Euro Bölgesinin Son Durumu

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, uygulanan parasal politikaların toparlanmaya yardımcı olduğunu ancak daha alınacak yol olduğunu ve dolayısıyla parasal önlemlerin devam ettirilmesi gerektiğini söyleyince Euro değer kaybetmeye başladı. Oysa Draghi tümüyle gerçekleri dile getirmişti.

ECB ve Euro Bölgesi krizi
Öncelikle ECB’nin küresel kriz karşısında neler yaptığını bir hatırlatalım. 2008’de başlayan küresel krize Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) ilk tepkisi konvansiyonel para politikası araçlarıyla müdahale etmeye çalışmak biçiminde oldu. Zaman ilerledikçe ECB de Fed gibi konvansiyonel olmayan bir para politikasına döndü. ECB, 2010’da genişletilmiş kredi destek programı (enhanced credit support) uygulamaya geçti ve Fed ile bir swap hattı kurdu (Term Auction Facility - TAF.) Yeniden finansman mekanizması çerçevesinde bütün bankalara sabit faizle ve sınırsız olarak kredi imkanı sundu (Long term Refinancing Operation – LTRO.) 2009 yılı Mayıs ayında ilk tahvil alım programını başlattı (Covered Bonds Purchase Program - CBPP.) Bu hamlelerin ardından krizin etkilerinde yavaş yavaş bir yumuşama ortaya çıkmaya başladı. 2010 sonbaharında bu kez hem kamu kesimi hem de özel kesim kağıtlarını satın alıp piyasaya likidite vermeye yönelik Menkul Değerler Piyasa Programı (Securities Market Program – SMP) yürürlüğe sokuldu. Buna genel olarak varlık alım programı (Asset Purchase Programme) adı veriliyor. Söz konusu program zaman içinde çeşitli değişikliler geçirdiyse esas çerçevesi fazla bozulmadan devam etti. Yunanistan, Portekiz ve İrlanda için ek destek önlemleri devreye sokuldu. ECB, dönem boyunca faizleri düşük tutmayı sürdürdü.

Bugün uygulaması devam eden politikalar faizlerin düşük tutulması ve varlık alım programıdır. ECB’nin faizi bugün itibariyle yüzde 0, tahvil alım programının limiti ise aylık olarak 60 milyar Euro’dur.  

Euro Bölgesi nereden nereye geldi?
Şimdi de Euro Bölgesinin ne durumda olduğunu ve nereye doğru yol aldığını veriler eşliğinde değerlendirmeye ve Draghi’nin bu açıklamasının doğruluk derecesini ölçmeye çalışalım. Aşağıdaki tabloda küresel kriz öncesindeki 10 yılın ortalaması Euro bölgesinin krize girdiği 2010 yılının orta noktasındaki durum, bugün itibariyle görünüm ve yılsonu tahminleri yer alıyor (Kaynaklar: 1999 – 2008 için IMF WEO Database, April 2017. Haziran 2010 ve Haziran 2017 için ECB Statistical Datawarehouse - http://sdw.ecb.europa.eu/. Yılsonu tahminleri için IMF WEO Database, April 2017.)
 
Göstergeler
1999 - 2008
Haziran 2010
Haziran 2017
Yılsonu Tahmini
Büyüme
2,7
-2,4
1,7
1,7
İşsizlik
8,7
10,2
9,5
9,4
Enflasyon
2,2
1,7
1,9
1,5
Bütçe Dengesi
-2,3
-6,4
-1,5
-1,5
Cari Denge
-1,7
-0,4
3,5
3,0
Kamu Borç Yükü
67,8
81,4
89,3
90,1

Tabloya baktığımızda Euro bölgesinin kriz öncesindeki durumuna yaklaşmaya başladığını, ama özellikle kamu borç yükü ve büyüme açısından henüz alınması gereken yol olduğunu görebiliyoruz. Bu durumda Draghi’nin dedikleri doğru görünüyor ve ECB’nin gevşek para politikasını sıkılaştırmak için henüz zamanı olduğu anlaşılıyor. 

Euro Bölgesinin en iyi ve en zor durumdaki iki ekonomisinin karşılaştırılması
Bunu bir de Euro Bölgesinin ekonomik olarak en güçlü (Almanya) ve en zayıf (Yunanistan) ekonomilerinin durumuna bakarak değerlendirelim (Kaynak: IMF WEO Database, April 2017)

Almanya Göstergeler
1999 - 2008
Haziran 2010
2016
2017 Tahmin
Büyüme
2,8
3,9
1,8
1,6
İşsizlik
9,0
6,9
4,2
4,2
Enflasyon
1,7
1,7
1,7
1,6
Bütçe Dengesi
-3,1
-4,2
0,8
0,6
Cari Denge
3,0
5,6
8,5
8,2
Kamu Borç Yükü
62,6
81,0
67,6
64,7
Yunanistan Göstergeler
1999 - 2008
Haziran 2010
2016
2017 Tahmin
Büyüme
4,4
-5,4
0,0
2,2
İşsizlik
10,0
12,7
23,8
21,9
Enflasyon
3,2
5,2
0,3
1,3
Bütçe Dengesi
-6,7
-11,2
0,0
-1,5
Cari Denge
-8,9
-11,4
-0,6
-0,3
Kamu Borç Yükü
104,4
146,3
181,3
180,7

Almanya krize girmeden önceki 10 yıla göre büyüme ve borç yükü açısından olumsuz görünümde olsa da diğer bütün göstergeleri açısından çok daha olumlu bir aşamaya gelmiş görünüyor. İşsizlik sorununu çözmüş, enflasyonu kriz öncesine göre farklı bir yerde bulunmuyor, bütçe açığını fazlaya dönüştürmüş, cari fazlasını da artırmış. Tabloya bakınca küresel krizin Almanya’ya yaradığını söylemek mümkün görünüyor.

Yunanistan’ın büyüme performansı düşmüş, işsizlik oranı iki katına yükselmiş, bütçe açığı ve cari açığı düşmüş ama onlar da ekonominin büyüyememesinin sonucunda böyle bir noktaya gelmiş kamu borç yükü kriz öncesinin neredeyse iki katına yükselmiş bulunuyor.

ECB’nin işinin zorluğu
Bu durumda Draghi’nin ve ECB’nin işi zor görünüyor. Çünkü Almanya’ya bakarsanız artık normal koşullara dönmeye başlamak gerek ama Yunanistan’a bakarsanız daha çok yol var. Almanya güçlü Euro isterken Yunanistan (ve henüz sıkıntıları devam eden İtalya, İspanya, Fransa vb) Euro’nun değer kaybetmesini ve o yolla ihracatlarının desteklenmesini istiyorlar.

Mario Draghi, bir anlamda yedi kocalı Hürmüz gibi hepsini idare etmek ve bildiğini uygulamak zorunda. Onun için Draghi’nin işi Fed Başkanı Yellen’den daha zor. 

Yorumlar

  1. Görünen o ki Almanyada ki herhangi bir çöküş domino etkisi yaratacak ve piiuuuvvfff 3. Dünya savaşı.. Çok mu karamsar oldum hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Su an savaş var zaten görmüyor musunuz?

      Sil
    2. Size göre olabilir ben daha başlamadım 👍

      Sil
    3. https://m.dunya.com/finans/haberler/siyasi-riskler-abdye-kaydi-dolar-huzursuz-haberi-365440

      Sil
    4. Savaşı nasıl barışa çevirebiliriz :) https://www.youtube.com/watch?v=YGxCvwV6UTQ&feature=youtu.be

      Sil
    5. Bir de Türkçe güç bizde artık diyelim : https://www.youtube.com/watch?v=yYzSU_BqWr0

      Sil
    6. "A political war of words between Berlin and Washington is increasingly unsettling German executives who fear it could be bad for business." The wall street journal.

      Sil
    7. http://www.sabah.com.tr/dunya/2017/02/20/abd-ile-cin-arasinda-tansiyon-yukseliyor

      Sil
    8. Birleştirici konusulunca bile duzeliyormus. Bir de yapısal reformlar olsa ne ala. Hocam tekrar güncel yapısal reform yazısı yazılması gerekiyor gibi. http://www.ntv.com.tr/ekonomi/dolar-ne-kadar-31-mayis-dolar-fiyatlari,-h05ylHT-kKWB3xTEgp4EA

      Sil
    9. Mahfi Bey, Enis Musluoglunu tanıyor musunuz? Sizce yatırım odağı olarak gösterdiği alan doğru mu? http://dagarcikturkiye.com/analiz-89-yd-2050.html

      Sil
    10. Ben yine söylüyorum , alttan yukarıya çıkmalıyız . Yoksa parcalarlar bizi.

      Sil
    11. Hocam şöyle bir algı var gibi geliyor. Bakın ben namaz kiliyorun başkanlık gelince herkes namaz kılar ve böylece Allaha iman etmis oluruz diyor herhalde. Halbuki dünyayı egemenliği altina alan "seytan"

      Sil
    12. Anlasiliyor ki Türkiyede hala Almanyanin cöküs yasayacagini bekleyenler var. Buradaki en büyük yanilgi Almanyanin gercek Gücünün ne kadar oldugunu bilmemektir. Yandas medya üzerinden Almanyayi takip ederseniz simdiye kadar coktan batmasi gerekiyordu aslinda. Ben bu masali 15 yildir dinliyorum herp tersi oldu. AB yi dagitanlari mi istersiniz. Almanyanin batacagini mi isterseniz. herseferinde dagilan biz olduk . ismini vermeyecegim, siz anladiniz malum 5 gazete ve tv kanalini izleyin Avrupa batmis Türkiye parlayana bir yildiz Dünya Devi.. iste bu algi yönetimi ile bu ülke ve millet kendi kendini bitirecek. almanya baticakmis...domino etkisi yapicakmis..3. dünya savasi cikacakmis.. zavalli ülkemin zavalli insanlari..

      Sil
    13. Biz cep telefonunda da 2. ele gitmeden çok güzel uygulamalar indirebiliriz. "Bundle" aratın kendinize göre dünyanın her yerinden haberleri alın.

      Sil
  2. Hocam bitcoin ile alakalı bir yorumunuz var mı? Gelecekte kullanılabilecek bir reel değer olabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://www.mahfiegilmez.com/2013/11/bitcoin.html

      Sil
    2. Hocam teşekkür ederim, okudum yazınızı yakın zamanda bir arkadaş yatırım aracı olarak kullanılablir mi? Diye sormuştu cevap ve yorumlar yeterli oldu..

      Sil
  3. Hocam yedi kocalı Hürmüz diyerek Draghi'nin karizmayı çizdiniz:)Yine çok güzel bir durum değerlendirmesi teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben şimdi şunu anlamıyorum. PArtiler birlik olsun, isimlari kaldırsın diyoruz. Halâ geçici çözümlerin peşinden gidiliyor. Acaba şeytan pabucunu düz mü giymeye çalışıyor?

      Sil
    2. Gol deyince aklımız bel altına, paraya, makama gitmiyor değil mi? https://www.youtube.com/watch?v=yQTQpjohILA

      Sil
    3. Reklamlara bakar mısınız? Vatandaş krediyi alacak, parayı nereye harcayacak merak ediyorum? Tuvalet kağıdı yapabilir mi acaba? https://www.youtube.com/watch?v=XH25he1BCS4

      Sil
  4. Hocam bu kadar farklı ihtiyaçları olan ülkeleri tek para birimi altında toplamak ne kadar mantıklı? Bir tarafı dikseler başka yerden yırtılıyor. Euro galiba sadece Almanya'ya yaradı. AB siyasi birlik olarak kalsaydı kendileri için daha kolay olmaz mıydı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Euro konusunda çok aceleci davrandılar. Oysa Almanya, Fransa ve eğer girecekse İngiltere ile başlayıp yavaş yavaş genişlemeliydi.

      Sil
  5. Euro bolgesinin parasal genislemeye tum hiziyla devam etmesi lazim. Benim dusuncem bu yili 60milyar eu tahvil alimi ve sifir faizlerle onumuzdeki yildan itibarende 50 milyara dusurup yine 0 faizle devam etmeli 2018 haziranindan sonra da alimi 40 milyara dusurup 2018 sonuna kadar devam etmeli 2019da ise 30milyarla baslayip her 4 ayda bir 10 milyar euro alimi dusurup 2019da tahvil alimlarini bitirmeli 2020den itibarende faiz artislarina baslamali.

    Almanyaya gelince Almanya artik soyle bir iki sene %3 ve %3.5lu enflasyona sabir etmeli tamah gostermeli riayet etmelidir. Issizligini de %3 ve %3.5lu oranlara gelecegini hesap etmelidir. Eger almanya bu rakamlara itiraz etmezse kazanan yine Almanya olur hem ekonomik yonden hem de siyasi yonden sonucta euroya guven birlik yeniden Almanyanin yaptigi fedakarligi karsisinda dirilir. Bana kalirsa boyle bir durus icerisinde Basta Yunanistan olmak uzere italya Fransada ekonomilerde de belirgin bir iyilesme olur. Ayrica endustri 4 iddiasinda bulunan Kitanin bu ucuz ve bol para yukselen talep karsisinda endustri 4 yatirimlari da hiz kazanir. Kitaya yayilma ihtimali belirir. Borc stoklari butce aciklari ise bol para dusuk faiz ve enflasyon karsisinda adeta bir gunes karsisindaki buz gibi kisa zamanda erir.

    Yok eger Almanyanin dedigi olur ise Yunanistan devamli Italyada bir sekilde sorunlar ortaya cikarak Kitanin tam krizden kurtulacakken kendi krizini yaratmasi olur ki bu cok acik konusayim dunyada yeniden bir krize bile neden olur. Bu cok belli bir sey zaten

    Almanyanin artik haddini edebini bilmesi gerekiyor!Karanlik kampci gazci Gecmisi ortada olan bir ulkenin bir milletin haddini bilip caliskanligi displinligi ile fiyaka atmadan para basimina goz yummasi gerekmektedir. O kadar! Enflasyona da goz yummasi hem onun da yararinadir. Birazcik yuksek enflasyon dusuk issizlik kitada basta Almanya olmak uzere artan irkci fikirleri de radikal unsurlari da torpuler yumasitir. %3.5lu enflasyon da oyle buyuk bir enflasyonda degildir hani.

    Dragninin Almanyadan cok diger ulkeler yonunde lehinde hareket edecegini dusunuyorum. Dragni Avrupa icin hatta Dunya icin bir sanstir. Ne Bernanke ne de Yellen boyle bir surecin tek basina kahramini olamadilar.

    YanıtlaSil
  6. Hocam karşılıksız para basmak her durumda enflasyonistmidir? Yani devlet para bassa bu parayi yatirimlarda mesela arge calismalarinda verimlilik getiren sektörlerde kullansa enflasyona sebep olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mahfi Bey yeri gelmişken sorayım. Para banka icin önereceğiniz kaynak veya kaynaklar var mi tesekkurler.

      Sil
    2. Deflasyon halleri dışında ekonominin reel büyümesinin üzerinde basılacak para enflasyona yol açar. Bir yerde mal az para çoksa orada enflasyon olur. ARGE çalışmalarında kullansanız da enflasyona yol açar. Çünkü ARGE için yapacağınız harcama orada kalmaz birisine gelir olur o da parayı harcar fiyatlar artar.

      Sil
    3. Fatih Özatay'ın Para kitabı iyidir. Bir de Frederic Mishkin'in kitabı var.

      Sil
  7. Asistanınız mı var? Her yere yetişiyorsunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asistanım yok, sekreterim de yalnız başıma çalışıyorum. Her yere yetişemiyorum.

      Sil
  8. Hocam bir şirket kurulurken hiç özkaynak kullanılmadığı oluyor mu? Kişiler şirket kurmak için hiç özkaynak kullanmadan direk kredi çekmek isteseler banka kredi verir mi bunlara?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kişisine göre değişir. Koç ailesinden birisi ya da Sabancılardan birisi teminatsız kredi alabilir.

      Sil
    2. Gercekten merak ettim. icimdeki seytan sor diyor. Eger bir sirket kurmak gibi bir niyetiniz yok ise baskasinin banka kredisi ile özkaynak kullanmadan bir sirket kurubilmesi veya kuramamasi sizi neden bu kadar ilgilendiriyor.
      bunu bilmek size ne fayda saglayacak.. Anliyorum ki sizin böyle bir planiniz var direkt olarak soramiyorsunuz. sanal baska birilerini alet ediyorsunuz.

      Sil
  9. Hocam merhaba. GSYH baz yılı seçiminde 2009 yılının kullanılması farklı bir yıl old. eleştiriliyor. TÜFE'de ise 2003 yılı baz yılı. 2003 yılında enflasyon %18. Halbuki Türkiyenin enflayonu son 10yıl içerisinde ortalama %8 civarı. 2003 yılının seçilmesi enflasyonu olduğundan farklı göstermez mi?

    YanıtlaSil
  10. Hocam bu tahvili satan ve alanlar kim. Faiz çok düşükse tahvil neden alınsın ki mantığı nedir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tahvili alan Avrupa merkez bankası. Satansa bankalar. Merkez bankası tahvil talep ettikçe tahvilin fiyatı artıyor faizler ise düşüyor.

      Sil
    2. Tahvili ilk çıkaran Hazine veya bankalar. Bunları bankalar ve kurumlar almış. Sonra MB bunları alıp para veriyor. Tahviller MB'nin oluyor. Zamanı geldiğinde bunları Hazineye veya çıkaran bankaya verip parasını alacak.

      Sil
  11. Bu parasal genisleme uygulamalari sanki kucuk ulkelerde az nufuslu 10milyonda az kucuk cografyali maksimum bizim eski Konya buyuklugunde ulkelerde daha etkili oluyor gibi bir dusunce gelsiti bende. Parasal genisleme uygulamalri sonucu bu tarz ulkelerde enflasyonda belirgin bir artis issizlikte belirgin bir dusme buyumede ise bir sicrama var sanki.
    Size mntikli geliyor mu hocam ne dersiiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam tersine en başarılı olduğu yer ABD oldu. Sonra İngiltere.

      Sil
  12. Siz bu yaziyi yazdiktan sonra Euro Bolgesi Ulkeleri ortalama Enflasyon ve Issizlik rakamlari aciklandi yeni veriler soyle,

    Euro Bolgesi Enflasyon %1.4 / Cekirdek Enflasyon %0.9

    Euro Bolgesi Issizlik %9.3 / Genc Issizlik Orani %18.7

    Kaynak- Bugune ait Ekonomi Haber bultenleri
    https://tr.tradingeconomics.com/euro-area/indicators

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mmmmmm. Bu durumda issizlik oranlarinda Euro bölgesi yanlis haber yayinliyor. Veya Türkiyenin durumu o kadar da kötü degilmis.

      Sil
  13. Ben Euro bolgesi bu yil sonu itibariyle Issizlik oranlarinin %8.4 olacagini tahmin ediyorum.
    Bu varsayimimi neye dayanarak yapiyorum
    1- Asagi yukari Euro bolgesinde issizligin dusmeye basladigi tarih 2014 den beri ozelinde parasal genislemenin basladigi 2015den beri her yil icin asagi yukari %1lik bir oranda issizlik oranlarinda inme var.
    2- gectigimiz yillarda yasanan neredeyse de her yaz meydana gelen Yunanistan borc krizi ve ingilterenin birlikten ayrilma etkisi,teror sokak patlamalari son olarak dunya ekonomisindeki durgunlugu bunun euro bolgesindeki deflasyon olgusunu hesap edersek dusunursek bu yila ait boyle ongorulerinde olmadigi varsayimiyla euro bolgesinde ekonominin daha etkin isleyebilecegini is ve as yaratabilecegini tahmin edebilirz.Zaten verilerde bunu gosteriyor.

    Son tahlilde issizligin dusmeye basladigi tarih olan 2014den beri her 1 yil icin %1 dusen issizlik orani bu yilda gecen senelerde olmayan tum olumlu gostergeleri de ele alarak bu yil %1.1 ve ya %1.2 dusecegini varsayiyorum.
    Bu vesile ile 2016 yil sonunda %9.5 olan issizlik orani, 2017 yil sonunda %8.4 ve ya %8.3 bandina girecegini dusunebiliriz.

    Hatta gecen senelerde ki buna 2016da dahil bulunmayan 2017deki olumlu verilerin, beklentilerin ve gerceklesmelerin neticesinde Euro bolgesinde issziligin belkide 2017 sonunda %8.3lerden de daha asagida olabilecegi ihtimalini cikarabilirz.

    Son bir not
    artan emeklilik yasina gelmis bir zamanlarin baby boom nufusunda calisma yasamindan ayrilma etkisinin ozellikle bu yildan itibaren kitlesel olarak bu oranlara siddetini arttiracak sekilde etki edebilecegini de hesaba katarsak soyledigimiz argumani saglamlastiririz. Bu arguman ozellikle henuz Euro bolgesinde olmayan Macaristan ve Euro bolgesi ulkesi Almanyada cok belirgin goruluyor

    Hocam siz bu analizime genel olarak katilir misiniz ne dersiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1- Bu dediğiniz biraz da Yunanistan ve İspanya'ya bağlı. Asuıl işsizlik oralarda yüksek çünkü.
      2- Katılıyorum.

      Sil
    2. Ispanyada ve Yunanistanda issizlik dusuyor zaten. Ispoanyda issizlik ozellikle Turizm kaynakli olmak uzere bu yil %15leri bile bulabilir.%15 issizlik o da Ispanyanin 30 yillik ortalamasina tekabul ediyor Yunanistan zaten kaybedilmis KITA gibi ama orda da issizlik dusuyor hem de cekirdek deflasyona ve eksi buyumeye ragmen. Yunanistanda cekirdek enflasyon ve buyume olsa issizligin euro bolgesinden daha hizli dusecegini dusunuyorum.

      Sil
  14. 1.Almanya 80 milyonluk nufusuna ragmen 325 milyon nufuslu ABD kadar ihracat yapiyor.
    2.ABD neredeyse ihracatinin iki kati kadar ithalat yapip dis ticaret acigi verirken, Almanya dis ticaret fazlasina sahip.

    1.Bu durumda Almanya`nin ekonomisi ABD ekonomisinden cok daha iyi diyebilir miyiz?
    2.EURO etki alani itibariyle daha onemli olmasi gerekirken, ABD`nin agresif ve gerekirse savas cikarabilecek (hatta cikaran) tutumu nedeniyle Dolar hep gundemde tutuluyor. Bu durum yakin zamanda Cin ve Avrupa Birligi`nin devreye girmesiyle degisebilir mi? Trump`in yabanci ulkeleri saygisizca ve aptalca hedef almasi ABD ekonomisini etkiler mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1. Alman ekonomisi ABD ekonomisinden daha iyi.
      2. Bu konular için henüz erken diye düşünüyorum.

      Sil
  15. Hocam çok acaip işler dönüyor benden söylemesi.

    YanıtlaSil
  16. Hocam 1) MB'nin ihaleyle döviz satımı piyasanın istemine göre mi oluyor yoksa MB kendisi istiyor da mı ihaleyle döviz satıyor?
    2) Merkez en son 2016 Nisan ayında döviz ihalesiyle satış yapmış o günden bu güne ihale açmamış. Son 3-4 ayda piyasa MB'den döviz almadı mı, MB'nin rezervleri de azalıyor. Peki MB bu dövizi hangi kanaldan veriyor doğrudan satış ve ihaleyle satış şeklinde vermediğine göre?
    3) Ödemeler dengesinde açık rezervlerle kapatılırken, MB ihale ile satış yöntemiyle açığı kapatmıyor mu?
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1) Kuralları, miktarı MB belirliyor.
      2) Hayır MB mekanizmayı değiştirdi ve döviz TL swap işlemlerine girdi. O yolla satıyor.
      3) Bunu anlamadım.

      Sil
  17. Merhaba hocam , bir iktisat öğrencisi olarak sizden o kadar çok şey öğreniyorum ki bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için gerçekten çok teşekkür ederim. Örnek aldığım insanlardansınız iyi ki varsınız ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, iktisatçı olma yolunda başarılar dilerim.

      Sil
  18. Mahfi Hocam, sizin Ekonomide Analiz kitabınıza ek olarak güncel Para- Banka, Finansal Sistemler kitabı önerebilir misiniz? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  19. hocam,sehir hastaneleri projeleri hakkinda ne dusunuyorsunuz ? tamamen devlet hastaneleri gibi mi ucretsiz mi olacak ? 1.5 milyar dolarlık kredi anlaşması icin firma parayi nereden kazanacak ?
    ve bu miktarlar hastane icin cok yuksek degil mi sizce?
    http://www.sabah.com.tr/ekonomi/2017/04/04/ronesans-japonlari-ikitelliye-getirdi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunların tamamı paraları devletten (SGK) alacak. SGK zaten kötü durumda o da Hazineden alacak. Yani bir süre sonra vergiler artacak.

      Sil
    2. Adsız 07:15 siz de sağlık alanında çalışıyorsunuz gibi. İktisata ilgi duymanız güzel, ayrıca alanınıza göre uzmanlaşmalısınız.

      Sil
  20. Bunun anlayabilecek olan var mı? Benim para-bankada eksiğim var. http://www.milliyet.com.tr/kentsel-donusume-75-milyarlik-ekonomi-2460699/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açıklanan sistemin mantık eksikliği var o nedenle para-banka eksikliği o kadar önemli değil.

      Sil
  21. Hocam, Korkut Boratav'ın Yeni Dünya Düzeni Nereye ? diye kitabi var. Sizce nereye gidebilir. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  22. http://ekonomi.haber7.com/ekonomi/haber/2345039-turkiyeden-ukraynaya-pasaportsuz-seyahat-donemi
    Hocam bu uygulama sizce doğru mu?

    YanıtlaSil
  23. Mahfi Bey bana yanlış bir uygulama gibi geliyor. http://www.mymemur.com.tr/memurlar-calismadan-emekli-olabilecek-87406h.htm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Giderek popülizm bataklığına batıyoruz gibi görünüyor.

      Sil
  24. Neden acaba ? Dizi izlemekten olabilir mi ne dersiniz ? http://aa.com.tr/tr/saglik/turkiyede-her-5-kisiden-biri-obez/831491

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onun da etkisi vardır mutlaka. Ama yanlış beslenme en önemli etken.

      Sil
  25. Mikro iktisatta matematik ağırlıklı bir kitap önerir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://www.londoninternational.ac.uk/sites/default/files/programme_resources/lse/lse_pdf/subject_guides/ec3120_ch1-3.pdf

      http://www.railassociation.ir/Download/Article/Books/MicroEconomics-%20Principles%20and%20Analysis.pdf

      Sil
    2. İsmail bulmuş un mikro kitabı da çok matematiksel ağırlıklı diye duymuştum. O da olabilir.

      Sil
  26. O degil de dolar 4 oluyor du 8 atiyordu ne oldu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faiz %8'den %12 oldu, issizlik %14'lere cikti. Ama dolar 3.53 lira cok sukur. Ekonomi cok iyi...

      Sil
    2. 2008 1 dolar = 1 dolar, 1 dolar = 1,1 TL
      2017 1 dolar = 1 dolar, 1 dolar = 3,5 TL

      Ne zaman 4, ne zaman 8 olacağını kabaca buradan hesaplayabilirsiniz. Sadece enflasyona bile baksak çok uzun sürmeyecek gibi duruyor. 4 olduğunda yakında 5 olacak, 8 olduğunda da yakında 10 olacak diyecekler çıkacaktır. O zaman yorum olarak bunları kullanıp "o değil de 5 oluyor du, 10 atıyordu ne oldu" diye sorabilirsiniz.

      Sil
    3. Bu kafayla gidersek o da olur. 2013 sonundan bu yana TL Dolara karşı % 64 değer kaybetmiş. Rekortmen.

      Sil
    4. Birisine "ileride oleceksin" dendiginde kahin olunuyorsa, dolar 4 olur 8 olur diyen de ekonomist olur.

      Sil
    5. 90'larin kafalarina donmemiz lazim. Ah 90'lar ah... Utanmaniz da yok.

      Sil
    6. Dünyada değer kaybederken Türkiye'de 1 yılda % 20 değer kazanıp 3,5 TL'yi geçmiş, 3,90'ı görmüş ve kısa sürede 4 ve üzerine çıkacağı kesin olan bir dolarla henüz 4 olmadı diye övünmek de herhalde sadece bu ülkede görülür :)) Övünecek başka şey kalmadıysa yandı gülüm keten helva.

      Sil
    7. Adsiz 20:33, mesele dolarin yeri degil, ulkenin para biriminin deger kaybetmesi ekonomik gosterge olsaydi, Cin'in simdi dunya'nin en batak ulkesi olmasi gerekirdi.

      Hocayi bunun disinda birakiyorum. Ancak o cenahtan, bu cenahtan, mesele, yandik bittik cigirtkanligi yapanlarin soylediklerinin bilimsellikle uzaktan yakindan alakasi olmadigi halde o paket altinda pazarlanmasi, tamamen siyasi amacla, hayal urunu dusuncelerini analiz diye ortaya koymalaridir. Bunun kimseye, kendilerini hissetmeseler de rezil ettigi icin, soyleyenlere bile faydasi yok.

      Sil
    8. Adsız 03:55

      O cenah, bu cenah işsizlik yüksek, enflasyon yüksek, faiz yüksek, milletin üzerindeki vergi yükü çok yüksek, hane-halkı, kamu, özel sektör borcu çok ama çok yüksek, dış ticaret açığı, cari açık felaket yüksek de diyor. Sizce bunların da bilimsellikle uzaktan yakından alakası yok herhalde. Bence sizin cenah dışında kimse doların seviyesini gösterge olarak kabul etmiyor. Sadece sizler dolar düştükçe diğer bütün göstergeleri yok sayıp ekonomi şahane diye ortaya çıkıyorsunuz.

      Sil
    9. Adsız2 Haziran 2017 03:55

      Please, get out!

      Sil
    10. Adsız1 Haziran 2017 17:47
      Gezme ceylan seni bu dağlarda avlarlar :)

      Sil
  27. Mahfi Bey bu son seçimde Ak partiye oy vermiştim ama sanırım hiçbir partiye oy vermeyeceğim .insanlar aç geziyor. Balık vereceginize balık tutmayı ogretseydiniz olmaz miydi?
    http://www.yeniakit.com.tr/haber/kaplica-parasi-devletten-339210.html

    YanıtlaSil
  28. Hocam benim için çok faydalı bir yazı oldu çok teşekkür ederim. Rakamlarla geçmiş, kriz dönemi ve şimdiyi görmek durumu kavramayı çok basitleştirdi.

    Fakat bu konu ile ilgili şöyle bir durumda var ve bu durum aslında AB'nin işine geliyor çünkü AB ne kadar geç toparlanırsa Almanya o kadar çok para kazanacak ve ilerde euro değerlendiğinde elinde çok eurosu olacak ve bu duruma gelene kadar ise Almanya lokomotif olduğu için AB'yi ekonomik açıdan güçlü tutmaya da devam edebilecek diye düşünüyorum hocam.

    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  29. hocam, ab ekonomisinin sorunu daha çok heterojenlikten kaynaklanıyor sanırım. bir tarafta ağır sanayisi olan sanayileşmesini tamamlamış başta almanya olmak üzere fransa italya Hollanda gibi iktisatlar diğer taraftan da Yunanistan Portekiz ve doğu Avrupa iktisatları gibi sanayileşememiş ve cari dengesizlikler yaşayanlar var. üstelik bu özellikle de iktisadi bazda heterojenlik arz eden yapıların bir de euro gibi değerli bir ortak para birimine geçiş yapmaları sorunları daha da ağırlaştırdı. zira: tasarruf açıkları olan ekonomiler euro ila normallerin çok altında faiz maliyetleriyle tasarruf ithalatları yapabildiler ki zaten almanyanın cari fazlası da bu yüzden hızla arttı. yine ab ekonomisinde hem merkez bankasının olması hem de her üyenin ayrı bir merkez bankasının bulunmas ve yine her ülkede ayrı ayrı maliye politikasının bulunuyor olması yani tek merkez bankasının ve ortak maliye politikasının bulunmaması da sorunları büyütmüş görünüyor kanaatimce hocam. bu konudaki düşünceniz nedir hocam?. saygılarımı sunuyorum....

    YanıtlaSil
  30. İyi günler hocam öncelikle benim sorum AB ' enflasyon %1,9 civarında ikin bizde ise %12 lerde aradaki bu farkın nedenleri nelerdir ve bu farkın kapanması için ne tür çalışmalar yapmamız gerekmektedir...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Paradan Para Kaybetme Dönemi