankaların MB'sından borçlanmasının toplam kaynaklardaki ağırlığı nedir acaba? Vereceğiniz cevaba göre esasen bankaların kaynak maliyetlerinin ne oranda MB'sı tarafından şekillendiğini görmüş olabiliriz. Çünkü bankaların asıl kaynağı mevduat ve bunun maliyeti de vatandaştan alınan mevduata karşılık bankaların ödediği mevduat faizidir.
    Saygılarımla..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu soruya ek olarak, TCMB'sı piyasayı 100 milyar TL civarında yüzde 8 den fonluyordu. Faiz arttı ama bu sefer fon tutarı 25 milyar TL kadar azaldı.

      Bu eksik tutarı başka bir kanaldan mı karşılıyorlar? Eğer öyleyse maliyetleri bir miktar daha artmış oluyor.

      Yoksa bu tutara ihtiyaçları mı kalmadı? Bu durumu nasıl görmeliyiz?

      Saygılarımla,

      Sil
    2. TL likidite meselesine BIST fonlaması dahil baktığınızda bir azalma yok. Buna ek olarak döviz swapı yapıyor. Normal koşullarda faizi açıkça 1,5 puan artırsaydı bu sonucu zaten alacaktı. Şimdi gizli artırıp bir sürü başka önlem alarak yaptı bunu. Hala da istediği yerde değil.

      Sil
  60. Hocam kurdaki düşüşte örtülü döviz satışları da pay sahibi. Merkez bankasının altın hariç net döviz rezervi 13 ocak haftasında 30,4 milyar dolar iken 27 ocak haftasında 28 milyar dolara indi. Bu haftanın ilk 4 gününde de yaklaşık 400 milyon dolarlık bir azalma var. Sözün kısası son 3 haftada yaklaşık 3 milyar dolar muhtemelen kamu kurumlarına örtülü olarak gönderildi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben sanmıyorum çünkü MB düzenli olarak böyle ihale ile döviz satıyor piyasanın talebine göre. Yani kuru düşürme amaçlı bir satış olduğunu düşünmüyorum.

      Sil
  61. Hocam Türkiye'de tasarruf oranları neden az ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enflasyon beklentisinin yuksek ve artis egilimli, Merkez bankasi tarafindan saptanan Politika referans faizlerinin de yuksek ve yukselme egilimindeki enflasyona gore, dusuk ve dusuk egilimli oldugu yerde Tasarruflar da dusuk olur.

      Enflasyon, mevcut faizden yuksek ise reel faiz negatiftir. Bu durumda yatirimci tasarruf eden parasini tasarruf edemez tasarruf edemedigi parasi, hem bankada hem cebinde hem yastik altinda enflasyon karsisinda erir ve bu para tuketime gecer. Tasa topraga dovize cep telefonuna otomobile vss gecer.

      Reel faizlerin negatif oldugu ya da dusuk oldugu ortamda tasarruf sahipleri paralarini tasarruf etmez. Bu nedenle Reel faizlerin pozitif degerde olmasi lazim.

      Hele bizim gibi tasarrufu dusuk, cari acik veren bir de bunun uzerine ilimli seviyesi yuksek enflasyonu olan bir ulkede faizler mevcut enflasyonun en az +3.5 puan uzerinde olmasi gerekir.
      yani mevcut enflasyonunuz yuzde8 ise merkez politika referans faiziniz yuzde11.5 olmalidir. Ancak boyle bir durumda enflasyon ve kur riski duser. Yerli paranizin kirilganligi guvensizligi azalir. Bunu goren yatirimci reel faizin en az +3.5 oldugu ortamda parasini tasarruf etmeye baslar. Etmese bile yaptigi, mevcut tasarrufunu bozma tuketime kaydirma istegi duymaz.

      Turkiye, mevcut yukselen enflasyon ve dusuk negatif reel faizler nedeniyle su an tasarruflarini yemektedir. Ve bu surec tasarruflarin her gecen gun azalan oranina teskil edecektir.

      Sil
    2. Ücretleri baskıla ,krediye erişimi kolaylaştır,insanları ileri dönük borçlandır sonra biriktirecek para kalırmı?

      Sil
    3. Az değilmiş %25. Ama eskiden reel faizin negatif veya sıfır olması ve tüketim ekonomisi olmamız ve tasarruf alışkanlığımızın olmayışı sebep gösteriliyordu. Ama tasarruf açığımız hala devam ediyor.

      Sil
    4. Petrol varda bizmi içtik..
      Para varda bizmi tasarruf etmedik :) Sayın adsız 03.02.2017 16:25 40 yaşındayım, 30 yaşında aldığım evin borcunu daha yeni bitirebildim bu süre zarfında 2 tane çocuğum oldu ve ikinci el bir arabayı zar zor alabildim. Bilmem anlatabildim mi?? Çoğu insan benimle benzer yada daha kötü bir durumda iken tasarruf oranlarının düşüklüğüne çokta fazla kafa yormaya gerek yok sanırım.

      Sil
    5. Şansınız ve sabrınız varmış.Allah ve aklınız yardımcınız olsun...

      Sil
  62. hocam çoğu ekonomist geçinenler artık dolar düştükçe her gelen veri için dolar bu veriyi böyle olursa sevmez,dolar düştükçe nerdeyse biz söylemiştik..bunların alayı uçacak kaçacak söyleminden vaz geçti..aslın da bence tcmb dolmuşa gelmedi çok güzel idare etti..şimdi gerçek politika faizine geçebilir..gerçek olan enflasyon kadar dolar yükselir..şu anki değeri yine de yüksek..bu arada spekülatörler vurgunu vurdu..yandık,doların yükselmesi gerekir diyenler terste kaldı..bence zararın neresinden dönerler se kardır..en doğrusunu siz yaptınız tahminde bulunmadınız..gaza gelmediniz..teşekkür ederiz...

    YanıtlaSil
  63. 21 yıl sonra yine yeni yeniden uçak düşürmeli, gemi batırmalı, bol tehditli macera, aksiyon, gerilim dolu bir Türk-Yunan krizine hazır mıyız hocam?:) önümüzdeki haftalarda en çok yazı yazdığınız konu bu olabilir, ayrıca Mart başında 5'li Kıbrıs görüşmeleri başlıyor. o nedenle Türk-Yunan ilişkilerinin geçmişine, diplomasi tarihine bakmanızda fayda olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tribünlere oynuyorlar bence bir şey olacağı yok. Egede ciddi bir hareket kurları zıplatır, zaten durum hassas birde referandum sürecinde böyle bir olayın olmasını beklemiyorum. Kararsız milliyetçileri evet'e ikna çabaları olarak görüyorum.

      Sil
  64. Sayın Hocam, Ekonomide Analiz kitabınızda bir ifadeniz var: (mealen)'Sermayesini eş dost dışındakilere bedelsiz kullandırmak zaten ekonomideki -rasyonel insan- varsayımına uymaz.' Ekonominin diğer varsayımları nelerdir? Şüphesiz internette buna dair epey bilgi vardır fakat yılların süzgecinden geçip gelen bilgiye daha çok güvenirim. Saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. işin özü "No free good" mantığı

      Sil
    2. Aslında blogda bunlarla ilgili yazılarım var.
      http://www.mahfiegilmez.com/2015/06/yerlesik-ekonomi-yaklasmna-yonelik.html

      http://www.mahfiegilmez.com/2016/06/neoliberalizmden-geriye-kalanlar.html

      Sil
    3. Peki sayin Hocam, kredi vermek sermayeni kiralamak anlamindayken, kisinin evini kiraya vermesiyle 'prensipte' ayni ekonomik faaliyeti ifade etmez mi?

      Sil
  65. Hocam siteyi iyice boşladınız. Bir sürü soru cevapsız kaldı bugün.

    Maaşınızdan keseceğiz artık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz böyle olacak. Çünkü kitap yazmaya daha çok zaman ayırmam lazım.

      Sil
  66. Dolar'ın yanına çıkarabilmek için TL'yi kısıyoruz bu da TL'nin değerini yükseltiyor. TL'nin değerlenmesi hisse senedi, tahvil vb. değerini arttırıyor ve çıkışlar olmasına rağmen borsa yükseliyor. O halde bu artış nominal yani balon mu ? Bu analiz doğru mu hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bütün bunlara karşın TL'nin değeri fazla da artmıyor.

      Sil
  67. Ben 1.96 olduğu günden beri usd alır satarim.basimizdaki yönetici zevat hep aynı senaryo dövizde köpük var o var bu var peki 88 bin lere belki önümüzdeki 92 binlere vuran borsada köpük yokmu.sizin için söylemiyorum hocam siz çok faydalı bi insansiniz.piyasaya Fitch günü öyle bir algı verdiler ki usd 4 olucak 4.10 u gecicek dediler Fitch sonrası pazartesi günü daha uyanıp 3.88 lerden satış yapamadan geldik 3.70 lere. .)))ben aynı şeyi borsa için de yapıp bu hafta yada bi sonraki hafta borsayi da patlatip ucuz usd alıp sırra kademe basicaklarini düşünüyorum hocam fikirleriniz çok değerli bu spekülasyon dolu ortamda rakam vermiyosunuz ama ben sizi tenzih ederek artık piyasada sözü geçen kim varsa ne derse tersini yapıcam kâr dan zararim 5 bin TL referanduma kadar illaki bi çıkış fırsatı verecektir ortalamam 3.78 kolay gelsin hocam saygilar.

    YanıtlaSil
  68. Hocam, Osmanlı Devleti klasik dönemi ekonomisi üzerine özet bit makale yazabilir misiniz?

    Biliyorum feodal sistem üzerine kurulu bir ekonomik sistem vardı ama sizin bu konuda daha derin ve ayrıntılı bilgiye sahip olduğunuzu düşünüyorum.

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda yazılmış makaleler ve kitaplar var.

      Sil
  69. Hocam, cok net ve kisa 3 sorum va
    1-Trump ve FED bir catisma icindemi?
    2-Eger oyleyse dunya ekonomisi hangisinin galip cikacagina mi bagli?
    3- Eger catisma varsa bunu ne kafar sirdurebilirler. Sonucta kendileride zarar gorecek.
    4- Trump ile Kennedy arasinda bir benzerlik goruyormusunuz? Kennedy cok ciddi para bastirmisti tum engellete ragmen.
    Tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1- Bunu henüz bilmiyoruz. Çünkü henüz bir çatışma olayı olmadı.
      2- Bunun etkisi olabilir
      3- Bunu da bilmiyoruz
      4- Pek benzerlik göremiyorum. Kennedy'nin parasal genişlemesi daha çok Rusya'dan geriye düştükleri uzay yarışında arayı kapatma çabasına bağlıydı.

      Sil
  70. Mahfi bey,
    Ekonomiyi ic ve dis etkilere gore ayri ayri ayri dusinursek
    Ic durum/
    A) dxy endeksi dusdugune gore dolar kuru dis etkilerden soyitlanmis kabul edilebilinirmi? (Diyelim hep bu seviyedede kalmaya devam edecek) 3.70 bizim kendi ic dinamiklerden gelen kur diyebilirmiyoz?
    B) yaklasik 80milyar$ ozel sirket dis borc var. Ilave olarak mrvduatlar var. 160milyar$. Acaba sirketlerin kadasinda ne kadar doviz var yani daha ne kafar $/€ alimi yapmalari lazim? Bu tutar 3.70 tabanindan yukari ivmelendirecektir dogrumu?
    C) gercek enflasyon %12+CDS=%14.5 dusunebilirmiyiz?
    D) eger %14.5 faizi sizede makul geliyorsa MB (serbest olsa) politika faizini 200 baz puandan cok cok fazla arttirmasi gerekmezmi? Sizce ne kadar olmasi lazim?
    E) bu faiz artisi yapilirsa stagfalasyon kacinilmaz olurmu?
    F) faiz artisi yapulmazsa $'in dHada yukselecegi varsayimiyla %14.5 varsaydigimiz enflasyon daha yukselmezmi?
    G) IMF zilini calmaya azmi kaldi? Heleki DXY artmayada baslarsa cok dahami yakiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. A) Tam olarak soyutlanma yok. Ama etki abartıldığı kadar değil.
      B) Reel kesimin döviz pozisyonu açığı 200 milyar doların üzerinde. Sizin değindiğiniz tutar 1 yıl içinde vadesi gelecek borç ödemesi. O farklı bir şey. Bu açığın dolar kurunu artırdığını söylemek doğrudur.
      C) Böyle bir hesaplama bana doğru görünmedi.
      D) Bence MB yılbaşında kur ivmelenmeye başladığında politika faizini ve gecelik faizi 1,5 puan artırsa ve gerektiğinde daha da artıracağı mesajını net biçimde verseydi yeterli olurdu.
      E) Yapılmasa da durum oraya gidiyor. Çünkü kurdaki artış faizden daha ağır etki yapıyor.
      F) Yükselecek zaten
      G) Eğer bu politikalarla devam edersek gidiş o gidiştir.

      Sil
  71. Merhaba Mahfi Bey,

    Kitaplarımız da yazılarınızı gibi çok sade ve anlaşılır. Kolay ekonomiden başlayarak sırayla okuyorum. Ufak bir elestirim olacak. Kitaplarımız da bazen belli temel.denklemleri verip sonra üzerinde örnekler veriyorsunuz. Genelde bu denklemlerle kullandığınız harfler sanırım İngilizce terimleri den geliyor. Formülleri açıklarken ne olduklarını Türkçe olarak yazıyorsunuz. Mesela Yatırım Gidrrleri=I şeklinde. Okurken I herhalde Investment G herhalde govermental kelimesinden geliyor diye kendi kendime yorum yapiyorum. Ama ekonomi bilgim çok fazla olmadığından hepsini tahmin edemiyorum. Ancak ilerleyen sayfalarda I neydi G neydi diye dönüp bakmam gerekiyor. Formülü verdiğinizde alt tarafta küçük harflerle de olsa kullandığınız harfin nereden geldiğini yazarsanız hem daha akılda kalıcı olur hem de aynı konuyla ilgili İngilizce bir kaynak okurken terimlerin karşılığını da hatırlama imkanı olur diye dusunuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında ben çoğunda o harflerin ne anlama geldiğini yazıyorum. Atladığım yer var mı bir daha bakacağım.Ekonomi eğitiminde yaygın kullanım böyle olduğu için ben de o şekilde kullanmayı tercih ediyorum. Aksi taktirde okuyucuyu bir de notasyonla uğraştırmış olurum

      Sil
  72. Hocam dolaylı vergilerin yüksek olması malları pahalılaştıracağından ihracatı olumsuz etkiler mi?

    YanıtlaSil
  73. Acaba subat enflasyonuda ayni sekilde yuksek gelirse martda gec likidite faizinin yukseltmek zorunda kaLabilirlermi? Teorik olarak bu boyle boyle ne olana kadar devam efebilir? Yani gec likidite faizini ister 15 ister 20 yapin genede ise yaramayacagi bir sey olabilirmi? Olursa nasil?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şubat ve Mart aylarında enflasyonun yüzde 1 düzeyine yükselmesi bekleniyor. Geç likidite penceresi faizini artırarak pek de çözüm bulunamadı.

      Sil
  74. Sayın Hocam Gecen hafta 3.85den Dolar almistim. Sormak istediğim ABD Başkanı Doların değerini düşürse bile Bu fiyattan aldığım Dolar Banka faizi olan %11i Geçebilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bekleyeceksiniz çare yok.

      Sil
    2. Sayın Hocam Hiçbir bilgim olmadığından sanırım yuksek almışım Şuan doların olması gerektıği yerin 3.40 olduğu soyleniyor Sizce bu doğrumu?

      Sil
  75. Kur konusunda yorum yaptik, bazi arkadaslar sikilmis. Maalesef bende bu durumundan rahatsizim, ancak ne fayda. 2013 ocak ayi sonu effektiv satis kuru 1.77, 2014 2.29, 2015 2.42, 2016 2.97 ve 2017 3.84. Ve bunlar Turkiyenin ve dunyanin daha iyi durumda oldugu zamanlar, simdiki belirsizlik ortaminda kurdaki yukselis maalesef ve maalesef devam edecek. Eger sizin kurun yukselmemesi konusunda baska mantiksal nedenleriniz varsa soyleyin bizde ogrenelim. Ayrica yukaridaki yillara dikey cizgi cizin seneyi kurun kac olacagini ogrenirsiniz.

    YanıtlaSil
  76. K.murat bey ben bunu soran insanlara hep şunu derim kullandığın telefon ne mali cin Kore japon vs kapıda bindiğin araba nerden geliyo alman fransız abd vs.sonuç her şey ithal inek satın almaktansa sutu yarı fiyatına verelim zihniyetiyle 60 li yıllardan günümüze gelinmedi mi günde 15 kuruş düşüp yükselen bi para birimi olur mu yahu.tasarruf etmekten sıkıldım 200 k param var eskiden döviz olarak hesapta dururdu şimdi mecburen al sat yapıyorum. Uretmedigimiz sürece de bu kuru usd yine rekor kırdı diye daha çok konuşuruz erdem bascinin vatan haini ilan edildiği bi ülkeden bahsediyoruz sebebi neydi bu ülkenin yetiştirdiği en önemli iktisatçılar dan olmasi ve işini yapmasiydi!!!

    YanıtlaSil
  77. Hocam selamlar; Kisaca Brezilya ne yaptida kendi kurlarini 4.20 den bu seviyelere getirdi aciklarmisiniz? Para babalarinin ulke ulke gezindigi yerde sira Turkiyede mi?

    YanıtlaSil
  78. Hocam Bugün Dolar ve Euro Hareketli, Hükümetin müdahaleleri ve tartismalar aldi basini gidiyor. Ekonomist degilim fakat takip ettigim kadariyla son bir ayda para, kur, ve borsada öyle hareketler oldu ve oluyor ki, bana öyle geliyor birileri korkunc paralar kazaniyor olan yine benim ülkeme oluyor. üstüne Hükümetin yanlis kararlari da eklenince vay anam vay. 4 TL nin üzerindeki Dolar, 4,5 Tl lik Euro 1 hafta icinde 3,65 ve 3,89 lara geriledi. Bu arada Borsa tavan yapti, Bugün ise Kur gecen haftaya ilerliyor..Adeta emme basma tulumba.. Yani Sayin Hocam su cahil kafam ile diyorum ki. elimdeki 1 milyon ile gecen hafta Kur zirvesinde Dolarimi Bozdurup Borsa yatirsaydim Dün de borsadan cekip Yine Dolar yapsaydim, Bunu bir sonraki hafta tekrarlarsam ben bayagi para kazanmazmiydim. Fakat bir eksigim var tabii ki Hocam. 1 milyonum yok. Bana öyle geliyor ki özellikle ceplerinde büyük miktar paralarla yabanci para spekülatörleri bunu son 1,5 aydir bal gibi yaptilar. ve ben son 15 yildir olan yanlisliklara karsi kizginligimi ve öfkemi frenliyor, Yurt disinda yasayan bir Türk insani olarak kahroluyorum. Bizim vatanimiz böyle olmayi hak etmiyor be Hocam. Bu zengin ülke bu Kadar duyarsiz ve tepkisiz nesiller yetistirmemeli. Ekonomik veya siyasi durumumuzda persembenin gelisi carsambadan belli misali nereye gidecegini bagira bagira belliyken hata sadece yönetenlerde mi acaba. ?

    YanıtlaSil
  79. bHocam merhabalar, elinizde DXY ile USD/TL arasındaki ilişkiyle alakalı duyarlılık analizi (beta vs gibi) var mıdır?
    Amerika 10 yıllık tahvilleri 2,30-2,40 arası dalgalanmakta ki bir ara 2,50'ye yükseldi, FED'in faiz kararlarına göre kısa vadede yukarı yönlü olması kuvvetle muhtemel görünmekte. Geç likidite penceresinden yapılan fonlamayla 2.1.2017'de 8.28 olan aofm 8.2.2017 itibarıyla 10.36ya yükselmiş durumda, ki dolaylı olarak faizde 200 baz puanlık artış yapılmış demek. Kurun geldiği nokta 3.70 seviyeleri. Sizce politika faizi silahı halen geçerli midir?

    YanıtlaSil
  80. Mahfi Hocam...
    Senin şu bloğa yazdıklarını azmedip baştan sona okusam, ülke de dönen dolapları ve ekonomi piyasasını anlayabilir miyim?

    YanıtlaSil
  81. Hocam Merhaba, Konuyla alakalı olmayacak ama ''Küresel Finans Krizi'' tablo:9
    Neden the great depression'dan en az etkilenen ülke İsveç ve Hollanda? Sebep salt izole olmalarıyla açıklanacak bir şey midir ?Çok çok merak ettim.

    YanıtlaSil
  82. Hocam Trump ABD'nin daha fazla büyümesini istiyor ve bu büyümeyi de vergi avantajları gibi maliye politikalarıyla destekleyeceğini belirtiyor. FED ise aksine sıkı para politikalarıyla 2017 yılı için 3 kere faiz artıracağını beyan ediyor. Bu çelişki nasıl sonlanacak? Eğer Trump baskın çıkarsa bu durum Türkiye, Brezilya gibi yüksek faiz veren ülkeler için bir fırsat olmaz mı? ABD maliye politikalarıyla Gelişmekte olan ülkelerde dışarıdan gelen portföy yatırımlarıyla büyüme gerçekleştiremez mi? Bu durum doları da zayıflatacağından kazan kazan olacak gibi ne dersiniz?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi