Tarihin İlk Meclislerinden Birisi Bu Topraklarda Kurulmuştu

Bundan yaklaşık 3500 yıl önce bu topraklarda yaşayan Hititler, hukuk alanında ve iktidar gücünü sınırlama konusunda iki büyük devrime imza attılar. O zamana kadar orta doğuda geçerli olan Babil kralı Hammurabi’ye ait kısas hukukunu tazminat hukukuyla değiştirdiler. Bu, günümüzün birçok orta doğu devletinde bile hala yerli yerine oturtulamamış bir meseledir. Bu hukuk devrimini yaparlarken bir yandan da başkent Hattuşa’da Panku adı verilen bir çeşit yasama/denetleme meclisi oluşturdular. Hitit dilinde ‘topluluk, kurul, grup’ ve ‘tüm, bütün, hepsi, tamamı’ anlamlarına gelen Panku, meclis olarak krala danışmanlık yapmasının yanı sıra yasama görevini de yerine getiriyordu.
Panku meclisi ile ilgili bilgilerin çoğu Hititlerin eski krallık dönemine aittir. Bu meclisin adı I. Hattuşili ve Telipinu döneminden kalma belgelerde sıkça geçiyor. Sonraki dönemlerden kalan belgelerde bu meclisin adının ve yaptıklarının çok daha az geçmiş olması zaman içinde Panku’nun etkinliğini yitirmiş olmasının kanıtı olarak görülüyor. Hitit belgelerinde Kralın bazı dönemlerde Panku’nun yasama ve denetim görevinden çok yön gösterici katkısından yararlandığına ilişkin ifadeler var.
Panku, bu görevlerine ek olarak devletlerarası antlaşmalara tanıklık ediyor ve denetleme görevini de üstlenmiş bulunuyordu. Panku'nun üyeleri arasında Kraliyet ailesinden bazı üyelerden başka üst düzey devlet görevlileri, üst rütbeli askerler ve önde gelen ailelerin reisleri bulunmaktaydı. En etkin olduğu dönemlerde Panku, bir suç işlediği ortaya çıktığında, Krala gerekli cezayı verebilecek güce sahipti.
Hitit sisteminde monarşik bir yapı geçerli olmakla birlikte Kralın yetkisi Panku’nun varlığıyla sınırlandırılmıştı.
Hitit Krallığının en parlak dönemi Panku ve Kralın yetkilerinin birbirini dengelediği dönemlerdir. Zaman içinde krallar, Panku’yu bir kenara iterek yetkiyi ve gücü kendi ellerinde topladılar ve bu gidiş Hititlerde zayıflamanın başlangıcını oluşturdu. Hititler, tarihten silinmeye doğru giderken Panku meclisi çoktan tarihe karışmış, kral, meşruti monarşiyi yeniden şartsız monarşiye çevirmiş bulunuyordu. 

Yorumlar

  1. Değerli Hocam, 5,500 yıl önceki insanların geldiği düzeye bugün halâ bazı ülkelerde gelinememiş olması çok üzücü ve düşündürücü. İbretlik bir yazı yazmışsınız. Bazı toplumların neden gelişemediklerini görmek çok ilginç.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dun okudugum bazi anket sonuclarina gore evet ve hayir oylari at basi gidiyormus, buna binayen bende diyorumki yarinki referandumda yuzde 60 civarinda hayir oyu cikacak. Cunku su ortamda hayir oyunu aciklamak kolay degil ve anketler yuzde 50 civarinda gosteriyorsa gercekte bu daha fazla olacak.

      Sil
  2. Diger yazi yorum kismina yazdim bilinsin istedigim icin hocam izin verirse bir kez daha paylasmak istiyorum. Dahasi 3500yil onceki deneyime gore altta siralanan yorumlar tam anlimiyla islam uleklerinin ve bu ulkenin sokulmaya calisilan batagin yansimalaridir!!!!!TAM DA BU NOKTADA BU YAZININ YORUM KISMINA UYGUNDUR.
    Her zaman her yerde soyluyorum. Siradan AKPlilerden hic gocunmayin ne olursa olsun bizim insanimiz tartisiriz ederiz konusuruz sariliriz. AMMA isin asli boyle degil maalesef bakiniz sizlere derledigim yabanci ajanslarda Turkiye referadumu ile ilgili yapilan yorumlari gonderiyorum. Ajanslar elcezire bbc vs..
    milli olmayan yeni akplilerimiz ise SOMALI BANGLADES PAKISTAN bilumum Arap memleketlerinden. Varin yorumu siz yapin. Bakiniz Bu heriflere karsi mucadele etmek gerekir.Bu mucadele hem bu ulke icin hem demokrasi icin yapilmalidir!!!!!! hic bir fikir uretemiyorsaniz size ne siz kimsiniz neden bizim ic meselemize karsiyor taraf tutuyorsunuz. Defolun kendi ulke siyasetiyle yorum yapin yazin!!!!

    Rehan Khandokar I am from Bangladesh and we love #Erdogan. We want turkey as a Muslim leading country. All Muslim must come together to protect ourselves and to protect Islam from enemies. And bear in mind that Islam does not support terrorism . Don't put it together.

    Akil Pasha Love Erdogan, Long live Erdogan, long live Turkey

    Sher Ali Khan Love you #Erdogan

    Md Abdur Rahman I love erdogan

    A Sharif Mohamad Abubakar Thanks to turkey aid to Somalia but people like me will never allow aid and contract mix

    Ina Mahamud Sanjeex Kuturi Erdogan he is our leader he is a leader of Muslim countries he is a lion which has no fear any thing

    Mohamed Hussein The ottoman brothers the entire Muslim world is watching you as the last hope. plz don't be lured to the so called demonstration and regime change. I support executive presidency we wish u all the best and our prayers with you go TURKS

    اروق ساہجھر by the grace off ALLAH Erdogan wiill win #INSHAALLAH nd muslim world wiill alsooo win!!!!!!!!!
    Recpect from PAKISTAN

    Maira Al-Faruq I believe that Turkey should go back to kingship. Erdoan should be king. Ignore the west

    Akil Pasha Turksih strength and Stability is more important than the System, Erdogan is the strength of Turkey today, Turkey should Vote "YES

    Samar Pervaiz Ghumman GREAT MOMENTS FOR REVIVAL OF OTTOMAN EMPIRE ,PAKISTAN WAITiNG FOR THIS FIR AGES

    Kulmiye Abdi Kulmiye they must vote for EVET if they want to defend their country from idiot EU and other hunters.
    Erdogan is the hero.

    KolaYemi Saraphdeen Ahmed I'm not Turkish but I say YES

    AH Mamun I support Erdogan

    Akil Pasha Erdogan is the best Turkey have ever got, Erdogan knows whats best for his Country

    BU YORUMLAR AKP VE KAFASI BOZUK TROLLER HAYALI KARAKTERLER TARAFINDAN YAZILAN YORUMLAR DEGIL TAM TERSI BAHSEDILEN ULKELERDEN CIKAN BU VE BUNA BENZER INSANLARINDA TURKIYEDE SAYILARININ 4 MILYON OLDUGU YABANCILAR ve benzerleri TARAFINDAN YAZILan ingilizce SOSYAL MEDYA YORUMLARI TAZE TAZE......BAKINIZ EN AFILLI TROLLER BILE BU YAZILANLARIN TURKCESINI YAZMAZ. BU YUKARIDAKI YORUMLAR ZANNEDIYORUM ISLAM ULKELERINDEKI DEMOKRASIYE BAKISI DA PARLEMENTER SISTEME BAKISI DA KRALLIK HEVESINI DE PEK TABII GOSTERMEKTEDIR.

    Lutfen bu insanlara cikin sosyal medyada karsi cikin hic bir sey yapamiyorsaniz size ne demesini bilin!!!!! KAYnak bbc elcezire vb... herkese acik yorum yapilabilen ingilizce sosyal medya yorumlarindan aldim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu blogu okuyan insanlar ingilizce bildiklerini sandigim insanlardir. Lutfen meydani bu ne edugu belirsiz bizim kendi ic meselemize burnunu sokma cesareti edinen kendi batakliginin felsefesini bize yansitan bizimde boyle olmamizdan onur gurur duyan bu heriflere karsi cikin. Hadlerini bildirin. Bu bir demokrasi mucadelesi oldugu kadar bir milli meseledirde. Zaten bu herifler o denli ileri gitmis ki uc bes Hayir diyen insanimiza bile bu haber sitelerindeki yorumlarda karsilikli hakaret kufur bile eder konuma gelmisler. Su hale bakin!!!!! Hele bi tanesi kingship king ming gibi ifadelerle trollerin bile hayal edip yazamadigi ifadeleri kullanir olmus bizim siyaset hayatimiz uzerine yorumlarda. Buna dur deyin!!!!! Sana ne diyin

      Sil
    2. Baska sarilacak daliniz kalmadi mi? Bir gece de tum muhtarlar kapanabilecek ondan felan bahsetseniz?

      Sil
    3. Sen benle ugracagaina git, senle benle alakasi olmayan bilmeden ogrenmeden bu ulkenin politikasi hakkinda yorum yapan yabanci unsurlarla ugrasin daha iyi edersiniz!Hem dis gucler paradigmaniza da uygun bir hareket olmus olur.

      Sil
    4. dalinizdan sonrasini okumadim ☻☻☻☻☻☻☻☻☻

      Sil
  3. Sayın hocam,yazılarınızı zevkle okuyorum,daha geniş kitlelere ulaşabilmek için günlük bir gazetede yazabilseniz ne iyi olurdu,saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mahfi hoca bunu açıklamıştı bu forumun gazeteden daha fazla okunduğunun hatta Varlık Fonu yazısı ile sanırım 400 bin okunma ile rekor kırmıştı . ve her yazısı ortalama 20 bin okunuyor kısacası gazete yazarsa aksine daha az kitlelere ulaşır Özcan Bey.

      Sil
  4. Hocam Samsung'un her yıl İPhone'dan daha fazla satılmasının nedeni nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. isletim sisteminin bedava olmasindan dolayi maliyetinin ucuza gelmesi.

      Sil
    2. fiyat ve reklam farkı.

      Sil
  5. Belki Ak parti, Panku adli meclis kuracak millet egemenligi pekisecek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen inanıyonmu akp nin veya islamcıların böyle bir şey yapacağına. pekişecek tek şey birilerinin işlediği suçların ve yaptığı yolsuzlukların sümer altı edilmesi olacaktır.

      Sil
  6. Hocam sizin tarih konusundaki araştırmalarınızı ve ilginizi biliyorum. Şöyle bir site buldum. Ama ne ilkokul, ne oraokul, lise ne de üniversitede böyle bir kavim duymadım. Bilginiz var mı ? http://luwianstudies.org/tr/luviler/luviler-kimlerdir/

    Saygılarımla, Mustafa Cengiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Luviler Anadolu'da Hattiler'den sonra yaşamış uygarlıklardan birisidir. Hititlerle aynı zamanda Anadolu'da var olmuşlardır. Kendilerine ait dilleri (Luvice) ve bu dile ait çivi yazılarıyla yazılmış tabletleri vardır. Bu konudaki bilgi azdır.

      Sil
    2. Hocam Luvilerle ilgili arkeofili.com sitesinde güzel bir yazı vardı, linkini ekliyorum. Kendi hiyeroglif yazı sistemini geliştirmiş ilginç bir medeniyet. Yazının altında kısa bir kaynakça da mevcut. http://arkeofili.com/anadolu-hiyeroglif-yazisi-ile-tanisin/

      Sil
    3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    4. Mahfi Bey Hitit kitabınızı uzun zaman önce bir solukta okumuş bu harika eserin okullarda tarih derslerinde yer almasını istemiştim. Panku da aynı duyguları yaşattınız. Elinize aklınıza sağlık

      Sil
  7. Tarihteki ilk şehir devletleri birliğini de Likya'lılar kurmuşlar. ABD anayasası yazılırken örnek alınan bu birliğin toplandığı meclisi restore edip Hollywood film dekorlarına benzettiler ama yine de görülmeye değer. Yolu Kalkan'a, Patara plajına düşenler görebilirler.

    Bu toprakların yerlileri asıl bu medeniyetlerdir ama daha sonra alınan göçlerle ne yazık ki doku bozulmuş ve insan kalitesi düşmüş. En büyük tahribat ise bu topraklara hakim olan Arap kültürü ile gelmiş, ilkelliğin dibine vurmuşuz. İslâm dini demiyorum, Arap kültürü diyorum zira İslâm dini bile bu topraklarda farklı ve ulvi bir şekle dönüşmüştür. Bu nedenle Anadolu topraklarının müslümanları Vahhabi uygulamalarını görünce şoke olup "gerçek islâm bu değil" diye isyan ederler. Gerçekten de onlara İslâm olarak öğretilen şey bu değildir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zararin neresinden donersek kardir. Asyaya gocmeniz icin size cok guzel bir sebep. Pek arapla da muhattab olmazsiniz orada.

      Sil
    2. Araplar ve kendilerini Arap hissedenler Arabistan'a göçseler daha iyi olmaz mı? Hem onlar özledikleri ortama kavuşurlar hem de kalanlar huzur bulurlar. Bir taşla iki kuş.

      Sil
    3. Adsiz 09:17, araplarin bu topraklara olan yakinligi Turk'lerden cok daha fazladir.

      Su bos irkciligi biraksaniz kendi faydaniza olur, zira bunu bu millete dayatanlar, 'Anadolu eskiden hiristiyan topragiydi' diye ortalikta dolaniyorlar. O zaman da burada Turk'ler degil, Helen/Yunan'lilar vardi. O yuzden Arap'lardan acaba niye nefret ediyorsunuz bir daha gozden gecirin, gercekten bir sebebiniz var mi? Kendi ajandari icin size birileri bazi onyargilari dayatmis olamaz mi? Bir tarafta "herkes insan", "irkcilik insanlik ayibi"dir diyorsaniz, bu konuyu gercekten bir daha dusunun.

      Sil
    4. Adsız14 Nisan 2017 10:10
      iyi o zaman git arap kardeslerine daya sirtini
      Benim kardesim Bedevi yayilmaci Arap degildir. Benim kardesim Turktur farstir kurttur. Medeniyette bu toplumlardadir.

      Sil
    5. Adsız 10:10

      10 saatlik uzun bir yolculuktan sonra eve yeni geldiğim için kısa tutacağım. Benim ne Hristiyanlıkla, ne başka bir dinle işim olmaz. Kimseden nefret etmediğim gibi Araplardan da etmem. Yani ben kindar ve dindar nesilden değilim. Bu nedenle de kararlarımı başkalarının dayatmaları ile değil kendi özgür irademle veririm.

      Araplardan nefret etmem ama hoşlanmam da. Neden derseniz, basit. Emperyalizm denince akla hep batı ülkeleri gelir ama Arap kültür emperyalizmini kimse düşünmez. Araplar yüzyıllardır başlangıçta kılıç zoru ile, daha sonra da benzer farklı yöntemlerle, petrol bulunup petrol zengini olduktan sonra ise petrodolarlar yolu ile kendi kültürlerini yakın coğrafyalarındaki ülkelere İslâm adı altında -sizin deyiminizle- dayatmaktadırlar. Aradan bir iki nesil geçtikten sonra ise zaten bu dayatmaya gerek kalmamakta, 5-6 yaşındayken beyni bir sürü safsatayla yıkanan insanlar bir robot gibi bu emperyalizmin gönüllü elçileri olmaktalar. Örnek isterseniz aynaya bakın, yetmezse Türkiye'nin bugünkü haline bakın. %10'a yakın IŞİD sempatizanı bulunan bu ülke acaba neden bu hale geldi? Aslında cevap açık ve basit: Atatürk'ün işaret ettiği gibi ilimin yol göstericiliğini bırakıp gördüğü her sakallıyı büyük alim bilerek bir sürü cahil cühelanın peşine takıldığı için. Bence asıl siz bu konuyu iyi düşünün ve sizin gibi düşünmeyen kişileri de başkalarından emir alan, birilerinin ajandalarına alet olan salaklar olarak görmekten vazgeçin.

      Bu arada şunu da belirteyim, tüm kutsal kitapları ama özellikle hasbelkader doğduğum dinin kutsal kitabı olduğu için Ku'anı defalarca derinlemesine okumuş, incelemiş ve içinde en ufak bir kutsiyet bulamamış bir insanım. Aynı şey diğer tüm kutsal kitaplar için de geçerlidir. İslâm tarihi konusunda benim diyen İslam tarihçisini suya götürür, susuz getiririm. Bu nedenle siz ve sizin düşüncenizdeki kişilerin bana yaptıkları ve yapacakları "düşünün, okuyun, gözden geçirin, inceleyin" gibi önerilerin zerre kadar önemi yoktur. Ben o dediklerinizin hepsini bundan çok çok önce defalarca yaptım. Bu nedenle artık "biliyorum", "inanmıyorum".

      Sil
  8. Mahfi Bey, light günlük kitabından alıntı(Tarhuncu'nun bütçesi)

    Tarhuncu Ahmet Paşa'nın, önceki Sadrazamların, giderleri kısarak, padişahın ve yakınlarının tepkisini almaktansa, geleceğe ilişkin devlet gelirlerini iskontolu bedelle önceden satıp, ilgili yılın açığını kapattıklarını bilmemesi olanaksız. Kendisi de böyle yapabilir ve rahat bir sadrazamlık yaşayabilirdi. Öyle yapmadığı anlaşılıyor. Geleceği harcayarak bir devletin varlığını sonsuza dek sürdüremeyeceğini görmüş ve çözüm aramaya girişmiş...

    Yukarıda alıntıladığım yazınızdaki son cümledeki tespitiniz harika, kitabınız da öyle. Tarih ne kadar çok şeyin cevabını veriyor...





    YanıtlaSil
  9. TCMB, bugun miktar yontemiyle 1 hafta vadeli repo ihalesi acmadi. Merkez Bankasi, 12 Ocaktan bu yana repo ihalesi duzenlemiyor.

    Hocam Merkez Bankasının12 Ocaktan bu yana repo ihalesi kararı doğrultusunda ne umuyordu ne buldu, yani bu politikanın başarı grafiği nedir? Ve bu durumu daha ne kadar devam ettirmek istiyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer kurlara ve enflasyona bakarsak bu politika başarılı görünmüyor.

      Sil
  10. Merhaba, Ben halimden ve ülkemin gidişatından, karanlığa gömülmesinden çok memnunum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gel o zaman seni de gomelim karanliga hep beraber. herkes cennete gitmek istiyor ama kimse olmek istemiyor ne is?

      Sil
  11. Demokrasi kalksın mı diye oylama yapmayı demokrasi sanan liderler ve kitle var. Bildiğin çoğunluk diktatörlüğü sonumuz hayır olsun ama evette çıksa hayırda çıksa çok kaygılıyım ülkenin geleceği adına

    YanıtlaSil
  12. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  13. Hocam kaleminize, emeğinize sağlık. İçinde bulunduğumuz süreci yansıtan ibretlik bir yazı olmuş. Sihirli derneklerinin dokundursunlar bakalım 17 Nisan sabahı bambaşka bir güne uyanacağ(mış)ız!! Hayırlısı...

    YanıtlaSil
  14. Değerli hocam şu sıralar aklıma bir soru takıldı ve cevabını bir türlü bulamadım bir çok ülkede merkez bankaları tek bir para politikası uyguluyor ancak bu politika bir ülkedeki a bölgesi için olumlu sonuçlar verse de b bölgesi için olumsuz sonuçlar verebilir. İşte böyle bir durumda devlet b bölgesine bir yardım uygular mı? uygularsa bu yardımın bir adı var mı? Cevabınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  15. Sizce Hitit Anayasasi bu Ulkede uygulanabilirligi var mi
    ikinci sorum Ak parti Panku meclisini mi kurmaya çabalıyacak.
    Bir baska sorum Hitilerde Milli irade var miydi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her şey kendi zamanında geçerlidir, bazı konular ise zamanı aşar. Mesela Hititlerin tazminat hukukuna geçişi onların zamanını aşmış bugün bile gelişmiş ülkelerin hukukununun temelini oluşturmaya devam etmiştir. Ama bu her konu için geçerli değil.
      AKP'nin ne yapacağı konusunda bir bilgim yok. Ama önümüze gelen Anayasa teklifi meclisi yasamadan çok bir danışma meclisi havasına dönüştürecek bir yapı taşıyor.
      Hititlerde milli irade bir ölçüde Panku'da temsil ediliyordu. Dönemine göre oldukça ileri bir temsildi bu. Hatta bugünün orta doğu ülkelerindeki yapıdan ileriydi.

      Sil
  16. Y0zgatlıyım, Evet oyu vermemin sebeplerinden biri, bu parlamenter sistemde sürekli krizlerin olması ve ülkenin sürekli geriye gitmesi. Evet diyorum herkese İstihdam diyorum. Türkiye'nin geleceğine sekte vurulmasını istemiyorum. Bu sebeble güçlü bir evet verecem.

    Yozgatli ekonomist muhasebeci Arif

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Parlamenter sistemde 15 yıldır tek parti iktidarı var.

      Sil
    2. Tek parti "iktidari" var, ama
      1 adet ikitidar partisi kapatilma davasi
      1 adet 'Cumhurbaskani secemezsiniz' elektronik muhtirasi
      1 adet Ukrayna Meydan'dakine birebir benzerlikte bir halk isyani
      1 adet yargi darbesi
      1 adet darbe girisimi var.

      Buna ragmen halkin tepkisi, ekonomiye, gecim sartlarina felan degil, "laik devlet duzeni"ne. 90%'i musluman olan ulke de insanlarin kaygisi laik devlet duzeni, cok ilginc. Bana pek inandirici gelmiyor. Birilerinin baska dertleri vardi belli ki. Bu "kaygi"yla yola cikanlarin oyu da 5-10% seviyelerinde, fakat en cok gurultu oradan cikiyor.

      Halk isini bilir siz kafanizi yormayin. Yeter ki ulke yonetiminde halk soz sahibi olsun, "her seyi onlardan daha iyi bilen"ler degil.

      Sil
    3. 1) Evet veya hayır demekle istihdam arasında ilişki yoktur, beyninizi yıkamışlar.
      2) Parlamenter sistemde kriz oluyorsa başkanlık sisteminde de olur, başkanlık sistemiyle yönetilen latin amerika ülkelerindeki ekonomik krizleri bir inceleyin.
      3) Mevcut sistem Türkiye geleceğine sekte vurmuyor, 94 senedir gayet iyi gidiyoruz.
      Muhasebeci iseniz biraz okuyup yazmışsınızdır, azıcık mantıklı düşünün.

      Sil
    4. Hocam eğitim seviyesinin yerlerde olduğu toplumumuzda insanlara demokrasi ve cumhuriyet kavramlarını anlatmak ve kavratmak zor ne yazık ki. Özellikle son yıllarda cemaat, tarikatlar ve islamcı televizyon programları ile beyinleri deforme edilmiş çok sayıda insanın özgür karar vermesini beklemek zor. Bir 10 yıl sonra toplum olarak kandırıldık demeye başlayacak olanlar ne yazık ki bu insanlar olacaktır.

      Sil
  17. hocam SANDIĞA GİDİP OY KULLAN'manın önemini vurgulayan bir konu yazmanız ACİLİYET ARZ ETMEKTEDİR,
    Halen sandığa gitmek istemeyen insanlar var LÜTFEN SİZDE BİR KONU ile sandığa gidip oy kullananın demokrasideki yerini anlatın...

    Saygılarımla
    A.C. Hakan

    YanıtlaSil
  18. nasıl yapılır nasıl edilir bilmem ama Önce bu milletin AHLAK'ını düzeltmemiz lazımki demokrasi isteyen, arzulayan, ihtiyaç duyan kitle çoğalsın. ozamn zaten demoktarisimizi meclisimisi biz kendimiz kurarız. şuan demokrasi adalet hak hukuk isteyen, istemeyenlerden daha fazla. büyük bir kesimimiz haksız hukuksuz bir şekilde mevkii makamm nam ün şan söhret peşinde...

    bu yüzden önce AHLAK.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dinsizlesirsek ahlakimiz duzelir, dinler ahlaki bozuyor.

      Sil
    2. Ege CANSEN - Yapısal reform yasaktır – Sözcü – 13 04 2017

      İktisadi ve içtimai tartışmaların çıkmaza girdiğini gösteren üç kritik cümle vardır. Bunlar hafiften ağıra doğru sırasıyla şunlardır:
      1. Yapısal reformlar yapılmadan bu sorunların üstesinden gelinemez.
      2. Her şeyin başı eğitimdir. Eğitimsiz, bu mesele çözülemez.
      3. Önce ahlak gelir. Bir ülkede ahlak düzelmeden hiçbir şey düzelmez.
      İşin kötüsü bunların hepsi doğrudur. Ama masada duran ve acil çözüm bekleyen bir sorunun çözümünü, yukarıdakilerin gerçekleşmesi ön şartına bağlamak yanlıştır. Çünkü bu “o olmadan, bu olmaz” yöntemi kısır döngü yaratır. Kısır döngü, çözümsüzlük demektir. Günümüzün moda deyişiyle “öğrenilmiş çaresizliktir”. Daha da kötüsü çözüm için gayret göstermekten kaçmak demektir. İşte bu sebeple belli bir sorun tartışılır ve bir an önce somut bir çözüm modeli geliştirilmeye çalışırken, düşünmekten yorgun düşüp ümitsizliğe kapılmış herhangi bir katılımcının “yapısal reform istemesini” bugün itibarıyla yasakladım. Çözüm tasarımı tamamlanırken eğitim ve ahlaktan bahsetmeyi kimse aklından bile geçirmesin.

      METOT ÜSTÜNE BİR DİSKUR
      İktisadi veya sosyal analizlerde “yapıyı” tanımlamak için sıkça kullanılan yöntem o'nu üç katmana ayırmaktır. (Bugün de kısmetimiz üçten açıldı. Haydi hayırlısı!) Bu katmanlar
      a) Altyapı b) Yapı ve c) Üstyapı'dır. Tam bu noktada bir hususa dikkat çekmek istiyorum. Altyapı, yapı ve üstyapı bir çizgi boyunca değil bir çember üzerinde konumlandırılmalıdır. Bildiğiniz gibi bir çemberin her noktası, kendisinden önce gelenlerin sonunu, kendisinden sonra gelenlerin başlangıcını belirler. Bir örnekle açıklamaya çalışayım. Bir ülkenin iktisadi altyapısını kabaca “sulama-enerji-ulaşım-iletişim” yatırımları oluşturur. Yapısını ise tarlalar, seralar, fabrikalar, mağazalar, AVM'ler, oteller, okullar, hastaneler vs. teşkil eder. Üstyapı ise kurumlar ve kültürüdür. Analiz, çember üzerinde yapılınca görülür ki, altyapının altında “üstyapı” vardır. Onun için yapısal reform denince akla “kurumlarda ve kültürde” değişim gelir. Buna zihniyet meselesi denirdi.

      OSMANLI'DA YAPISAL REFORMLAR
      Osmanlı Devleti gerilemeye başladıktan sonra başa geçen padişahların hemen hepsi “ıslahat” yani “yapısal reform” girişiminde bulunmuştur. Hepsinin de amacı “milleti/memleketi” çağdaş medeniyet düzeyine çıkarmaktı. Çünkü bu aynı zamanda bir “beka” (varlığını sürdürme, yok olup gitmeme) meselesiydi. Bu ıslahat projelerinin tümünün esin kaynağı ve de referansı “Avrupa” yani Batı'ydı. Osmanlı, Avrupalı olmak istiyordu.

      CUMHURİYET BÜYÜK BİR YAPISAL REFORMDUR
      Osmanlı Devleti'nin devamından başka bir şey olmayan yeni Türk devletinin “Cumhuriyet” olarak örgütlenmesi yaşamsal bir “yapısal reform” hamlesidir. Cumhuriyeti kuranların, laiklik ilkesini bir “Cumhuriyet Değeri” yapması ise “araç-amaç” tutarlılığı açısından müthiş isabetli bir öngörüdür. Nitekim bugünün Avrupalısı Hristiyan değil laiktir. II. Mahmut'la başlayan bütün ıslahat girişimlerinin yönü Batı Medeniyeti idi. Doğulu Osmanlı, Batı ile melezleşmek istemiştir. Hattı müstakim budur.
      Son söz: Ehem, mühimden önce gelir.

      Sil
  19. Asgari ücret 1400 TL bide sigortayı geç baslatiyiler ! İşveren ise Mesaiyi bilereh uzatıyor , 16:00 paydos saati iken 18:00 19:00 diyir ?...Herhes masal anlatiyir , gerçek ise asgarri ücret !?

    YanıtlaSil
  20. Sayın Eğilmez, Anadolu toprakları ve Mezopotamya bir çok yeniliklere, buluşlara sahne olmuş topraklardır. Sizin yazınızda ve Yukarıdaki yorumlarda da belirtildiği üzere Tarihteki ilk bir neyi parlamenter sistem, ilk alış veriş için para sistemi, coğrafya, tıp, matematik gibi pozitif bilimler hep bu topraklardan çıkmış. Bu ilerleme süreci yaklaşık 1200 lere kadar (Haçlı seferlerinin sonlarına kadar) sürmüş sonra bir veya iki teşebbüsten sonra adeta aniden kesilmiş. Bunun sebebi veya sebepleri ne olabilir sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MÖ 1200'lerde Anadolu'ya Ege'den gelen deniz kavimleri saldırıları var. Benim tezim bu saldırıların Truva'nın yıkılmasından sonra olduğu şeklinde. Yani Truva bir anlamda Anadolu'ya girişin bekçiliğini yapıyordu diye düşünüyorum. Sonrasında Anadoluya kolayca giren Egeli deniz kavimleri burada ne var ne yoksa yakıp yıkmışlar. Üst üste gelen kuraklıklar da zaten öncesinde Anadoluyu perişan etmiş.
      Sonrasında uzun bir aradan sonra bir toparlanma başlamış ama dediğiniz gibi o da Haçlı seferleriyle gitmiş. Sonrası hep savaş. Güçlü bir yerel sistem oluşamamış.

      Sil
  21. Cinlilerin tatil harcamalarinin artmasi geometrik olarak her yil y.disina cikan cinli turistin katlanarak artmasi dunya ekonomisinde bir katki saglar mi

    YanıtlaSil
  22. valla hocam osmanlıda yönetim tek kişideydi ama adamlar 3 kıtaya hükmediyordu. ne zaman meşrutiyet gündeme geldi devlet gittikçe zayıfladı kusura bakmayın çok siyasisiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani diyorsunuz ki yine tek adam rejimi olursa yine 3 kıtaya hükmederiz öyle mi? Osmanlı meşrutiyet gündeme geldiği için batmadı. Tarihi iyi okuyun. Osmanlı'nın batışı batının keşifler ve icatlar çağına yani aydınlanmaya girmesine karşılık Osmanlı'nın o paradigma değişimini anlamayıp hala işleri, fetihlerle yürütebileceğini zannetmesi sonucunda oldu.
      Buluş yapamayan bir toplum ileri gidemez.
      Bunun siyasetle ilgisi yok. Bu sadece tarihi iyi incelemekle ilgilidir. Size de tavsiye ederim. Tarih okuyun. Ama okuyun. Dinlemeyin.

      Sil
    2. Artık fetıh! Teknolojıde bılımde demokrasıde adalette zırve ıle olur... Baska bır yol kesınlıkle yoktur! Super guc olursun heryede saygın olursun bole olunca!...gercı mahfı bey ızah etmıs guzelce, bende yazmak ıstedım...

      Sil
    3. Dunyanin egemen (savas kazanmis) ulkelerinin ihracat kalemlerinin en buyugu petrol ise, bu "bulus" isi biraz hikaye kaliyor.

      Bulus nedir desem cevabiniz da yok. Batinin gerisinde kaldi dediginiz Osmanli, nasil oluyor da Ingilizleri yenebiliyor, Ruslar'i barisa zorlayabiliyor?

      Sil
    4. Osmanlı bu dediklerinizi en son 1600'lerde yapmış. Sonra batılı yeni buluşlarla silahları geliştirince iman gücü geride kalmış ve Osmanlı çökmeye başlamış.
      Keşke bunları bana soracağınıza biraz okusanız. Çok iyi tarih kitapları var.

      Sil
    5. Bu nasil düşünce? Mesrutiyetin tarihi ne zaman, Osmanli'da çöküşün başlaması ne zaman? Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmasi buna denir. Ta Kanuni zamaninda devlet yoneticileri rüşvet bu memlekette ciddi sorun diye yazılar yazmışlar arkadas da mesritiyetten sonra çöktü diyor.

      Sil
    6. "Tarihi zafer kazananlar yazar." Winston Churchill

      O yuzden bu konularda her okudugunuza inanmayin.

      Sil
    7. Adsız 19:33
      Canınızı hiç sıkmayın. Birçok kişi buralarda aynı durumda. Bir şeyler okumak yerine sağdan soldan duyduklarına inanan ve o yalan dolanla hareket eden öyle çok insan var ki şaşarsınız. Üstelik bu yalanı dolanı yayanlar onlara inananlardan daha cahil.

      Sil
    8. Mahfi Eğilmez14 Nisan 2017 16:31
      Yani diyorsunuz ki yine tek adam rejimi olursa yine 3 kıtaya hükmederiz öyle mi? Osmanlı meşrutiyet gündeme geldiği için batmadı. Tarihi iyi okuyun. Osmanlı'nın batışı batının keşifler ve icatlar çağına yani aydınlanmaya girmesine karşılık Osmanlı'nın o paradigma değişimini anlamayıp hala işleri, fetihlerle yürütebileceğini zannetmesi sonucunda oldu.

      **

      Hoca'ya katiliyorum, correlation causation degildir, ikisini karistirmak en temel bilimsel hatalardandir. Fakat, ayni hata sanki Hoca'nin bugunku yazisinda da var degil mi? Ben internetten baktim, Hitit'lerin cokusu hakkinda bir suru teori var ve hic biri yaygin sekilde kabul gormemis, yani durum hala tartismali gibi duruyor; Mahfi Bey ortalama bir teoriyi almis olay budur demis. Halbuki baska faktorlerle birarada olunca sistem degisikligine nasil baglayacaksiniz? Ornegin, belki de Asurlular'in varligi hangi sistem olursa olsun Hititleri yok etmeye yeter sebepti (mesela dedik).

      Dogrusu internetten baktigim kaynaklar Mahfi Bey'in eline su dokebilir diyemem, kendisi bir ozel bir uzmanlik gelistirmis gibi duruyor. Ama genel bir akademik yaklasimla, bu kadar eski bir medeniyetin cokusunu oyle tek faktorle aciklayacak kadar kesin bilgiler olduguna inanmak benim acimdan zor.

      Meclis onemsizdir demiyorum, siddetle elestirdigi felsefi hataya kendi de dusmus diyorum. Talihsizlik olmus. Hocaya tavsiyem yorumlar karsisinda daha serin kanli olmasi, iyi yorumlari feedback olarak dusunup kotulere fazla kafa yormamasi (simdi de benim bu yazdigimin da kotu yorumlar kategorisinde oldugunu falan soyleyip cikabilir isin icinden, cani sagolsun, isine gelmeyen yorumlardan kaciyor bazen boyle).

      Sil
    9. Fahir Armaoğlu nun Siyasi Tarihi.Lütfen ama lütfen.Tarım-Sanayi-Bilgi toplumu tarihi.Osmanlı nın son şuurlu kazandığı zafer 1571 Preveze.Tarım toplumları döneminin Koca İmparatorluğu Pusulayı,Matbaayı,Rönesansı,Cografi keşifleri,Kitlesel eğitimi...her şeyi ıskaladı..Bozkırda perişan haldeki Rusya 1600 lerde kitlesel egitimle aydınlanmayı baslattı..Sonra seri Rusya mağlubiyetleri...Çağı defalarca ıskalayan Osmanlı monarşisinin özeleştiri yapmayışı..sığındığı dini-uhrevi anlayışı kendi girdabı oldu.Halkın kadar guclusun...Halkına karşı durust olmayan..Gunu kurtaran...Halkını süistimal eden politikaları bir anda degistiremezssin.Korkunç Ivan devasa steplerde Egitim reformu ile hazırladığı Rus halkı ile Osmanlıyı 1683 den 1878 e kadar defalarca maglup etti.Korkunç İvan yuzu korkunc oldugu icin degil...Basardığı egitim reformundan dolayı Korkunç ünvanını alan bir devlet adamıydı.Bunu 1800lerin başında 2.Mahmut fark etti..Islahat ve yapısal reformlarla canla basla Rusyaya yetismeye calıştı.Fakat dini esaslı bir halkı bir anda bilim ve akla dayalı toplum haline donusturemezssiniz...Kendi girdabında caresiz hale gelmek tamda buydu iste...1750-1900 Sanayi toplumu gozunun onunde cereyan ediyor tedbir getiremiyorsun (1900lerin başı Dunya sanayisinin altıda biri Almanyanın) ..1970-2017 Bilgi toplumu cereyan ediyor tedbir getiremiyorsun.Halkını gelistirmeyen...halkını ozgur ve sorgulayan birey haline donusturmeyen..dini-uhrevi hamaset kullanan toplumlar aslında kendi çıkmazı içinde baska dusmanada gerek olmadan maglup oluyor.Kara Avrupasının Reform ve Rönesansından nefret eden anlayış Osmanlıda inanın olmadı...Osmanlı dine dayalı toplumunu akıl yoluna suratli geciremedi...

      Sil
    10. Osmanlıda yönetimin tek kişide olası, Anadoluda cahil ve eğitimsiz bir toplum olmasına yol açtı. Bu nedenle batıda üniversiteler varken osmanlı hala savaşmakla meşgüldü. Bu nedenle son 150 yılında osmanlı batı için hasta adamdı.

      Sil
  23. Hocam dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payı hesaplanırken KDV ve ÖTV dışında hangi vergiler bu kapsama alınıyor ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Damga vergisi, harçlar, banka sigorta muameleleri vergisi aklıma ilk gelenler.

      Sil
  24. SALAM ZƏHMƏTNİ DƏYƏRLƏNDİRİRƏM SAĞ OL MAHFI HODCA.

    YanıtlaSil
  25. Ülke toplumu maalesef kutuplaşmış durumda kimsenin bir başkasına saygısı yok. Biz insanlara "sizleri kandırıyorlar, ülke bataklığa sürükleniyor, cehaletinizden faydalanıyorlar" dediğimizde adamların bize tepkisi "hain köpekler, amerika, avrupa, dünya bizi kıskanıyor; bizim köprülerimiz, tünellerimiz var; Dünyanın süper gücüyüz herkes bizden korkuyor" gibi farazi hayaller kurarak cahil cesaretinin ürkütücü taraflarını dehşetle gözümüze sokuyorlar.

    Maalesef radikal islamcılıkta kendinden başkasına yaşama şansı yok. Çalıştığım yerde bulunan bazı mühendisler "kız cocuğum olsa okula göndermem" diyebilecek kadar kafayı islamiyetle bozmuş tipte insanlar. Bu insanlarla hiçbir şekilde ortak bir paydamız yok, aynı şekilde onlar için de durum bu şekilde. Gün geçtikçe aramızda ki uçurum artıyor. Bu referandumda hayır çıksa bile şu 15 yıllık süreçte nice beyinler yetiştirildi kendileri gibi ve geleceği şimdiden şekillendirdiler.
    Medeniyetin beşiği olan Anadolu coğrafyasının bu kafa yapısında ki insanlarla kirlenmesi artık bu topraklarda yaşamamızı imkansız kılıyor. Ülkeye ait ümitlerimiz gün geçtikçe azalıyor. Biz tüm umutlarımızı aslında 1950’lerde kapatılan köy halkevleri ve enstitüleriyle kaybettik.

    Referandum sonucu ne olursa olsun kazananın yine kendileri olacağını düşünüyorum. Zira sizin de her zaman bahsettiğiniz gibi çok yakında bir ekonomik krizle karşı karşıya kalacağız. Referandumun sonucu ne olursa olsun bu kriz patlayacak. Evet çıkması halinde istenilen elde edilecektir ve zaten kalmayan özgürlüklerimiz daha da revize edilerek o aptal kutularıyla bize her gün kuzey kore’de olduğu gibi dünyanın süper gücü olduğumuz gazı pompalanarak, eziklik içerisinde bir hayallerimizle başbaşa kalacağız. Zira bizi hayata bağlayan hayallerimiz ve umutlarımızdır onları da kaybedersek insanlıktan çıkmış oluyoruz.
    Hayır çıkması durumunda ise 2 aydır tutulan doların ipini serbest bırakıp fırlatılması sağlanacaktır. Kendi iktidarları için her türlü madrabazlığı yapabilecek bir yönetim anlayışıyla karşı karşıyayız bu durumda ülkenin bir ekonomik krize sürüklenmesi (daha doğrusu var olan durumun dillendirilmesi) hayırcılara, avrupaya, amerikaya, bizi çekemeyenlere fatura edilerek erken bir seçimde hdp ve mhp gibi baraj problemi olan partilerin bir şekilde baraj altında bırakılarak tek başına 367 milletvekili ile referandumsuz çok rahat bir şekilde sistemi değiştireceklerini düşünüyorum.
    (biz bu filmi 7 haziran ve 1 kasım seçimlerinde görmüştük. Hiç çekinmeden “milletimiz kaosu seçti” diyerek ülkeyi büyük bir yıkıma sürükleyen insanlar neler yapmaz ki !!)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adsiz1456
      o degilde beni en cok kaygilandiran bu ulke icin needugu belli olmayan surekli cogalan sayilari 4milyonu bulan cogunlugu Arap olan yabancilar kaygilandiriyor. Yani bir ulke ekonomisi kriz gorur 5centede ihtiyac duyar issizlik artar enflasyon firlar bunlar bisekilde asilir Turkiyenin ve toplumun bu konuda tecrubesi vardir hatta bana kalirsa Turkiye dunyanin en iyi iktisadcilarin ciktigi bu konuda namli bir ulkedir kisaca bu sorunlar asilir da...bu herifler bana bana kalirsa bu mevcut cogalan sayilariyla ulkenin gelecegi icin buyuk bir tehdit ve tehlikedir. Bana kalirsa tehdit bunlardan gelecektir. Bugun AKP var bir bakarsin gecer gider. Ama bu 4milyon needugu belirsiz bizimle alakasi olmayan birakin bizi daha ulekelrinde vatandaslik hukuku olmayan kul olarak yetisitrilmis kendi ulkesindeki toplumlara basta kurtlere ve ezidilere id kart paspaort vermeyenlerin simdi kalkip sigindiklari ulkeden bizden vatandaslik istemesi id kart pasport istemesi. Kisaca Turkiyemizin basi bu heriflerle buyuk belada oldugunu dusunuyorum.

      Sil
    2. Arkadaslar dogru soyluyorsunuz ama soyledikleriniz su sadece anki durumu (cok da dogru bir sekilde) anlatiyor ama buyuk resmi atliyorsunuz. Bir Kurt devleti kurulacak (hayir ben Kurt degilim). Turkiye'den de ciddi miktarda toprak alacak bu devlet. Guclu ve milli bir Turkiye ile bunu yapmak mumkun olmadi simdiye kadar. Siyasi ve ekonomik olarak bugun yasadiklarimiz sadece bu devletini yolunun acilmasini kolaylastirmak icin. Uyutulmus ve bolunmus cahil bir halk, berbat ekonomi, her konuda disa bagimlilik, biat kulturu, zayiflamis ve birbirine givenmeyen ordu, geriye gitmis demokrasi, bagimli yargi sadece kurt devletine giden yolun taslarini dosemek icin. Turkiye cokecek ki bu devlet kolaylikla kurulabilsin. Arkasindan ne gelir o bize bagli. Kurt devleti ile baslayan bolunme Ermenistan'a toprak kaybi ile de devam edecektir. Evet cikarsa bu yol kolaylasir sonucta bir kisinin kolunu bukmek parlamento'nun kolunu bukmekten cok daha kolay. Hayir cikarsa buna mani oluruz simdilik belki ama ne zamana kadar.

      Sil
  26. Hocam merkez bankalarinin yukselen enflasyon orani karisinda faiz oranlarini ayarlamak disinda baska silahi organi var midir kisa ve/ve ya uzun vadede.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zorunlu karşılıkları artırmak ve APİ işlemleri uygulamak.

      Sil
    2. Bunu nasil yapar hocam peki biraz acar misiniz

      Sil
    3. Zorunlu karşılık oranlarını artırdığında bankalar daha az kredi verebilir. Bu durumda talep düşer.
      APİ yoluyla piyasadaki fazla likiditeyi çektiğinde de tüketim talebi düşer.
      Bu iki yolla harcamaları azaltarak enflasyonu kontrol edebilir.

      Sil
  27. Hocam,bugün 30 yaş genç olsaydınız geleceği değiştirmek için ne yapardınız?

    YanıtlaSil
  28. cumhbaşkanı danışmanlarının tweet ve söylemlerine ilişkin haberlerde peşpeşe açıklamalar söylemler duyuyoruz. Referandumdan sonra EYALET SİSTEMİmi geliyor ??? Siz nasıl görüyorsunuz bu haberleri

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her gün bir önceki gün söylediklerini yalanlayan, yalanlarken de başka yalanlar söyleyen siyaset erbabının söylediklerini yorumlamak beni çok aşan bir konu.

      Sil
  29. Bomboş bir yazı.

    Bugüne işaret eden hiçbir özelliği yok.

    "16 Nisan'da hayır oyu vereceklerin sayısını biraz daha arttırabilir miyim?" maksadıya yazılmış boş bir yazı.

    Bugün Çanakkale Köprüsü var, bugün 3. havalimanı inşa ediliyor, bugün Avrasya Tüneli var, bugün "Kanal İstanbul" projesi başlamak üzere, bugün "Varlık Fonu" ülkemizin ekonomisini yeniden şaha kaldırıyor, ihracatımız artıyor, ekonomi büyüyor, işsizlik azalıyor, TL Dolar karşısında değer kazanıyor.

    Yaşanan her olay, kendi döneminin şartlarına göre açıklanır. Tarihin ilk kuralıdır bu.

    Hititler döneminde Panku denen şeyi ısıtıp 16 Nisan referandumunda hayır oyu vereceklerin sayısını arttırmak maksadıyla kullanmak, tarihteki dönemsellik kuralını hiçe saymakla beraber, biliminsanının objektif olması gerekliliğine gölge düşürür.

    Hele bu biliminsanının uzmanlık alanı iktisat olmasına rağmen, uzmanı olmadığı tarih alanından seçmece yapıp 16 Nisan referandumunda hayır oyunu arttırmak maksadıyla malzeme çıkarması, içler acısı bir durumdur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili okurlar. Bu üstteki arkadaşın yorumunu dikkat ve ibretle okuyun. Bu yorum çok önemli bir yorum. Koskoca bir ülkenin nasıl bir zavallılık içine düştüğünün adeta canlı bir kanıtı.

      Sil
    2. uzmanı olmadığı tarih alanından

      bu ifade neye dayali adsiz bey. Bahsi gecen kisi hitiler uzerine calismalari olan bir arastirmaci.

      Gel seni Pankuya senatator atayalim. Pankutor olursun.

      Sil
    3. Mahfi Hocam iyi ki varsınız, iyi ki yazıyorsunuz ve tartışıyoruz. Tartışa, tartışa doğruyu bulacağız, birbirimizin eksikliklerini tamamlayacağız. Yukarıdaki arkadaş da taraflı bile olsa yazınızı okudu. Bunun izleri mutlaka onda kalacak. Bugün olmazsa yarın okuduklarından birşeyler kafasını kurcalayacak. Yazmaya devam, sakın vazgeçmeyin

      Sil
    4. meyve veren ağacı taşlarlar Mahfi hocam bu saflarla kıymetli vaktinizi harcamayınız.

      Sil
    5. Yaşanan her olay, kendi döneminin şartlarına göre açıklanır. Tarihin ilk kuralıdır bu.
      ....demek ki dönemin şartları böyle..way be...

      Sil
    6. Ulke ekonomisini saha kaldiriyor mus. Atlar saha kalkar ekonomiler degil. Dikkat et ekonomi saha kalkinca attan dusmus gibi olma sonra. Hocam bunlar zavalli tipler bunlara laf anlatilmaz. Mesela "Yaşanan her olay, kendi döneminin şartlarına göre açıklanır. Tarihin ilk kuralıdır bu" diyor ama bunlarin agababasi kalkip gunumuzu 1930 larin tek parti rejimi ile kiyaslayabiliyor. Bunlardan mantik izan akil bekleyemezsiniz. Koyun surusu bile degil bunlar, hic olmazsa koyunlarin ic guduleri vardir. Bitki olur bunlardan ama zararli asalak bitki sadece. Mesele bu tiplerden nasil kurtulacagimiz. Dusmandan daha tehlikeli bunlar.

      Sil

    7. Bir hükümetin köprü, yol, hastane, havaalanı inşa etmesi onun diğer alanlardaki eksiklerini affetmek için yeterli neden değil. Yapacak tabii, hükümetler ne iş yapar ki? Ayrıca millettn toplanan vergiyle yapıyor, geçiş ücretini de yine millete ödetiyor.Bu fiili başkanlık döneminde Türkiye çok ağır bedel ödemektedir. Eğer resmi başkanlığa geçersek işlerin daha iyiye gideceğine inanmak için tek bir neden yok.
      Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğuda kesin. Ama oylamaya sunulan anayasa değişikliğinde halkın refahını ilgilendiren tek bir madde yok. 80 milyon insan tek bir kişi Türkiye’yi daha rahat yönetsin diye sandığa gönderiliyor. Bize demokrasi, basın ve ifade özgürlüğü, vatandaşların devlet karşısında konumunu güçlendirecek anayasa lazım. Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana enerjimizi tüketen Türk-Kürt, Sünni-Alevi ve laik-dindar çatışmasını bitirecek bir büyük uzlaşma lazım, bunun yerine yetkileri tek bir makama devredelim mi, bunu tartışıyoruz.
      Üstelik bunu bile doğru dürüst yapmıyoruz. Pazar akşamı EVET dersek, dünyada hiç bir demokratik ülkede görülmeyen Sultanlık benzeri bir başkanlık rejimine geçeceğiz. Biraz ABD’yi okuyun. Washington Eyaleti’nde bir yerel mahkeme cesaretle heybetli başkan Trump’ın Müslüman göçmenler kararnamesinin yürütmesini durduruyor. Senato kabine atamalarına engel oluyor. Kendi partisinin milletvekilleri Sağlık Reformu’nu veto ediyor. Eğer başkanlık sistemine geçeceksek, bu türüne geçelim.

      Sil
    8. Ticarette ütme kültürü...Oy vermede..Çogunluk yakalama çabasıda ütmeye dayalı.Birey olarak niteligimiz bu galiba.Hocam sizde ütmeyi kolaylastıran yazı yazmıyorsunuz bir türlü...Dunya bizi kıskanıyor sizdeki evhama bak.

      Sil
    9. islamcılar her yerde olduğu gibi yine kendi çıkarlarına ters ve mantıklı olan herşeye saldırıyorlar. hepsine birer gemicik hediye etsekte keşke gözleri ve imanları dolup, bu ülkeyi rahat bıraksalar.

      Sil
    10. Eskiden de bu cahiller vardı ama cahilliklerini bilir, utanırlardı. Günümüzde olan şey bunlara cesaret gelmesi, cahilliklerini meziyet saymaları, utanmamaları. Bunların cahilliklerini öven ve sürekli güven aşılayan göklere çıkaran bir rol model olunca böyle olur, normaldir.

      Sil
  30. Askerler! Zorbalara itaat etmeyin. Onlar sizi eziyor; düşüncelerinizi, hislerinizi ve hareketlerinizi planlıyor, sizi koyun yerine koyuyorlar. Sizi aç bırakıp, hayvan terbiye eder gibi şartlandırıp topun ağzına sürüyorlar. İnsanlıktan çıkmış, beyni ve kalbi makineleşmiş kişilere teslim olmayın. Sizde nefret yok, sevilmeyen kişiler nefret eder ancak. Askerler! Esirlik için değil, hürriyet için savaşın. Şöyle der Luka İncili'nin 17. bölümünde "Tanrının krallığı insanın içindedir" Bir kişiye, bir gruba değil, herkese açıktır. Siz insanlar, makineleri yaratacak güçtesiniz, mutluluğu yaratacak güçte. Bu güçle yaşamı hür ve güzel yapın, harika bir maceraya dönüştürün
    Charlie Chaplin / Büyük Diktatör-1940

    https://tr.wikipedia.org/wiki/B%C3%BCy%C3%BCk_Diktat%C3%B6r
    https://www.youtube.com/watch?v=FyEr02Fl-j8

    YanıtlaSil
  31. ulusların Düşüşü isimli kitapta bunun gbi birçok örnek ile çoğulcu ve kapsayıcı kurumların ne kadar önemli olduğunu gösteriyor hocam. Toplumun ilerlemesinin 3500 yıl öncesinde bile aynı ilkelere bağlı olması nekadar enteresan.Olsaydı ile tarih olmaz ama insan düşünmeden edemiyor panku dağılmayıp tıpkı parlementonun İngiltere de oynadığı rolü oynasaydı dünya kimbilir nerede olurdu. Umarım bunun gerçekleştiği bir paralel-çoklu evren vardır.

    YanıtlaSil
  32. Şeriatla yönetilmek istiyorum. Sizin için sakıncası var mı Mahfi bey?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Niye olsun? Hiç bir sakıncası yok. Şeriatın olduğu bir yere mesela Suudi Arabistan'a gidip yerleşebilirsiniz. Benden izin istiyorsanız size sonsuz izin. Gidin orada şeriatın keyfini sürün.

      Sil
  33. Hocam, bütün devlet olanakları, hem de en az yarısı "hayır" oyu vereceklerin cebinden çıkmak üzere "evet" için harcanırken, "hayır" oyu vereceği düşünülenlere aklın almayacağı baskılar yapılırken sizin kendi blog'unuzda "hayır" yönünde fikir bildirmenizden, üstelik bu toprakların geçmişinden örnek vererek yapılan yanlışı işaret etmenizden bile bu kadar rahatsız oluyorlarsa asıl acınacak durumda olanların kimler olduğu ortada.

    Şunu da belirteyim, yukarıdaki sözlerin neredeyse birebir tekrarlarını yıllardır çeşitli forumlarda, bloglarda, internet haber siteleri yorumlarında farklı konularda okuyoruz. Bu da aslında içinde bulundukları fikir fukaralığının derinliğini yansıtıyor. Bu bir şablon. Eleştiriye "Bomboş bir yazı" diye başlanacak, iktidar propagandası yapılacak, "acınacak haldesiniz" diye bitirilecek. Yöntem bu. Siz bu arkadaşlarla bugüne kadar fazla muhatap olmadığınız için üzülüyorsunuz ama hiç üzülmeyin, bunlar maaşlı elemanlar. Bu arkadaş muhtemelen biraz daha okumuş yazmışlarından. Yarın öbürgün rüzgâr başka yönden eserse tam tersi şeyler de yazar, sorun yok onlar için. Eğer bu ülkeden nasıl bu karakterde kişiler çıkıyor diye üzüldüyseniz ona bir şey diyemem, o zaman haklısınız. Buna zaten hepimiz kahroluyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biliyorum biliyorum merak etmeyin ben buraya yazanların ne amaçla yazdığını çok iyi biliyorum. Sabırla yanıtlamamın nedeni hocalığımdan. Belki bu arkadaşların doğruları görebilmeleri konusunda, her şeyin para olmadığı, namus, onur, kişilik diye bir şeylerin de var olduğu konusunda kafalarında bir kuşku bir kıvılcım yaratabilirim umuduyla yanıtlıyorum.

      Sil
    2. Namuslu,onurlu,kişi olmaktan önce hocam insan ahlaklı olmalıdır.Ne yazıkki ahlak bize küstü ve gitti.Geri gelirmi,hangi şartlarda gelir bilemiyorum.Ahlak yoksa insan (varsaydığımız anlamda)yoktur.

      Sil
  34. Değerli hocam lisedeki tarih bilgilerimden hatırladığım kadarıyla panku değilde pankuş olarak geçiyordu söz konusu meclis eğer yanlışım varsa kusuruma bakmayın saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hititçeyi ilk okuyan kişi Çek bilgini Bedrich Hrozny'dir. Çek alfabesinde ş harfi Š olarak (Skoda markasındaki gibi) yazılıyor ve ş olarak okunuyor. Hrozny Pankus yazılan Hititçe kelimeyi PANKUŠ olarak yazmış. Başka kelimeleri de öyle yazmış. Mesela Hattuşa ya Hattuşaş olan kelimeyi HATTUSAŠ olarak yazmış. Aslında bu sondaki ş sesi veren harf okunmuyor. O nedenle dünya lişteratüründe bu kelime Pankuş değil Pankus olarak yazılıyor. Panku tekil hali Pankuş çoğul hali.

      Sil
  35. Mahfi hocam, hadis-i Şerif vardır peygamber efendimizin (SAV): nasılsanız öyle yönetilirsiniz der. Tabana bakınca tavandakilerin de ne zihniyette olduğu açık ve seçik ortaya çıkıyor. Riyakarlik ve münafıklığın ayyuka çıktığı bu dönemde köprü,havalimanı,kanaldır tüneldir kendini avutanlardan daha çok var bu memlekette ne yazıkki!

    YanıtlaSil
  36. Mahfi hocam, ben size bir şey sormak istiyorum.pazartesi günü piyasalarda referandum sonucuna göre nasıl bir fiyatlama öngörüyorsunuz.kurlarda çok sert volatilite bekler misiniz? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çıkarsa kurlar kısa süreli düşer sonra tekrar yükselir, hayır çıkarsa kurlar kısa süreli yükselir sonra yine düşer.

      Sil
  37. Hocam yazılarınızı ve analizlerinizi hayranlıkla okuyan bir ekonomist olarak
    https://gokhansulku.blogspot.com.tr
    adında bir blog sayfası oluşturdum. eğer ilginizi çeker de okursanız eğer mutluluk duyarım. İyi çalışmalar dilerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. İnsanın düşüncelerini yazıya dökmesi çok önemli. Ben de sizin bloğunuzu tweetleyerek duyurdum.

      Sil
  38. dolar yükselince doları satın alıyorlar, eveti satın alıyorlar şeklinde yapılan tespiti anlamlandıramıyorm. doları satın almak nedir hocam. kısaca anlatablir misiniz ya da bi kaynak makale vs varsa söyleyebilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanlış bir söylem.
      Eveti satın alanlar dolar satar, hayırı satın alanlar ise dolar alır. Çünkü evet çıkarsa dolar bir süre düşecek, hayır çıkarsa dolar bir süre yükselecek.

      Sil
  39. Adsiz 17:42, issizlik dusuyor, dolar karsisinda TL deger kazaniyor demis. Goz gore gore yazilmis yalanlara hayir.

    Ayni kisi, kopru ve yol projelerinden bahsetmis. Insaata dayali tek duze ekonomik gelisme modeline hayir.

    Bu koprulerin ihalelerinin partililere verilmesine ve halktan gelen vergi gelirlerinin adaletsiz dagilimina hayir.

    Bilime, sanata, ve adalete odakli dusuncelere ve dusunurlere evet.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şuanda doların 4 lirayı görmesinin önüne varlık fonu ile geçiliyor. (bkz: nasıl düşürdük doları ama diyen bakan) devletin avucunda ne varsa hepsini buna devredip bütün parayla ülke içinde döviz tutma çabası. ama o paranın kullanılması gerekip de o döviz satıldığında, borç ödendiğinde neler olacak acaba?

      Sil
  40. "1982 Anayasası'ndan Türkiye'de hiçbir zümre ve ferdin memnun olmadığı açıktır."
    İlber Ortaylı (İmparatorluğun Son Nefesi) sayfa;279

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlber Ortaylı'nın tespiti çok doğrudur. 1982 Anayasası'nın değiştirilmesi lazımdır. Ama hiç bir insan eldeki bir şeyi daha kötü bir şeyle değiştirmeye razı olmaz. Kaldı ki 1982 Anayasası'ndaki hükümler bile uygulamada uygulanmamış hep yazılana göre daha kötü uygulamalar yapılmıştır. 1982 Anayasasına göre mesela Cumhurbaşkanının tarafsız olması gerekir. O yolda yemin etmiştir. Ama herkes biliyor ve görüyor ki Cumhurbaşkanı taraf olmuştur. Dolayısıyla bu alanda bir sorun varsa sorunun nedeni 1982 Anayasası değil onu uygulamayıp bambaşka bir uygulamaya imza atmış olanlardır.

      Sil
  41. Sayın Eğilmez,bunu mecliste o zamanki dört siyasi parti temsilcilerinin uzlaştığı altmış maddenin anayasa madde sine dönüştürülmesine yanaşmayan ve sonra da son anayasa değişikliği görüşmelerin​de kendi taslak veya tasarısını genel kurula getirmek yerine herşeye karşı olmak şeklinde siyaset yapma anlayışını değiştirmeyen,82 anayasasına kabul edildiğinden bu yana değişmeli diyen parti, partilerin o günden bugüne bir hazırlık yapmamalarının zararını niye bu millete ödetmek istercesine bu değişikliğe negtif yaklaşıyorsunuz.Bu tutumunuzla faturayı yapıcı siyaset geliştirilen parti- partilere kesiyorsunuz.Bu tutum bilimsel mı?, gerçekçi mı?
    Ayrıca bu değişikliğ sizin çokça üzerinde durduğunuz yapısal reformların bir parçası sayılamaz mı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Getirilen Anayasa teklifi üzerinde uzlaşılabilecek bir metin gibi durmuyor açıkçası. Ama burada faturayı muhalefete kesmek doğru olmaz diye düşünüyorum. Çünkü o muhalefet.
      Benim üzerimde durduğum yapısal reformlara bir daha bakarsanız bunun bir yapısal reform değil yapısal deform olduğunu göreceksiniz.

      Sil
  42. Bence en önemli yapısal reform anayasa dan başlar ve başlamalı.Çünkü anayasa maddeleri bir ülkenin bütün siyasi, sosyal, ekonomik alanlarını kapsayıcı, düzenleyici ve denetleyici maddelerden oluşur.Siz bunu eski bir bürokrat olarak bizden daha iyi bilirsiniz.Dolayısıyla anayasa değişikliğini yapısal reform saymamak çokça kabul edilir bir mantığa oturmuyor.Değiştirilen maddeler arasında sizce doğru bulmadıklarınız,bulmadıklarımız olabilir.Ama bir kısım partilerin hem ,82 anayasasına karşı olmaları hemde alternatif sunmamaları, eşyanın tabiatı na,siyasetin doğasına ve de bilimsel düşünme metodolojisine aykırı olsa gerek.Ayrıca ve son olarak bir kısım Avrupa birliği üyesi ülkelerin Türkiye'deki terör örgütlerini açık-gizli desteklemekten geri durmayıp, Türkiye,'nin iç politikasına karışma bahasına, değişlik karşısında politika geliştirmeleri bizi bizden çok düşünüyorlar gibi sakil durum ortaya çıkartıyor mı?Bunu, sizin farketmiyeceğinizi kabul etmek istemem
    Umarım konuyu uzatmış olmuyorumdur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Avrupa'nın taraf olmasından çok daha önemlisi hakem konumundaki YSK taraf tuttu. Bu futbolda hakemin gol atmasından farksız bir durum. Asıl mesele orada.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi