Yeni Yılda Kitap Önerileri

Haluk Haksal, Financial Reforms, Stabilizations and Development in 21st Century Turkey, Vernon Press, 2017
Haluk Haksal bu çok emek verilmiş, kafa yorulmuş kitabında Türkiye’nin yaptığı, yapamadığı ve yapması gereken finansal reformları ve istikrar programlarını ortaya koyuyor. Türkiye’nin karşılaştığı krizleri, aldığı önlemleri, alamadığı önlemleri, yanlışlarını, doğrularını tek tek ele alıp analize tabi tutuyor. Kitap bir yandan uygulamayı ortaya koyarken bir yandan da bu uygulamaları teorik çerçeveye oturtarak değerlendiriyor. Uygulamaların değerlendirilmesi, zaman zaman Türkiye ile benzer durumdaki ekonomilerin yaptıklarıyla karşılaştırılmasını da kapsıyor. Kitap, az bilinen bazı konuları irdelemenin yanı sıra bilinen konulara da farklı açılardan bakmayı öneriyor. Akademisyenler için olduğu kadar konuyla ilgili araştırma yapanların, ekonomi, finans, bankacılık öğrencilerinin, meslekten iktisatçı, finansçı ve bankacıların da okumasında yarar olacağını düşünüyorum.

Mahir Çipil, Kervan Yolda Düzülür (Türk İşi Proje Yönetimi), Optimist Yayınları, 2017
Mahir Çipil, proje yönetiminin nasıl yapılacağını biraz da esprili bir dille, insanı sıkmadan anlatıyor bu kitabında. Bir yandan ideal proje yönetimini ortaya koyarken bir yandan da bizde bu işin nasıl alelacele yapıldığını anlatıyor. İnsan bunları okurken bizde projelerin niçin uzadığını, niçin başladığı gibi bitmediğini de anlıyor. Kitap, proje konusundaki temel kavramları ve yöntemleri ortaya koyarak değerlendirmeler yapıyor. Okul ödevleri de dahil olmak üzere aşağı yukarı her konu bir projeye bağlanarak yürütülmek zorunda olduğu için okunması gereken bir kitap.

Güngör Uras, O Ülkeden Bu Ülkeye Geze Geze, Tarihçi Kitabevi, 2017
Güngör Uras, renkli kişiliğinin bir başka yansımasını bu kitapta ortaya koyuyor. Çoğumuzun gidip, gezdiği, gördüğü ve bir süre sonra unuttuğu yerlerde Güngör bey hep not tutar. Kaç kez birlikte gittiğimiz yerlerde tanık oldum. Çarşıda dolaşırken ben bakarım, sorarım ama geçer giderim. Bir bakarım ki Güngör Uras yok. Döner ararım, bakarım bir dükkana girmiş, sorular soruyor, notlar alıyor. İşte bu kitap, gittiği gördüğü yabancı ülkelerde ve kentlerde tuttuğu notlardan yazılmış bir kitap. Maliye Müfettişiyken staj için gittiğim Londra’da bir yıl kaldım. Sonra da defalarca gittim Londra’ya. Güngör beyin kitabında Londra bölümünü okurken birçok şeyi atlamış olduğumu fark ettim. Bence bu kitabı alın kitaplığınızda dursun, dünyada bir yere giderken açar okursunuz çok yararını göreceğinize eminim.

Altay, Küçüközmen, Ural, Demireli (Editörler), Bankacılığın El Kitabı, Bankacılık Akademisi Yayını, 2016
Kitabın yazarları Ege Finans Derneğinin üyesi de olan akademisyenler. Bu çok yazarlı kitap bankacılıkla ilgili kavramları ve kurumları anlatıyor. Swap işlemlerinden faiz hesaplarına, yoğunlaşma endekslerinden katılım bankacılığının temellerine, bankacılıktan merkez bankacılığına kadar birçok kavram enine boyuna ele alınıp inceleniyor. Kitap özellikle bankacılık, finans, ekonomi, işletme öğrencileri için el kitabı olma özelliğinin yanı sıra giriş sınavları için de bir rehber niteliği taşıyor. Ayrıca bankacılık mesleğinde olanlar için de el altında bulundurulması gereken bir başvuru kitabı.

Murat Bardakçı, Yıkılış ve Kuruluş, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2017
Bardakçı’nın kitabının her evde, her aydının başucunda bulunması gereken bir kitap olduğunu vurgulamak isterim. Kitapta, Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılışına yol açan anlaşmalar, kararlar orijinal belgeleri ile açılıyor. Mustafa Kemal’in Samsun’a gidişi, görevden alınışı, idama mahkûm edilişi, Türkiye’nin kuruluş anlaşma ve kararlarının orijinal belgeleri ile devam ediyor. Bu bir tarih kitabı değil. Murat Bardakçı, elindeki çok önemli belgeleri ve ulaşabildiği belgelerin orijinallerini Türkçeleriyle birlikte tarih sırası içinde kitap haline getirmiş. Kitaptaki belgeleri sırasıyla incelediğinizde Osmanlı’nın I. Dünya Savaşına hangi gizli anlaşmalarla sokulduğunu, Sevr Antlaşması’nı kimlerin hangi yetkiyle imzaladığını, Mustafa Kemal’i Anadolu’ya Vahdettin’in gönderme belgesini, Vahdettin’in imzaladığı Mustafa Kemal’in idam fermanını, Lozan Antlaşmasının belgelerini göreceksiniz. Ve bunları bu sırayla incelediğinizde başta Vahdettin’in Mustafa Kemal’i Anadolu’ya kurtuluş savaşı başlatmak amacıyla gönderdiği biçimindeki şehir efsanesi olmak üzere birçok safsata ve şehir efsanesinin yıkılıp gittiğini göreceksiniz. Çok önemli bir kitap, mutlaka alınıp incelenmeli.

Halil İnalcık, Osmanlı İmparatorluğu’nun Ekonomik ve Sosyal Tarihi – I 1300 – 1600, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2017
Geçen yıl kaybettiğimiz Halil İnalcık hocanın önemli kitaplarından birisi olan bu kitap ilk kez Türkçe olarak basılıyor (çeviren: Halil Berktay.) Kitabın orijinali 1994 yılında Cambridge Üniversitesi tarafından yayınlanmıştı. Bu kez Türkçesini okurken çok daha rahat okuyabilmenin keyfini çıkarıyorum. İnsanın böylesine önemli bir kitabı kendi dilinde okumasının keyfi başka oluyor. Halil İnalcık hocanın bütün kitapları önemli ama bu kitabını ben ilk okuduğumda da çok beğenmiştim şimdi de yanı duyguyu yaşıyorum. Bunda kuşkusuz kitabın benim mesleğimle ilgili bilgiler taşımasının da önemi var. Kitabın her bölümü çok önemli ama benim en çok ilgimi çeken kısımlar toprak ve köylü üzerine analizler ile Hindistan ticareti bölümü oldu. Çok önemli bir kitap, Osmanlı ekonomik ve sosyal yapısıyla ilgilenen herkesin okuması gerekir diye düşünüyorum.  

Yorumlar

  1. Hocam Murat Bardakçı nın kitabını bulamadım. kitabın isminde ve ya yazarda bir yanlışlık olabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabı bana T. İş Bankası yılbaşı armağanı olarak yolladı. Şimdi sordum henüz dağıtıma çıkmamış, haftaya çıkacakmış.

      Sil
    2. Hocam,iktisat bölümü tezli yüksek lisans öğrencisiyim. Tarih konusunda önerdiğiniz kitapların bakış açıma katkısı önemli boyuttadır, özellikle Cumhuriyet'in kuruluş yıllarına ilişkin olanlar. İlginize teşekkür ederim.

      Sil
    3. Teşekkür ederim, başarılar dilerim.

      Sil
    4. hocam tavsiye ettiğiniz araştırma yöntemleri kitabı var mı, teşekkürler

      Sil
  2. Sayın Mahfi Hocam,

    Değerli paylaşımınız için teşekkür ederim. Yazınızı okuduktan sonra kitap listemi güncelledim. Bir sorum olacak. İttihat-Terakki ve 2. Meşrutiyet dönemi üzerine hangi kitapları önerirsiniz? Bu vesileyle güzel bir 2018 yılı geçirmenizi temenni ederim.

    Saygılarımla,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, size de iyi yıllar dilerim.
      Sina Akşin'in Jön Türkler ve İttihat ve Terakki kitabı iyidir.

      Sil
  3. Hep merak etmisimdir acaba Lloyds bank'in ya da ne bileyim RBS'in boyle 'kultur yayinlari' yaptigi bir kurumu varmi. Ne acaip milletiz, siyasal partiler bankalara hissedar olur, bankalar yayinevi kurar, kitap felan yazdirir. Bir de bu bilimsellik diye paketlenip 'aydin' kesime yutturulur. Boyle bir corbanin hazirlanmasi ciddi bir ascilik yetenegi gerektiriyordu herhalde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani bir bankanın yabancı oyunculara milyonlarca dolar vererek voleybol takımı kurması, bir belediyenin halktan topladığı paraları milyonlarca dolarlık oyunculara ve tesislere harcayıp futbol takımı kurması, bir takım kişilerin kolluk güçlerine yardımcı olmak amacıyla gayrı resmi kolluk örgütleri kurması gibi konuları değil de bir bankanın kitap yayınlamak amacıyla yayınevi kurmasını mı merak ediyorsunuz? Bu mu merak ettiğiniz?

      Sil
    2. Var evet Is Bankasi'nin boyle bir misyonu. Kitap basmasinin bir zarari oldugunu dusunmuyorum. Ozel bir banka sonucta, belki hissedarlar soru sorabilirler bu konuda. Ama CHP'nin hisselerini satip ortakliktan cekilmesini ben de desteklerim, gereksiz bir durum ama yine diger hissedarlarin bunlari sorgulamasi daha uygun olur. Ya da partililer sorabilir ne alaka diye.

      Sil
    3. Lehman krizi sonrasi ABD'de en cok elestirilen konularin basinda bankalarin futbol takimlarina 'arena'lar yapmalari ve sponsor olmalariydi. Bankalar bu elestirileri reklam amacli yaptiklarini soyleyerek gecistirmeye calistilar ancak gene de Citi ve bir kac banka projelerini iptal etti.

      Populer spor dallarina olan harcamalar reklam amacli izah edilebilir, ancak herhalde yayinevi isletmenin reklam amacli izah edilebilir bir durumu yok. 'Ama ya kitaptan ne zarar gelir' diye derin dusunce icerisinde olanlar olabilir. Gercekleri yazan kitaplardan hicbir zarar gelmez, ancak konu o degil. Is Bankasi sayet halka acik kar amaci guden bir kurum ise, hissedarlarinin hakkini korumali, karliligini arttirmalidir. Tabi bizde bu tip seyleri sorgulayan bir hissedar kitlesi olmadigi, yonetim kurullari da ahbap cavus iliskileri ile olustugu icin karliliga engel bir suru harcama devam ettiriliyor.

      Diger konulari da bilmiyorum, ilgilenmiyorum, soyledigim sey ile de hicbir alakasi yok.

      Sil
    4. Bir bankanın kültür hizmeti vermesini yadırgıyorsunuz da, siyasetle iç içe girmiş iş adamlarını, ihaleleri veya gemicikleri umursamıyorsunuz...

      Sil
    5. Ne güzel bir cevap. Günümüz tabiri ile On numara.

      Sil
    6. Hocam CHP nin İş bankasına ortak olması bağımsız bir parti olması amacıyla alınan bir karar diye biliyorum ama siz ne dersiniz?

      Sil
    7. CHP'nin İş Bankası'ndaki hisseleri Atatürk'ün vasiyetinden kaynaklanıyor. Atatürk'ün 1938 yılında ölümünden sonra vasiyeti üzerine İş Bankası'ndaki hisseleri CHP'ye geçmiştir. CHP bankada bu hisselerini yönetim kuruluna üye vererek temsil ettirmektedir. Yine Atatürk'ün vasiyeti gereği bu hisselere düşen temettüler CHP'ye verilmemekte, Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumlarına verilmektedir.

      Sil
    8. Ataturk'un ticari bir bankada hisse sahibi olmasi etik olarak daha az problemli bir durum zaten.

      Sil
    9. Biraz tarih okuyun ya da google'da araştırma yapın. Atatürk bir ticari bankanın hissedarı değil o bankanın sermayesini koyanlardan birisi ve kurucusu.

      Sil
    10. Yani İş Bankası'nı kurarak ülkeye ve sermayedarlara önderlik etmek istemiş.

      Sil
    11. Her sey acik. tüm bilgiler verilirken. Ayni zamanda Kücük bir arastirma ile hersey ögrenilecekken.

      sadece 15 yilda gözlerinin önünde ülkenin bankalarinin %70 ini yabancilara satmislar.

      Sirf icindeki Atatürk düsmanligini kusmak icin ellerinden gelen herseyi yapmaya devam ediyorlar.

      Uyanik Hokkabaz.

      Kafani buna takacagina, kaldir ve ne haldesin gör.

      Diyanet isleri Baskanligin diyor ki.

      9 yasindaki kiz cocuklari ergenlik cagina girmislerdir ve evlendirilebilirler.

      Gerekceli izahi söyle yapmis.

      "Kişinin gayri meşru ilişkiye girme tehlikesi bulunması halinde evlenmesi vaciptir"

      Ben okurken utandim. sen hala Atatürk ile ugras.

      Diyor ki sana.. senin 9 yasindaki cocugun her an gayrimesru bir iliskiye girebilir. 9 yasina gelince evlendirebilirsin..

      O zaman hersey mesru ve ahlaki olurmus.

      Nasil.? begendin mi.? Tam da size göre fetva degil mi.?

      Gir bak Diyanetin Internet sayfasina. neler var neler.

      Sil
    12. ATATÜRKÜN işbankası hissesine sahip olması büyük hatadır. Osmanlı patişahları gibi kardeşlerini çocuklarını babalarını öldürtmeliydi.kendisne eş değil esirlerden cariye seçmeliydi.osmanlı memleketinin tamamına sahip olmalı istediğinin başını kesitrmeliydi.kardeşlerini öldürmeszse kafeslere hapsettirmeli gayrimeşru çocuklarını denize attırmalıydı. Osmanlı patişahları böyle yapmıştı.evet atatürkün atası pek büyük. işbankası hisselerine sahip olmuş.affedilmez bir hata....Osmanlı torunu olmak kolay mı.yok öyle.

      Sil
    13. Bu yobazların milyonlarcasını bir araya getirsen bir Atatürk'ün tırnağı olamazlar. Bunlardan bir tane olması ile 10 milyon olması arasındaki fark sadece niceliksel zira bunlarda nitelik yok. Hepsi robot gibi, aynı fabrikadan çıkmış ürünler. Atatürk'ün yaptığı büyük devrimi çökertmek için İngilizlerin Hasan El Benna isimli ingiliz ajanı Mısırlıya kurdurdukları ihvan-ı müsliminin yani müslüman kardeşlerin üyelerine bakın, hepsi tornadan çıkmış gibi, birbirinin birebir kopyası. Mursi denen sapık Arap'tan Seyyid Kutup'a, bu kadar mı aynı olunur kardeşim? Biraz şu beyninizi çalıştırın diyeceğim ama mümkün değil. Kafalar öyle yıkanmış ki ne yapsan boş. Anlamıyor arkadaşlar. Beyin yerine beton doldurmuşlar. Bu nedenle inşaat işinden çok iyi anlıyorlar, kafa sadece betona çalışıyor.

      Sil
    14. İnternette biraz araştırınca herkes öğrenebilir ama ben buraya yazmış olayım. Milli bir değer olarak geride kalan birkaç kurumdan bir tanesi olan iş bankası ile ancak gurur duyulabilir, sadece banka olarak ülke ekonomisine destek olmanın ötesinde, ana sözleşmesinde de maksat olarak yazan iştirak ettiği şirketlerle ülkemize destek olmaya devam etmektedir. Örneğin, dünya çapındaki cam üreticisi firmalar arasında ilk 3'e girme misyonu bulunan şişecam iş bankasının iştirakiyle bugünlere gelmiştir, diğer birçok finansal iştiraki saymaya bile gerek yok. İş kültür yayınları ise 1956 yılında eski milli eğitim bakanı Hasan Ali Yücel tarafından kurulmuş, iş bankası da iştirak ederek destek olmuştur. İş bankasının tek amacı ülkemizin insanlarını yayınladığı kitaplarla daha da aydınlatma amacı olan bu şirkete katkı vermek olmuştur. Bunun ne zararı olabilir? Kötü bir şey mi bu? Sorunun yasal statü olduğunu düşünüyorsanız gidin bir hukukçuya danışın, özel bir şirketin böyle iştiraklerinin olması uygun mu değil mi diye. Ayrıca, iş bankasının kendi faaliyetlerinden ve iştiraklerinden elde ettiği kar borsadaki hisseler hariç tutulduğunda ülkede kalmaktadır. Başında bir holding patronu yoktur ki kızınca hisseleri satsın sermayeyi ve karı yurtdışına götürsün, iş bankasının hakim ortağı %40 ile çalışanların kurduğu sandıktır. İş bankası "meyve veren ağaç taşlanır" sözündeki köklü bir ağaçtır benim gözümde, kıymetini bilmek lazım, ülkesini vatanını seven herkes bunu yapmalı.

      Sil
  4. Paha biçilmez bir hazine gibi olmuş.

    YanıtlaSil
  5. halil inalcık ın kitabı analitik düşünmeye katki saglar mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşünmeye katkı sağlar.

      Sil
    2. hayır.kimsenin kitabı sağlamaz.analitik düşünce için önce kuşkucu olmak gerek. matematik bilmek gerek.sosyoloji bilmek de gerekli.örneğin emirliklerden biri Osmanlı hırsızdı dediğinde öfkelenmeden doğrumu söylüyor acaba veya onların gözünde böyle mi gözüküyoruz diyebilmen gerek

      Sil
    3. Sarıkamış'tan Esarete (Tuğgeneral Ziya Yergök'ün Anıları).bir Osmanlı subayı sarı kamışta ruslara esir düşer.yıllarca esir kalır.özgürlüğüne kavuştuktan sonra mustafa kemalin ordusunda paşa olur. anılarında esirken ayda bir izin hakkı olduğunu ve bu izinlerde rusyada danslar gittiğini anlatır.inanmadınız ama böyle.rusların yüz yıl önceki medeniyet düzeyini okuyunca şaşıracaksınız.bugün neden geri kaldık diye şaşırmayın. Osmanlının gerilğini bugün bile yenemedik

      Sil
  6. Cok teşekkürler Hocam. Ben de daha yeni Sevket Süreyya'nin Suyu Arayan Adam kitabini okuyorum. Osmanli Devleti'nin son donemlerini, savas yillarini hikaye tadinda ve cok ilginç anilarla beraber anlatiyor. Hem roman hem kaynak kitap.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şevket Süreyya'nın kitapları o dönemleri en iyi anlatan kitaplar arasındadır.

      Sil
    2. Ben de şu sıra o kitabı okudum.Dediğiniz gibi o döneme çok güzel ışık tutmuş.Sadece ülkemizi değil o dönemin kafkas ve rus dünyasını(ki ekim devriminin ilk yıllarına isabet eder) da güzel bir dille anlatmış.

      Sil
  7. Hocam "faydası bölünebilen" tam olarak ne demektir?

    YanıtlaSil
  8. OKUMAK ÖNEMLİDİR AMA:insanlar okuyunce bir şeyler öğrenirler . ama daha önemli bir şey vardır. yargılama değerlendirme yeteneği.eğer özgür yetişmiş birey değilseniz okuduğunuzu anlarsınız ama okuduğunuz doğrumu değil mi dğerlendiremezsiniz.bir örnek vereyim.mustafa kemal Atatürk çanakkaleyi ve kutul ammareyi zafer olarak kutlamaz.değerde vermez. 1930 lu yılların gazetelerinde Çanakkale ufak bir köşe yazıdır. bugün ise Çanakkale ve kutul ammareye büyük zafer havası verilmekte. peki sizce hangisi doğru?. elbette çankkaleye ve kutul ammareye önem vermeyen mustafa kemalin yaptığı. her ikiside 1. dünya savaşının cephesi ve savaş kaybedildiği için değersiz. aslında kaybedilmiş savaşın içindeki enstanteler zafer olarak değerlendirilmez..bu 5-2 yenilip küme düştüğünüz maç sonucunda attığınız gollere sevinmekle özdeş bir şey.

    YanıtlaSil
  9. EVET PAYLAŞTINIZ AMA: bor madeninin ne kadar değerli olduğu üzerine milyonlarca yazı paylaştınız. peki.değerli olsun.basit bir soru. bor medenini kullanacak olan mühendislik dalı hangisidir. yada hangileridir. nasıl?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Metalurji. Ayrica Bor oyle cok da degerli bir maden degildir. En azindan gunumuzdeki kullanimi bu yonde.

      Sil
    2. metalürji sadece bir dal. asıl idda bir çuvalıyla gemi amerikaya gidiyor muş :)bu hangi mühendislik dalıdır

      Sil
    3. Modern bor endüstrisi ise 13. yy.’da boraksın Marco polo tarafından Tibet’den Avrupa’ya getirilmesiyle başlamıştır. 1771 yılında, İtalya’nın Tuscani bölgesindeki sıcak su kaynaklarında Sassolit bulunduğu anlaşılmış, 1852′ de Şili’de endüstriyel anlamda ilk boraks madenciliği başlamıştır. Nevada, California, Caliko Mountain ve Kramer yöresindeki yatakların bulunarak işletilmeye alınmasıyla ABD Dünya bor gereksinimini karşılayan birinci ülke haline gelmiştir

      Roket yakıtından, diş macununa kadar her alanda kullanılan bor, sanayinin tuzu olarak adlandırılabilir. İşte 400’den fazla üründe “olmazsa olmaz” denilen borun hayatımızdaki yeri:
      Borcamlarda kulanılan bor, motor yağlarında ve çelik jantlarda da kullanılıyor. Ayrıca araba boyalarının içine katılan bor, parlaklığı ve kolay çizilmemeyi sağlıyor. Lastiklerin içindeki çelik teller de borla güçlendiriliyor. Bilgisayarlar, cep telefonları, walkmenler bugün bu kadar küçükse, bunu ‘bor’a borçlu. Çünkü bilginin akışını sağlayan ince optik lifler, bor almadan sağlam olamıyor. Tarım ilaçlarında da bor var. Yalnız, çok kullanılırsa öldürüyor, dozunda olursa verimi artıran gübre oluşuyor. Bisküvi, pasta gibi gıda ürünlerinin yapıldığı kalıplarda da bor kullanılıyor. Eğer bor olmasaydı, kalıplar yüksek ısıya dayanmayacaktı. Ahşap ürünler, uzun ömürlü ve bozulmadan kalabilmeleri için, bor bulunan bir madde ile işleme tabi tutuluyor. Seramik sanayiinde; fayansların parlaklığı ve sertliği bor sayesinde oluyor. Porselen tabaklar da bor sayesinde var. Çamaşırları beyaz yapan aslında bor. Ateşe dayanıklı olduğu için yanmaz kumaş üretiminde de kullanılıyor. Tıp ve ilaç sanayiinde; diş macunlarında, yanık ve yara kremlerinde de bor var. Losyonlarda ve kremlerde de bor olduğunu unutmayın. Y Yakıt sanayii; borun en değerli olduğu sektör bu. Çünkü borlu yakıtlar itme güçlerinin fazlalığından dolayı, roket, füze ve savaş uçaklarında kullanılıyor. Çok yakın bir gelecekte borlu yakıtların, diğer motorlarda da kullanılacağı söyleniyor. Bu durumda borun önemi bir kat daha artıyor. Amerikalılar’ın havada infilak eden uzay mekiği Challenger’in sağlam kalan tek parçası, Türk borundan yapılan baş kısmı. Bu bile, Türkiye’nin elindeki gücün kanıtı.

      Roket yakıtından, diş macununa kadar her alanda kullanılan bor, sanayinin tuzu olarak adlandırılabilir. İşte 400’den fazla üründe “olmazsa olmaz” denilen borun hayatımızdaki yeri:
      Borcamlarda kulanılan bor, motor yağlarında ve çelik jantlarda da kullanılıyor. Ayrıca araba boyalarının içine katılan bor, parlaklığı ve kolay çizilmemeyi sağlıyor. Lastiklerin içindeki çelik teller de borla güçlendiriliyor. Bilgisayarlar, cep telefonları, walkmenler bugün bu kadar küçükse, bunu ‘bor’a borçlu. Çünkü bilginin akışını sağlayan ince optik lifler, bor almadan sağlam olamıyor. Tarım ilaçlarında da bor var. Yalnız, çok kullanılırsa öldürüyor, dozunda olursa verimi artıran gübre oluşuyor. Bisküvi, pasta gibi gıda ürünlerinin yapıldığı kalıplarda da bor kullanılıyor. Eğer bor olmasaydı, kalıplar yüksek ısıya dayanmayacaktı. Ahşap ürünler, uzun ömürlü ve bozulmadan kalabilmeleri için, bor bulunan bir madde ile işleme tabi tutuluyor. Seramik sanayiinde; fayansların parlaklığı ve sertliği bor sayesinde oluyor. Porselen tabaklar da bor sayesinde var. Çamaşırları beyaz yapan aslında bor. Ateşe dayanıklı olduğu için yanmaz kumaş üretiminde de kullanılıyor. Tıp ve ilaç sanayiinde; diş macunlarında, yanık ve yara kremlerinde de bor var. Losyonlarda ve kremlerde de bor olduğunu unutmayın. Y Yakıt sanayii; borun en değerli olduğu sektör bu. Çünkü borlu yakıtlar itme güçlerinin fazlalığından dolayı, roket, füze ve savaş uçaklarında kullanılıyor. Çok yakın bir gelecekte borlu yakıtların, diğer motorlarda da kullanılacağı söyleniyor. Bu durumda borun önemi bir kat daha artıyor. Amerikalılar’ın havada infilak eden uzay mekiği Challenger’in sağlam kalan tek parçası, Türk borundan yapılan baş kısmı. Bu bile, Türkiye’nin elindeki gücün kanıtı.

      Sil
    4. Internetten yazi kopyalyip gondetince konu hakkinda bilgi mi vermis oldunuz.soru basit hangi muhendislik dali ilgilenir bay adsiz

      Sil
  10. OKUDUNUZ AMA ÖĞRENEMEDİNİZ.fatih sultan Mehmet çağları değişdiren patişah olarak adlandırılır.istanbulu ele geçirince yeni çağı başlatır.buraya kadar güzel.soru şu. çağların adlandırılması ne zaman kim veya kimler tarafından yapılmıştır. istanbulun fethi neden yeni çağın başlangıcı olarak alınmıştır?bilmiyorsunuz değilmi. elbette bilmiyorsunuz. sadece propaganda bölümünü biliyorunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hay kalemine saglik tanerus8.

      550 yillik bir soru. hadi buyurun. var mi cevaplayabilecek.

      Bana göre de sadece biz inaniyoruz. Bir sehrin isgali ve fethi hangi kriterlere göre cag kapatip cag acar ben anlayamadim.

      O tarihte Bizans ve Istanbul Dogu Romanin cevre cografyalarda tüm gücünü gaybetmis kolu kanadi kirik bir son kale. Kaldi ki Bati roma hala güclü. ne Zaman ki 1517 de protestan hareketlenmeler baslar, bu da yeni cagin baslangicidir.

      1453 ancak Anadolunun yeni cagidir. Bu da sadece askeri bir basarinin sonucu, Toprak kazanimi ve yeni Avrupa fetihlerinin baslangicidir.

      Sorarim size.. 1453 yenicagin baslangici ise cag acan bir imparatorluk 200 yilda nasil cözüldü.öyle ya bu yeni cag düzeninin Tüm dünyada Kabul görmesi gerekmez miydi.. Oysa ki 1517 de baslayan Avrupa reformu protestan hareketi hizlanarak devam ediyor. simdi de dijital cag.. pekiyi ya biz.. yakin cografyamizin durumuna bakmamiz yeterli olur herhalde.


      Sil
  11. KESİNLİKLE AMERİKALILAR SALAK???.herkesin elinde bir harita. doğu anadoluda büyük Ermenistan büyük İsrail ve büyük kürdistan haritası.herks paylaşıyor. Amerikanın hain haritaları elden ele dolaşıyor. ama kürdistan Ermenistan ve İsrail aynı yerde kurulacak. doğu anadoluda.amerikalılar salak olmalı diye düşünüyorum. bu haritalarını neden oraya buraya saçıyor diye..

    YanıtlaSil
  12. Hocam Ülker grubunun hisse satışı hakkında fikriniz nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam bence Murat Ülker anladı Türkiye`nin halini, yavaştan toparlanıyor gibi geliyor. Önce kendinin yabancı menşeili firmasına satış yapıyor ki kimse birşey demesin, bir cebinden ötekine desinler. Sonra bu ingiliz firmasını satmak daha kolay. Parayı yurtdışına önce bir çıkartsında sonrası kolay.

      Sil
    2. Ne varmış halimizde Allah a çok şükür geçinip gidiyoruz.

      Sil
  13. hocam merhaba,

    Finans matematiği ve örnekler konusunda önerebileceğiniz sağlam ve anlaşılır kitap var mı. inglizce veya Türkçe olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. https://www.spl.com.tr/spl/eep/Specific/OEP/Upload/1009_Temel%20Finans%20Matemati%C4%9Fi%20ve%20De%C4%9Ferleme%20Y%C3%B6ntemleri.pdf

      Sil
  14. Hocam en son okuduğunuz macera veya polisiye kitap hangisi önerebileceğiniz var mıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdilerde çok eskiden okuduğum bazı Sherlock Holmes hikayelerini yeniden okuyorum. Son okuduğum öyküsü Mavi Yakut idi.

      Sil
  15. şu an diğer okuduğunuz sherlock holmes kitaplari neler ve hangi yayinevinden

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabın adı: Akıl Oyunlarının Gölgesinde. Martı Yayınları. Aynı yayınevinden Suç Detayda Saklıdır'ı yeni bitirdim.

      Sil
  16. Hocam ben iktisat üçüncü sınıf öğrencisi yım iktisat öğrencileri ne hangi kitapları öneriyorsunuz bizler kendimizi geliştirmemiz için hangi kitapları okumaliyiz alan yada alan dışı önerileriniz nelerdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Makro ve mikrodan okuduğunuz kitapların dışında kitaplar alıp okuyun. Alan dışından Alaeddin Şenel'in Kemirgenlerden Sömürgenlere Dünya Tarihi iyi bir analiz yeteneği verir. Benim Ekonomide Analiz kitabımı okumanızı öneririm.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Hocam çok teşekkür ederim tavsiyeniz için ama Alaaddin şenelin kemirgenlerden sömürgenlere kitabını araştırdım ama piyasada bu kitap şu an yok hocam

      Sil
  17. Hocam 2012'deki bir yazinizda cari acigi 70 milyar dolar olarak okudum. Yanlis hatırlamıyorsam 2017 yazılarınızda 40 milyar dolar olarak belirtiliyordu. Cari acigimiz düştü mü? Yoksa iki rakam farkli terimleri mi acikliyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cari açık her yıl farklıdır: Aşağıda son 5 yılın cari açıkları yer alıyor (milyon USD)
      2013 2014 2015 2016 2017/10
      -64.658 -46.377 -32.192 -32.605 -35.293

      Sil
    2. Hocam konuya hic hakim degilim ama merakim var. Tcmb'nin bilançosuna bakiyorum. Matematigi basit, o kismi anladim. Yalniz kalemlerin icerigi hakkinda bilgi bulamıyorum.
      Ornegin; "C.Finans Hesabi'nin 13. Diger Yatirimlar: Net Yükümlülük Oluşumu"
      Bu kalemin altindaki "13.4 Diger Sektorler" hangi islemleri sonucunda 10 milyar dolar borclaniyorlar?





      Sil
  18. Hocam geçen günlerde attığım maile cevap niteliğinde oldu. Teşekkür ederim. Zaman zaman bizlere kitap tavsiyesi vermeniz bizi mutlu edecektir. İyi çalışmalar dilerim. Ömer..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu zaten yapıyorum, geçmiş yazılarımı tararsanız eskileri de bulabilirsiniz. Sevgiler.

      Sil
  19. Hocam yine elinize sağlık. Öğretici ve ağır bi kitapta hızlı okuma teknikleri (yazı altından bakarak 3-4 kelime görme ve hızla ilerleme) önerirmisiniz. Önereceğiiz bi taktik varmıdır. Yoksa anlaya anlaya ilkokul mantığî kullanıp başka bi a4 e not almayı da onerirmisiniz

    YanıtlaSil
  20. Hocam,sizin klonlanmış haliniz olmak isterdim. Bilgeliğinize, enerjinize, mütevaziliğinize sonsuz saygı duyuyorum. Sağlık dileklerimle yeni yılınızı kutluyorum.

    YanıtlaSil
  21. HADİ HEP BERABER TARAF OLALIM.taraf olmak diye bir düşünce biçimi çıkardılar. ben tarafım diyor. sanada soruyor sen tarafını seçtin mi. adamın gerçekle bağı kopmuş. bulunduğu taraf ne derse o.örneğin ulu hakan Abdülhamit han bosna herseği bir imze ile avusturyaya veriyor. sonra geri alacakmış alamıyor.yetmiyorkıbrısı ingiltereye verip ruslara karşı İngiliz korumasına giriyor.ama ulu hakan. neden taraf bu beyler.mustafa kemal neden kurtarmadı diyede hesap sorabiliyorlar. soraralar hakları.çünkü Osmanlı torunları olyuor kendileri.kendilerine Osmanlıdan hanlar saraylar apartmanlar kaldı. bizim gibi fakir değillerki.

    YanıtlaSil
  22. Hocam gini katsayısı 2015 yılında 0,397 iken, 2016 yılında 0,404 oldu. Gelir dağılımında gerçekleşen bu bozulmanın gerekçesi nedir?...Faizlerin yüksek olması temel neden midir?...

    YanıtlaSil
  23. Sizin icin birey mi onemli?
    devlet mi?
    Bana gore birey devletten ustundur. Devlete kafa tutabilmelidir bu yasalarla korunmalidir anaysal guvenceye baglanmali bir insan hakkidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette birey önemli. Anayasa ve yasalar hep bireyi devlete karşı korumak için yapılmalıdır. Çünkü devlet güçlüdür, güçsüz olan bireydir.
      Bizde de anayasa ve yasalar öyle yapılıyor gibi görünür ama uygulamada hep devlet bireye karşı korunur maalesef.

      Sil
    2. Cumhuriyet'lerde Anayasa ve yasalar toplumsal adaleti saglamak icin yapilmalidir. Devleti bireye karsi korumak ya da bireyi devlete karsi korumak gibi bir amac gudulemez. Devlet zaten bireylerden olusur. Bu ikisini ayirmak Cumhuriyet yonetimlerinin degil, monarsilerin felsefesidir. Ancak ulkemizde ilk anayasalar monarsinin cumhuriyetlestirilmesi calismalari olduklari icin boyle bir ayrim olusturmustur.

      Sil
    3. Demokrasilerde Anayasalar bireyi devlete karşı korumak için yapılır.

      Sil
  24. Hocam selamlar size master tezim icin bir konuda danismam gerekiyor. Kisisel mail adresinizi alabilir miyim?

    YanıtlaSil
  25. Hocam artan ithalat teorik olarak talep enflasyonu yaratabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha çok kur dolayısıyla maliyet enflasyonu yaratır.

      Sil
  26. Size mutlu yıllar dilerim sevgili hocam. Bazen eğitim hayatımda sizin gibi bir danışmanım olsa neler yapardım diye düşünüyorum. Nitekim şimdi geçmişe dönüp bakıyorumda bize hiç analiz etme şansı vermemişler. Hep bir varolanı amasız fakatsız kabul ve bu kabul ile gelen başaramama kaygısı.Sonuç; anlamsız bir hayat.Halbuki öğrenmenin o akıldan geçen yolunu gösterselermiş hayat ne kadarda anlamlı olurmuş.
    Sevgilerimler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda yalnız değilsiniz emin olun.Bizdeki eğitim sistemi ne yazık ki bu tanımladığınız gibi. Çünkü hocaların çoğu analiz yapmayı bilmiyor. Bizim sistemi değiştirmemiz için önce hocaları eğitimden geçirmemiz gerekiyor.

      Sil
    2. Şimdi değiştirmeye başlasak kaç senede sonuç alırız sevgili hocam? Diyanete 9500 kişi alınacak. Üretmeden nasıl maaş alacaklar merak ediyorum. Biz girişimci de olamıyoruz. Herkes memur da olamaz. İnsanları mağdur bırakıp bu dip noktasından da başarı hayalleri kurmalari insan aklıyla dalga geçmek oluyor. Sınavsız çok iyi bir yere başkasının hakkını yiyerek yerleşen tuhaf insanlar destekliyor bu yönetimi. Bu insanlar yarın başkası iktidara gelse onu destekler. Bir de nasıl yüzle ortama çıkıyorlar anlamıyorum. Bu aralar çok hassasım. Kusuruma bakmayin.

      Sil
  27. Hocam mutlu seneler. Yalnız Murat Bardakçı önerisini size yakıştıramadım.
    Boş beleş, full zarar bir adam.
    "asıl mesele tek bir senti bile olmayanların 'dolar yükseldi, ne hal edeceğiz?' derdine düşmeleridir." diyen bir yalayıcı olduğunu hatırlatmak isterim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, size de iyi yıllar.
      Bardakçı'nın o yorumu son derecede yanlış bir yorumdur ama o yorumunun yanlış olması bu kitaba gölge düşüremez. Kitabı alıp incelediğinizde bana hak vereceksiniz.

      Sil
  28. Hocam mrb tuik enflasyon verisini açıkladı. Endeks degeri 313 gözüküyor.hocam endeksin 313 olmasi nasil yorumlanıyor. Tl satın alma gücü burdan yorumlanabilirmi. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumlanabilir. Başlangıç yılında 100 olduğuna göre o yıldan bugüne TL'nin satınalma gücünde ne kadar kayıp olduğunu ortaya koyar.

      Sil
  29. Hocam haluk haksal in kitabına baktım ingilizce metni var türkçesi var mi acaba?

    YanıtlaSil
  30. Hocam bir kaynakta konut alımları yatırım harcaması olarak geçiyor. Ben tüketim harcaması olarak düşünüyorum. Yanlış mı düşünüyorum. Bu mantığıma yatmıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konut yapımı yatırım, konut alımı tüketim harcamasıdır.

      Sil
    2. Niye o zaman enflasyon sepetinde kira var ancak konut fiyatlari yok?

      Sil
  31. Dilek Tuğcu3 Ocak 2018 17:01

    Hocam çok teşekkürler. Üniversite 2 sınıf iktisat öğrencisiyim. Mahir Çipil'in Türk tarzı iş yapışıyla ilgili bahsettiğiniz kitabı benim için faydalı olur mu dersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben işletme'den yeni mezun oldum tavsiye ederim güzel kitap.

      Sil
  32. Mahfi hocam dönem dönem bu şekilde beğendiğiniz kitapları bizlerle paylaşırsanız çok seviniriz. Okunacaklar listemizi sayenizde güncelliyoruz. Saygılarımla

    YanıtlaSil
  33. Sayın hocam, sermaye piyasalarının nasıl işlediğini derinlemesine öğrenebileceğim bir kitap öneriniz var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kitap işin abc sini anlatıyor:
      http://www.dr.com.tr/Kitap/Sermaye-Piyasasi-Temel-Konular/Egitim-Basvuru/Is-Ekonomi-Hukuk/Hukuk/urunno=0001721705001?gclid=Cj0KCQiAnuDTBRDUARIsAL41eDpwxAGTf5edC63qo7hoTzAVVWuTCE562_r9Z0PRGtHDO9PXUqZrZDMaAuwcEALw_wcB

      Sil
  34. Hocam Haluk Haksal, Financial Reforms kitabını internette arattım bulamadım nasıl temin edebiliriz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://www.pandora.com.tr/urun/financial-reforms-stabilization-and-development-in-21st-century-turkey-vernon-series-in-economic-d/547162

      Sil
  35. Hocam iktisat 1.sınıf öğrencisiyim. Acaba yeni iktisatçılara hangi kitapları önerirsiniz? Kesinlikle bir iktisatçı okumalı dediğiniz kitaplar nelerdir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Blogda anlatıyorum zaman zaman. Kolay Ekonomi ile başlayın isterseniz.

      Sil
  36. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  37. Mahir Çipil'in kitabını sizin tavsiyenize inanarak aldım ancak karşıma biraz gazete röportajı biraz ders notu ve bir tutamda yönetici görüşleriyle oluşturulmuş kopyala yapıştır bir şey çıktı. Kitapta okumaya değer iki sayfa var o da Acar Baltaş tarafından yazılmış. Maddi olarak zor günler geçirdiğim zamanda verdiğim parayı helal etmiyorum, sizede tavsiyem çoluk çocuğa destek olayım derken itibarınızı boşa harcamayın.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi